Първият месец след раждането често се нарича десети месец от бременността, като по този начин се подчертава значението му за тялото на жената. Всъщност първият месец след раждането е само част от следродилния период, чиято продължителност е първите 6-8 седмици след раждането. Следродилният период започва от момента на раждането на плацентата и продължава до края на инволюцията (т.е. обратното развитие) на всички органи и тъкани на тялото на жената, претърпели промени по време на бременността. В същия период се осъществява формирането на функцията на млечните жлези, както и формирането на чувство за майчинство и свързаните с това фундаментални промени в психологията на жените..
Какво се случва в тялото

В следродилния период нормалният тонус на мозъчната кора и подкорковите центрове се възстановява. Бременните хормони се отстраняват от тялото и постепенно функцията на ендокринната система се нормализира. Сърцето заема нормалното си положение, работата му е улеснена, тъй като обемът на кръвта намалява. Бъбреците работят активно, количеството урина в първите дни след раждането обикновено се увеличава.
Промените са най-значими от страна на репродуктивната система. Матката се свива и намалява ежедневно по размер, през периода след раждането теглото й намалява от 1000 g на 50 г. Такова значително и бързо свиване се дължи на няколко механизма. Първо, свиването на маточния мускул, както постоянен тоник, така и под формата на контракции след раждането. В този случай стените на матката се удебеляват, тя придобива сферична форма. На второ място, свиващата се мускулатура компресира стените на кръвоносните и лимфните съдове, много от тях се срутват, което води до намаляване на храненето на мускулните елементи и съединителната тъкан и в резултат хипертрофията на мускулната тъкан, която възниква по време на бременност, изчезва. Тези процеси се наричат ​​инволюция на матката и се изразяват най-точно чрез височината на изправяне на нейното дъно. В края на първия ден очното дъно на матката е на нивото на пъпа, след това ежедневно спада с около 1 см. На 5-ия ден вече е в средата на разстоянието между утробата и пъпа, до края на 10-ия ден - зад утробата. В края на 6-8-та седмица след раждането размерът на матката съответства на размера на небременната матка.
Заедно с намаляване на размера на матката се формира шийката на матката. Образуването на фаринкса се дължи на свиването на кръговите мускули, заобикалящи вътрешния отвор на цервикалния канал. Веднага след раждането диаметърът на вътрешния фаринкс е 10-12 см, той напълно ще се затвори до края на 10-ия ден, а до края на 3-тата седмица външният фаринкс на матката също ще се затвори, като същевременно придобие форма на цепка.
Вътрешната стена на матката след отделяне на плацентата представлява обширна повърхност на раната, върху нея има остатъци от жлези, от които впоследствие се възстановява епителната обвивка на матката - ендометриума. В процеса на заздравяване на вътрешната повърхност на матката се появява отделяне след раждането - лохии, което е тайна на раната. Характерът им се променя по време на следродилния период: в първите дни на лохиите те имат кървав характер; от 4-ия ден цветът им се променя до червеникаво-кафяв; до 10-ия ден те стават леки, течни, без примес на кръв. Общият брой на лохиите през първите 8 дни от следродилния период достига 500-1400 g, от 3-та седмица броят им намалява значително и на 5-6 седмици те напълно спират. Лохиите имат особена гнила миризма, която постепенно намалява. При забавена инволюция на матката секрецията на лохии се забавя, примесът на кръв продължава по-дълго. Понякога има частично задържане на секрети в маточната кухина.
В първите дни след раждането подвижността на матката се увеличава, което се обяснява с разтягане и недостатъчен тонус на нейния лигаментен апарат. Матката лесно се измества отстрани, особено когато пикочният мехур и ректума преливат. Маточният свързващ апарат придобива обичайния тонус до 4-та седмица след раждането. С инволюцията на матката фалопиевите тръби също се връщат в нормалното си положение, подуването им изчезва. Яйчниците също претърпяват значителни промени. Регресията на жълтото тяло, образувана в самото начало на бременността, приключва и започва узряването на фоликулите. При повечето жени, които не кърмят, менструацията настъпва на 6 - 8 седмици след раждането, по-често идва без освобождаване на яйцеклетка от яйчника. Овулацията и бременността обаче могат да настъпят през първите месеци след раждането. При кърмещи жени началото на първата менструация след раждането може да се забави с много месеци..
Тонусът на мускулите на тазовото дъно постепенно се възстановява. Тонусът на вагиналните стени се възстановява, обемът му намалява и подпухналостта изчезва. Ожулванията, пукнатините, сълзите, възникнали по време на раждането, зарастват. Коремната стена постепенно се укрепва, главно поради мускулното съкращение. Стриите по кожата са все още лилави, те ще изсветлят до края на първата година след раждането.
За разлика от повечето органи, които се подлагат на обратно развитие след раждането, млечните жлези, напротив, достигат своя разцвет. Още по време на бременността в тях започва да се отделя гъста жълтеникава течност, съдържаща протеини, мазнини, епителни клетки от жлезистите везикули и млечните канали. Това е коластра, с която бебето ще се храни през първите няколко дни след раждането. Той е богат на протеини, витамини, ензими и защитни антитела, но е с по-ниско съдържание на въглехидрати от млякото. На 2-3-ия ден след раждането млечните жлези стават груби, стават болезнени, под въздействието на лактогенния хормон на хипофизната жлеза започва секрецията на преходно мляко. Процесът на образуване на мляко зависи до голяма степен от рефлекторните влияния, свързани с акта на сучене. От втората до третата седмица след раждането преходното мляко се превръща в „зряло“, което представлява емулсия на най-малките капчици мазнини в серума. Съставът му е следният: вода 87%, протеини 1,5%, мазнини 4%, въглехидрати (млечна захар) около 7%, соли, витамини, ензими, антитела. Този състав може да варира в зависимост от естеството на диетата и режима на майката..
Усещам

Непосредствено след раждането почти всички новосъздадени майки отбелязват силна умора и сънливост. И вече от втория ден, с нормалния ход на следродилния период, една жена се чувства добре. Телесната температура обикновено е нормална. В ранните дни са възможни болки във външната генитална област и перинеума, дори при липса на руптури. Това се дължи на тежко разтягане на тъканите по време на раждането. Обикновено болката не е много интензивна и изчезва след няколко дни, в случай че е имало разкъсвания или порязване в перинеума, до 7-10 дни. Ако е извършено цезарово сечение, тогава има болка в областта на следоперативните конци.
Периодично се появяват контракции на матката, които се чувстват като слаби контракции. След многократни раждания матката се свива по-болезнено, отколкото след първата. Контракциите се засилват по време на кърмене, това се дължи на факта, че когато се стимулира зърното, нивото на вещество в кръвта, което допринася за свиването на матката - окситоцин.
На първия ден след раждането жената не изпитва желание за уриниране. Това се дължи на намаляване на тонуса на коремната стена, оток на шийката на пикочния мехур в резултат на компресията му от главата на плода. Определена роля играе психологическият блок в хоризонталното положение на жената, както и неприятните усещания за парене, когато урината попадне в зоната на сълзи и пукнатини. За да стимулирате работата на пикочния мехур, трябва да се движите повече, понякога звукът на изливаща се от чешмата вода помага. Ако уринирането не се случи в рамките на 8 часа, е необходимо да се изпразни пикочния мехур с помощта на катетър.
В първите дни след раждането жената може да има запек. Тяхната причина най-често е отпускането на коремната стена, ограничаване на двигателната активност, неподходящо хранене и страх от отделянето на конците върху перинеума. Няма причина да се притеснявате за шевовете. Просто трябва да се движите повече и да коригирате диетата..
От втория или третия ден след раждането се наблюдава рязко увеличаване на количеството мляко в гърдите. В този случай млечните жлези се уголемяват, втвърдяват се, стават болезнени и понякога се повишава телесната температура. Понякога болката се дава в аксиларната област, където се усещат възли e - подути рудиментарни лобули на млечните жлези. За да се избегне силно вливане, се препоръчва от третия ден след раждането да се ограничи приемът на течности до 800 ml на ден и да се опитате да хранете бебето по-често. В рамките на 1-2 дни, при правилно приложение и режим на хранене, набъбването постепенно изчезва.
Психология на следродилния период

