В статията обсъждаме микроклизма Микролакс по време на бременност. Казваме ви дали може да се използва в ранните и късните етапи, какви са противопоказанията за употреба. Ще научите за състава на лекарството и неговите аналози, инструкции за употреба, прегледи на жени, които са използвали средство за запек по време на раждането на дете.

Защо запекът е опасен по време на бременност?

Запек по време на раждането се наблюдава при всяка втора бъдеща майка. Това състояние се дължи на физиологични промени в организма, дължащи се на влиянието на хормоналните нива, както и изместване на вътрешните органи, особено през 3 триместър на бременността.

Под въздействието на хормона прогестерон тонусът на гладката мускулатура отслабва. Поради нарастващата матка и плод, диафрагмата се измества, оказвайки натиск върху червата. Това води до затруднения в храносмилателните процеси, както и преминаването на изпражненията през червата..

Това състояние е съвсем нормално, но това не улеснява бъдещата майка. Метеоризъм, усещане за тежест в корема, намален апетит и бърза умора - така запекът се проявява външно.

Нередовните движения на червата имат отрицателен ефект върху бременността, тъй като матката се притиска от разширените черва. Настъпва и отравяне на тялото, активно размножаване на гнилостната микрофлора.

Най-сериозното усложнение на запека е образуването на хемороиди и анални фисури, които причиняват много дискомфорт. В допълнение, трудното отделяне на изпражнения кара жената да тласка, което може да доведе до хипертоничност на матката, спонтанен аборт и дори раждане предсрочно..

В такава ситуация се препоръчва да се спазва специална диета или да се използват лекарства за запек, които стимулират чревната подвижност и омекотяват изпражненията. Такава сложна терапевтична техника помага да се реши деликатен проблем, без да се навреди на бременната жена и плода..

Външен вид (снимка) Mikrolax

Какво е Microlax

Microlax е разтвор за ректално приложение, произведен под формата на микро клизма за еднократна употреба. Отнася се до група лаксативи, които влияят на храносмилателната система и скоростта на метаболизма.

Една опаковка съдържа 4 или 12 микроклизера с обем от 5 ml всеки. Цената на лекарството е от 300 рубли и повече за опаковка с 4 клизми.

Производител е френската компания Famar Orleans. Продуктът се продава в аптеките без рецепта..

Активните вещества на лекарството действат само локално, като елиминират запека в рамките на 15-20 минути.

Съставът съдържа:

 • разтвор на сорбитол;
 • натриев цитрат;
 • натриев лаурил сулфоацетат;
 • вода;
 • глицерол;
 • сорбинова киселина.

Microlax има механичен и химичен ефект. Това е нетоксичен агент с дразнещо и овлажняващо действие. Прониквайки във фекалиите, разтворът ги втечнява, след което процесът на дефекация се улеснява.

Употребата на Mikrolax по време на бременност

Mikrolax ще се превърне в спасител за бременни жени, които имат проблеми с преминаването на изпражненията. След като го използвате, изпражненията стават течни и си отиват без затруднения..

Въпреки че няма задълбочени изследвания за това как лекарството влияе върху бременността и кърменето, често се предписва за бременност и кърмене. Тъй като компонентите на лекарството имат изключително ниска способност да проникват в чревните стени, не се очаква отрицателен ефект върху плода и хода на бременността по време на употребата на Mikrolax.

В същото време не е известно дали активните компоненти на лекарството проникват в кърмата. Поради това редовното използване на Mikrolax по време на кърмене не се препоръчва..

Запекът по време на бременност е често срещан проблем, който трябва да бъде решен с гинеколог. Тъй като употребата на Mikrolax само временно лекува запек, е необходим интегриран подход, за да се отървете напълно от него. Освен това тялото на всеки човек е уникално и няма 100% гаранция, че лекарството определено ще ви подхожда и няма да предизвика алергична реакция..

Като правило микро клизма се използва в късните етапи на раждането на дете, тъй като по това време е трудно да се справите със запек поради силно уголемена матка. В същото време е допустимо да се използва Mikrolax през 1 и 2 триместър на бременността.

Експертите не препоръчват често използване на микро клизма, тъй като това е просто спешен метод, но не и лечение. За да се справите със запека, причинен от хормонални промени, можете да използвате специални упражнения и промени в диетата. Ако патологията е причинена от други причини, тогава е необходима консултация с лекар, за да ги разрешите..

Какви са предимствата на микроклистерите Microlax? Това са:

 • липса на компоненти с тератогенен ефект върху плода;
 • възможността за използване както в началото, така и в края на бременността;
 • ректалното приложение предотвратява абсорбцията на лекарството в кръвния поток;
 • липса на зависимост и отпускане на чревните мускули;
 • лекота на използване;
 • няма ефект върху тонуса на матката;
 • възможността за системно използване по време на раждането на дете.

Микро клизма Микролакс помага бързо да се реши деликатен проблем

Показания

Всяко самолечение по време на бременност може да доведе до различни усложнения. Ето защо, преди да използвате лекарства, дори такива, които се отпускат без рецепта, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. Същото правило важи и за Microlax..

Показанията за употреба на лекарството по време на бременност са:

 • различни видове запек;
 • фекална инконтиненция;
 • слаба стомашна моторика;
 • флуороскопия и ректоскопия;
 • заболявания, които изискват облекчаване на акта на дефекация (ректална травма, хемороиди);
 • пренатално почистване на червата;
 • планиран ултразвуков преглед при бременни жени с нарушения на изпражненията.

Инструкции за употреба

Преди да започнете да използвате клизма Microlax, прочетете внимателно инструкциите. Неправилната употреба на лекарството може да причини диария и нараняване на лигавицата..

Според проучванията, проведени преди масовото производство на ректалния препарат, страничните ефекти от употребата на лекарството са регистрирани само в единични случаи. Изобщо не е имало предозиране, тъй като разтворът не прониква в кръвта.

Според производителя, който се позовава на проведените тестове, Microlax може да се използва по време на бременност без ограничения в количеството и времето. Дозировката на лекарството се избира въз основа на нуждите и терапията може да продължи, докато се възстанови нормалната функция на червата. Но има едно правило: не можете да използвате повече от 1 клизма в 1 процедура..

Как да използвам микро клизма

За да може продуктът да донесе резултати и да не навреди на здравето, е необходимо да се използва правилно. За това:

 1. Измийте добре ръцете си със сапун..
 2. Вземете 1 микро клизма, след което извадете пълнежа от нея, който се намира на върха на тръбата.
 3. Натиснете леко върху епруветката, за да създадете капка разтвор, за да улесните прилагането на клизма.
 4. Поставете върха с пълна дължина.
 5. Започнете да изстисквате тръбата, така че цялото й съдържание да излезе.
 6. Издърпайте върха, докато изстисквате клизмата.

Изхвърлете празната тръба в кошчето, измийте ръцете си със сапун.

Аналози

Microlax е скъп продукт, който може да удари джоба ви, ако го използвате редовно. Следователно за запек могат да се използват и други лаксативи, чиято цена е по-ниска и те също са разрешени по време на бременност..

Няма лекарства, напълно идентични с Microlax, но има лекарства с подобен ефект:

 • Глицеринови свещи - цената е 150-250 рубли за 10 броя;
 • Трансулоза (гел) - цената за епруветка от 150 g е 370 рубли;
 • Бисакодил (таблетки, прах, ректални супозитории) - от 15 рубли;
 • Duphalac (сироп) - цена от 300 рубли за 200 ml, от 505 рубли за 500 ml, от 950 рубли за 1000 ml;
 • Duphalac (пакетиран сироп) - от 300 рубли за 10 сашета;
 • Агиолакс (гранули за перорално приложение) - от 1400 рубли;
 • Mucofalk (суспензия) - цена от 500 рубли за 20 сашета от 5 g всяко;
 • Normolact (сироп) - цена от 130 до 190 рубли за бутилка от 100 ml, от 230 до 360 рубли за бутилка от 200 ml.

Можете да използвате тези лекарства само след разрешението на лекаря. Независимата употреба е забранена, тъй като съставът на тези продукти съдържа други вещества освен Mikrolax, които могат да повлияят на тялото на бременна жена по различен начин.

Ректалният разтвор има противопоказания за употреба

Противопоказания

В някои случаи трябва да се въздържате от използването на продукта. Например, употребата на лекарството при наличие на алергия към него може да причини силен сърбеж и парене в ануса..

В какви случаи лекарството е забранено? Ето списък:

 • индивидуална непоносимост;
 • чревна обструкция;
 • малабсорбция на фруктоза.

Също така трябва да се въздържате от използване на микроклистери по време на терапия за хиперкалиемия с използване на ректални супозитории. Ако се пренебрегнат предпазните мерки, може да се развие некроза на чревната тъкан.

Страничните ефекти след използване на микроклистери са изключително редки. Те могат да се появят като:

 • усещане за парене в аналния отвор;
 • болезнени усещания в корема;
 • сърбеж в ануса;
 • кошери;
 • разстроен стомах.

