Бременността е радостен и вълнуващ период от живота на жената. Бъдещите майки, подготвяйки се за среща с дете, изучават всякаква информация, от която в наше време има много. Проблемът е, че бременните жени значително повишават чувствителността и податливостта, всичко, което прочетат, веднага се изпробва върху себе си, особено симптомите на всякакви патологии и различни диагнози. За съжаление, лекарите в предродилни клиники не винаги са настроени на диалог и майката остава сама със своите съмнения. Многоводието е един от проблемите, за които се пише в публикации и форуми за бременни жени. Колко сериозно е това, какво заплашва и какво да се направи, ако се случи?

Околоплодната течност - защо и колко е необходима

В корема на майката бебето е заобиколено от околоплодна течност, която го предпазва от наранявания, удари, инфекции. В допълнение, той осигурява движението на бебето вътре в плацентата, влияе върху отварянето на шийката на матката по време на раждането. През първата половина на бременността тя е безцветна и прозрачна, през третия период е леко неясна. Съставът на околоплодната течност се променя през цялата бременност. През първия триместър той е подобен по състав на кръвната плазма; през последния триместър съдържа урина, отделяна от плода, неговите велусни косми, епидермиса и първичната смазка. Освен това околоплодната течност се състои от кислород и въглероден диоксид, мазнини, въглерод, ензими, електролити, протеини, хормони, витамини, фосфолипиди и фактори на кръвосъсирването. Количеството течност също е различно. И така, през деветата седмица на бременността тя е около 30 ml, на четиринадесетата - 100 ml. Максималният обем на околоплодните води (1000-1500 ml) достига 36-38 седмици.
Амниотичната течност се обновява напълно на всеки три часа поради системата майка-плацента-дете. Между майката, плацентата и детето има постоянен метаболизъм - женското тяло произвежда плазма, една от мембраните на плацентата, амнионът - течност, детето отделя урина. Благодарение на този обмен водите се обновяват, поддържа се оптималният им състав..
Ултразвуково изследване определя индекса на околоплодната течност. Мерната единица е сантиметри (cm) или милиметри (mm). От 20 до 35 седмици скоростта на IAI е 8-18 см. Индекс над 25 см показва наличието на патология.

Опасни последици от многоводието

Ако обемът на околоплодните води е над средния, те говорят за многоводие. Последиците от тази патология могат да бъдат различни, всичко зависи от формата, степента, времето на диагнозата. Излишната течност заплашва бъдещата майка с неправилно положение на плода, ранно раждане, преждевременно стареене на плацентата и късна гестоза. За детето има заплаха от плацентарна недостатъчност, инфекция, заплитане с пъпната връв, отклонения в развитието на органите на стомашно-чревния тракт, нервна система, хипоксия. Най-опасният вариант е фатален спонтанен аборт.

Защо се появяват полихидрамниони

За съжаление, дори и при съвременното ниво на медицината, причините за полихидрамниона не винаги могат да бъдат разпознати. Ако една майка страда от захарен диабет, бъбречни заболявания, кръвоносни съдове, сърдечни заболявания, тя е изложена на риск. Причината за заболяването може да бъде TORCH инфекции, поради което по време на бременност се предписват тестове за наличие на антитела към тези заболявания и, ако е необходимо, курс на лечение. Полихидрамнионите могат да се развият в случай на несъвместимост на Rh факторите на майката и бащата, фетални патологии. През последните месеци количеството вода може да надвиши нормата поради факта, че детето поглъща повече вода и това провокира увеличаване на количеството им. Вероятността от развитие на полихидрамнион се увеличава при носене на близнаци, тризнаци.

Форми, степени, видове полихидрамниони

Формата на многоводието се определя от индекса на амниотичната течност. Различават се три форми в зависимост от това колко е по-висока от нормата. Изглежда като полихидрамнион

Умерени полихидрамниони

Тази форма се диагностицира въз основа на резултатите от ултразвуково изследване, без видими външни признаци и оплаквания за промяна в състоянието. Водата се натрупва постепенно, неспазването на нормата е незначително. При умерено многоводие шансовете за успешна бременност и раждане са доста високи..

Остри полихидрамниони

Проявява се с рязко увеличаване на обема на околоплодните води. Може да се развие за ден или няколко часа, докато състоянието на бременната жена се влошава рязко - коремът расте бързо, има силен задух, болка в долната част на корема и перинеума. Най-често се случва от 16 до 20 седмици от бременността, диагностицира се на ранен етап. Този вид заболяване е много опасно, защото заплашва да разкъса матката..

Хронични полихидрамниони

При този тип патология течността навлиза постепенно, така че тя се проявява в по-изтрита форма, често без видими симптоми и не се усеща от бременната жена. Хроничният стадий се появява на 30–33 седмица. Възможно е точно определяне на хроничните полихидрамниони чрез ултразвуково изследване. Характерните симптоми на патологията са твърде голям стомах, рязко появяване на стрии, глух сърдечен ритъм, прекомерна активност на плода и неправилно поставяне на детето в матката. Жената може да почувства киселини, тахикардия, задух, слабост. Появява се подуване, което не изчезва след почивка.

Хроничният полихидрамнион има три етапа:

 • светлина, в която количеството течност не надвишава 3 литра;
 • средна, когато обемът на течността е в рамките на 3-5 литра;
 • тежка - обемът на водата е повече от 5 литра.

Има пет вида полихидрамниони:

 • относителни - показателите са малко по-високи от нормата, но количеството вода съответства на размера на плодовете. Не е опасно, ако бременната жена не страда от инфекция. Най-често се среща при жени, носещи голямо дете;
 • умерен, обемът на течността е близо до горните граници на нормата или отклонението от него е незначително с увеличаване на симптомите. Външно може да не се появи;
 • гранична - количеството вода на границата на нормалното и увеличено;
 • изразен, характерен симптом на който е много бързо увеличаване на обема на корема и всички признаци на патология са ясно определени;
 • необясним идиопатичен.

Симптоми и признаци

Много е трудно самостоятелно да се определи полихидрамнион, тъй като симптомите му често се възприемат от бременните жени като норма. За това има обяснение, тъй като признаците на тази патология са загуба на сила, задух, поява на стрии и подуване на крайниците, болка в долната част на корема, повишена активност на плода. Симптоматологията на хроничните полихидрамниони не е ясно изразена, тя нараства постепенно, жената свиква с промените и може да не им обръща внимание. Има и други признаци, като промени в дъното на матката или затруднено прослушване на сърдечния ритъм на бебето, но само лекар може да ги определи..

По време на бременност също развих многоводие на 30-та седмица, въпреки че според анализите не бяха открити инфекции. За по-сигурно получих човешки имуноглобулин и никакви антибиотици. Тя роди здраво момиченце навреме. Много хора раждат тази патология нормално. Най-важното е да се изследвате за инфекции и да наблюдавате увеличаването на водата, основното е количеството да не се увеличава рязко. по-добре е да отидете при друг лекар и да се консултирате!

