Кърменето е много важно за благосъстоянието и развитието на бебето, но не винаги може да бъде осигурено. Следователно, в такава ситуация той се прехвърля на изкуствено хранене. Но колко често можете да промените формулата за кърмаче, ако по някаква причина тя не се побира и няма ли да му създаде проблеми със стомашно-чревния тракт? Тези въпроси ще бъдат обсъдени по-долу..

Кога да смените сместа?

Ако хранителен продукт за изкуствено новородени е подходящ, тогава те се държат спокойно, не плачат без видима причина. Храносмилателните им системи свикват с този продукт и го усвояват напълно. Но такава перфектна картина не винаги е така..

Причините, поради които става необходимо да смените сместа:

 • дългосрочно нарушение на изпражненията в трохите;
 • развитието на желязодефицитна анемия;
 • дефицит на лактаза и поява на кожни алергии;
 • регургитация в обилни количества;
 • често подуване на корема;
 • възрастта, на която е необходима различна смес поради повишените нужди на детския организъм.

Ако въпреки това родителите сменят храната на трохите, те го правят само след консултация с местния педиатър или доверен специалист. Лекарят ще Ви посъветва за най-добрия избор.

Днес има много видове изкуствено хранене на трохи. Например, ако детето има проблем с регургитацията, то се прехвърля в антирефлуксна смес. Съдържа дъвка, която сгъстява храната в стомаха. Ако бебето е с непоносимост към лактоза, вместо кравешки протеин, имате нужда от безлактозна смес, съдържаща соев протеин или хидролизирана. Има и бебешка храна за анемично бебе, която съдържа повече желязо от обикновено. Често бебетата развиват чревна дисбиоза - в този случай продуктът е обогатен с пробиотици.

Производителите са много чувствителни към различни здравословни проблеми на децата, като адаптират своите продукти за всяко от тях.

Колко често можете да го направите?

Много от родителите са готови да търсят подходящо хранене чрез проби и грешки. За съжаление това не е най-добрият вариант - непрекъснато сменяне на сместа. Храносмилателната система на такива деца няма време да свикне с нов продукт, но се променя отново. В резултат на това има неизправност на имунната система на детето и появата на различни заболявания. Необходимо е да се премине към различен вид смес, ако е необходимо и само след посещение на педиатър, защото неговият опит ще помогне на родителите да минимизират броя на промените.

След като е направен добър избор, не можете да промените хранителния продукт. Ако бебето е здраво и наддава нормално на тегло и ръст, тогава трябва да спрете, защото всеки нов вид смес е стрес за храносмилателната му система. В този случай оставете бебето да свикне правилно с подходяща диета..

Ако смените сместа поради спиране на наддаването на тегло, тогава не е нужно да правите това, защото родителите на всяко дете, дори бебе, хранещо се с кърма, могат да се сблъскат с такава ситуация. Причината за това е, че растежът на бебето се извършва на скокове..

Ако няма наддаване на тегло или височина за повече от 14 дни, трябва да се свържете с вашия педиатър.

Също така, не трябва да се бърза да се сменя храната и когато цветът или консистенцията на изпражненията на детето се променят. И тук родителите не могат да вземат самостоятелни решения, защото най-важното е да не навредите на бебето си. И ако бебето е достатъчно активно през целия ден и е в добро настроение, тогава не можете да се притеснявате за неадекватността на храненето..

Как да инжектирате правилно нова смес?

Изкуствените формули, макар и адаптирани към нуждите на бебето, дори не са близки до състава на кърмата. Ако обаче има нужда да се храни този вид храна, тогава е необходимо да се научи бебето на това. Този процес не е лесен и изисква постепенност..

Също така не е лесно да се въведе нова смес, която да замести старата храна, но понякога е необходимо, тъй като тялото на всяко дете е индивидуално и реагира по свой начин. Следователно има възможност избраният от родителите продукт да не е подходящ..

Хранителният продукт трябва да бъде променен правилно:

 1. Тук постепенността е много важна, за да се избегнат негативни реакции от малък организъм, който само се адаптира към живота..
 2. Те започват да хранят бебето с нова храна и завършват с предишната смес.
 3. Първо, дайте на бебето само 30 ml от продукта с новия състав. Останалата част от обема трябва да съдържа обичайната храна за детето..
 4. Веднъж на всеки 2 дни добавяйте 30 ml нова смес и намалявайте старата и ако детето се чувства добре след няколко добавяния, пропорциите се променят всеки ден.

Така че с течение на времето родителите прехвърлят детето си на нов хранителен продукт. Ако сместа се промени в зависимост от възрастта на детето (например от 1 до 2), тогава фазирането може да се наблюдава по-малко строго, отколкото при продукт с напълно различен състав.

Възможни нежелани реакции при смяна на храната

Нищо чудно, че педиатрите говорят за важността на постепенното въвеждане на нова смес. Схемата за преминаване към друг продукт се извършва в продължение на 2 седмици по основателна причина. Но дори и в този случай са възможни нежелани странични ефекти като запек или диария, наличие на обрив по кожата на детето, наличие на колики и подуване на корема. Ако след половин седмица тази симптоматика не изчезне или ако се засили, трябва да потърсите помощ от педиатър. Той ще ви каже дали новият продукт е подходящ за бебето и дали родителите превключват правилно. Има моменти, когато възрастните трябва да започват отначало и да избират храна за детето си по нов начин..

Трудности при прехода

При преминаване от стара диета към нова, майката трябва да бъде търпелива и да има предвид, че може да не е лесно за детето да свикне с промяната в състава. Ако в началото бебето се храни без апетит, тогава няма нужда да бързате и да сменяте сместа отново.

Също така, причината да се яде по-малко храна може да бъде насищането с обема, който получава.

Индикатор за благосъстоянието на бебето може да бъде честотата на уриниране, наличието или липсата на регургитация и наддаване на тегло и неговото поведение. Чрез контролиране на всички основни параметри на развитието и поведението е възможно да се прецени здравето на бебето.

Как да разберете дали нова смес не работи

Те са убедени, че избраният по нов начин хранителен продукт не е отговарял на детето според следните признаци:

 • обриви по кожата;
 • персистиращо разстройство на изпражненията;
 • твърде често хранене;
 • липса на наддаване и наддаване на тегло за дълго време;
 • неспокоен сън, настроение, признаци на подуване на корема.

Плавното преминаване от една адаптирана смес към друга гарантира успех в повечето случаи. Всяка промяна в диетата трябва да бъде одобрена от лекуващия педиатър. Спазването на всички препоръки минимизира стреса както за храносмилателния тракт, така и за имунната система.

Промяна на формулата за бебета

Изкуственото хранене няма гъвкавостта да регулира храненето на бебето. За да промени състава на кърмата, майката трябва да добавя нови храни към диетата си. За разлика от естественото хранене, промяната на формулата за бебе отнема повече от един ден и се извършва в съгласие с педиатъра.

