През първата година от живота детето преминава през много сериозно пътешествие. Само си представете: всеки ден едно напълно безпомощно дете се променя, расте, става по-силно, опознава света, научава неща, които изглеждат елементарни за възрастен. И всичко това се дължи на Природата и прякото участие на родителите. В крайна сметка, за да се развива детето правилно, той се нуждае от добра, балансирана диета. За бебета под 6-месечна възраст майчиното мляко трябва да бъде основното хранене. Но вече от 4-месечна възраст може да не е достатъчно. И тогава родителите са принудени да въведат първите допълващи храни в диетата на бебето. А с какво можете да храните дете на 4 месеца, ще разберем по-нататък.

Готово ли е бебето за допълващи храни?

Преди да предложите трохите каша, зеленчуково или плодово пюре, трябва да разберете дали той изобщо е готов за първото хранене. Има няколко ключови момента, които ще ви помогнат да разберете този проблем:

 1. Ако 4-месечно дете проявява интерес към "възрастна" храна (посегне към храна, отваря уста при вида на храна, имитира дъвчене), тогава може да се въведе първата допълваща храна.
 2. Ако бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Обикновено 4-6-месечно бебе има повишен рефлекс, ако твърдата храна попадне в средата на увулата. И докато този рефлекс се наблюдава, опитите за хранене на бебето са безполезни..
 3. Ако бебето не наддава. Ако бебето не се разяжда с кърмата, то няма да наддаде, ще бъде мрачно, често се събужда през нощта и плаче. В този случай допълнителните храни ще помогнат за решаването на всички проблеми наведнъж..
 4. Ако бебето е измъчено от запек, диагностицирано е с анемия, препоръчва се да се въведат нови хранителни продукти в диетата му.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на трохите. Така че, ако бебето страда от тежки алергични реакции, наскоро е болно или в момента е в нездравословно състояние, има стомашно-чревни разстройства, подложило се е на задължителна ваксинация или се подготвя за него, има някакви други индивидуални проблеми, то трябва да се отложи с допълнителни храни. Във всеки случай, ако е решено да се храни бебето с нови продукти, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото на детето и да бъдете последователни в действията си.

Откъде да започнем първо?

И зърнените храни, и зеленчуковите пюрета, и плодовете могат да станат първите допълващи храни. Всичко зависи от това какъв проблем трябва да реши детето. Например за деца с наднормено тегло, които се хранят от шише, полезните зеленчукови храни ще бъдат полезни, тъй като ще позволят спиране на наддаването на тегло и замяна на някои от основните методи на млечната формула.

Ако детето страда от значително поднормено тегло, тогава е по-добре да изберете зърнени храни като допълващи храни. Ако бебето страда от запек, тогава плодовите пюрета, сокове или отвари от тях ще помогнат за решаването на проблема.

От зеленчуците на 4-месечно дете са позволени тиквички, картофи, всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле. Тези зеленчуци са най-малко алергенни, лесно смилаеми и съдържат здравословни витамини. Когато едно дете е опитало картофено пюре от тези зеленчуци, менюто му може да се разреди с тиква, моркови и домати. Към растителните пюрета може да се добавя растително масло, но не повече от 4-5 грама. Осоляването на храната не си заслужава - зеленчуците съдържат всички необходими „подобрители“ на вкуса.

От плодовете трябва да се предпочитат ябълки, банани, сини сливи, круши и праскови. Важно е плодовете да са сезонни и пресни. Не трябва да подслаждате готовото пюре - плодовете съдържат достатъчно захар, за да задоволят нуждите на бебето.

Каша за 4-месечни бебета се приготвя във вода без сол, захар и масло. Те трябва да са течни, без глутен, еднокомпонентни. По-добре е да се даде предпочитание на елда, ориз и царевична каша.

Като напитки са разрешени чиста вода (дневна норма - 100 ml), неконцентрирана отвара от сушени плодове и ябълков сок. Всички напитки, с изключение на водата, трябва да се добавят към диетата след картофено пюре и зърнени храни..

Как да въведем правилно допълващи храни?

Въвеждането на първите допълващи храни включва спазване на прости правила:

 1. Пюрето или кашата трябва да са еднокомпонентни.
 2. Идеална консистенция на допълващи храни - полутечни, без твърди вещества.
 3. По-добре е да готвите каша във вода, без добавяне на захар, сол, масло.
 4. Предлагайте допълнителни храни на бебето от лъжица..
 5. Давайте на бебето допълнителни храни изключително преди кърмата или адаптираното мляко през първата половина на деня или през обяда.
 6. През първия ден на бебето се предлага само 1 чаена лъжичка допълващи храни. Всеки следващ ден тази порция се удвоява, докато обемът на изяденото картофено пюре (каша) се равнява на 100-120 g и се превърне в пълно заместител на едно хранене.
 7. Продуктът може да се дава в случай, че не е имало отрицателна реакция към него: алергии, разстройство, подуване на корема или запек.
 8. Друг вид продукт може да се въведе само след като е бил въведен предишният. Трябва да отнеме около 7-10 дни, за да опознаете всеки зеленчук, плод или каша..
 9. По-добре е да приготвяте каши, зеленчукови и плодови пюрета сами от сезонни продукти, но можете да си купите и готови ястия в специализирани магазини.
 10. Кърменето трябва да остане основно, а допълнителните храни трябва да бъдат еднократни през целия ден.
 11. Ако детето откаже да яде каша или картофено пюре, не го насилвайте - може да е пълно или физически не е готово за допълващи храни.
 12. Давайте на бебето допълнителни храни точно по едно и също време..
 13. Ябълковият сок трябва да се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 1. Ябълковият сок се въвежда в диетата на детето по същия начин, както и другите продукти, довеждайки до дневната норма от 40-50 мл.

Помислете за таблица за въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе.

Допълнително хранене от 4 месеца. Прочети.

Първо хранене: какво, кога, колко?

Детето ви вече е на четири месеца и състрадателен съсед, отгледал настойчиво четири деца, ви съветва да „храните“ бебето си всеки ден... Заслужава ли си да я слушате? Може би е по-добре да не бързате и да чакате с нови ястия? И ако все пак давате какво точно и в какво количество? Много такива въпроси засягат младите майки. И съвсем не е случайно, защото първата допълваща храна е истинска революция в менюто на трохите.

Татяна Максимичева
Педиатър, служител в Катедрата по хранене за деца и юноши на Руската медицинска академия за следдипломно образование

На възраст от 4–6 месеца нуждата на бебето от допълнителна енергия, витамини и минерали се увеличава. Тъй като кърмата или неговият изкуствен заместител не отговаря напълно на изискванията на бебето на тази възраст, е необходимо да се въведе допълнително хранене на детето, за да се увеличи приема на калории. Зеленчуковите пюрета и зърнените храни са първите допълнителни храни; освен това те учат детето да възприема по-плътните храни и развиват дъвченето. Тези допълващи храни са предназначени да заменят кърменето. Следователно те принадлежат към заместващи допълващи храни..

Какво трябва да знае мама, за да няма бебето болка в корема

Защо се взема интервал от 4 до 6 месеца за въвеждането на първите допълващи храни. Това се дължи на факта, че преди тази възраст тялото на детето не е физиологично подготвено за възприемане на нова плътна храна. И след шест месеца е нежелателно да започнете, може би детето ще има проблеми с адаптирането към храна с по-плътна консистенция от млякото. Следователно, според повечето експерти в областта на бебешката храна, първите допълващи храни трябва да бъдат въведени през периода от 4 до 6 месечна възраст. Трябва обаче да се помни, че времето за въвеждане на допълнителни храни е индивидуално [1]. С изкуственото хранене можете да започнете допълнително хранене от 4,5 месеца, с кърмене - от 5-6 месеца.

Първо, изборът зависи от състоянието на детето по време на въвеждането на новата храна. Ако детето е с поднормено тегло или има нестабилни изпражнения, най-добре е да започнете със зърнени храни. И обратно, при наднормено тегло и склонност към запек се препоръчва да се въвеждат допълващи храни със зеленчуково пюре.Ако бебето ви е без подобни проблеми и е абсолютно здраво, тогава съветите на педиатрите и диетолозите в момента се свеждат до започване на допълващи храни със зеленчуково пюре. Защо? Много майки могат да спорят, че е доста трудно първо да се въведе картофено пюре. Преходът от сладкия вкус на кърмата или заместителя на млякото към много неподсладен зеленчук не е лесен за дете. И тук трябва да имате търпение. Ново ястие трябва да се предлага не веднъж, а поне 10-12 пъти и едва след като бебето упорито го отказва, преминете към друг вид зеленчуци. След като детето не е взело един или друг зеленчук, родителите, като правило, преминават към каша, като правят голяма грешка! Много е вероятно бебето изобщо да не иска да яде зеленчуци след въвеждането на сладка каша. Майките допускат още една грешка, когато допълнително подслаждат индустриалните зърнени храни.Трябва да се има предвид, че детето само свиква с нови вкусове, а бъдещите му хранителни навици зависят от това колко добре е научено да яде в семейството. В резултат на това навикът към сладка храна може да доведе до затлъстяване и свързани заболявания, така че ние въвеждаме зеленчуци. Най-добре е да започнете с храни като тиквички, всички видове зеле, картофи, те най-рядко причиняват алергии. По-късно можете да опитате моркови, цвекло и домати. Съвременната детска индустрия предлага широка гама от различни видове пюрета. Според степента на смилане те се разделят на хомогенизирани, които се предлагат на деца от 4,5 месеца, пюрета за деца 6-9 месеца и грубо смлени (9-12 месеца). Зеленчукови консервирани храни за деца се приготвят с малко количество сол, а някои производители оставят вкуса на зеленчуците естествен, без изобщо да добавяте сол. Трябва да се помни, че когато купувате готова храна, не трябва допълнително да я солите и да добавяте растително масло. Чуждестранните производители, опитвайки се да подобрят вкуса на своите продукти, използват бобови растения (боб, грах и др.), Домати и доматено пюре, лук, чесън при производството на зеленчуково пюре., подправки (по-специално пипер). Те препоръчват в този случай да ги въведете от 5-6 месеца. Това не е в съответствие с предписанията на домашните педиатри и диетолози. Такова картофено пюре не трябва да се дава като допълваща храна на бебета на възраст 4–6 месеца, тъй като доматите, които са сред зеленчуците, които често причиняват алергии при деца, могат да бъдат въведени в диетата не по-рано от шест месеца. По-добре е да се въведе доматено пюре, съдържащо сол от 6-7 месеца. Бобовите растения, които съдържат високо ниво на растителни влакна и специални видове захари, които могат да раздразнят чревната лигавица и да увеличат производството на газове не по-рано от 7-8 месеца. Лук и чесън, съдържащи етерични масла, които дразнят лигавицата на стомаха, червата, бъбреците - само от 8-9 месеца, подправките - от 9 месеца и повече.Можете сами да приготвяте зеленчукови допълващи храни, като използвате както пресни, така и замразени зеленчуци. За да направите това, ги сварете, след което направете картофено пюре (в блендер или с помощта на обикновена смачка). Добавете малко растително или разтопено масло (не повече от 3-4 грама). Маслото е друг нов допълнителен хранителен продукт, който децата научават от момента, в който въвеждат зеленчуково пюре или каша. Той е източник на хранителни вещества, енергия и мастноразтворими витамини (A, D, E). Растителното масло е разрешено да се въвежда от 4,5 месеца, маслото - не по-рано от 5-6 месеца.

Кашата е нашата храна

Две седмици след като бебето свикне със зеленчуковото пюре, може да започне въвеждането на допълнителни зърнени храни. Най-удобната суха разтворима каша [2]. За да ги приготвите, просто трябва да смесите сух прах с топла преварена вода и да разбъркате. Предимството на тези продукти (както и на консервирани бебешки храни) е техният гарантиран химичен състав, безопасност и насищане с основни витамини, калций, желязо и минерали. Можете също да използвате сухи млечни каши, които изискват готвене, брашно за бебешка храна, както и обикновени зърнени храни, предварително смлени на кафемелачка. Важно е да се подчертае, че безглутеновите зърнени култури трябва да се използват като първата добавка към зърнени култури - ориз, също елда и царевично брашно; други зърнени култури - ръж, пшеница, ечемик, овес - съдържат глутен. Това е основният протеин в зърнените култури, а при бебетата може да причини неприятни симптоми като болка и подуване на корема. Принципите на въвеждане на зърнените култури са същите като при другите видове допълващи храни - започнете с един вид зърнени храни, постепенно, седмица след въвеждането на първата каша, опитайте друг вид, дори по-късно - можете да преминете към каша от смес от зърнени храни.

