Мигрената е форма на главоболие, която се характеризира с периодично възникване, локализация от едната страна на главата и продължителност 2-72 часа. Мигрената по време на бременност значително влияе върху благосъстоянието на жената. Особена трудност при спиране на гърчовете е свързана със селективния прием на лекарства, които са безопасни за плода..

Статистиката показва, че около 33% от бъдещите майки страдат от мигренозни пароксизми. Предразположението към развитие на цефалгичен синдром при жените е свързано с хормонални промени, които настъпват по време на менструация, бременност, лактация, менопауза. Мигрената и бременността за много пациенти са взаимосвързани понятия.

Особености на мигрена при бременни жени

Мигрената при бременни жени се проявява с аура и без предишни характерни сигнали. Атаките обикновено са придружени от гадене, по-рядко повръщане, свръхчувствителност към външни дразнители - ярка светлина, силни звуци, шумове, миризми. Пристъпите на мигрена без аура са склонни да намаляват честотата и продължителността с приближаването на раждането..

От друга страна, мигрената с аура се характеризира със стабилно протичане по време на бременност, което позволява да се правят изводи за необходимостта от лечение. Обикновено към втория триместър има положителна тенденция - интензивността и продължителността на пароксизмите намаляват. До третия триместър честотата на атаките, силата и силата на болката продължават да намаляват.

В същото време съпътстващите нарушения са по-слабо проявени - фотофобия, повишена чувствителност към звук и ароматни стимули. Подобряване на благосъстоянието през II-III триместър се отбелязва в 50-80% от случаите.

Причини в различни тримесечия

През първия триместър нивото на естроген, който е най-важният невромодулатор, намалява в организма на бъдещата майка. Активно се произвежда прогестерон, който отслабва действието на естрогена, който провокира мигренозни атаки. Започвайки от 10-12 седмици, нивото на естроген се нормализира, което има положителен ефект върху динамиката на регресия на цефалгичния синдром.

Третият триместър се характеризира с постоянно високи нива на естроген, което води до изчезване на болезнени усещания при повечето пациенти. Естрогенът участва в регулирането на опиатергичната система (аналгетик, потискаща болка), производството на мелатонин, влияе върху нивото на пролактин, простагландин, невротрансмитери, включително серотонин, катехоламин, ендорфин.

С намаляване на нивата на естроген чувствителността на рецепторите на невроните на хипоталамуса и тригеминалния ганглий се увеличава. В същото време се наблюдава повишаване на чувствителността на елементите на кръвоносната система на мозъка към серотонин, който има вазоактивен ефект - стимулира съкратителната активност на съдовите стени. В резултат на това се развива повишено възприемане на болезнени усещания. Други причини за мигрена по време на бременност:

 • Наследствено предразположение.
 • Чернодробна дисфункция.
 • Хипотония.

За да разберете как да лекувате мигрена по време на бременност, е важно да се подложите на диагностичен преглед и да идентифицирате възможни откази в работата на вътрешните органи и системи. Фактори, провокиращи атака:

 • Атмосферни явления, метеорологични промени.
 • Физически и психически стрес.
 • Използването на някои храни с високо съдържание на хранителни добавки и естествени психостимуланти, които включват шоколад, силен чай, кафе, вино, напитки като "Coca-Cola" и "Pepsi-Cola".

Половите хормони играят решаваща роля в патогенезата на цефалгичния синдром при жените. Пароксизмите обикновено са свързани с фазите на менструалния цикъл. По време на бременност в тялото настъпват сложни промени, включително промени в хормоналния баланс.

Основните симптоми

Системното главоболие е най-честият и водещ симптом с оплакване относно това кои бременни жени отиват на лекар. Средно всяка 5-та бъдеща майка страда от болезнени усещания в областта на главата. В 30% от случаите припадъците са трудни и продължителни с изразени съпътстващи симптоми, трудно е да се спре. Чувствителността към мигренозни пароксизми преди бременност е била отбелязана средно при 80% от пациентите. Появата на болка за първи път по време на бременността се наблюдава средно при 16,5% от пациентите. Симптоми:

 1. Пулсиращата природа на болката.
 2. Атаките се появяват след ядене на определени храни или в резултат на провокиращи фактори.
 3. Болезнените усещания се усилват след физическо натоварване.
 4. Интензивността на болката се увеличава поради ярка светлина, силен шум или неприятна миризма.
 5. Атаката е придружена от гадене, по-рядко повръщане.
 6. Нарушение на зрителната функция под формата на появата на чужди обекти (точки, отблясъци) в зрителното поле.

Рядко пристъпът на мигрена може да бъде придружен от изтръпване на крайниците и нарушение на говора.

Специфичност на лечението

Лекуващият лекар ще ви каже как да облекчите болката при мигрена по време на бременност. Общи препоръки за предотвратяване на мигренозни атаки:

 • Здравословен начин на живот.
 • Отхвърляне на лоши навици.
 • Намаляване на употребата на силен чай, кафе, напитки, съдържащи психоактивни вещества.
 • Често хранене.
 • Адекватна почивка и сън с продължителност най-малко 8 часа.
 • Избягвайте хипотермия, стресови ситуации, физическо преумора.

Използването на лекарства за лечение на мигрена по време на бременност изисква специално внимание. Опасността от фармакологични агенти се крие в способността да проникнат през плацентарната бариера. В резултат на това химичните съединения могат да повлияят развитието на плода, провокирайки различни отклонения и нарушения..

Скоростта на елиминиране на потенциално вредни вещества от тялото на плода се забавя, интензивно растящите клетки на ембриона са чувствителни към външни влияния, което увеличава вероятността от развитие на патологии. Неконтролираният прием на хапчета за мигрена по време на бременност може да доведе до нарушаване на образуването на фетални тъкани и последващо изоставане на роденото дете в психическо и физическо развитие.

Предполагаемо неконтролиран прием на лекарства от бъдещи майки е причинил патологични състояния и вродени аномалии при дете в 1-3% от случаите. Алтернативни лечения за мигрена при бременни жени:

 1. Психотерапия.
 2. Масаж и мануална терапия, остеопатия.
 3. Техники за релаксация, ароматерапия.
 4. Йога, дихателни упражнения.
 5. Физиотерапия.
 6. Акупунктура.

Само лекар може да предпише приема на анестетични фармацевтични лекарства, като вземе предвид състоянието на пациента и гестационния период. Не се препоръчва да приемате няколко вида лекарства едновременно..

Медикаментозна терапия

За ефективно лечение на мигрена по време на бременност трябва да разберете причините за появата на атаки, тогава ще бъде ясно как да спрете болезнените усещания. Според класификацията на организацията FDA (САЩ), която се занимава с безопасността на здравето на произвежданите фармацевтични продукти, има 5 категории лекарства с различна степен на опасност за плода. Категории на опасност от лекарства за мигрена по време на бременност:

 1. A (без риск).
 2. B (рискът не е доказан, не е потвърден).
 3. C (риск е възможен, не е изключен).
 4. D (потвърден риск, голям риск).
 5. X (противопоказан по време на бременност).

Популярният обезболяващ парацетамол е категория В, цитрамон и аспирин (ацетилсалицилова киселина) е категория С, диклофенак и диазепам са категория D, фенобарбитал и карбамазепин са категория X.

Лечението на мигрена по време на ранна бременност се извършва по-често с лекарства от група В (Ибупрофен, Парацетамол, Кофеин, Метоклопрамид, Магнезиев сулфат, Морфин), по-рядко с лекарства от група С (Суматриптан, Напроксен, Индометацин, Преднизолон). Трябва да се помни, че употребата на лекарства от нестероидна противовъзпалителна група (Напроксен, Индометацин, Преднизолон, Ибупрофен) и Аспирин през третия триместър увеличава риска от негативни ефекти върху плода и тялото на майката, което се счита за характерно за лекарства от категория D..

Например, приемът на аспирин през третия триместър може да провокира удължаване на периода преди началото на раждането, потискане на контрактилитета на маточната мускулатура, увеличаване на интензивността на кървенето при плода и майката, намаляване на размера на канала на Боталов (в плода, той свързва гръбначния аорта и белодробния ствол).

Масаж

Ако мигрена започне по време на бременност, препоръчително е да се направи акупресура или класически масаж, който ще помогне бързо и безопасно да се отървете от болезнени усещания. Класическият масаж се извършва в зоната на шийката на матката, като се използват следните техники: прищипване, поглаждане, леко изстискване, триене. В резултат на това се подобряват кръвообращението и кръвоснабдяването на мозъчните тъкани..

Извършването на акупресура стимулира биологично активните точки, които от своя страна регулират дейността на органите и системите. За да се отървете от мигрена по време на бременност, трябва да натискате последователно за 1-2 минути върху точки като:

 • на моста на носа между веждите;
 • малко над веждите в най-високата точка на дъгата на веждите;
 • над най-високата точка на арката на веждите на линия, хоризонтално разделяща челото наполовина;
 • близо до външните ъгли на очите.

В края на процедурата с пръстите на двете ръце нарисувайте въображаеми линии по главата към задната част на главата. След това с ребрата на дланите леко потупайте шийния отдел на гръбначния стълб.

Традиционна медицина рецепти

Чаят от лечебни растения добре облекчава главоболието. Успокояващи отвари и настойки с лек обезболяващ ефект се приготвят от листата на мента, маточина, майчинка, иван чай, шишарки от хмел и корен от валериана. Преди да приемате лекарства на основата на лечебни билки по време на бременността, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Предотвратяване

За да се справим ефективно с мигрена по време на бременност, е необходимо да се придържаме към принципи като изключване на заболявания, които могат да провокират цефалгичен синдром, и да използваме предимно немедикаментозни методи на терапия. Идентифицирането на задействащи (провокиращи) фактори и тяхното изключване ще помогне за облекчаване на болката от мигрена по време на бременност, която се проявява като вторичен симптом на нарушения в тялото.

Облекчаването на пристъпите на мигрена по време на бременност се извършва главно с немедикаментозни средства. Ако е необходимо, лекарят предписва лекарства с най-нисък риск да повлияят развитието на плода.

Мигрена по време на бременност

Причини за мигрена при бременни жени

Мигрената е призната за хронично неврологично разстройство. Мигрената по време на бременност не е просто болезнено главоболие, важно е да запомните, че едностранната болка в областта на челото, тила или слепоочието показва нарушение на функционалността на нервната система. Ако жената има и мигрена, и бременност, как може да се лекува патологията??

В ранните етапи на бременността болката или острата болка в главата може да бъде причинена от преумора или токсикоза. Ако в обикновения живот неразположението може да се облекчи с помощта на болкоуспокояващи или успокоителни, то за бъдещите майки списъкът на одобрените лекарства е много ограничен, така че мигрената трябва да се справя по други начини.

Лекарите все още не са съгласни с отговора на въпроса какво може да се нарече основната причина за мигрена. Общоприето е, че патологията е наследствена, докато по-често се предава генетично по женската линия. Бременността се отнася до провокиращите фактори за проява на патология, тъй като жената изпитва рязка промяна в хормоналните нива, както и общото състояние на нервната система.

Доказано е, че около 10% от бременните жени за първи път се сблъскват с мигрена точно в периода на „интересна ситуация“, докато мигрената при бременни жени може да се прояви в ранните етапи, както и по време на продължителността на цялата бременност.

Лекарите са посочили неблагоприятни фактори, които провокират проявата на едностранна болка при жените:

 • липса на разходки на чист въздух;
 • пушене активно и пасивно;
 • липса на достатъчно течност в организма - особено през първия триместър на бременността;
 • дълъг сън (повече от 9 часа);
 • физическо преумора;
 • консумация на алкохол (вино, шампанско);
 • стресови ситуации;
 • нервна или умствена преумора;
 • нарушение на функционалността на вътрешните системи на тялото;
 • неправилна диета, както и дълги периоди между храненията;
 • въздействие върху околната среда (силен вятър, променливост на температурните режими, виелица и др.).

Мигренозното главоболие по време на бременност може да се засили чрез ядене на определени храни или храни. Тъй като хормоналният фон на бъдещата майка е нарушен, той може да реагира неадекватно дори на обичайната храна. Най-често агресорите на мигрена са шоколад, кафе, сладки ястия, силен чай.

За да не страда от мигренозни болки, бременната жена се препоръчва да изключи следните храни от ежедневната си диета:

 • фъстък;
 • банани;
 • всички видове цитрусови плодове;
 • тлъсти сортове твърдо сирене;
 • заместители на захарта.

Клинична картина

Мигрената се различава от обичайното главоболие по естеството на хода и механизма на развитие. При често главоболие артериите в мозъка спазмират, което води до хипоксия (липса на кислород). Мигрената се характеризира с патологично разширение на мозъчните съдове, което води до хиперперфузия на мозъчната тъкан. Посоченият механизъм на болка допринася за проявата на неефективността на повечето лекарства срещу главоболие, съответно, за да се борим с мигрена, е необходимо да приемаме специални лекарства против мигрена.

Следната клинична картина е характерна за мигрена:

 • едностранно главоболие, което се локализира във фронталната, темпоралната или тилната част на главата;
 • пулсираща болка в главата;
 • болезнеността се увеличава с различни натоварвания от психическо или физическо естество;
 • болката е интензивна - средна или силна;
 • съпътстващ симптом на болка е повишената чувствителност към външни дразнители;
 • заедно с болка в главата може да се появи гадене или повръщане;
 • преди пристъп на едностранна болка, много жени имат аура, тоест появата на „гъши подутини“, „воали“ пред очите, слабост, раздразнителност, зрително увреждане (аурата възниква около 5 минути преди появата на болката).

Разликата между мигрена и често главоболие е, че дискомфортът не може да бъде облекчен с обичайните болкоуспокояващи. Проявата на чести и редовни пристъпи на мигрена не трябва да се оставя без медицинска помощ. Ако се открият симптоми на патология, бъдещата майка трябва спешно да потърси съвет от лекуващия си лекар.

Важно е да запомните, че лечението на мигрена по време на бременност е задължително. Ако пренебрегнете терапията, тогава болезнените усещания могат да се "развият" в сериозни усложнения. Едно от усложненията на мигрената по време на бременност е прееклампсията и еклампсията - сериозни патологични състояния, които могат да доведат до смърт както на плода, така и на самата майка. Прееклампсията се характеризира с повишено кръвно налягане, чести главоболия и отоци. Ако прееклампсията се "превърне" в еклампсия, тогава бъдещата майка започва гърчове, които може да причинят смърт за себе си и за нероденото си бебе..

Методи за лечение на мигрена

В борбата срещу мигрената бъдещите майки могат да използват само ограничен списък с лекарства. Най-често, с пристъпи на болка, лекуващият лекар казва: "Пийте Парацетамол, тъй като това лекарство практически няма ефект върху тялото на бременна жена и развитието на плода.".

Всъщност, лекарство, наречено Парацетамол или неговите аналози - Panadol, Panadol Extra, Efferalgan помага да се справите с болезнените усещания за бременни жени. Лекарството се предлага под формата на хапчета. За тялото на бременна жена и нейното бебе лекарството е абсолютно безвредно - няма токсичен ефект, не е забранено да се приема в ранните етапи на бременността.

Ако бъдещата майка не страда от повишена възбудимост, депресия и други патологични прояви на нервната система, тогава тя може да приема Panadol Extra. Единственото нещо е да сте сигурни, че няма възможен провал на режимите на кръвното налягане на жената..

Какви други лекарства са разрешени по време на бременност? Как да лекуваме мигрена? По предварителна уговорка можете да вземете - Drotaverin, No-Shpa.

Как да се справим с постоянните пристъпи на мигрена? В този случай само лекар трябва да се занимава с назначаването на лекарства. На бременна жена може да бъде предписано лекарство против мигрена - Sumatriptan, но е разрешено да го използва само ако ползите от него надвишават риска за здравето на плода.

В сложни случаи проблемът за това как да се отървете от мигрена се решава в болнична обстановка. Лекарят, при строги показания, може да предпише лекарството Атенолол или Метопролол. Лекарството се препоръчва да се използва само през втория триместър на бременността..

Следродилна мигрена

Ако след раждането се появи постоянна мигрена, тогава е важно да се установи основната причина за патологията. Невъзможно е самолечение на главоболие в следродилния период (особено при кърмене). Само лекар индивидуално предписва режим на лечение, който може да включва:

 • болкоуспокояващи;
 • противовъзпалителни инжекции (инжекция се използва, ако ползите от терапията надвишават рисковете за здравето на бебето).