 • Когато трябва да смените сместа
 • Назначаване на лекарствени смеси
 • Алергия към предишния вариант
 • Промяна на нуждите
 • Как да сменим сместа правилно
 • Преминаване към нова марка
 • Преход към следващото възрастово ниво
 • Препоръки

Промените в състава на храната са трудни за стомашно-чревния тракт на бебето..

Честите промени в диетата могат да повлияят на храносмилателната система и цялостното здраве на детето..

Следователно причината за коригиране на диетата трябва да бъде достатъчно сериозна и одобрена от педиатъра..

Когато трябва да смените сместа

Основните причини за промяната са:

 • Здравни показатели.
 • Алергия.
 • Възрастови норми.

Назначаване на лекарствени смеси

В случай, че конвенционалните смеси се абсорбират слабо или са противопоказани, се използват лекарствени аналози:

• При изкуствени деца желязото се усвоява по-малко, което може да доведе до развитие на анемия.

В допълнение към медикаментозното лечение, педиатрите препоръчват формулировки, в които съдържанието на желязо е по-високо.

• При дисбиоза и нарушения на храносмилателната система към диетата се добавят ферментирали млечни смеси.

Те вече са подсирени млечни протеини, които са по-лесно смилаеми, помагат при колики, проблеми с изпражненията.

• В случай на дефицит на лактаза, те преминават към продукти без лактоза. Бебешката храна без лактоза се предписва на деца, които са имали чревни инфекции и са ограничени в употребата на млечни продукти.

• Ако бебето е измъчвано от постоянна регургитация, която пречи на усвояването на полезни микроелементи от храната, се предписват антирефлуксни смеси.

• На дете, страдащо от хранителни алергии, могат да бъдат предписани хипоалергенни формули, в които протеините се хидролизират.

Само лекуващият лекар може да препоръча преминаването към медицинско хранене въз основа на резултатите от тестове и изследвания.

Той ще запише нормите за възрастта и схемата за преход от един млечен продукт към друг.

След края на лечението ще трябва да смените сместа отново, като се върнете към неспециализирани видове.

Алергия към предишния вариант

Най-често сместа се сменя, ако предишната не се побира. Симптомите на непоносимост към бебешка храна са същите като при всяка хранителна алергия:

 • зачервяване, обрив, сърбеж и лющене на кожата;
 • колики, нарушение на изпражненията, честа регургитация (ако бебето е на повече от месец);
 • липса на наддаване на тегло;
 • отказ от ядене, летаргия, сънливост.

Важно е да не се пренебрегва, че тези симптоми не означават появата на сериозно заболяване..

Следователно окончателното решение за причината за хранителните алергии трябва да бъде взето от лекаря след задълбочен преглед..

Промяна на нуждите

През първите месеци от живота бебетата се нуждаят от адаптирано хранене. Направен е от деминерализирана млечна суроватка, съставът е максимално близък до майчиното мляко.

Такава храна се усвоява лесно, без да натоварва храносмилателната система на новороденото с чужди протеини..

Когато бебето е на шест месеца, то вече не се нуждае от напълно адаптирано хранене..

След 6 месеца е по-подходящ продукт с по-високо съдържание на протеин и повишена концентрация на витаминно-минералния комплекс.

От тази възраст се разрешават формулировки на базата на казеин - преработен кравешки протеин. Той е по-малко смилаем от суроватката и поради това не се препоръчва за хранене на новородени.

Полезни съвети за майките: ХРАНЕНЕ ПОД 3 ГОДИНИ

При смяна на захранването производителят не се променя, те се опитват да изберат следващия етап на същата компания. Всяка стъпка е обозначена с номер:

СтъпкаВъзраст на детето
0за недоносени бебета
1от 0 до 6 месеца
2от 6 до 12 месеца
3от 1 до 1,5 години
4от 1,5 до 2 години

Колкото по-голям е броят, толкова по-висококалорично изкуствено мляко, толкова по-богат е витаминният комплекс, толкова по-малка е степента на адаптация.

Как да сменим сместа правилно

Внезапна промяна в диетата може да причини хранително разстройство. Преходът се извършва плавно, старият продукт постепенно се заменя с нов и се следят промените в изпражненията, поведението, апетита.

Педиатрите позволяват въвеждането на продукти от следващия етап на същия производител по-бързо от преминаването към нова марка, тъй като те имат сходен състав.

Преминаване към нова марка

Когато се въведат възможности за лечение или се промени производителят, преходът отнема 2 седмици. Старият и новият продукт се отглеждат в 2 различни бутилки.

На първия се предлага бутилка нова храна, след това те се хранят с мляко от предишната марка.

Схема на преход (въз основа на обема на едно хранене - 180 ml / 6 супени лъжици прах):

ДенПропорция
130 мл / 1 лъжица нова храна, 150 мл / 5 лъжици стара
2повторете
3-10през ден към порцията се добавя по 1 лъжица нов прах и лъжица от стария се отстранява
единадесет180 мл / 6 лъжички нов прах, пълен преход от стария продукт

В случай на спешен преход от една смес към друга, схемата се намалява до една седмица. В този случай порцията се увеличава всеки ден с 30 ml / 1 лъжица..

Преход към следващото възрастово ниво

При замяна с мляко от същата линия, но със състав, променен по възраст, и двата варианта се смесват в една бутилка.

Можете да продължите, като използвате съкратена шестдневна схема:

ДенПропорция на 180 ml вода
1Съотношението ново / старо - 1/5
2Съотношението ново / старо - 2/4
3Съотношението ново / старо - 3/3
4Съотношението ново / старо - 4/2
петСъотношението ново / старо е 5/1
6Съотношение ново / старо - 6/0

Горните схеми са само типични варианти за прехвърляне от една смес в друга. Всеки случай е индивидуален, поради което точната схема за всяко дете се предписва от педиатър.

Препоръки

• Не препоръчвайте диетични промени, както и въвеждане на допълнителни храни, когато бебето е болно, зъбите или времето за ваксинация е подходящо.

Симптомите на заболяването ще изкривят картината на реакцията към нов тип мляко.

• Хранителният дневник ще ви позволи визуално да проследите реакцията към нов продукт.

Записите с графика на хранене, честотата на изпражненията и поведението ще помогнат на мама и педиатър да следят процеса.

• Не прекъсвайте процеса на преход, ако бебето откаже предлаганата храна.

Изкуственото мляко от различни марки и формулировки има различен вкус, бебето може да не харесва непозната храна.

Струва си да продължите да се опитвате да замените старата смес за още 3-4 дни и едва след това да обсъдите други възможности с педиатъра.

• Малко тяло свиква с нов вид храна за 4-5 дни. През този период са вероятни колики, запек, диария, подуване на корема..

Тези симптоми отшумяват до края на седмицата. Ако хранителното разстройство не е изчезнало, се добавят зачервяване и лющене на бузите - признаците показват алергия към инжектирания продукт.

Струва си да покажете детето на педиатър и да промените марката изкуствено мляко.