Майка на Ани

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/mnogovodie_kto_znaet_chto_delat/

По време на бременността ми всички ултразвуци бяха добри, но аз започнах да раждам... оказа се, че е многохидрамнион. Единственият проблем беше, че когато шийката на матката се отвори и главата на бебето трябва да започне да навлиза... не работи, защото много вода... Т.е. грубо казано, главата просто ще започне да се срива, докато бебето плува... В резултат водата беше източена към мен, е, процесът започна....

Валерия 1986

http://forum.forumok.ru/index.php?s=72651f64c11812de591206278734c5a9&showtopic=13522&st=20

Как да диагностицираме полихидрамнион

Възможно е да се подозира многоводие по време на рутинен преглед при наличие на характерни оплаквания и съпътстващи признаци, като бледност на кожата, значително увеличаване на обиколката на корема, наличие на венозна мрежа, твърде лесно движение на плода в матката, затруднено слушане на сърдечния ритъм. За да се потвърди диагнозата и да се определят причините за появата, се предписват редица изследвания и анализи:

 • ултразвукът ще помогне да се определи индексът на околоплодната течност - основният показател за патологията, както и да се изясни продължителността на бременността, размерът на бебето и количеството на околоплодната течност;
 • доплерометрия и CTG за оценка на състоянието на плода;
 • кръвен тест за нива на глюкоза за изключване на захарен диабет;
 • намазка върху микрофлората на влагалището;
 • клиничен анализ на кръв и урина;
 • кръвен тест за TORCH инфекция.

Как се лекуват полихидрамнионите

Възможността за лечение на полихидрамнион зависи от формата, етапа и времето на откриването му. Ранното диагностициране и определяне на причините за патологията значително увеличава шансовете за възстановяване без сериозни последици. Ако заболяването е умерено или тежко, се препоръчва хоспитализация.
Ако полихидрамнионът е причинен от захарен диабет, се използват понижаващи глюкозата средства.
При наличие на Rh-конфликт се препоръчва терапия за предотвратяване на хемолитична болест при дете..
В случай на неопределена причина за полихидрамнион, лечението включва прием на токолитици, антитромбоцитни средства, спазмолитици, витамини, лекарства за подобряване на утероплацентарния кръвен поток и микроциркулацията на кръвта, диуретици, антибиотици.

Как е раждането с многоводие

Бременността с леко или умерено многоводие продължава до термина и най-често завършва с успешно естествено раждане. Ако бебето има проблеми със сърдечния пулс или нарушение на кръвния поток, раждането се причинява преди графика.
Преждевременното раждане може да започне поради внезапно разкъсване на околоплодния мехур. С последващото обилно изтичане на вода може да настъпи загуба на крайника на плода и части от пъпната връв. В този случай се извършва спешно цезарово сечение. Ненормалното положение на плода, често наблюдавано при полихидрамнион, също се счита за индикация за операция..
За да се избегне рецесията на труда и последващото ранно и обилно изтичане на вода, околоплодният мехур се пробива. След пункцията водата не изчезва толкова бързо, матката се свива постепенно, контракциите се увеличават. Ако е необходимо да се стимулира раждането, това може да започне 2 часа след преминаването на водата, ранното стимулиране може да предизвика изтичане на плацентата. Във втория етап на раждането се използват лекарства, които помагат за свиване на матката.
Новородените след бременност с тежки, остри полихидрамниони може да се нуждаят от строг контрол от неонатолог.

Авторът на тази статия е диагностициран с полихидрамнион в различни етапи и форми (но не тежки или остри) и при трите бременности. В последния случай като причина за патологията са идентифицирани близнаци с една плацента и общ амниотичен пикочен мехур, разделени с тънка преграда (монохориални диамниотични близнаци). По време на втората бременност трябваше да претърпя тежка респираторна вирусна инфекция, с обостряне на херпесния вирус. Причините за многоводие по време на първата бременност не могат да бъдат намерени. И трите бременности завършиха с физиологично раждане навреме. Вярно, без да приемам лекарства, предписани от лекаря, дори трябваше да остана в болницата по време на втората бременност. Лечението беше класическо - антибиотици, витамини, лекарства, които подобряват притока на кръв. Основното е, че всички раждания преминаха без усложнения и децата се родиха здрави.За съжаление, не всички бременности, усложнени от многоводие, завършват толкова успешно, така че трябва да се вслушате в препоръките на лекаря и собствените си чувства..

Профилактика на многоводие

За съжаление е почти невъзможно точно да се изключи възможността за развитие на тази патология, тъй като причините за нейното възникване често не са очевидни. Симптоми като задух, умора, тахикардия са много чести при бременни жени. Обемът на корема, който надвишава нормата, може да е резултат от прекомерно наддаване на тегло и не всеки е в състояние самостоятелно да измери височината на дъното на матката или опипването за позицията на детето. Бъдещата майка обаче може да предприеме стъпки за намаляване на този риск:

 • преди бременност, проведете необходимите изследвания, за да идентифицирате съществуващи заболявания, да ги излекувате или да постигнете ремисия;
 • за поддържане на стабилно състояние, използвайте специални лекарства, диета;
 • не пропускайте консултация с лекар, наблюдавайте промени в благосъстоянието, подложете се на необходимите изследвания;
 • водете здравословен начин на живот, храните се рационално и пълноценно, почивайте.

В повечето случаи раждането с многоводие е доста успешно, понякога малко по-трудно, отколкото при липса на тази патология. Основното нещо е да се настроите правилно и да следвате инструкциите на лекаря..

Многоводие и слабо вода

В матката бебето е заобиколено от околоплодни води, което е необходимо за правилния му растеж и развитие. Те го предпазват от нараняване, насърчават развитието на белите дробове, предотвратяват инфекцията и изпълняват много други функции..

Водата се секретира от мембраните и главно от бъбреците на самото дете, така че до края на бременността те са почти напълно неговата урина. Периодично бебето поглъща малко количество от тях вътре, освен това водата изпълва и дробовете му.

Количеството вода обикновено варира и се увеличава в зависимост от гестационната възраст. Към 37-та седмица достига пик - около 1000 ml и след това започва отново да намалява.

Многоводие

Тъй като детето обикновено поглъща околоплодната течност, увеличаването на количеството им може да означава нарушение на преглъщането. Вътрематочните инфекции са друга често срещана причина..

Възможни причини за многоводие:

Рядко по време на бременност с еднояйчни близнаци може да възникне синдром на фетално-фетална трансфузия, неравномерно прехвърляне на кръв от близнаци на близнаци, което е придружено от полихидрамнион при единия плод и олигохидрамнион при другия. Лечението на това заболяване е хирургично.

Излишната вода в края на бременността разтяга мембраните и може да доведе до усложнения. Най-често срещаното от тях е преждевременното раждане, което започва в около 26% от случаите на многоводие. Освен това се увеличава вероятността от преждевременно разкъсване на мембраните и следродилен кръвоизлив..

За да се намали рискът от преждевременно раждане през последните седмици от бременността, бъдещата майка се нуждае от почивка и почивка в леглото, необходимо е да посещавате лекаря всяка седмица, за да следите състоянието на шийката на матката и плода.

Ако се открие полихидрамнион, по-добре е да отидете в болницата, за да бъдете напълно изследвани и, ако е възможно, да установите причините за това. За откриване на генетични заболявания се изисква и пълен преглед на плода..

Ако се установи заплаха от преждевременно раждане, лекарите започват да подготвят плода за тях. За това се прилагат лекарства, които ускоряват узряването на белите дробове. В някои случаи, за да се намали количеството вода, се извършва терапевтична амниоцентеза - частичното им изпомпване чрез пункция в корема със специална игла.

Ако полихидрамнионът не е свързан с нарушения на преглъщането на плода, лекарят може да предпише индометацин. В много случаи помага за нормализиране на количеството на околоплодните води..

Ако причината за многоводието е в болестите на майката, те се лекуват. Особено внимание трябва да се обърне на контрола на диабета. В случай на нарушения на утероплацентарния кръвен поток се предписват лекарства актовегин, трентал и други.

Недохранване

Ниската вода се счита за по-опасна от многоводието, но се среща по-рядко. Сериозните полихидрамниони се определят, когато количеството вода е по-малко от 600 ml. Това може да доведе до недоразвитие на белите дробове, костите и други органи на плода, увеличава риска от смърт.

Факт е, че дори когато детето е в матката, амниотичната течност попада в белите му дробове, които все още не работят. Плодът прави дихателни движения, за да подготви белите дробове и гърдите за дишане на въздух. В случай, че има малко околоплодна течност, този процес е много труден..

В допълнение, изразените олигохидрамниони могат да доведат до нарушено развитие на костна тъкан и скелет при бебе, изкривяване на костите на краката, недоразвитие на стомашно-чревния тракт и тесен гръден кош поради странична компресия..

Възможни причини за недостиг на вода:

 • Липса на бъбречна функция при плода или тяхното недоразвитие, което води до намаляване на количеството урина. Може да е резултат от инфекция или генетично заболяване. Проявява се от ранните етапи;
 • Изтичане на околоплодна течност чрез микро разкъсвания на феталния пикочен мехур. Типично главно за по-късни дати;
 • Плацентарната недостатъчност не работи добре с плацентата - може да възникне при усложнения на бременността: късна токсикоза, хипертония, захарен диабет на бременни жени и други;
 • Бременност след срока над 42 седмици. В същото време количеството вода намалява, плацентата „остарява“ и изпълнява лошо функцията си;
 • Многоплодна бременност - може да доведе както до многоплодни, така и до олигохидрамниони, в случай че единият близнак открадне другия чрез синдром на трансфузия на плацентата, възниква само при идентични такива. В същото време близнакът донор развива олигохидрамнион, реципиентът развива полихидрамнион.
 • Повече от половината от случаите на олигохидрамнион, подобно на полихидрамнион, остават неизвестни.

Ниско ниво на вода обикновено се открива при рутинен ултразвук. Понякога жените се оплакват от повишена болезненост, когато бебето се движи в матката, но най-често липсват симптоми.

По време на вътрематочно изследване на деца с олигохидрамнион, те често имат структурни нарушения на бъбреците, поликистоза, разтегнат пикочен мехур и увеличен корем. Те често се забавят в развитието си и се раждат с ниско тегло при раждане.

При откриване на ниско ниво на вода е много важно да се установи причината за това. Внимателно изследване на плода за аномалии в развитието като липсващ бъбрек или пикочен мехур, вродени инфекции.

За да се определи дали околоплодната течност изтича, в някои клиники се инжектира багрило във феталния пикочен мехур чрез пункция в коремната стена и се разглежда оцветяването на секретите.

За разлика от полихидрамнионите, които не могат да бъдат излекувани чрез намаляване на приема на вода, при олигохидрамнионите е полезно да се пие повече..

През втората половина на бременността почивката в леглото и пиенето на много течности могат да подобрят ситуацията в много случаи. Увеличаването на приема на течности до 2 литра на ден може да доведе до 30% увеличение на количеството на околоплодната течност.

По време на раждането олигохидрамнионът създава много проблеми и често изисква цезарово сечение. Основните са преждевременно раждане, фетална хипоксия и инфекциозни усложнения..

Феталната хипоксия може да бъде свързана с пролапс и затягане на пъпната връв, а веднага след раждането - поради недоразвити бели дробове.

Чрез продължителни разкъсвания на феталния пикочен мехур прониква инфекция, тя може да засегне матката и плода. Ако раждането не започне след няколко часа, са необходими антибиотици и стимулация.

В някои случаи, за да компенсират липсващата вода, лекарите прибягват до инжектиране на слаб солен разтвор в феталния пикочен мехур. Често това помага на бъдещата майка да роди бебето нормално и да предотврати усложнения при раждането..

Като цяло, въпреки че отклоненията в количеството на водата създават определени проблеми, но ако те бъдат открити в ранните етапи, причината им е точно установена и е проведено адекватно лечение, бъдещата майка има шанс да изпълнява нормално и да роди здраво бебе.

Многоводие

Какво е полихидрамнион? Многоводие при бременни жени.

Многоводието по време на бременност е състояние, когато количеството на околоплодните течности около бебето надвишава нормата.

Амниотичната течност е необходима среда за детето, неговата защита и хранене. Обикновено те се актуализират постоянно. Още от най-ранните дати бебето постоянно, на всеки 40 минути, попълва водния си свят, уринира в околоплодните води, те се произвеждат и изсмукват обратно от мембраните на плода, той поглъща себе си. Така че водите се обновяват няколко пъти през деня и общото им количество остава относително постоянно..

Но понякога по различни причини балансът се нарушава и се развиват състояния като ниско ниво на вода и многоводие. Многоводието в ранните стадии е рядко, най-често това състояние се появява към края на бременността.

Многоводие, причини

Причините за многоводието по време на бременност са разнообразни..

1. Болести на майката. Захарният диабет трябва да бъде посочен сред най-честите причини. Смятало се, че това се случва, защото в амниотичната течност има много захар или защото плодът отделя твърде много урина, но изследванията не потвърждават това. Многоводието при захарен диабет се развива поради факта, че микроциркулацията в съдовете на плацентата е нарушена. От всички случаи на полихидрамнион една трета се развива при жени с диабет.
В допълнение, многоводието може да бъде при жени, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания..

2. Фетални заболявания. Многоводието често придружава вродени малформации, например атрезия на хранопровода или малформации на централната нервна система. Често тези аномалии са несъвместими с живота на плода. Те са диагностицирани с ултразвуков преглед. Друга важна причина е хемолитичната болест на плода и новороденото. При Rh-конфликт полихидрамнионите се срещат с честота до 95%.

3. Близнаци. Моноамниотичните близнаци често причиняват полихидрамнион, тъй като в почти 100% от случаите има отделяне на кръв през допълнителен съд (шънт) на плацентата от един плод на друг. В същото време се развива полихидрамнион, тъй като този плод отделя повече урина и се образува разлика в теглото между близнаците. Често това са остри полихидрамниони в ранните етапи на бременността (16-20 седмици).

4. Инфекции. Доказана е ролята на вътрематочната инфекция с такива полово предавани болести като хламидия, уреаплазма и някои други. Моля, обърнете внимание, че говорим за инфекция на маточната кухина, тези инфекции се откриват в цитонамазките много по-често, отколкото причиняват такъв проблем.

5. Дисфункция на самите мембрани с прекомерна секреция на околоплодната течност. Това е най-рядката причина, ако изключите всичко по-горе. Въз основа на гореизложеното, във всеки конкретен случай отговорът на въпроса защо полихидрамнионът не лежи на повърхността и изисква задълбочен преглед.

Многоводие, симптоми

Признаците на полихидрамнионите не винаги са очевидни, само острият полихидрамнион има очевидни симптоми. Ако се развива бавно, постепенно, жената успява да се адаптира към него и се чувства добре. Тенденцията към полихидрамнион може да се появи много рано, още на 16 седмица, и често се забелязва за първи път при ултразвуково изследване. Често такива ранни многоводия се свързват с близнаци..

Гинеколозите обаче знаят как да определят полихидрамниона без този преглед..

Очното дъно на матката е с повече от 3 см по-високо, отколкото би трябвало да бъде с настоящата гестационна възраст, матката изглежда необичайна на допир (флуктуация или подуване при изследване, сякаш вода се е изляла в торба), части от плода се усещат зле, той е твърде подвижен и сърдечният ритъм се чува от труд.

При остри полихидрамниони жената се притеснява от чувство на натиск върху перинеума, коремна болка поради бързото разтягане на матката, тя самата забелязва, че коремът е напрегнат и расте твърде бързо. Задухът и сърцебиенето може да са обезпокоителни, много от тях имат подуване.

Умереното, бавно развиващо се многоводие не създава особен дискомфорт.

Доста често жената чува на ултразвук термина полихидрамнион със суспензия. Какво означава това и струва ли си да се притеснявате? Всъщност суспензията в околоплодната течност не винаги е патология. В повечето случаи това е дескваматиран епител на плода и високо съдържание на протеинови вещества и не казва нищо ужасно. Само когато тази суспензия е в големи люспи и се комбинира с други симптоми, може да има съмнение за нейната мекониева природа, което се случва по време на фетална хипоксия (дистрес) и изисква някои действия. Ако лекарят след ултразвука не ви е извикал линейка, но ви е оставил да се приберете безопасно у дома, няма от какво да се притеснявате, всичко не е толкова страшно.

Защо полихидрамнионът е опасен?

Защо полихидрамнионът е опасен по време на бременност? Какво заплашва майка и дете?

На първо място, многоводието е заплаха за детето.. Неговият малък свят, в който живее, е нарушен и това може да се превърне в причина да няма достатъчно хранителни вещества и кислород. Острите полихидрамниони могат да причинят преждевременно отлепване на плацентата и смърт на детето. Бебето може да се заплита в собствената си пъпна връв, поради факта, че е твърде свободно, е възможно образуването на неправилно предлежание (най-опасно е косото и напречното положение на плода). Именно това е лошото при многоводието и ако се постави такава диагноза, лечението е жизненоважно.

Многоводие, индекс на околоплодната течност

Таблицата показва нормалната средна стойност (50 процентила) и възможните колебания.


Гестационна възрастСредна нормална стойност mmВъзможни колебания mm
16 седмици12173 - 201
17 седмици12777 - 211
18 седмици13380 - 220
19 седмици13783 - 225
20 седмици14186 - 230
21 седмици14388 - 233
22 седмици14589 - 235
23 седмици14690 - 237
24 седмици14790 - 238
25 седмици14789 - 240
26 седмици14789 - 242
27 седмици15685 - 245
28 седмици14686 - 249
29 седмици14584 - 254
30 седмици14582 - 258
31 седмици14479 - 263
32 седмици14477 - 269
33 седмици14374 - 274
34 седмици14272 - 278
35 седмици14070 - 279
36 седмици13868 - 279
37 седмици13566 - 275
38 седмици13265 - 269
39 седмици12764 - 255
40 седмици12363 - 240
41 седмици11663 - 216
42 седмици11063 - 192

Многоводие, лечение

Лечението на многоводие по време на бременност е доста трудна задача..

Просто трябва да ви успокоите веднага, ако имате умерени полихидрамниони, донесете бременност преди датата, терминът трябва да се стимулира изключително рядко.

Как да лекуваме многоводие?

Всичко зависи от неговата причина. И за да разберете, първо сте прегледани.

- Ултразвукът на плода ви позволява да изключите малформации. Ако те са и не са съвместими с живота, бременността се прекъсва и срокът няма значение.
- Ще трябва да дарите кръв за инфекции. Когато се диагностицира инфекция с полихидрамнион, често се предписват антибиотици и противовъзпалителни лекарства като вилпрафен.
- Ако причината се крие в имунологичен конфликт (Rh-конфликт), ще Ви бъдат инжектирани специални имуноглобулини, за да смекчите неговите прояви.
- Захарният диабет, соматичните заболявания на майката изискват сложна терапия, предписват се курантил, актовегин и други лекарства за подобряване на микроциркулацията и решаване на други проблеми, свързани с причината, която е причинила многоводие. Ако диагностициран с полихидрамнион, не се питайте как да се отървете от това у дома. Диетата и други трикове няма да помогнат тук. Само вашият гинеколог знае точно какво да правите с многоводието и как да помогнете на вас и вашето бебе.

Раждане с многоводие

Многоводието в края на бременността представлява предизвикателство за гинеколозите.

Голям плод, многоводие + анормално предлежание, фетална хипоксия почти винаги причиняват цезарово сечение (до 50% от бременностите с това усложнение завършват по този начин).

Ако бебето се справя добре, естественото раждане е разрешено..

Трябва да се отбележи специално опасност от раждане у дома с многоводие, дори преждевременното разкъсване на околоплодната течност извън болницата може да завърши трагично. Факт е, че в условията на изразени полихидрамниони главата на детето няма възможност да притиска към входа на малкия таз, което, когато околоплодната течност тече, може да доведе до падане на примката на пъпната връв. И какво ще се случи с главата на бебето, когато водите се оттеглят? Точно така, тя ще притисне тазовите кости. И в същото време ще премине падналата пъпна връв, след това бебето просто ще умре... За да се предотврати това, при многоводие е необходима амниотомия. Самият лекар отваря феталния пикочен мехур в самото начало на раждането, когато шийката на матката се е отворила доста. Пикочният мехур се пробива внимателно отстрани и дупката се затваря с пръст, така че акушерът контролира скоростта на изтичане на вода и предотвратява изпадането на пъпната връв или крайника на бебето.

Не забравяйте дали имате диагноза полихидрамнион, трябва да го приемете сериозно. Ако хоспитализацията в родилен дом се препоръчва предварително, не е само това, многоводието и неговите последици могат да представляват заплаха за живота и здравето на вашето дете, тъй като раждането с многоводие може да представи много неприятни изненади и често да завърши със секцио.

