Високата температура по време на кърмене прави майките доста нервни. Как да си помогнете с болест и да не навредите на бебето си? Не толкова отдавна кърменето при температура беше нежелателно. Препоръчва се или спиране на GW, или изцеждане и кипене на мляко. Въпреки че днес лекарите са против подобни препоръки, те все още настояват, че самолечението при кърмачка не е допустимо.

На първо място, трябва да се справите с причината за треската. Само в изключителни случаи става дума за прекъсване на кърменето. Точната диагноза трябва да бъде поставена от лекар и предписани лекарства, които могат да се комбинират с кърменето.

Кърмене при температура: информация за кърмачка

Кърмата е най-добрият продукт за здравето на вашето бебе. Но самият процес на хранене също е от полза за жената. Естественото хранене помага да се избегне мастит, увеличава толерантността към стрес и намалява риска от рак на гърдата с 50%.

Но какво да направите, ако кърмачката има температура?

Треската е симптом, който показва неизправност в тялото. Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете причината за повишаването на температурата. Точната диагноза ще определи режима на лечение, който няма да навреди на детето..

Американската академия по педиатрия заявява, че в повечето случаи не е необходимо да се спира кърменето при висока температура. Млякото съдържа антитела, които ще предпазят бебето от инфекция. В допълнение, рязкото спиране на хепатит В може да причини мастит у майката и да лиши детето от естествени защитни сили, тъй като адаптираното мляко не съдържа антитела.

Възможно ли е да кърмите с настинка

Най-често причината за треската при майката е ARVI и ARI. Ако случаят е такъв, не отбивайте бебето и продължете да се храните при поискване. Ако детето е успяло да се зарази с вируса от майката, тогава антителата в млякото ще му помогнат да се възстанови по-бързо и по-лесно да пренесе болестта.

Когато посещавате лекар или аптека, не забравяйте да кажете, че кърмите. В този случай ще ви бъдат предписани лекарства, съвместими с храненето на бебето. Например, да кажем, че приемате ибупрофен или парацетамол, ако температурата се е повишила по време на НВ.

Кърмещата майка също трябва да се придържа към хигиенните правила за ARVI:

 • измийте ръцете си след излизане навън, ходене до тоалетна, смяна на памперси;
 • измийте ръцете след кихане, издухване на носа и кашляне, преди и след хранене;
 • проветрявайте и овлажнявайте стаята.

Високата температура (над 38 ° C) по никакъв начин не влияе върху производството и качеството на кърмата. Но във всеки случай трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да получите качествена грижа и да предотвратите усложнения..

Освен това кърменето не трябва да се прекъсва при температура, причинена от мастит, ако не е усложнена от гноен процес. При липса на силна болка и гной можете да продължите да кърмите бебето си..

Понякога ползите от кърменето далеч надхвърлят възможните рискове, така че лекарите не винаги съветват да се откажат от НВ по време на продължително лечение или хоспитализация на майката. В първия случай има лекарства и дори антибиотици, които са съвместими с кърменето. Във втория случай можете да изцедите и замразите мляко за хранене от шише.

Но дори и при леки остри респираторни инфекции и при по-сериозни заболявания, придружени от висока температура, е задължително да се консултирате с Вашия лекар..

Страховете, свързани с приемането на лекарства по време на кърмене и бременност, се разсейват от известния педиатър Евгений Комаровски в неговата програма „Училище за доктор Комаровски“

Как да измервате температурата си правилно, докато кърмите

 1. Ако измервате температурата по време на хранене или непосредствено след това, тогава термометърът ще показва 37,1-37,3 ° C дори при здрава жена. Затова за надеждна информация е по-добре да измерите температурата 25-40 минути след хранене..
 2. Също така трябва да изтриете потта в подмишницата, тъй като водата абсорбира топлината.

Дори ако кърмещата майка е болна, в повечето случаи кърменето не се отменя. Майчиното мляко продължава да произвежда защитни антитела, които пречат на бебето да настине или диария. Но една жена в този момент се нуждае от допълнителна помощ и грижи, за да се справи с болестта и храненето на бебето. Рязката отмяна на GV, напротив, ще има лош ефект върху състоянието на детето и здравето на майката..

При кърмене при температура трябва да се откаже:

 • температурата се е повишила над 38 ° C;
 • гноен мастит;
 • обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи;
 • морбили, отравяне на кръвта, туберкулоза - с инфекции, които се предават чрез кърмата:
 • предписване на антибиотици;
 • химиотерапия.

По съвет на лекар ще е необходимо временно да спрете кърменето или да преминете към адаптирано мляко за кърмачета.

Възможно ли е да кърмите при температура на бебето

Уникалността на кърмата е, че тя е не само храна за растящото бебе, но и лекарство. Следователно повишаването на температурата при кърмачето не се превръща в причина за отмяна на кърменето. Освен че е богато на хранителни вещества, майчиното мляко помага на бебето да се бори с инфекцията или вируса. За целта той произвежда защитни ензими, левкоцити и антитела..

Най-изненадващото и успокояващо за майките е, че когато детето е болно, съставът на млякото се променя, за да му помогне да се възстанови по-бързо. Повишава нивото на белите кръвни клетки, които укрепват имунната система на бебето..

Да не говорим, че процесът на кърмене е период на тясна комуникация за мама и бебе. Помага на болно дете да се успокои и да се утеши..

Кърмата поддържа тялото на бебето хидратирано, така че не спирайте да се храните, ако имате ротавирусна инфекция или разстроен стомах.

Съвети за кърмене, ако бебето ви е болно:

 • хранете се по-често, при поискване;
 • сменете позицията за хранене, ако бебето има запушен нос.

Повишаването на температурата при кърмачка или бебе не е причина да се откажат от кърменето, което продължава да бъде естествена защита за тяхното здраве. Но изисква медицински съвет и по-селективно предписване на лекарства.

Възможно ли е да кърмите при температура

Кърмене при температура

Периодът на кърмене е доста дълъг, така че не е изненадващо, че кърмещите майки имат време да се разболеят от вирусни заболявания през това време.

Какво трябва да знае една жена, за да не наруши здравето си и да не навреди на бебето? Нека да поговорим за това по ред..

Причини за повишаване на температурата по време на гореща вода

Първото нещо, което идва на ум е ТОРС, но какво ще стане, ако на практика не излезете от къщата и освен треска, няма други симптоми.

