Нарушенията на изпражненията при новородени са една от многото трудности, с които се сблъскват младите родители. Почти всички новоотсечени майки и бащи се сблъскват с такъв проблем, който възниква в някои случаи дори през първите седмици от живота на бебето. По-специално, това се отнася за запек. И затова актуалният въпрос в момента е кое лекарство е по-добре да се избере и дали може да се дава на кърмачета. Едно от тези лекарства, което нормализира работата на изпражненията при бебета, е Duphalac. Това лекарство в борбата срещу запека се счита за най-ефективно. И как можете да използвате Duphalac за новородени, можете да научите от тази статия.

По принцип Duphalac е лоялно слабително лекарство, чиято активна съставка е лактуоза. Поради лекото си и в същото време активно действие, това лекарство често се предписва за употреба при дисбиоза при новородени..

Такова лекарство за запек обаче има свои собствени характеристики. Ето защо, не забравяйте да се консултирате с педиатър, преди да го използвате. И също така проучете информацията, съдържаща се в инструкцията - дозировката е не малка важност.

 • Как действа лекарството??
 • Как да кандидатствате за бебета
 • Когато се наложи употребата на лекарството?
 • Противопоказания
 • Внимание

Как действа лекарството??

Вече беше споменато, че Duphalac е слабително. Той се отнася до вещества, които представляват пребиотични и осмотични групи. Този агент не навлиза в кръвта през чревния тракт. И също така, това не засяга чревната микрофлора, като има разрушителен ефект. Следователно е възможно да се дава Duphalac на новородени от първите дни от живота им..

Активната съставка на лекарството (лактуоза), действаща върху чревната подвижност, го стимулира. Благодарение на този ефект в него се задържат водни молекули, поради което изпражненията се омекотяват. С други думи, Duphalac предотвратява запека, като предотвратява изсушаването на изпражненията в ректума..

В същото време такова слабително средство за новородени запазва естествената микрофлора. Това осигурява активното действие на компонентите на лекарството, които не позволяват на бактериите от патогенната микрофлора да се размножават, активирайки естествената среда. Ето защо Duphalac за новородени се предписва от много лекари. Включително се препоръчва дори за бебета, родени преждевременно.

По-специално, притежавайки свойствата на пребиотичните лекарства, Duphalac е в състояние да:

 • премахване на токсични вещества и амониеви йони от тялото;
 • спомагат за подобряване на усвояването на калциеви соли и фосфати от организма;
 • възстановяват чревната микрофлора, без да причиняват пристрастяване.

Как да кандидатствате за бебета

Дозировката на лекарството обикновено се определя от педиатъра. Като се имат предвид такива показатели като височина и тегло, на новороденото се назначава индивидуална норма на лечение. Също така, важен фактор е колко тежко е било състоянието на малкия пациент по време на контакт с специалист..

Обикновено Duphalac за новородени се предписва за употреба под формата на сироп. А дозировката при малки проблеми с изпражненията на бебето е минимална. В такива ситуации лаксативът се прилага веднъж дневно в обем от 5 ml. Тази информация се съдържа в инструкциите за лекарството. Това също така показва, че ако е необходимо, можете да давате Duphalac два пъти дневно. В този случай дозировката остава същата, но частта от лекарството се разделя наполовина. Тоест, едновременно на бебето трябва да се дават 2,5 ml..

Duphalac може да се дава на новородени както в чиста форма, така и в разредена форма. Лекарството може да се разрежда с преварена вода или кърма. Можете също така да смесите лекарството с малко количество формула.

Препоръчително е приемните слабителни да се прехвърлят в първата половина на деня. Сутрешните часове са идеални за използване на Duphalac. Например преди закуската на бебето. Основното е да давате лекарството всеки ден по едно и също време. Що се отнася до продължителността на лечението с такова лекарство, то се определя индивидуално. Обикновено Duphalac дава видими резултати в рамките на 2-24 часа след приема.

Когато се наложи употребата на лекарството?

Инструкциите за употреба на лекарството гласи, че то трябва да се дава на новородени в следните ситуации:

 • ако детето не е имало изпражнения 1-2 дни;
 • в следоперативния период, за да помогне за омекотяване на изпражненията;
 • с хемороиди;
 • за лечение, както и за профилактика на чернодробна енцефалопатия при бебета.

Противопоказания

Или ако бебето страда от чревна непроходимост. В други случаи противопоказанията се определят от индивидуалната непоносимост към лекарството или неговите компоненти.

Внимание

Инструкцията за лекарството съдържа информация не само за дозировката и спектъра на действие. Той също така изброява предупрежденията и страничните ефекти, които Duphalac може да причини. По принцип те се появяват много рядко. Предозирането обикновено е причина за нежелани реакции. Ето защо е важно да бъдете внимателни, когато използвате слабително средство. И със следните признаци, спешно се консултирайте с лекар:

 • диария, повръщане;
 • конвулсии;
 • аритмия;
 • миалгия.

Също така си струва да се обърне внимание на общото състояние на новороденото. Включително ако се забелязват умора и ниска активност на бебето. На първите приеми е лесно да забележите загрижеността му. Тъй като кърмачетата могат да получат метеоризъм, подуване на корема и болки в корема. Ето защо е важно Duphalac да се използва стриктно под наблюдението на лекуващия лекар..

Разбира се, наистина е възможно да се опитате да поправите ситуацията с помощта на естествени методи (заместване на сместа или коригиране на диетата на млада майка). За да не предизвикате неблагоприятни ситуации и да спасите бебето от затруднения с изпражненията, можете да използвате средство, доказано от мнозина. И го давайте на детето си само под наблюдението на лекар и след консултация със специалисти.

Дюфалак за бебета: как и колко да се дава

Запекът при кърмачета е често срещан, но много неприятен. Нарушава се работата на незрелите черва, в резултат на което се увеличава образуването на газове, възникват пароксизмални болки в корема и запек. Според статистиката на всеки 6 деца страда от трудно или систематично недостатъчно дефекация. Този проблем е по-често при кърмачета, които използват адаптирано мляко, но бебетата също са изложени на риск.

Duphalac е ефективно слабително лекарство на основата на лактулоза, което подобрява функционирането на храносмилателния тракт и деликатно премахва запека от различен произход. Лекарството има лек ефект върху червата и поради това се използва за новородени и по-големи деца. Лекарството не причинява пристрастяване и бързо нормализира изпражненията.