Кой може да бъде по-щастлив от жена, която ражда, кърми и целува бебето си? Защо толкова често виждаме сълзи на отчаяние по лицата на млади майки, които чакат бебето си толкова дълго? Защо са депресирани, раздразнителни и изнемощяли? Нека се опитаме да го разберем. По време на бременността нивото на женските полови хормони достига своите максимални стойности през целия живот на жената. Веднага след раждането на плацентата нивото на тези вещества значително намалява. Спад в хормоните в кръвта на жената се отбелязва всеки път преди началото на менструацията, "благодарение" на това много жени ежемесечно имат мини-депресия под формата на така познатия предменструален синдром (ПМС). И сега умножаваме ПМС десетократно (за сравнение, точно толкова пада нивото на хормоните след раждането) и получаваме „следродилния блус“ - психологическото състояние на новосформираната майка. Не е изненадващо, че 70% от жените след раждането отбелязват раздразнителност, чувство за нереалност на случващото се, опустошение, неумолима тревожност по някаква причина, нарушения на съня. Тези явления се появяват на третия или четвъртия ден след раждането и достигат апогея си на четвъртия или петия ден и изчезват без никаква медицинска намеса за две седмици. При 10% от жените тези явления се забавят и стават болезнени..
Следродилната депресия не може да бъде предотвратена. Най-важното е да запомните, че това скоро ще отмине. Най-лошият съвет, който може да се даде в тази ситуация, е съветът „да се дърпате заедно“. Няма нужда да се борите със себе си и още повече да се обвинявате, че сте лоша майка. Вашето тяло е свършило огромна работа, вие сте физически и психически изтощени и имате пълното право на почивка. Не са необходими родителски дела! Оставете бебето да спи на балкона и оставете мивката да прелива от съдове, използвайте всяка допълнителна минута за сън. Приемете каквато и да е помощ от близки, не обръщайте внимание на факта, че те правят нещо различно от това, което сте чели в реномирано списание или книга. Всичко постепенно ще се подобри. Не пропускайте да отделите малко време, за да се подредите, поговорете със съпруга си по теми, които не са свързани с детето.
Ако симптомите на депресия продължават повече от два пъти, това може да е признак на заболяване, при което е по-добре да се потърси помощ от специалист. Признаците, че депресията излиза извън контрол, включват:
- остро чувство на страх, страх от следващия ден;
- апатия, отказ от ядене, желание за пълна самота;
- постоянна враждебност към новороденото;
- безсъние, повтарящи се кошмари;
- постоянно чувство за собствена малоценност, чувство за вина пред детето.
При такива тежки депресии може да се наложи медикаментозна терапия. А в леките случаи любовта е най-доброто лекарство. Любов към вашето бебе, в чиито очи се отразява целият свят за майката
Възможни отклонения от нормата

За съжаление, първият месец след раждането не винаги протича гладко. Може да има ситуации, когато е необходима помощта на лекар. Следете вашето благосъстояние, измервайте редовно телесната си температура, тъй като повишаването на температурата най-често е първият признак на усложнения в следродилния период. Всички усложнения от следродилния период могат да бъдат разделени на няколко групи:

1. Усложнения от матката.
Най-страшното усложнение през първите дни след раждането е следродилен кръвоизлив. Те започват веднага след раждането, не са придружени от никакви болезнени усещания и са много изобилни, поради което могат да представляват опасност за живота на жената. Причините за кървенето са различни наранявания по време на раждане, аномалии в отделянето на плацентата и мембраните и аномалии в свиването на матката. За лечение на кървене се използват различни хирургични интервенции, лекарства и донорски кръвни препарати. За да наблюдава една жена, тя е оставена в родилното през много опасните първите няколко часа след раждането. На следващия ден рискът от кървене намалява, но възникват други проблеми.
Субинволюция на матката - намаляване на скоростта на свиване на матката, поради забавяне на матката след отделяне след раждането. Болестта често се появява 5-7 дни след раждането, поради затваряне на цервикалния канал с кръвен съсирек или парче мембрани, както и огъване на матката поради отпускане на лигаментния апарат.
Инфекцията на съдържанието на матката може да доведе до възпалителен процес на маточната лигавица - ендометрит. Предразполагащи фактори за появата на ендометрит са трудно раждане, аномалии в отделянето на плацентата по време на раждане, инфекции на гениталния тракт, пренесени по време на бременност, нарушен имунитет, аборт. Симптомите на заболяването са: повишаване на телесната температура, неприятна миризма при лохии, болки в долната част на корема. За изясняване на диагнозата се извършва ултразвуково изследване и, ако е необходимо, операция, по време на която съдържанието се отстранява от маточната кухина (измиване или остъргване на матката). След операцията трябва да се предписват антибиотици.

2. Усложнения от гърдата.
Лактостаза - застой на мляко в млечната жлеза. В същото време гърдите се подуват и стават болезнени, появяват се огнища на уплътнения, възможно е краткосрочно повишаване на телесната температура. Сама по себе си лактостазата не е болест, изискваща само нежно изцеждане на гърдите, ограничаване на приема на течности и често хранене с болезнени гърди. Когато обаче се присъедини инфекция, тя се превръща в лактационен мастит, който изисква незабавна медицинска помощ, антибиотична терапия и понякога операция. Въпросът за възможността за кърмене с мастит се решава индивидуално, в зависимост от стадия на заболяването.
Друго усложнение на гърдата е появата на напукани зърна. Основната причина за появата им е неправилно закрепване на бебето към гърдата, когато бебето улавя само зърното, а не цялата ареола. Такъв припадък е много болезнен за майката - и това е основният сигнал за опасност. Храненето на бебето не трябва да боли. Консултантите по кърмене предоставят добри съвети и практическа помощ при лактостаза и напукани зърна. Лечението на пукнатини се състои в лечение на зърното с лечебни рани..
Хипогалактия - недостатъчно производство на мляко. За да увеличи количеството мляко, майката трябва да увеличи честотата на хранене, да не пропуска нощното хранене, да предлага на бебето и двете гърди в едно хранене, да пие повече, да се храни добре и да спи много.

3. Усложнения от тъканите на шийката на матката, влагалището и кожата.
Възпалените рани на тези тъкани се наричат ​​следродилни язви. Когато се прикрепи инфекция, тези рани се подуват, покриват се с гнойно покритие, ръбовете им са болезнени. За целите на лечението те се третират с различни антисептици, понякога се налага хирургично лечение.

4. Усложнения от венозната система.
Хемороидите (разширени вени на ректума) също причиняват болка. При прищипване те се увеличават, стават подути, напрегнати и болезнени. Задълбочената хигиена (душ след всяко посещение на тоалетната), поставяне на лед върху перинеума, помага за намаляване на болката. Някои лекарства могат да се използват според указанията на лекар..
Тромбофлебитът е венозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на венозната стена и венозна тромбоза. След раждането най-често се появява тромбофлебит на тазовите вени. Обикновено това заболяване се появява през третата седмица след раждането. По отношение на симптомите той много прилича на ендометрит, но изисква различно лечение. Хирурзите участват в лечението на усложнения от венозната система.
Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до генерализация на процеса - следродилен перитонит или сепсис. Ето защо, ако сте объркани относно състоянието си, не забравяйте да се консултирате с лекар..
Правила на поведение

