Дата на публикуване: 09.06.2018 | Преглеждания: 6551

С раждането на бебето жената трябва да наложи ограничение на консумацията на определени продукти, тъй като те могат да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието на бебето. Редица продукти са обект на ограничения. Ами пресните краставици с HS? Или е по-добре да потърсите алтернатива на този полезен продукт?

Полезни свойства и състав на краставицата

Плодът има много ценни компоненти:

 • витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3, В9 (фолиева киселина), А (бета-каротин), РР (ниацин), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол);
 • макронутриенти (калий, натрий, калций, магнезий);
 • микроелементи (желязо, кобалт, молибден, йод, мед).

Много жени, след като чуят достатъчно истории за негативното въздействие на определени продукти върху бебето, за да играят на сигурно място, въвеждат прекомерни ограничения. Липсата на витамини и микроелементи се отразява неблагоприятно на тялото на майката, което работи за двама.

Кърмещата майка може да има много различни продукти с правилния подход към менюто, нормите на консумация. Диетата на кърмещата майка е подбрана възможно най-разнообразна. Може ли кърмачка да яде краставици? С разумен подход, да.

Това не е целият списък с благоприятни ефекти върху тялото:

 • растителните фибри подобряват храносмилането;
 • помагат за предотвратяване на запек, подобряват функцията на червата, прочистват го;
 • благодарение на тартроновата киселина въглехидратите не се превръщат в мазнини;
 • осигуряват усвояването на протеини;
 • поради наличието на калий се подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система;
 • имат диуретични свойства, прочистват бъбреците;
 • са антиоксиданти, осигурява елиминиране на токсините.

Огромното специфично тегло на фибрите и малкото количество калории правят този зеленчук просто незаменим в човешкото хранене. Той е ефективен за отслабване след раждане, счита се за диетичен продукт.

Може или не може да яде краставици, докато кърми?

Този плод се счита за неалергичен, той не е в списъка с не препоръчани продукти. На възникващия въпрос: „Възможно ли е да ядете краставици, докато кърмите?“, Отговорът е недвусмислен - „да“. Но на кърмачка е разрешено да консумира краставици, като се вземат предвид някои фактори:

 • особености на тялото на жена, бебе;
 • време на отглеждане (сезон);
 • производствен метод (отнася се за мариновани, осолени видове).

Краставиците на GV са разрешени зеленчуци през вегетационния период. Именно плодовете, отглеждани на открито, имат по-ниско съдържание на пестициди..

Защо краставиците не могат през зимно-пролетния период? В такъв сезон те съдържат голям процент нитрати, което ще се отрази негативно на състоянието на майката и бебето. Те могат да провокират не само алергии, но и разстройство на храносмилането..

Ефект върху лактацията

Консумацията на този плод не оказва значително влияние върху процеса на лактация и обема на произведеното кърма. Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че краставиците имат диуретичен ефект и за производството на мляко са необходими много течности. За добра лактация се препоръчва да се консумира правилното количество течност.

Влияние върху бебетата

Възможно ли е скърбящата майка да яде краставици, когато е по-добре да я въведе в менюто? Те започват да консумират този плод с повишено внимание, тъй като веществата, които съставляват неговия състав, могат да причинят спазмолитично свиване на мускулите, болка, къркорене и лошо храносмилане. Когато детето толерира добре появата на краставици в диетата на майката, те му носят полза. Пресните краставици по време на GV имат благоприятен ефект върху нормализирането на сърцето, насърчават умственото развитие.

Методи за приготвяне на краставици с HS: пресни, осолени, мариновани

Пресни краставици

От самото начало на консумация трябва да ядете пресни краставици на малка порция, главно сутрин, през останалата част от деня, за да наблюдавате бебето: ако се чувствате чудесно, значи всичко е наред; ако се забележи безпокойство, подуване на корема - краставиците се изключват от диетата. Кога мога да опитам отново? Поне две седмици по-късно, когато храносмилателната система се засили. Опитайте отново с малка порция. Ако няма негативни последици, увеличете порцията, продължете наблюдението.

Солени краставици

Може ли мариновани краставици? Този тип продукти не са забранени. Те съдържат много полезни компоненти. Но излишъкът на сол в организма може да доведе до задържане на течности, което ще провокира подуване, лошо състояние на майката. В допълнение, маринованите краставици могат да предизвикат чувство на жажда не само у жената, но и у бебето: то ще стане неспокойно, раздразнително, ще изисква гърда, за да задоволи жаждата си. Ако е възможно, маринованите краставици с HS се препоръчват да бъдат заменени с леко осолени.

Туршии

Маринованите краставици са изключени от менюто на майката през първите месеци от живота на бебето. Домашно отгледаните / произведени зеленчуци не правят изключение. Маринатата съдържа оцетна есенция и подправки, по-добре е мама да не ги консумира, докато тялото на новороденото узрее. Промишлените продукти са под съмнение: не е известно какви плодове са били използвани, колко сол и оцет съдържат. Оцетната есенция повишава киселинността, което може да повлияе негативно на храносмилателния тракт.

Как да използвате правилно по време на кърмене

При използването на всички продукти жената трябва да спазва нормата.

 1. Те се въвеждат в диетата постепенно. След употреба наблюдавайте реакцията и благосъстоянието на новороденото.
 2. Спазвайте сезонността на продукта.
 3. Мариновани краставици с HS, като пресни, трябва да се въвеждат постепенно.
 4. Мариновани краставици трябва да се ядат само у дома, без използването на консерванти, стабилизатори.
 5. Осолени, мариновани се използват в ограничени количества.
 6. Не яжте на гладно.

Купуването на "правилните" краставици: съвети за избор

Трябва да купувате пресни зеленчуци само през сезона от надежден производител. Отглежданите за масова продажба могат да съдържат вредни компоненти: химически торове, лекарства за болести, стабилизатори за дългосрочно съхранение.

Как да изберете добър плод:

 1. Купувайте плодове със среден размер, големите могат да бъдат презрели, с горчив вкус.
 2. Цветът на плодовете трябва да бъде еднороден.
 3. Добрият плод е твърд, без вдлъбнатини при натискане, недеформиран.
 4. Има характерен свеж аромат.
 5. Ако кожата е покрита с пъпки, те трябва да са стегнати..
 1. Ако на повърхността се виждат петна с тъмен или светъл нюанс, меки при натискане. Такива петна характеризират гниене.
 2. Дори да отрежете гнилото място, не можете да се отървете от бактериите, които са се разпространили през пулпата..
 3. Ако плодовете имат специфична миризма (гниене, наличие на пестициди).
 4. Голям брой пъпки показват, че по време на отглеждането са използвани много пестициди..
 5. С увредена кожа: това са входните точки за бактерии.
 6. Ако краставиците са мокри, те са били навлажнени, за да възстановят свежестта.