• Изберете популярната марка мляко, която може да се намери в повечето магазини.

Трябва да се продава близо до къщата, за да не се налага спешно да сменяте сместа, ако не можете да закупите настоящата..

Това не се отнася за високоспециализирани лекарствени съединения: хипоалергенни, без лактоза, антирефлукс. Ще трябва да ги търсите във всички аптеки и детски магазини..

Промените в диетата за терапевтични цели или поради възрастта ще бъдат безболезнени, ако спазвате правилата за преход и слушате педиатър.

Можете да смените сместа само по основателна причина, като преминете от предишния продукт в рамките на една или две седмици.

Не си струва да започнете замяна, ако бебето не е здраво. Реакцията на детето трябва да се следи отблизо, при първото съмнение за алергия е необходима консултация с лекар.

Адаптирането към новата смес беше успешно, ако кожата е чиста, без зачервяване, колики и изпражнения с правилна консистенция не страдат. Добре храненото, здраво дете наддава на килограми, смее се, интересува се от света около него.

Изкуствено хранене: какво? Където? кога?

Режим на изкуствено хранене, ежедневна диета и методи за приготвяне на изкуствена формула за бебета.

Журналист Олга Попова, редактор, майка на три деца

Възможно ли е да се използва безплатна диета с изкуствено хранене?

Безплатна диета в пълния смисъл на думата (хранене по желание и молба на бебето) е възможна само при кърмене и отчасти при смесено. Защо? Тъй като човешкото мляко, за разлика от изкуствената смес, „знае как да се адаптира“ към променените обстоятелства: детето е пило по-малко майчино мляко при предишното хранене (освен това това не е „видимо“), което означава, че при следващите хранения то ще навакса - било по количество (обем) или качество (съдържание на калории). Всичко се случва по естествен начин, който не изисква никакво регулиране.

При изкуствено хранене подобни изчисления са невъзможни. Следователно за деца през първите месеци от живота се препоръчват 6-7 хранения - след 3 или 3,5 часа със съответно 6-часова (или 6,5-часова) нощна почивка. Бебетата 4-5 месеца след въвеждането на първите допълващи храни се препоръчва да бъдат прехвърлени на 5 хранения на ден.

Изкуствена смес не трябва да се дава наведнъж в голям обем, преходът към напълно изкуствено хранене трябва да бъде "изместващ" - в рамките на 5-7 дни. През първия ден млечната смес може да се дава в малко количество, не повече от половината от едно хранене. Постепенно увеличавайте порциите през седмицата. Но ако имате кърма, дори в минимални количества, повтарям: първо не забравяйте да кърмите бебето!

Препоръките на лекаря, като се вземат предвид индивидуалните особености на детето, ще ви помогнат дори да коригирате изкуственото хранене: ако бебето не изяде предложения обем от формулата по време на едно хранене, това означава, че се нуждае от по-чести хранения, но на по-малки порции. В този смисъл (максимално съобразяване с индивидуалните характеристики и нужди на детето, определено с помощта на специалист), можем да говорим за частично „безплатно хранене“.

Колко често могат да се сменят изкуствени смеси??

За съжаление все още има мнение, че е необходимо смената да се смени, докато се намери най-подходящата за детето. Това не е вярно: тялото на детето не е способно толкова бързо и, което е още по-лошо, постоянно да се преструктурира. Подобно натоварване е извън силата дори на възрастните - опитайте се да промените радикално диетата си всеки ден..

Наблюдавайте внимателно как детето усвоява нова храна: дали има постоянна регургитация, обрив, проблеми с изпражненията и т. Н. Но не бързайте: може би след ден-два червените петна по бузите ще преминат, изпражненията ще се подобрят, коремът ще боли по-малко - това означава, стомашно-чревният тракт се е адаптирал към нов тип хранене.

Ако се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар. Но не можете да сменяте сместа произволно и често! След като изберете най-адекватната смес, оставете я като основна храна през първата година от живота..

Как да изчислим количеството на формула за хранене?

При изкуственото хранене е важно правилно да се определи необходимото количество хранене за детето. Използвайте така наречения "обемен метод". През първите два месеца от живота количеството основна храна, получавана на ден, трябва да бъде 1/5 от телесното тегло на детето. На възраст от 2 до 4 месеца - 1/6 от телесното тегло, на 4-6 месеца - 1/7 от телесното тегло, след 6 месеца - 1 / 8-1 / 9 от телесното тегло. Ако бебето тежи 5 кг 700 грама на 3,5 месеца (т.е. 5700 грама), то на ден трябва да яде 950 мл от адаптираната смес: 5700: 6 = 950. Разбира се, приблизителното количество храна трябва да бъде посочено за всяко дете, в зависимост от състоянието на здравето му, физическото развитие, апетита и т.н. Всички въпроси, свързани с изкуственото хранене, трябва да се решават „не на око“, а след консултация с педиатър.

За да разберете колко храна е необходима за едно хранене, разделете дневното количество храна на броя на храненията: 950: 6 = 158, приблизително 160 г. Сокове, вода, отвари от плодове и зеленчуци не са включени в изчисляването на обема на изкуствената смес. Но когато бебето започне да получава зеленчуково пюре, жълтък и извара - допълващи храни, вземете това предвид при определяне на необходимия обем на сместа.

Как правилно да приготвим изкуствена хранителна смес?

Първо се запознайте с метода за приготвяне на сместа, посочен на опаковката. Трябва да се спазва внимателно, тъй като грешната доза веднага ще засегне здравето на детето. С твърде много прах, сместа се получава с повишено съдържание на всички хранителни вещества и това може да доведе до външни негативни реакции (честа регургитация, повръщане, нестабилни изпражнения и др.) И, много по-опасно, до прекомерен стрес върху жизненоважни органи и системи на детето - бъбреци, черен дроб, панкреас, черва и др..

Ако се вземе твърде малко прах, тогава сместа ще се окаже нискокалорична, което също е лошо: бебето, оставайки гладно, ще бъде капризно, ще спи по-лошо, ще наддава по-малко тегло.

Каква вода да използваме за приготвяне на смеси?

Дори обикновената вода от чешмата да е преминала през домакински филтър, наложително е да я сварите! Можете също така да закупите специална бутилирана вода за приготвяне на бебешка храна. Сега се произвежда от много производители на бебешки храни, както чуждестранни, така и местни..

В навечерието на летния сезон бих искал да насоча вниманието ви към следното:

 1. Ако водата се взема от селски кладенец или селски извор, това по никакъв начин не гарантира нейното качество..
 2. Ако не сте сигурни в качеството на водата, използвайте течни заместители на кърмата - тези, които се дават в млечните кухни, вместо сухи. В готовите течни смеси са гарантирани високи индустриални стерилност и микробиологични стандарти. В същото време стриктно спазвайте правилата за съхранение и транспортиране на "Агушек" и детски кефир в опаковката!

Каква трябва да бъде температурата на сместа?

Идеалната температура за изкуствена млечна формула е 36-37 ° C. За да получите такава температура, трябва да излеете гореща преварена вода (50-60 ° C, с устни като "гореща") в бутилката и да измерите необходимото количество прах от опаковката на сместа. След като изсипете праха във вода, разбъркайте го бързо, докато се разтвори напълно..

След като разклатите добре бутилката, капнете няколко капки от получената (разтворена) смес върху китката си (или притиснете бутилката до слепоочието). Съдържанието трябва да е близо до телесната температура, тоест практически да не се усеща.

Какво да правим със сместа, останала в бутилката?

Ако бебето не е изпило цялата приготвена порция млечна формула, в никакъв случай не оставяйте остатъка до следващото хранене! Всички предмети и прибори, необходими за изкуствено хранене, трябва да се измият веднага след хранене с помощта на гореща вода и сода за хляб (1 чаена лъжичка на литър вода).

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Защо е невъзможно да се променя толкова често бебешка храна (адаптирано мляко) за бебета под една година?

Хранителният проблем е лош. Лекарят каза, че е невъзможно да се променя често адаптираното мляко - детето не е фабрика за преработка на млечни продукти. Но как можете да изберете храна за детето си??

Защо често сменяте смеси? Защо не те устройват?

Смених сместа на стареца поради честа регургитация, трябваше да го храня със смес с глутен. И тогава, когато този проблем изчезна, преминах към една смес (лекарят посъветва) и я хранех до една година.

Вероятно истината често е, че не можете да смените сместа - тялото на детето се адаптира към едното и след това отново се адаптира към другото.

Категорично е невъзможно да се сменя сместа често, детето няма да може постоянно да се възстановява, това е вредно.

Необходимо е да смените сместа, ако детето има алергия към сместа или са започнали проблеми с изпражненията или е започнала честа регургитация, но след смяна на сместа трябва да изчакате няколко дни, тъй като алергията, например, за 1 ден няма да изчезне от друга смес, необходимо е изчакайте няколко дни, не бързайте незабавно да смените следващата смес, в идеалния случай детето трябва да бъде хранено с кърма.

Не се препоръчва да сменяте бебешка храна, може да се оригне, да се появи алергия или детето просто да не я хареса! Обикновено тялото на детето свиква с един продукт от бебешка млечна храна, но имаше моменти, когато в магазина нямаше храна, трябваше да вземем млечната смес, която детето не харесваше., добавя се към чай (вместо мляко)! С течение на времето, разбира се, е необходимо да се разнообрази менюто за детето, те са правили картофено пюре и сокове сами, сега в магазина има богат избор! Колкото по-голямо е детето, толкова по-разнообразна трябва да бъде храната! И най-важното, спазвайте диетата, такова бебе обикновено и апетитът е добър и стомахът започва да отделя стомашен сок в режим на хранене!

Как правилно да смените формулата за изкуствено бебе?

Кърменето е важно за здравето и развитието на децата, тъй като заедно с продукта на лактацията, майчините антитела, полезни бактерии и ензими навлизат в тялото на бебето, което спомага за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Освен това, като леко промени диетата си, кърмещата майка може да коригира работата на червата на бебето - да го „поправи“ или обратно, да „отслаби“.

Всичко това е лишено от изкуствени деца, които получават смеси. Ако имате постоянни проблеми с храносмилането или здравето на бебето, педиатърът може да препоръча промяна на продукта и дори да посъветва конкретен производител.

Когато трябва да смените сместа?

Ако изкуственото бебе се чувства добре, ядейки сместа, с която са започнали да го хранят в болницата, тогава няма нужда да я сменяте без причина. Червата на бебето свикват с определен продукт, който вече се е научил да смила и усвоява, а промяната в диетата може да навреди на неговата функционалност, което ще доведе до чревни нарушения.

Ако решите да преминете към друга формула поради нейната евтина цена в сравнение с това, което давате на новороденото сега, определено трябва да попитате мнението на вашия педиатър по този въпрос. За много години работа с бебета специалистът на детето вероятно е натрупал достатъчно практически знания за реакциите на бебетата към продукти от различни производители. Лекарят ще ви помогне да изберете идеалния вариант, който ще отговаря на тялото на бебето и ще бъде достъпен за вас.

Често самият педиатър може да препоръча да смените сместа с друга:

 • с продължителни нарушения на изпражненията на бебето;
 • с развитието на анемия;
 • в случай на прояви на алергични реакции към използвания продукт;
 • с обилна регургитация на бебето;
 • с редовно подуване на корема.

Производителите са готови да отговорят на нуждите на всяко изкуствено бебе. Така че, ако бебето страда от обилна регургитация, можете да разрешите този проблем, като го прехвърлите в специален антирефлуксен продукт, съдържащ дъвка, която ефективно удебелява съдържанието на стомаха. За деца с непоносимост към лактоза са създадени прахове без присъствието му в състава и ако сте алергични към животински протеин, можете да закупите храна за детето си със соя или хидролизиран протеин, което няма да му причини подобна реакция.

Ако детето е диагностицирано с анемия, педиатърът ще реши временно да го прехвърли на прах, подсилен с желязо. Но най-често срещаният проблем, поради който лекарите препоръчват промяна на хранителния продукт, е дисбиозата. Художниците нямат откъде да си набавят лакто- и бифидобактерии, така че или допълнително им се дават специални препарати, които населяват микрофлората, или се прехвърлят в смес с пробиотици.

Във всеки случай, детето трябва да смени сместа стриктно след съгласуване на вашето решение с педиатър..

Как да сменим сместа правилно?

 1. Невъзможно е да смените внезапно сместа, тъй като това ще доведе до неизправности в работата на червата. Непостоянният преход към нов продукт може да причини тежка диария, последиците от която могат да бъдат дисбиоза и дехидратация..
 2. Правилата за плавен преход не се отнасят само за продукти от различни марки. Дори ако сменяте смес от същия тип, но предназначена за различна възраст, пак трябва да го правите постепенно, в продължение на 1-2 седмици..
 3. Ако промените храната "по възраст", тогава прахът може да се смеси в една бутилка, но ако марките на продукта са различни, трябва да ги разреждате в отделни контейнери и да давате трохите в едно хранене на свой ред, първо нова, а след това старата.
 4. При преминаване към друга смес "по възраст" трябва постепенно да увеличавате обема на новия продукт, като на всеки 2-3 дни заменяте лъжица от старата храна с нова..

Така че, ако ядете 180 мл. доставка, преходът към нов продукт ще изглежда така:

 • 1-2 дни - 1 лъжица нов прах + 5 супени лъжици стар;
 • 3-4 дни - 2 супени лъжици нов прах + 4 супени лъжици стар;
 • 4-6 дни - 3 супени лъжици нов прах + 3 супени лъжици от стария;
 • 7-8 дни - 4 супени лъжици нов прах + 2 супени лъжици стар;
 • 9-10 дни - 5 супени лъжици нов прах + 1 лъжица стар;
 • 11-12 дни - пълен преход към нова смес.

Смесите от различни марки се сменят по една и съща схема - веднъж на всеки два дни, трябва да увеличите обема на нов прах в една от бутилките с 30 ml, а в контейнер със същия да намалите съответно:

 • 1-2 дни - 30 мл вода +1 л. нова пудра / 150 мл. вода +5 л. бившия;
 • 3-4 дни - 60 мл вода + 2 литра. нова пудра / 120 мл. вода +4 л. бившия;
 • 4-6 дни - 90 мл вода +3 л. нова пудра / 90 мл. вода +3 л. бившия;
 • 7-8 дни - 120 мл вода + 4 литра. нова пудра / 60 мл. вода +2 л. бившия;
 • 9-10 дни - 160 мл вода + 5 литра. нова пудра / 30 мл. вода +1 л. бившия;
 • 11-12 дни - пълен преход към нова смес.

Детето първо трябва да получи бутилка с нова формула, а след това да бъде допълнено от контейнер със стария продукт..

Ако забележите, че детето може да понася нормално смяната на храната, можете да ускорите малко графика, като въведете 30 ml в диетата му всеки ден. нов продукт и изваждане на същия обем от предишния.

С какви трудности можете да се сблъскате?

Схемата за въвеждане на нова диета е „разтеглена“ за толкова дълъг период, че червата на бебето могат да се адаптират и да започнат да усвояват и усвояват различен продукт, отколкото е свикнал. Но дори и с такава разумна грижа, тялото на бебето пак ще започне да реагира негативно. През първите 3-4 дни можете да отбележите с детето:

 1. Запек.
 2. Диария.
 3. Бързо преминаващо подуване и колики.
 4. Незначителни кожни обриви.

Ако след 3-4 дни тези признаци не изчезнат или се засилят, а бебето постоянно крещи, свържете се с педиатър - може би избраната смес не е подходяща за бебето и ще трябва да опитате друга, като я въведете в диетата на детето по същата схема.

каква е опасността от честа смяна на сместа?

Само ритник, те отново преминаха към Нутрилон, детето ОРЕТИ, без да спира в продължение на една седмица. Той не спи. непоносимо е да го гледаш как страда и самите те вече са на границата. съпругът предлага да изберете различна смес, като напишете, като че няма да работи, следващата и т.н. (((((спорим, кълнем се... вече имаме 4 смеси за по-малко от 2 месеца. Как мога да му обясня, че това не може да се направи? какви аргументи да даде? и какво да правя ((

 • Изкуствено хранене
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Физическо развитие
 • Примамка
 • Първи трудности (необичайно поведение и явления)
 • Режим
 • Грижа за кожата и къпане
 • Ваксинации и манту
 • Лекарства и витамини
 • Педиатър (ръст, тегло)

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

ние сме до 1,5 месеца. смени 6 от тях... спря на Фрисолак и Фрисовом.

Вземи го. и след хранене, нека вземем боботик

Да, просто се опитайте да направите течен херкулесов бульон.Наляхме люспите на Херкулес в обезмаслено мляко (разредено) и племенникът ми имаше екзема от раждането до краве мляко, заменено с козе мляко и също разредено (отърва се от екзема). време, след това се прецеждаха, наливаха се в бутилки и се хранеха. Първоначално дори не подсладиха, страхуваха се от реакция, а след това станаха малко.

Бих ви посъветвал, предвид обрива и коликите, да прехвърлите детето си на Frisopep. Тази напълно усвоена протеинова смес е хипоалергенна и с ниско съдържание на лактоза за предотвратяване на колики при бебето. Сместа е горчива на вкус, но не е най-горчивата от всички такива смеси. Децата бързо свикват и се хранят добре. Столът върху нея може да е зелен. Това е нормално. След 2-3 месеца се опитайте да преминете към Frisolak GA, а след една година - към обичайната смес.

Наташа, всеки път 10 минути преди хранене, дайте на детето бебе спокойствие, + еспумизан според инструкциите, всичко ще изчезне след два дни и всичко ще се оправи, и те се спасиха, децата ми със стомаси изобщо не страдаха, ммм, все още можете да добавите Plantex към това копър вода според инструкциите

от всичко това лекарство е само еспумизан, той премахва "кръглия въздух", като ги прави овални и се разделя, позволява на бебето да трепти, останалото е добавки към храненето, няма да има вреда! и сместа ще се усвоява нормално, ако няма алергия

Да, тогава се подгответе, моят приятел също го имаше, те едва сега започнаха да спят спокойно, те са година или две)

Също така исках да го изхвърля, когато дъщеря ми плюеше нано, след това реших да направя хипи тест, така че той беше поръсен по цялото й лице. Нани го направи по-силен..

сестра също се опита, в крайна сметка бебето се оказа самото нещо, така че мисля, опитайте и намерете това, което подхожда на вашия masik.

Е, ако детето е зле с такива, тогава, разбира се, е по-добре да се промени. Вие не просто се променяте!

с дъщеря ми пробвахме куп различни смеси от всички имаше запек, след година преминахме на козе мляко и всичко се получи, ядем със сина ми Бебето го устройва

Определено не съм съветник тук (((може би мога да се консултирам с лекар, може би често се променяте напразно, свиква с различни.

Не си ли плакал на симилак? Вижте гастроентеролог.

имахме адаптация към сместа само за 2 седмици. И той може и Орет по други причини, въпреки че вече може от сместа, твърде много при честа смяна на храна.

по дяволите, слънце, няма да съветвам, ние сме gvshinki, за сместа съм нула и какво казват лекарите?

pfff ето ги и какви са антирефлуксните? само нутрилон, симилак?

По дяволите, каква жалка, Богдаш все още е толкова кроооош и страда.

какво си пробвал? и защо не дойдоха?

какво си ти! детето има колики и постоянната смяна на сместа само го влошава! колики те са независимо от сместа или GW! това е характеристика на детето! ако ходи нормално до тоалетната, оставете го сам и по-добре пийте копър вода

даваме еспумизан всяко хранене, копър, масаж, скачане, пеене на песни... това явно не е нормална колика. това не беше на симилак

Не знам, разбира се, не лекар, а просто майка на дете, което е имало колики (а ние също сме на IV и когато сълзливо помолих педиатърката да посъветва сместа, тя не позволи! Каза, ако детето отиде до тоалетната, тогава сместа му подхожда! и преди да сте имали всичко нормално, защото вероятно коликите все още не са започнали. Дори не съм давал лекарства, оцелял... носеха го на ръцете ми (разклатиха го (слава Богу, че го направих! Не харесвам лекарствата.

Просто е дошло времето, коликите не могат да бъдат излекувани с нищо, коликите за това са колики, просто трябва да преминете през тях, прочетете Комаровски.

да да, Наташа, по 6 часа всяка (средно се смята, че болката от колики е 7 часа! ((детето само е спало на ръце през деня (никога не е имало такова нещо, което да се сложи, и да спи. в ръцете си и да готви с нея да спи в ръце) (и почистени... те се нуждаят от повече топлина по време на този периоут, притискат корема му към стомаха си, харесва им. Няма да споря за сместа, но просто казвам факт от това, което срещнахме, беше много трудно, особено когато че от раждането дъщерята обикновено се е държала добре и след това е започнало ((вероятно сме какали малко повече на вашата възраст, но при някои деца изпражненията престават да бъдат чести и преди, така че мисля, че всичко е наред с това. и за съжаление коликите са физиологичен процес храносмилателният тракт ще узрее и всичко ще се оправи (имаше моменти, в които исках да си ударя главата в стената (сестра ми изпрати подсимпем), използван няколко пъти, но беше значително по-лошо за детето! копър вода и детето изобщо не пиеше нищо освен мляко! затова трябваше да страдам толкова много вана и лекувайте с топлина

ПОКАЖЕТЕ КОЛКО ЧЕСТО МОГА ДА ПРОМЕНЯ СМЕЧАТА? ние 3-та седмица

На 3 седмици сме, проблемът е, че след пристъпа има пропал-кърма. Купих NAS в резултат на запек! СЕМПЕР при запек и т.н. - пъпки! АГУША В ТЕТРАПАК + 0 - като нищо - но запекът все още е с нас! Сега въпросът е, често ли се сменяме (но трябва да вземете нещо) И колко често можете да сменяте храната на тази възраст??

ние също вече сме на бебето, защото 3 смеси бяха приготвени на пара, нито една не се побира заради нана, запекът беше и нутрилон изобщо не яде през целия ден, крещи и не яде всичко изплюва а заради нана дори се разболяхме няколко пъти.

Други дискусии в този форум

 • Ферментирала млечна смес
 • Студ
 • Има ли полза от кърмата?
 • температурата постоянно скача
 • Анализи!

Вижте също

Връзки с брат и сестра от детството

Значението на взаимоотношенията за развитието на личността и ролята на родителите в изграждането на взаимоотношения помежду си.

Детско развитие на три години

Когато едно дете е на 1 година, някои родители смятат, че то вече е голямо и може да се храни от „общата маса“. Трябва обаче да разберете, че при възрастен вече е формирана дейността на всички органи и системи, включително храносмилателната система. И едно дете на възраст от 1 до 3 години все още продължава да расте и да се развива интензивно.

Как да въведем допълващи храни

Как правилно да въведем допълващи храни и с какви продукти да започнем?

Кой може да помогне на млада майка?

Разберете къде майка на новородени може да търси помощ в различни ситуации.

Честотата на промяна на формулата за бебето

Последна актуализирана статия: 29.04.2019

 1. Основните причини, поради които е необходимо да се въведе смес в диетата на бебето
 2. Основните плюсове и минуси на изкуственото хранене
 3. Как да инжектирате правилно различна смес
 4. Въвеждане на специални лекарствени смеси
 5. Алергична реакция към бебешка храна

Всяка млада майка мечтае как самостоятелно ще храни новороденото си бебе. Това е не само полезно за здравето на майката и бебето, но също така ви позволява да установите близък психологически контакт. Но понякога има ситуации, когато кърменето е невъзможно и детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене. Изкуственото хранене включва балансиран подход към избора на адаптирано мляко и въвеждането на определена диета. Преди да въведете PI в диетата на детето, трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Основните причини, поради които е необходимо да се въведе смес в диетата на бебето

Дори най-висококачествената млечна формула не може да попълни всички онези микро- и макронутриенти, които бебетата получават с майчиното мляко. Въвеждането или замяната на IP винаги трябва да се обмисля и да има определена обосновка. Детските лекари определят няколко ситуации, при които е необходимо да се въведат изкуствени смеси:

 1. Възстановяване на родилка след особено трудно раждане;
 2. Предписване на жизненоважни лекарства на родилка;
 3. Инфекция с инфекциозни заболявания;
 4. Недостатъчно или никакво кърма. Адекватността на храненето се определя чрез претегляне на трохите веднага след хранене;
 5. Невъзможност за кърмене поради продължителното отсъствие на майката.

Кърменето си струва да се борите докрай. Дори малко количество кърма носи безценни ползи за бебето..

Първоначално трябва да се опитате да установите лактация с помощта на специални препарати. Ако очакваният резултат не е получен, тогава се въвежда IP.

Основните плюсове и минуси на изкуственото хранене

Преди да преминете към смес, струва си да претеглите всички положителни и отрицателни аспекти на такова хранене..

Основните предимства при избора на индивидуален предприемач:

 1. Други роднини могат да хранят бебето. По това време мама може да се занимава с бизнес или дори да работи. Детето няма да страда от глад.
 2. Когато се храни от шише, майката винаги може да прецени обема на изядената храна и незабавно да обърне внимание на лошо здраве, ако бебето започне да се храни зле.
 3. Алергичната реакция обикновено се свързва с изкуствена смес. В този случай можете да замените PI и не е необходимо да преразглеждате диетата си..
 4. Детето остава сито за по-дълъг период, тъй като сместа се абсорбира по-дълго.

Отрицателни аспекти на въвеждането на изкуствено хранене:

 1. Децата с PI са много по-склонни да страдат от ARVI и алергии. Това се дължи на липсата на определени вещества, които укрепват имунитета на бебето. Такива вещества се намират само в кърмата..
 2. Храненето с бутилки изисква да ги поддържате чисти и стерилни по всяко време.
 3. Трохите често страдат от колики, тъй като използването на зърното насърчава навлизането на въздух в хранопровода;
 4. В случай на пътуване, трябва да вземете всичко със себе си.
 5. По време на избора на подходящ IP често се налага да закупите няколко от неговите видове, които впоследствие не се използват.
 6. Висококачествената храна не е евтина, което ще изисква допълнителни финансови разходи от родителите.

Как да инжектирате правилно различна смес

Понякога има ситуации, когато IP трябва да бъде заменен. Изкуственото хранене трябва напълно да отговаря на текущите нужди на детето. Но е необходимо да се въведе нова храна от всякакъв вид (адаптирана или терапевтична смес), като се започне с много малко количество. След това обемът постепенно се увеличава, като същевременно се намалява предишната смес.

Различна смес се прилага в следните ситуации:

 1. Лична непоносимост към храна. Могат да се появят алергични реакции, да се появят стомашно-чревни смущения или запек;
 2. Възрастни показатели. Всеки PI има свои собствени подтипове, предназначени за определена възраст. На шестмесечна възраст идва моментът, когато е необходимо да се премине към следващата стъпка. Ако детето е усвоило добре предишното хранене, тогава е по-добре да не сменяте производителя.
 3. По медицински причини стана необходимо да се въведе медицински PI. Те се въвеждат изключително по назначение на педиатър.
 4. Връщане от медицински смеси към конвенционални след отстраняване на здравословни проблеми.

Преминаването към друго IP на новородено трябва да се извърши в съответствие с определени правила.

Първоначално въведете нова смес, трябва да я смесите с обичайната си диета.

Новата изкуствена смес се въвежда малко по малко според правилата.

При първия прием се дават приблизително две трети от старата смес и една трета от новата храна. В същото време те се приготвят в различни бутилки. След три до четири дни пропорцията се изравнява и смесите се дават в равни количества. През следващите два дни на стария IP се дава една част, а на новия - три части. След седмица можете да дадете на бебето си пълноценно хранене от новата формула. За седем дни обемът на новата храна се увеличава от 10 ml на ден на 600 ml.

Човешкото тяло се адаптира към нова диета в рамките на няколко дни. Във връзка с въвеждането на нов тип хранене, след няколко дни може да се появи реакция от страна на стомашно-чревния тракт (колики, запек или обратно, разхлабени изпражнения). На четвъртия - петия ден ситуацията се нормализира. Ако нарушенията във функционирането на храносмилателната система са били придружени от обриви или лющене на бузите, тогава определено трябва да покажете детето на педиатър. Може би новата храна просто не пасва на трохичката.

Във възрастта, когато настъпва преходът към нов етап на хранене, детето вече започва да седи, да се изправя на четири крака и се опитва да пълзи. Към тази възраст започва активното никнене на зъби. Менюто започва да включва нови продукти. Всичко това силно влияе както на психологическото развитие, така и на физиологичното.

Всичко трябва да протича на фона на приятни емоции и не е необходимо, например, да се влошават зъбите с проблеми с работата на червата във връзка с подмяната на PI. В допълнение, възпалителните процеси в устната кухина също могат да причинят нарушения в стомашно-чревния тракт. И в резултат на това можете просто да направите грешни заключения относно причините за здравословни проблеми. Също така, не си струва да ваксинирате или да въвеждате нова храна в диетата по време на смяната на PI. Можете леко да изместите времето на определени събития.

Въвеждане на специални лекарствени смеси

Ако бебето не реагира добре на стандартно адаптирано изкуствено хранене, тогава педиатърът в такива случаи може да предпише терапевтично. Само лекар може да определи необходимостта от такъв преход и времето на специално хранене. Един месец е достатъчен за едно дете в нежен режим, докато друго трябва да инжектира терапевтична смес за по-дълъг период. За въвеждането на такива смеси трябва да има строги указания.

 1. Дефицитът на ензими, усвояващи лактозата, предполага хранене без лактоза.
 2. Непоносимостта към животински млечни протеини включва въвеждането на ниско лактозно или соево мляко.
 3. Тежките алергични реакции и значителните нарушения в хранителните процеси допринасят за въвеждането на полуелементарна смес в диетата.
 4. Ако бебето често плюе или се скубе, тогава му се приписва антирефлуксна смес.

Алергична реакция към бебешка храна

Доста често алергичната реакция към бебешката храна може да се прояви от нарушения в стомашно-чревния тракт. В такива случаи може да причини запек, диария, обилна регургитация, болезнени колики или кожни обриви. В изключително тежки случаи алергиите могат да причинят задух. В такива ситуации трябва незабавно да се обадите на линейка..

Случва се промяната на пропорциите при приготвянето на PI да помогне за премахване на алергична реакция. За това количеството сух компонент се намалява. Или трябва да изберете различна смес. За да се избегне дисбиоза, педиатърът може да предпише смес на базата на ферментирали млечни продукти или с пробиотици.

Ако обривът по тялото на детето е достатъчно интензивен, тогава можете да опитате да го промените на храна, направена на базата на козе мляко. По своите хранителни характеристики такова мляко по нищо не отстъпва на кравето мляко, но причинява алергични реакции много по-рядко. Ако тези действия не дават положителни резултати, тогава остават само следните опции - това е или соева смес, направена на основата на растителни протеини, или хипоалергенна. Последният се приема само по предписание на лекар.

Промяната на IP трябва да се извършва съгласно общите правила. Адаптацията на тялото се извършва в рамките на пет до седем дни и не си струва да се правят резки промени, особено при хранителни алергии.

Ако всичко друго се провали и алергията продължава, бебето се прехвърля в специална смес, която изобщо не съдържа протеини. Вместо протеини са включени аминокиселини.

С възрастта тези проблеми могат да изчезнат безследно. Това се дължи на формирането на храносмилателната система. Най-важното за родителите е да се опитат да не задълбочават проблема и да не влошават състоянието на детето. Също така не трябва да решавате такива проблеми сами, задължително трябва да се свържете с вашия педиатър.

Използването на ферментирала млечна смес за кърмачета

Бебешка формула "NESTOGEN 1": характеристики на приложението

Как правилно да се храни новородено с адаптирано мляко

Майчиното мляко за бебе е най-добрата храна, никой не може да спори с това. По ред причини обаче кърменето не винаги е на разположение. На помощ идват изкуствени смеси: адаптирани, без млечни продукти и без млечни продукти, антирефлукс и без глутен, обогатени с желязо и хипоалергенни, прахообразни и течни. Правилно подбрани те осигуряват на бебето всички необходими вещества. Освен това това е чудесна възможност да участвате в грижите за детето и другите членове на семейството, особено бащата. Изкуственото хранене има много нюанси: как да изберем, как да храним новородено бебе с формула, колко хранения трябва да бъдат.

Храненето с адаптирано мляко е алтернатива, ако кърменето не е възможно

Как правилно да се храни формулата

Тъй като новороденото дете има много малък обем на стомаха, размерът на първите му порции е много малък: отначало са достатъчни 30 до 60 ml храна, за да се насити, до края на втория месец от живота този обем достига 900 ml на ден.

За правилното и пълноценно изкуствено хранене на бебето най-важното е да изберете правилно сместа: тя трябва да бъде избрана строго според възрастта на трохите, да се следи съдържанието на бифидобактерии, таурин и други полезни вещества.

За правилното приготвяне на сместа у дома, трябва да следвате основните правила:

 • придържайте се към дозировката, препоръчана от педиатрите, в противен случай детето може да бъде прехранено;
 • не забравяйте да наблюдавате състоянието на бебето след хранене, за да разберете навреме, че този вид заместител на кърмата не му подхожда или не го харесва;

Важно! Приготвената, но недохранена храна не трябва да се оставя за следващото хранене, остатъците се изливат безмилостно.

 • за хранене се използват специални бутилки с измервателни прегради и зърна с различен диаметър, които трябва да се измиват старателно с гореща вода преди всяко хранене и често да се стерилизират;

Бутилките се използват за хранене с адаптирано мляко

 • когато приготвяте порция, използвайте сухи, чисти съдове (мерителни лъжици, ножове за отваряне на консерви и т.н.) и стриктно следвайте инструкциите на производителя;
 • сухите смеси се разреждат с чиста преварена вода (можете да използвате бутилирана вода - специална за деца), но в никакъв случай не приемайте дестилирана вода - тя е "мъртва" и лишена от важни минерали.

Бебешката храна се приготвя в чист, сух съд

Колко често да се хранят

Честотата на хранене зависи от възрастта на бебето, както и от неговото състояние и настроение. Въпреки това, средно новородените бебета се хранят на всеки три до четири часа на ден, необходима е кратка почивка за през нощта. От 7-8 хранения годишно, постепенно преминете към 5-4 единични хранения.

Забележка! Не можете да насилвате бебето.

Ако сънят на новороденото е продължителен и той може да пропусне следващото хранене, много лекари препоръчват внимателно да го събудят и да му предложат бутилка адаптирано мляко. Може би бебето ще се храни, без да се събужда.

Обикновено до края на първия месец от живота режимът на хранене за бебета, хранени на шише, ще се стабилизира, интервалите между храненията са четири часа.

Хранене на новородено с формула според СЗО

СЗО разработи препоръки за майките как да хранят бебето си с адаптирано мляко, съдържащо информация за количеството хранене, необходимо за кърмачета и количеството изкуствено изкуствено изкуствено мляко, в зависимост от възрастта..

Обемът на формулата за изкуствено хранене към възрастта на детето

Възраст на бебето, месеци.Обем на хранене, mlИнтервалът между храненията
Новородено до един месец60 до 90След три до четири часа
ЕдноДо 120След четири часа
ДвеДо 120Шест до седем хранения на ден
Четири120 до 180Шест хранения на ден
Половин година180 до 240Пет хранения на ден
ГодинаДо 240Две до три хранения, заедно с бебешка храна

За да осигурите на детето необходимите вещества, е необходимо да определите оптималния обем на сместа.

Ако няма такава таблица под ръка или родителите не й вярват, за да изчислите колко да давате смес за новородено на ден, можете да използвате следните формули:

 1. Филатова-Зайцева или Тура (приложимо за деца от първата седмица до 10-дневна възраст): 2 процента от телесното тегло при раждане се умножава по броя на дните от живота;
 2. "Обемисти" формули (след 10 дни живот) - обемът на сместа се определя от текущото тегло на бебето:
 • до 2 месеца - една пета от масата;
 • от 2 до 4 месеца - една шеста от масата;
 • от 4 до 6 - една седма от масата;
 • за шест месеца - една осма от масата.

Допълнителна информация. В определени периоди от живота нуждите на детето могат да се отклоняват от препоръчаната норма в една или друга посока, това трябва да се има предвид и от майките, които практикуват изкуствено или смесено хранене. Също така, детето може да не успее да се справи с предписания обем на сместа за едно хранене, тогава трябва да го храните на по-малки порции, но по-често.

Приблизителен режим на хранене на 1-3 месеца

Ако една майка мисли как правилно да храни новородено с адаптирано мляко, на първо място, тя трябва да се придържа към диетата на детето си. През първите 30 дни от живота бебето главно спи и яде, така че храненето се редува с 2,5-3-часови почивки през целия ден, също така трябва да приучите бебето към нощна почивка (след месец се препоръчва 6-часова почивка за малка камера).

Препоръчително е да се направи кратка почивка от храненията през нощта.

Започвайки от 2-месечна възраст, вашето дете има 18 часа за 6 хранения, приблизително на всеки 3 часа. График, който е ясен до минута следване, не се изисква, не можете да позволите на бебето да плаче твърде дълго от глад в очакване на следващото хранене, но си струва да изтеглите възможно най-много време до този момент. Постепенно малкият човек се адаптира към режима.

Когато изграждате график за хранене с адаптирано мляко, не трябва да разчитате на честотата на кърмените бебета, които се прихващат към гърдите - адаптираното мляко и кърмата имат различна степен на абсорбция в храносмилателния тракт на бебето. Изкуственият продукт е по-задоволителен, така че кърменето от бебета е много по-често от храненето от шише..

Също така, пиенето на разредената смес от дупката в зърното много по-бързо от изсмукването на мляко от гърдата: шишето ще изтече за 10 минути и можете да „висите“ на гърдата с часове.

Допълнителна информация. При изкуствено хранене на бебета е препоръчително да се допълва диетата им с чиста вода, нейният обем не се отчита като хранене.

Мога ли да се храня с адаптирано мляко при поискване?

Почти всички педиатри и майки, които практикуват кърмене, вярват, че трябва да нахраните бебето си при първото скърцане. Някои родители, които по една или друга причина изкуствено хранят децата си, за да потушат някои чувства на вина, също се чудят: възможно ли е да се храни с адаптирано мляко по желание на новородено бебе.

Педиатрите отговарят еднозначно - не. Разликата между майчиното мляко и дори най-добрата и най-скъпа супер адаптирана формула е, че първата се усвоява по-бързо, тя се образува точно толкова, колкото бебето изсмука през миналото хранене. Това не се случва със сместа - тя се приготвя от майката или друг родител в строго измерено количество.

В допълнение, предлагането на бебешко хранене в определен момент бързо ще му помогне да се адаптира към даден ритъм на живот, храната органично ще се впише в ежедневието и родителите (особено мама) ще могат да планират други неща. Това може да се нарече един от положителните аспекти на изкуственото хранене на новородени..

Защо не можете да се храните с формула за търсене

Организмът на детето усвоява изкуствено млечна храна много по-дълго, следователно, почивките за храна са просто необходими, така че полусвоената храна в стомаха на бебето да не се смесва с новодоставена храна..

Ако бебето си удари устните след хранене от шише, това не означава недвусмислено, че не е сито. Всички бебета имат много развит смучещ рефлекс, така че можете да предложите на бебето манекен, но не и допълнителна порция от хранителната формула. Може би детето просто иска да пие (водата трябва да е в диетата на изкуствени хора).

Последици от неконтролираната консумация на сместа

Ако майките решат да слушат уж „естествените пориви на тялото на бебето“ и да го хранят от шише, както правят с кърмата, при първото надникване, може да има доста сериозни последици за здравето на такива новородени. Увеличава се рискът от прехранване и пренасищане на крехкото тяло на детето с хранителни вещества и протеини. В бъдеще това застрашава появата на затлъстяване от различна степен, лошо храносмилане, нарушена дейност на храносмилателните органи, дисбиоза, проблеми със заспиването.

Затлъстяването може да се развие от неконтролирано ядене на адаптирано мляко при новородено

Детето започва да показва признаци на алергия, след което е необходимо отново и отново да подбира сместа, а чувството за вина на майката се изостря поради факта, че не може да кърми детето си.

Млечните формули са отличен заместител на майчиното мляко, но на кърмещите се налагат редица условия как правилно да се храни новородено с формула, така че детето да получава всички вещества, необходими за растежа и развитието с храната. Какъв обем смес и колко често да се дава на бебето се определя от таблицата на СЗО, различни формули и препоръки на педиатрите, в зависимост от теглото и възрастта на детето.