През първата седмица след раждането, докато жената е в болница, тя се наблюдава ежедневно от лекар и акушерка. Те оценяват общото състояние на родилката, измерват пулса, кръвното налягане, телесната температура, определят състоянието на млечните жлези, инволюцията на матката и естеството на лохиите. В повечето случаи, след нормално раждане, можете да се справите без лекарства, само с много болезнени контракции е възможно да използвате анестетици. При усложнения от следродилния период лекарят ще предпише необходимото лечение. Жената след раждането се изписва на 5-6-ия ден след неусложнен труд.
Едно от най-важните правила, които трябва да спазва нова майка, е достатъчно сън. Общата му продължителност трябва да бъде поне 8-10 часа на ден. Това количество сън ще ви позволи да се възстановите след раждането и ще ви даде сили да се грижите за бебето си. Естествено е невъзможно да си осигурите дълъг сън през нощта, защото ще трябва многократно да хранете бебето, затова се опитайте да дадете всяка свободна минута и да спите през деня..
Станете от леглото след нормално раждане се иска в рамките на шест часа след раждането. Отначало станете нежно от леглото, като избягвате резки движения, в противен случай може да ви се завие свят. Още през първия ден след раждането можете да правите дихателни упражнения и да подпомагате свиването на матката със самомасаж. За да направите това, трябва да легнете по гръб, да отпуснете стомаха си възможно най-много, внимателно да почувствате дъното на матката (точно под пъпа) и внимателно да го погалите отстрани към центъра и нагоре. По-добре е да спите и лежите първите 2-3 дни след раждането (преди да пристигне млякото) по корем. Периодичното прилагане на бутилка с топла вода с лед в долната част на корема също помага за намаляване. За да се избегне хипотермия, нагревателната подложка трябва да се увие с памперс и да се държи не повече от 20 минути подред.
На втория ден след раждането можете да преминете към терапевтични упражнения. Правете леки упражнения за компресия и релаксация на тазовото дъно ежедневно и често. Това ще помогне да се отървете от неволното уриниране, ще насърчи заздравяването на конците в перинеума. За да тренирате коремните си мускули, редувайте издърпването и отвличането на краката си, сякаш въртите велосипед. Издишайте и изтеглете стомаха си, задържайки дъха си; след това се отпуснете Трябва да изпълнявате тези прости упражнения няколко пъти на всеки час, когато сте будни. Препоръчват се и на жени, които са имали цезарово сечение. От втората седмица разширете набора от упражнения, като добавите извивки, огъвания на торса, а до края на месеца и упражнения за коремна преса.
Много е важно внимателно да се спазват правилата за лична хигиена. Все още сте твърде слаби, за да се противопоставяте добре на околните микроби, затова се отървете от тях постоянно. Измиването със сапун, особено ако има шевове на перинеума, е необходимо след всяко посещение на тоалетната. Конците се третират допълнително със специални антисептици два пъти на ден. Трябва да се внимава уплътненията да бъдат чисти. За този период най-подходящи са специални подложки след раждането, в краен случай обикновени, но с памучна повърхност. В родилния дом не трябва да използвате подложки с горен слой от синтетичен материал. Независимо от пълнежа е необходимо да сменяте уплътнението на всеки 2-3 часа. Задължително е да се взимате душ 2 пъти на ден, след което да измивате млечната жлеза със сапун. Не е необходимо да измивате гърдите си след всяко хранене, просто оставете капка мляко върху зърното и го оставете да изсъхне на открито. Не можете да се къпете през първия месец след раждането. Бельото и спалното бельо трябва да са памучни. Сменяме бельото ежедневно, спалното бельо - поне веднъж на всеки три дни.
Столът трябва да бъде в рамките на първите три дни след раждането. Ако в перинеума има шевове, първата кухина предизвиква страх, че шевовете могат да се „разпаднат“. Този страх е напълно неоснователен, но по време на движение на червата можете да задържите зоната на шева със салфетка, което ще намали разтягането на тъканите и движенията на червата ще бъдат по-малко болезнени. За да улесните този процес, включете в диетата си сушени кайсии, сини сливи, изпийте чаша минерална вода без газ или кефир на гладно. Ако няма изпражнения на 4-ия ден, тогава трябва да използвате слабително или да поставите прочистваща клизма.
Храненето на кърмачка трябва да бъде висококалорично (2500-3000 ккал). През първите 2 дни след раждането храната трябва да бъде лесно смилаема. От 3-ия ден се предписва редовна диета с преобладаване на млечна киселина, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Пикантните, мазни, пушени храни, консерви, алкохол и потенциални алергени за детето трябва да бъдат изключени от диетата. Количеството протеин трябва да бъде около 100 g, главно поради протеини от животински произход, мазнини 85-90 g, от които една трета са растителни, въглехидрати - 300-400 g. Опитайте се да пиете мляко или кефир всеки ден (най-малко 0,5 l), има извара (50g) или сирене (20g), месо (200g), зеленчуци, плодове (500-700g всеки), хляб и растително масло. При установена лактация трябва допълнително да пиете 1,5-2 литра чиста вода на ден.
Сексуалната активност след раждането може да бъде възобновена след 6 седмици. По това време тялото на жената вече е напълно нормално. През същия период е необходимо да се подложите на медицински преглед в предродилна клиника или при Вашия лекар. Те ще ви претеглят, ще ви измерват кръвното налягане, ще ви направят тест за урина и ще изследват млечните ви жлези. Ще се направи вагинално изследване, за да се определи размерът и положението на матката, да се провери как шевовете са заздравели и да се вземе тампон от шийката на матката. Вашият лекар ще Ви посъветва относно контрацепцията.
За пълно възстановяване след раждането трябва да минат поне две години преди следващата бременност.

Следродилен период

Всяка бременна жена се подготвя за бебе и колкото по-близо е терминът, толкова по-силно е очакването. Но често бъдещата майка не знае нищо за това, което се случва в първите часове и дни след раждането на детето. Но следродилният период е специално време за жена, която сега се учи на практика да бъде майка, да кърми, да се грижи за бебето, да разбира майчинството.

Нека поговорим по-подробно за това, което се случва с тялото в следродилния период, за това какво представлява, какви явления могат да се очакват и за какво трябва да се подготви.

"Следродилният период е период от приблизително 6-8 седмици, който започва веднага след раждането на плацентата. През този период настъпва обратното развитие (инволюция) на всички промени, възникнали във връзка с бременността и раждането, докато се възстанови първоначалното състояние на тялото на жената..

В акушерството следродилния период условно се разделя на ранен и късен.

 • Ранният следродилен период продължава само 4 часа след края на раждането. По това време раждащата жена трябва да бъде внимателно наблюдавана, тъй като в първите часове след раждането най-вероятно се проявяват най-сериозните усложнения след раждането. Най-често се провежда под наблюдението на медицинския персонал на родилния дом.
 • Късният следродилен период започва 4 часа след раждането и завършва с пълно възстановяване на гениталиите, нервната, сърдечно-съдовата и други системи на женското тяло, както и промени в ендокринната система и млечните жлези, които осигуряват лактационна функция. В същото време настъпват психологически промени: жената трябва да разбере какво се е случило, да свикне с нови чувства и усещания.


Физиологични промени, които настъпват в организма след раждането


Ние изброяваме физиологичните промени, които задължително настъпват в тялото на жената след раждането и са свързани с края на бременността и началото на лактацията.

 • Матката се свива и се връща към първоначалния си размер, лигавицата й се възстановява. Напречният размер на матката непосредствено след раждането е 12-13 см, теглото е 1000 г. В края на 6-8 седмици след раждането размерът на матката съответства на нейния размер до началото на бременността, а теглото е 50-60 г.
 • Нараняванията на меките тъкани зарастват: пукнатини и разкъсвания. Пукнатините зарастват без следа и на местата на разкъсванията се образуват белези.
 • Отокът на външните полови органи, който се е образувал през последните седмици на бременността и по време на раждането, отшумява.
 • Връзките, които по време на бременност и раждане са носили големи натоварвания, губят своята еластичност. Загуба на подвижност на ставите и други костни стави, които също носят натоварвания по време на бременност и раждане.
 • Вътрешните органи, които са били изместени поради големия размер на матката (стомах, бели дробове, черва, пикочен мехур и др.) Заемат предишното си положение.
 • Постепенно всички органи, които са имали двойно натоварване по време на бременност (бъбреци, черен дроб, сърце, бели дробове и др.), Се връщат на работа в предишния си режим.
 • Настъпват промени в ендокринната система. Ендокринните жлези, които бяха разширени по време на бременност, постепенно намаляват до нормалното си състояние. Въпреки това, органите на ендокринната система продължават да работят активно, което осигурява лактация..
 • Млечните жлези се увеличават по размер. Сега те трябва да осигурят хранене за новороденото и да се научат да произвеждат мляко в съответствие с възрастовите нужди на растящото тяло на детето..


