Здравейте момичета! Аз съм нов тук. Имам въпрос, който ме кара да страдам.

За по-малко от 10 седмици, според Femoflor, е открита бактериална вагиноза. Лекарят, когото виждам, се смята за един от най-добрите в страната, привърженик на доказателствената медицина и т.н., напълно й се довери. Тя каза, че може да бъде много сериозно, предписано лечение с Метронидазол 500 mg 2 пъти дневно в продължение на 7 дни, настоя спешно да купя лекарството веднага щом изляза от офиса и да започна да пия днес, защото преди половин година бременността ми приключи балонът по някаква неизвестна причина и тя казва, че е възможно, ако е имало вагиноза тогава, би могло да засегне.

Веднага купих Метронидазол, прочетох украинските инструкции - пише, че няма тератогенен ефект върху плода, успокои се и веднага започна да пие. Тогава (е, аз, както много бременни жени, съм много подозрителен), отидох в мрежата, за да чета за него и почти навсякъде пишат, че е забранен през 1-ви триместър! ЗАБРАНЕН! На това моят лекар каза "ами, от 10 седмици и той е предписан"

Имам въпрос - може би някой е пил Метронидазол или Трихопол през първия триместър според показанията? Моля, споделете опита си, докато открих само ужасни истории като „Изпратиха ме на прекъсване, когато пиех и не знаех, че съм бременна“ или „Бях замръзнала“.

Приложение на METROGIL DENTA® по време на бременност

Съавтор, редактор и медицински експерт - Анастасия Сергеевна Вареникова.

Дата на последна актуализация: 16.06.2020.

Брой преглеждания: 31341

primenenie_u_beremennyh_.jpg

Гелът METROGIL DENTA ® по време на бременност може да се използва през II и III триместър според указанията на лекар.

За какви заболявания бременните жени могат да използват METROGIL DENTA ®

 • Гингивит на бременни жени - възпаление на венците, което се развива на фона на хормонални промени и хиповитаминоза, при което пародонталната привързаност запазва своята цялост.
 • Пародонтозата е възпалителен процес в пародонталните тъкани, който причинява разрушаване на алвеоларния хребет и образуване на венечен джоб.
 • Пародонталната болест е невъзпалителна лезия на пародонтални тъкани, характеризираща се с експозиция на зъбната шийка без образуване на венечен джоб.
 • Пародонтозата е възпаление на пародонталните тъкани (околокоренните тъкани и кореновата мембрана на зъба), при което се появява нагнояване в засегнатата област.
 • Афтозен стоматит - заболяване на устната лигавица, което се характеризира с образуването на болезнени и слабо зарастващи язви (отзад).
 • Хейлит - заболяване, при което се появяват пукнатини в ъглите на устата, има зачервяване на червената граница на устните, образуване на корички по тях.

Когато бременни жени не трябва да използват METROGIL DENTA ®

Поради липсата на клинични проучвания за употребата на METROGIL DENTA ® в ранна бременност, не се препоръчва употребата на лекарството през първия триместър на бременността. Противопоказание е и индивидуална непоносимост към всеки компонент, който е част от METROGIL DENTA ®.

Как да използвате METROGIL DENTA ®

Преди да приложите METROGIL DENTA ® гел, измийте ръцете си и измийте зъбите си. Изстискайте малко количество гел върху памучен тампон или върха на пръста и внимателно разнесете гела върху засегнатата област на венците или устната лигавица. Въздържайте се от ядене и пиене за половин час. Повтаряйте процедурата два пъти на ден. За повече информация относно употребата на METROGIL DENTA ® гел по време на бременност, вижте инструкциите.

Метрогил по време на бременност: инструкции и препоръки за употреба, безопасност и прегледи на жените

Почти всеки човек на нашата планета се е сблъсквал със зъбни заболявания. Това не означава, че хората се грижат зле за тях. Просто през 21 век стоматологията е стъпила далеч напред в сравнение с предишните епохи. Повечето заболявания, разположени в устната кухина, са лечими. Въпреки целия технологичен напредък в статистиката, зъбните заболявания безпокоят 80% от нашите сънародници. Най-трудното е за жените в дадена позиция.

По време на бременността тялото на бъдещата майка бързо се възстановява и предимно на хормонално ниво. На фона на тези промени повечето заболявания, особено зъболекарските, се влошават. Ако добавим дефицит на калций към всичко по-горе, тогава ситуацията изобщо изглежда ужасна. Ами бъдещите майки? Не позволявайте на заболяването на венците да се развие?

Единственият сигурен изход от ситуацията е използването на Metrogyl гел по време на бременност. Лекарите го предписват от 2-3 тримесечия. Това лекарство, както и характеристиките на неговото използване, са предмет на днешната статия..

Метрогил и бременност

Въпросното лекарство с филигранна лекота възстановява здравето не само на венците, но и на зъбите, подлежащи на курсова употреба под наблюдението на лекар. Това твърдение важи и за жените в позиция, но с няколко важни нюанса. Основното е, че Metrogyl гел е забранено да се използва през първия триместър на бременността..

Защо представителките на нежния пол са по-податливи на зъбни проблеми, когато носят плод??

 1. Промяната в хормоналните нива допринася за интензивното натрупване на женски хормони във венците и зъбите. Патогенните бактерии използват тези вещества за активен растеж вместо стандартната „храна“.
 2. При бременните жени рН на слюнката е с порядък по-ниско от това при обикновените жени, което от своя страна потиска нейните антибактериални свойства. В резултат на това стоматитът е често срещано явление за бъдещите майки..
 3. Използването на метрогил вдлъбнатина по време на бременност е оправдано за предотвратяване на гъбични и бактериални усложнения.

Използването на лекарство е разрешено само по указание на лекар, докато терапията продължава до 10 дни. Посочената продължителност е достатъчна за нормализиране на патогенната микрофлора, премахване на язви, премахване на възпаление.

В какви случаи Metrogyl се предписва на бременни жени?

Експертите подчертават, че употребата на въпросния фармацевтичен продукт е показана само от 2-3 тримесечия на бременността. В какви случаи се предписва метрогил??

Най-често говорим за следните патологии и свързаните с тях усложнения:

 • необосновано високо кървене от венците, дори при повърхностен контакт с венците;
 • подуване или зачервяване, локализирано върху лигавицата на устната кухина;
 • интензивно образуване на плака;
 • силна болка при ядене на храна, превръщаща се в усещане за парене.

Особеността на денталното лекарство е, че то е в състояние да се справи не само с клинични симптоми, но и с патогенни микроорганизми. Въпреки факта, че не е антибиотик, той има подобен механизъм на действие върху микрофлората.

Потенциална вреда

Експертите се фокусират върху важен аспект - метрогил гелът по време на бременност е показан само от 2-3 тримесечия, както е предписано от лекар. В съответствие с официалните клинични проучвания от този период, лекарството е относително безопасно за плода. Ако фармацевтичният агент е бил използван за профилактика преди зачеването, по-добре е да го откажете по принцип, когато носите дете.

Лекарствата създават голямо фармакологично натоварване върху майчиното тяло и в ранните етапи те провокират патологични аномалии. Следователно, метрогилът е относително безопасен за употреба само от 13-14 седмици от бременността. Децата в утробата към този период вече са формирали зачатъците на органите.

През 1-ви триместър на бременността се полагат стомахът и бъбреците на плода. В състава на въпросния гел има 2 основни активни компонента, които по механизъм на действие са подобни на антибиотиците. В резултат на това, когато са изложени на развиващ се плод, рисковете от развитие на анормални аномалии се увеличават..

Болестта на венците през този период се спира в началния етап, когато не се изисква използването на мощни местни лекарства. Устната кухина се изплаква с отвара от дъбова кора, градински чай или лайка. Основното условие за избавяне от болестта е навременното посещение на зъболекар.

Описание на лекарството

За лечение на заболявания на венците и съпътстващи стоматологични заболявания се предписват антимикробни лекарства, включително метрогил. Компонентите на това лекарство са активни срещу инфекциозни патогени като цяло, най-простите едноклетъчни и анаеробни микроорганизми, по-специално.

Лекарството е по-ефективно да се използва за превантивни цели и в ранен стадий на заболяването за следните цели:

 • предотвратяване на анаеробна инфекция;
 • потискане на активността на патогенната микрофлора;
 • облекчаване на инфекциозни процеси.

Активните вещества на лекарството дезинфекцират проблемната област (устната лигавица), премахват бактериите и предотвратяват развитието на инфекция. Тези свойства са подходящи в ситуации, когато на жена в положение поради определени обстоятелства не се препоръчва хирургично лечение на стоматологични заболявания (включително с цел изравняване на рисковете от странични ефекти).

Вагиналният гел Metrogyl има подобна цел - да потисне активността на патогенната микрофлора. С негова помощ е възможно бързо да се възстанови естествената микрофлора във влагалището, да се елиминират болестотворните отделяния.

От всичко казано по-горе може да се направи важен извод - лекарството поддържа състоянието на проблемната зона, елиминира риска от влошаване на заболяването до момента, в който терапията бъде разрешена.

фармакологичен ефект

Metrogyl гел е нежелателно да се използва по време на бременност, въпреки факта, че лекарството не е антибиотик, той съдържа вещества, които могат да повлияят отрицателно на развитието на плода. Основната активна съставка на лекарството е метронидазол. В комбинация с хлорхексадин, той проявява подчертана активност срещу следните инфекциозни агенти:

 • Selenomonas spp;
 • Porphyromonas gingivalis;
 • Wolinella recta;
 • Fusobacterium fusiformis;
 • Eikenella corrodens.

Фармакологичното действие на тези компоненти е да инхибират биосинтеза на нуклеинови киселини, което се постига чрез включването им в ДНК структурите на патогените. В резултат на това бактериите бързо умират поради невъзможността да се възпроизвеждат..

Хлорхексадинът се натрупва активно в болестотворни клетки, образува специални катиони, които дезагрегират клетъчните мембрани. Това става причина за осмотичен дисбаланс, нарушаване на цитоплазмената структура на мембраната и впоследствие смъртта на микробите..

Форма на издаване и състав

Метрогил (плюс) гел, предписан по време на бременност, се произвежда под формата на плътна гелна консистенция от бял цвят с подчертан аромат на ментол. Първичната опаковка е алуминиева или пластмасова тръба, вторичната опаковка е картонена опаковка. Продава лекарството в туби от 20, 10 и 5 g.

