Ако по време на кърмене се появи менструация, тогава женското тяло отново е готово да забременее. Важно е да се разбере, че менструацията не започва веднага след раждането. В рамките на 4-6 седмици след раждането на бебето - независимо дали е естествено или чрез цезарово сечение, няма значение - матката се свива и възвръща първоначалния си размер. През този период жената също има кървене, което се нарича лохии. Те нямат нищо общо с менструацията: те са само доказателство, че лигавицата на матката се възстановява и зараства след раждането. Времето за пристигане на менструацията с кърменето е индивидуално и зависи от много фактори. Те са тясно свързани с физиологичните процеси в тялото на жена, която наскоро е родила..

Защо менструацията не идва с кърменето

Кърменето и менструацията са свързани. Хормонът пролактин е отговорен за производството на мляко, което пречи на производството на хормони в яйчниците. При високи концентрации на пролактин в организма менструалният цикъл отсъства като такъв. Това означава, че менструацията става невъзможна при ХС. Известно е, че най-голямо количество от този хормон се произвежда от 2 до 6 сутринта. При често кърмене постоянно се поддържа висока концентрация на пролактин в организма. Ето защо при жените, които прикачват бебе при поискване, менструацията по време на кърмене започва по-късно, отколкото при тези, които от ранна детска възраст установяват диета с дълга пауза през нощта..

Когато менструалният цикъл се възстановява по време на кърмене

При повечето кърмещи жени на фона на лактацията менструацията се възобновява след година или една и половина след раждането, след около една трета - след 7-12 месеца. При някои млади майки менструацията започва 3–6 месеца след раждането, в редки случаи тя не идва повече от 2 години. Ако вашият период е нередовен за дълго време по време на кърмене, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Какво определя времето на настъпване на менструацията при кърмене

От честотата на кърмене. Ако жената често кърми бебето си (на всеки 2-3 часа), тялото поддържа висока концентрация на пролактин, която инхибира работата на яйчниците. Когато бебето се допълва с адаптирано мляко или се въвеждат нови храни, интервалът между прикачванията се увеличава. Поради тази причина нивата на пролактин спадат и цикълът може да се възстанови. Ако по време на лактацията менструацията вече е започнала, вече не е възможно да я „отмените“, като увеличите броя на приложенията.

От индивидуалните характеристики на организма. Възстановяването на менструацията зависи изцяло от хормоналните нива. Той е индивидуален за всяка жена, така че времето за възобновяване на менструацията по време на кърмене може да варира значително. Те се влияят от наследствени фактори, тип тяло и т.н..

От сложността на пренесеното раждане. Нараняването и други усложнения както при майката, така и при бебето могат да повлияят на кърменето. Например, ако бебето се роди преждевременно и не смуче добре млякото, количеството му може да намалее. В същото време нивата на пролактин падат и по време на кърменето може да започне менструация. Усложненията при майката засягат и хормоналния фон и общото състояние на репродуктивната система, а оттам и времето за възстановяване на репродуктивната функция..

От наличието на хронични заболявания на гениталната област. Възпалителните и инфекциозните патологии също влияят върху възможността за настъпване на критични дни с кърменето. Ако менструацията не се върне дълго време, това може да е първият симптом на гениталните заболявания. За да изясните причината за патологията и избора на лечение, трябва да се консултирате с лекар.

Трябва ли да прекъсвате кърменето по време на менструацията?

Менструацията по време на кърмене не влияе по никакъв начин на качеството на кърмата, така че няма нужда да прекъсвате кърменето. Процесите в майчиното тяло, противно на общоприетото схващане, не оказват влияние върху качеството на храненето на бебето. В „тези“ дни млякото не променя вкуса си и не губи полезните си свойства. Не се изисква да го замествате със смес. Ако менструацията дойде по време на кърмене, количеството мляко под влияние на хормонални промени може леко да намалее - това е вариант на нормата.

Особености на менструацията по време на кърмене

Редовност. През първите два до три цикъла периодите по време на кърмене са нередовни. Те могат да идват по-често или по-рядко от стандартните 28 дни. Ако неуспехите в цикъла продължават повече от 3 месеца, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Интензивност. Ако менструацията започне по време на кърмене, жената може да забележи, че има повече или по-малко отделяне, отколкото преди раждането. Това се дължи на физиологичните промени, настъпили в тялото. Въпреки това, при някои жени интензивността на менструацията остава същата..

Болезненост След раждането много жени забелязват, че менструацията вече не е придружена от болка. Това се дължи на промяна в положението и формата на матката. За мнозина обаче критичните дни са придружени от същия дискомфорт, както преди. Ако по време на кърменето настъпи периодът ви, може да изпитате дискомфорт в долната част на корема, свързан с свиване на матката.

Използване на тампони по време на менструация по време на кърмене

Ако вашият период започне по време на кърмене, жената може да използва всякакви удобни за нея хигиенни продукти, включително o.b.® тампони. За да се чувствате комфортно по време на менструация, изберете продукти с оптимална абсорбция:

 1. o.b.®ProComfortMini или Normal са малки, тънки тампони с копринена повърхност SilkTouch ™ и заострен връх за още по-удобно поставяне. Най-добрият вариант за жени, чиито периоди по време на кърмене са станали оскъдни или умерено интензивни;
 2. o.b.®ProComfortSuper или Super Plus - тези хигиенни продукти са полезни за редовни или тежки периоди. Спиралните канали FluidLock TM осигуряват надеждна защита срещу течове.

Всичко, което трябва да знаете за периода си, докато кърмите

По време на бременността и след раждането тялото на жената претърпява радикални промени. Мама има нужда от време, за да се възстанови. Това важи и за менструалния цикъл. Обикновено през първите месеци то отсъства и се възстановява по-късно и за всяка жена това се случва по различно време.

Мензисът може да продължи въпреки кърменето. Майките се паникьосват, измъчват се с въпроса дали това е вредно за детето. Менструацията по време на кърмене е естествен процес, който не представлява опасност за бебето. Трябва да се отбележи, че различни фактори влияят върху възстановяването на цикъла, включително лактацията..

Lochia: какво е това

След раждането жените имат кървави отделяния, които бъркат с факта, че е дошла менструация. Това е грешка: след толкова кратък период от време след раждането на дете цикълът не се възстановява. Тези секрети са маточни и се наричат ​​лохии. Те продължават около 5-7 седмици след раждането..

Появата на лохии се причинява от заздравяването на матката на майката след отхвърляне на плацентата. Процесът на оздравяване е индивидуален и зависи от следните фактори:

 • по време на бременност и раждане;
 • общо състояние на организма.

Период на възстановяване на менструалния цикъл

Най-често, когато бебето е кърмено, менструациите не започват. Съществува обаче възможността цикълът да се възстанови рано. В тази ситуация няма причина за паника - ако сте дошли, значи има причина за това. Менструацията може да премине под въздействието на определени фактори.

 1. Когато една жена редовно кърми бебето си по негова молба, менструацията може да започне след спиране на лактацията..
 2. Ако при въвеждане на допълнителни храни бебето консумира намалено количество мляко, тогава цикълът ще се възстанови за по-кратък период от време..
 3. При смесено хранене цикълът се възстановява 2-3 месеца след раждането.
 4. При липса на лактация менструацията започва в рамките на 8-10 седмици след раждането на бебето. В някои случаи обаче е възможно забавяне - това зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло..

След възстановяването на цикъла, жена понякога се сблъсква с такъв проблем като нередовни менструации по време на кърмене. Това е нормално, защото тялото все още не се е „възстановило“ напълно.

Фактори, влияещи върху възстановяването на цикъла

Много жени се чудят кога може да започне периодът им след раждането. Възстановяването на цикъла зависи от много фактори, а сред основните са следните:

 • по време на раждане (естествено или цезарово сечение);
 • майката има хормонален дисбаланс;
 • стресови ситуации.

Когато хранете новородено с кърма, жената трябва да бъде много внимателна към себе си. Бебето е тясно свързано с майката, поради което то усеща и най-малките отклонения в нейното настроение. Спете достатъчно и избягвайте стреса, за да не нарушите лактацията.

Възможно ли е да кърмите по време на менструация

Ако дойде менструация и жената нахрани бебето си с млякото си, тя започва да се тревожи дали е опасно. Съществува погрешен стереотип, че когато цикълът се възстанови, е необходимо бебето да се отучи от кърмене.

Няма значение дали периодът ви изтича или не - бебето трябва да продължи да кърми възможно най-дълго. Кърмата играе много важна роля за формирането на детския имунитет и развитието на други телесни системи. С него бебето получава витамини и минерали..

Единственият проблем, с който може да се сблъска една майка, е, че когато започне периодът й, лактацията намалява. Този проблем обаче може да бъде успешно решен. Известно време прихващайте бебето по-често към гърдите и използвайте чайове за кърмене, които се продават в аптеките.

Менструацията по време на кърмене не влияе отрицателно върху развитието на бебето. Това е нормално, природно явление..

Променя ли се вкусът на млякото, когато се възстанови менструалният цикъл?

Много жени спират да кърмят през периода си. Това не трябва да се прави поради причината, че тези действия допринасят за спиране на лактацията след няколко дни..

Има мнение, че вкусът на кърмата се променя по време на менструация. Експертите доказаха, че това е просто стереотип, който не е надежден.

Съвети за тези майки, които започват менструация, докато кърмят.

 1. Вкусът на произведеното мляко не се променя - продължете да храните бебето по същия начин, както преди.
 2. По-често се къпете, тъй като ароматът на жената се променя по време на менструация и бебетата могат да откажат да се хранят поради тази причина.
 3. Опитайте се да бъдете спокойни и да избягвате стреса, тъй като детето усеща всичко. Ако мама е нервна, той също се притеснява. Това е придружено от лош сън и чест плач..

Невъзможно е да се спре храненето на детето по естествен път, тъй като само по този начин то укрепва имунитета си и получава антитела. Последните му помагат да се бори с вирусите от околната среда. Не слушайте тези, които казват, че вкусът на мляко се променя с менструацията. Това не е така, въпреки че нашите баби бяха сигурни в това.

Ако бебето е отказало да се закачи за гърдата, струва си да прибягвате по-често до хигиенни процедури, тъй като потните жлези са разположени близо до ареолата на зърното. Вкусът може да е специфичен поради факта, че се смесва с миризмата на изпотяване.

Промени в цикъла

При жените забавянето е причина за паника, но менструацията след кърмене вече няма да бъде същата като преди раждането. Тялото е претърпяло вътрешни промени и закъснението може да е признак на лек хормонален дисбаланс. Ако един месец изминат 5 дни, а следващия - 3, не се притеснявайте.

Цервикалният канал се разширява след раждането, така че няма нужда да се паникьосвате, когато менструацията ви е по-обилна от преди. Отначало тялото ще се възстанови и едва след 9-11 месеца цикълът ще се възстанови. За някои може да се възстанови за една година. Всичко зависи от характеристиките на тялото и от това колко време след раждането майката е кърмила бебето.

За бебето кърменето е много важно, особено в началото, когато то все още е много слабо. Не лишавайте бебето си от гърдите, дори ако менструацията ви е минала по-рано, отколкото сте очаквали. Нищо не може да бъде по-здравословно за бебето от кърмата.

Менструация с кърмене: когато започва менструацията, как влияе кърмата

След раждането на дете в женското тяло активно се произвежда хормон, наречен пролактин. Той стимулира образуването на кърма, потиска съзряването на яйцеклетката и началото на менструацията. Изписванията от гениталиите, които жената може да сбърка с менструация, се наричат ​​лохии, те се появяват няколко дни след раждането на детето, независимо дали е било естествено раждане или цезарово сечение. Първоначално те имат кървав вид, който постепенно е в състояние да се превърне в по-блед, жълтеникав или бял цвят. Този процес е свързан с следродилното прочистване на маточната кухина. Нормализирането на менструалния цикъл след раждането настъпва индивидуално и може да отнеме дълъг период. Този процес зависи от много фактори: дали жената кърми, колко редовно е храненето, началото на въвеждането на допълнителни храни и добавки.