Няма нужда да гадаете, трябва незабавно да се обадите на лекар, който ще установи точна диагноза и ще предпише лечение, което е приемливо за кърмене. Ето някои от най-честите причини:

 1. Ако се наблюдава повишаване на температурата през първите няколко седмици след раждането, тогава причината най-вероятно се дължи на следродилно възпаление или обостряне на инфекцията. В този случай жената просто е длъжна да отиде в болницата, за да направи всички необходими изследвания и изследвания..
 2. Маститът е заболяване на млечните жлези, причинено от излагане на Staphylococcus aureus. В повечето случаи това се случва поради неправилната хигиена на жената. По време на кърменето е много важно да се следи състоянието на кожата на гърдата. Необходимо е да се взема душ всеки ден, ако има пукнатини и рани по зърната, трябва да ги лекувате с лечебни мехлеми. Чрез тях бактериите проникват в кожата..
 3. ARVI е остра респираторна вирусна инфекция. Много често явление през студения сезон обаче може да се получи и през лятото.
 4. Хранително отравяне. Въпреки факта, че през периода на кърмене жените са много внимателни към диетата си, често има случаи на отравяне.

Как правилно да се измери температурата при гореща вода?

Малко хора знаят, че при измерване на температурата в подмишницата, когато млечната жлеза е максимално пълна, температурата ще бъде повишена. Показател до 37,3 се счита за норма.

Това се дължи на факта, че по време на производството на мляко се генерира топлина, поради което телесната температура леко се повишава. Следователно трябва да се измерва в огъването на лакътя или половин час след хранене или изпомпване в подмишницата. Преди това е необходимо да изтриете мястото на измерване и едва след това да направите измервания.

Възможно ли е да се храни с температура?

Също така много често се вярва, че ако майка, която кърми бебе, има дори ниска температура, тя трябва спешно да спре храненето. Млякото трябва да бъде изцедено и изхвърлено.

Това е остаряла информация! С течение на времето лекарите стигнаха до извода, че не само не е вредно храненето по време на температура, но дори е полезно! Почти всички най-големи и уважавани организации са стигнали до общо мнение.

Първата причина, поради която не трябва да прекъсвате храненето, е, че бебето в бъдеще може напълно да изостави кърменето. В края на краищата, ако мама излее кърма, ще трябва да я допълва с адаптирано мляко.

Много бебета отказват да кърмят след шишето. В допълнение, съществува риск от развитие на мастит, независимо колко гъвкави са съвременните помпи за кърма, вашето бебе е най-добрият „опустошител“ на гърдата..

Втората причина е, че заедно с майчиното мляко детето получава антитела срещу болестта.

Самата температура не носи никаква вреда - тя е защитна реакция на тялото. Същите антитела се произвеждат в хипоталамуса, които впоследствие достигат до детето, развивайки имунитет срещу вирусно заболяване.

В допълнение, в първите дни на заболяването практически няма симптоми и майката, без да иска, може да зарази бебето. Така че можете да се храните с температура, най-важното е да започнете лечението навреме, което може да се комбинира с кърмене..

Лечение на кърменето

Най-честата причина за треска са настинките. Важно е да се разбере, че не всички лекарства могат да се приемат по време на кърмене..

След това ще изброим лекарствата. Която може да се използва като линейка, докато не можете да посетите лекар.

Така че, можете да свалите температурата с парацетамол или нурофен.

За да направите това, можете да използвате детски окачвания, те са максимално адаптирани за крехкото и чувствително тяло на дете или свещ. Именно те в бъдеще ще могат да дадат по-голямо бебе..

Има много популярни начини:

 1. Билкови чайове: малини, касис, лимон;
 2. Пчелен мед;
 3. Втриване с оцетен разтвор;
 4. Втриване с воден разтвор.

При възпалено гърло може да се използва:

 1. Лизобакт (таблетки за смучене);
 2. Мирамистин (спрей);
 3. Tantum Verde (спрей);

Дори тези одобрени лекарства имат противопоказания, така че е необходимо внимателно да се следи реакцията на детето.

От народните средства можете да лекувате гърлото:

 1. Гаргара от лайка;
 2. Изплаквания със сода за хляб;
 3. Топло мляко с масло;

Възможно ли е да се храни дете при майчина температура с кърма

Никой не е имунизиран срещу болестта. Кърмещите майки не правят изключение. Отслабеният от раждането организъм може лесно да зарази инфекция. Ами кърменето в този случай? Възможно ли е да се храни дете при майчина температура с кърма? Какво да правим в такава ситуация, ако това е единственият източник на хранене за бебето?

Кърмене и висока температура

Температура на майката по време на кърмене

Високата температура при кърмачка е сериозен повод за безпокойство. Първо, лошото здраве на майката значително затруднява грижите за бебето. Често не можете да се справите без помощта на близки в такава ситуация - трябва да извършвате хигиенни процедури, да ходите и да играете с детето си и да вършите домакински задължения. Тези ежедневни дейности при наличие на високи температури се превръщат в усилена работа. На второ място, и най-важното, възниква въпросът за безопасността на кърмата за бебето. Ситуацията е особено критична, когато детето още не е навършило една година, а кърмата за него е единственият или основен компонент на храненето. Така че възможно ли е да се храни бебе с температура или това е причина за спиране на лактацията?

Причини за повишаване на температурата

Преди да решите дали да спрете кърменето, трябва да разберете причината за треската. Само по себе си това не е болест, а е само един от симптомите. По принцип човек не трябва да се самолекува, но по отношение на кърмещата майка е просто опасно. Има няколко причини, поради които температурата може да се повиши:

 • вирусна инфекция или настинка е най-честата причина, особено ако има истински носител на вируси (баща, гостуваща баба или по-голямо дете, доведено от детска градина или училище);
 • следродилни възпалителни заболявания, ако е изминал по-малко от месец от раждането на детето - възпаление или изчезване на шевовете;
 • обостряне на хронични инфекции (пиелонефрит, херпес);
 • мастит - бактериално възпаление на гърдата;
 • бактериални заболявания на носоглътката и сливиците - тонзилит, тонзилит, синузит;
 • хранително отравяне;
 • патология на вътрешните органи.

Решението за възможността за лактация по време на лечението на заболяването трябва да се вземе от лекаря след преглед и преглед..

Най-честата причина за треска са вирусните инфекции.

Защо да продължите да кърмите

Бебето се отбива от гърдата в най-екстремните случаи, когато лекарствата са несъвместими с лактацията или ако съществува риск от пренасяне на инфекцията в кърмата. Често има ситуации, при които ползите от кърменето за бебето надхвърлят възможните рискове, така че лекарите препоръчват продължаване и поддържане на лактацията по време на лечението и дори хоспитализация. Продължавайте да хранете или изцеждате мляко редовно, за да можете да захранвате бутилка.

Важна информация! Ако лечението се провежда с антибиотици, можете да спрете храненето за известно време, да прехвърлите бебето на адаптирано мляко, но е важно да изцеждате мляко до 6 пъти на ден (според броя на храненията). Това ще помогне да се избегне застоялото мляко и да се възобнови храненето след възстановяване..

