Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотици през първия триместър на бременността

Антибиотиците потискат растежа на бактерии - причинител на инфекциозни заболявания. Обикновено лекарите се опитват да избягват предписването им по време на бременност, особено през 1-ви триместър, но за съжаление се случва и да не можете без тях. В какви случаи приемът им е оправдан? Могат ли те да повлияят негативно на детето? Какви са последствията от антибактериалното лечение? Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси, да разсеем страховете и предразсъдъците.

В какви случаи не можете без антибиотична терапия

По време на бременността имунната защита на организма е отслабена. Това е естествен механизъм, който помага за запазването на плода, защото той е чужд елемент за имунната система. Следователно жената по време на бременността не е застрахована срещу заболявания и дори повече, е изложена на риск от ARVI и други инфекциозни заболявания. Не можете да правите без прием на антибиотици при патологии като:

 • пневмония, туберкулоза;
 • гноен тонзилит, остър бронхит;
 • възпалителна инфекция в бъбреците, пикочно-половата система, червата;
 • хламидия;
 • отравяне на кръвта;
 • бруцелоза;
 • изгаряния и големи рани с гной.

При липса на подходящо лечение здравето и животът на жената са изложени на риск. Следователно използването на антибиотична терапия е оправдано. Също така е необходимо по време на рехабилитационния период след хирургични интервенции по време на бременност, както и цезарово сечение. Лекарствата се избират, като се вземе предвид нивото на опасност за жените и децата, гестационната възраст, фактора на лактация и др..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност през 1-ви триместър

От 1 до 12 седмици се полагат и формират всички органи на детето: сърце, мозък, бели дробове, черен дроб, щитовидна жлеза и панкреас, зачатъци на ръцете и краката, гениталии, храносмилателна, дихателна и кръвоносна системи.

Ето защо, ако е възможно, лекарят винаги ще се опита да отложи антибактериалното лечение за 2 или 3 тримесечия, като го замени със симптоматична терапия или локални лекарства. Приемът на антибиотици през първия триместър е оправдан, ако ползите надвишават потенциалните рискове. В края на краищата плацентата все още не е оформена, което означава, че ембрионът не е защитен от негативните ефекти на лекарствата.

Неконтролираната употреба на антибиотици е токсична и може да причини:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени инфекции и аномалии в структурата на органите;
 • увреждане на слуха и зрението;
 • спонтанен аборт;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Следователно само лекар може да избере антибиотик след задълбочена диагноза и анализ за чувствителност към един или друг антибактериален агент. В допълнение, сред цялото разнообразие от лекарства, можете да изберете тези, които са одобрени за употреба по време на бременност..

Какви антибиотици могат да се използват за бременни жени през първия триместър

Всички лекарства се подлагат на специални проучвания за безопасност, според резултатите от които те могат да бъдат разделени на 5 групи:

 1. Група А - абсолютно безопасна, както се потвърждава от контролирани проучвания с участието на бременни жени.
 2. Б - не засягат плода според резултатите от тестове върху животни, не са провеждани експерименти с хора.
 3. C - проучвания върху животни разкриха възможността за неблагоприятни ефекти върху плода, не са провеждани проучвания при хора, но потенциалната полза от лекарството може да оправдае риска от употребата му.
 4. D - има данни за отрицателни ефекти върху човешкия плод, получени от изследвания или практика.
 5. X - по време на клинични проучвания са установени аномалии на развитието на плода, рискът от употреба по време на бременността надвишава потенциалната полза.

Сред антибиотиците няма такива, които принадлежат към група А. Следователно по време на бременността специалист може да предпише лекарства от група В или С. Те включват пеницилини, цефалоспорини и макролиди.

Списък на одобрените антибиотични лекарства през 1-ви триместър

ПеницилиниЦефалоспориниМакролиди
НаркотициAzlocillin, Amoxicillin, Ampicillin, OxacillinЦефуроксим, Цефазолин, Цефотаксим, Цефаклор, ЦефепимЕритромицин, азитромицин, йозамицин
Категория на безопасностБ.Б.Б.
Срещу какво са ефективни?Стафилококи, ентерококи, стрептококи, листерии, клостридии и менингит, причинен от тях, салмонелоза, кожни инфекции, възпаление на сливиците, бронхи.Менингит, инфекции на пикочните и дихателните пътища, сепсис, кожни лезии.Кожни патологии, пневмония, хламидия, гонорея, микоплазмоза, инфекция с Helicobacter pylori на фона на стомашна язва, токсоплазмоза.
Как влияят на плодаТе преминават през плацентата, но не увреждат органите и системите на плода.Може да премине през плацентата в ниски концентрации, които не са опасни за нероденото бебе.Няма данни за увеличаване на броя на вродените аномалии.
Странични ефекти при бременна женаАнемия, алергии, главоболие, нарушения на изпражненията.Повръщане, диария или запек, холестаза, анемия, левкопения.Алергична реакция, лошо храносмилане, чернодробна дисфункция, гадене и повръщане.

Пеницилините са високоефективни срещу стафилококи и се използват при подготовка за профилактични операции. 3-то и 4-то поколение цефалоспорини се справят добре с гонококи, пневмо- и менингококи, успешно се използват от специалисти за лечение на жени по време на бременност и по време на рехабилитационния период след цезарово сечение, тъй като те не влияят върху лактацията.

Йозамицин е незаменим за лечение на хламидии, гонорея и сифилис при бременни жени. Еритромицинът е единственият, който не прониква в кърмата, поради което е абсолютно безопасен за кърмене.

Изборът на агент зависи от резултатите от теста за чувствителност към антибиотици. Само в спешни случаи е възможно да се приема широк спектър от лекарства.

