Бъдещите майки по време на бременност се опитват внимателно да следят здравето си, да ядат здравословни храни и да спортуват - като цяло те предприемат цял ​​набор от дейности, които имат благоприятен ефект върху здравето на нероденото дете. Ако всичко е ясно с храненето, то по отношение на физическата активност много бременни жени често имат съмнения. Възможно ли е да спортувате, без да навредите на детето и да подобрите здравето си? Нашият отговор е, че е възможно и дори необходимо! И нищо повече от плуването в басейна няма да ви помогне с това. Е, защо класовете в басейна са полезни и има ли противопоказания за бременни жени към този вид физическа активност - ще разгледаме в днешната статия.

Ползи от плуването в басейна за бременни жени

Всички прекрасно знаем, че когато се потопи във вода, тялото придобива лекота и безтегловност. Ето защо, за бременни жени, особено през последните месеци на бременността, потапянето във вода помага малко за облекчаване на гръбначния стълб и мускулите от натоварването, облекчаване на болките в гърба и намаляване на натиска върху ставите. В допълнение, с устойчивостта на тялото към вода, има лек и приятен масаж на външните и вътрешните органи на малкия таз, както и на мускулите на цялото тяло на бременната жена. Също така класовете в басейна се препоръчват за онези жени, които са изправени пред проблема с отока. Важно е да се отбележи, че тези майки, които редовно посещават басейна по време на бременност, нямат проблеми с лактацията след раждането, поради притока на кръв към гърдите и сърцето по време на плуване. И разбира се, благодарение на устойчивостта на движение във водата, консумацията на енергия се увеличава, което помага да се поддържа оптимално тегло и да не се напълнява..

Гмуркането носи огромни ползи за тялото на бременна жена, тъй като когато задържа дъха си, вашето бебе активира всичките си резерви и свиква с липсата на кислород. Това е много полезно по време на раждане и раждане, когато кислородът не тече към бебето..

Не е тайна, че плуването в басейна е отлично решение за втвърдяване на тялото. Следователно онези бъдещи майки, които са избрали басейна, са по-малко склонни да се разболеят и успешно да укрепят имунитета си..

Що се отнася до психичното здраве, плуването в басейна също насърчава релаксация, облекчаване на умората и стреса. Престоявайки във водата, бременна жена балансира психологическото си състояние, отървава се от страховете, с една дума - медитира. Психолозите препоръчват да помните онези чувства на лекота и спокойствие, които ви посещават в басейна и да помнят това състояние по време на раждането и раждането..

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Каква е ползата от басейна за бременна жена

Не толкова отдавна лекарите категорично забраниха на бременни пациенти да посещават обществен басейн. Основната причина за това ограничение е високият риск от инфекция от недостатъчно чиста вода. Днес обаче ситуацията се е променила драстично: плувен басейн по време на бременност вече не е опасен. Това се дължи на появата на висококачествени иновативни системи за пречистване на вода, които минимизират риска от инфекция. В много институции бременните жени работят в специално оградена и обособена зона и не могат да се сблъскат с други посетители.

Басейнът по време на бременност подобрява благосъстоянието на бъдещата майка

Ползите от плуването далеч надхвърлят рисковете. Подобни дейности имат благоприятен ефект върху благосъстоянието на плода в утробата и хода на бременността. Основните предимства на посещението на басейна:

 • Когато една жена е потопена във вода, мускулното напрежение изчезва. Гръбначният стълб, ставите, тазовите кости могат да почиват малко. Това е много важно, тъй като през почти цялата бременност именно тези органи са в голям стрес. След кратко плуване, жена за известно време забравя за болката и дискомфорта, които причинява процесът на раждане на дете.
 • Редовните упражнения в басейна ще укрепят мускулите на гърдите, научете се как да дишате правилно по време на тренировка. Това ще бъде полезно за бъдещата майка по време на раждането..
 • Плуването увеличава издръжливостта на тялото, засилва имунната защита. Бременността не е причина да лежите през цялото време на дивана. Жените, които водят активен начин на живот, много рядко се заразяват с настинки..
 • Топлата вода в басейна има благоприятен ефект върху нервната система и психологическото състояние. По време на плуване жената се отпуска, успокоява, отървава се от стреса. По време на тренировка можете да забравите за всички проблеми, които се тревожат в ежедневието.

Въпреки многото предимства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да посетите басейна. Лекарят ще ви каже точно дали можете да плувате, препоръча оптималното време за тренировка.

Може ли плуването да навреди на бременна жена?

След като проучихме всички предупреждения на лекарите, можем да заключим, че плуването в басейна не винаги е безопасно. Понякога плуването на обществено място може да навреди на здравето на жената и нероденото дете. Най-опасни ситуации:

 • Използване на грешна техника, докато плувате на дълги разстояния. В този случай, веднага след края на сесията, жената ще почувства влошаване на благосъстоянието, може да се появи силна болка или спазми.
 • Алергична реакция към хлорсъдържащи лекарства във вода. За да избегнете това, отдайте предпочитание на басейни, в които водата се дезинфекцира с ултразвук, ултравиолет или озон..
 • Инфекция с инфекция или гъбички. Тази опасност крие жени, които посещават евтини заведения, където хигиената не е достатъчна..
 • Преохлаждане на тялото поради твърде студена вода в басейна. Такова "освежаващо" къпане често провокира конвулсии, причинява възпаление, настинки..

Не претоварвайте тялото с упражнения във вода. Това може да доведе до повишен тонус на матката и в резултат на това спонтанен аборт или преждевременно раждане. Лекарите не препоръчват да се занимавате с гмуркане, тъй като задържането на дъх под вода провокира кислороден глад на плода.

Кога е забранено плуването в басейна

Лекарите установяват редица противопоказания за посещение на басейна, докато носят дете. Тези ограничения включват:

 • заплахата от спонтанно прекъсване на бременност или раждане преди датата на падежа;
 • рискът от кървене поради предлежанието на плацентата;
 • наличието на инфекциозни заболявания на гениталните органи;
 • отделяне, смесено с кръв от влагалището;
 • дискомфорт в долната част на корема;
 • тежка токсикоза, неразположение;
 • гестоза и епилепсия.

Жената трябва да поеме отговорност за собственото си здраве. Никога не започвайте да плувате в басейна, без да се консултирате с Вашия лекар. Това правило трябва да се спазва особено стриктно от пациенти, които са имали случаи на спонтанен аборт. В по-късните етапи също трябва да се отнасяте внимателно към физическата активност..

Особености на посещението на басейна в различни периоди на раждане на дете

Ако бременността протича без патологии и усложнения и жената се чувства добре, можете да посетите басейна на всеки етап от бременността. Препоръчително е да започнете да тренирате дори по време на планирането на зачеването. Тогава тялото ви ще бъде подготвено за стрес, а новите умения ще ви позволят лесно да издържите всеки дискомфорт..

Басейните могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба в края на бременността

В ранните етапи плуването помага за укрепване на мускулите, тренира дихателната система и укрепва имунната система. Ако упражненията са редовни, с допустимо натоварване, пациентът ще понася по-лесно токсикоза, лесно може да свикне с новото си положение.

Третият триместър е времето, когато плуването става не само полезно, но и много приятно. Той облекчава стреса върху гръбначния стълб, позволява на мускулите да се отпуснат, облекчава болките в гърба.

Ограничения по време на уроци

Плуването или аквааеробиката за бременни жени трябва да бъдат под строгото наблюдение на професионален треньор с медицинско образование. Ако по време на тренировка почувствате болка или дискомфорт, спрете да упражнявате веднага.

Внимателно изучете препоръките на лекарите по отношение на класовете в басейна:

 • В никакъв случай тялото не трябва да е хипотермично. За целта се потопете във вода, която е най-малко 28 ° C.
 • Урокът трябва да продължи не повече от 40 минути.
 • Скачането от боларда и гмуркането в басейна от бягане е строго забранено. Силното въздействие върху водата може да навреди на здравето на бъдещата майка и плода.
 • Според правилата за безопасност е невъзможно да се мотае на поплавъците на разделителите.
 • Ако нямате подходящите умения, не навлизайте дълбоко. Не забравяйте, че спазмите могат да започнат по всяко време..
 • Избягвайте резки движения във водата, също така е забранено да правите интензивни тренировки с нарастващо темпо.
 • Препоръчително е да се храните 1-2 часа преди да посетите басейна. Упражненията на гладно или веднага след хранене могат да повлияят негативно на вашето благосъстояние.
 • Носете със себе си нехлъзгащи се обувки, за да избегнете случайно нараняване.

Стриктното спазване на всички горепосочени правила ще ви позволи да се насладите на плуването в басейна, без да се притеснявате за здравето си и благосъстоянието на плода в утробата.

Дори никога преди да не сте посещавали басейна, по време на бременност трябва да помислите за необходимостта от такава здравословна и приятна тренировка. Проучванията показват, че при липса на противопоказания плуването има благоприятен ефект не само върху здравето на майката, но и върху благосъстоянието на детето. Активната циркулация на кръвта и лимфата ви позволява да наситите тялото на бебето с кислород, той лесно заема правилната позиция, усеща приятните емоции, през които преминава майката.

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Плуването е популярна форма на физическа активност, която ангажира всички мускулни групи и предотвратява много заболявания..

Ще разберем дали е безопасно бременните жени да ходят на басейн и дали си струва да променят обичайните си дейности през всеки триместър.

Нюанси във времето

По време на бременност в основата на цервикалния канал се образува лигавица, която предпазва бебето от инфекция и други вредни ефекти. Опасността съществува:

 • в ранните етапи, когато защитният съсирек и плацентата са на етап на образуване;
 • на 9 месеца, когато не остават> 3 седмици преди доставката, което увеличава риска от отлепване на щепсела.

При липса на противопоказания и в съгласие с гинеколога можете да посетите басейна на всеки етап от бременността, но 2-ри триместър е признат за най-безопасен. На 14-та седмица рисковете от инфекция са сведени до минимум и общото благосъстояние се подобрява.

Плюсове и минуси на плуването в басейна по време на бременност

Плуването по време на бременност е безопасен и здравословен начин за поддържане на физическа активност. Равномерното разпределение на товара в тялото премахва усещането за болка, намалява вероятността от нараняване или пренапрежение на мускулите и ставите.

Основните предимства на плуването включват:

 1. Обучение на дихателната система. Правилната тактика на дишането и висококачествената вентилация на белите дробове обогатяват кръвта с кислород. Водолазните упражнения ще подготвят бебето за временна липса на кислород по време на преминаването на родовия канал.
 2. Стимулиране на защитната функция. Основната полза от плуването е укрепването на имунната система. Жените, които посещават басейна по време на бременност, са по-малко склонни да се разболеят.
 3. Укрепване на мускулите. Силните мускули на гърба ви позволяват да се справите с излишното тегло, а мускулите на таза и перинеума - с естествено раждане.
 4. Контрол на теглото. Ако редовно плувате в басейна, тялото не губи мускулен тонус, което е важно по време на бременност. Чревната перисталтика също се активира, което ви позволява да се отървете от запек..
 5. Нормализиране на психо-емоционалното състояние. Активността облекчава напрежението и активира хормона на радостта.
 6. Подобряване на кръвообращението. Повишеното кръвообращение спасява от подпухналост, разширени вени и хемороиди. При редовни посещения качеството на лактацията се повишава, стимулирано от притока на кръв към белите дробове и сърцето.
 7. Корекция на седалищно представяне. При ненормално представяне на плода, записано след 30 седмици, лекарите съветват да плувате в басейна. Детето прави финалната презентация на 33-34 седмици, така че не забравяйте да наблюдавате промените.

Въпреки очевидните предимства на класовете, басейнът има и своите недостатъци:

 1. Инфекция с инфекции. Обществените басейни са опасни поради дерматомикоза, лямблиоза, легионелоза, хепатит А и други заболявания, предавани през замърсена вода или повърхности. Важно е да се придържате към основните правила за безопасност, за да избегнете инфекция..
 2. Проява на алергични реакции. Основният алерген в басейна е хлорът, който се използва за дезинфекция на водата.

Безопасно ли е за бременни жени да плуват в басейн с белина

Белината е традиционен и относително безопасен метод за почистване. Опасността се проявява в следните случаи:

 1. Чести дейности. При ежедневни посещения количеството абсорбирани вещества, образувани от хлорирана вода при контакт с кожата и косата, се увеличава, което увеличава вероятността от алергии.
 2. Повишено съдържание на хлор. Концентрацията на пари може да причини сериозно отравяне, така че ако има признаци на неразположение, опитайте се да напуснете стаята.

За безопасността на басейните с белина е най-добре да се избягва. С чести класове изберете по-надеждни комплекси, оборудвани със съвременни методи за почистване (озониране, йонизация, UV облъчване, ултразвукова дезинфекция) и пълни с термална вода.

Противопоказания

Басейнът за бременни жени е незаменима подготовка преди раждането. Трябва обаче да откажете да го посетите, ако има следните противопоказания:

 1. Плацента превия. Рядка патология, изпълнена с кървене при повишени натоварвания.
 2. Токсикоза. Гаденето пречи на дишането, нарушавайки качеството на тренировките, а общото неразположение затруднява упражненията. Честото запушване нарушава калиево-натриевия баланс, причинявайки гърчове и спад на кръвното налягане.
 3. Наличието на заплаха от прекъсване на бременността. През първия месец съществува риск от ретрохориален хематом, а в края на бременността - преждевременно раждане.
 4. Остри или хронични заболявания. Болестите на сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система, хелминтиази, гъбични инфекции, епилепсия, цистит, хипертония, туберкулоза, цистит, млечница и други патологии изискват задължително лечение.
 5. Усложнена бременност, включително кървене, повишен тонус на матката и многоводие.

Ако имате някакви тревожни симптоми (дърпащи болки в долната част на корема, цефалалгия, поява на петна), консултирайте се с лекар и отказвайте да плувате, докато не бъде поставена диагноза.