Отзиви

Предлагаме ви да се запознаете с отзивите на лекари и жени, които са използвали ректален разтвор срещу запек по време на раждането на дете.

Microlax е ефективно, безопасно и надеждно средство за запек. Може да се използва от деца и възрастни. На всички бъдещи майки, които са изправени пред запек, препоръчвам да се използват тези микроклистери. Те действат бързо и безболезнено..

Когато бременна жена дойде при мен и се оплаче от проблеми с дефекацията, препоръчвам да се подложи на тестове, за да се изключи наличието на патология, а също така да използва Microlax. Тези клизми са напълно безопасни за бременната жена и плода, освен това са лесни за използване..

По време на бременност използвах Mikrolax при запек. През 1-ви триместър нямах никакви странични ефекти след употребата на лекарството, а през 2-ри триместър имаше див сърбеж в ануса. В резултат на това преминах на глицеринови свещи, те са по-евтини и не по-малко ефективни.

Ингеборга, на 36 години

През 3-ия триместър Mikrolax се използва преди раждането. Той ефективно прочиства червата, дори клизма с вода не е необходима.

Microlax по време на бременност е безопасно и ефективно средство за почистване на червата преди медицински процедури и за запек. Трябва да се използва само съгласно инструкциите и след разрешението на лекаря. Ако сте измъчвани от чести запеци, не забравяйте да преминете през преглед, може би всичко е свързано с неправилна диета или наличие на сериозни патологии.

Основните симптоми на запек по време на бременност

mikrolaks-pri-beremnnosti.jpg

Съавтор, редактор и медицински експерт - Анастасия Сергеевна Вареникова.

Дата на последна актуализация: 12.06.2020.

Брой преглеждания: 30 084

Съдържание

По време на бременността много жени изпитват затруднения с дефекацията. Постоянният дискомфорт, свързан със задържане на изпражненията, може сериозно да засенчи щастливото време на чакане на вашето бебе. Често бъдещата майка не отдава особено значение на повтарящия се запек или ги смята за естествен феномен, който просто трябва да изтърпите. А някои жени трябва да се примирят с дискомфорта, защото са сигурни, че няма безопасни лаксативи за бременни жени. Това обаче е коренно погрешно. Ако се появи запек, важно е незабавно да информирате Вашия лекар за този проблем. Специалистът ще избере цялостно лечение и ще предпише съвременни препарати за прочистване на червата с оптимален профил на безопасност, например MICROLAX ®.

Основните симптоми на запек по време на бременност

Запекът при бременна жена се показва от намаляване на броя на изпражненията: прочистването на червата се случва по-малко от 3 пъти седмично. Отклонението от нормата се счита за фекално забавяне с повече от 2 дни. Нарушаването на честотата на изпражненията често е придружено от други симптоми. Изпражненията, които се натрупват в червата, стават твърди и сухи. Необходимо е много напрежение, за да отидете до тоалетната. Плътните изпражнения могат да наранят ануса, тогава изхождането ще бъде придружено от болка. Освен това, при запек, бременната жена може да бъде обезпокоена от чувство за пълнота и запушване в ректума. Често дори ходенето до тоалетната не носи облекчение: след изхождането има чувството, че червата не са били напълно изчистени. Запекът често е придружен от метеоризъм, подуване на корема.

Причини за запек по време на бременност

Промяна в хормоналните нива. В ранните етапи на бременността балансът на хормоните в тялото на жената се променя активно, по-специално нивото на прогестерон се увеличава. Намалява тонуса на тазовите мускули: това е важно, за да може оплодената яйцеклетка да се закотви в матката. Това действие на прогестерона има и страничен ефект. Хормонът забавя работата на храносмилателния тракт и намалява чревната перисталтика. Много често поради това запекът се появява през първия триместър на бременността..

Намалена физическа активност. Много жени, след като са научили, че очакват дете, се отказват от активен начин на живот и спорт. До известна степен това е оправдано, тъй като сериозната физическа активност може да бъде причина за спонтанен аборт. С развитието на плода очертанията на фигурата и телесното тегло на жената се променят и поради естествени причини за нея е трудно да се движи активно. Физическата неактивност води до намаляване на чревния тонус, което допринася за развитието на запек.

Прием на определени лекарства. За нормално развитие плодът се нуждае от витамини и минерали, така че на бременните жени често се предписват лекарства, съдържащи тези полезни вещества. Някои от тези лекарства имат фиксиращо свойство. На първо място, това са продукти с високо съдържание на калций и желязо..

Липса на течност в организма. В края на бременността много жени развиват подуване на лицето, краката и ръцете. Поради това бъдещите майки се опитват да пият по-малко през деня и да намалят приема на сочни плодове и зеленчуци. Липсата на течност и фибри води до уплътняване на изпражненията и затруднено движение на червата.

Налягането на уголемената матка. По време на бременност коремните органи са изместени. Матката заема все повече място и изстисква околната тъкан. Това може да доведе до намалена чувствителност и чревна подвижност. В резултат на това се появява запек. В по-късните етапи, малко преди раждането, увисналата глава на плода може също да изцеди червата.

Защо е толкова важно да използвате слабително навреме по време на бременност??

Запекът може да повлияе негативно на здравето на бъдещата майка и нейното бебе. Нарушаването на честотата на изпражненията в някои случаи може да причини възпалителни заболявания на женските полови органи и дисбаланс на чревната микрофлора. Последиците от запека в по-късните етапи са особено нежелани. Препълнената с изпражнения ректума може да повиши тонуса на матката. Това, както и прекаленото натоварване по време на изхождането, може да провокира преждевременно раждане. Ето защо е важно бременната жена да прочиства червата своевременно, ако е необходимо, като използва лаксативи, одобрени от лекаря за употреба..

Подходящ ли е MICROLAX ® за бременни жени?

Според инструкциите за медицинска употреба е разрешено употребата на MICROLAX ® по време на бременност 1. Този модерен лаксатив във формат за еднократна употреба на микроклизми омекотява плътните изпражнения в ректума и не засяга други органи на храносмилателната система и малкия таз. Активните компоненти на лекарството практически не се абсорбират в системното кръвообращение и не предизвикват маточни контракции. MICROLAX ® може да се използва във всеки триместър на бременността, след консултация с лекар.

Ползи от използването на MICROLAX ® по време на бременност

Действието на лекарството. Ефектът на MIKROLAX ® може да започне в рамките на 5-15 минути 2 след приложението, за разлика от лекарствата за перорално приложение, които могат да имат ефект в най-неподходящия момент.

Хигиенни опаковки. Микроклизма MICROLAX ® е предназначена за еднократна употреба. Той е напълно готов за употреба и не се нуждае от предварително антисептично третиране..

Лесно приложение. Когато използва MICROLAX ®, бременна жена не е необходимо да избира индивидуално дозировката. Микро клизма съдържа оптималното количество на лекарството за еднократна употреба. Гъвкав накрайник на апликатора позволява безопасно и удобно приложение на лаксатив в ректума.

Как да използвате MICROLAX ® по време на бременност?

 • Вземете епруветката и отчупете уплътнението на върха на апликатора.
 • Натиснете върху контейнера, така че капка от лекарството да смаже върха на микроклизмата - това ще опрости въвеждането му.
 • Поставете целия връх на апликатора в ректума.
 • Изцедете епруветката и изцедете съдържанието й.
 • Докато продължавате леко да изстисквате контейнера, отстранете върха.

Ако имате някакви въпроси относно използването на продукта, ще намерите цялата необходима информация за начина на приложение в инструкциите..

Научете повече за употребата на MICROLAX® по време на бременност от нашето видео!

1 Не са провеждани адекватни и добре контролирани проучвания при бременни жени. Тъй като това лекарство има вероятност да се абсорбира незначително в системната циркулация, не се очакват неблагоприятни ефекти върху плода, когато се използва по предназначение по време на бременност..

2 В съответствие с инструкциите за медицинска употреба на лаксатив MICROLAX ®.

Как действа клизма Microlax и особености на използването й по време на бременност

Дори ако една жена преди това не е имала проблеми, свързани с работата на стомашно-чревния тракт и по-специално с изпражненията, те могат да възникнат с началото на бременността. Най-честият проблем при бременни жени е запекът. Не става въпрос само за храненето. Причините, поради които се появява, могат да бъдат различни, вариращи от хормонални промени, завършващи с хипертоничност на матката, увеличаване на натоварването и натиск върху червата поради нарастващия корем. Често за решаване на такъв проблем при бременни жени се използва микроклизма Microlax: инструкции за употреба, цени, рецензии и аналози на лекарството в нашата статия.

 1. Може ли Microlax да се използва от бременни жени?
 2. Инструкции за употреба: как правилно да се направи микро клизма?
 3. Особености на употребата на лекарството по време на ранна и късна бременност
 4. Колко време работи Microlax?
 5. Възможно ли е да се направи Microlax преди раждането вместо клизма?
 6. Разходи в аптеките
 7. Аналози
 8. Кое е по-добре: свещи от микролакс или глицерин?
 9. Прегледи на бременни жени

Може ли Microlax да се използва от бременни жени?

Инструкциите за лекарството показват, че може да се използва по време на бременност. А самите лекари често го предписват на своите пациенти с толкова деликатен проблем. Лекарството има изключително локален ефект, не се абсорбира в кръвта, не влияе върху тонуса на маточните мускули и самия плод. Поради това се предписва както рано, така и късно. Microlax се използва за премахване на единичен или хроничен запек, както и за прочистване на червата непосредствено преди раждането..

Инструкции за употреба: как правилно да се направи микро клизма?

Няма нищо по-лесно от направата на клизма Microlax, единственият начин да я използвате е да я прилагате в дестинацията. Лекарството действа само в лумена на ректума. За една клизма се използва 1 туба от лекарството. Тръбата е снабдена със специален връх, така че да може да се постави веднага. Не е необходимо да използвате редовна клизма отделно. Преди да изпълните процедурата, трябва добре да се измиете и да измиете ръцете си. След това е необходимо да се счупи защитното уплътнение от върха, да се постави в цялата му дължина, да се изцеди съдържанието на тръбата. След това, без да изваждате пръстите си от тръбата, така че да не абсорбира лекарството обратно, трябва да го извадите.

Особености на употребата на лекарството по време на ранна и късна бременност

Няма специални правила и функции за използване на Mikrolax по време на бременност нито в ранните, нито в късните етапи. Основното нещо е да не го използвате твърде често, защото червата трябва да работят сами. Въпреки факта, че не причинява синдром на мързеливо черво, не трябва да прекалявате. В ранните етапи жената може лесно да използва тази клизма сама. Но в последствие, поради големия корем, може да й бъде трудно. В този случай можете да помолите съпруга си да помогне..

Колко време работи Microlax?

В повечето случаи ефектът от употребата на лекарството е много бърз. Средно терапевтичният ефект се проявява за 5-15 минути, понякога и по-дълго. Всичко е индивидуално. Ако след 20-30 минути след въвеждането на клизмата няма желание за дефекация, или лекарството не действа, или е инжектирано неправилно. Можете да опитате да повторите, след което, ако все още няма ефект, трябва да се консултирате с лекар и да разрешите проблема по друг начин.

Възможно ли е да се направи Microlax преди раждането вместо клизма?

Не е тайна, че преди самото раждане на жената се прави клизма за освобождаване на червата от изпражненията. Предписва се вместо клизма. В някои родилни болници вече не се правят клизми и на жените веднага се казва, че те самите, веднага щом се появят първите контракции, поставят клизма с Mikrolax. Но повечето лекари са против подобни клизми, тъй като те омекотяват изпражненията и червата може да не се изчистят напълно..

Разходи в аптеките

Цената на Mikrolax в аптека зависи от броя на единиците в опаковка. Опаковка с 4 микроклизера от 5 ml ще струва средно 300-350 рубли. Пакет с 12 микроклизера с подобен обем тръби ще струва 850-930 рубли.

Аналози

Могат да се разграничат две лекарства, чието действие е подобно на Microlax. Това са Fitomucil и Forlax. Преди да използвате аналози, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че няма противопоказания.

За какви цели се поставя акушерски песар по време на бременност и кога се отстранява?

Ако бременните жени приемат Парацетамол, повече подробности в следващата статия.

Кое е по-добре: свещи от микролакс или глицерин?

По принцип и двете лекарства могат да се използват по време на бременност. В глицериновите супозитории активната съставка е глицерин, докато в Mikrolax съставът е по-сложен. Цената на глицериновите супозитории е почти 2 пъти, а понякога и по-евтина от тази на микроклистерите. Microlax действа по-бързо - в рамките на 5-15 минути, докато свещите могат да действат от 15 минути до 1 час.

Прегледи на бременни жени

Много жени оценяват клизмата Mikrolax по време на бременност, те оставят своите отзиви във форумите на бъдещите майки:

О, тези запек по време на бременност. По някаква причина страдах най-много по време на третата бременност. Въпреки че запекът беше в първите два. Може би възраст или нещо друго. При първата бременност тя се спаси, като си свари сини сливи, но при третата той не отиде. Страдах страшно от токсикоза. Тя взе слабително, предписано от лекаря. Нямаше голям ефект, само стомахът беше подут. И все пак не можех да се занимавам с бизнеса си. Почувствах се зле, защото се чувствах виновна пред нероденото бебе, защото там още повече се измъчваше от мен. Отново отидох на лекар, но при гастроентеролога. Тя ме посъветва да направя клизма с Mikrolax. Момичета, щастлива съм, защото отидох до тоалетната и едва не се разплаках. В бъдеще тя също използва това лекарство до края на раждането. Отначало исках да използвам аналози по-евтини от Mikrolax, но не смеех, страхувах се, че те може да не работят по този начин. И тогава тя също облече дългоочакваната си дъщеря. Лекарят каза, че децата могат.

Лариса, на 28 години

Срокът беше 8 седмици, беше много трудно, матката беше в добра форма. Очевидно поради това има и проблеми с червата. В продължение на една седмица не можех да отида до тоалетната, чувствах се много зле. Опитах се да не ям твърде много, за да не натоварвам тялото. Токсикоза измъчваше, главата ме болеше. Това беше просто най-ужасното, отвратително състояние. Пих Duffalac, стана по-лошо. Лекарят каза да направи клизма и о, чудо. Всичко се получи. Сякаш бях незабавно освободен. И главата спря да боли и не се разболя и желанието да умре веднага изчезна някъде. След това отново имах такива симптоми, отново използвах тези клизми. Но за да не се случи това, лекарят ми предписа хормони за отпускане на стените на матката, задържане на бебето и облекчаване на натоварването от червата. Тогава нямаше проблеми със стола..

Марияна, на 36 години

Някъде на 34-35 седмица се появи запек. Преди това изобщо нямаше такива проблеми, така че не можех да отида до тоалетната. И тук беше толкова неочаквано. Поставих си такава клизма. След 10 минути се получи. Веднага стана по-лесно, тежестта изчезна.

Защо бременните жени имат запек и как действат микроклизмите Microlax, вижте видеото:

"Microlax" по време на бременност: инструкции за употреба

Дори ако жената не е изпитвала затруднения с изхождането преди бременността, докато чака бебе, тя може да има доста деликатен проблем - запек. Това може да бъде причинено не само от променената диета и хранителни навици на бъдещата майка, но и от други фактори, включително хормонални промени, повишен тонус на матката и значително натоварване на дебелото черво поради растежа на плода.

В борбата срещу запека по време на раждането на бебе се предпочитат безопасни средства, които не могат да навредят на бебето. Един от тях е Mikrolax.

Характеристики на лекарството

"Microlax" се произвежда под формата на микроклистери в пластмасови туби, съдържащи 5 ml лекарство. Самото лекарство изглежда като безцветна, леко вискозна течност. Съдържа три активни съставки. Първият от тях е 70% разтвор на натриев лаурил сулфоацетат, чиято доза на 1 ml е 9 mg (по отношение на активната съставка).

Втората активна съставка е 70% разтвор на сорбитол. Количеството му по отношение на чист сорбитол на 1 ml от лекарството е 625 mg. И третата активна съставка е натриевият цитрат. Всеки милилитър разтвор го съдържа в доза от 90 mg. Сорбиновата киселина, пречистената вода и глицеролът са неактивни вещества, добавени към съдържанието на епруветката, за да дадат желаната консистенция и дългосрочно съхранение..

Опаковката на продукта е удобна за въвеждане на разтвора в ректума, тъй като всяка тръба има връх, леко стеснен към ръба. Тъй като продуктът се порционира, всяка микроклизма има защитно уплътнение, което може да се отстрани преди употреба. Той предпазва разтвора от влошаване през целия срок на годност от 5 години.

Аптеките на Microlax продават 4 туби в една кутия без рецепта. Средната им цена е 300-340 рубли. Има и кутии с 12 микроклизера, които струват 650-750 рубли. Съхранението на лекарството у дома е допустимо при стайна температура. В този случай лекарството трябва да бъде скрито от малки деца..

Принцип на действие

Натриевият лаурил сулфоацетат, присъстващ в "Mikrolax", насърчава разреждането на изпражненията, поради което под въздействието на тази съставка съдържанието на червата става по-малко плътно. Благодарение на добавянето на сорбитол към състава на разтвора, в лумена на червата едновременно започва да тече повече вода, което допълнително разтваря изпражненията. Освен това натриевият цитрат измества водата, свързана с усвоената храна. В резултат на комбинираното действие на тези три вещества изпражненията омекват, така че изпразването става бързо и е доста лесно..

Позволено ли е по време на бременност?