Основните активни съставки са метронидазол бензонат и хлорхексадин. Съставът също така съдържа редица допълнителни компоненти:

 • карбомер 940;
 • левоментол;
 • пропиленгликол;
 • натриев хидроксид;
 • натриев захаринат.

Поради изброените съставки се осигурява бързо усвояване на основните вещества от лигавицата. Паренето, болезнените усещания, характерни за възпалителния процес, се изравняват.

Инструкции за употреба

Употребата на лекарства по време на бременност трябва да бъде съгласувана с лекаря. При липса на адекватно лечение дори безобидната инфекция с голяма вероятност може да провокира интоксикация, болезнени симптоми. Очевидно е, че тези процеси могат да бъдат опасни не само за здравето на бъдещата майка, но и за плода..

Метрогил гелът се разпределя равномерно върху проблемната зона с тънък слой

Инструкции за употреба:

 1. Изплакнете устата с отвара от лайка или дъбова кора.
 2. Малко количество (0,5-1 g) от лекарството се нанася върху памучен тампон.
 3. С помощта на памучен тампон или тампон се третират проблемни области на лигавицата.
 4. Агентът се нанася на тънък слой, с равномерно разпределение върху засегнатата област.
 5. Продължителността на процедурата зависи от характеристиките на патологичния процес, характеристиките на тялото на пациента, препоръките на лекаря.

Изброените манипулации е най-безопасно да се извършват през третия триместър, когато плодът е достатъчно оформен и активните вещества на лекарствата не оказват влияние върху неговото развитие. Продължителността на лечението на пародонтоза варира от 5 до 10 дни.

Показания и противопоказания

Експертите препоръчват да не се използва метрогил за профилактични цели. Използването на лекарство по време на раждането на дете е възможно само по здравословни причини, поради липсата на клинични проучвания. Дозировката и честотата на приема се определят от лекаря за всеки конкретен пациент.

Лекарството се предписва за такива заболявания:

 • хейлит - образуване на пукнатини в ъглите на устата, червена коричка на устните;
 • абсцеси (разграничен перитонит);
 • афтозен стоматит - язвени лезии на устната лигавица;
 • пародонтитът е заболяване на възпалителната етиология, локализирано в меките тъкани, придружено от образуването на нагнояване;
 • гингивит на бременни жени - възпаление на венците, което възниква на фона на хормонални промени в тялото.

Метрогил гелът се понася изключително добре; въпреки това лекарството не е подходящо за някои пациенти. Лекарството е противопоказано за употреба в случай на индивидуална непоносимост, вкл. отделни компоненти. Не препоръчва употребата му при кърмене, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта на активните вещества върху майчиното мляко.

Схема на употреба по време на бременност

По време на бременност гелът се нанася на тънък слой върху засегнатите области на лигавицата. При незначителни патологии 0,5 g от лекарството са достатъчни за 1 процедура. Честотата на повторение е 2 пъти на ден. Дневна доза за възрастни - 0,5 до 2 g, според препоръките на лекар.

Действието на метронидазол продължава до 30 минути, така че по това време се препоръчва да се въздържате от ядене на храна, напитки.

Ограничителната продължителност на терапията е 10 дни. Посоченият период е достатъчен за лечение на повечето зъбни патологии. В случай на жена с диагноза трихомонаден колпит, схемата на лечение се избира индивидуално. Решението за спиране или удължаване на лекарството се взема от лекуващия лекар, а не от пациента.

Заявление за кърмене

Metrogyl е локално лекарство, което включва локално лечение на проблемни области. Активните компоненти на лекарството практически не навлизат в основния поток на кръвта. Но лекарите не препоръчват използването на гел при кърмене.

Странични ефекти

Употребата на Metrogyl гел е разрешена от 2-3 тримесечия на бременността според указанията на лекуващия лекар и под негов контрол. В редки случаи, на фона на хормонални промени, лекарството може да провокира алергични реакции под формата на сърбеж, парене или оток на засегнатата област.

Аналози

В случай на индивидуална непоносимост към Metrogyl гел, на пациентите се предписват заместители от редица лекарства на базата на метронидазол и сродни антимикробни съединения.

 • метронидазол акос;
 • ефлоран;
 • dentamed;
 • бацимекс;
 • метроксан;
 • ауробин;
 • Облекчение.

Конкретното лекарство се предписва от лекуващия лекар въз основа на симптомите на патологията, придружаващите усложнения и наличието на противопоказания при пациента.

Отзиви

Прегледите са обективен критерий, по който е обичайно да се преценява ефективността на дадено лекарство. Метрогил гел плюс не беше изключение от това златно правило. По-долу са прегледите на жените, които са използвали лекарството по време на бременност.

Олга, Ставропол, на 26 години

На 29-та седмица венците се възпалиха, започнаха да кървят. След 2 дни забелязах, че венците се "отдалечават" от зъбите. Преди това вече се бях срещал с подобни проблеми и въпросът беше решен чрез 4 пъти изплакване с Rotokan. И в този случай дори бях объркан, дъвката никога преди не беше напускала зъбите. Да кажа, че се страхувах, не означава да изтегля нищо. Лекарят посъветва да смените пастата за зъби, да вземете мека четка за зъби и да третирате венците 2 пъти на ден с Metrogyl гел. На 2-ия ден отокът отшумя, възпалението частично изчезна, но проблемът остана. Ще докладвам резултатите след пълния терапевтичен курс.

Файна, 29-годишна, Долгопруден

Зъболекарят е предписал Metrogyl в края на 2-ри триместър. Гингивитът се влоши, имаше ужасни болки и парене. Беше проблематично дори да се пият сокове, да не говорим за храна. Използвах гела 2 пъти на ден. Малко количество беше разпределено върху проблемната зона. Беше възможно да се справим с болестта само до 8-ия ден от ежедневната терапия. Но болката беше освободена за 3 дни. Мисля, че това е страхотен резултат..

Metrogyl Denta по време на бременност: инструкции и препоръки за употреба, ефективност и прегледи на жените

Метрогил гел: подробни инструкции за употреба, състав, показания, преглед на аналози и рецензии

Кремът Pimafucin по време на бременност безопасно облекчава гъбичните инфекции (инструкции за употреба, аналози и рецензии)

Метрогил вагинален гел: подробни инструкции за употреба при млечница, безопасност, преглед на аналози и ревюта

Виферон маз: инструкции за употреба за деца под една година, препоръки и рецензии

"Metrogyl" интравенозно: инструкции за употреба, показания

Метрогил гелът е модерно лекарство, което чупи всички рекорди по популярност

общо описание

Според инструкциите за употреба "Metrogyl" (интравенозно предписван доста често) е много ефективно антипротозойно и антибактериално лекарство с широк спектър. Основната активна съставка е метронидазол, в състава има и помощни компоненти:

 • лимонена киселина (монохидрат);
 • натриев хлорид;
 • безводен натриев хидроген фосфат;
 • инфузионна вода.

Капките "Metrogyl" се предлагат в 2 вида - стъклени ампули и бутилки от полиетилен. Ампули от 20 ml се поставят в специални термични контейнери, които след това се опаковат в картонени кутии. Броят на ампулите в опаковка е 5 броя. 1 ml отчита 5 mg от активната съставка, общият му обем на ампула е 100 mg.

"Metrogyl" в бутилка от 1 ml полиетилен съдържа 5 mg метронидазол, общият обем на основния компонент на бутилка е 500 mg. Бутилката се увива в целофан и се поставя в картонена кутия. Броят на бутилките в една опаковка е 1 брой. Това е бистра течност, най-често безцветна, но понякога може да има жълтеникав оттенък. Има лека характерна миризма.

Отзиви за Metrogyl гел

Повечето пациенти, които са използвали Metrogyl Gel за лечение, оставят положителни отзиви за лекарството. Пациентите посочват лекотата на използване на лекарствения състав и неговата висока терапевтична ефективност.

Лекарството бързо облекчава възпалението и помага бързо да се елиминира увреждането на кожата.

В много редки случаи има мнения на пациентите, че гелът не е бил особено ефективно средство за лечение на определени патологии. Най-често появата на такива ситуации е свързана с нарушения в процеса на изпълнение на инструкциите за лекарствена терапия за употреба на лекарството.

Фармакологични свойства

Инструкциите за употреба на Metrogyl (интравенозно) информират потребителите, че лекарството е производно на 5-нитроимидазол. Същността на активността на този агент се състои в биохимичната реконструкция на 5-нитро групата на метронидазол чрез вътреклетъчни транспортни протеини на протозои и анаеробни микроорганизми. Регенерираната 5-нитро група на метронидазол взаимодейства с ДНК на микроорганизмите и, като инхибира синтеза на техните нуклеинови киселини, води до унищожаване на бактериите.

Разтвор за интравенозно приложение "Metrogyl" е активен срещу:

 • до грам-положителни анаероби;
 • грам-отрицателни анаероби.

Следните щамове са особено чувствителни към действието на метронидазол:

 • Трихомонаден вагинализ.
 • Гарденела вагинална.
 • Guinardia intestinalis и др..

Лекарството има мощен бактерициден ефект срещу Helicobacter pylori, спираловидна патогенна бактерия, която засяга стомаха и дванадесетопръстника. Но беше клинично доказано, че в случаите, когато разтворът на Metrogyl се използва като монотерапия, паразитът бързо развива резистентност. Следователно, при лечението на заболявания, провокирани от Helicobacter pylori, Metrogyl обикновено се комбинира с Amoxicillin. Тази комбинация води до потискане на бактериалната резистентност.

Аеробните микроорганизми и факултативните анаероби са нечувствителни към Metrogyl. Следователно инфекциозните заболявания, провокирани от комбинацията на аеробна и анаеробна флора, изискват комбиниране на Metrogyl с антибиотици, които са активни срещу аеробни микроорганизми. Комбинираните действия на метронидазол и антибиотик дават по-силен ефект от тяхното разделно приложение.

"Metrogyl", прилаган интравенозно (на капки), има способността да повишава чувствителността на раковите тумори към радиация и да стимулира устойчивостта на телесните клетки към различни увреждания на ДНК.

Компоненти на лекарството, свойства

Неразделна част от лекарството са активните и спомагателните вещества. Първата група включва метронидазол, втората включва натриев хидроксид, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, карбомер (а именно 940), пропилей гликол, пречистена или дестилирана вода, динатриев едетат.

Благодарение на този състав лекарството тропен (влияе) на анаеробни микроорганизми, грам-положителни бактерии и протозои.

