Съществуват надеждни начини за определяне на бременността, разбира се, в ранните етапи и те не дават 100% резултат. Това са дефиниции на hCG хормона в кръвта. Лабораторният метод за определяне на hCG е много по-надежден, въпреки че отнема повече време. Този метод може да определи бременността, дори преди забавяне.

Тестът за бременност е доста надежден метод за опровержение или потвърждаване на вашите подозрения за бременност у дома.

Жените винаги са искали да знаят рано за бременността си. В същото време няма значение дали мечтаем за осъществяването на това чудо или се надяваме, че зачеването все пак не се е случило, но и в двата случая сме в мъчения по невежество.

Това важи особено за онези бъдещи майки, които очакват първото си дете или се опитват да забременеят от много дълго време. По кое време и по какъв метод е най-надеждно да се определи ранна бременност?

Първият ден на закъснение, вторият, третият... Започвате да се притеснявате, може би това е бременност? Има редица признаци, които могат да потвърдят вашите подозрения, заедно с липсата на менструация, това са гадене сутрин, подуване на млечните жлези и прекомерна сънливост. Също така, увеличавайки раздразнителността, може да започнете да изплашвате познати неща. Апетитът също може да се увеличи и се появяват така наречените „извращения на вкуса“, ​​тоест рязко искате да хванете маринованата краставица със сладко. В същото време тече и лигавене, нощните пътувания до тоалетната са зачестили и дори през деня дългите разходки могат да станат проблематични поради честото желание за уриниране.

Има по-точни методи за определяне на бременността, но в ранните етапи на бременността - те не дават 100% резултат.

При здрава жена наличието на hCG в урината означава бременност. Един от методите за точна диагноза е определянето на бременност чрез кръв. Този метод се основава на определяне на присъствието на бета-hCG в кръвта на жената.

Най-точните начини за определяне на ранна бременност се извършват у дома или в медицински условия. Най-простият, най-достъпен и добре познат метод е използването на аптечен тест.

1. Аптечни тестове. Ако вашият период се забави с 1-2 дни или повече, можете да използвате тест за ранна диагностика на бременността (повечето тестове, които се предлагат на пазара днес, определят наличието на бременност в първия ден от забавянето). Той е лесен за използване и достатъчно надежден. Точността на отговора ще бъде по-висока, ако изследването се извърши 2-3 пъти. Въпреки външните различия на тестовете, тяхното действие се основава на реакцията към специфичен хормон (хорион гонадотропин - hCG), който започва да се произвежда в тялото на жената по време на бременност, и продуктите от неговия разпад. Хормонът и продуктите от неговия разпад се отделят с урината. Химичният реагент, с който е импрегнирана плочата за тесто, също взаимодейства с тях. За изследване е по-добре да вземете сутрешната проба урина.

2. Измерване на базалната температура. Ако вашият период не е дошъл в очаквания ден, след това от следващата сутрин можете да измерите базалната си температура. Обикновеният медицински термометър се вкарва в ректума на дълбочина 2 см за 5-7 минути веднага след събуждане, докато не трябва да ставате от леглото. Ако температурата стабилно надвишава 37 * C, това е доказателство в полза на възможна бременност. Установяват се обаче и по-ниски нива, особено със заплаха от спонтанен аборт..

Определянето на бременността чрез измерване на базалната температура е доста надежден метод, но в същото време е много обезпокоителен и доста сложен.

3. Лабораторен метод. По-сложните и в същото време по-надеждни методи за определяне на бременността се основават на измерване на нивото на хормоните в тялото на жената по лабораторен начин. Взимате анализ: кръв от вена и след известно време получавате резултата. Определянето на гестационната възраст е възможно поради анализа на концентрацията на хормона трофобластен β-глобулин. Този тест за бременност е по-точен от горните методи за определяне на бременност. Лабораторният метод е много по-надежден, въпреки че отнема повече време. Този метод може да определи бременността, дори преди забавянето на менструацията, 10 дни след зачеването!

4. Ултразвуково изследване. Това е един от най-точните методи за определяне на бременността, но е препоръчително да се извършва само 3 седмици след зачеването. В зависимост от изследователската техника, тя може да бъде трансабдоминална (т.е. през предната коремна стена) или трансвагинална (когато сензорът е вкаран във влагалището). Трансвагиналният ултразвук е по-надежден. В допълнение към определянето на бременността, ултразвукът също е добър, за да се увери, че не е настъпила извънматочна бременност. Съществува обаче мнение, че ултразвукът в ранните етапи, до 9 седмици, може да провокира аборт, така че не трябва да злоупотребявате с него.

5. Прегледът при гинеколог е един от най-точните методи за определяне на продължителността на бременността. Обикновено матката има размери 3x4x5 см. По време на бременността матката се увеличава, става кръгла, мека и нейният предно-заден размер се увеличава. Когато определя гестационната възраст, гинекологът се фокусира върху размера на матката. Те се измерват в седмици от бременността.

И така, дали всички тестове се върнаха положителни? Можем само да ви поздравим! Бременността е рядко явление, преценете сами, при здрави жени от 12 месечни цикъла се случват само 10 овулации и това не е гаранция за бременност. Така че можете да се смятате за късметлия, а сега посетете лекар. Лекарят ще потвърди бременността, ще проведе изследвания за инфекции, ако не сте ги провели в подготовка за зачеване, като в този случай той ще предпише курс на лечение. Освен това той винаги ще може да ви съветва за лекарства по време на бременност, а важен фактор е, че в Русия при регистрация до 11 седмици се изплаща еднократно парично обезщетение.

Как да определите ранната бременност? ТОП 5 начина за 100% определяне на бременността.

Възможно е да се определи ранна бременност само след имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина, като правило това се случва 7-10 дни след овулацията.

Колко дълго може да се определи бременността??

Възможно е да се определи ранна бременност само след имплантиране на яйцеклетката в маточната кухина, като правило това се случва 7-10 дни след овулацията. До този момент, докато оплодената яйцеклетка е във фалопиевите тръби или се движи в матката в търсене на място за имплантация, като правило все още няма промени в тялото на жената, свързани с бременността.

Веднага след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката, почти веднага се произвежда хормонът на бременността, така нареченият hCG (човешки хорион гонадотропин). Именно hCG уведомява тялото на жената за факта на ранна бременност..