Помощ в басейна за бременни жени

Сертификатът, поискан в басейна, е важен документ, който гарантира здравето на посетителя и безопасността на другите. Бременните жени, за разлика от другите посетители, не се нуждаят от мнението на лекар по инфекциозни болести. Помощ се предоставя от гинеколог, който определя възможни противопоказания и правила за посещение на басейна.

Сертификатът се актуализира поне веднъж на всеки шест месеца. Някои заведения, които се грижат за безопасността на посетителите, затягат изискванията и искат нови документи всяко тримесечие.

Общи правила за посещение на басейна

За плуване в басейна бременните жени трябва да се погрижат за следните неща:

 • гумени чехли с жлебове на подметките за защита срещу гъбични инфекции и хлъзгави подове;
 • бански костюм, гумена капачка и очила за плуване, спасяващи от вредното въздействие на белина;
 • индивидуални кърпи за душ, с изключение на инфекция чрез споделени кърпи;
 • лека закуска и питейна вода, за да попълните силите си след тренировка.

Има 3 възможности за тренировка в басейна:

 1. Аква аеробика. Груповите сесии с треньор ще ви помогнат да научите правилната техника на дишане и безопасно разтягане.
 2. Потапяне. Задържането на дъха за кратко време при гмуркане е полезно при многоплодна бременност, която изисква повече сила по време на раждането..
 3. Традиционно плуване. Пълзете, наблюдавайте дишането си и правете кратки почивки, за да попълните силите си.

Продължителността на плуването зависи от гестационната възраст:

 • през първия триместър се фокусирайте върху 20-30 минути и си правете 1 почивен ден след всяко посещение на басейна;
 • през втория триместър времето може да се увеличи до 45 минути, но е задължително да се съсредоточите върху общото състояние, в случай на предупредителни знаци, да намалите честотата на посещенията;
 • през третия триместър се ръководете от правилата от предишния триместър, но бъдете внимателни с околоплодната течност и лигавицата и реагирайте на всякакви промени.

Препоръки

Не забравяйте, че ако се чувствате добре и нямате противопоказания, можете да плувате в басейна на всяка седмица от бременността. За безопасност не забравяйте да се придържате към следните указания:

 1. Яжте 1,5 часа преди клас. Празният стомах е опасен за слабост и световъртеж..
 2. Премахнете грима преди клас и не забравяйте да се къпете. Химичните остатъци или остатъците от протеини могат да реагират с белина, причинявайки алергии.
 3. Подредете загрявка. Разтегнете се внимателно, преди да влезете във водата, затопляйки мускулите и връзките.
 4. Дръжте вдясно. Отделете време на пистата и дайте възможност на другите посетители да изпреварят. Не почивайте в средата на пътеката, а изберете места в някой от ъглите на басейна.
 5. Плувайте при температури между 23 ° и 29 °. При по-ниски температури може да се предизвика измръзване, а при по-високи температури скок на налягането или спонтанен аборт.
 6. Откажете се от скачането във водата. Не се допуска крайност по време на бременност.
 7. Използвайте крема след плуване във вода с белина. Предпазва от стрии и суха кожа.

Към басейна в ранните етапи: възможно ли е бременните жени да ходят и какви упражнения да изберат?

Всички бъдещи майки трябва да се грижат за здравето си, за да го представят на бебето си. Често възникват въпроси: струва ли си да се занимавате със спорт, възможно ли е бременните жени да ходят на тренировки и да посещават например басейна. Възможно е и дори е необходимо!

За това какви са изискванията за посещение на басейна, възможно ли е да се правят упражнения и кога си струва да се въздържате от тренировки в ранните етапи на бременността, както и как да получите много положителни емоции за себе си и бебето си - прочетете статията.

Възможно ли е да се плува през първия триместър?

Днес лекарите казват, че поради липса на движение, бъдещата майка има риск от увеличаване на вероятността от спонтанен аборт, както и от повишаване нивото на тежест на токсикозата и в крайна сметка може да причини слаб труд. Движението е живот и това важи и за бременните жени.

И поради факта, че водата има известна устойчивост на всяко движение на плувеца, тогава тренировката на мускулите във вода също ще бъде ефективна.

В резултат на упражненията, плуването в басейна, тялото на бременна жена ще се подобри, мускулите ще се стегнат, което означава, че цялостната физическа форма ще бъде по-добра. Подобни упражнения имат много благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата и дихателната системи..

И също така класове в басейна ще помогнат на жената в процеса на подготовка на тялото за раждане. Те ще станат по-малко болезнени и по-леки и възможността за перинеални сълзи или нуждата от перинеотомия може да изчезне.

Полза

Плуването има много предимства за бременна жена, разгледайте ги от две страни.

За здравето на жената

Ползи за бъдещата майка:

 1. Плуването ще облекчи напрежението и болката в тялото на бременна жена, ще се отърве от разширените вени и ще премахне отока.
 2. Укрепва мускулите на гърба, облекчава болките в гърба. Във водата гърбът се отпуска и болката изчезва.
 3. Басейнът стабилизира психологическото състояние на бременната жена. Като контролирате и контролирате тялото си, можете да спечелите самочувствие. И също приятен бонус ще бъде фактът, че можете да се срещате и да се сприятелявате със съмишленици, със същите бъдещи майки. И сега обучението ще се превърне в дългоочакван изход.
 4. Имунитетът се засилва в басейна. Това се дължи на разликата в температурата на въздуха и температурата на водата, а упражненията са под формата на втвърдяване. Съгласете се, правилната дейност.
 5. Упражненията в басейна могат да ви помогнат да контролирате теглото си.

За плода

Ползи за бебето:

 1. Поради факта, че по време на тренировка в басейна белите дробове работят добре, а лимфата и кръвта започват да циркулират по-бързо, тялото на бъдещата майка и тялото на бебето се изпълват с необходимата доза кислород.
 2. Емоционалният компонент също е много важен: по време на плуване бъдещата майка се отпуска и детето също усеща това.
 3. Плуването в басейна увеличава вероятността бебето да заеме правилната позиция в тялото на майката.
обратно към съдържанието ↑

Най-често бъдещите майки се притесняват от вредата от хлора, съдържащ се в басейна. Експертите отбелязват, че ако е възможно, е по-добре да плувате в басейна, който се пречиства с помощта на озониране или ултравиолетова обработка..

Вдишването на хлорни изпарения може да навреди на белите дробове на жената и да повлияе на развитието на плода..

За здравето на жената

Всъщност водата в басейна, дезинфекцирана с хлор, не вреди нито на самото момиче, нито на бебето, при условие че майката не е алергична към нея и условията за обработка са изпълнени.

Отрицателното влияние на хлора може да се прояви в следните симптоми:

 1. Интоксикация: гадене, повръщане, треска.
 2. Задушаване.
 3. Алергия.
 4. Главоболие.
 5. Повишена токсикоза.
 6. Суха и раздразнена кожа.

За плода

Различни инфекции, които могат да се вземат в басейна, са опасни, затова трябва да бъдете много внимателни и да спазвате хигиенните правила. Инфекциите могат да навредят на здравето не само на самата бременна жена, но и на нероденото бебе..

Най-добре е да започнете да ходите до басейна, след като в основата на шийката на матката се образува лигавица. Това ще предпази плода от бактерии и инфекции..

Сладкото започва да се образува на 7-та седмица от бременността и завършва образуването си в края на 3-тия месец.

В класната стая в басейна трябва да слушате тялото си, а не да го претоварвате. В противен случай плуването може да повлияе негативно на бъдещото бебе поради появата на различни усложнения при бременността при бъдещата майка. Лекарите съветват да бъдете внимателни при плуването през 1-ви триместър на бременността.

В случай на неблагоприятен ход на бременността, лекарите препоръчват да се въздържате от посещение на басейна през 1 триместър.

Плуването и упражненията в басейна трябва да бъдат под внимателното ръководство на опитен треньор. Това ще помогне да се избегнат много грешки, наранявания..

Противопоказания

Както всяка физическа активност, плуването също има свои противопоказания. То:

 • алергия към белина;
 • силно вагинално течение;
 • хипертоничност на матката;
 • остри форми на генитални инфекции;
 • акушерски патологии, при които физическата активност е противопоказана;
 • симптоми на ранна токсикоза и гестоза;
 • риск от спонтанен аборт;
 • предлежание на плацентата;
 • кървене;
 • задух, слабост;
 • общо негативно здраве след посещение на басейна;
 • болка в долната част на корема;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • минали случаи на спонтанен аборт.
обратно към съдържанието ↑

Ограничения

Има няколко правила за това какво не трябва да прави бременна жена в басейна. Най-важните правила за бременна жена:

 • Заредете се с прекомерна физическа активност.
 • Трябва да плувате спокойно и на къси разстояния трябва да се изключи спортното плуване.
 • Трябва само да вървите по пътеки, за да елиминирате риска от нараняване.
 • Разхождайки се в басейна без обувки - можете да се заразите с гъбичките.
обратно към съдържанието ↑

Упражнения

Упражненията за релаксация и мускулно напрежение са много полезни във водата. В бъдеще подобно обучение ще помогне да се подготви тялото за раждане и раждане..

И така, какви упражнения в басейна може да прави бременна жена??

Дихателни

 1. Вдишайте и издишайте рязко във водата. След това започнете да вдишвате над водата и да издишвате много дълго във водата..
 2. Просто дишайте над водата за 10 секунди. Трябва да се направи плавно..
 3. Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за 15 броя и бавно издишайте във водата. Повторете упражнението 3 пъти.

Разтягане

 1. Загрейте мускулите си, като плувате в басейна.
 2. Скачайте във водата няколко пъти. Не забравяйте да държите отстрани.
 3. Опитвайки се да разнесете краката си възможно най-широко, опитайте да се разделите във водата.

Усукване

 1. Застанете до басейна.
 2. Дръжте отстрани с две ръце.
 3. Клекнете с крака до стената на басейна.
 4. Избутайте и изправете торса си.
 5. Повтаряме упражнението 5 пъти..

Заключение

Ако бременната жена иска да се отпусне, да получи заряд от положителна енергия, да укрепи имунната система и допълнително да опрости и улесни процеса на раждане, тогава определено трябва да помисли за посещение на басейна. Басейнът ще помогне да се запази и подобри физическото състояние както на бъдещата майка, така и на детето, и ще създаде емоционален комфорт и облекчение за бременната жена..

Плуването по време на бременност: правила за безопасност, които често се забравят

През лятото водните процедури са не само приятни, но и полезни за бъдещата майка. Следователно плуването остава една от най-нежните и приятни физически дейности, особено по време на бременност. Въпреки това, за да може бременната жена да влезе безопасно във водния елемент, трябва да се вземат предвид някои правила и нюанси..

Елена Курбатова
Лекар-терапевт, Воронеж

Защо плуването е полезно за бременни жени? Един от най-важните моменти е, че тялото става по-леко във вода и теглото на бъдещата майка, което постепенно се увеличава с растежа и развитието на бебето, практически не се усеща. Това е така, защото плътността на водата е по-голяма от плътността на въздуха (особено солената вода), така че водата изтласква по-малко плътни тела и човешкото тяло е в състояние на полугравитация. Това кара не съвсем познати сигнали да навлизат в мозъчната кора от опорно-двигателния апарат, сърцето, белите дробове и други органи. Следователно, отговорите на мозъка също се променят: увеличава се дълбочината на дишането, работата на сърдечно-съдовата система, биоритмите, подобрява се сънят, активира се метаболизмът и т. Н. Затова плуването по време на бременност се счита за най-доброто „лекарство“ както срещу безсъние, така и срещу прекомерно нервно напрежение.

Подобна физическа активност по време на бременност не причинява сътресения на тялото, което може да бъде опасно в интересна позиция. Можете, например, дори да бягате или скачате във водата, без да навредите на бебето. Няма изразен ефект върху гръбначния стълб, ставите, лигаментния апарат; мускулите се отпускат, особено мускулите на гърба, които са много стресиращи по време на бременност.

Устойчивостта на водата при извършване на движения играе ролята на масаж, увеличаване на притока на кръв във всички органи и системи, активиране на метаболитните процеси, доставка на кислород и хранителни вещества както на майката, така и на бебето, поради този ефект се подобрява работата на венозните клапи на краката (профилактика на разширени вени, хемороиди) и съответно изтичането на кръв се нормализира. Всичко това предотвратява появата на отоци, които са чести спътници на бременността..

По време на плуване по време на бременност работата на дихателната и сърдечно-съдовата системи се подобрява и тренира, защото за да се вдишват и издишват е необходимо да се преодолее съпротивлението на водата, така дихателните мускули постепенно се укрепват. Този ефект е и върху мускулите на гърба и корема..

Ако плувате редовно по време на бременност, централната нервна система започва по-пълно да регулира дейността на сърцето: ударният обем на сърцето се увеличава, тонусът на артериалните съдове се нормализира, поради което кръвното налягане, ако е било понижено, се повишава и ако е било повишено, може да се нормализира.

Плуването върху бременни жени също има отличен втвърдяващ ефект: повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятни условия на околната среда (главно към студ и резки температурни колебания). И така, водата има по-ниска температура от човешкото тяло, дразнещо рецепторите за студ, следователно при редовно потапяне във вода регулирането на топлината ще се подобри, устойчивостта на студ, променящите се температурни условия ще се увеличат, като по този начин намаляват податливостта към настинки, което ще повлияе положително на благосъстоянието и здравето на майката и бебе.

Плуването по време на бременност: внимание към детайлите

Плувайки, бременната жена трябва да обърне внимание на някои моменти:

 • Бременната жена не трябва да плува твърде често (ежедневно или няколко пъти на ден) и повече от 30 минути, това може да доведе до преумора на бъдещата майка.
 • Нежелателно е да останете в мокър бански дълго време след къпане: топла и влажна среда, която вероятно съдържа патогени, допринася за обостряне на кандидоза или цистит.
 • След като сте решили да плувате, трябва да запомните, че трябва да влизате във водата постепенно, този процес трябва да отнеме около 5-7 минути, за да не предизвика хипотермия и гърчове. Също така е нежелателно веднага да влезете във водата след дълъг престой на слънце, препоръчително е да се охладите на сянка, така че да няма рязък спад на температурата.
 • Нежелателно е бъдещата майка да плува в резервоари със застояла вода: съществува висок риск от инфекция на уретрата с развитието или обострянето на цистит, млечница и поява на други заболявания. Освен това е нежелателно да посещавате басейна с голям брой хора и не много качествено почистване. Също така може да доведе до поява или обостряне на много урогенитални заболявания (млечница, цистит, хламидия и др.) И алергии. Освен това, при голяма тълпа от хора, бременната жена ще се чувства неудобно да плува или може случайно да бъде избутана. Ето защо е по-добре да изберете басейни, където се провеждат уроци специално за бременни жени или да посещавате общите сутрин, когато водата е по-чиста и има по-малко посетители. Трябва да обърнете внимание как се дезинфекцира водата. По-добре е това да са съвременни методи без използване на хлор (озониране, йонизация) с редовна смяна на водата.
 • Когато почивате и плувате по време на бременност в естествени резервоари, препоръчително е да изберете позната зона (където няма неизвестни и опасни дънни релефи, дупки, водовъртежи, камъни, бързи или студени течения).
 • Когато плувате в басейна по време на бременност, трябва да обърнете внимание на наличието на специални парапети отстрани, така че да е удобно да останете във водата (когато правите упражнения за водна аеробика или ако бъдещата майка е уморена). За да не се подхлъзне, препоръчително е бъдещата майка да е в басейна в специални гумирани плувни чехли, които държат добре на крака и не се плъзгат.
 • Не трябва да плувате в студена вода. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 22 ° С.
 • Преди да отидете на плуване, особено преди да посещавате уроци в басейна, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който следи бременността.
 • Освен това бременните жени не трябва да плуват, ако се чувстват зле..

Плуване по време на бременност: бъдете внимателни, конвулсии!

Бременните крампи са неволни, болезнени мускулни контракции. Доста често се появяват при бременни жени и по време на плуване. В повечето случаи това се отнася до мускулите на прасеца. Острите болезнени усещания в мускула, свит от спазъм, обикновено продължават няколко минути, след това напрежението отслабва, болката отслабва, става болезнена, но дискомфортът може да продължи до няколко дни. Такива припадъци, дори и да не са силно изразени, са доста опасни, тъй като поддавайки се на паника, бъдещата майка може да загуби контрол над тялото си и последиците да не са най-благоприятни.

Първа помощ при спазми при бременни жени

 • На първо място, трябва да се успокоите, тъй като паниката може допълнително да увеличи мускулния спазъм..
 • Опитайте се да излезете от водата възможно най-скоро, защото е много по-лесно да облекчите спазмите на сушата. Обадете се на някой за помощ, ако не можете да се измъкнете сами.
 • Ако мускулен спазъм се е случил, например, далеч от брега (това се отнася за естествените резервоари), не плувайте трескаво обратно. Така можете бързо да се уморите и спазмите няма да намалят. Необходимо е да се опитате да се отпуснете, да дишате дълбоко и бавно (тъй като честото и нервно дишане може да наруши доставката на кислород на бебето или да доведе до прекомерно свиване на мускулите на матката, както и да наруши притока на кръв в спазматичния мускул и да затрудни отпускането).
 • Има два начина да се отървете от спазми във водата: легнете по гръб, поемете дълбоко въздух, за да можете да останете във водата. След това, придърпвайки коляното към гърдите, хващайки крака, трябва рязко да го издърпате към себе си. Препоръчително е да държите крака в това положение възможно най-дълго - ако е възможно, докато спазмите изчезнат, поемете дълбоко въздух отново и се опитайте да разтегнете мускула колкото е възможно повече (това обаче е по-подходящо за онези бъдещи майки, чийто корем не е много голям и манипулацията е лесна за извършване). Вторият вариант е подходящ за почти всички: трябва да поемете дълбоко въздух, да потопите главата си във водата, като заемете положението на плувка, да хванете палеца на затворения крак с противоположната ръка, да издърпате пръста си към себе си, в същото време е желателно да се опитате да изправите крака си в коляното.
 • На брега, свитият мускул също трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат. За целта хванете пръстите на краката, дръпнете ги рязко към себе си (докато дърпате петата от себе си) и въпреки болката се опитайте да задържите ходилото в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Като алтернатива може да се приложи лед след облекчаване на спазма за намаляване на болката (10-15 минути).
 • Ако кракът не е много стегнат или бъдещата майка чувства, че й предстои свиване на мускул и тя може свободно да достигне дъното, тогава можете просто да застанете на изправени крака с пълен крак.
 • След като сте се справили с крампа във водата, препоръчително е да пиете вода: това ще нормализира водно-солевия баланс в тялото и ще намали болката в краката след спазми, както и ще предотврати последващи гърчове (т.е. вероятността от повтарящи се гърчове след отстраняване на вече съществуваща конвулсия) За да се предотврати появата на внезапни мускулни крампи, препоръчително е да се приемат магнезиеви добавки в комбинация с витамин В6: това ще подобри нервно-мускулните импулси в мускулите и съответно ще ги нормализира. Преди да го вземете обаче, е задължително да се консултирате с лекаря, който наблюдава бъдещата майка..

Защо се появяват крампи при бременни жени?

Най-често гърчовете при бременни жени се развиват по следните причини:

 • умора, продължително физическо натоварване по време на плуване, продължително интензивно или рязко натоварване на мускулите на краката по време на плуване (това важи особено за нетренирани и слабо тренирани мускули, например след силно отблъскване на краката отстрани на басейна или дъното);
 • дехидратация на организма (например при ранна токсикоза, когато обилното често повръщане води до загуба на течност в организма и заедно с него калиеви, калциеви, натриеви соли, дисбаланс в техния баланс, което води до нарушаване на мускулното свиване и отпускане);
 • предишни наранявания на мускули и връзки;
 • свиване на кръвоносните съдове поради излагане на ниски температури при плуване в студена вода или при навлизане във вода след продължително излагане на слънце (при рязко охлаждане настъпва остър спазъм на кръвоносните съдове). Кръвният поток в мускулите на краката, тяхната инервация се нарушава и възниква спазъм;
 • по-често в студена вода намалява мускулите при онези бъдещи майки, които имат хронични заболявания на гръбначния стълб, тъй като вече има предразполагащи фактори за поява на гърчове (поради дистрофични промени в прешлените, наличието на херния, изпъкналости и така може да се наруши инервацията и притока на кръв в мускулите на краката, за на което те реагират и в хладка вода може да се влоши);
 • липса в организма на определени микроелементи (по-специално калций), които участват в процеса на нормални мускулни контракции.

Кой не може да плува?

Можете да плувате за бременни жени на всеки етап от бременността, но има противопоказания за такъв нежен вид физическа активност. Не плувайте:

 1. с тежка токсикоза, когато честото повръщане се притеснява, тъй като това състояние може да доведе до дисбаланс на калий и натрий в организма и да провокира спазми във водата или да доведе до понижаване на кръвното налягане по време на резервоар и влошаване на общото благосъстояние по време на плуване;
 2. ако бъдещата майка преди това е имала спонтанни аборти или преждевременно раждане, за да не провокира промени в тонуса на матката, които могат да бъдат опасни за протичането на бременността;
 3. с обостряне или наличие на възпалителни заболявания (например цистит, млечница), опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания (например хипертония с често повишаване на кръвното налягане над 140/90 mm Hg, което може да провокира пре- или еклампсия ), с обостряне на остеохондроза, артрит и др.;
 4. с различни нарушения в хода на бременността: кървене, многоводие, повишен тонус на матката (което може да се прояви чрез спазмирани болки по време или след плуване, особено в относително хладна вода);
 5. ако бъдещата майка се притеснява от чести спазми в мускулите на краката, също не си струва да влизате във водата дълго или дълбоко, особено ако е хладно.

Посещение на басейна и бременност

По време на бременността жената отказва много познати неща и дейности, включително спорт. Пилатесът, фитнесът и други видове силови тренировки трябва да бъдат отложени за поне 9 месеца, така че фитбол и плуване остават. Но вреден ли е басейнът по време на бременност, възможно ли е да плувате, за да поддържате тялото си в добра форма??

Плувен басейн за бременни жени - опасно ли е или не?

Прякото къпане в чиста вода, разбира се, няма да навреди нито на жената, нито на плода! Но басейн, пълен с възрастни и деца, е опасен. Факт е, че докато се къпете, бременната жена може да бъде бутана или докосвана, което ще доведе до нараняване..

Ето защо, когато посещавате басейна, следвайте няколко правила:

 • опитайте се да плувате сутрин, когато на практика няма хора в басейна;
 • избирайте само доказани места за къпане, за да избегнете гъбични заболявания, златист стафилокок и други инфекции;
 • докато плувате, спазвайте личните хигиенни мерки, като носите гумени чехли и шапка за коса;
 • след плуване не забравяйте да си вземете душ със сапун и кърпа.

Важно! Плуването укрепва тялото, така че посещението на басейна, докато носите бебе, е много полезно. Но не можете да започнете занимания, без първо да се консултирате с Вашия лекар - само той може да знае със сигурност как физическата активност ще повлияе на хода на бременността Ви.

Ползи от басейна за бременни жени

По време на плуване, гмуркане или водна аеробика жената може да загуби няколко излишни килограма, без да навреди на бебето. Плуването помага и за укрепване на тялото, за избягване на усложнения по време на раждането и раждането:

 • натоварването на гръбначния стълб намалява;
 • рискът от развитие на оток е намален;
 • за 1 час плуване можете да загубите 200-230 ккал, което е необходимо за бъдещите майки, които активно наддават на тегло;
 • ползата от басейна за бременни жени е, че можете да практикувате правилно дишане;
 • укрепва имунната система;
 • упражненията във вода предотвратяват разширени вени;
 • тазовите мускули се подготвят за раждане;
 • психоемоционалното натоварване намалява;
 • подобрява се кръвообращението;
 • мускулният корсет е укрепен;
 • има увеличение на активността, подобрен сън.

Можете да плувате както в обикновена, така и в морска вода, която е обогатена с микроелементи. В последния случай ефектът от плуването ще бъде още по-забележим, тъй като солената вода подобрява качеството на кожата и ноктите, като има благоприятен ефект върху всички процеси в тялото..

Важно! Басейнът за бременни жени е толкова полезен, че се препоръчва от терапевти, акушер-гинеколози, гинеколози и ендокринолози. В края на краищата плуването помага за решаването на проблема с бързото наддаване на тегло, болки в гърба, подуване.

Когато басейн за бременни жени е противопоказан?

Спокойното плуване или простите упражнения във водата са много полезни, но си струва да се откажете от този вид физическа активност в следните ситуации:

 • риск от спонтанен аборт;
 • хронични заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • кожни заболявания и гъбички;
 • заболявания, придружени от кожни язви, например захарен диабет;
 • тежка токсикоза;
 • маточно кървене;
 • инфекциозни заболявания и полово предавани болести.

Ако след тренировка се притеснявате от издърпване на болки в гърба или прекомерна умора, тогава трябва да замените плуването с фитбол или друг безопасен вид физическа активност за бременни жени.

Съвет! Струва си да посещавате басейна 3-4 пъти седмично, като отделяте 45-75 минути на тренировката.

Упражнения, които можете да правите, докато плувате

Докато се къпе, бременната жена може да изпълнява следния набор от упражнения:

 • бавни скокове във водата;
 • разтягане (разделяне във водата, размахване на крака, ходене, редуване с повдигане на краката и други);
 • кляка във водата отстрани на басейна;
 • дихателна тренировка;
 • упражнения за релаксация;
 • гмуркане;
 • тренировка на гръдния мускул (бавно плуване, свиване на сгънатите на гърдите длани и др.);
 • работа с топка или дъска.

Правете някое от горните упражнения без бързане. И не забравяйте, че треньорът трябва да контролира индивидуалното или груповото обучение.!

Какво ви трябва, за да започнете да посещавате уроци по плуване?

За да присъства на уроци, жената ще се нуждае от следните неща и документи:

 • удостоверение, че бременната жена не страда от дерматологични заболявания;
 • гумена капачка и чехли;
 • шампоан и душ гел;
 • сешоар, ако трябва да посещавате класове през студения сезон;
 • кърпа, бански, халат.

Също така, жената трябва да вземе бутилка сок, бисквитка или сандвич със себе си в клас, защото плуването насърчава добрия апетит. Имайте предвид, че последното хранене трябва да се приема 1 час преди тренировка, в противен случай по време на плуване ще се появи усещане за тежест в стомаха..

Обобщавайки, трябва да се каже, че басейн за бременни жени е полезен и безопасен. Затова без съмнение се запишете за групови занимания или посетете индивидуално обучение, но първо вземете разрешение от вашия акушер-гинеколог!

Плуването в басейна по време на бременност: ползи, техника, предпазни мерки, противопоказания

Възможно ли е да плувате в басейна по време на бременност

Според медицинските експерти плуването е един от най-щадящите видове физическа активност, който е важен за организма на бременната жена. При упражнения във вода, натоварването върху тялото е разпределено равномерно, докато на практика участват всички мускулни групи. Интензивността на тренировките се регулира според индивидуалните възможности - от прости плувания на къси разстояния до тренировъчни комплекси за упражнения.

Кой е противопоказан в басейна??

Някои бременни жени, уви, не могат да посещават басейна, тъй като при наличието на следните заболявания упражненията във водата могат да влошат състоянието и да навредят както на бъдещата майка, така и на детето. Така че, басейнът е категорично противопоказан:

 • в случай на тежка токсикоза;
 • при обичайни спонтанни аборти;
 • с маточно кървене;
 • със системна болка след упражнения във водата;
 • с прееклампсия и еклампсия;
 • с кръвни заболявания;
 • с хроничен апендицит;
 • по време на остро заболяване;
 • с инфекциозни и кожни заболявания;
 • от страх от вода.

Дейности на басейна: какво трябва да знаете?

Ако по време на тренировка се чувствате неудобно: студено ви е, кръвното ви налягане се е увеличило, пулсът ви се е увеличил или главата ви се върти, тогава незабавно спрете..

За бременни жени се предлагат специални групови уроци в басейна, които се провеждат от опитен инструктор, както и от медицинска сестра. По този начин не можете да се притеснявате за здравето си, тъй като инструкторът ще избере оптималното натоварване за вас, а медицинската сестра ще следи здравето ви. Също така обърнете внимание как се пречиства водата в избрания от вас басейн. Особено за бременни жени и бебета, водата в басейна трябва да се пречиства без използването на хлор.

В кой басейн трябва да отиде бременна жена??

Не бъдете фанатични по отношение на водните процедури. Ако сте в прекрасна позиция, трябва да се грижите за здравето си и да бъдете внимателни към всякакви заплахи. Ето защо при избора на басейн е по-добре да се даде предпочитание на "специализираната" опция, която е предназначена специално за бременни жени. Тук ще бъдете по-здрави и забавни. Препоръчително е водата в басейна да е морска или течаща. Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава такъв басейн за бременни жени със сигурност ще бъде не само полезен, но и приятно място за прекарване на свободното време..

Помощ в басейна за бременни жени

Сертификатът, поискан в басейна, е важен документ, който гарантира здравето на посетителя и безопасността на другите. Бременните жени, за разлика от другите посетители, не се нуждаят от мнението на лекар по инфекциозни болести. Помощ се предоставя от гинеколог, който определя възможни противопоказания и правила за посещение на басейна.

Сертификатът се актуализира поне веднъж на всеки шест месеца. Някои заведения, които се грижат за безопасността на посетителите, затягат изискванията и искат нови документи всяко тримесечие.

Плуването по време на бременност: внимание към детайлите

Плувайки, бременната жена трябва да обърне внимание на някои моменти:

 • Бременната жена не трябва да плува твърде често (ежедневно или няколко пъти на ден) и повече от 30 минути, това може да доведе до преумора на бъдещата майка.
 • Нежелателно е да останете в мокър бански дълго време след къпане: топла и влажна среда, която вероятно съдържа патогени, допринася за обостряне на кандидоза или цистит.
 • След като сте решили да плувате, трябва да запомните, че трябва да влизате във водата постепенно, този процес трябва да отнеме около 5-7 минути, за да не предизвика хипотермия и гърчове. Също така е нежелателно веднага да влезете във водата след дълъг престой на слънце, препоръчително е да се охладите на сянка, така че да няма рязък спад на температурата.
 • Нежелателно е бъдещата майка да плува в резервоари със застояла вода: съществува висок риск от инфекция на уретрата с развитието или обострянето на цистит, млечница и поява на други заболявания. Освен това е нежелателно да посещавате басейна с голям брой хора и не много качествено почистване. Също така може да доведе до поява или обостряне на много урогенитални заболявания (млечница, цистит, хламидия и др.) И алергии. Освен това, при голяма тълпа от хора, бременната жена ще се чувства неудобно да плува или може случайно да бъде избутана. Ето защо е по-добре да изберете басейни, където се провеждат уроци специално за бременни жени или да посещавате общите сутрин, когато водата е по-чиста и има по-малко посетители. Трябва да обърнете внимание как се дезинфекцира водата. По-добре е това да са съвременни методи без използване на хлор (озониране, йонизация) с редовна смяна на водата.
 • Когато почивате и плувате по време на бременност в естествени резервоари, препоръчително е да изберете позната зона (където няма неизвестни и опасни дънни релефи, дупки, водовъртежи, камъни, бързи или студени течения).
 • Когато плувате в басейна по време на бременност, трябва да обърнете внимание на наличието на специални парапети отстрани, така че да е удобно да останете във водата (когато правите упражнения за водна аеробика или ако бъдещата майка е уморена). За да не се подхлъзне, препоръчително е бъдещата майка да е в басейна в специални гумирани плувни чехли, които държат добре на крака и не се плъзгат.
 • Не трябва да плувате в студена вода. Температурата на водата трябва да бъде най-малко 22 ° С.
 • Преди да отидете на плуване, особено преди да посещавате уроци в басейна, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог, който следи бременността.
 • Освен това бременните жени не трябва да плуват, ако се чувстват зле..

Ползи за бременни жени от плуване в басейна

Упражненията във водата имат благоприятен ефект върху тялото на жената, която очаква бебе. В специална позиция с натоварвания, необичайни за тялото, ефектът става от голямо значение:

 • във водата намалява натоварването на опорно-двигателния апарат, включително гръбначния стълб;
 • активира се работата на сърдечно-съдовата система, което е важно за проблеми с налягането и разширени вени при бременни жени. Сауната има същия ефект по време на бременност;
 • благодарение на „масажа“ с вода, тялото на жената се отървава от отоци по-добре и по-бързо;
 • различни видове упражнения, включително просто гмуркане, помагат както на жената, така и на бебето да се подготвят физически за предстоящото раждане;
 • правилното дишане по време на плуване също е полезно по време на раждането;
 • плувен басейн по време на бременност ще позволи на жената да се отърве от наднорменото тегло, натрупано над нормата;
 • освен че облекчава физическия стрес, водата успокоява психологически, облекчава стреса и умората.

За да могат класовете в басейна да донесат на бременната жена изключително голяма полза от максималното му проявление, трябва да се спазват определени правила.

Упражнения в басейна за бременни жени

По време на класовете на бъдещите майки ще бъдат предложени активни упражнения отстрани (люлеене на крака, клякане, „усукване“, огъване и изправяне на крайниците), упражнения за разтягане и отпускане на мускулите. Задължителна част от програмата за бременни жени са упражнения за гърди (повдигане и съединяване на ръцете над главата и пред тялото, допълнителни упражнения за ръцете). И, разбира се, определен период от урока е посветен директно на плуването..

Разбира се, обучението в специална група за такива жени под ръководството на опитен инструктор е по-предпочитано. Но ако по някаква причина не е възможно да се присъедините към такава група, тогава независими изследвания също ще бъдат полезни. Основното нещо е да не забравяте за правилата за безопасност и да не преуморявате.

Разтягане

 1. Загрейте мускулите си, като плувате в басейна.
 2. Скачайте във водата няколко пъти. Не забравяйте да държите отстрани.
 3. Опитвайки се да разнесете краката си възможно най-широко, опитайте да се разделите във водата. Движенията трябва да са плавни, спретнати.
 4. Клекнете бавно във вода.

Усукване

 1. Застанете до басейна.
 2. Дръжте отстрани с две ръце.
 3. Клекнете с крака до стената на басейна.
 4. Избутайте и изправете торса си.
 5. Повтаряме упражнението 5 пъти..

Дихателни

 1. Вдишайте и издишайте рязко във водата. След това започнете да вдишвате над водата и да издишвате много дълго във водата..
 2. Просто дишайте над водата за 10 секунди. Трябва да се направи плавно..
 3. Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха си за 15 броя и бавно издишайте във водата. Повторете упражнението 3 пъти.

Защо се появяват крампи при бременни жени?

Най-често гърчовете при бременни жени се развиват по следните причини:

 • умора, продължително физическо натоварване по време на плуване, продължително интензивно или рязко натоварване на мускулите на краката по време на плуване (това важи особено за нетренирани и слабо тренирани мускули, например след силно отблъскване на краката отстрани на басейна или дъното);
 • дехидратация на организма (например при ранна токсикоза, когато обилното често повръщане води до загуба на течност в организма и заедно с него калиеви, калциеви, натриеви соли, дисбаланс в техния баланс, което води до нарушаване на мускулното свиване и отпускане);
 • предишни наранявания на мускули и връзки;
 • свиване на кръвоносните съдове поради излагане на ниски температури при плуване в студена вода или при навлизане във вода след продължително излагане на слънце (при рязко охлаждане настъпва остър спазъм на кръвоносните съдове). Кръвният поток в мускулите на краката, тяхната инервация се нарушава и възниква спазъм;
 • по-често в студена вода намалява мускулите при онези бъдещи майки, които имат хронични заболявания на гръбначния стълб, тъй като вече има предразполагащи фактори за поява на гърчове (поради дистрофични промени в прешлените, наличието на херния, изпъкналости и така може да се наруши инервацията и притока на кръв в мускулите на краката, за на което те реагират и в хладка вода може да се влоши);
 • липса в организма на определени микроелементи (по-специално калций), които участват в процеса на нормални мускулни контракции.

Първа помощ при спазми при бременни жени

 • На първо място, трябва да се успокоите, тъй като паниката може допълнително да увеличи мускулния спазъм..
 • Опитайте се да излезете от водата възможно най-скоро, защото е много по-лесно да облекчите спазмите на сушата. Обадете се на някой за помощ, ако не можете да се измъкнете сами.
 • Ако мускулен спазъм се е случил, например, далеч от брега (това се отнася за естествените резервоари), не плувайте трескаво обратно. Така можете бързо да се уморите и спазмите няма да намалят. Необходимо е да се опитате да се отпуснете, да дишате дълбоко и бавно (тъй като честото и нервно дишане може да наруши доставката на кислород на бебето или да доведе до прекомерно свиване на мускулите на матката, както и да наруши притока на кръв в спазматичния мускул и да затрудни отпускането).
 • Има два начина да се отървете от спазми във водата: легнете по гръб, поемете дълбоко въздух, за да можете да останете във водата. След това, придърпвайки коляното към гърдите, хващайки крака, трябва рязко да го издърпате към себе си. Препоръчително е да държите крака в това положение възможно най-дълго - ако е възможно, докато спазмите изчезнат, поемете дълбоко въздух отново и се опитайте да разтегнете мускула колкото е възможно повече (това обаче е по-подходящо за онези бъдещи майки, чийто корем не е много голям и манипулацията е лесна за извършване). Вторият вариант е подходящ за почти всички: трябва да поемете дълбоко въздух, да потопите главата си във водата, като заемете положението на плувка, да хванете палеца на затворения крак с противоположната ръка, да издърпате пръста си към себе си, в същото време е желателно да се опитате да изправите крака си в коляното.
 • На брега, свитият мускул също трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат. За целта хванете пръстите на краката, дръпнете ги рязко към себе си (докато дърпате петата от себе си) и въпреки болката се опитайте да задържите ходилото в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Като алтернатива може да се приложи лед след облекчаване на спазма за намаляване на болката (10-15 минути).
 • Ако кракът не е много стегнат или бъдещата майка чувства, че й предстои свиване на мускул и тя може свободно да достигне дъното, тогава можете просто да застанете на изправени крака с пълен крак.
 • След като сте се справили с крампа във водата, препоръчително е да пиете вода: това ще нормализира водно-солевия баланс в тялото и ще намали болката в краката след спазми, както и ще предотврати последващи гърчове (т.е. вероятността от повтарящи се гърчове след отстраняване на вече съществуваща конвулсия) За да се предотврати появата на внезапни мускулни крампи, препоръчително е да се приемат магнезиеви добавки в комбинация с витамин В6: това ще подобри нервно-мускулните импулси в мускулите и съответно ще ги нормализира. Преди да го вземете обаче, е задължително да се консултирате с лекаря, който наблюдава бъдещата майка..

Рискове и противопоказания

С много от горните положителни аспекти, които плувният басейн дава по време на бременност, не забравяйте, че подобни занимания не са полезни за всички. Има цял списък от противопоказания. Преди да отидете на басейн, струва си да получите одобрение на вашите намерения от гинеколог. Лекарят може да забрани класове, ако жената има заплаха от прекъсване на бременността, тежка токсикоза, кървене или обилно отделяне, многоводие или изтичане на околоплодна течност. Плуването е нежелателно със значително повишаване на кръвното налягане, частично или пълно предлежание на плацентата, ако хроничните заболявания са се влошили или са открити инфекциозни заболявания. Краткосрочното влошаване на благосъстоянието и главоболието също могат да се превърнат във временно противопоказание за посещение на басейна. Нежелателно е да се занимавате с плуване и тези бременни жени, които преди са имали спонтанни аборти.

Във всеки случай, за да започне занимания, жената се нуждае от сертификат, който лекуващият лекар ще издаде само ако подобна дейност е безопасна за бъдещата майка и нейното дете..

При избора на място за занимания жената трябва да отдаде предпочитание на закрити басейни с модерна система за пречистване на водата. Това ще сведе до минимум риска от заразяване с каквато и да е инфекция. Съвременните здравни центрове често предлагат на своите посетители не само традиционни водни процедури и специално обучение, но и басейн с минерална вода или дори морски (не само в градовете по крайбрежието). Освен това плувният басейн за бременни жени не трябва да е твърде дълбок и да има специални парапети за безопасно спускане и престой във водата. За класове, като правило, се предлагат дневни часове, когато има малко други посетители.

Препоръки

Не забравяйте, че ако се чувствате добре и нямате противопоказания, можете да плувате в басейна на всяка седмица от бременността. За безопасност не забравяйте да се придържате към следните указания:

 1. Яжте 1,5 часа преди клас. Празният стомах е опасен за слабост и световъртеж..
 2. Премахнете грима преди клас и не забравяйте да се къпете. Химичните остатъци или остатъците от протеини могат да реагират с белина, причинявайки алергии.
 3. Подредете загрявка. Разтегнете се внимателно, преди да влезете във водата, затопляйки мускулите и връзките.
 4. Дръжте вдясно. Отделете време на пистата и дайте възможност на другите посетители да изпреварят. Не почивайте в средата на пътеката, а изберете места в някой от ъглите на басейна.
 5. Плувайте при температури между 23 ° и 29 °. При по-ниски температури може да се предизвика измръзване, а при по-високи температури скок на налягането или спонтанен аборт.
 6. Откажете се от скачането във водата. Не се допуска крайност по време на бременност.
 7. Използвайте крема след плуване във вода с белина. Предпазва от стрии и суха кожа.