Степента на риск от рентгенография зависи от площта и местоположението на изложената част на тялото, както и от продължителността на бременността.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: отрицателни ефекти от процедурата
 2. Рентгенова снимка: принцип на действие
 3. Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност
 4. Синус
 5. Крайници
 6. Бели дробове
 7. Гърди
 8. Каква е опасността от рентгеновите лъчи за плода
 9. В началото на първата половина на бременността
 10. Риск през втората половина на бременността
 11. Полезно видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: отрицателни ефекти от процедурата

Назначаването на рентгеново изследване по време на бременност винаги алармира бъдещата майка. В крайна сметка през целия този период жената трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си..

Рентгеновото изследване не е противопоказание за процедурата, но неговият отрицателен ефект върху тялото може да повлияе на вътрематочното развитие на плода.

Степента на риск пряко зависи от продължителността на бременността и от областта на тялото, която ще бъде облъчена..

Рентгенова снимка: принцип на действие

Рентгеновият апарат не е новост в нашия свят. Използва се отдавна за диагностициране на заболявания и получаване на изображения на вътрешни органи. Принципът му на действие е да преобразува електричеството в рентгенови лъчи, които преминават през човешкото тяло, след което се показват на специален филм..

Костите на изображението са със светъл цвят, тъй като съдържащият се в тях калций е най-способен да абсорбира рентгеновите лъчи. Мускулите, мазнините, съединителната тъкан и всички телесни течности абсорбират много по-малко лъчи, така че те ще изглеждат сиви на снимката. Но въздухът реагира най-малко на радиацията, така че въздушните камери ще бъдат най-тъмните.

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност

Подобна процедура за жени в позиция се предписва само в екстремни случаи, когато диагнозата го изисква.

Най-често рентгеновите лъчи се предписват при съмнения за тумори, туберкулоза, миокардит или пневмония, както и за костни фрактури или стоматологични прегледи. Въпреки това, дори в такива случаи, се препоръчва да се изчака, докато всички жизненоважни органи в ембриона бъдат положени..

Синус

Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Всъщност, от една страна, прегледът е изключително необходим за идентифициране на определена болест, а от друга, това е вреда за здравето на нероденото дете..

Предполага се рентгенова снимка при съмнения за заболявания:

 • синузит;
 • синузит;
 • фрактури на костите на носа.

УНГ може да препоръча на бременната жена да направи снимка на синусите на носа, но само от средата на втория триместър.

Някои експерти твърдят, че рентгеновите лъчи на носа не трябва да навредят на бебето, тъй като изследваната област е малка и дозата на облъчване е минимална..

Крайници

Често в по-късните етапи на бременността, когато голям корем ограничава видимостта под краката, се появяват падания и фрактури на крайниците. При счупени кости на ръката и крака скринингът е незаменим. Изследването е под средна опасност.

Но въпреки факта, че плодът не получава радиация, тялото на майката е изложено на доста висока доза рентгенови лъчи. Рентгеновата снимка на крайниците е доста голяма изследвана област, поради което, както и в предишния случай, процедурата се предписва в изключително редки случаи.

В такива ситуации специалистите внимателно дозират радиацията и вземат предпазни мерки (използвайте защита под формата на оловна престилка в корема). В първия триместър рентгенографията се счита за най-опасна, тъй като може да доведе до необратими процеси в развитието на ембриона и дори до смъртта му..

Бели дробове

Силна кашлица и болка в гърдите карат жената да отиде на лекар. За да идентифицират заболяването, специалистите предписват рентгенова снимка на белите дробове. Само с помощта на моментна снимка можете да забележите промени в белодробната тъкан. Рентгенографията в този случай се счита за най-опасна за нероденото дете, тъй като дихателните органи са разположени възможно най-близо до плода.

Процедурата е предписана за такива подозрения:

 • пневмония;
 • тумор;
 • увреждане на бронхиалното дърво;
 • туберкулоза.

През първите 11-13 седмици облъчването може да има сериозни последици, така че ако е възможно, е по-добре да откажете изследването.

Гърди

Ако бременна жена се нуждае от рентгенова снимка на млечните жлези, тогава опасността може да бъде не само за бебето, но и за майка му. В крайна сметка такава процедура не е просто предписана. Тя трябва да потвърди или да изключи сериозно заболяване.

От друга страна, по време на бременността на детето, под въздействието на хормони, първото мляко започва да се произвежда в гърдите, а самите органи са близо до детето. Следователно е важно в такава ситуация да се сравнят всички възможни рискове от една процедура за плода и ползите за бъдещата майка..

Каква е опасността от рентгеновите лъчи за плода

Рентгенографията на различни етапи от бременността носи определена опасност за развитието на плода..

В началото на първата половина на бременността

До 20 седмици лъчите, които преминават през тялото на жената, могат да направят патологични промени в развитието на ембриона.

 • спонтанен аборт;
 • образуването на патологични органи (екстраембрионални);
 • анемия;
 • образуването на „цепнатина на небцето“ или „цепнатина на устната кухина“;
 • увреждане в развитието на слуха и зрението;
 • увреждане на тимуса;
 • смущения във формирането на гениталиите;
 • аномалии в развитието на крайниците.

Риск през втората половина на бременността

През 2 и 3 триместър радиацията вече е по-малко опасна. Специалистите следят отблизо развитието на бебето, но въпреки това повторното изследване увеличава риска от усложнения.

Възможни са следните последствия:

 • нараства уязвимостта на хематопоезата;
 • възможна бъбречна недостатъчност;
 • имунната система е отслабена;
 • развиват се заболявания на такива системи като дихателната и пикочно-половата система;
 • могат да се появят сърдечни проблеми.

На назначение от лекар, винаги трябва да предупреждавате за бременност. Ако няма спешна нужда от процедурата, тогава специалистът ще я отложи до момента, в който рисковете от увреждане на детето са минимални.

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност?

По време на бременност човек трябва да се ограничава не само в храната, упражненията и лекарствата. Под забраната попадат и някои методи за диагностика и медицински преглед, особено тези, свързани с вредното облъчване. Те включват рентгенови лъчи - един от най-популярните и показателни диагностични инструменти.

Могат ли бременните жени да правят рентгенови лъчи?

Тъй като рентгеновото изследване се използва от дълго време в медицината, не е необходимо да се говори за безопасността на процедурата за възрастни. Радиацията е напълно безвредна за тях, но дали е така, когато става въпрос за плода??

По време на самия процес на снимане водата, съдържаща се в тъканите, се йонизира. В резултат на това се освобождават активни радикали, които могат да повлияят отрицателно на процеса на клетъчно делене: да причинят мутации, хромозомни патологии, смъртта на отделни клетки и превръщането им в нетипични - ракови. Детето може да се сблъска с тези усложнения в най-лошия случай..

