Когато кърмите, храненето на майката трябва да бъде здравословно и разнообразно, но майките често слушат истории на други жени за "ужасните алергии" и се страхуват да ядат определени храни.

Това силно обеднява диетата за кърмене, което води до дефицит на хранителни вещества, витамини и минерали. Протеините са важен компонент на храненето, те могат да бъдат получени от риба и месо, но възможно ли е кърмещата майка да лови, защото на нея се приписват алергенни свойства.

Риба по време на кърмене

Рибата е източник на лесно смилаем протеин за кърмачка, както и склад на полезни микроелементи - йод, фосфор, калций, витамини и ненаситени мастни киселини. Хранителната стойност на рибата не отстъпва на месото, а в някои точки дори печели.

Но някои видове риби се класифицират като силно алергенни храни и майките отказват да ядат много видове и сортове риби..

Какъв вид риба може да кърми майка?

Много от видовете риби могат да предизвикат алергични реакции при самата майка или при бебето, поради което си струва да се знае кой от рибните продукти и видове риби може да се консумира без страх и с кои трябва да се третира внимателно и предпазливо.

Предпочитание трябва да се дава на тези видове риби:

 • риба с бяло месо и умерено съдържание на мазнини (треска, минтай, мерлуза, щука, херинга, шаран, лаврак).
 • речна риба с ниско съдържание на алергени (костур, платика, речна пъстърва, бърбо, щука).

Можете да готвите риба чрез варене, пара, печене или труп с малко течност. По този начин полезните вещества ще бъдат запазени, доколкото е възможно.

Може ли кърмачка да яде пържена риба? През първите месеци на кърмене пържената риба трябва да се изхвърли поради прекомерното съдържание на мазнини, както и затрудненото храносмилане..

След три месеца кърмене, малки количества пържена риба също могат да се ядат от разрешения списък..

Възможно ли е кърмачка да черви риба?

Разбира се, тези видове риби са далеч по-вкусни от белите..

Но може ли червената риба да се кърми? Няма еднозначен отговор на този въпрос, но червената риба се счита за силен алерген и първите месеци на кърмене трябва да бъдат изоставени, а след това да бъдат въведени в диетата малко.

Предпочитаните методи за готвене биха били варене, задушаване и пара..

Освен нея за първи път си струва да се откажете от херинга, скумрия, миди, раци и скариди. Ползите от такива продукти са малки и степента на опасност е висока..

Какво да правим и какво не?

Често младите майки искат да разнообразят диетата си поради рибни деликатеси или специален рибен препарат. Те питат - възможно ли е кърмачка да осолява риба? Отговорът на този въпрос също е противоречив, през първите няколко месеца от храненето осолената риба, докато кърмите, е нежелана..

Може да е с ниско качество, което да доведе до отравяне или инфекция с червеи, може да е алерген, тъй като продуктът е суров и изобщо не се обработва термично, което намалява алергенността.

Освен това осолената риба води до силна жажда, което може да доведе до промени във вкуса и състава на млякото..

По същия начин можете да отговорите на въпроса възможно ли е кърмещата майка да има сушена риба? Тази риба не е термично обработена, опасна е по отношение на отравяне и заразяване с паразити, може да промени вкуса на млякото и да доведе до задържане на течности. Сушената риба с кърмене може да се консумира след шест месеца, на много малки парчета и с изключително внимание.

Възможно ли е кърмещата майка да пуши риба? При пушене се извършва процесът на преработка на рибата, но е недостатъчен, за да се предпази напълно от паразити и опасни микроби.

Освен това пушенето увеличава алергенността на рибите. Поради това пушената риба по време на кърмене също не се препоръчва, особено през първите месеци на хранене..

Какъв вид риба може да яде кърмачка

Рибата е напълно противоречив компонент в диетата не само на кърмачка, но и на всеки човек. Някой предпочита месните продукти пред рибните. Много хора не го харесват заради костите му - не го ядат, въпреки полезните му свойства. Кърменето на риба понякога се оказва мощен алерген, който не е напълно желателен. Но като цяло, за правилното, балансирано хранене, кърмещата жена трябва да яде морски дарове или рибни деликатеси, макар и с голямо внимание и само няколко пъти седмично.

Полезни характеристики

Изборът на разрешени сортове риба по време на лактация е доста голям. Морската често се препоръчва, тъй като съдържа по-ценен йод и здравословни мазнини.

Незаменимите омега-3 киселини са най-концентрирани в червените сортове (розова сьомга, пъстърва, сьомга или чум сьомга), както и в рибни ястия, приготвени от херинга, скумрия или мойва. Червените сортове се препоръчва да се ядат с gv до два пъти седмично или дори по-често, ако не се открият алергични реакции, тъй като умерената консумация на мастни киселини:

 • предпазва от съдови заболявания, атеросклероза, предотвратява появата на инфаркт, инсулт, намалява възможността за развитие на ишемична болест на сърцето;
 • осигурява стабилна работа на сърцето, неговия ритъм;
 • нормализира кръвообращението, укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • подобрява паметта, повишава ефективността на мозъка;
 • значително укрепва косата, нокътните плочи, подобрява външното и вътрешното състояние на кожата;
 • намалява риска от рак;
 • ускорява процеса на регенерация.

Това е само в полза на мама. Но полезните мастни киселини, прониквайки с кърмата в тялото на бебето, имат благоприятен ефект върху умствените способности, физическото му състояние и развитието като цяло. Няма по-добър източник на йод от морските дарове, което е полезно за щитовидната жлеза. Изборът на морски дарове е богат и много могат да се ядат, докато кърмите. Полезно е да добавите водорасли към диетата на кърмачките, която също съдържа голямо количество йод..

Витамин D осигурява значителни ползи за децата, както и калцият. Често, особено през есента и зимата, когато слънчевият ден се свива, този компонент се предписва в лекарства. За да се избегне приемането на лекарства за бебета, е допустимо мама да яде червена риба до три пъти седмично. Така бебето ще получи витамина от майчиното мляко, което ще осигури здравословното развитие на опорно-двигателния апарат и нервната система. В допълнение, витамин D е полезен за зъбите, костната тъкан при деца, ще помогне на мама да се справи с остеопорозата, а също така ще предотврати развитието на новообразувания в тялото..

В допълнение към йода, рибата е основният източник на фосфор, който подобрява метаболизма, има благоприятен ефект върху зъбите, косата и ноктите. От полезните микроелементи рибните продукти съдържат още цинк, мед, натрий, калий, манган, кобалт, магнезий..

Не пренебрегвайте страничните рибни продукти - хайверът ще попълни протеиновите резерви; фолиевата киселина, витамините Е, А са богати на мляко и черен дроб. Рибният протеин се усвоява по-добре от месото или млечните протеини. Такива съставки повишават добре хемоглобина и предотвратяват анемия. Популярният черен дроб на треска (може да се използва минтай), благодарение на съдържащия се в него ретинол (витамин А), подобрява зрението, счита се за силен антиоксидант и подобрява имунитета. Млякото се консумира най-добре от есетрови породи или сьомга. Съдържа не само полезни протеини, но и незаменими киселини, протамини, глицин, имуномодулатори, които влияят на мозъчната функция.

За да се получи максимална концентрация на хранителни вещества и протеини, част от рибно ястие трябва да бъде най-малко 250 g.

Рискове и опасности от лактация

Най-важното за всяка майка е здравето на детето си, така че когато се обмислят ползите от въвеждането на нов продукт, струва си да се помисли за възможната вреда. Например, ако майка някога е имала алергична реакция през живота си, тогава трябва да запомните, че бебето вероятно ще наследи подобни симптоми..

Рибите могат да бъдат опасни по отношение на храносмилането. Кърмещата жена трябва да изключи сушената риба от диетата. Сушената риба също трябва да отсъства от менюто на млада майка. При производството на този тип те често използват продукт с ниско качество или уловени в забранени води. За да не хванете чревна инфекция или, още по-лошо, червеи, трябва внимателно да избирате продукти при покупка - за да изясните региона на местоживеене, метода на обработка.

С речните сортове трябва да бъдете особено внимателни. Тъй като рибата може да бъде взета от резервоари, които са опасно близо до границите на града, където има голяма вероятност да се изхвърлят технически отпадъци, да се ударят в канализацията, което оставя своя отпечатък върху рибата под формата на частици от вредни елементи и тежки метали - живак, олово или дори арсен.

Вредните канцерогени и радионуклиди, натрупващи се в живо същество, впоследствие увреждат човешкия черен дроб, който просто не е в състояние да обработи и защити човешкото тяло от такива вещества.