Сега нека обсъдим хода на следродилния период и характеристиките на следродилната грижа, базирани на знания за промените, които се случват в женското тяло..


Ходът на следродилния период и особености на следродилната грижа

 • За успешното свиване на матката е много важно да прикачите новороденото към гърдата в рамките на първия час след раждането и често (на всеки 2 часа през деня) и продължително хранене след това..
 • Смукането на гърдата от бебето стимулира производството на хормона окситоцин и следователно е много ефективно при свиване на матката. По време на хранене матката активно се свива, поради което жената може да изпитва болки, подобни на спазми в долната част на корема. В първите дни след раждането, за да свиете матката, трябва да поставите загряваща подложка с лед за 30 минути и по-често да лежите по корем.
 • Също така си струва да се използва превантивна билкова терапия, насочена към намаляване на матката, започвайки от 4-ия ден след раждането. За това можете да използвате билката от овчарска торбичка, коприва, бял равнец и брезови листа. Билките могат да се редуват (например овчарска торбичка за 3 дни, след това през седмица да се редуват коприва и бял равнец през ден, след това листа от бреза; или да се сменят всички билки на свой ред през ден) или да се смесват в равни пропорции.

1 супена лъжица билки се залива с чаша вряща вода и се настоява 30 минути, след което се филтрира. Готовият бульон се пие по ¼ чаша 4 пъти на ден.

 • Твърде силно въздействие върху матката и други коремни органи, които все още не са заели първоначалното си положение, може да доведе до промяна в положението на тези органи или да предизвика възпалителен процес. Поради това не се препоръчва да носите стегнати бинтове и да се занимавате с активни физически упражнения, насочени към стягане на коремната преса.
 • Поради свиването на матката през първата седмица след раждането от нея се отделят обилни следродилни отделяния - лохии. Когато се изправите или промените позицията на тялото, отделянето може да се усили. Това отделяне постепенно ще светне от кърваво до бледорозово и най-накрая ще изчезне 6 седмици след раждането. За да се поддържа чистота, както и да се ускори заздравяването на сълзи или наранявания на меките тъкани, е необходимо внимателно да се тоалетнат външните полови органи. През първата седмица след раждането, три пъти на ден, измиването с топла вода завършва чрез измиване на външните полови органи с отвара от дъбова кора.

4 супени лъжици дъбова кора в емайлирана купа се заливат с 500 мл вряща вода. Вари се 15 минути, като се добавя вряла вода. Свалете от огъня и оставете за още 15 минути, прецедете.

От втората седмица до изсветляването на отделянето можете да използвате отвара от лайка два пъти дневно за тези цели..

Залейте 2 супени лъжици лайка с 1 литър вряща вода, оставете за 20 минути, прецедете.

 • За сливането на тъканите е много важно шевовете да се изсушат след измиване и да се обработят с допълнителни лечебни средства. Препоръчително е да използвате бельо само от естествени тъкани и, ако е възможно, едни и същи подложки през целия следродилен период..

Започване на кърменето

Важно е да се установи пълноценно кърмене от първите дни. Процесите на нормална лактация допринасят за нормализирането на хормоналните нива в женското тяло, поради което следродилният възстановителен период също ще бъде по-успешен..

В първите дни след раждането не се препоръчва носенето на сутиен. През това време от гърдата се отделя само малко количество коластра, което е изключително полезно за бебето..

На 2-7 дни, в зависимост от естеството на хода на раждането, има прилив на мляко. Отсега нататък е удобно да използвате горнища или тениски за кърмене, за да поддържате гърдата. В някои случаи притокът на мляко може да бъде придружен от висока температура, болка и бучки в млечните жлези. В този случай е необходимо да се намали приема на течности. Трябва да прибягвате до изцеждане само когато се появят болезнени усещания в пълната гърда, 1-2 пъти на ден, и трябва да изцеждате гърдите само докато се появи усещане за облекчение. Млечната треска трае 1-3 дни.

От момента, в който се появи млякото, е важно бебето да се прилага достатъчно често на гърдата, това подобрява контрактилната активност на матката и допринася за развитието на лактацията.
Ако детето е с майката, трябва да се опитате да го приложите върху гърдите поне веднъж на всеки 2 часа. В случай на отделно жилище е необходимо да се установи редовно изпомпване на всеки 3 часа, с изключение на нощния интервал от 24.00 до 6.00 сутринта. По това време жената има нужда от почивка..

Преди бебето да има смукателни ритми, може да има неспокойно сучене, където на практика няма паузи или, обратно, бавно сучене, когато бебето спи и пропуска храненето. Следователно, започвайки от третата седмица след раждането, майката трябва да следи броя на привързаностите, така че да не се развият загуба на тегло и дехидратация, и да позволи на бебето да остане на гърдата толкова, колкото му е необходимо, за да компенсира стреса на труда..

Важно е още от първите дни да се уверите, че детето смуче не само зърното, но и улавя ареолата, доколкото е възможно, за да се избегне появата на ожулвания или пукнатини в зърното.

Трябва да храните детето си в удобна поза, за да не се уморява. Отначало, особено ако една жена има сълзи, това ще бъде поза „легнала на ръката“. Тогава майката може да овладее позите „седнал“, „изправен“, „изпод мишница“ и започва да ги редува. До седмата седмица млечните жлези се адаптират към процеса на лактация и хранене.

Профилактика на следродилна депресия

Терминът „следродилна депресия“ е познат на всички в наше време, дори и които никога не са раждали. Причините за това са много и за изброяването им е необходима отделна статия. Следователно е наложително да се извършва профилактика на следродилна депресия, започвайки от 6 дни след раждането, в продължение на поне две седмици.

 • За да направите това, вземете инфузия от майчинка, валериана или божур, 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
 • Подкрепата и разбирането на роднини и приятели, особено на съпруга, също е от голямо значение..
 • Струва си да ограничите приема на гости през първия месец, дори и с най-добри намерения, тъй като това изисква допълнителни усилия от жената.
 • Важно е да не претоварвате родилката с домакински задължения, да й позволите да възстанови силите си, да се адаптира към новата си роля на майка..
 • Полезно е да спите достатъчно, включително да си лягате 1-2 пъти през деня. За добър сън една майка трябва да се научи как да спи с бебето си. Когато жената спи заедно, жената има възможност да се отпусне, а не да подскача при всяко скърцане на новородено, а самите деца спят много по-спокойно до майка си.
 • Много е важно да се намери човек, който да помогне на млада майка да свикне с нови отговорности за нея, ще я подкани и научи как да се справя с бебето, ще слуша спокойно разговори за събития и преживявания, свързани с детето.

"Традиционно първите девет дни след раждането една жена се смяташе за болна и тя имаше право на особено внимателни следродилни грижи. До 42 дни се смяташе, че жената и бебето все още се нуждаят от специални грижи..

Следователно тя не е била допусната до домакинството, което й позволява да установява връзки в двойка „майка-дете“ и да свиква с промените в живота. А хората наоколо се грижели за самата жена, уверявали се, че тя не се нуждае от нищо и може да се възстанови напълно след раждането..

 • Следователно не е нужно да ходите на разходки в продължение на 6 седмици след раждането. По това време майката и бебето се нуждаят от възстановяване след раждане, кърмене и почивка, а не от ходене. Особено ако бебето е родено през студения сезон. Поради намаляване на имунните сили, дори малко охлаждане може да доведе до развитие на възпалителен процес..
 • По същите причини не се препоръчва на жената да ходи боса и в леки дрехи и е по-добре да замени вземането на вана с душ..
 • Приятните средства под формата на напитки също ще помогнат за грижата за здравето на родилата жена. Напитката на основата на чага възстановява добре.


Напитка от гъби Chaga


За по-добро възстановяване и поддържане на имунитета, жената може да приема шипки, под формата на сироп (2 чаени лъжички 3 пъти на ден) или под формата на компот, инфузия, с билка от мащерка.

2 супени лъжици шипка и 1 супена лъжица мащерка се заливат с 300-400 мл вряща вода. Настоявайте в термос за 30 минути, пийте през деня.


Следродилният период е не по-малко важен за жената, отколкото самата бременност и раждане. По това време не само функционирането на тялото се възстановява, но и настъпва преход на жената в ново състояние. Научава за грижите за новородените, кърменето, полага основите за бъдещото здраве на детето, осъзнава своята майчина роля и разбира майчината наука.
Успехът на следродилния период и в бъдеще, физическото и психическото здраве на майката и детето, зависи от спазването на правилата за провеждане на следродилни грижи и прилагането на традиционните препоръки за грижа за родилката..

Какво да не правим след раждането: 10 важни забрани

След раждането на дете много майки искат бързо да се върнат към предишния си начин на живот, да възвърнат формата си и да се потопят в отглеждането на дете. Следродилният период обаче е много важен, тъй като по това време тялото на майката се възстановява и бъдещото здраве на майката зависи от това как ще се възстанови. Затова много лекари препоръчват на майките да спазват определени препоръки, които значително ще намалят риска от усложнения и неблагоприятни последици. В тази статия ще разгледаме 10 най-важни забрани, които не трябва да се нарушават, за да се избегнат здравословни проблеми..

Не използвайте тампони след раждане

На въпроса: „Възможно ли е да се използват тампони след раждане?“, Лекарите отговарят категорично „Не“. Тъй като интензивните хормонални промени, настъпващи през първите шест седмици след раждането, са придружени от отхвърляне на лохии, експертите настоятелно препоръчват да се използват само специални подложки, но в никакъв случай тампони. Отначало лохиите са доста изобилни и съдържат много кръв и частици от мембраните. В края селекцията става прозрачна и оскъдна. Но дори и след това е твърде рано да се използват тампони. Отделно трябва да се каже, че ако раждането на жената е настъпило със сълзи и пукнатини в перинеума, е строго забранено използването на тампони! Лекарите препоръчват използването на тампони само след възобновяване на менструалния цикъл, когато отделянето се нормализира и ще има еднакво състояние..

В следващия период е много важно да се спазва хигиена, да се измиват гениталиите след използване на тоалетната. Това трябва да се направи с помощта на преварена вода с добавка на отвара от лечебни билки. Също така е важно да сменяте редовно уплътненията си - на всеки два часа, дори и да не се пълнят.

Пренебрегването на хигиенните правила може да доведе до растеж на бактерии и развитие на възпаление..

Не се самолекувайте след раждане

Дори ако мама не е успяла да установи кърмене, самолечението и приемането на лекарства без рецепта не е желателно. За жените, които кърмят, забраната за наркотици е още по-важна. В края на краищата повечето лекарства преминават в майчиното мляко и влияят негативно на здравето на бебето. Попаднали в млякото, те водят до нарушаване на работата на органите и системите на бебето. Нежеланите реакции могат да се появят при бебето под формата на повишена раздразнителност, сълзливост, подуване на корема, намален апетит и поява на дисбиоза. Всичко това може да повлияе неблагоприятно на функционирането на черния дроб, сърцето на бебето и други функции на здравето му. Младата майка трябва да помни, че преди да приема лекарства, дори при главоболие, задължително трябва да се консултира с лекар, който може би ще посъветва да спре кърменето за известно време и да изцежда мляко, за да поддържа лактацията. Обикновено лекарствата се отстраняват в рамките на 24-48 часа след приема на лекарствата. Специална категория лекарства включва: антиконвулсанти, съдържащи хормони, вазоконстриктори, антибиотици, успокоителни, хормонални контрацептиви и дори някои билки.

Не трябва да се самолекувате, ако говорим за повишена телесна температура след раждането. Не "лекувайте" с Парацетамол или Ибупрофен, причините могат да бъдат много сериозни. Не забравяйте, че е важно да посетите лекар, дори ако сте сигурни, че температурата се е повишила поради настинка или застояло мляко.

Не можете да носите превръзка, ако има противопоказания

Много майки смятат превръзката за безопасно и единствено полезно нещо, с което можете да ускорите възстановяването на тялото и да се върнете към предишните форми. Въпреки това, превръзката има не само козметични свойства, но и лечебни свойства, поради което не си струва да използвате превръзката сами, без да се консултирате с лекар, тъй като има някои противопоказания и строги показания. Лекар в родилния дом също може да препоръча носенето на превръзка, ако има преки индикации за това. Ако няма очевидни противопоказания, при всички случаи попитайте отново лекаря за това.

И така, по какви показания лекарят може да предпише носенето на превръзка:

 • болезнени усещания след цезарово сечение;
 • проблеми с опорно-двигателния апарат: изкривяване на гръбначния стълб, сколиоза, остеохондроза, радикулит и др..
 • увиснал корем и стрии;
 • понижен тонус на мускулния корсет.

Що се отнася до противопоказанията за носене на превръзка, могат да бъдат изброени следните:

 • конци в перинеума;
 • бъбречно заболяване и предизвикано от име подпухналост;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • кожни или алергични заболявания и обриви.

Превръзката след раждането, разбира се, е удобно нещо, но трябва да се помни, че в следродилния период за отслабване е необходимо да се отдели време на физическа активност, която ще се справи със задачата много по-ефективно.

Не можете да се подлагате на диета

Естественото желание на майката след раждането е бързо да загуби натрупаното излишно тегло. Затова мнозина избират диета, която често включва избягване на определени храни и ограничаване на калориите. Опитните лекари не съветват да правите това, освен това, ако майката кърми. Спазвайте определено хранене по време на кърмене, разбира се, необходимо е, затова е необходимо да се ограничат мазните, пикантни, солени, пържени храни, докато е важно да се спазва калоричното съдържание на храната, което трябва да е средно 2200-2500 ккал на ден. В същото време не трябва да ограничавате количеството храна, за да "загубите излишък". Самото тяло ще се нормализира, когато излезе излишната течност и обемът на циркулиращата кръв намалее. За около два месеца всички основни органи и системи на жената възстановяват работата си след завършена бременност.

Не можете да се къпете в следродилния период

Не закъснявайте с изпразването на пикочния мехур

Всяка жена след раждането трябва да наблюдава своевременното изпразване на пикочния мехур. Най-добре е да ходите до тоалетната на всеки 2-3 часа, дори ако няма желание за уриниране. Факт е, че чувствителността на пикочния мехур може да намалее след раждането, това се дължи на факта, че матката, която е разтегната след раждането, не притиска мехура. Тонусът на пикочния мехур намалява, стените му се подуват и разтягат силно, променяйки местоположението на коремните и тазовите органи поради голямото количество урина. Това състояние е изпълнено с развитието на инфекциозни и възпалителни промени в самите органи на пикочната система, както и възпаление и усложнение на състоянието от матката, придатъците и червата.

При редовно уриниране матката се свива и се възстановява правилното положение на органите, разположени в малкия таз. Освен това, спазвайки този режим, жената бързо ще спре кървенето от гениталния тракт и ще настъпи пълно възстановяване на работата им. Обикновено след известно време след раждането процесът на уриниране се нормализира..

Не можете да правите секс в следродилния период

След раждането гинеколозите не препоръчват секс в продължение на 6 до 8 седмици. През този период репродуктивната система на майката се възстановява, размерът на матката намалява до нормални размери. Също така през този период повечето жени задържат отделяне след раждането (лохии) и това също прави необходимостта от въздържането от секс след раждане. Ранният секс след раждането може да бъде неприятен за жената и дори болезнен поради вагинална сухота. Подцененото либидо на родилка е нормално явление, ако след раждането не искате секс, това е просто естествена защита срещу усложнения и нежелана бременност. С времето всичко ще се нормализира.

