Хранене за кърмеща майка: прави и не по време на кърмене?

Игор Кон
Мария Гмошинска
Ак. RANS, доктор на медицинските науки, проф., Ръководител на катедра. деца Pit YSU Изследователски институт по хранене на Руската академия на медицинските науки; детски. Pit GU Научноизследователски институт по хранене, Руска академия на медицинските науки, педиатър от най-висока категория, д-р..

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини.

Първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, следователно в следродилния период тялото й трябва да бъде възстановено, попълнено с онези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете.

На второ място, детето, въпреки че вече не е пряко свързано с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от клетките на гърдата. Това използва хранителни вещества, които са в кръвта на майката. Те навлизат в кръвта от червата. Съответно можем да кажем, че всички продукти, съставляващи менюто на майката, присъстват под една или друга форма в кърмата. Това означава, че тези продукти трябва да бъдат в достатъчно количество и с необходимото качество, за да осигурят нормалния растеж и развитие на бебето..

На трето място, в наше време майките много често страдат от всякакви алергични заболявания, дисфункции на стомашно-чревния тракт, възникващи във връзка с гестоза на бременността, и всички тези състояния водят до факта, че нормалната бариерна функция на червата се променя и някои антигени (вещества, които причиняват алергична реакция), които обикновено се екскретират от тялото, абсорбират се в кръвта и съответно проникват в кърмата.

Като се вземат предвид всички горепосочени съображения, се правят препоръки относно храненето на кърмачките.

Какво не трябва да прави кърмачката?

Всички жени, които кърмят, независимо от здравословното състояние, алергиите и т.н., не се препоръчват:

 • пийте алкохол (включително бира), пушете (алкохолът и никотинът имат токсичен ефект върху детето);
 • има храни с „небезизвестни“ алергени и те включват: шоколад, раци, раци, скумрия;
 • пийте силен чай и кафе, които имат стимулиращ ефект върху нервната система на детето;
 • яжте лук, чесън (детето може да не харесва силната специфична миризма на тези продукти).

В допълнение, здравите жени трябва да ограничат, а жените, страдащи от алергични заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и които са имали късна гестоза, трябва да изключат следните храни от диетата си по време на кърмене:

 • цитрусови плодове, ягоди, малини, тропически плодове (манго, авокадо, папая и др.), мляко, яйца, мед, ядки и захар, вкусна риба (тези храни, консумирани в големи количества, могат да причинят алергии при дете);
 • продукти, съдържащи значително количество изкуствени консерванти и оцветители (например газирани безалкохолни напитки, сладкарски изделия и др.);
 • пушени меса, консервирани закуски, майонеза;
 • черен хляб, бобови растения и грозде (може да доведе до повишено образуване на газове в червата на детето, особено през първите три месеца от живота му);
 • свинска мас и мазни меса (тези продукти съдържат голямо количество т. нар. наситени мастни киселини, които са вредни за здравето и се усвояват слабо в стомашно-чревния тракт).

Какво може кърмачка?

Бързаме да успокоим онези, които са изплашени от изброените по-горе „тежки“ ограничения: въпреки всички тези забрани, остава доста голям избор от храни, които кърмещата майка може и трябва да включва в диетата си. Кърмещите майки могат да ядат:

 • Млечни продукти:
  • ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко, бифидокефир, кисело мляко без плодови добавки) - до 600-800 мл на ден;
  • мляко - не повече от 200 ml на ден (по-добре е да го използвате за приготвяне на различни ястия - зърнени храни, картофено пюре и др.);
  • извара и меко сирене.

Бих искал да обърна внимание на факта, че препоръчителното съдържание на мазнини в млечните продукти е 2,5% - тоест не трябва да ядете много мазни храни, но храни с нулево съдържание на мазнини не са подходящи за кърмачка. Оптимално съдържание на мазнини в извара - 5-9%.

 • Месо и риба:
  • постно говеждо;
  • свинско с ниско съдържание на мазнини;
  • заек;
  • птица;
  • риба - всякакви видове речни и морски риби, с изключение на споменатите в първия списък
 • Мазнини:
  • масло;
  • кремообразен маргарин (ограничен);
  • растителни масла (всички видове)
 • Всички зърнени храни, хляб - по-добре с трици.
 • Сладкарски изделия - сухи бисквити, бисквити, блатове, блатове, мармалад.
 • Зеленчуци и плодове, различни от споменатите в първия списък.
 • Напитки:
  • чай (слаб черен и зелен)
  • билкови чайове с риган, мента, мащерка (тези билки стимулират образуването на мляко);
  • слабо кафе;
  • компоти;
  • плодови напитки;
  • трапезна минерална вода.
  • Общото количество течност, което пиете, трябва да бъде 1,5-2 литра на ден (през първите три дни след раждането - периодът на формиране на лактацията - препоръчително е количеството течност, което пиете, да бъде ограничено до 1 литър на ден).

Какво трябва да добавите към вашата диета за кърмачка?

Има специализирани продукти за кърмачки. Те включват:

Всички тези продукти увеличават лактацията, попълват дефицита на витамини и минерали, а някои - и протеини.

Бебето расте

Трябва ли диетата на кърмещата майка да се промени в зависимост от възрастта на бебето? Вече споменахме, че е препоръчително да се ограничи количеството консумирана течност през първите три дни след раждането. В същото време се препоръчва млечно-растителна диета. След това, до три месеца, докато детето е особено предразположено към колики, трябва да се въздържате от храни, които причиняват метеоризъм (вижте по-горе).

Качество и количество кърма

Често възниква въпросът за качеството на кърмата. Трябва да се каже, че е възможно недвусмислено да се реши дали майчиното мляко съдържа достатъчно основни хранителни вещества, витамини и микроелементи, необходими на детето, само чрез провеждане на химичен анализ на млякото. Съдържанието на протеини в кърмата на практика не зависи от количеството протеин, изядено от майката, но съдържанието на мазнини, витамини и минерали наистина може да варира в зависимост от диетата на майката. Ето защо трябва да избягвате храни с ниско съдържание на мазнини и особено мазнини и задължително да приемате мултивитамини-минерални комплекси.