Поради наличието на 5-нитро групата, Metrogyl гелът инхибира активността на бактериите и синтеза на нуклеинови киселини в тяхната ДНК. Освен това, тъй като лекарството е антиоксидант, когато се прилага външно, значително намалява производителността на активния кислород от неутрофилите, което директно води до увреждане на тъканите на мястото на възпалението..


Поради наличието на 5-нитро групата, Metrogyl гелът инхибира активността на бактериите и синтеза на нуклеинови киселини в тяхната ДНК

По отношение на фармакокинетиката, когато се прилага външно, абсорбцията на лекарството е минимална и само следи от него се откриват в кръвния серум. Метрогил гелът може да се абсорбира през плацентата и кръвно-мозъчната бариера (следователно лекарството трябва да се използва с повишено внимание по време на бременност - първи триместър и по време на кърмене).

Механизъм на действие

След като влезе вътре, лекарството се абсорбира перфектно от стомашно-чревния тракт, максималното му ниво в кръвната плазма се достига в рамките на два часа. Най-високата концентрация на лекарството се открива в белите дробове, бъбреците, черния дроб, мозъка и кожата. Терапевтичната доза на метронидазол се намира в слюнката, цереброспиналната течност, околоплодните води и спермата, кърмата и вагиналните секрети. Това се дължи на специалната способност на метронидазол да прониква във всички тъкани и течности на човешкото тяло. Скоростта на свързване с плазмените протеини в този агент е доста ниска, максималното ниво достига 18-20%. По-голямата част от лекарството оставя тялото с урината, само малка част с изпражненията.


Неговият полуживот отнема около 6-8 часа, ако пациентът страда от нарушена чернодробна функция, този интервал може да се увеличи. Ако има бъбречни увреждания, при многократни дози лекарството няма да се екскретира, а ще се натрупа.

специални инструкции

Също така е нежелателно да се комбинират местни форми с алкохол и дисулфирам-подобни съединения поради риск от развитие на неприятен синдром. Също така винаги трябва да нанасяте гела върху чиста и суха повърхност. Ако има отделяне от раната, тогава е необходимо да се изсуши, преди да се приложи.

Позволено е да се поставя малко количество гел в гениталиите, който след това не е необходимо да се отстранява чрез измиване или по друг начин. Гелът се използва само върху кожата; неприемливо е да се прилага върху превръзка или мазилка. Може да оцвети урината в тъмно.

Показания за назначаване

Това лекарство има доста широк спектър на действие. Поради своите свойства, той се предписва за лечение и прилагане на превантивни мерки, насочени към инфекции, провокирани от патогенни микроорганизми, които са особено чувствителни към метронидазол. Това се отнася по-скоро за анаеробните бактерии..

Показанията за Metrogyl (прилаган интравенозно) са както следва:

 • бактериален ендокардит;
 • екстраинтестинална амебиаза;
 • амебен абсцес на черния дроб;
 • чревна амебиаза;
 • трихомониаза;
 • лямблиоза;
 • Трихомонаден вагинит;
 • Трихомонаден уретрит;
 • кожна лайшманиоза;
 • балантидиаза;
 • костни инфекции;
 • ставни инфекции;
 • мозъчен абсцес;
 • менингит;
 • пневмония;
 • абсцес на белия дроб;
 • емпием;
 • ендометрит;
 • ендомиометрит;
 • следоперативни инфекции на вагиналния свод;
 • кожни инфекции;
 • инфекции на меките тъкани;
 • гангрена;
 • сепсис;
 • перитонит;
 • колити, включително такива, причинени от прием на антибиотици;
 • при лечението на тумори (по време на лъчетерапия се използва като радиосенсибилизиращо лекарство);
 • гастрит;
 • язва на дванадесетопръстника;
 • алкохолизъм;
 • превантивни мерки в следоперативния период.

Инструкцията е съставена за самолечение. Настоятелно препоръчва да обърнете внимание на цялата предоставена информация..

Къде се прилага

Приложението на Metrogyl гел е доста разнообразно. Това лекарство е особено обичано в козметологията. Приятна е за използване, лесна за нанасяне и бързо се абсорбира.

В козметологията гелът се използва за лечение на акне, розацея и демодекоза..


В козметологията гелът се използва за лечение на акне, розацея и демодекоза.

Инструкциите за употреба на Metrogyl гел се състоят от следната група показания:

 • Акне на кожата на лицето, гърба или областта на бюста (най-често се проявява при юноши по време на пубертета на фона на хормонални промени);
 • Розацея от акне (този вид обрив е характерен за спортисти, които активно използват стероидни лекарства);
 • Акне вулгарис;
 • Мазна себорея на скалпа;
 • Себореен дерматит с различна локализация;
 • Рани, следи от белези, чиято регенерация отнема много време и е почти неефективна;
 • Рани под налягане (най-често локализирани в сакрококцигеалната област поради продължителен престой в едно положение, това може да се дължи на наранявания, в следоперативния период, поради инцидент с удължен период на леглото);
 • Хемороиди, пукнатини в ануса и вероятност от инфекция (това състояние много често се проявява в следродилния период, с обременена фамилна анамнеза, възпаление на хемороидалните вени);
 • Трофични язви на долните крайници, които се появиха на фона на захарен диабет (инсулинозависим, независим от инсулин), разширени вени.


Metrogyl се използва при акне по кожата на лицето, гърба или областта на бюста

Metrogyl акне гел е особено ефективен. Той ще ви помогне да изчистите кожата си от обриви само за три седмици и в рамките на три седмици ще консолидира резултата и ще предотврати повторната поява на болестта. Нито едно друго антимикробно лекарство не може да се похвали с подобно действие. Ако всички признаци на акне по лицето са изчезнали, не трябва да продължите да използвате Metrogyl, тъй като е непрактично. Когато след три седмици желаният ефект не настъпи, по-добре е да се консултирате с дермато-козметолог, който ще извърши необходимата диагностика и ще определи точната причина за обрива. Само тогава може да се предпише адекватно лечение за решаване на проблема ви. Може би работата на храносмилателния тракт, нервната или ендокринната система се нуждае от корекция.


Metrogyl акне гел е особено ефективен

Розацеята е заболяване, което се нарича още розацея. Среща се най-често при жени след тридесет години. Това се дължи на редица нарушения в тялото, които включват невроендокринни нарушения и нарушения във функционирането на храносмилателния тракт. В отговор на тези нарушения се появяват подутини и гнойни изригвания по кожата на лицето, особено в областта на брадичката, носа и челото. При мъжете с дълъг ход на заболяването може да се образува ринофима - промяна във формата и размера на върха на носа. В този случай отзивите за Metrogyl гел са добра новина. Намалява процента на увреждане на кожата и значително подобрява външния й вид. Очакваният ефект настъпва след около две седмици, но е по-слабо изразен, отколкото при акне. Курсът на лечение трябва да продължи по-дълго време..


Розацеята е болест, наречена иначе розацея

Демодекозата е лезия, причинена от подкожен кърлеж, чието име на латински звучи като Demodex folliculorum. Той присъства на повърхността на човешката кожа и е нормален, но в някои случаи започва да се размножава в прекомерни количества. Тогава отпадъчните продукти от кърлежа запушват порите, което провокира развитието на възпаление и обриви по кожата. В леки случаи може да се използва само Metrogyl гел, а в по-напреднали случаи може да се наложи перорално приложение на метронидазол.

Това лекарство се използва и в стоматологията. Metrogyl denta гел се използва при заболявания като:

 • остър и хроничен гингивит, тоест възпаление на венците;
 • пародонтитът е възпаление на тъканта около зъба, което се проявява с болка, кървене;
 • афтозен стоматит - обикновено при деца. Засегната е лигавицата на устната кухина, върху която се появяват плитки ерозии, които се наричат ​​афти;
 • алвеолитът е състояние, което възниква след изваждане на зъб. В алвеолата, тоест дупката, образувана след отстраняване, може да се появи възпаление. Нарича се алвеолит;
 • подвижни протези - понякога те не са избрани точно, тогава протезата започва да се търка, възниква възпаление, болка;
 • хейлитът е възпаление на червената граница на устните. Популярно е наричано „гърчове“, когато се появят пукнатини в ъглите на устните. Те причиняват много дискомфорт, особено при дъвчене;
 • пародонтит - възпаление на пародонта, слой тъкан, заобикалящ зъбния корен.


Това лекарство се използва и в стоматологията.

Метрогил гелът играе важна роля в гинекологията. Използва се за лечение на вагинална кандидоза, трихомониаза. Причинителите на тези заболявания са различни видове микроорганизми, такива най-прости като Trichomonas. Метронидазолът има вредно въздействие и върху двете. В някои случаи може да се наложи лечение на сексуалния партньор на жената, но обикновено за това се използват други лекарства.

Метрогил вагиналният гел се произвежда в туби със специален апликатор, който ви позволява да го вкарате директно във влагалището. Курсът на лечение продължава 7 до 10 дни. За този период се препоръчва да се въздържате от полов акт. В случай на трихомониаза, след курс на лечение е необходимо да се направи повторен тест за трихомонада и за двамата сексуални партньори. Ако симптомите на млечница продължават след лечението, препоръчително е да преминете към друго лекарство, вашите патогени може да са устойчиви на метронидазол.

Противопоказания

Има редица противопоказания за Metrogyl (прилаган интравенозно). Както всяко лекарство, той е противопоказан за хора с индивидуална непоносимост към компонентите. Освен това е забранено:

 • с органично увреждане на централната нервна система;
 • назначаването на големи дози не се препоръчва за хора с чернодробни заболявания;
 • кръвни заболявания;
 • период на бременност;
 • период на кърмене.

Препоръчва се с голямо внимание да се лекуват хора с бъбречни заболявания.

Може ли Metrogyl да се използва по време на бременност, кърмене

Категорично е невъзможно да се използва Metrogyl по време на бременност през първия триместър: метронидазолът има токсичен ефект върху плода, лесно преминава през плацентарната бариера. В бъдеще можете да предписвате лекарство, но само със значителна заплаха за живота.

По време на кърмене лекарството също трябва да бъде отменено: метронидазолът също преминава добре в кърмата. При дете може да причини увреждане на черния дроб, хематопоеза и алергични реакции. При кърмене Metrogyl се отменя.