Какво е строго забранено

Категорично е невъзможно да се включат следните групи антибиотици при лечението на заболявания до 12 гестационна седмица:

 • Карбапенеми, тъй като има потвърдени доказателства за техния тератогенен ефект върху животните.
 • Кларитромицин, който принадлежи към Macrolides, е забранен по време на бременност, тъй като е токсичен за ембриона.
 • Тетрациклини - натрупват се в костните тъкани на детето, оказват вредно въздействие върху черния дроб, нарушават минерализацията на зъбите.
 • Аминогликозиди - във високи концентрации преминават през плацентата и имат токсичен ефект.
 • Флуорохинолони - нарушават развитието на хрущялната тъкан.

Тези антибиотици през първия триместър на бременността могат да причинят спонтанен аборт, замръзване на плода и генетични мутации. Приемането им на по-късна дата няма да причини смъртта на детето, но ще провокира сериозни здравословни проблеми за новороденото..

Много лекарства не са одобрени за употреба при бременни жени, тъй като няма контролирани проучвания за тяхната безопасност. Това са нитрофурани, хинолони, гликопептиди.

Пих антибиотици, когато не знаех, че съм бременна: какво да правя

Най-вероятно това се е случило преди 3-4 гестационна седмица. Трудно е да се предскаже точно ефекта на антибиотиците през тези периоди. От една страна, плацентата все още не се е образувала и ембрионът е беззащитен срещу негативни фактори. Но в същото време той все още се развива извън кръвообращението, споделено с майката, така че антибиотикът просто не може да го „достигне“.

Във всеки случай това не е причина за прекъсване на желаната бременност. Препоръчваме Ви обаче да информирате Вашия лекар за лечението, да направите допълнително ултразвуково сканиране и да направите hCG тест, за да установите възможни нарушения в динамиката на развитието на ембриона..

Планиране на бременност след антибиотични лекарства

Ако една жена или нейният партньор са получили антибиотична терапия, зачеването трябва да се отложи за 3 месеца. През това време остатъците от лекарства напълно ще напуснат тялото, имунната система ще се засили и бременността ще протече без усложнения..

Какво друго да не забравя

 • Антибиотиците не действат върху вируси, поради което при обикновени неусложнени ARVI приемът им не е оправдан дори при високи температури.
 • Следете дозата си. Намалявайки го, за да намалите рисковете, вие вредите на себе си: патогенните бактерии „свикват“ с антибиотика и губят чувствителност към него.
 • Консултирайте се с Вашия лекар относно необходимостта да го приемате заедно с пробиотици и вещества, които нормализират храносмилането, тъй като нарушенията на изпражненията по време на бременност на фона на антибиотичната терапия не са рядкост.
 • Дори ако трябва да се подложите на антибиотична терапия по време на бременност, не бива да се отчайвате. Стресът само ще влоши цялостното ви здраве. Съвременните лекарства имат малък списък от странични ефекти и имат минимален ефект върху нероденото дете..

Нека ви припомним още веднъж, че независимият подбор и приложение на антибиотици по време на бременността е неприемливо! За да не навредите на себе си и на нероденото си дете, при избора на каквито и да е лекарства, задължително се консултирайте с гинеколог, който следи бременността.

Антибиотици по време на бременност. Мога ли да приемам антибиотици??

Само няколко жени със силен имунитет не изпитват здравословни проблеми по време на бременност. Девет месеца са доста дълго време и преобладаващото мнозинство от бъдещите майки имат време да се разболеят повече от веднъж. Това не е изненадващо, тъй като организмът, работещ „за двама“, не винаги издържа на натоварването, защитните свойства на организма падат и бъдещата майка става уязвима към инфекция.

По време на бременност повечето лекарства не могат да се приемат, за да не навредят на бебето. Следователно за лечението се използват щадящи препарати, приготвени на основата на билки. Но какво, ако патологичният процес засяга жизненоважни органи и заплашва с опасни последици? Възможно ли е да приемате антибиотици по време на бременност и да не навредите на плода?

Защо са необходими антибиотици?

Антибиотиците са лекарства, които се борят с болестотворните бактерии и микроби. Оказвайки вредно въздействие върху патогенните микроорганизми, антибиотиците са безсилни срещу патологии с вирусен или гъбичен произход. Освен това, продължителната употреба на антибиотици може да причини гъбични заболявания (кандидоза и др.). Понякога бактериите, причинили патологията, не реагират на антибиотика, предписан от лекаря. В този случай режимът на лечение се коригира, избира се друго лекарство..

Трябва също така да се помни, че не само съставът на лекарството е опасен, но и неправилни дози и нарушения на периода на употреба..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност??

Преди няколко десетилетия хората умираха от болести, които сега се лекуват успешно с антибиотици. Лекарствата са незаменими за лечение на пневмония, холера, заболявания на пикочно-половата система и др. Въпреки това, дори такива чудодейни лекарства имат редица странични ефекти, които са, че заедно с патогенните бактерии, полезната микрофлора на тялото също страда. Останал без "защитата" на полезните бактерии, човек изпитва такива заболявания като диария, кожни обриви и много други. Случва се полезната микрофлора да умре, докато патогените оцеляват, което се обяснява с устойчивостта на бактериите към лекарството, обичайно в продължение на много години.

Правила за прием на антибиотици

 1. Антибиотиците се предписват само от лекар! Не приемайте антибиотици, които приемат вашите приятели или семейство, или тези антибиотици, предписани от Вашия лекар последния път.
 2. Не можете да спрете курса на лечение по-рано от посочения период. Ако не пиете дозите, посочени от лекаря, решете, че сте се излекували по-рано, тогава всичките ви предишни усилия ще бъдат обезсилени и евентуално ще навредят и на вашето здраве..

Антибиотици по време на бременност

Антибиотици по време на бременност се приемат, ако тестовете са доказали, че заболяването не е от вирусно естество, а от бактериално. В този случай на бъдещата майка се избират лекарства в зависимост от вида на заболяването, състоянието на пациента и продължителността на бременността..