След раждането на бебето чрез цезарово сечение гинекологът може да препоръча сексуална почивка до 1-2 месеца. Шевът на матката и шевът на кожата на корема също трябва да заздравеят, преди двойката да може да се върне към секса..

Особено често удължаването на периода на полово въздържание е свързано с конци след разкъсване на меките тъкани на родовия канал или епизиотомия. Ако една жена е имала сложен труд със сълзи на перинеума, тя ще трябва да изчака, докато шевовете заздравеят. Не можете да ги безпокоите, в противен случай те могат да се разпръснат. Освен това, поради шевовете на перинеума, сексът след раждането може да бъде болезнен и самата жена ще се изплаши да възобнови сексуалния си живот. Също така си струва да се отбележи, че ако са поставени шевове върху перинеума (поради епизиотомия или разкъсване на вътрешните тъкани), тогава жената не трябва да седи в продължение на 3 седмици след раждането. Това е необходимо, за да могат тъканите да бъдат напълно възстановени и да няма разминаване на шевовете..

В случай на усложнения след раждането (например остъргване на маточната кухина след раждане), на жена може да бъде забранено да прави секс до 1-2 месеца. По-късно периодът може да се удължи, докато родовите пътища бъдат напълно излекувани. Ако са настъпили някакви усложнения, лекарят ще каже на двойката кога ще бъде възможно да правят секс.

Не пропускайте и не отлагайте посещенията при гинеколог

По правило посещението трябва да бъде незабавно, след намаляване на кървавите отделяния след раждането - лохии. По време на раждане с помощта на цезарово сечение, посещение при лекар може да се извърши на 6-8 седмици, като по това време шевовете на перинеума имат време да се излекуват малко, което позволява висококачествен преглед. В този случай е необходимо да се гарантира, че отделената слуз е лека и без кървави примеси, в противен случай посещението при лекар не може да бъде отложено. Не можете да отлагате с посещение, също когато температурата на тялото се повиши, това може да означава възпаление на матката или вътрешни шевове. Появата на неприятна миризма, обилно кървене или силна болезненост също трябва да предупреждават мама. Всяко зачервяване и възпаление на външните шевове показва свързана инфекция. По този начин първият преглед след раждането от гинеколог трябва да се извърши няколко седмици след изписването. Ако изпитате тревожните симптоми, описани по-горе, незабавно се консултирайте с лекар, това е единственият начин да избегнете опасни усложнения.

Не можете да спортувате, изтеглете пресата

В продължение на 2-3 месеца след раждането жената не трябва да се занимава с активни спортове, по време на които е възможно интензивно физическо натоварване. Също така, не можете да скачате, да бягате, да изпълнявате упражнения, свързани с вдигане на тежести над 3,5 кг. В периода след раждането също трябва да се избягват упражнения, свързани с натоварването на коремните мускули, като например: повдигане на двата крака от легнало положение, привеждане на свитите колене до гърдите от легнало положение, повдигане на горната част на тялото от легнало положение, редуващи се махове на краката. Тези упражнения могат да провокират маточно кървене или да нарушат връщането на матката в първоначалното й състояние..

Преди да започнете да спортувате след раждане, препоръчително е да бъдете прегледани от гинеколог, особено ако е имало усложнения от следродилния период или цезарово сечение. При липса на противопоказания можете да се върнете към пренаталния си стрес, като вземете предвид физическата форма. По-добре е да започнете да натоварвате коремните мускули с дихателни упражнения, завои и завои на торса, благодарение на тях се тренират наклонените коремни мускули.

Популярно сред мнозина упражнение - вакуум на корема, със сигурност е добър начин за поддържане на тонуса на коремните мускули, но за наскоро родена майка е противопоказано. За да започнете упражнението, всички изписвания след раждането трябва да излязат, след което трябва да изчакате дори по-малко от 2 месеца. В противен случай е възможно многократно кървене, отравяне на тялото с токсини..

Повече за това как да отслабнем след раждане говорихме в тази статия..

Не трябва да отказвате помощ и да правите всичко сами

В периода след раждането много жени развиват блус, свързан с трудности в грижите за дете и домакинските задължения. Отначало е особено трудно за мама да създаде живот и да влезе в ритъм. Жената всячески се опитва да бъде добра майка, да се справя със задълженията си, но всяка трудност води до отчаяние и още по-големи усилия от нейна страна. Виждайки състоянието на жената, хората около нея се опитват да й помогнат около къщата. Въпреки това, поради преструктурирането на тялото, хормоналните промени и депресивното състояние след раждането, такава помощ може да обиди нова майка. Може да й се струва, че роднините я смятат за лоша домакиня и майка..

Опитните психолози настоятелно препоръчват да не се опитвате да преустройвате всички домакински задължения сами, дори ако изглежда, че никой няма да ги направи по-добре от вас. Можете и трябва да попитате съпруга си или някой от вашите роднини за това. Ако не можете да разчитате на помощ, тогава можете да отложите притеснения, които не касаят пряко майката и бебето и без чието решение няма да се случи нищо катастрофално. Опитайте се да разпределите задълженията из къщата, за да имате време за почивка. Когато детето е заспало, не бързайте да бягате да гладите бельото, легнете и се отпуснете с него. Спокойната и отпочинала майка е много по-важна за детето от перфектно изгладената пелена. Ако ви се струва, че ще бъдете осъден за неизгладено бельо или непочистена къща, тогава помолете близките си за помощ, оставете ги да седнат с детето и вие спокойно ще се заемете с работата.

Не забравяйте, че при продължителен стрес имунната защита на организма намалява. Липсата на сън и почивка провокира появата или обострянето на различни заболявания, намаляване на настроението и развитие на тежки последици. С времето всичко ще се получи и ще дойде в обичайния си ритъм.

Първият месец след раждането: какво да очаквате, за какво да се подготвите?

Здравейте мили майки, радваме се да споделим с вас магията на раждането на вашето бебе. Има много повече статии за трохите, отколкото за майките. Днес решихме да обърнем внимание на първия месец след раждането. Нека да обсъдим нюансите, касаещи майките през първите четири седмици от живота в нов статус..

Малко от всичко

Що се отнася до различни области на живота, най-удобно е да се направи списък и да се премине през него. По този начин няма да забравим нищо и информацията ще се уталожи в главата по най-добрия начин. Важни теми в живота на млада майка са:

 1. Здраве
 2. Хранене
 3. Комуникация
 4. Развитие
 5. Документи

Тялото на жената през първия месец след раждането

Знаете ли, че според проучване на руското население, проведено от VTsIOM през май 2017 г., е установено, че гражданите на Руската федерация ценят здравето най-вече. И е правилно! Здравето на родилката е важно не само за нея самата, но и за нейните деца и съпруга. Така че нека първо да обсъдим това..

Когато жената носи бебе под сърцето си, в тялото й настъпват големи промени; по време на раждането тялото на жената изпитва стрес, който е трудно да се сравни с нещо. Раждането е едновременно огромна болка и често руптура на тъканите, както и останалата рана в матката след напускането на бебето и отделянето на плацентата. Ето защо трябва да бъдете много внимателни към здравето си..

Веднага след раждането тялото на жената започва да се самолекува и въпреки че този процес е в разгара си, през първия месец след раждането препоръчваме да не бързате да започнете активна физическа активност.

Не забравяйте да обърнете внимание какъв вид вагинално течение имате след раждането. Следродилното отделяне, така наречените лохии, през първите дни се състои предимно от кръв и цветът им е яркочервен. В края на първата седмица тя се променя на кафява или кафява. На този етап лохията вече се състои от малко количество кръв и отчасти слуз..

Освен това цветът на отделянето става по-светъл и постепенно лохиите спират. Обикновено те приключват към средата на втория месец, но ситуациите са различни, затова е важно да следвате съветите на наблюдаващ гинеколог.

Ако изведнъж почувствате силна болка в корема и отделянето се е засилило и не намалява в легнало положение, тогава може да има кървене. В този случай спешно се свържете с лекаря, той ще ви каже как да постъпите..

Внезапно спряното отделяне след раждането също е причина за незабавна медицинска помощ. Той ще провери дали лохията се задържа в матката. Това е изпълнено с развитието на възпалителен процес в него..

Движението, хигиенните процедури и честото изпразване на пикочния мехур допринасят за по-бързото прочистване на матката от следродилното отделяне..

Случва се момичетата да попитат: възможно ли е да забременеете още през първия месец след раждането на бебето? Разбира се, всичко може да се случи в живота, но сме сигурни, че е невъзможно да забременеете през следващите 4 седмици след раждането. Както казахме по-горе, отделянето след раждането (лохии) приключва с 6, а понякога и с 8 седмици, а това вече е 2 месеца. Тоест, по това време в матката всичко просто ще се излекува.

Лекарите съветват жените, които са родили, да се въздържат от секс през този период, за да се избегне вероятността от инфекция в матката и нейното възпаление. Репродуктивната функция на родилата жена все още е в етап на възстановяване.

Също така, ако майката кърми бебето при поискване, поне 7-8 пъти на ден или дори повече, тогава такива жени могат да получат „лактационна аменорея“. С прости думи, менструацията няма да започне, докато бебето не бъде напълно кърмено, без допълнително хранене. Имайки предвид тези фактори, нека си признаем: вероятността да забременеете е много малка..

И все пак, за да не се притеснявате за това: ами ако бременността настъпи месец след раждането, просто използвайте защита. Посетете Вашия лекар, разберете какви методи за защита срещу бременност са на разположение на кърмачките (ако кърмите) и работете с Вашия лекар, за да намерите подходящото лекарство.

Важно! Планирайте посещение при вашия гинеколог в края на първия месец след раждането. Подгответе списък с въпроси, които да зададете по време на срещата.

О, спорт, ти си приятел! Или накратко за физическата активност

Изглежда, че през първия месец след раждането е рано да се говори за спорт. Но ние по принцип не сме съгласни с това, защото вярваме, че движението е живот. Да, не си струва да бягате във фитнеса веднага след излизането от болницата, но е задължително да очертаете целите и сроковете.

Кое е първото нещо, което привлича вниманието ви при появата на родилка? Това е, като че ли, издут, но не прибран корем. Понякога наднормено тегло. Какво да правя?

Когато говорим за спорт, в съзнанието ни се появяват снимки на хора на бягащата пътека, използващи спортно оборудване, плуване през басейна и други подобни. Но физическата активност не е толкова специални упражнения, колкото просто движение. Именно естествените движения трябва да се използват изцяло през първия месец след раждането на детето..

Събуждайки се сутрин, опънете се, вдигнете ръце и размахайте слънцето през прозореца, можете да направите това и с краката си. Преобърнете се върху корема си, застанете на четири крака и извийте гърба си, както прави котката, когато се изплаши, дръпнете стомаха си. Отпуснете се. Повторете няколко пъти.

Измъквайки се от стаята, за да не събудите спящото си дете? Направете го на пръсти. Виждате колко прости действия могат да се превърнат в малки упражнения. Не го ли казвате сериозно? Ще имате повече време за по-сериозни занимания, но сега, през първия месец, тези натоварвания ще са достатъчни. Освен това, не забравяйте, все още има ежедневни и за предпочитане многократни разходки на чист въздух с бебето..

През първите тридесет дни намерете набор от тренировки за родили жени и решете кога можете да отделите време за класове.

Какво можете да ядете през първия месец след раждането

Когато жената все още е с новородено в болницата, тя яде това, което се храни в отделението, но когато се прибере вкъщи, решението за това какво да яде пада върху нейните плещи. Какво си струва да се яде през първия месец? Какво е позволено и какво не? Вярно ли е, че човек трябва да яде за двама? Такива въпроси задават милиони жени всеки ден на своите майки, баби, приятелки, лекари, Интернет..

Сега има две възможности за хранене на бебета по света:

 • Естествено, тоест кърмене;
 • Изкуствено, тоест хранене с формули, подходящи за новородено.

Няма смисъл да се спори кое е правилно и кое не, тъй като има ситуации в живота, когато жената иска да кърми, но не. Майката на бебе, което се храни на шише, може да си позволи да яде всичко практически от първите дни от живота на детето. Затова ще се спрем на храненето на кърмещата майка..

Общият принцип за всяка майка, особено за първи път след раждането на дете, е балансираното хранене. Какво е? Можем да кажем, че това е храненето, което отговаря на нуждите на организма от хранителни вещества. Менюто на мама трябва да се състои от протеини, мазнини и въглехидрати. Нищо от това не може да бъде изключено.

Основата за менюто на кърмачка трябва да бъде:

 • Зеленчуци
 • Плодове
 • Ядки
 • Каша
 • Млечни
 • Яйца
 • Месо
 • Риба

Избягвайте нишестени храни, сладки храни, мазни храни, пикантни храни и солени храни. Когато наистина искате някаква вреда, намерете какво може да я замести. Например, ако искате нещо сладко, яжте сушени кайсии или сини сливи, ако искате нишестени храни, яжте хляб, а не кифла.

Естествено, можете да преяждате дори със здравословни храни. Понякога е изкушаващо да напълните нещо, да, да, да напълните и да не ядете. Още по-често се случва, когато изземваме умората си и търсим релаксация в храната или, от глад, се нахвърляме върху храната. За да се избегнат тези ситуации, е необходимо да се храните на малки порции и често, както и винаги да имате под ръка здравословна закуска: ядки, моркови, ябълки, хляб, пъдпъдъчи яйца. Това ще ви предпази от глад..

За да избягате от навика да се отпускате с храна, починете с бебето си и си лягайте рано вечер. Направете си правило: Почивам, когато бебето спи. Легнете с него, четете или просто мислете, но именно хоризонталната позиция ще ви позволи да се отпуснете напълно, да си починете малко и да наберете сила.

В първите дни кърмачката все още няма мляко, а само коластра, но буквално след няколко дни млякото ще започне да се произвежда. В наши дни не се препоръчва на майките да пият много, тъй като може да дойде твърде много от него. След това пийте колкото искате: вода, компоти, плодови напитки. На ден нефролозите съветват да се пие от 1,5 до 2 литра.

И така, стигнахме до извода, че трябва да се храните разнообразно, като основният акцент е върху зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Сутрешното хранене трябва да е задължително! Закуската е енергизираща и следователно трябва да бъде задоволителна. Включете месото и яйцата в менюто, тъй като те ще ви накарат да се чувствате сити и ще осигурите на тялото необходимите протеини.

За нас е много трудно да откажем вредни продукти, но ако все пак искате да го направите, не го правете рязко. Намалявайте приема на вредни вещества ден след ден и един ден случайно ще откриете, че ядете само правилните храни..

Важно! Не забравяйте, че правите това не само за себе си, но и за малко чудо, което ще получи повече хранителни вещества, ако се храните здравословно. Балансираното хранене означава отлична лактация и в резултат на това хармонично развитие на бебето..

Комуникация: Разрушаване на стените

Жена, която е родила много бързо се потапя в ежедневието и в грижите за новородено, а нейните интереси и приятели и като цяло комуникацията много често отстъпват на заден план. Особено когато това е първото дете, тя иска да бъде най-добрата майка за него..

В това начинание тя може да загуби много важна част от обикновения си живот - общуването. Тоест жената се оказва в изолация. Изглежда, че има много хора наоколо, но тя изглежда е съвсем сама. Това се случва, защото вие като истинска майка се опитвате да дадете на детето най-доброто, да се настроите на него, да се научите да го разбирате, да предвидите желанията му и поради тази трудна настройка понякога преставате да се чувствате..

Да станеш майка ще трябва да промени много в живота, понякога дори и социалния ти кръг. Да, случва се също така, че комуникацията с близки приятели изчезва след раждането на дете. Но можете да намерите нови приятели сред млади майки като вас. Разхождайте се с детето си и търсете други жени в колички, които да се срещнат. Повярвайте ми, с тях можете да обсъждате всичко, което тревожи, радва или поражда съмнения..