Запек при кърмачета

Според лекарите запекът е липса на изхождане или забавено изхождане през деня. Въпреки че всичко зависи от възрастта и вида на храната: при кърмачета до 1 месец броят на изпражненията зависи от приема на храна, а за изкуствени деца нормата е от 2 до 3 евакуации.

Кърмещата майка трябва да обърне внимание не само на броя на изпражненията, но и на появата на изпражнения (плътност, мирис, цвят). При кърмачетата изпражненията са полутечни, имат жълт оттенък с изварени интерсери. Децата, които използват адаптирано мляко, имат по-дебели и неприятни изпражнения.

 • детето става ненужно неспокойно, бори се, но не работи за изпразване на червата и то плаче;
 • по време на опити бебето крещи, движи се неспокойно;
 • може да се открои малка порция плътни изпражнения, последвани от по-течна маса, докато бебето плаче, тъй като в ануса се появяват неприятни усещания;
 • няма редовно изхождане в продължение на 1 или 2 дни;
 • новороденото спи неспокойно;
 • отказва да яде;
 • няма газове;
 • метеоризъм, твърд стомах;
 • дърпа коленете към стомаха;
 • понякога повръщане.

Запекът възниква поради липса на течност, недохранване на кърмеща жена (трябва да се изключат газообразуващите продукти), след прием на някои лекарства (антибактериални, спазмолитични лекарства, НСПВС и др.). Дефекацията се нарушава поради липса на кърма, след въвеждането на нови продукти в диетата, с рязък преход от един вид храна към друг. Има много повече причини за запек, педиатър ще помогне да ги изчисли, който ще предпише компетентно лечение.

Duphalac: описание на лекарствената форма

Ако кърмещата майка следва всички препоръки на лекаря за профилактика или премахване на запек, но проблемите с изпразването не изчезват, тогава трябва да се използва слабително.

Duphalac е ефективно слабително лекарство, което леко облекчава запека при бебето. Това лекарство се състои от лактулоза и дестилирана вода. Това е бистър сироп с жълтеникав или кафяв оттенък и сладък послевкус. Течността е в пластмасова бутилка с мерителна чашка или в саше за еднократна употреба.

Лекарството стимулира физиологичните механизми на отделяне на изпражненията и възстановява естествената бактериална флора на червата. Лактулозата, която е обикновен въглехидрат, не се абсорбира в стомаха. Компонентът достига до дебелото черво и се разгражда до органични киселини. Лактулозата е пребиотик (среда за развитие на полезни бактерии) и следователно насърчава размножаването на бифидобактерии и лактобацили.

Лекарството нормализира чревната микрофлора, увеличава нейното съдържание, подобрява двигателните умения и ускорява дефекацията. В резултат на това запекът изчезва и храносмилането се нормализира..

Слабителното средство е дразнещо и осмотично. Броят на полезните бактерии се увеличава и мускулите на дебелото черво се активират. Лекарството привлича вода в лумена на червата, след което изпражненията омекват и увеличават обема си. След попадането на жлъчката в тънките черва се появява слабително действие.

Показания

Duphalac сироп се предписва в такива случаи:

 • Тежък запек (запек) с хроничен ход;
 • Редки, трудни или непълни движения на червата;
 • Нарушаване на естествената бактериална флора;
 • Чернодробна енцефалопатия (неврологични нарушения поради чернодробна дисфункция);
 • Гнилостна диспепсия (лошо храносмилане поради недостатъчно смилане на протеини);
 • Чернодробна кома (прогресиращ стадий на чернодробна недостатъчност);
 • Почистване на червата преди операция или диагностика на долния храносмилателен тракт;
 • Хемороиди (за омекотяване на съдържанието на червата).

Лекарството насърчава растежа на полезните бактерии в храносмилателния тракт на детето, активира двигателните умения, втечнява съдържанието на червата и ускорява освобождаването му. Освен това, след приема на лекарството, фосфатите, калциевите соли се абсорбират по-бързо и амониевите йони се отстраняват от тялото. Лекарството инхибира развитието на салмонела и шигела в червата.

Правила за кандидатстване

Както е посочено в инструкциите за употреба, Duphalac е подходящ за деца от всички възрасти. Лекарството се приема през устата (през устата). Дозата и режимът на лечение ще бъдат определени от лекаря след поставяне на диагнозата.

Правила за употреба на лекарството:

 • Лекарството се препоръчва да се приема систематично, ако пропуснете поне една доза, ефективността на терапията намалява.
 • Ако е необходимо, сместа се разрежда с вода, педиатърът ще ви каже кога да го направите.
 • Новородените до една година приемат лекарството веднъж, а по-големите деца - два пъти..
 • Докато приемате слабително, трябва да увеличите дневния обем течности. Бебетата имат достатъчно мляко, а по-големите деца трябва да пият поне 1 литър филтрирана вода.

Педиатър ще ви разкаже за всички правила за използване на Duphalac.

Дозировка за новородени

Въпросът: „Как да дадете Duphalac на бебе?“ Притеснява много майки. Преди да използва лекарството, детето трябва да бъде прегледано от неонатолог и детски гастроентеролог. С помощта на медикамент, запекът и нарушенията на чревната микрофлора се лекуват дори при деца от първите дни на живота. Ако родителите спазват дозировката и честотата на прием, която е определена от лекаря, тогава не се появяват отрицателни реакции.

На кърмачетата се дава чист сироп или леко се разрежда с течност (кърма или преварена студена вода). Лекарите препоръчват да давате лекарството на детето сутрин на гладно, има и втори вариант - по време на сутрешното хранене.

Дозировка за кърмачета на възраст от 0 до 1 година:

 • при запек първите 3-4 дози - 1 ml, за нормализиране на микрофлората - 1,5 ml веднъж дневно;
 • при запек дневната доза на лекарството постепенно се довежда до 5 ml, а за премахване на дисбиозата - до 3 ml.

Въпросът как да се дава Duphalac на новородени, за да не се предизвикат негативни реакции, тревожи родителите. Ако майката веднага даде пълната доза от лекарството, тогава бебето от първата година от живота развива метеоризъм. Поради тази причина първо се дават 1 до 1,5 ml сироп. Важно е да приемате лекарството редовно, без прекъсване. Ако след 7 дни прием на лаксатив състоянието на новороденото не се подобри, трябва да се свържете с педиатър, за да увеличите дозата или да замените лекарството.

Кърмещата жена трябва да наблюдава храненето по време на лечението на бебе. Всички храни, които увеличават производството на газ, трябва да бъдат изключени от диетата. В противен случай майката само ще влоши състоянието на детето..

В случай на хроничен запек, бебето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене. За това са подходящи специални смеси, които възстановяват нормалното изпражнение..

Терапевтичният ефект на лекарството се проявява след 2-3 часа, а понякога и след 1 или 2 дни. Подвижността на червата се подобрява, възстановява се естествената бактериална флора.

За да се ускори възстановяването, педиатрите препоръчват да се прави гимнастика и масаж. За целта корема на детето се погалва с дланта (без натиск) по посока на часовниковата стрелка. Преди да правите гимнастика, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви каже кои упражнения са най-ефективни..

Приложение на Duphalac за деца от 1 година

За дете на 1-2 години дневната порция от лекарството се увеличава:

 • от 1 до 5 години - от 5 до 10 ml;
 • от 6 до 14 - от 10 до 15 мл.

За да се възстанови естествената бактериална флора при дете на две години, родителите трябва да му дадат 3 ml лекарство. Дневната доза на лекарството за нормализиране на микрофлората при пациенти от 4 до 6 години е 5 ml, а за дете над 7 - 10 ml.

Педиатрите препоръчват да се дава сироп за запек преди или след сутрешно хранене. За да се излекува дисбиоза, лекарството се приема сутрин и обяд. Курсът на лечение с Duphalac ще помогне да се премахне запекът и да се подобри функцията на червата. Основното нещо е да следвате препоръките на гастроентеролога.

Предпазни мерки

 • Свръхчувствителност към основни или спомагателни компоненти;
 • Изтичането на кръв от ануса не е хемороидално;
 • Нарушение на метаболизма на галактозата;
 • Наличието на иелостомия или колостомия;
 • Чревна обструкция с различен генезис;
 • Предполагаемо обостряне на апендицит.

Под наблюдението на лекар лаксатив се използва от деца с диабет.

При първия път на лечение с Duphalac се увеличава вероятността от образуване на излишни газове в червата, които изчезват сами след 48 часа.

Ако дозировката е нарушена, могат да възникнат следните негативни реакции:

 • болка в корема;
 • гадене, пристъпи на повръщане;
 • диария;
 • неволни мускулни спазми;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • болка в мускулите;
 • главоболие, виене на свят;
 • силна умора.

За да премахнете неприятните симптоми, трябва да коригирате дозата на лекарството..

При твърде продължителна употреба или самоувеличаване на дозата, страничните ефекти се увеличават.

Подобни лекарства

Duphalac не е най-евтиното слабително средство и затова често родителите търсят лекарства с подобен ефект, които са по-евтини. Такива лекарства включват Goodluck, лактулоза, Legendal и др..

Lactusan е популярен руски еквивалент на Duphalac на базата на лактулоза, който има по-ниска цена. Normase е италианско осмотично слабително. Той има подобен механизъм на действие и показания, но причинява по-продължителни нежелани реакции. Normase струва по-малко от Duphalac.

По този начин Duphalac за новородени е ефективно слабително средство, което бързо облекчава запека и подобрява храносмилането. Лекарството не дразни чревната лигавица, не причинява зависимост. Лекарството може да се използва за дете от раждането. Преди да използвате лаксатив, трябва да посетите лекар, той ще установи точна диагноза и ще определи режима на лечение, който трябва да се следва.

Дюфалак за новородени от запек

Несъвършенството на храносмилателната система през първите месеци от живота може да бъде основната причина за запек при малки бебета. На бебетата не могат да се дават всички лаксативи, едно от най-безопасните лекарства, които активират червата, е Duphalac.

Съставът на Дюфалак

Основният компонент на слабителното средство е лактулозата. Лекарството се произвежда под формата на сироп, поради което водата се използва за разреждане на активния компонент. Светложълт вискозен сироп, сладникав вкус.

Лактулозата е естествено вещество. Това е дизахарид, получен от млечни продукти и мляко. При липса на алергия към кравешки протеин, лактулозата няма отрицателен ефект върху детския организъм..

След поглъщане компонентите на лекарството преминават непроменени през храносмилателните органи и започват да действат само в лумена на дебелото черво.

Можете да закупите лактулоза във флакони или сашета за еднократна употреба.

За кърмачета е по-добре да купуват лекарства във флакони, тъй като сашетата са по-подходящи за спешна употреба извън дома.

Duphalac се произвежда в Холандия. Цената на бутилка от 200 ml започва от 280 рубли.

Лаксативен механизъм на действие

Duphalac сироп започва да действа в повечето случаи 2-3 дни от началото на приема. Нормалната функция на червата се възстановява за около 2-3 седмици. Лекарството обаче може да се приема на дълги курсове, особено в случаите, когато храненето на бебето или индивидуалните характеристики на тялото му предразполага към запек.

Дюфалак за кърмачета със запек е необходим, ако проблеми с дефекацията се появяват постоянно. Лактулозният сироп за няколко дни възстановява функционирането на червата и премахва необходимостта да се търсят мерки, които могат да помогнат на бебето при спешни случаи.

Дюфалак работи в няколко посоки наведнъж. Действието на лекарството и неговите ефекти са описани в таблицата..

Механизъм на действиеЕфекти
Повишава осмотичното налягане в черватаВодата се привлича в лумена на дебелото черво, натрупаните изпражнения се втечняват и набъбват. Налице е естествено дразнене на чревните стени, което активира неговата двигателна функция.
Действа като пребиотикЛактулозата, непроменена, преминава през целия храносмилателен тракт и започва да се разпада само в чревния лумен. Това води до размножаване на полезна микрофлора, която от своя страна потиска патогенните микроорганизми.
Подобрява усвояването на калциеви и фосфатни солиБебето получава допълнителни микроелементи, необходими за функционирането на нервната система, сърцето и подобряване на костната плътност.
Премахва натрупаните токсини и вредни вещества в организмаПо този начин Duphalac помага да се справи със симптомите на интоксикация, която се появява при продължително отсъствие на изпражнения..

Много е лесно да се дава лактулозен сироп на бебе. Бебетата често пият сладко сладко лекарство без проблеми, така че нормализирането на изпражненията с негова помощ не създава затруднения.

Дозировка и употреба в кърмаческа възраст

Колко Duphalac сироп трябва да се дава на деца зависи от възрастта на бебетата. Новородените и трохите до 6 месеца включително обикновено се предписват 2,5 ml, това е дневната доза. Но го дават веднъж на ден, за предпочитане сутрин преди първото хранене или точно по време на хранене. Бебетата от 6 месеца до една година вече се нуждаят от 5 ml сироп на ден.

За лечение на дисбиоза при кърмачета използвайте 1-3 ml сироп на ден.

Лекарството може да се дава в чиста форма или разредено в майчиното мляко или преварена вода. Не можете да използвате чай, сок и други напитки за разреждане. Сироп се пие от лъжица, бутилка, можете да го дадете чрез спринцовка без игла.

Правила за кандидатстване

В първите дни някои бебета имат страничните ефекти, описани по-долу. За да ги избегнете, можете да следвате няколко правила:

 • Приемът на сироп започва с доза 0,5-1 ml. Всеки ден това количество се увеличава с 1 ml и постепенно се нормализира..
 • Детето трябва да изпие цялото необходимо количество от лекарството. Ако не можете да дадете целия обем на лекарството наведнъж, можете да го разделите на 2-3 дози.
 • Най-добре е да пиете Дуфалак едновременно. Така тялото ще свикне с ефекта на слабителното и дефекацията ще настъпи през деня..

Лекарството е подходящо за продължителна употреба. Duphalac не причинява никакви отрицателни промени в тялото, дори ако се използва в продължение на 5-6 месеца. След постигане на траен терапевтичен ефект, т.е. след пълното възстановяване на дефекацията, най-добре е да се премине към поддържаща доша. Тоест, вместо 5 ml, на дете от 6 месеца до една година трябва да се дават 2,5 ml.

Също така е необходимо сиропът да се отменя постепенно. Тоест, препоръчително е да промените дозата надолу за 3-7 дни.

Колко дълго издържа Duphalac?

Родителите, които искат да се справят със запек при дете възможно най-скоро, по очевидни причини, искат да знаят колко дълго действа сиропът Duphalac и дали помага при хронични проблеми с дефекацията.

Производителят посочва в инструкциите, че слабителният ефект на лекарството започва да се проявява средно след 12 часа. Но трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на организма на трохите. При някои бебета дефекацията настъпва 3-4 часа след приема на първата доза, при други само до края на втория ден.

Забелязано е, че с тенденция към запек от раждането, лекарството действа по-бавно. Това най-вероятно се дължи на факта, че влошаването на червата в такива случаи най-често се свързва с дисбаланс на микрофлората в храносмилателната система. И отнема време, за да го възстановите, тоест постоянен прием на Duphalac за поне една седмица.

Duphalac действа слабително, независимо от основната причина за запек. Елиминирането му с помощта на сироп не води до пристрастяване на организма към лекарството, поради което оттеглянето на лекарството не е придружено от появата на нови епизоди на отсъствие на дефекация в продължение на няколко дни.

Липсата на дефекация за 3-5 дни от началото на употребата на лактулозен сироп е причина да се консултирате с педиатър. Запекът в някои случаи може да бъде свързан с неправилно функциониране на нервната система, с вродени малформации на червата. И за да премахнете тези причини за запек, ще ви трябва не само слабително, но и редица други лекарства..

Противопоказания за прием

Duphalac не се предписва на деца, ако детето има:

 • непоносимост към лактоза, галактоза, фруктоза;
 • чревна обструкция;
 • галактоземия;
 • чревно кървене.

Ако се открият признаци на чревна обструкция (силна болка на фона на запек, липса на газове, коремно напрежение, отказ от ядене, повръщане) и кървене, бебето трябва спешно да се покаже на лекаря.

За еднократен запек е по-добре да използвате средство, което може да помогне за броени минути - поставете част от глицеринова свещ, използвайте Microlax.

Слабителният сироп с лактулоза трябва да се използва внимателно, ако бебето има диабет.

Възможни странични реакции

Дюфалак обикновено се понася добре. Въпреки това, поради индивидуалните характеристики на организма, не е изключена появата на нежелани реакции, като например:

 • Метеоризъм. Увеличението на производството на газ обикновено е характерно за първите 2-5 дни от приема на лекарството..
 • Гадене. По-рядко гаденето е придружено от повръщане.
 • Диарични изпражнения. Възниква в случай на предозиране.
 • Болка в корема. Може да е резултат от неправилна доза или метеоризъм.
 • Алергични реакции. Проявява се с обрив, сърбеж, образуване на мехури по тялото. Поправени са, докато приемате Duphalac в редки случаи.

Ако се появят нежелани реакции, дозата трябва да се намали. Ако нежеланите реакции продължават дори при използване на ниски дози сироп, той се отменя и се избира друго слабително лекарство.

Взаимодействие с други лекарства

Не са предоставени данни за ефекта на Duphalac върху терапевтичните свойства на други лекарства. Но за да се избегне засилване или намаляване на техните ефекти, е по-добре да се разпредели приемът на слабително навреме..

Не можете да използвате няколко вида лекарства с слабително действие едновременно. Но е възможно, например, да се премахне остър запек с помощта на глицеринова супозитория и по-нататъшното възстановяване на функцията на червата може да се извърши с помощта на Duphalac.

специални инструкции

Ефективността на употребата на Duphalac зависи не само от правилната доза. Докато използвате сиропа, от който се нуждаете:

 • Увеличете приема на вода. Допълнителна вода е необходима не само на изкуствено хранени деца, но и на бебета, получаващи кърма, особено ако имат склонност към запек.

Duphalac е относително евтин, няма специални противопоказания и нежелани реакции и се понася добре. Ето защо лаксативът се счита за най-подходящ за облекчаване на запек при малки деца. Предимствата на Duphalac включват удобни лекарства и възможността да се използва една бутилка сироп в продължение на 3 години, стига лекарството да се съхранява от датата на освобождаване.

Споделете с приятелите си

Направете нещо полезно, няма да отнеме много време

дуплак бебе

Дюфалак за новородени

Duphalac се счита за едно от най-безопасните и ефективни лаксативи. Изработен е на основата на лактулоза, синтетично съединение, което е изомер на лактоза. След перорално приложение лактулозата повишава осмотичното налягане в червата и увеличава обема на изпражненията. Поради това обемът на екскрементите се увеличава, те дразнят рецепторите по стените на органа и стимулират перисталтиката..

Лекарството се произвежда под формата на сироп в големи бутилки или пръчки за еднократна употреба, които са удобни за носене със себе си. Duphalac за новородени е най-доброто лекарство за борба със запек. Лекарството нормализира процеса на прочистване на червата постепенно и ефективно. Слабителният ефект е лек, нетравматичен и безопасен. Нежеланите реакции обикновено се проявяват при предозиране на лекарството или наличие на противопоказания, които включват чревна непроходимост, галактоземия, свръхчувствителност към определени захари.

Инструкциите за употреба на Duphalac показват, че за новородени и до 3-годишна възраст лекарството се предписва 5 ml на ден. Клиничният ефект ще стане забележим след няколко дни лечение.

Duphalac за кърмачета препоръчва всички педиатри. Допълнително предимство на лактулозата е способността да засилва растежа на полезната микрофлора. Лекарството се предписва и в комплексната терапия на стомашно-чревни заболявания и проблеми на хепатобилиарния апарат.

Други лаксативи, аналози на Duphalac:

 • Лактусан.
 • Нормаза.
 • Порталак.
 • Биофлоракс.

Препоръчваме да давате Duphalac на новородено за няколко дни - той определено трябва да помогне на вашето бебе.

Duphalac за новородени - инструкции за употреба, описание, рецензии


Освен респираторни заболявания, малките деца най-често изпитват проблеми със стомашно-чревния тракт. Това се дължи на факта, че храносмилателната им система все още не е напълно оформена, тя е много чувствителна към въздействието на неблагоприятни фактори и микроорганизми. Един от често срещаните проблеми, от който страдат бебетата, е запекът. Не са редки случаите, когато бебето е неспособно да се самодефекира до шест месеца, когато започва да получава фибри с допълнителни храни, което подобрява функционирането на червата. По този начин запекът при кърмачета може да бъде удължен и по това време родителите трябва да знаят как да помогнат на бебето. Едно от най-ефективните средства за борба с нередовното изпразване е лекарството "Duphalac". Как да давате "Duphalac" на новородено и бебета със запек, ще научите от нашия материал.

 • Състав и фармакологични действия
 • Какво помага
 • Как да се размножава и дава на "бебе"
 • Колко време отнема да се действа
 • Предпазни мерки
 • Противопоказания и странични ефекти

Състав и фармакологични действия

Основното предимство на Duphalac е, че тялото не свиква с неговите компоненти. Това е много важно, тъй като тялото на детето трябва да се научи да регулира движението на червата самостоятелно и за предпочитане да го извършва всеки ден по едно и също време..

Знаеше ли? Обемът на стомаха на новороденото през първия ден от живота е 5–7 ml, а дължината му е около 5 см. След 10 дни се увеличава 10 пъти до 60–80 ml. Обем на стомаха за възрастни - 500 мл.

Основната активна съставка в лекарството е лактулоза (100 ml съдържа 66,7 g). Това е синтетичен дизахарид. Човешкото тяло не съдържа ензими, които могат да разградят това вещество. Следователно, когато се приема през устата, той безпроблемно достига до дебелото черво, където насърчава размножаването на чревната флора, което е полезно при заболявания и проблеми с този орган. Лактулозата се разгражда до мастни киселини, които спомагат за задържането на течности в червата и увеличават перисталтиката му. Веществото се получава чрез изолиране от млечна суроватка.


Освен това към лекарството се добавя пречистена вода - до 100 ml.

Естествено, всяка майка на бебе се интересува от въпроса дали е възможно да се даде Duphalac на новородени. Лекарите и фармацевтите казват, че можете. За това има съответния запис в инструкциите за употреба. Факт е, че това лекарство е най-безопасното сред слабителните лекарства. Лактулозата не се абсорбира в стените на стомаха или червата. Веществото се елиминира напълно от организма, след като е довело до положителен ефект. Следователно, "Duphalac" за деца под една година може да се използва, тъй като е в състояние да установи работата на храносмилателната система и да няма отрицателен ефект.

Важно! Строго е забранено родителите или други некомпетентни хора да "предписват" лекарства на бебетата си. Ако имате някакъв здравословен проблем, включително запек, трябва да се свържете с педиатър, който въз основа на историята ще избере най-подходящото лекарство за бебето..

Duphalac се произвежда под формата на светложълт сироп със сладък вкус. Опакован е в пластмасови бутилки от 200 ml, 500 ml и 1 литър. На капака се поставя мерителна чашка, с помощта на която е удобно да се измери необходимото количество Duphalac сироп за кърмаче в съответствие с препоръките на лекаря и инструкциите за употреба. Между другото, инструкцията се поставя директно върху бутилката, което е много удобно.


Също така "Duphalac" се произвежда в сашета от 15 ml в опаковка от 10 броя.

Лекарството се продава без рецепта. Срокът му на годност е три години от датата на производство..

За запек при бебета се използват лекарства: "Глицелакс", "Лактобактерин", "Аципол".

Отзиви за сиропи

Препарати на базата на лактулоза, един от които е агентът, който описваме, се използва в педиатричната практика повече от петдесет години, така че не е изненадващо, че през годините огромен брой родители по света са изразили своите отзиви за тях. "Duphalac" за бебета от майки и бащи обикновено се характеризира добре и повечето от тях отбелязват, че това е ефективно лекарство, което перфектно помага при запек. Но сред положителните отзиви има и отрицателни мнения..

Понякога нормализиране на изпражненията при деца не настъпва, а някои бебета имат алергична реакция към допълнителните компоненти на сиропа. В такива случаи трябва да се откажете от използването му. Най-често няма ефект от лечението, тъй като родителите не знаят колко дълго и колко да дават Duphalac на бебета. Родителите очакват от него моментален резултат, като този, осигурен от лаксативи, които дразнят чревната лигавица, което по принцип е погрешно, тъй като тези лекарства имат напълно различни механизми на въздействие върху тялото.