Представяме ви нов продукт

  Трябва да започнете с един вид най-малко алергенни продукти. Интервалът между въвеждането на различни допълващи храни трябва да бъде поне 5-7 дни. Докато бебето започва да опитва нещо ново, трябва внимателно да изследвате кожата всеки ден за поява на обриви и също така да наблюдавате изпражненията. Ако се появят обриви или се промени характерът на изпражненията (чести и течни), е необходимо да се отмени ястието с допълнителна храна и да се консултирате с лекар.

Не трябва да се въвежда нов продукт, ако детето се чувства зле или по време на превантивни ваксинации е нежелателно да се започва в горещо време.

Препоръчително е да дадете „новост“ преди кърмене - тогава гладното бебе вероятно ще реагира положително на храната. Освен това е по-добре да предлагате ново ястие сутрин, за да следите състоянието на бебето през целия ден..

Допълнителните храни се дават на бебето само с лъжица, а не през зърното.

Човек не трябва да се стреми към прекомерно разнообразие в диетата на малко дете; за начало са достатъчни 2-3 вида зеленчуци, въвеждани постепенно (по един на седмица). Необходимо е да се придържате към определени схеми за въвеждане на нови продукти в диетата на бебето..

Пример за въвеждане на зърнени храни и зеленчукови пюрета:

1-ви ден -1 чаена лъжичка (5g) 2-ри ден - 2 ч.л. (10g) 3-ти ден - 3 ч.л. (15 г) 4-ти ден - 4 ч.л. (20 g) 5-ти ден - 50 ml (50 g) 6-ти ден - 100 ml (100 g) 7-ми ден - 150 ml (150 g).

Пример за въвеждане на растително и разтопено масло:

1-ви ден –1 капка 2-ри ден - 2 капки 3-ти ден - 5 капки 4-ти ден - ¼ ч.л. 5-ти ден - ½ ч.л. (3d) 6-ти ден и след това - 1 ч.л. (5-6g).

Диетата на дете от 4-6 месеца (обемът на каша и пюре е до 150 ml, честотата на хранене е 5-6 пъти на ден)

Първо хранене. Формула или кърма 160-200 ml Второ хранене. Каша 150 мл Трето хранене. Зеленчуково пюре 150 мл Четвърто хранене. Формула или кърма 160–200 ml Пето хранене. Формула или кърма 160-200 ml Шесто хранене. Формула или кърма 160-200 мл

Как да направите меню за бебе, хранено на бутилка на 4 месеца: съвети и таблица за една седмица

На 4-месечна възраст бебето става по-активно, времето за събуждане се увеличава, малкото се стреми да научи все повече и повече нови и интересни.

Периодите на сън, от друга страна, намаляват. Благодарение на тези промени диетата на детето се коригира. След това нека поговорим за правилата за хранене: характеристиките на режима, какви ястия имате нужда. Какво може вече да се дава на тази възраст. И също така, приблизително меню за бебето по часове.

Правила за хранене

По-голямото бебе на възраст от 4 месеца все още се нуждае от правилно подбрана диета, препоръчително е да продължите да храните бебето с адаптирана адаптация за кърмачета. Това е най-добрият, балансиран и висококачествен заместител на кърмата, разработен по всички правила, където са взети предвид всички най-малки нюанси, а съставът е максимално подобен на майчиното мляко.

Режим

За 4-месечни бебета, които получават храна под формата на изкуствено хранене, е наложително стриктно спазване на режима, тъй като адаптираната адаптирано мляко се усвоява много по-бавно от тялото на бебето, за разлика от майчиното мляко, така че малкото остава сито много по-дълго.

Също така, започвайки от 4-тия месец, трохите, хранени с бутилка, се препоръчват от много педиатри да започнат допълнително хранене.

Как да се храня?

На възраст от 4 месеца бебето все още не може да седи самостоятелно, така че новите родители трябва да се уверят, че бебето се чувства удобно, докато се храни. Храненето на дете си струва само с лъжица. Освен това той трябва да е в легнало състояние, за да не навреди на крехкия гръбначен стълб. Съвременните детски столчета за бебета са оборудвани с такава функция, ще бъде удобно бебето да яде и майката да го храни.

Младите майки определено трябва да се запасят с допълнителен инвентар, тоест трябва да закупят специални ястия за детето:

 1. лъжица със силиконова лъжичка - бебето й няма да може да увреди устната кухина;
 2. лигавник, за да не цапа дрехите на малкото дете;
 3. плочата на вендузата определено няма да бъде съборена на пода;
 4. чаша, която малко нервност не може да счупи,

Именно от 4-ия месец бебето започва активно да учи света около себе си. Освен това ще бъде чудесна тренировка за самостоятелно хранене..

Новороденото дете все още няма зъби изцяло или частично и бебето не е в състояние да дъвче твърда храна, поради което консистенцията на храната, предназначена за детето, трябва да бъде течна или пюреобразна.

Колко трябва да яде четиримесечно бебе?

На възраст от 4 месеца дневният прием на храна е не повече от 1000 ml. на ден. Броят на храненията е 5-6 пъти. В никакъв случай не трябва да го превишавате, това може да бъде изпълнено с неприятни последици.

Особености на диетата

Диетата на новородено, хранено с бутилка на четири месеца, се увеличава значително, ако се въвеждат допълнително храни.

Какво може да се дава на тази възраст?

Основният и основен продукт, както и преди, остава адаптирана адаптация за кърмачета. Нови продукти се появяват и в менюто на 4-месечно бебе. Няколко вида зърнени храни (зърнени култури без глутен и млечни продукти), зеленчуци, плодови пюрета и сокове.

Какви продукти могат да влизат?

Въпреки че адаптираните храни за бебета, предназначени за хранене на детето, са обогатени с много полезни елементи, те не винаги са достатъчни за растящото тяло. Тук ще помогнат само продукти, пълни с витамини и микроелементи. По препоръка на педиатър, през 5-ия месец от живота е разрешено да се въведе в диетата на бебе, което е хранено от шише:

3 зърнени култури:

 • Елда.
 • Царевица.
 • Ориз.

Няколко зеленчука:

 • Тиквички.
 • Карфиол.
 • Броколи.

Плодове:

 • Ябълково зелено.
 • Круша.
 • Праскова.
 • Банан.

И разбира се сокове и компоти:

 • ябълков сок.
 • Круша.
 • Морков.
 • Компот от сушени плодове.

Меню под формата на таблица за всеки ден от седмицата по часове

Ако всички горепосочени продукти вече са представени на бебето, тогава можете да се придържате към следното меню (времето може да варира с 1-2 часа, в зависимост от индивидуалното ежедневие):

ПонеделникВторник
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Каша от елда без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" -40г.
 • Сок от моркови - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Круша" - 40гр.
 • Ябълков сок-50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес-200мл.Адаптирана смес - 2000мл
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
СрядаЧетвъртък
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Зеленчуково пюре "Броколи" -130гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Оризова каша без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Слива" - 130гр

 • Крушов сок - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Слива" -40г.
 • Ябълков сок - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Оризова каша без млечни продукти - 200гр.Адаптирана смес-200мл.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
ПетъкСъбота
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Оризова каша без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Броколи" -130гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" - 40гр.
 • Крушов сок-50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Круша" - 130гр.
 • Сок от моркови - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес - 2000млОризова каша без млечни продукти - 200гр.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
Неделя
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" -40г.
 • Нектаров прасковен - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес-200мл.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
обратно към съдържанието ↑

Съвети за родителите

На възраст от 4-5 месеца някои бебета изпитват намаляване на апетита. Ако детето все още е активно и няма проява на някакви заболявания (диария, запек, треска и др.), Това може да предвещава появата на зъби скоро. Това също може да е сигнал за родителите, че е време бебето да разнообрази обичайната си диета. А именно да въведете нови продукти в менюто на трохите.

Определено трябва да наблюдавате поведението и благосъстоянието на малкото дете и да се консултирате с педиатър. Лекарят ще Ви каже кой продукт трябва да започнете на допълнително хранене.

Освен това бавно замествайте зеленчуците или плодовете един с друг. Например, ако бебето вече консумира ябълково пюре и майката е решила да въведе круша, тогава вместо обичайните 7 супени лъжици ябълка, на детето се предлагат 1 круша и 6 ябълки. На следващия ден, ако няма неприятни последици под формата на алергии или нарушения на изпражненията, нормата става 2: 5. И съответно на третия ден 3: 4 и така до пълното заместване на плодовете.

В заключение може да се отбележи, че с помощта на изкуствено хранене бебето ще получи много полезни микро- и макроелементи. Също така витаминните комплекси, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, ще имат отличен ефект върху растящото тяло на детето. Благодарение на състава си, кашата ще се превърне в допълнителен източник на енергия.

Колко трябва да яде, да спи и да остане будно едно дете на 4 месеца

На възраст от 4 месеца бебето е предимно на кърма или изкуствено - специални смеси. Храненето и спането остават същите.

Снимка: depositphotos.com. Автор: dasha11.

Но освен това лекарите препоръчват постепенно добавяне на нови храни към диетата. Броят на кърмещите майки може да се определи чрез специални таблици, предоставени от районните педиатри.

Специалистът ще помогне да се определи изборът на първите трохи в живота (без да се брои майчиното мляко) пълноценна храна и нейното количество.

Вашето бебе ли е на 4 месеца? Време е да коригирате менюто, защото храненето влияе върху развитието и растежа на бебето не само по време на будност, но и по време на сън.

Физиологично развитие

Наддаването на тегло остава високо. Детето все още не се движи много, така че може да добави до 750 г. Показателите за растеж се увеличават средно с 2 - 3 cm.

За здравите деца средните стойности са както следва

 • Тегло - от 6 до 7 кг. Тези числа могат да варират в рамките на 1 кг.
 • Височина - 60 - 63 см (плюс или минус 3 см).

Теглото и височината зависят от индивидуалните характеристики на детето. Има деца - герои и деца с по-крехка конституция. Доброто физическо развитие на бебето му позволява да овладее много полезни и необходими умения:

 • Обърнете се от корема настрани, назад и назад.
 • Държи уверена глава. Може да седи, ако е дръпнат за дръжките.
 • Уверена опора на предмишниците при повдигане на дръжките. Активно върти главата, гледайки света наоколо.
 • Опирайки се на едната дръжка, втората вече може да бъде издърпана напред, опитвайки се да накара играчка да лежи наблизо.
 • Някои деца започват фаза на пълзене.
 • Когато лежи по гръб, той може уверено да повдига раменете и главата си.
 • Мускулната хипертоничност изчезва (напълно в ръцете и частично в краката).
 • Ако вдигнете бебето за подмишниците, бебето ще се изправи уверено с краката си. Краката са свити, бебето ще извира с крака, опитвайки се да се отблъсне от гладка повърхност.
 • Дланите са напълно отпуснати, не са стиснати в юмрук. Детето може да плесне с длан играчката или да ги събере.
 • Целенасочено хваща играчки, държи ги в ръце до 1 минута. Знае как да разклати дрънкалка, за да чуе звука му. Внимателно разглежда играчките, обръща ги, радва се на нови.
 • В процеса на хранене държи ръцете на майчината гърда или държи шишето с млечна формула.

Включване на потенциални алергени в диетата

Започвайки от четвъртия месец след раждането, жената има право да включва в менюто храни, които действат като потенциални алергени. Сред тях са:

 • Цитрусови. Минимално количество лимон може да се включи в диетата от раждането, когато се пие чай. Портокали, мандарини или грейпфрут е разрешено да се консумират от 3 или 4 месеца, при условие че детето няма признаци на алергична реакция и склонност към развитие. Трябва да започнете с една или две лобули, като внимателно преценявате за един или два дни за здраве.
 • Кафе. Пиенето на кафе е възможно с добавяне на мляко. Дневният прием не трябва да надвишава 200 ml.
 • Ядки. Тези храни са мощни алергени, особено лешници или орехи. Но след четири месеца те могат да се добавят към диетата, като се започне с едно или две ядки. Най-безопасно е фъстъците или кедровите ядки.
 • Захарни изделия. Ако имате нужда от нещо сладко, предпочитание трябва да се даде на блата, блатовете или черния шоколад в малки количества. Ограничете възможно най-много сладките, ароматизираните шоколади, боядисания мармалад и хлебните изделия.

Психоемоционално развитие

Активното развитие в психоемоционално отношение е свързано с разширяване на зрителното и слуховото възприятие. Хлапето вече може да проследи движението на човек или играчка. Има ясна реакция на силни звуци. Детето обръща главата си към източника на дразнене. Паметта се развива.

 • Той разпознава мама, татко, значими възрастни, при вида на които се усмихва, „тананика“, активно движи ръцете и краката си. Изучаване на мама: издърпване на косата, ушите, опит за поставяне на пръст в устата на мама.
 • Откроява вашето име. При повикване отговаря.
 • Разграничава непознати от роднини, може да се изплаши, да плаче, ако непознат се приближи или се опита да вдигне.
 • Ясно се проявяват първите емоции: радост или страх, мъка и любопитство.
 • Четири месеца е възрастта на активно „тананикане“. В допълнение към гласните „а“, „о“, „у“ в речта се появяват някои съгласни, например „m“, „b“, „p“. Бебето се опитва да говори с мама, да каже нещо.
 • Гласовата модулация започва. Бебето се научава да се понижава, да повишава глас. Обича да издава крещящи писъци.

 • Играе с ръце, крака. Често се опитва да постави пръстите на краката си в устата си.
 • Разпознава се в огледалото. Обича да гледа отражението му.
 • Причинно-следствените връзки се развиват: като види шише за хранене или гърдата на майката, тя започва да дърпа ръцете, да издава цвърчащи звуци.
 • Появяват се любими и необичани предмети, неща, продукти.
 • Развива се краткосрочната памет. Разпознава играчките.
 • Развитие на тактилно възприятие. Всичко, което е в зоната за достъпност, се изтегля в устата.
 • Хранителен конфликт между майка и дете

  Развитието на хранителен конфликт между майка и дете е причинено от повишена чувствителност към потенциални алергени, както и от нарушаване на работата на храносмилателния тракт. Това състояние може да се прояви при деца на различна възраст, най-често през първите месеци от живота. До четиримесечна възраст стомашно-чревният тракт се подобрява, пропускливостта на неговата бариера за различни протеини намалява. Освен това в този период децата все по-често се сблъскват с алергени, в отговор на поглъщането на които имунитетът се подобрява..

  Най-честите признаци на хранителен конфликт включват:

  • Нарушение на изпражненията при дете под формата на промяна в цвета, миризмата, консистенцията му, както и появата на слуз или неразградени остатъци от храна.
  • Развитие на подуване или колики, което може да е резултат от ферментация в червата.
  • Наличие на постоянен рефлукс след хранене.
  • Появата на диатеза, проявяваща се със зачервяване на бузите или прекомерна сухота на кожата с нейния пилинг.

  В този случай жената трябва внимателно да оцени диетата си и да се опита да изключи храни, които могат да се превърнат в потенциална причина за нарушения..

  Ежедневен режим

  Дете на 4 месеца трябва правилно да формира дневния режим. Продължителността на нощния сън се увеличава. Сега бебето може да спи спокойно 9-10 часа. Дневният сън е разделен на 2 - 3 части за един и половина - два часа. Броят на храненията се намалява до 5 пъти на ден, което ви позволява да увеличите активността на трохите през деня. Времето на дневната активност между съня достига един час.

  Разходките на открито отнемат повече време. В топло време можете да ходите 2-3 пъти до 3 часа. През зимата - 2 пъти до 2 часа. В случай на студове над 10 градуса, вместо да се разхождате по улицата, количка с дете може да бъде изнесена на балкон или лоджия. Намажете лицето със специален крем за измръзване.

  Гимнастически упражнения, лек масаж може да се прави 2 пъти на ден. Децата обикновено се къпят преди последното хранене, така че бебетата да спят спокойно. Децата с изразена хиперактивност трябва да се къпят през деня, тъй като водните процедури не ги успокояват, а, напротив, стимулират активността.

  Всеки родител сам съставя ежедневието, но е препоръчително да спазва основните изисквания за продължителността на съня и активността.

  Приблизителната дневна рутина на бебето може да бъде следната:

  • 00 - 6.30. Първо хранене.
  • 30 - 8.00. Задължителни хигиенни процедури: гимнастика, масаж, въздушна баня. Дневно будност.
  • 00 - 10.00. Спете.
  • 00 - 10.30. Обяд.
  • 30 - 12.00. Гимнастика, масаж, образователни игри, активна комуникация.
  • 00 - 14.00. Сън, който може да се комбинира с разходка на чист въздух.
  • 00 - 14.30. Вечеря.
  • 30 - 16.00. Активен период: игри, физически упражнения, дейности за развитие.
  • 00 - 18.00. Спи по време на ходене.
  • 00 - 18.30ч. Хранене.
  • 30 - 20.00. Активно будност. Къпане.
  • 00 - 22.00. Вечерен сън.
  • 00 - 22.30. Пето хранене.
  • 30 - 6.00. Нощен сън.

  Тази таблица помага да се изготви дневен режим на бебето, като се вземат предвид неговите индивидуални характеристики. Нощният сън може да е по-дълъг. Ако бебето не се е събудило в 6 сутринта само, не го събуждайте нарочно, оставете го да спи. Просто всички процедури ще се изместят малко във времето..

  Трябва да се помни, че интервалите между храненията не трябва да са по-малко от 4 часа. Общата дрямка трябва да бъде 6 часа.

  Забранени продукти

  Въпреки факта, че асортиментът от продукти се разширява от четвъртия месец, има ястия, които са забранени за консумация. Те могат да повлияят отрицателно не само на благосъстоянието на детето, но и на неговото развитие. Когато те редовно се включват в менюто, качеството на кърмата се променя.

  От най-често срещаните продукти, които са забранени 4 месеца след раждането, има:

  1. Пушени продукти.
  2. Полуфабрикати (колбаси, колбаси, сирена със заместители на млечната мазнина). В допълнение към високото съдържание на хранителни добавки, те включват консерванти и оцветители.
  3. Млечен шоколад. Полезни са малки количества тъмен шоколад, а освен какаото, млякото съдържа много захар, която провокира алергични реакции.
  4. Чесън. Този продукт може да наруши стомаха на майката и да влоши вкуса на кърмата..
  5. Туршии и маринати. Включването им в менюто не се препоръчва поради високото съдържание на сол и оцет, както и подправки.
  6. Алкохолни продукти с всякаква сила.
  7. Газирани сладки напитки. Те са с високо съдържание на захар и въглероден диоксид, както и оцветители, аромати и консерванти.

  Режим на хранене

  Бебе на 4 месеца се храни не 6 пъти на ден, а 5 пъти. За бебета, които са кърмени, кърмата все още е основната храна. Повечето педиатри смятат, че бебетата, които кърмят, не трябва да получават допълнителни храни на 4 месеца. Бебето получава всички необходими вещества и витамини с майчиното мляко. Диетата на бебето на 4 месеца за бебе не се променя.

  Ако бебето е изкуствено хранено или смесено хранене, тогава диетата леко се променя. На трохите вече липсват витамини и минерали. Ето защо, след консултация с педиатър, можете постепенно да въведете първите допълващи храни. За него е по-добре да изберете зеленчукови, а не плодови пюрета. Зеленчуковите пюрета съдържат много фибри, което е много полезно за развитието на организма..

  За разнообразно хранене за бебе, хранено на бутилка, можете да добавите.

  • Сокът. Най-често лекарите препоръчват избистрен ябълков сок без пулп. По-късно можете да добавите зеленчукови и плодови сокове към диетата..
  • Зеленчукова супа, зеленчукови пюрета. Когато готвите супа, трябва да избягвате използването на сол. Отначало супата и пюрето трябва да се състоят от един компонент. След готвене зеленчуците трябва да бъдат стрито старателно, за да няма бучки, които бебето все още не може да яде..

 • Яйчен жълтък. На 4 месеца част от жълтъка не трябва да бъде повече от 1/8 от целия. Продуктът трябва да се смила и да се смесва с кърма или адаптирано мляко, докато стане течна каша. Този продукт съдържа много протеини, липиди, минерални соли. Жълтъкът е добро средство за профилактика на рахит при деца.
 • За десерт - печена ябълка.
 • Доброто качество на готовите зеленчукови и плодови пюрета отбелязват компаниите, произвеждащи бебешки храни „Агуша”, „Гербер”, „Лукошко”. Цялата гама от тези компании непрекъснато се проверява за съответствие с приетите стандарти..

  Хранене на бебе на 4 месеца: жълтък

  Яйчните жълтъци са богати на незаменими аминокиселини, съдържат фолиева киселина, йод, желязо, лецитин, витамини B2, B12, A, D. Всички тези вещества са необходими на бебето да расте и да се развива. Но трябва да се има предвид, че яйцата са алергенен продукт. По време на процеса на готвене по-голямата част от алергените в яйцето се унищожават, така че продължителността на варенето на яйцата трябва да бъде най-малко 20 минути.

  Започвайки от 4,5-5 месеца с кърмене и от 4-4,5 месеца при хранене със смеси, детето се въвежда в менюто с жълтъка на варени яйца. За пръв път е достатъчно да смилате малко парче с мляко, колкото главата на кибрит, за да проверите как тялото реагира на нова храна. Ако всичко е нормално и не се наблюдава алергична реакция, постепенно обемът се довежда до една четвърт от жълтъка на ден, по-добре е да се дава жълтък в едно от сутрешните хранения.

  Ако е възможно, трябва да се даде предпочитание на пъдпъдъчи яйца, те са по-полезни в състава, по-малко вероятно да предизвикат алергична реакция. Трябва да готвите пъдпъдъчи яйца, като пилешки яйца, за поне 20 минути.

  Бебешка храна на 4 месеца

  Световната здравна организация и д-р Комаровски съветват да не се въвеждат допълващи храни, докато детето навърши 6 месеца. Някои родители обаче правят промени в храненето на бебето си на 4 месеца.
  Преди няколко десетилетия беше обичайно да се въвеждат допълнителни храни под формата на сок от тази епоха. Изборът зависи от родителите. Но си струва да предлагате нови ястия само когато бебето е готово. С какви продукти да започнете, да купите или да готвите, как да направите меню и диета.

  • Признаци за готовност на бебето за допълващи храни
  • С какви продукти да започне първото хранене
  • Какво може бебе на 4 месеца
  • Правила за допълнително хранене
  • Приблизителна диета
  • Бебешко меню на 4 месеца
  • Как да приготвим допълващи храни у дома

  Признаци за готовност на бебето за допълващи храни

  Преди да се запознаете с първата допълваща храна, е необходимо да прецените дали бебето е готово за него. Това може да се определи по няколко критерия:

  • Наличие на хранителен интерес. Може да се разпознае, когато детето дъвче, отваря уста и посяга към храна за възрастни..

  Това се случва, когато той вижда как се хранят родителите му. Интересът към храната е по-характерен за деца над 4-месечна възраст. Но има и изключения.

  • Бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Природата осигурява засилен рефлекс, когато твърди предмети удрят средата на езика на детето.

  До 4-6 месеца той отслабва. Ако това все още не се е случило, въвеждането на допълнителни храни ще трябва да бъде отложено..

  • Поднормено тегло. Ако детето е здраво, ниското тегло показва недохранване. Особено ако бебето е неспокойно, плаче, не спи добре през нощта.

  Този проблем обаче може да бъде решен без допълващи храни. По съвет на Вашия лекар, трябва да изберете формула за хранене. Ако детето вече е хранено от шише, порциите трябва да се увеличат.

  • Анемия, склонност към запек. Вместо лекарства педиатрите често препоръчват добавяне на нови храни към диетите на децата, които съдържат веществата, необходими за решаването на тези проблеми..

  При смесено хранене и при изкуствено хранене допълнителните храни се въвеждат по-рано, отколкото за кърмачета.

  Но ако детето няма здравословни проблеми, то се храни добре с млякото или адаптираното мляко на майка си, развива се стабилно и наддава, няма смисъл да бърза с допълващи храни.

  С какви продукти да започне първото хранене

  Лекарите имат различни мнения. За някои кашата става първата допълваща храна, за втората - зеленчуци или плодове, за д-р Комаровски - кефир и извара (но от шест месеца).

  Всички тези мнения имат своите причини. Но е по-добре да изберете първата допълваща храна специално за нуждите на вашето дете..

  В крайна сметка новите продукти не само го запознават с храната за възрастни. Те помагат за решаването на определени проблеми..

  За бебетата, хранени с адаптирано мляко, които имат проблеми с наднорменото тегло, зеленчуците трябва да са на първо място. Те не са хранителни и не провокират наднормено тегло..

  При ниско телесно тегло и признаци на недохранване е по-добре първо да се въведат зърнени култури. Ако теглото е нормално, родителите имат право сами да решат дали да започнат със зърнени храни или зеленчуци..

  Същите принципи трябва да се следват при въвеждането на допълващи храни за кърмачета..

  Ако детето е било допълнено със смес, от 4 месеца вместо това можете да давате каша. Но не забравяйте, че въвеждането на допълващи храни е само добавка, а не заместител на кърмата. Храненето на бебето трябва да продължи.

  Допълнителни храни с плодове се препоръчват, ако детето е предразположено към запек. Най-добрият плод, разрешен на тази възраст, е сините сливи..

  Без причина не трябва да започнете да въвеждате храни за възрастни с плодове. В бъдеще бебето може да откаже по-малко апетитни зеленчуци. Като се има предвид, че в началото ще трябва да ги яде без сол.

  Какво може бебе на 4 месеца

  Не бива да бързате да хранете детето с всички видове зеленчуци и плодове и да му давате зърнени храни от различни зърнени храни всеки ден..

  Това е недопустимо и може сериозно да му навреди. На 4 месеца има малък брой одобрени продукти, които трябва да се въвеждат постепенно.

  • От зеленчуците детето може да се наслади на карфиол, тиквички, броколи. Те се усвояват добре от детския организъм и рядко причиняват алергии..

  • От зърнени култури можете да използвате ориз, елда, царевица. Първо трябва да готвите каша във вода. След това ги разредете с мляко 1 към 1. При липса на алергии е възможно да се готви напълно на мляко от 8 месеца.

  • От плодове е допустимо да третирате детето със зелени ябълки, круши, праскови, сини сливи.

  Експертите спорят за необходимостта и правилността на запознаването на детето със сокове на 4 месеца. Някога беше обичай да се започне допълваща храна с тази конкретна напитка..

  Но сега често се нарича реликва от миналото. Всъщност по това време се предполагаше, че майчиното мляко до 4 месеца става недостатъчно за пълното развитие на бебето..

  Сега учените са уверени, че кърмата осигурява всичко, от което се нуждае бебето, до 6 месеца. Отношението към соковете също се промени.

  Смята се, че те имат отрицателен ефект върху стомаха на детето. Не се препоръчва да се дават по-рано от шест месеца. А според СЗО е по-добре да изчакате съвсем, докато детето навърши 12 месеца.

  Правила за допълнително хранене

  Така че допълващите храни не причиняват колики, алергии, лошо храносмилане при бебето, важно е да се спазват правилата.

  В никакъв случай не трябва да предлагате на 4 месеца бебешки сладки, цитрусови плодове, месо, риба, червени плодове и зеленчуци..

  Когато започнете да храните детето си със зеленчукови или плодови пюрета, е важно да ги готвите с една съставка..

  Само когато се запознае с няколко зеленчука или плодове, ще бъде възможно да се въведат многокомпонентни ястия. И не се препоръчва да правите това преди 6 месеца. Същото важи и за кашата.

  По-добре е веднага да давате допълващи храни от лъжица, въпреки че ще бъде в полутечна форма.

  Майките се насърчават да водят дневник за хранене. Той трябва да включва датата и името на новия продукт.

  Това улеснява проследяването на възникналата негативна реакция и изключването на това ястие от диетата..

  Полезни съвети за майките: БЕБЕ ДО ГОДИНА

  За първи път е по-добре да дадете продукта преди обяд. Започвайки с новост и след това предлагайки на бебето позната храна - кърма или адаптирано мляко.

  Чаена лъжичка е достатъчна за първата проба. След това всеки път обемът се удвоява, докато достигне възрастовата норма. Едва след привеждане на част от един продукт в норма, струва си да започнете да въвеждате нов продукт.

  Маса за допълнително хранене. Допустими порции нови храни.

  Името на продуктаСила на звука
  Плодов сок5-20 мл
  Плодово пюре5-60 грама
  Зеленчуково пюре10-150 грама
  Каша10-150 грама

  Приблизителна диета

  Децата, които живеят ежедневно, са по-спокойни и за родителите е по-лесно да планират деня си. Ако бебето не се храни при поискване, бебетата трябва да се хранят на всеки 3 часа. Художници - на всеки 3,5-4 часа.

  Диетата, сънят и будността на 4-месечно бебе изглежда така:

  Времето на деняПрофесия
  6.00първа закуска
  6.30-8.00активно време
  8.00-10.00сън
  10.00обяд
  10.30-12.00активно време
  12.00-14.00сън (по-добре на разходка)
  14.00вечеря
  14.30-16.00активно време
  16.00-18.00сън
  18.00вечеря
  18.30-21.00активно време
  21.00-22.30нощен сън
  22.30втора вечеря
  23.00-6.00нощен сън

  Бебетата са по-малко склонни да поддържат интервала между храненията. В края на краищата те се стремят да получат не само храна, но и майчина топлина, средство за успокояване и заспиване. Но майките трябва да се стремят да поддържат рутина..

  Бебешко меню на 4 месеца

  На тази възраст няма кардинални промени в храненето на детето. Той получава допълнителни храни, като правило, по време на обяд. Всички останали хранения са практически непроменени. Бебето се храни и с адаптирано мляко или майчино мляко.

  Когато порцията допълващи храни достигне възрастовата норма, ще бъде възможно леко да се увеличи разстоянието между обяда и следващото хранене..

  Тъй като храната за възрастни може да задоволи детето повече от млякото или адаптираното мляко.

  Как да приготвим допълващи храни у дома

  В магазините има голям избор на детска храна. Но много родители предпочитат да приготвят сами ястия за бебета..

  В този случай е по-добре да използвате зеленчуци и плодове, отглеждани във вашата собствена градина. Ако го няма, трябва внимателно да изберете продукти за бебето в магазина. Особено през зимата, когато към тях често се добавят химикали.

  Замразените зеленчуци също могат да се отглеждат с добавки, които са вредни за бебето.

  Когато готвите за вашето бебе, не трябва да използвате сол и захар. Той все още не е запознат с тези добавки и с удоволствие ще се храни без тях..

  Храната не трябва да е пикантна, мазна, пържена, печена. Отначало не е нужно да добавяте слънчоглед или масло. Това е допустимо, когато бебето се чувства удобно с първите допълващи храни..

  Домашното пюре се приготвя по един принцип: зеленчуците или плодовете се варят. След това се смила и се добавя с вода, смес или кърма. Блендер или ренде е подходящ за нарязване..

  Храната винаги се приготвя непосредствено преди хранене. Така той ще задържи повече хранителни вещества и ще бъде по-добре усвоен от стомашно-чревния тракт на бебето..

  Когато планирате запознаване на детето с първите допълващи храни, първо трябва да разберете дали то се нуждае от него на 4 месеца. Ако по всички признаци бебето още не е готово, по-добре изчакайте още малко.

  В случай, че детето е харесало допълнителната храна, но е причинило алергия, то трябва да бъде изоставено.

  След няколко дни можете да предложите на бебето нов продукт и да се върнете към първия след месец. Родителите трябва да отделят време да представят колкото се може повече продукти.

  Основният показател е здравето на бебето. Ако бързото темпо не влияе негативно на детето, по-добре го забавете..

  Кърмене на 4 месеца

  Кърменето на 4 месеца: характеристики и препоръки за мама

  Бебето ви расте скокообразно и сега е навършило или почти навършило 4 месеца. Трябва ли да променя обичайния си режим на кърмене, да въвеждам допълващи храни и добавки? За това какво трябва да бъде кърменето на 4 месеца, сега ще говорим по-подробно.

  Честота на прихващане на кърменото бебе на 4 месеца

  Като правило на тази възраст трохите вече започват да формират някакъв режим. Количеството на приеманата храна се намалява до 10-12 на ден, докато нощните храни все още остават. Бебето може да изисква храна от майката и по-често - поради следните причини:

  • детето беше разсеяно от такъв интересен свят около него, а майка му, вярвайки, че е довършил храненето, скри гърдата й. И хлапето не яде бавно и, разбира се, скоро ще поиска своето;
  • на 4 месеца трохите могат да започнат да режат зъби. Той се опитва да компенсира дискомфорта във венците чрез по-често прикрепване към гърдите. Освен това някои деца имат навика да хапят зърното с венците - този масаж им носи облекчение. Почти всички майки се сблъскват с тази особеност на кърменето след 4 месеца или малко по-късно. Важно е да не се отдадете на детето да затвърди зависимостта: трябва да покажете, че ви е неприятно и да отнемете гърдата. След това, разбира се, трябва да го дадете отново;
  • жената е обхваната от лактационна криза и млякото намалява. По правило тази ситуация се случва на 3 месеца, но може да е късно. Временно явление трае не повече от 3-4 дни, по-рядко - до седмица, след което количеството мляко се стабилизира и режимът се възстановява.

  Във всеки случай, независимо дали бебето яде 10 или 16-18 пъти на ден, на тази възраст е препоръчително да кърмите при поискване. Принудителното установяване на определен режим на 4 месеца, докато кърмите е нерационално - по-добре е да направите това през втората половина на годината, дори по-близо до една година.

  Наддаване на тегло и изпражнения на 4 месеца с кърмене

  Често майките се притесняват, че през четвъртия месец от живота наддаването на тегло на бебето става забележимо по-малко, отколкото през първите 3 месеца. За съжаление много педиатри, водени от средните таблични стандарти, ги подкрепят в тези съмнения..

  Всъщност процесът е съвсем естествен и разбираем. Точно на тази възраст детето от категорията "легнала кукла" преминава в категорията "неспокойна жар". Върти се, опитва се да седне, много бебета на 4 месеца вече пълзят доста активно. Потреблението на енергия се увеличава - оттук и бавното нарастване. Тук всичко е логично.

  Друг често срещан страх е запекът на 4-месечна възраст по време на кърмене. Това, разбира се, може да се случи на всяка възраст, включително четири месеца. Неспазването на диетата на майката, употребата на „проблемни“ храни, индивидуална реакция към допълващи храни или нов продукт в менюто на майката може да предизвика затруднено движение на червата. В този случай просто трябва да изключите провокиращия фактор и изпражненията на бебето ще се подобрят. Ако объркате 4-месечно бебе на кърма за запек с рядко изпражнение, например веднъж на 2-3 дни, не трябва да се притеснявате: това е вариант на нормата.

  Дохранване и допълващи храни от 4 месеца с кърмене: необходими ли са?

  Ако бебето има достатъчно кърма, то яде, напълнява и мокри памперсите поне 10 пъти на ден, няма нужда от допълнителни храни и освен това от допълнително хранене. На тази възраст храносмилателната система на бебето все още не е готова да абсорбира напълно млечните продукти и всички необходими ензими все още не са се образували в слюнката му.

  Ако по някаква причина това все още трябва да се направи, по-добре е да изберете най-адаптираните смеси за допълнително хранене, подобни на майчиното мляко. Добре сварените безмлечни зърнени култури (например ориз или царевица), както и пасирани зеленчуци без нишесте са оптимални за първото допълващо хранене на 4-месечно бебе на кърмене. Това могат да бъдат тиквички, лук, броколи, корен от целина, доста моркови и домати. Но картофите като допълваща храна трябва да се третират с повишено внимание: това може да накара детето ви да повиши метеоризма и коликите.

  От плодовете можете да предложите на малкия гурме ябълка или банан. Червените плодове и плодове (ягоди, малини, френско грозде) трябва да се отложат до по-късна възраст, както и круши и сливи - те могат да провокират диария и болки в корема при кърмаче на 4 месеца.

  В същото време кърменето трябва да продължи възможно най-много: никакви безмлечни допълващи храни и изкуствени смеси, чиито порции, особено в началото, са минимални, няма да заменят четиримесечното бебе с онези важни за него компоненти, които се съдържат в кърмата.

  Как да се храня за мама: меню на 4 месеца кърмене

  Всъщност храненето на майката остава същото, както през третия месец от живота на бебето. Диетата й трябва да включва:

  • ферментирали млечни продукти и малко количество яйца;
  • сурови и термично обработени зеленчуци и меки подправки;
  • зърнени храни, картофи и тестени изделия;
  • птици и риба;
  • сушени плодове, сухи домашни сладкиши, конфитюри и консерви;
  • мед и прясно.

  От алкохола е приемливо малко количество добра бира (около 200-250 g).

  Ако един от продуктите не се възприема от бебето, по-добре е да го замените с подобен по състав или да изключите този елемент от менюто изобщо.

  Принудително прекратяване на gv: допустимо ли е след 4 месеца?

  По прищявка на жената определено не е приемливо. На тази възраст бебето определено се нуждае от кърма като най-оптимално балансирания и смилаем продукт. Освен това за него е важен психологическият контакт с майка му, който възниква в процеса на прикрепване към гърдата..

  Ако обстоятелствата се развият по такъв начин, че все още трябва да се направи (болест на жената, необходимостта да се отиде по-рано на работа и подобни ситуации), е важно детето да се подложи на процедурата по отбиване с най-малко стрес. По-добре е да ограничите кърменето на 4 месеца постепенно и деликатно, като започнете заместването на естественото мляко с изкуствена смес с няколко грама след хранене веднъж дневно и постепенно увеличаване на дела му в общия дневен обем храна. В този труден момент жената трябва да обърне повече внимание на детето си, така че отбиването да не е свързано с изоставяне и безполезност. С течение на времето бебето ще разбере, че майката все още остава близо и го обича, както преди, което означава, че може лесно и бързо да се адаптира към нов етап и начин на живот.