Рибни консерви, консервирана сърна от мойва с различни цветове или коктейли от морски дарове не се препоръчват за кърмачка. Такива продукти съдържат вредни консерванти, а съдържанието на закупените буркани не винаги съответства на декларираните. Тук са възможни алергии и отравяния. Ако има осолена риба, по-добре е да си купите цяла херинга и да я нарежете сами. Освен това обличането в закупена консервирана храна - домат, майонеза или подправки - не е напълно полезно за кърмене.

Каква риба се препоръчва за кърмене

Опитните диетолози съветват сортове риба за кърмене, които живеят в местоживеенето. Сред представителите с бяло месо си струва да ядете минтай, щука, хек, треска или лаврак. Такива сортове обикновено са по-скъпи от например скумрията, която не си струва да се яде с HV, тъй като тя е чест алерген при кърмачета. Ако това са речни видове, тогава се препоръчват щука, речен костур, мишка. Такива риби са известни с по-голямата си кост и миризма, но при правилно приготвяне тези недостатъци практически не се усещат..

В същото време червената риба се счита за по-алергенна, така че нейното използване трябва да се редува с бели сортове. Ястия от пъстърва, розова сьомга или сьомга могат да се ядат не повече от няколко пъти месечно.

Методи за готвене

В съвременното готвене можете да намерите много рецепти за приготвяне на риба, както за диетичното меню, така и за обичайния начин на живот. Най-често се използват следните възможности за готвене:

- пържена риба - не се препоръчва за кърмене. Вече не притежава полезни свойства след пържене, освен това вредните канцерогени на прегрятото масло могат да навлязат в детето, което ще провокира колики или лошо храносмилане.

- варената риба е най-безопасният, дори здравословен начин на готвене. Почти всички хранителни вещества и ценни микроелементи се запазват в тази форма. Варената порция може да се сервира със зеленчуци, с минимално съдържание на подправки.

- пушена риба - дори не е нужно да я обмисляте. За диетата на кърмачка тази категория продукти е забранена. Този метод на готвене оставя продукта частично суров и недостатъчната топлинна обработка може да зарази човешкото тяло с различни микроби. Да, и полезните вещества при този метод на готвене остават много по-малко, отколкото дори пържени..

- сушена, сушена или осолена риба - преди всичко не се препоръчва за кърмене поради високото съдържание на сол. Такъв продукт има отрицателен ефект върху млякото, насърчава образуването на подпухналост и предотвратява извеждането на течности от тялото..

- задушени, приготвени на пара или печени - това също са начини за приготвяне на риба, които са приемливи за кърмене.

Как да въведете риба във вашата диета

Ако по време на бременност и много преди нея, новосъздадената майка е яла рибни ястия без ограничения и негативни последици, тоест риба след раждане също е възможна. Но когато храните бебе, трябва да се придържате към няколко правила:

 • първите месеци има варена или приготвена на пара риба;
 • при първия прием си струва да се ограничите до малко парче (не повече от 50 грама), наблюдавайте детето и само ако няма обрив или зачервяване, продължете да използвате след няколко дни, като увеличите порцията;
 • ако бебето откаже да кърми или консумацията на риба е довела до разстройство на стомашно-чревния тракт или колики, тогава съставката се премахва от менюто на майката и се въвежда отново след няколко месеца;
 • когато добавяте продукт към постоянно меню, за първи път е по-добре да ядете бели сортове речна риба или рибен бульон, след това добавете червени видове.

Оказва се, че положителният ефект на рибните продукти върху женското тяло при хранене на дете е много по-висок от възможните рискове. Единственото нещо е, че кърмещата майка трябва да избере правилния труп при закупуване и да го подготви съответно, тогава използването на такъв ценен продукт ще донесе максимална полза за здравето на новороденото..

Как да разберете какъв вид риба може да яде кърмачка?

Яденето на риба редовно е важно за здравето както на възрастни, така и на деца. Но какво да кажем за кърмачките? В края на краищата всичко, което ядат, определено ще попадне в кърмата и в резултат на това може да провокира алергия при дете. Педиатрите казват: при ХС не е забранено да ядете морски дарове, ако подхождате разумно към техния избор и готвене.

Възможно ли е кърмачка да лови?

Рибните протеини се усвояват по-бързо, по-лесно от месните протеини (само за 2 часа), така че подаръкът от морето се препоръчва от диетолозите. За жена с хепатит В този продукт също е показан, тъй като след раждането тялото й изпитва остра нужда от строителен материал. Рибните ястия ще помогнат:

 • по-нисък холестерол;
 • стабилизират нервната система;
 • укрепват сърцето;
 • подобряване на производителността.

В морските дарове има много протеини - цели 25%. Останалото идва от здравословни ненаситени мазнини и вода.

Какви видове риби са приемливи за HS?

Какъв вид риба в крайна сметка може да позволи кърмачка? За да сведете до минимум промяната в вкуса на млякото и появата на лоши реакции при бебето, трябва да запомните добре характеристиките на готовия вид:

 1. Изсушаването и осоляването дезинфекцират продукта. Сушената риба може да се яде по време на кърмене, но не е от полза. Твърде осолената и сушена риба с ХС често променя състава на млякото за по-лошо. В резултат на това трохите отказват да ядат. По-добре е да изключите такова ястие..
 2. Осоляването е вид препарат, когато прясната пулпа се покрива със сол за няколко дни. В процеса продуктът приема толкова натриев хлорид, колкото е необходимо. Жените, които се чудят дали е възможно да ядат осолена риба, докато кърмят, трябва да помнят: само в оскъдни количества, в противен случай не могат да бъдат избегнати проблеми с отделителната система на бебето (особено бъбреците).
 3. Напълно възможно е кърмачка да яде пържена риба, но рядко. Трябва да се помни, че ястието трябва да се готви поне 15 минути, за да се унищожат паразитите и микробите. При консумация е препоръчително да се изключи пържената кора, така че детето да няма проблеми с храносмилането.
 4. Сушената риба за кърмачка е продукт, получен чрез студено сушене. Резултатът е почти изсушено ястие с лоша хранителна стойност. Можете ли да ядете ритъмни риби, докато кърмите? Съдържа толкова много сол, че дори ненаситените мазнини с други полезни елементи в състава няма да играят видима роля..
 5. Пушената риба от гишетата е вредна. Най-често се приготвя чрез обработка с течен дим - сух концентрат с "пъстър" химичен състав. Този аромат не е полезен нито за жената, нито за нейното бебе. Може ли кърмачката понякога да яде пушена риба? Домашно ястие със студено или горещо пушене съдържа много канцерогени, които попадат в него от дим, дори и да е естествено. Следователно, системната употреба може да доведе до проблеми с черния дроб, панкреаса, червата и развитието на онкологията. В допълнение, този метод на обработка не убива всички вредни бактерии, паразитни яйца.

Различните видове риби имат ефект върху тялото на майката с НВ:

 1. Най-ценният по отношение на хранителните вещества червен е известен с високото си съдържание на омега киселини. Показано е, че поддържат нормалното функциониране на кръвоносните съдове, имат лечебен ефект върху психическото развитие на жената с дете. Когато отговарят на въпроса дали е възможно да кърмите червена риба, педиатрите не забраняват да ядат семейство сьомга (сьомга, пъстърва, розова сьомга, сьомга сьомга, сьомга сьомга, кохо сьомга и др.), Но препоръчват спазването на мярката.
 2. Речният вид съдържа много кости, но ползите от него не бива да се подценяват. Най-богати на хранителни вещества са хищниците - щука, костур, щука. По-добре да ги приготвите на пара, можете да направите котлети. Но пържената речна риба по време на кърмене не е забранена. Но индивидите, които събират храна от дъното (например сом), натрупват много вредни вещества в месото си.
 3. Солената бяла риба също е полезна, но може да бъде вредна. Недостатъкът е високото съдържание на живак, което през последните години надвишава нормата с почти 200 пъти. Сред такива породи се открояват по вкус и хранителни вещества камбала, камбала, треска, пикша, нелм, мерлуза и др. В случай на HS сушената морска риба е за предпочитане пред речната риба.

На бележка! Повечето видове сьомга за продажба се отглеждат в стопанства. Често като храна те получават специална храна за бърз растеж и добавки, които придават на пулпата привлекателен червен цвят, докато при здрави индивиди тя е бледорозова. Следователно дивата червена риба е предпочитана за HS.

