Джулия Верн 115 342 0

Колко вредно е пиенето на кафе по време на кърмене, можете ли да си позволите няколко чаши на ден и как пиената тонизираща напитка ще повлияе на бебето и лактацията като цяло? Отговорите на тези въпроси са от значение за кърмещите майки с навика да пият кафе преди бременност и желанието да продължават поне понякога да си позволяват ароматна напитка след раждането на бебето.

Накратко за свойствата на кафето

С раждането на дете животът на семейството и особено на майката се променя драстично. Спането, храненето, излизането навън, просто отпускането - всичко това може да се направи в съответствие с ежедневието на детето. Естествено, мама (особено през първите месеци) не спи достатъчно, уморява се, чувства срив и мечтае за почивка. В моменти на слабост й се струва, че пиенето на кафе по време на кърмене е единственият начин да се задържи на повърхността и да не се откаже.

Това мнение е частично обосновано. Всъщност една напитка върху кафе на зърна повишава кръвното налягане (средно с 10 единици) и по време на кърменето може да е необходимо.

Вторият момент е, че напитката увеличава умствената и физическата активност. С други думи, пиенето на кафе с мляко или без кърмачка изпитва прилив на сили и енергия, необходими за грижата за дете и управлението на домакинство..

Кофеинът ускорява метаболизма, като помага на кърмачка да отслабне още по-бързо, влизайки в отлична форма. Напитката е и диуретик. От една страна, това е добре, от друга не много добре. Не можете да злоупотребявате с кафе, провокирайки дехидратация и в резултат на това кръвни съсиреци, тромбоза, образуване на камъни в уретерите и бъбреците.

Напитката има значителни недостатъци:

 • разтворимото кафе, като естественото кафе, предизвикват пристрастяване;
 • кофеинът влияе отрицателно върху работата на нездравословно сърце;
 • натуралното кафе повишава кръвното налягане, което не винаги е подходящо.

В допълнение, по специален начин, напитката, достигайки до бебето с майчиното мляко, влияе върху работата на неговите телесни системи..

Какво се случва с едно дете под влиянието на кофеина

Абсорбцията на кофеин в кърмата е доста висока. Нещо повече, тя се екскретира от тялото на бебето за дълго време. Ако кърмачка пие кафе постоянно и в големи количества, кофеинът се натрупва в тялото на трохите, като оказва негативно влияние върху него..

При различни възрасти при децата кофеинът се отделя с различна скорост:

 • недоносени бебета - от 65 до 103 часа;
 • до три месеца - 80-97,5 часа;
 • над 3 месеца - 14 часа;
 • над 6 месеца - 2,5 часа.

Максималното ниво на кофеин в млякото става един час след изпиване на напитката. Изразяването няма да работи. Докато кофеинът не бъде отстранен от тялото на майката, част от него ще премине в млякото. А на възрастен отнема средно до 5 часа..

Дете, което храни кърмата с голямо количество кофеин, може да увеличи нервната раздразнителност, безпокойство и безпокойство. Вашето малко дете може да има проблеми със съня и като цяло да се чувства спокойно. Резултатът - детето не спи добре, плаче много, губи сили заедно с майка си и останалата част от семейството.

Описаните прояви са най-често актуални, ако майката злоупотребява с кафе, докато продължава да кърми. Умерената консумация на напитката може да няма негативен ефект върху бебето, тонизирайки и радвайки майката.

Има бебета, които реагират фино дори на няколко глътки кафе, взети от майка им. В този случай трябва да се ограничите в пиенето на напитка до края на кърменето..

Как да изберем кафе напитки за кърмачки?

Основното правило за жените по време на кърмене е да избират само висококачествено кафе от надеждни производители, за предпочитане не печено. Любителите на ароматни пържени зърна трябва да обърнат внимание само на производителя, който ги предлага в прясно смлян (грубо смилане е за предпочитане) вариант. Тази напитка е не само по-вкусна, тя съдържа по-малко кофеин..

Кафето, приготвено с мляко или сметана с ниско съдържание на мазнини, ще бъде по-полезно по време на кърмене. А що се отнася до избора по отношение на натурална или разтворима напитка, тогава в първата има порядък по-малко кофеин, освен това разтворимото кафе най-често е смес от смлени зърна с не най-добро качество.

Обобщавайки, ние отбелязваме, че най-добрият вариант за кърмачка, която не може да си откаже удоволствието от чаша ароматна напитка, са доказаните сортове натурално грубо прясно смляно кафе. Този избор ще има по-добър ефект върху бебето..

Кофеинът и лактацията - относно съвместимостта

Пиенето на кафе в съответствие с горните препоръки в разумни количества в точното време - няколко часа след хранене, в повечето случаи няма да навреди на бебето. В същото време трябва да се помни, че прекомерното пиене може да повлияе негативно на лактацията..

Всеки път, когато кофеинът преминава в кърмата в изобилие, кърмещата майка рискува да остави бебето без пълна част от него за следващото хранене поради забавяне на естествените процеси в организма под въздействието на кофеина.

Какво казва д-р Комаровски за кафето за кърмене

Мнението на авторитетния педиатър Комаровски по всякакъв повод относно децата е от особено значение за много майки. Той също има своя гледна точка относно това дали си струва да се пие кафе за кърмене, колко и кога да се откаже от него..

Нека отбележим лоялността на лекаря към всичко, свързано с грижата за дете и отглеждането му. Комаровски е сигурен, че за пълния растеж и развитие бебето трябва да не се намесва в изучаването на света и майката трябва да се наслаждава на процеса всеки ден, всяка минута..

На въпроса за кърмещите хора дали е възможно да кърмите кафе и дали си струва да си откажете такава малка радост, педиатърът отговаря просто: ако напитката не влияе на поведението и здравето на бебето, майката може да си позволи няколко чаши наистина добро кафе на ден.

Ако след консумация на кофеин бебето има проблемите, описани по-долу, ще трябва да се откажете от навика да пиете кафе за известно време. Децата под въздействието на кофеин могат да проявят:

 • повишена тревожност и възбуда;
 • проблеми със съня;
 • капризност;
 • кожни обриви;
 • смущения в червата.

Познавайки времето, през което кафето се отстранява от кърмата, можете да проверите дали кофеинът наистина е станал причина за алергични реакции и безпокойство при детето..