Друг инструмент, който ще помогне на родилката да избегне самотата, ще бъдат форумите за всякакви интереси в Интернет. Както знаем, те са безкрайни. Това са просто "мама" форуми, и ръчно изработени и кулинарни. И навсякъде, където можете да общувате. Б.

Ще бъде чудесно, ако намерите такава общност от майки във вашия град, но ако няма такава, никой не ви притеснява да я създадете. Такива общности предоставят на новодошлите огромна подкрепа: те изслушват, обменят опит, помагат да се поддържа позитивно отношение и дават опора. Често интернет комуникацията с други майки помага много по-лесно да понасяте следродилната депресия..

Рязкото преминаване от състоянието, когато принадлежите на себе си, макар и с незначителни резерви (особено бременното състояние), но все пак правите каквото искате и когато искате, в състояние на „винаги буден снайперист“ се дава на повечето жени много трудно.

Преди това различните дни се превръщат в „ден на сурка“, детето изисква внимание, изглежда, всяка секунда почти не остава време за себе си и съпруга си и сякаш няма изход. Не е далеч от депресията. Но най-често изходът е съвсем прост, трябва да организирате ежедневието.

Не през първия месец, разбира се, но с времето започнете да привиквате и детето, и себе си към определена рутина, която е удобна за вашето семейство. Да, разбира се, бебето непрекъснато ще прави свои корекции, но вие също правите свои собствени.

Имате ли нужда от родителите си (тоест от вас), за да сте заедно вечер? До тригодишна възраст, когато рутината на детето ви е по-близка до тази на възрастен, научете детето да си ляга няколко часа преди да си легнете. Искате ли дъщеря или синът ви да спят в креватче? След една година можете да започнете да го инсталирате като правило. Останете на тази линия и не отстъпвайте, докато не свикнете. Понякога такива решения ще бъдат лесни, а понякога не, но никога не забравяйте за себе си и любимия човек..

Важно! Правете удобни за вас промени в ежедневието и живота на трохите само след подробно запознаване с препоръките на лекари и детски психолози, така че в преследването на лично време и пространство да не навредите на здравето на бебето и да създадете твърде здрава стена на психологическо отчуждение, което в юношеството може да се превърне в бездна.

Повечето двойки трябва да възстановят отношенията си помежду си, когато пристигне първото им дете, дори тези, които го чакат от много дълго време. През първия месец младите родители едва ли ще усетят всички трудности, тъй като все още ще има еуфория, но първата година най-вероятно ще бъде най-трудната. Какво може да се направи през първите четири седмици след раждането, за да се улесни адаптацията на баща и майка?

 1. Беседа: Беседа по различни теми. Например, ставайки сутрин, четете или слушайте новините, за да имате какво да обсъдите с любимия си съпруг на вечеря. Прочетете забавни истории или анекдоти и кажете на половинката им при следващото обаждане.
 1. Докосвайте се - особено през първия месец, когато сексът е строго забранен от лекарите, докосването е от съществено значение. Целувайте, прегръщайте, спите плътно прегърнати един друг. Срещнете половинката си на връщане от работа на вратата с нежна целувка и нежен поздрав. Освен това ще улесни преминаването през временния „режим на целомъдрие“.
 1. Слушай, всички обичаме да говорим, за предпочитане за себе си. Но ако слушате внимателно половинката си, той определено ще го оцени..

Тези прости препоръки ще ви помогнат не само отначало.

Но какво ще кажете за общуването със семейството, ще попитате? И ще бъдете прави. Любящите хора, които се радват на раждането на вашето бебе, със сигурност ще ви заредят с енергия и добро настроение. Обадете им се, приемете поздравления, помогнете от тях, отидете на разходка заедно и не забравяйте, че колкото повече хора обичат вашето бебе, толкова по-добре.

Ние не стоим на едно място

В този подпараграф ще засегнем развитието на самото същество, около което започва да се върти целият свят, а също така ще говорим за интересите на майката в този кратък период.

През първите четири седмици много бащи и майки виждат, че детето само се храни, спи и се възстановява. Всъщност през първите тридесет дни едно мъничко същество бързо се адаптира към новите условия на живот. През този период бебето може дори да отслабне - не се страхувайте от това. Освен това сега новороденото се учи да разпознава майка си, затова говорете с него по-често, инсулт, целувка и, може би, до края на първия месец от живота извън корема на майката, бебето вече ще ви се усмихне.

Можете да развиете бебето си по следния начин: вземете голяма дрънкалка, покажете му, изчакайте докато спре да я гледа и бавно отведете играчката настрана. Обърнете бебето едната страна, а след това другата. Обърнете корема си, оставете го да се научи да държи главата си. През първите седмици той ще може да държи главата си буквално за няколко секунди, но няма да минат дори три месеца, преди дори да се научи да я обръща от една страна на друга.

Въпреки факта, че детето не може да държи играчки и дланите му не се отварят напълно, можете да прокарате пръстите му по различни текстури и материали. Например стена, тапет, тапицерия на диван, дърво, стъкло. Покажете въображението си и не забравяйте, че за новородено бебе тук всичко е ново и интересно.

Пуснете класическа музика, тя има благоприятен ефект върху развитието на слуха при детето. Ако някой от вас свири на музикален инструмент, изпълнете приспивни песни за новороденото.

Първите тридесет дни ще минат бързо. За да улесните проследяването на напредъка на малкото дете, намерете календар за развитието на 1-годишно бебе в Интернет, разпечатайте го и го закачете на видно място. Добавете опции за образователни игри и дейности там. Маркирайте датите на постиженията на детето си на листчета хартия. След като сте ги запазили, в бъдеще ще се радвате да препрочетете и запомните важните етапи в развитието на вашия син или дъщеря..

Какво е важно за жената да направи за развитието си през първите тридесет дни? В този кратък период младата майка няма задачата да направи някакъв пробив, но има няколко важни момента. Те включват установяване на режим на кърмене. Това включва и умението за правилно прикрепване на бебето към гърдата. Здравето на гърдите на майката директно зависи от това..

Също така, не забравяйте, че интересите на родилата жена не трябва да се ограничават само до детето. Спомнете си какво сте обичали да правите като дете или научете ново умение. Разширяване на границите, социален кръг, придобиване на нови умения. Насладете се на новостта.

Всеки ден има значение: документи

През първия месец след появата на нов гражданин би било добре да вземете акт за раждане на този малък човек, да го регистрирате, да направите медицинска полица и да кандидатствате за еднократни помощи и помощи за гледане на деца. За това най-вероятно ще трябва да бягате. Подгответе се предварително, разберете работното време на съответните институции, посочете какви документи са необходими за получаване на горепосочените документи.

Имайте предвид, че когато подготвяте документи, може да ви трябват копия на вашите документи.

Ако родителите планират да заведат детето си в държавна детска градина в бъдеще, тогава те трябва да събират информация за това как да запишат дете в тази институция. Нашият съвет: не отлагайте въпроса за неопределено време. Често няма достатъчно места в държавните детски градини и колкото по-рано запишете детето, толкова по-добре ще бъде за вас.

Ако новороденото е второто дете в семейството, не забравяйте, че жената има законно право на майчински капитал. За да получите сертификат за това, свържете се с местния пенсионен фонд (т.е. в града, в който сте родили).

Някои официални документи, например свидетелство за раждане на дете или медицинска полица, могат да бъдат издадени не само от майката, така че не се колебайте да изпратите съпруга си до службата по вписванията и до регионалната клиника.

В заключение на статията отбелязваме, че, разбира се, през първите четири седмици след значимо събитие е малко вероятно да бъде възможно да се интегрира напълно в новия ритъм на живота, но за да разберем къде да се движим и да поемем правилния курс, вярваме, че можете.

Ако вече сте преминали този етап, кажете ни какво сте направили през първия месец, какво сте успели да направите и какво е трябвало да отложите?