"Вестник АТОР" с помощта на гинеколози и застрахователи е съставил набор от най-важните съвети и трикове, от които бременните жени ще се нуждаят по време на планиране, подготовка, полет и престой на лятна ваканция на плажа - от избора на застраховка до правилата за безопасен тен и хранене.

Вестник АТОР бе разказан за подробностите и нюансите на организирането на лятната ваканция по време на бременност:

Наталия Бадикова, акушер-гинеколог с 13 години опит, урогинеколог, кандидат на медицинските науки

Юлия Алчеева, изпълнителен директор на застрахователна компания ERV, най-големият играч на пазара на монотуризъм в Русия.

От нашия преглед ще научите:

 • В кой период от бременността можете да отидете на почивка и кога е по-добре да останете вкъщи
 • До коя седмица на бременността можете да летите на почивка в чужбина?
 • Каква застраховка да изберем за бременни
 • Какво трябва да направи бременната жена преди ваканция и какви документи да вземе
 • Какви са симптомите на бременната жена по-добре да отложи пътуването?
 • Самолет, кола, влак - което е по-безопасно за бременни жени?
 • Могат ли бременни жени да предадат скенера по време на охраната на летището
 • Полет по време на бременност: как да се държите и какво да вземете със себе си
 • Коя държава да изберете за плажна почивка по време на бременност
 • Как да правите слънчеви бани по време на бременност
 • Къде е безопасно да плува бременна жена - морето или басейна
 • Как да се храним за бременни жени на почивка
 • Какво да направите, ако научите за бременността, докато сте на почивка

I. ПЛАНИРАНЕ НА ОТПУСК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

КОГАТО БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ НА ОТПУСК И КОГА Е ПО-ДОБРЕ ДА ОСТАНЕТЕ В ДОМА

Във всеки случай решението за пътуване по време на бременност трябва да се вземе само след преминаване на необходимите прегледи и тестове - за да се гарантира, че бременността е нормална, за да се изключат патологичните състояния.

За да се елиминират рисковете от ранно записване, бременните жени винаги трябва да правят застраховка при закупуване на турне - с включената опция за застраховка за отмяна на пътуване. Ако разберете за бременността по-късно от закупуването на турне - такава застраховка трябва да бъде закупена отделно, както и специална медицинска застраховка (но повече за това по-късно).

Според лекари и застрахователи, ако няма медицински противопоказания, най-добре е да отидете на плажна ваканция с въздушен полет през втория триместър на бременността, с някои ограничения - през първата и първата половина на третия триместър (до 31 седмици)

„Периодът на бременност е от 14 седмици до 23 седмици, според медицинската практика, най-„ спокойният “и относително безопасен период за полети и всякакви пътувания“, казва Наталия Бадикова, акушер-гинеколог.

Периодът на бременност е от 14 седмици до 23 седмици, според медицинската практика, най-"спокойният" и относително безопасен период за полети и всяко пътуване

Според лекарите въпросът е не само в това, че до 12 седмици бременните жени често изпитват токсикоза, която се проявява в умора, гадене, неразположение, промени във вкусовите предпочитания и т.н., което, разбира се, не допринася за спокойната почивка. Но и във факта, че до 14-та седмица включително в тялото на жената има интензивно основно „полагане“ на всички системи и органи на бебето - и е важно да не й се пречи. Освен това в Русия най-важният скрининг по време на бременност се извършва точно в края на първия триместър - от 11 до 14 седмици. Този скрининг включва специализирана ултразвукова диагностика, изчисляване на индивидуалния риск от раждане на дете с хромозомни аномалии и редица сложни изследвания. Много е нежелателно да го пропуснете, поради което пътуването далеч от мястото на медицинско наблюдение от 11 до 14 седмици от бременността трябва да бъде напълно изключено..

Същото правило важи за 18-21 седмици - по това време бременните жени се подлагат на втори скрининг (перинатална диагностика на фетални аномалии, много важно проучване), така че трябва да сте в обсега на клиниката, където се провежда, и да планирате правилно началната и крайната дата на обиколката по този начин за да има време да издържи този изпит.

ДО КАКВА СЕДМИЦА НА БРЕМЕННОСТТА Е ВЪЗМОЖНО ДА ЛЕТЕТЕ В ЧУЖБИНА БРЕМЕННОСТ

Имайте предвид, че третият триместър на бременността обикновено не се препоръчва за пътуване с въздушно пътуване и климатични промени. По-специално, лекарите смятат, че е изключително нежелателно да излизате на почивка от 28-та седмица на бременността до раждането, ако:

 • имате обременена акушерска и гинекологична анамнеза (ранно прекъсване на бременността, спонтанни аборти, замразена бременност, сериозни гинекологични заболявания и др.)
 • има сериозни соматични съпътстващи заболявания, включително автоимунни заболявания
 • говорим за многоплодна бременност (близнаци или тризнаци).

Ако обаче бременността протича нормално, без усложнения, тогава туристът може да отиде на плажна ваканция в чужбина, но така, че да приключи не по-късно от 31 седмица от бременността.

Защо точно този период? Въпросът е не само в повишения риск на този етап, но и във факта, че всички специални застрахователни продукти с опции за бременни жени, съществуващи в Русия, осигуряват застрахователно покритие на медицински разходи за бременни жени максимум до 31 седмици. Следователно всички пътувания на бременни жени, започващи от 32 седмици, няма да бъдат застраховани от никоя застрахователна компания. Просто няма такива политики, което означава, че усложненията или преждевременното раждане в чужбина заплашват с огромни суми пари за лечение..

След 32 седмици и лекарите, и застрахователите дават на всички добри съвети: не пътувайте в чужбина, освен ако не говорим за някои трудни житейски ситуации. Този съвет трябва да се приема много сериозно. Статистиката на най-големия застраховател на пътувания, ERV, е разочароваща: 9 от 10 жени, които търсят медицинска помощ в чужбина за усложнения на бременността, губят дете.

И накрая, нека си припомним още един фактор. С гестационна възраст 30-34 седмици се извършва ултразвуково сканиране на мястото на наблюдение на бременна жена. Тоест през този период също е по-добре да сте в обсега на медицинското заведение, където се наблюдава бременността..

КАКВА ЗАСТРАХОВКА ДА ИЗБЕРЕТЕ БРЕМЕННА

„Първото нещо, което туристите трябва да разберат, е, че бременните жени, пътуващи в чужбина, се нуждаят от специална и отделна застраховка с опции специално за бременни жени. Нито една от основните застрахователни полици на пазара, която се предлага „по подразбиране“ в обикновен тур пакет, не покрива рискове от усложнения при бременност на 12-31 седмица. В този случай туристът трябва да поиска от туристическия агент или сам да организира допълнителна застраховка по специална програма, "- казва изпълнителният директор на застрахователната компания ERV.

За бременни жени, пътуващи в чужбина, е необходима специална и отделна застраховка с опции специално за бременни жени - това не е застраховката, която вече е включена в туристическия пакет

По-голямата част от руските застрахователни компании не включват в основните програми рисковете от усложнения на бременността до 12 седмици. Единственото изключение на пазара е ERV застраховката, която дори в „основната“ версия признава усложненията на бременността до 12 седмици като застрахователно събитие, тъй като има вероятност застрахованата да не е знаела за бременността си в ранните етапи.