Възможно е негативните реакции на организма да са причинени от грешна дозировка на лекарства, чиято структура е близка до тази на кофеина. Пример за такива лекарства е теофилин или аминофилин. Предписват се лекарства за премахване на пристъпите на спиране на дишането при кърмачета.

Освен това Комаровски напомня на всяка кърмачка, че големи количества кофеин намаляват нивото на желязо в млякото, което води до развитие на анемия при бебето. Дори да не си отказвате удоволствието да се насладите на ароматна напитка, трябва да направите това много внимателно, без да забравяте за здравето на бебето.

Лекарят препоръчва да пиете не повече от две чаши добро натурално кафе на ден по време на лактация, за предпочитане с мляко. Между естественото кафе можете да си позволите безкофеиново кафе, докато кърмите - на основата на ечемик или естествени заместители.

Алтернатива на кафе на зърна - спасение за кърмене

Заслужава ли си едно минутно удоволствие рисковете, свързани с пиенето на кафе? Едва ли. Пълноценното хранене на бебето е основното нещо, което трябва да тревожи майката. Ето защо си струва да се обърне внимание на алтернативни варианти за напитки..

Подходящи заместители на кафе:

 • цикория (подходяща за майки на деца без алергии);
 • билкови чайове;
 • ечемиченото кафе е напълно натурален продукт.

Напитка, приготвена от ечемик, заслужава специално внимание, тъй като е възможно най-близка до вкуса на обичайното кафе, докато е много по-евтина от висококачествените сортове и в същото време има редица полезни свойства:

 • нормализира работата на нервната и сърдечно-съдовата системи;
 • влияе благоприятно на работата на храносмилателния тракт;
 • подобрява кръвообращението;
 • има диуретичен ефект;
 • решава проблемите с хормоналните смущения.

Кафето се приготвя от ечемик по същия начин, както обикновено при турчин. За вкус добавете подправки или мляко, мед и сушени плодове.

Тези напитки са напълно подходящи за заместване на натурално и разтворимо кафе по време на лактация и при условие, че се приготвят и консумират правилно, те ще доставят на мама не по-малко удоволствие..

Мога ли да пия кафе, докато кърмя?

Кърменето на кафе не е опасно само в умерени количества

Ползите от кафето

По-старото поколение е на мнение, че много хранителни продукти са забранени, ако жената кърми, включително кафе. Повечето лекари обаче сега вярват, че от 1 чаша кафе на ден няма да има вреда, особено ако го разреждате с мляко..

Кафето перфектно стимулира нервната система, благодарение на него има заряд на енергия и това е необходимо на жените през първите месеци след раждането. Ако използвате напитката в умерени дози, тогава тя няма да причини никакви негативни последици. Основната причина, поради която много хора отказват кафе, е страхът, че детето ще стане неспокойно и ще заспи лошо, особено през първия месец, когато все още не е силно. Наистина кофеинът възбужда тялото, но за да може достатъчно количество кофеин да се предаде на детето с майчиното мляко, жената трябва да пие 5-6 чаши на ден..

Всъщност кофеинът наистина е в състояние да се натрупва в детското тяло и дълго време да се отделя от него, но 1 чаша на ден пияна няма да навреди.

 • подобряване на храносмилането;
 • облекчаване на спазми;
 • намаляване на депресията;
 • повишена концентрация на внимание.

Също така кафето ще съдържа антиоксиданти, които предотвратяват окисляването на телесните клетки..

Тази тъмна напитка е в състояние да предотврати развитието на някои заболявания:

 • меланом;
 • рак на черния дроб;
 • подагра;
 • кариес и пародонтит.

Струва си да се помни, че натуралното кафе, прясно смляно, е полезно. Разтворим или 3 в 1 не притежава такива свойства, тъй като е подложен на химическа обработка.

Вредност на кафето при кърмене

Разбира се, кафето не е напълно безвреден продукт и ако го прекалявате, ще се дехидратирате. Но основната опасност е, че кофеинът премахва калция от тялото. Кърмещите жени предават с млякото си полезните елементи за своето развитие, включително калция, който е необходим за растежа и укрепването на костите. Освен това пиенето на кафе води до намаляване на концентрацията на желязо в кръвта на кърмачка, което също може да повлияе негативно на детето..

Ако наистина пиете кафе, тогава жената трябва допълнително да яде храни, които попълват запасите от калций и желязо. Те включват извара, сирене, мляко, сусам, ябълки, зеле, бадеми, боб, фурми, телешко месо, сушени кайсии.

Пиенето на много чиста вода е важно за предотвратяване на дехидратация, тъй като кофеинът има силен диуретичен ефект.

Кофеинът е вещество, което може да се натрупва в тялото на детето. До около 2-3 годишна възраст тялото на бебето не може напълно да премахне кофеина. Следователно някои деца може наистина да имат повишена възбудимост на нервната система, след като майката се храни с такова „кафе мляко“.

Мама не трябва да пие разтворимо кафе

Правила за пиене на кафе

За да сведете до минимум възможните неприятни последици за организма, трябва да се придържате към няколко препоръки, когато пиете кафе.

Определено си струва да се въздържате от пиене на напитката, докато бебето навърши един месец, или още по-добре - на 3 месеца. Освен това:

 1. За предпочитане е да се използва не разтворимо кафе, а напитка от прясно смлени зърна, тъй като разтворимото кафе се прави от по-евтини суровини, съдържащи максимум кофеин и допълнителни ненужни примеси. Разтворимият прах е химически обработен и съдържа подобрители на вкуса.
 2. Можете да консумирате продукт с ниско съдържание на кофеин, обикновено наричан „безкофеиново кафе“ за маркетингови цели.
 3. Достатъчно е да пиете по една чаша кафе на ден.
 4. По-добре да си сварите кафе, като използвате добри зърна арабика. Освен това дори не можете да го готвите, а само да налеете вряла вода, тогава по-малко кофеин ще попадне в тялото.
 5. Препоръчително е да пиете кафе след хранене на бебето, така че да мине достатъчно време до следващото и концентрацията на кофеин в тялото на майката да намалее.
 6. По-добре е да добавите мляко или сметана към кафето, за да направите напитката по-малко концентрирана..
 7. Когато пиете кафе, трябва да пиете повече чиста вода през целия ден, за да избегнете дехидратация..
 8. Ако мама обича кафе, трябва да намалите консумацията на други храни, които съдържат кофеин: черен чай, шоколад, какао.
 9. Можете да редувате кафе с заместители на кафе. Пийте цикория един ден и кафе на следващия.

Някои кърмещи майки споделят своя опит и препоръчват да изминете трик: да пиете кафе от малка чаша, а не от обичайната халба. По този начин можете да развеселите и да се насладите на любимата си напитка, но много по-малко кофеин ще попадне в тялото..

Друг важен момент - пием кафе без никакви екзотични добавки: кардамон, джинджифил, индийско орехче, анасон, за да сведем до минимум риска от алергична реакция при бебето.

Факт: Добре познатата кока-кола съдържа колосални количества кофеин, така че кърмещите майки трябва да се въздържат от пиене на тази напитка..

Ако една жена е изпила чаша кафе и след това детето е развило алергична реакция или е станало по-възбудимо, напитката трябва да бъде изключена от менюто ви. Кафето е забранено и за жени, чиито деца са родени преждевременно, както и за тези, чиито деца първоначално страдат от неврологична патология, алергии и храносмилателни разстройства.

Един добър начин да заблудите тялото и да задоволите желанието си за кафе е да приготвите млечно-кафена напитка. Добавете по-малко от една четвърт чаена лъжичка кафе към загрята чаша мляко и разбъркайте добре. Вкусът ще бъде нещо като лате.

Зелено кафе

Непечените зелени кафени зърна набират популярност. Според някои доклади, благодарение на напитка, базирана на зелени зърна, можете да отслабнете по-бързо, предполага се, че метаболизмът се ускорява поради съдържанието на хлорогенова киселина в зърната. Всъщност разликата между печените и непечените зърна е, че в последните се задържат повече хранителни вещества и не се образуват нови вредни съединения..

При кърмене може да се консумира и зелено кафе, но не повече от 1 чаша на ден. Важно е да се проследи реакцията на детето към нов продукт, особено ако майката не е използвала такова зелено кафе преди това.

Ечемичното кафе е безопасна алтернатива на обикновеното кафе

Ечемично кафе

Има различни алтернативи на обикновените кафе на зърна. Например, ечемичена напитка. Получава се от предварително запържени и смлени ечемичени зърна. Такова кафе може да си купите готово или да го приготвите сами. Разбира се, то е по-здравословно от обикновеното кафе, защото съдържа редица микроелементи, които могат да подобрят храносмилането и бъбречната функция. Между другото, напитката от ечемик стимулира производството на кърма..

В допълнение към кафето с ечемик има и други заместители:

 1. Цикорията е растение, чиито корени се изсушават и смилат. Цикорията е богата на витамини и микроелементи: съдържа калий, желязо, танини. Напитката ускорява метаболизма, подобрява функционирането на стомаха и червата, успокоява нервната система (за разлика от обикновеното кафе, което го възбужда). Цикорията обаче има противопоказания: сърдечни заболявания, заболявания на жлъчния мехур, бронхит.
 2. Кафе от жълъди - приготвено от изпечени и смлени жълъди. Те съдържат протеини, танини, нишестета и растителни флавоноиди. Благодарение на тези вещества е възможно да се предотвратят сърдечни и стомашни заболявания, да се отървете от отоци, възпалителни процеси.
 3. Гуарана е тропическо растение, чиито плодове са подобни на кафе на зърна. Семената на плодовете се събират, пържат и смилат на прах. Напитката се счита за добър заместител на редовното кафе..
 4. Артишокът от ерусалим е растение, чиито коренища са подобни на картофите, те не само се ядат, но и се сушат, пържат и смилат, правейки вид кафена напитка.

Трябва да внимавате със заместителите на кафето, защото детето може да има алергична реакция към екзотични и нестандартни продукти за обичайното меню на майката..

Свареното кафе е за предпочитане пред разтворимото кафе, но ако наистина искате ободряваща напитка, можете да изпиете 1 чаша редовно лиофилизирано кафе със задължително добавяне на мляко.

Процесът на хранене на дете не трае толкова дълго: средно от няколко месеца до 2 години. По това време жената трябва особено внимателно да наблюдава диетата си, да слуша тялото си и тялото на бебето. И ако имате някакви въпроси, не забравяйте да ги обсъдите с вашия педиатър..

Може ли кърмачка да пие кафе?

Статии за медицински експерти

Повечето жени, които пият кафе, са успели да се откажат от навика по време на бременност - в края на краищата лекарите не съветват бъдещите майки да пият тази напитка. Но тези, които не са се вслушали в този съвет, може да се замислят за възможността да пият кафе, когато започне кърменето. Нека го кажем направо: в този период е по-добре да се въздържате от пиене на напитката. Според експерти кофеинът често причинява безсъние при дете, бебетата стават неспокойни и капризни..

Ако наистина искате да изпиете чаша ароматна напитка, тогава можете да използвате нейните заместители - например има аналози на базата на ечемик или цикория. Разбира се, тези аналози няма да заменят висококачественото кафе, но - в края на краищата здравето на трохите е по-важно?

Може ли кърмачка да пие разтворимо кафе?

Много жени вярват, че разтворимото кафе не е опасно за бебето, тъй като съдържа по-малко кофеин. Това не е напълно вярно: разликата всъщност е малка. Ако чаша крем съдържа 80 mg кофеин, тогава чаша разтворима напитка съдържа около 60 mg.

В допълнение, разтворимата напитка може да съдържа много не особено полезни добавки: багрила, консерванти и ароматизатори. Смляното кафе е лишено от тези добавки или ги съдържа в малки количества.

Разтворимото кафе има и други недостатъци: повишава киселинността в стомаха, дразни лигавиците и спомага за премахването на витамини и минерали от тялото (а малкото дете се нуждае толкова много от тях).

По своето въздействие върху нервната система на бебето, разтворимото кафе по нищо не отстъпва на обикновената напитка от крем. Ето защо е по-добре да го откажете по време на кърмене..

Могат ли кърмещите майки да пият зелено кафе?

След раждането всяка жена мечтае да върне тялото си в норма: някой трябва да отслабне, а някой просто да стегне стомаха си. Тъй като не се препоръчва на кърмещите майки да се хранят с диета за отслабване, други начини да се отърват от излишните килограми и целулита идват на ум. Зеленото кафе е един такъв начин..

Но: безопасно ли е зелено кафе за бебе?

Според учените ефектът на зеления и печен боб върху нервната система е приблизително еднакъв, така че няма съществена разлика между тези видове напитки. И двете кафета не се препоръчват, както по време на бременността, така и по време на кърмене. В допълнение, зеленото кафе може да провокира алергии и храносмилателни разстройства при кърмачета (загуба на апетит, колики, диария).

Зеленото кафе е малко вероятно да бъде полезно за кърмачка. По-добре е да го изключите за известно време, като го замените с по-полезни течности.

Възможно ли е да се пие цикория за кърмачка?

Цикорията има малко вкус на кафе, така че често се избира от тези, за които кафето е противопоказано по една или друга причина - например бременни и кърмещи жени. Цикорията е корен, който се натрошава и пържи. Именно печенето придава на напитката характерния аромат на кафе..

За разлика от кафето, напитката от цикория не причинява превъзбуда, не повишава кръвното налягане, не увеличава сърдечната честота и не влияе на съня. Поради това е позволено да го пиете без никакви проблеми по време на кърмене..

Ползите от тази напитка са неоспорими. Но най-полезна е цикорията, която се произвежда под формата на плътен екстракт. Разтворимият продукт може да бъде както полезен, така и безполезен - понякога производителите разреждат корена с ябълков пектин, което прави крайния продукт по-евтин. Някои, напротив, добавят различни витамини и микроелементи към корена. Във всеки случай нито една от тези напитки няма да навреди. Следователно можете спокойно да го пиете: с мед, лимон, захар или сами.

Могат ли кърмачките да пият какао?

Когато говорят за продукти, които е нежелателно да се ядат през периода на лактация, те неизменно наричат ​​такива като шоколад и какао. Тези храни съдържат кофеин, но в много по-ниски количества от кафето или чая. Но най-голямата опасност от какаото е, че този продукт може да причини алергии..

Жената определено не трябва да пие какао през първия месец от живота на бебето. Ако в семейството някой има алергия към шоколад, употребата на какао трябва да се отложи до 3 месеца. Взема се предвид и възможната алергия към мляко.

Ако една майка иска да се наслаждава на какао, докато кърми, тогава трябва да започне с малки порции - първо 50 ml, след това 100 ml. След като изпиете напитката, трябва да наблюдавате реакцията на бебето. За да не пропуснете евентуална алергия, жената трябва да пие какао сутрин - и да наблюдава бебето до вечерта. Ако има обриви, подуване, зачервяване - спешно трябва да покажете бебето на лекаря и да изключите какаото от диетата.

Дори ако бебето понася добре какаото, не се препоръчва кърмещата майка да го консумира по-често от два или три пъти седмично..

Могат ли кърмещите майки да пият кафе: натурално, разтворимо, без кофеин

Дата на публикуване: 24.05.2018 | Преглеждания: 16838

С раждането на бебето диетата е строго ревизирана, защото това, което яде майката, ще яде и нейното бебе. Но какво да кажем за любимите ви навици? Мога ли да приемам кафе, докато кърмя? Възможно ли е кърмачка да пие кафе с мляко? Или си струва да жертвате собствените си интереси? Или може би има изключения и все още е разрешено пиенето на кафе, докато кърмите?

Съществуват две фундаментално противоположни мнения: „изобщо е невъзможно да се използва по време на кърмене“ и „възможно е, по-добре е да започнете да привиквате бебето към всичко по-рано, адаптацията към външни стимули ще бъде по-бърза и по-добра“. Кое от мненията е вярно, съвместими ли са кафе и GV, коя позиция да изберем - нека го разберем заедно.

Съставът на кафето и неговият ефект върху организма

Зърната имат сложен състав. Броят и разнообразието на веществата варира в зависимост от условията на отглеждане. При печене съставът се променя качествено, появяват се нови съединения. Печените зърна съдържат повече от 1000 вещества, повечето от тези съединения влияят върху качеството на аромата и вкусовите характеристики. Суровите зърна съдържат:

 • фенолни съединения;
 • въглехидрати;
 • аминокиселини;
 • протеини;
 • танин;
 • алкалоиди и полиамини (кофеин, теофилин, теобромин, глюкозид и др.);
 • липиди;
 • минерални елементи;
 • хлорогенни и органични киселини.

Всеки човек, който някога е консумирал кафе, е усетил влиянието му върху себе си. Основните действия на кафето върху тялото:

 1. Енергизиращо: Въз основа на наличието на кофеин.
 2. Кръвта става по-плътна, вероятността от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.
 3. Променя налягането: полезно за мигрена и пациенти с хипертония.

Кафето по време на кърмене засяга жената, а чрез нея и бебето.

Мога ли да пия кафе, докато кърмя: ефектът на кофеина

Кофеинът има редица ограничения (започвайки от 3-ия триместър на бременността) в размера на допустимата дневна доза поради високия полуживот на кофеин при деца под 6-месечна възраст [13].

Влияние върху бебето: кофеин в кърмата

Възможни са следните прояви:

 1. Кофеинът наистина преминава в кърмата, но бебето получава около 1-1,5% от количеството кофеин, което получава майка [1] [5].
 2. Появата на голямо количество кофеин в организма прави детето неспокойно, склонно към възбуда, плач, нарушава съня, засяга апетита [2].
 3. Полуживотът на кофеин е около 97,5 часа за новородено, 14 часа за 3-5 месечно бебе и 2,6 часа за 6 месечно бебе. За сравнение, полуживотът на кофеин при възрастен е 4,9 часа. За пълното елиминиране на дадено вещество от организма са необходими пет полуживота, тоест до 20 дни. [тринадесет]
 4. Максималните нива на кофеин в майчиното мляко се установяват 60-120 минути след поглъщане [4].
 5. Кофеинът е вреден по време на кърмене, тъй като намалява количеството мляко, произведено от майката: няма доказателства за тази теория. Освен това едно проучване демонстрира способността на кофеина да стимулира производството на кърма [8].

Bottom Line: Приемането на една чаша (до 300 ml) от напитката изглежда не осигурява значителни дози кофеин на бебето [4].

Кога да се изключи употребата

Има случаи, когато консумацията трябва не само да бъде ограничена, но и изключена:

 1. Бебето се роди слабо, преждевременно.
 2. Появата на алергични прояви, обрив по кожата на детето.
 3. Някои хора вярват, че киселините в кафето могат да понижат съдържанието на желязо в кърмата, въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това.

Въпреки това, като се вземат предвид тези точки, диетолозите са склонни да вярват, че можете да пиете кафе с HS, ако следвате препоръките.

7 правила за кърмачка: използвайте го безопасно

Необходимо е да научите редица съвети за кърмещите майки, консумиращи кафе:

 1. Новородените могат да бъдат особено чувствителни към кофеина (поради дългото време за обработка). До 6 месеца обаче на бебето може да отнеме само 2-3 часа, за да смила кофеина. [пет]
 2. Авторите на проспективно кохортно проучване заключават, че ограничаването на 300 mg кофеин на ден е разумно [6].
 3. Опитайте да замените напитките без кофеин за седмица или две, за да видите дали това има някакво значение. Ако кофеинът засяга вашето дете, трябва да забележите разлика в рамките на 3-7 дни. [1]
 4. По-добре е да смилате зърната непосредствено преди варенето: в продукта, който е промишлено смлян, специфичното тегло на кофеина е по-високо.
 5. Премахнете напитката, ако се лекувате с лекарства с кофеин.
 6. Ограничете или изключете кофеиновите храни: кола, какао, шоколад.
 7. Съобщава се за раздразнителност, лош сън, безпокойство и нервност при кърмачета от майки с много висок прием на кофеин: около 10 или повече чаши кафе на ден (над 750 ml) [7].

Струва ли си или не да се отдадете на тази напитка през първите месеци, ако има такъв ефект? Няма официална скъпа. източникът не поставя ограничения за употребата на кафе през първия месец (ако се спазват препоръките). Националната здравна служба на Обединеното кралство обаче препоръчва да се ограничи приема на кофеин до 200 mg / ден [9] [11]:

 • Еспресо: 145 mg на 50 ml
 • 1 чаша филтрирано кафе: 140 mg
 • 1 чаша (250 ml) разтворимо кафе: 80 mg (1 ч. Л. На чаша)
 • Енергийна напитка от 1 кутия (250 ml): 80 mg (големи кутии могат да съдържат до 160 mg кофеин)
 • 1 чаша чай: 75 mg
 • 1/2 опаковка (50 g) обикновен шоколад: до 50 mg
 • кутия кола (354 ml): 40 mg.

Можете да прочетете за други източници на кофеин на уебсайта на международния комитет по хепатит В [12].

Кое кафе е по-добро за кърмене

За производството на разтворимо кафе се избират суровини с най-ниско качество. За подобряване на вкуса специфичното тегло на кофеина се увеличава благодарение на подобрителите на вкуса и ароматите. Не се препоръчва на кърмачките да го пият..

Безкофеиново кафе за HW

Жена, опитвайки се да избере алтернатива, се пита дали е възможно да се консумира кафе без кофеин по време на кърмене? Безкофеиновото кафе все още съдържа малко количество. То е толкова безопасно или дори по-безопасно от кафето с кофеин [10].

Зелено кафе с HW

Тази напитка бързо набира популярност, особено сред тези, които искат да отслабнат, така че възниква въпросът за възможността за използването й по време на кърмене. Изключването на етапа на печене в технологията на приготвяне е единствената разлика от традиционното кафе. Струва си да се помисли: зърната, които не са преминали термична обработка, имат по-ценни вещества. Ако има пълна увереност в качествените характеристики на продукта, кърмещата майка може да се разваля със зелено кафе от време на време.

Избраните добри зърна имат лек зеленикав оттенък. Препоръчително е да се смила и да се вари непосредствено преди употреба. Въведете в диетата, като внимавате, наблюдавайте реакцията и поведението на бебето.

Кафе с мляко за HW

Може ли кафето с мляко по време на кърмене да намали негативните ефекти върху тялото на бебето? Млякото променя вкуса, увеличава количеството консумирана течност, но не намалява специфичното тегло и ефекта на кофеина, поради което кърмещата майка има право да консумира кафе с мляко в съответствие с общите правила.

Как да изберем кафе за кърмачка

При кърмене е по-добре жената да отдаде предпочитание на изключително натурално кафе: то ще има по-ниско специфично тегло на кофеина, отколкото в предишно смляно кафе.

Ако продуктът е закупен в специализиран магазин, препоръчително е да поискате да видите сертификатите за качество. Зърнените сортове се различават в различен процент на кофеин (% на суха основа): Арабика - 0,5-1,3; Либерика - 1,14-1,7; Робуста - 1,7-2,9. Производителите уверяват: Арабика с алпийски растеж има минимален процент кофеин.

Алтернатива на кафето: одобрени от лактацията заместители на кафе

Възможно ли е кърмачка да замени кафето с нещо и ако да, какво? Да, има растителни заместители, които са безвредни и дори полезни. Заместителите на кафе са билкови продукти, които се използват за приготвяне на напитки, подобни на външен вид и вкус на кафето. Те включват следните продукти.

Цикория

Цикорията е чудесна алтернатива и се счита за кафе само заради вкуса си. Има обратен ефект в сравнение с кофеина: успокоява, има благоприятен ефект върху панкреаса. Въвежда се в диетата с повишено внимание, като се наблюдава реакцията на детето.

Гуарана

Гуарана има плод с големината на лешник и има наситено жълт или оранжев цвят. Зрелият плод се отваря, вътре има кафяво или черно семе. От тези семена се прави заместител..

Йерусалимски артишок

Диетична напитка се прави от корен от топинамбур. Клубените се почистват, смачкват и се заливат с вряща вода за няколко минути. След - изсушени, пържени, натрошени на прах.

Mugitya

Произведено в Япония от печена пшеница, ечемичени зърна. След процеса на печене нерафинираните зърна се варят и вливат, понякога се стриват до състояние на прах.

Кафе от жълъди

Друго име е кафето ерзац. За производството на напитката се избират големи по размер жълъди, които имат зеленикав цвят, твърди. След изсушаване те се смачкват до състояние на прах.

Библиография:

 1. Съвет за четвъртък: Кърмене и кофеин - от LLLC (публикувано на 25.09.2014).
 2. Употреба на кофеин по време на кърмене - от Drugs.com (актуализиран на 11.12.2018 г.).
 3. Лекарства и майчино мляко онлайн, Hale, 2018. ISBN-10: 0826135587.
 4. Разпределение на диетичния кофеин в млякото, слюнката и плазмата на кърмещи жени - Педиатрия, 1984 г. 73 (1): 59-63.
 5. Кърмене и консумация на кофеин при майките - Австралийска асоциация на GW (публикувано на 03/08/2012).
 6. Консумация на кофеин при майката и нощно събуждане при кърмачета: проспективно кохортно проучване - Педиатрия. 2012 май; 129 (5): 860-8.
 7. Майчина диета - от CDC (актуализирана на 24.01.2018 г.).
 8. Ефекти на кафето и кофеина върху плодовитостта, репродукцията, лактацията и развитието - J Gynecol Obstet Biol Reprod (Париж). 1994; 23 (3): 241-56.
 9. Кърмене и диета - от NHS (публикувано на 26.03.2018 г.).
 10. Можете ли да пиете кафе, докато кърмите? - от Zawn Villines (публикувано на 17.08.2018).
 11. Кофеин - от FSANZ (актуализиран 01.12.2016).
 12. Кофеин - от LLLI (публикувано на 16.01.2018).
 13. Последици върху новороденото при хронична консумация на кафе по време на бременност и кърмене от майката: преглед - J Am Coll Nutr. 1994 февруари; 13 (1): 6-21.

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

6 важни правила за пиене на кафе по време на кърмене

По време на периода на кърмене често има много противоречиви въпроси относно храненето на майката. И една от тях се отнася точно за кафето, тъй като е една от най-любимите напитки на много жени. Следователно някои смятат, че е вредно и опасно да се използва по време на кърмене, докато други дори не се замислят и „се наслаждават“, като го смятат за полезно. Мога ли да кърмя кафе? Има ли алтернатива на тази напитка? Засяга ли детето? Как се променя ефектът му върху организма при добавяне на мляко??

Трябва ли да спрете да пиете кафе, докато кърмите??

Възможно ли е кафе за кърмачки или не трябва да се консумира по време на кърмене? Този въпрос интересува много майки, особено "пламенни" любители на тази напитка..

Обща информация за въздействието на кафето върху организма

Тази напитка има тонизиращо, стимулиращо, ободряващо действие, както и подобряване на мозъчната дейност и подобряване на храносмилателния процес..

Тази напитка, както всички хранителни продукти, се абсорбира в кръвта и постъпва в бебето чрез кърмата. Следователно, ако се използва прекомерно или има противопоказания, могат да се появят странични ефекти..

Най-честите усложнения при употребата му по време на кърмене се считат за: алергична реакция, нарушение на съня, свръхвъзбуждане, настроение и плач на детето, колики, анемия и дехидратация при бебето.

Проникване на кафе в кърмата

Когато кърмещата жена го консумира, съдържащият се в него кофеин доста добре прониква в млякото, но е трудно трохите да се отделят от тялото. Ето защо, ако майката редовно пие тази напитка и то в големи количества, кофеинът се натрупва в тялото на бебето. От своя страна това ще се отрази негативно на благосъстоянието и състоянието на детето..

Средни нива на елиминиране на кофеин при деца в зависимост от възрастта на бебето.

ВъзрастБрой часове
Преждевременно66 - 105
0 - 3 месеца80 - 98
3 - 6 месеца14 - 15
6 месеца до 2 години2,5 - 10

Отрицателните ефекти на кофеина върху бебето по време на кърмене

Ефектът от тази напитка е разнообразен. Засяга много органи и системи. Така например, той действа върху тялото на бебето по следния начин:

 • насърчава превъзбуждането, появата на плач и раздразнителност;
 • причинява алергични реакции;
 • има диуретичен ефект;
 • премахва калция и други минерали;
 • употребата му в големи количества спомага за намаляване на концентрацията на желязо в майчиното мляко и води до развитие на анемия при бебето.

Заблуди относно пиенето на кафе по време на кърмене

Има много заблуди относно използването му по време на кърмене. И ето някои от тях.

 1. Когато избирате напитки, предпочитание трябва да се дава на зеления чай. Това мнение се счита за погрешно, тъй като съдържа и кофеин (теин), който дразни и възбужда нервната система..
 2. Препоръчва се тази напитка да се замени с кафе без кофеин. Но грешката се крие във факта, че той също го съдържа, но просто в по-малко количество. Недостатъкът на този вид кафе е високото съдържание на холестерол в него, което може да повлияе негативно на трохичката.
 3. По време на периода на кърмене майката трябва да яде и пие всичко, което е използвала преди бременност и раждане, а след това бебето й се адаптира по-бързо към храната. Това не е вярно, тъй като всички храни представляват прекомерно натоварване върху все още неформираната храносмилателна система на бебето. Ето защо се препоръчва да се въвежда храна за възрастни в диетата му само от шест месеца..
 4. Много майки вярват, че пиенето на няколко чаши от тази напитка всеки ден няма да повлияе на състоянието на бебето. Но трябва да знаете, че при наличие на противопоказания, склонност към алергии, могат да се появят не само странични реакции, но и пристрастяване към него.

Ако наистина искате... На коя напитка да дадете предпочитание

При липса на противопоказания пиенето на кафе в разумно количество не е забранено. Ако обаче майката е пристрастена към нея или е развила зависимост към нея, тя може да бъде заменена с: цикория, билкови настойки, анасон, кимион, напитка от ечемик, билкови чайове, копър вода и др..

В случай, че наистина искате кафе, по-добре е да следвате тези правила:

 • използвайте го сутрин, за да не провокирате за пореден път неспокоен сън у бебето;
 • по-добре е да го пиете, след като бебето е нахранено, така че тялото на кърмещата жена ще има два часа повече време за отстраняване на кофеина преди хранене на трохите;
 • не пийте кафе ежедневно, за да намалите концентрацията му в млякото;
 • яжте повече млечни продукти;
 • необходимо е да се увеличи общият режим на пиене, тъй като тази напитка увеличава отделянето на течност от тялото;
 • разредете го с мляко.

Как да изберем кафе?

По време на кърменето трябва да се дава предпочитание на прясно смлени груби зърна (тъй като те съдържат по-малко кофеин).

По-добре е да не пиете разтворимо кафе, тъй като за този тип напитки се използват предимно ниски сортове. Освен това има възможност вместо това да купите лиофилизиран прах с изкуствен кофеин (и той съдържа два пъти повече кофеин от кафените зърна).

Как да готвя?

Преди да приготвите тази напитка, е необходимо да смелите достатъчно зърна, така че да е достатъчно за един път.

Необходимо е да налеете чиста изворна вода или филтрирана в турчин (до шията), след това да добавите две чаени лъжички смлени зърна (за една порция), а ако желаете - една или две супени лъжици гранулирана захар. Необходимо е да приготвите напитката на слаб огън. Когато пяната започне да се издига, турчинът трябва да се остави настрана, така че да се утаи малко. Тази процедура трябва да се повтори три пъти. След това напитката може да се излее в чаши..

Честота на консумация на кафе от жена по време на кърмене

В случай, че майката е любителка на кафето и не може да го откаже за периода на кърмене (като се има предвид факта, че няма други противопоказания), тогава е допустимо да се консумират няколко чаши на ден.

Но в същото време е много важно да се следи реакцията на трохите, а също така е необходимо да се изключат всички други продукти, съдържащи кофеин..

Кафе с мляко

Възможно ли е кафе с мляко за кърмачка и по-полезно ли е??

При липса на алергична реакция към кафето и ако то се толерира, по-добре е да консумирате тази напитка с мляко. Тъй като съдържа много калций, именно той е необходим, за да са здрави и здрави костите на бебето. В допълнение към калция, млякото съдържа цинк и има благоприятен ефект върху кожата, ноктите и косата на трохите.

Млякото трябва да е натурално, а не UHT. Съдържанието на мазнини трябва да бъде от 2, 5%. Разрешено е използването на този продукт в чанти или опаковки.

Търси алтернатива на кафето

Но какво да направя, ако майка му го обича много или една или две чаши на ден не са й достатъчни? В този случай можете да намерите алтернатива на кафето.

Заместителите на тази напитка са:

 • цикория. Съдържа много витамини, макро- и микроелементи, както и много други полезни компоненти. Тази напитка действа успокояващо на нервната система, стомашно-чревния тракт, подобрява метаболитните процеси в организма;
 • напитка от ечемик. Едно от важните му предимства е повишената лактация. Съдържа протеини, витамини, растителни фибри, минерални соли. Напитката от ечемик подобрява бъбречната функция и храносмилателната система;
 • кафе от жълъди. Тази напитка съдържа много протеини, дъбилни киселини, нишестени вещества, растителни флавоноиди. Поради това има противовъзпалителен, антибактериален ефект, а кафето с жълъди нормализира работата на сърдечно-съдовата, нервната, дихателната и храносмилателната системи..

Мнение на педиатър за кафе с хепатит В

В разумни количества употребата му не представлява особена заплаха за здравето на майката и бебето. Но в случай, че има противопоказания, не трябва да се използва (например, детето е родено преждевременно, има прояви на алергична реакция и т.н.), тъй като могат да се появят странични реакции.

Препоръчително е да не пиете тази напитка, докато бебето навърши три месеца, тъй като степента на елиминиране на кофеина от тялото през този период е много ниска. Но все пак, ако мама не може да се откаже напълно от кафето, не злоупотребявайте с него. Ако "апетитът" е много голям, тогава е по-добре да го замените с алтернативни напитки.

Заключение

По време на периода на кърмене кърмещите майки трябва да се откажат от много продукти, а един от тях е кафето. Но не винаги е необходимо да се отказвате от този „деликатес“ за целия период на лактация. Основното правило (при липса на противопоказания) е да се знае кога да се спре и да не се прекалява. Когато избирате между разтворимо и смляно кафе, отдайте предпочитание на смляното кафе, тъй като то е с по-високо качество и съдържа по-малко кофеин..

Не консумирайте тази напитка, ако е противопоказана. Не трябва да правите това, защото не само здравето ви зависи от чашата кафе, което пиете, но и здравето на вашето бебе.

Кафе за кърмене: да или не?

Менюто за жена, която кърми, изглежда безвкусно и еднообразно. Всъщност понякога се налага строга диета само за първи път след раждането, а съвременното готвене е толкова богато и наситено, че кърмещата майка може лесно да замени любимите си съставки със здравословни аналози. Освен това темата за храненето с пазачи е толкова актуална, че е придобила голям брой митове за полезността на определени продукти. Например, един от най-интересните и противоречиви въпроси за майките е дали кафето е възможно по време на кърмене? Или е по-добре да се ограничите до неговите заместители?

Ефектът на кофеина върху женското тяло по време на лактация

Кафето е напитка, без която много кърмачки не могат да си представят своето пробуждане. В крайна сметка домакинските задължения, грижите за децата не са отменени и понякога е много трудно да се събудите. Така че изглежда, че чаша ободряваща напитка може да ви докара до себе си и да ви даде сила. В допълнение, този продукт, по време на лактация, не е много способен да повиши кръвното налягане, което в някои случаи е полезно за уморена майка. Ободряващото кафе повишава умственото и физическото представяне.

Той насърчава загубата на тегло, тъй като съдържа кофеин, който спомага за ускоряване на процеса на изгаряне на калории..

Но такъв двусмислен продукт има и недостатъци, в противен случай кафето не би било в списъка на забранените продукти под охраната. Въпреки че това е спорен въпрос, зеленият чай с още по-високо съдържание на кофеин се препоръчва за всички кърмещи майки, но кафето не е така. Диуретичният ефект на кафените зърна може да се разглежда по два начина. От една страна, в женското тяло винаги има излишна течност, от която е по-добре да се отървете. От друга страна, постоянната консумация на кафе може да доведе до дехидратация, което само по себе си води до влошаване на кръвта и до появата на камъни в бъбреците. Отрицателната консумация на няколко чаши подред влияе върху работата на сърцето, и то не само при хората, които имат проблеми с него. Голямо количество силно кафе повишава сърдечния ритъм и вреди дори на здрав човек.

Ефекти на кофеина върху бебето

Излагането на бебета на кофеин е една от основните причини, поради които кафето не се препоръчва за кърмене. В крайна сметка това може да доведе до нервна възбудимост при кърмачетата. Бебето ще стане ненужно неспокойно, а също са възможни проблеми със съня. Но този ефект се постига само когато майката вече е пристрастена и пие по няколко чаши на ден. Ситуацията се влошава от факта, че тялото на новороденото все още не е в състояние да усвоява такива компоненти, поради което не ги отстранява от тялото, а, напротив, се натрупва.

Следователно само рядко питие от кафе ще помогне да се сведе до минимум рискът за бебето.

Появата на алергични реакции също не е задължителна и се среща в редки случаи. Струва си да запомните възможния риск и за да избегнете обриви и сърбеж, добавете продукта внимателно към менюто на кърмачка, като започнете с малки порции. Но появата на анемия при кърмачета със злоупотреба с кафе от майката наистина може да се отдаде на негативни последици. Тъй като при постоянна употреба силната ободряваща напитка намалява съдържанието на желязо в майчиното мляко, което означава, че бебето ще усети липсата му.

Какво кафе да изберете при кърмене

Една или две чаши на седмица няма да повлияят отрицателно на здравето на майката и бебето. Но само когато продуктът е натурален, приготвен от смлени зърна, а не моментален. За приготвянето на такава напитка се използват зърна с по-нисък клас, които се подлагат на допълнителна химическа обработка. Освен това натуралното кафе съдържа по-малко кофеин от разтворимото кафе. Когато избирате боб, трябва да погледнете степента на печене и производителя..

Опцията за бързо пиене - кафе 3 в 1 - изобщо не е допустима при охранители. Този разтворим прах съдържа много захар, аромати и други добавки, които няма да донесат никаква полза за тялото и фигурата на току-що родила жена..

Трябва ли да изберете кафе с мляко по време на кърмене?

Ако решите под каква форма да пиете вкусна напитка, по-добре се разрежда с мляко - по този начин порцията ще бъде по-малко вредна и не толкова силна. Чаша ароматно прясно сварено кафе ще помогне на мама да избяга от ежедневните грижи, докато бебето спи.

Също така кафето помага да се поддържа женската красота, тъй като освен кофеин, той съдържа естествени антиоксиданти и масла, които са полезни за външния вид..

В такива малки количества порция млечно кафе е добра алтернатива на всяка топла напитка за увеличаване на лактацията..

Тъй като кафените зърна с шоколадов цвят съдържат вещества, подобни на бебетата с какао, употребата им ще помогне на кърмещите майки да се отърват от депресията и да подобрят настроението си. Но ако жената има проблеми с храносмилателния тракт, тогава не е нужно да пиете напитки, съдържащи кафе, дори с мляко.

Безкофеиново кафе с gv: да или не

Ако говорим за напитката от гледна точка на вредата от кофеина за бебето и майката, тогава да, можете да я пиете. Но колко полезно може да бъде кафето без кофеин за кърменето е интересен въпрос. Освен това, определена част от кофеина все още остава в такава напитка. Най-голяма полза може да се постигне чрез пиене на 1-2 чаши на ден и избор само на висококачествени смлени зърна. В същото време не трябва да търсите натурална безкофеинова напитка в заведенията за обществено хранене, а също така да добавяте сладки сиропи или шоколад към нея. Основните препоръки за избор на сорт са същите като при обикновената напитка - погледнете производителя, още по-добре е да поръчате зърнени храни директно от страната на произход. Не консумирайте незабавни напитки, добавете прясно мляко, ако е възможно.

Зелено кафе за лактация

Все още е същата кофеинова напитка, но без допълнително печене. Основната разлика в цвета и съдържанието на хранителни вещества, тъй като поради липсата на термична обработка, има повече от тях в този сорт. По дозировка - пиенето на зелено кафе не струва повече от обикновеното кафе. Такъв продукт често може да се намери в диетичното меню, тъй като тонизира, възстановява тялото след раждането и насърчава загубата на тегло. Когато купуват зелен фасул, те гледат на цвета и производителя, тъй като фалшивите най-често се намират в обичайните магазини в близост до къщата. Висококачествен продукт си струва да се купува от специализирани магазини.

Алтернатива на кафето за лактация

Ако бебето е алергично или не понася черно кафе, а кърмещата майка се смята за истински любители на кафето, тогава по време на кърмене можете да пиете алтернативни напитки. Има няколко вида от тях:

  Цикория - съставът на такава напитка е много по-богат на витамини и минерали от кафето. Напитката изключва проникването на кофеин в тялото на кърмачка, но попълва запасите от желязо, калий и други вещества. Освен това има благоприятен ефект върху работата на нервната система, стомашно-чревния тракт. Не се препоръчва да се пие цикория, ако кърмачка страда от следните заболявания:
  - астма;
  - бронхиални заболявания;
  - разширени вени;
  - съдови заболявания;
  - сърдечни заболявания;
  - възпаление на жлъчния мехур.
  Ето защо, преди да добави кафе или напитки, които го заменят в менюто си, кърмачката трябва да попита терапевта какво е по-добре да пие и какво не.

Как се пие кафе с gv

Ако нито един аналог не е в състояние да замени ароматизираната напитка, тогава, когато кърмите бебе, трябва да следвате редица правила за неговото използване. Основните са:

 • максималният брой чаши на седмица - 3 бр. В същото време те трябва да се пият в различни дни, а не всички наведнъж;
 • желаната порция се консумира най-добре сутрин, така че напитката е по-лесна за усвояване от организма;
 • по-добре е да направите кафе пауза веднага след следващото хранене, така че при следващия подход кофеинът да присъства в млякото в най-малко количество;
 • една чаша кофеинова напитка трябва да бъде допълнена със същата порция обикновена питейна вода, така че тялото да не се дехидратира;
 • паралелно с въвеждането на кафе в диетата, струва си да премахнете от употреба всички други продукти, съдържащи кофеин;
 • за допълване на менюто на кърмачка, която дори от време на време пие кафе, е важно с млечни продукти или кефир. Тъй като калцият е частично отстранен от тялото, а ферментиралите млечни продукти ще помогнат за неговото попълване;
 • За да намалите вредните свойства на кофеина, можете да използвате прост съвет - не варете зърната в турчин, а ги варете в чаша. Оставете да се запари и след това изпийте.

Не забравяйте, че постепенно трябва да въвеждате кафе в диетата на кърмачка. Така майката ще може навреме да забележи негативната реакция на бебето. Но при спазване на правилата за пиене на ободряваща напитка, не трябва да възникват умерени дози проблеми.