Значението на гимнастиката за новородените бебета не може да бъде подценявано. Най-лесният начин за правилно и ефективно справяне с бебето е упражнението на фитбол. Дори неопитна майка може да се справи с този вид гимнастика. Каква е ползата от фитбол за бебета? Какви са гимнастическите топки и как да изберем правилната?

Защо бебето се нуждае от гимнастика?

Всякакъв вид упражнения са много важни за новороденото бебе. Те му дават възможност да усети тялото си, да се адаптира към нова среда..

Най-честият проблем при бебетата е хипертонията. Това е нормално явление, тъй като преди раждането детето дълго време е било в "изкривено" състояние, ръцете и краката му са били свити и плътно притиснати към тялото. Това състояние създава дискомфорт за детето и понякога е придружено от болезнени усещания. С течение на времето хипертоничността ще изчезне от само себе си, но гимнастиката и масажът помагат да се премахне много по-бързо..

Упражнението има много благоприятен ефект върху психическото развитие на детето. Факт е, че децата до една година се развиват хармонично, тоест физическото и психическото им развитие са неделими едно от друго, те си помагат. Колкото по-рано започнете да работите с бебето, толкова по-ефективно и качествено ще бъде развитието на мозъка му, установяването на невронни връзки.

Защо да изберете гимнастическа топка?

Fitball за новородени е много полезен. В такава гимнастика има много предимства пред другите видове физическо развитие..

 • Мекото и плавно люлеене на тази топка напомня на новороденото за вътреутробния му живот. Поради това той толерира спокойно упражненията, заспива добре след тях и спи много спокойно..
 • Гимнастиката на топка за бебета помага добре за облекчаване на хипертоничността и перфектно укрепване на мускулния корсет на бебето.
 • Упражненията с гимнастическа топка перфектно развиват дихателните органи и стимулират кръвообращението на бебето.
 • Fitball е подходящ не само за гимнастически упражнения, но и за масаж.
 • Вибрациите, които фитболът предава на бебето, имат благоприятен ефект върху вътрешните органи, като произвеждат вид масаж, който стимулира работата им. Освен това вибрацията има леко облекчаващо действие..
 • По-лесно е да правите масаж на топката, тъй като детето се държи по-спокойно и възприема манипулацията като забавна игра.
 • Упражненията в „легнало положение“ имат благоприятен ефект върху храносмилането, значително облекчават коликите, насърчават метеоризма и са отлична профилактика на запек при кърмачета..
 • Можете да започнете да тренирате по фитбол почти от раждането, не е нужно да чакате, докато детето порасне и стане по-силно. Оптималното време за започване на гимнастика е денят, когато пъпната рана зараства.
 • Упражненията по фитбол за бебета помагат за укрепване на опорно-двигателния апарат, постига се отличен ортопедичен ефект, детето започва да държи главата си по-рано, опитва се да седне, да пълзи и да ходи по-бързо.
 • Упражненията върху топката ви позволяват добре да развиете вестибуларния апарат на детето.
 • Забавното прекарване на фитбола е не само полезно за здравето на бебето, но и допринася за неговия психо-емоционален комфорт, предизвиква интерес и радост.
 • По-големите деца в семейството също ще оценят такава полезна покупка като гимнастическа топка. Забавно и полезно е да играете с него. Дори простото скачане върху него има благоприятен ефект върху всички органи и системи на тялото..
 • За кърмачките упражненията с топка също ще бъдат полезни, те ще помогнат за оформяне на фигурата и развиване на гъвкавост..

Видове гимнастически топки. Как да изберем фитбол за бебета

Днес в магазините можете да намерите всякакви гимнастически топки. Не всички са подходящи за бебета, така че избирайте разумно и със знания по темата..

1. Класически фитбол

Диаметърът на такива топки варира от 45 до 85 см. Такава топка е универсална и е подходяща за упражнения с бебета. Освен това възрастните също ще могат да практикуват с него. За гимнастика с бебета е подходяща топка с диаметър 60 см или повече с гладка, но не хлъзгава повърхност. По-добре е веднага да купите продукт с голям диаметър, за да можете да го използвате по-късно за физическо възпитание с по-голямо дете..

2. Детски фитбол с дръжка или рога

Такива топки за скачане се отличават с относително малък диаметър, тъй като са предназначени за собственици с нисък ръст. Възрастните нямат право да използват това оборудване. Топката е предназначена за тегло на потребителя до 50-60 кг. За бебета можете да изберете този вид топка, можете да правите всички упражнения върху нея по същия начин, както на класически фитбол. Но трябва да се внимава повърхността да не е твърде хлъзгава.

Ако топката е закупена за по-големи деца, тогава трябва да обърнете внимание на факта, че дръжките са неплъзгащи се, здраво прикрепени към продукта и имат набраздена форма - това ще гарантира безопасността на детето при игра.

3. Масажирайте фитбол

Такава топка е доста полезна за възрастни, тъй като ви позволява да комбинирате физически упражнения с лек масаж. За бебета закупуването на тази опция не си струва. Неравностите по повърхността на продукта могат да причинят дискомфорт на бебето. Ако такова оборудване вече присъства у дома, тогава можете да опитате да го използвате за гимнастика с дете, но само след като навърши шест месеца. При най-малкото недоволство от бебето трябва незабавно да спрете урока.

4. Овален фитбол

Овалните фитболи се появиха сравнително наскоро, но вече станаха популярни сред потребителите. Това гимнастическо оборудване осигурява добра стабилност при изпълнение на упражнения, като по този начин значително разширява възможностите. Овалните фитболи се различават по форма, размер и текстура. Те се предлагат в „фъстъчено“ или елипсовидна форма. Повърхността може да бъде гладка или „неравна“. Размерите на топките също варират..

Този вид фитбол може успешно да се използва за бебета. Гимнастиката върху такива топки за бебета се използва в рехабилитационни центрове, детски болници, зали за упражнения. За неопитни майки такова оборудване ще даде увереност поради своята стабилност..

Коя е най-добрата топка за бебета?

Магазините могат да предложат огромно разнообразие от подобни продукти. За да не се объркате, трябва да запомните няколко важни момента..