Застрахователните продукти за бременни жени, започващи от период 12-13 седмици, са в асортимента на всички основни играчи на застрахователния пазар, туристът може да избере такава застраховка по набор от опции, размера на застрахователното покритие или цената.

Що се отнася до застраховката, която покрива рисковете до 31 седмица от бременността (това е максималният период), има относително малко от тях. Най-"пълната" застраховка отново е при ERV (тарифа Optima): освен периода до 31 седмици включително, покритието тук включва медицински разходи не само за жени, но и 10 хиляди евро за грижи за дете в лечебно заведение в случай на преждевременно раждане (други компании покриват само разходите за медицински грижи за майката). Тази сума ще бъде достатъчна за дългосрочно кърмене на бебе, използващо специално оборудване в Европа или Турция..

И разбира се, застраховката задължително трябва да включва опцията за „анулиране на пътуването“ (на общ език се нарича още „застраховка за анулиране“). Състоянието на бременна жена се променя и може да се случи точно преди пътуването да има противопоказания за полета. Важно е да запомните, че ако турист лети със съпруга си, децата, други роднини, тогава всички те ще получат пълния размер на цялата обиколка само ако за всички тях е издадена „застраховка за отмяна“ (и не само за самата бременна жена).

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ БРЕМЕННА ЖЕНА ПРЕДИ НАПУСКА И КАКВИ ДОКУМЕНТИ

Преди пътуването (3-7 дни предварително), трябва да посетите терапевта и лекуващия гинеколог, да получите съвет и, ако е необходимо, да се подложите на предписаните тестове и процедури.

Трябва да помолите лекаря да издаде сертификат за авиокомпанията за периода на бременност и липсата на медицински противопоказания (без него, ако има външни признаци на бременност, някои въздушни превозвачи може да нямат право да се качват на самолета).

„В допълнение към застраховката, документите за пътуване и паспортите, трябва да вземете и обменна карта - особено ако отивате в Русия. За удобство и спокойствие на почиващия, можете също да вземете извлечение от лекуващия лекар с вашата анамнеза, срещи, резултати от последното ултразвуково сканиране, скрининг и т.н., и да ги преведете, ако не на езика на приемащата държава, то поне на английски “, съветва лекарят. гинеколог Наталия Бадикова.

Също така би било хубаво, ако лекуващият лекар може да бъде в контакт с туриста по време на празниците. Съвременните телемедицински услуги позволяват това. Например преди пътуването можете да проверите с Вашия лекар дали той консултира дистанционно в специално приложение или да закупите абонамент за няколко телемедицински консултации на доверен телемедицински оператор. Между другото, гинеколозите също се консултират дистанционно.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ПЪТЪТ

„Дърпащи болки в долната част на корема през първия триместър на бременността, дърпащи, схващащи болки или напрежение (фалшиви и истински контракции) - през втория и третия триместър на бременността преди пътуването - събуждане. Това са безусловни причини за незабавна медицинска помощ. Кафяво размазване или особено алено зацапване на всеки етап от бременността, воднисти - през втория и третия триместър - също е причина незабавно да се консултирате с лекар, а не да отидете на летището ", казва Наталия Бадикова.

Сред другите "лоши" признаци, които говорят за необходимостта от бърза консултация на турист с лекар, е остро главоболие, придружено от шум в ушите. Това може да са първите признаци на гестоза или прееклампсия. Причини за отлагане на пътуването за бременна жена - повръщане, диария, както и обостряне на съпътстващи заболявания.

За да може една бременна жена безболезнено да отмени пътуването по здравословни причини и да не загуби пари, при закупуване на турне или поотделно (но максимум 5 дни преди отпътуването), трябва да сключите застраховка за отказ за всички участници в турнето, за което вече споменахме. Като правило цената му е 5% от общата сума на турнето.

II. ПОЛЕТИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

САМОЛЕТ, КОЛА, ВЛАК - КАКВО Е ПО-БЕЗОПАСНО ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ?

Противно на общоприетото схващане, самолетът не е най-"рисковият" вид транспорт за бременни жени..

„Много хора смятат, че най-безопасният начин за бременни жени да пътуват с личен автомобил е, че можете да спрете, където пожелаете. Но това не е така. Начинът, по който се клати в кола, никъде не се тресе, дори и във влак. Неравности, внезапно спиране, извънредна ситуация на пътя - всичко това има много негативен ефект върху състоянието на бременността. Плюс продължително физическо бездействие, гадене, миризма на бензин - това може да предизвика каскада от патологични реакции ", казва д-р Бадикова.

Що се отнася до влака, ако е удобен експресен влак и особено ако пътуването не е дълго (3-4 часа, "Sapsan"), тогава може да се помисли. Можете също така да разгледате новите двуетажни експресни влакове "Москва-Сочи". В други случаи, особено ако влакът е стар, с подходящи за възрастта бани, лекарите препоръчват да се мисли за самолет вместо влак..

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ ДА ПРЕХОДЯТ СКЕНЕРА ПО ДОЛГО ТЪРСЕНЕ НА ЛЕТИЩЕТО

Опасни са само рентгеновите апарати - следователно трябва да разберете какъв тип скенери има на летището. Ако устройството има съответна икона, тогава трябва да покажете на служителя на летището свидетелство за бременност и да преминете през други процедури за скрининг.

Съвременните устройства на летищата обаче не са опасни за бременните жени. „Съвременните летищни скенери използват нискочестотно електромагнитно поле. Това не е йонизиращо лъчение, няма вреда за тялото на бременната жена и бебето от него, както и от ултразвук “, казва Наталия Бадикова.

ПОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА: КАК ДА ИМЕ И КАКВО ДА ПРИЕМАТЕ СЕБЕ СИ

Въздушното пътуване също има свои фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на здравето на бременните жени. Има рискове, но ако бременната жена се чувства добре и лекарите нямат възражения срещу ваканцията, можете да летите.

Първо, това са разликите в кръвното налягане по време на излитане и кацане. Това обикновено се решава чрез създаване на състояние на покой (по време на полета трябва да вземете специална възглавница с регулируемо надуване, еднократни тапи за уши, маска за очи) и да пиете много вода (обикновена вода без газ). Водата може безопасно да се купи вече на летището след преминаване на границата. Също така е добре да вземете със себе си по време на полета блокче черен шоколад (в случай на спадане на налягането и само за лека закуска).

На второ място, това е физическо бездействие и дълъг престой в седнало положение, така че бременните жени по възможност трябва да избират дестинации за почивка с кратък полет (3-5 часа) през този период от живота си.

Бременните жени трябва по възможност да избират дестинации за почивка с кратък полет (3-5 часа) през този период от живота си.

Защо? „Продължителното седене води до задръстване в малкия таз. Това може да наруши притока на кръв в тазовите органи, включително матката, и да доведе до промяна на движението на червата. Набъбналите чревни бримки могат да окажат натиск върху матката, това може да причини хипертоничност, която в някои случаи може да причини аборт “, обяснява Наталия Бадикова. Как да се справим с този риск? Това е просто: по време на полета трябва да се опитате да обикаляте по-често кабината, да ставате, да сменяте положението на тялото, да правите лека гимнастика за краката и ръцете.

По време на полета (в ръчния багаж) бременната жена трябва да помни да приема хигиенни продукти (мокри кърпички, подложки за еднократна употреба и др.), Мицеларна вода (не повече от 100 ml, които трябва да се допускат в самолета) - за овлажняване на кожата по време на полет, набор от препарати (ако лекарствата са редки и се предписват по-добре, вземете рецепта за тях, понякога - с нотариално заверен превод - за да се избегнат затруднения на границата).

Също така, бременните жени трябва да се грижат за компресионния трикотаж по време на полет. Това трябва да са чорапи или високи до коляното (класът на компресия трябва да бъде определен от лекуващия лекар). През втория и третия триместър трябва да се носи пренатална превръзка за полета. По време на полета жената трябва да носи памучно бельо и сутиен с широки презрамки.

По време на полета е по-добре бременните да са в удобни обувки - в леки дишащи мокасини или пантофи.

III. ПОЧИВКА НА ПЛАЖ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

КОЯ ДЪРЖАВА ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗА ПРАЗНИК НА ПЛАЖ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Списъкът на такива държави се определя от комбинация от три основни фактора. Първо, както вече казахме, това трябва да са дестинации с кратък полет (най-много до 5 часа).

На второ място, това трябва да са Русия или чужди неекзотични страни с относително умерен климат и диета, адаптирана към нашата кухня. Трябва да се избягват страни с прекалено горещ климат и екзотична кухня.

„Водата и храната, нехарактерни за нашата диета, например в страните от Южна и Централна Америка, Югоизточна Азия, могат да провокират токсикоза при бременни жени през първия триместър, дори ако нямате такава. Той също е провокиран от горещина. Факт е, че хипогликемията (липсата на глюкоза) може да послужи като тласък за развитието на токсикоза при бременни жени. И това се случва в горещ климат поради повишено изпаряване на влагата от кожата, обилно пиене и в резултат на това липса на апетит и дълги интервали в приема на храна “, казва д-р Бадикова.

Лекарите съветват бременните жени да избират за плажна ваканция онези страни, където средната дневна (внимание - не дневна, а среднодневна) температура в мястото и през периода на почивка не надвишава 30,5 градуса по Целзий.

Бременните жени трябва да избират за плажна почивка онези страни, в които средната дневна (не дневна, а среднодневна) температура по време на ваканцията не надвишава 30,5 градуса по Целзий

Определено не си струва да избирате държава за бременна ваканция, където съществува риск от заразяване с инфекции на ламблиоза и инфекциозни заболявания като цяло (японски енцефалит, треска от денга, зика и др.). Определено трябва да се изключи от посещение на страни, в които се препоръчва да се ваксинира предварително (списъкът може да бъде намерен на уебсайта на Rospotrebnadzor). Лекарите силно препоръчват бременните жени да не се ваксинират срещу никакви заболявания - това може да има фатални последици за детето, тъй като всяка ваксина преминава през плацентарната бариера.

На трето място, в допълнение към климата и храната, бременните жени трябва да вземат предвид още един фактор при избора на дестинация за почивка: наличността и нивото на лекарства в страната и в хотела. По време на бременност трябва да се предпочитат страните с развита медицина (поне в курортите), а когато избирате хотел, трябва да попитате туристическия агент дали в хотела има лекар (по правило той е в хотели от висок клас).

По този начин изборът на бременна жена през първия и втория триместър се свежда до следния списък с дестинации: това е Русия, достойни хотели в Турция, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Хърватия, България, Черна гора, Словения, Чехия. Можете също така да отидете в страните от Персийския залив (за предпочитане в развитите емирства на ОАЕ - Дубай и Абу Даби, или в Катар) и внимателно да изберете хотел, като предпочитате високо ниво.

Страните от Екваториална Африка, Югоизточна Азия и Америка трябва да бъдат изключени от вашия списък по време на бременност поради дългия полет, горещия климат, необичайната кухня, риска от инфекциозни заболявания, а в някои случаи и поради необходимостта от ваксинации.

КАК ДА ТАН ПРЕЗ БРЕМЕННОСТ

Всичко е наред и бременната туристичка е на морския курорт. Лятото и плажът означават слънце и тук лекарите също имат свои съвети. Слънцето, разбира се, носи на бременната жена положително (освобождават се повече ендорфини), попълва дефицита на витамин D, характерен за жителите на северните страни.

Първо, да бъдете на слънце и дори да плувате в морето (поради отражението на слънчевите лъчи от водната повърхност) трябва да се избягва от бременните жени от 12.00 до 16.00.

На второ място, и през останалото време, трябва внимателно да обмислите защитата от слънчева светлина. „По време на бременност жената често има хиперпигментация. Като се има предвид, че сте на слънце, докато сте на почивка, има много голяма вероятност старчески петна, лунички, появили се по време на бременност на отворени части на тялото, да не изчезнат. Следователно бременната жена трябва да вземе предпазни средства от слънцето на почивка, със защитен фактор най-малко 50 - повече е по-добре. Желателно е такъв продукт да съдържа витамин Е. И веднага след излагане на слънце трябва да се приложи специален продукт след слънце, който допълнително да овлажни кожата “, казва Наталия Бадикова.

С вас бременната жена трябва да приема на почивка слънцезащитни продукти със защитен фактор най-малко 50 - за предпочитане повече. Желателно е съставът да съдържа витамин Е

По-специално, лекарите смятат, че такива защитни средства като Sanosan, Lierak, Uriage, от бюджетни, например Garnier, са добре доказани средства. Но всичко е индивидуално и при избора на марката и, най-важното, състава на продукта, е по-добре да следвате съветите на лекуващия гинеколог.

Гинеколозите настоятелно препоръчват на туристите да носят затворен бански на плажа, с изключение на пряката слънчева светлина върху корема. „Също така би било много добре да вземете капачка с голям козирка или шапка с периферия - за да се изключи излагането на слънце на лицето, тъй като рисковете от появата на старчески петна при бременни жени са много високи“, съветва д-р Наталия Бадикова.

КЪДЕ Е БЕЗОПАСНО ПЛУВАНЕТО НА БРЕМЕННА ЖЕНА - МОРЕ ИЛИ БАСЕЙН

Бременните жени могат спокойно да плуват в морето, ако е топло и удобно за жената. Продължителността на престоя в него - до първия момент, когато бременната жена се чувства "студена". Друг съвет - нежелателно е бременните жени да стоят дълго време в мокър бански. При първите неудобни усещания е по-добре да се преоблечете и затова вземете със себе си повече от един комплект.

В същото време, казват експертите, морето за бременни жени определено е за предпочитане пред басейна..

„Прекомерно хлорираната вода в някои басейни може да доведе до промени в микрофлората на влагалището и в резултат на това до бактериална вагиноза или възпаление на определената област“, ​​казва Наталия Бадикова. След басейна също е по-добре бременната жена да извършва външно (само външно!) Лечение на интимни места с мирамистин или подобни средства.

КАК ДА ЯДЕМ БРЕМЕННИ ЖЕНИ НА ПОЧИВКА

По-добре е да оставите хранителната дажба в хотела същата, близо до набора от продукти, които жената яде у дома, казват лекарите. Практически съвети, особено при системата "ол инклузив" - бюфетът в хотела ви позволява да изберете почти всякакъв вид храна.

Въпреки това има ограничения: така че, всички газирани напитки трябва да бъдат изключени, вместо зелен чай е по-добре да пиете черен чай. И всички екзотични продукти за нас, включително южните плодове и зеленчуци, трябва да се добавят към диетата постепенно, на малки порции, започвайки от 3-4 дни ваканция.

„Не бива да ядете повече от два необичайни плода на ден (например манго). Ако говорим за прясно изцедени сокове, то това е заместител на плодовете (или плодовете - или соковете от тях). Такива сокове трябва да се пият стриктно след хранене, а не на гладно, за да се избегне повишена секреция на солна киселина и киселини в стомаха “, обяснява лекарят Бадикова.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО СЕ НАУЧИТЕ ЗА БРЕМЕННОСТ ПО ВРЕМЕ НА ОТПУСКА

Туристката научила за бременността си, докато била на почивка, и ще има обратен полет. Случва се. Ако няма обезпокоителни моменти (кървене, болка и т.н.), не е необходимо да се свързвате с местния лекар. Какво трябва да се направи вече през този период?

Лекарите съветват в този случай незабавно да смените диетата на по-частична, да изключите алкохола, кафето, пушенето (ако има такъв навик) и да включите в диетата повече месо, риба, пиле. В същото време е необходимо да се ограничи консумацията на ярко оранжеви и червени зеленчуци и плодове - за да не се образува алергичен синдром.

Що се отнася до трансфера до летището и самия полет, бременна жена в ранните етапи трябва да бъде изключена от вдигане на тежести.

ВНИМАНИЕ:

Още по-интересни материали от ATOR - в нашия канал на Yandex.Zen.

Безплатни онлайн курсове, уеб семинари и електронни каталози на туроператорите можете да намерите на портала на Академията ATOR.

За актуални СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ на туроператори за турове в чужбина и в Русия вижте раздела SPO на портала ATOR.

Къпане и тен по време на бременност късно или рано: възможно ли е или не, какви правила трябва да се спазват и в кои водоеми е по-добре да не се плува

Безопасно ли е за бременни жени да се отпускат в морето? Какви могат да бъдат причините за противопоказанията за почивка на морето. Къде да отида при бъдещата майка на почивка?

 1. Море и бременност
 2. Бременност в морето: плюсове и минуси
 3. Възможно ли е да отидете на море по време на бременност
 4. В началото на първия триместър
 5. През втория триместър
 6. През третия триместър
 7. Поради какви причини не можете да отидете на море по време на бременност
 8. Болести
 9. Транспорт и път
 10. Други причини
 11. Къде е най-доброто място за ходене по време на бременност в морето
 12. Списък на популярните курорти в Русия
 13. Море в чужбина
 14. Крим
 15. Правила за курортна ваканция за бременна жена в морето
 16. Колко течност да приемате
 17. Какви лекарства да вземете със себе си на морето
 18. Какво да поемете на път
 19. Колко да се слънчеви бани на слънце
 20. По кое време на деня е по-добре да не ходите на плаж
 21. Как да планирате хранене
 22. Какво не можете да ядете в морето
 23. Полезна морска ваканция за бременни жени и правила за плуване
 24. Колко време можете да прекарате във водата
 25. Заслужава ли си да плувате в басейна
 26. Правила за избор на бански костюми
 27. Полезно видео

Море и бременност

Морският бряг привлича туристи от различни части на света по време на плажния сезон. Те планират пътуване до морето предварително, резервират хотели, но изведнъж разбирате, че сте в позиция. По време на бременност има редица ограничения за жените, така че въпросът да останат бременни на плажа е остър: опасно или полезно е да ходите на море през този период?

Бременност в морето: плюсове и минуси

Много акушер-гинеколози съветват бъдещите майки да отидат на море, за да нормализират дихателната система, да стабилизират сърдечно-съдовата система. Положителният ефект на морската вода е доказан от експерти. Съдържа компонентите на йод и селен, които оказват влияние върху стабилния нормален ход през целия период на бременността и помагат за формирането на основата на умствените способности на детето..

Пътуването до морето дава положителни емоции, но някои жени са загрижени за своето здраве и здравето на бебето си. Но има противници на всяко пътуване по време на бременност. Претеглете плюсовете и минусите, преди да вземете окончателно решение.

Възможно ли е да отидете на море по време на бременност

Ако няма здравословни проблеми, тогава е абсолютно препоръчително да отидете на море за жени в отлично положение. Бременността е разделена на триместър и всеки от тях има свои собствени ограничения..

В началото на първия триместър

Не трябва веднага да събирате багажа си на морето, ако разберете, че сте бременна. В ранните етапи съществува опасност пътуването да представлява заплаха за развиващия се плод. Не забравяйте да преминете всички необходими тестове, консултирайте се с лекар. Опасно е да отидете на пътуване, ако имате токсикоза. Ако специалистът не е установил очевидни здравословни проблеми, тогава можете да отидете на пътуване.

През втория триместър

Най-доброто време да се насладите на морския въздух и да плувате в солената вода е вторият триместър на бременността. Пълноценна ваканция по морето ще се получи при липса на противопоказания според диагнозата на лекаря от антенаталната клиника. Положителните емоции в този период засягат тялото на млада майка и дете..

През третия триместър

Лекарите не позволяват на бременните жени да отидат на почивка на море след 31 седмици. Терминът е доста голям и е неразумно да се рискува през този период. Тялото се подготвя за раждане и по всяко време може да настъпи това дългоочаквано събитие.

Поради какви причини не можете да пътувате до морето по време на бременност

Само бременността не може да бъде причина за ограничаване на пътуванията до морето. Много лекари съветват да отидете на море, за да наситите организма с минерали и полезни елементи преди раждането. Има болести, а пътят към морето може да е причина за отказ от пътуване.

Болести

За комфортен престой на морето е желателно да сте напълно здрави. Има няколко диагнози, за които не се препоръчва да плувате в морето.

 • Алергии, хронични заболявания. Веднъж извън дома с обостряне на алергия или някакво хронично заболяване, ще стане трудно да се получи квалифицирана медицинска помощ..
 • Заплахата от прекъсване на бременността. С такава диагноза да се помисли за пътуване до морето е като престъпление. Всякакви внезапни промени в климата, серпентина по пътя към морския бряг, полет - всичко това представлява голяма опасност за раждането на плода.
 • Плацента превия. С такава диагноза всяко натоварване на тялото може да доведе до вътрешно кървене. Опасността от диагнозата се контролира с ултразвук.

Транспорт и път

Когато планирате пътуване до топли страни, трябва да проучите курортите и да намерите най-добрия маршрут. Сезонът, през който планирате почивката си, също е важен. Бременността се взема предвид и при закупуване на билети до морето.

 • Пътувайте до морето с кола. Той има редица предимства, тъй като по всяко време можете да спрете край пътя, да слезете от колата, да се загреете. Дългото пътуване има уморителен ефект върху тялото на бъдещата майка. Удобно е да отидете до морето с кола, освен ако не е пътуване на 10 000 километра. Дългото седене в една поза е трудно за всеки човек и това е противопоказано за бременни жени.
 • Пътувайте до топли страни със самолет. Лекарите от цял ​​свят се съгласяват да избягват полети по време на бременност. Спадните налягания са осезаеми за тялото на бременната жена и могат да причинят преждевременно раждане. Вторият триместър на бременността се счита за по-безопасен период за полет със самолет, така че в самото начало и в края на периода е по-добре да отложите полета.
 • Влак. Доста безопасна форма на транспорт и в същото време удобна. На гарите можете да излезете и да вземете малко въздух. По всяко време бременна жена може да върви по каретата и ако се чувства уморена, тогава легнете.

Други причини

Лекарите искат да се въздържат от пътувания до морето до онези места, където трябва да се изкачите в планината. Честите спада на налягането и прекомерната активност не са необходими на бъдещата майка. Не се препоръчва да ходите в екзотични страни, защото промяната в климата, храненето, часовата зона може да повлияе негативно на здравето на жената.

Ако имате някакви здравословни проблеми, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, той ще Ви каже как да предпазите тялото си от различни усложнения по време на пътуване.

Къде е най-доброто място за ходене по време на бременност в морето

Планирайте пътуването си извън сезона на плажа. Туристическата обиколка трябва да бъде напълно изключена от избора на опции за пътуване. Прочетете отзиви за мястото, до което планирате да пътувате. Помислете за всички недостатъци на популярните курорти през юли - началото на август: силна музика, тълпи от хора по насипа, непоносима жега. Къде трябва да отиде бъдещата майка на почивка??

Списък на популярните курорти в Русия

Курортите на Краснодарския край гостоприемно приемат туристи по всяко време на годината. Черно море е известно с влажния си климат, голям асортимент от ястия с морски дарове, което е много полезно по време на бременност.

Препоръчани места за престой:

 • 1) Туапсе. Малък уютен град с каменист плаж. За промяна можете да се разходите из градския парк и да вдъхнете чист чист въздух. В града има много кафенета и ресторанти за всеки вкус. За тези, които се нуждаят от определено лечение на кожни заболявания или решаване на проблеми с дихателната система, на територията на Туапсе има санаториуми.
 • 2) Болшая Анапа. Това е курортна зона с няколко популярни курорта - Анапа, Джемете, Витязево, Сукко, Благовещенская. Тази курортна зона има прекрасен въздух, както и центрове за лечение на кал. Най-спокойната почивка е гарантирана в Благовещенская - чист пясъчен плаж, чист морски въздух.

Море в чужбина

Рязката промяна в климата е вредна за човешкото здраве и още повече за бременните жени. Желателно е да изберете държава за отдих със сходни климатични условия. Какви места можете да препоръчате за бременни жени:

 • 1) Турция.
 • 2) Гърция.
 • 3) България.
 • 4) Испания.
 • 5) Арабски емирства.
 • 6) Израел.

В България почивката и лечението в санаториумите на Златни пясъци и Велинград е популярно сред бременните жени. Тук можете да се прегледате и да вземете курсове по медицински процедури за здравни цели. Специализирайте в тези санаториуми за лечение на заболявания на нервната система, дихателната система, гинекологията.

В град Садански са популярни боровите горички, които лекуват заболявания на дихателната система, алергии. Слънчеви бани, разходки на чист въздух, удобни стаи на санаториума - всичко това ще бъде от полза на всяка бъдеща майка.

Испанският курорт Коста Дорада е търсен сред почиващи семейства с деца и бременни жени. Плажовете граничат с планини, така че дори и при ветровито време е топло и няма големи вълни. Туристите, които предпочитат курортите в Испания, са склонни да ходят на екскурзии и да разглеждат забележителностите, които има много.

Хората отиват в Израел в курортите на Мъртво море предимно за подобряване на здравето. В такива курорти ще ви бъде предложено лечение с кал, таласотерапия. Бъдещите майки могат да плуват в Мъртво море за кратко време и най-добре е просто да намокрите краката си и да овлажните кожата на тялото.

С откриването на Керченския мост популярността на кримските курорти се е увеличила няколко пъти. Намирането на квартира няма да бъде трудно. Историческите забележителности и природните пейзажи с планински вериги ще се харесват и помнят дълго време. Трябва обаче да се помни, че пътят до Крим не е близо и пътищата не са с отлично качество. За бременни жени се препоръчва да посетите следните курорти:

 • Гурзуф.
 • Коктебел.
 • Зандър.
 • Феодосия.
 • Евпатория.
 • Ялта.

Къща за гости "Фамилия" в Гурзуф предлага комфортни стаи на разумни цени. За бременни жени и двойки с деца това е идеална възможност за почивка. Безплатен паркинг, климатик и всички необходими удобства в стаите. Стаите разполагат със собствена кухня, която ще ви позволи да приготвите сами храната си.

Хотел "Сефа" във Феодосия. Чисти стаи гарантирани, а плажът е само на 100 метра. Плаж със златист пясък, уютен двор, където можете да вечеряте на чист въздух. Ако сте на почивка с деца, тук няма да им е скучно.

"Петър-хотел" в Евпатория. Ако предпочитате комфортна спокойна почивка, така че да няма тълпи на плажа и задръствания, тогава това е мястото за вас. Деца под 5 години се настаняват безплатно. На редовните клиенти се предоставя 10% отстъпка за настаняване в хотел. Просторни стаи с всичко необходимо за комфортен престой.

Субтропичната растителност перфектно допълва красотата на полуостров Крим. В сезона на най-голяма активност на туристите през юли-август, бъдещите майки трябва да бъдат внимателни при избора на кримски курорти като ваканция на морето.

Правила за курортна ваканция за бременна жена в морето

Не забравяйте, че тежките натоварвания няма да са от полза за тялото ви, затова се опитайте да се насладите на чистия въздух и да се отпуснете. Разходете се и не пренебрегвайте правилата на слънчевите бани. Не забравяйте, че изменението на климата може да предизвика неприятни усещания, вземете необходимите лекарства със себе си.

Колко течност да приемате

Тялото на бременна жена постоянно изпитва нови усещания. В жегата сте жадни и жадни, но трябва да бъдете предупредени срещу опасността от приемане на неизмерено количество течност. Бременните жени са склонни да образуват отоци, именно поради натрупаната течност. Най-оптималното количество вода ще бъде обем от 2-2,5 литра на ден..

Какви лекарства да вземете със себе си на морето

Ако са ви предписани специални витамини и лекарства, трябва да ги вземете със себе си. Поставете мирамистин, лизобакт, звездичка, парацетомол в аптечката.

Какво да поемете на път

За бременна жена, освен обичайните неща в багажа, определено трябва да вземете със себе си:

 • Обменна карта. Задължителна медицинска застраховка на медицинска полица или доброволна медицинска застраховка.
 • Комплект за първа помощ с лекарства, витамини, които се предписват от лекуващия лекар.
 • Хигиеничен набор от неща.
 • Чиста хладка вода и лека закуска.

Колко да се слънчеви бани на слънце

Слънчевите бани за бъдещата майка са полезно нещо. Не забравяйте да носите шапка, за да избегнете топлинен удар. Най-добре е да планирате слънчеви бани сутрин и вечер (от 6 до 9.30 и от 17.30 до 19.30). Следвайки тези указания, тенът ще бъде безопасен. Слънцето насища организма с витамин D, който е отлична профилактика на рахит при нероденото бебе.

От медицинска гледна точка прекомерният ентусиазъм за слънчеви бани провокира намаляване на съдовия тонус, както и разширени вени. Когато излизате на слънце, винаги нанасяйте слънцезащитен крем с UV защита SPF 30 или повече.

По кое време на деня е по-добре да не ходите на плаж

Морският въздух е по-здравословен от градския, той е наситен с кислород, който засяга мозъка на бебето. Има ограничение във времето на плажа за бременни жени. По време на най-голямата слънчева активност - от 11.00 до 15.00, трябва да изберете да си починете в стаята или да се разходите в парка.

Как да планирате хранене

Искам да ям повече в морето, отколкото у дома. Не преяждайте и опитвайте безразборно нови екзотични ястия. Опитайте се да избягвате мазни и пикантни храни. Ако е възможно, гответе собствена храна, за да сте сигурни в нейното качество.

Какво не можете да ядете в морето

Ако сте на почивка в чужбина в екзотична държава, тогава трябва да се въздържате от местната национална кухня.

 • Не можете да ядете скариди, миди и други морски обитатели в големи количества, тъй като такава храна е богата на протеини и е полезна за организма в нормални количества.
 • Не яжте немити плодове и зеленчуци. Вземете със себе си малка бутилка вода, за да можете да ядете закупената храна чиста във всяка ситуация.

Полезна морска ваканция за бременни жени и правила за плуване

Ако стигнете до морето в средата на сезона, тълпите не могат да бъдат избегнати. Плувайте в басейна, но наблюдавайте температурата на водата.

Колко време можете да прекарате във водата

Морската вода съдържа комбинация от минерали и соли, която е полезна за кожата. След къпане не избърсвайте веднага капки вода. Оставете го да се абсорбира и да насити тялото с полезни елементи.

Правила за престой на плажа за бременна жена:

 • 1) Време за плуване и слънчеви бани преди 10.00 и след 17.00.
 • 2) Препоръчително е да прекарате 15-20 минути във вода с почивки.
 • 3) Не можете да се слънчеви бани на открито.

Заслужава ли си да плувате в басейна

В басейна обикновено има чиста вода, която постоянно се проветрява и обновява. Разбира се, можете да плувате в басейна за бременна жена. Помислете за температурата на водата и избягвайте твърде ниските температури.

Правила за избор на бански костюми

С появата на корема възниква въпросът за избора на бански. Производителите на бански и бельо произвеждат серия за бременни жени, така че можете да намерите бански за всеки вкус. Разчитайте на основните правила за избор на бански:

 • Размерът на банския трябва стриктно да съответства на размера на дрехите на бременната жена или с 1 размер по-голям. Супер тесните тоалети ще стегнат кожата, кръвоносните съдове, което ще повлияе негативно на развитието на плода.
 • Банският костюм от едно парче ще изглежда привлекателно за всяка фигура, така че дори ако сте натрупали излишни килограми по време на бременност, това ще помогне да се скрият недостатъците на фигурата.
 • Обърнете внимание на състава на материята, от която е ушит банският. По-добре, ако те са естествени дишащи тъкани.

За да развеселите бъдещата майка и да родите здраво бебе, отидете на морето и следвайте някои прости правила. Плуването в морска вода повишава съдовия тонус и тонизира нервната система. Морският въздух и нежното слънце укрепват имунитета и помагат за подготовката за раждане..

Бременност и море. Възможно ли е бъдещите майки да отидат на морето, как правилно да си почиват на лятното слънце.

Бременност и море. Възможно ли е да пътувате по време на бременност?

Дойде дългоочакваното лято! О, как искаш да отидеш на море! Не се отричайте, изберете обиколка или изберете, опаковайте нещата си - и тръгвайте! Но ето едно предупреждение! Съвместими ли са бременността и морето? Кога ще може да се излезе сега, защото скоро ще се роди бебе, а с малко дете не винаги е в безопасност! Какво да правя? Отговорът е прост: ако няма усложнения, тогава трябва да зарадвате тялото си, отидете и се отпуснете! Но е необходимо да се вземат предвид някои моменти, за да не навредите на себе си и на бебето.

Бременност и море. Неща за обмисляне?

Първото условие е нормалното протичане на бременността! Най-оптималният период за отдих край морето е от 12 до 30 седмици, тоест втори триместър. През първия триместър органите и системите на бебето се формират активно, а през третия триместър натоварването на всички органи на бъдещата майка е твърде голямо, така че е по-добре да не рискувате. Периодът на почивка трябва да бъде 2-3 седмици. През този период настъпва възстановяване..

Дните, когато лекарите смятаха бременността и морето за несъвместими понятия, отминаха! И често в различни курорти можете да срещнете бъдещи майки с очарователен корем! И това е страхотно! Това означава, че чистият въздух, нежното слънце и топлата морска вода се търсят от бъдещите майки и вярно служат за запазване на тяхното здраве и здравето на неродените бебета. Транспортът се развива много бързо и много курорти са станали много по-близо до нас, стана много по-лесно и по-удобно да стигнете до тях и е по-безопасно да бъдете там..

Бременност и море - показания и противопоказания

Основната медицина промени мнението си относно пътуванията за бременни жени. Преди това лекарите препоръчваха да не се ядат непознати плодове в големи количества и да се носи шапка, но сега има заповед, издадена от Министерството на здравеопазването, която ясно посочва индикации и препоръки за организиране на почивка за бременни жени. Този документ ясно посочва, че индикацията (т.е. не съвсем приемлива, но дори желателна) за спа престой е бременност от 12-35 седмици, особено ако:

- анемия от първа степен;
- заболявания на вътрешните органи (не в остър стадий);
- невроциркуларна дистония (НЦД);
- многоплодна бременност (до 28 седмици);
- история на спонтанни аборти;
- анамнеза за следсрочна бременност;
- история на малки и големи бебета;
- анамнеза за безплодие;
- ниско тегло при бременна жена;
- живот в неблагоприятни условия и работа в опасни производства;
- възрастта на бременната жена е над 28 години (по време на първата бременност);
- възрастта на бременната жена е до 18 години.

В същия документ са изброени противопоказания за бременни жени, които не се препоръчват да пътуват до курорти:

- силно повръщане на бременни жени;
- късна гестоза;
- заплахата от прекъсване на бременността;
- кървене, настъпило по време на бременност;
- предлежание на плацентата;
- липса на вода и многоводие;
- дефекти и новообразувания на гениталните органи;
- анемия степен 2 и 3;
- белег на матката след цезарово сечение.

Същата заповед определя изискванията за местата на пребиваване на бъдещи майки, които са на почивка. Това трябва да са жилища в рамките на града или разположени на разстояние не повече от 30 километра от родилния дом, където има телефонна връзка и удобни пътища за достъп. Предпочитан партер.

Бременност и море. Кой транспорт да избера?

Как да отида там? Това е първият въпрос, който възниква при планирането на ваканция по време на бременност. Железопътният транспорт се счита за най-удобен. Но влаковете не винаги вървят в необходимата посока. Как да лекуваме летенето по време на бременност? на самолетите, като правило, те преминават без проблеми, тъй като кабината е запечатана и въздухът се подава в кабината, обогатен с кислород, така че няма падане на налягането и разреждане на въздуха. Но ако има признаци на ранна токсикоза или този полет е първият в живота ви, тогава е по-добре да се въздържите от него. В случаите, когато бременността вече е видима, при качване може да бъдете помолени да покажете обменна карта и ако периодът е повече от 36 седмици, не е изключено и писмено разрешение от лекаря. Поискайте да ви дадат място на пътеката пред самолета, за да можете бързо да стигнете до тоалетната.

Ако пътувате с кола, тогава се движете на не много големи разстояния, правете спирки за 15-20 минути на всеки 2 часа. Предпазният колан трябва да се закопчава под корема.

Бременност и море, море, море...

И сега, вие сте на море! Ура! В този момент е най-добре да слушате гласа на разума и да не правите никакви резки движения през първия ден. Първо, вие сте уморени на пътя, и второ, тялото трябва да се аклиматизира. Затова първият ден е спокойна почивка. Трябва да бъдете особено внимателни към здравето си за онези бъдещи майки, които са преминали повече от една часова зона. Най-хубавото е да се наспиш добре..

Курортът е преди всичко място за отдих. Приятна природа, топъл въздух и вода, промяна в обичайната среда, пътуване, нови впечатления - всичко това има положителен ефект върху състоянието на майката и бебето. Но екстремните забавления ще трябва да бъдат изоставени. Рафтинг, джипинг, гмуркане, парапланеризъм - нищо от това не е подходящо за бъдеща майка. Също така трябва да се въздържате от туризъм в планината. По време на бременност не можете да се изкачвате на височина над 1000 метра над морското равнище, възможно е рязък спад на вътрематочното налягане. Тук също си струва да се отложат обиколки с хеликоптер и конна езда. Тук вибрациите също са нежелани..

С една дума, трябва да почивате на морето и да не пренапрягате тялото си! Морската вода има тонизиращо и тонизиращо действие върху организма. Съставът на морската вода е уникален! Йони на микроелементи магнезий, калий, натрий, йод, флуор, бром, фитонциди проникват през кожата в тъканите на тялото, подобрявайки работата на всички негови системи. Водният масаж е нежен и щадящ цялото тяло и е отлична профилактика на късна гестоза и отоци.

Плуването е прекрасно леко упражнение за бременна жена. Но е важно да не прекалявате. Също така си струва да се лекуват всякакви товари, включително ходене..

Морският въздух, наситен с йони, регулира окислително-възстановителните процеси, кръвното налягане, кръвообращението. Сутрешните въздушни бани - имат прекрасен ефект върху цялото тяло и настроението. Освен това слънчевите лъчи насърчават синтеза на витамин D в организма, което е отлична профилактика на рахит при неродено бебе. Умерената слънчева светлина увеличава устойчивостта на тялото. Това е особено важно за онези майки, които имат конфликт на Rh бременност. НО всичко е добро в умерени количества! Опасността от получаване на слънце, топлинен удар, слънчево изгаряне е голяма, тъй като кожата става много чувствителна по време на бременност, могат да се появят пигментационни петна, неравномерен тен, особено по лицето. Затова е по-добре да правите слънчеви бани сутрин и вечер, а по време на висока слънчева активност да се отпуснете на сянка. Наложително е да носите шапка, за предпочитане шапка с голяма периферия, желателни са слънчеви очила.

Препоръчително е да се въздържате от пътувания до екзотични страни, където е препоръчително да се ваксинирате. Те не могат да се правят по време на бременност..

Освен това, ако решите да пътувате, докато сте бременна, НЕОБХОДИМО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ С ГРИЖНИЯ ЛЕКАР. Той ще може да определи точно дали можете да отидете на морето, където е по-добре да отидете и да даде препоръки за организиране на вашата почивка.

Сега разбрахме, че бременността и морето са съвместими, ако няма противопоказания! Отивайки на почивка, опитайте се да помислите и да вземете предвид всички малки неща и нюанси! Не забравяйте да вземете любимия човек със себе си, това ще бъде последната ви ваканция, която ще прекарате заедно, защото следващия път ще бъдете поне трима..

Предлагам ви да гледате прекрасно видео за делфините с прекрасна релаксираща музика! Делфините са красиви и интелигентни животни! Наистина обичам морето и делфините, надявам се и на вас да ви хареса!

Бременна в морето: възможно ли е да плувате и да се слънчеви бани по време на бременност

От: Анна Руднева 23 януари 2019 г. Категория: Майчинство

Е, кажете ми, кой не иска да ходи на море през лятото? Попийте горещия пясък, наплискайте дантелата на вълните. Мисля, че няма такива.

И така, бременните жени също искат да отидат на море! Може би дори по-рязко от останалите, а може и посред нощ (класика на жанра!). И ако обикновено желанието на бъдеща майка е закон, тогава трябва да внимавате с идеята да се втурнете към морето за бременна жена..

Трябва ли бременна жена да отиде на море? Няма ли седмица под жаркото слънце да навреди на здравето на вашето бебе? Трябва ли да правя слънчеви бани на бременна жена? Как да се предпазим от старчески петна? Полезно ли е къпането в солена морска вода? Колко дълго можеш да плуваш? Има ли значение гестационната възраст? Безопасни ли са полетите по време на бременност? Има много въпроси, нали? Нека да разберем заедно.

Консултация с акушер-гинеколог Анна Руднева.

Съдържание

 • 1. Чуйте статията (идва скоро)
 • 2. Възможно ли е бременна жена да отиде на море?
  • 2.1. Какво казват лекарите: противопоказания за почивката на море
  • 2.2. Къде да отида на море бременна?
  • 2.3. Пътят към морето: рискове и съвети
 • 3. Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена?
  • 3.1. Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена?
  • 3.2. Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена в солариум?
 • 4. Възможно ли е бременна жена да плува?
  • 4.1. Къде може да плува бременна жена?

Възможно ли е бременна жена да отиде на море?

Сама по себе си морската вода е много полезна за бъдещите майки. Той съдържа йони на мед и желязо, богат е на полезни соли, йод и селен (последните два елемента са особено важни: йодът, освен всичко друго, е отговорен за формирането на умствените способности на бебето, а дефицитът на селен е изпълнен с много усложнения на бременността). Солената вода причинява „добро“ дразнене на кожата: капилярите се разширяват, кожата ни буквално започва да диша, абсорбирайки кислород! В резултат метаболизмът в цялото тяло се нормализира, захарта намалява, кръвното налягане се нормализира.

Почивката край морето е ценен принос за имунитета както на майката, така и на бебето, буквално няколко глътки морски въздух отпускат цялата нервна система. Изглежда грех да не се възползвате от толкова приятно възстановяване, но не всичко е толкова просто!

 • Детето се страхува да ходи на училище - какво да прави?

Какво казват лекарите: противопоказания за почивката на море

С началото на плажния сезон хиляди бъдещи майки задават на лекарите си същия въпрос: "Може ли бременна жена да отиде на море?".

Като специалист веднага ще кажа, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Всичко зависи от това как протича бременността ви, дали има усложнения или риск от тяхното възникване и т.н..

 • предлежание на плацентата (както пълно, така и частично);
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • гестоза (късна токсикоза);
 • всяко хронично заболяване в остър стадий;
 • алергична реакция;
 • скокове на налягането;
 • нисък хемоглобин;
 • хипертоничност на матката;
 • дърпащи болки в долната част на корема, кървави отделяния;
 • бременността е по-малко от 12 седмици;
 • гестационна възраст повече от 30 седмици;
 • ако преждевременно раждане и аборти вече са настъпили преди;
 • протеин, открит в урината.

Ако вашият гинеколог е регистрирал поне едно от горните усложнения (решението за пътуване до морето за бременна жена трябва да бъде съгласувано с лекаря!), Препоръчително е временно да откажете да пътувате на повече от 100 км от дома. Задължително условие за почивка извън дома е възможността периодично да идвате на консултация с лекар и при необходимост да получавате своевременно квалифицирана медицинска помощ.

Къде да отида на море бременна?

Ако се чувствате отлично и Вашият лекар Ви позволява да отидете на море с леко сърце, остава само да изберете идеалното място за почивка на море за бременна жена. Следното трябва да се добави към обичайните ви изисквания:

 • ако в чужбина, то близо и не е екзотика;
 • без рязка промяна в климата и часовите пояси;
 • не по-малко от седмица (тялото ще има време само да се адаптира, но вече трябва да си тръгне!);
 • температура максимум - 35 ° C, по-добре - по-малко;
 • възможността за удобен и безопасен трансфер до мястото за почивка.

Пътят към морето: рискове и съвети

Кола, влак или самолет?

Ако имате възможност да избирате, отдайте предпочитание на пътуване с кола с надежден и грижовен шофьор. На всеки два часа или по-често (според вашето благосъстояние) правете спирки, вдишвайте въздух, изпъвайте краката си за 5-10 минути. Препоръчително е да носите превръзка и компресионни чорапи.

На второ място е железницата.

Планирайте полетите си особено внимателно.

Какво трябва да вземе предвид бъдещата майка преди да се качи на самолета:

 • повечето авиокомпании нямат ограничения за бременни жени, но проверете тази точка, когато купувате билети;
 • препоръчително е да имате със себе си обменна карта, потвърждаваща гестационната възраст (за период от повече от 36 седмици, ще ви е необходимо и писмено лекарско разрешение за пътуване с въздух);
 • разредените разлики във въздуха и барометричното налягане в съвременните самолети вече не трябва да се страхуват;
 • Ако никога преди не сте летели, по-добре е да отложите първото полетно изживяване до времената на по-предсказуеми реакции на вашето тяло;
 • разбира се, не трябва да избирате въздушен транспорт, ако се страхувате да летите!
 • когато купувате билети, изберете места близо до пътеката и по-близо до тоалетната;
 • не забравяйте да закопчаете, но се уверете, че предпазният колан е под корема.

Не забравяйте здравната си застраховка! Когато кандидатствате за застрахователна полица, проверете дали тя включва ситуации, свързани с бременност, подкрепа за бебе в случай на преждевременно раждане и т.н..

Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена?

Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена?

Слънчевите бани са ефективен антидепресант. В допълнение, слънцето укрепва имунитета ни, повишава хемоглобина, помага за синтеза на витамин D (профилактика на рахит при бебе и следродилна остеопороза при майка). Така че е възможно и е необходимо да правите слънчеви бани на бременна жена, но правилно!

 • Как да кажете на детето „не“, „не“

Трябва да знаете как да предпазите себе си и бебето си от потенциалните рискове от излагане на слънце..

 • Не прегрявайте! Тялото на майката се прегрява - бебето в утробата също прегрява. Знойното слънце може дори да накара спортист да припадне, какво да кажем за бременна жена, чийто топлообмен не е стабилен!
 • Слънцето активира всички процеси в тялото: метаболизъм, кръвообращение, сърдечен ритъм и др. Ако имате някакви смущения в тези процеси, трябва да се откажете от тен.
 • Продължителното излагане на слънце може да провокира кървене от матката (спадане на кръвното налягане, отслабване на мускулния тонус).
 • Прегряването на слънце забавя притока на кръв, което от своя страна допринася за развитието на разширени вени.
 • Ако кожата ви вече има знак за бременност под формата на старчески петна, слънчевите бани също не си струват - пигментацията ще се увеличи.

Как може бременните жени да се слънчеви бани, така че почивката край морето да дава само положителни емоции??

1. Слънчеви бани на сянка (да, можете да почерните на сянка!) Или се скривайте под чадър на всеки 20 минути, за да предотвратите прегряване.

2. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем.

4. Посетете плажа в безопасно време: преди 10 ч. И след 17 ч.

5. Слушайте тялото си: повишено изпотяване и сърдечен ритъм? Слънчевите бани трябва да бъдат спрени незабавно.!

Възможно ли е да правите слънчеви бани на бременна жена в солариум?

Към момента не са провеждани официални изследвания по този въпрос (често в салоните се казва обратното). Повечето лекари, включително и аз, настояват бременните жени да не правят слънчеви бани в солариум.

Сигурни ли сте, че салонът не е спестил от вентилационни системи за солариумната камера? (Има случаи, когато поради прегряване, напълно здрави хора припадат по време на солариум в солариум!) Много солариуми също използват лампи с предимно B-лъчи (рекламираното бързо тен). Такъв тен определено е вреден, в Европа използването на лампи от този тип е официално забранено.!

Скъпи мои майки! Въз основа на всичко казано по-горе, не съветвам бременна жена да ходи на солариум, ако наистина искате да почерните малко (!), Поглезете се с истински слънчеви бани, но не забравяйте да спазвате правилата за тен на бременни жени!

Може ли бременна жена да плува?

Със сигурност сте чували за водната аеробика за бременни жени и за раждането във водата - изглежда, че водният елемент е просто създаден за бъдещи майки!

Водата облекчава стреса и умората, дава усещане за вече забравена лекота на движение. Водните процедури са отлична превенция на подпухналостта и разширените вени; плувните влакове коригират дишането и коремните мускули. Но всичко това е в басейна, но възможно ли е бременна жена да плува в морето?

Възможно е, но препоръките за морски къпане за бъдещи майки много приличат на правилата за плуване в морето за. деца. И това не е изненадващо, защото заедно с вас в корема, бебето ви дойде да посети морето. Така че нека се уверим, че и на вас, и на него са удобни.

Първа среща с морето. Такси и изтощителен път отзад - вие сте до морето. Как искате да се потопите възможно най-скоро! Но не трябва да правите това: дайте на тялото си почивка, свикнете с новата температура. Разопаковайте багажа си, подремнете половин час.

 • Хълцане при новородени

В морето - с термометър. По-горе вече говорихме за възможните неприятни последици от прегряването. Хипотермията е не по-малко опасна. Бременната жена може да плува само при температура на водата най-малко 21 ° C.

Морето се притеснява веднъж. Ако морето е разкъсано, ограничете се до разходка по крайбрежието или легнете малко на земята. Пазете се от големи вълни, които могат да ви ударят болезнено и дори да ви съборят.

Не за дълго, но често. Да, изобщо не искам да излизам от топлата морска вода, но този път удоволствието ще трябва да се дозира. Плувайте 10-15 минути, излезте на брега, увийте се с кърпа.

Слушаме тялото. Натъртвания от гъски, осезаемо напрежение в мускулите - сигнал, че е време да се отпуснете на брега.

Дейността е умерена. Трябва да се откажете от активните плажни дейности. Плуването със спокоен дъх е идеално. Бременните жени в морето трябва да забравят за шумните плажни дискотеки. Използвайте нощите край морето за лечебен и сладък сън.

Къде може да плува бременна жена?

Ако вече сте решили да плувате за бременна жена в естествени резервоари, не забравяйте, че кожата ни е много условна бариера. Различни вещества и микроорганизми могат да проникнат в нашето тяло през кожата на тялото. Кои преобладават в езерцето, което харесвате? Това е въпросът, върху който трябва да помислите. В крайна сметка сега тялото ви е по-уязвимо от външни влияния от всякога.

Препоръчвам на бременните жени да плуват само във водни обекти, одобрени от санитарно-епидемиологичната станция, за предпочитане с течаща вода, не стояща вода (езеро, езерце).

Отнасяйте се отговорно към почивката си край морето, а от пътуването ще донесете най-добрия сувенир - заряд на бодрост и здраве за двама - вие и вашето бъдещо бебе!