Количеството кърма се определя повече от генетичното предразположение, отколкото от диетата. Въпреки това, ако има недостиг на кърма, трябва да се обърне внимание предимно на количеството консумирана течност (може просто да не е достатъчно), както и да включите във вашата диета специализирани храни за кърмачки, които увеличават лактацията. Те са доста ефективни и помагат за справяне с хипогалактията (липса на мляко). При излишък на мляко се препоръчва да се ограничи приема на течности и ако това не помогне и има много мляко, най-добре е да се консултирате с лекар..

Как да избегнем неприятности?

По време на кърменето, особено ако майката страда от алергии или заболявания на стомашно-чревния тракт, е полезно да се води "хранителен дневник", като се отбелязва появата на нови храни в диетата. Новите продукти трябва да се въвеждат един по един и в малки количества. Ако детето няма кожни обриви в продължение на три дни, няма нарушения в стомашно-чревния тракт, сънят и поведението не се променят (т.е. бебето няма болки в корема), тогава детето нормално толерира иновациите в диетата на майката. И обратното: ако детето има обрив, разстройство на изпражненията, безпокойство (обикновено свързано с чревни колики), трябва да помислите дали някоя от храните, които кърмещата майка е яла през последните три дни, може да бъде алергени.

Сега много курсове за подготовка за раждане, "народни лечители", и дори, уви, някои "умни" книги ви съветват напълно да спрете да ядете месо по време на бременност и кърмене. Бихме искали да подчертаем, че това може да доведе до развитие на анемия при детето - тоест неговите органи и тъкани започват да страдат от липса на кислород, което означава, че то расте по-зле и изостава в развитието си. Избягването на месо - една от основните храни и основни източници на протеини, желязо и витамин В12 - ще се отрази негативно на здравето на кърмещата (и бременната!) жена, а оттам и на здравето на детето. Следователно сляпото спазване на такива препоръки е неприемливо. Ако вегетарианството е принцип на живот за вас, който при никакви обстоятелства не искате да компрометирате, то по време на периода на кърмене трябва много внимателно да наблюдавате приема на желязо и витамин В12. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар - той ще препоръча подходяща диета и необходимите витаминни комплекси.

В заключение бих искал да кажа: постоянната нервност, повишената подозрителност на кърмещата майка могат да бъдат фактор, много по-вреден от „грешната“ храна. Ако вашето бебе още не е навършило месец, проблемите, възникващи по време на кърменето, най-вероятно са свързани не толкова с гастрономическите „престъпления“ на майката, колкото с обективните трудности на адаптационния период. До три месеца бебетата често се измъчват от чревни колики, което също е най-често следствие от незрялостта на стомашно-чревния тракт, а не от неправилно подбрано меню. Вслушайте се в съветите на експерти и... във вашия „вътрешен глас“ - майчинският инстинкт рядко се проваля.

Крекер за кърмене

Може ли крекер да бъде кърмен

Крекерите са популярна бисквитка, която буквално се топи в устата. Това е бърза и засищаща закуска, която облекчава глада за дълго време. Днес се правят солени, сирене и сладки крекери, както и бисквитки с различни добавки. Към рецептата се добавят сусам и ядки, какаови и шоколадови чипсове, кимион, маково семе и други компоненти. В тази статия ще анализираме дали кърмещата майка може да използва крекер.

Вредата и опасността от крекер с хепатит В

Крекерът е нежелан продукт за кърмене, тъй като съдържа мая и ферментационни продукти, голямо количество мазнини и захар, набухватели, аромати и оцветители и други химически и опасни добавки. Такъв състав причинява лошо храносмилане и отравяне, алергична реакция.

Освен това при производството на крекери в индустриален мащаб често се използва вреден маргарин и яйцата се заменят с меланж. Ако се съхранява неправилно, последният компонент се превръща в източник на опасни заболявания. Следователно вкусен и задоволителен крекер не се препоръчва за кърмене, особено с различни добавки..

Педиатрите не препоръчват използването на хлебни изделия от дрожди с HS. Тази мазна и висококалорична храна забавя метаболизма на материала и влошава работата на храносмилането на бебето. В резултат на това бебето развива алергии, запек или диария, лошо храносмилане и дори интоксикация. Освен това коликите и метеоризмът се увеличават при кърмачетата. А за кърмачка майките с дрожди са изпълнени с излишни килограми и разглезена фигура..

Домашен крекер за HB

Забраните за бисквити важат само за съхраняване на продукти. Домашните бисквитки по време на кърмене ще бъдат доста безопасни, ако спазвате правилата за употреба и приготвяне. У дома можете да направите крекер без мазнини и захар, да включите всички безопасни съставки. В този случай тя ще се превърне в подходяща алтернатива на сладкиши, сладкиши, шоколад и други вредни сладкиши..

Домашният крекер е чудесна закуска между основните ястия и перфектно лакомство за чай. Освен това такива бисквитки се използват като основа за канапета или слоеве за торти, за приготвяне на салати и десерти. По-добре е обаче да се въведат дори домашно приготвени бисквити след включването на безквасни видове бисквитки..

За кърмачка е по-добре да изберете безквасни или постни бисквитки без излишни добавки и допълнителни аромати. Овесените бисквитки работят добре. Галета "Мария" и "Юбилейное" съдържат минимум захар и рядко причиняват алергии. Диетичният хипоалергичен продукт може да се консумира в малки количества още през първия месец на кърменето. За повече информация относно въвеждането на бисквитки в диетата на кърмачка вижте тук.

Опитайте домашен крекер след три месеца. Важно е първият крекер да не съдържа ненужни добавки и да съдържа минимум компоненти. Вариантите със сусам, ядки, стафиди и други съставки се включват най-добре след четири до шест месеца. Опитайте за пръв път малко парче крекер и наблюдавайте как трохите реагират. Ако няма отрицателна реакция, понякога можете да ядете продукта.

Рецепти за бисквити

Сирене

 • Твърдо сирене - 150 грама;
 • Яйце - 1 брой;
 • Премиум брашно - 160 грама;
 • Охладено масло - 150 грама.

Настържете сиренето, отделете жълтъка от протеина, пресейте брашното и накълцайте маслото. Смелете маслото с брашно, добавете жълтъка и сиренето. Замесете тесто, добавете още брашно, ако е необходимо. Навийте масата на кок и увийте в прозрачно фолио, оставете в хладилник за четиридесет минути. След това разделете замръзналата топка на части и разточете всяка в кръг или квадрат..

Нарежете получените фигури на квадратчета, триъгълници, ромбове и др. В заготовките направете дупки на повърхността. Намажете лист за печене с масло, подредете фигурките и печете на 180 градуса за 15 минути. Оставете бисквитките върху листа за печене, докато се охладят. В противен случай крекерът ще се счупи.

Солено

 • Замразено масло - 120 грама;
 • Мляко - 60 мл;
 • Премиум брашно - 200 грама;
 • Фина сол - 2 чаени лъжички.

Пресейте брашно, настържете масло. Смесете брашно, олио и сол. Добавете мляко и замесете тестото, докато стане стегнато и еластично. Навийте топка, увийте в хладилника за 30-40 минути. Разточете охладеното тесто, нарежете на парчета и оформете желаните фигури. Печете крекера на 200 градуса до 15 минути. Между другото, такива бисквитки са чудесни за приготвяне на сандвичи или канапета с месни продукти и риба, зеленчуци и сирене..

Сладка

 • Заквасена сметана - 3 супени лъжици;
 • Премиум брашно - 250 грама;
 • Меко масло - 100 грама;
 • Захар - 50 грама;
 • Кондензирано мляко - 4 супени лъжици.

Смесете маслото с брашното и захарта, разтрийте старателно до гладка смес. Добавете кондензирано мляко и заквасена сметана, замесете тесто. Навийте на топка и сложете в найлоново фолио, оставете в хладилника за половин час. Разточете охладеното тесто и оформете. Печете 10-15 минути при 180 градуса Тези бисквити са перфектни като лакомство и закуска за деца над две до три години.

Със сусам

 • Премиум брашно - 200 грама;
 • Мляко - 120 мл;
 • Растително масло - 2 супени лъжици. лъжици;
 • Сусамово масло - 2 супени лъжици. лъжици;
 • Захар - 1 ч.л. лъжица;
 • Сол - 2 чаени лъжички
 • Сусам - 3,5 супени лъжици;
 • Бакпулвер - 1 ч.л. лъжица.

Пресейте брашното, смесете със сол и захар, бакпулвер и сусам. Внимателно изсипете мляко в сухата смес, добавете растително и сусамово масло, разбъркайте добре и замесете тестото. Оставете под кърпа за двадесет минути, след това разточете и изрежете фигурите. Печете на 190 градуса за 10-15 минути.

Поръсете сусам върху крекера пет минути преди готвене. Сусамовите и растителните масла са много полезни за кърмачките и бебетата. За повече информация относно избора и ползите от маслото прочетете връзката https://vskormi.ru/children/rastitelnoe-i-olivkovoe-maslo-v-prikorme/.

Трябва и не трябва по време на кърмене

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини.

Първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, следователно в следродилния период тялото й трябва да бъде възстановено, попълнено с онези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете.

На второ място, детето, въпреки че вече не е пряко свързано с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от клетките на гърдата. Това използва хранителни вещества, които са в кръвта на майката. Те навлизат в кръвта от червата. Съответно можем да кажем, че всички продукти, съставляващи менюто на майката, присъстват под една или друга форма в кърмата. Това означава, че тези продукти трябва да бъдат в достатъчно количество и с необходимото качество, за да осигурят нормалния растеж и развитие на бебето..

На трето място, в наше време майките много често страдат от всякакви алергични заболявания, дисфункции на стомашно-чревния тракт, възникващи във връзка с гестоза на бременността, и всички тези състояния водят до факта, че нормалната бариерна функция на червата се променя и някои антигени (вещества, които причиняват алергична реакция), които обикновено се екскретират от тялото, абсорбират се в кръвта и съответно проникват в кърмата.

Като се вземат предвид всички горепосочени съображения, се правят препоръки относно храненето на кърмачките.

Какво не е позволено?

Всички жени, които кърмят, независимо от здравословното състояние, алергиите и т.н., не се препоръчват:

пийте алкохол (включително бира), пушете (алкохолът и никотинът имат токсичен ефект върху детето);

има храни с „небезизвестни“ алергени и те включват: шоколад, раци, раци, скумрия;

пийте силен чай и кафе, които имат стимулиращ ефект върху нервната система на детето;

яжте лук, чесън (детето може да не харесва силната специфична миризма на тези продукти).

В допълнение, здравите жени трябва да ограничат, а жените, страдащи от алергични заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и които са имали късна гестоза, трябва да изключат следните храни от диетата си по време на кърмене:

цитрусови плодове, ягоди, малини, тропически плодове (манго, авокадо, папая и др.), мляко, яйца, мед,

ядки и захар, вкусна риба (тези храни, консумирани в големи количества, могат да причинят алергии при дете);

продукти, съдържащи значително количество изкуствени консерванти и оцветители (например газирани безалкохолни напитки, сладкарски изделия и др.);

пушени меса, консервирани закуски, майонеза;

черен хляб, бобови растения и грозде (може да доведе до повишено образуване на газове в червата на детето, особено през първите три месеца от живота му);

свинска мас и мазни меса (тези продукти съдържат голямо количество т. нар. наситени мастни киселини, които са вредни за здравето и се усвояват слабо в стомашно-чревния тракт).

Какво може?

Бързаме да успокоим онези, които са изплашени от изброените по-горе „тежки“ ограничения: въпреки всички тези забрани, остава доста голям избор от храни, които кърмещата майка може и трябва да включва в диетата си. Кърмещите майки могат да ядат:

  ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко, бифидокефир, кисело мляко без плодови добавки) - до 600-800 мл на ден;

мляко - не повече от 200 ml на ден (по-добре е да го използвате за приготвяне на различни ястия - зърнени храни, картофено пюре и др.);

извара и меко сирене.

Бих искал да обърна внимание на факта, че препоръчителното съдържание на мазнини в млечните продукти е 2,5% - тоест не трябва да ядете много мазни храни, но храни с нулево съдържание на мазнини не са подходящи за кърмачка. Оптимално съдържание на мазнини в извара - 5-9%.

  постно говеждо;

свинско с ниско съдържание на мазнини;

риба - всякакви видове речни и морски риби, с изключение на споменатите в първия списък.

кремообразен маргарин (ограничен);

растителни масла (всички видове).

Всички зърнени храни, хляб - по-добре с трици.

Сладкарски изделия - сухи бисквити, бисквити, блатове, блатове, мармалад.

Зеленчуци и плодове, различни от споменатите в първия списък.

  чай (слаб черен и зелен)

билкови чайове с риган, мента, мащерка (тези билки стимулират образуването на мляко);

трапезна минерална вода.

Общото количество течност, което пиете, трябва да бъде 1,5-2 литра на ден (през първите три дни след раждането - периодът на формиране на лактацията - препоръчително е количеството течност, което пиете, да бъде ограничено до 1 литър на ден).

Какво да добавите към вашата диета?

Има специализирани продукти за кърмачки. Те включват:

напитки и сокове за бременни жени и кърмачки;

чайове за бременни жени и кърмачки;

разтворима каша за бременни жени и кърмачки;

сухи протеиново-витаминно-минерални комплекси за кърмачки;

витамини за бременни жени и кърмещи.

Всички тези продукти увеличават лактацията, попълват дефицита на витамини и минерали, а някои - и протеини.

Бебето расте

Трябва ли диетата на кърмещата майка да се промени в зависимост от възрастта на бебето? Вече споменахме, че е препоръчително да се ограничи количеството консумирана течност през първите три дни след раждането. В същото време се препоръчва млечно-растителна диета. След това, до три месеца, докато детето е особено предразположено към колики, трябва да се въздържате от храни, които причиняват метеоризъм (вижте по-горе).

Качество и количество кърма

Често възниква въпросът за качеството на кърмата. Трябва да се каже, че е възможно недвусмислено да се реши дали майчиното мляко съдържа достатъчно основни хранителни вещества, витамини и микроелементи, необходими на детето, само чрез провеждане на химичен анализ на млякото. Съдържанието на протеини в кърмата на практика не зависи от количеството протеин, изядено от майката, но съдържанието на мазнини, витамини и минерали наистина може да варира в зависимост от диетата на майката. Ето защо трябва да избягвате храни с ниско съдържание на мазнини и особено мазнини и задължително да приемате мултивитамини-минерални комплекси.

Количеството кърма се определя повече от генетичното предразположение, отколкото от диетата. Въпреки това, ако има недостиг на кърма, трябва да се обърне внимание предимно на количеството консумирана течност (може просто да не е достатъчно), както и да включите във вашата диета специализирани храни за кърмачки, които увеличават лактацията. Те са доста ефективни и помагат за справяне с хипогалактията (липса на мляко). При излишък на мляко се препоръчва да се ограничи приема на течности и ако това не помогне и има много мляко, най-добре е да се консултирате с лекар..

Как да избегнем неприятности?

По време на кърменето, особено ако майката страда от алергии или заболявания на стомашно-чревния тракт, е полезно да се води "хранителен дневник", като се отбелязва появата на нови храни в диетата. Новите продукти трябва да се въвеждат един по един и в малки количества. Ако детето няма кожни обриви в продължение на три дни, няма нарушения в стомашно-чревния тракт, сънят и поведението не се променят (т.е. бебето няма болки в корема), тогава детето нормално толерира иновациите в диетата на майката. И обратното: ако детето има обрив, разстройство на изпражненията, безпокойство (обикновено свързано с чревни колики), трябва да помислите дали някоя от храните, които кърмещата майка е яла през последните три дни, може да бъде алергени.

Сега много курсове за подготовка за раждане, "народни лечители", и дори, уви, някои "умни" книги ви съветват напълно да спрете да ядете месо по време на бременност и кърмене. Бихме искали да подчертаем, че това може да доведе до развитие на анемия при детето - тоест неговите органи и тъкани започват да страдат от липса на кислород, което означава, че то расте по-зле и изостава в развитието си. Отказът от месо - един от основните хранителни продукти и основните източници на протеини, желязо и витамин В12 - ще се отрази негативно на здравето на кърмачката (и бременната!) Жена, а следователно и на здравето на детето. Следователно сляпото спазване на такива препоръки е неприемливо. Ако вегетарианството е принцип на живота за вас, който при никакви обстоятелства не искате да жертвате, то през периода на кърмене трябва много внимателно да наблюдавате приема на желязо и витамин В12 в организма. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар - той ще препоръча подходяща диета и необходимите витаминни комплекси.

В заключение бих искал да кажа: постоянната нервност, повишената подозрителност на кърмещата майка могат да бъдат фактор, много по-вреден от „грешната“ храна. Ако вашето бебе още не е навършило месец, проблемите, възникващи по време на кърменето, най-вероятно са свързани не толкова с гастрономическите „престъпления“ на майката, колкото с обективните трудности на адаптационния период. До три месеца бебетата често се измъчват от чревни колики, което също е най-често следствие от незрялостта на стомашно-чревния тракт, а не от неправилно подбрано меню. Вслушайте се в съветите на експерти и... във вашия „вътрешен глас“ - майчинският инстинкт рядко се проваля.