Основните критерии за подбор са следните:

 • Формата на фитбола може да бъде или кръгла, или овална. Можете да си купите топка с дръжки: тя е подходяща както за по-големи деца, така и за бебета.
 • Размерът на фитбола за бебета е от 60 см и повече (ортопедите съветват да се купува топка с диаметър най-малко 75 см). Такъв диаметър на топката ще позволи на всички членове на семейството да я използват. Най-лесният начин да намерите точния размер е да седнете на топката. Ъгълът между бедрото и подбедрицата трябва да бъде приблизително 90 °.
 • Задължително е да се уверите, че топката е маркирана със съкращението ABS. Това означава, че няма да експлодира по време на употреба. Същото свойство на продукта може да бъде обозначено с маркировка BRQ.
 • Когато се надува, топката трябва да е еластична, тоест при натискане върху повърхността не трябва да има вдлъбнатини, а под дланта се усеща еластична пружинираща реакция.
 • Стените не трябва да са твърде тънки. Продуктът трябва да бъде направен от траен, нетоксичен, хипоалергенен материал.
 • Повърхността на продукта трябва да е топла и да не е лепкава на допир - това ще направи възможно практикуването без дрехи и допълнителни устройства под формата на пелена.
 • Колкото по-голямо е допустимото максимално натоварване на продукта, толкова по-добре. Моделите с най-високо качество могат да издържат на тегло до 300 кг или повече. Такова натоварване дава възможност безопасно да се ангажира с всички членове на семейството..
 • При добър фитбол за бебе не трябва да се усещат груби шевове. По-добре е да изберете гладка повърхност без "пъпки".
 • Докато повърхността е гладка, тя не трябва да е хлъзгава. Най-добре е да изберете топки, изработени от порест, неплъзгащ се материал (термопластичен поливинилхлорид). Това ще осигури по-голяма безопасност на детето по време на тренировка..
 • Необходимо е да се поинтересувате дали материалът, от който е направена топката, има антистатичен ефект. Това е необходимо, за да не остане отломки, прах, косми от домашни любимци по топката: това може да провокира алергични реакции при дете. Освен това прилепналото облекло затруднява упражненията, а бебето също може да бъде ударено от статичен ток..
 • Качественият фитбол няма никакви странични химически миризми. В идеалния случай изобщо не мирише..
 • Зърното за надуване на фитбола трябва да е вдлъбнато вътре в продукта, за да не се нарани бебето случайно.
 • Цветът на топката може да бъде всеки. Качествените маркови продукти често имат естествени спокойни тонове, докато китайските фалшификати имат киселинни неестествени цветове. Този факт може да се вземе предвид и при покупка.
 • Много е важно да обърнете внимание на фирмата на производителя. Днес най-добрите фитбол се произвеждат от компании - TOGU (Германия), Mondo (Италия), Ludi (Франция), Reebok (САЩ). Тези продукти са безопасни за закупуване и са хигиенно сертифицирани и подходящи за бременни жени и бебета..

По-добре е да закупите спортно оборудване в надеждни магазини, където те могат да предоставят изчерпателна информация за продукта и да предложат да се запознаят със сертификати за качество, които ще потвърдят безопасността на топката и възможността да се използва за тренировка с бебета.

По-добре е да си купите фитбол дори преди бебето да се роди. Той ще служи добре по време на бременност, ще облекчи напрежението от мускулите на гърба и ще подобри кръвообращението в тазовите органи. И след раждането на бебето, той ще бъде незаменим помощник, когато правите гимнастика с бебе. Как да се подготвите за упражненията и каква е правилната техника на гимнастика е описано подробно в тази статия..

Класове по фитбол за бебета, деца под една година. Упражнения за дисплазия, мускулна дистония. Как да изберем топка, съвет на Комаровски

Класовете по фитбол са възможност за физическо развитие на бебета от най-ранна възраст. Може да се използва и за упражнения от останалата част от семейството..

Защо фитбол е полезен?

Fitball е едновременно оборудване за упражнения и играчка. Педиатрите препоръчват още от първите месеци от живота му да се използва не само при морска болест, но и за гимнастика.

За новородени и деца под една година Fitball е полезен за следното:

 • ви позволява да развиете отличен вестибуларен апарат;
 • подобрява координацията на движенията и ориентацията в пространството;
 • помага при лечението на хипертония;
 • облекчава симптомите на колики, подобрява храносмилането чрез отпускане на коремните мускули;
 • подобрява мускулите на гърба, помага за формиране на правилна стойка;
 • успокоява, тъй като движенията върху топката по интензивност и амплитуда са подобни на движението на бебето в корема на майката.

Fitball за бебета: индикации и противопоказания

Упражненията за фитбол за хармонично физическо развитие се препоръчват от педиатрите за повечето бебета.

Има някои медицински показания за използване на топката:

 • хипертоничност на всякакви мускули;
 • изоставане във физическото развитие;
 • дисплазия;
 • мускулна дистрофия;
 • храносмилателни разстройства;
 • тежки колики;
 • чести капризи, нарушение на съня.

Fitball не винаги е полезен за бебета.

Класовете са противопоказани в следните случаи:

 • детето не го харесва, по време на упражненията той започва да бъде капризен, да се окаже;
 • детето има висока температура, кашлица, хрема;
 • пъпната рана не зараства добре.

Как да изберем правилната топка

Полезността на упражнението по фитбол за бебета зависи от качеството на топката..

Когато купувате, трябва да се придържате към следните параметри:

 1. Сила на звука. За цялото семейство се препоръчва да закупите фитбол с диаметър 75 см. Ако само бебе се нуждае от гимнастическа топка, продукт от 45 см ще направи.
 2. Материал. Препоръчително е да се използват топки от материал, който не се наелектризира и няма неприятна миризма.
 3. Еластичност. Ползите от упражненията за фитбол зависят от това. В магазина материалът може да бъде проверен чрез леко прищипване на топката. Сгъването трябва да се разгърне много бързо. Еластичността може да бъде тествана и по друг начин: чрез силно натискане с длан върху повърхността на топката. Колкото по-силно извира, толкова по-добър е продуктът..
 4. Цвят. Според статистиката фитболите от пастелни, сиви и меки цветове са с по-добро качество и по-приятни за окото. Твърде отровните нюанси са по-често срещани сред фалшификатите.
 5. Защита от експлозия. Фитболът трябва да има стикер или маркировка за наличието на анти-експлозивна защита, най-често това е абревиатурата ABS. Такива топки могат да издържат натоварване от 300 кг; ако се повредят, те не експлодират, а се издухват..
 6. Повърхност. Гладката, топла повърхност без залепващи шевове е знак за качество на продукта. Сферичният нипел трябва да бъде запоен вътре.
 7. Наличието на допълнителни елементи. Fitballs могат да бъдат абсолютно кръгли или да имат "рога". За новородените последните са безполезни, тъй като могат да попречат на упражненията. Топки с рога се препоръчват за деца, които се чувстват удобно да седят или да се учат да ходят. С тяхна помощ детето ще може да контролира баланса си..

Как и колко да се прави фитбол

Физическите упражнения върху фитбол за кърмачета се препоръчват ежедневно. Ако има медицински показания, упражненията се изпълняват по няколко пъти на ден. Новородените бебета се нуждаят от няколко минути, след шест месеца това време постепенно се увеличава до 10 минути. В бъдеще можете да навигирате от детето: ако му харесва, продължителността на гимнастиката може да бъде увеличена до половин час.

Времето на занятията се избира индивидуално, въз основа на дневния режим на бебето. Важно е детето да не е сънливо и да е изминал поне 1 час от последното хранене. Бебетата са особено активни сутрин, така че педиатрите препоръчват да се използва времето между сутрешното хранене и дрямката..

Ежедневните упражнения по фитбол за бебета са придружени от мека лека музика, можете да използвате различни игри за детски стихчета и детски песнички.

Занимания за деца 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката на фитбол за 1-2 месеца е да подобри храносмилането и да предотврати колики.

През това време се изпълняват следните упражнения:

 1. Детето се поставя с корем върху топката. Възрастният трябва да поддържа раменете и главата с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Извършват се 5-6 люлеения напред и назад.
 2. Бебето е преобърнато, придържано по подобен начин, но то вече е по гръб. Извършват се 5-6 люлеения. На 2 месеца можете да добавяте движения в кръг, ляво-дясно.
 3. Детето е положено на легло или диван с крака, висящи от коляното. Внимателно го задържа, мама търкаля фитбола. Инстинктивно детето отблъсква топката. Упражнението се повтаря 5-6 пъти.

Упражнения за бебета от 2 месеца

На тази възраст децата знаят как да пазят главите си, така че упражненията могат да бъдат сложни, добавете гимнастика за укрепване на мускулната рамка.

 1. Детето се поставя по корем. С едната ръка трябва да хванете дупето му, с останалите пръсти да хванете глезените. Трябва да се уверите, че бебето хваща топката с ръце. По време на тренировка детето се люлее напред-назад. Брой екзекуции - 10.
 2. Бебето се поставя по гръб върху фитбола. Едната ръка фиксира гърдите и раменете, другата ханша и краката. Необходимо е да се извършват люлеещи движения, леко натискане на топката. Извършват се 10-12 люлки. С всяко следващо трябва да ускорите темпото.
 3. Детето е поставено настрани. С едната си ръка той се държи за ръката и раменете, с другата - за краката. Извършват се леки пружиниращи движения, по 10 повторения. Упражнението се повтаря от втората страна, върху стомаха и гърба..
 4. Детето се поставя по корем, придържайки гърба си. Краката и ръцете на бебето трябва да бъдат увити около фитбола. Бавно топката се търкаля напред-назад до максималната си дължина. Това упражнение се препоръчва за завършване на гимнастика.

Упражнения от 4 месеца

На 4 месеца детето перфектно държи главата си, контролира ръцете си и започва да се ориентира в пространството. Фитбол се превръща в голяма играчка за него. Хлапето се опитва да го бута, щипе, вкусва. През това време се препоръчват следните упражнения:

 1. Бебето лежи по гръб на пода. Възрастен трябва да търкули топката на краката си и да поиска да я отблъсне. Извършват се 15-20 повторения.
 2. Хлапето лежи по корем върху фитбола. Възрастен, държейки го за подмишниците, движи детето напред-назад. В края на обхвата на движение трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Изпълнява се в 5 движения.
 3. Fibole се намира близо до стената или дивана. Детето лежи с корем върху топката, краката му докосват стената. Придържайки бебето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката му да са свити в коленете, и след това да го оставите да се отблъсне с петите. По време на упражнението се тренират мускулите на прасците, бедрата и гърба, тялото е подготвено за ходене. Брой подходи: 5-6 пъти.
 4. Детето лежи по корем върху фитбол. Трябва да поставите ярка играчка близо до топката. Придържайки бебето за краката, възрастният накланя фитбола към играчката, докато детето го хване. Трябва да се помни, че е невъзможно да се задържите в това положение дълго време. Повтаря се 3-4 пъти.
 5. Упражнението се изпълнява подобно на предишното, но играчката е поставена малко по-далеч от фитбола. За да го достигне, детето трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това перфектно тренира вестибуларния апарат и пространствената ориентация..

Упражнения за деца от 6 месеца до една година

На тази възраст много деца се опитват да седнат и след това да ходят. Мускулите и костите им изискват по-интензивни тренировки, за да се укрепят добре. По това време фитбол помага за ускоряване на физическото развитие и подобряване на координацията в пространството..