"Микролакс" помага на бъдещите майки, които имат затруднения с изпражненията и твърде стегнати изпражнения. Въпреки че няма дълбоки клинични проучвания за ефекта на активните вещества на лекарството върху бъдещите майки, това лекарство е класифицирано като безопасно лекарство, което може да се използва, докато се чака дете. Това се дължи преди всичко на ниската абсорбируемост на разтвора, което изключва навлизането му в матката и отрицателен ефект върху плода.

Обикновено микроклизмите се използват на по-късна дата, тъй като индикациите за употребата на "Mikrolax" през 3-ия триместър се появяват особено често. Лекарството обаче не е забранено за бъдещи майки, които имат 1 или 2 триместър на бременността.

В същото време жената трябва да помни, че това е спешна помощ, която е най-добре съгласувана с лекуващия лекар. Не се препоръчва използването на Microlax, докато чакате дете.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Основната причина за употребата на Mikrolax по време на бременност е запекът. Открива се при почти половината от бъдещите майки, което е свързано както с хормонални нива, така и с изместване на вътрешните органи. Както вече беше отбелязано, този проблем се среща особено често през третия триместър, когато матката придобива значителни размери и притиска червата.

Поради нередовно изпразване, бременна жена развива такива дискомфортни симптоми като намален апетит, повишена умора, чувство на тежест в корема, метеоризъм. Освен това вредните вещества не се отделят от организма, а се задържат в червата, което може да доведе до интоксикация..

Не по-малко сериозни проблеми, които причиняват запек, са аналните фисури и увеличените хемороиди. Освен това, ако за жената е трудно да се изпразни, тя може да се опита да го направи дълго време, което е изпълнено с повишаване на тонуса на матката и преждевременно раждане..

Всички тези фактори ви принуждават да се опитате да се отървете от запека веднага щом възникне такъв проблем. И затова бъдещите майки не трябва да се двоумят, но трябва незабавно да се консултират с лекар и да действат по сложен начин - да променят диетата си и да се опитат да омекотят изпражненията с безопасни средства, които включват "Microlax". В резултат на това проблемът ще бъде решен без никаква вреда както за бременната жена, така и за бебето в корема..

В допълнение към запек, микроклизмите могат да се предписват и на жени в позиция в случай на подготовка за ендоскопско изследване на храносмилателния тракт. Ако бъдещата майка е диагностицирана със запек, тогава лекарството може да се използва преди планиран ултразвуков преглед. Освен това Mikrolax ще спомогне за улесняване на изпразването в ситуации, когато това е необходимо, например в случай на обостряне на хемороиди или в случай на травма на ректума. Някои лекари предписват микро клизма малко преди раждането, така че червата да бъдат естествено прочистени преди началото на раждането..

Противопоказания

"Microlax" не трябва да се използва при пациенти със свръхчувствителност към някой от компонентите на разтвора. Освен това такова лекарство е противопоказано в случай на увреждане на ануса или ректалната лигавица. Производителят не посочва други забрани за използването на микроклистери..

Странични ефекти

Някои жени забелязват дискомфорт в ануса или долната част на корема след приложението на лекарството. В редки случаи Microlax може да провокира болка в тънките черва или стомаха, а също и да причини алергии. Понякога лекарството е твърде силно, така че изпражненията стават течни и започва диария..

За всякакви нежелани реакции, които се появяват по време на употребата на микроклистери, се препоръчва да се свържете с Вашия лекар.

Инструкции за употреба

Microlax е предназначен за ректално приложение. Лекарството обикновено се предписва еднократно и се използва при възрастни съгласно такива инструкции..

 1. Първо трябва да си измиете ръцете и да отворите уплътнението върху опаковката, след което леко да стиснете тръбата, докато се появи капка разтвор. Той ще служи като вид смазка за върха, което улеснява поставянето..
 2. Докато сте в легнало положение, трябва да вкарате края на тръбата в ануса по цялата дължина на върха. След това пакетът трябва да бъде изцеден, в резултат на което разтворът ще влезе напълно в ректалния лумен.
 3. Докато продължавате да изстисквате тръбата, трябва да я извадите от ануса и след това да я изхвърлите след измиване на ръцете. Жената може сама да постави такава клизма, но в по-късните етапи може да бъде трудно, затова трябва да поискате помощ от любим човек.
 4. След прилагане на агента ефектът се развива в рамките на 5-15 минути. Една опаковка от лекарството се използва за една процедура, повторната употреба е допустима на следващия ден.

Продължителността на използването на микроклистери за всяка бъдеща майка се определя индивидуално. В повечето случаи Mikrolax се използва само веднъж или няколко дни подред..

При прекалено продължителна употреба функционирането на стомашно-чревния тракт може да се влоши, поради което е невъзможно да предпишете лекарство за себе си за по-дълъг период от препоръчания от лекаря.

Отзиви

Има предимно положителни отзиви за употребата на Mikrolax по време на раждане. Според жените ефектът от лекарството се наблюдава след 5-10 минути. Много е удобно да го използвате у дома, тръбата се отваря с лекота, върхът се вкарва безболезнено.

Сред предимствата на Mikrolax се споменава и неговата безопасност, тъй като действието на такъв многокомпонентен агент е насочено само към съдържанието на червата. Поради тази причина страничните ефекти по време на употребата на микроклистери са много редки..

Цената на лекарството се нарича достъпна, а пакет от 4 туби е удобен и икономичен. Много жени дори след бременност купуват това лекарство за домашния си комплект за първа помощ, защото помага при запек при малки деца и може да се използва от раждането.

Аналози

Лекарства за запек, които имат същия състав като Mikrolax, все още не се произвеждат, следователно, ако е необходимо, заменете микроклистерите с аналог, лекарите избират сред лекарства, които имат подобен терапевтичен ефект.

 • "Дюфалак". Такъв сладникав сироп, съдържащ лактулоза, се разпада в ректума и повишава осмотичното налягане, което води до увеличаване на обема на чревното съдържимо и промяна в неговата консистенция. Благодарение на употребата на "Duphalac" се подобрява не само ритъмът на изпразване, но и се възстановява нарушеното равновесие на чревната флора (лекарството има свойствата на пребиотик). Това лекарство се счита за безопасно по време на бременност, така че може да се използва дори в ранните етапи..
 • "Глицелакс". Тези ректални супозитории на основата на глицерин предизвикват рефлексивно свиване на червата, правейки изпразването по-бързо. През 1-ви триместър такова лекарство се предписва само на бъдещи майки, които нямат хипертоничност на матката. Вторият триместър не е противопоказание за употребата на "Глицелакс", но в по-късните етапи (от 30 седмици) такова лекарство се използва с повишено внимание поради повишения риск от ранно раждане.
 • Форлакс. Този прах съдържа макрогол 4000. Ако го разтворите във вода, получавате сладко бяла течност с цитрусова миризма, която се приема през устата. В лумена на червата лекарството задържа вода, поради което хранителната бучка увеличава обема си и се втечнява, което стимулира изпразването..

Макроголът не може да се абсорбира в храносмилателния тракт, поради което не представлява опасност за плода, което позволява Forlax да се използва на всеки етап от бременността.

Микроклистери "Microlax" за бъдещи майки

Лошо храносмилане и задържане на изпражнения по време на бременност е често срещано заболяване. Плодът компресира коремните органи, мускулният тонус на червата и естествените му движения - перисталтиката - се нарушават. В резултат на това запекът е често срещан. Използването на лекарства ненужно през този период от живота на жената е нежелателно. Микроклистерите "Microlax" по време на бременност са най-добрият избор, тъй като разтворът не се абсорбира в червата и не засяга тялото на майката и бебето.

Безопасност на наркотиците

"Microlax" е одобрен за употреба при бременни жени "на етикет", т.е. инструкции. Повечето от одобрените лекарства имат следната формулировка: „използва се, както е предписано от лекар, ако планираната полза за майката е по-висока от възможния риск за детето“. В случай на микроклистери, разрешението е ясно посочено в инструкциите - не се изискват специални предпазни мерки при употребата на лекарството по време на бременност.

"Mikrolax" е готов за употреба разтвор на комбинация от натриеви соли и сорбитол. Такъв състав гарантира безопасността на употребата при бременни жени и бърз ефект..

Сорбитолът допринася за интензивния поток на водата в червата, натриевите соли изтеглят вода, свързана с изпражненията. Комплексът от ефекти води до втечняване на втвърдените изпражнения, смазване на чревната стена и бързо движение на червата.

Допълнително удобство е, че разтворът вече е в тръбата на спринцовката с накрайник. Една спринцовка 5 ml на приложение, след което трябва да се изхвърли с битовите отпадъци.

"Microlax" се отпуска от аптеките свободно, без рецепта. И все пак, ако проблемите със запек измъчват бременна жена постоянно, тя трябва да се консултира с акушер-гинеколог за това..

Как да използвам "Microlax"?

Инструкциите за употреба на "Microlax" по време на ранна и късна бременност не се различават от нормалната употреба (независимо от гестационната възраст):

 • Измийте и изсушете добре ръцете преди процедурата.
 • Счупете уплътнението на върха на спринцовката.
 • Изцедете малка капка вискозен разтвор, за да смажете върха.
 • Въвеждането на разтвора за предпочитане се извършва в легнало положение от лявата страна, придърпвайки коленете към стомаха, отпуснете мускулите. Това се дължи на разположението на червата в коремната кухина и ще осигури по-дълбоко проникване на разтвора.
 • За възрастен върхът на тръбата се вкарва в ректума по цялата дължина.
 • Разтворът се инжектира с лек натиск върху тръбата. Целият обем, съдържащ се в спринцовката - 5 ml - се използва в едно приложение.
 • Върхът трябва да се отстрани, като резервоарът се държи компресиран, за да се избегне засмукване на разтвора обратно в тръбата..
 • Спринцовката не може да се използва многократно. След употреба се препоръчва тръбата да се увие с останалия разтвор в торба и да се постави в кошче за боклук. Същото трябва да се направи и с разтвора, ако срокът на годност е изтекъл. Разтворът с изтекъл срок на годност не трябва да се излива в канализацията или навън..
 • Ефектът от използването на разтвор Microlax идва бързо: в рамките на 5 - 15 минути. Поради механично дразнене на ректалната лигавица с върха на тръбата, желанието за дефекация може да се почувства незабавно, но трябва да легнете тихо поне 5 минути, за да може разтворът да действа напълно.

Използвайте преди раждане

Когато бъдещата майка се подготвя рутинно за раждане, тя се нуждае от изхождане. Процедурата е необходима, за да се сведе до минимум рискът от неволно изхождане по време на напрягане директно по време на раждането..

В родилния дом обикновено приготвят „по старомоден начин“ - правят прочистваща клизма. При тази процедура от 1 до 2 литра вода се излива в червата. Дори в нормалното състояние има малко приятно, а дори и в късните етапи на бременността - и дори повече.

Много по-удобно е да използвате Microlax преди раждането вместо клизма. Въпреки че в един от неговите микроклистери има само 5 ml разтвор, това е достатъчно за ефективно изпразване на ректума и долните части на дебелото черво. Лекарството е напълно безопасно за мама и бебе, тъй като не се абсорбира и няма общ ефект върху тялото. Основното в тази ситуация е да се съгласите за подмяна на процедурата с по-цивилизована с вашия акушер..

Има ли противопоказания?

Microlax е лекарство с примерен профил на безопасност, което се потвърждава от възможността за употреба при новородени, бременни жени и кърмещи. Единственото противопоказание за употребата на този разтвор е свръхчувствителност, известна на пациента към един или повече компоненти на лекарството..

Струва си да се отбележи, че в допълнение към активните компоненти, разтворът включва помощни: сорбинова киселина, глицерин и вода. Не забравяйте, че спомагателните компоненти също могат да имат ефект върху тялото. Винаги трябва да обръщате внимание на техния състав, преди да използвате какъвто и да е продукт..

Също така, лекарството практически няма странични ефекти. При специална чувствителност може да се появи леко усещане за парене в аноректалната зона.

"Microlax" не е повлиял на възрастен или дете - какво да правим?

В повечето случаи използването на микро клизма осигурява 100% резултат. Ако обаче проблемът със запека се игнорира дълго време, плътните фекални камъни могат да имат време да се образуват. Ако след "Mikrolax" детето не отиде до тоалетната след стандартните 15 минути, има смисъл да изчакате по-дълго време. Понякога добавянето на друга спринцовка може да помогне..

Бележка за мама

За бъдещата майка ще бъде полезно да знае, че през 2018 г. в продуктовата линия на Mikrolax се появи нов продукт - Microlax Baby. Бебетата в процес на развитие на храносмилането също могат да имат проблем със запек, а микро клизмата е безопасен начин за решаване.

Класическата версия на "Microlax" не се различава по състав и обем от новата форма. Неудобството се състоеше в необходимостта от въвеждане на накрайник с половин дължина на бебе под 3-годишна възраст. За бебешката форма върхът е наполовина по-дълъг и напълно поставен. Вече няма нужда да търсите марка и да се страхувате, че бебето ще се потрепва в грешния момент.

Профилактика на запек при бременни жени

Не можете постоянно да разчитате на наркотици. Дори използването на най-безопасните лекарства при бременна жена е нежелателно. Често модификациите на начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на проблем:

 • Нормализирайте диетата - въвеждайте повече храни, богати на растителни фибри, яжте по-малко брашно.
 • Увеличете приема на питейна вода - запекът често се причинява от недостатъчен прием на течности.
 • Оптимизирайте физическата активност - гимнастика, упражнения, ходене. Физическото бездействие е често срещана причина за задържане на изпражненията.

Разбира се, бъдещата майка трябва да помисли за състоянието на бебето, така че всякакви промени в начина на живот, включително диета и ниво на физическа активност, трябва да бъдат съгласувани със специалист..

В случай, че модификацията на начина на живот не носи резултат, бременните жени могат да използват Microlax самостоятелно веднъж или два пъти. Ако проблемът е бил хроничен и стимулирането на дефекацията се изисква систематично, трябва да се консултирате с лекар.

Възможно ли е бременните жени да правят клизма: особености на процедурата

Тази неприятна процедура не се случва често в живота, но клизмата може да допринесе за ефективна процедура под формата на лечение или за облекчение. Клизмите също могат да бъдат полезни за бебета. Възможно ли е бременните жени да правят клизма при запек? Този въпрос все още трябва да бъде разгледан..

Клизма се препоръчва от много лекари по време на бременност. Това трябва да се направи поради факта, че по време на бременност жените често изпитват затруднения при самоизпразване на червата. Но, клизма при бременни жени може да бъде полезна в други ситуации..

Когато се съмнявате дали бременната жена трябва да се подложи на процедурата, трябва да обърнете внимание на следните неща:

 • как протича бременността;
 • гестационна възраст;
 • какво е състоянието на тялото на жената;
 • как Вашият лекар лекува клизма.

Манипулирането на клизма на бременна жена е доста строго решение за запек. С помощта на клизма дебелото черво се прочиства, но проблемът остава. Повторната манипулация може да се извърши не по-рано от 7 дни по-късно..

От каква клизма ще помогне

Процедурата включва пълнене на дебелото черво с вода или разтвор с помощта на специално устройство. Обемът на течността варира от 100-500 ml за микроклистери до 1,5-2 литра за стандарт.

Можете да направите клизма по време на бременност, както обикновено, с гумено устройство с форма на круша или халба на Есмарх - голяма "нагревателна подложка" с маркуч, специален връх се вкарва в червата.

Видовете процедури се делят на диагностични и терапевтични. Пример за диагностика е определянето на чревна непроходимост. Има лечебни, сифонни и почистващи средства. Първите се използват по-често за лечение на деца и представляват разтвор на лекарството, вторите - в случай на отравяне се инжектира голям обем течност.

Можете и понякога трябва да направите

По време на бременност много рядко се използват лекарствени клизми. Един от вариантите е да се освободи жената от паразити, живеещи в червата. Тук се използват естествени лекарства, като чесън или чай от пелин.

Почистващите агенти се използват за отстраняване на изпражненията и газовете от червата. Този вид клизма се прави по време на бременност за запек. Използва се или обикновена вода, или с добавка на вазелин, глицерин, сода. Той омекотява изпражненията, засилва свиването на чревните стени, поради което след около 10 минути изхождането се случва практически без да се напряга.

 1. Налягането на натрупаните изпражнения върху матката се елиминира.
 2. Клизмата прочиства червата от разлагащи се хранителни остатъци, които могат да се превърнат в източник на отравяне, опасно по време на бременност и за двата организма - майката и детето.
 3. Вероятността от заплаха от срив, спонтанен аборт поради напрежението на чревните стени, което е свързано с мускулите на матката, намалява.
 4. Намалява риска от разпространение на бактерии в други органи, което може да причини сериозни заболявания като пиелонефрит.

Дори да няма противопоказания, клизма по време на бременност може да се направи само като спешна мярка..

СрокНазначаване
първо тримесечиезапек (ако диетата не помага, глицеринови супозитории, разрешени лаксативи), хелминтоза (само острици); клизмата е крайно нежелана
втори триместързапек няколко дни подред, клизмата трябва да се прилага не повече от веднъж седмично при липса на противопоказания
трети триместърза запек, микроклистерите могат да се използват от време на време след 36 седмици

Помогнете да се отървете от запек:

 • вода с температура около 20-22 градуса;
 • разтвор на глицерин, вазелин, вазелиново масло - около чаена лъжичка на литър;
 • разтвор на сода - чаена лъжичка в половин литър.

Същите клизми по време на бременност се правят преди раждането. Те се поставят след началото на контракциите, но строго преди появата на опити.

 1. Основното значение на пренаталната клизма е за прочистване на червата, тъй като по време на раждането се изпразва неволно.
 2. Много често тази процедура увеличава контракциите, ускорявайки процеса на раждане..

За да се отървете от глисти по време на бременност, с разрешение на лекар, можете да използвате следните видове клизми:

 • чесън - може да предизвика дразнене, да повиши кръвното налягане;
 • Газирани напитки;
 • сапунен разтвор;
 • най-добре е да използвате отвари от вратига, пелин, лайка.

Противопоказания за бъдещи майки

Всеки тип клизма засилва чревната подвижност, тя също е тясно свързана с контрактилната активност на мускулите на матката. В ранните етапи на бременността доставената клизма може да предизвика тонус, а в по-късните етапи - да увеличи съществуващата. Следователно самата бременност е относително противопоказание за тази процедура. Има и други преки забрани, когато дори свещи и лаксативи са забранени..

 1. Спонтанен аборт поне веднъж.
 2. Истмично-цервикална недостатъчност сега или в миналото.
 3. Повишен тонус на матката.
 4. Заплаха от прекъсване.
 5. Ниско разположение на плацентата.

Противопоказания, често срещани както по време на бременност, така и за всички хора да правят клизма:

 • всякакъв вид колит (чревно възпаление);
 • коремна болка по неизвестни причини;
 • неразположение (главоболие, слабост, повишена температура);
 • херния;
 • претърпя инфаркт, инсулт;
 • хипертония;
 • пролапс на влагалището;
 • коремна хирургия;
 • обостряне на хемороиди.

Показателно е, че по време на бременност лекарят не препоръчва, а може само да позволи поставяне на клизма. Ако няма дори намек за някакви противопоказания, страничните ефекти остават.

 1. Рискът от тонизиране на матката.
 2. Отстраняват се не само изпражненията и газовете, но и полезните микроорганизми. Поради това хранителни вещества, течност.
 3. Червата могат да „забравят как“ да работят самостоятелно, поради което запекът ще става само по-чест.

Процедура за процедурата

Ако нищо не помага изобщо, не можете да оставяте храносмилателни продукти в тялото. Можете да направите клизма, като особено внимателно спазвате всички правила за нейното поведение по време на бременност.

Извършване в стационарни условия

Процедурата ще изисква:

 • мушама или водоустойчива пелена;
 • таз;
 • клизма круша или чаша Esmarch;
 • вазелин или друго смазващо вещество (смазка);
 • вода със стайна температура;
 • подложка пелена.

Клизма по време на бременност се прави по същия начин в болницата и у дома.

 1. Легнете на леглото, покрито с мушама, от лявата страна, приберете краката си. По-добре е да спуснете ръба на мушамата в басейна. Можете да извършите процедурата в банята, като стоите на четири крака.
 2. Напълнете халбата или крушата на Esmarch с течност. Стиснете маркуча на чашата и го вдигнете на височина от метър и половина.
 3. Смажете върха с вазелин.
 4. Източете излишния въздух и малко вода в басейна. Ако се прави клизма с круша по време на бременност, трябва да я стиснете малко с главата надолу.
 5. Бавно, леко завъртайки, вкарайте върха в ануса.
 6. Изчакайте около минута, след това започнете да пускате течността.
 7. Инфузията се извършва бавно, на порции, постепенно. В този случай трябва да дишате бавно и дълбоко..
 8. Ако почувствате болка в червата, трябва да спрете, да изчакате да спре, като нежно масажирате стомаха по посока на часовниковата стрелка.
 9. Ако накрайникът се запуши, извадете го, почистете го и го поставете отново..
 10. След като инжектирате цялата течност, поставете пелена върху перинеума.
 11. Изчакайте около 10 минути, най-добре е да ходите през това време. Можете да легнете по гръб дишайки дълбоко.

По време на бременност, особено в по-късните етапи, е по-добре да приемате не повече от литър вода за клизма. Лъжица глицерин ще помогне да се повиши неговата ефективност. Най-добрият вариант са микроклистерите, когато се вземат само 100-200 ml течност.

Съдейки по отзивите, клизма Microlax е много популярна по време на бременност. Това са 5 мл безвреден препарат, който помага за омекотяване на изпражненията. Време за действие - от пет минути. Не се изискват допълнителни средства, лекарството се инжектира директно от епруветката. Разберете какви са ползите и вредите от мандарина по време на бременност.

Клизмата помага само за премахване на запек, но не и за излекуване на причината за появата му. По време на бременност същото важи и за клизма Microlax и подобни средства. Те могат да се използват само от време на време и само с разрешение на лекар, при липса на противопоказания.

За автора: Боровикова Олга

Показания и противопоказания

Клизмата е въвеждането на вода или специални лекарства в ректума за ефективно изпразване на червата. За бъдещите майки тази процедура се извършва само след одобрението на гинеколога.

В повечето случаи проблемът може да бъде решен и по други начини - използване на ректални супозитории със слабително действие и коригиране на диетата. Индикация за клизма за бременни жени се счита за системни затруднения с изхождането (запек), ако използването на други средства не носи желания резултат. Прочетете повече за запека по време на бременност →

Запекът е състояние, при което изхождането се случва по-малко от три пъти седмично. В резултат на това фекалиите се натрупват в червата, отделяйки токсини, които отравят тялото и причинявайки дискомфорт и болка в корема..

Изпражненията при запек стават тъмни и твърди, трябва да положите усилия (да натиснете), за да се дефекира. След посещение на тоалетната, човекът има усещане за непълно изхождане.

Въпреки че системният запек е нездравословен и може да причини редица проктологични заболявания, изкуственото прочистване на червата е спешна мярка и не трябва да се практикува повече от 2 пъти седмично..

Съществуват и редица противопоказания, при които клизма е забранена за бременни жени:

 • гадене и болка в корема;
 • покачване на температурата;
 • хипертония;
 • заболявания на сърцето, бъбреците;
 • пролапс на стените на влагалището;
 • скорошна операция;
 • хемороиди, чревни новообразувания;
 • ректално кървене.

Възможно ли е да се направи клизма по време на бременност?

Клизмата е бърз начин за прочистване на червата. В спешни случаи се използва за премахване на запек при бременни жени, но трябва да разберете, че такава процедура е нежелана, докато чакате детето..

Матката е разположена близо до червата и всяко външно въздействие върху нея може да предизвика тонус. В резултат на това може да има опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Рисковете от процедурата за промиване на червата зависят от продължителността на бременността.

В ранните етапи

Първият триместър се счита за най-безопасен. Клизма по време на ранна бременност има минимален ефект върху матката, тъй като този орган все още не е имал време да се увеличи значително.

Но ако една жена е диагностицирана със заплаха от спонтанен аборт, има болки в долната част на корема и зацапване, процедурата може да влоши състоянието. В такава ситуация е необходимо да се консултирате с гинеколог и да изберете по-щадящ начин да се отървете от запек..

По-късна дата

Вторият и третият триместър не са най-доброто време за процедурата. Клизма по време на бременност у дома през този период не се извършва поради високия риск от настъпване на преждевременно раждане.

Промиване на червата може да се предпише в болница. Понякога прибягват до него след началото на раждането. Но в други случаи лекарите се опитват да предписват други лекарства или микроклистери. Повече за клизма Mikrolax →

Отзиви

По време на бременността се притеснявах от постоянен запек. Отидох в болницата при гинеколог (много хубава жена) и тя ми предписа клизма. Страхувах се да го направя у дома, записах се за процедурата в болницата. Веднъж свършен, той веднага се изпразни. Докато нямаше повече проблеми.

Виолета, на 36 години.

При втората бременност няколко двойки имаха проблеми с изхождането. Мама ми направи клизма със сода (рецептата беше запазена от нашата баба). Запекът не ме е напуснал. Отидох в болницата, където ми изписаха маслена клизма. Почувствах резултата за 2 дни.

Виктория, на 40 години.

Моят гинеколог не препоръчва на жените да правят клизма по време на бременност. Тъй като отдавна има много лекарства под формата на таблетки и супозитории.

Дори пренебрегваният запек и метеоризъм могат да бъдат излекувани у дома, без диети и болници. Само не забравяйте да пиете веднъж на ден..

Дори при здравословен начин на живот и следвайки всички предписания на лекаря, бременните жени изпитват различни заболявания: например запек. А клизма по време на бременност се счита за заплаха за раждането на дете. Въпреки че понякога е необходимо да се подобри състоянието. Подробна информация за показанията и възможните рискове на различните етапи на бременността ще помогне да се направи правилното нещо в такава ситуация..

Характеристики и предпазни мерки

За да се предотврати увреждане на клизма по време на бременност, трябва да се спазват основните предпазни мерки. На първо място, трябва да вземете предвид историята и състоянието на бъдещата майка в момента. Ако една жена има хипертоничност на матката при ултразвуково изследване или е имала многократни спонтанни аборти в миналото, по-добре е да използва други методи за прочистване на червата..

Също така, не забравяйте, че клизмата измива от ректума не само изпражненията, но и полезните бактерии, необходими за усвояването на хранителните вещества. В допълнение, мускулите, отговорни за работата на червата, при често използване на този метод на прочистване престават да участват в процеса на дефекация..

Ако клизма по време на бременност от запек се използва твърде често, последицата може да бъде преходът на проблема в хронична форма..

Как правилно да направите клизма у дома?

Въпреки привидната простота на процедурата, преди да я проведе, една жена трябва да се научи как правилно да прави клизма по време на бременност. Температурата на инжектираната течност трябва да бъде в диапазона 22-23 ° C, ако се използва вода или билкова отвара. За мазни формулировки тази цифра може да се различава.

Взима се минималният обем течност за процедурата. Бременните жени се съветват да използват 0,5 литра спринцовка круша за клизма, а не чаша Esmarch.

След като разтворът за чревна промивка е готов и изтеглен в спринцовката, процедурата е следната:

 1. Намерете подходящо място за вашата процедура. Тъй като движенията на червата се случват скоро след прилагането на клизмата, трябва да сте близо до тоалетната, например в банята. Ако няма достатъчно място, можете да седнете на дивана, да го покриете с мушама и да поставите леген или кофа до него (в случай на изтичане на течност).
 2. След това трябва да заемете удобна поза - легнала настрани или стояща на четири крака. Коремните мускули трябва да са възможно най-отпуснати..
 3. Върхът на спринцовката трябва да се смаже с вазелин и внимателно да се вкара в ануса. Ако се появи болка, приставката се отстранява незабавно и се поставя по-удобно. Ако ви е трудно да извършите процедурата сами, по-добре помолете някой близък за помощ..
 4. След поставянето на върха течността се инжектира в ректума постепенно. Ако почувствате желание да изпразните червата си в самото начало на процедурата, трябва да смените позицията, така че бедрата да са малко по-високи от главата..
 5. В края на приложението на разтвора е препоръчително да изчакате около 20 минути. След това трябва да отидете до тоалетната и да прочистите червата си. След пълно изпразване вземете душ.

Късно кандидатстване

Алгоритъмът за извършване на процедурата у дома е както следва:

 1. Бременната жена трябва да заеме хоризонтално положение на дивана, който е екраниран от пелената.
 2. Трябва да легнете от лявата страна, с крака, прибрани под вас. Можете да изпълните процедурата, докато стоите на четири крака.
 3. Разтворът се пълни с круша за клизма и специално устройство - халба на Есмарх. Съветите им са смазани с вазелин, можете да използвате и смазка.
 4. Излишната вода и въздух се изцеждат от крушата и се инжектират в ануса.
 5. След минута разтворът бавно се излива в ректума. Това не трябва да се прави бързо, на малки порции..
 6. Препоръчително е да дишате правилно при вливане (дълбоко и бавно).
 7. Ако се усеща болка, се препоръчва да се масажира корема по посока на часовниковата стрелка.
 8. След като разтворът се инжектира напълно, върху чатала се поставя пелена.

След въвеждането на течност в ректума отнема от пет до петнадесет минути. През този период е желателно да сте в легнало положение..

Възможно ли е да се направи клизма по време на бременност: показания за процедурата

Възможността за поставяне на клизма се определя от гестационната възраст. Дебелото черво се намира до матката. Запълването на лумена му води до механичен натиск върху задната стена на матката, което на рефлекторно ниво предизвиква промяна във функционалното състояние на органа. През първия триместър размерът на матката е малък, така че процедурата няма ефект. През втория и третия триместър матката се увеличава и запълването на ректума води до механичен стрес, който може да провокира увеличаване на двигателната активност. През последната седмица има висок риск от преждевременно раждане. Манипулацията може да се използва само в ранните етапи при следните показания:

 1. Подготовка за диагностика - прочистване на долната част на стомашно-чревния тракт преди ултразвуково изследване.
 2. Терапевтична процедура - борба със запека, прочистване на натрупаните плътни изпражнения.

Наличието на индикации за процедурата трябва да се определя само от гинеколог.

Противопоказания и предпазни мерки

Постановка се изключва, ако са налице следните противопоказания:

 • болка в корема, независимо от произхода;
 • гадене, придружено от периодично повръщане;
 • възпаление на дебелото черво, наречено колит;
 • повишено кръвно налягане;
 • наскоро отложена операция;
 • доброкачествени или злокачествени новообразувания на червата;
 • вроден или придобит пролапс на матката, вагинални стени;
 • остра или хронична патология на сърцето, бъбреците;
 • остри инфекциозни заболявания с интоксикация, треска;
 • кървене от ректума, независимо от причината за развитие;
 • късна бременност;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • ниско разположение на плацентата;
 • история на спонтанни аборти;
 • повишен тонус на матката;
 • заплашен аборт.

Важно! Поради наличието на голям брой противопоказания, преди процедурата е необходима консултация с лекар..

Причини за запек при бременни жени

Това води до промяна в хормоналните нива. Още от първите дни на развитието на плода се наблюдава повишена скорост на производство на прогестерон.

Този хормон помага за запазването на плода, като потиска съкратителните движения на мускулите на матката.

Плодът след зачеването все още не е толкова успешно фиксиран и следователно може да има неизправност в работата на мускулните влакна, което да доведе до спонтанен аборт.

Поради тази причина, в допълнение към мускулната система на матката, има забавяне на двигателната активност на червата, както и на други органи, които влизат в храносмилателния тракт..

Що се отнася до следващите периоди на раждане на плода, тялото на матката ще се увеличи по размер. На фона на подобни събития червата и вътрешните органи усещат натиск.

Възможно е бременният лекар да предпише приема на лекарства, които съдържат желязо. Това вещество не винаги е достатъчно за организма и затова с помощта на фармакологията е възможно да ги попълните.

Недостигът му се проявява най-често при онези жени, които водят грешен начин на живот, движат се малко и не спазват основите на здравословното хранене.

Последиците от стагнацията на изпражненията в организма се свеждат до факта, че започва процесът на интоксикация.

Причинява се от бактериална колонизация, която е основната почва за процъфтяване на патологии като пиелонефрит..

Но това не е всичко, интоксикацията на тялото може да предизвика спонтанен аборт. Има ли само шанс да се реши такъв деликатен проблем?

Възможно ли е бременните жени да си направят клизма или тази манипулация трябва да бъде изоставена? Отговорът на вълнуващи въпроси е представен в следващия раздел на статията..

От първите дни след зачеването започва повишено производство на прогестерон в тялото на жената. Този хормон помага за поддържане на бременността, като потиска контрактилитета на маточните мускули. Оплодената яйцеклетка не е здраво закрепена вътре в матката и увеличената работа на нейните мускулни влакна може да провокира аборт.

Стагнацията на изпражненията води до интоксикация на тялото, поради бактериална колонизация, тя създава основата за развитието на пиелонефрит и може да предизвика заплаха от нарушаване на бременността.

Правила за поставяне на клизма по време на бременност

По време на манипулацията трябва да се спазват няколко прости правила:

 • процедурата се извършва най-добре близо до тоалетната, тъй като процедурата провокира акт на дефекация;
 • коремните мускули трябва да бъдат максимално отпуснати, което ще улесни манипулацията;
 • ако се появи болка, тогава процедурата се спира;
 • температурата на течността трябва да бъде + 22... + 25 ° С;
 • максималният обем течност не трябва да надвишава 500 ml, следователно е по-добре да се използва спринцовка за поставяне, а не чаша Esmarch;
 • веднага след началото на въвеждането на течност в лумена на червата се появява желание за дефекация, така че трябва да бъдете малко търпеливи;
 • след като се инжектира целият обем течност, опитайте се да се въздържате от използване на тоалетната за период от около 20 минути.

Ако не можете сами да си поставите клизма, трябва да помолите за помощ. Разрешено е процедурата да се извършва у дома, но само след консултация с лекар.

Видове клизми, които са безопасни за бъдещите майки

Бременните жени могат да използват почистващи клизми на водна или маслена основа за диагностични и терапевтични цели..

Водните основи се използват за прочистване на червата. Преди ултразвуковото изследване е позволено да се разтвори малко количество от сорбента (2-3 таблетки активен въглен). Използването на клизми от бременни жени със запек за омекотяване на изпражненията се препоръчва на маслена основа.

В аптеките се продават готови микроклистери под формата на тръба (Microlax), които се използват за лечение на хемороиди. Използването на клизми "чесън" или "сода" за борба с глисти не се препоръчва за бременни жени, тъй като рискът от негативни усложнения се увеличава. Лечението на хелминтоза трябва да се извършва само от лекар..

Избор и приготвяне на разтвор

За да се премахнат дразнещите ефекти върху чревната лигавица и да се повиши безопасността, се препоръчва да се използват 2 вида разтвор:

 1. На водна основа - за готвене се взема чиста вода, която има температура от +22 до + 25 ° C. Ако има съмнения относно чистотата, тогава е по-добре водата да ври половин час и да се остави да се охлади..
 2. На маслена основа - за да направите разтвор, се нуждаете от слънчогледово, вазелиново или зехтин, които са предварително загряти до температура от + 30... + 35 ° С.

Обемът на приготвения разтвор не трябва да надвишава 500 ml. Целесъобразността на добавяне на различни компоненти към разтвора (чесън, чревни сорбенти, инфузии от лечебни растения) трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар.

Постановочна техника

За правилната процедура бременната жена се нуждае от:

 1. Провеждайте хигиенни процедури за перинеалната област с чиста вода без сапун.
 2. Легнете настрани върху твърда повърхност, сгънете крака в коленете и тазобедрените стави.
 3. Смажете върха на спринцовката с вазелин и го вкарайте в ректалната кухина на дълбочина 8-10 cm.
 4. Бавно инжектирайте течност в ректалната кухина, като натискате крушката на спринцовката.
 5. Останете да лежите, докато тазът трябва да е в повдигнато положение.
 6. Отидете до тоалетната, изпразнете червата след 20 минути, след което вземете душ.

Важно! Ако се направи правилно, процедурата не трябва да навреди.

Спомагателни дейности

Не се препоръчва често да се поставя клизма за бременни жени. Спазването на диетичните указания е допълнение към запека. За целта диетата се ограничава до сладкиши, мазни, пържени храни, а обемът на растителните фибри се увеличава. Ако подозирате хелминтоза, трябва да се консултирате с лекар, който при необходимост ще избере подходящо ефективно и безопасно лечение.

Възможно ли е да се направи клизма на жена в положение

Почистването на клизма включва въвеждането на вода или специални разтвори в ректума, за да се изпразни. Жените в позицията имат право да извършват тази манипулация само след одобрението на наблюдаващия лекар. Възможно е да се намери решение на проблема чрез други методи - използването на ректални супозитории, които имат слабително действие, и корекция на диетата.

Ако обаче леките средства не помогнат, Вашият лекар може да Ви посъветва да почистите червата си с клизма. Предимствата на този метод, освен че се отървава от запек, са както следва:

 • намаляване на налягането върху матката на натрупаните изпражнения;
 • почистване на чревната кухина от гниещи остатъци от храна, които могат да се превърнат в източник на интоксикация;
 • предотвратяване на движението на патогенни микроорганизми към други органи, което може да провокира възпалителни процеси, например в бъбречното легенче.

Процедурата обаче представлява намеса в организма и се извършва само в случаите, когато други средства не помагат..

В ранните етапи се организира клизма, ако има сериозни проблеми с изхождането или е настъпила инфекция с острици. Първите три месеца са най-малко опасни за процедурата. Въздействието върху матката е незначително: все още не е твърде голямо. Но ако е имало заплаха от спонтанен аборт, дърпа в долната част на корема и има зацапване, клизма може да доведе до влошаване на състоянието. Необходима е консултация с лекар, за да се избере безопасен метод за улесняване на изхождането.

В по-късните етапи запекът се появява често, но не се препоръчва използването на клизма

В по-късните етапи манипулацията обикновено не се извършва поради повишения риск от преждевременно раждане. В трудни случаи са разрешени микроклистери, ако не можете да се облекчите в продължение на няколко дни и други средства не помагат. Обемът на течността не трябва да бъде повече от литър.

Препоръчва се клизма преди раждането. Той ще прочисти ректума и ще активира контракциите. Обикновено тази процедура се извършва в самото начало..

Алтернатива на клизма

В процеса на бременност се препоръчва да добавите продукти, които имат слабително действие в менюто. Кашата е полезна, особено овесена каша и елда, тиквички, магданоз, копър, цвекло, сини сливи и сушени кайсии. Ферментирали млечни продукти с бифидобактерии, които имат положителен ефект върху храносмилането, полезни са чайовете от копър, компот от сини сливи, сокове от ябълки и цвекло..

Кашата и ферментиралите млечни продукти помагат при запек

Жените в положение се нуждаят от физическа активност, но само ако няма опасност от спонтанен аборт. Това може да бъде водна аеробика, фитнес и йога за бременни жени. Движението помага за подобряване на чревната подвижност.

Как да поставите клизма правилно

Най-ефективният препарат за почистване на клизма е воден разтвор с добавяне на две чаени лъжички сода за хляб на литър. Температурата на водата трябва да бъде около 21 градуса. Можете да замените содата с вазелин или рициново масло, глицерин (чаена лъжичка е достатъчна на литър) или да използвате чиста вода. Клизмите с лайка или пелин помагат да се отървете от глисти. За тези цели е подходяща и клизма с разтвор на чеснов сок, но съставът може да провокира дразнене и болка.

Процедурата ще изисква:

 • крушовидна клизма или халба на Есмарх;
 • кърпа за баня;
 • купа или голяма тенджера;
 • вазелин или друго смазващо вещество;
 • мушама.

Процедурата е следната:

 1. Контейнерът за клизма се пълни с течност, върхът се смазва с вазелин. Ако се използва чаша Esmarch, тя се окачва на височина около един и половина метра. Маркучът е предварително притиснат.
 2. Излишният въздух и малко течност се източват от контейнера в подготвен леген. Той трябва да стои на пода.
 3. Жена ляга на легло, покрито с мушама, от лявата си страна, дърпа краката си.
 4. Бавно, с леки въртеливи движения, върхът се вкарва в ануса.
 5. Минута след инжектирането разтворът се пуска бавно. Жената трябва да вдишва дълбоко и да издишва бавно. След като се инжектира цялата течност, перинеумът се затваря с кърпа.

Ако болката се появи в червата, спрете и изчакайте, докато болката отшуми. За да облекчите дискомфорта, масажирайте корема си по посока на часовниковата стрелка. Ако връхът е запушен, извадете, почистете и поставете отново. Изчакайте около десет минути, преди да облекчите червата, по-добре е да се разхождате из стаята по това време. Можете да легнете по гръб, докато дишането трябва да е дълбоко.

- разтвор на сода

За да приготвите разтвор на сода, имате нужда от половин литър вода със стайна температура и 1 чаена лъжичка сода за хляб. Содата трябва да се разтвори във вода, така че разтворът се загрява до температура от 50 градуса по Целзий и след това се охлажда до комфортна температура. По време на самата процедура температурата на разтвора трябва да бъде най-малко 23 градуса.

Това решение е ефективно не само при запек, но и при хелминтоза. Той също така премахва токсините и подобрява процеса на храносмилане..

- чеснова клизма

Чесновата клизма не се препоръчва при заболявания на чревните органи, включително дразнене и възпаление (колит, ентерит). Съставът на разтвора само ще влоши дразненето на лигавицата на органа. Чесновата смес също може да повиши кръвното налягане, така че трябва да бъдете особено внимателни с нея..

Основното показание за клизма с чесън е хелминтоза.

За да се получи разтвор, смелете няколко скилидки чесън, залейте с литър гореща вода и оставете да се влива. Преди употреба разтворът трябва да се филтрира, температурата също трябва да бъде около 23 градуса.

Има и други видове клизми с чесън. Понякога чесновата каша се залива с преварена вода със стайна температура и се влива в продължение на 12 часа, плътно се затваря с капак и се завива с одеяло или кърпа.

Също така, за да увеличите ефективността, можете да добавите 3 супени лъжици суха вратига към разтвора, разбъркайте добре и прецедете.

- водна клизма

Най-лесната и безопасна за приготвяне клизма е водна клизма. Целта му е да прочисти червата при запек..

За воден разтвор се взема преварена вода със стайна температура. Можете да добавите лъжица вазелин или рициново масло към разтвора.

Както е предписано от лекаря, могат да бъдат предписани и други компоненти за клизми, например отвара от лайка, вратига, пелин.

Противопоказания и странични ефекти

Ако бременна жена е диагностицирана с хипертоничност на матката по време на ултразвуково изследване или е имало спонтанни аборти при предишни бременности, по-добре е да се използват други методи.

Клизма по време на бременност е забранена в следните случаи:

 • жената има сърдечни заболявания, хипертония;
 • ниска плацентация;
 • дърпащи болки в долната част на корема;
 • херния;
 • токсикоза с повръщане;
 • бъбречна и истмично-цервикална недостатъчност;
 • хемороиди;
 • колит;
 • пролапс на вагиналните стени;
 • отделяне на кръв от гениталния тракт.

Клизма не е разрешена, ако има кървене от ануса, както и при новообразувания в червата. Нежелателно е да се използва клизма от температурата, ако тя се повиши. Въпреки че процедурата има терморегулаторен ефект, не си струва да рискувате в интересна позиция. Ако термометърът се издигне над нормата, бременната жена трябва да се обади на лекар.

Страничен ефект от клизма по време на бременност е рискът от хипертоничност на матката. Освен това е възможно да се отстранят не само екскрементите и газовете, но и полезната чревна микрофлора, което влошава усвояването на хранителните вещества. Опасни и пристрастяващи черва. Той може да спре самостоятелно да премахва веществата, останали след храносмилането, което ще доведе до повишен запек..