Не може да се каже със сигурност, че рентгеновата снимка със сигурност ще повлияе на състоянието на бебето. Някои майки успяват да поддържат бременност и да раждат здраво дете, така че няма категоричен отговор на въпроса дали бременните жени могат да правят рентгенови снимки..

Ефектът или липсата му върху бременността и състоянието на плода зависи от много фактори: от частта на тялото, изложена на радиация, гестационната възраст, общото състояние на родилката и други характеристики.

Преди да предпише такъв диагностичен процес, лекарят оценява възможните рискове от заболяването, което трябва да бъде потвърдено или опровергано, и рентгеновия апарат. Въз основа на получените плюсове и минуси се взема решение дали бъдещата майка се нуждае от рентгенова снимка.

Ефектът на рентгеновите лъчи върху бременността в зависимост от периода

- в ранните етапи

Най-вече съмненията и страховете възникват именно в ранните етапи - през първия триместър. Това не е без основание, тъй като периодът се характеризира с формирането на всички основни вътрешни органи на бебето и няма начин да се намесва в този процес, още повече по такъв безмилостен начин.

Рентгеновите лъчи са най-опасни през първите 2 месеца от бременността: по това време той може да причини малформации. Ембрионът е много чувствителен към йонизиращо лъчение и тук важи просто правило: колкото по-рано плодът е изложен на рентгенови лъчи, толкова повече бъдещата майка е изложена на риск.

През първите 8 седмици от бременността рентгеновите лъчи могат да причинят спонтанен аборт, да доведат до смърт на ембриона, тежки патологии на вътрешните органи и нервната система, така че процедурата може да се извърши само при съмнение за състояние, което застрашава живота на майката.

- по-късна дата

От около 9-та седмица отрицателният ефект на рентгеновите лъчи върху плода постепенно намалява. Но не може да се каже, че процедурата става напълно безопасна, просто тя вече не е толкова критична, колкото през първите няколко месеца..

Органите и тъканите на бебето вече се формират през втория триместър, така че вероятността от малформации почти изчезва. Съществува обаче заплаха за невропсихичното развитие на детето и известен риск от задействане на ракови процеси в тялото на бебето. Това е особено опасно, тъй като много от тях може да не се появят веднага след раждането и през първите месеци от живота. Понякога лекарите, а след това и родителите, научават за болестите случайно по време на определен преглед, след няколко години живот.

Какви могат да бъдат последствията?

Ако една жена по някаква причина трябва да направи рентгенова снимка, тя бива информирана за рисковете от самата процедура и какви биха могли да бъдат, ако не бъдат направени. Във всеки случай жената взема решение относно необходимостта от преглед само съвместно с лекар..

Има случаи, когато рентгеновата снимка е практически безопасна и бъдещата майка не трябва да се притеснява за състоянието на бебето. Това е например моментна снимка на зъб или нос: частите на тялото са твърде далеч от корема, а мощността на лъчението е незначителна, така че нищо не застрашава плода.

Рентгеновите лъчи на белите дробове, крайниците, главата и гръдния кош са по-опасни: въпреки че няма пряко облъчване на плода, рентгеновото покритие покрива голяма част от тялото и е трудно за самата жена да оцелее при тази процедура. Увеличава се рискът от неприятни последици..

Най-опасни са изследванията на коремната кухина, гръбначния стълб и таза: самият плод е изложен на радиация, така че вероятността от негативни ефекти е много висока. Но не трябва да се паникьосвате и да отказвате рентгеновите лъчи: за да нанесете сериозна вреда на бебето, е необходимо излъчване от 1 mSv, което е около 50 изображения на гърдите. Рентгеновите лъчи на коремната кухина и малкия таз (6 mSv) и гръбначния стълб (8 mSv) са от критично значение..

Сред най-плачевните последици са:

 • аборт;
 • смърт на плода;
 • аномалии в развитието на вътрешните органи;
 • образуването на онкологични огнища в плода;
 • забавяне на умственото и физическото развитие.

При относително приемливите видове рентгенови лъчи, особено тези, направени след 9-та седмица от бременността, вероятността от малформации е близка до нулата..

Какво да правите, ако е предписана рентгенова снимка?

Ако изведнъж на жена се предписва рентгенова снимка от лекар, който не знае, че е „в позиция“, той трябва да бъде информиран за това. Естествено, ако коремът все още не се вижда, говорим за период до 4 месеца. Тогава най-вероятно лекарят ще разчита на показанията за рентгенова снимка и, ако е възможно, ще избере различен диагностичен метод..

Рентгеновите лъчи по време на ранна бременност се правят само при състояния, които са животозастрашаващи. Когато ги идентифицира, жената трябва да разбере:

 • доза радиация на апарата;
 • възможността да замените рентгеновите изследвания или с алтернативен метод, или да изберете клиника с най-модерно оборудване, което минимизира негативното въздействие върху плода;
 • възможността да се отложи изследването поне до 9-та седмица от бременността.

Полученото направление в ръцете на бременна жена е добра причина да се свържете с вашия гинеколог. Той трябва да потвърди, че бременността протича без усложнения и рентгеновото изследване не е противопоказано.

Но е важно да се разбере, че в случай на спешни индикации не трябва да отказвате прегледа, за да не се сблъскате с още по-сериозни последици. В този случай трябва или внимателно да се подготвите за рентгеновата снимка, или да помолите Вашия лекар да предпише по-безопасен диагностичен метод..

Ако въпреки това рентгеновата снимка не може да бъде избегната, първо трябва да се настроите на позитивно настроение. Не забравяйте да информирате рентгенолога за вашата „позиция“, ако коремът все още не се вижда, и поискайте допълнителни предпазни средства под формата на оловни бариери, които ще ограничат експозицията и ще предпазят бебето от експозиция.

Има ли безопасна алтернатива на рентгеновите лъчи по време на бременност?

Индикациите за провеждане на рентгеново изследване по време на бременност винаги са оправдани, поради което е невъзможно да се остави ходът на заболяването да се развие, ако се подозира. Можете да се уверите, че нищо не застрашава здравето на майката и бебето по различни начини и рентгеновите лъчи не са незаменим диагностичен метод, поне в повечето случаи.

По-безопасни процедури са:

 • ЯМР. Магнитното поле, което е в основата на метода, не влияе на ДНК на клетките и не предизвиква тяхната мутация. Медицината не познава нито един случай, в който ЯМР да повлияе негативно на състоянието на бебето. Вярно е, че този тип изследване не винаги е толкова информативно, колкото рентгеновото изследване, но ако е възможно, по-добре е да отидете на ЯМР.
 • Ултразвук. Не е тайна, че една жена трябва да мине през няколко ултразвукови процедури през целия гестационен период. Ултразвукът е напълно безвреден за бременна жена и плод и понякога може да замести рентгенова снимка на коремната кухина, тазовите органи, ставите, щитовидната жлеза, лимфните възли, мускулите и връзките.
 • Визиографско изследване. Рентгеново устройство от ново поколение се нарича визиограф. Основното му предимство е, че високочувствителният сензор, който замества филма, ви позволява да настроите мощността на излъчване на по-ниско ниво. Вярно е, че това устройство все още се използва само в стоматологията..

