Или може да бъде?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

С Полка загубихме тапата 6 седмици преди раждането. И тя беше напълно различна от "kryskina" (първата беше, прости ми за натурализма, като съсирек от дебели сополи, втората беше просто прозрачна слуз, малко по-дебела от обичайните секрети и излезе не с един съсирек, а на малки порции)

Може би случайно закачих своето само с второто дете, макар че с първото лежах в болницата преди раждането и също пишех в бутилки. С второто си отидох 7 дни преди раждането. Всеки ден чаках, чаках и когато спрях да чакам, се качих))))

Е, тапата не затваря мехурчето, а шийката, така че няма значение къде се е пръснала. За да се излее водата трябва да преодолее врата.

Имах тапа и балонът беше пробит. Но въпросът със сигурност е интересен)

Нямах задръстване при 1 доставка. Дори не знам как изглежда), но ми пробиха балон)))) Мисля, че може просто да се отдалечи с водите, ако например го изместят)

какво ти се е случило?

с дъщеря ми, тапата обикновено излизаше на части, излизаше, след това излизаше прилично парче, после малко и след това лекарят мушкаше и излизаше такава кървава слуз

Разбира се, може би не съм виждал тапи в природата, дори не знам как изглежда, вдигнаха го в родилния дом и водата вкъщи си отиде и имаше много контракции и нямаше контракции и веднага изпратени на генерика

Как започват контракциите

Признаци за започване на раждането

Как започват контракциите, какви усещания имат, как да разберете, че са започнали и е време да отидете в болницата? Тези проблеми са особено обезпокоителни за жените, които раждат за първи път. Всички се страхуват да раждат бързо, да нямат време да стигнат до болницата, да раждат направо в колата или градския транспорт?

Лекарите казват, че всички тези страхове рядко се обуславят. При многородовите контракции понякога започват по-малко забележимо, понякога всичко наистина се случва бързо, но за тези, които стават майка за първи път, това е практически невъзможно. Можете да "преброите" поне 7-8 часа дилатация на маточната шийка до пълни, 10 сантиметра.

Предвестниците на раждането при жените възникват няколко часа, а понякога дори дни преди началото на раждането. Това може да бъде много забележим пролапс на корема, диария, повръщане, което не е свързано с отравяне или чревна инфекция. Психологически предшествениците се изразяват в желанието на жената да почисти, да изпере и дори да направи домашен ремонт. Много от тях имат подготвителни контракции на матката. Тя се втвърдява за няколко секунди, след което се отпуска. Но това не води до отваряне на шийката на матката. Как да разграничим фалшивите контракции от реалните в този случай? По време на подготвителната "работа" на матката, нейните контракции са много рядко болезнени, те се случват рядко и, най-важното, на различни интервали. А признаците за настъпване на реални контракции са редовни контракции на матката, интервалите между които стават по-кратки. Спазмите не могат да бъдат облекчени с леки успокоителни, спазмолитици. Болката нараства. Много жени говорят за това как започват първите контракции, всичко се случва по следния начин. Започва да дърпа стомаха, както по време на менструация или когато искате да отидете до тоалетната по голям начин, но това не работи. В същото време мнозина имат болки в долната част на гърба.

Интересен въпрос и как се държи детето по време на контракции. При първите контракции много деца се държат много неспокойно, а след това се движат много по-рядко. Или може би жените просто спират да забелязват движения на фона на преживяната болка. По един или друг начин, по време на раждането в болницата, лекарят често слуша сърдечния ритъм на бебето с акушерски стетоскоп и, ако е необходимо, извършва CTG.

Може ли свиването да започне преди оттеглянето на водите или винаги трябва да има този ред? Не винаги е едно и също. Счита се за класически вариант, когато водата се отдалечава по-близо до пълното разширяване на маточната шийка, дори допринася за по-добро, по-бързо разширяване. Но понякога феталният пикочен мехур е плосък и присъствието му в матката, напротив, забавя целия процес. И тогава лекарят извършва амниотомия - пробива околоплодния мехур с помощта на специален инструмент, „пуска“ вода. Това изобщо не боли, тъй като процедурата се извършва вече със съществуващия малък отвор на шийката на матката и изобщо не е травматична за детето.

Но когато отделянето на околоплодна течност е основно, не трябва да стоите вкъщи. Дългата безводна празнина може да бъде опасна за дете от инфекция. Не е необходимо да се търси отговор, как започват контракциите при първородни, трудовата дейност може да отсъства напълно без медикаментозно стимулиране, проведено в болницата.

Ако водата не излиза и не изтича, трябва да изчакате, докато контракциите започнат на интервали от 7-8 минути. И тогава вече можете да отидете в болницата. Между другото, често в началото на раждането слузестата запушалка напуска шийката на матката. Може да е с кафяв цвят, да има кървави ивици - не трябва да се страхувате от това. Изписването на лигавицата без започване на раждането, т.е. контракции, не е причина спешно да отидете в болницата. Но след това събитие човек не трябва да се къпе, да прави секс, тъй като коркът е основната, бариерна защита на плода от инфекция.

Как водата тече от бременни жени преди раждането и как изглеждат?

Заедно с появата на болезнени контракции, отделянето на околоплодната течност е един от основните и недвусмислени предшественици на ранния труд. Лекарите-гинеколози казват: невъзможно е да се пропусне изливането на околоплодна течност. Независимо от това, бъдещите майки са преодолени от страха, че водите ще започнат да изтичат неусетно и ще се загуби ценно време. Възможно ли е? Как изглежда околоплодната течност и кога да бързаме в болницата? Разсейваме всички съмнения заедно.

Стойността и функцията на околоплодната течност

Амниотичната течност запълва пикочния мехур, който образува мембраните и плацентата. Това е много специална среда, в която детето се развива през всичките 9 месеца. Амниотичната течност се произвежда активно в ранните етапи на бременността от майчината плазма. На по-късна дата бъбреците на бебето също участват в образуването на околоплодна течност. Течността в феталния пикочен мехур се актуализира на всеки 3 часа и, ако е необходимо, се попълва.

Амниотичната течност изпълнява важни задачи:

 • предпазват плода от различни инфекции поради високото съдържание на имуноглобулини;
 • изпълняват хранителна функция (съдържат протеини, соли, глюкоза, мазнини и витамини);
 • намаляване на натиска на растящото бебе върху стените на матката;
 • омекотяват влиянието на гравитацията;
 • поддържайте стабилна температура за нормалното развитие на детето (винаги около 37 ° C), дори ако бременната жена страда от топлина или студ;
 • заглушават твърде силните звуци на външната среда;
 • помогнете на бебето да извърши първите си движения;
 • отслабват натиска на главата на бебето върху шийката на матката;
 • дайте възможност на бебето да премине през родовия канал възможно най-нежно.

Когато амниотичната течност напусне?

В идеалния случай околоплодната течност се излива в пика на силно свиване в първия стадий на раждането, когато шийката на матката е отворена с 6-7 см. След това маточните контракции се усилват и тялото на жената се подготвя за основния етап на раждането - опити. Това развитие на събитията обаче не е аксиома. Водата може да напусне преди началото на раждането или да се излее едновременно с появата на първите болезнени усещания. Ако това се случи след 37 седмици от бременността, тогава раждането няма да се счита за преждевременно и няма опасения за живота на майката и бебето..

Понякога изливът на фетална вода се забавя и лекарите прибягват до пробиване на пикочния мехур директно в процеса на раждане. Такива действия са препоръчителни, ако:

 • контракциите внезапно спряха и раждането не се възобновява в продължение на няколко часа;
 • феталният пикочен мехур е „плосък“ (няма „предни води“), в резултат на което мембраните са преразтегнати и забавят преминаването на бебето през родовия канал;
 • мембраните са толкова плътни, че водата не може да се излее сама, докато шийката на матката се разшири напълно.

Също така, бременните жени трябва да знаят, че 1-7 дни преди раждането, лигавицата, плътният съсирек, който затваря шийката на матката по време на бременност, може да започне да се отдалечава. Обикновено лигавичната запушалка не излиза изцяло, но на малки части в продължение на няколко дни. Понякога жените бъркат корка с вода. Всъщност не е трудно да ги различим: коркът е много по-дебел и по-тъмен на цвят (от светло бежов до кафяв с ивици кръв), докато водата е невискозна прозрачна течност, която не оставя характерни изсушени следи по бельото.

Ако целостта на мембраните е нарушена преждевременно (до 37 седмици), тогава околоплодната течност започва да изтича. Това се случва по редица причини:

 • вътрематочна инфекция;
 • истмично-цервикална недостатъчност при майката;
 • аномалии в структурата на матката;
 • травма;
 • многоплодна бременност.

Може ли да тече вода, ако коркът не се е отделил?

 • 16 януари 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 17 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 12 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 13 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 13 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 16 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 13 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 3 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 13 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 13 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 11 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Какво да правите, ако водата напусне, както обикновено се случва, и след колко време жената ражда

Амниотичната течност е естествената защита на бебето в утробата. Те го заобикалят през всичките 9 месеца, образувайки един вид местообитание. И преди да раждат, те първи напускат тялото на майката, разчиствайки пътя за плода. Как излиза водата и какво трябва да се направи в този момент, ще разгледаме в тази статия.

Изхвърляне на околоплодна течност преди раждане

Преминаването на вода преди раждането е придружено от контракции. Първите контракции на матката започват веднага след изливането на околоплодната течност, въпреки че това се случва дори след 11-12 часа. Обикновено по това време маточната шийка на жената е омекотена и леко отворена. Тоест тялото е готово за процеса на раждане..

Как изглежда

Няма еднозначен отговор на въпроса как бременните жени се отцеждат преди раждането. За всяка жена процесът протича индивидуално. Някои жени усещат малко памук, след което излиза течност.

Как иначе водата се оттича преди раждането: за някои течността започва да изтече малко и в перинеума се появява чувство на влага.

Зелени води

Знанието как водата при бременни жени изглежда нормално, когато си тръгват, помага да се забележи появата на проблеми своевременно. Те трябва да са безцветни или леко розови. Може да се появи мътност и белезникави люспи.

Ако цветът на течността е зелен, това означава, че оригиналните изпражнения са попаднали в него, което показва липса на кислород за бебето. Червеното показва кървене. И двата знака са опасни сигнали, затова е важно да се обърне внимание на цвета на водата при бременни жени, когато те си тръгват..

Нормалните води трябва да са бистри, почти безцветни

Защо се случва това

Раждането може да започне с контракции или с изливане на вода. Често това се случва по едно и също време, за което има просто обяснение: по време на контракциите в амниотичната течност се създава повишено налягане и то се разрушава - течността излиза навън, поради което водата излиза по време на бременност.

Първи признаци

Лекарите обясняват, че първите признаци на изливане на вода при бременни жени могат да се различават. Обикновено този процес е безболезнен, тъй като околоплодните води не съдържат чувствителни нервни влакна. В резултат на това жената усеща отделянето на течност. Ако изтичането на вода съвпада с контракциите, тогава може да има болезненост..

Какво е на първо място - контракции или вода

Първородните майки, почти всички, се притесняват от въпроса какво е първо - раждането или водата изчезват. Може да е различно. Амниотичната течност често се излива първоначално. Освобождава бебето за по-нататъшно преминаване през родовия канал. Понякога има така наречената репетиция на контракциите, когато жената усеща дърпаща болка в долната част на корема, но това все още не е процес на раждане. Но ако течността изчезне, контракциите вече са реални.

Може ли водата да напусне без контракции

Въпросът дали водите могат да излязат без контракции и колко опасна е тази ситуация, тревожи много бременни жени. Това може да се случи, ако стената на мехурчето е станала по-тънка и налягането в него се увеличава. Това води до отделяне на околоплодна течност, не придружено от контракции.

Това може да бъде предизвикано от падане или удар в стомаха, силен емоционален или физически стрес. Само акушер-гинеколог може да определи дали процесът на раждане протича правилно и защо водата тече преди време. Той ще оцени състоянието на шийката на матката, чрез нейното отваряне, ще разбере как тялото е готово за раждане.

Жената трябва да знае какво да прави, ако водите се оттичат без контракции. На първо място, той ще се обърне към специалисти. Ако раждането е естествено, контракции могат да настъпят след няколко часа, което не е отклонение. Ако има пренатално изтичане на вода, за което лекарят научава по време на прегледа, се взема решение за възможността за спасяване на детето.

Всички промени трябва да бъдат докладвани на Вашия лекар.

Може ли да тече вода по време на уриниране

В навечерието на раждането много жени се притесняват, измисляйки трудни въпроси за себе си: как околоплодните води излизат, дали водата може да се отдели по време на уриниране и много други. Въпреки че тяхното решение е съвсем просто. Докато отивате до тоалетната, околоплодната течност може да се отдели, но жената ще усети веднага. Първо, ще има много повече течност от обикновено, и второ, тя няма специфична миризма на урина.

Възможно ли е без спиране на тапата

За да изпъкне водата, е необходимо да се отвори околоплодният мехур, докато течността изтича доста бързо и улавя слузта, която затваря шийката на матката и се нарича запушалка.

Дали водата може да изтече без запушалка е лесно да се разбере, като се говори с други жени, които вече са родили. Всъщност щепселът просто се извършва с потока на течността, така че няма начин без него. Ако обаче околоплодната течност изтича постепенно, тогава коркът може да излезе на части, което не е много забележимо.

Незабелязано ли е

Доста трудно е да не обърнете внимание на отделянето на вода. Тъй като обемът им е достатъчно голям, жената все още усеща излишък от течност. Дори да има изливане по време на уриниране, пред водите обикновено се появява парче слуз - това е запушалка и цветът на течността се променя.

Колко оставят

Количеството вода, което източват бременните жени, е индивидуален показател, който зависи от характеристиките на тялото и теглото на жената. Обикновено има:

 • предна амниотична течност, която се отделя непосредствено преди контракциите, нейният обем е около 0,8-1 литра;
 • обратно, освободен след раждане, обемът му не надвишава 200 милилитра.

Може ли вода да тече с песарий

Песарият е специално устройство, инсталирано при жени за преразпределение на налягането в тазовите органи. Обикновено се отстранява седмица преди раждането, но понякога процесът започва по-рано. Дали водата с песария може да се отдалечи, например при преждевременно раждане, по-добре е веднага да попитате лекаря. Според експерти устройството не блокира процеса и ако раждането започне, то продължава както обикновено..

Различни опции за песар

Защо преди време

Преждевременното изливане на вода винаги е опасен знак, който може да показва както раждането, започнало преди срока, така и наличието на проблеми със здравето на бебето..

Причините за ранното отделяне на течност могат да включват:

 • стресова ситуация;
 • силна промяна в обема на водата (полихидрамнион);
 • наранявания и падания;
 • многоплодна бременност;
 • наличието на възпалителни или инфекциозни заболявания на гениталния тракт;
 • медицинска намеса.

Какво да правя

На първо място, въпросът как водата изтича от бременни жени тревожи примипарите, много от които се страхуват да направят нещо нередно и да навредят на бебето.

Всички бъдещи майки обикновено имат предварително подготвени неща; за да се намали болката при контракциите, се препоръчва да се правят дихателни упражнения.

Колко време за раждане?

Времето, след което започват контракциите, се различава при жените. За някои раждането започва буквално от момента, в който течността се излее, а за някого - след 10-12 часа.

Чувства в навечерието на раждането. Предвестници

Как започва раждането? Как да различа фалшивите контракции от реалните? Кога напуска "щепсела"? Защо ме боли гърбът? Опитните майки споделят своите наблюдения, а Нели Михайловна АГАМЯН, акушер-гинеколог, главен лекар на мрежата на МЦ "Ултразвуково студио" в Новосибирск, разказва какви симптоми могат да сигнализират за предстоящо раждане на 37-40 седмици от бременността.

Пролапс на корема преди раждането

Ако погледнете своята обменна карта, там ще видите номерата, маркирани по време на посещенията при лекар с марка VSDM (височина на очното дъно на матката). Тези измервания помагат на лекаря да наблюдава динамиката на развитието на бебето - по време на бременността, докато расте, матката се издига по-високо, достига най-високата си точка около 37 седмици и след това започва да намалява. Това е така, защото детето преминава към „нисък старт“ и започва да се приближава към „изхода“. Главата му (подлежаща на главна форма) се придвижва към шийката на матката и се намира в областта на таза.

Опит на Sibm:

Sweetmama

- Стомахът ми потъна 2 дни преди раждането.

Рибена кост

- На 24 седмици бебето ми вече беше на ниско ниво. На 37 седмица главата вече беше вкарана в таза. Всички лекари се притесняваха, че ще кихам например и веднага ще родя. Аха, как! Тя роди на 39 седмици 3 дни и тогава трябваше да направя амниотомия, тъй като пикочният мехур беше плосък.

Светик

- 5 дни преди раждането усетих нарастване на тежестта в корема, помислих, че главата потъва след четене на книги. Нещо силно натиснато. При прегледа на следващия ден беше потвърдено увисване на главата.

Пролапс на корема преди раждането. Експертен коментар

Височината на очното дъно на матката се увеличава с около 1 см седмично през цялата бременност. Тази цифра достига 37-40 см за 37 гестационна седмица и няколко седмици преди раждането стомахът пада с 2-3 см. Това може да се случи само за няколко часа. Факт е, че в навечерието на раждането долният сегмент на матката се разтяга и става по-мек. Поради това плодът потъва по-надолу и се притиска към основата на малкия таз..

37-40 седмици от бременността се придружава от следните усещания:

 • облекчение на дишането (матката вече не притиска толкова силно гърдите);
 • дърпащи болки в долната част на корема, свързани с факта, че матката и плодът притискат с цялото си тегло върху долната коремна кухина;
 • ниска двигателна активност на бебето - движенията на 37-40 седмици от бременността, ако коремът е паднал, не са толкова забележими: това се дължи на факта, че детето вече е заело стабилна позиция преди раждането и не може да се обърне, а само движи краката и ръцете.

Загуба на тегло и прочистване на червата преди раждането

Много бременни жени с изненада откриват, че теглото, за което е известно, че нараства скокообразно през последния триместър, неочаквано спада с 1-1,5 кг след 37-39 седмици. Загубата на тегло е особено забележима, ако по време на бременност се наблюдава силен оток. Не се страхувайте - това е абсолютно естествен процес и още един знак, че среща с вашето бебе е точно зад ъгъла..

Опит на Sibm:

Ника

- 2 дни преди раждането започнах да чувствам гадене (дори повръщах с Полинка и току-що се разболях от Лешка) и (извинявам се за подробностите) изпражненията бяха течни 3-4 дни преди раждането. Тялото беше изчистено.

MaMashka и BABY M.

- Събудих се в 4 сутринта и разбрах, че ме боли корема. Е, истинското нещо е лошо храносмилане. Отидох, извинявай, до тоалетната, натискайки силно. И едва когато стомахът ми се успокои, разбрах, че нещо не е наред. Определено време - контракциите на всеки 7 минути вървят като часовник.

Люсие

- Не усетих увисването на стомаха, но. разхлабени изпражнения 4-5 дни преди раждането! А също така коремът ме болеше, дръпна някак. И тогава водите тръгнаха сутринта и родиха вечерта.

Тамири

- Първият признак на наближаващото раждане беше, извинете, диария: около 4 часа преди раждането. След това ми промиха вода и след няколко часа родих. всичко!

Загуба на тегло и прочистване на червата. Експертен коментар

Преди да роди, тялото се отървава от излишната течност, което води до лека загуба на тегло. Това се случва, за да се сгъсти кръвта и в бъдеще да се намали загубата й по време на раждането. Освен това допълнителната течност, която преди е била използвана за производството на околоплодна течност, вече не е необходима и тялото се отървава от нея. Често този процес може да бъде придружен не само от повишено уриниране на 37 гестационна седмица, но и от гадене или диария ".

Фалшиви (тренировъчни) контракции

Един от най-важните признаци, че матката ви се подготвя за предстоящото събитие, е появата на контракции на "предшественик". Те обикновено не са болезнени и се чувстват по-скоро като интензивно мускулно напрежение. Коремът в този момент сякаш се „сковава“ и свива, а след това постепенно се отпуска. Основният признак, по който подобни контракции могат да бъдат разграничени от истинските, е тяхната неправилност. Те се появяват на произволни неравномерни интервали - матката се свива няколко пъти на ден, след това няколко пъти седмично. Най-често бременните жени отбелязват появата на подобни тренировъчни контракции сутрин или вечер..

Опит на Sibm:

Маргарита

- Имаше фалшиви контракции сутрин 3 дни преди раждането - дори се събудих от тях. Те не бяха силни, а ритмични, с интервали от 10 минути, по 2 часа. Друг интересен феномен - през седмицата преди раждането, при шофиране на кола, при скачане на неравности, аз, очевидно, в областта на шийката на матката имах силно усещане за спазми. Очевидно по този начин шията се отвори леко.

е-Катрин

- Моите тренировъчни битки започнаха след 2 седмици. Интервалът достигна 10 минути и след 1-2 минути спря. Започнах да записвам времето всеки път. Така че в деня на раждането: сутринта се събудих с болка, добре, мисля, отново тренирам. Отидох до душа. И тогава разбрах, че след душ не става по-лесно (и обикновено след душ тренировъчните битки преминават) не става по-добре, че ме грабна пет пъти, докато се миех.

murr1

- В навечерието на самото раждане всичко беше както обикновено, но седмица преди това имах фалшиви контракции.

Фалшиви (тренировъчни) контракции. Експертен коментар

На 37-40 гестационна седмица тренировъчните контракции са най-важният признак за наближаващо раждане. Те се различават от пренаталните контракции по неравномерност и ниска интензивност. Това са тренировъчни напрежения на матката, които могат да се появят няколко пъти седмично, а понякога и всеки ден. Подобни контракции помагат на шийката на матката да я изравнява и омекотява, подготвяйки се за предстоящото раждане.


Изхвърляне на лигавицата в навечерието на раждането

Друг предвестник на предстоящо раждане може да бъде отделянето на лигавица - желеобразна маса, която се отделя от мембраните на шийката на матката по време на бременност. Тази "запушалка" запълва шийката на матката и предпазва родовия канал и плода от възходяща инфекция. В навечерието на раждането шийката на матката започва да омеква, леко да се отваря и в резултат коркът (под формата на безцветна, жълтеникава или леко розова слуз) може да се отдалечи преди началото на раждането - понякога това може да се случи за една седмица или дори две. Важен момент: след освобождаването на тапата трябва да се въздържате от посещение на басейна, плуване в езера и дори къпане, тъй като това увеличава риска от влизане инфекции. По-добре да се ограничите до душ.

Опит на Sibm:

Йелена

- На 10 юли вечерта щепселът се свали без никакви предварителни симптоми. В 11 сутринта водата започна да тече, малки контракции започнаха до обяд, по указание на акушерката пристигнах в родилния дом в 19 часа, през цялото това време поддържах връзка с нея по телефона. Тя роди на 12 юли в 12.20 часа. PDR беше на 29 юли.

Sweetmama

- Коркът изчезна напълно за 1 ден (първата му половина изчезна за 2 седмици).

Len'ok

- Щепселът ми излезе постепенно, изглеждаше като резултат от продължително хрема, с ивици кръв.

Отстраняване на тапата. Експертен коментар

Лигавицата може да сигнализира за преминаване на запушалката, която предпазва матката и плода от външни инфекции. При подготовката за раждане коркът се втечнява и започва да тече. Трябва да се има предвид, че този симптом е индивидуален, за някои коркът оставя седмица преди раждането, а за някой с началото на раждането. Понякога това отделяне може да бъде объркано с околоплодната течност. В този случай си струва да се помни, че последните изтичат постоянно и се усилват с лека кашлица. Ако все още имате съмнения, по-добре е незабавно да посетите лекар за изследване на амнио. ".

Болезнени усещания преди раждането

През последните седмици преди раждането много бременни жени започват да се оплакват от дърпащи и болки в долната част на гърба и долната част на корема. Това е още един признак, че тялото се подготвя интензивно за раждане: тазовите връзки започват да омекват и се разтягат и притока на кръв към тазовите органи се увеличава. Усещанията са специфични, напомнящи малко на менструални болки, но осъзнаването, че в този момент „изходът“ за бебето се готви да се отвори, значително улеснява изживяването на неприятни усещания.

Сибм опит

Наталика

- В навечерието на раждането гърбът ми се дърпаше, стомахът ми „се усещаше“ и имаше чувството, че главата на сина ми вече е на изхода. На следващия ден в родилната зала дълго време бях изненадан, че точно така изглеждаха първите часове на труда..

Ната к.

- Гърбът ме болеше около седмица преди да роди. Понякога имаше фалшиви контракции, също за около седмица. Но като цяло всичко беше както обикновено. Карах до последния ден. Ходих там в неделя и родих в понеделник. Но! Някъде вътре усетих, че ще родя преди PDR и така се случи.

Нери

- Гърбът ме болеше ужасно. Издърпа стомаха си. И най-важното, неумолимо чувство на безпокойство.

Кариана

- И в деня преди гърбът ме болеше толкова много, че се качих по стените. Коркът не се отдели.

Болезнени усещания преди раждането. Експертен коментар

На 37-40 седмица от бременността бъдещата майка може да има болки в стомаха. Причината за дърпащи болки, като правило, не е само пролапс на корема. Факт е, че по-близо до началото на раждането, бременна жена разтяга и омекотява ставите на таза, така че бебето се ражда по-свободно. Освен това може да разтяга мускули и връзки, това е и подготовка на таза за раждане.

Инстинкт за гнездене в навечерието на раждането

В навечерието на раждането много жени получават от природата поредната „новина“, че бебето ще се роди много скоро. Има неукротимо желание да му приготвите уютно "гнездо" и бъдещата майка с голямо удоволствие избира мънички чорапи и долнища за бъдещия си син или дъщеря, бродира памперси, плете шапка и каре, купува най-мекото и красиво спално бельо за креватче, удобна количка, топъл плик. дантелено одеяло, комплект лигавници и онази хубава дрънкалка! Генералното почистване (или дори ремонтите) често се превръща в още един задължителен елемент от „гнезденето“. След като е уредила детски кът, купила е вещи и е "облизала" къщата, жената въздъхва с облекчение: може да роди. И... точно в този момент често започват контракциите. "Влагане" - невероятно щастливо време, защото ви напомня, че мечтата ви да се срещнете с вашето бебе скоро ще се сбъдне!

Сибм опит

Нена

- Два дни преди раждането тя се активизира - и двата пъти започна да чисти целия апартамент, за което дълго време нямаше сили. Забелязах, защото прочетох тук във форума, че това се случва - подготвяне на гнездо. И нямаше повече предшественици.

Екатерина

- На 39 седмици 5 дни се събудих с ужасен прилив на сила и реших, че е жизненоважно да изтръгна всички етажи в къщата. Тогава разбрах, че нощта ще започне.

Йеня

- Преди раждането нямах особени чувства, освен че като полева мишка влачих всички продукти от магазина вкъщи, последните 10 дни.Ами не можех да мина покрай магазина. Взимам пълна чанта и я влача, след това осъзнавам, че няма да я нося, трудно е, затова хващам такси. Два пъти се прибирах с такси вкъщи с торбички.

Промяна в благосъстоянието и настроението

Всички промени в тялото на жената в навечерието на раждането са свързани с хормонални промени. В началото на бременността основната задача на организма беше да запази и да се грижи за безопасността на бебето. „Шефът“ на този процес беше хормонът прогестерон, който се произвежда от плацентата по време на бременност. В края на третия триместър плацентата започва да старее и нивата на прогестерон постепенно намаляват. Сега първата цигулка се свири от женските полови хормони естрогени, чието ниво се увеличава със стареенето на плацентата и функционалното съзряване на бебето. Именно естрогените са "отговорни" за омекотяването на шийката на матката, разтягането на връзките и повишаването на чувствителността на матката, допринасяйки за нейното свиване. Такава хормонална „буря“ може да повлияе на настроението, да предизвика внезапни сълзи или изблици на радост. Освен това в последните седмици преди раждането жената се подготвя за сериозни промени, страхува се от предстоящото раждане, с една дума води богат емоционален живот. Отнасяйте се с разбиране към променящите се настроения, защото такива промени в настроението също са част от подготовката за една от най-важните срещи в живота.!

Сибм опит

Чеширска котка

- Настроението преди раждането се променя в посоката, в която искате да убиете всички, които дори намекват за темата „добре, когато вече“. И в книгите, между другото, те често пишат, че един от признаците на предстоящото раждане са хормонални промени, придружени от промени в настроението и чувство, че всичко е уморено, няма сила, умора от чувство на несигурност, нетърпение - когато вече е раждане, най-накрая! Вероятно има нещо в това, наистина очаквате раждане, като празник. Но когато контракциите започнат, няма измъчени преди това страхове и една мисъл - добре, благодаря, Господи - започна!

Промяна в благосъстоянието и настроението. Експертен коментар

Няколко дни преди раждането може да има промени в благосъстоянието и настроението на бъдещата майка. Някои се притесняват от сълзливост, бързи промени в настроението, раздразнителност, емоционално приповдигане. Освен това може да се появи силно изпотяване, студени тръпки, треска и световъртеж. Такива симптоми са причинени от хормонални промени в тялото на бременна жена в навечерието на раждането. Важно е да се разбере, че предвестниците на раждането на 37-40 седмици все още не са началото на раждането. Ако обаче усетите тези симптоми, не трябва да ги пренебрегвате. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за тях..

Някой започна да ражда запоя?

гитана

- Първото ми раждане започна в болницата. Преди това след няколко дни коркът се отдели - но според мен лекарят просто го извади. И тогава настана тишина в продължение на няколко дни, без признаци на предстоящо раждане - чак до първото редовно, леко болезнено разтягане в корема в деня на раждането. Всичко започна много гладко, имах време да свикна с мисълта, че днес нощуваме с мъжа ми и лекар в родилното.

Катик

- И нямах предшественици, нито корем. Точно през нощта в 3 започнаха контракции, насън не можах да разбера защо ме боли стомахът, както при менструацията. На 6 се събудих, осъзнах, премерих - интервалът между контракциите е 5-7 минути.

O_l_g_a

- Нямаше особени чувства. Тичах, както обикновено, и ядох череши добре през нощта. събуди се сутрин от силни контракции.

knv2002

- На курсовете ни казаха, че първородните най-често наистина не чувстват нищо. Коркът и водата са сами по себе си и началото на раждането и други прекурсори при първородните най-често са слабо изразени. Въпреки че разбирам, че това е индивидуално за всеки.

Могат ли да започнат контракции без източване на вода и корк: какви са последиците от това явление?

Разкъсаните мембрани вече не могат да предотвратят проникването на патогенна микрофлора в плода, а отсъствието на околоплодна течност причинява ужасен дискомфорт на бебето, поради което, като правило, раждането не продължава повече от 12-24 часа след изливането. Независимо от това, това правило има изключения, и то немалко: за някои жени раждането може да настъпи бързо, докато за други може да отнеме няколко дни или дори да не започне изобщо. Ами ако водата се счупи? Трябва ли да бързате веднага към болницата или можете да изчакате да започнат интензивните контракции в уюта на вашия собствен дом? Кога трябва да биете алармата и кога можете да се отпуснете и да се настроите на най-естествения процес? Нека разгледаме тези и други въпроси в статията.

Какво да правим с предвестниците на раждането

Когато подготвям жените за раждане, първото нещо, което ги питам, е:

- Как започва раждането?

Мнозина са чували някъде за предвестниците и предполагат, че раждането започва с тях. Не, предвестниците казват само, че скоро ще родиш. Следователно те се наричат ​​така. Когато се появи предвестник, ви съветвам да се радвате и спокойно да продължите с бизнеса си. Може да имате повече от един ден напред или дори цяла седмица преди раждането..

Какви са предвестниците:

 • изхвърляне на тапата;
 • нередовни контракции;
 • редовни контракции без напредък;
 • диария, понякога повръщане;
 • лошо настроение, сякаш менструацията е на път, промени в настроението.

И какво е началото на раждането? Това са редовни контракции, които не стават по-слаби, не избледняват, не преминават в топла баня, а, напротив, напредват. Пропастта между тях се намалява, болковите усещания се усилват, самата борба се удължава. А сега по-подробно.

Ако намесата е неизбежна

По-рано се смяташе, че раждането на дете "в риза" - тоест във феталния пикочен мехур, ще донесе на нов човек щастие и късмет, а самото балонче беше внимателно изсушено и използвано като талисман. Съвременните акушер-гинеколози казват, че това вярване е било само защото такова дете е имало голям късмет по време на раждането - цял фетален пикочен мехур забавя напредъка на бебето през родовия канал и ако по някаква причина новороденото реши да диша, преди лицето му да се окаже освободен от мембраните, околоплодната течност може лесно да попадне в белите дробове. Като цяло в тази опция няма нищо добро, така че лекарите се опитват да предотвратят подобни ситуации предварително..

Амниотомията (изкуствено отваряне на феталния пикочен мехур) е напълно безболезнена процедура за майката. Подобна манипулация се извършва при около 7% от ражданията и строго по медицински причини..

Самата интервенция трае само няколко минути. Първо, лекарят усеща шийката на матката, проверява дилатацията - тоест извършва рутинен преглед. След това, използвайки специална кука, той лесно отваря самия фетален пикочен мехур. Единственото нещо, което родилката усеща едновременно, са течащите предни води, от които може да има много малко или много значително количество. Тогава лекарят може леко да разрежда мембраните, ако е необходимо, а шийката на матката вече е достатъчно отворена. Този момент е просто най-болезнен, но не трае дълго..

За дете амниотомията също е напълно безопасна и незабележима, въпреки че в някои редки случаи (например при олигохидрамнион и плосък фетален пикочен мехур) могат да останат малки драскотини по главата на детето от инструмента, с който лекарят отваря феталните мембрани. Тези микротравми също не носят никакъв риск и заздравяват бързо през първите дни след раждането..

Как тапата се отделя преди раждането

Какво представлява разреждането на щепсела? Това не е усещане за внезапно излизане на въздух, нито парче бистра или бяла слуз - това е много слуз, обикновено кафеникав на цвят (тъй като е смесен с кръв) или дори малко кървава.

Тапата за бременност затваря шийката на матката, предпазвайки вашето бебе от инфекции, освен това е естествен "антибиотик". Ето защо е важно по време на бременност никой да не изследва шийката на матката много активно, тъй като, като повредим тапата, можем дори да провокираме ранно разкъсване на околоплодните мембрани - тогава водата ще си отиде.

Ако кръвта тече (не капки, не лъжица, а директно изтича) - това не е корк, това е причина да потърсите помощ от специалист.

Ако протича чиста слуз или течност, това също не е корк, а най-вероятно вода или просто обилно отделяне преди раждането, което е допустимо.

Ако въздухът излезе със звук, имате слаби мускули на тазовото дъно...

Колко течност трябва да отиде?

За повечето бременни жени е важно да се знае колко течност трябва да се отцеди. При нормална бременност и по-ниско разкъсване на феталната торбичка, предната част на околоплодната течност се излива незабавно. Много хора сравняват такова изливане с остър шум и понякога интензивен поток, така че е трудно да го пропуснете. Новите майки обикновено сравняват количеството на изхвърлянето с кофа с вода. Струва им се, че има много течност, но това не е така.

Когато феталният пикочен мехур пробие, веднага се изливат около 600-1000 ml течност. Останалите (около 200 ml) ще изчезнат малко по малко.

Когато контракциите не са раждане

Какво представляват нередовните контракции? Това е, когато усетите, че матката се сковава, възникват придърпващи болки, но тези усещания се повтарят нередовно, изчезват за известно време, не е възможно да се проследят промените в интензивността им. В такава ситуация препоръчвам да вземете топла вана, душ и да си легнете.!

Редовните контракции без прогрес са, когато сте започнали болезнени контракции на матката, те се появяват след същия период от време, еднакво болезнени, но минава доста дълго време, но няма напредък, контракцията не става по-дълга, по-силна... Понякога интервалът между контракциите дори е намален, но по сила те остават същите. Това е подготвителен период, може да се забави.

Какво е важно тук? Проследете движенията на бебето. Добре е, ако наблизо има някой, който може да слуша сърдечния ритъм на бебето. И изчакайте напредък с добри показатели, докато тялото и детето се нуждаят от него.

Също така наблюдавайте чувствата си към признаци на високо кръвно налягане, например. Между контракциите се опитайте да спите, да се изкъпете, да гледате романтична комедия, да се отпуснете максимално, защото този период може да бъде дълъг, а раждането, което ще изисква сила, все още предстои.

Интервалите могат да бъдат 30 минути или 5 минути, това е индивидуално, гледайте интензивността.

Борба и вода едновременно

След като жената анализира, че има истински контракции, е важно да се оцени разликата между тях. Когато почивката е 15-20 минути, трябва да отидете в болницата, балонът ще се спука скоро.

Какво е вода или скрам първо? С нормалното развитие на раждането първо започват контракциите на матката, последвани от вода. Колкото по-интензивно се отваря цервикалният канал, толкова по-бързо се излива течност..

 1. шийката на матката е изгладена;
 2. мускулните влакна на органа се свиват с всеки спазъм, съкращават се по дължина;
 3. влакната се скъсяват и разширяват по плътност;
 4. дебелината на стените на матката се увеличава;
 5. поради разтягане на телесните мембрани, долният сегмент се разтяга, шията се разширява;
 6. външният фаринкс се отваря под натиска на главата;
 7. всяка контракция оказва натиск върху амниотичната течност вътре в пикочния мехур;
 8. той се втурва към цервикалния канал;
 9. прониква плътно и притиска обиколката на прохода;
 10. първо, отварянето на външния фаринкс се случва при контракции;
 11. феталната торбичка се спуква.

В интервалите напрежението на черупката не изчезва, поради което в следващите няколко минути се получава разкъсване. Докато водата се оттегли, контракциите се повтарят на всеки 5 минути, те са болезнени, интензивни.

Обикновено водата се освобождава, когато външната ос на врата е напълно отворена, това се нарича навременно изливане. Долната част на течността излиза напред, около 300 ml, а останалата част с плода. Разкъсването на мехурчето се улеснява и от промяна в структурата на черупките - плътността и еластичността намаляват. Следователно вътрематочното налягане е достатъчно за дивергенция на тъканите.

 • тъпа болка в сакралната област, разминава се по обиколката на таза;
 • тежест в долната част на корема, подобна на менструацията, но по-силна;
 • вълнообразни усещания - покриване, плавно освобождаване;
 • станете редовни;
 • изтича поток от течност;
 • опитите започват.

Ако жената е вкъщи, с началото на редовните контракции е време да си съберете багажа. За да избегнете затруднения в родилния дом, трябва да вземете чантата предварително.

 1. събиране на документи - паспорт, застрахователна полица, SNILS, обменна карта, родово удостоверение;
 2. вземете душ, обръснете си чатала;
 3. облечете чисто бельо;
 4. изрежете ноктите си, за да не надраскате себе си и акушерката, когато се опитвате;
 5. извикайте линейка, преди водата да тръгне.

Можете да седнете на фитбол, да се люлеете, да поглаждате долната част на корема, да стоите на четири крака, да масажирате глезените си. Ако се движите, ходите, когато дойдат контракциите, балонът ще се спука по-рано, раждането ще започне по-бързо. Ето защо, когато пътят до болницата е дълъг, по-добре е да се изкъпете, да легнете и да изчакате пристигането на линейката..

Ако водите се оттичат при контракции, движението на плода ще започне през следващите 3-4 часа. Колкото по-добре е подготвена шията, до 5 см, толкова по-скоро ще се роди бебето. При липса на признаци на усложнения при жена, независимо разкъсване на околоплодния мехур, акушерите изчакват до началото на опитите и едва след това правят амниотомия.

Трудовете ще започнат скоро, ако имате диария или повръщане

Диарията и особено повръщането е предвестник на раждането, което вече буквално напредва по петите! Ето как окситоцинът действа върху тялото на родилката - понякога при всяка контракция тя може да иска да използва тоалетната.

Какво е важно? Не понасяйте! По-добре е да отидете под себе си, ако е неудобно да отидете до тоалетната, но да не толерирате (подгответе еднократни пелени за раждане).

А желанието да отидете до тоалетната „по малко“ може да се появи при контракции много често и не може да се толерира, препълненият пикочен мехур пречи на матката да се свие и може да ви попречи да натискате. Пишете по-добре за себе си, няма нищо лошо в това, това е нормален процес, когато боли да отидете до тоалетната по време на бой - не ходете.

Лошото настроение преди раждането е много подобно на състояние, наречено предменструален синдром. Жената чака раждане, уморена е, чувства се предадена, нищо не започва, всичко е трудно и животът е болка!

Да бъдете заети е най-доброто решение. Отидете в кафене, на разходка, да се срещнете с приятелите си, да споделите с тях или майка си вашите очаквания и преживявания. Но е по-добре, ако имате дула, тя със сигурност знае, че всичко е наред с вас, други могат да реагират на оплакванията ви със страх, а вие определено не се нуждаете от него.!

Защо водите отстъпиха рано?

В ранните етапи водата може да се отдалечи поради следните фактори:

 • има възпалително заболяване на гениталните органи на бременната жена и също е имало инфекция в амниатичната течност
 • истмично-цервикална недостатъчност - некомпетентност на шийката на матката
 • инструментална намеса от лекари
 • лоши навици на бременна жена и хронични заболявания
 • аномалии в развитието на матката
 • многоплодна бременност
 • травма

При преждевременно разкъсване на пикочния мехур може да възникне усложнение като хориамниотит. Това усложнение е много опасно и изисква незабавна доставка. Може да се определи по следните признаци: висока температура, студени тръпки, тахикардия, болезнено докосване на матката, гнойно отделяне от шийката на матката.

Лечението на преждевременния излив на вода се извършва в зависимост от степента на увреждане на феталния пикочен мехур, продължителността на бременността, състоянието на майката и детето, степента на готовност на маточната шийка.

Лечението може да бъде както строг режим на легло, така и медицинско лечение под наблюдението на медицински персонал, както и незабавно раждане или спешно цезарово сечение..

Много често следствие от преждевременното разкъсване на мембраните и отделянето на околоплодната течност е смъртта на плода по различни причини.

 • Ако жената губи вода преди 22 седмици, лекарите препоръчват прекъсване на бременността
 • От 22 до 24 седмици също е много опасен период, последиците са непредсказуеми и като цяло прогнозите са разочароващи, запазването на бременността може да има тъжни последици.
 • До 34 седмици лекарите препоръчват бъдеща тактика, предписват строг режим на легло и непрекъснато наблюдават състоянието на плода и майката
 • От 32 до 34 седмици се извършва оценка на зрелостта на феталните бели дробове и други изследвания, ако всичко е наред, се взема решение за раждането

Показания за спешна доставка:

 • плодът тежи повече от 2,5 кг
 • бременност повече от 37 седмици
 • плодът страда
 • има признаци на инфекция

Опасно ли е изтичането на околоплодна течност

Околоплодната течност при „класическия“ (което е по-често) вариант на раждането на дете напуска с първия опит. Понякога започват да текат по-рано, отдалечават се, но няма контракции. Една акушерка, чиято реч слушах на акушерската конференция Midwifery Today в Русия, сподели своя опит, като каза, че ако след като водата напусне, контракциите не започнат през първите 12 часа, тогава те ще започнат след три дни..

Най-странният, но активно разпространяващ се мит в обществото е, че тогава детето ще се задуши. Но детето не е риба, не диша с хриле във водата. Той „диша“ (получава кислород) през пъпната връв, която е прикрепена към плацентата, а плацентата към матката. Без вода пъпната връв изсъхва и това е опасно, но факт е, че детето не може да остане там без вода (при условие, че е доносена бременност в главна форма), тъй като затваря изхода с глава и водата продължава да се обновява на всеки няколко часа.

Опасно е само защото околоплодната течност не е непокътната и съществува риск от инфекция при детето, поради което е необходимо да се изключат възможно най-много вагинални прегледи, пътувания до обществени места.

Съществува още една опасност при ранното изливане на вода, като пролапс на пъпната връв (за да не изсъхне без вода), но има и наблюдения, че вероятността от пролапс на пъпната връв по време на доносена едноплодна бременност при главоболие на бебе без полихидрамнион и изкуствено отваряне на пикочния мехур е нула..

И това е логично. Преди да роди, бебето вече потъва по-надолу, в тазовото дъно, пъпната връв остава зад него и ако водата изтече или напусне "предната част" (тези, които изтичат преди бебето да запуши изхода с глава), тогава е безопасно.

Навременно изхвърляне на околоплодната течност

Най-оптималното време за започване на нормално изливане на околоплодната течност е не по-рано от 38-та или 39-та седмица от бременността. По това време бебето става доста жизнеспособно и готово за раждане..


Обикновено водата излиза по време на първия етап на раждането, когато шийката на матката е отворена с 4 см или повече и настъпва своевременно разкъсване на мембраните. Това показва пълната готовност на детето да съществува извън утробата на майката..

Освен това е възможно:

 1. Преждевременен излив, когато няма контракции и водата се е оттеглила и раждането не започва.
 2. Ранен излив настъпва след началото на раждането с леко разширение на шийката на матката (по-малко от 4 см).
 3. Късен излив започва след като шийката на матката е напълно разширена.

Стойността на шийката на матката при раждане

Матката е централна връзка в женската репродуктивна система, без която е просто невъзможно да забременеете и да раждате деца. Състои се от няколко съставни части - врат, дъно и тяло. Зависи от състоянието на маточната шийка как ще протече процесът на раждане на дете и раждането му.

Визуално шийката на матката е вид тръба, която свързва маточния орган и влагалището с цервикалния канал, разположен вътре в него. Здравият орган се характеризира с еластична консистенция и плътно затворен цервикален канал, поради което плодът е здраво задържан в маточната кухина.

Нормално е бебето да се отваря по време на раждането. Но в някои случаи този симптом може да се появи и по време на бременност, което показва развитието на определени патологии на женската репродуктивна система:

 • ерозия на шийката на матката;
 • сложна операция, тежки усложнения, разкъсване по време на предишно раждане;
 • истмично-цервикална болест;
 • наличието на спонтанни аборти, аборти в историята.

Независимо от причината, преждевременната дилатация на маточната шийка е сериозна заплаха за бебето и често причинява спонтанен аборт или преждевременно раждане. Шийката на матката трябва да се отвори незабавно по време на раждането.

Причини за стагнация

Когато водата не се оттича добре, тя може да има различен произход:

 • механични - образувани в резултат на попадане на чужди предмети в дренажната тръба - човешка коса, животинска коса, влакна от плат, пясък или пръст;
 • експлоатационни - аварии в комуникационната система, износване на оборудването.

Малък наклон на дренажната тръба е недостатък, направен на етапа на ремонтните дейности. Канализационна тръба с тесен (малък диаметър) - грешка, допусната по време на ремонт или планиране.

Тръбите в банята бръмчат - можете да прочетете как да решите проблема в материалите на нашия уебсайт.

Можете да прочетете повече за опциите за премахване на запушванията на канализацията в тази статия..