Грижата за новородено е приятна, но предизвикателна

Развитие на бебето през първия месец след раждането

В допълнение към задоволяването на множеството основни нужди на детето, важно условие за грижата за новороденото е развитието на неговите сетивни органи..

Може да изглежда, че детето от първия месец от живота не е напълно въвлечено в това, което се случва около него. Той само яде, спи и плаче, сигнализирайки за тази или онази нужда. Всъщност това не е така. Той възприема околната информация, но по различен начин от възрастните.

Бебешко зрение

Децата от първия месец от живота са късогледни. Няма нищо изненадващо във факта, че те не реагират на движение по-далеч на 30-50 см от очите. На това разстояние те виждат, че изображението е размазано. Оптималното разстояние за визуално взаимодействие с новороденото е 20-25 см. На това разстояние той ясно вижда лицето на майката, нейните емоции, усмивка, очи. На същото разстояние на детето се предлагат атрактивни неща и снимки за гледане..

Първо, на бебето трябва да се предлагат монохромни, черно-бели изображения, фотографии, предмети. Те не претоварват психиката и допринасят за развитието на зрението.

Новородените са чувствителни към светлина. Ето защо не се препоръчва да включвате ярко осветление по време на сън, достатъчно е нощно осветление.

От раждането си детето трябва да може да проследи бавното движение на обект на разстояние до 30 см от очите..

Очните мускули на дете на тази възраст все още не са достатъчно развити, следователно търкалянето и косенето на очите се считат за норма..

Слух за новородено

Слуховият апарат на детето започва да работи в утробата. Там той е постоянно заобиколен от звуците на майчините органи и системи. Монотонният сърдечен ритъм, шумът на кръвта и храносмилателната система, приглушените гласове на родителите са любими звуци за бебе от раждането.

За да успокоите бебето през първия месец от живота, понякога е достатъчно просто да го потопите в онези успокояващи еднообразни звуци, които е чувал преди раждането. Белият шум, слабата реч или майчиното пеене имат просто магически сили..

След раждането звуците стават по-изразени и силни, което кара детето да реагира на тях с повишен интерес в началото.

Вкус и мирис

Вкусовите и обонятелни рецептори на бебето не са достатъчно развити, но то вече може да възприема и да дава предпочитание на определени вкусове и миризми. Така че в повечето случаи децата подкрепят сладкото и категорично отказват горчива и кисела храна, вода.

Вкусовите предпочитания на децата започват да се формират от раждането. Ето защо децата, които са изкуствено хранени със смес, която има сладникав вкус, отдават предпочитание в бъдеще на сладките храни и ястия..

Вкусът на майчиното мляко зависи от диетата на майката. По този начин тя може да коригира бъдещите вкусови предпочитания на детето..

Тактилни усещания

Тактилните усещания са един от основните начини за опознаване на света

Също толкова важна основна нужда за бебе е тактилен контакт, докосване, прегръдки, целувки и поглаждане на майката. Те успокояват, дават усещане за сигурност, комфорт. Те сякаш се връщат в утробата, където е топло, тясно и надеждно.

Плътните шевове на бебешките дрехи причиняват дискомфорт на нежната бебешка кожа.

За да се чувства новородено комфортно, предмети, които са приятни на допир, трябва да го заобикалят. Чрез тях той опознава света около себе си..

Поведение на новороденото

Дете от първия месец от живота трябва да има основни умения, наличието на които родителите могат да проверят сами:

 • реакция на звук, светлина, движение - изразява се в завъртане на главата или преместване на погледа към стимула;
 • плачът като основен начин на общуване - те показват нуждата от храна, привързаност, чистота, сън;
 • положителна реакция на задоволяването на възникналата нужда - веднага щом молбата на детето бъде изпълнена, то трябва да спре да плаче. Ако това не се случи, трябва да се уверите, че няма други неудовлетворени нужди..

Честото и продължително плачене на новородено без видима причина трябва да предупреди родителите и да стане причина за контакт с специалист.

Двигателната активност на бебето

На ранен етап от развитието на новороденото е ограничено движението. Не може да държи главата си и да се преобръща. Но той вече има набор от рефлекси, които осигуряват съществуването му:

 • рефлекс за търсене - с негова помощ новородените намират гърда или бутилка с устни и си осигуряват хранене;
 • смучещ рефлекс - детето самостоятелно получава храна за себе си, като прилага усилия за това;
 • хващащ рефлекс - бебето здраво стиска пръста на възрастен в дланта си;
 • Моро рефлекс - безусловна защитна реакция на отрицателни външни фактори, изразена чрез уплаха, повишено дишане и сърдечна честота, производство на адреналин.

Родителите могат сами да проверят наличието на всички тези рефлекси, но лекарят може да ги диагностицира по-точно. Патронаж на дете от първия месец се извършва от окръжен педиатър.

Когнитивно и емоционално развитие

Когнитивните (когнитивни) способности на новороденото бебе все още са ограничени. Той черпи основна информация от родителите си, гледайки изражението на лицето им, изражението на лицето, движенията.

Емоционалната сфера се развива активно. Ако веднага след раждането бебето е изпитвало негативни емоции във връзка с физиологичното отделяне от майката и появата на много външни стимули и нужди, то към края на втория месец от живота детето вече се усмихва, реагира на гласа или лицето на майката.

Социалното развитие на новороденото е в основата на бъдещите му отношения с външния свят. Емоционалната връзка с възрастни помага да се изгради солидна основа за социално взаимодействие. Благодарение на родителите и други роднини, бебето развива самосъзнание, разбира факта за присъствието на други хора около него извън семейството, присъединява се към света.

Правила за грижа за новороденото

Правилата за грижа за новороденото за младите родители трябва да бъдат проучени предварително, преди бебето да се роди.

По-добре е да се запознаете с тях още преди раждането на бебето, за да не правите грешки в стресова ситуация..

 1. Детето се нуждае от чистота. Но трябва да се разграничава от стерилност. Необходимо е да се спазва елементарна хигиена при взаимодействие с бебето, измиване на ръцете, носене на чисти дрехи, изключване на контакти с пациенти с вирусни заболявания.
 2. Новородените трябва да се лекуват внимателно. Тяхната мускулно-скелетна структура е все още слаба, така че те трябва да поддържат главата и врата..
 3. Бебето от първия месец от живота не понася резки движения и треперене. Ето защо, по време на пътувания в транспорт, транспорт в носене, люлеене в ръцете, трябва да се избягва твърде активното движение, което не само ще причини дискомфорт на новороденото, но може да доведе до вътречерепно кървене с фатален изход..

Новородените са много чувствителни. И ако някакво действие на родителите му създаде неприятни усещания, те трябва незабавно да бъдат спрени. Изключение правят мерките, насочени към запазване и поддържане на живота и здравето на бебето..

Хранене

Видът на храненето на кърмачета зависи единствено от желанието и способностите на майката. Кърменето винаги ще бъде за предпочитане.

Броят на ежедневните хранения се определя въз основа на индивидуалните характеристики на бебето. Препоръчително е да се прави почивка между храненията за не повече от два до три часа, но ако детето е тревожно, дава признаци, че е гладно, то трябва да бъде хранено при поискване.

Продължителността на хранене за кърмене е 10-15 минути от всяка гърда. При изкуствено хранене обемът на необходимата порция се изчислява според инструкциите и не е повече от 90 ml наведнъж.

Адаптираната млечна формула за хранене се разрежда веднъж и става неизползваема след 20-30 минути.

За да разберете дали новороденото яде кърма, е достатъчно да обърнете внимание на поведението му. Ако е спокоен, спи добре, наддава непрекъснато, уринира 5-6 пъти и изпразва червата си няколко пъти - няма от какво да се притеснявате.

Смяна на памперса

Сменете памперса, докато се пълни. Удобно е да направите това на масата за преобличане, но всичко, което трябва да подготвите предварително, за да не оставите бебето без надзор за секунда.

В допълнение към чиста пелена ще ви трябват мокри кърпички, стерилна кърпа и съд с чиста топла вода, мехлем или прах от обрив на пелена.

Преди и след смяна на памперса, измийте добре ръцете си със сапун и вода.

Когато сменяте пелената, хигиенирайте гениталиите си с мокри кърпички или мокра кърпа. При измиване на момичета движенията със салфетка трябва да се извършват в посока от срамните устни към ануса, за да не се заразят.

За да избегнете обриви по пелени и генитални обриви, сменяйте пелената си по-често, прекарвайте по-дълги въздушни бани без пелена и използвайте бариерни продукти на основата на цинк, за да сведете до минимум отрицателното въздействие на влагата върху кожата си.

облекло

Естествените, еластични, меки материи, които позволяват на въздуха да премине, са подходящи за новородени. Дрехите трябва да са свободни, без движение, с широки ръкави, маншети, глезени и деколте. Всички бутони и копчета трябва да са от предната страна, като шевовете. Нищо не бива да прави бебето неудобно.

Ако бебето плюе често и обилно след хранене, защитете дрехите с лигавник.

Къпане

Първият месец от живота, докато пъпната рана заздравее, бебето трябва да се къпе внимателно, а не да се потапя напълно във вода. Лекуващите продукти трябва да бъдат меки и да съдържат естествени съставки.

Първият месец новороденото спи до 20 часа на ден. Продължителността на съня е 2-4 часа, след което се заменя с фаза на будност. През нощта бебето се събужда на всеки 2-4 часа, за да се храни.

Приятно е да се грижите и да се грижите за новородено бебе, но в началото може да бъде трудно. Предварително подготвени за раждането на дете, закупили всички необходими аксесоари за грижи и хранене, можете значително да опростите задачата си.

20 неща, които не можете да направите с новороденото си през първия месец

От Masterweb

Това може да навреди на здравето му.!

Бебето, едва родено, веднага се оказва в обятията на майката. Той знае, че мама е близо, той я помирисва, чува гласа й и... моментално се успокоява, пише Ромпер.

Мама от своя страна също изпитва много прекрасни чувства, но в същото време е много нервна (почти по някаква причина), особено ако е станала майка за първи път...

Съветите й се изсипват от всички страни: от баби, майки, сестри и приятелки, които вече имат късмета да изпитат радостта от майчинството... А имаше и курсове за подготовка за раждане, различни блогове и общности в интернет.

И в повечето случаи новосформираната майка с новородено бебе на ръце просто не знае какво да прави с цялата тази информация (разбира се, много обемна).

И ако вие и вашето дете вече сте изписани от клиниката и сте пристигнали у дома, нека очертаем някои основни моменти.

В крайна сметка е много важно опитът на майчинството да е правилен и положителен от самото начало. Ето защо по-долу ще говорим за нещата, които никога не трябва да се правят с новородено..

Какво никога не трябва да се прави с новородено бебе?

1) Деца под шест месеца не могат да споделят легло с родителите си.

През първите шест месеца до една година е по-добре детето да спи в една стая с родителите си, но в собственото си легло. Тази мярка намалява риска от внезапна смърт с 50%, което се потвърждава от многократни проучвания..

2) не разклащайте детето.

Разклащането твърде много няма да помогне на новороденото бебе да заспи. Най-вероятно той ще се изплаши и ще плаче още по-силно. Освен това по този начин можете да навредите на крехкото му тяло..

Ласката и прегръдките са това, от което се нуждае вашето дете. Те ще му помогнат да се чувства топло и в безопасност и той ще се успокои по-бързо..

3) Бебето и банята са несъвместими понятия.

Ето какво казва д-р Комаровски по този въпрос: „Грешно е да вярваме, че децата са малки възрастни. Тялото на новороденото работи по различен начин.

Бебетата имат напълно различна система за терморегулация, неразвити потни жлези и лигавици. Няма смисъл да водите дете в парна баня до навършване на две години ”.

4) Не давайте вода на бебе под 6 месеца, дори когато е горещо.

Поливането на бебета с вода ги излага на риск от диария и недохранване. Водата може да бъде замърсена и да причини инфекциозни заболявания при кърмачетата.

Даването на бебета с вода вместо кърма също може да доведе до по-малко кърма по-късно..

5) Детето не трябва да спи по гръб.

Децата, особено през първата половина от живота, са склонни към регургитация и в легнало положение е много (!) Опасно.

Бебе, спящо по корем от момента на раждането, започва да държи главата си по-рано; по време на движения допълнително масажира самия стомах, по-лесно отделя газове.

6) Деца и самолетът.

Ако бебето е родено недоносено и след това е имало проблеми с белите дробове, тогава на такива бебета се препоръчва да започнат пътуване с въздух само след една година.

Факт е, че по време на полета налягането на въздуха в кабината на самолета е малко по-ниско, отколкото на сушата. Здраво бебе, дори новородено, обикновено дори не забелязва това, но за недоносените бебета това може да е проблем.

7) Няма нужда от сол.

Малко хора знаят, че на новороденото дете липсва не само нуждата от солена храна, но и слабо развити рецептори, отговорни за разпознаването на соления вкус..

8) Не пипетирайте лекарства / витамини.

„Веднъж имахме лош опит с използването на маслени капки при колики“, казва Наталия Антоненко.

Влязоха в дихателните пътища и детето започна да се задави и посинее! Спасен само от факта, че съпругът хвана дъщеря си за краката, започна да я разклаща с главата надолу и да я удря по гърба ".

9) Не можете да оставяте детето в банята без надзор.

Банята е опасно място за вашето мъниче. За да защитите бебето, трябва да спазвате определени правила, които ще спасят детето от инциденти.

10) Не оставяйте бебето си само в колата.

Важно е да запомните, че колата се охлажда много бързо през студения сезон и моментално се загрява на слънце.

Такива температурни колебания могат да бъдат фатални. Тялото на бебето се загрява / охлажда 4-5 пъти по-бързо от тялото на възрастен, тъй като топлообменът все още не е напълно оформен.

11) Кавги между съпрузи.

„Малките деца ясно усещат кога нещо не е наред между мама и татко“, казва Тим Селдин, президент на Фондация Монтесори..

Мимики, тон, нагласи - едно дете в началото на живота без езикова комуникация разбира тези неща, може би дори по-добре от възрастен.

12) не правете секс с бебе.

Правете секс само когато детето - независимо на колко години - е гарантирано, че няма да е в стаята! Интимният живот на възрастните винаги трябва да остане зад него седем ключалки..

13) Първа булка.

За първото шоу се препоръчва да поканите не повече от 10-15 души - това могат да бъдат близки роднини и приятели.

По-добре е в бъдеще отново да уредите един вид булка, като поканите 5-6 души - така постепенно детето се показва на всички.

14) Не можете рядко да сменяте памперси.

Препоръчително е да сменяте памперса на всеки 2-3 часа, както и веднага след като бебето се покачи. Обемът на памперса е ограничен.

Препълнената пелена няма да абсорбира течността и може да смаже бебето. Освен това изпражненията не се абсорбират напълно в пелената и ще дразнят кожата..

15) Не забравяйте да измиете и изкъпете детето си.

Можете да използвате мокри кърпички за почистване на кожата на бебето от изпражнения и урина. Но основното правило за грижа за кожата под пелена трябва да бъде измиването и къпането на бебето..

16) Не можете да използвате козметика за възрастни.

Крем, сапуни, пяна за баня и други козметични средства, предназначени за кожата на възрастен, не трябва да се използват върху дете. Може да причини сухота, дразнене на кожата и дори алергична реакция.

17) Не можете да "живеете в пелена".

Кожата на бебето трябва да диша. След като сте свалили пелената от бебето и сте почистили кожата, дайте на бебето малко време да бъде "голо".

За дете със здрава кожа времето за вземане на въздушни бани може да бъде 10-15 минути поне 10 пъти на ден.

18) не ги оставяйте да плачат!

Децата до около една и половина до две години нямат представа за времето. Детето не знае какво е „утре“ или „вчера“ или „след 5 минути“. Следователно, ако майката си тръгне, детето го възприема като „завинаги“.

Детето започва да крещи, дори не защото се обажда, а защото се чувства зле и реагира с вика си на това „лошо“.

19) не ходете с детето си на места с много хора.

Току-що роденото бебе се нуждае от адаптационен период. Раждането на бебе е трудна работа и много стрес.

Естествено, внезапни промени в температурата, чести промени в околната среда и всякакви нововъведения не са много желателни за него сега. Бебето се нуждае от мир и майчина топлина и грижи.

Общият сън на новородено е 18–20 часа. Трохата се събужда само за да яде. Яде в продължение на 15–20 минути, след което отново заспива. Сънят на новороденото продължава 3-4 часа през деня и до 6 часа през нощта.

Педиатрите препоръчват да се събужда бебето, ако спи повече от 4 часа подред през деня. Можете просто да го извадите от креватчето и да му предложите храна..

Не забравяйте да вземете под внимание тази полезна информация.!

8 неща, които никога не трябва да правите с новородено!

Често, когато имаме дете, ние просто не знаем какво да правим с огромно количество информация, идваща отвън..

Бебето, едва родено, веднага се оказва в обятията на майката. Той знае, че мама е близо, той я помирисва, чува гласа й и... моментално се успокоява.

Мама от своя страна също изпитва много прекрасни чувства, но в същото време е много нервна (почти по някаква причина), особено ако е станала майка за първи път...

Съветите й се изсипват от всички страни: от баби, майки, сестри и приятелки, които вече имат късмета да изпитат радостта от майчинството... А имаше и курсове за подготовка за раждане, различни блогове и общности в интернет.

Много е важно опитът на майчинството да е от самото начало

И в повечето случаи новосформираната майка с новородено дете на ръце просто не знае какво да прави с цялата тази информация (признава се, много обемна).

И ако вие и вашето дете вече сте изписани от клиниката и сте пристигнали у дома, нека очертаем някои основни моменти. В крайна сметка е много важно опитът на майчинството да е правилен, положителен от самото начало..

Какво никога не трябва да се прави с новородено бебе


1. Не го пренебрегвайте

Не оставяйте детето си само в леглото, люлката, масата за преобличане или в друга стая... Никъде.

Новороденото бебе просто не бива да се оставя само. Не го пренебрегвайте.

И плачът е единственият му начин на комуникация: ако детето плаче, това означава, че има нужда от нещо: да яде, да смени памперс, го боли нещо или просто иска да види майка си, така че тя да е близо.

Затова изхвърлете всички вярвания от поредицата „трябва да възпитаваш детето да бъде независимо“, „то трябва да е независимо“ и т. Н. Повярвайте ми, вашето бебе ще стане такова, но всичко си има време.

Както всеки друг бозайник, човек е силно зависим от това как майка му се грижи за него и дали винаги е там. И след 9 месеца, прекарани в утробата й, където той непрекъснато чуваше гласа й, не е изненадващо, че бебето ще плаче всеки път, когато се отдалечи (дори ако просто заминава за друга стая).

2. Не хранете "на час"

Ако сте избрали да кърмите, това е страхотно! Нищо по-добро не може да се измисли за новородено и моментът, в който бебето ви гледа, докато се храни, нищо не го бие... Така че успех!

Но кърменето не трябва да има ясен график, храненето трябва да бъде само „при поискване“. Прекъсванията от 3 часа са за деца, които растат с изкуствена млечна формула.

А новороденото бебе се нуждае от майчината гърда не само по време на хранене, защото това е връзката му с майка му: майчина топлина и любов, неговата утеха и мир.

3. Не оставяйте "плач"


Със сигурност ще има баби и лели, които ще ви кажат да оставите детето си в люлката да „плаче“. В противен случай ще го свикнете с ръце и т.н. И дори може да чуете, че новородено бебе така ви манипулира.!

Но манипулацията е модел на поведение, прилаган само за възрастни, а не за бебе..

Задайте си само един въпрос: "След 9 месеца чакане... наистина ли ще го оставя там да плаче сам и да не му обръщам внимание?"

Да, ако дълго време не се приближавате към детето, когато то плаче, рано или късно то ще спре да се обажда, но само защото ще научи вашия „урок“: ще започне да мисли, че не ви интересува какво се случва с него (че е предаден).

Тъй като плачът е единственият начин детето да общува, слушайте, защото иска да ви каже нещо...

4. Не оставяйте детето си само, дори когато то спи


Новороденото бебе не може да спи като възрастен. На всеки два-три часа той ще се събужда и ще търси мама да заспи отново. Детето не може да бъде "научено" да спи, то го прави, защото това е абсолютно естествено за него.

Спането заедно е процес, който ще се случи в живота ви по един или друг начин (докато детето ви порасне). Но ако по някаква причина тази опция не ви устройва, то поне поставете креватчето му до вашето, за да можете бързо да отговорите на неговото обаждане. И тогава не е нужно да ставате по няколко пъти на нощ..

5. Не разклащайте детето си.


Трябва да призная това: след дълги безсънни нощи с постоянно плачещо дете, когато никой не знае какво да прави, се натрупва раздразнение. И вероятно бащите и майките, които казват, че никога не са искали да разклатят детето по-силно, така че то да се успокои, меко казано, са неискрени.

Но трябва да сте наясно, че силното разклащане по никакъв начин няма да помогне на новороденото бебе да заспи. Най-вероятно той ще се изплаши и ще плаче още по-силно..

Освен това по този начин можете да навредите на крехкото му тяло..

Ласката и прегръдките са това, от което се нуждае вашето дете. Те ще му помогнат да се чувства топло и в безопасност и той ще се успокои по-бързо..

6. Не отказвайте да го вземете на ръце

В обятията на майката новороденото бебе се успокоява. Ако му бъде отнета такава възможност, той по принцип няма да се научи да се отпуска и това качество (или по-точно липсата му) ще премине с него в зряла възраст..

След 3 часа раздяла с майката, рецепторите за „болка“ се активират при новороденото, това причинява силен стрес и в дългосрочен план дефицит на паметта.

Новороденото бебе не може да бъде независимо и самодостатъчно. Той се нуждае от постоянен контакт с майка си, така че тя да го държи, защитава и му дава всичко, от което се нуждае..

Ограничаването на този естествен контакт от раждането може да доведе до отслабване или дори дегенерация на рецепторите за хормоните на щастието. Става въпрос за серотонин, ендогенни опиоиди и окситоцин.

7. Не го наказвайте


Пляскането силно подкопава доверието на детето в болногледача. Той несъзнателно започва да потиска нуждите си, мотивацията му да познае света отслабва. В бъдеще той няма да се доверява, считайки импулсите си за незначителни, дори може да свикне с болка и стрес..

Отглеждането на щастливи и уверени деца изисква търпение..

Разбира се, грижата за новороденото не е лесна работа! Хората често губят самообладание. Но е важно да запомните, че малкото дете се нуждае преди всичко от търпението на възрастните, които се грижат за него..

И ето още една важна бележка: ако хората знаят как да се справят с негативните си емоции, те порастват деца, по-чувствителни, способни на съпричастност и съвместна дейност (те имат по-добра социална адаптация).

8. Не се съмнявайте в инстинктите си

Ще чуете голямо разнообразие от мнения, като се започне от експерти и учени и се стигне до всички „майки“ от тяхната среда.

И въпреки факта, че някои от съветите им наистина могат да бъдат полезни, доверете се преди всичко на себе си. Ако в даден момент чуете вътрешния си глас, който не е съгласен с мнението на мнозинството, доверете му се!

В края на краищата майчинството събира жената с природата и не можете да я заблудите. Това е най-чистият инстинкт, който имаме! публикувано от econet.ru.

Ако имате някакви въпроси, задайте ги тук

P.S. И помнете, само като промените съзнанието си - заедно променяме света! © econet

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.
Абонирайте се за нашия FB:

Развитие на новороденото през първия месец от живота (0-1 месеца)

Раждането на бебе е най-радостното събитие за всяко семейство, но е и началото на нов живот, изпълнен с грижи и неприятности. Първият месец се счита за много труден за неопитни родители, защото те все още не знаят и не знаят как. За да се грижите правилно за бебето си, трябва да се вслушате в мнението на квалифицирани педиатри, да прочетете съвременна литература и да потърсите помощ от баби.

Физиологични особености на бебето през първия месец

За първия месец бебето е пораснало, сега теглото му е средно 4,1 кг. - 4,5 кг., А височината е приблизително 53,5 - 54,5 см.

Съществува медицинска норма за наддаване на тегло при новородени. Комплектът (увеличение) е 20 грама на ден. Общо едно дете печели 600 грама на месец. През първите четири седмици от живота скоростта на наддаване на тегло при новородени е 90-150 грама за седем дни.

За пълно развитие бебето трябва да пие 700 мл кърма (или адаптирана млечна формула) на ден. Ако бебето ви е изкуствено хранено, тогава вероятно ще се интересувате от информация за проверка на качеството на кърмата за кърмачета.

Комплект от по-малко от 600 грама през неонаталния период (за първия месец от живота) се счита за недостатъчен. В този случай педиатърът помага на майката да коригира режима на хранене и предписва необходимия преглед на бебето, за да разбере причините: защо детето не наддава добре. Червата на бебето се изпразват до 3-5 пъти на ден.

Поведение на бебето. На този етап движенията на детето са хаотични, ръцете и краката са свити, тъй като екстензорните мускули все още не са развити. Новороденото бебе дори няма способността да гледа на една точка с две очи, да не говорим за способността да съобщава нещо на другите. Всичко, което може да направи, е да плаче и да чува звуци. Дори в утробата плодът е свикнал с гласа на майката.

Изпразване на червата и пикочния мехур. Броят на ежедневните изхождания за различните деца е различен - от три до шест пъти на ден. Обикновено колкото хранения, толкова пъти сменяте памперса на вашето малко.

Уринирането при кърмачета е доста интензивно. Вашето мъниче може да пише до 20-25 пъти на ден. И това е съвсем нормално. Ако броят на уриниранията на ден при бебе е 6 или по-малко, тогава трябва сериозно да се притеснявате дали вашето бебе получава достатъчно мляко. Ако използвате памперси, уверете се, че бебето дълго време не е в препълнена пелена. Контактът на изпражненията с нежната бебешка кожа може да предизвика дразнене. Наскоро писахме за избора на най-добрата марка памперси от експерти на Роскачество.

 • След раждането кръвоносната система на бебето се възстановява. Налице е интензивно кръвоснабдяване на черния дроб и мозъка.
 • Имунната система се научава да произвежда специфични имуноглобулини за борба с инфекциите.
 • Бъбреците изпълняват адекватно първите си функции, но дори преди шест месеца те ще бъдат незрели и едва след това време ще започнат да функционират напълно.
 • Дихателната система на бебето осигурява тъканите на тялото с кислород и премахва въглеродния диоксид.
 • Движенията на детето стават все по-уверени: той вече може плавно да доближи дръжката до устата или лицето си.
 • Бели „пясъчни зърна“ - мили, които могат да се наблюдават при детето след раждането му, изчезват по носа, бузите и челото на бебето.
 • Легнало по корем, бебето обръща глава и за кратко се опитва да я повдигне от повърхността, около 45 градуса. Някои бебета са в състояние да държат главата си под прав ъгъл и да я завъртят леко на месец. Най-активните бебета на тази възраст правят опити да повдигнат главата си, докато лежат по гръб..
 • Клиновидните и задните фонтанели на главата на бебето започват да се стягат. Това е много бавен процес и ще отнеме поне още няколко седмици, за да се затвори. Голямата фонтанела обикновено се затваря по-късно, отнема около година да се вкостенява.
 • Кожата на трохите през първия месец продължава да се отлепва малко, особено между пръстите. Вече не е толкова суха, колкото беше след раждането. Ако е необходимо, можете да овлажните кожата на бебето със специално хипоалергенно бебешко мляко или крем с маркировка 0+.

Важен показател за здравето на бебето е благоприятното заздравяване на пъпната рана. На едномесечна възраст той е покрит с кора и не кърви. В процеса на грижа за бебето майката трябва да следи състоянието на пъпа, да го третира с водороден прекис или брилянтно зелено и да добавя слаб разтвор на калиев перманганат към водата за къпане за дезинфекция.

Как правилно да се грижите за бебето си през първия месец?

Представихме подробно описание на грижите за новороденото в тази статия. В този параграф ще говорим за основите на грижите за бебето. Така че през първия месец, освен хранене и болест на движението, бебето ще трябва да се къпе всеки ден в топла вода с отвара от лайка или връв. Това е необходимо, за да се ускори зарастването на пъпната рана и да се отпуснат трохите преди лягане. Важно е да ходите с бебето си, дори през зимата. Тук говорихме за правилата на разходката.

Избършете гънките по тялото на бебето, очите, устата, шията и подмишниците няколко пъти на ден с памучни тампони, напоени с топла преварена вода. Не забравяйте да избършете бебето, след като изплюе. Лекувайте пъпната рана, както е препоръчано от вашия педиатър, докато тя излекува напълно.

През първите седмици от живота вече е необходимо да се грижите за ноктите на бебето по ръцете и краката. Те растат доста бързо и могат да причинят драскотини по кожата на бебето. Използвайте специални долни ризи с пришити ръкави или ръкавици. Не слагайте възглавници в леглото на детето си. До една година той абсолютно не се нуждае от възглавница, дори и най-тънката.

Преглед на бебето от лекари през първия месец от живота

Първият медицински преглед на новородено се провежда веднага след раждането в родилния дом с лекар, наречен неонатолог, той оценява общото състояние на детето и показателите по скалата на Apgar. През следващите 4-5 дни, докато майката и бебето са в болница, неонатологът посещава бебето всеки ден, като провежда преглед и наблюдава състоянието на новороденото.

Когато жената се прибира вкъщи с бебето, през първия месец от живота, те редовно се посещават от педиатър и патронажна сестра от детско лечебно заведение. Лекарят визуално преглежда бебето, проверява рефлексите му, опипва фонтанела, дава на майката необходимите съвети и измерва обиколката на главата и гърдите.

Новата процедура за изследване на непълнолетни през 2019 г. е регламентирана със заповедта на Министерството на здравеопазването на Русия от 08.10.2017 г. N 514n "За процедурата за провеждане на превантивни медицински прегледи на непълнолетни." Според което в клиниката след 1 месец ще трябва да бъдете прегледани от педиатър, както и:

 • Невролог
 • Детски хирург
 • Офталмолог
 • Детски зъболекар.
 • При преглед на бебе, педиатър извършва следните действия: претегляне; измерване на растежа; оценка на физическото и невропсихичното развитие.
 • Офталмологът открива вродени и възпалителни заболявания на окото и слъзните канали. Най-честият вроден дакриоцистит (нарушена проходимост на назолакрималния канал и възпаление на слъзната торбичка) и конюнктивит. Ако е необходимо, той предписва лечение. Окулистът също така открива промени в очното дъно, което също отразява състоянието на централната нервна система на детето. Невролог определено ще обърне внимание на това..
 • Неврологът ще прегледа детето, ще провери рефлексите, ще измери обиколката на главата и гръдния кош, ще оцени резултатите от ултразвуково изследване на главата и очното дъно и, ако е необходимо, ще предпише лечение на вашето дете.
 • Хирургът ще провери дали детето има херния, а момчетата ще изследват външните полови органи. Ще даде своите препоръки.
 • Зъболекарят е включен в прегледи с цел ранна диагностика на зъбни заболявания при деца, навременно лечение и профилактика на усложненията. Детският зъболекар ще направи оценка на състоянието на устната кухина, ще даде на майката необходимите препоръки за нейната грижа и ще изследва френума на езика, който е отговорен за бъдещата реч на детето.

Освен това бебето ще получи указания за:

 • Ултразвуково изследване на коремните органи (комплекс)
 • Бъбречна ехография
 • Ултразвуково изследване на тазобедрените стави
 • Ехокардиография
 • Невросонография
 • Аудиологичният скрининг се извършва на 1 месец, ако не се направи по-рано.

Какви ваксинации се правят на бебе през първия месец от живота?

Ваксина срещу хепатит В при новородени.

Това вирусно заболяване засяга черния дроб. Инфекцията може да проникне в тялото чрез кръв или чрез сексуален контакт. Болестта не се предава по въздушно-капков път или чрез предмети от бита.

По правило лекарите правят ваксинацията в болницата в рамките на 24 часа след раждането на бебето. Ваксината се инжектира в предната част на бедрото. Трябва да повторите ваксинацията след 1 месец и след 6 месеца.

Ваксинация срещу туберкулоза при новородени (BCG)

Туберкулозата се предава по въздушно-капков път. Ваксината срещу туберкулоза се нарича BCG и се дава около 3-5 дни след раждането. Ваксината се инжектира подкожно в горната лява ръка. Ако децата получават тази ваксина след два месеца, първо трябва да направите тест на Манту и след като вземете предвид реакцията, вече да направите BCG.

Причини за плач при новородено бебе

  Бебето може да се тревожи поради чревни колики. Ако бебето не се успокои в ръцете ви, свие краката си, придърпва ги към корема си, най-вероятно го боли корема. За да облекчите бебето от колики, след хранене го дръжте в изправено положение няколко минути с „войник“, като внимателно поддържате главата му.

Какво може да направи новороденото до края на първия месец от живота?

 • Той реагира на звука на камбана или друг звук (глас, мелодия, шум), като движи ръцете и краката. Слуша звука за 10-20 секунди. Търси се източник на звук.
 • Фокусира погледа си върху играчка, която не издава звуци, в продължение на 5-7 секунди, следва нейното движение. Плавно следва играчката, която се движи хоризонтално и вертикално с различни темпове (бързо и бавно). Не я изпуска от поглед.
 • Обръща главата към източника на светлина (фенерче) в легнало положение.
 • Легнал по корем, повдига главата за 1-2 секунди - максимум 5 секунди.
 • Вглежда се в лицето на мама, усмихва се на гласа й.
 • Виждайки лицето на майка, наведено над креватчето, първата й се усмихва.
 • Когато майката произнася думите на стихове, детски стихчета и пестушки, бебето й „отговаря“ с отделни кратки звуци като „kh“, „гей“ (в ситуация, когато майката се наведе над детето, легнало по гръб в креватчето, и ясно на разстояние 30-40 cm произнася срички, звуци, думи в песнопение).
обратно към съдържанието ↑

Как самостоятелно да се определи, че бебето се развива правилно?

Родителите могат самостоятелно да оценят емоционалното и психическото състояние на детето си чрез наличието на основни рефлекторни движения. Сред рефлексите на едномесечно бебе са:

 • "Плантар" - оценява се от способността на детето да отдръпне крака назад, когато ръката докосне пръстите или петата;
 • „Смучене“ - тества се способността да хващате пръст с устата, когато го държите над устните на трохите;
 • „Хващане“ - определя способността на юмрука на бебето да стиска върха на пръста на мама.
 • Рефлекс „Търсене“ - за да го задействате, просто докоснете манекена до бузата отстрани на устата на бебето (без да докосвате устните). Ъгълът на устата му веднага ще слезе надолу, бебето ще обърне главата си към стимула.
 • „Защитен рефлекс“ - появява се, когато поставите бебето на корема си - той обръща главата настрани. Без тази автоматична реакция детето просто би се задушило, заровило лицето си в възглавницата..

Ако горните рефлекси са налице, новороденото се развива нормално. Ако един или повече рефлекси отсъстват, това е лош знак, показващ инхибиране в следродилния период. В този случай трябва спешно да покажете новороденото на педиатър.

Развитие на детето чрез упражнения и игри

 • Говорете с бебето си. Дори в началото да ви се струва, че детето е твърде малко и не може да ви разбере, говорете с него непрекъснато - докато се храните, преобличате, къпете, почивате
 • Наблюдение. Вземете достатъчно ярък предмет или играчка, дръжте го пред детето на разстояние 30-40 см. Когато бебето концентрира вниманието си, бавно се движете в кръг, от една страна на друга, като се уверите, че детето наблюдава движението. Оставете малко време за почивка след всеки тип движение.
 • Лицето на мама. Помогнете на бебето да се съсредоточи върху лицето ви. Движете се бавно - детето ще завърти главата след вас.
 • Гласът на мама. Ако се движите из стаята, в която се намира детето, използвайте собственото му име, за да привлечете вниманието му. Когато се премествате на друго място, повишете гласа си отново. Развива слуха на детето и помага за ориентация в пространството.
 • Масаж. Тъй като времето за игри на открито все още не е дошло, занимавайте се с масаж и гимнастика. Започнете с леко поглаждане, омесете краката и изправете ръцете и краката. Колкото по-тактилен контакт усеща бебето, толкова по-спокойно и комфортно се чувства.

Можете да опитате да играете следните образователни игри през първия месец от живота на вашето бебе:

 • "Лица" - рисува лица с различни емоции по картонени кръгове - усмихнати, тъжни, ядосани и т.н. ние прикрепваме всеки от тях на пръчка. На свой ред показваме всеки от тях на бебето на разстояние половин метър от очите. След като го изчакаме да съсредоточи погледа си върху обекта, започваме да движим играчката от една страна на друга;
 • „Noise maker“ - избираме звучащи обекти - камбани, детски музикални инструменти, дрънкалки и демонстрираме на детето. Задачата на играта е да развие слухова координация, така че бебето да се научи да определя посоката, от която идва звукът;
 • „Бърборене“ - емоционални разговори с бебе, в които интонацията ще варира. Народните детски стихчета, като „Ladushki-Ladushki“, са перфектни като текстове..

Преди да тренирате, не забравяйте да поддържате бебето си пълно, сухо и нащрек. Също така, не прекалявайте с времето на заниманията - трябва да започнете с 1-2 минути, като постепенно го довеждате до 4-5 минути.

Възможни проблеми през първия месец от живота

По време на неонаталния период могат да възникнат следните проблеми:

 • Жълтеница. Това е физиологично състояние, характерно за повечето бебета. Той е свързан с процеса на заместване на хемоглобина, който е бил в кръвта на бебето през вътрематочния живот, с обикновен хемоглобин. Обикновено изчезва през първите 2 седмици от живота на бебето..
 • Неспокоен сън. Въпреки че бебето спи много през първия месец от живота, поради особеностите на мозъка му, сънят на бебето лесно се нарушава. Затова си струва да се погрижите за оптималните условия за съня на бебето - оставете бебето да спи в тиха и топла стая с приглушено осветление..
 • Колики. Те се появяват при повечето бебета като следствие от недостатъчна чревна зрялост. Можете да помогнете на бебето си с лек масаж на корема, контакт с тялото, газова тръба или лекарства, които помагат да се отървете от газовете.
 • Лошо заздравяване на пъпната рана. За да протича нормално, пъпът на новороденото трябва да се третира ежедневно с брилянтно зелено. В случаи на отделяне от раната или зачервяване на пъпа, детето трябва да се покаже на лекаря. Също така се нуждаете от консултация с педиатър, ако бебето е вече на 2 седмици и кората не е изчезнала и раната не е заздравяла.

Нека обобщим статията и изброим някои съвети и трикове:

Съвети за родители на новородено:

 1. Веднага след като пъпната рана е обрасла при новороденото, поставете бебето на корема преди хранене. Междувременно му дайте играчка и направете релаксиращ масаж. Това ще помогне за укрепване на мускулите на гърба, врата и раменния пояс; подобряване на функцията на червата. Хлапето бързо ще се научи да държи главата си, да се преобръща и да пълзи!
 2. Наблюдавайте пъпната рана, така че да не се развие инфекция.
 3. Понякога на 2-рата седмица от живота на лицето и главата на новороденото можете да видите яркочервени петна с бял център, около 1 см в диаметър - това е токсична реакция на кожата към колонизацията на червата от микрофлора. Петната трябва да изчезнат в рамките на една седмица. Ако петната продължават, свържете се с вашия педиатър!
 4. За да залъгалката не развали захапката, трябва да я изоставите до 1,5 години! В допълнение към развитието на необичайна захапка, манекен може да влоши лактацията, да наруши дикцията, да доведе до развитие на отит на средното ухо поради повишено налягане в слуховата тръба по време на смучене и т.н..
 5. Ежедневно изследвайте кожата на бебето за обрив на пелена, дразнене и обриви.
 6. Новородените са пълни с хормони, които са получили от майките си. Това води до факта, че бебетата от двата пола могат да имат подуване в областта на гърдите, а момичетата може да имат „псевдо менструални периоди“ за известно време. И двете са нормални.

Интересни факти за новородените и бебетата:

 • След раждането бебето през целия първи месец запазва положението, в което е било в корема на майка си: главата е наклонена напред, ръцете и краката са свити, пръстите са стиснати в юмруци. Тази ситуация се осигурява от характеристиките на нервната система на новороденото..
 • Тялото на новороденото е много различно от това на възрастен. И така, бебето диша два пъти по-често от възрастното, като прави около 30 вдишвания в минута. Пулсът на бебето е 130-140 удара в минута, когато възрастен е 60-80. Такива явления са естествени и ще изчезнат сами, когато пораснат..
 • Една от причините за инстинктивното желание да целунете детето си е да го предпазите от болестотворни организми..
 • Бебетата придърпват всичко в устата си, защото тук се намират най-развитите нервни окончания..
 • Новородените виждат всичко в черно и бяло през първите няколко месеца..
 • Ако майката претърпи увреждане на органите по време на бременност, плодът изпраща стволови клетки, за да го възстанови..
 • Бебетата могат да преглъщат и дишат едновременно.
 • Повечето прохождащи деца обръщат глави надясно, когато лежат по гръб. Само 15 процента от новородените избират да обърнат главата си наляво.
 • Бебетата могат почти моментално да разпознаят майка си по звука и нейната миризма. Визуално детето й започва да различава едва след няколко седмици.
 • При раждането детето има 300 кости, с възрастта те се комбинират до 206.
 • Май бебетата тежат средно с 200 грама повече от най-тънкия „юни“ и като цяло телесното им тегло е най-високо.

Дете до една година: от какво да се страхувате и на какво да не обръщате внимание?

Informburo.kz, заедно със SANTO, събра цялата информация за здравето на новородените и бебетата, така че младите родители да знаят какво да очакват.

Детството е най-опасният период в живота на човека. До една година бебето е напълно беззащитно и дори безобидната настинка може да доведе до сериозни последици.

През първата година от живота детето расте по-активно, отколкото през всички други периоди. Теглото му се увеличава петкратно, костите се втвърдяват, фонтанелата на главата расте, появява се първият набор от зъби, вътрешните органи се пренареждат, за да приемат твърда храна. Детето се учи да се преобръща, усмихва, дъвче, играе, пълзи и след това ходи. Следователно всичко, което инвестирате в бебе през първата година, е заложено в него за цял живот..

Лекарите определят неонаталния период от раждането до четири седмици. И този период има "своите" заболявания, които се определят предимно от неонатолога веднага след раждането. След това, след изписването, медицинска сестра ще дойде във вашия дом, ще донесе аптечката за новороденото, ще ви обясни как да се грижи за бебето и ще проведе нов преглед. Пълният преглед в клиниката трябва да се извършва ежемесечно до една година..

Новородено

В определена възраст доминират определени заболявания. През първия месец от живота детето все още е защитено от имунитета на майката, но в същото време тялото му се адаптира активно към самостоятелен живот. Следователно почти всички заболявания на новороденото не са свързани с външни фактори..

Какво да очакваме от този период?

 • Пъпът не зараства добре

Пъпната рана трябва да заздравее 10 дни след раждането и ако това не се е случило и пъпа е мокър през цялото време, третирайте го с водороден прекис и след това със зеленина. Повторете процедурата възможно най-често. Не трябва да къпете детето до следващото лечение.

Ако пъпът все още е мокър до края на първия месец от живота на бебето, консултирайте се с лекар.

  Пъпна херния

Това е мускулна слабост в предната коремна стена, поради която червата попадат в коремния пръстен. Кажете на Вашия лекар за хернията, но няма нужда да я лекувате: при новородени тя почти винаги изчезва с времето.

 • Жълтеница
При жълтеница при новородени кожата и бялото на очите пожълтяват. Не е нужно да правите нищо по въпроса - то ще отмине от само себе си до края на първия месец от живота на бебето.
 • Пилинг на кожата

Това обикновено се случва при доносени бебета: лубрикантът, който трябва да предпазва кожата през първите дни от живота, се разтваря в околоплодните води и беззащитният епител изсъхва във въздуха. Сварете обикновено растително масло, охладете до комфортна температура и намажете люспестите места, ако е необходимо.

 • Акне
Акне при новородени (детско акне, неонатална пустулоза) - се среща при около 20% от новородените. Обриви по лицето под формата на пъпки. Причините за акне при новородени са хормонални. Те не се нуждаят от лечение.
 • Мипия

Лицето на бебето показва бели точки, подобни на акне. Вярвате или не, не е нужно да се лекувате и те ще отминат в рамките на два до четири месеца.

 • Колики и газове

Коликите са натрупване на газове в корема на бебето. Голямо натрупване на газове причинява спазми, които придават на детето болка и безпокойство. Ако по-рано детето е получавало храна през пъпната връв, сега трябва да работите усилено, за да получите достатъчно. И заедно с храната, било то майчиното мляко или адаптираното мляко, в тялото навлизат нови бактерии. Съответно различните храни и ще бъдат усвоени по различен начин..
Майката трябва да прегледа менюто си и как полага бебето на гърдата. Може би той поглъща въздух с мляко.

Лечението на коликите е лесно: след хранене, дръжте детето изправено, така че да регенерира излишния въздух, често поставяйте детето по корем и пийте слаба отвара от копър, а също така се препоръчва да приемате препарати от симетикон. Коликите ще минат до четвъртия месец от живота на бебето.

Скъпа

Детска възраст - от един месец до една година. Болестите постепенно се трансформират и „растат“ заедно с детето, въпреки че до една година продължават периодично да се появяват напълно необясними симптоми. Периодично нарушена от колики, хернията може да не изчезне (лекарят трябва да знае за това). Всички детски болести могат да бъдат разделени на три категории: кожни заболявания, вътрешни заболявания и настинки..

Кожни заболявания на бебетата

 • Обрив от памперс
Малко дете има много гънки: в слабините, шията, подмишниците. Те или се намокрят, или, обратно, изсъхват. Влажният обрив от пелена трябва да се поръсва с прах, сухи - смазва се с бебешки крем или стерилизирано растително масло. И също така намалете температурата в детската стая до +22, +23 C 0. Обривът от пелени изчезва доста бързо - просто трябва да добавите малко към бебето на височина.
 • Бодлива топлина

Как изглежда бодлива топлина? Зачервена кожа, върху нея - натрупване на малки червени пъпки, понякога с бели гнойни върхове. Обикновено те се изливат върху дупето, врата, главата, слабините, подмишниците, могат да бъдат на гърба, на гърдите, зад ушите. За разлика от алергиите, бодливата топлина не сърби и не дразни детето. Измийте засегнатите места със слаба отвара от невен, лайка или струна и смажете с бебешки крем, можете да поръсите с прах.

Miliaria може да се появи дори при деца над една година и тя казва само едно - обличате детето твърде топло. Опитайте се да свалите един слой дрехи от него и да го оставите да лежи гол поне веднъж на ден - въздушните бани имат благоприятен ефект върху кожата.

 • Пеленен дерматит (памперс)
Дерматитът се проявява като малък обрив под формата на везикули, които са претъпкани заедно, но не излизат извън точно определената граница на засегнатата област. Можете да ги видите в слабините, перинеума, в гънките на краката, около гениталиите. За лечение е по-добре да използвате мехлеми на основата на нистатин или клотримазол (стриктно според предписанието на лекаря).
 • Пемфигус

Скоро след раждането по тялото на бебето могат да се появят големи мехурчета (с размер на грахово зърно), пълни с жълтеникава течност. Постепенно те се спукват, оставяйки на тяхно място розово петънце. Пемфигусът се лекува с антибиотици и специални мехлеми (предписани от лекар).

 • Орална млечница.

Езикът на детето и вътрешната повърхност на бузите са покрити с бели неравни петна, подобни на парченца извара. Те не се отмиват с кърма или вода - те трябва да се почистват с кърпа или марля, потопена в сода за хляб. Мама също може да получи млечница. Наложително е да се лекува млечница; необходима е стерилизация на зърната, шишетата, докато кърмите - цялостно изплакване на гърдите преди и след хранене. Противогъбични лекарства се използват за лечение на млечница. Те ще бъдат взети и изписани от лекар.

Болести на вътрешните органи

 • Рахит

Това е метаболитно заболяване, което се появява, когато в организма има дефицит на витамин D (калциферол), докато са засегнати мускулно-скелетната система на детето, вътрешните органи, нервната и ендокринната системи. Рахитът е много опасно заболяване, което само лекарите трябва да лекуват. Необходимо е да се предотврати рахит с препарати от витамин D. Въпреки това, трябва да се има предвид, че предозирането на витамин D също може фатално да удари тялото на бебето, както и липсата му.

 • Хормонална криза
При бебето млечните жлези се подуват, момичетата могат да имат бели или кървави отделяния, а момчетата могат да имат подут скротум. Обадете се на Вашия лекар, ако се развие зачервяване или треска. В други случаи е достатъчно да се спазва хигиената на новороденото - и всичко ще отмине от само себе си. За облекчаване на силно подути жлези е препоръчително да се прилага превръзка с мехлем на Вишневски.
 • Конюнктивит
Очите на бебето се зачервяват, в ъглите им се натрупва гнойно отделяне. След сън детето почти не вдига слепналите реснички. Очите се почистват със слаба отвара от лайка или невен, след което трябва да капете капки за очи, които лекарят ще предпише.
 • Тортиколис
Тортиколисът е много често срещано състояние, което се проявява веднага след раждането. Този дефект означава неправилно положение на главата, асиметрия на раменете и по-нататъшно отклонение в развитието на гръбначния стълб. Лечението се извършва с помощта на електрофореза, масажи, магнитотерапия, гимнастика - всичко това ще бъде предписано от лекар. Тортиколис трябва да се лекува.
 • Запек

Кърменото новородено може да се качи веднъж на всеки пет дни. Когато обаче бебето порасне, може да има затруднения при дефекация. Ако плаче, изпражненията са много плътни, това означава, че има запек. Масажирайте корема си с леки движения по посока на часовниковата стрелка. Алтернативно притискайте свити в коленете крака към корема, сякаш го месите. Ако детето не може да се качи и след тези процедури то се бута, плаче, тогава можете да му дадете лактулозен сироп или да използвате свещ с глицерин.

 • Диария

Много чести (повече от 4-5 пъти на ден) разхлабени изпражнения със слуз, придружени от болки в корема, подуване на корема и понякога дори повръщане, са признак на диария. Обадете се спешно на 103 и докато линейката е на път, дайте на бебето си колкото се може повече вода, защото диарията много бързо дехидратира тялото. От едномесечна възраст можете да развъждате диосмектит, две сашета на ден.

 • Регургитация
Плюенето е истински проблем за младите родители. След хранене дръжте бебето изправено, за да повърне въздух. Това обикновено е достатъчно. Ако бебето не спира да плюе, консултирайте се с лекар, защото това може да е началото на по-сериозни заболявания (например дисбиоза).

  Дисплазия на тазобедрената става

  Това е малформация на ставата и всички нейни елементи. В зависимост от степента на изместване на главата на бедрената кост в ацетабулума се разграничава дислокация, сублуксация или предварително изкълчване на бедрото. При новородено формирането на ставата все още не е завършено, поради което са важни ранната диагностика на заболяването и възможно най-ранното започване на лечението. Препоръчителен преглед от ортопед и невролог, както и ултразвуково изследване на ставите, се препоръчва за всяко дете, дори ако родителите нямат съмнения за аномалии в развитието.

  Кашлица

  Кашлица в 90% от случаите показва, че бебето започва ARVI. Ето защо си струва да му дадете билков сироп за кашлица веднага. При кърмачетата, точно както при възрастните, кашлицата (хипервръзка към материал за кашлица) е суха и мокра и трябва да се лекува по съответния начин.

  • Повишена температура

  Ако новороденото има висока температура, тогава е по-добре да го свалите незабавно: до два месеца телесната температура на новороденото не трябва да се повишава над 38 градуса. Помага за понижаване на температурата в най-малкия често срещан ибуфен. За да ускорите процеса, накиснете памучен тампон във водка или мек разтвор на оцет и избършете всички бръчки по тялото му. След това се облечете и дайте топла напитка. Ако температурата се задържи дълго време и продължава да се повишава, по-добре е да се обадите на лекар.

  Следете най-актуалните новини в нашия канал Telegram и на страницата във Facebook

  Присъединете се към нашата общност в Instagram

  Ако откриете грешка в текста, изберете я с мишката и натиснете Ctrl + Enter