 1. Възрастен седи на пода и държи фитбола между краката си. Детето трябва да бъде седнало или поставено върху топката. Извършват се пружиниращи присядания или скокове. Децата много харесват това упражнение, така че можете да го правите в продължение на 5 минути, с почивки от 10-15 секунди. Ежедневната гимнастика със скокове върху топката перфектно тренира вестибуларния апарат.
 2. Упражнението се изпълнява с деца, които седят добре и държат гръб. Детето се поставя на фитбол. Възрастен държи детето с кръста с едната ръка, а с другата протегнатите ръце. Задачата на бебето е да поддържа баланс. Упражнението се изпълнява за 25-30 секунди. След известно време може да се усложни: хванете детето само за ръце.
 3. Детето има корем върху фитбол, ръцете прихващат топката. Възрастен повдига краката на бебето на нивото на тялото му и люлее топката напред-назад, имитирайки работа с количка. Достатъчни са 10-15 движения.
 4. Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете на детето от легнало положение в седнало положение. В този случай се препоръчва да кажете "стани" и "седни". Упражнението е полезно за деца, които все още не са седнали сами. Извършват се 5-6 подхода.
 5. Детето стои на крака, възрастният го държи с ръце за кръста. Фитболът служи като опора, която при натискане се търкаля настрани. Това насърчава бебето да предприеме стъпки. Упражнението отнема 4-5 минути. Подходящ е само за онези деца, които знаят как да застанат на опора. Необходимо е да се застрахова бебето, като го държите за кръста, дори ако детето вече ходи самостоятелно.

Набор от класове за дисплазия

Дисплазията е деформация на ставата, която, ако не се лекува, може да доведе до бъдещо възпаление и накуцване. Патологията се лекува успешно със специално облекло, масаж и гимнастика. За положителен ефект упражненията трябва да се правят ежедневно..

 1. Детето е по гръб. Възрастен го фиксира с едната ръка за стомаха, така че тазът е фиксиран, а с другата той редува кръгови движения с долните си крайници. Брой подходи: 4-5.
 2. Детето продължава да лежи по гръб. Възрастен фиксира бебето с една ръка, а с другата изпълнява упражнение, имитиращо каране на колело. Може да се изпълнява на всеки крак поотделно 4-5 пъти.
 3. Стомахът на детето е изместен, ръцете са увити около фитбола. Възрастен човек последователно огъва краката в колянната и тазобедрената става, имитирайки позата на жабата. За 5-6 секунди позата е фиксирана, след това топката се търкаля назад и краката се изправят. Изпълняват се 8 подхода.
 4. Местоположение на стомаха. Техниката е подобна на предишната. По време на изпълнението му коленете са разтворени, доколкото е възможно, и петите са в контакт. Фитболът се движи напред-назад, сгънатите пети се придвижват за няколко секунди до дупето, след което краката се изправят. Извършват се 4-5 подхода.

Комплект от упражнения за мускулна дистония

Мускулната дистония е заболяване, при което тонусът е намален или повишен. За лечение използвайте масаж, занимания в басейна и фитбол.

 1. Детето се поставя с корем върху фитбол. Краката трябва да бъдат свити в коленете и притиснати към топката. Единият от родителите държи детето за ръце, другият държи краката. По време на упражнението детето се търкаля напред-назад. Броят на движенията е не повече от 10.
 2. Бебе с корем на топка. Краката се държат от ръцете на възрастен. Фитболът бавно се навежда напред, докато детето докосне пода с ръце. След това упражнението се изпълнява по подобен начин, но ръцете вече са държани. Може да се извършва на 6-месечна възраст или повече. Брой подходи: 3-4 пъти.
 3. Детето се поставя с гръб на фитбола. Докато поддържате стомаха, е необходимо да извършвате 5-6 пружиниращи движения с плавно търкаляне напред-назад, наляво и надясно. Урокът се провежда за деца 2-6 месеца.

Съвет на доктор Комаровски: какво да не правите по време на час

Известният детски лекар Комаровски смята, че упражненията за фитбол са полезни само ако се изпълняват правилно.

Трябва да се придържате към следните съвети:

 • строго е забранено да се занимавате с каквито и да е гимнастически упражнения, ако детето не се чувства добре, има хрема или температура;
 • по-добре е да отложите упражненията по фитбол за бебета, ако бебето е палаво или иска да спи;
 • не можете да поставите дете на „гол“ фитбол: първо, гумата е студена и неприятна за тялото, и второ, може да залепне и да нарани кожата;
 • не можете да използвате фитбола веднага след раждането: опорно-двигателният апарат на бебето ще бъде готов за първите размахващи упражнения само 2-3 седмици след изписването от болницата;
 • точността е важен елемент от тренировката: не можете да изпълнявате упражнения много интензивно, особено през първите месеци, силното притискане и замахване може да доведе до нараняване на мускулите;
 • не можете да пренебрегвате главата и шията на бебе до 5 месеца, дори ако държи главата си добре, липсата на подкрепа може да провокира изкълчена шия.

Упражненията за фитбол за мама и бебе могат да се комбинират. Съществуват редица упражнения, които не само подобряват здравето на бебето, но и помагат на майката да влезе във форма по-бързо след раждането..

Видео за упражнения по фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета от 3 месеца:

Фитбол упражнения за бебета от 1 месец:

Комплект от най-добрите упражнения за фитбол за бебета

Отминаха дните, когато се смяташе, че бебето трябва да лежи неподвижно в пелена през по-голямата част от деня..

Съвременните експерти смятат, че за да се развива бебето правилно, той се нуждае не само от свобода на движение, но и от физическа активност..

В допълнение към обичайната програма упражненията върху фитбол могат да бъдат много полезни - специална топка, която може да се види във всяка фитнес зала.

Защо тези упражнения са полезни и как да се правят??

 1. Защо фитбол е полезен??
 2. Показания и противопоказания
 3. Как да изберем топка?
 4. Основни правила за класове
 5. Упражнения
 6. За новородени 1-2 месеца
 7. За деца 2-3 месеца
 8. 3-4 и 5-6 месеца
 9. 7 месеца и повече
 10. За деца на 1 година

Защо фитбол е полезен??

Ако в къщата се появи бебе, тогава фитболът ще бъде полезен както за здравето, така и за забавлението. По-големите деца обичат да скачат върху него, но с новородените можете успешно да извършвате гимнастика. Освен това подобни упражнения са полезни не само за тези деца, които имат неврологични проблеми. Такива упражнения са полезни за напълно здрави деца. Той осигурява предимства по различни начини:

 • Облекчава хипертоничността на мускулите, характерна за новородените.
 • Помага за укрепване и развитие на мускулите на гърба, корема, ръцете и краката.
 • Придава масажен ефект и стимулира функционирането на вътрешните органи.
 • Помага за подобряване на храносмилането и предотвратяване на колики.
 • Помага да научи бебето да координира движенията и помага за развитието на вестибуларния апарат.

Справка! Махането с топката действа успокояващо и релаксиращо на бебето, което спомага за нормализиране на съня.

Показания и противопоказания

Упражненията, насочени към стимулиране на активността и развиване на рефлекси, ще бъдат много полезни, но само ако са правилно изпълнени и подбрани. Упражненията за фитбол за деца при липса на противопоказания са полезни за всички. Тяхното значение е особено голямо при наличието на такива индикации:

 • хипер- и хипотония на мускулите;
 • повишена възбудимост на собственика;
 • недостатъчна активност на бебето, мускулна слабост;
 • колики;
 • безпокойство на бебето, излагане на стрес и вируси.

Като цяло класовете са полезни за всички, но трябва да вземете предвид съществуващите противопоказания:

 • не можете да правите упражнения за деца с вродени наранявания;
 • заболявания на сърцето и пикочно-половата система, както и на белите дробове;
 • при високи температури;
 • поднормено тегло;
 • повишено вътречерепно налягане.

Във всеки случай се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да започнете уроците..

Как да изберем топка?

Fitball може да има диаметър от 45 до 75 cm.

Топката от 75 см се счита за универсална, тъй като е подходяща както за деца, така и за възрастни, а майката може да я използва и за упражнения.

Но ако продуктът ще се използва само за бебе, тогава е по-добре да изберете малко по-малък размер..

Fitballs, които имат специални дръжки или рога, които ви позволяват да държите продукта, са удобни за деца..

Много е важно черупката да е гладка. Продукти с релефна повърхност са подходящи за деца на възраст поне 3-4 месеца. Заедно с фитбола трябва да закупите и помпа, но обикновено тя е включена в комплекта.

Фитбол за дете трябва да бъде с високо качество и безопасност, поради което се препоръчва да го купувате изключително в специализирани спортни магазини. Когато купувате, трябва да се опитате да прищипите продукта. Ако материалът е с високо качество, той веднага ще се върне в първоначалното си състояние. Ако се появят малки гънки, това означава, че качеството на продукта оставя много да се желае..

Важно е на топката да няма видими шевове, които да се усещат. Материалът не трябва да мирише на каучук и синтетика. Струва си да си купите топка, на която е посочена маскировката на ABS. Това е най-сигурното оборудване и освен това има антиексплозивна функция..

Основни правила за класове

За да бъде упражнението ефективно и безопасно, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Най-добре е да правите упражненията сутрин, докато детето е в добро настроение и максимална активност..
 • Преди да започнете урока, трябва да се уверите, че бебето е спокойно и няма нищо, което може да предизвика дискомфорта му.
 • Между храненето и упражненията трябва да има почивка от поне 1,5 часа..
 • Ако бебето е капризно и не иска да учи, не настоявайте, по-добре изчакайте малко.
 • Не всички бебета са щастливи да правят упражненията веднага, затова трябва да им се даде време, за да свикнат и да се чувстват удобно..
 • Първите тренировки трябва да се правят кратко, 4-5 минути, с течение на времето, увеличавайки този показател.
 • Когато тренирате, трябва внимателно да държите бебето за раменете, гърба, корема или глезените.
 • Когато правите упражнения, не дърпайте бебето за ръце или крака..
 • Важно е да не оставяте детето си само на фитбол.
 • За да направите урока по-забавен и интересен, можете да го придружите със стихове и песни.
 • По-добре е детето да учи без дрехи - така нищо няма да му причини дискомфорт. В този случай покрийте топката с фолио, което ще ви помогне да осигурите хигиена и да предотвратите дискомфорт и докосване на деликатната кожа на бебето с повърхността на продукта.
 • Упражнението трябва да бъде избрано въз основа на възрастта на бебето. Има програми, предназначени за деца на възраст от няколко седмици или около година - в тези случаи упражненията ще бъдат различни.

Важно! Преди да започнете уроци, е важно да се консултирате с педиатър и да се уверите, че бебето няма противопоказания. Също така специалист ще ви помогне да изберете набор от упражнения, който е най-подходящ за конкретно бебе..

Упражнения

Както вече споменахме, тренировъчната програма ще зависи от възрастта на бебето. Затова си струва да разгледаме примери за упражнения, като се вземе предвид този критерий..

За новородени 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката в тази възраст е да подобри храносмилането на бебето и да предотврати колики. За това могат да се използват следните упражнения:

 • Трябва да сложите бебето на фитбол с коремчето. Възрастният трябва да поддържа главата и раменете си с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Направете 5-6 люлки напред-назад.
 • Бебето се обръща и държи по същия начин, но лежи по гръб. Прави се 5-6 люлеения. По-близо до два месеца можете да извършвате кръгови движения и да се люлеете настрани.
 • Бебето трябва да бъде поставено на диван или легло, така че краката да висят от коляното. Мама внимателно го държи и търкаля топката, а детето ще го отблъсне на инстинктивно ниво. Трябва да направите упражнението 5-6 пъти.

За деца 2-3 месеца

Децата на тази възраст обикновено знаят как да държат главите си, така че можете да направите комплекса по-труден, като добавите упражнения, които са насочени към укрепване на мускулния корсет.

 • Трябва да сложим детето по корем. Трябва да задържите дупето с едната ръка, а пръстите на другата да държат глезените. Хлапето трябва да закопчае продукта с ръце. Когато го правите, трябва да го люлеете напред-назад. Направете 10 повторения.
 • Бебето се поставя върху топката с гръб. С едната ръка трябва да фиксирате раменете и гърдите, с другата - краката и бедрата. Маховите движения се извършват с лек натиск върху топката. Необходимо е да се изпълнят 10-12 повторения, като постепенно се ускорява темпото.
 • Бебето е положено настрани. С едната ръка го поддържат за раменете, с другата за краката. Правят се нежни пружиниращи движения за 10 повторения. След това упражнението се повтаря от втората страна, по гърба и по корема..
 • Бебето е поставено по корем, трябва да го държите за гърба. Детето трябва да увие крайниците си около топката. Fitball трябва внимателно да се завърта напред-назад, доколкото е възможно. Препоръчително е да направите това упражнение в края на сесията..