Някои жени се чудят дали понякога може да се яде консервирана храна по време на кърмене. Експертите нямат доверие в такива продукти и силно препоръчват да се яде само прясна, самостоятелно приготвена храна. Това е единственият начин за контрол на процеса и съставките. Еднократната употреба обаче е малко вероятно да навреди.

Каква риба не трябва да се яде с HS?

Ползите от рибата надвишават потенциалните отрицателни ефекти. Но използването на други морски дарове е по-добре да се отложи. Между тях:

 • миди;
 • стриди;
 • рак;
 • калмари;
 • царска скумрия;
 • омар.

Екзотично, особено ако опитвате продукта за първи път, можете да се насладите само след завършване на лактацията.

Прясна, прясно уловена риба е много по-вкусна и здравословна. Но не се препоръчва кърмещата й майка да яде, защото лесно можете да вземете паразити. Трябва да ядете продукт, който е преминал през дълбоко замразяване и е лежал в тази форма поне 5 дни. Суровите морски дарове, суши, рула са строго забранени.

От кой месец да се включи в диетата?

Рибите могат да бъдат внимателно изпробвани не по-рано от втория месец от живота на детето. В този случай е по-добре да се даде предпочитание на диетични сортове, които рядко причиняват алергии. Сред тях: треска, щука, минтай. Хек е особено полезен. Още от третия месец е разрешено да се премине към по-дебели видове: костур, камбала, тилапия и др. Скумрията е полезна, но има високо съдържание на живак. Следователно можете да го ядете само в малки количества. По-добре е да готвите супата във втори бульон (след кипене водата се оттича от тигана и след това се добавя нов).

Какви са ползите за майката и детето?

Нека изброим основните витамини и полезни микроелементи, които рибата съдържа:

 1. Морските дарове съдържат много витамин D, благодарение на което тялото усвоява повече калций.
 2. Рибният протеин е много по-лек от месния протеин, така че не причинява чревни разстройства на бебето.
 3. Фосфорът възстановява майчиното здраве след раждането, подобрява метаболизма.
 4. Йодът в състава е отговорен за здравето на щитовидната жлеза, в следродилния период е особено необходим.
 5. Селенът успокоява нервната система, подобрява съня.
 6. Благодарение на витамините от група В, стресът не подкопава здравето и помага на мама да се съсредоточи върху бебето.

Морските дарове се препоръчва да се консумират 1-2 пъти седмично. Една порция не трябва да тежи повече от 100 грама.

Противопоказания

Мастните киселини, съдържащи се в морски дарове, са противопоказани при панкреатит и други заболявания на панкреаса. В допълнение, честата употреба може да доведе до следните последици:

 • натрупване на соли на тежки метали в органите;
 • отравяне с живак (при често използване на някои сортове).

Хората с предразположение към алергии не трябва да злоупотребяват с морски дарове.

Как да изберем и какво да търсим?

Ако една майка иска да купи 100% прясна риба, препоръчително е да закупите жив продукт. Въпреки това, след готвене при такива индивиди, яйцата на хелминти и други паразити все още не се унищожават. За да изберете висококачествена замразена риба, трябва да запомните следните правила:

 1. Изберете само индивиди с яркочервени хриле. Ако тази част изглежда непривлекателна или е променила цвета си, продуктът вероятно е остарял или неправилно съхраняван..
 2. Висококачествената риба няма рибна миризма, колкото и странно да звучи. Мирише на река или море. Ето защо, преди да купите, е по-добре да подушите, дори ако продавачът увери, че стоките са пресни.
 3. Потънали или сухи очи са ясен признак за лошо качество на морски дарове. Очните ябълки не трябва да са мътни.
 4. Не се допускат облачни люспи и слуз по повърхността му. Въпреки че за някои породи това е вариант на нормата.
 5. Еластичната плът е знак за свежест.

Пристигайки у дома след покупката, трябва да видите дали целулозата изостава от месото. Ако едното се отделя лесно от другото, по-добре е да върнете продукта в магазина..

Рецепти за кърмачка

По време на периода на хепатит В всяка храна изисква правилна обработка, така че тялото на бебето да реагира възможно най-спокойно. Има няколко рецепти, с които мама лесно може да разнообрази ежедневната си диета и няма да навреди на бебето..

Хек на пара

 • хек - 2 средни риби;
 • голям лук;
 • сол, черен пипер по желание.
 • почистете рибата (отстранете вътрешностите, главата и опашката), нарежете на порции;
 • поръсете парчетата със сол и поставете върху решетката на парахода;
 • гответе 20 минути.

Сервирайте риба на пара гореща.

Бърза риба

 • филе от ребра - 0,5 кг;
 • мариновани краставици - 3 средни;
 • зеленчуци - домат, лук;
 • дафинов лист, сол;
 • няколко супени лъжици слънчогледово или зехтин.
 • нарежете филето на малки парченца;
 • нарежете лука, изпратете го в тиган, намазан с растително масло, задушете, докато се появи лек златист оттенък;
 • добавете нарязани домати към лука, варете всичко заедно още 2-3 минути;
 • поставете зеленчуци в тенджера, добавете филета към тях и ги залейте с вода;
 • след като заври, добавете дафинов лист, сол и гответе 20 минути;
 • добавете нарязани кисели краставички 5 минути преди готвене.

Деликатна риба в заквасена сметана

 • 2 прясна минта;
 • голям лук;
 • 230 г заквасена сметана (по-добре е да вземете по-дебела);
 • 50-70 ml сметана с ниско съдържание на мазнини;
 • 2 с.л. л масло;
 • 30 г пшенично брашно 1 клас;
 • сол на вкус.
 • поставете чисти парчета морски дарове в предварително загрят тиган, леко запържете от двете страни;
 • добавете лук, нарязан на половин пръстени;
 • след 5 минути изсипете преварена вода (така че да покрива напълно рибата);
 • покрийте и оставете да къкри още 10 минути, като междувременно смесете брашно, заквасена сметана, сол, добавете сместа към рибата;
 • оставете да къкри още 10 минути, изсипете сметаната и ястието оставете на огъня за още 30-50 секунди.

Такова ястие е идеално за гарнитура от картофено пюре, елда и ориз..

Риба, задушена в ябълки

 1. Филе от треска - 0,5 кг
 2. Няколко ябълки.
 3. 50 г масло.
 4. Чаша заквасена сметана.
 5. Сол.

Сотирайте лука до златисто кафяво. Разделете филето на малки парченца и изпратете към лука. Нарежете ябълките на половин пръстени, сложете в тиган, добавете вода. Оставете да къкри под затворен капак за 15 минути. Смесете солта със заквасена сметана, добавете към ястието и оставете да къкри на слаб огън 5-7 минути. Или сложете тигана във фурна, загрята до 200 градуса, и гответе при тази температура половин час (за това трябва да вземете съдове с подвижна дръжка, за да не разтопите пластмасата). добър апетит.

Риба, запечена с картофи

 • чифт голяма сьомга (по-добре е да вземете по-дебел вид - сьомга, пъстърва);
 • моркови, лук;
 • 5 големи картофа;
 • масло;
 • сол.
 1. Направете "възглавница" от зеленчуци - нарежете лука на ситно, настържете морковите на едро ренде и задушете заедно.
 2. Намажете съда на фурната с масло. Поставете морковите и лука, след което нарежете картофите на тънки пръстени. Посолете, поставете отгоре обелена и средно голяма риба.
 3. Загрейте фурната до 180 градуса и гответе ястието за 40-50 минути. Вкусът на рибата е по-добър горещ.

През първите месеци на ХС е по-добре да не злоупотребявате с подправките и освен това с подправките с подобрители на вкуса. Ако имате желание да придадете вкус на ястие с подправка, трябва добре да проучите възможните странични ефекти.

Напълно възможно е кърмещите майки да пируват с риба понякога, като отдават предпочитание на постни морски и речни видове. Основното нещо е да се изключи преяждането, тежки и пържени храни, а след това тялото на бебето ще реагира на новия продукт спокойно.

Риба по време на кърмене: какви сортове може да яде кърмачка

За кърмещата майка рибата по време на кърмене е незаменим източник на енергия и полезни микроелементи. След раждането жената не само може, но и трябва да яде рибни ястия няколко пъти седмично, така че тялото да се възстановява по-бързо и бебето да се развива хармонично. Въпреки това, към избора на морски дарове и реки трябва да се подхожда много отговорно. В края на краищата някои от тях могат да предизвикат алергична реакция при новородено бебе. За кърмещата майка е важно да знае какъв вид риба е възможна при кърмене и каква не. Нека поговорим по-подробно за ползите и вредите от един уникален продукт. Ще научим как белите и червени, осолени и пушени, пържени и печени риби влияят на лактацията. И накрая, видео рецепти за това как да приготвите ястие ви очакват.

Защо рибата е полезна за кърмене

Диетолозите смятат, че кърмещите риби (HBs) трябва да бъдат включени в диетата 1-2 пъти седмично. Такива ястия са питателни, но в същото време нискокалорични. Рибните протеини се усвояват от организма два пъти по-бързо от месните протеини, а минералният състав на продукта подобрява качеството на майчиното мляко и насища детето с елементи, необходими за развитието.

Какво има в продукта:

 • Витамини от група В. Те подпомагат нервната система, защитните функции на тялото, подобряват метаболизма и висококачественото хемопоеза. Влияят на външния вид: зъби, кожа, коса, нокти.
 • Витамин D. Подпомага имунните функции, здравето на нервната система и мускулната тъкан. Насърчава по-доброто усвояване на калция, по-здравите кости.
 • Микроелементи. Йодът поддържа щитовидната жлеза, като предпазва от бактерии. Калцият и фосфорът допринасят за формирането на здрав скелет и здрави зъби. Селенът е от съществено значение за подхранването на кожата, косата, ноктите.
 • Омега 3. Мастните киселини нормализират дейността на сърдечно-съдовата система, метаболитните процеси, синтеза на женски хормони, подобряват състоянието на кожата, растежа на косата.
 • Протеин. Предотвратява отлагането на сол, намалява образуването на пикочни киселини, които имат отрицателен ефект върху бъбреците.
Защо рибата е полезна за кърмене

Храненето с правилните рибни продукти няколко пъти седмично ще подпомогне функционирането на вътрешните органи на мама и бебе. Освен това консумираната от майката риба за кърмене ще намали рисковете от хранителни алергии при детето в бъдеще..

Прочетете също:

Потенциална вреда за рибите и морските дарове

Въпреки очевидните ползи от подаръците на резервоари, в някои случаи е по-добре да ги откажете..

Причини, поради които кърмещата майка не може да лови:

 • Рискът от алергични реакции при бебето. Преносимостта на този продукт варира от човек на човек. Някои видове риби, особено червени, екзотични, съдържат потенциални алергени.
 • Тежки метали в продукта. Веществата са токсични и инхибират дейността на целия организъм. Отровни елементи се срещат в големи морски сортове: акула, норвежка сьомга, риба меч. Използвайте внимателно риба тон, съдържаща живак в определено количество.

Причината за наличието на тежки метали в месото е неблагоприятна екологична ситуация. В речните риби рядко се срещат токсични вещества. Въпреки това, когато хранете бебе с кърма, всеки продукт трябва да се яде внимателно, на малки порции, след като го приготвите правилно.

За хората, склонни към алергични реакции, рибите и морските дарове са потенциални алергени. Преди употреба трябва да се консултирате с лекар.

Какви морски дарове са забранени при хранене

На 1 месец от живота на бебето майката трябва да дава предпочитание на белите видове продукти. Някои сортове червена риба са приемливи, когато детето е на 2-3 месеца.

На първо място, когато кърми, мама трябва да се откаже от екзотични морски дарове:

 • сьомга;
 • скумрия;
 • риба меч;
 • акула;
 • рак;
 • аншоа
 • омар;
 • миди;
 • стриди.

Почивайки с малко дете в морски курорт, трябва внимателно да опитате омари или омари. Те също са потенциални алергени..

Какви морски дарове не се разрешават при кърмене

По-добре е да си купите дълбоко замразен продукт - това намалява риска от инфекция с хелминти. Важно е да се уверите, че рибата е уловена в чиста, безопасна водна зона. В допълнение към избора на сорт е важно и правилната подготовка на рибата..

Какво не се препоръчва:

 • Сурово месо, необработено, включително суши и ролки.
 • Пържени рибни ястия. Мазният продукт, приготвен в масло, е по-малко смилаем и може да причини разстройство на храносмилането при бебето.
 • Консервирани полуфабрикати. Те съдържат много сол, консерванти, оловни частици и следователно са вредни за здравето на бебето.
 • Изсушени и сушени рибни продукти. В допълнение към високото си съдържание на сол, те често се превръщат в източник на различни инфекции..
 • Пушената риба по време на кърмене поради наличието на канцерогени влияе върху вкуса, както и върху качеството на млякото. В допълнение, мастните сортове могат да причинят повишено образуване на газове или колики у бебето..
 • Солената риба при кърмене също не е желателна. Продуктът не само променя вкуса на млякото, но също така влияе отрицателно на бъбреците, както и на кръвното налягане. Не отстъпвайте факта, че слабо осолената риба е суров продукт, който носи потенциална опасност при HS.

Хайверът от черна и червена риба се счита за полезен продукт за кърмене. Също така съдържа протеини, минерали, витамини. Въпреки това трябва да се даде предпочитание на пастьоризирания продукт. Възможно е необработеният хайвер да съдържа хелминти.

Какъв вид риба може да кърми майка

Първите месеци след раждането жената може да яде диетична риба 2 пъти седмично. Това ще попълни енергията на тялото, изразходвана за раждане и ще балансира млечния състав.

Хипоалергенните видове включват:

 • Речни обитатели: шаран, шаран, щука, щука.
 • Бели морски обитатели: путасу, мерлуза, треска, минтай, камбала.

Експертите съветват да се яде червена риба, както и мазни сортове, когато детето навърши 3 месеца..

Групата на умерено алергенните продукти включва:

 • камбала;
 • тилапия;
 • херинга,
 • скумрия;
 • подметка;
 • розова сьомга;
 • сьомга;
 • пъстърва.

Преди да яде риба, кърмещата майка трябва да се увери, че тя е екологично чист продукт. Трябва да ядете риба на малки порции, като наблюдавате реакцията на бебето.

Колко грама риба трябва да ядете на седмица? Нормата е 350 g за 7 дни.

Как правилно да готвите риба с НВ

Техниката на готвене е не по-малко важна при ядене на риба. При подходяща топлинна обработка морските или речните продукти ще задържат хранителни вещества, а рискът от хранителни разстройства и хелминтни инфекции ще бъде сведен до нула..

Препоръчителни методи за готвене:

 • Готвене. Ухото на щука или щука ще бъде идеално за хранене..
 • Готвене на пара. Можете да вземете пържоли от хипоалергенна риба или да завъртите сом или месо от треска и да оформите котлети.
 • Гасене. Най-често срещаното диетично ястие е минтай, задушен с лук и моркови. Можете да изберете различен сорт.
 • Печене. Какво по-вкусно и здравословно от рибата, изпечена във фурната. Можете да го приготвите цял, с пържоли или в ръкава.
Как да изберем прясна риба

Освен това за всяка домакиня ще бъде полезно да знае как да намали потенциалната опасност от консумирания рибен продукт чрез кулинарни манипулации..

Какво е необходимо за това:

 1. Дайте предимство на замразените храни пред пресните.
 2. Накиснете размразените трупове в подсолена вода преди готвене.
 3. Термичната обработка трябва да продължи най-малко 20 минути.
 4. Гответе супи във вторичен бульон, тоест след кипене първата се отцежда.

За да бъде рибният бульон прозрачен и апетитен, добавете белтък в края на готвенето. След това течността се филтрира. По този начин се елиминират и малки елементи: люспи, кости.

Диетичната риба с кърмене е задължителна в диетата. Качествените морски и речни продукти имат благоприятен ефект върху здравето на кърмещата жена и нейното бебе. Основното нещо е да подготвите ястието правилно. Тогава тялото ще се насити с полезни микроелементи, а майката ще има енергия за най-важната задача - отглеждането на бебето.

Какъв вид риба може да има кърмещата майка: разрешени и забранени сортове

Дата на публикуване: 12.08.2018 | Преглеждания: 11666

Кои риби могат и какво не могат да се ядат от майка, докато кърмят? Помислете за река, море, пушено, осолено, червено, изсушено и филцово. Ще ви разкажем как да изберете и безопасно да въведете риба в диетата на кърмачка.

Полезни свойства и състав

За кърмещата майка е важно да знае от какви компоненти се състои рибата. Съставът на въпросния хранителен продукт традиционно включва:

 • протеини (до 25% от общия брой хранителни вещества);
 • мазнини (до 35%. Повечето мазнини, които изграждат рибите, са ненаситени, което им позволява лесно да се усвояват и да се възползват от функционирането на жизненоважни телесни системи);
 • вода (до 90%).

Рибата насища тялото с йод, калций, фосфор, желязо, витамини от групи B, C, A, D. Сред резултатите от редовната консумация на въпросния продукт може да се отбележи:

 • понижаване на нивата на холестерола;
 • стабилизиране на работата на сърдечно-съдовата система;
 • премахване на синдрома на "хроничната умора";
 • укрепване на нервите;
 • нормализиране на щитовидната жлеза и ендокринната система като цяло.

Като се вземат предвид характеристиките на тялото на кърмещата майка и кърменото бебе (HB), е важно внимателно да се подбират сортовете риби и начинът на тяхното приготвяне. Съществуват разлики в състава на продукта, получен в различни резервоари и преработен по различни индустриални методи.

Какъв вид риба може да яде кърмачка??

Рибата не е в списъка на забранените храни за кърмене, с изключение на сортове с високо съдържание на живак [1].

Забранени сортове риба по време на кърмене

Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва бременните жени да избягват да ядат няколко вида риби: акули, риба меч, скумрия и други големи риби, които се хранят с малки риби и поради това е по-вероятно да натрупват живак. Според FDA: "Въпреки че е известно, че метилживакът представлява най-голямата опасност за развиващата се нервна система на нероденото дете, препоръчително е кърмещите майки и малките деца да избягват да ядат такива риби." [3]

Пълният списък на рибите, забранени за консумация от FDA [1], посочващ количеството живак [2] (стойност от 0,96-1,45 PPM се счита за опасна) е представен в таблица 1.

Таблица 1 - Видове риби с високо съдържание на живак

Име на риба:Руско име:Съдържание на живак, PPM (части на милион):
Кралска скумрияКралска скумрия0,23-1,67
МарлинМарлин0,1-0,92
Портокалово грубоАтлантически бигхед0,265-1,12
АкулаАкуладо 4,54
МечовеМечоведо 3.22
Тилефиш (Мексиканският залив)Тилефиш (Мексиканският залив)0,65-3,73
Риба тон, голямо окоРиба тон0,128-1,816

Как живакът може да повлияе на кърмачки и бебета?

Според CDC живакът може да се предава от майка на бебе през плацентата по време на бременност и в по-малки количества чрез кърмата след раждането. Излагането на живак може да повлияе на развитието на мозъка и нервната система на бебето по време на бременност и след раждане. [4]

В друго проучване [5] Американската академия по педиатрия заключава, че „потенциалният риск от прекомерни нива на живак или други замърсители се компенсира от невроповеденческите ползи от адекватния прием на DHA“ [6].

Диетата на майката изглежда е основният източник на живак в кърмата: проучванията показват по-високи нива на живак в майчиното мляко на майки, които ядат големи количества риба. [7]

Как да се въведе в диетата: количество и ред

Рибата е отличен източник на протеини, витамини и минерали за кърмещата жена. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват следната диета за НВ [4]:

 • Яжте 2-3 порции риба на седмица от списъка "Най-добър избор" или 1 порция от списъка "Добър избор" [1].
 • Яжте разнообразни риби.
 • Сервирайте 1 до 2 порции риба седмично на деца, започвайки от 2-годишна възраст.
 • Ако ядете риба, уловена от семейство или приятели, проверете препоръките за риба. Ако не се препоръчва, яжте само една порция и никаква друга риба тази седмица.

Понастоящем няма конкретна препоръка относно количеството или честотата на консумация на риба от кърмачета (хранени или без) на възраст под 2 години.

Трябва да започнете с парче риба с тегло не повече от 50-100 г. След като се уверите, че бебето не реагира, което традиционно се изразява в появата на обриви, нарушаване на изпражненията, прекомерно образуване на газове или подуване, можете да увеличите порцията до желания размер, като същевременно внимателно следите качеството на продукта и неговия метод препарати, използвани в менюто за лактация.

Видове риби: какви са

Речни риби

Най-популярните сортове речна риба, включени в диетата от кърмещи майки, са щука, пъстърва, щука, шаран, карась..

Таблица 1 - Сортове речни риби и тяхното въздействие върху организма

Сорт риба:Ефекти върху кърмачка и дете, което е с хепатит В:
Щукадопринася за насищането на тялото на бебето с витамин D
влияе положително на психическото развитие на детето
нормализира храносмилателния тракт на кърмачка
Пъстърваукрепва имунната система на детето до НВ
стимулира производството на ендорфини, което е превенция за развитието на следродилна депресия при жените
укрепва сърдечно-съдовата система на кърмачка, осигурявайки бързо възстановяване на организма след раждането
Зандървъзстановява хормоналния баланс на кърмачка
помага за укрепване на костната система на детето при НВ
стимулира бързото възстановяване на загубените по време на раждането кръвни клетки на жената
Шаранвъзстановява калциевите резерви в тялото на жената, изчерпани по време на бременност
има положителен ефект върху формирането на нервната система на детето при НВ
насърчава производството на кърма
Шаранукрепва нервната система както на кърмещата майка, така и на нейното бебе
допринася за правилното формиране на ендокринната система на детето при НВ
възстановява тонуса на кожата и мускулния корсет на кърмачка

Морска риба

Сред морските риби, препоръчани за консумация от кърмачка, най-често се срещат треска, минтай, камбала, скумрия.

Таблица 2 - Сортове морски риби и тяхното въздействие върху организма

Сорт риба:Ефекти върху кърмачка и дете, което е с хепатит В:
Трескаминималното количество калории, допринасящо за ранното възстановяване на фигурата на жената след раждането
повишаване на тонуса на кожата, укрепване на ноктите и косата
нормализира кръвообращението в мозъка на детето на НВ, което допринася за навременното развитие на бебето
Полокнормализира червата на майката и детето
действа като превантивна мярка за развитие на анемия при бебе
минимизира риска от отоци при кърмачка
Камбалапредотвратява значителна загуба на коса при жени в следродилния период
насърчава производството на кърма
укрепва имунитета на детето към НВ
Скумриянасища тялото на кърмачка и нейното бебе с протеини
стабилизира нервната система на момичето след бременност по време на хепатит В
подобрява кръвообращението, като минимизира риска от тромбоза

Пушена риба

Пушената риба най-често не се препоръчва за консумация от кърмещи майки под следния предлог:

 • висока употреба на сол (потиска лактацията);
 • липса на топлинна обработка (опасността от заразяване на самата майка и нейното бебе);
 • вероятността от използване на химически "течен дим" в промишленото производство на риба;
 • често се използват силно алергенни сортове, които могат да провокират множество обриви по кожата на бебето, както и проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт на децата.

Първо, ако сами сте приготвили пушена риба, не трябва да се притеснявате за възможна вреда за здравето на детето си. На второ място, няма клинични проучвания, доказващи поне един от горните недостатъци.

Червена риба

Червената риба включва най-качествените и най-скъпи сортове: семейството на сьомга (сьомга, пъстърва, червена сьомга, розова сьомга), есетра (есетра, стерлета, белуга) и бяла сьомга (таймен, кохо сьомга, бяла риба). Въпреки високото съдържание на мазнини в червената риба, тя най-често се препоръчва от лекарите за употреба при жени по време на бременност и кърмене. Това се дължи на благоприятния ефект върху нервната, костната и имунната система на бебето при НВ, чиято диета на майката редовно включва разглежданите сортове продукти.

Микронутриентите, които спомагат за създаването на положителен ефект върху здравето на детето, включват:

 • флуор;
 • фосфор;
 • калций;
 • йод;
 • витамини от група В, А, D, Е.

Червените сортове риба не влияят на лактацията. За кърмещата майка ще бъде от полза да включи въпросния продукт в диетата си поне 2 пъти седмично..

Солена риба

Солената риба не се препоръчва да се използва през периода на ХС поради риск от провокиране на стагнация на млякото, което се образува поради прекомерно количество сол в гръдните канали. В допълнение към отрицателния ефект върху детето, прекомерната консумация на осолена риба също е изпълнена със самата жена по време на периода на лактация:

 • влошаване на сърдечно-съдовата система;
 • повишено кръвно налягане;
 • появата на вътрешен оток.

Тези свойства на солените храни обаче не са потвърдени от клинични изпитвания (особено когато се консумират умерено). Това важи и за сушената и сушена риба..

Пържена риба

Пържената риба, при условие че е приготвена без използването на растително масло (или с малко количество), може да има само положителен ефект върху майката и нейното бебе по време на кърмене. С този вид термична обработка с продължителност по-малка от 15 минути е възможно да се запазят витамините и хранителните вещества, съдържащи се в продукта. Приемът на витамини B, A, D в организма гарантира не само навременното развитие на детето, но и възстановяването на хормоналния баланс на кърмачка в следродилния период.

Дори при ежедневната консумация на пържена риба в храната, лактацията ще остане непроменена. Важно е само да се следи възможната поява на алергична реакция на бебето към въвеждането на нов продукт и да не се използва голямо количество подправки и растително масло при приготвянето му.

Как да изберем качествена риба

В допълнение към отговорния подход при определяне на разрешените сортове риби по време на лактация, препоръчително е жената да се ръководи от основните правила по свой избор, когато купува в магазин:

 1. Уверете се, че на трупа няма неприятна миризма или видими повреди.
 2. Проверете дали очите на животното са изпъкнали и ясни, а хрилете са ясни и ярко розови.
 3. Като щракнете върху рибата, уверете се, че няма дупка в трупа, което обикновено показва началото на вътрешен процес на разлагане.
 4. Когато избирате замразена риба, струва си да проверите дали леденият слой върху нея е минимален и еднороден, без прекомерен сняг в опаковката..
 5. Висококачествената червена риба определено ще има бледорозови вени, видими с просто око..

Обобщавайки горното, става очевидно, че рибите значително помагат не само за поддържане на правилното формиране на тялото на дете, хранено с кърма, но и за възстановяване на отслабеното здраве на кърмачка след бременност и раждане. Въпреки това, за да не навреди на себе си или на бебето си, майката трябва внимателно да подбере храните за консумация..

Библиография:

 1. Съвети относно яденето на риба - от FDA (проверено на 02.07.2019).
 2. Нива на живак в търговски риби и миди - от FDA (проверено на 25.10.2017).
 3. Може ли кърмещата майка да яде тази храна? Често задавани въпроси - от Кели Бонята, IBCLC (публикувано на 08/02/2011).
 4. Меркурий - от CDC (проверено 24.01.2018).
 5. Кърменето и употребата на кърма - Педиатрия. 2012 март; 129 (3): e827-41.
 6. Ограничения на майчината храна по време на кърмене - корейски J Pediatr. 2017 март; 60 (3): 70-76.
 7. Кърмене и излагане на живак - от Кели Бонята, IBCLC (публикувано на 28.07.2011 г.).

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Риба по време на кърмене: ползи, рецепти

Статии за медицински експерти

Кърмещите риби могат да бъдат както суперхрани, така и нездравословни, в зависимост от това какво ядете. Ако говорим за ползите от яденето на риба, то те със сигурност са и е важно да ги използваме в полза на бебето. Ето защо всяка млада майка трябва да знае полезните свойства на различните видове риби..

Възможно ли е да се яде риба за кърмачка?

Майчинството изисква своята част от жертвата, за да защити благосъстоянието на вашето скъпо малко дете. След бременността си може да сте направили няколко промени в диетата и начина си на живот, за да сте сигурни, че имате здраво бебе. Трябва да имате балансирана диета, за да сте сигурни, че бебето ви е адекватно хранено по време на кърмене, тъй като кърмата ви е единственият източник на хранене. Да, кърмещите майки могат да ядат риба, но трябва да внимавате какво избирате..

Вместо това изберете нисколегирани риби като сьомга, минтай, сом и риба тон. Ако ядете прясна риба, уловена на местно ниво, проверете местните насоки за консумация на риба от този район.

Някои риби са суперхрани за бременни и кърмещи майки, тъй като съдържат по-високи нива на мастни киселини и по-ниски нива на живак. Ето списък на рибите, на които можете спокойно да се насладите по време на кърмене: атлантическа скумрия, мойва, херинга, кефал, скариди, сьомга, пъстърва.

Основното е, че рибата, която ядете, е прясна. Как да разбера дали рибата е прясна? Когато купувате риба, трябва да почувствате рибата и да проверите дали тялото и филето, които трябва да са стегнати и блестящи, са стегнати. Ако изглежда бледо, може да се приеме, че рибата не е прясна.

Ядена под всякаква форма, като например скара, задушена на пара или фино пържена, рибата съдържа много хранителни вещества. Това е единствената морска храна, която диетолозите препоръчват при избора на здравословен начин на живот. Нещо повече, ако искате да отслабнете, за да избегнете допълнителни здравословни проблеми, трябва да включите разнообразни видове риби като риба тон, скумрия и сьомга в ежедневната си диета. Те са заредени с полезни витамини, които предотвратяват общото ви благополучие да не стане жертва на хронично заболяване..

Ползи от рибата за лактация

Ползите за здравето на лактиращите риби включват осигуряване на незабавна енергия, регулиране на нивата на холестерола, подобряване на сърдечно-съдовото здраве, поддържане на психологическо здраве, поддържане на здравето на дихателните пътища, лечение на безсъние, подобряване на кожата и лечение на увредения скалп. Други предимства включват стимулиране на силните мускули, регулиране на телесните течности, лечение на дефицит на желязо, поддържане на здрави кости и снабдяване на тялото с витамин D.

Можете да получите много хранителни вещества само от една порция рибни филета.

 1. Рибата осигурява мигновена енергия. Вашето тяло се нуждае от достатъчно протеини, за да остане силно след всяко хранене. Консумираната риба може да действа като моментален енергиен ускорител поради високото си съдържание на протеин. С правилното количество хранителни вещества в тялото си, вие не само ще бъдете балансирани с нивата на енергия, но и протеините ще подмладят увредените клетки. За да поддържате нивата на енергия в тялото си, препоръчително е да консумирате редовно всякакъв вид здравословна риба..
 2. Ниско калорично ниво

Консумацията на калории е много по-лесна от изгарянето им; по този начин трябва да изберете опцията с по-малко калории, като риба. Рибата на скара или на пара е с ниско съдържание на мазнини, което я прави идеална за майки след раждането. Освен това филетата от всяка риба, пържена в зехтин, могат да удвоят хранителните вещества, които не само ви засищат с часове, но и подхранват вашето сърдечно-съдово здраве, като насърчават добрите нива на холестерол..

 1. Рибата подобрява сърдечно-съдовата система.

Заредена с омега-3 мастни киселини, консумираната риба може да направи чудеса за вашата сърдечно-съдова система. Омега-3 също помагат за разширяване на стеснените артерии, които подпомагат съсирването на кръвта.

 1. За психологическо здраве

Много проучвания показват ефекта от консумацията на сьомга и скумрия върху вашето психологическо здраве. Диетолозите предлагат да се включат много риби в диетата на млада майка, за да се предотвратят свързани с възрастта мозъчни нарушения. Освен това изследванията показват, че яденето на ястия, приготвени с риба два пъти седмично, може да подобри здравето на мозъка ви, подобрявайки концентрацията и когнитивната функция. Освен това се смята, че хранителните вещества помагат за намаляване на депресията, стреса и безпокойството, което е често срещано при младите кърмачки..

 1. За здравето на дихателните пътища

Замърсяването на околната среда може да повлияе на здравето на дихателните пътища и вашето бебе. Трябва да консумирате храни, съдържащи хранителни вещества, като калий и витамини от група В, които предпазват дихателната система от различни хронични заболявания. Освен това диетолозите предлагат да включите сьомга и риба тон в диетата на жени с астма или в семейства с астма, което е доказано, че намалява риска от такава патология при вашето дете. Свойствата на рибите могат да облекчат фактори, които допринасят за възпалението поради постоянна кашлица и да спомогнат за облекчаване на затрудненото дишане.

 1. Рибата лекува безсъние

Безсънието не е новина за млада кърмачка, особено през първия месец на кърменето. Но това състояние е не само досадно, но потенциално може да повлияе негативно на вашето психологическо здраве. Хранителни вещества като витамин D, протеини, магнезий, манган насърчават спокойния сън в продължение на няколко часа, а недостигът на тези хранителни вещества може да доведе до хронично безсъние. Можете да пожънете тези основни съставки само като консумирате филе от прясна риба.

 1. За млада кожа

Здравословната диета води до младежка кожа поради приема на множество витамини и минерали. Включването на риба в ежедневната ви диета може да бъде вашата тайна за красота поради високите нива на киселини, протеини, витамин А и витамин В. Когато се приемат заедно, тези хранителни вещества допринасят за еластичността на кожата, което намалява риска от преждевременно стареене. В допълнение, свойствата могат ефективно да се борят с фактори, които допринасят за кожни заболявания като псориазис.

 1. Помага за регулиране на течностите

Вашето тяло се нуждае от минерали като магнезий, за да осигури правилен поток на течности. Можете да включите риба в диетата си в това отношение, вместо да избирате магнезиеви добавки. Рибните филета на скара могат ефективно да помогнат за регулирането на течността в тялото ви.

 1. Рибата предотвратява дефицита на желязо. Консумацията на майки от червени кръвни клетки след раждане намалява, което допринася за дефицит на желязо при майката и бебето. Когато са обогатени с желязо, хранителните вещества предполагат консумация на риба, ако имате дефицит на желязо. Включването на риба тон и сьомга може да стимулира кръвообращението, като същевременно се бори с рисковете, свързани с хронична умора и анемия.
 2. Рибата е източник на Ca и витамин D, от които костите ви се нуждаят редовно по време на кърмене, за да поддържат вашето бебе. Освен млечните продукти, рибата може да бъде безопасен източник за тези основни хранителни вещества..

Посочените по-горе ползи за здравето показват, че всеки вид риба е от съществено значение за цялостното ви благосъстояние. Трябва да консумирате една порция риба поне два пъти седмично, за да смекчите вредните фактори и без вреда за вашето бебе..

Ползи от различните видове риби за кърмене

Неалергенните риби на кърма са предимно всички сортове бяла риба. По принцип много видове бяла риба, като треска, мерлуза, пикша и синя путаса, съдържат същите основни хранителни вещества. Те са отлични източници на протеини и са с ниско съдържание на мазнини..

Бяла риба

то треска, което е богат представител на много полезни елементи. Треската е богат източник на протеини и е с много ниско съдържание на мазнини и наситени мазнини, което я прави подходяща за всеки, който гледа на нивата на холестерола си. Треската е с високо съдържание на витамин В12, който е от съществено значение за здравата кръв и здравата имунна система, тъй като спомага за намаляване на умората и сънливостта. Треската е богата на йод, който е от съществено значение за здравословния метаболизъм както при бебето, така и при майката, и поддържа щитовидната жлеза здрава. Треската също е много богата на селен, антиоксидант, който е от съществено значение за здравата кожа, коса и нокти. Треската също е чудесен източник на калий, който помага да се поддържа здравословно кръвно налягане..

Пикша - също един от видовете бяла риба. Пикша е чудесен източник на магнезий, който може да помогне за намаляване на стреса при новите майки и да насърчи спокоен сън.

Камбала е отличен източник на протеин, който е от съществено значение за изграждането на здрави мускули и здравословен растеж и развитие при децата.

Камбалата е добър източник на витамин В1 (тиамин), който помага да се поддържа здравето на сърцето и нервната система и помага на тялото ви да получава енергия от храната.

Полок Е един от често срещаните видове риби, който се използва широко в ежедневната диета. По отношение на хранителния състав минтакът не отстъпва на другите видове риби. Минтакът е източник на фосфор, който е от съществено значение за здравите кости.

Полъкът също е добър източник на йод и селен..

Хек съдържа също ключови хранителни вещества като протеини, мазнини, витамин В6, витамин D, фосфор. Както всички риби, хекът е отличен източник на протеини и за разлика от месото не съдържа наситени мазнини. Филе от хек не изисква подготовка. Хекът е особено здравословен, хранителен, лесно смилаем и следователно податлив на консумация от кърмещи майки. Поради много ниското количество енергия, което го характеризира, месото от хек често се използва при нискокалорични диети. Хекът е източник на калий и витамини от група В. Калият е най-разпространеният минерал (необходим на човешкото тяло за поддържане на баланса на течностите и кръвното налягане на нормални нива, за регулиране на нервно-мускулната възбудимост и сърдечната честота). Сред витамините се откроява приносът на витамин В3 (или ниацин или витамин РР), който предпазва кожата и улеснява храносмилането.

Червена риба

Това определено е много полезен продукт за всички. Но що се отнася до кърмещите майки, има някои нюанси. Червената риба е висококалоричен, постно протеинов източник, богат на селен, витамин А, калий и омега-3 мастни киселини. Диета, която редовно включва тези хранителни вещества, може да бъде от голяма полза за вашето здраве, като предотврати сериозни патологии. Въпреки потенциалните си ползи за здравето, червеният бас може да съдържа нива на живак, които го правят опасен за бременни жени и кърмачки, ако се яде повече от няколко пъти месечно. Ако обаче ядете умерено, това може да осигури всички хранителни вещества.

Една порция червена риба съдържа почти 70 процента от препоръчителното количество селен дневно. Селенът поддържа функцията на белите кръвни клетки и е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Това е антиоксидант, който може да предотврати образуването на свободни радикали от увреждане на ДНК, което може да доведе до ревматоиден артрит, рак и сърдечни заболявания. Антиоксидантната сила на селена се засилва, когато се комбинира с източник на витамин Е. Сервирайте богати на селен риби като червен хап с храни с високо съдържание на витамин Е като аспержи, сладки картофи или тъмнолистни зеленчуци като спанак, зеленчуци или къдраво зеле.

Всяка порция варена червена риба осигурява 10% витамин А за възрастна жена и 11% витамин А за нейното бебе. Този витамин е жизненоважен за имунната система. Витамин А също играе роля в клетъчната пролиферация и диференциация. Консумирането на достатъчно витамин А на ден може да намали риска от развитие на очни заболявания като катаракта или свързана с възрастта дегенерация на макулата. Витамин А е мастноразтворимо хранително вещество и изисква източникът на мазнини да се усвоява от червата.

Някои червени риби съдържат 444 милиграма или 9 процента калий във всяка готвена порция. Калият е едновременно минерал и електролит. Калият е от съществено значение за задействане на ензимите, необходими за енергийния метаболизъм и за осигуряване на правилното изглаждане на гладките, сърдечните и скелетните мускули. Диета, която няма достатъчно калий, може да увеличи шансовете ви за инсулт, високо кръвно налягане, остеопороза и камъни в бъбреците.

Омега-3 мастните киселини са основното предимство на яденето на червена риба по време на лактация, тъй като нито един вид риба не ги съдържа в такива количества.

Леко осолената червена риба съдържа 0,31 грама омега-3 мастни киселини във всяка порция от 100 грама. Тази концентрация на омега-3 мастни киселини е приблизително равна на количеството, осигурено от порция скариди, сом, раци или миди. Редовното ядене на риба, богата на омега-3 мастни киселини, може значително да намали риска от сърдечни заболявания, атеросклероза и висок холестерол в кръвта.

Като се имат предвид всички ползи за здравето, трябва да се каже, че червената риба е полезна за кърмещи майки, но не повече от веднъж седмично. Трябва също да започнете да ядете червена риба, когато детето ви е над два месеца, тъй като рискът от алергии е малко по-малък при деца на тази възраст..

Сьомга има ключови хранителни вещества като протеини, омега-3, витамин В12, витамин В1 (тиамин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, витамин В5 (пантотенат), витамин D, витамин Е, калий, фосфор, селен, йод... Сьомгата е една от храните с най-много хранителни вещества, които можете да ядете.

Освен че е фантастичен източник на протеини, той е и витамин електростанция. Сьомгата е мазна риба, което означава, че е чудесен източник на омега-3 мазнини. Те помагат да поддържате сърцето си здраво, помагат за поддържане на здравословно кръвно налягане и помагат за поддържане на нормални нива на триглицеридите в кръвта. Пушената сьомга има всички предимства на прясна сьомга, но съдържа високи нива на сол.

Пъстърва - друг представител на мазна риба. Полезните елементи на пъстървата са протеини, Омега3, калий, селен. Пъстървата е богата и на витамини от група В, които са от съществено значение за здравата нервна система..

Речни риби

Със сигурност полезно и най-вече заради свежестта на използването му. Въпреки че речната риба не е с толкова високо съдържание на здравословни омега-3 мастни киселини, те все пак правят хранителен избор за вашия обяд или вечеря, тъй като повечето са с ниско съдържание на мазнини и протеини. Някои сладководни риби осигуряват 30% от първоначалния хранителен прием на възрастен. Въпреки че сладководните риби не са толкова богати на здравословни омега-3 мастни киселини, те все пак правят хранителен избор за вашия обяд или вечеря, тъй като повечето са с ниско съдържание на мазнини и протеини. Част от сладководна риба осигурява 30% от първоначалния хранителен прием на възрастен. Но такива риби могат да съдържат някои сладководни паразити, които се размножават в тялото й и са опасни за хората. Това могат да бъдат някои видове хелминти и термичната обработка не е ужасна за тях. Ето защо прясната риба за кърмещи майки не се препоръчва силно поради това. Ако сте сигурни в качеството и мястото на улова, можете да го изядете след подходяща подготовка..

Мазна риба

Много полезен продукт. Тя има много представители.

Скумрия също мазна риба, която съдържа ключови хранителни вещества: протеини, омега-3, витамин В12, витамин D, фосфор, витамин В2 (рибофлавин), витамин В6, йод, селен. Скумрията е един от най-богатите източници на омега-3. Те са полезни за развитието на мозъка и очите при бебета, когато се ядат от майки по време на бременност и кърмене. Скумрията е отличен източник на витамин D, който ни помага да усвоим калций и е от съществено значение за здравите кости и зъби.

Кулинарни и рибни продукти за кърмене

Кърменето на рибна игла е толкова полезно, колкото самата риба, тъй като е концентриран рибен продукт. Хайверът е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на транс-мазнини и въглехидрати, което го прави привлекателна част от здравословното хранене за хората. Този деликатес е богат и на калий, хранително вещество, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Смята се също, че калият помага да се предотврати натрупването на камъни в бъбреците, а някои страдащи от мигрена смятат, че помага за облекчаване на симптомите.

Ползите за здравето от хайвера идват от високите нива на витамини и минерали. Витамин А насърчава възстановяването на здрави кожни клетки, поддържа зрението и намалява риска от катаракта и дегенерация на макулата. Изследванията показват, че витамин А предотвратява образуването на камъни в урината, помага за предотвратяването на някои видове рак и забавя процесите на стареене. Витамин А стимулира имунната система да се бори с вредните антигени чрез увеличаване на лимфната активност в организма.

Най-значимото съдържание на минерали в хайвера е калций, магнезий, фосфор, калий и селен. Калцият, който подпомага изграждането и поддържането на здрави кости, осигурява оптимална работа на сърцето, нервната система и мускулите. Изследванията също така показват, че калцият помага за предпазване от рак, диабет и хипертония. Магнезият е признат за всичко - от хронично безсъние до изграждане на по-силни мускули. Те казват, че механизмът на действие на този чудотворен минерал е производството на растежен фактор (IGF-1). Това е инсулиноподобен химикал, който насърчава развитието на мускулите и също така отпуска нервната система достатъчно, за да насърчи повишаването на настроението и по-дълбокия сън. Калият е друг важен минерал, открит в хайвера, който поддържа водния баланс, увеличава мускулната сила и намалява риска от безпокойство. Селенът е антиоксидант и основен минерал. Той работи като антиоксидант с витамин Е, за да предпази клетките от увреждане, причинено от свободните радикали и други съединения в тялото, които могат да доведат до сърдечни заболявания или рак. Селенът е основен минерал, който помага на имунната функция и подпомага растежа на клетките. Хайверът е богат и на витамини А и Е, които са от съществено значение за растежа на клетките и здравата имунна система. Ползите за здравето на хайвера в селена обаче са най-забелязани заради способността му да стимулира имунната система и да осигурява анти-стареене действия като защита на кожата от яростта на свободните радикали..

Ползите за здравето от мастните киселини, намиращи се в хайвера, също са добре известни. Хранителните данни показват, че чаша хайвер съдържа приблизително 13 mg Омега-6 и 1,086 mg Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини намаляват риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата и намаляват честотата на инфаркти и инсулти.

Но трябва да внимавате с хайвера по време на кърмене, тъй като този продукт е по-алергенен от рибата. Следователно трябва да започнете с половин чаена лъжичка и не повече от веднъж седмично..

Солена риба е един от продуктите за преработка на риба. Процесът на готвене на осолена риба може да се маринова или суши няколко дни под горещото слънце. Процесът на ецване прави осолената риба да изглежда като прясна риба. Ако осолената риба се суши на слънце или във фурна, съхранението ще изисква огромно количество сол, което не е много полезно за кърмещата майка..

Какви са ползите от осолената риба? Солената риба има следните хранителни вещества: протеини, мазнини, калций, фосфор, желязо.

Ползите от осолената риба могат да помогнат на тялото да ускори зарастването на рани.

Желязото, което се намира в осолената риба, също е много полезно за нашето тяло за предотвратяване на анемия. Анемията е симптом на липса на кръв. Желязото в осолената риба ще помогне на организма да произвежда кръвни клетки и ще предотврати анемията.

Солената риба може също да поддържа и подобрява имунната система. Това се дължи на съдържанието на протеиновите ползи, които съществуват в осолената риба.

Пушена риба приготвени на открит огън или във фурната чрез пряко въздействие на огън и топлина. Този метод на готвене включва натрупване на специални вещества на повърхността на рибата, които й придават толкова прекрасен аромат и мирис. Но тези вещества могат да бъдат силно канцерогенни. Те също така подобряват вкуса на майчиното мляко и вашето бебе може да се откаже от кърменето, след като яде такова ястие, просто поради силната „димна миризма“. Горещо пушената риба има подобна технология на готвене, само че процесът на пушене е по-бърз.

Пържена риба може да бъде най-добрият начин за приготвяне на риба за кърмачки, ако се използва минималното количество масло. Трябва да се помни, че не се препоръчва прекалено много топлинна обработка. Ако пържите риба със зеленчуци, тогава ще запазите максимално полезните й свойства..

Сушена и сушена риба не се подлага на достатъчна топлинна обработка и следователно е потенциален източник на много бактерии, включително ботулизъм. Поради това не се препоръчва да се яде, особено по време на лактация..

Консервирани риби може да се използва в диетата на майката по време на кърмене, но трябва да разберете, че тя не съдържа толкова много хранителни вещества, колкото прясна. Също така трябва да знаете, че фабрично произведените консерви са по-безопасни от домашно приготвените, поради риска от съхранение на пръчки за ботулизъм..

Варена риба белите сортове са най-добрият и полезен продукт за млада майка и нейното бебе. Тъй като рибата се готви достатъчно бързо, всички хранителни вещества се задържат в нея..

Рецепти за кърмене на риба

 1. Сьомга със задушени зеленчуци.

Тази бърза рецепта е идеалната нискокалорична вечеря. За ястието са ви необходими: 200 г кафяв ориз, 100 г зелен фасул, 4 пържоли от сьомга, нарязани на парчета. За подправка се нуждаете от сладък соев сос, сок от 1 лайм, 2 супени лъжици. чили в буркан или 1 червен пипер, 1 с.л. оризов оцет, 1 с.л. златна захар.

За декорация са ви необходими 4 лука, 4 супени лъжици сусам, маринован джинджифил.

За да готвите в малка купа, комбинирайте подправените съставки от филе от сьомга, след което оставете настрана. Сварете ориза в много вода и отцедете, след като сте го сварили и киснали за около 15 минути. Поставете зеленчуците и рибата в двоен котел на два слоя. Рибата трябва да се готви 5-8 минути, докато омекне. Когато сте готови, смесете зеленчуци с ориз и добавете дресинг лук и сосове и отгоре със сьомга, украсете със сусам.

 1. Риба във фурната с оризови юфка.

За готвене вземете: 3 пържоли от сьомга, зехтин.

За глазура са ви необходими 2 ч. Л. Доматено пюре, 1 ч. Л. ябълков оцет, 1 ч.ч. соев сос, черен пипер.

За гарнитура: 200 г сушени оризови фиде, 2 сек. л. масло, 2 скилидки чесън, 5 лука, 3 люти чушки.

За да приготвите ястие, трябва да сварите юфката за не повече от 5 минути на водна баня, след това да прецедите и да оставите настрана.

Загрейте фурната до висока. Добавете оцет, сос и черен пипер към пастата, за да създадете глазура и масажирайте филето от сьомга с глазурата. Поставете филийките сьомга върху съд за печене и изчакайте 6-8 минути, за да попие. След това оставете във фурната за 8-10 минути, докато рибата свърши..

Сотирайте чесъна и олиото от зелен лук и чилито за няколко минути, докато омекнат, след това добавете юфка, боб и черен пипер. Сервирайте юфка с риба и сос.

Кърменето на риба осигурява основни витамини и мазнини, които майките и бебетата определено трябва да получават. Много е важно да изберете правилната риба за максимални ползи за здравето, така че вие ​​и вашето бебе да сте здрави..