Бялото зеле е изключително разпространена зеленчукова култура, която съдържа много ценни вещества, които определят неговите ползи за организма..

Витамините, макро- и микроелементите, както и антиоксидантите в състава му, подобряват функционирането на храносмилателната, сърдечно-съдовата и ендокринната системи; осигуряват профилактика на злокачествени новообразувания.

10 полезни свойства

По-долу са посочени основните ползи за здравето от зеле, които са научно обосновани.

1. Ценна композиция

Бялото зеле е нискокалоричен продукт (около 24 калории на 100 грама). Съдържа следните хранителни вещества на 100 грама:

Име на компонентаСпецифично тегло или процент от дневните нужди
протеини1,1 грама
хранителни влакна2,2 грама
витамин К91%
витамин Ц58%
фолиева киселинаединадесет%
манган7,5%
витамин В66,5%
калций4,3%
калий4,3%
магнезий3,2%

Също така съдържа малко количество витамин А, рибофлавин, желязо и някои други минерални съединения.

Описаните по-горе макро- и микроелементи са изключително важни за поддържане на метаболизма, координирана работа на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, намаляване на риска от развитие на злокачествени новообразувания и поддържане на имунитета..

Доказано е, че само витамин С укрепва имунната система, предотвратява злокачествената трансформация на клетките и подобрява естетическите свойства на кожата и косата.

2. Потискане на хроничното възпаление

Хроничното възпаление е физиологичен процес, чрез който тялото подпомага метаболизма, възстановява увредените тъкани и осигурява защита срещу външни инфекциозни агенти.

Според чужди учени обаче развитието на сърдечно-съдови, ендокринни и автоимунни патологии е свързано с хронично възпаление..

Всички кръстоцветни зеленчуци (включително зеле) съдържат антиоксидантни вещества, които могат да намалят активността на хроничното възпаление.

Според учени от САЩ, на фона на редовната консумация на зелеви зеленчуци, концентрацията в кръвта на ключови маркери на възпалението намалява: интерлевкини 1, 6, 8; С-реактивен протеин.

Японски учени твърдят, че основните активни съставки са сулфорафан и кемпферол (лидер в тяхното съдържание е червеното зеле).

3. Противораково действие

Витамин С, който е част от бялото зеле, има много функции в човешкото тяло, една от които е да блокира ефекта на свободните радикали върху клетките, което води до тяхното унищожаване или злокачествена трансформация.

Според експерти от Китай редовната консумация на 100 mg витамин С (еквивалентно на 192 грама бяло зеле) намалява вероятността от развитие на рак на белия дроб със 7%.

Доказано е също така ефективно срещу рак на простатата при мъжете.

Ефектът от зеленчука обаче не се ограничава до описаните органи. Смята се, че потенциалът за рак засяга цялото тяло.

Отделно трябва да се отбележи, че червеното зеле (в сравнение с бялото зеле) съдържа 30% повече витамин С (68 mg срещу 52 mg).

4. Подобряване на функционирането на храносмилателната система

Зеленчукът е богат на диетични фибри, които нормализират изпражненията: ускоряват движението на изпражненията в червата, предотвратяват процесите на гниене и ферментация и предотвратяват развитието на запек. Изследователи от Китай предоставят подобна информация..

Според швейцарски учени приемът на фибри има благоприятен ефект върху състава на чревната микрофлора. Доказано е увеличаване на броя на лакто- и бифидобактериите, инхибиране на растежа и развитието на патогенни и опортюнистични микроорганизми.

Освен това полезните бактерии синтезират витамини В12 и К2, които регулират съсирването на кръвта, както и контролират процесите на синтез на ДНК и възстановяване на увредените тъкани..

5. Поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Всички зелеви зеленчуци съдържат антоцианини, които са лилави пигменти. Лидер е червеното зеле, но белите сортове също съдържат това вещество, но в по-малки обеми.

Според американски учени включването на антоцианини в диетата намалява риска от всички сърдечно-съдови заболявания (по-специално, коронарна болест на сърцето и миокарден инфаркт, хипертония), както и риска от смърт от тях.

Доказано е, че хората, които редовно консумират храни, богати на антоцианини, са значително по-малко склонни да бъдат диагностицирани с остър коронарен синдром..

Изследвания от Университета в Източна Англия показват, че антоцианините (когато се консумират ежедневно) намаляват систолното и диастоличното кръвно налягане с 5-15%.

6. Нормализиране на нивата на холестерола

Повишаването на нивото на холестерола, както и неговите атерогенни фракции (VLDL, LDL, TGA) е изключително опасно явление, при което вероятността за образуване на атеросклеротични плаки по стените на артериалните съдове се увеличава няколко пъти.

Те могат да доведат до тромботични и тромбоемболични усложнения в бъдеще, както и до развитие на заболявания като: инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето, инсулт.

Бялото зеле съдържа растителни диетични фибри и стерини, които могат да понижат холестерола.

Яденето на 2-10 грама диетични фибри всеки ден води до 6-20% намаляване на общия холестерол и LDL холестерола след 3 седмици. Каква информация е получена по време на проучването от американски учени.

Стерилите са растителни съединения, които структурно са подобни на холестерола. Те се абсорбират от чревния лумен, като по този начин забавят повторното усвояване на собствения си холестерол, който се отделя през жлъчните пътища. Според експерти от Холандия, само 1 грам стерини намалява концентрацията на LDL с 5%.

7. Намаляване на кръвната захар

Изследвания на учени от Китай показват, че яденето на зеленчукови зеле има благоприятен ефект върху гликемичния профил.

Зеленчуците повишават чувствителността на клетките на периферната тъкан (мускули и мазнини) към инсулин, причинявайки ускорено усвояване на глюкозата от клетките. Налице е и забавяне на абсорбцията на захари от лумена на храносмилателния тракт..

Включването на зелените ядки в диетата е ефективен начин за предотвратяване на развитието на захарен диабет тип II, както и контрол на нивата на кръвната захар при наличие на гликемични патологии (нарушен глюкозен толеранс, хипергликемия на гладно, захарен диабет).

8. Защита на черния дроб

Според мексиканската научна общност биологично активните вещества в бялото зеле предпазват чернодробните клетки от увреждане поради излагане на много токсични вещества, както и на свободни радикали.

Има и подчертан хепатопротективен ефект на фона на хода на хроничния вирусен хепатит (В и С), по-рядко се развива цироза на черния дроб.