Прочетете също

Преждевременно стареене на плацентата при последици от 32 седмици

Най-често е трудно да се установи точната причина, довела до развитието на това заболяване (всеки случай се изучава и разглежда индивидуално), въпреки че лекарите посочват няколко от най-често срещаните точки. Между тях:

 • неконтролиран прием на различни лекарства, които включват хранителни добавки и витамини, консумирани от бъдещи майки без консултация със специалист;
 • вирусни заболявания (грип, остри респираторни инфекции, остри респираторни вирусни инфекции и др.);
 • пушене;
 • пиене на алкохолни напитки по време на бременност;
 • приемане на нелегални наркотици и др..

Вътрематочна фетална инфекция: симптоми, профилактика, последици

Ако вътрематочната инфекция не доведе до аборт и бебето е безопасно родено, следните симптоми трябва да накарат родителите да се притесняват:

 • ранна жълтеница;
 • обрив от различно естество;
 • дихателни нарушения;
 • сърдечно-съдова недостатъчност;
 • неврологични разстройства;
 • висока телесна температура през първия ден от живота;
 • възпалителни (напр. конюнктивит) и дегенеративни (напр. атрофия на зрителния нерв) очни заболявания.

МНОГО БРЕМЕННОСТ. ПАТОЛОГИЯ НА АМИ-ОКОЛНАТА СРЕДА (олигохидрамнион, полихидрамнион)

Многоплодната бременност е бременност с два или повече плода. При наличие на бременност два плода говорят за близнаци, трима - тризнаци и т.н. Всеки от плодовете при многоплодна бременност се нарича близнак. Ражданията на близнаци се случват веднъж на 87 рода, тризнаци - веднъж на 872 (6400) близнаци, четворки - веднъж на 873 (51200) тризнаци и т.н. (по формулата на Галин).

Причините за многоплодна бременност не са добре разбрани. Доказано е, че два или повече фоликула могат да узреят в един яйчник.

КУРС И УПРАВЛЕНИЕ НА МНОЖЕСТВЕНА БРЕМЕННОСТ

При многоплодна бременност, поради голямото натоварване на тялото, жените отбелязват ранна умора, задух, нарушения на уринирането и запек. Чести и ранни усложнения на бременността са преждевременно раждане (50% от случаите), токсикоза и гестоза, разширени вени, многоводие, ниско тегло и незрялост на плода, смърт на един от плодовете. В някои случаи полихидрамнионите в една кухина могат да придружават олигохидрамнионите в друга..

Разпознаването на многоплодна бременност през първите месеци е доста трудно и става по-лесно през втората половина на бременността. Обърнете внимание на несъответствието между размера на матката и гестационната възраст. При палпация се определят много малки части, две глави, два гърба. С аускултация, две или повече точки за определяне на сърдечния ритъм на плода и зона на мълчание между тях. Височината на изправяне на очното дъно на матката е по-голяма, отколкото при едноплодна бременност по едно и също време. При измерване дължината на плода с пелвиметър - голяма дължина на плода с малка глава. Най-надеждният диагностичен метод е ултразвукът.

При преобладаващото мнозинство близнаци (88,0%) и двата плода са в надлъжно положение и заемат едната дясна, а другата - лявата половина на матката.

НАПРЕДЪК И УПРАВЛЕНИЕ НА ТРУДА

Прогнозата за бременност и раждане при многоплодна бременност е по-неблагоприятна, отколкото при един плод. При най-малкото отклонение от нормалния ход на бременността е показана задължителна хоспитализация. Повторната хоспитализация в антенаталното отделение се извършва 2-3 седмици преди датата на падежа, чиято цел е да прегледа бременната жена и да определи времето и начина на раждане.

Многоплодната бременност е придружена от чести усложнения на раждането. Повечето раждания настъпват преждевременно, теглото на новородените е по-малко от 2500 g, вероятно тазовите и напречните позиции на втория плод. Честото несвоевременно изхвърляне на околоплодната течност може да бъде придружено от загуба на малки части от плода и пъпната връв, което се улеснява от тазовите и напречните положения и малкия размер на плода.

По време на периода на отваряне се проявява функционална недостатъчност на разтегнатите, изтънени мускули на матката, развива се слабост на работната сила, настъпва преждевременно разкъсване на околоплодната течност, поради което периодът на отваряне се забавя.

Периодът на експулсиране също може да се забави поради развитието на аномалии в раждането. Продължителният труд е опасен за майката (кървене, инфекция) и плода (хипоксия).

Отслабването на плацентата преди раждането на втория плод води до смърт на плода. Може да има странично положение на втория плод, сблъсък на близнаци (срастване на две големи части на тялото), кървене в третия етап на раждането, в ранния следродилен период, забавена инволюция на матката и инфекциозни заболявания.

Управлението на раждането при многоплодна бременност изисква много внимание, ясна ориентация в акушерската ситуация и висока квалификация, което ви позволява да извършите всяка операция. По време на периода на разкриване трябва внимателно да се следи състоянието на родилката и плодовете. Ако има полихидрамнион, отварянето на феталния пикочен мехур се показва, когато шийката на матката се отвори с 4 см и бавното отстраняване на водата (в рамките на 1-2 часа).

За да се намалят усложненията при раждането с множество плодове и перинаталната смъртност на втория плод, в момента се препоръчва да се отвори феталния пикочен мехур на втория плод веднага след раждането на първия плод и незабавно да се започне интравенозно капене от 5 единици. окситоцин в 5% разтвор на глюкоза, за да се ускори II етап на раждането, докато плацентата се отдели. При кървене, развитието на хипоксия на втория плод или неговото напречно положение с цел бързо раждане, е показано класическо външно-вътрешно акушерско въртене на плода върху педикула, последвано от екстракцията му от тазовия край

Особено опасни са III стадий на раждането и ранният следродилен период от развитието на кървене. След раждането на плацентата се прави задълбочен преглед за определяне целостта на лобулите и мембраните и вида на близнаците (единични или двойни).

В периода след раждането е необходимо внимателно наблюдение на родилката след раждането, предотвратяването на маточната субинволюция.

Перинаталната смъртност при многоплодна бременност е 2 пъти по-голяма, отколкото при един плод. Следователно в съвременното акушерство има тенденция към разширяване на показанията за коремно раждане в интерес на плода..

Предотвратяването на усложнения при многоплодна бременност е предотвратяването на усложнения по време на бременност.

ПАТОЛОГИЯ НА АМИ-ФАБРИЧНАТА СРЕДА (ПОЛИВЕЙ, НИСКА ВОДА)

Малко вода (олигохидрамнион) е състояние, при което има малко количество вода, т.е.по-малко от 0,5 литра; или пълното им отсъствие - анхидрамнион, се среща при 0,3-0,4% от всички родове. С вродени малформации при плода се среща 10 пъти по-често.

ЕТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗА

Обикновено олигохидрамнионът се обяснява с недостатъчно развитие на епитела, покриващ водната мембрана, или намаляване на секреторната му функция. Най-често олигохидрамнионът се комбинира с фетални малформации - агенезия на бъбреците, двустранна бъбречна дисплазия, синдром на Мекел-Грубер (комплекс от наследствени аномалии: поли- и синдактилия, хипоспадия, еписпадия, ектопия на пикочния мехур, кистоми на бъбреците, черния дроб, панкреаса), синдром на Потър ( комплекс от наследствени аномалии на бъбреците и лицето). Често олигохидрамнионът се появява на фона на хипертония, а честотата на развитие на олигохидрамниона и нейната тежест зависят от продължителността на хода на съдовата патология и степента на нейната компенсация. При хипертонична болест изразеният олигохидрамнион се комбинира с вътрематочно забавяне на растежа. Инфекциозните и възпалителни заболявания на майката като причина за ниско ниво на вода представляват 40%, а по време на бактериологично изследване е открита патогенна микрофлора в родовия канал (28%) и в околоплодните течности (2,8%). При 19,6% от жените олигохидрамнионът се развива на фона на метаболитни нарушения (степен 3 затлъстяване) и плацентарна недостатъчност. По този начин причините за олигохидрамнионите са както следва: инфекциозни и възпалителни екстрагенитални и генитални заболявания на майката, метаболитни нарушения (затлъстяване), органични аномалии на пикочната система на плода, плацентарна недостатъчност. Патогенеза на олигохидрамнион - недостатъчно развитие на амнионния епител или намалената му функция.

Ранно - диагностицирано чрез ултразвук в периода от 16 до 20 седмици от бременността, това се дължи на функционалната некомпетентност на мембраните.

По-късно - открива се след 26 седмици от бременността, когато олигохидрамнионът възниква поради хидрорея поради частично пренатално разкъсване на мембраните, се случва в 24% от случаите.

Продължителната, ранна форма с благоприятни регенеративни процеси в амниона, които допринасят за спирането на потока на околоплодните води, може да премине в късна.

ПРОГНОЗИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ В РЕЗУЛТАТИТЕ

Тактиката на управление на бременността и резултата от раждането зависят от времето на възникване и тежестта на олигохидрамнионите. Най-лошият прогностичен признак за плода е развитието на олигохидрамнион през втория триместър на бременността и поради това е необходимо своевременно да се реши въпросът за целесъобразността на удължаването на бременността. Ако в началото на третия триместър се открие олигохидрамнион в комбинация със забавяне на растежа на плода, продължаването на бременността остава проблематично.

Възможна терапия: лечение на основното заболяване, на фона на което се е развил олигохидрамнион, заместителна терапия чрез интраамниално приложение на ултрафилтрат на майчината кръвна плазма. Когато се диагностицира вътрематочно забавяне на растежа, плодът се коригира за плацентарна недостатъчност и вътрематочно забавяне на растежа. (магнезиева и -адреномиметична токолиза, метилксантини-трентал, 7 ml / kg; 2,4% разтвор на аминофилин, 10 ml всеки с 5% разтвор на глюкоза 200,0 ml интравенозно капково, Essentiale 0,5 mg / kg, метионин 0,25 4 пъти на ден или глутаминова киселина 0,5 4 пъти на ден, enpit протеин в дневна доза до 45 g под формата на хранителни субсидии).

При олигохидрамнион, който се е развил през третия триместър на бременността, без да се нарушава растежа на плода, е възможен благоприятен резултат от раждането, оправдано е раждането на 37-38 седмици от бременността.

Полихидрамнионът (хидрамнион) е патологично състояние, характеризиращо се с наличие на излишно количество околоплодни води в околоплодната кухина (над 1,5 литра). Среща се при 0,3-0,6% от всички раждания.

ЕТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗА

Многоводието може да се развие при бременни жени, страдащи от захарен диабет, бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, след инфекциозни заболявания по време на бременност, поради имунологичната несъвместимост на кръвта на майката и плода. Полихидрамнионът се развива, когато секреторната и резорбционната функция на амниона е нарушена.

НАПРЕДЪК НА БРЕМЕННОСТТА И ЕФЕКТЪТ НА ПОЛИХИДРАЦИЯТА НА ПЛОДА

Многоводията може да бъде остра или хронична. При остри полихидрамниони бременността по правило се прекъсва рано, плодът умира (плацентарна недостатъчност, преждевременно отлепване на плацентата) или се ражда с малформации, възможна е заплаха или разкъсване на матката. При хроничните полихидрамниони количеството на околоплодната течност се увеличава постепенно, прогнозата на бременността зависи от степента на тежестта и скоростта на нарастване. Многоводие е възможно и при еднояйчни близнаци. Диагнозата се поставя въз основа на увеличаване на матката, несъответствие между нейния размер (коремна обиколка, височината на дъното й над пазвата) и гестационната възраст. Матката става стегнато-еластична, напрегната. Плодът е подвижен, отличава се с нестабилното си положение, затруднено палпиране на части от плода, приглушен сърдечен ритъм. Ултразвукът е от решаващо значение при диагностицирането на полихидрамнион (наличие на големи ехо-отрицателни пространства в маточната кухина, измерване на пространството на околоплодните течности, свободно от части на плода в две взаимно перпендикулярни секции).

При полихидрамнионите по-често се наблюдават различни усложнения на бременността. Повръщането се среща при 36%, преждевременното прекъсване на бременността - при 28,4% от бременните жени. Неправилно положение и представяне на плода се диагностицира при 6,5%, кървене - при 38,4% (при остра полихидрамниоза - 41,3%, при хронична - 6,2%), късна гестоза - при 5-20% от бременните жени с полихидрамниони. В допълнение, полихидрамнионите могат да прогресират и да допринесат за развитието на плацентарна недостатъчност и, следователно, хронична хипоксия и фетална смърт..

Бременните жени със съмнение за многоводие трябва да бъдат хоспитализирани за изясняване на диагнозата, лечението и, ако е показано, раждането.

Раждането с многоводие е доста опасно за майката и плода, тъй като често е придружено от усложнения (преждевременно раждане, пренатално разкъсване на околоплодната течност, аномалии на раждането, преждевременно отлепване на плацентата, пролапс на малки части и пъпна връв, неправилно положение на плода, неговата хипоксия). Във връзка с увеличаване на акушерската патология при жени с полихидрамнион, броят на акушерските ползи и хирургичните интервенции по време на бременност и раждане също се увеличава до 21,5-57,7%.

В случай на фетални малформации бременността се прекъсва по медицински причини.

При неекспресирани симптоми на полихидрамнион (лека и умерена), бременността се удължава до физиологично завършване на фона на подходящо лечение. Задължителна е антибиотичната терапия (интраамниално, при определяне на чувствителност), диуретици, витаминна терапия, терапевтична амниоцентеза (под ултразвуков контрол - 500 ml на час с интервал от 1 ден). Използвайте инхибитор на простагландин синтетазата - индометацин (започнете на 24-25 седмици и завършете на 35-38 седмици на 2,2-3 ml / kg телесно тегло) за 2-11 седмици.

С увеличаване на клиничните симптоми на полихидрамнионите, въпреки лечението, появата на признаци на вътреутробно страдание на плода, се използва ранно раждане. Индукцията на труда при многоводие започва с амниотомия. В този случай трябва да се спазват определени правила: околоплодната течност трябва да се освобождава бавно през иглата, феталните мембрани не трябва да се отварят в центъра, но отстрани, над вътрешния фаринкс, не отстранявайте ръката от влагалището, за да предотвратите падането на пъпната връв или феталната дръжка. Индукцията на лекарства започва не по-рано от 2 часа след отстраняването на околоплодната течност, края на II и целия III период на раждането, докато се извърши пълното свиване на матката на фона на утеротоничните лекарства.

В антенаталната клиника се идентифицира рискова група, ако е възможно, за развитието на полихидрамнион. Включва бременни жени, страдащи от захарен диабет, хронични инфекции, Rh-отрицателна кръв, анамнеза за фетални деформации, с близнаци. Провеждане на цялостен преглед - бактериологичен, имунологичен, генетичен, ендокринологичен, биохимичен.

многоводие

 • 19 май 2017 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 8 часа

Автор: Таракашка
Създаден преди 22 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 3 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 17 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 5 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 8 часа

Автор: Yaroslavka2015
Създаден преди 22 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 5 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 4 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 4 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Многоводие по време на бременност. Многоводие в края на бременността

Без изключение всички жени, след като научат за бременността си, мечтаят да раждат силно и здраво бебе. Бъдещите майки обаче, както никоя друга, са податливи на всякакви болести и инфекции. Това е така, защото имунитетът им е отслабен, в резултат на което всички защитни функции на тялото са намалени.

Често срещано явление, което може да застраши живота на нероденото бебе, е многоводието по време на бременност. Знаейки какъв вид заболяване е и как да го предотвратите, тъжните последици могат да бъдат избегнати.

Амниотична течност и техните функции

Бебето в корема на майката се чувства топло и комфортно през всичките девет месеца. Той е пълен и топъл. И всичко това благодарение на околоплодните води (те също се наричат ​​околоплодни води). Това е един вид биологична среда, която е необходима за пълното развитие на бебето. Количеството вода зависи от гестационната възраст. Разбира се, двуседмичен ембрион се нуждае от много по-малко вода, отколкото, да речем, плод на двадесет и пета седмица от развитието..

Амниотичната течност съдържа протеини, минерални соли, хормони, ензими, мазнини и други вещества, полезни за растежа на бебето. Миризмата на водите наподобява майчиното мляко. Ето защо за новороденото е по-лесно да намира гърди. Течността се подновява на всеки три до четири часа.

Преди самото раждане околоплодната течност се оттегля - бременната има чувството, че неволно се намокри. По цвета на течността можем да говорим за пренаталното състояние на детето:

 • Жълтата, леко мътна течност се счита за норма..
 • Ако има кървави ивици, но в същото време нищо не притеснява бременната жена, също не бива да се притеснявате.
 • Тъмнокафявият цвят на течността често показва смъртта на бебето..
 • Червени води - може би има вътрешен кръвоизлив, който застрашава живота на детето.
 • Зелена течност - дефекти и отклонения в развитието.

Какво е полихидрамнион?

Понякога околоплодната течност може да е в излишък. Тогава лекарите диагностицират многоводие. Нормалното количество течност може да се определи чрез палпиране на дъното на матката (то ще бъде повдигнато в патологичното състояние на водите) или чрез ултразвукова диагностика.

Има три форми на многоводие - остра, хронична и умерена. Защо полихидрамнионът е опасен по време на бременност:

 1. Остра форма. Изключително трудно и за мама, и за бебе. Количеството течност се увеличава бързо и разкъсването на матката може да настъпи за броени часове. Болестта изисква незабавно лечение и хоспитализация. За щастие тази форма е изключително рядка..
 2. Хронична форма. По-малко опасно от предишното. По-често се среща в последните етапи на бременността (33 - 35 седмици). Развива се равномерно. Нуждае се от лечение и наблюдение от специалист.
 3. Умереното многоводие по време на бременност е леко отклонение от нормата и е доста често. Болестта може да бъде разпозната още на 16-20 седмица.

Всяка от трите форми на многоводие представлява потенциална заплаха за бебето и неговата майка. Лечението при поставяне на диагноза не може да бъде избегнато. В противен случай може да настъпи отлепване на плацентата и смърт на плода..

Причини за увеличаване на количеството на околоплодните води

Само по себе си, многоводието се развива много рядко. Винаги трябва да има логично обяснение..

Причините за многоводието по време на бременност са много различни:

 1. Болести на майката (хронични - захарен диабет, съдови заболявания, дефекти; инфекциозни - хламидии, трихомониаза, уреоплазмоза и други полово предавани болести).
 2. ФАКЛ - инфекции.
 3. Резус конфликт.
 4. Носещи близнаци.
 5. Големи плодове.
 6. Патологии в развитието на бебето.

Само лекар може да диагностицира полихидрамнион след преглед и резултатите от ултразвуковата диагностика.

Симптоми на многоводие по време на бременност

За развитието на многоводие може да се съди по следните симптоми:

 • Коремна тежест, която е неудобна и понякога болезнена.
 • Слабост, умора.
 • Високо кръвно налягане.
 • Гадене.
 • Диспнея.
 • Подуване на крайниците, главно на долните.
 • Забележимо уголемяване на корема, което е остаряло.
 • Появата на голям брой стрии.
 • С развитието на остра форма има натиск в перинеалната област.

Тежестта на заболяването е, че всички симптоми се приемат за даденост от бременната жена. Следователно те могат да бъдат късно открити от лекар. Окончателната диагноза може да бъде поставена само след ултразвук.

Защо полихидрамнионът е опасен??

Както всяко заболяване, многоводието, ако не се лекува правилно, може да причини неприятни последици, включително смъртта на майката или бебето..

Повишеното количество околоплодни води може да причини:

 1. Ранно отделяне на околоплодната течност и вътрематочна инфекция на плода.
 2. Преждевременно раждане.
 3. Спонтанен аборт.
 4. Кървене.
 5. Дисфункции на феталните органи.
 6. Кислородно гладуване.
 7. Отлепване на плацентата и смърт на бебето.

Многоводието е и причината за липсата на труд, в резултат на което лекарите много често правят цезарово сечение..

Следователно, за да не се появи многоводие по време на бременност, причините за заболяването са по-добре предотвратени, отколкото лекувани. Бременната жена винаги трябва да поема отговорност за здравето си. Всички промени, придружени от болка и изписване, са сигнал за извикване на линейка. Пренебрегването на симптомите винаги води до ужасни последици. Често фатален.

Умерено многоводие по време на бременност

Острите и хронични форми на многоводие са изключително редки. Но умереното многоводие е често срещано явление и може да се наблюдава при всяка десета бременна жена..

При умерено многоводие околоплодните води се натрупват постепенно. Най-често такова отклонение не се диагностицира от бременна жена. Диагнозата може да бъде поставена въз основа на ултразвукова диагностика, както и при преглед от лекар. Във втория случай матката се повдига по-високо от обикновено с 3 сантиметра..

Умерените полихидрамниони, както и другите му форми, се нуждаят от лечение. В противен случай не може да се избегнат преждевременно раждане и някои фетални патологии, по-специално недоносеност, хипоксия и забавяне на развитието.

Има случаи, когато умерена форма на многоводие е временна и скоро изчезва сама. Това обаче е по-скоро изключение, отколкото модел..

Как да намалите нивата на околоплодната си течност?

Напоследък лекарите все по-често диагностицират многоводие по време на бременност. Болестта има непредсказуеми последици за майката и нейното бебе, поради което се изисква задължително лечение.

Жена, страдаща от многоводие, има силно подуване на крайниците, задух. За нея е трудно не само да стои и да се движи, но дори да седи и да лежи. Пулсът е нарушен и налягането се повишава. Самолечението е много опасно за здравето както на майките, така и на трохите. Всъщност, за да лекувате това заболяване, трябва да определите под каква форма протича. На какво е способен само опитен специалист.

Полихидрамнионът в последните етапи на бременността, както и във всеки друг период, често се лекува в болница под наблюдението на лекар. Можете да изберете правилната тактика на лечение, като използвате тестове:

 • кръв (общо и глюкоза);
 • урина;
 • намазка върху флора;
 • Ултразвук.

Освен това всички усилия на терапията ще бъдат насочени към намаляване на нивото на околоплодната течност. За да направите това, назначете:

 • Препарати за подобряване на функциите на плацентата.
 • Диуретици.
 • Лекарства, насочени към стабилизиране на плацентарния кръвен поток.
 • Витаминен комплекс.
 • Понякога антибиотици (ако има инфекция).

При остри и хронични форми лекарят може да извърши амниодренаж (изпомпване на излишната вода през специална игла).

Многоводието при 32 гестационна седмица е лечимо предимно. Жената има шанс да роди детето преди определеното време. За това обаче е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро за помощ. В редки случаи терапията на заболяването не дава резултат. Настъпва преждевременно раждане. Бебето се ражда преждевременно, но може да няма дефекти в развитието.

Многоводието на 38 гестационна седмица почти винаги завършва с раждане. Основната задача на лекаря е да предотврати смъртта на бебето, която настъпва в резултат на ранното изтичане на вода и задушаване.

Профилактика на многоводие

Всяка болест винаги е по-добре предотвратена, отколкото излекувана. Това важи и за полихидрамнионите. Освен това, когато болестта представлява сериозна опасност за живота на трохите.

Най-добрата профилактика на многоводието е правилният и здравословен начин на живот, а именно:

 1. Правилно, балансирано хранене. Ако има тенденция към наднормено тегло, по-добре е да се придържате към леки диети, за да не нахраните бебето. В края на краищата големият плод е една от причините за многоводието.
 2. Спазване на режима на пиене. Не яжте прекалено солено и пикантно, след което приемът на вода се увеличава.
 3. Пешеходен туризъм, упражнения, упражнения и йога винаги са полезни за вашето здраве.
 4. Избягвайте стресови ситуации и негативни емоции. Стресът е началото на много заболявания..
 5. Не забравяйте за витамините. В случай на полихидрамниони, витамините В, С, Е са отлични, които се намират в големи количества в зеленчуци и зеленчуци, в месо и риба, в зърнени култури и зърнени храни..

Лечението на многоводие по време на бременност е сложен процес. Не винаги е възможно да доведете детето преди датата на падежа.

Както вече споменахме, причините за заболяването могат да бъдат няколко. Най-често обаче са хроничните и инфекциозни заболявания на майката. Ето защо, когато планирате бременност, трябва да преминете всички тестове и да се лекувате предварително. Когато бебето вече живее под сърцето, е много по-трудно да се направи това. И най-важното, никога не правете хронична болест.!

Раждане с многоводие

Високата вода по време на бременност винаги е предпоставка за трудно раждане. В бъдещите трохи прекомерното количество околоплодни води причинява:

 1. Кислородно гладуване (хипоксия).
 2. Неправилно представяне.
 3. Голямо тегло.
 4. Пролапс на пъпната връв, стъбло или дръжка по време на изхвърлянето на околоплодната течност.

Естественото раждане става невъзможно и лекарите извършват цезарово сечение. Раждането почти никога не се случва навреме. Околоплодните води винаги се оттичат рано. Следователно бременна жена с диагноза полихидрамнион трябва да бъде хоспитализирана по-рано и да бъде наблюдавана от лекар до самото раждане..

Ниска вода - добра или лоша?

Второто често явление по време на бременност е липсата на околоплодна течност или олигохидрамнион. Среща се при 7-10% от жените. Причините за това състояние могат да бъдат:

 • Пушене.
 • Дефекти на майката, особено бъбречни заболявания.
 • Хронични заболявания и ППИ.
 • Вирусни заболявания, прехвърлени по време на бременност.
 • Носещи близнаци.
 • Ненормално развитие на плацентата (преждевременно стареене).

Само лекар може да определи олигохидрамнион след преглед и резултати от ултразвук. Също така, следните симптоми могат да показват заболяването:

 1. Ниско положение на очното дъно.
 2. Движенията на бебето причиняват дискомфорт и болка.
 3. Долната част на корема е болезнена.
 4. Общото състояние на бременната жена се характеризира със слабост, гадене и умора..

Липсата на околоплодна течност води до намаляване на матката и в резултат на това детето може да се роди:

 • С извит гръбначен стълб, дислокации или плоскостъпие.
 • Изоставане в развитието. Развива кислородния глад на мозъка.
 • Преди крайния срок.
 • Мъртъв.

Замръзването на плода често се случва в ранните етапи. Ниското количество вода по време на бременност е много по-трудно за лечение. Лекарствата, които увеличават, а не намаляват количеството на околоплодните води, са много трудни за намиране.

Основната задача на лекаря е да поддържа плацентата и бебето. Това е възможно с витамини и лекарства, които подобряват притока на кръв в плацентата..

Ниската вода е опасно явление в ранните етапи на бременността, тъй като може да бъде фатално. На по-късна дата настъпва преждевременно раждане. Трудовата дейност в този случай е слабо изразена. Лекарите често правят кесарево сечение. Бебето може да се роди с увреждания.

Заключение

Чакането на бебе е голямо щастие и радост, което може да бъде засенчено от такъв неприятен феномен като патологията на околоплодните води.

Полихидрамнионите по време на бременност, подобно на олигохидрамнионите, имат отрицателен ефект върху развитието на плода и водят до дефекти. Трудовете почти винаги започват преди време и често се извършват чрез цезарово сечение.

В риск са жените, носещи близнаци, както и тези, които имат хронични заболявания и възпаления. Ето защо, преди да планирате бременност, е по-добре да се подложите на пълен преглед и да излекувате всички заболявания преди зачеването..