3-4 и 5-6 месеца

Дете на възраст над три месеца вече държи добре главата си, контролира ръцете и навигира в околното пространство. Фитбол за него е голяма играчка, която той ще се опита да избута и вкуси. През този период можете да използвате тези упражнения..

 • Детето се поставя на пода по гръб. Родителят търкаля топката на крака и иска да я отблъсне. Направете 15-20 повторения.
 • Бебето се поставя върху фитбола по корем. Възрастният трябва да го държи за подмишниците и да го движи напред-назад. След като достигнете края на амплитудата, трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това упражнение помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Броят на повторенията е пет.
 • Fitball трябва да бъде поставен близо до стената или дивана. Детето се поставя по корем, така че краката му да докосват повърхността. Придържайки детето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката да са свити в коленете, и след това да оставите краката да се отблъснат. Това упражнение ангажира мускулите на краката и гърба и подготвя тялото за ходене. Трябва да повторите 5-6 пъти.
 • Бебето се поставя върху топката по корем. В близост до него е поставена ярка играчка. Бебето трябва да бъде подпряно на краката, след което възрастният накланя топката към играчката, докато я хване. В същото време човек не може да поддържа такава позиция дълго време. Повторете упражнението 3-4 пъти.
 • Упражнението се прави както в миналото, но играчката трябва да бъде разположена леко далеч от топката. За нейния зет бебето ще трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това помага да се развие ориентация в пространството и осигурява обучение на вестибуларния апарат..

7 месеца и повече

Децата на тази възраст се опитват да седят и след това да ходят. По това време мускулите и костите се нуждаят от активно обучение, което помага да се осигури тяхното качествено укрепване. Fitball ще помогне за ускоряване на физическото развитие и ще осигури обучение за координация.

 • Възрастният трябва да седне на пода, да стисне топката между краката си. Хлапето е седнало или поставено на топката и се правят пролетни скокове или седналки. Децата обичат тези упражнения, защото това може да се прави в продължение на пет минути с почивки от 10-15 секунди. Редовното изпълнение на такава гимнастика забележително укрепва вестибуларния апарат..
 • Упражнението ще бъде полезно за бебето, ако то знае как уверено да седне и да се задържи. Слагат го на топка. Възрастен трябва да го подкрепя за кръста с едната ръка, а удължените ръце с другата. Детето трябва да поддържа баланс. Упражнението се прави за 25-30 секунди. След известно време можете да го направите по-трудно, като държите бебето само за ръце..
 • Хлапето се поставя върху фитбола с корем, ръцете му държат топката. Възрастният трябва да повдигне краката си на нивото на тялото и да люлее продукта напред-назад. Достатъчни са 10-15 движения.
 • Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете си от склонно към седнало положение. Това упражнение е полезно за деца, които все още не са в състояние да седят сами. Трябва да направите 5-6 подхода.
 • Бебето е на крака, родителят го държи за коремчето. Фитболът действа като опора, която се търкаля настрани при натискане. С оглед на това бебето предприема стъпки. Упражнението се изпълнява в продължение на 4-5 минути. Подходящ е само ако бебето знае как да стои до опората. Но дори ако детето вече може да ходи, пак трябва да го застраховате, като го държите за кръста..

За деца на 1 година

На тази възраст децата вече са по-независими и упражненията могат да бъдат сложни..

 • Можете да започнете, скачайки върху топката. За да направите това, фитболът е фиксиран между краката на възрастен или между краката с опора. Хлапето може да бъде разположено както с гръб, така и с лице към възрастен. Те го държат за тялото, показват как топката извира и леко повдигат всички, изпълнявайки скокове. Първо, достатъчно е да направите 10-20 прости скока нагоре и надолу, след това в процеса на движенията трябва да обърнете бебето последователно настрани.
 • Детето е поставено на седалището, топката е фиксирана неподвижно. Тя трябва да е пружинирана ритмично, като държи бебето за бедрата. В този случай трябва само да се държи леко, а на топката трябва да се държи. Това е отлично упражнение за изграждане на мускули на гърба и корема, както и за баланс. След скачане топката трябва да се размърда в страни, а след това нагоре и надолу. След това се правят кръгови движения в различни посоки на часовниковата стрелка.
 • Детето сяда на топката, възрастният го фиксира неподвижно. С правите крака на бебето трябва да барабаните по топката. Отначало движенията се правят за детето, след като то го прави сам.
 • Бебето се поставя на стомаха и прилепва към тялото отстрани. Първо се правят 10-20 пружиниращи движения, след това - люлеене на бебето настрани и напред-назад (по 3-4 повторения). Увеличете амплитудата плавно. След това се правят 2-3 кръгови движения на бебето върху изделието по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 • Бебето трябва да бъде поставено на топката, като държи бедрата. С отворена длан той трябва да потупа топката 10-20 пъти. След това можете леко да го повдигнете пред фитбола на ръцете си. От това положение той трябва да го достигне и да го потупа отново по повърхността му..

Има много други упражнения. Във всеки случай е по-добре да изберете комплекса заедно с лекар. Трябва да се има предвид, че класовете трябва да бъдат забавни за бебето, така че можете да ги придружавате със забавни песнички или детски стихчета.

Фитбол упражнения за бебета

Днес родителите имат много повече възможности за физическо и емоционално развитие на своите бебета, отколкото собствените им родители преди много години. Едно от тези общодостъпни и полезни придобивания е фитнес топка за гимнастическа топка. Занятията по него са интересни и полезни не само за деца над една година и половина, но и за новородени бебета. В тази статия ще говорим за това как правилно да организираме фитбол упражнения за бебета, какви упражнения могат да се изпълняват на топката в зависимост от възрастта.

Добро или лошо?

Въпросът за ползите и вредите от фитбола за развитието на бебета няма еднозначен отговор. Повечето педиатри са склонни да вярват, че вредата е възможна, ако родителите не следват техниката на гимнастика, ако започнат да използват гимнастическа топка твърде рано за тренировки с малки деца. Оптималната възраст, на която можете да започнете подобни дейности, се счита за възраст от месец и половина. До тази възраст е по-добре да се въздържате от различни манипулации и упражнения, за да не нараните гръбначния стълб и пъпната рана на бебето.

Ползите от упражненията на гимнастическа топка обаче значително надвишават малкото недостатъци:

 • помага за облекчаване на симптомите на мускулна хипертония, които са характерни за почти всяко дете от раждането до 5-6 месеца;
 • костната и мускулната системи са укрепени;
 • слабата коремна стена на бебето е укрепена, което предотвратява или отслабва проявите на бебешки колики;
 • вестибуларният апарат се развива, детето по-добре координира движенията;
 • детето развива правилно позициониране на краката, правилна стойка;
 • състоянието на нервната система се подобрява.

За да може бебето ви да извлече максимална полза от упражненията по фитбол, е важно да изберете правилната топка..

Само гладки топки са подходящи за деца на възраст 2-3 месеца. На 4-5 месеца е напълно възможно да предложите трохата за зареждане или гимнастически текстурирани фитбол с пъпки, ребра - това ще бъде допълнителен масажен ефект.

Размерът на топката също има значение - ако го купите не само за бебето, но и за себе си, за да влезете в добра физическа форма по-бързо след раждането, вземете по-голяма топка - 75 см в диаметър. Ако топката е предназначена само за трохи, диаметър 45 или 55 см ще бъде достатъчен.

Избягвайте съмнителни фитболи, които имат силна миризма. Материалите може да са опасни - детето може да развие тежки алергии и химически изгаряния. Повърхността на добър и висококачествен фитбол за бебета е неплъзгаща се и равна. Уверете се, че марката ABS е налице - това означава, че топката няма да експлодира или да се спука по време на употреба - тестовете са преминали, което всъщност тази маркировка казва.

Имате ли вече предпазна топка? Тогава нека преминем към изучаването на техниката на класове за бебета на възраст под една година..

Общи правила и препоръки

На първо място, родителите трябва да се научат как да изберат подходящото време за занимания с дете - по време на гимнастиката бебето трябва да бъде заспало, отпочинало, здраво и нахранено. Не е необходимо обаче да започнете да изпълнявате набор от упражнения веднага след ядене, изчакайте час и половина след хранене и едва след това започнете да упражнявате.

Общите укрепващи упражнения, насочени към стимулиране на работата на мускулите, тонизиране на детето, ободряване, се правят най-добре сутрин, а успокояващият релаксиращ комплекс от упражнения се извършва най-добре вечер, малко преди плуване и лягане. Ако не вземете предвид ориентацията на упражнителните комплекси, можете да нарушите режима на деня на детето, да влошите съня му, в резултат на което класовете няма да бъдат от полза. Хлапето няма да спи достатъчно, ще се чувства уморено.

Необходимо е времето за обучение да се увеличава постепенно - от 3-5 минути до 15-20 минути. Натоварването също трябва да се увеличи разумно - започнете с едно или две упражнения, постепенно въвеждайте нови задачи, увеличавайте времето за тяхното изпълнение.

Дръжте детето си сигурно по време на тренировка, за да не падне от гимнастическата топка и да не се нарани. Ако детето отчаяно се съпротивлява, показва признаци на умора, капризно е, урокът също трябва да бъде спрян - чрез сълзи и капризи не могат да бъдат постигнати ползите от гимнастиката, колкото и да се опитвате.

Винаги придружавайте урока с весели и лесни коментари, четете рими, пейте песен, това е важно за детето, за да разбере, че не е подложено на странен ритуал (който между другото може да бъде опасен!), Те играят с него. Само тогава бебето ще започне да възприема адекватно и позитивно класовете..

Ако работите с голо бебе, не забравяйте да покриете повърхността на фитбола с пелена - ще бъде по-приятно за бебето. Не забравяйте за безопасността за минута - не оставяйте бебето без подкрепа, подкрепа и внимание - падането от фитбол може да бъде много болезнено и травмиращо.

Методи на урока

С бебе от 1,5 до 3 месеца

Това е най-младата възрастова група практикуващи фитбол. За такива деца е важно да изпълняват гимнастика в най-деликатния, нежен режим. Затова специалистите препоръчват групи упражнения, насочени към отпускане на мускулите, намаляване на тонуса и предотвратяване на чревни колики. Останалите упражнения все още не са необходими..

Релаксиращите упражнения с топка за малки деца са много лесни за изпълнение.

 • Езда по корем. Поставете бебето на фитбол с корем надолу, главата също трябва да бъде обърната с една буза. Дръжте бебето с едната ръка на гърба, а другата на краката. Започнете внимателно да люлеете топката надясно и наляво последователно. Постепенно усложнявайте упражнението, като добавяте люлка напред-назад и след това в кръг. Внимавайте за скоростта и амплитудата - детето не бива да се плаши или разтърсва от нищо. Това упражнение улеснява отстраняването на чревните газове, намалява интензивността и честотата на коликите, укрепва мускулите на корема..
 • Назад езда. След езда по корем, преминете към езда по гръб. Поставете детето на топката с гръб, но така че главата на трохите да не се накланя назад. Хванете корема на бебето с едната ръка, а с другата фиксирайте краката. Като начало ще бъде достатъчно лесно да размахвате бебето от едната страна на другата, тогава упражнението е сложно по същия начин като първото. Приемът допринася за формирането на стойката, развитието на мускулите на гърба.
 • Футбол за деца. Бебето трябва да бъде поставено на пода, на специална постелка, в легнало положение. Фитболът се обляга на краката и леко се притиска със стената на топката върху краката на трохите. Рефлекторно бебето ще отблъсне топката, като по този начин развива и укрепва мускулите на краката. Повишеният тонус поради интензивни, но нежни движения на удължаване ще намалее.

Избягвайте упражнения за скачане, търкаляне на топката нагоре и надолу. Не сядайте детето на фитбола, твърде рано е за него - гръбначният стълб не е готов за вертикално натоварване.

С бебе 4-6 месеца

На тази възраст трябва да комбинирате упражнения за релаксация с упражнения за развитие на мускулния корсет. Любимите играчки на бебето ще помогнат за това, той вече е успял да ги придобие. Комплексът от упражнения става по-смислен и изисква активно участие на бебето.

 • Вземете играчката. Това е по-сложна версия на езда на корема, която е описана в комплекса за бебета. След като навиете бебето, правейки кръгови движения по корема, сложете любимата си играчка на пода пред футбола. Хлапето ще посегне към нея, ще го хване здраво за краката, като фиксира гърба с другата ръка. Разтягането е важно за развитието на страничните коси мускули, както и за стимулиране на корема и мускулите и раменния пояс. За да могат усилията на бебето да се увенчаят с успех, натиснете фитбола леко от себе си, за да може бебето да вземе играчката и да я хване сигурно с ръцете си.

Скачане. Мама сяда на пода, стиска фитбола между краката си и го фиксира. Подпомагайки детето под мишниците, тя го вдига и спуска с крака върху топката, важно е бебето да отблъсква топката с краката си. По-добре е да започнете такова упражнение от 5 месеца, докато трябва да сте сигурни, че натоварването на цялото тяло на бебето не пада върху краката.

 • „Подвижна кола“. Това е вариант на обичаното от много деца упражнение "Тачка", при което майката държи с ръце само краката на бебето, а с ръцете си "ходи" по пода. Разликата ще бъде, че бебето ще докосне топката с дръжките, изтласквайки я напред. Упражнението добре развива ръцете, гърдите, шията и горната част на гърба..

За деца над 6 месеца

За кърмачетата от тази възрастова категория класовете са още по-сложни и в допълнение към двата комплекса, изброени по-горе, към тях се добавят упражнения за развиване на двигателни умения и сръчност.

 • „Вратар“. Ако детето седи самостоятелно, приседете го пред себе си и избутайте топката към него. Задачата на детето е да го хване с две ръце и в идеалния случай да го притисне обратно към майка му. Упражнението развива координация на движенията и логическите способности.
 • "Конни надбягвания". Поставете детето, което вече е започнало да седи, на топката и задръжте отстрани по-близо до подмишниците. Първо, леко преместете топката с бебешката плячка надясно и наляво, напред-назад. Това ще загрее и ще подготви глутеусите и мускулите на гърба. След това направете леки скачащи движения на фитбол - упражнението помага за развитието на мускулите на гърба.
 • „Снежна топка“. Това упражнение е за бебета, които са започнали да стоят самостоятелно. Това ще ви помогне да научите първите стъпки. Поставете детето на топката, помогнете на дръжките да хванат "ушите" на топката. От друга страна, подпрете топката с крак, така че да не се търкаля напред с висока скорост. Когато бебето се държи здраво, започнете постепенно да движите топката напред, разхлабвайки фиксацията с крак. Детето постепенно ще се научи да прекрачва краката, следващи топката.

Полезни съвети

За да може продуктът да продължи възможно най-дълго, експертите препоръчват да се използват следните препоръки.

 • Поддържайте фитбола чист. Избършете го всеки ден с влажна, чиста кърпа и го мийте с бебешки сапун два пъти седмично.
 • Не започвайте да изпълнявате по-сложни комплекти упражнения, ако детето все още не е достигнало препоръчителната възраст или не е усвоило упражненията от предишния набор.
 • След час извадете фитбола там, където бебето няма да го види. Ако веднъж на ден се появява ярко и интересно „нещо“, то ще бъде по-забавно от обичайната, привличаща вниманието играчка.
 • За да постигнете по-ярки резултати от домашните занимания с вашето бебе, комбинирайте упражнения и гимнастика на фитбол с масаж. Трябва да се упражнявате върху топката след масажа, когато мускулните групи се затоплят и са готови за допълнителен стрес.
 • Преди да тренирате на фитбол, е важно да се консултирате с педиатър, за да изключите противопоказанията за такива манипулации при детето..

Противопоказания

Няма много много противопоказания за практикуване на фитбол, но е задължително да се запознаете с тях. По-добре е да откажете уроци, ако детето има:

 • висока температура, режат се зъби;
 • период на възстановяване след заболяване, тежка слабост;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат, парализа и пареза (изисква специален терапевтичен комплекс за масаж и упражнения);
 • хидроцефалия;
 • голяма пъпна или ингвинална херния (съществува риск от прищипване);
 • вродени сърдечни дефекти (класовете са възможни, но само под наблюдението на лекар);
 • родова травма (обучението не е изключено, но само след консултация и назначаване на комплекса ЛФК от ортопед).

Отзиви

Много майки отбелязват, че децата възприемат фитбол в първите си класове без особен ентусиазъм. Някои се страхуват от него, има и онези малки деца, които се страхуват от ярък и огромен предмет (и така бебето вижда швейцарска топка). Не можете да принудите крещящо дете да легне върху топка, от която се страхува. Това може да причини сериозни нарушения във функционирането на нервната система, в психологическото състояние на детето..

Ако детето не иска, нищо не трябва да се прави насила. Опитните майки съветват да преместите топката, далеч от погледа, и да я извадите след 2-3 седмици. Ако реакцията е същата, скрийте я отново и я покажете на детето след няколко седмици. Почти всички бебета спират да се страхуват от фитбол до шест месеца.

Някои майки твърдят, че е много ефективно да се люлее дете на фитбол, дори новородено. За целта мама взема бебето на ръце и сяда на топката. Ритмичното люлеене е приспивно, освен ако, разбира се, родителите не са пламенни противници на болестта по движение като такава.

Много хора отбелязват, че бебето, свикнало от раждането с гимнастика на фитбол, става по-силно и е по-малко вероятно да се разболее. А интересът към голямата топка не изчезва дори след една и половина до две години, защото дори учениците обичат да скачат и да седят на швейцарската топка.

В следващото видео ще намерите няколко полезни упражнения за дете на фитбол..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца