Как да предотвратим замразена бременност?

Замразена бременност: как да я предотвратим

Сред бременните жени, според статистическите данни, диагнозата анембриония се поставя доста често, около 16 от 100 пациентки. Характеризира се с пълно спиране на живота на ембриона.

Каква е опасността

В ранните етапи жената не може самостоятелно да определи, че плодът е „замръзнал“. Но ако това се случи през втората половина на бременността, има редица признаци, показващи вътрематочна фетална смърт: жената не усеща движението, биенето на сърцето му. В рисковата група влизат представителките на нежния пол, които са преминали 40-годишната възрастова граница.

При такава аномалия като пропусната бременност съществува заплаха за живота на жената. Това се дължи на латентния ход на патологията. Само квалифициран специалист може да определи на какъв етап е патологичният процес: в началния или на етапа на завършване.

Веднага след като жизнената дейност на плода спре, настъпват хормонални промени. Количеството на плацентарните хормони намалява и след 11-16 дни тялото на жената се отървава от мъртвия ембрион. Настъпва спонтанен аборт. Но това не винаги се случва. И тогава пациентът не може без намесата на лекарите. В противен случай има голям шанс за отравяне на кръвта. В ранните етапи (до 8 седмици) мъртвият плод се елиминира с лекарства. Ако гестационната възраст е дълга, се извършва изкуствено прекъсване на бременността.

Какви са причините?

Причини

Днес няма точен отговор на въпроса: защо развитието на бременността спира. За изследователите основната пречка е мацерацията на феталните тъкани, което прави невъзможно провеждането на дълбоко морфологично и генетично изследване..

Вътрематочната смърт на плода може да бъде предизвикана от следните фактори:

Имунологични

Феталното яйце е биологична формация, която съдържа генетична информация не само за майката, но и за бащата (50%). Мъжкият компонент е чужд на женското тяло. И тогава имунната система се включва в работата: защитните сили на организма под формата на имунни тела упражняват агресивния си разрушителен ефект върху плода, „лишавайки“ го от живот. В този случай имунната система не работи за добро, а в ущърб на здравето..

Хормонални

Нарушенията от хормоналната система (липса на прогестерон, дисбаланс на прогестерон-естрогенния комплекс) често водят до замръзване на бременността, тъй като плодът не може напълно да получи хранителните вещества, необходими за развитието и живота. Обикновено хормоните могат да имат патологичен ефект върху плода през първия триместър..

Също така си струва да се вземат предвид онези хормонални промени, причинени от заболявания, несвързани с бременността, и протичащи в анамнезата на бъдещата майка. Те включват:

 • функционални заболявания на яйчниците;
 • ендокринни патологии и заболявания на щитовидната жлеза;
 • синдром на поликистозните яйчници.

При наличието на изброените заболявания жената трябва да се подложи на пълен преглед (и, ако е необходимо, да бъде лекувана!) Дори на етапа на планиране на бременността.

Хромозомни

Генетичните аномалии могат да причинят аномалии по време на образуването на зигота и развитието на плода. В допълнение, така нареченото „разграждане на гена“ може да доведе до генетични смущения в програмата за формиране и развитие на плацентарната мембрана. Всички тези нарушения се предават с гените на един от родителите или са резултат от неправилна рекомбинация на гените и на двамата. Ако една жена е имала замразена бременност и причината за това са хромозомни аномалии, преди следващото зачеване е необходимо да бъдете изследвани от генетици. Грешната комбинация от гени се случва със случайна вероятност и не може да бъде предотвратена. Ако обаче беше възможно да се установи кой от родителите е доставчик на „дефектния“ генетичен материал, можете да прибегнете до помощта на донор.

Заразно

Острите и хронични инфекциозни заболявания на майката имат отрицателен ефект върху плода. Най-опасни са: херпесен вирус (включително цитомегаловирус), уреаплазма, микоплазма, хламидия. Често жената има всички тях преди бременността си. И когато настъпи интересна ситуация, когато имунната система е отслабена, ефектът им става патологично агресивен. Една от причините за смъртта на плода през първия триместър е цитомегаловирусът, вирусът на рубеолата. Ако една жена се зарази с тях по време на бременност, това е изпълнено с вродени аномалии на вътрешните органи (далак, черен дроб и др.) В плода. Сред инфекциозните патологии, които влияят негативно на здравето на жената и нероденото дете, се различават грип, гонорея, сифилис, пиелонефрит, пневмония.

Автоимунна

Тази група включва антифосфолипиден синдром, когато тялото на жената съдържа много антитела към фосфолипидите в кръвната плазма. В 5 от 100 случая именно APS е причината за замразената бременност. Тази патология се характеризира с множествена тромбоза. Най-често се засягат венозното легло на черния дроб и бъбреците, дълбоко разположени вени на крака. APS е по-често при пациенти, чиито близки роднини са страдали от този синдром..

За да се избегнат сериозни усложнения, жените с APS трябва да преминат специален курс на лечение дори на етапа на планиране на бременността. Ако APS се диагностицира през периода, когато пациентът вече е бременна, адекватната терапия и постоянното наблюдение на специалист в болница ще помогнат за минимизиране на усложненията по време на раждането и в периода след тях..

Външен

В някои случаи избледняването на бременността се дължи на въздействието върху тялото на майката на външни разрушителни фактори: радиоактивно излъчване, внезапно повишаване или понижаване на температурата, физическа активност, продължително излагане на слънце или „любов“ към солариума, смяна на климатичните зони.

Лоши навици

Алкохолът, наркотиците и никотинът са навици, които по дефиниция са несъвместими с бременността.

Стрес

Ако жената е постоянно в стресово състояние, това се отразява негативно на нероденото дете. Ситуацията се влошава, когато пациентът е „пристрастен“ към антидепресанти.

Причините за вътрематочна фетална смърт включват също:

 • съпътстващи заболявания на майката (анемия, захарен диабет, хипертония);
 • тежки форми на токсикоза в края на бременността;
 • висока или ниска вода;
 • представяне или отлепване на плацентата, аномалии в нейното развитие;
 • истински възел от пъпна връв;
 • Rh несъвместимост;
 • травма;
 • интоксикация на тялото с токсични вещества (живак, въглероден окис, арсен и др.);
 • предозиране на наркотици;
 • липса или излишък на витамини;
 • хипоксия;
 • фетални деформации, при които не е жизнеспособен;
 • неблагоприятни икономически и социални условия, в които жената живее, докато носи дете.

Причините за неизвестния генезис се казват в случая, когато не е възможно да се установи защо бременността е замръзнала.

Най-чувствителни към въздействието на неблагоприятните фактори са определени важни периоди в развитието на плода:

 • от 7 до 12 дни - периодът, когато яйцеклетката се въвежда в стената на матката;
 • от 3 до 8 седмици - периодът, през който настъпва ембриогенезата;
 • периодът на формиране на плацентарната мембрана (до 12 седмици);
 • от 20 до 24 седмици - периодът, когато се формират вътрешните органи органи на нероденото дете.

Признаци, по които можете да определите замразена бременност

Признаци, които показват факта на прекратяването на плода

Има редица симптоми, при наличието на които може да се подозира замразена бременност. Те включват:

 • спазми или дърпащи болки в долната част на корема;
 • постоянна слабост, не свързана с физическо пренапрежение;
 • гадене;
 • хипертермия и студени тръпки;
 • намален апетит;
 • вагинално кървене;
 • жената не усеща движение на плода (на по-късна дата).

Ако една жена има анамнеза за замразена бременност, за да я избегнете по-късно. Дори на етапа на планиране и до 18-20 седмици от бременността е необходимо да се записват показатели за базалната температура. Ако плодът се развива нормално, базалната температура се повишава до 4 седмици и може да варира от 37,1 ° C до 37,3 ° C. Започвайки от 5 седмици, тя намалява. В случай на ниска базална температура през първия месец на бременността, трябва да се консултирате с лекар, тъй като това показва спиране на развитието на плода или заплаха от спонтанен аборт. Ако настъпи замразена бременност за кратко време, базалната температура може да намалее с 0,7-1 ° C.

Методи за изследване за диагностициране на замразена бременност

Ако лекарят подозира, че жената има вътрематочна фетална смърт, се предписва допълнителен преглед за изясняване на диагнозата. Включва:

Вагинален преглед

По време на прегледа гинекологът определя дали размерът на матката съответства на очакваната гестационна възраст. Ако те са по-малко, най-вероятно настъпва избледняване на бременността..

Ултразвукова процедура

Ултразвукът ви позволява да "видите" размера на матката. Освен това, използвайки този метод, можете да диагностицирате анембриония - отсъствие на ембрион вътре в яйцеклетката.

С помощта на ултразвук - диагностика, извършена по-късно, е възможно да се определи дали плодът има сърдечен ритъм или не. В случая, когато самата жена казва, че не усеща сърдечния ритъм на нероденото дете, е невъзможно да се говори със 100% точност за неговото отсъствие. Този факт може да бъде потвърден само чрез ултразвук. Ако няма сърдечен ритъм, се диагностицира пропусната бременност.

HCG анализ

Човешкият хорион гонадотропин е хормон, който присъства в тялото на жената по време на нормална бременност. Ако замръзне, количеството на hCG рязко спада.

Какво да правя след това

Какво да правим след замразена бременност, за да избегнем нейното повторение

За да се изключи тази диагноза в бъдеще, терапевтичните мерки започват с пълен преглед на двамата партньори, включително:

 • намазка върху флората;
 • ултразвуково изследване на тазовите органи;
 • цитонамазка за наличие на скрити инфекции: херпес, HPV, цитомегаловирус, хламидия и други патогени на ППИ;
 • изследване на кариотипа на майката и бащата;
 • спермограма (от партньор);
 • кръвен тест за съдържанието на хормони: естрадиол, прогестерон, FSH, пролактин, DHEA и др.;
 • кръвен тест за нивото на хормоните на щитовидната жлеза;
 • анализ за наличие на инфекции (ToRHC-комплекс);
 • имунограма.
 • хистологично изследване на съдържанието на маточната кухина;
 • цитологично и генетично изследване на тъканите на мъртвия плод (с цел идентифициране на всякакви генетични аномалии).

По-нататъшното лечение е насочено към:

 • отстраняване на причината за замразена бременност;
 • укрепване на имунитета;
 • стабилизиране на менструалните цикли;
 • поддържане на метаболизма на правилното ниво.

Лекарите препоръчват да планирате следващата си бременност не по-рано от 6-8 месеца след лечението..

Как да предотвратим избледняване на бременността?

"Замразена бременност" - тази диагноза звучи като гръм от ясно небе. Една жена има милион въпроса. Защо се случи това? Кой е виновен? Можеше ли проблемът да бъде предотвратен? Ще се повтори ли в бъдеще? Нека се опитаме да го разберем

На медицински език замразената бременност се нарича вътрематочна фетална смърт. Уви, според статистиката около 15% от бъдещите майки са изправени пред тази ужасна диагноза. Най-често това се случва през първия триместър, но се случва и през втория, а дори и през третия. В същото време жената може да остане дълго време на тъмно, защото всички признаци на „интересна позиция“ са очевидни: менструацията спира, матката се увеличава по размер, млечните жлези се подуват, ореолите на зърната потъмняват, някои млади дами се чувстват отлично и не се оплакват от апетит. Като правило избледняването става известно по време на рутинно ултразвуково изследване, когато се разкрие несъответствие между размера на ембриона и гестационната възраст (бебето е по-малко, отколкото би трябвало да бъде) и сърдечният ритъм не се чува. В някои случаи може да се установи, че в яйцеклетката изобщо няма ембрион - тя е празна. За да се изключи възможността за грешка, след няколко дни се извършва втори ултразвук. Ако е минало много малко време от момента, в който плодът е спрял да се развива, лекарите препоръчват да се изчака малко. Обикновено две седмици след смъртта на ембриона се случва спонтанен аборт. Ако това не се случи, е необходим незабавен аборт. В крайна сметка продуктите от разпадането на тъканите се абсорбират в кръвта и започват да тровят тялото на майката.