 • 1 Възстановяване на менструалната функция след раждане
 • 2 причини за появата на менструация по време на кърмене
 • 3 Промени в менструалния цикъл след раждането
 • 4 Как мензисът влияе на кърмата
 • 5 Кога да посетите лекар

Нормализирането на хормоналната функция и менструалния цикъл при жените е строго индивидуално. Според осреднени данни при майки, които хранят бебето си с кърма при поискване и навреме въвеждат допълнителни храни (от 6 месеца), менструацията обикновено се появява 8 месеца след раждането на син или дъщеря. Това се дължи на намаляване на производството на пролактин, което насърчава узряването на яйцеклетките..

Ако бебето често се прилага на гърдата, следвайки схемата на хранене, почивката между ежедневните хранения трябва да бъде не повече от 4 часа, а през нощта - максимум 6. Зърната и залъгалките не трябва да се използват, ако има достатъчно кърма.

Кърменето (кърменето) и отсъствието на менструация може да продължи от една година до 2 години след раждането на бебето.

Ако майката по някаква причина не кърми бебето, тогава менструацията може да се появи още 2 месеца след раждането.

Понякога менструацията може да започне по време на кърмене по-рано от посочения период, което е свързано с редица причини:

 • използването на смесено хранене (допълнително хранене с млечна смес или добавяне с вода);
 • рядко прихващане на бебето към гърдата;
 • липса на хранене през нощта;
 • въвеждане на допълващи храни;
 • прием на хормонални лекарства.

Добавянето и допълването на бебе със зърно по време на хепатит В води до намаляване на нуждата му от храна и течности, което намалява броя на кърменето. В отговор на това тялото на жената реагира, като намалява производството на пролактин, за да намали производството на мляко, което създава благоприятни условия за узряването на яйцеклетката, поради което при кърмене се появява менструация.

Тъй като хормоналният баланс на жената остава нестабилен за дълго време, не трябва да се очаква бързо възстановяване на редовния менструален цикъл. Първите няколко цикъла може да са нередовни, което е нормално. Първият менструален поток след раждането може да бъде обилен, да продължи повече от седмица, понякога придружен от болезненост в долната част на корема.

Често възниква ситуация, когато менструацията след раждането е започнала и е изчезнала, което не трябва да предизвиква паника, предвид нестабилния хормонален фон на жената. Но ако през този период е имало незащитен полов акт, трябва да се направи тест за бременност, тъй като многократното зачеване може да повлияе на такова забавяне на менструацията..

Много жени се страхуват, че вкусът на млякото се променя по време на менструация, така че не трябва да кърмите бебето си по време на менструация. Няма обаче медицински данни в подкрепа на този факт..

Д-р Е. Комаровски подчертава, че наличието на менструация по време на кърмене не засяга кърмата, не е противопоказание за кърмене и причина за отбиването на бебето.

В първите дни на менструацията някои жени отбелязват, че се образува малко кърма, но след 2-3 дни всичко се нормализира.

Когато се храните по време на менструация, бебето ви може да изглежда неспокойно. Това се дължи на факта, че в днешно време гръдните канали са донякъде стеснени, поради което детето трябва да положи повече усилия, за да си набави храна..

По време на менструация работата на потните жлези на кърмачка се увеличава, така че неприятната за бебето неприятна миризма ще го отблъсне. В този случай на жената се препоръчва да се къпе по-често, като прави това преди всяко хранене на сина или дъщеря си..

Има ситуации, в които трябва да се консултирате с гинеколог:

 • Ако са минали повече от 3 месеца след прекратяване на лактацията и кърменето, бременността се изключва, тъй като тестът е отрицателен и менструацията не преминава.
 • Ако след първите няколко менструални цикъла има забавяне и тестът показва положителен резултат. Акушерът с помощта на ултразвуково сканиране ще потвърди наличието на бременност или, в негово отсъствие, ще изпрати за консултация с гинеколог.

Необходимо е внимателно да се наблюдава възстановяването на нормалния цикъл, от което ще зависи възможността за поява на деца в бъдеще.

Менструация и кърмене!

Реших да публикувам това след неотдавнашен пост от момиче, което изведнъж започна менструацията си. И по някаква причина повечето от нашите дами казаха, че хепатитът В и менструацията по никакъв начин не са свързани. НО намерих точно такава статия, авторство на лекари... Всъщност Addiction Direct.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане

Един от въпросите, които често възникват при жените след раждането, е въпросът кога нормално трябва да се възстанови менструалният цикъл и каква е причината за ранното или късното начало на менструацията след раждането..

Ако говорим за онези норми, които първоначално са били въведени от природата за една жена, тогава много експерти твърдят, че е нормално за липсата на менструация през целия период на кърмене. Повтаряме обаче - това е първоначалната настройка, определена в онези дни, когато майките са хранели децата си не по-късно от шест месеца или една година, както по наше време, но до две или три години, т.е. докато бебето може да премине към пълноценна храна за възрастни.

Бебешката храна и заедно с това ранното въвеждане на допълнителни храни е сравнително скорошно изобретение. Преди това, през хилядолетията от съществуването на човешката раса, дете се раждаше само естествено, хранено изключително с майчино мляко и, разбира се, без никакъв режим, но, както бихме казали сега, при поискване. И през целия този дълъг период на менструация, жената не е имала - това е физиологичната норма, към която е ориентирана ендокринната система на жената.

През последните десетилетия обаче поради редица причини тази норма беше отхвърлена. По-специално този неуспех е свързан с активното използване от жени на хормонални лекарства за контрацепция, медицинско раждане, при което също се използват хормони, и много други фактори..

В допълнение, ранното въвеждане на допълващи храни и ранното (според стандартите на нашите предци) отбиване на бебе също влияят на по-ранното възстановяване на менструалния цикъл. Да не говорим, че много млади майки по една или друга причина изобщо не кърмят - в този случай менструацията може да дойде месец след раждането.

И така, нека видим как репродуктивната функция на жената се възстановява след раждането и следователно месечният цикъл..

По време на бременност и раждане много системи в женското тяло претърпяват доста сериозни промени. Обикновено им отнема 6-8 седмици, за да се възстановят. За хормоналната система и млечните жлези обаче този период се увеличава поради лактацията..

В следродилния период ендокринната система на жената, под въздействието на хипофизната жлеза („проводник на ендокринната система“), започва активно да произвежда хормона пролактин, „млечен хормон“. Пролактинът стимулира производството на мляко при родила жена и същевременно потиска цикличното производство на хормони в яйчника. Тази функция на пролактина води до факта, че яйцеклетките на жената не узряват и овулацията, т.е. освобождаването на яйцеклетката от яйчника, не настъпва. И ако не настъпи овулация, тогава не се случва и менструация..

Тъй като възстановяването на менструацията е преди всичко хормонален процес, нейната скорост е свързана със скоростта на възстановяване на хормоналния фон на женското тяло след раждането. И тази скорост зависи на първо място от това как протича кърменето..
Ако детето е напълно естествено, тоест кърми и получава само кърма при поискване, по всяко време на деня или нощта, тогава менструацията често настъпва едва до края на първата година от живота на бебето, т.е. до края на лактационния период.
Когато майката въвежда допълнителни храни, т.е. детето престава да консумира кърмата толкова активно, тогава може да настъпи менструация преди края на лактацията.
Ако храненето на бебето се смесва от самото начало, т.е. бебето получава не само кърма, но и изкуствено хранене, тогава менструацията на майката обикновено се възстановява до 3-4 месеца след раждането.
Ако жената изобщо не кърми, тогава способността за овулация, а оттам и менструалния цикъл, се възстановява още по-рано, около 10-12 седмици след раждането.

Обърнете внимание, че толкова ясно периодът на възстановяване на менструалния цикъл зависи точно от начина на хранене на детето, а не от това как е протекло раждането, както смятат много млади майки. Както след вагинално раждане, така и след цезарово сечение, възстановяването на менструалния цикъл може да настъпи по-късно или по-рано, в зависимост от начина на хранене.

Кога трябва да започне менструацията ви с кърмене?

По време на бременността женското тяло претърпява драстични хормонални промени, поради което след раждането отнема известно време, за да възстанови предишните си функции, включително менструалните. Също така, следродилната аменорея дава време на женското тяло да попълни вътрешните ресурси, изразходвани за раждането на плода. Съвсем нормална ситуация е, че няма критични дни по време на кърмене, но е възможно след няколко месеца след раждането менструацията да започне дори по време на кърмене.

Трябва да се разбере, че веднага след раждането, лохиите, отделянето след раждането, което няма нищо общо с менструацията, напускат тялото на жената. Първите седмици след раждането те изглеждат и се чувстват наистина сходни по последователност с разпоредбите, но с течение на времето интензивността им намалява и цветът става жълтеникав. Lochia трае 4-6 седмици и в редки случаи те се проточват в продължение на 2 месеца, ако този период е по-дълъг, тогава определено трябва да се свържете със специалист.

След като лохиите свършат, трябва да изчакате пълното възстановяване на организма и да се подготвите за нормализиране на менструалния цикъл, за всички жени периодът на възстановяване е индивидуален и зависи главно от начина на хранене на бебето. В тази статия ще разберем кога започва менструацията след раждане с кърмене и изкуствено хранене, както и кога менструацията идва след НВ.

Възможно ли е да кърмите по време на менструация

Когато започват критични дни, когато кърмите жена, това е доста често срещана ситуация, но някои майки започват да се страхуват и да се чудят дали е възможно да кърмят по време на менструация и как влияят на НВ. Някои неопитни майки погрешно вярват, че кърменето трябва да бъде спряно по време на менструация..

Специалистите казват, че кърменето на бебето трябва да се прави възможно най-дълго, без да се спира кърменето по време на менструация. В края на краищата този естествен продукт помага за развитието на всички системи на тялото на новороденото и е отговорен за формирането на имунитета на бебето. Само човешкото мляко съдържа всички необходими витамини и минерали, необходими за пълноценното развитие на бебето.

Често срещан проблем, пред който е изправена една майка, когато периодът й започва с кърменето, е, че количеството мляко намалява. За да увеличите производството му, можете да приемате чайове за лактация и по-често да прилагате новороденото към гърдата..

Друг стереотип, който кара майките да спрат да хранят бебетата си с млякото си през редовни периоди, е мнението, че менструацията влияе върху вкуса на кърмата. И така, променя ли се вкусът на кърмата през месечните дни? Вкусовите характеристики на млякото се променят, когато жената обръща недостатъчно внимание на личната хигиена, тъй като потните жлези са разположени около ареолата и когато миризмата на пот и мляко се смеси, бебето може да откаже да яде.

Експертите препоръчват кърмещите майки да се измиват по-често по време на наредбите, така че миризмата на отделяне да не накара бебето да отхвърли гърдата. Също така не трябва самостоятелно да отбивате новородено от кърма за периода на менструация, тъй като поради това производството на пролактин може напълно да спре за броени дни..

При бебета, които са кърмени дълго време, имунитетът им се засилва, тялото им получава антитела, които могат да се борят с вирусите, които са в околната среда. Ето защо не трябва да прекъсвате храненето за периода на менструация или да го спирате по ваша собствена инициатива..

Причини за отсъствие на менструация с НВ

За много млади кърмещи майки регулирането идва само година след раждането на бебето. Това е вариант на нормата, тъй като по време на лактацията тялото произвежда пролактин, хормон, отговорен за синтеза на мляко. Той намалява активността на прогестерона, който е отговорен за образуването на яйцеклетката и началото на овулацията. Ако кърмите, тялото не произвежда този хормон, яйцеклетката не узрява, менструацията не се появява и младата майка не забременява. Това явление се нарича "лактационна аменорея". Замяната на един хормон с друг и обяснява защо няма периоди при кърмене.

Кърменето е краткосрочен период, веднага щом нивото на пролактин започне да намалява, количеството произведено мляко намалява, нивото на прогестерон се увеличава, яйцеклетката започва да узрява и критичните дни започват.

Много често менструацията се появява много преди пълното спиране на лактацията и това е съвсем нормално при определени условия. Като правило има нередовни периоди по време на кърмене, които се нормализират в няколко цикъла. С пристигането на менструацията тялото сигнализира за своята готовност за ново оплождане и раждане на плода.

Кога да започнете след спиране на храненето

Доста е трудно да се каже колко точно след раждането ще започнат да действат разпоредбите, тъй като отговорът на този въпрос е чисто индивидуален и зависи от много фактори. Времето на настъпване на първите регулации може да бъде повлияно както от общото състояние на тялото на жената, така и от стресови ситуации, нервно пренапрежение, дневен режим, меню, хормонален фон, както и усложнения след раждането и различни заболявания.

Най-вече видът хранене влияе кога трябва да дойде менструация след раждането на бебето. Ако майката кърми бебето без допълнително хранене и произведеното кърма му е достатъчно, тогава критичните дни могат да започнат едва след завършване на GV. След една година тялото е напълно възстановено и вече е готово за ново зачеване, поради което дори при пълно кърмене по това време може да се появи менструация.

Някои майки нямат достатъчно собствено мляко за нормалното хранене на бебето или то има недостатъчно съдържание на мазнини, тогава има нужда от смесено хранене, когато в допълнение към майчиното мляко детето получава млечни формули. Чудя се кога след раждането в този случай може да започне менструация? Експертите признават, че се появяват 4-5 месеца след раждането, когато нивото на пролактин спада, а също така степента на неговия ефект върху функцията на яйчниците отслабва.

Менструацията след раждане с изкуствено хранене може да се появи веднага след излизането от лохиите.

При майките, които не кърмят, пролактинът не се произвежда и функциите на яйчниците бързо се възстановяват, така че е съвсем нормално, когато при този тип хранене менструацията настъпва месец след раждането. В зависимост от индивидуалните характеристики на организма, този времеви диапазон може да се разшири..

Когато менструацията настъпи за първи път след раждането, те имат редица отличителни черти:

 • за смесено хранене, оскъдният краткосрочен менструален поток е характерен за първите 2-3 цикъла;
 • съвсем нормално е, ако 2-3 цикъла подред са обилна менструация, но ако интензивността им не намалее на 4-ия цикъл, трябва да отидете на лекар;
 • отначало е разрешена нередовността на менструалния цикъл, може да продължи от 21 до 34 дни. Важно е също колко месечно изтичане и в какъв обем: за 3-8 дни трябва да се отделят от 20 до 80 мл кръв;
 • може да почувствате обичайните признаци на ПМС, известна болка по време на менструация в долната част на корема, виене на свят и емоционални скокове. А при някои майки, напротив, след раждането всички неудобни симптоми изчезват, тъй като матката променя обема и местоположението си.

Както можете да видите, времето на настъпване на менструацията не зависи от начина, по който е протекло раждането, този показател се влияе само от индивидуалните характеристики на тялото на жената и вида на хранене на бебето. Средната времева рамка ще бъде както следва:

 • при HB правилата трябва да дойдат след около година;
 • със смесени - след три месеца, максимум 6 след раждане;
 • с изкуствени - за един до два месеца.

След спиране на лактацията менструалният цикъл се възстановява след максимум два месеца, но ако това не се случи, е необходима спешна консултация с лекар, тъй като това явление може да има няколко обяснения:

 • хормонални нарушения;
 • болест;
 • зачеване.

Кърмя, менструацията ми мина - защо?

Повечето млади майки се интересуват дали отделянето може да премине по време на кърмене, когато причината е физиологична и кога си струва да се притеснявате и спешно да отидете на гинеколог.

Обичайно е да се отделят следните фактори, поради които менструацията идва по време на кърмене:

 • смесено хранене;
 • добавяне на превръзка;
 • намаляване на броя на кърмещите;
 • неспазване на режима на GW;
 • хормонални нарушения, които намаляват нивата на пролактин;
 • използването на лекарства, особено на хормонална основа;
 • липса на нощно кърмене.

Ако една жена спазва всички правила за ХС, храни бебето изключително с мляко и дори не пие малко вода, не използва лекарства, но все пак менструацията е изчезнала, което означава, че в организма е настъпил хормонален срив.

Менструацията по време на хранене не е причина за отбиване на бебето от гърдата, те могат само да предизвикат намаляване на отделянето на мляко, но при всякакви съмнения и притеснения и за да сте сигурни, че няма патологични причини, че менструацията е започнала, по-добре е да се подложите на гинекологичен преглед.

Промени в менструалния цикъл

Носенето на бебе, раждането и кърменето му водят до дълбоки хормонални промени в женското тяло, които определено влияят на менструалния цикъл. След като спрете да кърмите, то никога няма да бъде абсолютно същото, както преди бременността. Няма нужда да се паникьосвате, ако първите няколко месеца от периода ще имат различна продължителност, например в един цикъл те преминават за 5 дни, а в друг - за 3.

След раждането цервикалният канал се разширява до известна степен, така че е съвсем естествено регулирането да стане по-изобилно от преди. Пълното възстановяване на менструалния цикъл не настъпва по-рано от девет до единадесет месеца или дори след една година. Този период е различен за всички жени и зависи от честотата на хранене, продължителността на периода на хепатит В и индивидуалните характеристики на тялото на жената. Някои жени се притесняват от липсата на менструация в продължение на шест месеца или повече, но по време на кърмене това е нормално и не трябва да се паникьосвате от това. Но има ситуации, при появата на които посещението при лекар е неизбежно..

Кога да се притеснявате

По време и след кърменето може да се появи кървене, което изисква незабавно внимание на гинеколог. В следните ситуации само специалист може да предложи какво да се направи:

 • когато изписването след раждането рязко спре, това може да означава изкривяване на матката или развитие на ендометрит. Лохиите могат да се задържат и натрупват в маточната кухина, след което се диагностицира лохиометър;
 • ако три или повече менструални цикъла са много оскъдни, това може да сигнализира за хормонален дисбаланс или развитие на ендометрит;
 • ако шест месеца след завършване на кърменето се появяват нередовни периоди, както и ако те се появяват с дълги прекъсвания от два до три месеца или изобщо липсват, което може да е признак за нарушения във функционирането на яйчниците;
 • ако в продължение на няколко менструални цикъла има много обилни периоди подред със силна болка, това може да е знак, че в маточната кухина има остатъци от феталната мембрана;
 • ако обилната менструация е придружена не само от болка, но и от необичаен цвят и остра миризма на отделяне, което може да показва инфекция или злокачествено новообразувание;
 • мазилката е признак на възпалителни заболявания;
 • ако заедно с менструалното отделяне излиза и извара, подобна на извара, придружена от сърбеж, тогава можем да говорим за патологичния растеж на патогенната микрофлора във влагалището, а именно гъбички кандида, които са причина за кандидоза;
 • когато по време на кърмене детето не е хранено или допълнено с вода, но все пак е дошла менструация.

Много жени погрешно вярват, че кърменето може да се използва като метод за контрацепция, но това е фундаментално погрешно, следователно, в случай че възстановеният цикъл изчезне по време на кърмене, също е възможно да не се изключи настъпването на нова бременност.

За да установите точната причина за нарушението или липсата на регулация по време и след кърменето, трябва да потърсите помощ от специалист.

Нередовни периоди при кърмачка: нормални или не?

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането става постепенно. Следователно, нередовните периоди по време на кърмене са вариант на нормата. Неуспехът на цикъла е свързан с промяна в хормоналния баланс на фона на промени, настъпващи в организма. Периодът на възстановяване на репродуктивната система зависи от много параметри..

Може ли менструацията да започне, докато кърмите?

Пролактинът е отговорен за производството на мляко. Рецепторите за зърната са отговорни за поддържането на нивото на този хормон. Колкото по-често бебето е в гърдата, толкова повече пролактин се произвежда от хипофизната жлеза..

Естрогенът и прогестеронът са отговорни за нормализирането на менструалния график. Това са женски хормони, концентрацията и нивото на които се променя систематично. Те контролират цикъла, влияят на неговата стабилност. Пролактинът инхибира производството на тези хормони. Поради тази причина менструацията по време на кърмене настъпва, когато броят на приложенията намалява. Това обикновено се случва след въвеждането на допълващи храни..

Ако бебето е на смесено хранене, се получава малко пролактин. Яйчниците започват да работят и менструацията идва.

В случаите, когато кърмачка успява да установи GW, за да изключи сместа, цикълът се проваля. Пролактинът отново инхибира работата на естрогена и прогестерона.

Възстановяване на менструалния цикъл

Честотата на менструация при кърмещи жени зависи от личните характеристики, външните фактори. Няма единна норма. Ако жената кърми, графикът на менструацията се влияе от:

 • хормонална активност;
 • генетика;
 • възраст;
 • контрактилитет на матката.

Възстановяването на цикъла се дължи на броя на децата, състоянието на репродуктивната система и здравето като цяло.

Кога започва първият период след естественото раждане?

Отнема време за пълно излекуване след раждането. Родовият канал е опънат, наранен. Съдовете, повредени от изхвърлянето на плацентата, кървят. След раждането тялото насочва ресурси към възстановяване на мускулната тъкан и лигавиците. Матката започва активно да се свива. Този процес продължава, докато достигне първоначалната си форма..

Основната част от съкратителните движения възниква по време на прикрепването на бебето към гърдата. По това време се произвежда хормонът окситоцин, който стимулира матката. Кърменето ускорява възстановяването на организма, тъй като това е естествен процес.

Изписването след раждането (лохии) няма нищо общо с менструацията. Те са причинени от увреждане на ендометриума, съдовете, към които е била прикрепена плацентата. Веднага след раждането отделянето е кафяво. След около седмица те се озаряват. Интензивността им намалява всеки ден..

Менструацията обикновено започва 2-4 седмици след намаляване на храненията. Първото кървене настъпва на 6-7 месеца лактация. През този период детето вече получава допълнителна храна. Освен това бебето е по-малко вероятно да иска гърди през нощта. Производството на пролактин е намалено. Мозъкът получава сигнал, че тялото има достатъчно ресурси за нова концепция. Яйчниците подновяват работата си.

Ситуацията, когато менструацията идва само след края на лактацията, също се счита за норма. Това се случва, когато жената продължава да кърми често след допълнително хранене. Нощните приложения играят важна роля. В крайна сметка именно на тъмно се произвежда основното количество пролактин..

Нередовни периоди по време на кърмене

При хепатит В менструацията рядко е периодична. Това се дължи на факта, че пролактинът инхибира образуването на яйцеклетка. Кърменето обаче не е безопасен метод за предотвратяване на нежелана бременност. Овулацията може да възникне по всяко време.

Цикълът на кърмене продължава от 2 до 8 седмици. Вашите периоди може да са нередовни. Продължителността на освобождаването от отговорност също се променя..

Най-често графикът се възстановява 4-6 месеца след първата менструация. Ако след този период от време не се наблюдава стабилност, трябва да посетите гинеколог, да се изследвате.

По време на периода на хепатит В жените често са разтревожени от оскъдни (намазващи) периоди. Това състояние се нарича физиологична хипоменорея. Слабата менструация по време на лактация е резултат от нестабилни нива на пролактин в кръвта. Индикаторът му се променя периодично, като се приспособява към нуждите на детето. Поради тази причина кърмещата жена може да забележи оскъдно отделяне, което продължава 1-3 дни..

Причини за нередовни периоди

Възстановяването на цикъла не зависи от начина на доставка. Основната причина за нередовни менструации са хормоналните промени. Това е нормално състояние за лактация. В някои случаи нестабилността на менструацията възниква на фона на:

 • гинекологични заболявания - ендометриоза, миома, цервикална дисплазия, различни новообразувания;
 • възпаление;
 • инфекции;
 • следродилна депресия;
 • авитаминоза;
 • преумора;
 • непоносимо физическо натоварване.

Тези фактори могат да се комбинират. Хормоналните дисбаланси понякога са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като ендокринната и репродуктивната системи са свързани.

Забавяне на менструацията след раждане

Кърмещите жени често се сблъскват с такава ситуация. На първо място, със забавяне на менструацията, бременността трябва да бъде изключена. За да направите това, направете тест.

Редовните закъснения в допълнение към естествените хормонални промени могат да бъдат причинени от:

 • усложнения след раждането;
 • стрес;
 • липса на сън;
 • преумора;
 • нездравословна диета (включително строга диета).

Тревогите трябва да бъдат повдигнати, ако менструацията не е започнала в рамките на 1-2 месеца след спиране на кърменето. Дългото забавяне показва хормонални аномалии. Те могат да бъдат причинени от липса на женски хормони, заболявания на гениталните органи, инфекция, намален имунитет, недостиг на тегло.

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането за всички жени има различни условия. Всеки организъм има свои собствени ресурси. За да нормализирате репродуктивната система, трябва да се храните добре, да ходите на чист въздух, да правите каквото можете, да правите лека гимнастика.

Менструация по време на кърмене: митове и реалност

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането предизвиква различни опасения при жените, които кърмят. И в много случаи грижите на мама са напразни! Но все пак е полезно да разберете как точно се възстановява менструалният цикъл на родилката и как процесът на кърмене влияе върху това. Важни факти, експертни мнения и много полезна информация по-долу.

Източник: Burda Media

Нормално ли е периодът ви да се връща само няколко месеца след раждането? Може ли това да повлияе неблагоприятно на кърменето? И обратно: детето вече е на 2 години, но все още няма менструация? Означава ли това, че настъпването на следващата бременност по време на кърмене е невъзможно? Нормално ли е, че дълго време цикълът "върви" и по никакъв начин не се нормализира? Нека разгледаме най-често срещаните заблуди в тази област..

Кога цикълът ще се възобнови?

Няма строги норми за възобновяване на менструацията и с това възможността за нова бременност. Всичко зависи от това дали майката кърми бебето или не. А също и върху индивидуалните характеристики на организма. Появата на менструация (ако изписването е наистина месечно, а не следродилни усложнения) три седмици след раждането и лактационна аменорея с продължителност две години - два полюса със същата честота.

При кърмене менструацията обикновено се възобновява 11-18 месеца след раждането. Но понякога - след 3 седмици или в другата крайност - след 2 години.

В много отношения времето за възстановяване на циклите зависи от организацията на кърменето: честото прилагане на трохи върху гърдите помага да се поддържа високо ниво на хормона пролактин в кръвта, който е отговорен за потискане на овулацията. Дълги интервали между храненията, използването на залъгалка и добавянето на вода ограничават естествената нужда на бебето от често сучене и следователно водят до по-бързо намаляване на нивата на пролактин. И обратно, интензивното кърмене през втората година от живота на детето увеличава вероятността за по-късно възобновяване на менструацията..

Менструалният цикъл след нормално физиологично раждане без патологични отклонения се възстановява след 6-8 седмици, ако жената не кърми. Цикълът след раждането може да не се промени, ако жената няма хормонален дисбаланс и патологични аномалии.

Какви промени ме очакват?

Не се притеснявайте, ако отделянето ви отначало е по-рядко, отколкото преди бременността и циклите ви са нередовни. Това е следствие от работата на хормона пролактин. Възможно е също след няколко менструации циклите да изчезнат отново за известно време. Това може да се случи, ако след период от редки хранения детето отново увеличи прихващането към гърдите (например по време на изблик на растеж или интензивно прорезване на зъби).

Устойчивостта на кърменето обаче не е единственият фактор, влияещ върху възстановяването на цикъла. Това също зависи от генетиката и от естествените промени в хормоналния фон на жената, в зависимост от възрастта или настоящия начин на живот. Дори при една и съща жена времето на менструация след всяко следващо раждане може да се различава. В същото време жените, при които лактационната аменорея продължава достатъчно дълго, могат да бъдат наречени късметлийки, защото това помага да се спести запасът от яйчници в яйчниците, което означава удължаване на младостта.

Трябва да бъдете предупредени, ако отделянето стане тъмно, оскъдно, цикълът е намалял; повишена телесна температура по време на менструация и неприятна, остра миризма на отделяне; болка в долната част на корема; обилни алени петна, слабост, замаяност, гадене.

Възможно ли е да забременеете по време на НВ?

Липсата на менструални цикли по време на кърмене наистина е в основата на един от естествените методи за семейно планиране - методът на лактационна аменорея (LAM), надеждността на който е 98%. Можете обаче да разчитате на този метод само през първите 6 месеца и при липса на кървави отделяния след 56 дни след раждането..

Освен това, за да постигне декларираната ефективност на метода, жената трябва да се придържа към следното правило: бебето трябва да бъде изключително кърмено (да получава само кърма директно от гърдата, използването на подложки и залъгалки е изключено), докато интервалите между храненията не трябва да надвишават 4 часа следобед и 6 часове през нощта. Ако тези условия са нарушени, отсъствието на менструация на фона на лактацията само по себе си не е надеждна защита срещу настъпването на нова бременност, тъй като женското тяло е проектирано така, че овулацията винаги настъпва първо и едва след това менструация. Ето защо, ако в момента не сте готови за появата на друго бебе, трябва да използвате друг метод за отлагане на зачеването.

GV може да бъде надежден метод за контрацепция, ако жената активно полага бебето на гърдата (след 2-3 часа), особено през нощта, тъй като пролактинът се произвежда през нощта (от 2: 00-7: 00).

Вкусът на млякото няма да се промени?

Един от честите страхове на кърмачките при възобновяване на цикъла е промяната във вкуса на кърмата, което уж може да доведе до изоставяне на бебето от гърдата. Но първо, няма надеждно потвърждение на този факт, и второ, незначителни промени във вкуса на млякото се случват почти постоянно, в зависимост от гамата продукти, използвани от майката. Тези промени са обичайни за кърмачетата и не водят до кърмене сами..

Що се отнася до влиянието на менструацията върху количеството мляко, понякога жените всъщност са склонни леко да намалят производството му през първите дни на цикъла. Това обаче е само краткосрочно явление и след няколко дни количеството мляко става същото. Въз основа на това можем да заключим: настъпването на менструация никога не е причина за истинска липса на мляко..

Не забравяйте, че необходимите условия за установяване на процеса на лактация са честото хранене през деня, наличието на нощни храни и правилното прикрепване на бебето към гърдата, а ранното пристигане на първата следродилна менструация не оказва влияние върху успеха на процеса. В същото време лактацията не намалява, така че всяка жена може да кърми толкова дълго, колкото тя и бебето й искат, независимо от времето на възобновяване на менструалния цикъл.

Мензис с кърмене

Менструация при кърмене: всичко, което трябва да знаете за този процес

След като открихте в първите дни след раждането на бебе, вагинални секрети с примеси на кръв, не трябва да мислите, че това са патологично ранни периоди. Това отделяне е следствие от нараняване на матката по време на раждането. Те се наричат ​​лохии и изчезват без специфично лечение в рамките на няколко дни..

Но на въпроса кога и как трябва да дойде реалната менструация, няма точен отговор. Факт е, че менструацията след раждане с кърмене и с изкуствено хранене се връща по различно време. Освен това генетичните, хормоналните, психологическите и други характеристики на женското тяло влияят върху времето за възстановяване на пълния менструален цикъл. И все пак определено има смисъл да се обмислят различни варианти и ситуации..

Когато вашият период идва с кърменето?

В процеса на естественото хранене на детето хормонът пролактин се освобождава активно в тялото на млада майка. Ефектът му върху женското тяло е доста специфичен: от една страна, именно мащабният пролактин често е причината за невъзможността за бързо влизане във форма. От друга страна, този хормон определя липсата на менструация по време на кърмене: предотвратява овулацията, спестява ресурса на яйчниците, като дава възможност на жената да се възстанови напълно физиологично и емоционално след раждането, предотвратявайки нова бременност. И в същото време - тласка бъдещата менопауза, удължавайки женската младост.

Докато бебето е само на кърма, има малка вероятност менструацията да се върне, особено през първите шест месеца. Въпреки това е налице - често жените започват своите периоди с HV след 2 месеца или дори след 4-6 седмици.

След шест месеца, когато бебето яде повече допълващи храни и съответно е по-малко вероятно да бъде приложено върху млечната жлеза, вероятността от възстановяване на менструацията с hv се увеличава. Средно менструацията може да дойде 20-28 седмици след раждането - това е колко време е необходимо на женското тяло да се възстанови..

Кога да очакваме период за жени, които не кърмят?

Ако едно дете по някаква причина веднага след раждането е изкуствено хранено, менструацията може да дойде след 4-6 седмици. Въпреки че като правило това все още се случва след 3-4 месеца, когато хормоналният фон на родилката се нормализира.

Важно е да се разбере, че говорим само за жени, които не кърмят. При смесено хранене на бебето или ако обикновено е налице естествено хранене, но е прекъснато за кратко поради лактокриза, времето за поява на менструация след раждане с hv все още ще бъде различно. Въпреки че, повтаряме, всичко е индивидуално и описаният процес не може да бъде ограничен до каквато и да е времева рамка.

Забавена менструация след отмяна на кърменето: патология или норма?

Докато жената кърми бебето, липсата на менструален поток се счита за нормално. След намаляване на hv обаче, хормоналният фон трябва да се върне в обичайното си състояние не по-късно от 3 месеца по-късно..

Ако след края на кърменето менструацията не е дошла през този период, определено трябва да се свържете със специалист (гинеколог, ендокринолог). Аменореята може да бъде причинена от прекомерно активен синтез на пролактин, несвързан с хранене, следродилни патологии в органите на пикочно-половата система, стрес, умора и редица други фактори, които изискват специфично лечение.

За повече информация как и кога започва менструацията след края на кърменето, предлагаме да прочетете тук.

Особености на следродилния менструален цикъл

Редовните и стабилни периоди след раждането често не се възстановяват веднага. Те могат да преминат за първи път след един месец, а следващия след 2-3 месеца. Не е необходимо да се паникьосвате преждевременно - най-вероятно това е просто постепенно възстановяване на тялото. Цикълът на менструацията след раждането е особено нестабилен при кърменето. Но за майките, които решават или са принудени да хранят бебето си с изкуствени продукти, това става редовно много по-бързо.

Като цяло родилите жени отбелязват следните промени в менструацията:

 • по-кратък цикъл;
 • по-кратка продължителност и изобилие от изхвърляне;
 • спиране на менструалните болки или намаляване на тяхната интензивност.

Всички тези фактори са свързани с положителни физиологични промени в тялото, пренебрегвани от бременността и раждането..

Менструацията не идва с охранители - време ли е да посетите лекар?

Нито един лекар не може да каже със сигурност кога се появява менструация с пазачи. Следователно тяхното отсъствие не е причина за безпокойство. Това състояние се нарича лактационна аменорея. Може да продължи от месец до две или повече години, особено ако през това време жената продължава да редовно и поне на всеки 4 часа през деня и на всеки 6 часа през нощта да прилага бебето на гърдата.

Друг аспект на този въпрос е, че много майки и още повече - техните роднини от по-старото поколение са искрено убедени, че настъпването на менструация с HV е сигнал за края на кърменето.

Това в никакъв случай не е така: дори след началото на менструацията можете и трябва да продължите да храните бебето си. Не се страхувайте, че бебето ще изостави гърдите - вкусът на млякото през „критичните дни“ се променя незначително, не повече, отколкото когато ядете ароматен плод, непознат на бебето. А специфичната миризма на кожата, която бебето може да „усети“, лесно се елиминира чрез по-чести и внимателни хигиенни процедури. Така че менструацията с hv е нормална, не изисква спешно посещение на лекар и не налага никакви специални задължения и ограничения на кърмещата майка.

Възможно ли е да забременеете с hv - със или без менструация?

Много жени вярват, че лактационната аменорея, когато менструацията не преминава по време на кърмене, е 100% работещ метод за контрацепция. Това е вярно, но с няколко предупреждения. Млада майка почти сигурно няма да забременее, ако:

 • бебето още не е навършило шест месеца и се храни само с кърма;
 • при хранене не се използват подложки, а между храненията се използват зърна и залъгалки;
 • детето не се пие с вода, напитки и смеси;
 • почивката между храненията не надвишава 3-5 часа.

Неспазването на някое от посочените условия води до намаляване на нивото на пролактин в женското тяло, което предотвратява овулацията. В този случай първата менструация по време на кърмене може да дойде по всяко време. А след тях - естествено настъпва бременност. Освен това след 6 месеца нивото на този хормон постепенно намалява само по себе си, дори ако майката не използва допълващи храни и добавки за хранене.

Съществува мнение, че докато не се появи менструация по време на кърмене, непланираната бременност не заплашва и защитата трябва да започне едва когато менструалният цикъл напълно се нормализира. Това не е напълно вярно.

Първата овулация може да премине без обичайното кървене. В този случай освободената яйцеклетка ще бъде напълно готова за оплождане. Така че има шанс да забременеете, докато кърмите без менструация. И както показва практиката, тя е доста висока: доказателство за това е огромен брой семейства с деца на същата възраст. Ето защо, ако младите родители през следващата година или две не планират ново попълване - след като бебето навърши 6 месеца, те трябва да помислят за избор на надежден и подходящ метод за контрацепция, дори ако майката продължава да кърми бебето.