Други алтернативни методи за диагностика, като КТ, флуорография, флуороскопия, изотопно сканиране, за съжаление са забранени по време на бременност.

Здравето на бъдещата майка не бива да се пренебрегва, тъй като по време на бременността става въпрос не само за нейното благосъстояние, но и за благоприятните условия за развитието на бебето. Ако има нужда от поставяне на диагноза с помощта на рентгеново изследване, не трябва да го отказвате, слушайки съветите на приятели и роднини. В извънредни ситуации трябва да разчитате на компетентността на специалист и неговите препоръки, а не на собствените си притеснения..

Възможно ли е да се правят рентгенови лъчи за бременни жени

10 минути Автор: Любов Добрецова 451

 • Рентгеновите лъчи и техният ефект върху плода
 • На кой етап от бременността е най-опасно да се правят рентгенови лъчи?
 • Какво да направите, ако са необходими изследвания?
 • Дози на облъчване, получени при изследване на различни органи и части от тялото
 • Какво се случва, ако жената се подложи на рентгенова снимка, без да знае за бременността си?
 • Съвместими ли са планирането на зачеването и рентгеновите лъчи?
 • Вреден ли е рентгенови лъчи по време на кърмене?
 • Най-опасната рентгенова диагностика
 • Алтернативни методи
 • Подобни видеа

Бременността е прекрасен и в същото време вълнуващ процес за всяка жена, радостта от който може да се помрачи всеки момент. В крайна сметка никой не е застрахован от появата на различни заболявания или наранявания, които изискват рентгеново изследване за установяване на диагноза..

Не е изненадващо, че необходимостта от рентгеново изследване по време на бременност може да предупреди и дори да изплаши бъдещата майка, тъй като грижата за здравето на бебето винаги е на първо място. Разбира се, не е необходимо да правите прибързани заключения и да изоставяте процедурата, но да разберете подробно, за да не изпадате в паника, когато е назначена, е необходимо!

Рентгеновите лъчи и техният ефект върху плода

Както отдавна е известно, от трагичния опит на Хирошима, Нагасаки и Чернобил, радиационното поле носи радиационно натоварване на тялото, което води до множество нарушения на клетъчната структура. В резултат на това хората често развиват различни патологични процеси. Рентгеновият метод се основава на способността на лъчите да проникват и да остават в плътни тъкани на човешкото тяло, което освен че е полезно, понякога може да навреди.

Преминавайки през клетки в състояние на разделяне, лъчите причиняват разрушаване на ДНК веригите - основните носители на генетична информация. Рентгеновото лъчение йонизира клетъчната течност, която съдържа вода, като същевременно отделя химически активни радикали. Последните заразяват протеини и вътреклетъчни киселини, което води до мутация на клетките или дори до нейната смърт. Когато се образуват голям брой мутационно променени клетки, възникват различни аномалии.

И какво тогава може да застраши плода в утробата по време на облъчване? За развиващия се ембрион излишъкът от рентгеновата доза ще доведе до необратими последици, като се има предвид, че клетките му са в постоянно деление. Това прави ембриона още по-чувствителен към рентгеновите лъчи с техния йонизиращ ефект..

На кой етап от бременността е най-опасно да се правят рентгенови лъчи?

Най-опасната рентгенова снимка е в началото на бременността, когато се полагат фетални органи и системи. Първите седмици от зачеването се характеризират с началото на формирането на нервната система и ако по това време се направи флуороскопия (изследване с рентгенови лъчи), тогава вероятността от развитие на микроцефалия, необратима органична патология, се увеличава значително. Съществува и голям риск от недоразвитие на някои структури на мозъка - хипокампуса, малкия мозък, кората, които впоследствие могат да причинят умствено увреждане на бебето.

Петата и шестата седмица са периодът на полагане на надбъбречните жлези и рентгеновите лъчи по време на бременност по това време могат да провокират тяхното недоразвитие или отклонение в по-нататъшното формиране. От четвъртата до осмата седмица - настъпва полагането и развитието на сърцето на плода. По това време излагането на радиация понякога води до нарушаване на структурата и формата на клапанния апарат (сърдечни дефекти), както и до дефекти в мускулната тъкан на органа..

На 6-7 седмици преминаването на рентгенова снимка по време на бременност е опасно от развитието на патологии на тимусната жлеза и изразено намаляване на имунната функция. Процедурата, извършена на 11-12 седмици, може да се превърне във фактор за потискане на активността на костния мозък, както и да провокира развитието на тежка анемия и дори остра левкемия.

По този начин се оказва, че вземането на рентгенова снимка по време на бременност в ранните етапи е най-нежеланото за плода, тъй като през този период се полагат основните органи и системи на малък човек. На по-късните етапи опасното влияние на диагностиката намалява, но вероятността от поразяване на хемопоетичната система, изразяваща се в развитието на анемия и патологии на стомашно-чревния тракт, все още остава висока.

Какво да направите, ако са необходими изследвания?

Продължителността на гестационния период за женска жена е доста голяма и през това време могат да възникнат много непредвидени ситуации - заболявания или наранявания, при които лечението може да бъде предписано само след рентгенова снимка. Какво трябва да направи жената в положение в такава ситуация? Първото нещо е да се успокоите и да не се паникьосвате, притеснявате се дали е възможно да се направи рентгенова снимка по време на бременност..

По-добре е да разберете и знаете следните точки, свързани с характеристиките на тази процедура, включително:

 • доза радиация, която може да доведе до нарушено развитие на плода;
 • най-опасните периоди на бременност за флуороскопия;
 • особености на защитата на плода и близко разположени органи на жената;
 • начини за минимизиране на облъчването с помощта на съвременно оборудване.

Разбира се, никой не предписва такава диагноза на хора без индикации, но силно се препоръчва бременните жени да се подлагат на рентгенови лъчи, лекарят може само в случай на спешна нужда. Изследването е показано в случай на извънредни ситуации, последиците от които могат да бъдат сериозни усложнения със заплаха за живота на майката и, следователно, плода.

Също така, в безупречен случай, при фрактури на крайници или други наранявания, позволяващи използването на екраниране - защита с налагане на оловни престилки, капаци или подложки. За диагностициране на патологии при бременни жени е за предпочитане конвенционалната рентгенография (създаване на изображения с помощта на рентгенови лъчи), тъй като компютърната томография (КТ) дава много повече лъчение.

Забранено е да се използва не само КТ за изследване на жени в положение, но и различни методи, използващи радиоизотопи, поради вредното им въздействие върху майката и плода. Ако е необходимо да се направи рентгенова снимка, както в ранните етапи, така и в късните, често се използват ултразвукови или магнитно-резонансни методи, които в повечето случаи позволяват точна диагноза.

Дози на облъчване, получени при изследване на различни органи и части от тялото

Ако патологията е от такова естество, че методът на ултразвук и магнитен резонанс не помага да се получи пълна картина на състоянието на органа, тогава все пак ще трябва да прибягвате до рентгенови лъчи по време на бременността. Не се притеснявайте твърде много, че е опасно за здравето и развитието, тъй като снимки на много части на тялото са създадени с ниско облъчване, което не е в състояние да повлияе на плода.

Според приетите санитарно-хигиенни стандарти на Министерството на здравеопазването, максимално допустимата доза на облъчване на плода трябва да бъде не повече от 1 mSv, така че да не се развият негативни последици от рентгеновите лъчи. Приблизително плодът получава на рентгенова снимка:

 • крака или ръце - 0,1 m3v;
 • площ на зъбите и челюстите - 0,02 м3;
 • бели дробове - 0,3 m3v;
 • коремна кухина и малък таз - 6 м3;
 • гръбначен стълб - 8 м3.

Докато облъчването с компютърна томография е 10 m3v, така че те се опитват да не го предписват, когато носят дете. Но ако например трябва да направите рентгенова снимка по време на фрактура или посещение на зъболекар, тогава можете абсолютно да не се притеснявате за това. Освен това ще бъде наложена оловна защита върху коремната област.

Според степента на опасност на рентгенографията за плода се разграничават 3 групи, които се различават по количеството лъчение по време на неговото изпълнение:

 • Висока степен на опасност. Типично за изследване на коремната кухина, гръбначния стълб и таза, тъй като бебето е разположено по пътя на рентгеновите лъчи и е пряко изложено на тях.
 • Средна опасност. Възниква при диагностициране на белите дробове и гърдите, главата, ръцете или краката. Въпреки че лъчите не удрят плода, майката получава доста висока доза радиация, тъй като изследваната площ е голяма.
 • Минималната степен на опасност. Наблюдава се при създаване на изображения на зъба, носа и носните синуси, тъй като рентгеновите лъчи имат много малък ефект върху бременността поради необходимостта от малки дози и малки участъци от изследваните зони.

Съвременните рентгенови апарати изискват минимални дози радиация за създаване на изображения. Най-силният и вреден ефект се проявява чрез рентгенография през първия триместър на бременността, по-точно през първите два месеца от развитието на ембриона. След настъпване на 16 гестационна седмица, облъчването вече няма да доведе до значителни нарушения на здравето на детето..

Основното нещо за жената е да разбере, че лекарят никога няма да препоръча рентгенова снимка по време на бременност в ранните етапи, тъй като това е забранено. Единственото условие за назначаването му може да бъде само сериозна заплаха за живота и здравето на майката или решението да не се спаси плода.

Какво се случва, ако жената се подложи на рентгенова снимка, без да знае за бременността си?

Ако субектът не е знаел, че е бременна и е направил рентгенова снимка през първите две седмици, тогава според някои експерти най-доброто решение би било прекъсването на бременността. В същото време лекарите се опитват да преценят възможно най-точно всички възможни рискове, да изяснят какъв тип проучване е било и да разберат получената доза радиация.

Цялата информация се събира и се взема решение за възможната опасност за носенето на плода. Ако при подробна грешка в периода на зачеване се окаже, че рентгеновата снимка е направена преди началото на очакваната менструация, тогава няма причина за безпокойство. В противен случай експертите препоръчват да се извърши медицинска диагностика и да се установи дали майката и нейното бебе са наранени.

Съвместими ли са планирането на зачеването и рентгеновите лъчи?

Счита се за идеално, ако една жена, решавайки да забременее, се вслушва в препоръките на лекарите да се подложи на пълен преглед на тялото си. В края на краищата гестационният процес може да намали качеството на функциониране на имунната система, което ще провокира появата или обострянето на различни заболявания. Ето защо си струва да се идентифицират всички възможни патологични процеси в тялото и да се лекуват предварително..

Рентгеновото изследване по време на планирането на бременността е неразделна част от цялостната диагноза, което ви позволява да проверите много от репродуктивните органи, отговорни за възможността за зачеване. А също така осигурява проверка на всички останали части от женското тяло. Рентгенографията в този случай няма вредно въздействие върху яйцеклетката и върху развитието на бъдещия ембрион, тъй като дозата е незначителна, тоест недостатъчна за появата на генетични аномалии. Това гарантира пълна безопасност на яйцеклетката, дори при многократни процедури, от които по време на оплождането може да се развие здрав ембрион..

Вреден ли е рентгенови лъчи по време на кърмене?

Необходимостта от изследване по време на кърмене обикновено алармира младите майки, което според специалистите е напълно напразно. Рентгеновите лъчи нямат абсолютно никакъв ефект върху състава и качеството на кърмата, а също така не нарушават процеса на нейното производство и не променят количеството.

Така че не се притеснявайте за това и ако има нужда от преглед със съмнение за патология, тогава не трябва да се колебаете, а да се подлагате на флуороскопия. Това ще позволи на лекаря да установи диагноза възможно най-скоро и да предпише необходимата терапия..

Най-опасната рентгенова диагностика

Като се има предвид, че рентгеновият метод крие определена опасност за майката и плода, има няколко техники, които се характеризират с още по-голямо облъчване. То:

 • флуорография;
 • флуороскопия;
 • компютърна томограма;
 • изотопно сканиране.

Ако такива процедури са били проведени и след това жената е разбрала за бременността си, тогава акушер-гинекологът може да препоръча изкуствен аборт, като се позовава на голяма вероятност от усложнения. Особено опасно е да се извършват в ранните етапи..

Алтернативни методи

Разбира се, лекарите в повечето случаи се опитват да не прибягват до назначаването на рентгенова диагностика и други методи с различни видове вредни ефекти върху тялото на майката и детето. Тъй като който и да е метод, дори и този, който се използва от дълго време, не е напълно проучен и винаги има възможност за евентуалното му влияние върху клетъчните структури. Но ако се противопоставим на опасността от радиация и дълбоките чувства на майката относно наличието на каквато и да е болест и нейните последици за бебето, последната може да има по-силен ефект върху нейното здраве..

Има няколко алтернативни и безопасни метода, които в някои случаи могат да спасят бременна жена от преминаване през рентгенова снимка. Те включват следните видове диагностични процедури:

 • ЯМР. Неговото магнитно поле не нарушава структурата, процесите, протичащи в клетъчната ДНК на ембриона и не предизвиква тяхната мутация. За цялото време на използване на ЯМР в диагностиката не е установен нито един случай, когато тази процедура да окаже влияние върху развитието на дете в утробата. Но все пак лекарите, обяснявайки липсата на тестове върху бременни жени, не препоръчват MRI сканиране през първия триместър..
 • Ултразвук. Предимствата на ултразвука са пълната му безопасност за детето и възможността за провеждането му във всеки гестационен период за изследване на коремни и тазови органи, мускули, връзки, стави, лимфни възли и щитовидната жлеза. Недостатъкът е невъзможността за провеждане на висококачествена диагностика на костните структури.
 • Визиограф. Модерен рентгенов апарат, оборудван с чувствителен сензор вместо филм. Благодарение на тази технология излъчената мощност е значително намалена. Устройството има относително малък размер, а лъчът му със слаба точка ви позволява да оцените състоянието на зъбите и техните корени, свеждайки до минимум излагането на радиация.

Най-новите методи на рентгенография, внимателно проучена информация за това дали бременните жени могат да се подложат на рентгенова диагностика и как да се сведе до минимум експозицията ще бъдат надеждно ръководство за една жена в този прекрасен и вълнуващ период. И ако се оказа, че поради определени причини е необходимо да преминете през тази процедура, тогава си струва да се въоръжите със знания или да се консултирате подробно по всички вълнуващи въпроси със специалист.

Опасно ли е рентгеновото изследване по време на бременност

Плодът е силно чувствителен към въздействието на йонизиращите лъчения. Поради тази причина по време на бременност не трябва да се правят рентгенови лъчи. Но в някои случаи последиците от отказа да учат могат да бъдат много по-опасни от нежеланите ефекти на самата радиация. Следователно няма категорична забрана за рентгеново изследване на бременна жена. Документите, регламентиращи прилагането на диагностични процедури, свързани с радиацията, съдържат препоръки, насочени към минимизиране на риска за плода..

Отговорът на въпроса дали е възможно да се направи рентгенова снимка по време на бременност зависи от редица фактори: вида на изследването, гестационната възраст, индикациите, последиците от отказа на процедурата. Преди да предпише рентгенова снимка на такива пациенти, лекарят трябва да прецени плюсовете и минусите, да оцени риска за плода и риска за жената, ако проучването не бъде извършено или отложено. Трябва също така да обмислите възможността за замяна на рентгеновия лъч с друг диагностичен метод, по-малко опасен за ембриона..

Тератогенен ефект на рентгеновите лъчи

Ефектът на йонизиращото лъчение върху плода не е еднакъв на различните етапи от развитието. Колкото по-рано е настъпило облъчването, толкова по-тежки са последствията. Най-уязвим към рентгеновите лъчи е ембрионът, който съществува вътреутробно не повече от 8 седмици. От 9-та седмица рискът от малформации намалява.

Как рентгеновите лъчи влияят на бременността? По време на ембрионалния период се случват най-значимите промени в тялото на нероденото дете. Оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина седмица след оплождането. Полагането на органи се извършва активно за период от 4-8 седмици. По това време се формират нервната система, сърцето, бъбреците, крайниците. До 8-та седмица от бременността започва полагането на белите дробове и червата. Действието на вредните фактори, включително йонизиращи лъчения, през описаните периоди е изключително опасно. Последиците от тази интервенция варират от малформации с различна тежест до ембрионална смърт и спонтанен аборт. По тази причина рентгеновите лъчи по време на ранна бременност, особено ако рентгеновата снимка улавя тазовата и коремната област, се правят само по спешни причини..

Феталният (фетален) период на ембриогенеза започва след 9-та седмица. Ефектът на рентгеновите лъчи върху бременността през този период не е толкова катастрофален, особено след втората половина на втория триместър. Ето защо рентгеновата снимка, ако изследването не може да бъде отложено до раждането, за предпочитане се прави възможно най-късно, за предпочитане през третия триместър. По това време всички органи на бебето вече са оформени, което означава, че рискът от малформации е минимален. Обаче отрицателното влияние на радиацията не може да бъде напълно изключено. Рентгеновите лъчи по време на късна бременност влияят негативно на психическото развитие на детето и могат да причинят рак. Често туморът не се появява веднага. Последиците са възможни дори години след раждането..

Рентгеновите лъчи в ранните етапи на бременността водят до органогенезни нарушения и поява на малформации, включително животозастрашаващи. Облъчването на етапа на яйцеклетката често завършва с тежки генетични аномалии и спонтанен аборт. Децата, изложени на йонизиращи лъчения в края на бременността, са склонни към рак и могат да бъдат забавени в развитието.

Препоръки за рентгеново изследване на бременни жени

SanPiN 2.6.1.1192-03 е един от документите, регулиращи диагностичните изследвания, свързани с радиацията. Той също така изследва мерките за безопасност на пациентите при извършване на рентгенография. Въпросът за бременността и рентгеновите лъчи също не е заобиколен..

По отношение на превантивните проучвания становището е недвусмислено: флуорографията и мамографията (ако жената е навършила 35 години) са противопоказани за бременни жени. Рентгеновите лъчи, предписани за диагностични цели, не се препоръчват, но не са и забранени.

За да се намали вероятността от вредно въздействие върху плода, има следните препоръки:

 • Рентгеновите лъчи за бременни жени се предписват само при спешни индикации.
 • Ако е възможно рентгеновото изследване да бъде заменено с друго, което не е свързано с радиация, това трябва да се направи.
 • Рентгеновите лъчи на таза и корема са крайно нежелани по време на бременност. Ако е необходимо да се направи изследването, ако е възможно, то трябва да се отложи за 3 триместър.
 • Рентгеновите лъчи на белите дробове, черепа, краката или ръцете могат да бъдат направени в ранните етапи, когато се вземат мерки за защита на плода: екраниране (покриване на корема и таза с престилка, покрита с олово) и диафрагма (с помощта на препятствие, ограничаващо разпространението на рентгеновия лъч). Въпреки това, дори ако тези изисквания са изпълнени, проучването остава опасно за детето. Следователно целта на моментната снимка трябва да бъде разумна.

За да избегнете облъчването на ембриона на ранен етап, когато жената все още не знае за бременността, трябва да следвате правилата:

 • Проучването се прави най-добре през първите 2 седмици след края на менструацията. По това време вероятността от бременност е ниска..
 • Задължително е да се използва защитно оборудване, което предотвратява излагането на гениталиите..

Ако въпросът за бременността остане отворен, рентгенологът трябва да изхожда от предположението, че пациентът очаква дете и да се ръководи от горните правила за изследване.

Правенето на рентгенови лъчи по време на бременност е нежелателно. Особено опасни са изследвания, при които коремът и тазът са изложени на радиация: отделителна урография, рентгенова снимка на лумбалния отдел на гръбначния стълб, тазобедрените стави и др. Този диагностичен метод може да бъде предписан само при разумни показания. В този случай проучването, ако е възможно, се отлага до късните етапи на бременността и се вземат всички необходими мерки за защита на плода от радиация.

Ако рентгенът вече е направен

През първите 6-8 седмици жената може да не знае за бременността и че някои изследвания, като рентгенови лъчи например, са противопоказани за нея. Горните са предпазни мерки за минимизиране на риска от излагане на ембриона. Въпреки това, те все още не гарантират абсолютна защита срещу нежелани последици. Какво да направите, ако се направи рентгенова снимка преди да се открие бременност?

Според SanPiN 2.6.1.1192-03, дозата, получена от плода, не трябва да надвишава 1 mSv за 2 месеца. Ако облъчването е общо 100 mSv или повече, вероятността жената да има здраво дете е ниска. В този случай лекарят може да препоръча прекратяване на бременността. Ако жената иска да остави дете, тя трябва да е наясно с риска от нежелани последици. Такива пациенти не трябва да пренебрегват скрининговите тестове, които са задължителни за бременни жени за идентифициране на аномалии в развитието. Ако бъдат открити сериозни дефекти, въпросът за аборта може да възникне отново.

Как да заменим рентгеновите лъчи?

Най-безопасният диагностичен метод за бременни жени е ултразвукът. Може да се направи на възможно най-ранната дата. Въпреки това, въпреки че няма данни за вредата от ултразвук за плода, не трябва да се подлагате на проучване без индикации..

За съжаление ултразвукът не винаги може да замести рентгеновите лъчи. Например ултразвуковото изследване е добър аналог на екскреторната урография в случай на съмнение за уролитиаза. Но в някои случаи замяната не може да бъде извършена. По този начин диагностиката на фрактури при травма се извършва чрез рентгенови методи..

CT не се предписва на бременни жени, тъй като дозата на облъчване по време на процедурата може да надвиши дозата, получена с рентгенова снимка. ЯМР е сравним по информационна стойност с КТ. Може ли да се предписва на бременни жени магнитен резонанс? Процедурата се основава на действието на магнитно поле. В сравнение с рентгеновото лъчение, то е по-малко опасно за плода, но ЯМР все още не се извършва през първия триместър. През този период ембрионът е много чувствителен към външни влияния и все още няма достатъчно данни, за да се изключи напълно тератогенният ефект на магнитното поле..

Може ли да се правят рентгенови снимки по време на бременност

Ситуациите, когато бъдещата майка трябва да се подложи на рентгеново изследване по време на бременност, не са толкова редки. Всъщност днес това е един от най-простите, достъпни и точни диагностични методи. Бременните жени обаче често отказват да „правят рентгенови снимки“ от страх да не навредят на бебето. Колко оправдани са техните страхове?

Рентгенови лъчи: ползи и вреди

Нов тип радиация, открит през 1895 г. от германския физик Вилхелм Конрад Рьонтген, революционизира медицината: за първи път лекарите могат буквално да "погледнат вътре" пациент без операция. Проблемите, които причиниха чудодейните лъчи обаче бързо станаха ясни: тежки изгаряния на кожата и при многократно облъчване - промени в кръвната формула, левкемия и други видове онкологични заболявания. Много по-късно стана ясно, че за човешкия геном рентгеновото лъчение не преминава без следа, особено за клетките в процес на делене. Най-просто казано, рентгеновите лъчи причиняват мутации в нашите клетки..

„Това не е изненадващо, когато се замислите какво представляват рентгеновите лъчи: средата между твърдите ултравиолетови и гама лъчи..

Както често се случва в медицината, лекарите, когато препоръчват рентгеново изследване, трябва да избират между ползите сега и възможната вреда по-късно. За щастие днес този избор не е толкова драматичен, колкото преди сто години: модерното оборудване ви позволява да намалите дозата на рентгеновите лъчи до минимум. Въпреки това, ако лечението е дългосрочно и има много снимки, които трябва да се направят, лекарят със сигурност ще вземе предвид максимално допустимата доза радиация в предписанията..

Вреден ли е рентгенови лъчи за бременни жени

За бъдещата майка рентгеновите лъчи по време на бременност не са по-вредни от преди или след нея. Но за нероденото бебе влиянието му може да бъде фатално. Както вече споменахме, рентгеновите лъчи могат да причинят мутации в генома (събирането на цялата ДНК в клетка), особено на етапа на клетъчното делене. За възрастен този „разпад“ е практически невидим и бързо се изравнява от тялото. Но за ембрион, ангажиран почти изключително с "клетъчно делене", лъчението може да бъде фатално.

Колкото по-малък е ембрионът, толкова по-разрушителен е ефектът. Рентгеновите лъчи на 2-3 седмици са много склонни да прекъснат бременността. Облъчването през първия триместър ще засегне най-силно онези органи и системи на тялото на бебето, които се полагат в този момент.

„И така, рентгеновото облъчване на 4-5 седмица от бременността ще се прояви при дете в сърдечни, щитовидни и чернодробни дефекти; 5-6 седмици са изпълнени с органични нарушения на нервната система, стомашно-чревни заболявания; Седмата седмица е от основно значение за кръвотворните органи и т.н..

Първият триместър е от решаващо значение за бъдещото здраве на детето, така че ако една жена, поради здравословни причини, трябва да направи рентгенови снимки на таза, гръбначния стълб, коремната кухина (или ако такъв преглед е извършен, когато жената не е знаела за позицията си), лекарите препоръчват прекъсване на бременността.

Излагането на рентгенови лъчи през втория и третия триместър на бременността все още е опасно за бебето, предимно за хемопоетичните органи..

Какви рентгенови лъчи могат да се правят на всеки етап от бременността

За щастие, още по времето на хер Рьонтген беше установено, че лъчите от неговото име не увреждат тялото като цяло, а специфичния орган, изложен на радиация. Намерена е и универсална защита срещу рентгенови лъчи, олово. Следователно, с надеждно екраниране на корема и гърдите със специални подложки и престилки с оловни плочи, майката може безстрашно да прави рентгенови лъчи на главата и крайниците.

Не всички рентгенови лъчи са еднакви.

Място

И така, открихме, че колкото по-далеч е рентгеновото място от корема, толкова по-безопасно е за бебето. Следователно първото нещо, което трябва да се обмисли, е кой орган трябва да се изследва..

По време на рентгеново изследване на гръбначния стълб, бебето ще получи радиационна доза 8 пъти по-висока от допустимата (безопасна за здравето на детето).

При изследване на червата - 6 пъти по-високо от допустимото.

При изследване на белите дробове - три пъти по-малко от допустимата доза.

Сканиране на зъбите - пет пъти по-малко.

И накрая, рентгенови снимки на горните и долните крайници - 10 пъти по-малко от допустимата доза.

Изследването на червата или пикочния мехур трябва да се отложи поне до последния триместър на бременността или, ако не е възможно да се отложи лечението, да се прекъсне бременността.

Метод

На второ място, различните методи на рентгеново изследване дават различни дози радиация..

Най-високата доза радиация може да бъде получена по време на компютърна томография. Този метод на изследване е противопоказан при бременни жени..

На второ място „по отношение на вредността“ - флуороскопия, метод на изследване, който предвижда наблюдение в динамика (за разлика от рентгенографията - „мигновена“ рентгенова снимка).

Стоматологично лечение по време на бременност

Както вече споменахме, рентгенографията на зъбите е 20% от приемливата доза радиация. За сравнение - майката ще получи същата доза рентгеново лъчение, когато отиде на почивка в чужд курорт със самолет по време на бременност. Много зъболекари обаче се презастраховат и предлагат да отложат лечението до втория триместър на бременността, за да не нанесат вреда на бебето..

Ако е необходимо да се намали радиационната експозиция до минимум (например за спешно лечение на зъб през първия триместър или ако са необходими множество рентгенови изследвания), по-добре е да изберете дентална клиника, където има визиограф - съвременно чувствително рентгеново устройство, което използва доза десет пъти по-малка от обичайната.

„Важно! Не е нужно да преминавате сами теста, за да изложите ембриона на риск. Достатъчно е да сте близо до обекта по време на процедурата, например, ако се прави рентгенова снимка на дете или домашен любимец. Прехвърлете тази отговорност на някой ваш близък по време на бременност..

Как да заменим рентгеновите лъчи

Днес има два вида изследвания, които се считат за безопасни за бъдещата майка и нейното бебе..

Ултразвукова процедура. Днес ултразвукът е задължителна част от наблюдението на бременността, помага на лекаря да получи най-точните данни за вътрематочното развитие на детето. Ултразвукът на други органи на майката също е безопасен за бебето.

Магнитен резонанс. Досега са събрани твърде малко данни за тератогенното (нарушаващо развитието на ембриона) магнитно поле, но то се счита за по-малко вредно от рентгеновите лъчи. Ако има спешна нужда от преглед през първия триместър, лекарите предпочитат този метод пред КТ и флуороскопия; за втория и третия триместър на бременността методът се счита за безопасен.

Какво рентгеновите изследвания не влияят

За зачеване. Медицинската доза, получена от яйцеклетката или спермата, е твърде малка, за да има ефект върху здравето на нероденото бебе.

За кърмене. Рентгеновите лъчи (включително флуорография) могат да се правят, ако сте кърмачка - това няма да повлияе по никакъв начин на качеството на кърмата.

Разбира се, всички здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на бременност, не могат да бъдат предвидени, но все пак повечето рентгенови лъчи могат да бъдат избегнати, ако се подложите на задълбочен медицински преглед преди планираната бременност. Не забравяйте да лекувате зъбите си, постигнете стабилна ремисия на хроничните заболявания.

И, разбира се, не забравяйте да се вслушате в препоръките на Вашия лекар! Пожелаваме на всички лека и спокойна бременност!

Рентгенови лъчи по време на бременност: кога можете да диагностицирате

Рентгеновото изследване е ценна диагностична процедура, която помага да се визуализират органи и тъкани по неинвазивен начин (чрез проникване на лъчи през човешкото тяло).

Изследването се провежда за всички пациенти, но те предпочитат да не предписват рентгенови лъчи по време на бременност поради възможни неблагоприятни ефекти върху плода.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката
 2. Как рентгеновото въздействие засяга плода
 3. Рентгенови съвети за бременни жени
 4. Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени
 5. Алтернатива на рентгеновото изследване
 6. Видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката

Отговорните родители следят здравето си и здравето на детето си от момента на зачеването. След като научат за бременността, жените се опитват да се предпазят от негативното влияние на различни фактори след зачеването, включително рентгеновите лъчи.

За да разберете колко вредни са рентгеновите лъчи и кога са необходими, е важно да знаете основната информация за този тип диагноза..

Погълнатата доза радиация има собствена мерна единица - милизиверт (mSv). Неблагоприятната доза радиация, която може да навреди на детето, е 0,7 mSv = 700 μSV (микросиверт).

Това е доста значителна доза изследвания и е необходима много работа, за да се получи. Например за тази доза могат да се направят сто рентгенови изследвания на зъб..

При преминаване на рентгенова снимка си струва да изберете цифров рентгенов апарат, като в този случай дозата на облъчване ще бъде минимална. Попитайте вашия рентгенолог за информация относно оборудването. Снимка с доза до 60 μSV (0,06 mSV) е безопасна за възрастен и плод. Пример: дозата на радиация в Москва е 20 μSV, на места достига 35-40 μSV, например това са метростанции с гранит.

Струва си да се вземат предвид показанията за провеждане на изследването и фактът, че лъчението не трябва да надвишава максимално допустимата доза до 5 mSV / година (5000 mSV).

Що се отнася до рентгеновото изследване на други органи, например тазовите органи, тук лъчението се подава по-високо - 0,05-0,5 mSV.

Зависи от вида на апарата (цифров, филмов), изследвания орган и неговата плътност. Ето защо лекарите не препоръчват рентгенови лъчи за бременни жени..

Оборудването за облъчване, което може да се използва от бременна жена, не дава повече от 0,5 mSV на изхода, което означава, че е просто невъзможно да се получи тератогенна доза за плода по време на изследването..

Най-опасният период за детето е първите шестнадесет седмици от вътрематочното развитие, когато се формират системи и органи. В следващите периоди радиацията е най-малко опасна, така че не трябва да се притеснявате за нея.

Когато провеждате рентгенова снимка, трябва да вземете предвид степента на нейната вредност:

 • 1 степен - опасно изследване. Това включва облъчване на гръбначния стълб, бедрото, коремните и тазовите органи;
 • Степен 2 е по-малко опасно проучване, но също така трябва да се третира внимателно. Това е рентгенова снимка на ръката, крака, гърдите, главата. Рентгеновите лъчи на белите дробове и бременността са съвместими на по-късна дата;
 • Степен 3 - безопасно проучване по време на бременност, засяга диагностика на патологии на зъбите, носните синуси. Изследването се извършва по техника с най-ниска доза облъчване, следователно е най-безопасно.

Лекарите не правят рентгенови лъчи на 6 седмици от бременността и наистина през първия триместър, тъй като това е забранено от санитарни и хигиенни препоръки.

Изключение правят научните изследвания, когато е абсолютно необходимо да се запази живота и здравето на майката. Правят се рентгенови снимки, ако жената не иска да поддържа бременността.

Как рентгеновото въздействие засяга плода

Рентгеновите лъчи могат свободно да проникнат в човешкото тяло. Отразявайки от органи с различна плътност, те ви позволяват да получите изображение от черно-бели нюанси, които показват състоянието на вътрешните органи - нормално или патологично.

По време на преминаването на лъчите през клетките на човешкото тяло, рентгеновите лъчи нарушават целостта на ДНК веригата, прекъсват я, което допринася за освобождаването на свободни радикали.

Свободните радикали имат токсичен ефект върху тялото, но човек се справя добре с такова натоварване, този процес не причинява заболявания или отклонения.

Заплахата за тялото, която изследователите виждат, е, че клетките стават нежизнеспособни, дефектни.

Такива клетки имат повишен риск от мутация, което може да провокира тяхното злокачествено заболяване, т.е. злокачествено заболяване.

Преди нормалните клетки след излагане на рентгеново лъчение ще започнат да се делят необичайно, засягайки тялото.

Като се има предвид, че рентгеновите лъчи в началото на бременността просто ще уловят процеса на активно разделяне на феталните клетки, лекарите не съветват бременните жени да бъдат изложени на риск за пореден път..

Това може да провокира аномалии на плода, вътрематочни нарушения, деформации.

Лекарите отбелязват, че през първия месец на бременността основните системи и органи са заложени само в плода..

Това все още е дефектно сърце, бели дробове, нервна система или мускулно-скелетна система, но процесът на диференциация на клетките води до образуването им в тялото на бебето.

Ако тялото на майката е облъчено на 1 седмица от бременността, тогава феталните клетки чувствително ще реагират на такава експозиция и могат да придобият необичайни признаци.

През първите месеци на вътрематочното развитие при детето се формират надбъбречните жлези и сърцето, полагат се основите на имунната система.

Ако въздействате на такива клетки с рентгенови лъчи, това допълнително ще доведе до отслабване на здравето на бебето..

Вторият и третият триместър са по-безопасни по отношение на изследването. Рискът от патологии по време на вътрематочното развитие е намален, тъй като вече е настъпила диференциация на клетките, детето е формирало органи и системи, които през останалото време само растат, укрепват и развиват.

Лекарите отбелязват, че рентгеновите лъчи през втория и третия триместър също могат да бъдат опасни и да причинят аномалии в кръвта и храносмилателната система.

Трудно е да се определят патологиите, които рентгеновата снимка ще провокира, но лекарите се страхуват повече от недоразвитие на мозъка и патологии на нервната система - това завинаги ще направи детето инвалидно и социално пасивно в обществото.

След като са научили за възможния ефект на рентгеновите лъчи върху плода, бременните жени често отказват да учат, което е фундаментално погрешно..

Описаните отрицателни ефекти са възможни, а рискът от развитие на фетални аномалии е изключително незначителен.

Съвременното диагностично оборудване е безопасно. Обемните рентгенови инсталации, които дадоха голяма доза радиация, отдавна ги няма..

Сега има възможност за дозирано използване на рентгенови лъчи, правят се изследвания с ниски дози, които няма да повлияят на организма..

Това не означава, че рентгеновите лъчи на бременни жени могат да се правят винаги и колкото е необходимо. Изследванията на учените показват, че рентгеновите лъчи през първата седмица от бременността могат да прекъснат бременността, тъй като при облъчване на етапа на прикрепване към матката яйцеклетката става нежизнеспособна и не се развива по-нататък.

Често жените не знаят за бременността, отивайки на рентгеново изследване, така че следващата менструация не се възприема като нарушение на зачеването.

В същото време проучването все още не е завършено и дали си струва да обвиняваме рентгена за неуспеха на бременността, все още не е доказано..

Поради високата тератогенност на лъчите, лекарите предпочитат да отложат рентгена до по-късна дата..

Рентгенови съвети за бременни жени

Има няколко съвета, които ще ви помогнат да изчистите ефектите на радиацията от тялото си. Червеното вино и млякото се считат за ефективни срещу лъчите..

Разбира се, ще трябва да се откажете от червеното вино в деликатна позиция, но млякото по никакъв начин няма да навреди на бременната жена и ще помогне за премахването на свободните радикали. Лекарите дават следните съвети:

 1. Пийте мляко веднага след процедурата и няколко дни след нея. Изследванията са доказали, че млякото е в състояние да премахва токсините, поради което често се използва за целите на детоксикация, включително след рентгенови лъчи..
 2. Пресните сокове също ще бъдат полезни след облъчване. Не трябва да се купуват само сокове, а прясно изцедени. Най-добрите антиоксиданти са соковете от нар и грозде. Те са в състояние да възстановят молекулярната цялост и да неутрализират свободните радикали, които се отделят по време на рентгеновото изследване..
 3. Йодът е добро средство за премахване на последиците от радиацията. За да се ускори този процес, към храната се добавят храни, съдържащи йод - водорасли, храни с йодирана сол и др..
 4. За да облекчите интоксикацията, вземете "Polyphepan". По време на бременност това е разрешено лекарство, дори се препоръчва като средство срещу токсикоза. Лекарството има естествен състав, включва дървесен лигнин, който е в състояние да премахне радионуклидите от тялото.

Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени

Ако няма индикация за рентгенова снимка, това не трябва да се прави. Дори и с флуорографско изследване можете да изчакате, ако е дошло времето да направите нов скрининг.

Следователно, въпросът за честотата на снимките по време на бременност трябва да се разглежда от гледна точка на крайна необходимост и възможно намаляване на дозата..

Бременните жени не трябва да се страхуват от единични изстрели, например, ако една жена си счупи ръката - тук не можете да направите без рентгенова снимка на ръката. В стоматологичното лечение ще има безопасна и лъчева диагностика.

В същото време, ако има алтернатива на рентгеновите лъчи, по-добре е да се използват такива изследователски методи. Забранени са лъчеви сесии за лечение на онкологични патологии.

Алтернатива на рентгеновото изследване

Ако е необходимо да се правят рентгенови снимки за жени по време на бременност, не се отчайвайте - можете да изберете алтернативен преглед, който не вреди на детето.

Ако рентгеновите лъчи не са спешно необходими на 2 седмици от бременността, лекарят ще предложи ултразвук или ядрено-магнитен резонанс.

Ултразвукът е безопасен във всеки период от развитието на плода, така че се предписва на бременни жени без страх. Недостатъкът на ултразвука е невъзможността да се видят костите и трудностите при преминаването на газова среда.

Следователно ще бъде трудно да се види фрактурата, да се изследват храносмилателните органи. Лекарите по-често избират ЯМР - той дава висококачествено изображение и е безопасен по време на бременност.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка по време на бременност - основният въпрос за жените, които са изправени пред необходимостта от диагностика по време на бременността.

Лекарите казват, че рентгеновите лъчи са опасни само през първия триместър, а в по-късните етапи малки дози няма да навредят на детето. Следователно, когато диагностицират, жените трябва да бъдат избирателни в процедурата и да вземат предвид всички характеристики..