Влияние на температурата върху лактацията

По някаква причина се смяташе, че когато телесната температура се повиши, кърмата се подгрява, става кисела или горчива, а също така променя структурата и цвета си и е невъзможно да се храни такова мляко. Това е предразсъдък.

Единственият риск в случай на заболяване е проникването на лекарствени вещества в млякото, които са забранени за кърмачета, както и отравяне на тялото на детето с токсини, които се произвеждат при определени заболявания. При повишени температури, причинени от ARVI или ARI, в млякото се произвеждат защитни антитела. Редовно получавайки мляко, бебето повишава имунитета си. През този период е важно да пиете повече течности. Тялото ще попълни загубата на течност и рискът от застой на мляко в жлезите ще намалее.

Трябва ли да сваля температурата

Необходимо е да се събори температурата, ако тя надвишава показателя над 38 градуса. До този момент, с нормалното благосъстояние на кърмещата майка, тялото може да произвежда антитела самостоятелно, позволявайки да се справи с болестта. Трябва също така да вземете мерки за намаляване на температурата, ако дори леко повишаване причинява изключително лошо здраве. Като се има предвид, че са необходими сили, за да се грижим и храним дете, това е оправдано.

Дори при липса на заболяване, температурата на кърмещата майка може да бъде по-висока от приетата норма от 36,6 градуса и да достигне 37 или дори 37,5 градуса.

Важна информация! По време на лактацията температурата в подмишницата трябва да се измерва 30-40 минути след хранене или изцеждане. Преди измерване потта трябва да се избърше.

Правилно измерване на температурата

Кои лекарства за треска са безопасни за кърмене

Ако температурата се е повишила безкритично и общото състояние е задоволително, стабилно, без влошаване, можете да наблюдавате тялото в продължение на 1-2 дни. Причината за повишаването на температурата може да бъде хронична умора поради липса на сън. Необходимо е да се преразгледа ежедневието, да се отдели достатъчно време за почивка и сън. Възможно е именно тези мерки да нормализират държавата.

Ако се открият съпътстващи симптоми, характерни за ARVI, като хрема и кашлица, е необходимо да се приема обилно питие като терапия. За тези цели плодовите напитки от червена боровинка и червена боровинка са идеални. Най-доброто народно лекарство за треска е малиновото сладко, помага за изпотяване. Пийте много топла течност преди ядене. Освен това, в условия на кърмене, не трябва да се увличате с него, така че детето да няма алергия..

Редовното изплакване на носа с физиологични разтвори, вдишване с пара и гаргара са полезни. Също така е необходимо да се спазват условията на температура и влажност в помещението, където са детето и майката. Хладен, влажен въздух ще предпази слузта в носоглътката от уплътняване.

Народни домашни средства

Важна информация! При мастит пиенето на много течности е противопоказано, това ще доведе до остър приток на мляко, което ще влоши състоянието.

Ако динамиката е отрицателна и няма подобрение на 3-ия ден след появата на симптомите на заболяването, е необходимо да се вземе антипиретично средство. При условие, че кърменето продължава, само лекарства, базирани на две активни вещества, могат да бъдат одобрени лекарства:

 • парацетамол;
 • ибупрофен.

Въпреки факта, че те преминават в кърмата, действието им е безопасно за бебето. Именно тези лекарства под формата на сиропи и супозитории могат да се приемат директно от деца. Дозировката за възрастен трябва да се изчислява въз основа на теглото. Необходимо е да се вземат лекарства веднага след хранене, така че до следващата концентрацията на активното вещество да е вече минимална. През деня, когато е спешно да се свали температурата, препоръчителната форма на лекарството е таблетки и сироп, използвайте свещ през нощта. Продължителността на супозитория е по-дълга и лекарството в тази форма минимално прониква в кърмата.

Разрешени лекарства за кърмене

По време на лактация е строго забранено приемането на лекарства на основата на аспирин, както и ефервесцентни разтворими таблетки. Рискът от негативни последици за детето след прием на такива лекарства от кърмачка е много голям. Мозъкът и черният дроб са изложени на риск. Ако у дома няма одобрени лекарства, по-добре е да използвате домашни методи: това са студени компреси и разтривания, отколкото да приемате вещества, които са опасни за живота на детето.

Кога да спрете кърменето

Необходимо е да се вземе решение за продължаване на GV или временна почивка след преглед от лекар. Необходимо е да се преценят и претеглят рисковете, които са възможни за детето, когато майката се разболее и приема лекарства.

Когато е разрешено кърменето

При следните заболявания, придружени от повишена температура (повишена в разумни граници, до 38 °), лактацията може и трябва да се поддържа:

 • С остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции, понякога те се наричат ​​"настинки", кърмещата майка, в близък контакт с детето, във всеки случай му е предала вируса. Когато температурата се повиши, женското тяло вече започва да произвежда интерферон за борба с вируса. Антителата също проникват в млякото, така че бебето или изобщо няма да се разболее, или лесно ще пренесе болестта, като е развило защитен имунитет за в бъдеще;
 • Лактостазата, маститът в ранен стадий (не гноен) не са причини за прекъсване на HV, напротив, за успешното лечение е необходимо редовно изпразване на гърдите; в противен случай гърдите ще се препълнят и ще предизвикат още по-висока температура;
 • Чревна инфекция в лека форма преминава, след като стомашно-чревният тракт е напълно изчистен от токсините. Това се случва за един ден, ако спазвате диета. Храненето трябва да продължи, за да се образуват антитела в млякото срещу инфекция.

Кога да спрете кърменето

Повечето заболявания не представляват риск за бебето и кърменето може да продължи. Съществуват обаче редица заболявания, при които храненето ще трябва да бъде прекъснато за известно време. Те включват:

 • пневмония;
 • гноен тонзилит;
 • гноен мастит;
 • цистит;
 • тежка чревна инфекция;
 • дизентерия.

Поради тежкото състояние на майката с подобни заболявания, производството на мляко може да намалее, но тя все още се нуждае от достатъчно количество енергия. Ето защо, на първо място, е необходимо лечение. Бактериалните инфекции, които се лекуват с антибиотици, причиняват значително повишаване на температурата. Сами по себе си те рядко са съвместими с лактацията, могат да причинят алергии и дисбиоза. Също така болестите са опасни за бебето поради токсини, постъпващи в млякото. За новородено бебе това ще се отрази неблагоприятно на състоянието.

Как да поддържаме лактацията по време на лечението

Ако болестта ви позволява да поддържате лактацията, трябва да продължите да се храните както обикновено, което е било преди заболяването. В ситуация, в която лекарят е предписал временно прекъсване на лактацията за периода на терапията, трябва редовно да се изцеждате. По този начин млякото няма да се хаби, тъй като нуждата от него няма да намалее. След възстановяване можете да продължите да се храните успешно.

Не толкова отдавна имаше време, когато в случай на заболяване майката беше посъветвана да свари изцедено мляко и след термична обработка да го даде на детето през шише. Съвременните педиатри категорично настояват да не се прави това, тъй като след кипене всички полезни микроелементи от млякото изчезват и то няма биологична стойност..

Ако майката приема лекарства, които не са съвместими с кърменето или инфекцията е тежка бактериална, изцеденото мляко трябва да се изхвърли. За този период бебето трябва да се преведе на изкуствено хранене и да се храни с адаптирано мляко. След възстановяване и консултация с лекуващия лекар относно периода на пълно елиминиране на лекарствата от тялото, кърменето може да продължи.

Експресиране за поддържане на лактацията

Повишаването на температурата при кърмачка не винаги е причина за прекъсване или дори спиране на кърменето. Понякога бебето може и трябва да продължи да бъде хранено при висока температура. Именно това му позволява по-лесно да прехвърли инфекцията и да развие защитен имунитет. Диагнозата на заболяването, чийто симптом е хипертермия, трябва да се извършва от квалифициран лекар..

Може ли жената да кърми при повишена температура?

Педиатрите съветват да се дава гърда на бебето при поискване. Редица обстоятелства обаче могат да попречат на майката да следва препоръките. Понякога жената се разболява и започва да се съмнява дали е възможно да кърми при висока температура..

Причини за температурата

Самата хипотермия е просто симптом на някакъв вид заболяване. Само лекар може да определи точната причина. Когато се извършват лабораторни тестове, за да се определи дали е възможно да се кърми, ако температурата се повиши, жената най-често се диагностицира с:

 1. Възпаление след раждане. Ако майката усети болка в корема, която е придружена от нискостепенна (до 38%) температура, най-вероятно има усложнения след раждането. Най-сериозната патология е ендометритът. Това може да има негативни последици. Ето защо, при най-малкото съмнение за възпалителен процес, трябва да се консултирате с лекар.
 2. Вируси. През студения сезон ARVI с различна тежест са често срещани. Те могат да бъдат разпознати по рязко покачване на температурата до 38,5 - 39,5 градуса, изпускане от носа. Често има симптоми като болки в тялото, главоболие, "счупено" общо състояние.
 3. Застояло мляко. Лактостазата и маститът са сериозни проблеми, които изискват незабавно лечение. Те възникват най-често поради излишък на мляко или неправилно организирано хранене. Ако се наблюдават дълбоки пукнатини по зърната, може да се присъедини гъбична или бактериална инфекция. Основните симптоми на лактостаза: силно подуване на млечната жлеза, болка (в началото може да не е), зачервяване, леко повишаване на температурата.
 4. Интоксикация на тялото. По-често се случва поради хранително отравяне, придружено от гадене, силна коремна болка, диария. Могат да се наблюдават високи нива (над 39 градуса).
 5. Стрес. Радикалната промяна в начина на живот може толкова да осакати жената, че да забележи често неочаквано повишаване на температурата..
 6. Овулация. Митовете, че процесът е невъзможен, докато GW е в ход, отдавна са разсеяни от специалисти. Овулацията настъпва още през първия месец след раждането. В същото време има промяна в базалната температура - тя се повишава малко над 37 градуса.
 7. Хронични заболявания: цистит, тонзилит, пиелонефрит и др..

Кърмещите майки трябва да обърнат внимание на състоянието на вените. По време на раждането венозните стени често се възпаляват, което може да причини тромбофлебит..

Възможно ли е да се храни бебе по време на заболяване?

Педиатрите съветват кърменето за почти всяка причина за хипертермия. Ползите се дължат на следните фактори:

 • без редовно изпразване на гърдата от детето, лактостазата може да се влоши, тъй като е невъзможно да се изрази до последната капка;
 • по време на заболяването тялото на майката образува антитела, които проникват в кърмата и след това в тялото на бебето.

Щом треската на майката достигне 38 градуса, тя трябва да бъде свалена с антипиретично лекарство. Жените с лактация имат право да използват парацетамол, както и ибупрофен, предлагани под формата на таблетки или супозитории.

Ако хипертермията е причинена от вирусна инфекция, пиенето на много течности е показано за облекчаване на състоянието и бързо възстановяване. В случай на силен стрес, първото нещо, което една майка трябва да направи, е да си почине, да се успокои. Тогава здравето й постепенно ще се нормализира..

Случаи на отхвърляне на гърдата

Кърменето може да продължи само ако жената е изключила лекарства, които са противопоказани при хепатит В. Препоръчва се спиране на лактацията поради следните причини:

 • болка в гърдите (особено ако е придружена от висока температура);
 • сериозни заболявания на вътрешните органи;
 • болестта на мама е бактериална (което предполага антибиотично лечение).

Противопоказания за хепатит В са заболявания на майката като:

 • всяка форма на туберкулоза;
 • сифилис;
 • СПИН;
 • хепатит.

Лечение

Тъй като хипертермията се причинява от различни заболявания, има няколко начина за лечение. Основното нещо е да запомните, че състоянието на бебето зависи от здравето на кърмещата майка, следователно всяка терапия е допустима само след консултация с лекар.

Народни средства за защита

Лечението с естествени, "бабини" методи има смисъл, когато повишаването на температурата е причинено от:

 1. Вирусна инфекция. За лечение е показана обилна напитка чиста вода. Билковите чайове и настойки са полезни и ефективни. Поради високото съдържание на витамин С се показват напитки с малини, лимон, касис и други плодове. За облекчаване на болката вътре в носоглътката се препоръчва топло мляко, но няма смисъл да се пие от суха кашлица. За да предпазите бебето от алергия към горски плодове, трябва постепенно да опитате нов чай, като не забравяте да следите състоянието на трохите. Препоръчително е кърмещата майка да носи марлева превръзка, за да предпази бебето възможно най-много от инфекция.
 2. Стрес. Тишината, спокойствието и студен компрес ще помогнат. Кърпата за него може да се навлажни в разтвор на оцет и вода.

И двата случая предполагат почивка в леглото. Добре е, ако има помощник, например близък роднина, който ще се грижи за детето..

Намаляването остава често срещан начин за бързо намаляване на температурата. За целта използвайте водка или оцет, разреден с вода (съотношение 30 към 70), както и мека естествена тъкан. Препоръчително е първо да избършете лактите, коленете, краката и подмишниците. Ако не се наблюдава ефект, можете да намокрите тялото си напълно. След това трябва да легнете без одеяло, така че течността да се изпарява свободно..

Клизмата с отвара от лайка се сваля успешно. Сухи листа (4 супени лъжици. L.) Изсипете 250 мл вряща вода. След това филтрирайте инфузията, разредете с вода (100 ml инфузия на 100 ml вода), направете клизма.

Лекарства

Понастоящем СЗО назовава само 2 активни антипиретични вещества, които са приемливи за HS: ибупрофен и парацетамол.

Ибупрофенът облекчава болката, неутрализира възпалението, понижава температурата. Предписва се при инфекциозни заболявания на дихателните пътища, невралгични и други отклонения. В кръвта най-високата концентрация се наблюдава няколко часа след приема на лекарството, съдържащо ибупрофен. Следователно няма смисъл да се очаква бързо понижаване на температурата, максималният ефект настъпва най-малко след един час. За кърмене максималната безопасна доза е 800 mg на ден..

След предозиране се наблюдават следните нежелани реакции:

 • гадене;
 • алергични реакции;
 • виене на свят.

Общи лекарства, съдържащи ибупрофен: Ибупром, Ибуфен, Нурофен.

По-добре е да приемате лекарството веднага след следващото хранене, така че до следващия път концентрацията на веществото да намалее.

Препаратите, съдържащи парацетамол, са не по-малко популярни, често се срещат в домашните аптечки. Те имат лек противовъзпалителен ефект, често се предписват от лекари заедно с аналгин (което е противопоказано за кърмещи жени). Максималният антипиретичен ефект настъпва в рамките на 40 минути след приложението. По време на кърмене е допустимо да се приемат не повече от 4 таблетки на ден, но само лекар може да предпише точната доза.

Тъй като парацетамолът преминава в кърмата, той е токсичен за черния дроб на бебето. За да намалите рисковете, не трябва да пиете такива лекарства повече от 5 дни. За да изключите алергична реакция при кърмачета, трябва да изберете варианти, при които има минимум помощни вещества.

Популярни лекарства на основата на парацетамол: Fervex, Panadol, Coldrex, Teraflu, Anvimax, Flucoldex.

Ако лекарството с една активна съставка не работи, е допустимо да се приемат още 2 часа по-късно. Например, парацетамолът понякога не сваля температурата над 39 градуса. След това трябва да вземете ибупрофен.

Препоръчително е кърмещите майки да обърнат внимание на антипиретичните ректални супозитории. Плюсове за използване:

 • активното вещество практически не прониква в млякото;
 • има по-мек траен ефект.

Възрастните и децата не трябва да се лекуват със супозитории повече от три дни..

Има моменти, когато на жената е строго забранено да се самолекува. Ако имате тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар:

 • хипертермия периодично се появява по неизвестна причина;
 • след антипиретик остава на около 37,5-38 градуса;
 • продължава повече от 3 дни.

Тези състояния предполагат бактериална или гъбична инфекция. Тогава се изискват лекарства, които могат да бъдат предписани само от медицински специалист..

Хипертермията не е причина да лишавате бебето от кърма. Винаги обаче има предпоставки. За да разберете причината, както и да поддържате здравето, по-добре е да се включите препоръките на опитен лекар.

Висока температура с хепатит В: какво да се лекува и дали е възможно да се продължи храненето

Разбира се, след раждането на бебето, майката няма време да се разболее, но дори да поспи достатъчно. Но понякога защитните сили на организма се отказват и болестта взема своето. В този случай веднага възниква въпросът - възможно ли е да кърмите при температура? Много майки се притесняват, че микробите или вирусът ще стигнат до бебето с мляко. Повечето лекари обаче се съгласяват, че температурата на кърмещата майка не е причина да се отказва хепатит В. Основното нещо е да разберете причините и да започнете лечение..

Защо температурата може да скача при гореща вода

Преди да започнете да решавате проблем, трябва да разберете източника му..

Температурата на кърмещата майка може да се повиши по няколко причини, изискващи напълно различен подход към лечението:

 • леко увеличение (до 37-37,5 градуса) често е придружено от овулация и втората фаза на менструалния цикъл. Това не е опасно и не изисква намеса;
 • също така, леки колебания в температурата по време на лактация (в рамките на 37 градуса) могат да причинят стрес и сериозно преумора. В този случай трябва да си позволите почивка и сън;
 • непосредствено след раждането, повишаването на температурата може да показва възпалителен процес в матката. Ако е придружено от болка в долната част на корема, по-добре е веднага да посетите лекар;
 • доста често, след раждането на бебето, майката може да изостри хронични заболявания, което също причинява треска;
 • ARVI или ARI се превръщат в една от най-честите причини за увеличаване на "скоростта" Те са придружени от болки в гърлото, хрема, кашлица и общо неразположение;
 • много често при кърмене температурата причинява лактостаза или мастит, който се появява поради стагнация на млякото. С пукнатини и ожулвания по зърната започват гнойни усложнения поради свързана бактериална или гъбична инфекция. Също така, причината за мастит може да бъде кожни заболявания или проблеми в ендокринната система;
 • хранителното отравяне също може да бъде придружено от повишаване на температурата. Успоредно с това има болки в корема, гадене, повръщане, диария.

Всяка от тези причини засяга здравето на бебето по различни начини и изисква различно лечение. Рязкото увеличение на показанията на термометъра е недвусмислен сигнал за спешно посещение на лекар. Ако пропуснете началните етапи на мастит или усложнения след раждането и не се справите с тях навреме, може да се наложи сериозна лекарствена терапия, при която не може да става дума за НВ. Да, и след него най-вероятно няма да работи, за да продължи кърменето, тъй като детето ще свикне с шишето..

Треска при кърмачка: какво да правя

На първо място, трябва да запомните, че температурата при HW не е причина за паника. След като сте открили признаци на неразположение в себе си, трябва да се погрижите да сведете до минимум неговите последици и да се отървете от болестта възможно най-бързо с безопасни средства за бебето..

Друг важен момент е правилното измерване. По време на периода на хранене, доста често се случва, когато се измерва в подмишницата, термометърът може да даде леко увеличени показания. За да получите точна информация, по-добре е да измерите температурата в лакътя или слабините. Също така някои лекари съветват да държите термометър в устата си - той се поставя под езика, по-близо до юздата, където преминават кръвоносните съдове.

Ако подозирате лактостаза или мастит, трябва да поставите термометър в двете подмишници на свой ред. Лактостазата често може да се образува без повишаване на температурата или с леко повишаване на температурата - до 37 градуса, като разликата между двете "подмишници" може да бъде значителна. Но увеличение до 38 градуса и повече, без голямо разпространение между двете страни, може да показва мастит.