Солените зеленчуци се купуват на съответните им места за продажба. Не се препоръчва да купувате храна от спонтанни продавачи. Използвайте само домашно мариновани краставици. Препоръчва се отказ от индустриално произведени маринати..

Задавайки въпроса: „Възможно ли е кърмачка да крастави?“, Жената получава недвусмислен отговор - „да“. Но, както всяко нововъведение в менюто на майката, те започват да го използват в съответствие с разработените правила. Краставицата е растение, което е полезно, но само при правилна употреба, ценните компоненти на този зеленчук също ще бъдат получени от бебето.

Може краставици по време на кърмене

Как да се храня за кърмачка

Тялото на новороденото бебе изисква голямо количество витамини и минерали, които то може да получи с мляко при хранене. Следователно майката трябва да се отнася сериозно към диетата си, да включва храни, съдържащи необходимите елементи в нея, но в същото време внимателно да следи реакцията на детето. Опит с краставици през първите 3 месеца след раждането абсолютно не си заслужава. По това време диетата трябва да бъде особено строга, тъй като храносмилането на бебето е в зародиш: има голяма вероятност от подуване на корема, запек и диария, както и развитие на алергични реакции. Ето защо е по-добре жената да не яде пресни зеленчуци през първите месеци от живота на детето..

Когато бебето е пораснало малко и е станало по-силно, можете да опитате да добавите нови храни към диетата, но не всички наведнъж. Първо, включете малко парче краставица в изпитано и безопасно меню и забележете реакцията. Ако не са възникнали проблеми, изпражненията са нормални, зачервяването не се е появило, можете да продължите да използвате този зеленчук.

Не експериментирайте, ако бебето е капризно и не се чувства добре. В този случай няма да разберете дали състоянието се е влошило след ядене на краставица..

Важно е да се обърне внимание на качеството на продуктите. Едва ли нитратите и стимулантите за растеж ще бъдат полезни за едно дете. През зимата е по-добре да приемате осолено, отколкото да купувате зеленчуци, отглеждани в оранжерии или внесени отдалеч..

Ползите от краставиците за майка и бебе

Този зеленчук е много здравословен, въпреки популярното вярване, че краставицата е вода. Той разнообразява храната и има благоприятен ефект върху функционирането на вътрешните органи на кърмачка. Заедно с майчиното мляко, постъпващите в него елементи влизат в тялото на бебето, което има следните предимства:

 1. Подобрява се работата на сърцето и бъбреците. Поради високото съдържание на калий се регулира водно-солевият баланс, излишната течност се отстранява от тялото, кръвното налягане на майката се нормализира.
 2. Допринася за нормалното развитие на бебето. Цинкът и магнезият са необходими, за да активират работата на ензимите, отговорни за регенерацията на кожните клетки, костната тъкан, лигавиците и подобряват апетита.
 3. Йодът е от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза и формирането на нервната система.
 4. Укрепва имунната система. Витамин С е отговорен за еластичността на кръвоносните съдове и съединителните тъкани, витамин D предотвратява развитието на рахит, фолиевата киселина и силиций са необходими за образуването и растежа на косата, ноктите и кожните клетки.
 5. Те прочистват тялото. Те помагат за премахването на холестеролните плаки от майката, елиминирането на токсините и токсините и потока на млякото.
 6. Подобрява храносмилането. Този зеленчук съдържа много вода и фибри. Нискокалоричната салата от пресни плодове ви позволява бързо да намалите натрупаното тегло по време на бременност и да ускорите метаболизма при бебетата.

Ако няма противопоказания, краставиците ще бъдат полезни за майка и дете. Те имат много лечебни свойства и приятен вкус, подобряват настроението.

Когато кърмите краставиците са вредни за вас

Дори най-необходимият за организма продукт в големи количества става опасен. Ако ядете краставици вечер, гарантирано ви е безсънна нощ заради силния диуретичен ефект. Няколко туршии подобряват апетита, но постоянното дразнене на рецепторите поддържа желанието за ядене, а преяждането води до излишни килограми.

Високото съдържание на вода има благоприятен ефект върху увеличаването на лактацията. Но в случая, когато не се препоръчва много течност, по-добре е да откажете краставиците..

За жените със стомашни проблеми, язвена болест, киселини в стомаха или гастрит е по-добре да внимават с краставиците. С деликатен и освежаващ вкус, те повишават киселинността, обострят болестта, спазми или разстройство на червата при бебето.

Краставиците абсорбират вредни вещества, съдържащи се в торове или превръзки. Нито майка, нито бебе се нуждаят от тази химия, тя може да причини сериозно отравяне. Когато се появят колики, метеоризъм, дисбиоза, по-добре е да отложите зеленчука и да покажете детето на педиатър.

Как да изберем зеленчуци, разрешени за кърмачки

Най-добре е да ги отглеждате сами, без да използвате подобрители на растежа, пестициди или инсектициди. В този случай можете да ги използвате с увереност, без да се страхувате, че нитратите ще попаднат в тялото едновременно. Най-много витамини има в младите плодове. Когато прераснат, те стават по-малко вкусни и частично губят полезните си свойства..

Когато кърмите, по-добре е да ядете пресни краставици, отгледани в собствената ви градина

Ако нямате собствена градина, по-добре е да разберете дали някой, когото познавате, продава зеленчуци или в краен случай да отидете на пазара. Когато купувате, изберете сортове почви. Те трябва да са малки, цели, без признаци на разваляне, да имат наситен зелен цвят и матова кожа. Когато кърмите, не е нужно да ядете ранни краставици, отглеждани в оранжерия и още повече внесени. Те няма да зарадват с вкус, ще донесат съмнително удоволствие, но могат да причинят здравословни проблеми..

Има ли вреда от мариновани краставици

Приготвянето им не изисква термична обработка, така че повечето хранителни вещества се запазват. Освен пресни, те подобряват апетита, нормализират храносмилането. Но в същото време към саламурата се добавя голямо количество сол, която се абсорбира в пулпата на краставицата, докато натриевите соли заместват калия. Използването на такава закуска причинява задържане на течност в тялото, води до появата на отоци и повишава кръвното налягане.

При осоляването се използват пикантни билки, които придават на продукта оригинален аромат и приятна пикантност, които променят вкуса на млякото. Това може да не зарадва бебето или може да повлияе негативно на неговото благосъстояние, да причини обрив, нервност или стомашни спазми. Лекарите нямат еднозначно мнение относно употребата на краставици. Решението се взема от майката, като се има предвид, че храносмилателната система на детето все още не е разработена и всяка промяна в храненето причинява дискомфорт.

Ефектът на маринованите краставици върху майка и бебе

При нагряване концентрацията на полезни елементи намалява, така че те са практически безполезни за тялото. Техният пикантен вкус подобрява апетита на майката, но бебето може да не го хареса и да предизвика редица неприятни усещания:

 • прави ви жаден;
 • засилва образуването на газове;
 • води до лошо храносмилане;
 • увеличава алергиите.

Маринатата съдържа оцет и подправки, което е неприемливо за бебета

Правила за използване на кисели краставички с gv

За жени, страдащи от заболявания на бъбреците и пикочно-половата система, язва, гастрит или друго лошо храносмилане, е по-добре да не включвате осоляване в диетата. Ако няма такива проблеми, трябва също да бъдете внимателни и да се придържате към някои правила, когато използвате:

 1. Пригответе сами кисели краставички. В този случай вие сами сте избрали плодовете, знаете точно какви съставки са включени в маринатата, при какви условия се съхранява консервацията.
 2. Не прекалявайте с тази закуска. Една или две краставици ще премахнат предимството, ще разнообразят диетата и най-вероятно няма да навредят на бебето. Но все пак е необходимо да следите реакцията му, в случай на влошаване, да ги премахнете от менюто си.
 3. Комбинирайте тапас с други храни. Краставицата се съчетава добре с каши или картофи, които неутрализират вредното въздействие. Сами по себе си хрупкавите мариновани краставици дразнят стомаха, особено когато се ядат на гладно..
 4. Не пийте консервирани зеленчуци с вода, още по-малко мляко. В първия случай вероятността от камъни в бъбреците е висока, във втория диарията е почти гарантирана..

Ако се придържате към тези съвети, рискът от ядене на кисели краставички ще бъде минимален за мама и бебе. Не пропускайте да се вслушате в препоръките на педиатъра, самото дете не може да се оплаче, но ще докладва за дискомфорта си, като промени поведението си.

Когато съставя менюто си, една майка трябва да вземе предвид характеристиките на тялото си и реакцията на бебето. Лекарите не забраняват употребата на краставици, но предупреждават за възможни последици. Решението трябва да бъде взето от жена, като си поставя приоритети.

Може пресни, мариновани и мариновани краставици за кърмачка?

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Трябва да се подбере набор от храни за кърмачки, така че той да попълва тялото с необходимите вещества, да стимулира лактацията и да поддържа нормалното храносмилане на бебето. Ако условията не са изпълнени, млякото става по-малко или достатъчно, но с лошо качество. Как влияят най-популярните зеленчуци, краставиците на процеса? В какъв период на кърмене може краставици за кърмачка?

Възможно ли е кърмачка да краставици и домати?

Преди да въведат сурови зеленчуци в диетата, майките се интересуват от най-популярните от тях - краставици и домати. В крайна сметка, изядените зеленчуци засягат детето дори по-активно от майката. Например, ако пресните краставици действат като диуретик, бебето ще уринира по-често. В резултат на това неговият водно-електролитен баланс може да се промени. А веществата, които придават ярък цвят на доматите, представляват заплаха от алергии за бебето. Така че възможно ли е кърмещата майка да има краставици и домати?

 • Краставиците са 90% вода, "сухият остатък" е зает от витамини, микроелементи. Младите зеленчуци имат повече вода, зрелите натрупват пектини и фибри. Младите действат като диуретик, старите са полезни при запек. Зеленият цвят потвърждава минималния риск от алергии.

Доматите са съставени от подобни съставки; основната разлика от краставиците е наличието на лимонена и ябълчена киселини в плодовете. Богатият минерален състав прави доматите особено полезни при метаболитни нарушения, съдови заболявания, сърце, бъбреци, стави.

Дали краставиците са за кърмачка или не, е трудно да се каже със сигурност. Всичко зависи от реакцията на бебето. Ако малката порция, консумирана от майката сутрин, не е причинила колики или алергии у бебето през деня, тогава зеленчукът трябва да е в ежедневното меню..

Количеството консумирани зеленчуци се увеличава постепенно: до 2 - 3 краставици и един малък домат. Това е максимумът, тъй като червеният пигмент, съдържащ се в доматите, в по-висока доза може да предизвика алергична реакция.

Може ли кърмачка да туршиира туршии?

Обикновено наричаме домашните препарати от зеленчуци „кисели краставички“, без да мислим колко сол всъщност съдържат те. И въпреки че няма живот без сол (не случайно кръвта има солен вкус), обаче прекомерната употреба на солено не може да се счита за здравословен навик. Оттук и разумният въпрос, възможно ли е кърмещата майка да туршиира туршии??

 • Правилно осолените краставици за зимата не само запазват полезността на пресните, но и придобиват нови полезни качества.

По-специално, благодарение на млечната киселина, те подобряват храносмилането, а увеличеното количество фибри и полезни бактерии помага за премахване на колит и подуване на корема. Единственият недостатък, който поставя под съмнение дали кърмещата майка може да яде краставици или не, е изобилието от сол, която действа като консервант..

 • Широко разпространеното мнение, че млякото се оказва по-плътно от мариновани краставици, не е доказано. Солта задържа течности, намалява производството и качеството на кърмата и следователно става оскъдна и недохранена.

Ако мама не може да бъде без кисели краставички, тогава пиенето на повече не е опция: солта все още ще свързва водата. За да се поддържат нормалните метаболитни процеси, единственият изход е да се подсоли останалата част от храната. Така майката няма да може да се откаже от киселите краставички, а бебето няма да остане гладно..

Възможно ли е за осолени краставици за кърмачка?

Леко осолените краставици, както се наричат ​​краставиците, предназначени за краткосрочно съхранение, въпреки името, съдържат много сол. Във всеки случай е достатъчно родилката да се замисли: може ли да посоли краставици за кърмачка, поне малко, или абсолютно не?

 • Всичко полезно, с което са богати пресните зеленчуци, е и в леко осолени зеленчуци - поради краткото им съхранение. Ползите от хрупкавите краставици са, че миришат апетитно, подпомагат секрецията на стомашен сок, обогатяват организма с витамини и минерали, които бързо се усвояват. И най-важното е, че в тях няма вреден оцет, тъй като естествената млечна киселина, образувана по време на процеса на осоляване, действа като консервант..

Въпреки това, всички туршии, включително краставиците, свързват водата и провокират агалактия - пълно блокиране на производството на кърма. Затова отначало те са нежелани в менюто на кърмачка. Роднините, заедно с нея, трябва да контролират диетата, като не позволяват такава храна. Леко осолени краставици могат да се ядат по време на бременност и да се връщат отново на масата, след като бебето стане по-силно или след спиране на лактацията.

Като утешителна награда, за да увеличи апетита и разнообразието на вкуса, една жена може да си позволи да изпие няколко глътки саламура без оцет. Счита се за полезен поради насищане с калий, ензимни вещества, етерични масла, които са богати на мариновани подправки..

Възможно ли е кърмачка да пресни краставици?

Краставицата направо от градината е най-неутралната от възможните храни по отношение на действието върху храносмилателната система. Само такъв продукт може да се каже с уверено "да", решавайки важен въпрос: "Може ли кърмещата майка да има пресни краставици?" И след това с предупреждение: ако говорим за наистина пресни продукти, отглеждани през зеленчуковия сезон на обикновена почва, а не в оранжерии.

 • Вносните или домашни зеленчуци, които растат целогодишно в изкуствени условия, са пълнени с всякакви химикали: торове, отрови срещу вредители и гъбички, стабилизатори за дългосрочно съхранение. Обяснението с какво е изпълнено това за малко дете вероятно е твърде много.

Времето, когато можете да предложите краставици на кърмачка, обикновено се нарича постнеонатилен период. Започва на възраст от месец и половина. Трябва да започнете, както при всички останали продукти, с малка порция, следвайки настроението на бебето през следващия ден. Ако е нормално, можете спокойно да направите салата от краставици.

 • Признаците на безпокойство, ясно свързани с диетичните промени, трябва да бъдат сигнал за спиране за кърмещата майка. Възобновяването на краставиците в диетата е възможно известно време по-късно след нежелана реакция на бебето.

Друг деликатен момент е свързан с комбинацията от продукти. Краставиците, както и другите зеленчуци, не обичат да се смесват с определени съставки. Така че, те не се препоръчват да се консумират с млечни продукти, сушени плодове, сода, зеле, цвекло, сливи. Всяка от тези смеси може да засили образуването на газове както в майката, така и в бебето..

Може ли кърмачка да турши краставици?

Мариноването е един от начините за опазване на зеленчуците чрез елиминиране на гнилостните микроби. Маринатите съдържат оцет, черен пипер, чесън и подправки, които влияят отрицателно върху интензивността на лактацията и вкуса на млякото, а при новородено от такова мляко се увеличава образуването на чревни газове и се увеличава рискът от алергични реакции. Ето защо на въпрос кога кърмачка може да турши краставици, специалистите по хранене отговарят: не по-рано от три до четири месеца след раждането. По-добре да се въздържате до шест месеца.

 • Течност за марината, съдържаща оцет, никога не трябва да се използва, нито през този период, нито по-късно. Тя не се вписва в щадящото меню на наскоро родена майка и трябва да бъде изхвърлена.

Отрицателното решение дали е възможно кърмачка да краставици, ако те се приготвят чрез ецване, е свързано с технологията на готвене. Включва използването на оцет или лимонов сок. Тези киселини влияят неблагоприятно върху храносмилането на бебето. Натриевият нитрат, често присъстващ в маринатите, също е опасен. Това води до кислороден глад, с дългосрочни последици в бъдеще..

Солта, която изобилства в кисели краставички и консерви, също е нежелан компонент за кърмачето. Ето защо е по-добре мама да отложи употребата на такива продукти до момента, в който детето порасне и вече няма нужда от кърма..

Възможно ли е кърмачка да има консервирани краставици?

Консервирането се различава от ферментацията по това, че киселината веднага се добавя към маринатите, без да се чака естественият процес на ферментация. Рецептата за кисели краставички за приготвяне на консервирани краставици изисква висока концентрация на сол и оцет. Възможно ли е кърмещата майка да има консервирани краставици през зимата, когато не се предлагат естествени пресни? И как тялото на новороденото ще реагира на тях?

 • Домашно консервираните зеленчуци не отстъпват на пресните зеленчуци по количество хранителни вещества и вкус. Въпреки че вкусът е разбираемо различен. Пикантните зеленчуци повишават апетита, имат положителен ефект върху храносмилателната микрофлора.

Но има и лоши новини за жени, които искат да знаят истината за това дали краставиците за кърмеща майка могат да бъдат консервирани, ако са консервирани за зимата и съхранявани в банки? За съжаление опазването може да причини нежелани последици в организмите на майки и бебета:

 • задържат вода и инхибират лактацията;
 • значително увеличават чувството на жажда;
 • нарушават изпражненията, произвеждат газ;
 • те изнервят.

Следователно, маринованите продукти, дори тези, направени със собствени ръце, трябва да чакат в изби и мазета - докато бебето не укрепи храносмилателната система и майка му може да яде по-разнообразно.

Възможно ли е за салата от краставици за кърмачка?

Преди да отговорим на въпроса дали салата от краставици е възможна за кърмачка, нека се спрем на полезните свойства на пресните краставици. Тези свойства са:

 • нискокалорично съдържание;
 • наличието на диетични фибри;
 • богат състав: йод, микроелементи, витамини, вода;
 • наличието на калий, който подпомага добре координираната работа на сърцето, бъбреците.

Благодарение на тези компоненти краставиците осигуряват лек слабителен ефект, нормален метаболизъм и храносмилане, навременна екскреция на течност и усвояване на протеини. А зелените зеленчуци стимулират апетита, подобряват вкуса на салати и други ястия, съставките на които са.

Всичко това недвусмислено потвърждава безценните ползи от краставиците за хората, но дали краставиците са възможни за кърмачка е отделен въпрос. Мама трябва да изхожда от това колко полезна е тази или онази храна за малък човек, който не е адаптиран към новите хранителни условия.

 • В този контекст краставиците в менюто навреме със сигурност са здравословни. Оптимално това е 4-5 месеца живот; по това време повечето бебета се отърват от храносмилателните проблеми, присъщи на новородените.

Краставиците трябва да бъдат включени до минимум, винаги сутрин. Парче зеленчук е достатъчно за започване, не е задължително в салата. Следобед майката спокойно ще наблюдава детето и ще прави изводи за реакцията му към новия продукт. Ако експериментът е успешен и обичайното поведение на бебето не се промени, тогава порцията за майката може да бъде увеличена до разумен размер.

 • Най-популярната зеленчукова салата се състои от краставици, домати и лук. По-добре е да напълните ястието с растително масло или прясна заквасена сметана, но не и с майонеза.

Ако кърменето се случи през втората половина на лятото или началото на есента, тогава, умерено, салатите с краставици могат и трябва да бъдат въведени в диетата. Ако това е зимно-пролетният сезон и се продават само зеленчуци под филма, тогава ще трябва да изчакате с такава салата.

Бебетата са максимално зависими от майката и реагират остро на храна, която е безопасна за възрастния организъм. Това се случва поради незрялостта на микрофлората и малкия обем на стомаха. Въвеждането на всяко ястие от менюто на майката може да предизвика безпокойство за бебето. Възможно ли е кърмачка да яде краставици или не и кога да започне да ги използва, зависи от майката да реши - да слуша съветите на експерти и да наблюдава поведението на собственото си бебе.

Възможно ли е кърмачка да яде краставици: правила и норми за употреба при кърмене

Краставиците са едни от най-често срещаните и любими зеленчуци. Те се използват при приготвянето на салати, супи, закуски. Зеленчукът се консумира пресен, осолен, маринован.

Много жени включиха този продукт в ежедневното си меню преди раждането. Но по време на кърмене трябва да се придържате към определени хранителни ограничения, за да не навредите на бебето..

Ето защо си струва да разберете дали краставиците са полезни за кърменето, кога и как могат да бъдат въведени във вашата диета..

Ползи и потенциална вреда

Краставиците са 95-97% вода. Останалите 3-5% са витамини и минерали. В този зеленчук има: натрий, фосфор, калий, магнезий, калций, хлор, йод и др..

Има витамини от група В, А, Е, РР, С. Разбира се, има твърде малко такива вещества в краставиците, за да покрият дневните нужди. Но като добавка към пълноценната диета, този зеленчук ще ви бъде полезен. Достатъчно в краставиците и фибрите.

Съставът на краставиците определя наличието на такива полезни свойства:

 • отстраняване на излишната течност;
 • предотвратяване на недостиг на витамини;
 • подобряване на състоянието на артериолите, почистване от холестеролни плаки;
 • нормализиране на сърцето;
 • отстраняване на соли от ставите;
 • укрепване на имунната система;
 • утоляване на жаждата;
 • прочистване на организма от свободните радикали;
 • отстраняване на пясък от бъбреците;
 • нормализиране на чревния тракт;
 • подобрено качество на кръвта.

Но не всички хора могат да се възползват от краставиците. Например, не трябва да ги използвате за тези, които са диагностицирани с нефрит, уролитиаза, бъбречна недостатъчност. Лекарите препоръчват да се ограничи употребата на краставици (особено мариновани и мариновани) за пациенти с хипертония.

Въпреки факта, че този зеленчук е полезен за кръвоносните съдове и миокарда, той увеличава натоварването върху тях. По-добре е да се въздържате от краставици за колит, хиперсекреторен гастрит, стомашно-чревни язви, ентероколит, чревна диспепсия.

Може ли кърмачка да яде краставици?

Ето защо при избора на ястия трябва да внимавате да не навредите на бебето. Невъзможно е да се заяви недвусмислено дали краставиците могат да бъдат кърмени, тъй като е необходимо да се вземат предвид качеството на сорта и начина на хранене на зеленчука, възрастта на бебето, общото здравословно състояние на майката.

Прясно

Жената не трябва да яде пресни краставици, докато кърми през първия месец след раждането. Това ограничение се дължи на факта, че краставиците могат да причинят метеоризъм, разстройство на изпражненията при дете. Освен това първите 30 дни за бебето са период на адаптация..

За да бъде този процес успешен, по-добре е майката да не въвежда нови продукти в диетата си, да направи меню от леки и хипоалергенни ястия. Можете да включите пресни краставици в менюто 2-4 месеца след раждането, но като вземете предвид състоянието на детето.

Ако бебето не страда от метеоризъм, струва си да опитате този зеленчук през втория месец от живота си. Ако детето е измъчено от колики, тогава е необходимо да се изчака, докато храносмилателната му система се засили и повишеното образуване на газове премине.

По-добре е да изберете сезонни зеленчуци, които се отглеждат естествено на открито. Оранжерийните и внесени краставици трябва да се изхвърлят.

Препоръчително е да дадете предпочитание на реколтата от собствената си градина. Можете да бъдете сигурни в качеството и безопасността на такъв продукт. Тези хора, които отглеждат зеленчуци за продажба, обикновено използват различни химически торове, нитрати. Такъв продукт няма да бъде от полза за кърмещата жена, той може да причини отравяне, развитие на алергична реакция при дете.

Солено

Маринованите краставици са също толкова полезни, колкото и пресните. Те повишават апетита и нормализират храносмилането. По-добре е да не ядете консервирани краставици за жена по време на кърмене, докато детето навърши 4-5 месеца..

Факт е, че при приготвянето им се използват подправки, подправки, лимонена киселина, оцет..

Тези компоненти могат да повлияят отрицателно на крехката храносмилателна система на бебето: причиняват метеоризъм, разстройство на изпражненията, възпаление на стомаха и червата, алергии. Прекомерното използване на мариновани краставици от майката може да провокира появата на повишена нервност и жажда при бебето. Също така трябва да се има предвид, че подправките са склонни да променят вкуса на млякото. В резултат на това бебето може да откаже да кърми..

Маринованите краставици също са нежелателни заради излишната сол. Много жени имат наднормено тегло след раждането, затова се стремят бързо да влязат във форма. Туршиите ще потиснат това, като задържат вода. Освен това солените храни ви карат да ожаднеете. Поради много неприятности младата майка не винаги успява да задоволи нуждите на организма от порция течност навреме.

Правила и норми за използване

Кърмещата жена трябва да внимава да въведе краставици в диетата. Първият път е да изядете една трета от малък зеленчук сутрин. Освен това, в рамките на 12-24 часа, трябва да наблюдавате благосъстоянието на себе си и на детето.

Ако трохите имат повишено образуване на газове, колики, обрив по тялото, изпражненията са нарушени, тогава е по-добре да спрете да използвате краставици допълнително.

Ако всичко е наред, можете да продължите да ядете зеленчука, като постепенно увеличавате обема на една порция. Важно е да не злоупотребявате с този продукт. Лекарите позволяват на кърмачка да си позволи 1-2 средни краставици на всеки 2-3 дни.

Здравословни рецепти

Има много различни ястия, които включват краставици. Кърмещата жена може да ги яде пресни заедно с каша или да направи нещо вкусно от тях. Таблицата по-долу показва полезни рецепти, базирани на тази съставка..

Име на ястиетоСъставкиАлгоритъм за готвене
Гръцка салата
 • меко извара с ниско съдържание на мазнини;
 • краставица;
 • босилек;
 • жълт домат;
 • зехтин;
 • Български зелен пипер;
 • листа от зелена салата;
 • сол
Накълцайте всички съставки, комбинирайте в една купа и разбъркайте. Подправете с олио и сол. Тази салата е идеална за вечеря или обяд..
Лека салата
 • картофи;
 • пуешко филе;
 • пресни краставици;
 • зелени;
 • натурално кисело мляко;
 • сол
Сварете домашни птици и картофи. Нарежете краставиците на малки парченца. Добавете натурално кисело мляко, сол и разбъркайте. Поръсете с билки.
Салата от краставици и заквасена сметана
 • краставици;
 • нискомаслена заквасена сметана;
 • сол;
 • копър;
 • магданоз
Нарежете краставиците на тънки филийки. Накълцайте зелените. Комбинирайте съставките и подправете със заквасена сметана. Сол на вкус. Да се ​​разбърка старателно.
Руска салата
 • морков;
 • яйце;
 • пилешко филе;
 • краставици;
 • картофи;
 • нискомаслена заквасена сметана;
 • лък;
 • сол
Сварете моркови, картофи, яйца и птиче филе, докато омекнат. Нарежете всички съставки на малки кубчета, добавете сол и подправете със заквасена сметана. Да се ​​разбърка старателно.
Окрошка
 • естествен кефир с ниско съдържание на мазнини;
 • краставици;
 • зелени;
 • картофи;
 • парче постно телешко месо;
 • зелен лук;
 • яйца;
 • сол
Сварете картофи и яйца, нарежете ги на кубчета. Накълцайте лук, краставици, зеленчуци. Сварете говеждото до омекване и нарежете на малки парченца. Комбинирайте всички компоненти, посолете, разбъркайте и изсипете кефир и вода. Okroshka е идеален вариант за летен обяд или вечеря.
Rassolnik
 • телешки или пилешки бульон с ниско съдържание на мазнини;
 • туршия от краставици;
 • леко осолени краставици;
 • перлен ечемик;
 • картофи;
 • растително масло;
 • лук;
 • морков;
 • пресни билки;
 • сол
Изплакнете зърнените култури и ги покрийте със студена вода за 40 минути. Накълцайте морковите с лук, добавете растително масло и оставете да къкри, докато омекнат. Сварете месния бульон и към него добавете саламура и перлен ечемик. Когато месото омекне, намалете картофите на кубчета и задушените моркови и лук. Гответе, докато грудките са готови. След това намалете тънко нарязаните кисели краставички, зеленчуци.

Подобни видеа

Какви зеленчуци може да яде кърмачка? Отговори във видеото:

По този начин краставиците съдържат витамини и минерали. Те са добри за кърмеща жена и нейното бебе. Но те трябва да бъдат включени в диетата, когато бебето има колики поради недоразвитие на храносмилателната система. Краставиците могат да се използват за приготвяне на супа, салата или предястие. Важно е да се знае скоростта на консумация и правилно да се въведе зеленчукът в диетата..

Възможно ли е да кърмите краставици: ползите и вредите от продукта

Може ли мама да яде краставици, докато кърми?

През първите години от живота детето най-много се нуждае от майчиното мляко - то е един от най-важните продукти в живота на бебето. И тъй като зеленчуците също са ценен източник на полезни компоненти, необходими за човешкото тяло, те трябва да заемат гордо място в диетата на жените, които трябва да кърмят. Но въвеждането им в менюто изисква внимателно внимание и внимателни пропорции. За целта трябва да разберете дали краставиците могат да бъдат кърмени. Всъщност растежът и развитието на новороденото ще зависи от диетата на майка, която практикува кърмене. Следователно, при положителна реакция на тялото на детето към краставица, тя трябва да бъде включена в менюто на жената по време на кърмене.

Полезни свойства на краставицата

Краставицата е богата на калий, който има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Краставицата е диуретичен продукт и следователно перфектно почиства бъбреците от камъни.

Краставицата е нискокалоричен зеленчук и често се включва в диетичните менюта. Наличието на диетични фибри допринася за нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Зеленчукът съдържа йод, който премахва проблемите, свързани с щитовидната жлеза при жена, която практикува кърменето на бебето си..

Трябва ли да ям краставици по време на кърмене??

Преди тримесечна възраст бебето изпитва болки в стомаха, когато пие мляко, поради ферментацията си в стомаха. Прясна краставица може да изостри ситуацията. Като се има предвид тази характеристика, жените, които трябва да кърмят, могат да ядат краставици след шест месеца след раждането на бебето, докато бебето стане по-силно и храносмилателната му функция не се нормализира.

Този зеленчук трябва да се въведе в диетата в малки пропорции, след което е необходимо да се наблюдава реакцията на детето и ако то има колики, тогава до вечерта те трябва да изчезнат, но майката не може да яде този зеленчук. Ако бебето е спокойно и няма странични реакции, прясната краставица може безопасно да се използва в диетата на майка, която трябва да кърми, но умерено.

Качеството на този зеленчук също трябва да се има предвид, когато жената кърми. Закупените в магазина зеленчуци често се третират химически, което може да причини не само алергични реакции, но и сериозно отравяне, в резултат на което лактацията може да бъде нарушена. HS е възможен, след като всички продукти са били термично обработени. Домашните краставици, отглеждани в градината или в оранжерията, са най-добрият вариант за консумация..

Как да увеличим доставката на мляко по време на кърмене? - прочетете тук.

Възможно ли е кърмещата майка да има диня и пъпеш: здравословна диета, прочетете тук https://jliza.ru/mame-arbuz-dyinyu.html.

Като цяло краставиците са здравословен зеленчук, който помага за прочистването на червата, но този фактор не е положителен за детето. Това се дължи на колики, подуване на корема, което често страда от кърмаче. Можете да премахнете такива симптоми и да облекчите състоянието с помощта на специални лекарства. Ако давате на бебето лекарства за подуване и колики и те премахват дискомфорта в стомаха, тогава можете да опитате постепенно да включите този зеленчук във вашата диета..

Можете да ядете пресни краставици, докато кърмите, спазвайки хранителните пропорции. Трябва да се яде сутрин, като се спазва общото състояние на трохите. Първите филийки краставица трябва да се ядат на закуска, като същевременно се наблюдава как се чувства новороденото през целия ден. Ако всичко е наред, изяжте цяла краставица на закуска на следващия ден. Ако пресният зеленчук се понася добре от бебето, майката може спокойно да го яде. Ако кърмачето страда от колики, диария, повръщане, жените, които трябва да кърмят, не се съветват да консумират зеленчука, докато тялото на детето стане по-силно и проблемите с корема изчезнат.

Разрешено количество

Ако след като майката е яла краставици в детето, това не е предизвикало нежелана реакция, тогава в менюто може да се въведе малко количество пресни краставици. Количеството на този зеленчук може да варира в съответствие с характеристиките на тялото и страничните ефекти.

Що се отнася до консервираните краставици, тяхната рецепта включва присъствието на сол и оцет. Тези компоненти не трябва да се консумират от малки деца, следователно, ако се практикува кърмене, такова ястие трябва да се изхвърли..

Последици от мариновани краставици

Използването на мариновани краставици (по време на кърмене) за дете може да доведе до следните нежелани последици:

 • разстройство на изпражненията;
 • алергия под формата на кожни обриви;
 • чувство на жажда;
 • повишено настроение.

Ако жена, която кърми, иска да яде маринована краставица, ще трябва да я пие с много течност - това ще стабилизира солевия баланс в тялото и няма да причини подуване на крайниците.

Как правилно да се консумират краставици по време на кърмене?

Краставиците не трябва да се консумират често от жена, която практикува кърмене. Това може да причини метеоризъм при бебето. Жените, които са яли прясна краставица по време на кърмене, трябва след два дни да отбележат реакцията на тялото на детето към нов зеленчук в диетата. Основното е, че през този период от време няма сериозни дисфункции на храносмилателната система на новороденото..

Когато практикувате кърмене, жената трябва да контролира приема на зеленчуци, които допринасят за алергични реакции. В противен случай по време на кърмене не могат да бъдат избегнати проблеми за млада майка.

Ако жената има бебе, което кърми и тя кърми, като в същото време се страхува за здравето му, тя трябва да откаже да въвежда какъвто и да е вид краставица в диетата си, докато новороденото бебе достигне 3-4 месечна възраст.

Ако малко количество краставици е причинило неблагоприятна реакция на бебето, струва си да изчакате - не е необходимо да се отказвате от зеленчука. Можете да го въведете отново в диетата след месец, тъй като тялото на детето се развива и укрепва. За да определите дали можете да ядете краставици или не, жената, която кърми, трябва да изяде половин зеленчук и след кърменето да следва поведението на бебето. Ако бебето е прехвърлило нов продукт без последствия, можете спокойно да консумирате 2 краставици на ден..

От горното може да се заключи, че краставиците могат да се консумират пресни от жена, която практикува кърмене, но с повишено внимание. Ако се появят някакви странични ефекти от тялото на детето, този зеленчук е напълно изключен. Определено си струва да се въведат нови продукти в диетата, особено ако жената има кърмено бебе и то е кърмено. Спазвайки количествената мярка на новите продукти, можете значително да разнообразите ежедневното си меню и да попълните детския организъм с необходимите витамини и микроелементи за пълноценен растеж и развитие.

Можете ли да ядете краставици, докато кърмите??

За кърмачето кърмата е основният източник на хранителни вещества, необходими за растежа. Именно с вкусното и здравословно мляко той получава протеини, мазнини и въглехидрати, витамини, минерали и много други микроелементи. Имайки предвид това, кърмещата майка трябва да се храни балансирано, като допълва диетата си с пресни зеленчуци и плодове. Един от безвредните на пръв поглед зеленчуци е краставицата, но по някаква причина употребата му по време на кърмене предизвиква противоречива реакция сред опитни майки. Нека да видим дали краставиците могат да бъдат кърмени за мама и колко полезни ще бъдат за бебето?

Пресни краставици за кърмене: ефектът върху тялото на майката и бебето

Краставицата е вкусен нискокалоричен зеленчук, съставен от 95% структурирана вода, който:

 • спомага за прочистването на организма от токсини,
 • подобрява бъбречната и чревната функция,
 • нормализира метаболизма.

В допълнение към водата, този хрупкав зеленчук съдържа:

 • много растителни фибри (диетични фибри), които спомагат за нежно почистване на червата и подобряват чревната подвижност;
 • витамини А, В1, В2, С, които подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата, имат положителен ефект върху функционирането на сърцето, мозъка и нервната система, подобряват метаболизма;
 • ниацин (витамин РР), който влияе върху производството на стомашен сок и подобрява храносмилането, както и помага за понижаване на холестерола в кръвта;
 • фолиева киселина (витамин F), която е от съществено значение за растежа и развитието на имунната и кръвоносната системи;
 • йодът е жизненоважен микроелемент, който подпомага функционирането на щитовидната жлеза;
 • други минерали: калий, цинк, магнезий, желязо, натрий, фосфор.

Както виждаме, салата от пресни краставици през сезона със сигурност ще бъде от полза за всеки възрастен..

Но за бебе, което е кърмено, краставица, изядена от майка на вечеря, може да има отрицателен ефект. Индивидуалната реакция на тялото на кърмещата жена към основните свойства на зеленчука може да се предаде на детето под формата на подуване на корема, повишено образуване на газове или диария.

Защо се случва това? Кърмата има постоянен състав и се прави от кръв, а не директно от изядена храна. Веществата, които изграждат краставицата, ще попаднат в кръвта и млякото на майката под формата на аминокиселини. Но реакцията на корема на бебето се копира от тази на майка ми, тъй като имате обща микрофлора. Ето защо, ако сте забелязали, че червата ви реагират на консумацията на голям брой краставици с подуване или „разхлабени изпражнения“, тогава бебето ще има същото след млякото със състава „краставица“. Но за незрялата храносмилателна система на бебето, малко количество растителни компоненти е достатъчно за реакция.

В какви случаи е възможно и в кои случаи е невъзможно да се ядат пресни краставици, докато кърмите?

Когато бебето се роди, ден след ден то се научава да съществува в реалния живот извън утробата, свиквайки с ново хранене, майчина микрофлора и непознати усещания в корема. Периодът на адаптация продължава средно от три до четири месеца. По време на този етап от развитието на бебето, майката трябва да бъде внимателна, когато въвежда нови продукти в диетата си..

Какво да направя, ако мама, по време на кърмене, наистина иска да се поглези със салата от краставици?

 1. На първо място, трябва да разберете, че зеленчуците, закупени в магазина през зимата, се отглеждат в оранжерии с помощта на нитрати. Такива плодове не трябва да се консумират, тъй като съществува риск от отравяне на бебе, което е кърмено. Ако навън е топло лято и току-що в леглата са узрели пресни краставици, мама може спокойно да се опита да ги въведе в диетата.
 2. Яжте малко парче краставица за закуска.
 3. Наблюдавайте реакциите на бебето през целия ден.
 4. Ако видите, че той плаче от болки в корема или повишено образуване на газове, той има „разхлабени изпражнения“, опитайте се да повторите „експеримента“ на следващата сутрин. Втората проверка се извършва, за да се увери, че тялото на бебето е реагирало точно на определен продукт.
 5. Ако бебето е понасяло добре първия тест, позволете си да изядете малка част от салатата: нарежете краставицата на тънки филийки и подправете с ароматно слънчогледово или зехтин. Забележка: ако бебето има запек, можете да опитате тази салата - тя помага за подобряване на храносмилането и лесно решаване на деликатен проблем.

Пресните краставици от градината са чудесен източник на много хранителни вещества. Опитайте се да ги въвеждате в диетата си постепенно, ако кърмите и внимателно следете реакцията на трохите към нов продукт, особено през първите 3 месеца от живота.

Експерт: Мария Николаевна Шелестова,
специалист по възстановяване след раждане

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.

Възможно ли е да ядете краставици за кърмачка

Пресните зеленчуци и плодове са богати на основни витамини и фибри. В същото време сред кърмещите майки са широко разпространени списъци с храни, забранени за консумация, сред които има много зеленчуци. Защо краставиците не могат да кърмят и дали е така? Може би все още ядете краставици на GV?

Общи принципи на хранене за HV

При кърмене нито един продукт не навлиза в стомаха на бебето в оригиналната му форма, тъй като кърмата се образува от компонентите на лимфата и кръвта. Това не означава, че можете да ядете каквото искате. Принципите на здравословното хранене не са отменени, тъй като състоянието и благосъстоянието както на бебето, така и на майката зависи от тяхното спазване.

Менюто на кърмачка трябва да съдържа елементи от всички хранителни групи: зърнени храни и зърнени храни, месо и риба, млечни и кисело-млечни продукти, зеленчуци и плодове, бобови растения и семена, естествени сладкиши. Трябва да се има предвид, че много познати храни са потенциални алергени и трябва да се избягват. На първо място, това са:

 • яйца и пиле;
 • фъстъци и други ядки;
 • шоколадови и какаови продукти;
 • Морска храна;
 • цитрусови плодове.

Тази препоръка се отнася за храненето на майката, докато бебето достигне 3 месеца, след тази възраст всеки от продуктите може да бъде внимателно изпробван, като се въвежда по един и се следи реакцията на вашето бебе. Така че краставиците могат да бъдат за кърмачки?

Както можете да видите, в списъка с алергени няма краставици. Ето защо яденето на краставици на HB не е противопоказано и дори полезно. Но тук трябва да се вземат предвид следните точки:

 • индивидуални характеристики на тялото на майката и детето;
 • сезонност;
 • метод за готвене на зеленчуци.

Детските колики може да не са свързани с храната, но да показват незрялостта на храносмилателната система на бебето. Но ако те се усилват от краставиците, няма нужда да рискувате..

Пресните краставици на гореща вода са най-предпочитани, но само през сезона, когато се отглеждат естествено на открито. Оранжерийните зеленчуци, пълнени с нитрати и химия, ядени извън сезона, през зимата или началото на пролетта, няма да донесат никаква полза или удоволствие, те могат да причинят алергични реакции при дете.

Маринованите краставици по време на кърмене през първите месеци от живота на детето трябва да бъдат изключени. Това се дължи на факта, че маринатата съдържа подправки и оцет - не най-полезните вещества за бебето..

Маринованите краставици съдържат почти същите витамини като пресните, дефицитът им може да бъде само излишък на сол. Не трябва да се злоупотребява със соли, особено след като те причиняват жажда, която не винаги може да бъде задоволена своевременно от кърмачка поради грижи за дете, приспиване и хранене. По желание вместо осолени можете да изберете леко осолени краставици.

Полезни свойства на краставиците

 • богата на фибри, калий, йод, други минерали и витамини;
 • насърчаване на храносмилането, предотвратяване на запек;
 • отстранете излишната течност от тялото поради диуретичния ефект;
 • имат благоприятен ефект върху сърцето, щитовидната жлеза, нервната система и дори психическото развитие на децата;
 • имат детоксикиращ ефект.

Такива характеристики на краставиците ги правят желани гости на масата на кърмачка. Вреда от пресен пъпчив зеленчук може да възникне само ако по някаква причина тя бъде отхвърлена от организма или не отговаря на стандартите за качество поради недобросъвестните фермери.

Ами доматите?

Доматите, за разлика от краставиците, могат да предизвикат алергична реакция, както всички ярко оцветени зеленчуци, плодове и плодове. Това означава, че трябва да ги ядете в малки количества и ако имате съмнения, отложете този вкусен червен зеленчук до по-добри времена. Например, ако детето има реакция през първия месец от живота, опитайте парче домат през втория месец, като внимателно наблюдавате поведението и състоянието на бебето през целия ден.

Понякога бебето може да реагира с проблеми със стомашно-чревния тракт на пресен продукт от диетата на майката, но е добре да възприема печено или задушено. По-добре е да не експериментирате с мариновани домати през първите месеци на ХС. Не трябва да се отказвате напълно от доматите, това е здравословен зеленчук, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това, яденето им подобрява настроението и облекчава стреса, което е много важно за младата майка..

Кога можете да започнете да ядете краставици и домати??

Има много нюанси по отношение на храненето. Така че, ако раждането на дете се е случило през студения сезон, тогава можете да забравите за съществуването на краставици за определен период. Що се отнася до доматите, очаквайки срещата с бебето, някои жени правят предварително препарати от този зеленчук в замразена или консервирана форма..

Ако бебето е родено през пролетта или лятото, тогава майката може да опита прясна краставица дори в неговия 1 месец. Разбира се, не бива да изяждате веднага половин килограм хрупкави краставици. Това обаче се отнася за всеки продукт от диетата на кърмачка..

За да наблюдавате връзката между храненето и благосъстоянието на бебето е била най-ефективна, започнете хранителен дневник, в който ще отбелязвате новите изядени храни и поведението на бебето през следващия ден. По-добре е да опитате необичайна храна сутрин, така че през деня да се разкрият възможни реакции на бебето и през нощта то да се е нормализирало. Например, сложете парче краставица върху обикновения си сандвич или добавете към сутрешната си извара (ако сте яли тези храни преди без последствия).

Поради това са разрешени кърменето на краставици и домати. Въпреки че прегледите на майките в интернет са противоречиви: някой яде всичко от раждането на дете, други наблюдават остра реакция на бебето към повечето от обичайните храни. Тук трябва да се помни, че колкото по-разнообразна е диетата на майката, колкото повече храни съдържа, толкова по-малко вероятно е да бъдете алергични към някоя от тях. Най-лошата ситуация е, когато майката спазва строга диета от раждането на бебето, а след това на 2 месеца изведнъж се разпада на празничната трапеза, смесвайки всички възможни алергени.

 1. Вера 29.09.2018 в 10:11

Новият продукт, въведен от майката сутрин, ще бъде усвоен и ще влезе в млякото точно навреме за нощта. Колики през нощта? Благодаря. Преди да препишете глупостите един на друг, трябва да включите главата си.