Всичко е свързано с гените

В повечето случаи смъртта на плода в ранните етапи на бременността се причинява от хромозомни аномалии: „сривовете“ могат да бъдат наследени от ембриона както от майката, така и от бащата, или могат да възникнат при неуспешна комбинация от родителски гени. За съжаление е невъзможно да се знае предварително за този ход на събитията. Има шанс това да е еднократен проблем и следващата бременност да приключи успешно. Във всеки случай, преди да го планират, родителите трябва да се консултират с генетик, който ще прецени риска от раждане на дете с патология. Ако има опасност, т.е. майката или бащата произвеждат генетично дефектни полови клетки, ще трябва да използвате донорска сперма или яйцеклетка.

Потърсете инфекция!

Втората често срещана причина за пропусната бременност са острите и хронични инфекции. Ако по време на раждането на бебето защитните сили на майчиното тяло отслабнат, то става вкусна хапка за инфекции. Микоплазмозата, уреаплазмозата, хламидиите се обострят - болести, които преди това са могли да бъдат асимптоматични. Много проблеми могат да бъдат причинени от гонорея, сифилис и др. За да не се случи това, по-добре е да планирате бременността си предварително: ще имате време да подготвите и излекувате всички „дебнещи“ заболявания.
Коварен херпес

Цитомегаловирусът е друга заплаха за нормалното развитие на ембриона. Това заболяване е от семейството на херпесния вирус, който се предава чрез кръв, урина, слюнка, сперма, тоест чрез всякакви физиологични течности. Можете също така да се заразите с въздушни капчици или чрез домакинство, когато инфекцията преминава от един човек на друг чрез мръсни ръце или предмети от бита (кърпи, чинии). Ако бъдещата майка бъде атакувана от вирус в началото на бременността или малко преди това, плодът може да умре. Инфекцията през последните месеци става причина за вродени малформации и заболявания на бебето: жълтеница, кръвоизливи във вътрешните органи, увеличен черен дроб и далак.

За съжаление в момента няма достатъчно ефективни методи за борба с този коварен вирус. Максимумът, на който лекарството е способно, е да намали проявите на болестта до минимум и да постигне стабилна ремисия. Но това е възможно само ако инфекцията е открита преди бременността. Тогава жената ще трябва да приема антивирусни лекарства и да премине курс на имунотерапия. След лечението вирусът ще премине в хибернация и няма да навреди на бебето. Освен ако, разбира се, не се събуди, така че бъдещата майка трябва да бъде много внимателна: тя не трябва да е студена, нервна, да приема цитостатици (лекарства, които блокират клетъчното делене) и имуносупресори.

Рубеола

Рубеола, ако една жена внезапно се зарази с нея по време на бременност, ще се превърне от не най-опасната детска болест в смъртен враг. Той инхибира разделянето на клетките в плода, в резултат на което органите не се образуват правилно. На всеки етап от бременността инфекцията има свои любими лезии, тези, които в момента са в процес на активно формиране: 3-11 седмици от бременността - мозък, 4-7 седмици - очи и сърце, 7-12 - органи на слуха. Колкото по-рано възникне инфекцията, толкова по-широк е обхватът на малформации на ембриона. Болестта на рубеола през първия триместър на бременността е индикация за нейното незабавно прекратяване. Ако това не бъде направено, тогава по-нататъшните перспективи ще бъдат мрачни. В 10-40% от случаите развитието на плода замръзва и настъпва спонтанен аборт. При 20% бременността завършва с раждането на все още дете. При 10-25% бебе с вродени аномалии умира през първата година от живота. В случай, че инфекцията с рубеола се случи след 16 седмици, заплахата за плода остава, но става минимална. Ето защо, ако в детството не сте страдали от това заболяване, преди да планирате бременност, трябва да се ваксинирате. И след това се тествайте за имунитет към вируса.

Грипна епидемия

Друга опасност е грипната епидемия. Освен това заплахата идва не толкова от причинителя на инфекцията, колкото от общите симптоми на заболяването: треска и интоксикация, които нарушават притока на кръв. На ембриона липсват кислород и хранителни вещества, в резултат на което той може да умре.

Балансирайте хормоните

През първия триместър на бременността ендокринната система на жената претърпява значителни промени. От момента на зачеването количеството на женските полови хормони в организма се увеличава: прогестерон и естроген. Когато първият е дефицитен или балансът на двете е нарушен, ембрионът не получава достатъчно хранителни вещества и умира. Ендокринните заболявания като патология на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници и техните дисфункции също са опасни за нейното развитие. За щастие тези проблеми могат да се предвидят още преди бременността. Просто трябва да бъдете изследвани и изследвани за хормони.

Какво е APS

Антифосфолипидният синдром (APS) е нарушение, при което кръвта започва да се съсирва в капилярите на бременна жена и в съдовете на плацентата и се образуват кръвни съсиреци. Храненето и дишането на ембриона са нарушени и той може да умре. Много е важно антифосфолипидният синдром да бъде открит преди бременността, тъй като много лекарства, които помагат в борбата с него, са противопоказани за бъдещи майки. Тези лекарства могат да причинят фетални малформации. Следователно, не бъдете мързеливи да преминете предварително тестове за определяне на антитела към фосфолипидите в кръвта. Високо ниво сигнализира за наличието на този синдром. Трябва да мислите за зачеване на дете само когато концентрацията на антитела намалява. Ако синдромът се развие след зачеването, бременната жена ще трябва да бъде наблюдавана от лекар. Малки дози имуноглобулин и хепарин могат да бъдат предписани. С навременното започване на лечението бременността по правило протича без усложнения и завършва с успешно раждане.

Експертно мнение

Светлана ПОТАПОВА, акушер-гинеколог от най-висока категория, д-р.
Диагнозата „неразвита бременност“ не е изречение. Това не означава, че ситуацията непременно ще се повтори в бъдеще. Просто трябва да се подготвите за следващата бременност. Можете да планирате нова концепция не по-рано от 3-6 месеца. През това време ще бъде възможно да се премахнат причините за проблема. При правилна подготовка нормалната бременност настъпва в около 85% от случаите, от които 70% завършват с раждане. Основното нещо е да не оставяме нещата да вървят сами, надявайки се, че всичко ще се получи: шансовете с този подход са значително намалени - съответно 83% и 18%.