Най-добре измервайте температурата си 20-30 минути след хранене или изпомпване. Живачният термометър трябва да се държи поне 5 минути, а електронният ще ви каже кога ще е достатъчен.

Обадете се на лекар и разберете причината

Първата стъпка, когато температурата се повиши, е да се установи причината. За да направите това, най-добре е да се консултирате с лекар - само той ще може да определи със сигурност източника на заболяването и да предложи оптималното лечение. Самодиагностиката и самолечението са изпълнени с неправилен подбор на лекарства и влошаване на състоянието не само на майката, но и на бебето.

Ако треската по време на кърмене е причинена от инфекциозни заболявания (грип, настинки, ТОРС), тогава понякога народните средства са достатъчни. Но ако те не помагат дълго време, лекарят ще предпише по-силно медикаментозно лечение..

Домашни лекарства за треска

В самото начало на заболяването, когато кърмещата майка има температура до 38 градуса, не е необходимо тя да бъде сваляна. В този случай е доста полезно, тъй като именно с повишаване на телесната температура започва да се произвежда специален протеин - интерферон, който се бори с вирусите.

Ако вирусът или настинката са причина за треската, трябва да осигурите на тялото подкрепа. Пийте много (само не мед или малини, те увеличават топлината. Не е нужно да се увивате, не трябва да ви е топло или студено, а да ви е удобно. Джинджифил, боровинки, лимон помагат добре, те едновременно ще укрепят имунната система, ускорявайки възстановяването.

Тялото има два начина за „изхвърляне“ на излишната температура - чрез нагряване на вдишания въздух и потта. Ето защо, когато температурата се повиши, често се препоръчва да се пият много течности - за да има нещо за изпотяване и хладен въздух в стаята - за да има какво да се затопли.

По-добре е да пиете не само вода, но „здравословни“ напитки - плодови напитки от плодове, чай със сладко, компоти, отвари от лечебни билки. От последните те се доказаха добре:

 • лайка - облекчава възпалението;
 • липа - има потогонно действие;
 • листа и плодове от касис - имат силен антивирусен ефект.

Билкови чайове, компоти от горски плодове и плодови напитки могат да се пият само ако не са алергични. Ако такива напитки все още не са въведени в диетата на кърмачка, тогава те трябва да се приемат внимателно и на малки порции, като се спазват правилата за въвеждане на нови продукти с HS.

Също така, избърсването с топла вода помага - то е топло, а не студено! Можете да добавите към водата малко ябълков оцет или, при липса на такъв, оцет за маса. Избършете кожата на ръцете, краката, дланите и ходилата, гърба и гърдите. Можете да поставите компрес на челото си. Втриването с алкохол е по-добре да се отложи за по-късно - през кожата лесно прониква в млякото.

Ако температурата по време на кърмене е причинена от лактостаза или мастит, пиенето на много течности за майката е противопоказано, тъй като провокира прилив на мляко. Да изпадате в крайности и като цяло да се отказвате от пиене не си струва - можете да пиете, когато почувствате жажда, но не бъдете ревностни.

С лактостаза, изцеждането или кърменето помага за понижаване на температурата. Но при някои форми на мастит, храненето трябва да бъде изоставено за известно време. Само лекар може да определи формата на заболяването.

Какво е възможно за кърмачка при температура

Ако не можете да свалите температурата, докато кърмите с помощта на народни средства, трябва да се обърнете към медикаментозно лечение. В идеалния случай тя трябва да се предписва от лекуващия лекар, като се вземат предвид всички характеристики на тялото на майката и бебето, както и диагнозата.

По правило при висока температура на кърмачките се предписват ибупрофен, нурофен или парацетамол. Те се считат за най-безопасните през този период, тъй като бързо се екскретират от тялото. Трябва да приемате хапчета веднага след хранене, така че към момента на следващото приложение, активните вещества на лекарствата вече са напуснали майчиното мляко и кръв. Не забравяйте да следвате препоръчаната доза, посочена е в инструкциите или предписанието на лекаря.

Също така свещите, съдържащи парацетамол или ибупрофен, могат да помогнат на кърмачка с температура. С тази употреба техните активни вещества практически не попадат в млякото, следователно те са по-безопасни за бебето. Но в същото време супозиториите са по-малко ефективни от таблетките..

Важно правило е, че хапчето може да се приема само ако температурата се повиши над 38 градуса. Трябва да приемате лекарството с обикновена вода, а не с чай или кафе. Ако не се наблюдава ефект в рамките на три дни, трябва да се консултирате с лекар за по-подходящо лечение.

Антипиретични лекарства, забранени при хепатит В

Има много сложни лекарства, които могат бързо да свалят температурата при настинка и да се отърват от симптомите на заболяването. Те включват средства като "Coldrex", "Teraflu" и други подобни. Забранено е използването им по време на хепатит В, тъй като те съдържат много вещества, опасни за бебето..

Ако майката има висока температура по време на кърмене, е строго забранено да приема аспирин и препарати, съдържащи го. Той е много токсичен за бебето и може да причини локално увреждане на черния дроб и мозъка..

Ако домашната ви аптечка не съдържа нищо друго освен Аспирин или Колдрекс, не трябва да разчитате на „може би ще носи“ и да ги приемате. По-добре е спешно да изпратите роднини в аптеката за безопасно лекарство или да опитате народни средства.

Възможно ли е да кърмите с температура

Най-важният въпрос, който тревожи болната майка, е дали е възможно да се храни дете при температура. Отговорът на него е еднозначно положителен - не трябва да спирате лактацията поради температура.

Ако високата температура на майката е причинена от вирусна инфекция, това означава, че тя е била болна няколко дни преди началото на треската (инкубационен период) и при близък контакт с бебето е успяла да му предаде вируса. Когато температурата се повиши в тялото на майката, започва производството на антитела, особено много от тях са концентрирани в млякото. Следователно продължаването на храненето може да предотврати болестта на бебето или да му помогне да го преодолее по-бързо и лесно..

В допълнение, внезапният отказ за хранене се превръща в огромен стрес за детето, особено на фона на заболяването. Поради това „предателство“ и по-достъпно мляко от шишето, бебето може по-късно напълно да изостави гърдата. И ако по-рано на болни майки се препоръчваше да прехвърлят бебето си на смес, днес лекарите (включително д-р Комаровски) съветват майките спокойно да продължат да кърмят дори по време на заболяване.

Можете да кърмите бебето си, дори ако температурата е причинена от лактостаза или мастит (с изключение на някои от неговите форми) - това помага да се намали температурата и да се облекчи състоянието на майката.

Обобщавайки, можем да кажем, че температурата изобщо не пречи на продължаването на кърменето и понякога помага за справяне с болестта. Основното е внимателно да се подходи към избора на лечение, внимателно да се спазват дозировките и правилата за прием. Майчиното мляко е най-важният източник не само на храненето, но и на антителата, необходими на бебето, които трябва да се изхвърлят само в най-крайните случаи..

Треска при кърмачка: причини и тактика на поведение

Кърмата е идеалната храна за бебето, която му помага да се развива пълноценно и укрепва имунната система. По редица причини обаче кърмещата майка може да има висока температура - силно или слабо. Много жени не знаят какво да правят в такава ситуация: възможно ли е да продължите да се храните или е по-добре временно да отбиете бебето.

Какво представлява телесната температура и от какво зависи тя

Температурата е важен показател за състоянието на човешкото тяло, изразяващ връзката между производството на собствена топлина и топлообмена с околната среда. Това не е абсолютно стабилна стойност и зависи от редица фактори:

 1. Възрастта на човека. При децата той е нестабилен, а при възрастните хора може да намалее до 35 ° C поради забавяне на метаболитните процеси.
 2. Време на деня Максималната температура се наблюдава около 17 часа, а минималната - в 4 часа сутринта. Освен това разликата може да бъде цяла степен.
 3. Здравен статус. При много заболявания температурата се повишава, това показва борбата на организма срещу патогенни микроби.
 4. Фазата на менструалния цикъл при жената. Това е резултат от действието на половите хормони (прогестеронът го увеличава леко). Леката хипертермия също е нормална по време на бременност..
 5. Естеството на човешката дейност. Температурата се повишава с 0,1-0,2 ° в процеса на активна физическа работа.
 6. Влияние върху околната среда. Температурата се повишава при прегряване и намалява при хипотермия.
 7. Областта на тялото, където се извършва измерването. Например, температурата в ректума ще бъде много по-висока, отколкото в центъра на стъпалото..

Повишената телесна температура е няколко вида:

 1. Субфебрилен (в рамките на 38 °).
 2. Фебрилен (38 ° до 39 °).
 3. Пиретичен (39 ° до 41 °).
 4. Хиперпиретик (над 41 °).
Температурата, повишена в рамките на 38 °, е субфебрилна

Когато телесната температура достигне критично ниво от 42 °, човек умира, тъй като метаболитните процеси се нарушават в мозъка, което е неприемливо за тялото.

По принцип при повишаване на температурата се наблюдават следните симптоми (те могат да се проявят индивидуално или в комбинация):

 1. Слабост и умора.
 2. Втрисане, което се влошава с повишаване на температурата.
 3. Главоболие.
 4. Мускулни болки, особено в краката.
 5. Повишено изпотяване.
 6. Намален апетит до пълен отказ от храна.

Видео: какво е телесната температура и каква е тя

Възможни причини за хипертермия при кърмачка: оценка на симптомите

Хипертермията при хората може да бъде причинена от различни причини, които само лекар може точно да определи. В случай на кърмеща жена обаче, най-вероятните варианти са следните:

 1. Лактостаза и мастит. Тези състояния доста често се случват на фона на стагнация на мляко в гърдите, причинена от неправилно закрепване на бебето. Понякога към тях се присъединява гъбична или бактериална инфекция (например с напукани зърна). Когато температурата се повиши, на първо място жената трябва внимателно да изследва млечните си жлези: дори и да няма забележим дискомфорт, по кожата може да се намери червеникаво петно.
 2. Стресов фактор. При много жени безпокойството и емоционалните сътресения причиняват повишаване на температурата (в рамките на субфебрилните стойности). А психиката на кърмещата майка е доста нестабилна поради интензивния ритъм на живот и ефекта на хормоните..
 3. Овулация. Въпреки лактацията в женското тяло може да настъпи овулация, особено ако бебето вече получава допълнителни храни. И освобождаването на яйцеклетката от фоликула е просто придружено от повишаване на базалната температура (тя се измерва в ректума): и често общата телесна температура също леко се повишава - не повече от 37,3 °.
 4. Следродилно възпаление на репродуктивните органи (най-сериозният от които е ендометрит). Такива патологии обикновено се чувстват с болка в долната част на корема, необичайно отделяне.
 5. Вирусни инфекции (грип, ARVI). Те са най-вероятни през студения сезон. В зависимост от реакцията на имунната система на жената, температурата може да бъде субфебрилна или доста висока. Не е трудно да се разпознаят заболявания по характерните симптоми: възпалено гърло, хрема, главоболие и др..
 6. Обостряне на хронични заболявания (например цистит или бронхит). Най-често това се случва в първите следродилни седмици, когато женският имунитет е доста отслабен..
 7. Хранително отравяне. В такава ситуация настъпва интоксикация на тялото, която се проявява под формата на хипертермия. Ако отравянето е тежко, тогава температурата може да се повиши до високи стойности (придружени от студени тръпки). Отравянето винаги може да бъде разпознато по характерните му признаци: гадене, повръщане, коремна болка, диария.
 8. Тромбофлебит на крайниците. Тази патология често се появява по време на раждане поради инфекция с патогенни бактерии (например, ако е имало обилно кървене, са се появили хематоми, плацентата е била ръчно отделена и т.н.). В резултат на това венозните стени на майката се възпаляват, образуват се кръвни съсиреци. Тромбофлебитът се проявява под формата на лек оток и зачервяване на кръвоносните съдове, дърпащи болки, летаргия и леко повишаване на температурата (не по-висока от 37,3 °).

Фотогалерия: най-вероятните причини за хипертермия

Много е важно за кърмачка да измерва правилно телесната си температура. Не можете да правите това в подмишниците, както обикновените хора: температурата там винаги ще бъде повишена (по-добре е да поставите термометър в устата си). Освен това измерванията е най-добре да се правят след хранене или изпомпване..

Когато бях в болницата след раждането на дете, след измерване на температурата в подмишницата (както обикновено) бях много разстроен, защото показателят беше 37,8 °. Сестрата обаче веднага я успокои, като обясни, че този метод не е информативен по време на лактация и посъветва друг начин - да се огъне дясната ръка в лакътя и да се фиксира термометърът по този начин. Изненадващо температурата беше абсолютно нормална..

В какви случаи можете да кърмите при температура и кога е по-добре да откажете

Ако телесната температура е леко повишена (в рамките на субфебрилните стойности), тогава майката трябва да продължи да храни. Това се обяснява по следния начин:

 1. При лактостазата и ранния стадий на мастит липсата на естествено изпразване на млечната жлеза само ще влоши състоянието: гръдният кош ще прелее още повече и температурата ще се повиши до по-високо ниво.
 2. Ако майката е хванала вирусна инфекция със студен характер, тогава, разбира се, тя вече е успяла да предаде микроорганизми на детето (в края на краищата контактът им е много близък). И докато температурата се повиши, женското тяло вече е започнало да произвежда защитни тела. Те попадат в млякото в големи количества и бебето може изобщо да не се разболее. Дори и да се случи инфекция, бебето по-лесно ще понася болестта..
 3. Жената може сама да се справи с леко отравяне с храна, обикновено всички симптоми изчезват в рамките на един ден след прочистване на организма. По този начин, когато кърмите, бебето не е в опасност. Заедно с кърмата той отново ще получи антитела, които се противопоставят на чревната инфекция.
 4. Фактори като стрес, овулация по никакъв начин не оказват влияние върху качеството на кърмата и не са пречка за храненето.

За майката рязкото спиране на кърменето може да бъде опасно: маститът може да се присъедини към основното заболяване, което е причинило повишаването на температурата. Ръчното или хардуерно изцеждане няма да изпразни гърдите, както и бебето. Освен това, ако жената се чувства слаба, тогава ще й бъде доста трудно да изразява по няколко пъти на ден, особено през нощта..

Въпреки факта, че в повечето случаи треската на майката не представлява риск за здравето на бебето, има ситуации, когато кърменето трябва временно да бъде спряно. Говорим за сериозни заболявания. Твърде отслабеното състояние на жената само по себе си може да причини изчезването на млякото, тъй като лактацията е свързана с определено количество енергия. При такива обстоятелства основната задача е лечението, защото бебето преди всичко се нуждае от здрава майка..

Тежката хипертония обикновено се причинява от бактериална инфекция (въпреки че температурата не винаги е висока). В този случай на пациента се предписват антибиотици. И те не винаги са съвместими с кърменето (попадайки в тялото на детето, лекарствата могат да причинят дисбиоза, алергии и други усложнения). В допълнение, поради инфекция, токсичните вещества ще проникнат в тялото на детето и ще имат пагубен ефект. Ето списък на специфични заболявания с преобладаващо бактериално естество:

 1. Пневмония.
 2. Ангина.
 3. Синузит.
 4. Цистит.
 5. Дизентерия.
 6. Ендометрит.
 7. Стартиран тромбофлебит (когато вече е необходима операция).
 8. Тежко чревно отравяне. Спешните мерки не могат да облекчат състоянието на пациента, повишава се температурата, втрисане, неукротимо повръщане, тахикардия. В такива ситуации жената се нуждае от спешна хоспитализация, което, разбира се, означава спиране на кърменето..
 9. Гноен мастит. Кърменето трябва да бъде спряно за известно време, тъй като в гърдите се натрупва гной, който преминава в млякото. В допълнение, такава патология често включва хирургическа интервенция: женската гърда се отваря, за да се премахне гнойното съдържание. Във всеки случай майката ще трябва да използва силни антибиотици, които не са съвместими с лактацията..

Съществува погрешно мнение, че поради високата температура кърмата променя вкуса, структурата си, изгубва се, става кисело или горчиво и др. Лекарите напълно го опровергават. Единствената пречка за хранене в тази ситуация са токсините и лекарствата, които влизат в храната на бебето..

Има ли нужда мама да сваля температурата

Разбира се, кърмещата майка се интересува от бързото стабилизиране на телесната си температура. Това ще подобри благосъстоянието й, защото жената има нужда от много сили, за да се грижи за бебето си. По време на кърмене трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. На първо място, ако температурата не надвишава 38 °, тогава няма нужда да я понижавате. Такава реакция на тялото показва активното производство на антитела (за вируси повишената температура е много по-опасна, отколкото за хората).
 2. Ако увеличението надхвърли субфебрилните стойности, можете да вземете антипиретично лекарство. На кърмещите майки са разрешени продукти на основата на парацетамол и ибупрофен. Те се използват орално или под формата на супозитории (в последния случай лекарството не действа толкова бързо). Вземете лекарството не повече от три пъти на ден.
 3. Ако майката има вирусна инфекция, пиенето на много течности ще помогне да се отървете от причинителите на болестта (и в резултат температурата намалява). Това може да бъде чай с лимон, малини, сок от горски плодове (сок от червена боровинка помага добре), компот от сушени плодове, топло мляко. Разбира се, някои напитки могат да предизвикат алергична реакция у бебето, така че трябва внимателно да следите състоянието му. Важен нюанс: при мастит пиенето на много вода само ще навреди, тъй като ще доведе до остър приток на мляко. С ARVI, прости мерки като вдишване с редовна пара (или над пара от картофи), гаргара и изплакване на носа с физиологичен разтвор също са безопасни за кърменето. Всичко това нормализира състоянието на жената и в резултат температурата се стабилизира..
 4. Ефективен начин за намаляване на температурата е прилагането на студен компрес върху челото. За да направите това, можете да използвате лед, поставен в марля, кърпа, потопена в студена вода или оцет, наполовина разредена с вода..
 5. Ако хипертермията е причинена от стрес фактор, тогава жената, естествено, трябва да си почине и състоянието ще се нормализира..
Безопасен начин за понижаване на температурата е със студен компрес на челото

В някои случаи майката трябва да отиде на лекар:

 1. Причината за повишаването на температурата не е ясна.
 2. Тя трае повече от три дни.
 3. Температурата не може да бъде понижена по различни начини.

Трябва да посетите лекар, който разбира пълната стойност на кърменето. Той ще избере лекарствата, разрешени по време на кърмене.

Как да поддържаме лактацията по време на лечението

Ако поради терапията на заболяването на жената е показано да преустанови кърменето, но по-късно тя иска да го възобнови, тогава тя трябва редовно да изцежда: на всеки три часа през деня и веднъж през нощта. Ако храненето не е възможно по време на лечението, тогава майката трябва да се изразява, за да поддържа лактацията

Преди това, по време на болестта на майка си, й се препоръчваше да свари изцеденото мляко и вече под тази форма да го предложи на бебето. Съвременната медицина е на съвсем друго мнение: поради нагряването течността губи биологично активните си компоненти и губи своята стойност. Следователно изцеденото мляко трябва да се изхвърли и бебето да се храни с адаптирано мляко..

Видео: болест на майката по време на кърмене (консултант по кърмене Нина Зайченко)

По правило треската при жената не е причина за спиране на кърменето, освен ако температурата не е симптом на сериозно заболяване, което изисква силни антибиотици. Получавайки ценни антитела от майката, бебето само ще засили имунитета си. Освен това бебетата рядко се отказват от гърдите, когато млякото стане по-топло от обикновено. Ако една жена все пак е трябвало да спре да се храни поради лечение, тя трябва редовно да изцежда, за да избегне застоя на мляко в гърдите..