Какво помага

"Duphalac" с лактулоза в състава има слабително действие и принадлежи към лекарствата, предписани за:

 • диария и гастроентерит с вирусен произход (с намесата на Salmonella, Shigella);
 • диспепсия при остро хранително отравяне;
 • нередовно движение на червата;
 • чернодробна недостатъчност;
 • лекарствено за омекотяване на изпражненията (например след или преди операция).

Като правило, при нормалното развитие на детското тяло, през първите месец и половина детето ходи „голямо“ от пет до седем пъти на ден. Започвайки от три месеца - два или три пъти. Ако обаче естествената флора няма време да се установи в червата или по някаква друга причина, например поради неправилно хранене на майката, прием на антибиотици, неподходяща млечна формула, тогава детето рядко може да започне да дефекира или да спре да го прави изобщо.


В този случай трябва да се свържете с педиатър, като опишете проблема и получите препоръки за неговото отстраняване. Най-често лекарите предписват перорално приложение на "Duphalac" или ректално поставяне на глицеринови супозитории.

Знаеше ли? Най-дългият вътрешен орган при хората е тънките черва. Дължината му е около шест метра, а площта му е 250 кв. м. По отношение на площта, тя е равна на размера на обикновен тенис корт.

Лекарството действа като пробиотик - активира растежа на полезните бактерии и инхибира растежа на патогенната флора.

Основните противопоказания за използването на средства

Не давайте това лекарство на деца:

 • При запек поради чревна непроходимост на фона на аномалии в развитието;
 • Ако има генетично метаболитно нарушение - галактоземия;
 • С повишена чувствителност към лекарствените компоненти.

Самите родители няма да могат да идентифицират такова състояние - симптомите на чревна непроходимост могат да бъдат различни. Що се отнася до диагнозата галактоземия, тогава е необходим специален кръвен тест, който да потвърди или изключи това заболяване..

Как да се размножава и дава на "бебе"

Въпреки факта, че сиропът е сладък, сладостта му е захарна, така че не всички деца могат да го харесат. Това обаче не е страшно, тъй като лекарството може да се използва за напояване на бебето в разредена и неразредена форма. Може да се разрежда във варена вода или кърма. Забранено е да се разрежда сироп в сок, чай, други напитки.

Инструкциите за "Duphalac" имат ясни инструкции как да го приемате за новородени и деца под една година - 5 ml на ден. Дозата може да се даде еднократно (за предпочитане сутрин) или да се раздели на няколко приема.


Ако детето е твърде малко и леко, лекарят може да препоръча намаляване на препоръчителната доза до 4 ml. За да избегнете образуването на газове в ранните дни, първо трябва да дадете на бебето 1 мл. След това дозата ще трябва постепенно да се увеличава, довеждайки до такава, която ще има желания ефект..

Ако лекарството се дава веднъж дневно, тогава по време на лечението трябва да се пие в същия интервал от време. Най-добре е да направите това веднага след събуждане сутрин или след първото сутрешно хранене. Така червата ще могат да премахват изпражненията през деня, без да нарушават бебето през нощта..

Ако лекарят препоръча приемане на дневна доза сироп на няколко дози, тогава това трябва да се прави на редовни интервали..

"Duphalac" може да се предписва за дълъг период - за един месец или повече. Като правило се препоръчва да се пие от две до три седмици. Детето трябва да получава ежедневно обилно питие по всяко време на приема на лекарството..

Не се препоръчва незабавно спиране на лекарството. Анулирането му трябва да се извършва постепенно, като постепенно намалява дозата всеки ден..

Аналози на "Duphalac"

Това лекарство не е дефицитно, може да бъде закупено в почти всяка аптека и в много страни има същото търговско наименование. Независимо от това, "Duphalac" има аналози - същите сиропи на базата на лактулоза. Сред най-често срещаните са италиански "Normaze", белоруски "Lactulose", руски "Prelax" и "Laktusan", хърватски "Portalak". На равна нога с тези лекарства е Exportal - слабително средство, направено не на основата на лактулоза, а от лактитол, алкохол, извлечен от лактоза. Може да се използва от бебета само на една година. Можете също така да обърнете внимание на лекарството "Dinolac". Разрешено е и за бебета на възраст от месец и половина. Той се различава от аналозите по наличието на симетикон в състава му.

Препоръки

За да се засили и удължи терапевтичният ефект от приема на Duphalac, се препоръчва да се спазват следните правила:

 • Приемът на лекарството се препоръчва да се комбинира с масаж и специални упражнения, които стимулират отделянето на изпражнения;
 • Ако в допълнение към Duphalac други лекарства са предписани на новородено дете, тогава интервалът между дозите трябва да бъде най-малко 2 часа;
 • В случай, че детето е кърмено, на кърмещата майка се препоръчва да изключи от диетата си или да сведе до минимум храни, които причиняват ферментация и метеоризъм. Те включват бобови растения, зеле, печени изделия и др. По този начин ефектът от медикаментозното лечение се удължава;
 • Ако новородено бебе е изкуствено хранено, е необходимо да изберете адаптирана формула, за да предотвратите появата на запек отново;
 • Когато приемате Duphalac повече от 6 месеца, е необходимо да контролирате нивото на електролитите в тялото.

Duphalac за запек при кърмачета и в борбата срещу дисбиозата се справя нежно и ефективно. Но за да не бъдете разочаровани от лечението с това лекарство и да намалите риска от странични ефекти и предозиране, е необходимо да следвате ясните препоръки на лекаря и да не приемате лекарството, без да го предписвате..

Източници:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/duphalac__30517 GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter

Освен респираторни заболявания, малките деца най-често изпитват проблеми със стомашно-чревния тракт. Това се дължи на факта, че храносмилателната им система все още не е напълно оформена, тя е много чувствителна към въздействието на неблагоприятни фактори и микроорганизми. Един от често срещаните проблеми, от който страдат бебетата, е запекът. Не са редки случаите, когато бебето е неспособно да се самодефекира до шест месеца, когато започва да получава фибри с допълнителни храни, което подобрява функционирането на червата. По този начин запекът при кърмачета може да бъде удължен и по това време родителите трябва да знаят как да помогнат на бебето. Едно от най-ефективните средства за борба с нередовното изпразване е лекарството "Duphalac". Как да давате "Duphalac" на новородено и бебета със запек, ще научите от нашия материал.

Възможни странични реакции

Дюфалак обикновено се понася добре. Въпреки това, поради индивидуалните характеристики на организма, не е изключена появата на нежелани реакции, като например:

 • Метеоризъм
  . Увеличението на производството на газ обикновено е характерно за първите 2-5 дни от приема на лекарството..
 • Гадене
  . По-рядко гаденето е придружено от повръщане.
 • Диарични изпражнения
  . Възниква в случай на предозиране.
 • Болка в корема
  . Може да е резултат от неправилна доза или метеоризъм.
 • Алергични реакции
  . Проявява се с обрив, сърбеж, образуване на мехури по тялото. Поправени са, докато приемате Duphalac в редки случаи.

Ако се появят нежелани реакции, дозата трябва да се намали. Ако нежеланите реакции продължават дори при използване на ниски дози сироп, той се отменя и се избира друго слабително лекарство.

Дозировка на лекарството за новородени

Когато приемате лекарството, трябва да се има предвид, че терапевтичният ефект настъпва само след ден или дори три. Но в същото време ефектът от лечението е дълготраен и постоянен..

Количеството на лекарството за новородени се избира само от лекар на индивидуална основа. Обикновено, преди да предпише лекарство на новородено бебе, което е кърмено, педиатърът първо коригира диетата на майката, като предписва продукти, които имат слабително действие, например сушени кайсии и други. Ако детето е изкуствено хранено, лекарят се опитва да намери адаптирана формула, преди да предпише лекарството..

В случай, че няма ефект или задържането на изпражнения се наблюдава дълго време и се изисква спешна помощ за бебето, тогава Duphalac идва на помощ.

 • През първите дни от живота лекарството се предписва в количество, започващо от 1 ml. Ако няма признаци на метеоризъм, това количество постепенно се увеличава за 2 дни до 2,5 ml. Ако все още няма изпражнения в продължение на 3 дни, тогава лекарят може да увеличи количеството до 5 ml на ден;
 • Дозировката на Duphalac за едномесечно дете и повече, за да се елиминира запекът, е 2,5-5 ml от лекарството. Изборът на дозировка зависи от наличието на съпътстващи заболявания, теглото на детето, както и продължителността на запека;
 • Максималното количество на лекарството за новородени и бебета до една година е 5 ml. След началото на терапевтичния ефект, лекарството продължава с поддържаща доза от 2,5 -5 ml;
 • За лечение на дисбиоза, бебета от първите дни на живота и до една година се предписват 1,5 - 3 ml от лекарството.

Duphalac за новородени - кога можете да приемате?

Почти всички родители са изправени пред факта, че запекът започва при тяхното бебе. Все още незрелото черво не се справя с работата си, образуването на газове започва да се увеличава, появяват се болки и запек.


Ако следвате статистиката, тогава всяко шесто новородено страда от запек и колики в корема. В риск са децата, които се хранят с адаптирано мляко. По-долу ще разгледаме дали Duphalac може да се използва за новородени и как да го правим правилно..

Запек при деца

Лекарите казват, че запекът е бавно или без изхождане в продължение на един ден или повече. Но в този случай всичко зависи от възрастта на бебето, храненето.

Така например, при деца под един месец, количеството изпразване директно зависи от приема на храна. За бебета, хранени с бутилка - до три изпразвания.

Кърмещата майка трябва да обърне внимание не само колко пъти бебето й е ходило до тоалетната, но и как изглежда изпражненията, какъв цвят и мирис има. При кърмачетата изпражненията са полутечни, сянката е жълта. Ако детето яде адаптирано мляко, тогава изпражненията ще имат различна миризма и консистенцията ще стане по-плътна.

Можете да разберете, че детето развива запек по следните симптоми:

 • детето става неспокойно, опитва се да бута, но червата не се изпразват;
 • правейки опити, детето започва да се движи неспокойно и да плаче;
 • няма движение на червата за ден-два;
 • бебето не спи добре, сънят може да отсъства напълно;
 • коремът е твърд, метеоризъм;
 • коленете постоянно се привличат към стомаха;
 • повръщане е възможно.

Запек може да възникне, защото детето пие малко течност, кърмещата майка не се храни правилно. Дефекацията може да бъде нарушена и след въвеждането на нови храни в диетата на детето, поради което педиатрите съветват да правите това постепенно всеки път, наблюдавайки реакцията на тялото.

Защо да давате Дюфалак?

При диария, при колики при новородени майките не знаят какво да правят и какви лекарства могат да се дават. В нормално състояние новороденото дете може да изпразва червата до десет пъти на ден и това изобщо не се счита за патология.

Ще минат няколко месеца и процесът на изпразване ще започне да се регулира, сега честотата на изпражненията ще достигне до три пъти на ден.

Но какво се случва:

 1. Проблеми в работата на червата могат да останат, именно заради тях детето ще страда от запек. Лекарят може да постави такава диагноза, когато бебето не може да отиде до тоалетната в продължение на два или повече дни. В същото време всеки път той ще натиска силно и ще плаче, а консистенцията на изпражненията ще бъде суха и твърда. При тези бебета, които са кърмени, запекът не е често срещан. Това се обяснява с факта, че заедно с майчиното мляко тялото получава всичко необходимо, включително полезните бактерии, които стимулират храносмилането..
 2. От запек тези деца, които се хранят с млечни формули, често страдат. Тялото може да не понася отделни компоненти в сместа.

Ако внезапно се забележат проблеми с изхождането, майките трябва да се консултират с педиатър. След прегледа лекарят ще може да установи причините за това състояние, а също така ще предпише необходимите лекарства.

Запекът е по-скоро временно явление, от което днес не е трудно да се отървем. Най-популярното лекарство е Duphalac за новородени, инструкциите за употреба са в опаковката, но лекарят може да даде и някои съвети.

Препаратът съдържа компоненти от естествен произход. В основата му е суроватката от краве мляко. Основният компонент е лактулозата. След проникване в тялото не настъпват промени в работата на храносмилателната система.

Въглехидратите принадлежат към групата на дизахаридите, тялото не се усвоява:

 • прониквайки в тънките черва, той абсорбира вода, изпражненията стават по-течни и увеличават обема си;
 • мускулите на чревната стена започват да се свиват.

От колко време Duphalac започва да работи при новородени? Ако са спазени всички дози, тогава в рамките на един час бебето напълно отива до тоалетната, без болка и сълзи.

Показания за употреба

Благодарение на лекарството е възможно да се възстанови физиологичният ритъм на изпразване на червата, в чревната флора започва да се образува благоприятна среда. Но родителите трябва да знаят не само как да приемат, или по-скоро как да дадат лекарството, но и кога трябва да се направи..

 • колит;
 • дисбиоза;
 • чернодробната функция е нарушена;
 • хранителни инфекции;
 • запек.

Лекарството се използва и за медицински цели за омекотяване на изпражненията. Така например може да се предпише лекарство, за да се получи пребиотичен ефект. Чревната микрофлора е населена с полезни бактерии, дълго време запекът няма да се притеснява.

Колко време трябва да приемам Duphalac? Лекарството най-често се използва като еднократна доза, но понякога, за медицински цели, лекарите могат да препоръчат да го дават в продължение на няколко дни.

Правила за кандидатстване

Инструкцията казва, че лекарството може да се приема от деца от всички възрасти. Лекарството се приема през устата, т.е.вътре. Колко Duphalac да пиете и други точки се определят от лекаря.

Но има общи правила за прием, които включват:

 • лекарството се приема систематично, пропускайки приема, ефективността ще намалее;
 • сместа се разрежда с вода, в какви пропорции лекарят ще я каже;
 • до една година бебетата получават лекарството веднъж, два пъти по-възрастни;
 • количеството консумирана течност по време на прием на слабително трябва да се увеличи.

Времето на действие след приемането му остава дълго време, някои дори забравят за проблема в продължение на няколко месеца. Педиатърът трябва да разкаже на родителите по-подробно за правилата за прием..

Дозировка за новородени

Въпрос: "Как да давате Duphalac на бебета на 1 месец и 2 месеца?" несъмнено притеснява много родители.

Интересно! Преди да вземе лекарството, бебето трябва да бъде прегледано от детски гастроентеролог.

Ако родителите внимателно следват инструкциите, спазват дозата на приема, няма да има отрицателни реакции.

Сиропът често се дава на бебета в чист вид, но ако е необходимо, може да се разрежда с кърма или топла преварена вода. Педиатрите препоръчват да се дава лекарството сутрин на гладно.

Дозировката през първата година от живота е както следва:

 1. Когато се появи запек, лекарството се дава три пъти, по един милилитър всеки. За да се нормализира състоянието на микрофлората - един и половина милилитра веднъж на ден.
 2. За премахване на дисбиозата - до три милилитра на ден.

Ако пълната доза е дадена веднага, бебетата могат да развият метиоризим. Колко Duphalac можете да вземете? Ако лекарството не помага на бебето след седемдневен прием, препоръчително е да спрете лечението и да се консултирате с лекар..

Кърмещите майки през целия период на лечение трябва внимателно да следят храненето си. Изхвърлете всички продукти, които могат да провокират образуването на газове. В противен случай състоянието на детето ще се влоши.

Интересно! Ако се появи хроничен запек, детето се прехвърля на изкуствено хранене. Табуретката може да бъде възстановена по този начин.

Колко време действа Duphalac при деца? Както показва практиката, лекарството започва да действа в рамките на първия час, в редки случаи след един ден.

Лечение след една година

За деца, които са достигнали една година или повече, дозировката на лекарството се променя, изглежда така:

 • от една до пет години се дават 5-10 милилитра на ден;
 • деца след шест години, 10-15 милилитра.

За да се възстанови нормалната микрофлора, на децата след две години се дават три милилитра лекарство на ден. След четири години дозировката се увеличава до пет милилитра.

Педиатрите съветват да давате сироп сутрин преди утре или веднага след него. След завършения курс на лечение запекът изчезва и червата започват да работят пълноценно.

Предпазни мерки

Въпреки своята ефективност, лекарството не винаги може да се използва.

За кърмачета и по-големи деца има следните противопоказания:

 • свръхчувствителност към компонентите, съставляващи състава;
 • кръвта се освобождава от ануса, произходът й не е свързан с хемороиди;
 • обменът на галактоза е нарушен;
 • обостряне на апендицит;
 • чревна обструкция.

Децата с диабет могат да приемат лекарството, но под строгото наблюдение на лекуващия лекар.

Интересно! Първият път след лечението образуването на газове се увеличава, но състоянието се нормализира от само себе си през първите два дни.

В случай, че дозировката е нарушена, могат да се появят странични ефекти, включително:

 • появата на мускулна болка;
 • главоболие;
 • мускулни спазми;
 • диария и повръщане;
 • появата на коремна болка.

За да се премахнат такива симптоми, е необходимо да се коригира дозировката на лекарството..

Не забравяйте, че лекарството елиминира симптомите на запек, но не и причината за появата му. Лекарството е ефективно, позволява ви да подобрите състоянието на детето, нормализира функцията на червата, но за да не се изправяте повече пред симптомите на запек, трябва да откриете и отстраните причините за появата му.

Често задавани въпроси към лекаря

Наркотици и алкохол

Съвместимост на Duphalac и алкохол?

Вземете сиропа в нетрезво състояние с повишено внимание. Работата е там, че лактулозата, която е част от лекарството, повишава нивото на червените кръвни клетки в кръвта, което води до тромбофлебит. Не е безопасно, особено при това състояние. Ето защо повечето лекари силно препоръчват да не се комбинират лекарството и алкохола.

Действие при възрастен

Колко бързо Duphalac засяга възрастен?

Според инструкциите възрастен може да наблюдава ефекта на лекарството за 12-24 часа. С увеличаване на дозата това време може да бъде намалено. Той обаче може да бъде увеличен само след консултация с лекар..

Duphalac свещи

Бих искал да знам за инструкциите за употреба на свещите Duphalac?

Формата на свещите може да бъде различна. До тригодишна възраст трябва да се използва само половината от супозитория, след три години за цялата бебешка форма. Деца над седем години и възрастни по една свещ. Въвежда се легнал настрани. За да избегнете топене, съхранявайте лекарството в хладилник. След въвеждането в ректума се препоръчва да легнете десет минути.