Оплодената яйцеклетка може да бъде премахната от матката преди имплантацията и жената дори няма да знае за този факт, тъй като няма забавяне на менструацията и оплодената яйцеклетка излиза заедно с менструалния поток. Най-често по този начин тялото на жената се отървава от дефектни фетални яйца, които не могат да се прикрепят към стената на матката..

Така че, първите симптоми на бременност могат да се появят вече 7-10 дни след зачеването, т.е.от първите дни на имплантиране на оплодено яйце в матката.

Методи за определяне на ранна бременност:

В момента съществуват както доста надеждни медицински методи за определяне на бременността, така и така наречените народни методи, базирани на косвени признаци и симптоми на бременност..

Най-надеждното определяне на бременността в ранните етапи е възможно само чрез лабораторни средства, чрез преминаване на тестове за наличие на хормони в кръвта или чрез извършване на ултразвуково сканиране. Също така, експресен тест за урина за определяне на бременност може да се отдаде на доста надежден метод..

Помислете за най-точните медицински методи за диагностициране на бременност:

1. Тест за бременност

Най-популярният съвременен диагностичен метод. Всички експресни тестове в аптеката се основават на определяне на нивото на хормона hCG в урината на жената.

Период за определяне на бременността: може да се проведе от 1 ден закъснение в очакваната менструация или 2 седмици след зачеването. Съществуват по-чувствителни (с чувствителност 10 mIU / ml) тестове, които могат да определят бременността от 10 дни след овулацията, тоест дори преди забавяне на менструацията. Но за най-надеждни резултати се препоръчва да се направи тест на 7-8-ия ден от забавянето на менструацията..

Плюсове: точността на определяне на бременността е 95%, извършва се у дома, наличност, простота и лекота на диагностика, ниска цена.

Недостатъци: възможни са както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати, например поради неправилен анализ, използване на нискокачествени или изтекли тестове, тестване твърде рано, докато се приемат хормонални лекарства, туморни процеси и други фактори. Не ви позволяват да определяте патологията на хода на бременността, както и да диагностицирате извънматочна бременност.

2. Определяне на бременността от акушер-гинеколог.

Лекарят задължително изследва гениталиите на гинекологичен стол, а също така изследва тялото на матката с пръсти за промени в нейната форма, размер и консистенция. Също така, лекарят разпитва жена за нейното здраве и допълнително оценява предполагаемите или косвени признаци на бременност.

Период за определяне на бременността: висококвалифициран акушер-гинеколог може да диагностицира бременността още 4 седмици след зачеването или след 2 седмици закъснение на менструацията. По правило лекарите определят бременността, започвайки от 8 седмици от зачеването.

Плюсове: само лекар може да определи как протича бременността, да идентифицира възможни проблеми или аномалии в бременността и да ги коригира навреме и, ако е необходимо, да предпише допълнителни методи за изследване.

Минуси: не е най-ранният и най-надежден метод. Ако жената не знае за бременността си и е дошла на рутинен преглед до 5 седмици, тогава има вероятност лекарят да не забележи бременността. Често може да са необходими допълнителни методи за тестване, за да се потвърди бременността..

3. Кръвен тест за hCG.

Таблица за съответствие на нормата на нивото на hCG към гестационната възраст

Тъй като хормонът hCG (човешки хорион гонадотропин) липсва при здрави небременни жени, това е най-удобният показател за бременност.

Период за определяне на бременността: Този анализ може да се извърши от 1 ден закъснение в очакваната менструация или 2 седмици след зачеването.

Плюсове: точността на определяне на бременността е 98-99%, показва гестационната възраст с точност от седмица.

Минуси: висока цена, невъзможно да се извърши у дома, трябва да се свържете с медицинско заведение, кръв се взема от вена, възможни са фалшиво отрицателни стойности, ако тестът се извърши твърде рано или в случай на извънматочна бременност.

4. Кръвен тест за TBG.

Хормонът TBG (трофобластен бета глобулин) е най-ранният маркер за бременност. Той се произвежда от ембриона, за да се предпази от имунната система на майката..

Период за определяне на бременността: TBG се открива в кръвта още 10 дни след зачеването, дори преди да се забави менструацията.

Плюс: точността на определяне на бременността е 99%, възможно е да се идентифицира възможна бременност преди забавяне на менструацията.

Минуси: висока цена, невъзможно да се извърши у дома, необходимо е да се свържете с медицинско заведение, поради сложността на определянето, не се извършват всички лаборатории, взема се кръв от вена, възможни са фалшиви положителни стойности при онкологични заболявания и доброкачествени тумори на женската репродуктивна система.

5. Провеждане на ултразвук.

Срокът за определяне на бременността: изследването може да покаже наличието на яйцеклетка в маточната кухина още от 5-ия ден на закъснение или 3 седмици след зачеването, при условие на високата квалификация на лекаря, провеждащ диагностиката и добрата разделителна способност на апарата.

Плюсове: позволява да се определи не само фактът на бременността, но и периодът с точност 1-2 седмици, възможните патологии на развитието на плода, да се идентифицира извънматочна бременност и от 5-6 седмици да се установи фактът на многоплодната бременност.

Против: в ранните етапи ултразвукът се извършва само по медицински причини, няма доказателства за безопасността на ефекта от ултразвуковите вълни върху ембриона, има голям риск от прекъсване на бременността.

Също така не по-малко важни за определяне на бременността са косвените признаци, чрез които една жена, от първите дни на бременността, може самостоятелно да диагностицира своята "интересна позиция".

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Как да определите бременността преди забавяне

Тенденцията към осъзнато майчинство набира скорост в съвременния свят. Една жена се подготвя за бременност дълго време, подлага се на всякакви прегледи, чете съответната литература. И сега идва моментът, когато тя навлиза в стадия на активно планиране и с нетърпение чака чудо. Един от ясните признаци за настъпване на бременността, мнозина смятат липсата на менструация своевременно и появата на две ярки ивици на теста. Но има редица признаци, по които човек може да разбере, че бременността е настъпила дори преди забавянето на менструацията. В крайна сметка женското тяло, с активна промяна в хормоналния фон, започва да й сигнализира за успешно зачеване.