Игор Кон

Академик от Руската академия по природни науки, доктор на медицинските науки, професор, ръководител на катедрата за бебешко хранене

GU Research Institute of Nutrition на Руската академия на медицинските науки

Мария Гмошинска

Департамент по детско хранене на Държавната институция по изследователски институт по хранене на Руската академия на медицинските науки, педиатър от най-висока категория, д-р..

Какви бисквитки може да яде кърмачка? Всички тайни за приготвяне на здравословни бисквитки у дома със собствените си ръце

Диетата за кърмене има много ограничения. Това носи дискомфорт на новородените майки. Много от тях се интересуват от въпроса какъв вид бисквитки може да кърми майка през първия месец. Днес ще разберете кои бисквитки можете да ядете и кои са строго забранени, как правилно да въведете в диетата на кърмачка и колко можете да ядете на ден, научете как да правите здравословни бисквитки.

Ползите от бисквитките за кърмачка и бебе

Въпреки ограниченията върху диетата за кърмене, присъствието на бисквитки в диетата на кърмеща жена не е забранено. Важно е да разберете кой и как да го използвате правилно. Съдържа много полезни вещества, чието използване има благоприятен ефект върху тялото на жената. И така, бисквитките се състоят от въглехидрати. Те снабдяват тялото с енергията, която е толкова необходима за майка, лишена от сън, всички сили на тялото се изразходват за бебето. Попадайки в храносмилателния тракт, въглехидратите бързо се разграждат до енергиен ресурс от протеините и мазнините.

Овесени бисквити със стафиди за кърмачка могат да се ядат 3 месеца след раждането, ако детето не е алергично към съставките на такива бисквитки.

Снек бисквитките са най-удобни за дълги колички. Освен това продуктът насърчава отделянето на хормони на щастието - ендорфини, които подобряват настроението на майката и намаляват риска от развитие на следродилна депресия. Той също така насърчава синтеза на серотонин, който помага в борбата срещу нарушенията на съня.

Други свойства на бисквитките зависят от конкретния вид, тъй като има много опции за състава на такъв деликатес и всеки компонент прави свои собствени промени. По този начин бисквитите с трици са богати на витамини от група В, които подобряват функционирането на нервната система, и фибри, които помагат за нормализиране на функционирането на стомашно-чревния тракт. Деликатесът, приготвен от брашно от елда, съдържа много желязо, което има добър ефект върху състава на кръвта, помага да се насити с кислород и подобрява синтеза на мляко. Продуктът със семена е богат на витамин Е, който подобрява състоянието на кожата и ноктите, а също така спомага за нормализиране на хормоналните нива.

Какви бисквитки може да яде кърмачка на новородено?

През първия месец от живота на бебето кърмещата жена трябва да бъде много строга по отношение на диетата си. Това изискване се обяснява с факта, че стомашно-чревният тракт на бебето не е адаптиран към условията на околната среда, поради което въвеждането на нови продукти в диетата на майката може да предизвика силна негативна реакция на бебето, например алергии или колики.

Няма абсолютна забрана за използването на бисквитки през първия месец след раждането. Единственото ограничение е цезарово сечение. След операцията е забранено да се ядат скорбялни храни, докато работата на стомашно-чревния тракт на родилката не се нормализира. Често след CS жените се оплакват от запек, силно подуване и други проблеми, а брашното може да укрепи и да провокира прекомерно натрупване на газове..

Разрешените бисквитки включват следното:

 • "Мария" - бисквити бисквити за кърмачка, които са направени от хипоалергенни диетични компоненти /
 • Зоологически - постно и диетично.
 • Сушилни - малки гевреци са идеални за кърмачка.
 • Домашна овесена каша, тъй като в магазина често има много химически добавки, които могат да навредят на новороденото.
 • Естествени домашни или органични бисквити.
 • Детски (например "Белвита") - специални от хранителните отдели за бебета. Прочетете внимателно съставките, не всички бебешки бисквитки са безопасни. Можете да прочетете по-подробно в статията „Възможно ли е да се използват бебешки бисквити по време на кърмене“.

През първия месец след раждането

„Бисквитките“ ще се възползват само ако знаете кой продукт да изберете и правилата за използването му. В крайна сметка такъв продукт се абсорбира добре и служи като източник на енергия. Бързо насища и ободрява. Позволено е да се яде веднага след раждането, ако в състава няма вредни химикали и алергени..

Ограниченията за използване на бисквитки през първия месец след раждането могат да бъдат въведени от лекаря в някои случаи. Ако бебето има целиакия (непоносимост към зърнени култури), на кърмещата майка е забранено да яде брашно през целия период на кърмене. Изберете продукт без глутен.

По време на първия месец на ХС е най-добре да се ограничите до най-простите хипоалергенни бисквитки, например, дълготрайни, бисквити или бисквити. Бисквитките за кърмене с кърма също могат да се добавят към диетата малко 3 седмици след раждането.

Те се състоят от най-малкия брой компоненти, така че рискът от развитие на неприятни симптоми при дете е минимален..

През първия месец не трябва да ядете бисквитки с пълнежи и добавки, например шоколад, джинджифил, канела, банан, зърнени храни, кокос. Най-добре е да е продукт на вода, но е разрешен на мляко и с яйца, при условие че детето няма алергии. Бисквитките с много мазнини също не си струва да се опитат, тъй като новороденото може да има болки в корема. Важно е да запомните, че дори бисквитките с най-безопасния състав трябва да се въвеждат в диетата постепенно, за да се избегне развитието на остра алергична реакция..

Таблица - Какви бисквитки може да кърми майка през първия месец след раждането?

Списък на храните за кърмеща майка (какво можете да ядете, какво не се препоръчва да ядете през периода на хепатит В)

Любящата майка винаги се грижи за здравето на детето си. Какво е най-важно за новороденото? Един от важните моменти е решаването на проблема - какво може да се яде по време на кърмене от кърмачка, защото заедно с млякото тя ще прехвърли на бебето и двете полезни компоненти от диетата си, и то не така.

Изтеглете списъка с продукти (какво можете и какво не можете да ядете) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Трябва и не трябва по време на кърмене

На първо място, трябва да се подготвите - първият месец от кърменето няма да ви помогне дори при най-строгата диета - бебето се адаптира към външния свят, към храненето през стомаха, а не през пъпната връв, така че понякога може да има газове, чревни колики или диария. Не трябва да се страхувате от това - бебето много бързо ще свикне с новите условия и тогава ще бъде възможно постепенно да се въвеждат нови продукти в диетата на майката.

Можете да водите хранителен дневник, за да проследите реакцията на детето си към дадена храна. Запишете ястията, които ядете и поведението на детето си всеки ден..

Кратък списък на разрешените продукти

 1. Зеленчуци. Задължително при термична обработка, първо се въздържайте да ги използвате сурови. Печете, варете, оставете да къкри. Прясно изцедени сокове се предлагат след един месец. След три добавете пресни зеленчуци в менюто. Повече за зеленчуците с HV >>>
 2. Плодове. Избягвайте грозде, цитрусови плодове, манго, папая, авокадо, ягоди и малини. Само печени ябълки, опитайте се да ги обелите. Можете да ядете банани без страх. Прясно изцедени сокове се предлагат след един месец. След три - можете да въведете един нов плод за два дни, наблюдавайте реакцията на бебето. Повече за плодовете pr GV >>>
 3. Почти всички зърнени храни могат да се консумират, те насърчават храносмилането, освен това са засищащи и съдържат много хранителни вещества. В допълнение към незабавна каша.
 4. Различни супи със зеленчуков бульон.
 5. Ядем месо отделно от всички продукти и само постно.
 6. Сирене.
 7. Домашни птици.
 8. Ферментирали млечни продукти могат да бъдат въведени за една седмица - кефир, ферментирало печено мляко (по-добре е да го използвате, по-меко е от кефир), извара, кисело мляко, кисело мляко.
 9. Сварете риба (морска, речна), печете със зеленчуци. (риба на кърма)
 10. Яйца също могат да се ядат, но не забравяйте, че това е алерген..
 11. Хлябът може да се яде в малки количества с добавки като трици.
 12. Не бива да се увличате със сладкиши, но можете да използвате сушени плодове, бисквити, бисквити, гевреци.
 13. Масло и растително масло.
 14. Сух крекер, бисквитки, мармалад, блат, блат (без шоколад).
 15. Слаби зелени и черни чайове, слабо кафе, плодови напитки, компот, билкови чайове с мента, мащерка и риган, негазирана минерална вода.
 16. След месец можете постепенно да въвеждате в менюто борш, заквасена сметана, ядки, плодова напитка, конфитюр.

След половин година можете да ядете мед, различни билкови подправки, бобови растения, морски дарове. Също така през този период можете да ядете тестени изделия, сирене, сезонни плодове и зеленчуци (това е важно, само за сезона!).

Какво да ядете не се препоръчва

Освен това трябва да знаете за стоп продуктите, чието използване е строго забранено за всички кърмещи майки. На първо място, това са:

 1. Алкохол.
 2. Шоколад, някои сладки храни - печени продукти, особено с добавяне на различни цветове и заместители.
 3. Кафе и чай, въздържайте се от това поне през първите шест месеца. По-късно можете да ги използвате, но само с високо качество, кафе - добре сварено, чай - сварено, не в торбички. ВНИМАНИЕ! Изключение правят специалните чайове, така наречените чайове за кърмене, които включват копър, кимион, маточина, анасон - такива чайове увеличават лактацията на кърмата.
 4. Необходимо е да се въздържате от полуфабрикати, от продукти с изкуствени консерванти и оцветители, можете да използвате само висококачествени и пресни продукти.
 5. Газираните напитки също трябва да се изхвърлят - те няма да донесат никаква полза на бебето или майката..
 6. Чесън, лук и други пикантни храни.
 7. От пушено месо, колбаси, риба.
 8. От тлъсто месо и свинска мас.
 9. От бобови растения и черен хляб.
 10. От кисело зеле, репички, репички, ферментирали сирена (сулугуни, сирене фета, адиге), колбаси, шунка.
 11. От екзотични плодове.

Изтеглете списъка с продукти (какво можете и какво не можете да ядете) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че вашето тяло и тялото на вашето бебе са уникални и списъкът с храни за кърмене за вас може да се различава от предоставения..

Полезни статии за кърменето:

Видео по темата за храненето:

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал

Крекер за кърмене

Днес се обади приятел, който преди 3 седмици стана майка на прекрасно момиче и се оплака, че бебето страда от колики. Те са кърмени, а роднини заяждат бедната млада майка с факта, че вината е, че детето е боляло в корема, тъй като тя си позволява много храна. На въпрос какво позволява, приятел даде приблизителен списък с продукти, които тя яде: елда, пуйка, бисквити, банан (1 брой на ден), малко извара и кисело мляко без добавки. Що се отнася до мен, такава спартанска диета. Продължете да четете →

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини. Първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, поради което в следродилния период тялото й трябва да бъде възстановено, попълнено с онези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете. На второ място, детето, въпреки че вече не е пряко свързано с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от млечните клетки. Продължете да четете →

Кажете ми, може би изтеглих нещо излишно. Засега ще се придържам към този списък, иначе коликите са нещо (((Прочетете повече →

Според мен намерих най-„адекватната“ статия за храненето за ХС. Тъй като в мрежата има много информация и тя някак си противоречи навсякъде. Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини. Продължете да четете →

Как да избегнем запек в следродилния период За да избегнем появата на следродилен запек, както и да се отървем от вече възникналите проблеми, на първо място трябва да разработите правилното меню. В същото време, като се има предвид какви храни могат да се използват в процеса на кърмене на бебе. При запек е полезно за кърмачка да включва в диетата каша от елда, просо и перлен ечемик, мюсли, растителни масла, черен хляб. Много е важно да приемате достатъчно зеленчуци всеки ден. Веднага след раждането е полезно жената да яде цвекло и моркови, тиквички, тиква, да пие компот от сушени плодове.Полезно е при запек. Продължете да четете →

Информация за размисъл. Мама пише въз основа на опита си. След 2 месеца бях твърдо убеден, че има общи канони, но всичко е индивидуално, всяко бебе реагира на всичко по свой начин. И така, има много писма. Продължете да четете →

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини: първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, следователно в периода след раждането тялото й трябва да бъде възстановено, попълнено с онези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете. На второ място, дете, въпреки че е вече не е свързана директно с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от клетките на гърдата. Кога. Продължете да четете →

Хранене, кърмене! Имаше много съмнения относно този или онзи продукт и всеки път трябваше да търся отново „пълния списък“. Тук всичко е систематизирано. Неведнъж съм засягал темата за кърменето в статиите си („Кърменето - искам повече!“ И „Кърменето: статистика“). Въпреки това, един от най-важните, но в същото време противоречиви въпроси е храненето на кърмещата майка. Ако по време на бременност жената обикновено следва всичките си желания и яде каквото пожелае, то след раждането тя се озовава в задънена улица: какво е възможно, а. Продължете да четете →

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини: първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, следователно в периода след раждането тялото й трябва да бъде възстановено, попълнено с тези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете. На второ място, дете, въпреки че е вече не е пряко свързана с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от клетките на гърдата. Кога. Продължете да четете →

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини. Продължете да четете →

Всички жени качват килограми, а някои - десет, а други повече от двадесет... По време на раждането се губят до 7 кг наведнъж, но остават мазни възглавници, с които грижовната майка-природа „насложи“ бъдещите майки. Що се отнася до отоците, те постепенно изчезват, тъй като излишната течност се отделя от тялото.Кърменото мляко е 87% вода. Ето защо е много важно да се пие много по време на периода на кърмене: поне 2-3 литра на ден. (Възможно е вие ​​самите да сте жадни, особено докато храните бебето си. Прочетете повече →

Времето летеше толкова бързо! Нашата Даша беше вече на месец на 30 юни! На 2 юли отидохме в детската клиника. Там ни претеглиха, изпратихме за тестове и ваксинирахме срещу хепатит. Много се страхувах, че ще има температура, но Даша го понесе добре. Добавихме 900 грама по време на кърмене.В клиниката срещнах момиче, с което бяхме в една стая. Започнахме да говорим. Нейният син хвана стафилококи в родилния дом и страда от много колики, Па-па, още веднъж съм убеден, че Даша е много безпроблемна с нас. Ние сме колики. Продължете да четете →

Първият, който родих в същия РД, но тогава такъв списък не беше даден.Какво мислиш да вземеш, кое беше полезно и кое беше излишно. Продължете да четете →

Бележка по различни въпроси в периода преди и след раждането на бебето (изготвена, базирана на различни източници) 1. Неща в родилния дом 2. Правила, график за прием в родилния дом, където ще раждам 3. Бележка за кърменето 4. Грижа за новороденото през първия месец (какво да търсите) 5. Какво да готвите у дома, докато бебето се прибере от родилния дом 6. Аптечка за домашна помощ По-нататък под котка 1. Неща в родилния дом Разделени на 3 торби. 1 чанта. Това са нещата, които трябва да взема, когато отида. Продължете да четете →

Искам да споделя моя опит с въвеждането на първите допълващи храни - изведнъж някой ще го намери за интересен и полезен. Не съм практикувал допълнително хранене според д-р Комаровски, просто си мислех, че е по-полезно и по-важно специално за детето ми. Баща ни е алергичен. Той има много изразени кожни прояви на алергии - кожата на ръцете му може да се подуе, зачерви, напука, отлепи, до появата на рани с течаща лимфа, може да има обриви и сърбеж по цялото тяло. И всичко това от всяка готова храна, която съдържа синтетични аромати, подобрители на вкуса и т.н. Продължете да четете →

Какво не е разрешено? Не се препоръчва за всички жени, които кърмят дете, независимо от здравословното състояние, алергиите и др.: да консумират алкохол (включително бира), дим (алкохолът и никотинът имат токсичен ефект върху детето); има храни с „небезизвестни“ алергени и те включват: шоколад, раци, раци, скумрия; пийте силен чай и кафе, които имат стимулиращ ефект върху нервната система на детето; яжте лук, чесън (детето може да не харесва силната специфична миризма на тези продукти). Освен това здравите жени трябва да бъдат ограничени, а жените, страдащи от алергични заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и т.н. Продължете да четете →

Има 3 основни типа допълнителни храни: зеленчуково пюре, каша, месо - и някои правила: Прочетете повече →

. как семейството ни стана по-голямо и по-щастливо. Нашето бебе расте, радва всеки ден с нещо ново, подобрява уменията си. Той е толкова прекрасен Зайче! Така че, разбира се, всяка майка ще каже за детето си тук :) За историята: Продължете да четете →

Как да избегнем запек в следродилния период За да избегнете появата на следродилен запек, както и да се отървете от вече възникнали проблеми, първо трябва да разработите правилното меню. В същото време, като се има предвид какви храни могат да се използват в процеса на кърмене на бебе. При запек е полезно за кърмачка да включва в диетата каша от елда, просо и перлен ечемик, мюсли, растителни масла, черен хляб. Много е важно да приемате достатъчно зеленчуци всеки ден. Веднага след раждането е полезно жената да яде цвекло и моркови, тиквички, тиква, да пие компот от сушени плодове.Полезно е при запек и др. Продължете да четете →

Преди всичко бих искал да разбера защо една жена, която кърми, трябва да обърне специално внимание на собственото си хранене. Нека започнем с очевидните причини. Първо, бременността и раждането са сериозен тест за тялото на жената, следователно в следродилния период тялото й трябва да бъде възстановено, за да попълни онези вещества, които са били използвани за носене и раждане на дете. На второ място, детето, въпреки че вече не е пряко свързано с тялото на майката, продължава да се храни с това, което тялото й произвежда - кърмата. Елементите, които изграждат кърмата, се произвеждат от клетките. Продължете да четете →

Обобщена таблица на храни с различни нива на потенциална алергенност. Продължете да четете →

Списък на храните за кърмеща майка (какво можете да ядете, какво не се препоръчва да ядете през периода на хепатит В)

Любящата майка винаги се грижи за здравето на детето си. Какво е най-важно за новороденото? Един от важните моменти е решаването на проблема - какво може да се яде по време на кърмене от кърмачка, защото заедно с млякото тя ще прехвърли на бебето и двете полезни компоненти от диетата си, и то не така.

Изтеглете списъка с продукти (какво можете и какво не можете да ядете) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Трябва и не трябва по време на кърмене

На първо място, трябва да се подготвите - първият месец от кърменето няма да ви помогне дори при най-строгата диета - бебето се адаптира към външния свят, към храненето през стомаха, а не през пъпната връв, така че понякога може да има газове, чревни колики или диария. Не трябва да се страхувате от това - бебето много бързо ще свикне с новите условия и тогава ще бъде възможно постепенно да се въвеждат нови продукти в диетата на майката.

Можете да водите хранителен дневник, за да проследите реакцията на детето си към дадена храна. Запишете ястията, които ядете и поведението на детето си всеки ден..

Кратък списък на разрешените продукти

 1. Зеленчуци. Задължително при термична обработка, първо се въздържайте да ги използвате сурови. Печете, варете, оставете да къкри. Прясно изцедени сокове се предлагат след един месец. След три добавете пресни зеленчуци в менюто. Повече за зеленчуците с HV >>>
 2. Плодове. Избягвайте грозде, цитрусови плодове, манго, папая, авокадо, ягоди и малини. Само печени ябълки, опитайте се да ги обелите. Можете да ядете банани без страх. Прясно изцедени сокове се предлагат след един месец. След три - можете да въведете един нов плод за два дни, наблюдавайте реакцията на бебето. Повече за плодовете pr GV >>>
 3. Почти всички зърнени храни могат да се консумират, те насърчават храносмилането, освен това са засищащи и съдържат много хранителни вещества. В допълнение към незабавна каша.
 4. Различни супи със зеленчуков бульон.
 5. Ядем месо отделно от всички продукти и само постно.
 6. Сирене.
 7. Домашни птици.
 8. Ферментирали млечни продукти могат да бъдат въведени за една седмица - кефир, ферментирало печено мляко (по-добре е да го използвате, по-меко е от кефир), извара, кисело мляко, кисело мляко.
 9. Сварете риба (морска, речна), печете със зеленчуци. (риба на кърма)
 10. Яйца също могат да се ядат, но не забравяйте, че това е алерген..
 11. Хлябът може да се яде в малки количества с добавки като трици.
 12. Не бива да се увличате със сладкиши, но можете да използвате сушени плодове, бисквити, бисквити, гевреци.
 13. Масло и растително масло.
 14. Сух крекер, бисквитки, мармалад, блат, блат (без шоколад).
 15. Слаби зелени и черни чайове, слабо кафе, плодови напитки, компот, билкови чайове с мента, мащерка и риган, негазирана минерална вода.
 16. След месец можете постепенно да въвеждате в менюто борш, заквасена сметана, ядки, плодова напитка, конфитюр.

След половин година можете да ядете мед, различни билкови подправки, бобови растения, морски дарове. Също така през този период можете да ядете тестени изделия, сирене, сезонни плодове и зеленчуци (това е важно, само за сезона!).

Какво да ядете не се препоръчва

Освен това трябва да знаете за стоп продуктите, чието използване е строго забранено за всички кърмещи майки. На първо място, това са:

 1. Алкохол.
 2. Шоколад, някои сладки храни - печени продукти, особено с добавяне на различни цветове и заместители.
 3. Кафе и чай, въздържайте се от това поне през първите шест месеца. По-късно можете да ги използвате, но само с високо качество, кафе - добре сварено, чай - сварено, не в торбички. ВНИМАНИЕ! Изключение правят специалните чайове, така наречените чайове за кърмене, които включват копър, кимион, маточина, анасон - такива чайове увеличават лактацията на кърмата.
 4. Необходимо е да се въздържате от полуфабрикати, от продукти с изкуствени консерванти и оцветители, можете да използвате само висококачествени и пресни продукти.
 5. Газираните напитки също трябва да се изхвърлят - те няма да донесат никаква полза на бебето или майката..
 6. Чесън, лук и други пикантни храни.
 7. От пушено месо, колбаси, риба.
 8. От тлъсто месо и свинска мас.
 9. От бобови растения и черен хляб.
 10. От кисело зеле, репички, репички, ферментирали сирена (сулугуни, сирене фета, адиге), колбаси, шунка.
 11. От екзотични плодове.

Изтеглете списъка с продукти (какво можете и какво не можете да ядете) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че вашето тяло и тялото на вашето бебе са уникални и списъкът с храни за кърмене за вас може да се различава от предоставения..

Полезни статии за кърменето:

Видео по темата за храненето:

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал