Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Как да определите бременността преди забавяне

Тенденцията към осъзнато майчинство набира скорост в съвременния свят. Една жена се подготвя за бременност дълго време, подлага се на всякакви прегледи, чете съответната литература. И сега идва моментът, когато тя навлиза в стадия на активно планиране и с нетърпение чака чудо. Един от ясните признаци за настъпване на бременността, мнозина смятат липсата на менструация своевременно и появата на две ярки ивици на теста. Но има редица признаци, по които човек може да разбере, че бременността е настъпила дори преди забавянето на менструацията. В крайна сметка женското тяло, с активна промяна в хормоналния фон, започва да й сигнализира за успешно зачеване.

Физиологични промени в тялото на жената през първите дни на бременността

И всичко започва с зачеването - процесът, при който яйцеклетката се опложда от спермата. Зрялото яйце в процеса на овулация напуска яйчника и започва да се движи по маточната тръба към матката, в момента на срещата му със спермата и настъпва зачеването. Освен това, оплодената яйцеклетка образува оплодено яйце и се прикрепя към стената на матката, продължавайки развитието си чрез бързо разделяне. За това женското тяло се нуждае от около седмица, след което започва да произвежда хормони, необходими за нормалния ход на бременността: прогестерон и човешки хорион гонадотропин (наричан по-долу hCG).

Първите признаци на бременност преди забавяне

Доста трудно е да се определи бременността много рано преди закъснението, понякога си струва да слушате тялото си за това.

Физиологичните и хормоналните промени се чувстват и жената може да забележи първите признаци на дългоочаквана бременност:

 1. Повишена базална температура;
 2. Крампи на краката, най-често през нощта
 3. Чувствителност към миризми и вкусове, гадене, въпреки че токсикозата обикновено се появява не по-рано от 4 седмици;
 4. Тежест в долната част на корема и кръста, в резултат на притока на кръв към вътрешните органи;
 5. Повишено слюноотделяне и промени в апетита;
 6. Често уриниране
 7. Метален вкус в устата;
 8. Повишен растеж на окосмяване по тялото, поява на старчески петна, акне;
 9. Проблеми със стомашно-чревния тракт (диария, киселини, запек, оригване);
 10. Нарушение на съня (безсъние или сънливост);
 11. Промяна в сексуалното желание (либидото се променя през цялата бременност);
 12. Повишено влагалищно отделяне, млечница;
 13. Намален имунитет (неразположение, внезапна умора и слабост);
 14. Внезапни промени в настроението;
 15. Имплантационно кървене - малки зацапвания в резултат на прикрепването на яйцето към стената на матката, характерно е за 6-12 дни след зачеването;
 16. Внезапно главоболие, причинено от хормонален дисбаланс
 17. Нежност на гърдите, потъмняване на ореола на зърната.

Не трябва да се забравя, че всички признаци, появили се преди медицинска диагноза, не могат да дадат абсолютна гаранция за настъпването на бременността и са субективни..

Как да разберем, че няма извънматочна бременност преди закъснението?

Случва се така, че планирането може да доведе до извънматочна бременност. Оплодената яйцеклетка може да се закотви в яйчника, фалопиевата тръба или коремната кухина. В този случай в ранните етапи жената може да изпитва същите симптоми като по време на маточна бременност преди закъснението, но има и значителни разлики:

 • Зацапване на петна;
 • Спазми или постоянна болка в долната част на корема;
 • Неразположение на фона на възпалителния процес;
 • Понижаване на кръвното налягане.

Ако имате тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Лечението на извънматочна бременност в повечето случаи изисква операция.

Как да определите ранната бременност преди забавяне?

Има доказани диагностични методи, с които можете да разберете за случилия се факт на бременността:

Измерване на базалната температура.

Температурата се измерва в ректума, сутрин, без да става от леглото. Базалната температура по време на цикъла се променя, както следва: по време на менструация, 36,2 - 36,7 градуса, по време на овулацията, тя започва да се повишава и до края на цикъла може да достигне 37 градуса. Ако е настъпила желаната бременност, тогава температурата може да се повиши до 37,1-37,3 градуса и да се задържи около два месеца.

Отличен вариант е свръхчувствителният тест, който може да открие бременност няколко дни преди закъснението..

Доставка на hCG анализ

Доставка на анализа на hCG - хормон, секретиран от плацентата по време на бременност. Това свидетелства за факта на зачеването и дали бременността протича благоприятно. Нивото на hCG през първите 4 седмици се удвоява на всеки 2 дни, след това темпът на растеж намалява, удвоява се на всеки 4 дни. Има смисъл да го дарите не по-рано от 10 дни след очаквания момент на зачеването.

Ултразвук за бременност преди забавяне

Ултразвуково изследване (оттук нататък - ултразвук). Ако се свържете с ултразвуков специалист на ранна дата, трябва да запомните, че плодът все още е с много малки размери. За да го види, лекарят трябва да има богат опит в тази област на диагностика, а ултразвуковата машина трябва да е модерна. С помощта на ултразвук можете да поправите факта на зачеването на 3-та седмица от бременността.

Традиционни методи за определяне на бременност преди забавяне

Много жени практикуват традиционни методи за определяне на бременността, настъпила в ранните етапи. Тези методи включват:

Йоден тест.

В сутрешната урина трябва да се навлажни влажна кърпа и върху нея да се капнат няколко капки йод, ако петното стане лилаво, значи бременността е започнала. Друг вариант е да съберете сутрешната урина в контейнер и да капнете малко йод в нея, ако капката веднага се разтвори в урината - резултатът е отрицателен, ако капката се задържи на повърхността - положителен.

Тест за сода.

Част от първата сутрешна урина се събира и в нея се потапя чаена лъжичка сода за хляб. Ако содата гази и се пени - резултатът е отрицателен, ако падне на дъното - жената е бременна.

Тест за калиев перманганат.

Малко количество калиев перманганат се разтваря във вода, така че водата да стане розова. След това към водата се добавя малко от първата сутрешна урина и ако тя се разтвори, няма бременност и ако утайка под формата на люспи, това означава, че жената скоро ще стане майка.

Здравословен начин на живот при планиране на бременност преди забавяне

Ако желаната бременност бъде потвърдена и жената скоро ще стане майка, тогава тя трябва да направи някои корекции в начина си на живот. Специално внимание трябва да се обърне на диетата, тя трябва да бъде наситена с всички необходими витамини и минерали, особено с фолиева киселина. Препоръчително е да ограничите кафето, силния чай и шоколада, да се откажете от алкохола и да изключите тютюнопушенето. По време на бременност трябва да се движите повече, да ходите на чист въздух, да плувате. Не трябва да се ваксинирате, да приемате лекарства (особено антибиотици) без лекарско предписание. Рентгеновите лъчи и флуорографията при жени в позиция са противопоказани.

Ключът към успешната бременност е прекрасно настроение и спокойствие на бъдещата майка. Основната й задача през този период е да се радва на ситуацията и да се подготви за среща с бебето си..

Първите признаци на бременност преди закъснението на менструацията - как да се определи в ранните етапи от общото състояние

Преглеждания - 20 220

Един от най-честите признаци, при появата на който момичетата стигат до заключението, че има съмнение за бременност, е забавяне на менструацията. Заедно с това има редица сигнали, които показват успешно оплождане дори преди изчезването на менструацията. Тези прояви могат да бъдат много разнообразни: от класически и очевидни до народни. По-долу сте поканени да прочетете по-подробна информация относно всяка от споменатите категории..

 • Народни признаци и признаци на бременност
 • Класически симптоми
 • Очевидни признаци
 • Какво можете да повярвате?

Видео - Първите признаци на бременност преди закъснението народни признаци

Признаци на бременност: какви са те?

Важно е да се разбере, че тялото на всяка жена е индивидуално, следователно продължителността, честотата на поява и интензивността на проявите на признаци на бременност също ще се различават в зависимост от характеристиките на конкретно момиче. Трябва да се помни, че първите признаци на бременност са само ориентир, а не 100% потвърждение на факта на успешно оплождане. Често момичетата разглеждат обикновения дискомфорт, различни заболявания и нервно напрежение като такива сигнали..

С оглед на това на момичетата може да се даде един основен съвет: не бързайте с изводите, докато не се подложите на специализирано проучване или поне не си направите тест за бременност. Медицината познава случаи, когато жените, които силно са искали да станат майка, са променили толкова много собственото си психологическо настроение, че тялото им е започнало да симулира признаци на бременност, дори без да има такова.

Директно същите прояви на бременността могат да бъдат класифицирани в народни, класически и очевидни. Предлагаме ви подробна информация относно всеки от тях..

Пулс в пъпа при бременни жени

Ако се усеща пулс в пъпа на здрава жена, може да е настъпило зачеване и да се роди нов живот в тялото. Налице е преструктуриране на сърдечно-съдовата система. Ако в допълнение към пулсирането не се появят и други, по-тежки симптоми, не трябва да изпадате в паника, но се препоръчва да се подложите на стандартен преглед. Ако жената има здравословни проблеми под формата на хронични или наследствени патологии, е важно да обсъдите алгоритъма за проверка на здравословното състояние с лекаря..

Народни признаци и признаци на бременност

По-рано, преди да са съществували тестове за бременност, жените са използвали най-различни „бабини“ методи. Например, те взеха обикновен йод и добавиха капка от него в съд с прясна урина. Ако йодът не се разтвори, а остане на повърхността, се стигна до заключението, че е налице бременност. Можете също така да капнете йод върху всяка кърпа, напоена с урината на предполагаемо бременно момиче. Ако мястото на контакт с капката стане лилаво, най-вероятно е налице бременност, ако е синьо - момичето не е бременна.

Може да се използва и друг метод. Например, една жена може да вари урина в метален съд и след това да излее течността в някакъв стъклен съд. При наличие на бременност, в съответствие с този народен метод, с времето в урината трябва да се появят бели люспи..

Един от също толкова известните методи за определяне на наличието на бременност е метод, който включва смесване на урина и червено вино. Ако жената е бременна, сместа остава прозрачна, при липса на „интересна позиция“ течността придобива облачен вид.

Има и други народни методи. Например можете да гадаете на лук. За да направите това, трябва да вземете 2 чаши, да налеете вода в тях и да засадите лук във всеки контейнер. На едната крушка една жена мисли за бременност, а другата „програмира“ за нейното отсъствие. След това остава само да се проследи кое растение ще покълне по-рано.

Има народни признаци на бременност за любителите на книгите за сънища. Например, сънищата за риба, вода и особено за риболов, се разглеждат от мнозина като пряко доказателство за бременност..

Дали да повярвате на народните признаци, зависи от вас. Като цяло експертите казват, че всеки от тях е остарял, пристрастен и изключително нисък в истината. Ето защо, за да потвърдят наличието на бременност или да опровергаят този факт, момичетата се съветват да обръщат внимание на други промени в тялото си, в този случай, чисто физически или психологически. Можете да намерите информация за това по-долу..

Методи за определяне на дома

Разбира се, възможно е да се диагностицира зачеването чрез лабораторни и апаратни изследвания, което не може да се каже за домашните методи. И ежедневните методи за определяне на бременността в никакъв случай не се считат за най-надеждни, но те дават надежда на много хора и някой просто се развеселява. Можете да изчислите зачеването сами по различни начини, от абсурдни до напълно логични, затова предлагаме най-често срещаните.

Чрез освобождаване от отговорност

Вагиналните секрети не са нещо необичайно - това е напълно естествен феномен, който периодично се появява и преминава, в зависимост от състоянието на жената и периодите от нейния цикъл. Освен това появата на отделяне може да показва бременност. Обикновено в началото на зачеването техният обем се увеличава от първите дни на имплантацията..

Такова отделяне трябва да бъде прозрачно, тънко, без мирис. Слузта е жълтеникава или кафеникава. Често жените възприемат такава мазнина за малко ранно начало на следващата менструация, въпреки че в действителност това показва имплантиране на яйцеклетката, което се случва около 7-10 дни след зачеването, няколко дни преди началото на следващия цикъл.

Чрез урина

Доста често срещан начин за определяне на бременност преди задържане е чрез урина. Момичето трябва да събере контейнер с урина и да го постави на равна и неподвижна повърхност. Когато урината се "успокои", е необходимо да се капне капка йод в нея. След това внимателно наблюдаваме поведението на тази капка. Ако тя веднага се разтвори, няма нужда да говорим за бременност. Ако капката остане на повърхността като твърдо петно ​​или потъне и изплува, без да се разпада, тогава можете да изчакате попълването.

За да бъдат резултатите надеждни, съдовете трябва да са стерилни. Преди да събира урина, жената трябва да изплакне гениталиите си с вода. За експеримента е подходяща само първата сутрешна урина, която се използва веднага след събирането. Необходимо е да се капва йод внимателно, като пипетата се приближи възможно най-близо до повърхността, за да не се разпръсне при падане. В противен случай резултатите ще бъдат ненадеждни..

В сънищата

Със сигурност мнозина са чували, че ако едно момиче сънува риба насън, то скоро трябва да изчака попълване в семейството. И няма значение дали го е хванала, изяла, почистила и т. Н. Всякакви манипулации с рибата показват скорошна или вече настъпила бременност. Може би подобно твърдение е нелепо или глупаво, но на практика такива сънища наистина често говорят за предстояща интересна ситуация..

Чрез пулс

Можете също така да разберете за настъпилата бременност, като използвате проследяване на пулса.

 • Бъдещата майка трябва да легне на леглото и да се отпусне правилно;
 • Трябва да усетите пулсацията в точка под пъпа с около 7 см с възглавниците на пръстите си;
 • Поставете пръста си върху точката и слушайте усещанията;
 • Ако усетите явна пулсация, това означава, че е настъпило зачеване..

Няма конкретно потвърждение на такава теория, но методът съществува.

По температура

По-надежден метод за диагностициране на бременност е измерването на температурата, само не в подмишницата, а в ректума. Когато настъпи зачеването, базалните нива ще бъдат леко увеличени. Но за правилните показатели всички манипулации с термометъра се извършват само сутрин, когато момичето току-що се е събудило, но не е станало от леглото. Легнали, те точно измерват, без да правят резки движения. Дори и термометър трябва да бъде подготвен вечер, като го отърсите предварително.

Освен това, в първите дни на зачеването може да се наблюдава и обща хипертермия, тъй като ембрионът все още не е напълно приет от организма, поради което в резултат на имунната реакция се получава повишаване на температурата, както при настинка..

Лъкът ще помогне

Тази техника е доста ненадеждна, тъй като няма абсолютно никаква връзка с физиологичното състояние на жената. На момичето се препоръчва да засади две еднакви луковици в две отделни чаши вода. Всеки контейнер трябва предварително да бъде маркиран със знаците „плюс“ и „минус“. Коя крушка пораства пера по-бързо до размер 4 см, такъв резултат ще бъде.

Класически симптоми

Най-честите първи признаци на бременност са показани в следващата таблица..

Таблица. Първите признаци на бременност

ЗнакОписание
УмораУмората, апатията, сънливостта са едни от най-честите първи признаци на бременност. През първия триместър концентрацията на прогестерон бързо се увеличава в тялото на жената, прекомерното ниво на което може да доведе до сънливост, мързел, апатия и понякога дори депресия. Заедно с това, с повишаване на концентрацията на прогестерон се отбелязва намаляване на нивата на кръвната захар, в резултат на което налягането на жената намалява и броят на левкоцитите и еритроцитите се увеличава, което води до по-бързо потребление на енергийни резерви.
Болезнени усещания в млечните жлези и зърнатаУвеличаването на окситоцина в кръвта на бременна жена води до появата на този симптом. Най-често симптомът се проявява чрез увеличаване на чувствителността на зърната и появата на изтръпване в ареолите..
ГаденеМного бременни жени се чувстват болни сутрин и често се стига до повръщане. При някои пациенти подобни прояви се забелязват дори през първите 10 дни след оплождането. В същото време различни миризми, храна и други дразнещи фактори не винаги водят до появата на гадене и повръщане..
Кървави проблемиКато правило, под формата на незначителни намазки върху бельото. Те възникват по време на процеса на имплантиране на ембриона в маточната кухина. Кръвта в този случай е по-малко светлина от кръвта по време на менструация..
Неприятни усещания в коремаНай-често страда долната му част. Естеството на дискомфорта обикновено е дърпащо, понякога се наблюдават спазми.
Засилено обоняниеТялото на бременна жена започва интензивно да произвежда естроген, който освен всичко друго помага да се увеличи обонянието. В резултат готвенето на храна, цигарен дим, аромат на парфюм и други подобни неща могат да провокират световъртеж, силно гадене и понякога дори повръщане..
ГлавоболиеВ ранните етапи на бременността има някои промени в работата на кръвоносната система - тялото започва да „кара“ кръв с много по-голяма интензивност. В резултат на това жената може да има често главоболие, а понякога дори кървене от носа..
Промяна на хранителните предпочитанияНа фона на хормонални промени бременните жени развиват малко странни вкусови предпочитания. Често момичетата искат да ядат нещо, за което никога преди не са мислили, а любимата им храна, заедно с това, може да стане гадна. По този начин, ако изведнъж ви се прииска да ядете сланина с шоколад, за всеки случай си купете тест или отидете на гинеколог.
Нарушения на изпражнениятаНай-често те се проявяват като запек. В тялото на жената концентрацията на прогестерон се увеличава, в резултат на което скоростта на движение на храната през храносмилателната система значително намалява. Има и промяна в киселинно-алкалния баланс в стомаха. Заедно тези фактори водят до запек и други нарушения на изпражненията..
Резки и внезапни промени в настроениетоВ началните етапи те се отбелязват особено често. Виновни са, както и в повечето други случаи, хормони, чието производство през този период е особено интензивно.
Покачване на температуратаВ този случай това е базално. След събуждане трябва да се измери. Ако знаете нормалния показател на базалната си температура и сте забелязали повишение в нея за повече от 2 последните седмици, възможно е във вас да се развива нов човек.

Важно е да се разбере, че горните признаци могат да се наблюдават и при липса на бременност. Когато тези сигнали се появят, можете да отидете по няколко начина: направете тест, посетете гинеколог или предварително изчакайте очевидни признаци на бременност.

Как да определим ранната бременност по корем

С настъпването на бременността матката се увеличава постепенно и до края на първия триместър размерът й може да се сравни с размера на пилешко яйце. Следователно коремът не започва да расте веднага след зачеването. За всяка жена този процес започва по различно време, но още от първите гестационни седмици започва насилствена хормонална промяна в тялото на бъдещата майка..

В резултат на такива промени се увеличава кръвоснабдяването на чревните стени, перисталтичните му движения се забавят и се появява лек оток на лигавицата. Стомахът на допир по време на ранна бременност може да стане по-твърд, бъдещата майка се притеснява от подуване на корема, повишено образуване на газове и запек. Обиколката на корема също може леко да се увеличи, става трудно да се прибере.

Един от признаците на началото на зачеването на корема е осезаема пулсация. За да се определи ранната бременност по пулса под пъпа, жената трябва да лежи на твърда повърхност по гръб и да се отпусне напълно. След това, с малко усилия, трябва да притиснете ръката си към корема на разстояние 7-8 сантиметра от пъпа. В случай на бременност в тази област ще се усети ясна, равномерна пулсация..

Очевидни признаци

Забавената менструация е един от очевидните първи признаци на бременност. В същото време, през периода, в който трябва да мине менструацията, много жени изпитват известна лекота и като цяло повишаване на жизнеността..

Обичайното предчувствие за бременност също може да се отдаде на броя на очевидните, но чисто субективни признаци. Според средните статистически данни, около половината от момичетата успяват да предвидят бременността си, дори преди да се появят сигналите, разгледани по-рано..

По този начин, ако започнете да се чувствате уморени, почувствате гадене, забелязвате постоянни промени в настроението и чести главоболия, запек или по-чести посещения в тоалетната, киселини и скоро болезнени усещания в корема или гърба се добавят към всички тези проблеми, вие може да е бременна.

Какво се случва, докато носите бебе

Пулсиращите усещания в долната част на корема по време на бременност са често срещано състояние за жена в позиция. Може да се появи във всички тримесечия. Факт е, че матката постепенно се увеличава и започва да притиска съдовете. В повечето случаи жените с многоплодна бременност са изложени на това. В такава ситуация лекарите препоръчват да лежите на леглото, за да помислите за нещо приятно и да се успокоите..

През последните месеци детето може да хълца, което ще накара бъдещата майка да се почувства пулсираща. В това няма нищо патологично, бебето просто е погълнало околоплодната течност. В такива моменти специалистите съветват да ядете нещо сладко или да пиете плодов сок. При непрекъснатото хълцане на бебето е по-добре жената да се консултира с гинеколог.

Какво можете да повярвате?

Важно е да се разбере, че всеки от горните признаци е далеч от 100% вероятност да показва бременност. Например, някои от разглежданите симптоми се появяват на фона на различни настинки или просто се появяват в навечерието на следващата менструация. В същото време някои жени изобщо нямат първи признаци на бременност - понякога дори периодите им не спират..

Независимо от това, ако периодът на забавяне на менструацията е станал значителен (повече от 5 дни) или имате някакви други признаци на бременност, купете специален тест. В този случай е по-добре да използвате висококачествени тестове от няколко различни производители - по този начин вероятността от грешка ще бъде минимална..

Също така е важно да се разбере фактът, че "2 ленти" на теста не винаги са доказателство за бременност, следователно, ако получите положителен резултат, непременно трябва да се свържете с вашия гинеколог.

По-добре е да направите теста директно след събуждане - през този период нивото на hCG (хормон, който започва да се произвежда активно от организма след оплождането) е най-високото.

Следете състоянието на тялото си, реагирайте своевременно на появата на нехарактерни промени и бъдете здрави!

Защо може да има пулс в пъпа?

Спускайки ръката върху корема в областта на пъпа, човек (както мъж, така и жена) може да почувства побой. В тази област е долната куха вена. Рядко пулсът в пъпа означава, че има патология на аортата (аневризма). Тази ситуация изисква незабавно лечение и само с помощта на лекар. Честа мисъл, че биенето в областта на пъпа или с 2 пръста по-долу е признак на бременни жени. Това се дължи на разширяването на матката, която с растежа притиска кръвоносните съдове и други органи, които се намират наблизо. Такива прояви са типични, когато жената очаква близнаци или плодът вече е достатъчно голям. Вената започва да бие по-често в знак на хълцане на бебето в утробата. Ако детето няма достатъчно въздух (хипоксия), хълцането става продължително и често. Таблицата по-долу обобщава причините за пулсации.

По време на бременност такива прояви трябва незабавно да се проверят с лекар, в други случаи трябва да обърнете внимание на проявата на други симптоми (болка) и да потърсите диагноза.

Какъв трябва да бъде пулсът?

Пулсирането на кръвоносните съдове и вените отразява работата на сърдечно-съдовата система. Съответно, за възрастен и здрав човек честотата на ударите в минута трябва да бъде в рамките на 60-90 единици както във вътрешната част на ръката, така и на шията и в пъпа. Сърдечният ритъм трябва да бъде стабилен и ритмичен (интервалът на ударите е същият). Когато жената е "в позиция", показателите могат да се различават от нормата и не показват патология, отклонения. Това се дължи на процесите на промени и преструктуриране на тялото, хормонални нива и сърдечно-съдовата система за раждане на плода. Тя трябва да бъде равномерна, стабилна, без промяна на ритъма.

Слушайки себе си...

Знаците ще ви позволят да не пропускате признаците на желаната бременност

Често бъдещите майки чакат толкова много за зачеването, че започват да търсят признаци на бременност много преди закъснението - само няколко минути след правенето на любов. Мъж, който вече вижда десетия сън и не осъзнава, че момичето по това време развълнувано слуша тялото си - не се ли е случило чудо?

След като разговаряха със своите съмишленици на форума и с приятелите си, след като чуха историите на своите майки и баби, жените искат да повярват на всеки сигнал, идващ отвътре. Леко неразположение, желанието да се яде нещо негодно за консумация - често бъдещите майки се опитват да се заблудят. А упоритостта, с която жените хранят илюзията си, е просто изумителна. След като са намерили поне един подходящ симптом в себе си, те вече търсят втория и третия, за да не бъдат разочаровани отново. Светът на надеждите за бременност е толкова крехък.

Жените се плашат и от факта, че има много двойки по света, които не са успели да станат щастливи родители - по естествен начин. Такива съпрузи трябва да участват във всякакви изследвания, анализи за дълго време, да преминат специални курсове за лечение, преди да се появи възможността за извършване на изкуствено осеменяване и да очакват с трепет потвърждението на зачеването.

Ранни признаци на бременност

Механизъм за оплождане

Процесът на зачеване е оплождане на яйцеклетка със сперма. Невъзможно е без овулация, която се състои в образуването и освобождаването на яйцеклетка от фоликула на яйчника. Овулацията се извършва на 12-14-ия ден от редовния менструален цикъл. Вероятността за оплождане по това време е много висока.

Ранните признаци на бременност са субективни и обективни.

Ако е настъпило оплождане, яйцеклетката се движи по маточната тръба и се спуска в маточната кухина. След пролапса на женската оплодена репродуктивна клетка започва нейното въвеждане в маточната лигавица. Този период съответства на 7–10 дни. След този период започват да се появяват субективни усещания, свързани със зачеването. Докато женската оплодена клетка не се вгради в лигавицата на матката, бременността не настъпва.

Когато се появят признаци на бременност

Помислете за две опции за времевата рамка за появата на първите признаци: няколко дни или повече от 2 седмици.

Субективни чувства през първите гестационни седмици

Това, което една жена чувства, се нарича субективни усещания. Тези признаци не се виждат по време на прегледа, поради което лекарят записва симптомите в картата според думите на пациента. Много жени бъркат усещанията през първите седмици на бременността с предменструалния период. През първия ден може да се почувствате зле, промени в настроението и болки в корема или кръста..

Основните субективни признаци на ранна бременност:

 • Неразположението е много подобно на вирусна инфекция, без ринит, кашлица и други съпътстващи симптоми на настинка. Голяма слабост, особено вечер.
 • Лабилност на настроението. Сълзите отстъпват място на радостта и обратно.
 • Повишена нужда от сън поради хормонални промени, формиране на плода, фетални мембрани. Жената не получава достатъчно сън, дори ако спи повече от 10-12 часа на ден.
 • Промяна на либидото. Привличането към партньор е или повишено, или притъпено. Този признак се наблюдава вече 14-21 дни след оплождането..
 • Дискомфорт в малкия таз. Жената може да почувства тежест в корема, изтръпване в проекцията на матката или в яйчниците поради преминаването на яйцето през фалопиевите тръби, както и прикрепването му към ендометриума.
 • Болка в лумбалната област. Болката се предава в долната част на гърба от матката. Също така пациентите се оплакват от болки в гърба, болки в краката, особено в задната част на бедрата.
 • Болезненост в млечните жлези. Гърдите стават много чувствителни и болезнени и могат да се увеличат по размер.

Освен тези симптоми има и други. Жените често се оплакват от главоболие от мигренозен характер. Болковият синдром може да продължи през целия работен ден. Облекчението на състоянието идва в късния следобед.

Поради хормонални промени, както и повишен кръвен поток, бременната жена често усеща приливи, които се заменят с втрисане. Такива преходи се наблюдават 3-4 пъти на ден..

Повишеният апетит е много често срещан симптом. Жените в позиция развиват зависимост към този или онзи продукт. Това може да се дължи на липсата на определен витамин. Случва се жените да ядат тези храни, които не са харесвали през целия си живот..

По-късна проява е гаденето. Може да се наблюдава на 2-3 гестационна седмица и по-късно.

Обикновено гаденето се появява сутрин или през целия ден. Може да се появи както на неприятни, примамливи миризми, така и на задух. Гаденето често е придружено от киселини, особено след хранене. Повишаване на обонянието може да се установи веднага след зачеването или по-късно. Много миризми изглеждат груби, неприятни, а някои са много привлекателни.

Също така, в самото начало на гестационния период е възможна алергична реакция към химикали, храни или други алергени, които не са предизвикали никаква реакция през целия живот. Някои пациенти развиват сезонни алергии по време на бременност..

Честото уриниране е един от късните признаци. Появява се поради увеличаване на матката. Органът, увеличавайки се, започва да притиска пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране.

Обективни симптоми

Обективни признаци са тези, които могат да се видят по време на преглед или рутинно наблюдение на бременна жена. Жената сама забелязва промени в тялото си..

Първите признаци на бременност включват промяна в базалната температура.

Списъкът на първите признаци на бременността:

 • Подпухналост по лицето, ръцете, краката. Тези прояви могат да се обяснят с повишената тежест върху бъбреците. Те работят в подобрен режим.
 • Акне. Пъпки и акне се появяват поради хормонални промени. Такива прояви могат да се наблюдават дори при тези пациенти, които никога не са имали кожни проблеми..
 • Повишено производство на чревни газове. Чревната перисталтика дори в самото начало на гестационния период е силно намалена, което провокира повишено образуване на газове и запек. Матката и червата се инервират от един сноп нерви. Ако контракциите на пениса намалят, перисталтиката на червата също намалява.
 • Венозната мрежа в кожата на гърдата. Този симптом понякога излиза наяве дори в самото начало на бременността..
 • Увеличение на размера на гърдите поради пролиферацията на жлезиста тъкан, което е придружено от повишаване на местната температура.
 • Повишена пигментация на ареолите.
 • Зачервяване на кожата на лицето поради увеличен кръвен поток в тялото. Усещането за топлина се увеличава вечер.

В допълнение към тези симптоми можете да откриете появата на пигментирана линия по долната част на корема. Започва от пъпния пръстен, отива до пубиса. Тази линия започва да потъмнява с времето. Значителен показател за настъпването на бременността е забавяне на менструацията..

Възможно е белезникаво вагинално течение. Те възникват поради въвеждането на яйцеклетка в лигавицата на матката. Този процес може да бъде придружен и от незначителни леки кървави петна, но те са изключително редки. Количеството кървави отделяния е толкова малко, че една жена може да не им обърне специално внимание. Ако преди зачеването е имало ерозия на шийката на матката, тогава отделянето от влагалището ще бъде жълтеникаво.

Определянето на базалната температура обикновено се използва за определяне на деня на овулация. Също така индикаторът се използва за диагностициране на зачеването. Измерете температурата в ректума или влагалището сутрин, преди да станете.

Характерна проява на началния период на бременността е повишаването на базалната температура..

По време на планирането на бременността пациентът измерва температурата в продължение на няколко месеца. В началото на менструацията тя намалява, а след оплождането се повишава до 37ᵒС. Това показва висока вероятност за бременност..

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопичната бременност изисква спешно прекъсване, така че трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано. Жените трябва да знаят проявите на патологията преди забавянето на менструацията и след нея, тъй като тя е животозастрашаваща.

Извънматочна бременност често се развива поради нарушение на транспорта на яйцеклетката в маточната кухина. В този случай оплоденият ооцит се въвежда не в лигавицата на органа, а в мембраната на фалопиевата тръба. Това води до силна болка от страната, където е прикрепено яйцето, както и вътрешно и маточно кървене. Това състояние изисква операция..

Методи за диагностициране на бременност в началния етап

За да се определи дали има бременност, е необходимо преди всичко да се направи тест за човешки хорион гонадотропин. Този хормон се появява след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката. Но наличието на този хормон в урината може да показва и заболявания на гениталните органи, тумори, патологии на бъбречната система и други..

Преди закъснението на менструацията тестът за ниво на hCG не е много информативен

Анализът може да се направи у дома с помощта на тест ленти. Те съдържат реактив, чувствителен към hCG. Тестът трябва да се направи 10-14 дни по-късно. Не е препоръчително да се прекарва по-рано от 10 дни, тъй като въвеждането на яйцето в лигавицата все още може да не се случи. За теста трябва да вземете сутрешната проба урина. По това време концентрацията на hCG е най-висока. Една лента означава, че няма бременност, 2 ленти показват началото на гестационния период.

За да диагностицирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи дали има бременност, както и приблизителната й продължителност..

Симптомите в началото на бременността са важни за здравето на майката и плода. Той помага да се предотврати развитието на усложнения от извънматочна бременност.

Как да разграничим признаци на бременност от признаци на менструация: видео

Първите признаци на близнаци

Признаците за раждане на близнаци или тризнаци са доста ярки. Обикновено многоплодната бременност е наследствена или може да бъде причинена от ин витро оплождане. С IVF жената веднага се имплантира с 3-5 изкуствено оплодени яйцеклетки. Ако няколко яйца са пуснали корени, излишните се отстраняват, оставяйки 1-2. Често жената отказва да премахне яйцата, в резултат на което се получава многоплодна бременност, която има свои характерни прояви.

Основните признаци на носене на близнаци или тризнаци в ранните етапи включват:

 • тежка токсикоза;
 • силно намаляване на имунната защита;
 • голям размер на корема;
 • ясни и ярки ивици на hCG теста;
 • рязко повишаване на концентрацията на хорион гонадотропин;
 • по време на ултразвуково изследване се откриват 2 или повече плода.

Тези прояви са надеждни.

Прояви, указващи раждането на момче или момиче

Почти всички родители искат да знаят пола на детето. Само апарат за ултразвукова диагностика е в състояние да определи пола на плода. Сексът може да се види след 12 гестационна седмица. Но все пак има някои прояви, които показват пол..

Има неспецифични признаци, които показват, че пациентът е бременна с момче:

 • пристрастяване към солени храни;
 • феталните движения се усещат повече вдясно;
 • пигментната лента е изместена надясно;
 • сърдечната честота на плода е малко по-висока от нормалната.

Тези признаци не гарантират, затова е по-добре да се подложите на ултразвуково изследване.

Има и симптоми, които показват, че жената е бременна с момиче:

 • склонност към ядене на сладки храни;
 • движения и разтърсвания се усещат вляво;
 • пигментната лента на корема се измества вляво.

Тези прояви също не са точни. Това е доста популярно мнение, но не е надеждно. А самите изброени симптоми могат да се проявят много индивидуално..

Първите признаци на бременност преди закъснението на менструацията

Признаци на бременност - възможно ли е да усетите първите признаци на бременност преди забавяне? Статия специално за тези, които не искат да чакат закъснение в своите периоди.

Всички ние момичета сме различни, индивидуални и уникални. И същото може да се каже за нашето тяло..

Някой започва наистина да чувства бременност само няколко месеца след зачеването, докато за някой първите дни на оплождането са достатъчни, за да почувства токсикоза и неразположение.

 1. Признаци на бременност
 2. Психологичният признак на ранна бременност
 3. Признаци на бременност - за отделяне и млечница
 4. Относно треска, главоболие и натиск
 5. Хемороиди, болки в кръста и тежест в матката
 6. Подуване на корема, запек и лошо храносмилане
 7. Признаци на бременност - относно сексуалното желание
 8. Относно подпухналостта
 9. Какво показва графиката на базалната температура

Признаци на бременност

Често жените слушат интуицията или измислят знаци за себе си. Може ли бъдещата майка да усети нещо по време на ранна бременност??

Сигурно знам всичко за първия признак - това е гадене сутрин и дори повръщане. Може да искате да прегръщате порцелановия си приятел няколко пъти на ден, но твърде честата токсикоза изисква лечение.

Вторият най-често срещан симптом е слабост, сънливост и общо влошено здраве..

Изглежда, че всичко е нормално със здравето, спите добре и не преуморявате, но винаги искате да легнете или да спите. Ако няма друго обяснение за това, тогава причината може да е бременност..

А слабостта също е характерна, когато дойде менструация..

Когато една жена има ранна бременност и преди закъснението на менструацията да е все още рано, често има състояние, сякаш е настинка. Това се дължи на факта, че имунитетът е намалял, тялото е отслабено и е по-малко способно да се бори с различни вируси. Жената може да се чувства понякога студена, понякога гореща или наистина малко болна.

Често бягане "малък". Това е нормално, когато настъпи бременност, но симптомите при диабета са еднакви..

Сред приятните промени е увеличаването на размера на гърдите. Вярно е, че млечните жлези стават по-чувствителни и болезнени при докосване..

Това явление е често срещано при ПМС и пристигането на овулация. Гърдите се подуват в рамките на една седмица след зачеването и ако зърната също станат по-тъмни, но вие наистина сте на ранен етап.

Ранните признаци на зачеването включват промяна във възприемането на миризмите и странни вкусови предпочитания. Едно момиче може да развие непоносимост към определени аромати и дори влошаване на благосъстоянието.

Заедно с чувствителното обоняние се добавя и промяната във вкусовете на храната. Не всеки иска солено и кисело, но рибата, смесена със сладолед или други нестандартни комбинации от храни, може да бъде.

Твърде много слюнка в устата означава бременност. Това е доста неприятен признак за ранно оплождане..

Поради него момичетата бързо губят не излишни килограми, честото поглъщане на големи количества слюнка носи със себе си възпалителни процеси в стомаха.

Ранната бременност може лесно да се разхожда с ПМС.

Психологичният признак на ранна бременност

По време на узряването на плода в тялото настъпва преструктуриране, хормоналният фон се променя. Прогестеронът „оживява“ и удря психиката на бъдещата майка.

Бременната жена става хленчеща, раздразнителна, негодуваща, отсъстваща и забравяща. Може често да пристига и в състояние на апатия.

Всички тези проблеми постепенно изчезват заедно с изравняването на хормоналния фон. Но не са необичайни дамите да се държат по този начин преди менструация..

Признаци на бременност - за отделяне и млечница

Когато бебето е заченато и все още няма забавяне на менструацията, обърнете внимание на вагиналното си отделяне. Може да станат малко червеникави, но не трябва да има много от тях. Това може да е петно ​​или няколко капки върху прането..

Може би главно в ранните етапи, когато ембрионът се прикрепя към матката. Подсиреното отделяне или млечница също е чест спътник на бременни жени и не само. Това се дължи на увеличаването на водородните йони във вагиналната среда..

Относно треска, главоболие и натиск

Преди закъснението на менструацията, когато бременността е много ранна, кръвното налягане на жената спада. Телесната температура също може да се повиши без причина и главоболие..

Главоболието обаче не е пряк признак на зачеването, защото има много повече причини за това..

Хемороиди, болки в кръста и тежест в матката

Ранен признак, че е настъпило зачеване, е увеличаване на притока на кръв към тазовите органи..

Момичето повече от всякога чувства, че има утроба и нещо се случва в нея. Жените, които са раждали повече от веднъж, често имат хемороиди в ранните етапи. Също така може да „стреля“ в областта на таза и долната част на гърба през всичките девет месеца.

Подуване на корема, запек и лошо храносмилане

Често срещан ранен признак на бременност е подуването на корема. Работата на храносмилателната система се забавя и скоростта на движение на храната намалява.

Това може да доведе до лошо храносмилане, но по-често запек. Може също така да създадете впечатлението, че стомахът е станал по-голям. Но всичко това се дължи на газове в червата. Не е изключена загуба на апетит.

Признаци на бременност - относно сексуалното желание

Той може да намалее или да изчезне изобщо. Причината е същата: глобално преструктуриране на организма и хормонални колебания. С течение на времето сексуалното привличане може, напротив, да се увеличи още повече..

Относно подпухналостта

В ранните етапи на бременността момичето може да изпитва затруднения при свиване и разтваряне на юмрук. Това се случва, когато се задържат соли и излишната течност..

Какво показва графиката на базалната температура

Ако внимателно и дълго време наблюдавате базалната температура, не бива да пропускате ранния период на зачеването. Ще забележите рязък спад на температурата във втората част на менструалния цикъл с продължителност един ден.

Това се нарича още ретракция на имплантацията. Тогава базалната температура ще се повиши до 37 градуса по Целзий и ще продължи да се задържа. Такива скокове се дължат на намаляване на прогестерона и след това на увеличаване на естрогена..

Признаци на ранна бременност, които се считат за "популярни":

 • Метален вкус в устата;
 • Хъркане насън;
 • Съдова мрежа на гърдите.

Каквото и да беше, но първите признаци на бременност, преди закъснението, и времето трябва да бъде определено от лекаря. Освен това е лесно да ги объркате с други сериозни заболявания и заболявания..

Във всеки случай, ако забележите необичайни за себе си симптоми, не отлагайте да отидете на лекари..

За да не си натрошите мозъка за пореден път и да не се измъчвате от очаквания, най-лесният начин е да изчакате, докато дойде закъснението и да си купите тест за бременност. Тогава ще има само две възможности: пристигането на менструация или нов живот във вас..

Признаци на бременност преди забавяне: какво ще каже и какво ще заблуди

Съвременните тестове определят бременността от първия ден на забавяне. Но се оказва, че има редица промени, които ще накарат една жена с не по-малка точност относно предстоящото попълване. Две ивици върху тестото са радостна изненада за някои. А за тези, които знаят как да различават признаците на бременност преди забавяне - просто още едно потвърждение.

Благополучие в ранните дни

Един от широко разпространените признаци на бъдещото майчинство е драматичната промяна в благосъстоянието. Възприемането на околния свят се променя пред очите ни.

Умора, подобна на „тежестта в тялото“. Много хора съобщават за необичайно бърза умора. Сънливостта се появява без видима причина, дори ако денят преди бъдещата майка е имала достатъчно почивка. Изглежда, че със съня е невъзможно да се бориш. И плюс към всичко, разсеяността, присъща на всички коремчета, без изключение. Особено трудно е работещите жени с нередовен труд или работа на смени да издържат на такова състояние..

От първия ден след зачеването концентрацията на прогестерон и други хормони на бременността в тялото на майката се увеличава. Благодарение на това всички телесни системи работят за запазване и развитие на бъдещото бебе. Тъй като хормоните не могат да действат селективно, само когато е необходимо, има "странични" ефекти, които могат да се разглеждат като признаци на бременност в ранните етапи преди закъснението:

 • храносмилането е нарушено;
 • възприемане на миризми;
 • изкривяване на вкусовете;
 • се появява сутрешно гадене;
 • липса или повишен апетит;
 • проблеми с червата и други.

Сред най-сигурните признаци на майките са чувствителността към миризмите и внезапната поява на нови вкусови предпочитания. Жена улавя незабележими преди миризми, не толерира тютюневия дим и отработените газове или, напротив, отбелязва необичайна жажда за този "аромат", както и за миризмата на лак за нокти. Миризмата на пържено, алкохол, суров парфюм е отвратителна.

Предпочитанията за вкус се променят. Някой е привлечен от солено, други - от сладко. Има желание да се съчетаят несъвместимите - краставица и сладолед. Внезапният глад за нови продукти също сигнализира за пристигането на дългоочаквано събитие.

Сутрин се втвърдява малко. Сутрешното гадене се наблюдава както през първата седмица на закъснението, така и периодично се появява през всичките 9 месеца. За съжаление, малко майки могат да се похвалят с отлично здраве, докато носят корема си. Неприятно чувство на гадене и нежелание дори да се види храна, последвано от пристъпи на глад.

Важно! Всички тези признаци се появяват в различна степен и пропорции, внезапно. Затова бъдещите майки просто са объркани, по-често ги свързват с липса на витамини, пренапрежение, лошо хранене или неразположение..

Видими промени

Нека изминат няколко дни от началото на нов живот, но толкова много се е променило. Ранните признаци на бременност преди закъснението се появяват във външния вид на жената. Приятели забелязват, че лицето на бъдещата майка се е променило малко. Причината е подуване:

 • лицето е закръглено и изглежда, че жената току-що се е събудила;
 • подуване на пръстите се усеща, ако ги стиснете в юмрук;
 • до вечерта, удобни сутрин, обувките стават тесни.

Поради хормонални промени могат да възникнат кожни проблеми. Жените, които са имали перфектна кожа преди зачеването, съобщават за акне или пъпки.

Важно! Не трябва да прибягвате до кардинално лечение на кожни обриви и акне. Достатъчно е да се придържате към общите правила за хигиена. Обикновено след раждането състоянието на кожата се нормализира..

Дори много бледи дами имат красив руж. Този ефект е свързан с повишено кръвообращение. Особено се забелязва в късния следобед..

Пигментацията на условната линия, водеща от пъпа до долната част на корема, също се нарича визуален знак. С течение на времето става по-тъмно.

Чувствата в областта на гърдите и външният й вид също трябва да алармират жената..

Ранните признаци на бременност включват:

 1. Видна венозна мрежа, която се показва през кожата на гърдата;
 2. леко или силно потъмняване на кожата на зърната;
 3. гърдата се пълни, става по-еластична, увеличава обема си.

Ненормално отделяне

Можете да разберете за настъпването на „интересна ситуация“ още 6-12 дни след незащитен полов акт. Оскъдното жълтеникаво-кафяво отделяне показва, че оплодената яйцеклетка се е прикрепила към стената на матката. Много от форумите казват, че първоначално са взели имплантационно кървене за менструация, въпреки че естеството и преждевременното освобождаване са били тревожни. След закъснението могат да се появят едни и същи следи. Към които трябва да се лекувате по-внимателно и да уведомите Вашия лекар. Тъй като това явление често сигнализира за риск от спонтанен аборт.

След успешно зачеване се наблюдава увеличаване на влагалищното течение. Така че тялото на майката се грижи за бъдещото бебе и предпазва от инфекции. Мукозният секрет съдържа висока концентрация на водородни йони. Те блокират пътя на вредните бактерии.

Млечница в първите дни на бременността

Всъщност такова неприятно заболяване като млечница справедливо се счита за верен спътник на бременността. Основните причини за млечница в ранните етапи включват:

 1. активният растеж на гъбичките се появява в първите дни на бременността в резултат на отслабването на защитните функции, тъй като след оплождането тялото на майката трябва да се адаптира към изпълнението на нови задачи във възможно най-кратък срок;
 2. драстични промени в хормоналните нива, скорост на шоков растеж на hCG и прогестерон в кръвта, също допринасят за млечница.

Различна ли е млечницата по време на бременност? Според гинеколозите и самите бременни жени кандидозата при бъдещите майки няма особени разлики. Проявява се като усещане за парене, дискомфорт, сърбеж, промяна в характера на отделянето - бели, с правилна консистенция, кремообразни или сиреневи следи по прането. Понякога има неприятна миризма, което е симптом и на други инфекции.

Млечницата постоянен спътник ли е на бременните жени??

Важно! Най-често млечницата се проявява в „интересна позиция“ при жени, които вече са се сблъсквали с подобен проблем и се проявява „във всички цветове“.

Най-малкото, кандидозата заплашва тези, които не са я имали преди бременността. Или болестта е латентно лека.

Така че, ако нямаше млечница по време на овулацията, тогава 3-4 дни след незащитен секс, неприятно заболяване може да разкаже за настъпването на дългоочаквана бременност дори преди закъснението на менструацията. Ако двойка планира бебе, трябва да бъдете много внимателни при лечение на млечница. Препоръчително е да се използват лекарства, които са разрешени при раждане на бебе, дори на етапа на планиране.

Месечният скок в хормоните по време на овулацията също често е придружен от млечница, която преминава без лечение. Не трябва да оставяте млечница без надзор по време на бременност. В допълнение към дискомфорта, болестта заплашва с инфекция на бебето по време на раждането. В бъдеще детето е по-вероятно да страда от настинки. Също така рискът от разкъсване по време на вагинално раждане се увеличава значително..

Базална температура

Индикаторите за базална температура се наблюдават по две причини:

 1. опитвайки се да „използва момента” за дългоочаквана бременност и с нетърпение очаква първите признаци на бременност;
 2. температурен метод на контрацепция.

Има и друг показател, който много жени записват, но не всички знаят значението му..

Имплантационна депресия - рязко намаляване на базалната температура за един ден, което може да показва прикрепването на оплодено яйце към стената на матката.

Как и защо възниква потъването на имплантацията? Тъй като менструалният цикъл има три фази:

 1. узряване на яйцето;
 2. овулация - киселата среда се заменя с алкална;
 3. месечно.

За да може температурният метод за определяне на овулацията да работи безотказно, измерванията трябва да се извършват с висока точност и спазване на всички условия. Всички данни се улавят, след което точките се свързват, за да образуват крива. Ако разгледаме динамиката на промените в BT, като използваме примера на таблицата, може да се види, че в първата фаза на MC, показателите са в диапазона от 37-37,5 g.

След овулацията е отбелязано намаляване на показателите с около 1 градус. Когато индикаторът спадне рязко със 7-9 дни и след 24 часа отново се повиши, това означава, че е имало ретракция на имплантацията, което с висока степен на вероятност сигнализира за настъпване на бременност. Това може да се види ясно на графиката..

Важно! Индикаторът може да се счита за относително точен, ако наблюдавате базалната температура поне три месеца.

BT показателите също се влияят от стреса, антибиотиците и други мощни лекарства. Следователно BZ трябва да се разглежда като признак на бременност в комбинация с други „симптоми“.

Какво чувства една жена след закъснение?

Самото отсъствие на менструация навреме вече е повод да се замислите: бременна ли сте? Съвременната медицина ви позволява да определите бременността с висока точност и да не разчитате на признаци в деня на забавянето:

 • Ултразвук;
 • преглед на гинекологичен стол;
 • анализ на hCG;
 • тест за бременност.

Следователно, останалите признаци на бременност могат да служат само като оправдание за контакт с гинеколог или отиване до най-близката аптека. В допълнение към вече изброените в ранните етапи на забавяне на менструацията, бъдещата майка може да изпита:

 • крампи в мускула на прасеца;
 • болка в гърба;
 • болка в долната част на корема;
 • повишена емоционалност;
 • чести позиви за уриниране;
 • разстройство или запек, обостряне на хемороиди;
 • ниско налягане;
 • температурни промени: хвърля пот, след това треска, състояние, подобно на настинка;
 • сексуалното желание се увеличава или изчезва;
 • изтръпване в матката;
 • дискомфорт при седене и други.

Важно! Тези явления, включително липсата на менструация, също могат да бъдат симптоми на заболяването. Затова не отлагайте посещението при лекар..

Послеслов

Хората се опитваха да предскажат развитието на повечето събития: от времето, до приближаването на комета към Земята. Това вероятно е причината да има народни знаци за всички случаи. Бременността не е изключение. Например, някога се е вярвало, че вкусът на желязо в устата или хъркането на млада жена насън показва скорошно попълване в семейството. Въпреки че такива популярни признаци на бременност преди забавяне не се подкрепят от статистически данни или научни обосновки.

Без значение как дамите се опитват да познаят бременността почти веднага, лекарите все още не са определили точните и безспорни признаци на успешно зачеване преди закъснението.