Физиологични промени в тялото на жената през първите дни на бременността

И всичко започва с зачеването - процесът, при който яйцеклетката се опложда от спермата. Зрялото яйце в процеса на овулация напуска яйчника и започва да се движи по маточната тръба към матката, в момента на срещата му със спермата и настъпва зачеването. Освен това, оплодената яйцеклетка образува оплодено яйце и се прикрепя към стената на матката, продължавайки развитието си чрез бързо разделяне. За това женското тяло се нуждае от около седмица, след което започва да произвежда хормони, необходими за нормалния ход на бременността: прогестерон и човешки хорион гонадотропин (наричан по-долу hCG).

Първите признаци на бременност преди забавяне

Доста трудно е да се определи бременността много рано преди закъснението, понякога си струва да слушате тялото си за това.

Физиологичните и хормоналните промени се чувстват и жената може да забележи първите признаци на дългоочаквана бременност:

 1. Повишена базална температура;
 2. Крампи на краката, най-често през нощта
 3. Чувствителност към миризми и вкусове, гадене, въпреки че токсикозата обикновено се появява не по-рано от 4 седмици;
 4. Тежест в долната част на корема и кръста, в резултат на притока на кръв към вътрешните органи;
 5. Повишено слюноотделяне и промени в апетита;
 6. Често уриниране
 7. Метален вкус в устата;
 8. Повишен растеж на окосмяване по тялото, поява на старчески петна, акне;
 9. Проблеми със стомашно-чревния тракт (диария, киселини, запек, оригване);
 10. Нарушение на съня (безсъние или сънливост);
 11. Промяна в сексуалното желание (либидото се променя през цялата бременност);
 12. Повишено влагалищно отделяне, млечница;
 13. Намален имунитет (неразположение, внезапна умора и слабост);
 14. Внезапни промени в настроението;
 15. Имплантационно кървене - малки зацапвания в резултат на прикрепването на яйцето към стената на матката, характерно е за 6-12 дни след зачеването;
 16. Внезапно главоболие, причинено от хормонален дисбаланс
 17. Нежност на гърдите, потъмняване на ореола на зърната.

Не трябва да се забравя, че всички признаци, появили се преди медицинска диагноза, не могат да дадат абсолютна гаранция за настъпването на бременността и са субективни..

Как да разберем, че няма извънматочна бременност преди закъснението?

Случва се така, че планирането може да доведе до извънматочна бременност. Оплодената яйцеклетка може да се закотви в яйчника, фалопиевата тръба или коремната кухина. В този случай в ранните етапи жената може да изпитва същите симптоми като по време на маточна бременност преди закъснението, но има и значителни разлики:

 • Зацапване на петна;
 • Спазми или постоянна болка в долната част на корема;
 • Неразположение на фона на възпалителния процес;
 • Понижаване на кръвното налягане.

Ако имате тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Лечението на извънматочна бременност в повечето случаи изисква операция.

Как да определите ранната бременност преди забавяне?

Има доказани диагностични методи, с които можете да разберете за случилия се факт на бременността:

Измерване на базалната температура.

Температурата се измерва в ректума, сутрин, без да става от леглото. Базалната температура по време на цикъла се променя, както следва: по време на менструация, 36,2 - 36,7 градуса, по време на овулацията, тя започва да се повишава и до края на цикъла може да достигне 37 градуса. Ако е настъпила желаната бременност, тогава температурата може да се повиши до 37,1-37,3 градуса и да се задържи около два месеца.

Отличен вариант е свръхчувствителният тест, който може да открие бременност няколко дни преди закъснението..

Доставка на hCG анализ

Доставка на анализа на hCG - хормон, секретиран от плацентата по време на бременност. Това свидетелства за факта на зачеването и дали бременността протича благоприятно. Нивото на hCG през първите 4 седмици се удвоява на всеки 2 дни, след това темпът на растеж намалява, удвоява се на всеки 4 дни. Има смисъл да го дарите не по-рано от 10 дни след очаквания момент на зачеването.

Ултразвук за бременност преди забавяне

Ултразвуково изследване (оттук нататък - ултразвук). Ако се свържете с ултразвуков специалист на ранна дата, трябва да запомните, че плодът все още е с много малки размери. За да го види, лекарят трябва да има богат опит в тази област на диагностика, а ултразвуковата машина трябва да е модерна. С помощта на ултразвук можете да поправите факта на зачеването на 3-та седмица от бременността.

Традиционни методи за определяне на бременност преди забавяне

Много жени практикуват традиционни методи за определяне на бременността, настъпила в ранните етапи. Тези методи включват:

Йоден тест.

В сутрешната урина трябва да се навлажни влажна кърпа и върху нея да се капнат няколко капки йод, ако петното стане лилаво, значи бременността е започнала. Друг вариант е да съберете сутрешната урина в контейнер и да капнете малко йод в нея, ако капката веднага се разтвори в урината - резултатът е отрицателен, ако капката се задържи на повърхността - положителен.

Тест за сода.

Част от първата сутрешна урина се събира и в нея се потапя чаена лъжичка сода за хляб. Ако содата гази и се пени - резултатът е отрицателен, ако падне на дъното - жената е бременна.

Тест за калиев перманганат.

Малко количество калиев перманганат се разтваря във вода, така че водата да стане розова. След това към водата се добавя малко от първата сутрешна урина и ако тя се разтвори, няма бременност и ако утайка под формата на люспи, това означава, че жената скоро ще стане майка.

Здравословен начин на живот при планиране на бременност преди забавяне

Ако желаната бременност бъде потвърдена и жената скоро ще стане майка, тогава тя трябва да направи някои корекции в начина си на живот. Специално внимание трябва да се обърне на диетата, тя трябва да бъде наситена с всички необходими витамини и минерали, особено с фолиева киселина. Препоръчително е да ограничите кафето, силния чай и шоколада, да се откажете от алкохола и да изключите тютюнопушенето. По време на бременност трябва да се движите повече, да ходите на чист въздух, да плувате. Не трябва да се ваксинирате, да приемате лекарства (особено антибиотици) без лекарско предписание. Рентгеновите лъчи и флуорографията при жени в позиция са противопоказани.

Ключът към успешната бременност е прекрасно настроение и спокойствие на бъдещата майка. Основната й задача през този период е да се радва на ситуацията и да се подготви за среща с бебето си..

Ранни признаци на бременност. Как да разберете дали сте бременна без тест

Всяка жена, която мечтае за бебе, очаква с нетърпение признаците на бременност. В ранните етапи - това е отсъствие на менструация, повишаване на базалната температура, неразположение, промени в млечните жлези и положителен тест, тоест две заветни ивици. Периодът, когато се появяват първите симптоми, е индивидуален за всяка бъдеща майка. Ето защо, за да потвърдите вашите предположения, не забравяйте да посетите жена лекар..

Коя е първата седмица?

Това е началото на следващата менструация или така наречения условен период, през който в женското тяло протичат важни процеси, подготвящи го за настъпване на бременността. Симптомите на 1 седмица все още не са открити, тъй като липсват. Знаците, обозначаващи „интересна“ позиция, ще се появят по-късно. Под въздействието на хормонални вещества се извършва процесът на узряване на яйцеклетката. След овулацията тя се премества във фалопиевата тръба, където се извършва оплождането. Акушерите измерват гестационния период, който продължава четиридесет седмици, от първия ден на Вашия период. Тоест първата седмица е акушерският период..

Тестове за ранна бременност

Докато чака трохите, една жена синтезира човешки хорион гонадотропин, който е съкратен като хормон на hCG. Това вещество се произвежда от обвивката на ембриона. Две седмици след оплождането на яйцеклетката кръвен тест вече ще покаже присъствието му. Пикът на растеж на хормона се наблюдава през десетата-дванадесетата седмица от "интересното" положение. Те правят ранен тест за бременност сутрин на гладно. Освен това от последното хранене трябва да изминат поне шест часа. За надеждност изследването се повтаря след два или три дни..

Как да разберем, че бременността е дошла? Симптоми

Преди да се забави менструацията, ранните признаци на бременност могат да бъдат разпознати, като посетите лекар и направите ултразвуково сканиране. При визуален преглед на гинекологичен стол жена-лекар ще разкрие следните симптоми:

 • цианоза на маточната лигавица - това се дължи на повишен кръвен поток;
 • увеличаване на размера на женския орган;
 • мек врат.

Необходимо е обаче да се потвърди началото на "интересна" ситуация, тъй като тези признаци се разграничават от предменструалния синдром.

Ултразвуковото изследване се извършва с помощта на специална вагинална сонда.

Какви са първите признаци на бременност преди закъснението на менструацията? Не е необходимо да чакате началото на менструацията, трябва да слушате тялото си и можете да забележите необичайни усещания, които ще показват "интересна" ситуация:

 • гадене и повръщане;
 • болка в долната част на корема (болки в природата);
 • липса на въздух;
 • повишено сексуално желание или липса на такова;
 • белезникаво отделяне;
 • умора и летаргия без видима причина;
 • ускорен пулс;
 • проблеми с изпразването;
 • обостряне на хронични патологии;
 • промяна в миризмата.

Горните признаци не се наблюдават при всички жени. Първите седмици, разбира се, са много важен период, тъй като настъпват сериозни промени в ембриона - всички органи и системи са положени, започва образуването на тъкани.

Как да се определи?

Тестът за ранна бременност е модерен и точен метод.

Има обаче ситуации, когато няма възможност да го закупите. В този случай измервайте базалната температура. Когато извършвате такива манипулации у дома, трябва да се спазват определени правила, в противен случай ще се получи ненадежден резултат:

 1. Измерете температурата в продължение на няколко дни веднага след събуждане, без да ставате от леглото, тоест в сутрешните часове и по едно и също време.
 2. В ректума се вкарва термометър на дълбочина около два сантиметра. След пет до седем минути се отстранява и индикаторите се записват..

Базалната температура се повишава постепенно. В началото на цикъла той е в нормалните граници (36,6 градуса), а до овулацията вече е около 37 градуса. Ако оплождането не се случи, то то намалява. В началото на бременността тя се задържа на около 37 градуса. Важно е да запомните, че базалната температура се влияе не само от планираната бременност, но и от други процеси, протичащи в тялото на индивида. Ето защо е по-добре да не отлагате посещението при лекар. Има и други много необичайни методи за определяне на ранна бременност:

 1. Тълкуване на сънища - ако сънувате резервоари, риби, кученца или котенца, тогава, според книгите за сънища, това е за бременност.
 2. Използване на натриев бикарбонат или обикновена сода за хляб. Съберете урината в сух и чист съд и добавете към нея около пет грама сода. Ако настъпи бременност, натриевият бикарбонат ще се утаи. Това явление е свързано с промяна в киселинността на урината по време на зачеването.
 3. Използване на йоден разтвор. Йодът се накапва в съд с урина, ако се задържи на повърхността, значи бременността е започнала.
 4. Чрез пулс - проверете го в областта на пъпа, или по-скоро два сантиметра по-долу. В тази област се нанасят пръстите на дясната ръка. С настъпването на бременността се усеща треперене поради активирането на кръвообращението на това място.

Въпреки факта, че подобни методи изглеждат наивни, те продължават да бъдат популярни сред жените..

Първоначални симптоми

Жената усеща първите признаци на ранна бременност след 7-10 дни от началото на овулацията. Симптомите на бременността не могат да бъдат открити по-рано от седмица. Разграничават се следните основни характеристики:

 • Болка в долната част на корема и в лумбалната област - появата на такива симптоми се причинява от прекомерно физическо натоварване или патологични състояния, например цистит, пиелонефрит или заплаха от спонтанен аборт.
 • Увеличаване на гърдите в началото на бременността - подготовката за кърмене е в ход. Става грубо и болезнено. Един от ясните признаци за настъпване на бременността е отделянето от зърната на коластрата или жълтеникава биофлуид.
 • Липса на менструация - често женският пол свързва това явление с началото на бременността. Причината обаче е друга, например хормонален дисбаланс поради болест или стрес..
 • Резки промени в настроението - това е свързано с хормонални промени.
 • Чувството за гадене по време на ранна бременност сутрин също не се счита за надеждно. Гадене и повръщане след нощен сън са в случай на проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб или отравяне. По време на бременност токсикозата в ранните етапи най-често нарушава непосредствено след сън, но гаденето може да се появи и през деня. Това се дължи на рязко намаляване на кръвната захар.
 • Умора и сънливост - в резултат на промени, които се случват бързо в тялото, метаболитните процеси се ускоряват. Има чувството, че постоянно искаш да спиш. Провокатор на това състояние е прогестеронът, който има седативен ефект..
 • Базалната температура в началото на бременността се поддържа около 37 градуса.
 • Чести позиви за уриниране - те се провокират от хормона hCG. Благодарение на него кръвоснабдяването в тазовите органи се увеличава и жената усеща преливане на пикочния мехур, въпреки факта, че той не е напълнен.
 • Повишена чувствителност към различни миризми, промяна във вкусовите предпочитания - в устата се появява метален вкус, има нужда от необичайни комбинации от продукти.
 • Имплантационно кървене - след около шест до дванадесет дни от оплождането може да има лек нюанс на кървене. Това явление не се среща при всички жени..

