Дакриоциститът е доста често срещано очно заболяване, което засяга предимно млади пациенти и новородени.

При възрастни това заболяване също се среща, но много по-рядко - в около 7% от случаите..

Самият дакриоцистит е възпалителен процес в слъзния канал. Чрез този канал настъпва изтичането на слъзна течност, но ако процесът се наруши, тогава в слъзния канал започват да се натрупват вредни бактерии и микроорганизми, които причиняват възпаление.

Причини и симптоми на заболяването

Дакриоциститът може да се появи на различна възраст. При новородени дакриоциститът се появява по следните причини:

 • След раждането на бебето филмът, който ги е предпазил в утробата, не се чупи пред очите му.
 • Болестта е вродена.
 • Носната кост се е развила по необичаен начин, което е довело до изстискване на слъзния канал.
 • Детето има киста, разположена в канала.

Снимка 1. Дакриоцистит при новородено: има силно подуване и зачервяване в слъзния канал.

В такава ранна възраст заболяването се проявява по следния начин:

 • Конюнктивата на окото се зачервява.
 • Кожата около слъзния канал също започва да се зачервява.
 • Клепачите са подути.
 • Около седмица след раждането на бебето настъпва гнойно отделяне..
 • Сълзи текат обилно.
 • Бебешките мигли се слепват след сън.

При възрастни пациенти дакриоциститът може да бъде хроничен или остър. Хроничният дакриоцистит се характеризира с образуването на абсцес на слъзната торбичка и в остра форма се развива флегмона.

Причините за заболяването в зряла възраст са както следва:

 • остра респираторна вирусна инфекция;
 • ринит от хроничен тип;
 • синузит;
 • полипи в носа;
 • аденоиди;
 • наранявания и фрактури на носа и лицевите кости.

Всички горепосочени състояния и патологии се характеризират с оток на тъканите около органите на зрението, поради което те провокират развитието на дакриоцистит.

Симптоми на дакриоцистит в зряла възраст:

 • неконтролирано разкъсване;
 • отделяне на гной от органа на зрението;
 • оток на конюнктивата и слъзната торбичка;
 • болка в очите и носа;
 • стесняване на очния разрез.

Диагностика. Ако детето има самостоятелно дакриоцистит

Ако при прегледа на пациента лекарят регистрира повишено образуване на сълзи, подпухналост под окото, както и появата на гной при палпация на органите на зрението, тогава той вече може да постави тази диагноза.

Важно! Както показва практиката, при около 95 процента от новородените дакриоциститът преминава самостоятелно до 12 месеца. Това не означава, че родителите не могат да направят нищо. Те трябва редовно да масажират назолакрималната област на бебето..

Но за да бъде присъдата точна, се възлагат такива изследвания:

 • Веста цветен тест. Парче памучна вата се вкарва в носа на пациента и в окото се вкарва коларгол, багрило. Ако каналът е проходим, тогава оцветяването на памучната вата трябва да се случи за около две минути. Ако слъзният канал е компресиран, тогава оцветяването настъпва за 7-8 минути. В случая, когато памучната вата изобщо не се оцветява, се диагностицира запушване на слъзния канал.
 • Сондиране за диагностициране на степента на запушване.
 • Биомикроскопия.
 • Бактериална инокулация на очен секрет за определяне на видовете бактерии.

Как да се лекува дакриоцистит?

По-голямата част от новородените имат пълна ремисия на това заболяване до 1 година..

В редки случаи се налага операция, но най-често можете да се справите с елементарен масаж и използването на капки.

Ако заболяването се диагностицира в зряла възраст, тогава единственият начин за лечение е хирургичната намеса.

Кой сам се разболя от дакриоцистит?

 • 29 март 2017 г.

Имаме диагноза от три месеца. Сега дъщеря ми е на 9 месеца, прави масажи, капва колкото е възможно повече капки. Окото беше толкова много гнойно. Всички, решили да разследват, се записаха за следващия понеделник. Спрях да капем капки и да правя масаж. Просто отне гнойта. И глас преди три дни се събудихме с ясно око, не обърнах внимание. Посещавахме родителите си и едва в края на деня цялото семейство разбра, че не са си търкали очите с нищо и няма гной през целия ден. Ходя три дни щастлив, миглите са сухи, подуването ще намали очите ми, отидох, няма гной дори сутрин.

Много се притеснявам дали всичко може да се върне!? Защото ни беше казано, ако не изследваме сега, тогава само под упойка.

 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Дакриоцистит (възпаление на слъзната торбичка): какво е това и как да се лекува

Причини за запушване на слъзния канал

Обикновено сълзите на здрав човек след измиване на окото се стичат до вътрешния му ъгъл. През слъзните отвори те преминават в слъзния канал, изтичат в слъзната торбичка и излизат в носната кухина. При дакриоцистит този процес се нарушава, слъзната течност, застояла, губи своите антибактериални свойства, в нея се развиват инфекциозни агенти, които причиняват възпаление.

При бебетата причините за развитието на офталмологична патология са както следва:

 • желатинова запушалка, която не е усвоена след раждането;
 • запушване на слъзния канал;
 • тесен лумен на назолакрималния проход.

При възрастни дакриоциститът се появява по следните причини:

 • подуване на тъканите на назолакрималната област поради назална полипоза или синузит;
 • травма на слъзния канал или зоната до него.

Рискът от развитие на дакриоцистит се увеличава поради вредни условия на труд, съчетани с течащ ринит, промени в температурата на въздуха.

Причини за заболяването

Има много полезни фактори за проява. Всичко се базира на вида на заболяването. При вродената форма на заболяването генетична характеристика, свързана с не абсорбираните парчета ембрионална тъкан, така наречените запушалки, се превръща в проблем. В случай на патогенеза за възрастни, специалистите го свързват с оток на назолакрималния канал при остри вирусни инфекции, хронично възпаление на лигавицата, увреждане на параназалните синуси, аденоиди, синузит и различни израстъци в носната кухина. Допустимо е да настъпи заболяване поради увреждане на структурата на носните прегради, през наранени слъзни канали, клепачи и очи.

Натрупването на застояла слъзна течност заплашва да намали антибактериалните свойства на сълзата. В резултат на това се увеличава рискът от размножаване на различни форми на бактерии. Слъзната жлеза отделя антисептична тайна, наречена сълзи. Но на фона на заболяването полезните антимикробни свойства изчезват, придобивайки лигавично-гноен цвят.

Болестта често процъфтява при захарен диабет, намален имунитет на организма, неблагоприятни условия на труд и силни колебания в температурата на климата.

Класификация и симптоми


По естеството на хода дакриоциститът се разделя на остър и хроничен. Поради появата на запушване на слъзния канал, той може да бъде хламидиален, алергенен, травматичен, вирусен. Клиничните признаци се различават в зависимост от формата на заболяването.
Острият дакриоцистит има следните ярки симптоми:

 • подуване на клепача;
 • треска;
 • удебеляване на слъзната торбичка, „мазни бучки“ близо до очите;
 • хипертермия на кожата в близост до слъзния канал.

Постоянно запушен слъзен канал води до бърз преход от остър дакриоцистит към хроничен. Тази форма се характеризира с непрекъснато възпаление на слъзната торбичка. Полученият тумор омекотява, хипертермията намалява, образува се абсцес, който може да се отвори сам. От него изтича гноен ексудат, след което възпалението отшумява.

заключения

Дакриоциститът е опасно очно заболяване при възрастни, което може да доведе до сериозни усложнения. Болест, подобна на него, е темпорален артериит, който е изпълнен с големи последици, ако бъде неправилно диагностициран и ненавременно приложен в клиниката. Ето защо е необходимо да се извърши правилно, навременно лечение и, разбира се, превантивни мерки, за да се избегне появата на това заболяване. Съществуват различни методи за предотвратяване на болести като масаж, упражнения за очи за подобряване на зрението, йога.

Как да разграничим конюнктивит от дакриоцистит?

Възпалението на слъзната торбичка във външните си прояви е подобно на много очни патологии, включително конюнктивит. Но при сравняване на симптомите могат да се разграничат определени разлики. Следващата таблица обобщава основните разлики.

Знак.Конюнктивит.Дакриоцистит.
Подпухналост на клепачите.Подуват се главно и двата клепача и подуването е незначително.Има оток на долния клепач. Ако натиснете върху възпалената област, гной се отделя от слъзните отвори..
Сълзене.Постоянно, но сълзите са ясни. Изключение прави бактериалният конюнктивит, при който има гнойно отделяне в сълзи.Спонтанно и почти непрекъснато (с гной).
Сърбеж и парене.Има характерни симптоми.Не се наблюдава.
Локализация на болката.Болката се локализира в цялото око или в ъгъла му.Източникът на болка е слъзната торбичка, която се намира в носа.
Покачване на температурата.Отсъстващ.Телесната температура се повишава, ако възпалението засяга кръвоносните съдове.
Разпространение.Постепенно засяга и двете очи.Локализиран най-често в едното око.

Дори ако всички признаци показват наличие на дакриоцистит, само офталмолог може да постави правилната диагноза.

Симптоми на дакриоцистит

Симптоматологията на заболяването се изразява в обилно неконтролирано лакримация, отделяне на жълта епителна тъкан от слъзните отвори и силно забележим оток на слъзната торбичка. Разпространението на възпалението е изпълнено с остър, още по-голям оток на окото и неприятна болезненост в областта на вътрешните ъгли на палпебралната цепнатина. Болестта често може да причини флегмон, дифузно гнойно възпаление на съединителната тъкан.
При хроничен дакриоцистит се добавят обичайните симптоми:

 • Обилен приток на кръв към видимата част на очната повърхност;
 • Конюнктивална хиперемия;
 • Поражението на лунната гънка;
 • Кожата около очите се износва, придобивайки синкав тон.

Снимката показва очите на дете с дакриоцистит.

Симптомите на острата проява на дакриоцистит са зачервяване на очните ябълки, висока чувствителност, пълно или частично затваряне на палпебралната цепнатина. Възможно е общо влошаване на състоянието на организма, например главоболие, треска, треска. На този етап рискът от образуване на абсцес е висок, придружен от пожълтяване и омекотяване на тъканите на слъзната торбичка. Абсцесът е опасен, защото може да се спука внезапно, образувайки вътрешна или външна фистула.

Проявата на флегмон се характеризира със силно подуване и болка в засегнатите ъгли на очите. Ходът на заболяването при кърмачета често е придружен от развитие на флегмон и подуване на очите, мукопурулентен секрет.
Други усложнения

 • Възпаление на двустранните реснички, наречено блефарит. Симптомите се проявяват в зачервяване на очите, подуване на клепачите, дразнене и загуба на коса. Появява се чувствителност към ярка светлина;
 • Лезия на очната лигавица, известна като конюнктивит. Симптомите се проявяват и в зачервяване на очите, подуване на клепачите, дразнене, усещане за парене, прекомерно сълзене;
 • Кератит, заболяване на роговицата на очите, а именно появата на гнойни язви. Изключително опасно, което води до зрителни следи.

Диагностика

Диагнозата "дакриоцистит" се поставя след външен преглед, събиране на анамнеза. По-нататъшното изследване включва:

 1. Тествай Уест. Тампон се вкарва в ноздрата от страната, където се намира възпаленият слъзен канал, и в окото се вкарва разтвор за оцветяване на коларгол. Ако всичко е нормално с проходимост, след няколко минути тампонът ще бъде оцветен. Ако това не се случи след 10 минути, тестът на Уест показва, че слъзният канал е запушен.
 2. Сондиране. Изследването разкрива увреждане на слъзните каналчета.
 3. Бактериална култура на тампон от назолакрималния канал. За идентифициране на инфекциозен агент е необходим бактериален анализ.

Предотвратяване

Основният принцип на превантивните мерки е навременното елиминиране на инфекциозни заболявания, локализирани в областта на органите на зрението и носа. Освен това лекарите препоръчват:

 • спазвайте хигиенните правила, не докосвайте очите с немити ръце, за да предотвратите инфекция;
 • предпазвайте очите си от различни наранявания - натъртвания, драскотини, изгаряния, чужди предмети;
 • когато извършвате работа с голяма вероятност от травматично въздействие, използвайте лични предпазни средства - очила, каска;
 • потискат проявата на някакви негативни симптоми на ранен етап от появата им, прибягвайки не до самолечение, а като използват съветите на квалифицирани специалисти.

Прилагането на тези препоръки ще предотврати развитието на дакриоцистит на фона на инфекциозна лезия на органите на зрението.

Дакриоциститът представлява сериозна заплаха за състоянието не само на органите на зрението, но и на тялото като цяло, което не изключва необратими последици в резултат на тежки усложнения.

Навременното откриване на болестта и адекватното лечение е предпоставка за благоприятна прогноза и изключване на вероятността от развитие на негативни прояви в резултат на игнориране на необходимостта от своевременно насочване към квалифицирани специалисти.

Лечение на дакриоцистит при възрастни

Терапията се извършва изключително от офталмолог. При възрастни въпросът дали дакриоциститът може да премине сам по себе си изчезва с оглед на причините, провокирали патологията. Няма да стане.

Лекарства

Лечението на остра и хронична форма е различно. Терапията се провежда в болница. Самолечението е неприемливо, домашната терапия може да влоши състоянието.

Острият дакриоцистит се лекува с антибиотици. Лекарствата се избират в зависимост от вида на бактериите, причинили дакриоцистита. Обикновено се предписват Tobrex, Oftaquix, Levomycetin, Ciprofloxacin, Albucid.

Направете инстилация на антибактериални капки. Това е Гентамицин, Мирамистин. Антимикробните мехлеми се поставят зад клепача. Когато се образува абсцес, той се отваря и дренира, последвано от изплакване на кухината с антисептични разтвори.

Понякога за лечение се използват медицински пиявици. Случва се хирудотерапията за дакриоцистит да е единственото средство, което помага на бременните жени. В края на краищата им е забранено много лекарства. В зависимост от характеристиките на хода на заболяването може да се наложи различен брой сеанси. Обикновено са необходими 3-4 сесии.

С помощта на медицински пиявици се облекчава болката, възпалението, намалява количеството отделена гной.

Хирургическа интервенция

Хроничният дакриоцистит се елиминира чрез операция, по време на която лекарите образуват нов проход между носната кухина и слъзната торбичка. Това осигурява нормално оттичане на течността през слъзния канал. В най-тежките случаи се отстранява слъзната торбичка.

етнонаука

Лечението с народни средства трябва да се използва само като допълнение към първичната терапия. Има много лекарства, които могат да помогнат в борбата с дакриоцистита.

 1. Сок от каланчо. Помага за отстраняването на запушалките от назолакрималния канал поради локални дразнещи ефекти. За да направите сок у дома, изрежете пресните листа на растението, измийте, подсушете и го поставете в хладилника за няколко дни. По този начин се постига максимално ниво на концентрация на хранителни вещества в растението. След това изцедете сока с помощта на пасатор или сокоизстисквачка, разредете наполовина с физиологичен разтвор. Сокът капе в носа, 10 капки.
  След процедурата човек започва да киха дълго време, което помага на гнойта да отмине.
 2. Очна светлина. Това растение отдавна е доказало своята ефективност при лечението на много очни заболявания, особено тези, придружени от гнойно отделяне. Eyebright има антимикробен и ревитализиращ ефект. Няколко супени лъжици сухи суровини се заливат с чаша вряща вода, настояват се няколко часа и се използват за измиване на органите на зрението или за лосиони.
 3. Фармацевтична лайка. Две супени лъжици сухи съцветия се запарват с чаша вряща вода и се влива около 40 минути. Инфузията се филтрира и използва за лосиони, накисване на памучен тампон в запарка от лайка и прилагане върху областта на слъзната торбичка два пъти на ден, докато състоянието се подобри.
 4. Такса за лечение. В равни пропорции комбинирайте натрошени изсушени листа от мента, невен, риган, копър, градински чай, евкалипт. 3 супени лъжици смес се заливат с половин литър вряща вода и се настоява 2 дни. Когато лекарството е готово, то се филтрира и използва за лосиони за очи..
 5. Компрес за чай. Чаената торбичка се потапя за кратко в гореща вода, охлажда се и се нанася върху очите, като се покрива с хавлиена кърпа. Дръжте компреса 10-20 минути.
 6. Охлаждащ компрес. Добро лекарство за намаляване на зачервяването на кожата, облекчаване на симптомите на болка, премахване на потрепването на клепачите. Памучна кърпа се навлажнява във възможно най-студена вода и се нанася върху очите за 15 минути два пъти на ден.

Лечение с народни средства

Нежелателно е да се използват народни средства за лечение на вроден дакриоцистит, поради отслабената и крехка имунна система на новороденото. Алтернативната терапия е приложима за възрастни на възраст от 30 до 60 години. През този период от живота човек може да знае реакцията на тялото си към различни видове вещества..

При дакриоцистит е много добре да се използват капки от растението каланхое. Това цвете има невероятни лечебни свойства. Например, капки помагат за подобряване на оттичането на течности, облекчават възпалението, зачервяването и подуването. За да не загуби растението своите лечебни вещества, е необходимо правилно да се спазва рецептата. Първо, листата на каланхое се отрязват, оставят се в хладилника за една седмица, предварително увити с дебела кърпа. След 5-7 дни трябва да се получи сок от листата. Полученият сок трябва да се разрежда с разтвор на натриев хлорид в съотношение 1: 1. Полученото вещество се прилага по 1/3 пипета два пъти дневно, последователно, във всяка ноздра..

Има и друга често срещана народна рецепта за очна светлина. Необходимо е да се приготви отвара за триене на очите или за поглъщане. Eyebright има благоприятен ефект върху органите на зрението и носа при възпалителния процес.

Особености на терапията при деца

Честа причина за дакриоцистит при деца е филм, който трябва да се пръсне при първия плач на бебето. Ако не е имало руптура, слъзният канал остава запечатан, развива се възпаление на слъзната торбичка.
Родителите често се интересуват от това дали дакриоциститът може да премине сам при дете? Да. Понякога филмът не се счупва веднага, а след няколко седмици или дори месеци и запушването на слъзния канал изчезва от само себе си.

Масаж на слъзния канал

Педиатърът трябва да научи родителите как ефективно да масажират. В техниката няма нищо сложно. Трябва да извършвате движения на пръстите отгоре надолу от ъгъла на окото и моста на носа (10 повторения) с лек натиск. Трябва да завършите сесията с леки вибрационни движения в областта на слъзните жлези. Необходимо е да се извършва специален масаж в продължение на 14-21 дни.

Най-добрите лекарства

Масажът се комбинира със следните средства:

 1. Албуцид. Капки за очи, които добре унищожават причинителя на дакриоцистит.
 2. Коларгол. Лекарството се капе 4 пъти на ден, докато състоянието се подобри.
 3. Signicef. Антибактериално лекарство, принадлежащо към групата на флуорохинолоните. При дакриоцистит се препоръчва на деца от 9-годишна възраст и възрастни да накапват по една капка на всеки 2 часа през първите 3 дни. След това 4 пъти на ден в продължение на 5-14 дни (съгласувано с лекаря).
 4. Фурацилин. Добре известно антимикробно лекарство, чийто разтвор се препоръчва да се изплакнат очите с дакриоцистит, за да се елиминира гнойта.
 5. Тобрекс. Антибактериално лекарство, което се използва в курсове, тъй като възниква зависимост и е необходимо да се възстанови чувствителността към нея.
 6. Vitabact. Vitabact с дакриоцистит се използва за измиване на очите. Съдейки по прегледите на опитни майки, лекарството е слабо и дава положителен резултат в комбинация с Tobrex или Futsitalmic. Прилагайте два пъти дневно в продължение на 10 дни.

Хомеопатия

Много традиционни лечители твърдят, че знаят как да излекуват дакриоцистит с хомеопатични лекарства.

При дакриоцистит хомеопатите препоръчват следните лекарства:

 1. Argentum nitricum 30,7 топки се разтварят в 1/3 чаша вода. Давайте чаена лъжичка 7 пъти на ден.
 2. Pulsatilla 6. Гранулата се разтваря в 1/3 чаша вода и се дава чаена лъжичка разтвор на детето на всеки 2 часа в продължение на 2 дни.
 3. Silicea 6. Това хомеопатично лекарство се редува с Pulsatilla 6, като се провежда подобна терапия на всеки 2 часа, докато състоянието се подобри.
 4. Argentum nitrikum 12. Една гранула от продукта се разтваря в десертна лъжица вода и се дава на детето веднъж.

Като допълнителен метод за лечение могат да се използват хомеопатични лекарства, като предварително сте съгласували всичките си действия с лекар.

Звучи

Ако след два месеца масажната терапия не носи облекчение, се предписва сондиране. С помощта на устройство (конусовидна сонда) се пробива филм в слъзните канали и каналът се разширява за нормално оттичане на сълзите. Много майки не искат да изследват, страхувайки се, че това е толкова болезнен тест за бебето. Процедурата е наистина неприятна, но понякога е просто необходима за здравето на бебето..

Оперативно лечение

Операцията е показана в случаите, когато се е развил хроничен или вторичен дакриоцистит. На деца под една година се предписват нискотравматични операции, при които вместо скалпел се използва лазер, монтиран в ендоскоп. След тях по лицето не остават следи. Операцията ви позволява да правите, без да сте в болница, като използвате анестезия. Деца над 3 години, като възрастни, се подлагат на дакриоцисториностомия.

Диагностика на заболяването

Дакриоциститът се диагностицира чрез традиционно изследване на пациента. Произвеждайте характерни палпаторни движения в слъзната торбичка, като се вземат предвид всички оплаквания на индивида. При офталмологичен преглед се отделя обилно сълзене и ясно се вижда подуване около очите. При палпация се диагностицира гнойно отделяне, свръхчувствителност на областта под очите.

Когато определят наличието на заболяване, експертите практикуват цветовия тест Веста. Изследването включва въвеждането на памучен тампон в носната кухина, докато колоиден разтвор се добавя към очите. В продължение на няколко минути следите от разтвора са ясно видими на носния тампон, възможно е да се диагностицира здравословното състояние на пациента. При средна проходимост на слъзните канали този тампон ще се оцвети в рамките на 8-10 минути. С още по-голяма продължителност от време, цветният тест на Vesta се диагностицира като положително присъствие на заболяването, което показва запушване на слъзните проходи.

С допълнителна необходимост от изследване на възпалените области, специалистът предписва сондиране на слъзните канали. По време на процедурата за измиване, разтворът незабавно излиза през слъзните отвори, без да попада в носните проходи.

В случай на определяне целостта на роговицата се използва тест за инсталиране на флуоресцеин. Ако е необходимо да се инспектират слъзните канали в увеличен размер, експертите прибягват до биомикроскопия на окото.

Изследването се извършва с помощта на контрастна рентгенография, която дава жива картина на различните патологии на слъзния канал. Вземането на бактериологична култура от слъзните точки дава ясна представа за микроорганизмите, причинителите на възпалението.

Офталмолог извършва риноскопия за по-подробен анализ на дакриоцистит. В резултат на всички проучвания на пациента се препоръчва да посети някои специалисти, като зъболекар, лицево-челюстен хирург, невролог, травматолог, неврохирург.

Използва се диференциална диагностика, която изключва заболявания като еризипела, канакулит или конюнктивит при пациента.

Как да разберем, че дакриоциститът е преминал?

Преди да разберете, че коркът е излязъл и патологията е победена, трябва самостоятелно да обърнете внимание на редица признаци:

 • течността престава да застоява в окото, тя започва да излиза през слъзния канал по естествен начин;
 • възпалението отшумява;
 • окото се отваря;
 • слъзната торбичка отскача назад.

За окончателно потвърждение на възстановяването се прави тест с коларгол. Той или флуоресцеин се влива в окото и памучната вата се вкарва в носа. Ако настъпи възстановяване, коларголът бързо ще изтече през слъзния канал в носа и ще оцвети памучната вата.

Какво е?

Дакриоциститът е инфекциозно и възпалително заболяване, характеризиращо се с увреждане на слъзната торбичка на окото. Като правило това заболяване се наблюдава най-често при хора на възраст 30-60 години. При жените това заболяване се проявява по-често поради по-тясната анатомична структура на назолакрималните канали..

Като правило, при възрастни лезията с дакриоцистит винаги е едностранна.

Болестта възниква поради запушване на назолакрималния канал. В резултат на това слъзната течност се натрупва в слъзната торбичка и не може да проникне навън. Поради нарушението на изтичането на слъзната течност се получава активно размножаване на микроорганизми, което води до възпаление и образуване на мукопурулентен разряд.


Проява на дакриоцистит при възрастни

Прогноза, усложнения, профилактика

Дакриоциститът не се диагностицира често в офталмологичната практика (само 5-7%). Но въпреки рядкостта си, болестта е изпълнена с много рискове за здравето на пациента. Дакриоциститът не е фатална диагноза. Резултатът и прогнозата за по-късен живот на пациента са благоприятни..

Понякога се развиват усложнения:

 • трън;
 • ендофталмит;
 • субатрофия на органите на зрението.

В този случай съществува риск пациентът да стане инвалид. Превантивните мерки включват своевременно изследване и лечение на УНГ органи, насочване към лекар в случай на черепно-мозъчни наранявания.

Запушването на слъзния канал е патология, която при навременна терапия се елиминира напълно както при деца, така и при възрастни. Обръщайки се навреме към лекаря и следвайки всички негови препоръки, можете да запазите здравето си.

Лечение

Дакриоциститът на новородените се лекува с консервативни или хирургични методи. Колкото по-скоро бъде поставена правилната диагноза и започне лечението на заболяването, толкова по-добра ще бъде прогнозата. За съжаление обаче много родители бъркат симптомите на дакриоцистит с конюнктивит и се опитват да го лекуват сами, като по този начин губят време. Не забравяйте, че само офталмолог може да постави правилна диагноза! Ето защо, ако се появят описаните по-горе симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Лечението на дакриоцистит при новородени започва с назначаването на антибиотична терапия и измиване на слъзните канали. Освен това лекарят извършва резки масаж (резки движения вървят отгоре надолу) на слъзната торбичка, което в много случаи прави възможно пробиването през мембранната преграда, която затваря слъзния канал. Ако продължаващото лечение не води до пълно възстановяване на детето, тогава му се предписва бужиране (сондиране) на назолакрималния канал. Колкото по-рано се започне консервативно лечение, толкова по-голяма е вероятността бебето да не трябва да извършва процедурата с бужи.

При възрастни лечението на дакриоцистит също започва с използването на консервативни методи. Те се състоят в измиване на слъзната торбичка с разтвори на лекарства с противовъзпалително, антибактериално и вазоконстрикторно действие. Освен това е показан масаж на слъзната торбичка. Ако носите контактни лещи, тогава за периода на лечение на дакриоцистит те трябва да бъдат изоставени и да се използват традиционни очила за коригиране на зрителната острота.

При липса на ефекта от провежданата консервативна терапия или когато пациентът се обърне към лекаря в напреднал стадий на заболяването, е показано хирургично лечение. При възрастни с дакриоцистит се използват следните хирургични техники:

 • Bougie (сондиране) и изплакване. По време на тази процедура лекарят внимателно вкарва тънка сонда в назолакрималния канал и я премества по него, като по този начин възстановява проходимостта на канала..
 • Дакриоцисториностомия. Основната цел на тази операция е да се създаде нова комуникация между слъзната торбичка и носната кухина, благодарение на която слъзната течност може да изтече навън, заобикаляйки запушения естествен слъзно-носен канал.

Екип от лекари Очила

Причини за развитие на zenka дакриоцистит

При недостатъчна проходимост на слъзните канали изтичането на слъзните течности е затруднено. Това е основната причина за дакриоцистит, което води до растеж и размножаване на патогенни микроорганизми, прогресия на възпалителния процес.

Много пъти водят до нарушения на проходимостта на слъзния канал:

 • възпалителни процеси, засягащи носната кухина или синусите;
 • вродени малформации на органите на зрението;
 • травматични лезии на лицето;
 • алергични реакции;
 • инфекциозни и възпалителни патологии, които засягат органите на зрението.

При новородените дакриоциститът се причинява от аномалии в развитието, вродени нарушения.

Профилактика на дакриоцистит

Предотвратяването на развитието на дакриоцистит има няколко правила, които се прилагат за всяко заболяване. Това е поддържане на лична хигиена, избягване на травматични ситуации и използване на защитни средства. Използване на висококачествена козметика, продукти за грижа, както и лечение на настинки и инфекциозни заболявания.

Дакриоциститът е заболяване, което може да се маскира като УНГ заболявания. Усложненията на болестта могат да доведат до слепота. Навременното лечение гарантира запазването на зрението. Възстановяването зависи от тактиката на лечението и метода, специалистът.

Клиника по дакриоцистит

Основният симптом на дакриоцистит е постоянното сълзене. Независимо от въздействието на факторите на околната среда, в конюнктивалната кухина постоянно се задържа сълза. Поради натрупването на възпалителен ексудат в слъзната торбичка, новопостъпващата сълза няма къде да отиде и тя спонтанно се разточва през цилиарния ръб на долния клепач. Това проявление е типично за всяка форма на дакриоцистит..

При хронично възпаление лакримацията може да притеснява дълго време, редувайки се с периоди на подобрение. На фона на лакримацията лекарят обикновено намира печат с кръгла форма във вътрешния ъгъл в проекцията на слъзната торбичка. Ако възпалението е в ремисия или в началния етап, докато настъпи пълно запушване на слъзната торбичка, тогава наличието на подуване няма да се прояви по никакъв начин.

В острия стадий на дакриоцистит клиниката заема много характерна картина, която никога няма да позволи дори на начинаещ офталмолог да сгреши. Бучката достига размер до 1 см, болезнена, околните тъкани са подути до такава степен, че отокът се простира до носогубната гънка.

В конюнктивалната кухина в областта на слъзното езеро изтичането придобива характер на мукопурулен ексудат. Характеристика на дакриоцистита е, че при натискане на слъзната торбичка от долната слъзна точка се отделя гъсто гнойно отделяне с бяло-жълт цвят. Прави впечатление, че пациентът се оплаква от силна болка в очната ябълка както в покой, така и по време на движение, както и общо неразположение.

В клиничната практика има случаи, че в острата фаза на дакриоцистит пациентите отбелязват стрелящи болки в ухото, болезненост по долния ръб на скуловата кост. Този факт провокира компресия на клоните на лицевия нерв с възпалителен инфилтрат. При преглед лекарят отбелязва стесняване на палпебралната цепнатина, наличие на гной върху миглите и често симптоми на реактивен конюнктивит.

Конюнктивит не е единственият съпътстващ процес с дакриоцистит. Преминаването на слъзните каналчета и слъзната точка също е обект на възпаление, тъй като те са пряко свързани със системата за сълзене. С биомикроскопията офталмологът вижда хиперемия и тежка хипертрофия на лигавицата. Това са феномените на каналикулит.

Такава клиника на възпалителния процес протича с обща интоксикация, във връзка с която телесната температура на пациента може да се повиши, понякога до субфебрилни стойности. При изследване на очната ябълка е важно да се изключи преходът на патологичния процес към роговицата. Хроничният дакриоцистит понякога може да се усложни от флегмона на слъзната торбичка и образуването на абсцес.

За да се предотвратят сериозни усложнения, е необходимо своевременно и правилно лечение.

Капки за лечение

При очни заболявания се използва комплексна терапия. Състои се в използването на лекарства, масаж, народни рецепти и хирургични процедури. Изборът на тактика зависи от степента на увреждане и стадия на възпалителния процес.

След преглед и диагностика се предписват капки. Тяхното действие е насочено към елиминиране на патогенни бактерии и микроорганизми.

Капки, които ефективно се борят с дакриоцистит:

 1. Гентамицин. Бактерицидно антибиотично средство. Създаден за елиминиране на бактериални очни инфекции.
 2. Тобрекс. Антибиотик с висока антибактериална активност. Ефективно унищожава патогените, които принадлежат към аминогликозидната група.
 3. Vitabact. Активната съставка на лекарството е пилоксидин. Капките имат антисептични свойства, облекчават възпалението.
 4. Вигамокс. Ефективно елиминира развитието на патогенни микроби. Активно се бори срещу грам-отрицателни, грам-положителни, анаеробни бактерии. Има противовъзпалителни свойства.
 5. Oftaquix. Антимикробно средство от групата на флуорохинолоните. Лекува повърхностни бактериални инфекции. Кандидатстването е разрешено от 1 година. Използва се за превантивни цели. След операция на очите.

Лекарствата се приемат по препоръка на лекар.

Дакриоциститът е офталмологично заболяване. Ако се открият симптоми, се препоръчва да се свържете с медицинска институция за помощ. Лечението се предписва от специалист, след поставяне на диагнозата, индивидуално за всеки пациент.

Причини

Дакриоциститът обикновено се появява, ако по някаква причина възникне слъзна стаза, която насърчава размножаването на микрофлората в "слъзните резервоари" (канали или торбичка). В същото време микробите започват да се размножават в очната торбичка (стафилококи, стрептококи, менингококи, хламидии и др.)

Възпаление на слъзната торбичка може да възникне по много причини. Така че при новородени дакриоцистит може да възникне поради някои вродени нарушения:

 • стесняване или пълно запушване на назолакрималния канал;
 • желатинова тапа, която не се разтваря навреме;
 • наличието на мембрана вътре в назолакрималния канал.

Също така при деца може да се придобие дакриоцистит поради причините:

 • проникване на прах или чуждо тяло в носослезния канал;
 • възпаление на очите или носа (възпаление на синусите, гноен конюнктивит и др.);
 • наранявания на очите.

При възрастни възпаление на слъзната торбичка може да възникне в случаи на:

 • подуване при заболявания на назофаринкса (ринит, синузит, полипоза и др.);
 • очни заболявания (гнойни или вирусни);
 • наранявания на очите, носа или назолакрималния канал (наранявания на клепачите, фрактури на носа, увреждане на назолакрималния канал);
 • контакт с чужди предмети в очите (прах, мръсотия, пясък).

Слъзната торбичка е особено често възпалена, ако тялото на пациента е отслабено поради:

 • алергични прояви в очите или носа (ринит, конюнктивит);
 • метаболитни нарушения (захарен диабет и др.);
 • отслабване на имунитета (след продължително заболяване или стрес);
 • резки температурни промени;
 • професионални опасности (прах, химически съединения и др.)

Масаж

Консервативното лечение на дакриоцистит се състои в използването на капки, изплакване и масаж. Преди началото на събитието ръцете се измиват старателно и се дезинфекцират с течни антисептични средства. Действието ще предотврати нови инфекции.

Преди масажа очите се изчистват от гной. За това се използва разтвор на фурацилин.

Приготвяне: равно съотношение на лекарството към пречистена вода. Допуска се лечение на очите с отвара от лайка или чай (не силен). Манипулацията се извършва от външния ъгъл на зрителния орган до вътрешния.

Правилен масаж при дакриоцистит:

 1. С показалеца намерете израстъка (туберкула) в областта на вътрешния ъгъл на окото (в основата на носа).
 2. Страничната част на пръста е близо до растежа;
 3. Натиснете върху тумора. Манипулацията ще освободи филма, покриващ лумена на канала.
 4. От туберкула пръстът се движи надолу по носа. Налягането се намалява в основата. Не слизайте от кожата.
 5. Вдигнете пръста си до изходна позиция (преди да пораснете).

Направете поне 10 масажни движения. Когато изцеждате гнойна течност, нанесете фурацилин.

Когато масажът може да помогне

Ако дакриоциститът току-що е започнал да се развива, тогава на пациентите се предлагат консервативни методи на лечение, а именно терапевтичен масаж на слъзната торбичка. Масажът ще помогне за отстраняване на натрупаната сълзотворна течност. Въпреки това, при тежка форма на заболяването, с обширни възпалителни процеси, масажът е противопоказан..

Преди да започне процедурата, очите се накапват с антибактериални капки. След това с движения (вибриращи и спирални) с натиск (не твърде слаб, но не твърде силен), трябва да масажирате носослезния канал. Ако по време на процедурата се отдели гной, това ще означава, че масажът е извършен правилно. По-добре е да се събират гнойни отделяния с памучни тампони, тампони.

Оперативна намеса

Възможно е да се разграничи наличието на запушване на устието на канала по факта, че сондата ще бъде невъзможно да влезе в кухината на торбата и да я почисти. Такава „мъртва“ пречка може да бъде създадена от прилепнал клапан или белези, образувани на мястото на възпалението..

В този случай ще бъде уместно да се приемат антибиотици със системно действие, тъй като локалните форми просто не могат да попаднат във фокуса на инфекцията. Особено внимание при избора на групи антибактериални лекарства трябва да се обърне на пациенти в напреднала възраст или на пациенти с диабет, тъй като освен обичайната грам-отрицателна флора, причинителят на инфекцията може да бъде и нетипични патогени.

Хирургично лечение на дакриоцистит при възрастни се извършва, когато е невъзможно да се отцеди слъзната торбичка по друг начин. Прибягват до него в краен случай, тъй като образуването на фистули, свързващи слъзната торбичка с други кухини, може да се превърне в нежелан ефект от операцията.


Изкуствени дренажи, за да предпазят слезните канали от слепване

Образуването на канали за изтичане на съдържанието на слъзната торбичка може да се извърши с помощта на хирургически инструменти или лазер. Напоследък се дава предпочитание на трансканаликуларната лазерна ендоскопска дакриоцисториностомия. По време на операцията действието на лазера образува отвор, който съобщава кухината на носния канал и слъзната торбичка. Съвременните технологии ви позволяват да направите това, като преминавате през носната кухина и не оставяте видими белези навън. Положителните аспекти включват възможността за едновременно каутеризиране на кръвоносните съдове, което предотвратява кървенето и развитието на усложнения.

При традиционното хирургично лечение се създава нов отвор чрез отстраняване на част от костта, последвано от пластика на слъзния канал. Също така, по време на операцията се извършва цялостно прочистване и антисептично третиране на слъзната торбичка.

Хирургичната техника включва външен достъп през ъгъла на окото. Това е основният недостатък на операцията - голям следоперативен белег и голяма вероятност от нараняване на анатомичните структури на орбитата и носа..

Въпреки това методът има своите предимства:

 • използва се в случаи на структури на носната кухина, неблагоприятни за лазерна корекция, при наличие на изкривяване на носната преграда или полипи върху лигавицата;
 • възможността за употреба при пациенти в напреднала възраст и хора с хипертония, затлъстяване, захарен диабет.

Новообразуваният канал трябва да се дренира със специална силиконова тръба. Той остава при пациента в продължение на три до пет дни и след това се променя на многожилна полиамидна нишка. Носенето на дренаж ще отнеме още месец до шест. Тази необходимост се дължи на високата способност на костната и лигавичната тъкан на носа да се възстановява и възможността за свръхрастеж на образувания канал.

След операцията възстановяването отнема около месец. Пациентът ще бъде ограничен във физическата активност, посещаването на басейна или банята, жените не могат да използват козметика. В рамките на един месец няма да е възможно да се правят ваксинации или други процедури, които засягат имунната система, тъй като отслабването на защитните сили на организма може да доведе до рецидив на инфекцията. Нормалните ежедневни дейности - шофиране, четене, гледане на телевизия ще бъдат разрешени още седмица след интервенцията.

Диагностика на дакриоцистит

Първоначално офталмологът изслушва оплакванията на пациента и едва след това продължава да провежда изследвания. За да избере посоката им, той внимателно изследва мястото на лезията, като определя при контакт с коя област пациентът изпитва болка и дали при натискане се отделят слъзни жлези или гной. Освен това се провеждат такива проучвания:

 • В окото се инжектира багрило. Ако след това остъргването, взето от носа, не показва оцветяване на памучен тампон, тогава слъзно-носните проходи са непроходими.
 • Вмъкване на сонда. В случай на запушване, той напредва към костите.
 • Запушването се открива чрез зачервяване. Ако течността не излиза през носа, а през слъзните точки, тогава каналите са непроходими.
 • Биомикроскопията разкрива локализацията на заболяването.
 • В окото е заровено светещо вещество.
 • Взема се проба от канала, за да се установи наличието на микрофлора и да се провери нейната чувствителност към антибиотици.
 • Разтворът на йодолипол се инжектира в слъзния канал, след което се прави рентгенова снимка. Това помага да се определи колко тесен или запушен е каналът..

При необходимост се предвиждат консултации с други лекари. В зависимост от резултатите от изследването и решението, взето на съвета, се предписва лечение.

Усложнения и прогноза

Като правило, при навременно лечение на дакриоцистит, прогнозата е доста благоприятна. Ако на роговицата се появят язви, това може да причини образуването на трън и допълнително прогресивно влошаване на зрението в засегнатото око..

Ако лечението на дакриоцистит при възрастен не се проведе, инфекцията от слъзната торбичка ще се разпространи по-нататък: до роговицата на окото, други органи на зрението, понякога дори се проявява експресията на вътрешните очни органи.

Дакриоциститът поради натрупване на гнойно съдържание е много опасен за очната ябълка. При застояла инфектирана слъзна течност бързо се развива патогенна микрофлора, включително стафилококи и пневмококи. По-рядко се развива туберкулозна и хламидиална микрофлора.

Ходът на заболяването може да се усложни от появата на такива патологии като:

 • флегмона на орбитата;
 • синусова тромбоза;
 • тромбофлебит на вените на орбитата;
 • менингит;
 • сепсис.

Както можете да видите, последиците от болестта са много сериозни и могат да доведат не само до инвалидност на човека, но и до смърт. И така, научихме какво е заболяване като дакриоцистит при възрастни и също така разбрахме как това заболяване може да бъде излекувано..

Последиците от болестта са доста плашещи, така че не трябва да отлагате с посещение на лекар в този случай. Адекватните мерки, взети навреме, ще помогнат за бързото спиране на възпалението, могат да предотвратят загуба на зрение и отравяне на кръвта.

Лечение на остър дакриоцистит (възпаление на слъзната торбичка) с капки

При лечението на остър дакриоцистит се използват както лекарства, така и хирургическа интервенция - сондиране на назолакрималния канал.

Дори ако заболяването е открито непосредствено след раждането на бебето, е необходимо да се изчака операцията - има шанс филмът, който пречи на изтичането на слъзна течност, да се разтвори. В очакване на този процес или времето на операцията се предписват противовъзпалителни лекарства, които помагат за премахване на гнойния процес..

Искам обаче да ви предупредя родители. Често има пациенти, на които лекарите в клиниката предписват коларгол. Не използвайте това лекарство. Той е забранен в целия свят! Допустими капки за лечение на дакриоцистит - албуцид, натриев сулфацил, хлорамфеникол и други.

Също така разнообразни масажи, които по някаква причина все още се предписват на деца, изобщо не помагат, въпреки че липсата на резултати с този метод отдавна е доказана.

Ако патологията продължава, детето трябва да сондира носослезния канал - това е най-ефективното лечение за лечение на възпаление на слъзната торбичка без риск от усложнения.

Оптималната възраст за хирургично лечение на дакриоцистит е 5-6 месеца.

Сондирането е манипулация на специални сонди, с помощта на които лекарят преминава през цялата дължина на дренажната система на окото, премахвайки всички препятствия. Процедурата изисква висока точност, внимателен контрол върху преминаването на сондата, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на анатомичната структура на слъзните канали, поради което такава операция може да бъде поверена само на висококвалифициран специалист. Всяко прекъсване на запалването - и могат да се образуват сериозни усложнения: фистули и фалшиви движения.

И не забравяйте, че при кърмачетата всички части на слъзния апарат са буквално микроскопични; това е педиатричен офталмолог с добър опит, който трябва да бъде свикнал да манипулира в такава област..

Ако озвучаването се извършва правилно, тогава е достатъчна една процедура!

Някои клиники все още се сондират като през 19 век! На живо, без контрол. Разбира се, това води до усложнения. Детето се изплаши, почувства болка, ръката на окаяния лекар трепереше - в резултат на това има сериозни последици, а самият проблем не е решен. Има пациенти, които преди това са имали 3, 5 или дори 10 сонди неуспешно! Подобна подигравка със слъзните канали не преминава безследно. Ето защо, преди да решите да направите тази операция за вашето бебе, внимателно изберете клиниката за лечение..

Това са изискванията за операцията:

 • Извършване на операция в условия на лекарствен сън - процедурата за сондиране изисква висока точност при всички манипулации. Невъзможно е да се постигне пълна обездвиженост от будно дете, което означава, че техниката на извършване на интервенцията може да страда от всяко, дори и най-незабележимо движение. В допълнение, всякакви хирургични интервенции на очите; за будно дете това е огромен стрес. Следователно медикаментозният сън е отличен изход: детето си почива, а офталмологичният хирург работи. Не се страхувайте да използвате този метод на лечение, защото за детето цялата процедура протича като удобен сън.
 • Пълен контрол на движението на сондата по слъзните канали, като се вземе предвид тяхната анатомична структура.
 • Проверка на ефективността на процедурата веднага след нейното приключване.

Струва си да се спрем на последната точка по-подробно. Именно липсата на такъв тест води до необходимостта от повтарящи се операции. Важно е веднага след процедурата да се промие канала с контрастно вещество - това ще даде възможност еднозначно да се уверите, че проходимостта на слъзните проходи е напълно възстановена.

Детето след процедурата за сондиране се изписва у дома в същия ден.

Лечение на заболяването

Лечението на дакриоцистит при възрастни е без усложнения, с благоприятна прогноза. Терапията се предписва след диагностициране, определяне на стадия и причините за заболяването..

 • дезинфекционни разтвори;
 • мехлеми;
 • капки;
 • таблетки;
 • инжекции;
 • масотерапия;
 • звучене.

В началния етап се използва масаж. След това антибактериални и противовъзпалителни лекарства под формата на мехлеми или капки.

Подпухналостта на слъзния канал се отстранява с капки Sofradex, Chloramphenicol. Лекарствата могат да намалят възпалението, да възстановят функцията на канала.

При остра форма на заболяването се предписват таблетки цефукрозим. Инструментът има благоприятен ефект върху цялото тяло, органите на зрението не са изключение.

За лечение на бактериални инфекции се предписват инжекционни разтвори. Състав: Натриев сулфацилов комплекс с левомицетин и еритромицин.

Кортикостероидните лекарства и разтворът на преднизолон, суспензия на хидрокортизон и дексаметазон са особено ефективни. Количеството и дозата лекарства се определят от офталмолога.

Описание на заболяването

Дакриоциститът е инфекция или възпаление на слъзната торбичка, обикновено придружена от запушване на носоглътния канал. Дакриоциститът може да бъде остър или хроничен и вроден или придобит. Може да причини болка, зачервяване и дискомфорт.

Болестта е по-податлива на жените, отколкото на мъжете. Слъзният канал на жените е по-тесен, тази анатомична характеристика е провокиращ фактор. Дакриоциститът се появява на възраст между 30 и 60 години.

Класификация по ICD 10

Присвояването на код съгласно ICD 10 ви позволява да разграничите заболяването на слъзния апарат за статистически и динамични изследвания в медицината на честотата на населението. Дакриоциститът принадлежи към групата H04.3 „Остро и неуточнено възпаление на слъзните канали“. Включва:

 1. Флегматични. Запушването на канала, стесняването на каналите му води до натрупване на течност. Възпалението започва, когато има огнища на инфекция в синусите или лигавиците на носа. Развива се абсцес, течността се натрупва в кухината.
 2. Подостър (неуточнен) Това се случва в присъствието на провокиращи фактори, които водят до обостряне на острия дакриоцистит. Може да бъде алергенен фактор, травматичен и други форми след остър дакриоцистит..

Дакриоциститът на новородените е включен в клас P39, който включва инфекциозни заболявания в перинаталния период. Дакриоциститът на новородените има код P39.1. Образуването му се извършва както в пренаталния период, така и след раждането за първи път 4 седмици.

Отделна група включва хроничният дакриоцистит, който има код H04.4. Това се случва, когато носослезните канали са стеснени по време на патологични процеси в близките лигавици (конюнктивит, синузит и други възпалителни заболявания).

Анатомична структура на слъзния канал

Сълзата изпълнява антибактериални и овлажняващи функции на роговицата и конюнктивата на окото, освен това подхранва и почиства очите. Покривайки роговицата с тънък слой, тя осигурява нормална биофизика на зрителния апарат (пречупване и отражение на светлината).

По своя състав сълзата е 98% прозрачна, състояща се от вода, леко алкална течност, която се състои от протеин, лизозим, мазнини, слуз, захар, Na, K, Cl, урея. През деня по време на будност се произвежда 0,5 - 1 ml слъзна течност, а по време на плач или поглъщане на чуждо тяло около 2 чаени лъжички.

Слъзната жлеза принадлежи към спомагателните органи на окото. Принадлежи към групата на слъзните органи, които включват и слъзните канали, малки слъзни жлези.

Слъзната жлеза е сложна тръбна серозна жлеза. Състои се от части:

 1. Орбитална (орбитална) - във фоса на жлезата, в която има 3-5 отделителни канала. Каналите с голям калибър са покрити с двуслоен епител, а с по-малък калибър - еднослоен. Екскреторните каналчета на горния клепач имат канали между лобулите на клепача.
 2. Светският се намира под горния форникс на конюнктивата. Има 3 - 9 тубули и тубули, вливащи се в орбиталата.

Възможни последици и прогнози за лечение

Дакриоциститът се отнася до онези видове офталмологични патологии, които не могат да бъдат оставени на случайността с надеждата, че с течение на времето болестта няма да прогресира.

Ако слъзната торбичка и слъзният канал се възпалят, това само по себе си говори за наличието на патогенна микрофлора в огнищата на възпаление.

Ако дакриоциститът не бъде лекуван навреме, следните заболявания могат да се развият като усложнения:

 • възпаление на мембраните и мозъчните тъкани;
 • сепсис;
 • каустична синусова тромбоза;
 • флегмона на очната орбита;
 • тромбофлебит на вените на орбиталната област.

Понякога се диагностицира прикрепване на язва на роговицата. Последицата от това е развитието на трън.

Ако не се образува трън, язвата на роговицата може да доведе до перфорация, което води до субатрофия на окото.

Това са доста сериозни усложнения, при които дори загубата на зрение е оптимистична прогноза: най-често развитието на такива процеси води до смърт..

Но такива последици са типични за напредналите форми на заболяването..

Усложнения

Пренебрегването на симптомите и отлагането на лечението може да доведе до доста сериозни усложнения:

 • образува се обширен абсцес, който може да премине във флегмона;
 • зрителната функция на окото се нарушава в резултат на изсушаване на конюнктивата и гнойно отделяне от слъзните канали;
 • гнойни възпалителни процеси в окото заплашват с усложнения, опасни за мозъка - до менингит и енцефалит;

Много хора не обичат да посещават лекар. Но дакриоциститът не е болест, която „ще се разреши сама“. Последствията от него могат да бъдат доста вредни, пациентите трябва да бъдат внимателни и добросъвестно да следват препоръките на лекуващия лекар, за да избегнат усложнения..

Симптоми

Дакриоциститът на окото има различни симптоми. При деца можете да подозирате заболяване, ако ъгълът на окото се зачерви или сълза периодично се разточи, окото започна да се вкисва. Не се самолекувайте, веднага покажете бебето си на офталмолог.

За възрастни изброяваме симптомите при нарастване:

 • появата на синдром на мокро око, постоянни сълзи в окото;
 • сълзене на студено;
 • влошаване, замъглено зрение;
 • обилно сълзене, възпаление, зачервяване на слъзния медус (ъгъл на окото близо до носа);
 • възпалението се разпространява в слъзния канал и слъзната торбичка, симптомите са появата на подуване и гнойно отделяне;
 • значително подуване, болезненост на клепачите или мястото на проекция на слъзния канал;
 • евентуално увеличаване на подмандибуларните лимфни възли, повишаване на телесната температура.

Един от косвените признаци за започване на запушване на слъзния канал е сълзенето на студа. Студът допълнително стеснява изходящите канали и увеличава производството на сълзи, а при наличие на нарушения има обилно сълзене, което преди това не би могло да бъде.

Какви усложнения може да има?

Дакриоциститът е напълно лечимо заболяване, но това не го прави по-малко опасно. В крайна сметка неправилното или ненавременното лечение може да провокира редица усложнения. Най-опасната е хроничната форма на заболяването, тъй като по време на нейното протичане могат да се заразят и други мембрани на очите. Всичко това води до развитие на други офталмологични заболявания, например кератит, конюнктивит или блефарит..


Какво е блефрит

На бележка! Липсата на лечение за хроничен дакриоцистит може да доведе до образуване на гнойна язва, която засяга роговицата на окото. Това често води до развитие на възпаление на очите, което е не само козметичен дефект, който причинява дискомфорт на пациента, но и сериозна заплаха за органите на зрението, тъй като възпалението на очите намалява зрителната острота.


Усложнения на острия дакриоцистит

Дакриоциститът може да причини и по-сериозни заболявания, които представляват сериозна заплаха за здравето и живота. Най-често срещаните от тях са:

 • възпаление на мозъка;
 • тромбоза на кавернозен синус;
 • тромбофлебит;
 • флегмон;
 • сепсис.

Само навременното откриване на основното заболяване и правилно предписаното лечение ще избегнат подобни усложнения..


Дакриоциститът често води до тежки усложнения и увреждане

Хроничен дакриоцистит

Хроничната форма на дакриоцистит се изразява с повишено сълзене и подуване на слъзната торбичка. Плътната формация има червен оттенък.

С течение на времето подуването и зачервяването изчезват. Появява се абсцес, след това фистула.

При продължителна хронична форма на заболяването настъпва ектазия (разтягане) на слъзната торбичка. В тази област кожата изтънява, става синкава..

Опасност: има възможност за инфекция на роговицата и образуване на язвени възли.

Причината за появата е: значително стесняване или запушване на тубулите. Няма изход към носната кухина, течността се натрупва, провокира възпаление.

Хроничната патология започва поради: синузит, продължителен ринит, натъртване на носа.

Хроничното възпаление се лекува с операция. Предписва се дакриоцисториностомия. Терапевтичната мярка помага да се спре натрупването на течност и да се нормализира нейният отток.

етнонаука

Експертите могат да препоръчат на пациентите да направят следното:

Направете загряване (с помощта на рефлекторни лампи, платнени торбички). Препоръчително е процедурата да се извършва по няколко пъти на ден. Нанесете торбички от лайка на пара или памучен тампон, потопен в разтвор от лайка. Трябва да се има предвид, че инфузията трябва да е топла, но в никакъв случай гореща. Правете компреси от запарката от невен. Заровете носния проход със сок от каланхое (преди това сокът от каланхое трябва да се разрежда с физиологичен разтвор, тъй като чистият сок е много концентриран). Използвайте инфузия от цветя от невен, листа от мента, копър, риган, евкалипт и градински чай за лосиони (всички билки трябва да се приемат в равни пропорции). Нанесете компреси от магданоз върху възпаленото място.

Операция

Курсът на терапия ще зависи от възрастовите критерии на пациента, формите и признаците на заболяването. В допълнение към терапевтичните могат да се използват хирургични методи на лечение..

Операция се възлага, ако:

 • няма ефект от извършените медицински процедури (масаж, капки);
 • изразена е анормалната структура на слъзните канали;
 • се диагностицира вторична хронична форма;
 • има усложнения в зрителния апарат или в областта на аксиларното пространство.
 1. Бужи. Един от простите, но ефективни хирургични методи за лечение. Използва се с леко разпространение на възпалителни процеси. В назолакрималния канал се вкарва сонда, елиминира се застоя на течности. След операцията се предписват антибактериални лекарства за предотвратяване на усложнения.
 2. Ендоскопска дакриоцисториностомия. Гъвкав тръбен материал с камера и източник на светлина се въвежда в участъка на слъзната втулка. Ендоскопът прави разрез в тубула и гной се отстранява. Използвайки представения метод, се лекуват сложни форми на патология.
 3. Балонна дакриоцитопластика. Един от съвременните методи на лечение е подходящ за деца. В областта на назолакрималния канал се вкарва тънка сонда. Устройството съдържа балон, съдържащ течност или газ. С помощта на натиск блокираният канал се разширява. В резултат на това: циркулацията на състава на слъзната течност се нормализира. Последваща терапия: антибактериални капки в комбинация с антибиотични средства.

За предотвратяване на гнойни рани на роговицата е забранено използването на контактни лещи и очни пластири..

Консервативни методи

Как може да се лекува това заболяване? Първият етап включва консервативно лечение:

 • употреба на наркотици;
 • измиване на засегнатата област;
 • масаж на слъзна торбичка.

Лекарства

На първо място, това е масивна антибиотична терапия, за да се избегнат инфекциозни усложнения. Включва:

 • противовъзпалителни лекарства;
 • антибиотици;
 • хомеопатични лекарства.

Противовъзпалителни лекарства

 • Мирамистин. Активират се регенеративните процеси, облекчава възпалението на раната, не причинява алергии. Възпалената област се напоява 2-3 пъти на ден в продължение на 4-5 дни подред.
 • Сулфацетамид. Унищожава вредните микроорганизми. При дакриоцистит капки се вливат в долната конюнктивална торбичка на болното око 5-6 пъти на ден (по 2-3 капки).

Хомеопатични лекарства

Използвате ли хомеопатия при лечението на дакриоцистит??

При лечение на дакриоцистит с хомеопатия се използват следните лекарства:

 • Pulsatilla 6c (мехлем, който помага при отделянето на гнойно съдържание).
 • Силицея (противовъзпалително).
 • Тиозинамин 12с (използва се за отстраняване на излишната течност от слъзния канал).
 • Argentum nitricum 30c (противовъзпалително средство).
 • Cochlearia armorization 6c (лекарство на основата на хрян, което има противовъзпалителен и успокояващ ефект).

Антибиотици

 • Гентамицин. Активният компонент на мехлема унищожава бактериалните клетки. Курсът на лечение отнема 7-10 дни (мехлемът се прилага няколко пъти на ден върху засегнатата област). Не може да се използва от пациенти с бъбречни патологии, по време на бременност и кърмене, със заболявания на слуховата система.
 • Тетрациклин. При лечението на дакриоцистит се използва под формата на мехлем. Нанася се върху възпалената област 1-2 пъти на ден с тънък слой. Не се използва при чернодробна и бъбречна дисфункция, кърмене, по време на бременност.

Измиване на очите

За измиване на очите използвайте антибактериални разтвори:

 • фурацилин;
 • хлорхексидин;
 • мирамистин;
 • борна киселина;
 • отвара от лайка;
 • сок от алое;
 • приготвяне на чай;
 • солена вода.

Броят на измиванията - най-малко 5 на ден.

Масаж

Масажът се прилага едновременно с изплакване на възпаленото око. Извършва се с притискащо-плъзгащи се движения, в посока по протежение на носовия мост по слъзните канали и отгоре надолу от вътрешния ъгъл на окото. Курс - 2 седмици.

Диагностични характеристики

За да потвърди или отрече диагнозата, офталмологът трябва да проведе преглед. На първо място, пациентът трябва да се подложи на специална диагностична процедура, по време на която се проверява състоянието на назолакрималните проходи или по-скоро тяхната проходимост..


На среща с офталмолог

Обща и ефективна диагностична мярка е тестът на Уест. Това е както следва. Лекарят вкарва специална оранжева течност в очите на пациента и вкарва памучен тампон в носа. Ако този тампон промени цвета си достатъчно бързо, тогава функционирането на носослезните канали не е нарушено. Но ако след 2-3 минути памучният тампон все още остава бял, това показва лоша проходимост на слъзните канали. След като лекарят постави диагноза, той предписва подходящия курс на лечение. Колкото по-скоро започне, толкова повече шансове за бързо и успешно възстановяване..

Лечение на дакриоцистит на окото

масажът на слъзния канал трябва да завърши чрез изплакване на окото

За лечение на дакриоцистит се използва ежедневен точков масаж на слъзния канал, който трябва да се извършва след хранене няколко пъти на ден. Техниката на нейното провеждане е съвсем проста и не изисква специални умения, а целта е да се извади щепселът от канала. Tem, kto xochet znat, kak delat massazh at dakriotsistite, soobschaem: provodyat massazh samym konchikami paltsev, rebenka zhalko, Nr for efektivnosti massazha davlenie vo vremya ego provedeniya dolzhno be ochutimym, dvizheniya bottom-dolverny be napravleny.

Правилното провеждане на масажа се показва от увеличаване на количеството на анормална секреция от канала. За да се предотврати развитието на усложнения, може да се предпише употребата на антибиотици и антибактериални лекарства. Подобни манипулации помагат да се подобри течението на сълзите в канала и да се прокара през щепсела, който го отваря. Масажът може да бъде ефективен само през първите месеци от живота на детето, след което трябва да се предписват други методи за лечение на дакриоцистит.

Каквато и техника на масаж с дакриоцистит да не ви харесва, за да завършите сеанс на масаж със слъзен канал, винаги трябва да изплакнете окото си. Извършва се за премахване на подчертаното съдържание. При домашни условия е възможно да се използва прясно сварена билка мляко или чаени листа, възможно е да се използва и разтвор на "Фурацилина". Преди процедурата за изплакване е необходимо да проверите температурата на течността, тя трябва да е просторна. Изплакването се извършва с помощта на пипета, в него се изтегля разтвор, който се поставя в конюнктивалната торба. След изплакване е необходимо да се отстрани цялата течност и да се измие.

Ако след това, докато извършвате масажа на окото с дакриоцистит, се появи много отвратително отделяне, освен изплакване, е необходимо да добавите и капка глазура. За това се използват антибактериални средства, както е предписано от лекаря..

Много често такива процедури са достатъчни за преодоляване на дакриоцистит, за ефективността на лечението на главата, такива допускания, като липсата на бързо експулсиране.

Консервативното лечение, ако окото има дакриоцистит, се провежда само през първите два месеца от живота на детето. Ако няма желания ефект, е необходимо отново да се обърнете към лекаря: в тези случаи трябва да се предпише процедура за озвучаване на сълзите. Това е проста процедура, която се извършва в детските офталмологични отделения амбулаторно, тоест индикации за хоспитализация поради липсата му.

Такава интервенция се извършва с помощта на местна упойка. Звучаването се извършва чрез въвеждане на сондата в носослезния канал чрез естествено движение на очите. Целта на процедурата е да прокара жълтия щепсел и да възстанови нормалния разкъсване. След края на процедурата се изисква обработка със септична яма. Тъй като се извършва облекчаване на болката, детето не усеща нищо. Ефективността на сондирането при лечението на дакриоцистит достига над 90%, което говори за целенасочеността на неговото провеждане. За да се фиксира получения резултат, на детето се назначават антибактериални капки за очи.

Рискова група

Предразполагащите първопричини за прогресията на дакриоцистит при пациент са наличието на фактори:

 • намален имунологичен отговор;
 • професионални задължения, които са вредни за зрителния апарат;
 • резки скокове на температурата;
 • диабет;
 • лица в контакт с агресивни химически компоненти.

Рисковата група включва хора с наличие на описаните по-горе патологични състояния..