Народни средства за лечение на мигрена

Когато се появи мигрена, въпросът какво да правим за бъдещите майки става много актуален. Важно е да запомните, че бъдещите майки не трябва да пият много лекарства, затова много от тях предпочитат да облекчат болезнените усещания с народни средства.

Как да лекуваме мигрена? Какво може да предприеме бъдеща майка, за да се отърве бързо от главоболие? Лечението на мигрена при бременни жени е обсъдено по-долу:

 1. Сладкият черен чай ефективно облекчава главоболието, но с такова средство трябва да бъдете изключително внимателни по време на ранна бременност, тъй като силният сладък чай може да провокира спонтанен аборт.
 2. Компрес от зелеви листа. Извадете листа от главата на зелето, попарете го с вряща вода, охладете го и след това го нанесете върху частта от главата, където е концентрирана болката.
 3. Леден компрес. В древни времена болката се бори с лед - тя се прилага върху болното място за няколко минути.
 4. Ароматерапия. Ефективно е да се правят ароматни въздушни бани на основата на етерични масла от лавандула, маточина, мента. По този начин можете да лекувате пристъпи на мигрена при бременни жени, но е важно жената да не е алергична към използваните видове билки.

Страда ли мигрената по време на бременност? Начини за премахване на болката

Синдромът на хронична болка, причинен от съдови и неврологични нарушения и може значително да усложни хода на бременността, се нарича мигрена. Мигрената е една от причините за увреждане при жените и нарушено развитие на плода. Тази статия ще помогне на читателя да разграничи мигрената от други видове главоболие, да разбере причините за патологията и да избере ефективно и безопасно лечение..

 1. Атакува по време на носене на дете
 2. Причини в различни тримесечия
 3. Симптоми
 4. Лечение
 5. Как да облекчим болката при бременни жени?
 6. Лекарства
 7. Народни средства за защита
 8. Масаж
 9. Опасно ли е за нероденото дете
 10. Как да облекчим главоболието
 11. Изход

Атакува по време на носене на дете

Мигрената е тежко едностранно съдово главоболие, придружено от различни неврологични нарушения.

Болестта е наследствена и може да се развие както с настъпването на бременността, така и извън нея..

За редица жени бременността е независим задействащ фактор за развитието на мигрена..

Отличителни признаци на заболяването - наличието на "аура" и един вид атака на болката.

Аурата е неприятно усещане, което се появява преди главоболие: внезапно влошаване на благосъстоянието, гадене, смущения в допир, зрение и вкус. Аурата продължава от 5 минути до няколко часа, след което неминуемо се превръща в болезнена атака. В редки случаи аурата отсъства.

Пристъпът на мигрена е силен синдром на болка с пулсиращ или натискащ характер в една област на главата (челото, задната част на главата или короната на главата). Жената описва усещането като „силно изстискване“. Местоположението на фокуса на болката може да варира.

Пристъпът на болка възниква в три фази (покачване, пик и спад) и води до значително намаляване на работоспособността, отнема от 5 минути до 3-4 дни и причинява безсъние, загуба на апетит, невъзможност за извършване на прости хигиенни процедури.

Причини в различни тримесечия

Преди да разберете как да лекувате мигрена при бременни жени, трябва да определите защо се появява. Има както общи причини, така и причини, специфични за всеки триместър..

Чести причини:

 • наличието на мигрена в близките роднини;
 • хипотермия;
 • стрес;
 • артериална хипертония;
 • синдром на хронична умора;
 • наличието на съдово или неврологично заболяване на мозъка (невроза, епилепсия);
 • рязка загуба на тегло или бързо напълняване;
 • диабет.

ВАЖНО! Мигрената може да бъде предвестник на редица опасни заболявания: глаукома, мозъчни тумори, енцефалит, заболявания на стомашно-чревния тракт. При редица жени мигрената се появява много преди развитието на животозастрашаващи патологични състояния - прееклампсия и еклампсия, поради което дори при единичен и краткосрочен епизод на болка трябва да се консултирате с лекар.

На различните етапи на бременността причините за появата на мигрена могат да бъдат различни. Например, в ранните етапи главата може да боли поради рязка промяна в хормоналните нива..

През първия триместър:

 1. токсикоза;
 2. рязка промяна в хормоналния статус (повишаване нивото на прогестерон и естроген);
 3. подуване или латентна дехидратация;
 4. риск от спонтанен аборт;
 5. повишено производство на червени кръвни клетки и увеличена консумация на желязо;
 6. развитие на дефицит на витамини от група В.

През втория триместър:

 1. обостряне на хронични заболявания (пиелонефрит);
 2. влошаване на хода на захарен диабет, хипо- и хипергликемия;
 3. Желязодефицитна анемия;
 4. хронично отравяне от токсини, съдържащи се в храни, козметика и лекарства.

През третия триместър:

 1. метеочувствителност;
 2. воднянка;
 3. фетоплацентарна недостатъчност;
 4. патология на плацентата;
 5. наднормено тегло;
 6. емоционална чувствителност;
 7. натиск върху гръбначния стълб и тазовите съдове от разширена матка.

РЕФЕРЕНЦИЯ. Част от жените, които са имали мигрена, свързана с началото на менструацията, могат напълно да се отърват от пристъпите по време на бременност.

Припадъците могат да се влошат преди раждането.

Симптоми

Пристъпът на мигрена се характеризира със следните симптоми:

 • болката е разположена в една точка (често челото, супраорбиталната част, тила);
 • придружени от силно гадене, студени тръпки, повишена чувствителност към светлина и шум;
 • естеството на болката е пулсираща, пръсваща;
 • всяка физическа активност води до повишен дискомфорт;
 • характеризиращо се с повишаване на налягането и телесната температура.

Лечение

РЕФЕРЕНЦИЯ. Бременната жена не трябва да приема много лекарства, затова при първата атака на болка трябва да се консултирате с лекар.

Какво трябва да направи бременната жена в този случай? Често за спонтанно изчезване на мигрена е достатъчно да се лекуват обострени хронични заболявания. Тъй като мигрената е следствие от съдова патология, често е достатъчен приемът на вазодилататори, деконгестанти и антиеметични лекарства (например метоклопрамид) за предотвратяване на атаки.

Първи стъпки за предприемане:

 1. установете правилния режим на сън и будност;
 2. премахване на вдигане на тежести и стрес;
 3. свалете тесни дрехи от гардероба;
 4. минимизирайте употребата на хапчета;
 5. ако е необходимо - не отказвайте хоспитализация.

Като правило след раждането мигрената се оттегля и жената вече не се притеснява.

Как да облекчим болката при бременни жени?

Има няколко начина за справяне с мигрена, докато носите бебе. Както лекарствената терапия, така и използването на традиционна и алтернативна медицина може да са подходящи.

Лекарства

Как да лекуваме мигрена при бременни жени? Преди да използвате каквито и да е лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Важно! В ранните етапи лекарят може да забрани приемането на лекарства за лечение на мигрена.

На бременни момичета могат да се предписват лекарства от следните групи:

 • нестероидни противовъзпалителни лекарства. Те имат бърз аналгетичен ефект с продължителност до 4-6 часа. Лекарствата от тази група, разрешени по време на бременност, включват ибупрофен, парацетамол и диклофенак..
 • Бета-блокерите (метопролол, бисопролол) действат чрез намаляване на сърдечната честота и понижаване на налягането, което не само намалява болката, но и допълнително предотвратява мигрената.
 • Антидепресантите (флуоксетин) имат лек седативен и анти-тревожен ефект, като помагат за предотвратяване на депресия и умора. Приемът на флуоксетин е показан за емоционално нестабилни жени, на кратки курсове и без рязко отнемане.
 • Витамините и микроелементите (магнезий В6, витамини от група В и магнезиев сулфат) действат чрез възстановяване на функционирането на нервната система. Магнезиевият сулфат също има деконгестантно и антиконвулсивно действие.

РЕФЕРЕНЦИЯ. Парацетамол може да се приема само от 13-14 седмици. Обичайните противовъзпалителни лекарства (аспирин, нимезулид, целекоксиб) са абсолютно противопоказани по всяко време.

Народни средства за защита

 • Настойка от лимон: залейте 20-30 грама пресен лимон с чаша вряща вода и охладете леко. Пийте го горещо. Напитката помага за намаляване на кръвното налягане.
 • Етерични масла. Смесете маслата от портокал, лавандула, мента и маточина в равни концентрации (по 3-5 капки) и втрийте върху болезнената област на главата, докато се почувствате топло.
 • Лук. Нарежете пресен голям лук наполовина и прикрепете отрязаната страна към мястото на болката за 20-30 минути.
  Лечебна възглавница. Зашийте малка възглавница от рохкава тъкан и я напълнете със сухи листа от череша, риган, лайка, евкалипт, малина. Използвайте 2-3 часа на ден.
 • Компрес от мащерка. Залейте 30-40 грама суха мащерка с 200 мл вряща вода. Докато се охлажда до комфортна, но висока температура, навлажнете няколко слоя марля с получената инфузия и нанесете върху болезненото място. Компресът се сменя на всеки 15 минути.
 • Лавандулова вана за крака. 20-30 г листа от лавандула се добавят към леген с гореща вода. Жената потапя краката си във вода за 10-15 минути. Релаксиращите бани могат да се повтарят ежедневно.

Масаж

Как да се отървете от пристъпите на главоболие с масаж? Просто трябва да следвате прости правила..

Важно! Не се препоръчва да се извършва класически тонизиращ масаж и неговите вариации, както и всички видове специфичен масаж.

По време на бременност можете да направите кратък, релаксиращ масаж на поглаждане и триене. Не се прави потупване или месене. Масажирайте която и да е част от тялото отдолу нагоре, бавно и не повече от 15 минути.

Бременната жена може да масажира скалпа с голям масажен гребен. За целта седнете на удобен стол, спуснете главата си и сресвайте косата си с бавни, леко притискащи движения отдолу нагоре (от задната част на главата до челото). Този масаж стимулира кръвообращението и насърчава релаксацията..

Опасно ли е за нероденото дете

Мигрената е състояние, което застрашава не само здравето на жената, но и плода..

Дори краткосрочната единична атака може да провокира усложнения на бременността по всяко време:

От страна на плода:

 • кислороден глад;
 • депресия на нервната система и сърдечната функция;
 • отлепване на плацентата;
 • преждевременно раждане или спонтанен аборт;
 • ниско тегло при раждане;
 • впоследствие - нарушено физическо развитие, склонност към инфекция, слаб имунитет.

От страна на майката:

 • хипертонична криза;
 • прееклампсия и еклампсия (опасни припадъци);
 • хипоксия на мозъка;
 • дехидратация.

ВАЖНО! Най-сериозното усложнение на мигрената е мигренозният инсулт, по време на който се нарушава целостта на съда, който храни определена част от мозъка. Инсулт може да възникне във всеки триместър и вече по време на първата атака. Последиците от това състояние са парализа, пареза, загуба на зрение и други сериозни усложнения..

Как да облекчим главоболието

За да облекчите главоболието, можете да направите следното:

 1. Отървете се от тесните дрехи;
 2. Осигурете достъп на чист въздух;
 3. Изпийте чаша горещ, много сладък чай (често помага за облекчаване на пристъп);
 4. Масажирайте болезнената област на главата с пръсти;
 5. Вдишвайте етерични масла от лимон или лавандула за 10-15 минути;
 6. Правете горещи вани за ръце и крака;
 7. Спазвайте почивката в леглото, докато болката изчезне.

Предлагаме ви да гледате полезно видео по темата:

Изход

За да сведете до минимум възможността за развитие на болезнена атака по време на бременност, е важно да следвате прости превантивни мерки: спете достатъчно, яжте правилно, затопляйте се, избягвайте стреса и преумората.

Как да лекуваме мигрена по време на бременност

Мигрена по време на носене на дете може да се появи дори при тези, които не са подозирали дотогава, никога не са забелязвали признаци на такова заболяване. В повече от 20% от случаите жената страда от заболяване като мигрена по време на бременност.

Болестта има отличителни черти, които позволяват да се диагностицира. За тялото на жената, което и без това е в трудна ситуация, също е много трудно да издържи на мигрена. Не можете да търпите главоболие, така че трябва да търсите начини да го премахнете.

Мигрената или хемикранията е заболяване, което може да бъде наследствено. Изразява се със силни болезнени усещания. Много момичета приписват усещанията на обикновено неразположение по време на бременност. Поради факта, че симптомите са доста изразени, те се опитват да успокоят дискомфорта с обичайните средства, които се използват при главоболие.

Всяка жена има индивидуално тяло, причините за образуването на мигрена на ранен етап са различни за всички. Но въпреки това има няколко причини за формирането на това заболяване по време на бременност..

 1. Хранене. Някои храни могат да предизвикат ранен пристъп на мигрена. Това са продукти като сирене, шоколад, цитрусови плодове (в големи количества), люти подправки, алкохол. Правилното хранене е много важно за здравето на жената и нейното неродено дете..
 2. Промяната в диетата може да причини алергични реакции и поява на заболяване.
 3. Липса на вода в организма.
 4. Нежелана лекарствена реакция, предозиране (това може да е често срещано, леко лекарство).
 5. Стрес, липса на сън, психологически стрес, преумора - всички тези фактори могат да причинят пристъпи на мигрена (минималният сън на момиче трябва да бъде поне 7 часа на ден, това е особено важно през първия триместър на бременността);
 6. Метеорологичните условия, смяната на климатичните зони и др. Опитайте се да създадете благоприятен микроклимат на закрито.

Обезпокояваща пулсираща болка

Диагнозата обикновено се поставя от лекаря по време на разговора с пациента. Но има определени критерии, които ще помогнат да се разграничи често срещано главоболие от мигрена..

Има няколко въпроса, отговаряйки на които, можете точно да определите правилната диагноза..

 1. Има главоболие, което е било през последните няколко месеца, придружено от повръщане, гадене?
 2. Придружава ли се главоболието през последните няколко месеца с непоносимост към звуци, светлина?
 3. Случвало ли се е главоболие да пречи на ежедневната ви дейност (работа, учене) поне за един ден?

Ако отговорите с да на няколко въпроса, най-вероятно главоболието ви не е нищо повече от мигрена..

Признаци на хемикрания при жените

Както установихме проявата на мигрена при всеки поотделно. При една жена по време на бременност симптомите се изразяват с леко неразположение или дискомфорт. За някои това е непоносимо остро остро болезнено усещане, придружено от повръщане. Най-честият, изразен симптом на заболяването е силно пулсиращо главоболие, което обикновено се разпространява в едната страна на главата. Продължителността му може да бъде от 3 часа до няколко дни..

Някои имат силна чувствителност към ярка светлина, силни звуци, жената се откъсва и се изолира. Може да се повиши кръвното налягане, да се появи гадене, обща слабост - тези симптоми се наричат ​​още аура.

Има няколко групи - това е обикновена мигрена по време на бременност и мигрена, която е придружена от аура..

 1. Първият е придружен от едностранна болка със силен, пулсиращ характер. Той е потискащ по своята природа, силно намалява работоспособността, реакцията към него може да е неадекватна (прекомерна агресия или апатия). Центърът на болката е концентриран във временната част на главата или в задната част на главата. Атаките могат да се повтарят до 4 пъти месечно. Могат да се добавят симптоми като лошо храносмилане (гадене, повръщане, които не носят облекчение). Ярко осветление, силни звуци, миризми, физическа активност само увеличават болката.
 2. При мигрена с аура невралгичните симптоми се появяват преди атаките и понякога ги придружават. Когато се появят първите симптоми на мигрена, те трябва да бъдат лекувани, конвенционалните лекарства няма да помогнат, те трябва да бъдат одобрени, предписани от специалист, който следи бременността ви.

Още няколко признака, които различават главоболието от хемикранията:

 • получената болка има различен характер, различен от предишния;
 • появата на болка след физическо натоварване, силно разтягане, кашлица, сексуална активност;
 • слабост на крайниците, нарушено зрение, реч.

След такива прояви трябва да се свържете със специалист.

Основни методи на лечение

Предотвратяването на лечението се предписва само в случаите, когато пристъпите са много тежки, те се появяват по-често 3 пъти месечно, продължават повече от 48 часа, а има и симптоми като депресия, безпокойство, болка в шийката на матката, нарушение на съня и др. Курсът е от няколко месеца.

Ако мигрена притеснява момиче преди бременност, тогава по време на бременността тя може да напусне, но се случва напротив, че започва само в интересна позиция. Но обикновено това е само първият триместър, след което симптомите спират..

Лечението обикновено се редува между медицински и немедицински методи. Това са антиепилептични, вазоконстрикторни лекарства, лекарства, принадлежащи към триптановата група.

Лекуващият лекар е отговорен за дозировката и приложението. Също така трябва да промените начина си на живот и да изключите провокиращите фактори:

 • сънят трябва да продължи от 7 часа;
 • отпускайте се по-често, избягвайте силен емоционален стрес;
 • работният график трябва да бъде определен и договорен със специалиста и работодателя;
 • редовно хранене (от 4 пъти на ден);
 • разрешените спортове по време на бременност ще помогнат да се отървете от мигрена, като гимнастика, йога, плуване и др.;
 • пийте най-малко 1,5 литра на ден;
 • прекарване на повече време на чист въздух;
 • премахване на всички вредни навици (тютюн, алкохол, кафе).

Традиционна медицина рецепти

За тези, които са склонни към чести главоболия, е по-добре да предотвратяват мигрена преди да се появят и да предприемат превантивни мерки. Но ако атаката ви изненада, доказани рецепти за традиционна медицина ще ви помогнат. Те са безопасни за бременни жени, бързо помагат да се отървете от болестта.

За първата рецепта ще ви трябва:

 • евкалиптово масло;
 • вода;
 • салфетки;
 • лаврови, смирна, череша и евкалиптови листа.
 1. Необходими са ви 4 капки евкалиптово масло, които да капнете в 1 литър вода.
 2. След това навлажнете салфетка там и сложете слепоочията, челото.
 3. Ако случаите на мигрена са чести, тогава трябва да използвате такова народно лекарство като възглавница от лаврови листа, смирна, череша и евкалипт.
 4. Ако се появи болка, бременната жена трябва да лежи на възглавницата с болната страна (болката преминава бързо).

За друга рецепта за силно главоболие ще ви трябва:

 • зелеви листа;
 • превръзка.

Традиционна медицина рецепта

 1. Ако се появи болка, е необходимо да се омесят листата, за да се образува сок.
 2. Нанесете ги на възпалено място.
 3. Може да се закрепи с лента за глава.

Друга рецепта. Необходими съставки:

 • калина;
 • касис;
 • вряща вода.
 1. Варете плодове от калина, касис.
 2. Оставете да се вари поне половин час.
 3. Пийте чаша бульон на всеки няколко часа на ден.
Рискове и опасности от болести

Мигрената крие много опасности и неприятни последици за бъдещата майка и дете. С мигрена, която започва по време на бременност, трябва да се борим, в противен случай тя може да доведе до патологии по време на бременността. Това може да бъде:

 • потъмняване в очите;
 • виене на свят;
 • гадене;
 • нарушения на притока на кръв;
 • рязко спадане на кръвното налягане;
 • силно и продължително главоболие;
 • гестоза;
 • вътречерепно налягане;
 • хипертония;
 • токсикоза през последния триместър;
 • сърдечни и бъбречни заболявания и много други.

Всички тези последици се отразяват отрицателно върху развитието на плода. Ако е възможно, трябва да посетите масажист. Относно бременността след киста на яйчника.

За автора: Боровикова Олга

Мигрена в ранна и късна бременност: какво може и как да се лекува?

Всяка жена мечтае за физиологичния ход на бременността, когато щастието от очакването на майчинството не е засенчено от нищо. За съжаление по време на зачеването много жени вече имат достатъчен багаж от хронични заболявания, които могат да затруднят процеса на раждане на неродено дете. Мигрената не е изключение в това отношение..

Мигренозното главоболие по време на бременност е представено от две възможности:

 • Жената е страдала от тази патология преди зачеването (това са 80% от пациентите);
 • Заболяването се е появило за първи път на фона на бременността (според различни източници е от 2 до 15%). В този случай главоболието трябва да се разграничава от вторичната форма на цефалалгия..

Хемикранията не е включена в списъка на болестите, които служат като индикация за прекъсване на бременността, но лечението й през този период причинява определени трудности. Как да се отървем от мигрена? Този въпрос остава отворен и до днес..

Чести причини за заболяването

Хормоните, хемикранията, бременността имат пряка връзка. Това се потвърждава от различни данни:

 • Цикличните хормонални колебания в тялото на жената определят много синдроми на болка, включително цефалалгия;
 • Менархе, менструация, бременност, кърмене, менопауза са периоди, характеризиращи се с промени в нивата на половите стероиди. През тези периоди пристъпите на главоболие претърпяват метаморфоза;
 • Развитието на синдрома на болката е взаимосвързано с употребата на орални контрацептиви, менопаузална хормонална терапия;
 • Хемикранията по време на бременност е обект на "естрогенния парадокс". Ходът на заболяването, неговата клинична картина през целия гестационен период се определя от колебанията в нивото на естроген в зависимост от тримесечието.

В патогенезата на тази нозология естриол, естрон, естрадиол играят водеща роля. Това е както следва:

 • Регулиране на ендогенната опиоидна система;
 • Повишени нива на простагландин;
 • Промени в количеството невротрансмитери (катехоламини, серотонин, ендорфини);
 • Повишена чувствителност на полето на тригеминалния рецептор;
 • Повишено възприемане на болката;
 • Укрепване на ефекта на серотонин върху мозъка и неговите съдове.

Класически причини за мигренозния пароксизъм:

 • Нестабилен психо-емоционален фон, поради формираната доминанта на бременността;
 • Хранителни провокатори (фабрично произведени продукти, съдържащи голямо количество консерванти, подправки, оцветители; храни с високо ниво на тирамин);
 • Реакция на хиперсенсибилизация;
 • Изчерпване на резервните сили на тялото (досадна работа, пренапрежение на нервната система);
 • Метеорологични промени;
 • Полифармация;
 • Прекомерно наддаване на тегло по време на бременност;
 • История на черепно-мозъчна травма;
 • Ниско или високо кръвно налягане, прееклампсия.

Симптоми

Мигренозното главоболие при бременни жени по време на бременност може да се развие според различни сценарии:

 • Началото на заболяването за първи път;
 • Трансформация и претегляне на съществуващата аура;
 • Влошаване на хода на заболяването при пациентите, които са го лекували;
 • Поддържане на болезнени атаки на същото ниво;
 • Промени в естеството на мигренозната болка.
 • Отслабване на патологичния процес.

Клиничната картина на мигрена при бременни жени не се различава много от тази при небременни жени. Има две най-типични форми на заболяването: проста без аура и класическа с аура..

Простата форма се характеризира с наличие на типично главоболие (пулсиращо, засягащо половината от главата, влошено от нормална физическа активност) и класическата - мигренозна цефалалгия с обратими неврологични симптоми. Трудности с диагнозата възникват само при контингента от бременни жени, при които това състояние се появява за първи път. Именно те трябва непременно да изключат причините за главоболието, което се появява за втори път. Опитните пациенти няма да объркат симптомите на мигренозен пристъп с нищо.

В ранните етапи на бременността, а именно през първия триместър (преди 12 гестационна седмица), нивото на естроген спада. Следователно честотата, силата на пароксизмите се увеличава. Жената се оплаква от влошаване на здравето. Едва през втория триместър концентрацията на половите стероиди започва да се увеличава, достигайки максимум през третия триместър. Състоянието на бременната жена се подобрява. Тя започва да страда от по-малко мигренозно главоболие, докато те изчезнат в края на бременността. Забелязано е, че жените са се отървали от мигрена по време на бременност. Това е най-благоприятният ход на заболяването. Някой има хемикрания за първи път. Тогава това често се случва с аура и е злокачествено. Пациентите се притесняват от постоянните силни главоболия.

Мигрена с аура

Мигренозното главоболие с аура по време на бременност е трудно. Аурата се характеризира с по-голяма продължителност (почти час), тя е сложна в своите прояви и може да причини силно замайване. За нея присъствието на сензорни промени, нарушение на говора са специфични. Бременната жена в този момент изпитва различни парестезии, тя се притеснява от усещанията за скованост в крайниците. Трудно й е да произнася думи. Понякога фазата на цефалалгия може да отпадне от атаката, когато след аурата периодът на възстановяване започва веднага..

Опасност за нероденото дете

Болестта няма ембриотоксичен и тератогенен ефект върху плода. Растежът и развитието на детето не се нарушават и съответстват на гестационната възраст. Изключение е артериалната хипертония, прееклампсия. Ако състоянието е причинено от тези патологични състояния, тогава плодът може да започне да изпитва вътрематочна хипоксия поради развитието на плацентарна недостатъчност. Тогава въпросът за удължаването на бременността ще бъде решен от гинеколог след консултация.

Антимигреновите лекарства могат да причинят значителна вреда на плода. Следователно трябва да се изберат безопасни лекарства за контрол на гърчовете. Някои групи лекарства могат да се предписват на бременни жени строго по здравословни причини..

Особености на лечението

При мигрена цялата предписана терапия се подчинява на следните принципи:

 • Необходимо е да се вземат предвид особеностите на режима на дозиране на лекарството и да се прилага персонализиран подход, докато се приемат таблетките.
 • Не предписвайте големи дози лекарства.
 • Намалете продължителността на лекарството. Веднага след като облекчи болката, незабавно я отменете.
 • Придържайте се към монотерапията (ако е възможно).
 • През първия триместър по-често използвайте народни средства за лечение на мигрена.

По време на пристъп на мигрена по време на бременност какво може да направи една жена, за да я облекчи:

 • Техники за релаксация: ароматерапия, йога, медитация, биологична обратна връзка, психотерапия, когнитивно-поведенческа терапия;
 • Масаж и мануална терапия: точков масаж, общ релаксиращ масаж, работа с гръбначния стълб;
 • Физически процедури: акупунктура, транскраниална електрическа стимулация, акупресура.
 • Лечение на мигрена при бременни жени с народни средства: компрес със зелев лист, нанасяне на студен предмет върху пулсираща област, отвара от копър, разходка на чист въздух).

Лекарите, лекуващи мигрена по време на бременност, трябва да следват показанията и принципите на лекарствената терапия:

 • Не използвайте комбинирано лекарство;
 • Ограничете се до едно лекарство;
 • Винаги се консултирайте с невролог;
 • Използвайте разрешеното лекарство:
 • I триместър - обичайни болкоуспокояващи и други лекарства (парацетамол, ибупрофен, кофеин, магнезиев сулфат);
 • II триместър - парацетамол, ибупрофен, кофеин, магнезиев сулфат, метоклопрамид;
 • III триместър - парацетамол, кофеин, също и морфинови препарати.
 • Всички други лекарства (триптани, антидепресанти, комбинирани лекарства против мигрена) са категоризирани като "С" (възможен риск при прием) или "D" (доказан риск при прием).

Профилактиката на мигрена при бременни жени се извършва съгласно следните принципи:

 • Спете на чист въздух;
 • Дозирана физическа активност (ходене, физиотерапевтични упражнения);
 • Съответствие с водното натоварване;
 • Избягване на претъпкани места;
 • Не пътувайте, ако преместването е свързано с рязка промяна в климата;
 • Хигиена на здравословната храна;
 • Отказ от слънчеви бани, посещение на плажове;
 • Рутинна седативна терапия;
 • Превантивни лекарства строго според показанията (най-предпочитани: магнезиев сулфат, витамин В2, флуоксетин).

Във всички съмнителни случаи бременните жени трябва да се консултират с лекар.

Защо главоболието по време на бременност? Причини, лечение и профилактика на болката

Мигрена с менструация: как да се лекува и причините за менструалната мигрена преди и по време на менструация

Замайване на 31 седмица и по-късно по време на бременност

Замайване по време на бременност през втория триместър: причини и лечение

Замайване в началото на бременността: причини, профилактика, лечение

Мигрена и бременност: как да планирате, как да го лекувате безопасно

Много жени с мигрена се страхуват да планират бременност. Тези страхове са оправдани - съдейки по инструкциите, 99% от лекарствата не трябва да се приемат на място. Преглед на изследването на мигрена по време на бременност обаче установи, че има възможности за лечение..

Добрата новина е, че до 80% от жените изпитват облекчение от пристъпите си през първия триместър (особено сред групата с менструална мигрена), до 60% забравят за това до края на кърменето. 4-8% от бъдещите майки нямат чудо, именно за тях проведох изследването си.

Информация за източници и литература е поставена в края на статията с подробен коментар.

Влияе ли мигрената на бременността

Потенциални проблеми са възможни и трябва да бъдат известни предварително. Но ако сме внимателни към себе си и съберем малък запас от знания, ще бъде по-лесно да преживеем този период..

Тревожността може да бъде причинена от тежки пристъпи с аура, които продължават повече от един ден и продължават през втория и третия триместър. Такива състояния могат да провокират прееклампсия и някои други усложнения (в статията не искам да пиша плашеща статистика, но трябва да посоча източника за самостоятелно изучаване 1).

Мигрената няма пряк ефект върху плода. Бебето обаче е косвено увредено от лошото здраве на майката, липсата на сън и глад по време на тежки пристъпи. Ниското тегло на бебето е най-честото отрицателно въздействие на болестта. Ето защо, в тежки случаи, трябва да се опитате да спрете атаката, а не да се опитвате да я издържите..

Какви симптоми трябва да предупреждават бъдещата майка

Някои симптоми на мигрена, особено тези, които се появяват за първи път, може да са причина да посетите лекар (спешно):

 • За първи път сте изпитали аурата или тя трае повече от час;
 • Високо кръвно налягане (измервайте винаги, дори когато предполагате, че е дошла типична атака);
 • Болката се появи внезапно и достигна максималната си интензивност за 1 минута;
 • Температурата се е повишила, мускулите на шията са в спазъм (трябва да се обадите на СП);
 • Едновременен страх от светлина и звук;
 • Главоболието не е едностранно, а също толкова силно и пулсиращо;
 • Промяна в естеството на болката;
 • Първата атака идва в края на втория или третия триместър.

Лекарят внимателно ще прецени атипичните прояви и ще изключи други заболявания, може да предпише допълнителен преглед.

Как да облекчим пристъпа на мигрена при бременни жени

По етични причини жените в тази позиция нямат право да участват в контролирани изпитвания за наркотици. Ето защо, в инструкциите на по-голямата част от лекарствата, бременността е противопоказание за прием - не можем да докажем безопасността директно. Но това изобщо не означава, че „всичко е невъзможно“.

Таблетки, адаптирани от Nature Reviews Neurology 11, 209-219 (2015). Оригиналът и преводът са в допълнението в края на статията..

Имаме достъп до терапевтични и клинични наблюдения, които се вписват в специални регистри във всички развити страни. Въз основа на резултатите от систематичните прегледи на данните от такива регистри, лекарите правят изводи за степента на безопасност на лекарствата..

Тази статия е резултат от проучване на няколко дузини скорошни рецензии..

Ще започна с тежка артилерия. Все още има предпазливо отношение към 5-HT1 серотониновите агонисти, триптани. Опитът обаче се натрупва и има все по-обнадеждаващи данни..

Триптани

Това е сравнително млад клас лекарства, но всички мигрени са запознати с тях, тъй като това е „златният стандарт“ на лечението. Най-изследван е суматриптан, одобрен за употреба през 1995 г. - клинична история на веществото в продължение на 20 години.

От осемте използвани в момента триптани, той има най-слабо изразен вазоконстриктивен ефект и не предизвиква свиване на матката. Суматриптан може да се счита за относително безопасна терапевтична алтернатива за бременни жени, страдащи от влошаване на мигрена през първия триместър.

Все повече са клиничните данни и те не показват отрицателен ефект на суматриптан върху хода на бременността и здравето на детето. При жените с анамнеза за мигрена обаче винаги има статистически значим брой новородени с тегло под 2500 g (както тези, които са приемали лекарството, така и не).

Точно преди публикуването на статията открих най-новото британско медицинско ръководство, което съдържа суматриптан в препоръките с бележка: „не са установени неблагоприятни резултати, можете да препоръчате“.

Не толкова отдавна те започнаха да провеждат изследвания върху жива плацента: не повече от 15% от единичната минимална доза преодолява бариерата. Това количество от веществото няма ефект върху плода 2. Употребата в пренаталния период трябва да бъде прекратена, тъй като веществото може да увеличи риска от кървене след раждането. Това е пряко свързано с неговия механизъм на действие..

Най-големите проучвания на AC5-HT1 се извършват от норвежците, шведите и датчаните. Те имат феноменални медицински регистри, които документират всичко. Препоръчвам ви да се запознаете с норвежкия преглед, тъй като той съдържа редица ценна информация, която не може да бъде поместена в член 3.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

Ибупрофен, напроксен и диклофенак се считат за относително безопасен избор през втория триместър, но не се препоръчват в I и III. Ибупрофен трябва да се избягва след 30 седмици поради повишения риск от преждевременно затваряне на артериалния канал и олигохидрамнионите. Някои проучвания на популацията поддържат проблеми с НСПВС през първия триместър, други не..

Заключението на мета-преглед на всички проучвания на ибупрофен за мигрена показва, че той е 45% по-ефективен от плацебо средно.

Приемът на НСПВС пречи на зачеването и сериозно увеличава риска от спонтанен аборт.

Аспирин в минимални дози може да се приема до третия триместър, не по-късно от 30 седмици (не повече от 75 mg на ден), ако е довел до облекчаване на мигрена преди бременността. Ако аспиринът не е помогнал, няма смисъл да рискувате, тъй като влияе върху функцията на тромбоцитите на бебето.

Аналгетици

Парацетамолът (ацетаминофен) е предпочитаното лекарство за облекчаване на болката по време на атака. Той е най-ефективен в комбинация с аспирин и кофеин (нашият Citramon или Citrapac). В този случай кофеинът действа като транспорт, подпомага усвояването на веществата и количеството му в таблетката няма стимулиращ ефект. Необходимо е да се помни за ограниченията върху приема на ацетилсалицилова киселина.

Journal of Headache and Pain (2017) 18: 106 стр. 11 гласи: „Въз основа на горните данни парацетамол 500 mg или в комбинация с аспирин 100 mg, метоклопрамид 10 mg или трамадол 50 mg се препоръчва като първи избор при симптоматично лечение на тежки атаки. "

Някои жени спират атака с парацетамол, ако успеят да го предприемат в първите минути след включването на аурата.

Ацетаминофен или парацетамол

Голямо датско проучване показва статистически значимо увеличение на хиперактивността при бебета, чиито майки са приемали поне 2 дози парацетамол седмично по време на бременност. Други отзиви не намират подобни корелации. Разбира се, дозировката и честотата са от решаващо значение..

Кофеин

Има късметлийки, които могат значително да облекчат болката при мигрена с чаша кафе. Понякога този трик дори ми действа. Кафето е най-простият и безопасен начин да си помогнете по време на атака. Няма доказателства, че домашният кофеин може да повлияе негативно на бременността и плода (2 чаши дневно). Ако кофеинът е помагал и преди, не бива да се отказвате от него.

Опиати и опиоиди

Само слаби като трамадол и кодеин. Разрешени са една или две дози за целия пренатален период, ако нито едно от горните не е дало резултат. Опиоидите на растителна основа са рядкост, но чаят от градински чай трябва да се изхвърли (в допълнение към опиатите се смята, че предизвиква маточни контракции).

Дори ако трамадол облекчи болката доста преди бременността, опитайте други възможности. Най-вероятно през този период опиатите ще увеличат гаденето и изобщо няма смисъл да ги приемате. Въпреки че разбирам много добре мигрена, която се държи здраво за това, което работи за първи път. Основният проблем е хроничната болка, която бързо се фиксира, докато приемате опиати. С течение на времето няма да има какво да спре атаките.

Антиеметик

Метоклопрамид и циклизин понякога се предписват при тежка токсикоза, а също толкова ефективният домперидон все още не е добре разбран. Антимеметик значително облекчава симптомите на мигрена и увеличава вероятността лекарството да действа директно (препоръчва се употреба с суматриптан) 4.

Хлорпромазин и прохлорперазин строго до третия триместър. Не се съобщава, че доксиламинът, антагонистите на хистаминовия Н1 рецептор, пиридоксинът, дицикломинът и фенотиазините влияят неблагоприятно върху плода и бременността, но те се предписват много по-рядко от метоклопрамид. Антиеметичен проблем - странични ефекти, избягвайте системната употреба.

Превантивно лечение на мигрена при бременни жени

Групата на превантивните мерки включва лекарства, хранителни добавки (хранителни добавки) и някои от физиотерапията: масаж и акупунктура. Тук няма да се закълна за акупунктура, освен това в рамките на плацебо психотерапията тя помага именно при болка и тревожни разстройства (Акупунктура за профилактика на епизодична мигрена). Прегледах няколко британски ръководства - нито дума за акупунктурата, това вече е хубаво.

Лекарства

Почти всичко, което обикновено се препоръчва за профилактика на мигрена, не е подходящо за бъдещи майки: бета-блокери, антиепилептични лекарства, антидепресанти, ACE, ARB, блокери на калциевите канали и все още слабо проучения ботулинов токсин тип А (BTX-A).

Всички те се използват за лечение на хипертония, депресия и епилепсия. Самите ние не предписваме такива лекарства, следователно, когато планирате бременност, трябва да попитате лекаря за намаляване на дозите или възможността за временно отмяна на някои лекарства от тези групи.

Бета-блокери

Антихипертензивните лекарства като метопролол и пропранолол са сложни. Повечето данни се съгласяват, че трябва постепенно да спрете да ги приемате преди зачеването..

Пропранололът има солидна доказателствена база за профилактика на мигрена и в някои случаи е необходим за пациенти с хипертония, включително в позиция. След това приемът му продължава във възможно най-ниската доза строго до втория триместър..

Лизиноприл, еналаприл и други лепила са строго забранени. Избраното лекарство остава верапамил в минималната доза (1). Всички бета-блокери се анулират преди третия триместър.

Антиепилептични лекарства

Валпроатът и топираматът са много ефективни, но са забранени по време на подготовката за зачеване и бременност. Няма съмнение относно тератогенността на тези лекарства. Ламотрижин понякога се предписва за биполярно разстройство при мигрена и въпреки че има добър профил на безопасност по време на бременност, той не е по-добър от плацебо (Антиепилептици за профилактика на епизодична мигрена при възрастни).

Антидепресанти

Най-често срещаният трицикличен антидепресант, амитриптилин, се счита за безопасен (10-25 mg на ден 6). Неговият отрицателен ефект върху бременността и плода не е доказан, но има доказателства за повишен риск от прееклампсия при жени с депресия, които я приемат редовно.

Амитриптилинът обаче е предложен като избор от втора линия след бета-блокери като превантивна мярка. Всички антидепресанти постепенно се премахват до 30 седмица.

Хранителни добавки

Допълнителната (все същата алтернативна) медицина не е най-добрият изход в намирането на безопасни начини за облекчаване на тежката атака. Но някои от познатите, безопасни, нелекарствени вещества могат да помогнат за предотвратяване.

Магнезий

Има доказана ефикасност от ниво B за профилактика на мигрена (буквално: ниво B: Лекарствата вероятно са ефективни). Безопасен по време на бременност (изключение: интравенозното приложение за повече от 5 дни може да повлияе на образуването на костната тъкан на бебето).

Изучавайки материала за тази статия, открих най-пресния метапреглед на изследванията на магнезия при лечението на мигрена (2018) 7. Магнезиевият цитрат (цитрат) остава най-бионаличният (препоръчителна доза от 600 mg), най-лошият от всички е оксидът. На сайта има отделна статия, посветена на лечението на мигрена с магнезий, която ще добавя с най-новите данни.

Има само едно условие - магнезият действа, ако има дефицит в клетките. Струва си обаче да опитате, ако изборът е между хранителни добавки и тежка артилерия..

Пиридоксин (витамин В6)

Намалява броя на атаките и значително притъпява гаденето. Безопасността на пиридоксин по време на бременност е доказана при много високи дози при животни и е одобрена от FDA. Точният механизъм на действие не е напълно изяснен, повече за това в източника. Има специфични препоръки за дозиране: 80 mg B6 на ден или в комбинация с други добавки 25 mg на ден (като фолиева киселина / B12 или B9 / B12).

Пиретрум (Моминска вратига)

Ново вещество с противоречиви данни както за ефикасността, така и за безопасността. Известен повече с пречистената версия на MIG-99. Съществува риск от контракции на матката, докато в последните прегледи не се препоръчва треска.

Коензим Q10

Ниво С: Ефективността не е доказана, но е възможна. Има данни за профилактика на прееклампсия, затова се препоръчва като хранителна добавка (по някаква причина Канадското общество за главоболие го препоръчва специално).

Рибофлавин (витамин В2)

Ниво Б. Всички го познават като профилактично средство при желязодефицитна анемия. Има препоръчителна доза за лечение на мигрена с рибофлавин: 400 mg на ден. За бъдещите майки дозировката може да се различава.

Мелатонин

Въз основа на няколко проучвания (все още няма отзиви), мелатонинът е безопасен и ефективен за лечение на мигрена при жени в стойка. Бионаличността на мелатонин от лекарства все още е голям въпрос. Няколко малки, плацебо контролирани проучвания показват статистическа значимост на резултатите в сравнение с плацебо и амитриптилин при предотвратяване на атаки 8. Ако имате проблеми със съня или циркадните ритми, защо не опитате мелатонин - той може да бъде алтернатива на антидепресантите 9.

Нервен блок с анестетични инжекции

Метод, използван в безнадеждни случаи, за огнеупорни мигрени. Процедурата е алтернатива на комбинации от антиконвулсанти + антидепресанти + опиоиди. Блокадата на периферните нерви сега не е рядкост, но се избягва от жените в позиция. Западът натрупва все повече данни за блокадата при бременни жени, резултатите са повече от оптимистични 10. В някои случаи атаките се връщат едва шест месеца.

Инжекциите се правят на едно или повече места: по-големият тилен нерв, аурикулотемпоралните, супраорбиталните и надядрените нерви (1-2% лидокаин, 0,5% бупивакаин или кортикостероиди). Облекчаването на болката е незабавно в 80% от случаите. Малък процент от хората изобщо не получават помощ.

Процедурата е по-известна като тилен нервен блок. Лидокаинът е безопасен, бупивакаинът е условно безопасен (по-малко данни), а локалната употреба на стероиди се обсъжда. От всички лечения за хронично главоболие лидокаиновата блокада е най-обещаваща в контекста на бременността.

Заключения. Вече на етапа на планиране е необходимо внимателно внимание към избора на лекарства. Особено важно е да разрешим въпроса с превантивните лекарства, които приемаме редовно - почти цялата профилактика постепенно спира дори преди зачеването. Малко допълнителни знания няма да навредят, дори ако сте напълно уверени в своя лекар..

Как да лекуваме мигрена по време на кърмене

Процесът на лактация предпазва до 80% от жените от мигрена. Ако атаките са се върнали, е много по-лесно да се контролира състоянието през този период, отколкото по време на бременност. Достатъчно е да знаете концентрацията на лекарството в млякото и способността му да се абсорбира от бебето 12.

Парацетамолът се счита за най-безопасен по време на кърмене. Концентрацията в кърмата е ниска, метаболизмът при бебетата е приблизително същият като при възрастните. В цялата история на клиничните наблюдения е известен един случай на обрив на новородено (2 месеца) след излагане на парацетамол през майчиното мляко.

НСПВС са съвместими с HS, ибупрофен се препоръчва като избрано лекарство поради краткия му полуживот (приблизително 2 часа). Екскрецията в ГМ е ниска, не се съобщава за странични ефекти. Диклофенак и напроксен трябва да се приемат внимателно, като се хранят след 4 часа. Това са лекарства от втората група по избор..

Нередовните единични дози аспирин са приемливи, но като цяло противоречията около ацетилсалициловата киселина не отшумяват. Веществото има високо ниво на екскреция, засяга тромбоцитите на бебето.

Триптаните, дори инжекционни, почти не преминават в майчиното мляко. Но консервативната предпазна мярка (в сила от 1998 г.) все още не е отменена - 12-часова пауза между приема и храненето. Като се има предвид полуживотът на суматриптан от около 1 час и изключително ниската бионаличност, 12 часа са прекомерни. Повечето съвременни изследвания препоръчват повторно хранене след възстановяване от атака.

Елетриптан е малко проучен по време на бременност, но за периода на кърмене той е предпочитан пред суматриптан. Факт е, че веществото се свързва с плазмените протеини и на практика нищо не достига до ГМ. Оценена общата безопасност на доза от 80 mg елетриптан на 11-ия ден.

Опиоидите са приемливи като спешно еднократно лечение поради ниската им концентрация. Винаги става въпрос за кодеин, той е най-слабият от всички наркотични болкоуспокояващи.

Ерготаминът (алкалоид на ергот) изобщо не е разрешен. Това лекарство е много слабо и неговите странични ефекти са по-проблематични от облекчението. Изключително високо натрупване в мляко, водещо до припадъци и дехидратация.

Антиеметиците, по-специално метоклопрамид, имат екскреция малко над средната стойност (тя е нестабилна и зависи от тялото на майката: от 4,7 до 14,3%), но се допуска ad hoc по време на кърмене. Не са съобщени нежелани реакции при деца.

Бета-блокерите могат да бъдат върнати след раждането. Повечето отзиви са съгласни с най-добре проучените метопролол и пропранолол. Екскрецията на съединенията в майчиното мляко е ниска, до 1,4% от метаболизираната доза на майката, което е пренебрежимо дори при недоносени бебета и бебета с ниско тегло. Това е добра новина, тъй като някои лекарства трябва да се приемат редовно..

По време на кърмене са разрешени антиепилептични лекарства, забранени по време на бременност. Валпроат почти не достига ГМ - 1,7% макс., В плазмата на детето се откриват само следи. Топирамат дава концентрация до 23% и въпреки факта, че се счита за съвместим с кърменето, контролът е необходим при най-малките деца: раздразнителност, слаб смучещ рефлекс, диария.

Антидепресантите, по-специално амитриптилин, могат да се използват за предотвратяване на мигрена, когато лекарствата от първа линия не действат (бета-блокери и хранителни добавки). Съвместим с HS, нивото на веществото в млякото е ниско - до 2,5% от мат. доза. Плазменото ниво на детето е под откриваемите нива или нивата на следи. Други антидепресанти не се разглеждат, тъй като техният полуживот е много по-висок и те теоретично могат да се натрупват в тялото на бебето (няма данни като такива).

Адилите, по-специално еналаприл, са нефротоксични за новородените. Екскрецията им е изключително ниска - до 0,2%, но като се има предвид, че еналаприл се приема ежедневно, той се счита за несъвместим с HS. Някои източници говорят за приемането „с внимание и контрол”.

Магнезий и рибофлавин могат да се приемат допълнително. Броят им в ГМ леко се увеличава.

Заключения. Всички ефективни лекарства за лечение на тежка мигрена са съвместими с кърменето, тъй като не се прехвърлят в кърмата във фармакологично значими количества. След като прочетох десетки рецензии и проучвания, никога не съм срещал препоръки за изпомпване, но този избор винаги остава за майката..

Източници и литература

Бих искал да насоча вниманието ви към източниците на информация. Всички статии и мета-рецензии, на които се позовавам, се публикуват в рецензирани клинични списания. Най-важните и свежи материали се поставят в отделна папка на google drive със свободен достъп.

Имате възможност сами да се запознаете с първоизточника, документите съдържат:

 1. Пълни текстове в оригинала, изтеглени от sci-hub (с номера на бележки под линия, посочени в статията (1-11) и връзки към тях).
 2. Машинен превод на всяка оригинална статия и рецензия, към която свързвам (но без таблици те са много трудни за превод и форматиране).

Оригиналните материали съдържат много полезна информация за различните видове главоболие при бременни жени, не всичко може да се побере в рамките на една статия. Винаги препоръчвам да се обърнете към първоизточника, дори ако имате доверие на автора на рускоезичния текст. Може да намерите инструкции за намиране на медицинска информация за полезна..

Надявам се свършената работа да е полезна на някого.