9. Ползите от зелето за момичета и жени

Всяко зеле е изключително полезен продукт за женския организъм. Помага за подобряване състоянието на кожата (повишаване на еластичността и гладкостта, забавяне на образуването на бръчки). Ефектът е свързан с голямо количество антиоксиданти и витамин С, който регулира синтеза на колагенови влакна.

Също така зелето намалява риска от развитие на злокачествени тумори на клетките на млечните жлези и матката..

Освен това зелето е изключително важно по време на бременност. Редица витамини (особено фолиева киселина), антиоксиданти и минерали са необходими за правилното полагане на вътрешните органи на плода, намалявайки вероятността от дефекти.

10. Отслабване

Зелето е нискокалоричен продукт. Може да се консумира в почти всяко количество, без риск от нови натрупвания на мазнини в тялото..

Експерти от Германия твърдят, че яденето на зеленчуци, богати на вода (зелевите листа са около 88-91% вода) допринася за загуба на тегло (главно поради мастната тъкан).

Фибрите играят също толкова важна роля. Попадайки в стомаха, диетичните фибри значително увеличават размера си, причинявайки инхибиране на активността на центровете за глад в мозъка. В резултат на това човек приема по-малко храна през следващите няколко часа..

Вреда и противопоказания

Въпреки всички лечебни свойства, в някои ситуации зелето може да навреди на хората. Противопоказанията включват:

 1. Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий. Зелето съдържа редица вещества, които дразнят лигавиците, които могат да влошат хода на гастрит или стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.
 2. Свръхчувствителност на тялото. Ако имунната система е сенсибилизирана към зелевите зеленчукови култури, е строго забранено да се яде зеле поради високия риск от развитие на алергични реакции.

Зелето е разрешено и дори препоръчително за жени по време на бременност (при липса на горните противопоказания). Растението съдържа редица витамини и минерали, които са необходими за адекватното формиране на всички органи на плода. Например, фолиевата киселина е отговорна за полагането на нервната система и е средство за предотвратяване на дефекти на нервната тръба..

Кратки отговори на въпроси

По-долу са отговорите на най-често срещаните въпроси относно употребата на зеле;

 1. Кой е най-здравословният сорт? Червеното и лилавото зеле съдържат значително повече антиоксидантни вещества от бялото зеле. Концентрацията на витамини (с изключение на А и С) е практически сходна. Съставът с китайско зеле практически не се различава.
 2. Възможно ли е да се яде пън от зеле (глава от зеле)? Именно в централната част на зелето са концентрирани химикали от торове, пестициди и атмосферен въздух. Само с пълна увереност в благоприятни условия за отглеждане може да се яде стрък зеле.
 3. Имате ли нужда от термична обработка? Всяка термична обработка води до намаляване на концентрацията на биологично активни вещества, поради което се препоръчва да се даде предимство на суровото зеле. Варено, задушено и задушено зеле също е приемливо, но е по-добре да откажете пърженото зеле.
 4. Възможно ли е за нейните деца? Да! Зелето е богато на витамини и минерали, необходими за растежа на детския организъм. Можете да включите продукта в диетата на деца от 8-месечна възраст (под формата на пюре).

Такива здравословни вредни храни: зеле

Вече е пролет на улицата, което означава, че на рафтовете се появяват сезонни продукти, ползите от които не подлежат на съмнение.

Е, какво може да бъде вредно за едно и също зеле, което десетилетия наред лекарите наричаха почти основата на човешкото здраве и дълголетието му??!

Всъщност обаче не всичко е толкова просто.

Лекарите отдавна са стигнали до извода, че редица продукти не трябва да се използват при определени заболявания..

Сред тях е известното зеле. Освен това всички видове: бяло зеле, броколи, цветни...

Защо зелето е вредно

Работата е там, че този зеленчук, който е гоитрогенен (гоитрогенен), може да наруши нормалния баланс на производството на йод в човешкото тяло, като по този начин засяга функцията на щитовидната жлеза да усвоява този жизненоважен за организма химичен елемент.

Какво представляват goitrogens? Това са химикали, които се срещат естествено в редица растения и се произвеждат от тях, за да се предпазят от повреди, например, когато се режат и дори... дъвчат.

 • Попадайки в човешкото тяло, тези вещества намаляват производството на хормона тироксин, който е безопасен в случай на здрава щитовидна жлеза и е категорично противопоказан при редица заболявания на щитовидната жлеза..

Как да намалим потенциалната вреда

 • Ако зелето се третира с вряща вода или се изгаси, тогава такъв продукт ще бъде от полза само за тялото.

Същото се отнася и за обичаното от мнозина кисело зеле, което се смята за истинско „вълшебно хапче“ за червата.

Във всички останали отношения, от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат различни видове зеле - само полза.

Какво е ценното в зелето

С най-ниско съдържание на калории, той е пълен с много витамини и минерали..

Включва:

 • В1, В2, В5, калий, калций, никотинова и фолиева киселини, както и сяра, манган и много други полезни вещества. А диетичните фибри, които са толкова богати на зеле, трудно могат да бъдат надценени..

Освен това е много полезен за жени и особено необходим на тези, които имат заболявания на гърдата, тъй като зелето (в случая броколи) нормализира баланса на полови хормони, чието „объркване“ често причинява проблеми със заболявания в „женската сфера ".

Не случайно някои от лекарствата, които лекарите предписват за здравето на женските гърди, съдържат екстракт от броколи..

 • В народната медицина често се използва като компрес от листа при мастопатия..

Също така зелето ще бъде много полезно за лечение на недостиг на витамини..

 • В този случай трябва да пиете зелев сок за един месец, по 100 грама три пъти на ден. Също така ще помогне за увеличаване на секреторната функция и ако добавите малко захар към сока, получавате отлично противовъзпалително средство, което помага за отделяне на храчки при кашлица.

В случай на заболявания на жлъчния мехур или черния дроб (извън фазата на обостряне), саламура, изцедена от кисело зеле ще помогне.

Отдавна в народната медицина успешно се използват и зелеви листа, които имат противовъзпалително действие и могат да помогнат

 • със синини,
 • с отоци,
 • с уплътнения от инжекции,
 • за главоболие,
 • с тромбофлебит.

Зелето се използва при подагра, облекчавайки възпалението. А в случай на мокра екзема или скрофула, листата й се варят в мляко и след това се смесват с трици, като се използват като компреси.

Вградете Pravda.Ru във вашия информационен поток, ако искате да получавате оперативни коментари и новини:

Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen или в Yandex.Chat

Добавете Pravda.Ru към източниците си в Yandex.News или News.Google

Също така ще се радваме да Ви видим в нашите общности във ВКонтакте, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Какво се случва, ако ядете зеле всеки ден

Зелето заема значително място в диетата на съвременните хора. Високото съдържание на витамини, минерали, здравословни вещества - всичко това прави популярния зеленчук незаменим в диетичното и медицинското хранене. Ежедневната му употреба може да донесе както огромни ползи, така и да доведе до нежелани последици..

Нека да разберем кой може да яде зеле във всякакви количества без риск и кой е по-добре да ограничи употребата му или дори да го изключи от диетата.

Възможно ли е да се яде зеле всеки ден

Въпреки факта, че се отглеждат повече от 35 сорта от този зеленчук, бялото, цветното, брюкселското и пекинското зеле най-често са на трапезата на средностатистическия руснак..

С такова разнообразие човек би могъл да яде, без да повтаря ястията, само зеле всеки ден в продължение на няколко седмици. Ядем го предимно пресен, маринован, задушен, в супи и салати. Можете обаче да пържите, печете, пълните, да правите котлети и кюфтета, да пиете сок.

Справка. В централните и северните райони на страната ни 50% от земеделските площи са заети от зелеви полета. 90% от летните жители също се занимават с отглеждането му.

Яденето на всички сортове и разновидности на този зеленчук всеки ден е безопасно за хората, които спазват диетата. Първо, зелето почти не съдържа калории. На второ място, той съдържа тартронова киселина, която предотвратява превръщането на въглехидратите в мазнини..

Почти всеки може да яде този зеленчук всеки ден. Изключение правят хората с индивидуална непоносимост, заболявания на щитовидната жлеза, язвени лезии на стомашно-чревния тракт в острата фаза, страдащи от метеоризъм.

Препоръчва се децата да се учат да ядат зеле от много ранна възраст. Първо, да се формират правилните вкусови навици. На второ място, за да се осигури прием на витамини, микроелементи и фибри, съдържащи се в зеленчука.

Използването на кисело зеле предпазва организма от настинки и сърдечно-съдови заболявания, попълва недостига на витамин С, насърчава елиминирането на токсини и радионуклиди и унищожава патогенните микроорганизми. Киселото зеле винаги е присъствало в диетата на северните народи, пътуващите и моряците, тъй като този продукт най-ефективно предпазва от скорбут.

И също така помага да се отървете от гаденето - достатъчно е да сдъвчете малко пресни листа, дискомфортът моментално изчезва.

Не трябва да ядете много зеле за хора, склонни към метеоризъм - зеленчукът насърчава образуването на газове и причинява дискомфорт, до синдром на болката.

Справка. Киселото зеле е по-здравословно от прясното. И всичките му прекрасни свойства се запазват за 10 месеца..

Какво се случва, ако ядете зеле всеки ден

Нищо лошо, просто добро. Зелето се счита за отрицателно калоричен продукт, което означава, че тялото изразходва повече енергия за храносмилането си, отколкото се съдържа в самия зеленчук. Но всеки продукт има дневен прием, установен от диетолозите. За зелето е 150-170 г. Това количество е достатъчно, за да компенсира недостига на витамини, минерали и фибри.

Хранителна и енергийна стойност на 100 g прясно зеле:

 • протеини - 1,8 g;
 • мазнини - 0,1 g;
 • въглехидрати - 6,8 g;
 • енергийна стойност - 25,7 kcal.

Главата на зелето е 90% вода. Това е важно за тези, които се опитват да поддържат правилния баланс на течностите в тялото. По правило хората забравят, че и водата се получава от храната и тя трябва да се вземе предвид, за да се предотврати извличането от организма на такива основни микроелементи като калий, калций, магнезий. Това може да доведе до припадъци..

Също така трябва да внимавате кой по препоръка на лекар приема лекарства, съдържащи желязо. Тъй като в зелето е в лесно смилаема форма и изобилието от този елемент е толкова лошо, колкото и липсата му..

Ако здравите хора ядат този зеленчук всеки ден, те ще се чувстват още по-добре, по-весели, по-лесни. Тези, които са отслабени от продължителна болест, ще се чувстват заредени с енергия. В диетичното и медицинското хранене е най-добре да се използва задушено зеле, кисело зеле, в зелева супа и борш, под формата на зелеви кифлички, котлети, гювечи.

Салата от прясна глава, консумирана ежедневно за закуска, ефективно прочиства червата. Ако към него добавите пресни настъргани моркови и цвекло, такова ястие действа като метлица, премахвайки излишъка от тялото и обогатявайки го с витамини и микроелементи.

Ежедневната консумация на различни видове зеле помага за разнообразяване на диетата и допринася за приема на богат набор от хранителни вещества.

Справка. Зелевият сок също има подмладяващ ефект. Поради това се използва в козметологията за кърпички и маски..

Полезни свойства на зелето и противопоказания

Диетолозите и лекарите отдавна използват зелето и ястията от него за лечение и профилактика на различни заболявания. За да получите най-голяма полза, следвайте препоръките според диагнозата..

Полезните свойства на зелето се определят от съдържанието на много витамини и микроелементи в него:

 1. Аскорбиновата киселина е в основата на силния имунитет и нормалния метаболизъм.
 2. Витамин А - антиоксидант, полезен за здравето на очите, помага за поддържане на имунитета, подобрява състоянието на кожата, косата, ноктите.
 3. Витамините от група В (В1, В2, В6, В9) са незаменими за нормализиране на нервната и сърдечно-съдовата системи.
 4. Витамин Е - полезен по време на бременност, допринася за правилното функциониране на сърцето, благоприятно влияе върху пропускливостта на стените на кръвоносните съдове.
 5. Витамин U е слабо разбран, учените са склонни да го приписват на аминокиселини. Той е този, който лекува рани и язви, включително стомаха и дванадесетопръстника.
 6. Микроелементи - калий, калций, желязо, фосфор, сяра, молибден.

Ежедневна консумация на зеле:

 • повишава устойчивостта на организма към настинки;
 • лекува язва на стомаха, подобрява функционирането на цялата храносмилателна система;
 • нормализира дейността на нервната и сърдечно-съдовата системи;
 • улеснява протичането на жлъчнокаменната болест;
 • облекчава отока поради лекия си диуретичен ефект;
 • почиства кръвоносните съдове от холестеролни плаки;
 • подобрява подвижността на ставите;
 • облекчава синдрома на махмурлука (саламура от кисело зеле);
 • нормализира нивата на глюкозата в кръвта;
 • улеснява отделянето на храчки при бронхит и пневмония.

Кой не трябва да яде зеле често:

 • язви по време на обостряне;
 • лица с нарушения на щитовидната жлеза;
 • склонен към метеоризъм;
 • в случай на нарушена бъбречна функция (избягвайте киселото зеле и осоленото зеле в диетата);
 • с индивидуална непоносимост или алергични реакции.

Заключение

Броколи, карфиол, савой, брюкселско зеле, бяло зеле, романеско, кольраби, пекинско, японско - има десетки сортове зеле. Те се различават по външен вид, набор от полезни вещества, вкус и методи на готвене. Но всички, без изключение, са полезни за тялото..

Зелето ни предпазва от болести, предпазва ни от напълняване, помага да се отървем от гадене и болки в ставите, премахва храчките от белите дробове и лекува язви. Всички полезни свойства са безброй, но има минимум противопоказания. Така че яденето на зеле всеки ден е не само възможно, но и необходимо.

Кой категорично няма право да яде зеле: отговорите ще ударят на място

Видове зеле. Илюстративна снимка

Кой не трябва да яде зеле? Никога не съм мислил за това. Оказва се, че има такива хора. Освен това, за различни заболявания, различни видове зеле, според volkovysk.by.

Изненадан ли си? След това непременно прочетете кой и защо не трябва да яде този или онзи сорт на пръв поглед безобиден зеленчук. Сигурни сме, че отговорите определено ще ви изненадат.

Кой не трябва да яде зеле, за да не навреди на организма

Зелето ни е известно с полезните си свойства. Помага за борба с някои проблеми на храносмилателната система, перфектно почиства кръвта, тонизира, облекчава възпалението, е отличен продукт за отслабване. Свикнали сме да използваме зеле както вътрешно, така и външно..

Но напълно забравяме, че в някои случаи зелето не може да се яде. Нека да разберем какви сортове зеле и за какви заболявания могат да навредят.

Кой не трябва да яде бяло зеле

Бялото зеле е противопоказано при панкреатит, след операция на коремната кухина и гръдния кош.

Не се препоръчва да се яде прясно бяло зеле при остри заболявания на щитовидната жлеза, обостряния на стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, със стомашно-чревно кървене.

Бялото зеле не е показано за тези, които имат остър ентероколит, придружен от диария.

Така че, преяждането със суров продукт може да доведе до гадене, подуване на корема и тежест в стомаха. Не можете постоянно да ядете суров пън, защото той събира вредни вещества, които зеленчукът е усвоил по време на растежа си (медни соли, нитрати, кадмий). И човек, който редовно консумира този зеленчук, ще забележи още една вреда на зелето - това е значително намаляване на производството на сперма..

Кой не трябва да яде кисело зеле

Поради високото съдържание на органични киселини киселото зеле е противопоказано на хора с висока киселинност на стомашния сок, при заболявания на панкреаса, бъбречна недостатъчност, камъни в жлъчката и хипертония.

Поради високото си съдържание на сол, той може да навреди и на пациенти с хипертония. Ако имате такива заболявания, но все пак искате зеле, по-добре го измийте добре от саламурата.

Кой не трябва да яде брюкселско зеле

На хората, приемащи антикоагуланти (разредители на кръвта), се препоръчва да ограничат приема на брюкселско зеле, тъй като те са богати на витамин К, който противодейства на това лекарство.

В противен случай големи количества брюкселско зеле, изядени за вечеря, дори могат да бъдат фатални..

Кой не трябва да яде китайско зеле

Пекинското зеле може да бъде вредно само за деца под една година и хора, страдащи от метеоризъм.

Това се отнася и за хора, страдащи от остри форми на гастрит, панкреатит, колит и диария..

Но само при условие, че ядат прясно пекинско..

Кой не трябва да яде броколи

Не се препоръчва да се използва бульон, получен от зеле - той съдържа гуанин и аденин - вещества, вредни за човешкото тяло. Следователно, когато се приготвят зеленчукови бульони, броколите не се използват..

Настоятелно не се препоръчва да се пържат броколи на силен огън с много мазнина..

Всички свойства, полезни за организма, ще бъдат загубени, в замяна ще получи образуваните канцерогени.

Освен това, ядейки сурови броколи, хората с висока киселинност и нарушени функции на панкреаса трябва да бъдат внимателни..

Бяло зеле

„Честотата“ и разпространението на бялото зеле в нашите градини създава впечатление за безполезността на този зеленчук за укрепване на здравето. Изглежда безспорно само значението на зелето в диетологията и програмите за отслабване, благодарение на ниското съдържание на калории и изобилието от фибри..

А междувременно веществата, съдържащи се в зелето, значително намаляват риска от рак на червата, предотвратяват развитието на атеросклероза, премахват ефектите от облъчване и имат терапевтичен ефект върху редица други телесни системи.

Полезни свойства на зелето

Състав и съдържание на калории

Основни вещества (mg / 100 g):Прясно сурово зеле [5]Кисело зеле [13]Варено без сол [6]
Вода92,1892,5292,57
Въглехидрати5.84.285.51
Хранителни влакна2.52.91.9
Протеин1.280,911.27
Мазнини0,10,140,06
Калории (Kcal)2519.23.
Минерали
Калий170170196
Калций40тридесет48
Фосфор2620.33
Натрийосемнадесет6618
Магнезий12тринадесетпетнадесет
Желязо0,471.470,17
Цинк0,180,190.2
Витамини
Витамин Ц36.614.737.5
Витамин PP0,2340,1430,248
Витамин Е0,150,140,14
Витамин В60,1240,130,112
Витамин К0,0760,0130.1087
Витамин В10,0610,0210,038
Витамин А0,030,0010,02

В медицината

Бялото зеле съдържа 16 свободни аминокиселини (сред тях триптофан, лизин, метионин, тирозин, хистамин и други). Зелето е богато на витамини А, В1, В6, С (аскорбиген), Р, К, противоязвен витамин U; калиеви и фосфорни соли; микроелементи: кобалт, мед, цинк, магнезий. Съдържа захари, мазнини, ензими (лактоза, протеаза, липаза), хормонални вещества, фитонциди.

Зелевите листа съдържат фибри, които предотвратяват развитието на атеросклероза и подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт. От минералните соли най-важна роля имат калиевите соли, които активират извеждането на излишната течност от тялото, и натриевите соли, които имат свойството да свързват водата. [7]

Зелето дължи своите многостранни терапевтични свойства на впечатляващия комплекс от химикали, които съдържа. Високата ефективност на използването на пресен зелев сок при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника е потвърдена експериментално и клинично. Основната активна съставка при лечението на тези заболявания е витамин U, който има антихистаминови и антисеротонинови свойства, а също така подобрява метаболизма на липидите, тиамина и холина и метаболизма на стомашната лигавица, повишавайки устойчивостта му към увреждащи фактори и активирайки процеса на заздравяване на язвени огнища. Освен язва на стомаха, употребата на витамин U е показана и при ентерит, колит, кожни заболявания (екзема, псориазис, невродерматит, повърхностен алергичен васкулит) и кардиосклероза. Във всички тези случаи има добър лечебен ефект..

Забележително е, че директният ефект на пресен натурален зелев сок дава по-добри резултати в сравнение с метил метионин сулфониевия хлорид (витамин U), тъй като сокът има редица допълнителни свойства: бактерицидно, бактериостатично, фунгицидно, фунгистатично и фитонцидно. Експериментално е доказано, че зелевият сок действа като антибактериално средство дори върху Staphylococcus aureus и туберкулозна микробактерия.

Освен това сокът от прясно зеле има антитусивни и отхрачващи свойства. Почти пълното отсъствие на пуринови основи в зелето го прави много полезен в диетата на страдащите от подагра и холелитиаза. Сок, салати и зелеви ястия се препоръчват при заболявания на сърцето и бъбреците (диуретични свойства поради повишеното съдържание на калиеви соли), при атеросклероза (наличие на пектини, които могат да премахнат токсичните вещества и холестерола от тялото, както и фибри, които премахват холестерола и подобряват двигателната функция на червата) ).

Традиционната медицина използва сок или прясно зеле за лечение на безсъние, главоболие, жълтеница и разстройства на далака. Прясното и киселото зеле се използват за повишаване на апетита, засилване на секреторната активност на стомашните жлези, регулиране на чревната дейност, предотвратяване на скорбут и хронична диспепсия, като диуретик и леко слабително.

Кисело зеле или туршия от него се препоръчва при диабет, чернодробни заболявания, холангиохепатит; зеле саламура подобрява храносмилането, насърчава секрецията на жлъчка, има нежен слабително действие при хемороиди. Зелевият сок и отварата му с мед се използват при ларингит, бронхит и други възпалителни процеси на дихателните пътища. [8]

В традиционната медицина

Под наименованието "витамин U" индустрията произвежда активирана форма на метионин - метил метионин сулфониев хлорид. Предписвайте го в 1-2 таблетки (0,05 g - 0,1 g) след хранене в продължение на месец или 40 дни при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен гастрит и гастралгия.

Трябва да се помни, че при индивидуална непоносимост към витамин U са възможни гадене, повръщане и поява на тежки болезнени усещания, които изчезват при намаляване на дозата или след пълно прекратяване на лечението. [8]

В народната медицина

 • При дефицит на витамини, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника се предписва суров, прясно изцеден зелев сок в топла форма, половин чаша три пъти дневно в продължение на месец. Сокът повишава апетита и стимулира секрецията на хранителни сокове при гастрит с намалена секреторна функция.
 • Зелевият сок със захар действа като отхрачващо, антисептично и противовъзпалително средство.
 • Сок, усвоен със захар, се използва за махмурлук и в смес с отвара от зелеви семена при нарушения на съня.
 • Зелевите семена се използват за изхвърляне на паразитите от тялото. [7]
 • При заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и холангиохепатит, предписвайте саламура от кисело зеле в топла форма, половин чаша три пъти на ден преди хранене.
 • При хемороиди, придружени от запек и кървене, вземете наведнъж 2 чаши топла саламура от кисело зеле. [8]
 • При рак на стомаха пийте топъл зелев сок с мед, половин чаша три пъти на ден, 60 минути преди хранене. Или пригответе отвара от зелеви семена и корени: супена лъжица нарязани суровини се варят в 200 мл вода в продължение на 10 минути, настояват поне час и се пият през целия ден.
 • При грип смесете сок от алое с мед и сок от зеле (в равни пропорции). Залейте сместа със сухо вино и оставете за 24 часа. Вземете една чаена лъжичка преди хранене.
 • При безсъние залейте 2 супени лъжици зелеви семена с 200 мл вряща вода. Оставете да се вари два часа, след това прецедете и добавете четвърт чаша пресен зелев сок към запарката от семена. Приемайте три пъти на ден преди хранене. [девет]

Външно:

 • Пресни листа се прилагат върху възпалени стави с подагра. Зелените листа, сварени в мляко и смесени с трици, се използват като лапа при скрофула и мокра екзема. Накълцани пресни зелеви листа, комбинирани с яйчен белтък, се прилагат при гнойни рани, изгаряния и дългогодишни язви. Брадавиците се отстраняват със суров сок, сокът, разреден с вода, е ефективен при гаргара при възпалено гърло, стоматит. [7]
 • При болки в шията, в задната част на главата, след като сте в течение, приложете компрес от сместа върху възпаленото място: супена лъжица настърган зеле и три супени лъжици хрян.
 • При мигрена прикрепете пресни зелеви листа към главата, като не ги фиксирате плътно с кърпа или колан.
 • За напукани пети ще ви помогне рецепта: трябва предварително да подпарите краката си в содена баня. Нанесете настъргано зеле и каша от хрян върху повредените пети. Фиксирайте компреса с полиетилен и топъл чорап и оставете за една нощ. На сутринта изплакнете с хладка вода и смажете петите с подхранващ крем.
 • При външни тумори зелевите листа се смачкват и получената каша се нанася върху новообразуването. [девет]

В източната медицина

Авицена използва зеле при заболявания от различен произход. Пепел от зелеви стъбла, той приписва обезболяващо свойство. Зелевият бульон и семената, според легендарния лечител, ви спасяват от опиянение. А пепелта от зелевия корен - мачка камъни в бъбреците. Единодушно с древни учени, Авицена вярвал, че съставът на зелевия сок и виното е добро средство за ухапване на отровна змия или лудо куче. [девет]

В научните изследвания

Екип от британски учени, представляващи изследователска група в Института "Франсис Крик" (2018), по време на лабораторни проучвания обосновава ролята на зелето (по-специално и кръстоцветните растения като цяло) в борбата срещу рака на червата. Зелето действа ли срещу рака? В хода на изследването е изолиран химикалът индол-3-карбинол, който се образува по време на храносмилателния процес и храносмилането на зелето (подобно на други членове на семейство Кръстоцветни). Това вещество насърчава регенерацията на вътрешния слой на долното черво, стимулира активността на нови имунни клетки, които контролират възпалението. Тази теория се потвърждава и от Британския институт за изследване на рака в лицето на д-р Т. Ключ: „Изследванията... доказват, че не само фибрите, но и специалните вещества, открити в зелето и други кръстоцветни, значително намаляват риска от рак на червата“.

Също толкова феноменално свойство на зелето е способността да "премахва" радиационното замърсяване от тялото. Химичната съставка на зелето - 3,3-дииндолилметан - премахва ефектите на радиацията. Така казват учените, разработващи проекта в университета в Джорджтаун. [десет]

В диетологията

Зелето е с ниско съдържание на калории и не съдържа вредни мазнини. В допълнение, той съдържа тартронова киселина, която предотвратява затлъстяването: тази киселина забавя превръщането на въглехидратите в мазнини. Този факт прави зеленчука незаменим в менюто на хората, които искат да отслабнат. Но е по-разумно да включите зеле във вашата диета за тези, които губят тегло, разбира се, прясно или мариновано, тъй като тартроновата киселина се разрушава по време на термичната обработка.

Термично обработеното зеле обаче може да бъде и основата на диета, насочена към бързо и нежно отслабване: това е известната нискокалорична зелева супа. Техниката на тази диета ви позволява да включите определени храни, планирани за деня, но основното ястие е зелева супа. За да приготвите такава супа за изгаряне на мазнини, ще ви трябват: 2 големи лука, 2 български зелени чушки, два големи домата, 250 г гъби, връзка целина, ½ глава зеле, 3 моркова, сол, черен пипер, всякакви подправки или подправки на вкус. В дълбок тиган запържете ситно нарязан лук и чушки в малко растително масло. Към тях добавете нарязани домати, гъби, целина, зеле, моркови и оставете да къкри за няколко минути на тих огън. Прехвърлете зеленчуците в тенджера, налейте 12 чаши вода, добавете сол, подправки и подправки и гответе на умерен огън до мека консистенция на растителна маса. Можете да ядете тази зелева супа за отслабване няколко пъти на ден. [4.11]

В кулинарията

Що се отнася до горещите първи ястия, едва ли има рецепта в историята на руската кухня, която да се конкурира със зелевата супа и да ги заобиколи по популярност..

В „Национални кухни на нашите народи“, основната работа на виден учен от 20-ти век. Pokhlebkina V.V., описани са варианти за приготвяне на зелева супа: богата зелева супа (пълна), комбинирана, постно, просто месо, ежедневна, мързелива (rachmanny), кисело зеле, сиво (разсад), зелено, коприва и репей.

 • Кисела зелева супа от прясно зеле (според рецептата на В. В. Похлебкин)

Ще ви трябват: 0,5-0,75 кг телешко гърди, същото количество прясно зеле, 6-8 парчета малки зелени неузрели ябълки, 2 глави лук, 1/2 ряпа, 2 супени лъжици наситнен копър, 3 дафинови листа, 8 зърна черен пипер, 100 г заквасена сметана.

Пригответе месен бульон. Когато месото е почти готово, нарежете зелевите листа на малки квадрати, нарежете лука, ряпата, добавете към бульона и гответе четвърт час, след това добавете ябълките, нарязани на ивици, след още 5 минути - билки и подправки и варете, докато ябълките се сварят напълно... Сервирайте със заквасена сметана.

 • Класическата рецепта за рулца от месо от зеле (от „Книгата за вкусна и здравословна храна“)

Състав: 300 г месо, 800 г бяло зеле, половин чаша ориз (може да се замени с друга зърнена култура - перлен ечемик, просо), 1 глава лук, супена лъжица брашно, 2 супени лъжици доматено пюре, заквасена сметана и масло, чаша вода.
Пригответе кайма, сварете ориза. Нарежете лука на ситно, леко запържете в масло, комбинирайте с кайма и ориз. Подправете със сол и черен пипер. Сварете зелевите листа за 5 минути, оставете да се охладят, напълнете с кайма с ориз и лук, увивайки всяко листо с руло. В тиган пригответе соса от чаша вода, брашно, заквасена сметана и доматено пюре. Оставете соса да заври, подправете със сол и черен пипер. Поставете пълненото зеле в тенджера, залейте със соса, оставете да къкри под капак на тих огън за 40 минути. Сервирайте с накълцани билки при сервиране.

На основата на зеле се създават стотици оригинални и вкусни ястия от различни световни кухни: от диетична зелева супа до изискан „милф със зеле“. И едно от най-здравословните гастрономически удоволствия, разбира се, е киселото зеле.

 • Как бързо да ферментираме зеле?

Моментално кисело зеле (за 2 часа): трябва ви 2 кг бяло зеле, 200 г моркови, 100 мл растително масло. За марината: 1 л вода, 100 г захар, 60 г сол, 120 мл 9% оцет, 3-4 бахар грах, дафинов лист. Накълцайте зелето. Добавете настъргани моркови, леко разтрийте с ръце. Налейте растително масло, разбъркайте. Кипнете вода със сол, захар и подправки. Свалете от огъня и добавете оцет. Залейте зелето с марината, докато се покрие. Поставете под потисничество и задръжте за 2 часа.

 • Хрупкаво кисело зеле

За готвене ще ви трябват: 3 кг бяло зеле, 200-250 г моркови, 60 г сол, 25 г захар. Накълцайте зелето. Добавете настъргани моркови, сол и захар, разбъркайте внимателно. Поставете плътно в контейнер и поставете под налягане. Съхранявайте при стайна температура под налягане в продължение на 3 дни. Всеки ден, след като премахнете потисничеството, пробивайте зелевата маса с дълга дървена дръжка, за да избягате от натрупания въздух. Готовото зеле съхранявайте в хладилник.

 • Мариновано зеле с ябълки

Състав: 4 кг бяло зеле, 3 кг ябълки, 250-300 г моркови, 50 г захар, 50 г сол. За саламура: 1 л вода, 25 г сол, 20 г мед (кипнете вода и разтворете сол и мед в нея).

Накълцайте зелето, добавете настъргани моркови, сол и захар, разбъркайте (така че зеленчуците леко да пуснат сока). Поставете ябълки и зеле в контейнер на няколко слоя. Залейте с топъл саламура, покрийте с големи зелеви листа и поставете потисничеството отгоре. Съхранявайте зелето, което ще бъде готово след 2 седмици, на хладно място. [12]

В козметологията

При формулирането на козметика на основата на бяло зеле, сок от зеле, саламура, кисело зеле, цели или нарязани пресни зелеви листа.

 • Маска за лице от бяло зеле (за мазна кожа): Смесете 2 супени лъжици зелеви листа, нарязани на каша, с разбит белтък. Нанесете върху почистена кожа. Киснете половин час, след това изплакнете с топла вода.
 • За мазна кожа се препоръчва да избършете лицето си преди измиване с памучен тампон, потопен в сок от кисело зеле. Втриването с лосион, съставен от сокове от прясно зеле и краставици, взети на равни части, също е полезно..
 • Зелена маска за суха кожа: нанесете козметичен крем или подхранващ крем върху почистена кожа. Накиснете кърпа от салфетка в 100 мл сок от прясно зеле и, като я стискате леко, я нанесете върху лицето си. Докато салфетката изсъхва, навлажнявайте равномерно кърпата със сок. Съхранявайте заявлението поне четвърт час.
 • За суха кожа също е ефективна маска: смесете кашата от пресни зелеви листа с яйчен жълтък и растително масло (всички съставки в равни части). Нанесете върху лицето, изплакнете след 20 минути с топла вода.
 • Маска за избелване на зеле: за да се отървете от лунички и старчески петна, е полезно да избърсвате лицето си със сок от кисело зеле всеки ден.
 • Подхранваща маска за лице: смесете половината от дрождената пръчка с мед и пресен зелев сок (вземете по чаена лъжичка), омесете състава до гладка смес, оставете да ферментира на тъмно място. Когато масата се увеличи в обем с 2-3 пъти, нанесете върху почистена кожа на лицето за около половин час. Изплакнете обилно с топла вода. Маска, направена от дебел слой кисело зеле, също тонизира и подхранва кожата (накиснете за 20 до 30 минути, изплакнете с хладка вода).
 • Балсам за коса със зелев сок: за тънка коса с разделени краища смесете в равни пропорции сокове - прясно зеле, лимон и спанак. Втрийте състава в косата и скалпа, накиснете за около 20 минути и изплакнете с топла вода.
 • При груба, груба кожа на ръцете са полезни вани със сок от кисело зеле. В края на процедурата намажете ръцете си с мазен крем. [4]

Комбинация с други продукти

Зелето е зелен и без нишесте зеленчук. Бялото зеле се съчетава добре със зеленчуци от собствен тип: краставици, чушки, лук, чесън, репички, моркови, цвекло, млада тиква. Зелето не е съвместимо с млякото, но работи чудесно, когато се сдвоява с мазнини (например с масло): ястие от такива комбинации се абсорбира добре. Самото зеле е добра гарнитура за месно ястие..

Напитки

Приготвя се саламура от зеле, прясно изцеден сок, който се смесва с други сокове и се получава зеленчуков коктейл.

Сокът се изцежда от нарязани листа от прясно, узряло зеле. След това филтрирайте и оставете да се запари няколко часа, за да се изясни. Избистреният сок се прецежда отново, много внимателно, без да се разклаща и се пие както в чист вид, така и с добавки.

Сок от зеле и цвекло

Настолното цвекло се измива, обелва, нарязва на няколко парчета и се изцежда със сокоизстисквачка. Сокът от цвекло се смесва със сок от кисело зеле (в съотношение 3: 2) и се приема за терапевтични и профилактични цели. [девет]

Опасни свойства на зелето и противопоказания

Индивидуалната непоносимост към витамин U, отделян от зелето, е противопоказание за употребата на лекарство на негова основа - метил метионин сулфониев хлорид.

Поради възможното повишено образуване на газове е противопоказано да се пие зелев сок при пациенти с диагноза миокарден инфаркт..

За да се избегне обостряне, не се препоръчва да се приема зелев сок с повишена стомашна киселинност. [8]

Събрахме най-важните точки за ползите и възможните опасности от бяло зеле в тази илюстрация и ще бъдем много благодарни, ако споделите снимката в социалните мрежи с линк към нашата страница:

Интересни факти

 • По-рано, когато засаждаха зеле, хората казваха: „Не бъди глезен, а корем; не бъдете празни, бъдете дебели; не бъдете червени, бъдете вкусни; не бъди стар, бъди млад; не бъдете малки, бъдете страхотни. " Трябвало да се засадят зелеви разсад на 18 май (по съвременен стил), на Арина Рассадница (Зеле), а на 25 септември - на Сергей Капустник, да се бере, нарязва и прибира зеле. Астрологичният календар за градинарите препоръчва събирането на зеле през деня, на нарастващата луна.
 • Каква е тайната на известната зелева супа? Руските селяни приготвяха така наречената „ежедневна“ зелева супа: варено зеле, след това го замразяваха и след това го сваряваха отново. Тази технология даде възможност да се получи специален и специфичен „научен дух“, който беше закрепен в руските таверни като незаменим атрибут. Вкусът на търговската марка на ежедневната зелева супа беше отличен, но имаше малко полезни вещества в такова ястие. [12]
 • Фестивали и тържества, посветени на реколтата от зеле и кулинарни състезания по готвене на зелеви ястия, се провеждат ежегодно в различни части на света. Ето само някои от тях: Kupusiyada (Сърбия, Футог); Кисело зеле, фестивал на киселото зеле (Германия); Filderkrautfest (Германия, Лайнфелден-Ехтердинген); празник на зелето (Франция, Сен Санс); фестивал на киселото зеле (Швейцария, Mühleturnen).
 • Натюрмортът живопис дължи много на такъв зеленчук като зеле. Художници от различни епохи и тенденции го включиха в своите плодови и зеленчукови творения: от Дж. С. Бек (Натюрморт със зеле и морско свинче) и Б. Строци (Натюрморт с тиквички и грозде в кошница, зеле, лимон и цветя във ваза. ") На В. Ван Гог („ Натюрморт със зеле и дървени обувки ").

Ботаническо описание

Това е зеленчукова култура с почти първостепенно значение (заедно с картофите), широко разпространена поради своята наличност, универсален вкус и безспорна индустриална стойност..

Бялото зеле е класифицирано от ботаниците като разновидност на вида Зеле, от семейство Зелеви (Кръстоцветни). Латинското родово наименование на зелето е Brassica.

произход на името

История

В Европа зелето започва да се отглежда преди около 3 хиляди години (ботаническият предшественик на съвременното бяло зеле е вид с удебелени месести листа, които могат да задържат голямо количество влага). В Египет този зеленчук не се отглежда, докато династията Птолемеи дойде на власт. В текстовете на „бащата на ботаниката“ Теофраст споменава зелето, което ни позволява да заключим, че гърците са го познавали поне още през 4 век пр. Н. Е. д. В трактата на Катон "Земеделие" (2 век пр. Н. Е.) Зелето вече се споменава директно.

В Рим зелето се използва в кулинарията, медицината и се превръща в една от най-популярните зеленчукови култури. В своите трудове Плиний Стари описва 7 вида зеле, познати по това време. Кръглото зеле, което познаваме, е култивирано за първи път в Англия през 14 век..

Зелето мигрира от Европа в Америка, Индия, Япония. В историята на корабоплаването през последните векове този зеленчук играе важна роля, тъй като именно киселото зеле става почти единственият източник на витамин С, чиито запаси на борда на кораба могат да предотвратят скорбут. [2]

Сортове

Постиженията в развъждането осигуряват на градинарите и градинарите огромен избор от сортове и хибриди от бяло зеле. Прието е сортовете да се разделят на ранозрели, средно узряващи и късно узряващи (понякога сортовете за ранно узряване се определят в отделна категория). Ранното зеле е добро за салати, сочно и нежно, но не е подходящо за дългосрочно съхранение. Средните и късните сортове се съхраняват перфектно за дълго време, от тях се прави кисело зеле, накиснато зеле.

Отглеждайки ранозреещи сортове, можете да получавате две реколти годишно. Популярни сортове ранно зеле - "Zolotoy hectar", "Malakhit", "Zarya", средно - "Dobrovolskaya", "Kupchikha", късно - "Geneva", "Amager". Съществува и селекция от сортове за специфични климатични условия: разделяне на така наречените регионални сортове, отглеждането на които дава най-висок добив в определен регион.

Някои сортове зеле станаха наистина легендарни и влязоха в световната история на зеленчукопроизводството, като например известният сорт Saint-Saens, някои екземпляри от които достигнаха тегло 20 кг, а дължината на най-големите листа - до 100 см. Зелето Saint-Saens беше много търсено на френски пазар до 19 век. Освен това популярността му започва да намалява и от 1999 г. сортът е включен в Каталога на градинските растения във Франция, където му е даден специален статут на древен сорт, „препоръчан за градинари-любители“. [3]

Отглеждащи функции

През първата година на отглеждане зелето произвежда гъста глава зеле, събрана от месести и сочни листа. На следващата година растението образува стъбло с цветя, събрани в четка. Плодовете са удължени шушулки (до 10 см), семената са тъмнокафяви на цвят. Зелето е влаголюбиво и умерено топлолюбиво растение (топлината над 25 ° C има лош ефект върху зеленчуците - главите зеле често се влошават и биват атакувани от вредители). Обилно поливане е необходимо през почти целия вегетационен период. Подготовката на почвата за обработка се извършва на два етапа: първият (до дълбочина 0,25 м) и вторият (пролетен, до дълбочина 0,2 м) оран на лехите. Подхранването също се извършва на етапи: за първи път почвата се наторява с минерален състав две седмици след засаждането на разсад. По-висок добив на зеле може да се постигне, ако така наречените "предшественици" на площадката са били моркови на маса или ранни картофи.

Как да се справим с зелето вредители?

Един от най-екологичните методи е обработката на разсад с инфузия на конски киселец. Изсипете три кофи нарязан киселец с вода в градинска бъчва и покрийте с фолио. След 10 дни събирайте суспензията, образувана по-близо до повърхността на водата, в отделна кофа. Напръскайте лехите със зеле с подготвена пелинова метла. Този метод надеждно защитава зелето от зелевата пеперуда. [1.9]

Избор и съхранение

Правилно избрана ще бъде неразпадаща се, твърда вилица (глава) с непокътнати и чисти, здрави и плътни пресни листа от бял или светло зелен цвят.

Прясно зеле може да се съхранява дълго време в избата или в хладилника. Трябва да се избягва съхраняването на зеленчука на открита слънчева светлина, тъй като в този случай листата позеленяват. Зелето бързо се влошава в каси. Развалените листа трябва да бъдат забелязани и отстранени своевременно. Извън хладилника всяка глава зеле трябва да се съхранява отделно от останалите, увити в дебела хартия. [4.9]

 1. Наръчник за снабдяване с лечебни растения / Д. С. Ивашин, З. Ф. Катина, И. З. Рибачук и др. - 6-то изд., Исп. и добавете. - К.: Жътва, 1989. - 288 с.: Тиня.
 2. История на зелето, източник
 3. Зеле, източник
 4. Лечебни продукти. Храната е лекарство, лекарството е храна. Състав. А. Д. Милская, - Х.: Феникс, 1998. - 479 с.
 5. Зеле, сурово, източник
 6. Зеле, варено, варено, отцедено, без сол, източник
 7. Кархут В. В. Лекарства около нас. - К.: Здраве, 1993. - 232 с..
 8. Лечебни растения: енциклопедичен справочник / изд. А. М. Гродзински. - Киев: Олимп, 1992. - 544 с.: Ил.
 9. Дубровин И. Всичко за обикновеното зеле. - 2009 - 163 с.
 10. Как скромното зеле може да спре рака, източник
 11. Диета със зелева супа, източник
 12. Страхотна енциклопедия на традиционната медицина. - М.: „Издателство ANS“, 2005. - 1120 с.: Ил.
 13. Кисело зеле, източник

Забранено е използването на каквито и да било материали без нашето предварително писмено съгласие..

Администрацията не носи отговорност за всеки опит за прилагане на някаква рецепта, съвет или диета, а също така не гарантира, че посочената информация ще ви помогне или вреди лично. Бъдете предпазливи и винаги се консултирайте с подходящ лекар!