Внимание!

Кървавото отделяне, спазми или дърпащи болки в долната част на корема, влошаване на общото благосъстояние, студени тръпки, повишена температура, продължително отсъствие на движения на плода в по-късните етапи са причини за незабавна медицинска помощ. Всеки от тях може да бъде сигнал за спиране на развитието на бременността..

Не рискувайте!

Пропусната бременност може да бъде причинена от:

Лоши навици: тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици.
Емоционални шейкове.
Вдигане на тежести.
Почерняване и злоупотреба с антидепресанти.
Внезапни температурни промени.
Полети на дълги разстояния.
Промени в часовите зони и климатичните зони.

Замразяване в началото на бременността: можете да го предотвратите?

Причини за замразяване в началото на бременността

Боли и боли.... Доскоро тестът показа две ивици, вие се готвехте да станете най-добрата майка в света, а сега това е жестока диагноза: бременността не се развива, не се вижда пулс на ултразвук, трябва да отидете за почистване на замразена бременност.

Около 15% от жените на различна възраст се сблъскват с патологията на ембрионалната смърт. Защо се случва това и възможно ли е да се предотврати замразена бременност?

Замразена бременност: какво е това

Понякога бременността завършва поради замръзване на плода в утробата. Това може да се случи по различно време, най-често през първия триместър, след 12 седмици се случва изключително рядко.

Важно! Много жени дори не са наясно с многото пропуснати бременности и самоаборти, последвали, тъй като най-големият процент от тях се случва в първите дни на бременността. Според експерти така приключва около половината от бременността..

И в периода, когато жената разбере за интересното си положение, вероятността да избледнее е по-малка от 20%. Най-опасният период е осмата седмица, тъй като по това време се формират основните органи на нероденото бебе.

Замразената бременност именно поради риска от замръзване на яйцеклетката през първите 12 седмици ги прави най-критичните. За жената е трудно да разбере, че сърцето на бебето й вече не бие, често това се случва 2-3 седмици след смъртта.

Самата яйцеклетка през това време спира развитието си и се отхвърля от лигавицата на матката. Впоследствие той може самостоятелно да напусне тялото на жената, но може да продължи да остава в него.

Причини за замразена бременност

До днес гинеколозите не могат във всички случаи точно да установят причините за смъртта на плода. През първите седмици тежките малформации, които не са съвместими с живота, водят до смърт. Смъртността по тази причина е 70%.

Избледняването на ембриона за повече от 14 седмици се дължи на пренасяне на инфекциозни заболявания от бременна жена, в редки случаи смъртта се дължи на удар или падане.

При някои жени се случва няколко бременности да завършат със замразяване на ембриони без причина. Във всеки случай не падайте духом, често след две или три замразени бременности, жената ражда и ражда здраво бебе без проблеми.

Други причини за замразяване на ембриони могат да бъдат:

 • консумация на алкохол от майката през първите седмици на бременността;
 • пушещ баща по време на планиране на бременността;
 • хормонални смущения;
 • Rh фактор при майката с положителен резултат при плода;
 • тежка физическа активност в ранните етапи на бременността;
 • постоянни стресови ситуации.

Как да разпознаем замразена бременност

При замразена бременност има редица симптоми, които трябва да предупреждават жената. Тялото само ще й разкаже за замразена бременност, но жената трябва да обърне специално внимание на следните симптоми.

 • Изчезване на токсикоза. Жените, страдащи от токсикоза, определено ще забележат тези промени. След постоянно гадене сутрин, както и от силни миризми, изведнъж всичко се е променило, въпреки че е все още далеч от втория триместър.
 • Омекотяване на гърдите. След болезненост и раздуване през първия триместър, млечните жлези станаха меки и спряха да болят. Тази проява се забелязва от почти всички жени, които са имали спонтанен аборт. След смъртта на ембриона гърдите се променят след 3-6 дни. Но има и други причини за омекотяване на гърдите, така че не изпадайте веднага в паника..
 • Промени в показанията на базалната температура. След овулацията се наблюдава повишаване на базалната температура, средно тя е 37 градуса. След зачеването температурата не спада, но когато плодът замръзне, намалява средно с градус. Рязък скок на базалната температура възниква, когато ембрионът започне да се разлага. Това се дължи на факта, че тялото спира да произвежда хормони, необходими за развитието на ембриона. Въпреки че измервателните уреди могат да се провалят, освен това не всяка жена води графика на измерванията на базалната температура..
 • Кървави проблеми. Ако плодът замръзне, яйцеклетката продължава да остава в тялото, изтичането ще се случи в ранните етапи, тъй като постепенно се отхвърля. Именно такова отделяне е най-сигурният признак на замразена бременност в ранните етапи. Цветът на самия секрет се променя в зависимост от предписанието за смъртта на ембриона:
 • след първите 2 дни след смъртта - отделяне на бял оттенък;
 • от 3 до 6 дни, плодът се ексфолира от стените на матката, по-късно в изхвърлянето се появяват кръвни ивици.
 • кафяво-червеникаво отделяне, което жената може да забележи, когато след смъртта на ембриона изминат 12-14 дни.

След появата на червено отделяне жената ще заподозре, че нещо не е наред. Но тук не може да се поправи нищо. И все пак, нито едно отделяне не показва смъртта на ембриона. Понякога те сигнализират за патология в тялото на жената. В този случай навременното обръщане към специалист може да спаси плода от смърт..

 • 5. Главоболие, слабост. Тези усещания са подобни на токсикозата, но те са причинени от факта, че продуктите на разпад на ембриона попадат в кръвта.

Истински симптоми, потвърждаващи замръзване на плода: диагноза

И все пак е невъзможно да се идентифицира независимо избледняването на плода. След лечението на пациента, лекарят провежда преглед, като сравнява размера на матката на жената с тези, които трябва да бъдат в даден период от развитието на плода. След като се подложи на ултразвуково сканиране и премине тестове за hCG, той ще може точно да потвърди или отрече факта на замръзване на плода.

Промените в HCG са най-сигурният признак на замразена бременност

Увеличаването на човешкия хорион гонадотропин е знак за зачеване и намаляването му показва неговия край. Всеки гестационен етап трябва да съответства на определено ниво на хормона. Когато ембрионът замръзне, нивото му намалява значително.

Когато плодът замръзне, ултразвукът ще покаже следните резултати:

 1. Липса на сърдечен ритъм;
 2. Размерите на яйцеклетката и ембриона не съответстват на нормата;
 3. Ако са изминали 4 седмици от деня на смъртта на ембриона, има деформация на яйцеклетката.

Възможно ли е да се намали рискът от смърт на ембриона

Никой не е имунизиран от замразена бременност. То може да бъде причинено от много фактори. И за да се намали вероятността от такова, още преди зачеването, е необходимо да се подложи на скрининг преглед от гинеколог, а в ранните етапи на бременността е важен преглед за урогенитална инфекция..

В случай на ендокринни нарушения в тялото на бременна жена, лекарят ще избере подходящата хормонална терапия. Медико-генетичното консултиране ще помогне да се идентифицират високорисковите групи и да се предприемат навременни действия.

Също така е важно своевременно да се идентифицират автоимунни нарушения, да се коригират. Ако причините за смъртта на плода бъдат идентифицирани и елиминирани своевременно след загубата на бременността, повторната бременност няма да завърши с трагедия.

Каква е опасността от замразена бременност

Опасността за майката след измръзване на плода е, че тя често остава в тялото на жената.

Ако последният не забележи никакви промени в тялото, плодът се разлага за дълго време, което може да доведе до отравяне на кръвта, тъй като възникват възпалителни процеси, продуктите от разпад отровят тялото, което кара жената да започне повторна токсикоза.

Следователно посещението при лекар не може да бъде отложено поради всякакви подозрения..

Опитните лекари винаги казват на жените след замразена бременност: не се притеснявайте, това означава, че нещо не е наред с това бебе, Бог ви е откъснал от още по-голяма скръб!

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Защо бременността замръзва? 7 въпроса за замразена бременност

Как да определим замразена бременност: симптоми

Замразена бременност - прекратяване на развитието на плода и смъртта му (до 28 седмици, по-често до 13 седмици от бременността). Така завършва всяка четвърта или пета бременност, но статистиката е малко утеха за жените, които губят дългоочакваната си бременност. След като е преживяла две замразени бременности, архитект Оксана Ивашченко се сблъсква с факта, че не е обичайно да обсъждаме ситуацията със замразена бременност дори с близки - и тя превежда и адаптира към нашите реалности английска брошура, издадена в помощ на семейства, изправени пред загубата на бременност.

Защо бременността замръзва

Причините за замразената бременност все още не са известни точно. В ранните стадии, като правило, това се дължи на сериозни генетични нарушения в ембриона - в 70% от случаите. Също така, замразена бременност може да бъде предизвикана от инфекциозни заболявания, травми и др..

Ние изброяваме известните причини за замразена бременност.

Генетично: плодът не се развива нормално и не може да оцелее.

Хормонални: Жените с нередовен менструален цикъл могат да имат затруднения при забременяване и са по-склонни да абортират.

Имунологични: проблемите с кръвоносните съдове могат да доведат до спонтанен аборт, особено ако кръвта е повишила съсирването; някои системни и хронични заболявания, по-специално тези, които причиняват нарушения на кървенето.

Инфекции: Леките инфекции (като ТОРС) не засягат бременността, но тежката температура и някои видове инфекции (като рубеола) могат да доведат до спонтанен аборт.

Хирургично: минали операции на тазовите органи увеличават риска от извънматочна бременност.

Анатомични: Късните спонтанни аборти могат да бъдат причинени от цервикална слабост. Спонтанни аборти се случват, ако матката е неправилна или има миома.

Защо не усетих никакви симптоми на застинала бременност?

Няма ясни признаци на замразена бременност. Внезапни промени в здравето, като внезапно изчезване на токсикоза (гадене, повръщане), намаляване на свръхчувствителността в млечните жлези, понижаване на базалната температура (под 37 градуса) или зацапване на петна може да е причина да посетите лекар. Но е възможно да се установи замразена бременност само с помощта на кръвен тест за hCG (човешки хорион гонадотропин, при замразена бременност, hCG няма да расте или няма да съответства на гестационната възраст) и ултразвук (определя се липсата на сърдечен ритъм на плода или анембриона - празно фетално яйце).

Можех ли да предотвратя замразена бременност?

Не. Много е важно да разберете, че шансовете вашите действия да доведат до избледняване на бременността са незначителни. Лекарите не винаги могат да посочат точната причина за замразена бременност и понякога е трудно да се примирите с тази несигурност, но те могат да разчитат на статистически данни: дори да сте преживели няколко замразени бременности подред, имате всички шансове следващата бременност да завърши със здраво бебе..

Когато след замразена бременност можете да планирате следващата си бременност?

Планирането на следващата бременност е най-добре, когато вие и вашият партньор сте готови - физически и емоционално. Отнема време, за да се възстанови, всяка загуба е важно да се приеме и оцелее. Важно е да си позволите да скърбите, така че един ден, когато преживяванията се отдалечат, да се събудите с мисълта: "Да, готов съм да опитам отново. Вярвам, че всичко ще се получи, дори и да не се е получило преди, дори ако трябва да направите повече от един опит, ще дойде времето и аз срещнете детето ми ".

Може да искате да забременеете възможно най-скоро, или самата мисъл за друга бременност може да предизвика страх - всяка реакция е естествена и тук няма „норма“. Жените и техните партньори често имат смесени чувства относно следващата си бременност: надежда, смесена със страх, вълнение, смесено с тревога.

Ако вие или вашият партньор изпитвате силен страх и безпокойство относно следващата бременност, моля, посетете терапевт за новородени, който може да ви помогне да се справите с тези чувства и да се подготвите..

Какви са шансовете пропусната бременност да се повтори?

Ако това е първият и единствен случай, тогава шансовете за повторение на замразена бременност са същите като на жените, при които това никога не се е случвало. Ако пропуснатата бременност се е повторила, тогава има вероятност да има и други причини за това, освен генетични, и ще ви бъде назначен допълнителен преглед.

Какво изпитва моят партньор?

Партньорът ви също скърби и се притеснява за вас. Можете да си помагате и в крайна сметка да станете още по-близки. Но понякога опитът може да разклати и най-силните връзки. Вашият партньор може да не знае как да реагира на него, да не разбира как най-добре да ви подкрепи и утеши, той може да изпита своите, не винаги подобни на вашите, чувства.

Когато хората се нуждаят един от друг най-много, те могат да казват или да правят обидни неща поради собствената си скръб или объркване. Човек понякога много се опитва да се „овладее“ в тази ситуация, но можете да прочетете това като безразличие и желание да се „върнете към нормалния живот“ възможно най-скоро. Това не е вярно. Хората не винаги разбират как правилно да се подкрепят взаимно, особено в трудни моменти. Ако можете, моля открито споделете чувствата си с мъжа. Ако знаете от какво имате нужда, нежно, но директно му кажете за това. И не забравяйте, че вашият мъж, колкото и да е силен, също се нуждае от вашата подкрепа в наши дни..

Как мога да кажа на близките си и другите за замразена бременност?

Обсъждането на пропусната бременност с родителите и приятелите може да бъде предизвикателство. Близките ви може искрено да се притесняват за вас и пак да не намерят правилните думи. Може наистина да не знаят как най-добре да ви подкрепят, но това със сигурност не означава, че те обичат малко или са безразлични към загубата ви. Първата реакция най-често е последвана от втора, спокойна, честна и много топла.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

фея магьосница

Защо бременността замръзва (научна статия, но е по-добре да не се чете за бременни и съмнителни жени.)

Запис публикуван от Fairy Enchantress на 15 януари 2010 г.

236 459 гледания

Защо бременността е замръзнала или всичко за замразена бременност

Възможно ли е да се предотврати това?

Нека да разгледаме отговора на тези въпроси..

В основата си, замразена (замразена) или неразвита, бременността е вид спонтанен аборт.

Всичко върви по план в началото. Ембрионът, образуван в резултат на успешно оплождане, достига до матката и се имплантира. На определен етап обаче нейното развитие спира..

Въпреки факта, че плодът вече не се развива, може да не се случи незабавно прекъсване на бременността, което е придружено от отделянето на яйцеклетката и отстраняването й от матката.

Следователно през този период всички признаци на развиваща се бременност продължават да продължават: матката продължава да се увеличава, хорион гонадотропин присъства в кръвта - един вид индикатор за бременност, освен това има субективни усещания, характерни за бременността. Всички признаци продължават, докато настъпи отлепване на плацентата.

С отделянето на плацентата има постепенно изчезване на всички обективни и субективни признаци на бременност.

Един от вариантите за замразена бременност може да се счита за случай, при който развитието на ембриона дори не настъпва, вместо това се образуват само екстраембрионални органи, които се наричат ​​фетални мембрани.

Това е така нареченото "празно оплодено яйце".

Какви са причините за замразена бременност?

Съвременната медицина все още не е в състояние да даде окончателен отговор по отношение на целия комплекс от причини, водещи до „избледняване“ на бременността. Почти всички обаче са съгласни, че много често бременността спира да се развива със сериозни генетични нарушения..

Автоимунните нарушения, особено така нареченият антифосфолипиден синдром, също играят важна роля. Първо, нека се обърнем към медицинската енциклопедия.

Антифосфолипидният (APS) синдром е комплекс от нарушения, свързани с образуването на антитела в организма към някои от собствените му фосфолипиди. Фосфолипидите са универсални компоненти на мембраните (т.е. мембраните) на клетките и някои клетъчни структури, поради което клиничните прояви на тези нарушения са много разнообразни или, както казват лекарите, системни. Една от проявите на APS е образуването на кръвни съсиреци в най-малките съдове - капиляри, на нивото на които кислородът и хранителните вещества се обменят между кръвта и тъканите. Образуването на такива микротромби по време на бременност може да доведе до некроза (разрушаване) на част от плацентата, нарушаване на плацентарния кръвен поток и дори фетална смърт. Доказана е ролята на APS при формирането на неразвиваща се бременност, забавяне на вътрематочния растеж, до смърт на плода през II и III триместър.

Съгласете се, че за човек, непознаващ медицината, такова обяснение ще породи повече въпроси, отколкото ще даде отговор. Нека се опитаме да обясним всичко това на по-достъпен език..

Също така смъртта на ембриона може да бъде причинена от хормонални нарушения, различни инфекциозни заболявания на гениталиите. И разбира се, жените, които злоупотребяват с алкохол, употребяват наркотици и пушат, са изложени на риск..

Симптоми / признаци на замразена бременност

Почти е невъзможно да определите замразена бременност сами. Бъдещата майка може да усети изчезването на симптоми като гадене или капризи, но това не означава, че бременността е спряла да се развива. Диагнозата замразена бременност може да бъде поставена само от лекар въз основа на прегледи. При преглед гинекологът отбелязва изоставане в размера на матката от очакваната продължителност на бременността. Но основният метод за определяне на замразена бременност е ултразвукът. В някои случаи се диагностицира анембрионална болест, т.е. празно оплодено яйце (липса на ембрион), следователно бременността не може да се развие. Липсата на сърдечен ритъм също е признак за замразена бременност..

Един от тестовете, въз основа на които лекарят ще може да идентифицира замразена бременност, е спиране и намаляване на нивото на hCG в кръвта.

Но все пак една жена може сама да наблюдава някои симптоми на замразена бременност

Това е влошаване на благосъстоянието, повишаване на температурата над нормата за бременни жени (37-37,5), втрисане, болки в долната част на гърба и долната част на корема, намаляване на обема на корема, липса на движение на плода.

Но тези признаци може да не се появят веднага, те могат да се появят само 5-7 дни след като бременността замръзне по всяко време.

Но не се паникьосвайте веднага, ако се появят такива симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Също така, в процеса на отлепване на плацентата могат да се появят зацапвания и периодична болка в долната част на корема.

Какво да направите, ако се открие замразена бременност?

След замразяването на бременността продуктите на гниене на тъканите на мъртвата яйцеклетка започват да се абсорбират в кръвта, което води до отравяне на майчиното тяло.

Ако тези процеси продължават повече от четири седмици, възникват нарушения в системата на кръвосъсирването. Тъканният тромбопластин навлиза в кръвта на майката, което може да причини тромботични усложнения и кървене.

Освен това може да се развие възпаление на матката..

Следователно, ако се открие замразена бременност, не е необходимо да чакате, докато бременността спонтанно прекрати.

Мъртвият плод и неговите мембрани трябва незабавно да бъдат отстранени от маточната кухина.

Отстраняването на ембриона се извършва чрез остъргване на маточната кухина или използване на вакуумна аспирация

. Операцията се извършва под обща анестезия.

В подготовката за операцията жените се тестват за коагулация на кръвта и се установява Rh на кръвта.

Как правилно да се подготвите за следващата си бременност след замразена бременност?

В самото начало трябва да се извърши задълбочен анализ и да се опита да се идентифицират причините, довели до смъртта на ембриона.

Трябва да се отбележи, че най-често случаите на смърт на ембриона в началото на бременността са причинени от тежки малформации.

Следователно, за да се идентифицират инфекциозни заболявания, които биха могли да причинят смъртта на ембриона, се извършва хистологично изследване на тъканите, получени чрез остъргване на маточната кухина. Също така и двамата партньори са длъжни да се подложат на преглед за инфекциозни заболявания на гениталните органи..

С помощта на цитогенетично изследване на тъканите на яйцеклетката е възможно да се определи наличието на генетични аномалии. Комплексът от терапевтични мерки включва и изследване на хормоналния и имунния статус на жената..

Ако една жена е имала случай на замразена бременност, тя трябва да се въздържа от последваща бременност в продължение на 6-12 месеца. Това съветват лекарите.

По това време трябва интензивно да подготвите тялото си за нова бременност: да бъдете изследвани, да лекувате откритите нарушения, да се храните добре, да приемате мултивитаминен комплекс и напълно да изоставите лошите навици.

Основното е да бъдете оптимисти. Не е нужно да обвинявате никого за случилото се. Това, както се казва, няма да помогне на скръбта, а само ще доведе до още по-голямо разочарование и развитие на депресивни състояния. Трябва да се има предвид, че неразвиващата се бременност е един от факторите на естествения подбор, с помощта на който има превенция за раждането на неизлечимо болен човек. Замразената бременност не е присъда. Това изобщо не означава, че в бъдеще няма да имате деца..

Това е по-скоро сигнал, показващ необходимостта от по-задълбочена и обмислена подготовка за това събитие..

Защо бременността замръзва

Лекарите са изчислили сроковете, при които ембрионът е най-уязвим: 3-4, 8-11 и 16-18 седмици. По това време вероятността от спонтанен аборт и замразена бременност е голяма. Това е времето на полагане на жизненоважни органи на бъдещото бебе и промени в тялото на майката.

Виновник 1: хормонални нарушения

Най-значителните промени през първия триместър на бременността се подлагат на ендокринната система на жената. Производството на майчини хормони се влияе от хормоните на плацентата и плода. От момента на зачеването количеството на женските полови хормони в организма се увеличава: прогестерон и естроген и е важно не само тяхното присъствие, но и балансът.

Така че една от хормоналните причини за замразена бременност и спонтанен аборт е липсата на прогестерон, без който ембрионът не може здраво да се „утаи“ в матката. При около 20% от жените по време на бременност нивото на мъжките полови хормони се увеличава - това е втората възможна причина за избледняване на бременността.

Тези нарушения могат да се предвидят чрез анализ на хормоналния статус дори преди бременността и лечението може да започне предварително..

Виновник 2: генетични нарушения

Генетичните аномалии на плода се проявяват доста рано, много от тях са несъвместими с живота. Генетичните „сривове“ се унаследяват от ембриона както от майката, така и от бащата, или се случват, когато комбинацията от родителски гени е неуспешна. Смята се, че ако втората, третата или повече бременности замръзнат подред, генетиката е виновна. Лекарите обаче са трудни да кажат с точност.

Виновник 3: инфекции

Бременността е състояние на имуносупресия, потискане на имунитета. Иначе как организмът на майката би могъл да се примири с появата на своя територия на „непознат“, половината от чиято генетична информация е напълно различна? Имунната система незабавно ще реагира със сериозна агресия на такава "полусъвместима трансплантация" и бебето ще има трудности.

Но природата е предвидила всичко - детето е надеждно защитено от атаката на антитела от плацентата и феталните мембрани. От друга страна, хормонът на бременността - хорион гонадотропин (този, от който се появява втората лента на експресния тест) мощно потиска имунологичните атаки от тялото на майката. Хормоните на плацентата, жълтото тяло, надбъбречните жлези и самият плод действат приблизително по същия начин. Бебето е добре, но майката е уязвима към различни инфекции.

Всички инфекциозни заболявания се влошават при бременни жени. „Местната“ безвредна флора, след като е получила свобода, се умножава извън всяка мярка, причинявайки много проблеми. Флората на влагалището се активира и съществува риск от вътрематочна инфекция на плода. В този смисъл микоплазмозата, уреаплазмозата, хламидиите и всички полово предавани болести (гонорея, сифилис и др.) Са неблагоприятни..

Цитомегаловирусът (CMV) и вирусът на рубеола причиняват необратими промени и множество малформации. Инфекцията им обаче е опасна само по време на бременност, "старата" инфекция, напротив, създава стимул за производството на антитела от клас IgG и предотвратява обострянето на заболяването. Но антителата IgM са признак за „прясна“ инфекция и причина за сериозно безпокойство. Не искам да ви плаша, но болестта рубеола през първия триместър на бременността е задължителен показател за нейното прекратяване. Цитомегаловирусът е по-малко агресивен, но много по-вероятно да причини пропусната бременност.

Друга опасност е грипната епидемия. При бременни жени баналният ARVI е труден, тъй като имунната система работи с половин уста. Нещо повече, опасността идва не толкова от самия патоген, а от общи симптоми: интоксикация, повишена температура, което води до нарушен кръвоток в системата „майка-плацента-плод”. На ембриона липсват кислород и хранителни вещества и може да умре. Следователно, по време на сезонни огнища на грип, бременните жени се препоръчват да бъдат ваксинирани с поливалентна убита ваксина..

Виновник 4: грешен начин на живот

Лекарите казват: при благоприятни условия бременността по правило протича без усложнения и се понася лесно. С правилния режим няма нужда да правите значителни корекции. Сега ми покажете жена, която живее в правилния режим...

Замразената бременност често идва от стрес и пренапрежение. Детето едва ли ще хареса, ако мама прекара цял ден в задушна стая, вторачена в компютъра и ставайки от стола, само за да изпие няколко чаши кафе и да направи Доширак за обяд. Такива състояния могат да допринесат за различни усложнения, например ранно отлепване на плацентата и да доведат матката до състояние на повишен тонус. И двете нарушават притока на кръв и нероденото дете получава малко кислород и хранителни вещества..

Бременността, особено първият триместър, е причина да се грижите за себе си и дори да се поглезите. Препоръчително е да прекарвате не повече от час на ден в градския транспорт. Нервните шейкове обикновено са противопоказани. Нуждаете се от здравословна храна, много чист въздух и положителни емоции, умерена умствена и физическа активност, за предпочитане под формата на разходки и прости упражнения.

Според трудовото законодателство бременните жени не могат да участват в нощен труд, извънреден труд, работа, включваща повдигане и преместване на тежки предмети, вибрации, излагане на високи и ниски температури, шум, радиация и някои химикали. Здравословният сън в продължение на осем или повече часа на ден е важен. Не се препоръчва да стоите повече от три часа на ден..

Пътуванията в чужбина също не са без риск. Първо, ако се случи нещо неочаквано, чужда държава няма да окаже медицинска помощ в пълен размер. На второ място, полетите на дълги разстояния и още повече пътувания, смяната на часовите зони, необичайната диета и промяната в климата изискват големи усилия от организма и могат да навредят. Плодът в ранните стадии не понася аклиматизацията и това също може да причини пропусната бременност.

Автоимунни нарушения

Автоимунни процеси се наричат ​​процеси, когато антителата се образуват не към чужди агенти (бактерии и вируси), а към собствените клетки на тялото. Тези антитела по време на бременност могат също да заразят плода, което води до смъртта му..

Доста често антифосфолипидният синдром (APS) е причина за повтаряща се регресираща бременност. В този случай се образуват антитела към собствените им фосфолипиди, които участват в образуването на клетъчни стени. Преди бременността този синдром може да не се прояви по никакъв начин. APS може да се подозира при повтаряща се регресивна бременност. Изследването включва както анализ, специално за маркери на APS, така и анализ за коагулиране на кръвта (при APS коагулируемостта се увеличава, което води до образуването на микротромби, включително в съдовете на плацентата, което води до недохранване на плода, а при липса на лечение, до неговата смърт).

Често не е възможно да се установи точната причина за регресията, но обикновено при многократни регресии подробен преглед все пак помага да се идентифицира..

Необходими прегледи след регресивна бременност

Минималните прегледи след регресивна бременност включват:

- Кръвен тест за хормони (обикновено се взема анализ за полови хормони, дава се анализ за други хормони, ако има някакви симптоми, показващи евентуално нарушаване на органите, произвеждащи хормони);

- Анализ за инфекции;

- Спермограма (детето има двама родители, причините за регресиране на бременността могат да бъдат намерени не само при майката).

Този списък може да бъде значително разширен в зависимост от конкретната ситуация, за всяка жена той трябва да бъде индивидуален, в зависимост от резултатите от общия преглед, естеството на менструалната функция, наследствеността, наличието на някакви заболявания в миналото или в момента..

При многократна регресираща бременност прегледът е по-подробен. Изследването за антифосфолипиден синдром и изследването на кариотипа (набор от хромозоми) на бащата и майката са задължителни.

Какво да правя по-нататък

Разбира се, всички жени, които са преминали такъв тест като „регресивна бременност“, са загрижени за възможността за благоприятен резултат от бременността в бъдеще. Вероятността за това е доста висока, както беше споменато по-горе, често регресията на бременността се дължи на "случайното" въздействие на някакъв фактор, злощастна комбинация от обстоятелства. И това никога няма да се повтори. В някои страни в чужбина след една регресия дори не препоръчват подробен преглед и прибягват до него само след многократна регресивна бременност, тъй като 80-90% от пациентите след еднократна регресия на бременността обикновено носят бременност в бъдеще..

Мисля обаче, че всички ще се съгласят с мен, че е по-добре да се избягват повтарящите се регресии. Следователно трябва да бъдете изследвани и ако бъдат открити някакви нарушения, да бъдат лекувани. Не забравяйте да се отървете от инфекции, когато е възможно. Когато се открият хормонални и автоимунни нарушения, терапията е най-ефективна, ако е започнала на етапа на планиране, а не в началото на бременността.

Можете да планирате следващата си бременност не по-рано от шест месеца по-късно. Това време е необходимо за възстановяване на маточната лигавица и хормоните в тялото. През този период се препоръчва прием на орални контрацептиви, тъй като те не само имат контрацептивен ефект, но и помагат на тялото да се възстанови от хормоналния стрес, да регулира функцията на яйчниците и да възстанови менструалния цикъл..

По време на периода на планиране за следващата бременност е важно да се храните правилно, да приемате много витамини (с храна или под формата на мултивитаминни комплекси) и да водите здравословен начин на живот. Това ще помогне на тялото да предпази бебето от негативно влияние на околната среда по време на бременност..

Не подценявайте ролята на лошите навици. Ако „приятел пуши през цялата бременност и нищо“, „съсед не пие нищо“, това не означава, че тези фактори не са вредни за плода. Тялото ще може да защити някого, но не и затова броят на вредните фактори трябва да бъде максимално ограничен. Да, няма да можем да защитим бъдещото бебе от всичко, но сме длъжни да ограничим максимално броя на вредните ефекти.

Без съмнение замразената бременност е психологическа травма за жената, така че ако сте измъчвани от натрапчиви мисли, че изобщо няма да можете да имате деца, вие се настройвате за неуспех, трябва да се обърнете към психотерапевт. Ролята на психологическите фактори по време на бременност се признава от повечето лекари.

Пожелавам на всички успешна бременност и раждане на здрави бебета.