Антибиотиците са нежелани през първия триместър. Понякога жените приемат антибиотици, без да знаят, че са бременни и след това се притесняват дали да запазят бременността? Кажете на вашия гинеколог за вашите притеснения, той ще оцени рисковете и ще даде най-добрия съвет.

Във втория и третия триместър се случи полагането на вътрешните органи на плода, поради което е възможно да се разшири списъкът с лекарства, включително антибиотици. По правило през този период се лекуват инфекции, които могат да навредят на детето..

Антибиотиците по време на бременност са необходими, ако жената има следните патологии:

 • Пиелонефрит;
 • Пневмония, остър бронхит;
 • Хламидия;
 • Опасна чревна инфекция;
 • Сериозно нараняване, рана (гной), изгаряне;
 • Сериозни усложнения от инфекциозен характер: отравяне на кръвта, сепсис;
 • Специфични заболявания, провокирани от редки микроби: бруцелоза и др..

Преди да въведе антибактериално лекарство, бъдещата майка се тества за чувствителност. Тази манипулация ви позволява да идентифицирате патогена и да изберете най-ефективния антибиотик. Ако не е възможно да се проведе тест, на бъдещата майка се предписва широкоспектърно лекарство, което засяга всички видове бактерии.

Антибиотици, чиято употреба е забранена по време на бременност:

 • Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин, морфоциклин и др.);
 • Сулфонамиди (Biseptol, Bactri, Trixazol, Oribakt и др.);
 • Флуорохинолони (офлоксацин, ципрофлоксацин, ципролет и др.);
 • Нитрофурани (фурадонин, нитроксолин и др.);
 • Левомицетин.

Антибиотици, които са разрешени по време на бременност:

 • Пеницилин и аминипеницилини (Ampicillin, Amoxicillin, Oxacillin, Amoxiclav, Femoklav и други);
 • Цефалоспорини (Цефазолин, Цефтриаксон, Цефалексин, Цефуроксим, Цефотаксим, Цефепим, Цефтазидим);
 • Макролиди (еритромицин, йозамицин, спирамицин).

Приемът на антибиотици по време на бременност не означава, че бебето ви ще има здравословни проблеми. Нелекуваните бактериални инфекции на мама обаче представляват сериозна заплаха. Ако лечението е предписано от лекар, правилно подбраните антибиотици ще излекуват майката и няма да навредят на детето..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Антибиотично лечение по време на бременност

За какви заболявания и състояния имате нужда от антибиотици по време на бременност

Необходима е антибиотична терапия, ако съществува реална заплаха за здравето на бъдещата майка или плода. Въпреки това, в някои случаи се провежда лечение за предотвратяване на инфекциозни заболявания..

Антибиотиците по време на бременност се използват, когато плодът е изложен на риск от инфекция

 • патологии в гениталиите: хламидия, вагиноза, трихомониаза, сифилитични лезии, гонорея;
 • дихателни нарушения: различни форми на синузит, бронхит, пневмония;
 • холецистит;
 • инфекция на кръвта;
 • нарушения в пикочно-половата система: пиелонефрит, цистит;
 • инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • опасно състояние със заплаха от спонтанен аборт, което се провокира от инфекциозни заболявания;
 • многоводие;
 • образуването на гнойни рани, язви с обширни кожни лезии.

След раждането се дават антибиотици за лечение на инфекции, които се развиват по време на раждането. Често се използват лекарства след цезарово сечение..

Изборът на лекарства отчита състоянието на майката и детето, както и периода на кърмене.

Класификация на антибиотичните групи

Антибактериалните лекарства са класифицирани според опасностите и рисковете, породени от активните съставки. Въз основа на степента на заплаха за детето и майката, лекуващият лекар избира определен вид антибиотик.

 • Лекарства от група А. Лекарствата не представляват заплаха за майката и нероденото дете.
 • Група Б. Разделени на 2 вида: лекарства, тествани върху животни и лекарства, преминали клинични изпитвания върху бременни женски животни и жени. В първия случай се появиха малки странични реакции, във втория не бяха открити отклонения..
 • Група В. Лекарствата от тази категория са тествани само върху животни. Установени са отрицателни реакции, които влияят върху формирането на плода и имат токсичен ефект.
 • Група D. Открит е отрицателен ефект върху развитието на плода.
 • Група X. Лекарствата имат силно отрицателно въздействие върху формирането на плода.

Средствата, принадлежащи към група А и група Б, са разрешени за използване във всеки, включително ранните етапи на раждането на дете. Останалите групи са забранени за употреба, тъй като лекарствата могат да причинят сериозни нарушения и разстройства при нероденото дете.

Опасности и последици от употребата на наркотици

Неконтролираната употреба на лекарства, принадлежащи към групата на антибиотиците, може да причини сериозни нарушения и патологични процеси при дете, до смърт включително.

Приемът на антибиотици е най-голямата опасност за плода през първия триместър - по време на началото на формирането на всички органи на плода. Следователно рисковете от развитие на усложнения се увеличават няколко пъти..

Възможни фетални малформации през първия триместър:

 • пълно отсъствие на един от органите;
 • хипоплазия - не напълно развит крайник или част от орган;
 • променено местоположение на органа.

Повечето от тежките последици са свързани с етапите на формиране на плацентата, която изпълнява защитните функции на плода, предотвратявайки навлизането на патогенна флора и токсични вещества. Поради тази причина приемът на антибиотици е по-малко опасен през втория триместър и не причинява толкова тежки усложнения..

Препоръчва се обаче да се подхожда с повишено внимание към употребата на антибиотици в средата на бременността, тъй като на този етап плодът формира нервната система, сетивните органи, костите.

Инфекцията на дете през II и III триместър може да доведе до нарушения, които се елиминират само с антибиотици.

Възможни усложнения на инфекцията:

 • недоразвитие на детето;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • образуването на вродени инфекциозни лезии;
 • преждевременно раждане.

Поради тези причини е препоръчително феталната инфекция да се лекува с антибиотици. Лекарят определя потенциалните рискове между развитието на вродени дефекти при детето и антибиотичната терапия.

Списък на лекарствата, одобрени за употреба

Средствата, които е разрешено да се вземат, докато се носи дете, са разделени в три големи класа: пеницилини, цефалоспорини, макролиди.

Трябва да се помни, че антибиотичното лечение трябва да се предписва от лекар, тъй като някои от лекарствата могат да причинят различни нежелани реакции, които не са свързани с бременността.

Странични ефекти на лекарствата.

 • Потискане на полезната микрофлора в червата, което води до образуване на диспептични разстройства: гадене, диария, повръщане. В някои случаи се развива дисбиоза..
 • Използването на антибиотици може да наруши флората във влагалището. Може да причини развитие на вагинална кандидоза или други гъбични инфекции..
 • Алергични реакции, дължащи се на хормонални промени по време на бременност.

Дали антибиотиците могат да се приемат по време на бременност зависи от времето и потенциалните рискове

Само лекар може да предпише лекарства както от група А, така и от група В, в зависимост от състоянието на бъдещата майка и обоснованите рискове.

Пеницилинови лекарства по време на бременност

Лекарствата, принадлежащи към пеницилиновата група, се използват при антибиотична терапия. Средствата са разделени на синтетични и полусинтетични и се използват за потискане на следните видове бактерии:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • клостридии;
 • листерия;
 • ентерококи;
 • neisseria;
 • коринебактерии.

Много бактерии са развили резистентност към тази група антибиотици, което затруднява лечебния процес. Някои видове лекарства вършат отлична работа със стафилококова болест, но са неефективни срещу други инфекциозни патогени.

Съществува обаче група агенти, които включват допълнителни компоненти, които пречат на бактериите да развият резистентност. Такива лекарства могат да се използват както в ранните етапи на раждането на дете, така и по-късно.

Лекарствата се използват за лечение на следните заболявания:

 • нарушения в пикочно-половата система на жената: цистит, пиелонефрит;
 • инфекциозна лезия на дихателната система: различни форми на синузит, синузит, пневмония, бронхит;
 • менингококови инфекции;
 • Увреждане на салмонела;
 • инфекция на кожата;
 • профилактика в предоперативния период.

Нежеланите реакции след употребата на пеницилини могат да се изразят в алергични реакции, главоболие, нисък хемоглобин или под формата на диспептични разстройства. Подобни реакции се наблюдават при продължителна употреба, както и при повишена дневна доза..

Ако на бременната жена преди това са предписани други лекарства, е необходимо да информирате лекаря за това, тъй като пеницилините не се комбинират с всички лекарства.

Цефалоспоринова група

Тази група включва лекарства с широк спектър на действие. Има общо 4 поколения фондове.

По своята композитна структура лекарствата са подобни на пеницилините, следователно в случаите на алергична реакция шансовете да се появи алергия и към двете групи са много високи.

Цефалоспорините се произвеждат под формата на инжекционни разтвори и капсули. IV поколение се произвежда само под формата на инжекции.

Антибиотично действие от поколение.

 • 1-во поколение. Използва се за лечение на инфекции, причинени от стрептококи, ешерихия коли и някои форми на стафилококи. Освобождава се под формата на инжекционен разтвор. Не засягат ентеробактериите и пневмококите.
 • 2-ро поколение. Произвежда се под формата на капсули и инжекционни разтвори. Те имат тесен спектър на насоченост. Използва се през първия триместър само както е указано от лекар.
 • III поколение. Използва се срещу повечето инфекциозни патогени.
 • Поколение IV. По действие и състав препаратите са подобни на тези от третото поколение.

В повечето случаи се използват цефалоспорини от трето поколение по време на бременност. Средствата са ефективни при лечението на инфекциозни лезии на дихателната и пикочно-половата система, както и при менингококови лезии, сепсис, инфекция на тазовите органи и перитонеума.

Страничните ефекти се изразяват в диспептични разстройства, анемия, левкопения и алергични реакции..

Макролиди по време на бременност

Макролидите се използват на различни етапи на раждането на дете. Лекарствата се използват при лечение на инфекциозни заболявания, свързани с увреждане на устната кухина и зъбите, дихателните пътища. Често тази група средства се предписва за премахване на кожни проблеми, заболявания на отделителната система, с поражение от Helicobacter. Лекарствата се справят добре с хламидия, микоплазма, гонорея, сифилис.

Страничните ефекти включват алергични реакции, гадене и повръщане. Понякога приемът на макролиди може да доведе до чернодробна дисфункция.

Антибиотиците по време на бременност се използват в зависимост от гестационната възраст и само с разрешение на лекуващия лекар. Не е разрешено да се приемат всички видове лекарства, дали е възможно да се пие и кои се определят само от лекаря. Понякога рисковете от развитие на странични ефекти надвишават заплахите за формирането на плода. В такива случаи окончателното решение за употребата на антибиотици остава само за бъдещата майка. Но това не се отнася за болести, които са опасни за живота на жената..

Антибиотици и бременност. Списък на одобрените лекарства

След положителен тест за бременност започват насилствени промени в женското тяло. Някои от тях, ако не сте знаели, засягат сериозно имунната система, водят до инфекции. Е, това означава едно - повече лекарства! Включително антибиотици.

Неотдавнашно проучване в Съединените щати на повече от 13 000 жени на различни етапи от бременността показа, че около 30% от тях се подлагат на антибиотично лечение поне веднъж през всичките девет месеца. Най-често те се използват през четвъртия месец..

Разбира се, не всички антибиотици са създадени еднакво. Много от тях могат да доведат до вродени аномалии и малформации при дете. И какво трябва да направи бъдещата майка в такава ситуация: да рискува или изобщо да не се лекува, рискувайки още повече? Не се притеснявайте - тук не е всичко черно и бяло и има безопасни варианти. Помислете кои антибиотици можете да приемате по време на бременност и кои е най-добре да избягвате.

Кога да приемате антибиотици по време на бременност

Вирусните инфекции не трябва да се лекуват с антибиотици поради две причини:

  Те не помагат срещу вируси;

Развива се резистентност (имунитет) към антибиотици. Следващият път, когато лекарството наистина е необходимо, може да не работи..

Добрата новина е, че повечето вируси (като вируси на ТОРС) ще бъдат убити от тялото ви.

Бактериални инфекции

Често срещаните бактериални инфекции по време на бременност включват заболявания на пикочните пътища и стрептококови инфекции от група В. Именно в този случай трябва да се използват антибиотици - това по същество е единственото средство в борбата с тях. Те трябва да се приемат въпреки потенциалния риск за детето. Защо?

Д-р Камал Баджай, специалист по репродуктивно здраве в Медицинския център Якоби, отбелязва, че отказът от лечение е потенциално по-опасен, тъй като заплашва със сериозни увреждания в развитието. Стрептококите от група В са опасни, защото могат да провокират цял ​​куп сериозни заболявания при бебето:

Безопасни ли са изобщо антибиотиците за бременни жени?

„Общият термин„ антибиотик “винаги плаши моите пациенти направо“, казва д-р Баджай. „Необходимо е разумно внимание, но антибиотиците са важна част от клиничната терапия. Във всеки случай Вашият лекар внимателно ще избере кое лекарство е подходящо за Вас и кое е напълно изключено. Освен това сега на пазара има голямо разнообразие от лекарства ".

Така че в момента антибиотиците са класифицирани според степента на тяхната опасност за бременните жени. В Съединените щати това се прави от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която е разделила всички антибиотици на пет категории: A, B, C, D и X..

Лекарствата от категория А са признати за абсолютно безопасни, категория Х е пълна забрана поради изключителния риск за плода.

Антибиотиците от категория X са опасни за вродени дефекти и малформации. Между тях:

аненцефалия (деформация на черепа, несъвместима с живота);

хоанална атрезия (запушване на носния проход);

херния на диафрагмата на хранопровода;

вродени сърдечни дефекти;

цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Такива лекарства също могат да провокират спонтанен аборт на всеки етап от бременността при неконтролирана употреба..

За да бъде дадено лекарство сертифицирано в категория А, се изисква доста голямо количество клинични данни и дългосрочни наблюдения върху здравето на пациентите..

Категория В обикновено е безопасна за бременни жени, като Augmentin. Този антибиотик се използва за широк спектър от бактериални инфекции: синузит, пневмония, бронхит - всички те са изключително опасни за здравето на нероденото дете, ако не се лекуват правилно. Следователно рисковете са оправдани тук.

Пеницилиновите антибиотици се използват най-често по време на бременност. Не е установено, че те също са свързани с повишен риск от поне 30 от най-често срещаните вродени заболявания..

Съществува обаче доста значителен проблем при тестването на нови лекарства: етичните стандарти и действащите закони не позволяват тестването им върху бременни жени. Следователно, някои лекарства от категория В могат да имат отрицателни фетални ефекти, които в момента не са официално потвърдени. „Лекарят трябва да предписва такива лекарства само ако ползите за възстановяване значително надвишават потенциалните рискове за плода и за майката“, казва Александър Фукс, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в болничния център Куинс..

Безопасен ли е пеницилин по време на бременност

Много антибиотици като пеницилин се използват от десетилетия. Като цяло това е едно от най-безопасните лекарства по време на бременност. Но през това време се появиха щамове бактерии, устойчиви на тях, които изискват от лекарите да предписват по-ефективни лекарства..

И тук много различни фактори започват да влияят върху безопасността, а не само върху активния компонент: доза, продължителност на лечението, дозировка, честота на приложение и т.н..

Например, антибиотиците от сулфонамидната група (Septrin, Bactrim-Forte) са свързани с трикратно увеличаване на риска от синдром на хипоплазия на лявото сърце. Общата честота на това заболяване е 1 на 4200 новородени. Следователно, когато приемате сулфонамиди, рискът се увеличава до 1 случай на 1400 новородени.

Като цяло можете да разделите всички антибиотици на безопасни и опасни (не се препоръчва) за употреба по време на бременност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Следващите са само примери за най-често срещаните лекарства. Това не е пълен списък.!

Безопасни антибиотици по време на бременност, списък

Съществува доста ограничена група антибиотици, които се считат за напълно безопасни по време на бременност:

Антибиотици по време на бременност: какво препоръчват лекарите

Докато носи дете, бъдещата майка се опитва да следи здравето си, начина на живот и храненето си, но това изобщо не означава, че е застрахована срещу появата на различни бактериални инфекции. А в някои случаи дори се налага да прибягват до антибиотици. Но възможно ли е да се приемат антибиотици по време на бременност през 1-ви триместър и кои от тях се предписват през 2-ри и 3-и триместър?

 1. Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??
 2. Защо тези лекарства са опасни??
 3. Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?
 4. Одобрени антибиотици за бременни жени
 5. Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Препоръки на лекарите за прием на антибиотици за бременни жени: кога са приемливи??

По правило лекарите се опитват да не предписват антибактериални лекарства на жена, но има моменти, когато не можете да направите без тях. Има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само с тяхна помощ, а всяка друга терапия е напълно безполезна. Такива заболявания включват:

 1. Пиелонефрит.
 2. Ангина.
 3. Обструктивен бронхит.
 4. Пневмония.
 5. Туберкулоза.
 6. Сложни чревни инфекции.
 7. Гнойни лезии.
 8. Изгаря 3-4 градуса.
 9. Хламидия.
 10. Сепсис.
 11. Отравяне на кръвта.

За всички тези заболявания употребата на антибактериални средства е оправдана, тъй като без тяхната употреба се развиват сериозни усложнения, до смъртта на майката..

Защо тези лекарства са опасни??

По време на бременност всяко въздействие върху тялото на майката засяга бъдещото бебе. Преди няколко години се смяташе, че приемът на тези лекарства от бременна жена може да доведе до генетични аномалии, да причини вродени малформации при новородено, това не е така. Въпреки това, много от тях все още влияят отрицателно, като имат токсичен ефект и по този начин могат да причинят патологии в развитието на органите на слуха и зрението и да нарушат функционирането на бъбреците. Също така, използването на антибиотици може значително да навреди на установяването на зъби в плода..

Съвременните антибиотици са от синтетичен произход; чрез своето действие те унищожават не само патогенните микроорганизми, но и практически всички бактерии в тялото на майката и много от тях са необходими за цял живот. Полезната микрофлора се възстановява много бавно, което нарушава метаболитните процеси и води до намаляване на имунитета при бременна жена, а това от своя страна може да причини нови заболявания. Негативните последици от приема на антибиотици от жена включват:

 • Дразнене на лигавицата на стомаха,
 • Тежки алергии,
 • Неизправности на черния дроб и отделителната система,
 • При алергични реакции - разстройство на нервната система.

Антибиотиците в ранните и късните етапи - каква е разликата?

Ефектът, който антибактериалните лекарства могат да имат върху бременността, зависи от нейната продължителност. Така че тяхното използване на ранен етап, в така наречения период на ентерогенеза - 4-6 седмици от бременността е изключително опасно за плода, тъй като през този период всички органи и системи на тялото са положени. Целият първи триместър, тоест до 14-та седмица, лекарите се опитват да не ги предписват, тъй като естествената бариера на плода, плацентата, все още не се е образувала, така че всички вещества от външната среда веднага влизат в кръвта му. Следователно, ако на жена е била поставена диагноза, например, урогенитална инфекция, тогава нейното лечение ще бъде предприето след 20 седмици, но при спешна нужда все пак ще й бъдат предписани най-малко токсичните лекарства.

Важно! Ако бъдещата майка е пила курс на антибиотици до 4 седмици, без да знае за бременност, не трябва да се притеснявате. През този период кръвоносната система на плода все още не е свързана с майчината, поради което вероятността от негативни последици е изключително малка! Бременността може и трябва да се поддържа!

През втория и третия триместър и особено след 20 седмици, когато полагането на вътрешните органи вече е приключило, възможната вреда от употребата на антибиотици е значително ниска, поради което списъкът с лекарства е доста широк. Това обаче не означава, че те могат да се използват неконтролируемо, само квалифициран лекар трябва да ги предписва..

Одобрени антибиотици за бременни жени

Няма толкова много антибактериални лекарства, одобрени за употреба по време на раждане на дете и всяко от тях се предписва, ако е посочено.

По време на раждането на дете на жената са разрешени фармакологични агенти от пеницилиновата серия, те принадлежат към класа на β-лактамни лекарства и са естествен продукт от пеницилинови гъбички. Въпреки че имат способността да проникват през плацентата към плода, те не увреждат детето, освен това бъбреците бързо ги отделят с урината от тялото. Какви антибиотици могат да се приемат по време на бременност:

Антибиотици от групата на амоксицилин

Най-предписаните лекарства се използват за лечение на:

 • тонзилит,
 • фарингит,
 • отит на средното ухо,
 • пневмония,
 • бронхит,
 • пикочно-половите инфекции.

Амоксиклав

Друг антибиотик от пеницилиновата серия с активната съставка амоксицилин се използва за лечение на: остър синузит, отит на средното ухо, пиелонефрит, цистит, не тежка пневмония, остеомиелит.

Антибиотици от групата на цефалоспорините

Те принадлежат към лекарства с широк спектър на действие, те също принадлежат към клас β-лактам. Лекарствата от този клас не причиняват значителна вреда на нероденото бебе, тъй като въпреки че могат да проникнат през плацентата, това се случва в много малки концентрации. Представител от този клас, Ceftriaxone се използва за лечение на:

 • сепсис,
 • менингит,
 • инфекции на костите и меките тъкани,
 • пикочно-половите инфекции, особено пиелонефрит,
 • пневмония,
 • генитални инфекции, включително гонорея.

В резултат на проведените проучвания не са установени отрицателни ефекти върху плода. Друг антибиотик от същата серия, Цефазолин, също се използва широко. Най-често се използва при инфекциозни лезии на очите, жлъчните пътища, гинекологични инфекции, бактериален ендокардит.

Уилпфрем

Друго антибактериално лекарство, предписано за бременни жени, с активна съставка джозамицин. Той също така има способността да заобикаля плацентарната бариера, но в ниски концентрации. Лекарството се използва широко, когато пациентът има анамнеза за алергия към пеницилин. Най-често се използва за лечение на инфекции на кожата и меките тъкани, зъбни лезии и УНГ инфекции.

Допустимо е бъдещата майка да предписва еритромицин и спирамицин, които дори заобикаляйки плацентарната защита, не влияят върху развитието и растежа на плода.

Какво трябва да знаете за приемането на антихистамини по време на бременност и как те влияят върху развитието на плода?

В какви форми се произвежда Пимафуцин, как да се използва правилно при лечение на млечница при бременна жена, прочетете тук.

Списък на антибиотиците, забранени за бременни жени

Въпреки доста широк спектър от одобрени антибиотици, има лекарства, които са строго забранени да се предписват по време на бременност..

ИмеСтраничен ефект
ТетрациклинНатрупвайки се в костите на плода, унищожава тях и зачатъците на зъбите, уврежда черния дроб.
ФлуорохинолониНе е проучен при хора; при потомството на животни това води до разрушаване на ставите.
КларитромицинОткрити токсични ефекти върху потомството на животни.
МедикамецинНе е тестван при хора.
АминогликозидиПричинява аномалии в развитието на бъбреците и органите на слуха при плода.
ФуразимидНе са провеждани клинични изпитвания при хора.
ЛевомицетинПричинява патологии на развитието на костния мозък и кръвните клетки.
ДиоксидинПо време на проучвания върху животни се раждат потомци с мутации.
Ко-тримоксазолСтимулира развитието на генетични деформации, растежът на плода се забавя.

Съществува и група средства, които се използват само при спешна нужда, когато не е възможно да се избере безопасно лекарство. Те включват:

 • Азитромицин,
 • Фурадонин по време на бременност се пие само по указание на лекар,
 • Метронидазол, може да причини мозъчни и генитални дефекти на плода.
 • Гентамицин, само когато животът на майката е застрашен, води до глухота у детето.

Антибиотици за бременност: приемайте или се въздържайте?

Всички са чували, че много лекарства са противопоказани по време на бременност. Но какво, ако бъдещата майка е болна и трябва да приема антибиотици по време на бременност? Ясно е, че само лекар може да предписва такива лекарства, но доста често бременните жени все още се съмняват дали си струва да ги приемате и дали антибиотиците по време на бременност ще имат вредно въздействие върху бебето...

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

Приемът на антибиотици по време на бременност е плашеща перспектива за всички бъдещи родители и неизменно предизвиква драматични негативни реакции. За да предпазят бебето от неблагоприятното въздействие на лекарствата, бъдещите родители се опитват да избягват приемането на лекарства възможно най-много през този важен период, когато се полага здравето на бебето. В анотациите към по-голямата част от лекарствата са посочени много възможни странични ефекти, а в раздела „бременност и кърмене“ - неясни фрази за неизследвани рискове и приемане „с повишено внимание“. Какво можем да кажем за антибиотиците, чието използване дори в „спокойно”, небременно време се счита за най-крайната мярка!

За съжаление, някои заболявания, които възникват по време на бременност, без подходящо лечение, могат да причинят сериозни усложнения на бременността до нейното прекратяване и да представляват несъразмерно по-голяма опасност за здравето на бебето, отколкото приемането на лекарства. В същото време отслабеният имунитет на бъдещата майка е много по-малко устойчив на инфекция и подкрепата под формата на лекарствена терапия става очевидно необходима. И така, кое е по-добре - приемането на антибиотици по време на бременност или избягването им на всяка цена? В какви ситуации, за колко време е допустимо да се приемат определени антибактериални лекарства и кои антибиотици наистина трябва да се изхвърлят в интерес на здравето на детето?

Антибиотици - какво е това?

Историята на появата на тази група лекарства започва преди малко по-малко от сто години, не толкова далеч от нас през 1928 г., когато Александър Флеминг открива уникалното свойство на зелената плесен Penicillium, която заразява проби в неговата лаборатория, да блокира растежа на бактериите, върху които след това работи. Откритието, както обикновено, беше случайно - и обърна целия свят с главата надолу.

С появата на антибиотиците медицината достигна принципно ново ниво. Много диагнози, които дотогава се смятаха за нелечими и фатални (например туберкулоза, чума, холера, пневмония), с появата на антибактериални лекарства, престанаха да звучат като присъда. Хирурзите получиха възможността да предотвратят следоперативни инфекции, което преди откритието на Флеминг беше основната причина за смърт след операцията. Днес антибиотиците са лекарства, които съставляват обширна група лекарства, които са активни не само за бактериални, но и за някои гъбични заболявания. Съществуват и антибиотици, които могат да се справят с протозои и дори да спрат растежа на туморните клетки..

Днес антибиотиците или, както е по-правилно да ги наричаме според международната класификация, антимикробни лекарства, са представени от огромен спектър от лекарства, които се различават по произход, състав и вид ефект върху бактериите. Според действието си върху патогена антибиотиците се подразделят на бактериостатици и бактериолитици. Антибиотиците с бактериостатично действие предотвратяват размножаването на патогена в организма, блокирайки растежа и жизнената му активност. Бактериолитичното действие означава унищожаване, смърт на патогенния микроорганизъм. Освен това има антибактериални лекарства, които действат селективно върху един вид бактерии, и така наречените широкоспектърни антибиотици, в сферата на влияние на които попада цял списък от микроорганизми..

Причини за непопулярността на антибиотиците

Въпреки очевидните предимства на антибиотичната терапия, лекарствата от тази група не могат да бъдат наречени популярни сред населението и лекарите не бързат да предписват антибиотици при първите признаци на инфекция. Причините за тази непопулярност са няколко..

Дисбактериоза

Антибиотиците са антибактериални лекарства, с други думи, те нарушават жизнената дейност на всички микроорганизми с бактериална природа. И това не винаги е добре, защото в човешкото тяло милиарди бактерии, които са в съдружие с него, живеят и работят нормално. Те осигуряват храносмилателна функция, защита на кожата и лигавиците и нормална вагинална среда. Използването на антибиотици винаги води до намаляване на броя и дисфункция на "добрите" бактерии, което от своя страна води до растеж на патогенна флора. Получава се своеобразен ефект на бумеранг: след употребата на антибиотици, които помагат за справяне със специфична инфекция, пациентът след кратко време придобива нови инфекциозни заболявания, както и лошо храносмилане и млечница (бактериална дисвагиноза). Затова след антибиотична терапия е необходимо да се възстанови флората с помощта на пребиотици - препарати, съдържащи полезни бактерии..

Алергия

Антибиотиците отслабват имунната система и нарушават естествената флора на влагалището, червата, кожата и лигавиците - това често провокира алергично храносмилателно разстройство, причинява кожни реакции като уртикария, зачервяване и сърбеж. Особено често такива реакции се наблюдават при използването на естествени и полусинтетични антибиотици. По-сериозните алергични реакции, като оток на Куинке и анафилактичен шок, са изключително редки при антибиотици и се срещат само при пациенти с високо алергично разположение, известни като поливалентна алергия.

Опасна заблуда
Съществува често срещано погрешно схващане, че отрицателният ефект на антибиотиците върху плода може да бъде намален чрез намаляване на дозата на лекарството. Дозата на антибактериалното лекарство обаче се изчислява по такъв начин, че да потисне размножаването на микроорганизма, причинил заболяването. Това не зависи от факта и продължителността на бременността и се коригира въз основа на други фактори (тегло, възраст, особености на чернодробната и бъбречната функция).
Като промените дозата сами, можете да постигнете обратния ефект: недостатъчната доза антибиотик няма да помогне да се победи инфекцията и по-скоро ще предизвика резистентност, което ще доведе до необходимост от смяна на антибактериалното лекарство и повторение на курса на лечение.

Съпротива

Този термин означава устойчивостта на патогените към лекарствата, които се използват срещу тях. За съжаление, бактериите имат своя собствена борба за оцеляване и в много отношения тя е по-ефективна от хората. Микроорганизмите се адаптират много по-бързо и по-добре към промените в условията на околната среда, киселинността, храненето, температурата и химичните фактори. Те могат да се променят и с течение на времето дори най-ефективните лекарства спират да действат върху тях. Ето защо е за предпочитане да се определи чувствителността на определен идентифициран патоген към антибиотици и да се промени лекарството с продължително или многократно антибиотично лечение.

Тератогенен ефект

„Тератогенен“ означава „вреден за плода“. Основният риск от антибиотиците не е за майката, а за развитието на бебето, когато неговите органи и тъкани се полагат и формират. Много от тях са в състояние да преодолеят плацентарната бариера и да влязат директно в кръвния поток на плода, като имат вредно въздействие върху органа, който в момента расте най-интензивно, или нарушават образуването на цяла система от органи.

Най-честите индикации за антибиотично лечение по време на бременност

* нагряване на рани, наранявания, изгаряния;

* редки инфекции (енцефалит, пренасян от кърлежи и др.).

Във всички тези случаи употребата на антибиотици е оправдана и необходима, тъй като ползите от лечението са значително по-високи от риска за плода..

Бременност и антибиотици - специални правила

Ето защо за жени в интересна позиция има класификация на антибиотиците - ако е възможно, тяхното използване по време на бременност. От тази гледна точка всички антимикробни агенти са разделени на три групи.

 • Антибиотиците са напълно забранени поради доказано токсично въздействие върху плода.
 • Антибиотици, условно разрешени по време на бременност, ефектът от които върху плода не е проучен.
 • Антибиотици, одобрени по време на бременност поради липса на вредни ефекти.

Първата група включва тетрациклини, флуорохинолонова група, производни на кларитромицин, макролиди, аминогликозиди, хлорамфеникол и редица лекарства с тератогенен ефект.

Така например лекарства на базата на тетрациклин проникват през плацентарната бариера, натрупват се в костите, хрущялите и зъбите, нарушавайки тяхната минерализация, освен това те са хепатотоксични, т.е. отровен за феталния черен дроб.

 • Флуорохинолоните пречат на образуването на фетални стави.
 • Аминогликозидите са способни да проникнат през плацентарната бариера, нефро- и ототоксични (могат да причинят вродена глухота и бъбречна патология).
 • Хлорамфеникол - преминава плацентарната бариера във високи концентрации. Причинява увреждане на костния мозък и пречи на хематопоезата на плода.

Втората група - лекарства, използвани в особено тежки, екстремни случаи - включва по-малък списък от антибактериални средства.

 • Азитромицин се използва само когато е абсолютно необходим, например за хламидиална инфекция при бременни жени.
 • Нитрофурантоин - може да се използва само през втория триместър, през първия и третия триместър.
 • Метронидазолът е забранен през първия триместър, поради риск от образуване на дефекти в мозъка, крайниците и гениталиите на плода. Във втория и третия триместър употребата е допустима.
 • Гентамицин - употребата е разрешена само по здравословни причини (сепсис, отравяне на кръвта) в строго изчислени дози. Ако дозата бъде превишена, съществува риск от вродено увреждане на слуха.

Третата група се състои от антимикробни агенти, приемливи за употреба по време на бременност.

 • Пеницилинът и неговите аналози могат да проникнат през плацентарната бариера, но няма вредно въздействие върху плода. По време на бременност той се екскретира ефективно през бъбреците.
 • Цефалоспорините също преминават през плацентата при ниски концентрации. Не е установен отрицателен ефект върху плода.
 • Еритромицин е приемлив за употреба. Преминава през плацентарната бариера в ниски концентрации. Не причинява нарушения на развитието на плода и вродени аномалии.

Всички тези лекарства могат да се използват по време на бременност. Трябва обаче да се помни, че всеки антибиотик е мощно лекарство със сложен ефект върху тялото, специфични странични ефекти, риск от усложнения и индивидуална непоносимост. Следователно лекарствата от тази група също не могат да се приемат без предварителен преглед и лекарско предписание, а след антибиотична терапия, трябва да преразгледате и да се консултирате за възстановяването на микрофлората и имунната система.

Бременността не е време за експерименти и самоактивност. През този период е особено важно да обърнете двойно внимание на здравето си, да се преглеждате редовно, да се консултирате с лекар относно промените в благосъстоянието и внимателно да следвате препоръките на специалистите. По време на бременност могат и трябва да се приемат антибиотици, ако тяхната нужда е доказана, с помощта на тестове е установен причинителят на заболяването и е определена неговата чувствителност към специфични лекарства.

Естествени или синтетични антибиотици по време на бременност: кое е по-добре?

Най-ранните антибиотици са от естествен произход; те са получени от определени видове плесени, актиномицети и растения. Те обаче показаха значителни недостатъци: често причиняваха алергии при пациентите, освен това се оказаха изключително нестабилни по време на съхранение, бързо се влошават и губят лечебни свойства. По-късно учените научиха как да произвеждат полусинтетични лекарства, които са по-упорити и ефективни..

В днешно време съществуват напълно синтетични антибиотици, които почти никога не дават алергични реакции..