Методи за кандидатстване

Съгласно инструкциите за употреба, интравенозният Metrogyl се предписва за тежки инфекциозни заболявания. За всяка възрастова категория има специфичен режим на лечение:

1. Възрастни и деца над 12 години. Първоначалното количество е 0,5-1 g интравенозно. Продължителността на една процедура не трябва да надвишава 40 минути. След това разтворът се инжектира на всеки 8 часа по 500 mg, скоростта на приложение е 5 ml на минута. При липса на непоносимост към лекарството, след втората процедура те преминават към инжекционно инжектиране. Терапевтичният курс е седмица. Ако е необходимо, интравенозното лечение се удължава, лекарят взема решение за удължаването. Дневната доза е 4 г. Ако е посочено, може да се извърши преход към поддържаща терапия, дозата е 400 mg три пъти дневно.

2. Деца под 12 години. Схемата на лечение е подобна, еднократна доза от 7,5 mg на килограм телесно тегло.

3. Гнойно-септичните заболявания се лекуват в един курс.

4. Превантивните мерки за възрастни и деца след 12-годишна възраст преди операцията се предписват, както следва: интравенозно, 0,5-1 g вечер, преди операцията, в деня на операцията и на следващия ден след операцията. Инструкции за употреба на "Metrogyl" интравенозно съветва да се придържате към тази схема в продължение на два дни, след което да прехвърлите пациента на поддържащо лечение, като вземете лекарството вътре.

5. За пациенти с хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност дневната доза не надвишава 1 g, броят на дозите - два пъти дневно.

Всички останали срещи се правят на индивидуална основа. Специалистът ще се ръководи от диагнозата, хода на заболяването, динамиката и състоянието на пациента.

Как Metrogyl за мъже ще помогне

Метрогил за мъже може да се използва за лечение на баланит, баланопостит и уретрит с инфекциозна етиология. Също така се използва в комбинирана терапия, ако партньорът получава Metrogyl, както е посочено като част от профилактиката за мъж.

Начин на приложение, дозировка

При възпалителни заболявания на външните полови органи и пикочните органи пенисът и уретрата се третират с гел 2 пъти на ден. Продължителността на курса е около 10 дни. Върху изсушена чиста повърхност на кожата или лигавичен памучен тампон или апликатор, нанесете 5-7 грама гел, внимателно разпределете и оставете да изсъхне. Препоръчително е да не уринирате един час.

Нежелана реакция

Понякога могат да се наблюдават странични ефекти. Интравенозно приложен Metrogyl може да предизвика следната реакция:

 • от храносмилателния тракт - загуба на апетит, запек, диария, гадене, повръщане, вкус на метал в устата, постоянна жажда, обостряне на панкреатит, стоматит, чревни колики;
 • от страна на централната нервна система - нарушение на съня, замаяност, дезориентация, лоша координация, объркване, хиперактивност, нервност, халюцинации, умора, главоболие, мускулни крампи, депресия;
 • от пикочно-половите органи - цистит, енуреза, кандидоза, обезцветяване на урината, дизурия, полиурия.

Може да се появят и симптоми, които не са свързани с диагнозата:

 • сърбяща кожа;
 • кошери;
 • хрема;
 • артралгия;
 • повишена телесна температура;
 • болка или подуване на мястото на инжектиране;
 • невропения;
 • левкопения.

Ако се появят такива признаци, лечението трябва да се спре и да се потърси специалист..

Странични ефекти на Metrogyl

Metrogyl има малко странични ефекти, възможните ефекти включват:

 • парене и сърбеж на гениталиите;
 • подуване на гениталиите;
 • хиперемия на мястото на приложение;
 • изпускане;
 • вагинит;
 • гадене;
 • метален вкус;
 • промени в апетита и вкуса;
 • повишено уриниране;
 • симптоматичен кандидозен цервицит;
 • виене на свят, главоболие;
 • левкопения или левкоцитоза;
 • запек или диария;
 • спастични явления в коремната кухина;
 • алергични реакции.


Алергична реакция към метронидазол
Най-честите са локалните кожни реакции в областта на приложение. Системният ефект на лекарството се развива доста рядко..

Приложение в гинекологията

Лекарството е намерило своето приложение в гинекологията. "Metrogyl" се прилага интравенозно, ако не е възможно да се използват други негови форми - супозитории, гел или таблетки. Предписва се при следните заболявания:

 • ендометрит;
 • цистит;
 • уретрит;
 • абсцес на фалопиевите тръби и яйчниците;
 • трихомониаза;
 • болести, предавани по полов път;
 • инфекциозни лезии на вагиналния свод;
 • бактериален или трихомонаден вагинит;
 • инфекции, които причиняват заболяване на яйчниците.

Също така в гинекологията това лекарство се използва като превантивно следоперативно средство..

Продължителността на лечението с интравенозен разтвор трае 4-5 дни. Лекарството се прилага два пъти дневно, интервалът от време между дозите е 8 часа. Еднократна доза - 500-1000 mg, в зависимост от диагнозата.

Условия и периоди на съхранение

Метрогил гел за проблемна кожа може да бъде закупен в почти всяка аптека, без да е необходимо да се предоставя рецепта..

Необходимо е да се съхранява лекарството при температура от 30 градуса, срок на годност от три години.

След изтичане на допустимия срок на годност, употребата на лекарството е строго забранена..

Не трябва да се допуска замразяване на лекарството, тъй като след излагане на ниски температури се наблюдава намаляване на ефективността на експозицията.

Взаимодействие с други лекарства

Клиничните проучвания показват, че лекарството "Metrogyl" (често се предписва интравенозно) не трябва да се комбинира с много лекарства. В противен случай се появяват следните реакции:

 • едновременното използване на "Дисулфирам" води до появата на неврологични признаци, следователно интервалът между дозите трябва да бъде най-малко 14 дни;
 • лекарства, които стимулират ензимите в черния дроб, могат да ускорят елиминирането на метронидазол, което ще провокира намаляването му в кръвната плазма;
 • "Циметидин" понижава метаболизма на метронидазол, което е изпълнено със странични ефекти;
 • препарати, съдържащи литий, причиняват повишаване на кръвната му плазма и това от своя страна развива признаци на отравяне;
 • сулфонамидите могат да подобрят антимикробните свойства на Metrogyl;
 • също така експертите не препоръчват комбиниране на метронидазол с мускулни релаксанти (векурониев бромид).

Противопоказания и странични ефекти

Гелът Metrogyl, както всяко лекарство, има редица противопоказания. Забранено е използването на продукта при следните условия:

 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • нарушения в работата на хемопоетичните системи;
 • чернодробна и бъбречна патология;
 • 1 триместър на бременността и кърменето;
 • заболявания на нервната система;
 • пациентът е на по-малко от 12 години.

Използвайте с повишено внимание по време на бременност през 2 и 3 триместър.

С правилната употреба на лекарството, страничните ефекти са практически изключени. В редки случаи се наблюдават отрицателни реакции на тялото:

 • Изгаряне или обелване на третираната повърхност.
 • Пристъпи на главоболие.
 • Алергични реакции (обрив, подуване, зачервяване).

Най-често нежеланите реакции се появяват по време на употребата на лекарството под формата на таблетки.

Допълнителна информация

По време на лечение с капкомери Metrogyl е строго забранено да се пие алкохол, това може да провокира гадене, повръщане, горещи вълни и главоболие. Ако агентът се използва дълго време, е необходимо систематично да давате кръв за анализ, за ​​да се наблюдават показателите. В резултат на приема на лекарството урината може да стане тъмна на цвят..

Предозирането на "Metrogyl" интравенозно носи следните признаци:

 • повръщане;
 • виене на свят или главоболие;
 • атаксия.

Острото предозиране е изпълнено с развитие на епилептични припадъци и невропатия. В такива случаи е показана стомашна промивка и лечение на симптомите, което обикновено се извършва в стационарна обстановка..

Показания

Употребата на лекарството е показана за хора, страдащи от следните заболявания:

 • себорея;
 • трофична язва;
 • флевризъм;
 • рани от залежаване;
 • дерматит.

Разберете какви други мехлеми можете да използвате при рани от залежаване при лежащо болни.

Какво помага акнето

Метрогиловият мехлем се използва широко при лечение на акне от различен произход:

 • акне;
 • розацея, причинена от употребата на хормонални лекарства;
 • акне, причинено от употребата на стероиди.

Отзиви

Отзивите за "Metrogyl" (той се използва интравенозно от много пациенти) са много различни. Някои се оплакват от проявата на странични ефекти, които са много неприятни. Други са недоволни от ефекта, вярвайки, че резултатът трябва да бъде много по-добър.

Но повечето хора, които са изпитали ефекта на лекарството, твърдят, че той много ефективно премахва възпалението, е отлично средство за профилактика на инфекциозни заболявания. Други пациенти отбелязват дезинфекциращо свойство: разтворът се използва за избърсване на кожата на лицето. След няколко приложения акнето и пъпките изчезват. Освен това, което е важно, е много евтино..

Тъй като патогенните бактерии са причина за повечето заболявания, Metrogyl не е последният в търсенето. Навременното лечение с лекарства ще помогне да се победи болестта и да се възстанови здравето.

Инструкции за използване на гела при лечение на акне

Лекарството се препоръчва да се прилага два пъти дневно върху проблемни области на кожата. Преди да приложите гела, трябва да почистите повърхността на кожата, като измиете с антибактериално средство.

В случай на малко количество възпалителни образувания, гелът трябва да се използва, като се прилага като точка върху всяка пъпка поотделно. При голям брой възпалителни образувания лекарството се нанася върху цялата повърхност с тънък слой.

Разрешено да се използва след бръснене и под грим.

При наличие на голям брой гнойни образувания веществото се нанася в дебел слой и се фиксира с гипс или превръзка.

Как да подобрите ефекта от лечението на акне с Metrogyl гел?

В хода на употребата на лекарството в продължение на поне един месец, много хора търсят начини за ускоряване на лечебния процес без увреждане на тялото.

Следните методи ще помогнат за ускоряване на елиминирането на възпалителни образувания по кожата:

 • Откажете от нездравословна храна като сладкиши и подправки;
 • Използвайте допълнително витамин А - спомага за ускоряване на процеса на регенерация на кожата, приеман веднъж дневно преди хранене;
 • Продукти, съдържащи азелаинова киселина - препоръчително е да се използват веднъж дневно за допълнително стягане и прочистване на порите. Такива лекарства включват Skinoren, Azogel;
 • Преди да използвате Metrogyl гел, препоръчително е да почистите кожата с помощта на специални антибактериални почистващи препарати;
 • Салицилов мехлем - прилага се точково върху акне, помага за ускоряване на процеса на премахване на възпалението и има изсушаващ ефект.

Трябва обаче да се отбележи, че подобни методи за ускорено възстановяване трябва първо да бъдат обсъдени с лекуващия лекар, не трябва да се занимавате самостоятелно с лечение.

Допълнителни препоръки

За ефективно премахване на акнето трябва да се спазват следните насоки:

 • Преди започване на лечението е необходимо да се подложи на подходяща диагноза, тъй като появата на акне много често може да бъде първите симптоми на различни видове заболявания;
 • Неприемливо е да се изцежда гнойно акне;
 • Използвайте катранен сапун за измиване, за да намалите нивото на омазняване на кожата;
 • След появата на първите резултати от намаляване на възпалителните образувания, не трябва да спирате лечението, това е необходимо, за да се предотврати повторна инфекция;
 • Ако е необходимо да повторите курса на лечение, е необходимо да направите почивка от поне три месеца.

След нанасяне на гела, не допускайте пряка слънчева светлина за известно време, продуктът трябва да се абсорбира напълно в кожата, за пълно проникване в клетките на епидермиса и ефективността на действието.

Приложение по време на бременност

Употребата на лекарства, които съдържат веществото метронидазол, е забранена през първия триместър, тъй като през този период се образува тъканта на ембриона и всяко излагане на антибактериални лекарства може да бъде вредно и да причини странични ефекти.

За втория и третия триместър на бременността употребата на лекарството е допустима, но е необходимо да се използва минималната налична доза и да бъде постоянно под наблюдението на лекар.

Специални инструкции за употреба

Не се препоръчва употребата на напитки, съдържащи кофеин и алкохол, докато приемате лекарството и няколко седмици след края на цикъла на лечение. В противен случай може да се развие подобна на дисулфирам реакция: локални болезнени усещания от спастичен тип, чувство на гадене, повръщане, мигрена, внезапен приток на кръв към лицето.

Ако активните вещества се комбинират с амоксицилин, не се препоръчва курсът на лечение да се предписва на пациенти, които не са навършили пълнолетие.При дълъг курс на лечение е необходимо да се провежда ежеседмичен лабораторен кръвен тест за проследяване на наличието на възпалителни процеси.

С намаляване на броя на левкоцитите в единица обем кръв, лечението може да продължи само до пълна изключване на възможността за развитие на инфекциозни заболявания. Ако пациентът покаже нарушение на координацията на движенията на различни мускули, виене на свят или някакво друго влошаване на неврологичната система, е необходимо незабавно да се спре лечението и да се извърши неговата корекция. Този артикул е задължителен.

Под въздействието на активни вещества урината на пациента от време на време може да промени естествения си нюанс, което се счита за норма. Срокът на годност на лекарството е 3 години, при условие че се съхранява на тъмно място, при температурни показатели не по-високи от 30 градуса.

Може ли Metrogyl да се използва по време на бременност и кърмене?

Метрогил гелът за акне (отзивите за който в повечето случаи са положителни) е безопасно лекарство, но експертите препоръчват да се въздържат от употребата му за кърмачки и бременни жени през първите три месеца от бременността..

Също така трябва да вземете предвид индивидуалната непоносимост на тялото към съставните компоненти на гела. Експертите предупреждават, че ако бременната жена е пренаситена с метронидазол, може да се появи алергична реакция..

Може ли Metrogyl Denta да се използва при акне и как

В аптеките можете да намерите лекарство, подобно на име - Metrogyl Denta. Това лекарство се използва в стоматологията и се бори с възпалението на устната кухина. Той се различава от Metrogyl гел по състав и терапевтичен ефект.

Въпреки това, Metrogyl Denta може да се използва при акне по лицето. Трябва да се разбере, че може да няма желания ефект. Когато използвате зъбен гел за лечение на акне, трябва да се придържате към режима на приложение, посочен в анотацията към Metrogyl гел.

Ефективно ли е лекарството при демодекоза?

Според многобройни коментари в мрежата, Metrogyl гелът от акне също успешно се бори срещу проявите на демодекоза - заболяване, характеризиращо се с поражение на кожата и структурите на косата от паразитен акар. Често те се опитват да лекуват такова заболяване с народни средства, но без да наблюдават желания ефект, употребата на фармакологични лекарства започва.

Активните компоненти на лекарството Metrogyl са способни да проникнат дълбоко в патогенното местообитание на паразита и да го унищожат заедно с акара demodex, а антибактериалните вещества допринасят за ранното излекуване на щетите.

Трябва обаче да се има предвид, че в допълнение към Metrogyl, лекарствата трябва да бъдат включени в курса на терапия за демодекоза, които са индивидуално предписани от специалист дерматолог..

Лекарствени взаимодействия

Клиничните проучвания потвърдиха, че взаимодействието на лекарството с други лекарства е незначително поради ниската концентрация на лекарството в кръвта. Взаимно влияние може да се отбележи, докато приемате следните лекарства:

 1. Средства с индиректен антикоагулантен ефект. Когато се комбинира с метронидазол, протромбиновото време ще се увеличи.
 2. На пациентите, които приемат дисулфирам, не се предписва метронидазол, тъй като това провокира странични ефекти от страна на нервната система.
 3. Рискът от нежелани реакции се увеличава, когато се приема заедно с циметидин, което увеличава плазмените концентрации на метронидазол.

За какви заболявания се използва

Metrogyl има много показания за употреба. Поради своите лечебни свойства, лекарството често се предписва на пациенти, които страдат от инфекции, причинени от бактерии, които са силно чувствителни към метронидазол.

Показанията за въвеждане на лекарства през вена са:

 • амебиаза;
 • амебен абсцес на черния дроб;
 • вагинит;
 • лайшманиоза, развиваща се по кожата;
 • уретрит;
 • ставни инфекции;
 • менингит;
 • белодробен абсцес;
 • следоперативни инфекции, които се развиват във влагалището;
 • мозъчен абсцес;
 • ендометрит;
 • колит;
 • ендомиометрит в остра и хронична форма;
 • гастрит;
 • перитонит;
 • сепсис;
 • язва на дванадесетопръстника.

Също така, лекарството се предписва за инхалации със следните диагнози:

 • бронхит;
 • силна болка в гърлото (по-често се използва зачервяване);
 • елиминиране на аденоиди;
 • ринит;
 • синузит;
 • синузит;
 • студена продължителна кашлица;
 • пневмония;
 • ангина;
 • пневмония;
 • изплакване на носната кухина;
 • хрема (използва се за измиване на носната кухина);
 • бронхиална астма.

Необходимо е да се използва лекарството по време на инхалационно лечение само след показанията на специалист. Според показанията на пациента, лекарят може да препоръча лечението на ринит със сложни капки, които съдържат Nazivin и Metrogyl.

Но не бива да се самолекувате и да съставяте наркотици сами. За подобряване на здравето е наложително да се следват медицинските препоръки..

Експертно мнение

Прегледите на експертите за лекарството са двусмислени. Въпреки доказаната ефективност на гела при лечението на акне, е необходимо да се вземат предвид някои от нюансите.

Много козметици обичат да предписват Metrogyl на своите пациенти, като се има предвид неговата почти пълна безопасност за организма и сравнително висока ефективност. Въпреки това, той трябва да се използва само след определяне на чувствителността на микробите, които са причинили кожни лезии към метронидазол.

Най-хубавото е, че гелът се проявява в комбинация с други лекарства за лечение на акне: локално - с лека до умерена форма на заболяването и орално - с тежко протичане на заболяването. Освен това се изисква специална грижа за кожата. Например, ако постоянните кожни обриви са причинени от повишена секреция на мастните жлези, тогава трябва да използвате средства, които регулират тяхната активност. Голям плюс на козметолозите е, че лекарството може да се използва дълго време - понякога до 2-3 месеца и това време е просто необходимо за настъпване на траен ефект при лечението.

Друга група специалисти твърди, че Metrogyl е неефективен за лечение на акне, тъй като съдържа ниска концентрация на активното вещество. Дерматолозите твърдят, че лекарството е в състояние да облекчи възпалението, ако се използва за първи път, но след това не може да се избегнат рецидиви и Metrogyl няма да може да се справи с тях, тъй като се развива резистентност към метронидазол.

В едно нещо, експертите са съгласни: изборът на лекарство за лечение на акне трябва да бъде чисто индивидуален и преди да се предпише лекарство, е необходимо да се изследва пациентът, за да се установи причината за заболяването и патогена.

Метрогил гел за лечение на акне - видео

Ефективност

Метрогил гелът има противовъзпалителен ефект, намалявайки проявата дори на най-значимите обриви в рамките на 3-5 дни след употреба. Гелът е особено ефективен при ярки фокални лезии на дермата.

След нанасяне на гела кожата се почиства, увеличава се производството на мастните жлези, което води до дългосрочен ефект, при условие че няма хормонални нарушения в организма. Метрогил гелът е универсален за повечето акне, което го прави популярен асистент, както за професионалисти, така и за обикновени хора..

Метрогил цена

Можете да си купите лекарствен антимикробен агент в много аптеки в Москва и региона. Някои хора предпочитат да поръчат лекарството чрез онлайн аптека на по-ниска цена (има промоции и отстъпки). По-долу има таблица със средната цена на лекарството в различни фармацевтични точки в Москва.

Лекарствена форма MetrogylАптекаПриблизителна цена (в рубли)
Вагинален гел (30 g)

Гел за външна употреба

Диалогов прозорец130

Решение

Зъбен гел (20 g)

Здразон21.

Вагинален гел

Гел за външна употреба

Лаборатория за здраве и красота176

За външна употреба

Eurofarm200

Метрогил капкомер - плюсовете и минусите на интравенозното лечение

Различни възпалителни процеси, причинени от инфекция, се развиват при стотици хиляди жени по целия свят. Употребата на Метронидазол в гинекологията се оправдава с факта, че представеният агент не само убива патогенни микроорганизми.

Освен това има следните ефекти:

 • антипротозоен;
 • против язва;
 • антиалкохолно.

Метронидазол се абсорбира бързо от стомашно-чревната лигавица. Бионаличността му е 80%. Максималната концентрация на активното вещество може да бъде открита в рамките на 1-3 часа. Метронидазолът безпрепятствено прониква във всякакви тъкани, поради което в гинекологията се счита за много ефективен.

Използват се различни форми на лекарството. Най-често на пациентите се предписва Метронидазол под формата на таблетки и супозитории. Но в гинекологията се използва и вагинален гел, както и инжекционен разтвор.

Лекарството се бори добре срещу трихомонада, гарднерела, стрептококи. Компонентите на Метронидазол се екскретират от организма в рамките на 20 часа. Основната активна съставка е метронидазол.

В гинекологичната практика метронидазолът не е ефективен срещу аеробни бактерии, но засилва ефекта на антибиотиците. Тоест лечението става по-ефективно. В гинекологията Метронидазол се използва заедно с антибиотици като Доксициклин, Цефтриаксон.

Действието на лекарството помага за подобряване на регенерацията на клетките. Цената на лекарството е 160-250 рубли.

Има следните показания за употребата на метронидазол в гинекологията:

 • бактериална вагиноза;
 • трихомониаза с остра или хронична форма;
 • аднексит;
 • всякакви инфекциозни заболявания в областта на гинекологията, причинени от анаеробни бактерии: уретрит, салпингит, ендометрит, млечница;
 • следоперативен период (за предотвратяване на усложнения);
 • неспецифични възпалителни процеси;
 • полово предавани инфекции.

Само лекар трябва да предписва метронидазол в гинекологията. Самолечението може да доведе до обостряне на възпалителния процес и появата на усложнения. Освен това лекарството трябва да се използва не само от нежния пол, но и от мъжкия партньор..

Метронидазол се предписва в гинекологията, като се вземат предвид възможните противопоказания.

Сред тях са следните:

 • алергична реакция към който и да е компонент на лекарството или към неговата активна съставка;
 • твърде ниско ниво на левкоцити в кръвта;
 • тежка чернодробна недостатъчност или нейната декомпенсирана форма;
 • функционални или органични лезии на централната нервна система;
 • първия триместър на бременността, както и периода на кърмене.

Ако лекарството се използва неправилно в гинекологията, това може да причини нежелани реакции: нарушения на функционалността на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, липса на апетит, панкреатит), нервна система (главоболие, проблеми с координацията на движенията, депресия, както и повишена раздразнителност). Жената е нарушила съня, появяват се конвулсии.

Неправилната употреба на лекарството в гинекологията или предозирането води до алергичен обрив, повишаване на телесната температура и патологии на отделителната система. Някои кръвни показатели могат да се променят под въздействието на Метронидазол, така че той трябва да се използва в гинекологията само след консултация с лекар.

Ако Метронидазол лекува жените за това, което е ясно, тогава сега трябва да разгледаме характеристиките на използването на различните му форми.

 • Хапчета. Те се използват най-често в гинекологията, тъй като дават възможно най-бързия ефект. Но тук не трябва да забравяме, че антибиотиците през устата нарушават чревната микрофлора и имат системен ефект върху организма. Пациентът трябва да приема 250-750 mg от лекарството до 4 пъти на ден. Преди хирургическа интервенция от страна на гинекологията, за да се подготви тялото, е необходимо да се използват 500 mg от лекарството три пъти на ден. След процедурата Метронидазол може да се използва и за предотвратяване на усложнения и развитие на инфекциозен процес, но дозировката му зависи от много обстоятелства;
 • Разтвор за интравенозно инжектиране. В този случай метронидазол се прилага на всеки 8 часа. Еднократна доза е 500-750 mg;
 • Вагинални супозитории. Те се считат за най-оптималната форма за лечение на различни инфекции на женската репродуктивна система. Те се въвеждат веднъж на ден преди лягане. Най-честата доза е 500 mg. Свещта трябва да се вкара дълбоко във влагалището. След процедурата ръцете трябва да се измият. Също така е важно да поддържате хоризонтално положение, след като използвате тази форма на лекарство в продължение на няколко часа. Продължителността на лечението е 7-10 дни. Преди въвеждането свещта трябва леко да се навлажни с вода;
 • Гелът е вагинален. В гинекологията се използва за смазване на засегнатите тъкани вътре. Има форма за използване на открито.

Колко дълго ще продължи терапията зависи от нейната ефективност и целесъобразност. Този въпрос се решава от лекаря.

специални инструкции

Метронидазолът в гинекологията перфектно третира всякакви инфекциозни и възпалителни процеси, провокирани от анаеробни бактерии. Трябва обаче да се използва с повишено внимание. Твърде често това лекарство не трябва да се използва и в гинекологията, тъй като се бори не само с патогенна микрофлора. Инструментът убива полезните бактерии.

Необходимо е също така да се знаят някои характеристики на действието на Метрнидазол, независимо дали се използва в гинекологията или за лечение на заболявания в други системи..

 • По-добре е да откажете употребата му за жени, които са в ранните етапи на бременността, тъй като лекарството може да причини нарушения на развитието на плода. Ако не можете да откажете Метронидазол по време на кърмене, по-добре е да го спрете;
 • След започване на терапията урината става червеникаво-кафява. Не трябва да се страхувате от това;
 • Тъй като Метронидазол, използван в гинекологията, може да повлияе отрицателно на нервната система, най-добре е да не шофирате след приема му. Забранено е да се работи с други движещи се механизми;
 • И двамата сексуални партньори ще трябва да приемат Метронидазол, тъй като мъжът също може да стане носител на инфекцията. Половият акт по време на терапията трябва да бъде изоставен;
 • Ако пациентът има сериозни странични ефекти под формата на липса на координация или тежка интоксикация на тялото, тогава употребата на представеното средство трябва да бъде спряна;
 • След завършване на курса на терапия, жената трябва да премине контролни тестове. Това трябва да се направи по време на 3 менструални цикъла;
 • Необходимо е да се обърне специално внимание на пациенти, които имат чернодробна или бъбречна дисфункция. Тук лекарят може да промени дозата на лекарството..

Ако лечението с метронидазол в гинекологията отнема много време, тогава периодично е необходимо да се проверява кръвната картина.

Не се препоръчва да приемате представеното лекарство самостоятелно, въпреки че се продава без рецепта.

Метронидазол се използва и за профилактика на различни усложнения на инфекциозния процес в гинекологията. Но и тук се нуждаете от консултация с лекар.

По време на лечението на сериозни инфекциозни процеси в гинекологията трябва да използвате различни лекарства, така че трябва да разберете тяхното взаимодействие с метронидазол:

 • Ако се приемат заедно с антикоагуланти, тогава ефектът им се засилва. Тук трябва да бъдете особено внимателни, за да не нарушите функционалността на сърдечно-съдовата система;
 • Метронидазол повишава нивата на литий, така че човек може да прояви симптоми на интоксикация. Това е недопустимо в гинекологията. Тези симптоми нарушават истинските признаци на патология;
 • Ако жената използва антиепилептични лекарства, те намаляват ефективността на антибиотика в гинекологията. Напротив, сулфациламидите засилват ефекта му;
 • Ако трябва да използвате Амоксицилин в допълнение към Метронидказол в гинекологията, тогава е по-добре да откажете такава комбинация от лекарства, ако пациентът все още не е навършил 18 години;
 • Не трябва да използвате представеното средство заедно с карбамазепин, тъй като концентрацията на последния се увеличава и се развиват странични ефекти;
 • При едновременната употреба на фенобарбитал, метронидазолът се екскретира по-бързо от тялото, поради което ефектът му в гинекологията може да бъде намален. Антиацидите могат да намалят усвояването му.

Ако на жени с гинекологични заболявания се предписва Метронидазол, тогава те не трябва да пият алкохол. Етанолът е несъвместим с този антибиотик. Лицето развива повишена чувствителност към това вещество..

Гинекологичните заболявания са неприятни и опасни за жената, тъй като могат значително да навредят на нейното здраве и да доведат до развитие на безплодие. Борба с възпалителните процеси, както и инфекциите, които са засегнали репродуктивната система, Meironidazole е необходим само след задълбочена диагноза.

Има много заболявания, провокирани от излагане на тялото на гъбички, паразити и други патологични микроорганизми.

За борба с такива лезии медицината създава голям брой различни лекарства - таблетки, супозитории, гелове, мехлеми, както и различни инжекции.

Разтворът за интравенозно приложение, капкомер Metrogyl, е особено ефективен. Такова лекарство беше признато от лекарите и пациентите като най-доброто за лечение..

Ако следвате инструкциите за лекарството Metrogyl (много често се предписва на пациенти интравенозно), тогава този агент има антипротозойни и антибактериални ефекти върху тялото. Основният компонент в лекарството е метронидазол, в състава има и помощни вещества:

 • натриев хлорид;
 • монохидрат (различно лимонена киселина);
 • вода за инфузия;
 • натриев хидрогенфосфат безводен.

Капчици Metrogyl влизат в производство в два вида - стъклени ампули и полиетиленови бутилки.

Ампули с обем от двадесет милилитра се поставят в специални термични контейнери, които след това се опаковат в специални картонени опаковки. Броят на ампулите в едно такова лекарство достига пет.

Има около пет милиграма активно вещество на 1 милилитър от лекарственото лекарство, общият обем на ампула достига сто грама.

Метрогил в полиетиленова бутилка за един милилитър включва пет грама метронидазол, общото количество на основното вещество на бутилка от лекарството е 500 милиграма.

общо описание

Правила за кандидатстване

Инструкцията за лекарството гласи, че интравенозната употреба на лекарството се предписва на пациенти само с тежко протичане на инфекциозни заболявания. В зависимост от възрастта на всеки пациент, лекарят предписва индивидуален режим на лечение.

Внимание! Ако пациентът трябва да приема лекарството дълго време, той трябва редовно да дава кръв - това е необходимо, за да се вземат предвид всички негови показатели.

Докато приемат лекарството, пациентите могат да забележат придобиването на тъмна урина, което не се счита за отклонение.

Интравенозното приложение на лекарството се предписва на пациенти само в хода на острата форма на заболяването. Ако патологията протича в началния етап на развитие, на пациента обикновено се предписва суспензия или таблетки Metrogyl. Схемата на тяхното използване зависи от възрастта на пациента и вида на заболяването..

Дозировка и метод

Както бе споменато по-рано, парентерално и перорално приложение на лекарството трябва да се извършва стриктно след дозиране на Metrogyl. Във всеки конкретен случай е различно - зависи от много фактори:

 • възрастта на пациента;
 • здравен статус;
 • вид патология;
 • форма на потока;
 • наличието на съпътстващи заболявания;
 • наличие или липса на вродени заболявания или патологии, с развитието на които е необходимо да се приемат лекарства (например захарен диабет).

Инхалацията за възрастен и дете е разрешена у дома - в този случай се изисква правилно да се спазва пропорцията на капки и разтвор. Препоръчва се процедурата да се извършва с помощта на инхалатор (пулверизатор) - по този начин ще бъде възможно да се постигне по-бързо възстановяване на здравето на дихателните органи.

Интравенозното приложение на лекарството се извършва в медицинско заведение под наблюдението на лекарите. Капенето на пациента също се изисква в строга дозировка, предписана от лекар..

Понякога лекарството се инжектира в тялото по интрамускулен път. Обикновено показанията за такава терапия са заболявания на червата или дванадесетопръстника..

Превишена доза

Признаците на предозиране включват:

 • повръщане;
 • атаксия;
 • главоболие или световъртеж;
 • усещане за парене в ларинкса;
 • затруднено дишане (за пациента става трудно да диша).

Силното предозиране може да причини пристъп на епилепсия и развитие на невропатия. В този случай пациентът трябва спешно да измие стомаха - това се прави в болница.

Странични ефекти

Страничните ефекти са редки, но все пак изискват специално внимание. Те включват:

 • Стомашно-чревен тракт: запек, повръщане, стоматит, интензивна жажда;
 • ЦНС: замаяност, халюцинации, чести гърчове, депресия;
 • пикочна система: цистит, кандидоза, потъмняване на урината, полиурия или дизурия.

Допълнителните странични ефекти включват:

 • кошери;
 • сърбяща кожа;
 • повишаване на телесната температура;
 • левкопения;
 • болка или леко подуване при инжектиране;
 • невропения.

Ако пациентът има такива симптоми, е необходимо да спре терапията и спешно да посети лекар.

Аналози

Следните лекарства са сходни по структура и ефект на лекарствата:

 • Дефламон;
 • "Клион";
 • "Бацимекс";
 • "Metrowagin";
 • Метрон;
 • Metrolacer;
 • "Метронидазол";
 • "Метросептол";
 • Метронидазол Никомед;
 • Orvagil;
 • "Трихопол";
 • "Трихоброл";
 • Циптрогил;
 • Ефлоран;
 • "Rozex".

Лекарят трябва да избере заместител.

Потребителски отзиви

Всяка бяка по лицето започна да се изкачва от 12-годишна възраст. Беше намазана със скъпи, и не много, и народни, и козметични - нищо не помогна! Минаха около 3-4 години и всичко остана на същите места, дори се влоши! Реших да отида на дерматолог и накрая той ми предписа нещо за пиене, както и този „метрогил гел". Без да се замисля, отидох в аптеката и го купих за 83 рубли! Честно казано, не вярвах, че ще ми помогне... Но... О, ЧУДО! Седмица по-късно пъпките се превърнаха в розови петна и след още месец-два ги нямаше! Сега мажа, за профилактика.

Искам да отида в Московския държавен университет

https://otzovik.com/review_43800.html

Преди около две години по бузата започнаха да се появяват акне, които не изчезваха няколко месеца. Опитах различни средства, нищо наистина не помогна, ако пъпката мине, тогава до мен се появи друга. Обърнах се за помощ към козметолог. Беше ми поставена диагноза демодекоза и предписах лечение: метрогил гел (метронидазол) - нанася се на лицето сутрин и вечер и също приемайте таблетки метронидазол 3 пъти на ден в продължение на един месец.След прочитането на положителните отзиви се надявах на добър резултат. Използвах гела в продължение на 3 месеца, през това време ми отне почти две туби и искам да кажа, че гелът изобщо не ми помогна.В началото на приложението ми се струваше, че акнето започна да изсъхва и зачервяването изчезна, но не продължи дълго, скоро всичко се върна, но не спрях да използвам гела. След три месеца не забелязах подобрение. Ако не ми помогна, не означава, че няма да помогне и на вас, опитайте, всеки има своя реакция към лекарствата.

кубарус

https://ireкоменnd.ru/content/polzovalas-tri-mesyatsavse-pryshchi-ostalis-na-meste

Имам акне от втора степен, т.е. 10 до 40 пъпки по лицето. Лечението е необходимо както вътрешно, така и външно. Вътрешно реших да не се лекувам все още, тъй като трябва да пия антибиотици и имам проблеми с храносмилането без тях, но за външно лечение се насочих към метрогил гел. Първо, по отношение на цената... тя е достъпна за абсолютно всички, тъй като максималната й цена е 160 рубли, и второ, има същия ефект като скъпите лекарства. След първото нанасяне акнето ми изсъхна и се покри с филм, след 3 пъти те станаха с порядък по-малко, добре, след седмица останаха само няколко неща) Основното нещо е да го използвам редовно. Не забравяйте да го използвате, докато акнето изчезне напълно, не забравяйте да 2 пъти на ден! И ще имате чиста и добре поддържана кожа)

katerina93

https://otzovik.com/review_1454186.html

Това лекарство ми беше посъветвано от моя козметик в борбата с възпалението. Продава се само в аптеките. И цената му е приятна, Metrogyl струва около 120 рубли. Консистенция: прозрачна, плътна. Като цяло без мирис. Лежи точно. Бързо се абсорбира, но оставя като филм. Начин на приложение: козметикът съветва да вземете памучен тампон, да го навлажнете във вода и да избършете добре лицето. След това, без да изтривате, нанесете метрогил директно върху влажна (не мокра) кожа. Грахът е достатъчен. 1-2 пъти на ден. В борбата с акнето: в ранните дни ефектът беше, премахваше зачервяванията, бореше се с малки акне, но няма да работи при големи или подкожни. Но ще го използвам по-нататък и ще ви кажа защо. Ефект: изобщо не изсушава кожата, много мек. Само малко се стяга. Неочаквано свойство: веднъж реших да го прилагам не през нощта, а сутрин. По-късно започнах да се гримирам и бях много изненадан! Оказва се, че това е толкова добра основа за грим! Основата се полага много гладко, като часовник. Изобщо не се търкаля. Не се забелязва пилинг или нещо друго. Ето го и неговият „филм“, който той оставя и е полезен. Просто не забравяйте да нанесете и изчакайте, докато изсъхне напълно, около 10 минути, в противен случай ще се търкаля.

Мелиса

https://ireкоменnd.ru/content/sredstvo-kotoroe-posovetoval-moi-kosmetolog-neozhidannoe-svoistvo

Особености на лечението на акне

Въпреки липсата на такива индикации в инструкциите, кремът се справя добре с акнето. Максималният курс на лечение с тази терапия е намален до 2 месеца. Често това е достатъчно, за да унищожи напълно всички вредни бактерии и да върне формата на епидермиса..

Опитайте също да използвате Differin за акне, представен в статията.


Както бе споменато по-горе, контактът с очите, носа и устата трябва да се избягва и преди покупката на продукта се уверете, че е подходящ за вашата кожа..

Прегледи на лекари

Метрогил гелът за акне (отзиви на експерти, за които са широко представени в Интернет) има широк спектър от антибактериално действие дори върху тези бактерии, които са способни да живеят без кислород.

Повечето специалисти, както в областта на дерматологията, така и в козметологията, препоръчват това лекарство като ефективно и бюджетно средство за кратък период на употреба..

Форми на освобождаване и състав

Лекарството Metrogyl се предлага под формата на гел за външна употреба, мехлеми за интравагинално приложение, под формата на орални таблетки и разтвори за интравенозно приложение. Всяка форма на това лекарство съдържа основната активна съставка - метронадизол. В гел и мехлем 10 mg от основното вещество и в разтвор - 5 mg. Също така, в зависимост от формата на освобождаване на лекарството, в неговия състав има помощни компоненти. Що се отнася до гела, той е:

 • натриев хидроксид;
 • метил парахидроксибензоат;
 • карбомер 940;
 • пропил парахидроксибензоат;
 • динатриев едетат;
 • вода;
 • пропиленгликол.

Гелът Metrogyl е хомогенен крем от белезникав до жълтеникав цвят с характерна миризма. Вагинален гел Metrogyl 1% се доставя в туба от 30 ml, пълна с апликатор, за да се улесни приложението на лекарството.

За лечение на заболявания на кожата и лигавиците могат да се използват следните аналози на това лекарство: Trichopolum, Metronidazole-Akos, Rozex, Flagil, Metrogyl denta, Klion, Metronidazole, Rosamet. Отзивите обаче казват, че Metrogyl е много по-ефективен.

Няма конкуренти: аналози на Metrogyl гел

Честно казано, на лекарите понякога се плаща допълнително, убеждавайки ги да предписват скъпо лекарство, въпреки че в асортимента винаги има по-евтина алтернатива и повече от една. Що се отнася до Metrogyl гел, компетентността на лекаря, който го е предписал, е извън съмнение..

Всеки аналог на Metrogyl е гел или крем, чиято цена е по-скъпа. Говорим за идентични аналози (гелове, мехлеми или кремове) със същото активно вещество (метронидазол) и неговото количество (10 mg на 1 g).

В руските аптеки можете да намерите само две такива лекарства - кремове Rosamet и Rozex. Сравнете.

Непълни аналози на вагинален Metrogyl - Klion, Metronidazole, Trichopolum и Flagil. Въпреки че тяхната активна съставка също е метронидазол, формата се превръща в основна разлика - аналозите се представят под формата на супозитории и таблетки, имат различни концентрации на активното вещество и различна абсорбция, което изключва възможността за директно сравняване на лекарствата.

Като цяло на пазара има достатъчно антимикробни и антипротозойни мазила, кремове и гелове. Не сте доволни от Metrogyl - консултирайте се с Вашия лекар за подмяна.

Имайте предвид, че други противоинфекциозни лекарства - например Baziron, Dimexide, Streptocid, Furacilin, Streptonitol - не са аналози на Metrogyl, тъй като съдържат други активни вещества и имат свои собствени индикации и противопоказания.

Предозиране

В някои случаи може да възникне предозиране на лекарството. Това често се случва, когато пациентът не спазва препоръките на лекуващия лекар и пренебрегва инструкциите за използване на Metrogyl. Предозирането може да бъде установено от следните явления:

 • нарушение на координацията на движенията;
 • конвулсии;
 • периферна невропатия;
 • гадене, повръщане;
 • левкопения.

Как да усилим ефекта

Сулфонамидите действат като катализатор за антимикробните свойства на лекарството. Ако комбинирате фенитоин и метрогил гел, тогава експулсирането на втория се ускорява, което намалява концентрацията на метронидазол в кръвта. Пациентите, които дълго време са приемали високи дози литийсъдържащи лекарства, трябва да вземат предвид, че е възможно повишаване на концентрацията на литий в плазмата, когато се комбинира с Metrogyl. Комплексната употреба с други средства против акне ще помогне да се увеличи ефективността в борбата срещу акнето.

Описание на лекарството

Почти всяка жена поне веднъж се е сблъсквала с инфекциозни и възпалителни процеси на репродуктивната система. Един от най-често срещаните проблеми е вагинитът. Подобно заболяване се развива не само на фона на безразборни сексуални контакти, но и при хипотермия, силен стрес, продължителна употреба на антибактериални лекарства.

За лечение се използват както системни, така и местни лекарства. Последните оказват най-малко отрицателен ефект върху цялото тяло като цяло и се борят с патогенните бактерии директно във фокуса на възпалителния процес. Едно от най-ефективните лекарства е Metrogyl. Инструкцията за вагинален гел е позиционирана като мощно антимикробно и антипротозойно лекарство. Съдържа компонент, който влияе неблагоприятно на различни патогенни микроорганизми.

Лекарството се произвежда от индийската фармацевтична компания Unique Pharmaceutical Laboratories. Средната цена на лекарството варира от 140-160 рубли на туба с обем 30 г. Можете да го закупите без рецепта на специалист, но е по-добре да го използвате за медицински цели след преминаване на прегледа..

Дозировка

Необходимо е да се прилага Metrogyl гел за демодекоза, акне или акне върху предварително почистена кожа. Преди нанасяне лицето се измива с топла вода и се изсушава, след което се нанася гелът. Нанесете веществото на тънък, равномерен слой върху цялото лице или друга засегната област. Курсът на лечение на демодекоза или акне с лекарство е до два месеца, този период е достатъчен за пълната регенерация на тъканите и унищожаването на неблагоприятната микрофлора.

Официалните инструкции посочват, че Metrogyl може да се използва за лечение на демодекоза, като в този случай е необходимо да се смаже засегнатата област с гел, докосвайки леко здрава кожа. Най-големият терапевтичен ефект може да бъде постигнат чрез комбиниране на лекарството с други лекарствени противовъзпалителни лекарства.

Вагинален гел

Ако закупите Metrogyl plus, инструкциите за това лекарство съдържат следната информация за неговото действие: активното вещество инхибира синтеза на нуклеинови киселини в клетъчната ДНК на микроорганизмите. Това допринася за тяхната смърт. Гелът е активен срещу протозойни микроби, анаеробни бактерии, включително спорообразуващи и неспорообразуващи бактерии, както и срещу грам-положителни микроорганизми.

След интравагинално приложение активното вещество частично навлиза в кръвния поток и се открива в кръвната плазма при максимална концентрация от 2% от общата приложена доза. Лекарството е в състояние да проникне през естествените бариери на човешкото тяло и се екскретира в кърмата. Метаболизмът се проявява в черния дроб и лекарството се екскретира през бъбреците.

Показания и приложение

Показания за употреба:

 • терапия на урогенитална трихомониаза;
 • лекарството се предписва за лечение на вагинит, причинени от микроорганизми, които са чувствителни към основната активна съставка.

Начин на приложение - само интравагинално. Количеството гел, предписано от лекаря, се вкарва във влагалището с помощта на апликатор. Като правило за лечение на тези заболявания се използват 5 g гел, който се инжектира два пъти на ден. Продължителност на лечението - седмица.

Внимание! По време на лечението с Metrogyl гел е необходимо да се въздържате от полов акт и да лекувате сексуалния партньор.

Противопоказания и странични ефекти

Опаковката съдържа гел и инструкции за употреба, която съдържа следната информация за локалните странични ефекти на лекарството:

Инструкции за употреба на инжекции Taktivin и аналози

 • парене и сърбеж;
 • подуване и зачервяване на мястото на употреба;
 • кошери;
 • повишено желание за уриниране.

Системните нежелани реакции включват вкусови промени, метален вкус в устата, повръщане, анорексия, гадене, коремна болка, тъмна урина и смущения в изпражненията. Понякога има главоболие, левкоцитоза, световъртеж и левкопения.

Противопоказанията за употребата на лекарството са както следва:

 1. Свръхчувствителност към определени съставки на лекарството.
 2. Левкопения.
 3. Не се предписва по време на кърмене и през първия триместър на бременността.
 4. Лекарството не се използва в случай на нарушена дейност на централната нервна система, с епилепсия и склонност към припадъци.

С изключителна предпазливост терапията се провежда по време на бременност (2 и 3 триместър), при пациенти с чернодробна недостатъчност и с предишна левкопения.

Лекарството "Metroxan"

Голям брой лекарства могат да заместят Metrogyl. Аналозите, чиято замяна с оригиналния продукт е напълно възможна, по никакъв начин не отстъпват на конкурента си, дори в най-разнообразни форми. Една от тези форми е вътрешно решение. Това лекарство е добро, тъй като поради факта, че се инжектира вътре, ефектът от него се проявява много по-бързо, отколкото от таблетките. Следователно можем да кажем, че това лекарство превъзхожда Metrogyl. Първо, хапчетата не винаги действат благоприятно на стомаха, и второ, повтаряме отново, действието на инжекциите се проявява много по-бързо. Но кое е по-добре - хапчета или инжекции, пациентът сам решава.

Единственият недостатък на това лекарство е цената. "Metroxan" е по-скъп не само "Metrogyl", но и други негови аналози. Този фактор може да изплаши бъдещите купувачи на този продукт. Но отново резултатът, който дава, си заслужава.

Предимства и недостатъци на инструмента

Предимства на Metrogyl Gel:

 • Метрогил гелът има достъпна цена в сравнение с по-скъпите си колеги и други средства за подобно действие;
 • лекарството е в състояние да премахне дори най-значителните кожни несъвършенства за броени дни;

 • поради своята консистенция на гела и почти безцветен състав, този продукт се нанася лесно и бързо се абсорбира, без да оставя цветни следи по лицето и мазен блясък. Гелът не изисква изплакване и продължава да работи и защитава увредената кожа през целия ден;
 • Метрогил гелът е хипоалергенен и в изключително редки случаи причинява незначителни странични реакции от местно естество;
 • в процеса на използване на Metrogyl не можете да се откажете от декоративната козметика, но не се препоръчва да я злоупотребявате;
 • лекарство, произведено в Русия, поради което няма нежелани надценки.
 • Недостатъци на този инструмент:

  • за видим резултат е необходима комплексна терапия. Най-добре е да използвате гела след козметично почистване на лицето, като допълнение към основната процедура;
  • степента на ефективност на лекарството за различни хора е различна, а за някои гелът не винаги е ефективен и понякога е просто безполезен;
  • Метрогил гелът е много пристрастяващ и в повечето случаи повтарящият се курс е по-малко или изобщо не е ефективен;
  • алгоритъмът на продукта причинява появата на сухота и пилинг в местата на приложение, което налага паралелно използването на овлажнители.

  Действие на Metrogyl маз

  Метрогилът под формата на мехлем е антимикробно и антипротозойно средство, което принадлежи към групата на имидазолите и има широк спектър от ефекти върху патогенните организми. Той засяга активно много групи от протозои и анаероби.

  Когато се извършва локално третиране на кожата, това помага да се осигури анти-акне ефект на човек. Това се случва, когато лекарството засяга производството на мастната жлеза. Такова лекарство качествено предпазва не само от акне, но и активни антиоксиданти, спомага за значително намаляване на зоните на заразена тъкан, които се намират до възпаление.

  Когато се използва Metrogyl, той почти не се абсорбира в общия кръвен поток, в който остават само незначителни следи от такова лекарство. Показания за употреба:

  • за елиминиране на розацея по кожата, възникнала поради употребата на стероиди;
  • продуктът се използва за облекчаване на акне вулгарис по кожата;
  • със себореен дерматит и мазна форма на себорея;
  • добре подходящ за лечение на слабо зарастващи рани по кожата;
  • при наличие на пукнатини в ануса или хемороиди;
  • Метрогилът се справя добре при лечението на трофични язви в крайниците, които се появяват на фона на захарен диабет или разширени вени;
  • наличие на пролежки.

  Капка с Metrogyl за флегмонозна ангина

  Флегмонозният тонзилит е остро възпалително заболяване, което се локализира в тъканите около медулата. Най-често това заболяване се развива като усложнение на ангина или обостряне на хронично възпаление на сливиците, по-рядко в резултат на възпаление на меките тъкани.

  Това заболяване протича паралелно с увеличаване на отока и възпалителните процеси, придружени от неприятни болезнени усещания, при които процесът на преглъщане става почти невъзможен. Става невъзможно да се приемат лекарства през устата и следователно има разтвор на Metrogyl за интравенозно приложение. Най-често се предписва при флегмонозна ангина..

  Как да прилагате лекарството интравенозно?

  Началната доза на лекарството трябва да бъде по правило до един грам, докато продължителността на приложението на лекарството е 30 минути. След това лекарството се инжектира осем часа по-късно, половин грам със скорост 5 ml / 60 sec. Курсът на лечение трябва да продължи 7 дни или повече.

  Популярни Отървете се от болки и спазми с инжекции с папаверин

  Когато поставя интравенозно капково вливане, пациентът трябва да седи в удобна позиция, легнал по гръб или отстрани. Лекарството се инжектира във вена през стерилна игла. В този случай скоростта на инфузия трябва да се контролира от медицинската сестра с помощта на плъзгача за капкомера. Когато продуктът свърши, капкомерът и иглата се отстраняват.

  Когато капкомери не се препоръчват

  Лекарството, описано в статията, не се препоръчва за употреба:

  • При заболявания, които влияят негативно на работата на централната нервна система;
  • При кръвопреливане;
  • През първите три месеца на бременността;
  • Докато кърмите;
  • С бъбречна недостатъчност.

  Съвместен прием с други лекарства

  Много изследвания са помогнали да се разбере, че лекарството е забранено да се комбинира с много лекарства. Ако направите това, можете да предизвикате следните реакции:

  • употребата на въпросното лекарство и дисулфирам може да доведе до развитие на неврологични проблеми, поради което употребата на едно от лекарствата трябва да се извършва не по-рано от 14 дни;
  • лекарства за стимулиране на чернодробните ензими могат да доведат до ускоряване на елиминирането на метронидазол, което ще доведе до рязък спад в количеството му в плазмената част на кръвта;
  • лекарства, съдържащи литий, могат, когато приемат Metrogyl, да причинят значително увеличение на показателите му - това ще доведе до признаци на отравяне при пациента.

  Също така лекарите не съветват пациентите да комбинират Metrogyl с мускулни релаксанти заедно, което също може да причини редица неприятни странични ефекти..