Какви симптоми все още се откриват?

Има и някои важни признаци на ранна бременност. Сред тях са:

 1. Запек и диария - повишеният синтез на хормонални вещества има релаксиращ ефект върху работата на червата. В резултат на това неговата активност намалява, което допринася за появата на запек, метеоризъм, а в някои случаи и диария. Жените, които преди това са родили през първите седмици, могат да бъдат притеснени от хемороиди.
 2. Безсъние - дори след добра почивка се чувствате отпаднали и уморени.
 3. Непоносимост към миризми - и дори по-рано любимите хора са отвратителни.
 4. Подуване - производството на прогестерон допринася за задържане на сол и течности, така че има леко подуване на горните крайници.
 5. Изтръпване в матката - те изчезват сами две седмици след появата на "интересното" положение.
 6. Главоболие, мигрена - притеснен за жена поради значително повишаване на хормоналните вещества.
 7. Появата на акне - както в предишния случай, обривите по дермата са свързани с промяна в хормоналните нива.

Някои жени няма да проявят нито един от горните признаци, докато други се притесняват от запек, често уриниране, токсикоза и т.н. през цялата бременност. За да се уверите напълно в началото на бременността, трябва да бъдете тествани.

Ранно вагинално отделяне

В допълнение към често срещаните знаци, показващи „интересна“ ситуация, има и няколко косвени. Едно от тях е бялото течение в началото на бременността. Разбира се, подобно явление може да е симптом на патология, но ако е придружено от други очевидни признаци, тогава съмненията се разсейват. Белезникав вагинален секрет се появява два или три дни преди очаквания период. Това се дължи на факта, че след зачеването има активно производство на прогестерон. Това хормонално вещество участва в удебеляването на лигавицата, чиято цел е да предпази плацентата от нашествието на микроби. През първия триместър такова отделяне се счита за нормално. След откриването на следните признаци обаче трябва да се свържете със здравното заведение:

 • влагалищното отделяне е станало зеленикаво или червено;
 • придружени от болка и влошаване на общото състояние;
 • различна консистенция;
 • придобиха специфична миризма;
 • в големи количества (дневен прием около пет грама).

Ежедневните хигиенни подложки се използват за контрол на отделянето..

В допълнение към бялото течение, в ранните етапи на бременността се увеличава и количеството на секретираната прозрачна вагинална слуз. Съдържа микроорганизми, гъбички, открити в женските полови органи, както и мъртви клетки, които са били отхвърлени от маточните канали..

Някои бъдещи майки имат състояние, наречено вагинална кандидоза, по-известно като млечница. Най-често това заболяване атакува в ранните етапи, тоест когато имунната система е отслабена. В този случай се наблюдават бели обилни (сирене) отделяния, парене и сърбеж в гениталиите. Кандидозата е опасност за бъдещото бебе, така че жената задължително трябва да посети лекар и да премине курс на терапия.

Вечерна токсикоза

Токсикозата е необичайно състояние, което се проявява при бременни жени по различно време и се проявява:

 • влошаване на общото благосъстояние;
 • бледност на дермата;
 • гадене и повръщане;
 • слабост.

Наблюдава се най-често в началото на периода и е свързано с трансформациите, протичащи в тялото. Появата на вечерна токсикоза по време на ранна бременност е свързана с емоционално и физическо изтощение за целия ден. Понастоящем е почти невъзможно да го предупредим. Следните фактори провокират това състояние:

 • инфекциозни или възпалителни процеси;
 • хормонални промени;
 • излишък на прогестерон;
 • късна или ранна бременност;
 • нервни и психични разстройства;
 • възрастта на бъдещата майка;
 • рязък отказ от зависимости (пушене, пиене на алкохолни напитки);
 • рязко изменение на климата;
 • неправилно хранене;
 • дълго пътешествие;
 • вълнение;
 • вътрешен стрес.

Трудно е дори за квалифициран лекар да определи надеждно причината за това явление. С течение на времето тялото свиква с факта, че вътре в него се развива живо същество и гаденето преминава. Както показва практиката, вечерното гадене най-често се придружава от следните явления:

 • бърза умора;
 • повишена сънливост;
 • мускулен спазъм;
 • дърпаща болка в лумбалната област;
 • изтощение;
 • проблеми с дермата;
 • алергични реакции.

Лекарите препоръчват да се храните правилно през този период, да не се страхувате от бременност и да водите здравословен начин на живот. Само ако спазвате тези прости правила, особено на ранен етап, можете да сведете до минимум дискомфорта, причинен от токсикозата.

Мигрена

Главоболието в началото на бременността е едно от най-честите оплаквания при посещение на женски лекар. Има следните причини, които са го причинили:

 1. Метаболитни и хормонални промени. Някои хормонални вещества, които се произвеждат на ранен етап в големи количества, допринасят за появата на спазъм, което води до болка в темпоралната област.
 2. Неправилно хранене и липса на адекватна почивка. Ако преди бременността жената може да се храни зле, да спи малко, то през този период тези фактори ще повлияят негативно на нейното благосъстояние и ще провокират главоболие.
 3. Стрес - по време на такава физиологична реакция се увеличава концентрацията на глюкокортикоиди в кръвта, които провокират болка във фронталната част на главата на бременна жена. Рязките промени в настроението, като стрес, влияят негативно на благосъстоянието.
 4. Обостряне на хроничните патологии - през първите седмици те често се чувстват.
 5. Възникнали инфекциозни заболявания като грип. Ако е възможно, избягвайте места, където има много хора. При първите признаци на неразположение се консултирайте с лекар.

Строго е забранено приемането на каквито и да е лекарства без препоръка на лекуващия лекар. Всички аналгетици влияят отрицателно върху развитието на бебето..

С правилното хранене, спазването на дневния режим и ежедневните разходки главоболието изчезва. Въпреки това, в случай на силен синдром на болка, който е придружен от задух, повръщане, припадък, конвулсии, е необходимо да се свържете със здравно заведение.

Защо дърпа стомаха в началото на бременността?

Това явление често е резултат от естествени промени, които се случват в женското тяло. Тоест той се настройва на бременността. Лекарите се отнасят до дърпащата болка в природата до първите симптоми на настъпването на бременността:

 1. Най-често се усеща по време на имплантиране на ембриона към маточната стена. Освен това по това време се наблюдават неразположение, слабост и подуване на млечните жлези..
 2. Повишаване на притока на кръв в матката възниква поради доставката на кислород и хранене до ембриона, в резултат на което се появява дърпаща болка в долната част на корема.
 3. Повишаването на концентрацията на прогестерон води до чувство на дискомфорт не само в корема, но и в долната част на гърба..
 4. Дискомфортът в долната част на корема също е свързан с увеличаване и изместване на матката.

Въпреки това, в някои случаи коремът се дърпа в началото на бременността по причини, които не са свързани с този процес. Между тях:

 1. Храносмилателни проблеми - метеоризъм, диария и запек са чести спътници на жените в позиция. Те провокират дискомфорт. Когато червата се възстановят, всички симптоми изчезват.
 2. Апендицит - характеризира се с гадене, повръщане, главоболие, треска, болка в дясната част на корема.
 3. Инфекциозни заболявания на пикочно-половата система и бъбреците - най-честата патология е циститът. В допълнение към дърпащата болка в корема, има повишаване на температурата, болезнено и често уриниране, протеинът се появява в кръвта и урината.

Лекарите препоръчват на жените в положение, с някакво заболяване, да се свържат с предродилна клиника, за да разберат причината и да вземат необходимите мерки своевременно..

Ранно откриване на бременността

Ранно откриване на бременност: основни методи

Определянето на ранна бременност е доста трудна задача, ако диагностиката се извършва у дома. Какви са методите за диагностика на краткотрайна бременност?

Вкъщи

1. Тестове за бременност. Всички съвременни жени, които са сексуално активни, вероятно са запознати с тях. Те надеждно показват наличието или отсъствието на бременност от първия ден на пропуснатите менструации. За много жени обаче е много важно да се определи бременността на ранен етап, дори преди вероятното забавяне на менструацията. Могат ли да се използват тестове по-рано, отколкото препоръчват производителите??

Да, много жени знаят за това и започват да купуват тест ленти в рамките на 10 дни след овулацията и вероятното зачеване. Трябва да знаете, че 10-11 дни след зачеването само тестове с висока чувствителност (не повече от 25 mUI) могат да покажат надежден резултат. Затова внимателно обмислете избора на производителя. Но не винаги, дори и при много висока чувствителност, тестовете показват краткосрочна бременност и тук въпросът е по-скоро дори не като тест, а във факта, че зачеването може да се случи не в деня на овулацията, а 2 дни по-късно. И имплантирането на яйцеклетка в стената на матката (денят, от който започва да се произвежда хормонът на hCG, на който тестовете реагират) може да се случи на 5-ия ден от зачеването и на 10-ия ден. В първия случай е възможно ранното откриване на бременност, но във втория не е възможно. Има няколко вида тестове (лентови, мастилено-струйни, таблетни, електронни) - цените за тях са различни, най-евтините са лентовите ленти, но те са не по-малко надеждни от останалите изброени, ако се извършват при стриктно спазване на инструкциите.

Грешни резултати могат да се получат в ранните етапи на бременността, ако не се взема сутрешна урина за диагностика (сутрин най-високата концентрация на hCG) или при оценка на резултата по-рано или по-късно от препоръчания период. Ако се съмнявате в правилността на резултата, по-добре е да повторите теста след няколко дни..

Положителният тест е много рядко погрешен, само в случаите, когато жената има сериозни заболявания, например рак или ако жената приема лекарства, съдържащи хормон на бременността.

Тестът може да бъде отрицателен в началото на бременността и при извънматочна бременност. Ако закъснението е дълго и резултатите са отрицателни, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар.

Съмнителни резултати (слаба втора ивица) са по-чести при определяне на ранна бременност. Понякога обаче такава реакция възниква поради тест с лошо качество, поради твърде дълъг анализ на резултата. Често слабата втора ивица е само плод на въображението на жена, която е страстна да стане майка..

2. Базална температура. Първоначално този метод се използва за определяне на овулацията, но има жени, които, използвайки показанията на термометър, се опитват да разберат дали са в позиция. Това се прави по следния начин. Сутрин, веднага след събуждане, без да правите излишни движения и още повече, без да ставате от леглото, е необходимо да измерите температурата в ануса с обикновен живачен термометър или електронен - ​​тъй като е по-удобен за всеки. Ако се използва живачен термометър, тогава измерването ще отнеме 5 минути, ако електронен термометър, тогава много по-малко. Много е важно да не пиете лекарства предния ден (освен ако няма голяма нужда), да не пиете алкохолни напитки и да не правите секс. Освен това измерването ще бъде точно само ако поне 3 часа преди жената е била в спокойно легнало състояние и не е станала. По този начин е възможно да се определи бременността на ранен етап - ако температурата е над 37 градуса, най-вероятно е зачеването. Но температура от 36,9 градуса също не може да се счита за 100% отрицателна, по принцип, както и за 100% положителна при 37 градуса.

Медицински преглед

1. Гинекологичен преглед. Основните признаци, които гинекологът взема предвид: големината на матката, напрежението, подуването на млечните жлези, цианозата на влагалището и шийката на матката (определя се чрез преглед с огледала). Но само според резултатите от изследването лекарите не поставят бременността на много ранен етап, тъй като само от 5-6 акушерски седмици матката започва бавно да се увеличава по размер.

2. Ултразвуково изследване. Оплодено яйце може да се намери и в матката на 5-6 акушерска седмица (акушерският период се счита с 2 седмици по-дълъг от реалния - ембрионален). Тоест, приблизително 1-2 седмици след началото на пропуснатия период, лекарят ще може да види бебето ви на монитора, което все още е с размер няколко милиметра. Въпреки това, за да се определи ранната бременност, ултразвукът не винаги се използва. Само ако гинекологът има съмнения относно местоположението на яйцеклетката (извънматочна бременност) или относно развитието на яйцеклетката (замразена бременност). В други случаи се предлага да се направи кръвен тест за hCG, а първият ултразвук обикновено се извършва в края на първия триместър, за период от 12-14 седмици.

3. Кръвен тест за hCG. Да, да, определя се същият хормон, както при теста за бременност. Само клиничният кръвен тест помага да се открие бременност много по-рано от домашния тест, почти веднага след имплантирането на яйцеклетката. Тоест 10 дни след овулацията (вероятно зачеване) вече можете да отидете да дарите кръв. Използвайки същия анализ, разглеждайки тенденциите на растеж на hCG (той трябва да се удвоява на всеки 36-48 часа), лекарят може да проследи колко добре протича бременността, независимо дали е замръзнал в развитие. Ако показанията са твърде ниски, лекарят може да подозира заплаха от прекъсване или извънматочна. За съжаление този анализ все още не е наличен във всички клинични лаборатории..

Изброихме основните начини за откриване на ранна бременност. Трябва също да знаете, че хормоналните промени в тялото могат да причинят различни необичайни усещания и състояния: температурата може да се повиши (не само базалната, но и телесната температура), да се появи токсикоза, да се появи безпричинна умора и безсъние, да се променят вкусовите предпочитания и т.н. Всичко е индивидуално..

Вслушайте се внимателно в сигналите, които тялото ви подава, и няма да пропуснете началото на толкова значим период от живота си.

Как можете да определите ранната бременност у дома??

По време на планирането и по време на бременността всяко момиче се грижи за себе си по-внимателно от обикновено. Искам да видя дългоочаквания резултат почти веднага. И тогава тя се интересува и намира начини: как да се определи ранната бременност у дома.

Много различни методи могат да бъдат намерени днес. Някои се използват от древни времена, други са модерни. Трябва да знаете някои общи симптоми на началото на оплождането, следователно трябва да проучите тялото си.

Възможно ли е да се определи бременността преди закъснението на менструацията?

Бременността се проявява със специални признаци през първите дни след зачеването:

 • сънливост;
 • гадене;
 • раздразнителност.

Как да ги идентифицирате е описано по-долу. След идентифициране на подобни симптоми, това не означава сто процента, че е настъпило зачеването. Често едно момиче си представя много признаци за себе си. Следните методи могат да помогнат за укротяване на любопитството и нетърпението и за идентифициране на бременността, преди периодът ви да е закъснял..

Но има вероятност тези домашни методи за изследване да ви дадат грешен отговор. Препоръчително е да се използва всеки от тях почти веднага след зачеването..

Следва прикрепването на плода към матката. Тогава народните и традиционните методи ще покажат резултата. Ако нито един от методите не даде положителен отговор, жената не трябва да се отчайва. Както знаете, всеки организъм е уникален. Излизането от тръбите и фиксирането на яйцеклетката отнема няколко дни, за други този процес може да отнеме седмица. Не бързайте да се разстройвате, но опитайте отново малко по-късно..

Колко дни след зачеването е възможно да се определи?

Носенето на дете под сърцето е вълшебен период от живота на всяко момиче, пълен с открития. Мнозина без дъх очакват момента, в който могат да осъзнаят основната си цел на земята. И, разбира се, момичето започва да изучава всички начини как да провери ранната бременност у дома..

Естествено, съвременните аптечни тестове показват знак плюс с почти сто процента точност. Те реагират на hCG, който нараства стабилно до три месеца на бременността. В първите дни след зачеването този хормон ви позволява да определите бременността.

Няколко дни след зачеването те се опитват да определят бременността. Трябва да се определи денят на овулацията: той се изчислява независимо или с помощта на специален тест. Ако се разкрият 2 ярки ивици, което означава - след ден-два ще има овулация. Това е най-подходящият ден за зачеване. По правило през този период жените имат обилно прозрачно отделяне, болки в страни, понякога дори гадене. Общоприето е, че моментът X пада на 5-7-ия ден след последната менструация. Отново, всеки организъм е уникален. Оплождането може да дойде навреме, веднага след менструацията.

У дома е доста лесно да се определи бременността преди зачеването. Всяка жена трябва да учи и да познава тялото си, да може да разчита сигнала. В крайна сметка много признаци й дават представа какво се случва в тялото й в момента..

Сега да се заемем с овулацията. Предполага се, че зачеването се е случило на този ден. И сега една жена трябва да бъде търпелива. В крайна сметка, както е написано по-горе, фиксирането на яйцеклетката се извършва по различни начини. След като този процес приключи, hCG се повишава. Именно този хормон стартира нови процеси, започва да подготвя тялото за предстоящите, трудни, девет месеца.

Въоръжена със знания и научни факти, момичето вече разбира колко дни след зачеването или лошо защитения полов акт си струва да се опита да определи бременността. Обикновените хора са измислили доста методи, които отговарят на вълнуващ въпрос по-бързо от закупения тест. Как да се опитате да определите бременността, започвайки от първата седмица след зачеването, е описано по-долу..

Първите признаци на бременност

Как да проверите рано у дома?

Възможно е да се провери ранната бременност, както следва:

 • уголемен корем;
 • базална температура;
 • чрез секрети;
 • с добавяне на йод или сода към урината.

На корема

Разбира се, коремът по-късно придобива „бременна“ форма. Независимо от това, бъдещата майка забелязва, че дънките не са закопчани. И тогава има несъответствие, как да се определи бременността по корема преди закъснението в ранните етапи, ако изобщо не се вижда. Това стартира процесите, които придружават жената през цялата бременност..

През първите 4-6 седмици матката леко се променя и тя е напълно незабележима. Неговите параметри са сравними с кокоше яйце до края на първия месец. По време на бременността особено се увеличава притока на кръв в тялото и матката. Стените на стомаха се пълнят с кръв, в резултат на леко подуване на лигавицата. Тези процеси водят до повишено производство на газ, запек. Съответно, обемът на корема се увеличава.

По базална температура

Преди закъснението на менструацията бременността се определя по друг научно обоснован метод. Тя се основава на измерване на базалната температура няколко дни подред преди менструация. Два до три дни преди менструация телесните градуси са малко над нормата, показателят е надценен средно с една степен, това се дължи на прилив на кръв, освобождаване на яйцеклетка от тялото.

Трябва да се подготвите предварително и да разберете всички нюанси как да определите бременността преди забавянето на базалната температура. Няма да отнеме нито един ден.

 1. Трябва да поставите термометър на нощното шкафче.
 2. Всяка сутрин, като се правят минимални движения, температурата се задава.
 3. Базалният се измерва ректално (най-точните данни) или орално.
 4. Всеки ден трябва да се записва.
 5. Необходимо е да се измери след закъснението.

Ако температурата е същата, по-висока от обичайната, менструацията не настъпва, тогава жената скоро ще стане майка!

Чрез освобождаване от отговорност

Следващият метод за определяне на ранна бременност ще доближи момичето до точния отговор. Оплодената яйцеклетка се придържа към стените на матката, те се поглъщат. Както всички процеси, и този е свързан с хемодинамиката. Тогава най-вероятно ще се наблюдава освобождаване от отговорност:

 • кафеникаво;
 • розово.

Не се страхувайте: това е норма. След, след около седмица, ще има жълтеникав и прозрачен вид. Това е и норма за периода 3-4 седмици и дори до самото раждане. Ако жената е сигурна, че е настъпило оплождане и отделянето е болезнено, кафяво или червено, обилно, за разлика от менструацията, трябва незабавно да се консултирате с лекар или линейка.

Жена, която иска да има деца, може да прочете всеки сигнал, който тялото й дава. Важно е да запомните, че много овулация се придружава от обилни, непременно прозрачни секрети. Това се случва поради излюпването на яйцето и пътуването му през коремната кухина. Но ако през благоприятните дни на зачеването, отделянето е бяло, сирене, това е тревожен и опасен сигнал. Това означава, че има гъбично заболяване, протичат възпалителни процеси. Трябва незабавно да си уговорите среща с гинеколога.

С йод

С използването на това решение са измислени повече от едно средство за отговор на въпроса: как да се определи бременността в ранните етапи. Резултатът ще бъде верен, когато са изпълнени всички условия. Нека разгледаме по-отблизо как едно момиче може да определи дългоочакваната ранна бременност у дома с йод.

 1. Трябва да пикаеш върху лист хартия, след което да пуснеш няколко капки йоден разтвор.
 2. Проверката се извършва със сутрешното събиране на течни тестове, на гладно.
 3. Ако момичето е бременно, тогава листът ще стане розов, ако не, ще стане кафяв или син.

Успешното оплождане може да се определи с йод по друг метод..

 1. Пикайте във всеки съд, капнете там йоден разтвор.
 2. Ако капчицата запази формата си, потъне, а след това се изкачи, има голяма вероятност да е настъпило оплождането на яйцето.

Но е важно да се измислите, така че плавно да потъне в течността, тогава определено ще се разпадне. Жените са се научили да откриват бременност с йод у дома за много дълго време. До 2 месеца от бременността, този метод ще помогне да се определи наличието на бременност в ранните етапи..

Газирани напитки

Дългоочакваната бременност преди забавянето на менструацията може да се определи със сода. От незапомнени времена жените знаят как да проверяват бременността у дома с помощта на сода бикарбонат и успешно използват този метод. Само сега практически няма научно обоснование за това.

 1. Ще ви трябва чист, стерилен съд, сутрешна урина, лъжица сода.
 2. Потопете лъжица сода в чаша с анализи, наблюдавайте реакцията.
 3. Ако тя изсъска, резултатът е отрицателен..
 4. Нищо не се случва, содата просто се утаява - отговорът е да.

Как урината със сода помага да се определи ранната бременност у дома, защо възниква такова взаимодействие? В урината от цялото тяло навлизат вредни отпадъци. През деня киселинността на урината се увеличава поради факта, че тя се яде. Поради това е по-добре да го правите сутрин, когато киселинността е минимална. Това обаче се влияе от други фактори:

 • болест;
 • Начин на живот;
 • продължителността на последния сън;
 • хигиена;
 • обем консумирана вода.

Как да разберете гестационната възраст у дома?

Тези, които активно планират бъдещата си бременност, трябва да проучат тялото си, симптомите и телесните сигнали много подробно и да знаят кои лекарства са категорично противопоказани. Ето защо си струва да се проучи подробно процеса на появата на яйцеклетката и по-нататъшното й движение през тялото и колко бременност може да се определи след зачеването.

Този процес се повтаря за всяка здрава жена всеки месец:

 1. Всичко започва с ПМС.
 2. Излязло е старо яйце и започва узряването на ново.
 3. Процесът е завършен, следващата й стъпка е овулацията..
 4. Процесът се задейства от специален хормон - лутеинизиращ. Най-високото му съдържание в урината пада няколко дни преди готовността за оплождане. Той е този, който влиза в реагента с тестове, за да идентифицира благоприятни моменти за зачеване.
 5. Има връх: това е определен ден. Оплождането може да настъпи няколко дни преди и след ден x.
 6. Освен това фоликулът се превръща в жълто тяло, започва да отделя хормон, който подготвя матката за приемането на плода.
 7. Когато не се случи оплождане и имплантиране на яйцеклетката, започва ексфолирането на ендометриума на матката - менструация.

След като научи всичко това, момичето разбира как да определи гестационната възраст у дома. Важно: менструацията се счита за приключена, когато няма и следа от отделяне. Жената може да открие и у дома почти точния срок на бременността..

Сега трябва да разберете колко дни можете да определите бременността след овулацията. Овулацията се случва в средата на менструалния цикъл. Менструалният цикъл е 28 дни, след което 14-ият ден от началото на последната менструация става благоприятен. От него можете да започнете да броите. Зачеването ще се осъществи на върха. Върхът продължава един ден. Настъпило е оплождане, сега как да се определи бременността в първите дни след зачеването.

Радостта понякога се предлага в двойни и тройни размери. Има начини за идентифициране на многоплодна бременност в ранните етапи.

 1. Трябва да се уверите в близки роднини дали има генетична вероятност да имате близнаци. Това често се предава по наследство..
 2. Сигурен признак на близнаци е гаденето от първия ден на зачеването. Това заболяване може да заобиколи едносричната бременност, но близнаците и тризнаците не могат. И продължава почти 4 месеца.
 3. Плюс голямо наддаване на тегло, сънливост и изключителна раздразнителност.

Аптечният тест за бременност може да покаже две ярки, ясни ивици дори преди закъснението. След всички изчисления и водене на тези записи, момичето знае точно колко дни ще са необходими за определяне на бременността след зачеването..

Полезно видео

Определянето на ранна бременност не е лесно. Това видео е за тези, които искат да знаят за първите признаци на бременност възможно най-рано: