За неприятностите и радостите първите шест месеца от момента на раждането прелетяха като няколко дни. Мама вече знае точно каква диета трябва да се спазва при кърмене, така че бебето да не изпитва дискомфорт. При изкуствено хранене чрез проби и грешки се избират смесите, подходящи за вашето бебе..
Но сега бебето е на шест месеца и е време да промените менюто: време е за първото хранене. В крайна сметка детето расте и в същото време нараства нуждата му от различни полезни вещества. За да може процесът на привикване към менюто за възрастни да премине удобно и без излишни „изненади“, трябва да помислите над диетата на детето на 6 месеца предварително.

Правила за съставяне на меню на 6 месеца


Отначало основната задача за въвеждане на зърнени храни, зеленчуци или кефир е не толкова попълване на липсата на хранителни вещества, а обучение на цялата храносмилателна система на детето. В края на краищата, в продължение на шест месеца, тялото на детето получава и смила изключително кърма / адаптирана смес. И сега хлапето трябва да опита и да научи напълно нови вкусове и видове храни!

Ето защо е изключително важно да не бързате и да правите всичко според правилата..
Трябва да кажа, че плодовият сок не се счита за допълваща храна, а за добавка към храната. Според правилата, той се добавя в менюто още преди началото на допълнителното хранене: на около пет месеца. Започнете с ябълков сок като най-малко алергизиращ. След това постепенно дайте вкус на сокове от круши, сливи, кайсии.
Същите добавки включват извара, бебешки бисквити, бисквити, масло, жълтък, месо. В допълнение към сока, който се дава още преди първото хранене, паралелно с основното хранене се прилагат и други хранителни добавки..

Възраст и готовност

За здрави бебета на HB допълнителните храни са включени в менюто от 6 месеца, за изкуствените - около две седмици по-рано. В допълнение към възрастовия диапазон има и други признаци за готовност за промяна на дневното меню:

 • теглото на бебето, което е записано при раждането, се е удвоило;
 • детето седи добре, държи главата си уверено;
 • може да изплюе това, което не му харесва, или да обърне глава от нежелана храна;
 • знае как да приема храна с устни от лъжица, не се задавя с храна.

С какво можете да храните бебето си на 6 месеца

Да приемем, че видяхте, че бебето е готово да опита непозната храна. Решете с кои допълващи храни започвате. Тук са възможни три опции:

Зеленчукови

Препоръчва се от 6 месеца за бебета и от 5 - за изкуствени. Те започват с тиквички, броколи или карфиол. Оранжевите зеленчуци (моркови и тиква) се добавят внимателно, за да се избегнат алергични реакции.

Крупа

Бебетата се съветват да въвеждат каша в менюто от 6,5-7 месеца, а бебетата, хранени с бутилки - от 5,5-6 месеца. Елдата се счита за най-добрата каша за първото хранене - тя е богата на желязо и лесно смилаема. След това предлагат други безглутенови зърнени храни: ориз, овесени ядки. Децата не получават грис до навършване на една година.

Ферментирало мляко


По принцип кефирът и изварата започват да дават от 7,5 месеца с GV и от 6,5 - когато се хранят с адаптирани смеси. Кефирът се купува с ниско съдържание на мазнини, направен специално за бебета, в малки опаковки.

Примерно меню на 6 месеца

Диетата на дете на 6 месеца при избора на зеленчукова опция за допълващи храни може да изглежда така:

 • 6-7 ч. Сутринта: 180 ml кърма / адаптирана формула;
 • 10 ч. Сутринта: 150-170 г растително пюре с една четвърт намачкан варен жълтък и 30 мл плодов сок като хранителна добавка;
 • 14:00: 140 ml мляко / смес плюс, след час и половина, 40 g плодов сок;
 • в 18 и 22 часа бебето смуче кърма или получава 180-200 мл млечна формула.

Според медицинските правила, едно шестмесечно дете обикновено трябва да яде около 1000 ml храна на ден. Това означава, че във всяко от петте дневни хранения обемът на храната трябва да бъде до 200 ml. Това са средни данни, така че родителите да разбират приблизителното количество храна в една порция..

Дозировки и обеми


Важно правило е, че винаги се дава ново хранене преди кърмата или адаптираното мляко. Ако направите обратното, тогава добре храненото бебе най-вероятно ще откаже да яде необичайно ястие..

Дозировките в менюто на 6-месечно дете, което е кърмено или хранено с бутилка, имат една важна отличителна черта:

 • бебето, след хранене с лъжица, допълва храната с кърмата в неограничени количества, тоест яде, докато има желание;
 • изкуствено бебе трябва да бъде допълнено с количеството смес, предписано от нормите.

Комаровски казва за допълващи храни, които можете да замените второто хранене, при което вместо мляко се дават кефир и извара. Така че са го хранили и преди, когато все още са съществували млечни кухни. Днес майките имат избор: да започнат допълващи храни с кефир или със сезонни бяло-зелени зеленчуци (тиквички, картофи, броколи, тикви).

Дозите през деня изглеждат така:

 1. През първия ден се дават 3-4 чаени лъжички (15-20 мл) от един процент кефир и след това се допълват с мляко или смес (180 мл). Ако решите да започнете със зеленчуци, започнете с една чаена лъжичка зеленчуково пюре, като удвоявате дозата ежедневно, докато достигне 150-180 g.
 2. Ако детето реагира нормално, на втория ден дозата се удвоява - 30-40 ml плюс 155 ml адаптирано мляко / кърма.
 3. На третия ден бебето вече изяжда 60-80 мл кефир и след това изяжда 100 мл мляко.
 4. До четвъртия - той се връща към нормата от 120-160 мл.
 5. След достигане на основната доза започнете да добавяте изварата. Първо, това ще бъде една чаена лъжичка (10 g). Трябва да кажа, че много деца изплюват чисто извара. В този случай може да се смеси с плодово пюре..
 6. Храненето до шестия ден се състои от следните продукти: кефир - 150 мл, извара - 20 г, майчино мляко или смес - 15 мл.
 7. Пълно заместване на едно хранене с кефир и извара (съответно 150 ml и 30 g) се случва до седмия ден.

За пълна подмяна обемът на кефира трябва да достигне 150-160 мл, а изварата - до 30 г. Тези цифри се съхраняват в менюто до седмия месец.
Както можете да видите, отнема около седмица постепенно въвеждане на нов продукт в менюто. Въпреки че някои педиатри съветват процеса да се разтегне още повече: започнете с половин чаена лъжичка ново хранене и го докарайте до пълна порция за две седмици.
До края на шестия месец те се опитват да въведат зърнени храни с мляко в менюто. Подходящи зърнени храни са ориз, овесени ядки или елда..

Схемата за въвеждане на зърнени култури е същата, както при кефира. Кашата се препоръчва да замени едно от вечерните хранения. Започнете с 3-4 лъжици от продукта, довеждайки до 180-200 ml от готовата млечно-зърнена смес.

Готови ястия или домашна храна

Смесите от мляко и зърнени храни от промишлено производство са допълнително обогатени с различни витамини, желязо, не е необходимо да се варят, което значително улеснява работата на майката. От друга страна, вследствие на всеобщото недоверие към фабричните продукти, мама е по-спокойна, когато лично готви каша по рецептата за своя домашен любимец.

В случай на непоносимост към протеини от краве мляко, за бебето се избират специални зърнени храни без млечни продукти. И ако мама готви сама, тогава зърнените култури се варят във вода.

Когато купувате каша от всеки производител, внимателно проучете състава: тя не трябва да съдържа захар, краве мляко, лецитин, ванилин. Освен това в бебешката храна няма място за консерванти, ароматизатори и подобрители на вкуса.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците, продуктите за готово картофено пюре се отглеждат на чисти полета, суровините за бебешка храна са внимателно подбрани и сертифицирани. Възможно ли е да сме сигурни в безопасността на зеленчуците и плодовете, закупени на базара или в супермаркета? Къде са израснали, как са били лекувани, няма ли да навредят на детето? На тези въпроси може да се отговори само ако това са растения от вашата собствена градина или зеленчукова градина. В противен случай е по-добре да се спрете на готови висококачествени бебешки храни..

Кухненски помощници


Три домакински уреда: параход, пасатор и мултикукър определено ще са необходими на майката на шестмесечно бебе.

Според консистенцията, съдовете за дете на 6 месеца трябва да бъдат еднородни (хомогенни), за да може бебето лесно да ги погълне. И тук блендерът ще се превърне в незаменим помощник за мама..
За да не загубят полезните си свойства зеленчуците и да запазят вкуса си, те се приготвят по рецепта в двоен котел или се задушават в малко количество вода..
А от банани и ябълки, изпечени в бавна печка, получавате прекрасно картофено пюре.
Ако решите да приготвите каша напълно самостоятелно, тогава кафемелачка ще ви бъде полезна. С негова помощ елда и ориз крупа, овесени люспи се смачкват.

В допълнение към кухненските уреди са полезни специални аксесоари за хранене. Когато ги използва, бебето може да седне на масата с останалата част от домакинството, като по този начин се присъедини към семейното хранене.

Удобни и полезни помощни средства за хранене:

 • специален стол с маса. Дизайнът е удобно регулируем по височина, а за безопасност са осигурени предпазни колани;
 • лигавник (лигавник) ще помогне на дрехите да останат чисти, след хранене няма да има проблеми с преобличането, което бебетата не харесват толкова много;
 • прибори от силикон или мека пластмаса не нараняват венците на децата, не се чупят и са лесни за грижа.

Много майки са оценили удобството на такова устройство като кухненска везна. В края на краищата те помагат за точното измерване на количеството продукти, посочено в рецептите, а ястията винаги се оказват "отлични".

Вкусни и здравословни рецепти

Докато измисляте различни рецепти, не забравяйте, че детето трябва предварително да се „запознае“ с всички компоненти на ястието. Това е необходимо, за да се проследят възможните негативни реакции към всеки продукт..

Можете да разнообразите детското меню в различни посоки: зеленчукови ястия, плодови деликатеси, супи, млечни и безмлечни зърнени храни, пюрета от месо.

Зеленчукови рецепти

 • Измийте 100 г карфиол и поставете върху решетката на мултикукър. След 15 минути приготвяне на пара зелето се смила с блендер и се охлажда;
 • За да направите пюре от тиква, нарежете на кубчета и запарете за 20 минути, след това мелете с пасатор и охладете. Пюрето от моркови се приготвя по същия начин;
 • бебето със сигурност ще хареса моркови с мляко, приготвено по тази рецепта: нарязваме варения зеленчук в картофено пюре, добавяме 4 с.л. л. горещо мляко, няколко капки зехтин и оставете да къкри сместа на огъня за 1-2 минути;
 • Рецептата за картофено пюре изглежда така: белените картофи се накисват във вода за около 12 часа, за да се отстрани нишестето. След това картофите се сваряват, втриват се през сито, разреждат се с мляко до течно пюре и се задушават над огъня още минута-две;
 • ако детето е опитало различни зеленчуци, тогава можете да готвите цял асортимент: 100 г тиквички, половин морков, картофи. Пригответе рецептата на кубчета в двоен котел за 20 минути. Поставете готовите зеленчуци в блендер, добавете половин чаша гореща вода, чаена лъжичка зехтин. След това всичко се смачква и охлажда до стайна температура.

Рецепти за каши

 • Каша от царевица и ориз може да се готви без мляко. Оризът е предварително смлян в кафемелачка. Добавете 3 супени лъжици зърнени култури или зърнено брашно към чаша вряща вода. Оризът се готви за 10 минути, царевичната крупа ще се нуждае от около половин час, докато напълно омекне.
 • Млечната каша се готви от пълнозърнести зърнени култури без глутен: ориз, овесени ядки, елда. Те се измиват, заливат се с вода с два пръста над нивото на зърнените култури - и се варят до омекване. Смелете готовата каша през сито или разбийте с пасатор. След това се довежда до желаната консистенция чрез добавяне на горещо мляко. След това рецептата препоръчва сместа да се вари 2-3 минути и да се добави малко масло..
 • Соковете се приготвят с помощта на сокоизстисквачка или плодовете се втриват на ситно ренде и се изстискват през тензух. Не са необходими допълнителни захар или вода.
 • За картофено пюре настържете плодовете или смелете в блендер и задушете с 2-3 супени лъжици вода за 1-2 минути.

Рецепта за супа


Две оригинални рецепти за супи ще разнообразят менюто на бебето:

 • за супа от плодове и зеленчуци, нарежете 2 ябълки и морков на големи кубчета. Филийките се изсипват в мултикукър с 1-1,5 чаши вода и се готвят в режим "задушаване" в продължение на половин час и след това се смачкват с пасатор до пюре;
 • Рецептата за вкусна тиквена супа с мляко ще бъде следната: накълцайте и сварете 100 г тиква и 1 морков. След това добавете една четвърт варен пилешки жълтък към зеленчуците и разбийте всичко с пасатор. Добавете 150 мл мляко, масло, малко сол - и оставете сместа да заври.

Напитки от менюто


На 6 месеца бебето вече се нуждае от вода. По-удобно е да купувате специална вода за бебета, опакована в големи бутилки. По време на приготвянето на бебешка храна се използва и пречистена вода..

Освен вода, на бебето могат да се дават сокове според правилата на здравословното хранене. Плодовете за тях се избират според района на пребиваване. В началото това могат да бъдат ябълки, след това кайсии, сливи или круши. Соковете не се разреждат с вода, не се добавя захар. Предлагат се в малки количества (40-50 g), след като бебето изпие точното количество мляко или смес.

Вода може да се дава от бутилка, но е по-добре да научите 6-месечно дете да пие от чаша.

Видеозаписи за допълнително хранене

Въпросите за допълнителното хранене се обсъждат в студиото на най-известния украински педиатър. Когато допълнителните храни могат да навредят, какво да правим, ако трохата отказва храна за „възрастни“ - потърсете отговори на тези и други належащи въпроси в „Училището на доктор Комаровски“.

Хранене за деца под една година

Главна информация

Веднага след раждането на бебето и през първата година от живота, подходът към организирането на храненето му от родителите трябва да бъде възможно най-правилен. В крайна сметка правилното хранене на деца под една година определя активността и правилността на тяхното развитие и растеж. През този период се излагат специални изисквания както за количеството, така и за химичния състав на храната, тъй като възможностите на ензимните системи на бебето все още са много ограничени. Важно е да практикувате правилно храненето на бебето в продължение на месеци, тъй като здравето му зависи от това, както и здравословното му състояние и метаболизма в по-възрастна възраст. Едно от най-важните правила за организиране на храненето за дете под 1 година е вземането предвид неговите възрастови характеристики. Как правилно да се храни бебето в продължение на месеци, каква трябва да бъде неговата диета и режим на хранене, ще бъдат разгледани в тази статия.

Хранене на бебето: видове и характеристики

Храненето на деца под една година зависи до голяма степен от това дали майката има възможност да практикува кърмене. През първата година от живота на бебетата се използват три основни вида хранене: естествено, изкуствено, смесено.

 • Естествено - през първите 4-6 месеца диетата на бебето се състои от 100% или 80% от кърмата.
 • Изкуствено - изкуствено дете получава изключително млечни храни или делът на майчиното мляко на ден е до 20%.
 • Смесено - „менюто“ на бебето се състои от по-малко от 80% кърма и повече от 20%, като в същото време то се допълва с адаптирани формули.

Храненето за дете на 6 месеца предвижда въвеждането на допълнителни храни, за които е необходимо да се използват правилните рецепти за бебешка храна.

Развитието и храненето са взаимосвързани и съвременните педиатри от цял ​​свят са съгласни, че в този случай естественото хранене е най-предпочитано. В този случай бебето получава оптималния набор от вещества, необходими за тялото му, образува нормална чревна микрофлора и рискът от алергии намалява..

В менюто на шестмесечно бебе постепенно се въвеждат допълнителни храни, тъй като за здравето на бебе на 6 месеца. вече се изисква по-широк спектър от полезни и хранителни вещества.

Така че, обобщавайки горното, можем да подчертаем следните характеристики на менюто за хранене на бебето през първата година от живота:

 • Храненето на бебето на 4 месеца и до този момент осигурява сто процента кърмене. Ако това не е възможно, се използват адаптирани смеси. В същото време майката трябва да яде разнообразни храни, за да научи бебето на различни вкусове чрез млякото.
 • В периода от четири и половина до 6 месеца диетата трябва да включва и кърма или адаптирано мляко, но в същото време вече е възможно постепенно да се въвеждат допълнителни храни в менюто на бебе или изкуствено. Продуктите се прилагат един по един и се дават до 5 последователни дни. Този режим е важен, за да се определи как детето реагира на нов продукт. По това време си струва да давате на децата пюре от зеленчуци или плодове с един компонент, зърнени храни, сокове. Но диетата на бебето на 6 месеца все още трябва да включва кърмата като основен компонент..
 • В периода от 6 до 8 месеца към диетата продължават да се добавят допълнителни храни - месно пюре, както и пюре от зеленчуци и плодове с няколко компонента. Много е важно диетата на 8 месечно бебе да включва зеленчуци. Ако те са включени в менюто му на тази възраст и по-късно, то в бъдеще детето с желание ще яде зеленчуци..
 • По време на 8 до 12 месеца на бебето вече се дават картофено пюре с малки парченца, както и бисквитки и бисквити. Храненето на бебето на 11 месеца и една година вече е доста разнообразно, въпреки че в някои случаи частичното кърмене продължава до една година.

Хранене на бебето по месеци

По този начин, за да се осигури правилното развитие на детето, е необходимо да се спазва правилният режим на хранене от първите дни от живота му..

Един месец

И така, храненето на бебето на 1-3 месеца в идеалния случай трябва да включва само кърмата като най-пълноценния продукт. Това се посочва както от известния лекар Комаровски, така и от други видни педиатри. Храненето на 1 месец е горе-долу включено в определен режим. Майката на едномесечно бебе, което го храни при поискване, вече знае как да разбере, че новороденото е гладно и при нормална лактация осигурява нуждите си с кърма.

Хранителна норма за новородено

Новороденото бебе през първия ден от живота опитва само няколко капки коластра, но след това всеки ден яде все повече и повече. На възраст от един месец количеството изядена храна наведнъж е около 100 ml.

Таблицата съдържа по-подробна информация за това колко мляко консумира бебето през първия месец от живота..

В даден момент (ml)На ден (ml)
Първи ден7-10100
2-3 дни20-30300
Седмица 160-80400
2 седмици70-90600
1 месец100-120800

Два месеца

Храненето на дете на 2 месеца е подобно. През този период бебето се развива активно. За 2-месечно бебе кърменето е важно не само по отношение на набавянето на важни хранителни вещества, но и като близък духовен контакт с майката. Кърмата съдържа най-балансираните нива на минерали, протеини, въглехидрати и мазнини. Детето получава заедно със себе си защитните компоненти и биологични вещества, от които се нуждае. Също така е важно такова мляко да се усвоява добре от малък организъм и да допринася за формирането на оптимална чревна микрофлора. Следователно именно това хранене е най-предпочитано..

Три месеца

При условие, че се поддържа лактацията, такова хранене продължава на 3 месеца. Развитието на бебето е нормално, ако на тази възраст то получава само млякото на майка си. Но в някои случаи, от 3 месеца, а понякога дори и по-рано, детето започва да храни формулата. Това може да се направи само ако лактацията е недостатъчна. В този случай се практикува смесено хранене на тримесечно дете - адаптирани млечни формули се въвеждат в диетата му. Но решението за преминаване към смесено хранене трябва да бъде взето от педиатър, като адекватно прецени ситуацията и състоянието на бебето..

Важно е да се разбере, че смесеното хранене на бебета е крайна стъпка. Въпросът кое хранене е по-добро за новородени и как да изберете правилния метод на хранене не би трябвало дори да възниква пред жена. Определено както смесеното, така и изкуственото хранене отстъпват на естественото.

Само в ситуация, в която кърменето е невъзможно, храненето на 3-месечно изкуствено бебе се извършва с адаптирани смеси. Такива смеси са близки до човешкото мляко по състав, но все още не са негов аналог. От 4 месеца изкуствените бебета могат постепенно да свикват с допълващи храни. Информация за него се съдържа в съответната таблица.

Четири месеца

Диетата за 4-месечно бебе зависи от вида на храненето. Бебетата, получаващи майчиното мляко, продължават да го ядат без добавки. Художниците от тази епоха могат да започнат да дават допълнителни храни. Както показва таблицата за хранене на детето на 4 месеца, те започват да попълват диетата на бебето с плодови сокове. Сокът може да бъде от зелени ябълки, малко по-късно - от сливи, круши, череши. Трябва да започнете с няколко капки, след няколко дни, като увеличите дозата до 1 ч.л. Освен това количеството сок в менюто трябва да се увеличи. Не се препоръчва да давате на бебето ягодови или цитрусови сокове, които могат да провокират алергични прояви. Гроздов сок също не се дава на деца, тъй като може да доведе до ферментация.

След две седмици детето постепенно се въвежда в менюто с плодово пюре. В края на четвъртия месец от живота бебето може да опита и зеленчуково пюре. Изчисляването на храненето ще помогне да се направи съответната таблица.

Пет месеца

Храненето на бебе на 5 месеца се характеризира с продължаване на въвеждането на допълващи храни, ако говорим за изкуствено бебе или дете на смесена диета. Що се отнася до кърмените бебета, както д-р Комаровски, така и други педиатри препоръчват да не се променя диетата на бебето на 5 месеца и да се изчака с допълнителни храни до края на този месец.

Изкуствено дете на 5 месеца вече има „опит“ да консумира сок и пюре от плодове, понякога зеленчуци. Развитието му през този период е много активно. И тъй като развитието и храненето на дете на 5 месеца са тясно свързани, през този период се увеличават както количеството, така и разнообразието от допълващи храни в менюто му. В допълнение, за 5-месечно бебе адаптираните адаптирани храни се заменят с така наречените последващи, които са само частично адаптирани към кърмата. В крайна сметка храненето за развитието на дете на 5 месеца вече трябва да бъде по-разнообразно. През този период диетата на изкуствените бебета постепенно се обогатява с млечна каша и извара..

Шест месеца

Диетата на детето на 6 месеца продължава да се променя. По това време всички бебета вече получават допълнителни храни. Изкуствените мъже вече имат „обикновена“ храна в менюто. На 6 месеца на детето вече се дават сокове с пулп, които обогатяват организма с калий, желязо, диетични фибри, витамини, което е много важно за развитието на детето на 6 месеца. Храната включва и млечни продукти - млечна каша, извара. Кашата често е необичайна за бебето, тъй като е по-гъста от любимото му мляко или адаптирано мляко. Но тъй като развитието на детето е много активно и много скоро ще започнат да се появяват първите му зъби, то трябва да свикне с храна с по-плътна консистенция. По това време можете да започнете да му давате меки бисквити в много малки количества..

Когато детето навърши 5-6 месеца, зеленчукът и маслото също се въвеждат в диетата му в много малки количества..

Както и преди, през този период всички нови ястия се дават на бебето на малки порции - започвайки от 5-10 г и довеждайки до необходимото количество за две седмици. За повече информация как протича развитието и храненето на дете на 6 месеца, родителите определено трябва да попитат педиатъра.

Седем месеца

И така, малкият човек расте и диетата на детето на 7 месеца продължава да става все по-разнообразна. През този период диетата включва всички онези храни, които вече са били въведени преди (таблицата за хранене на детето на 7 месеца и общата таблица по месеци съдържа информация за количеството храна за всеки ден).

За развитието на дете на 7 месеца храненето трябва да бъде пълноценно и достатъчно разнообразно. Следователно храненето на дете на 7 месеца се обогатява с въвеждането на пилешки яйчен жълтък и месно пюре в менюто. Тези продукти се въвеждат в диетата на седеммесечно бебе, като се започне с много малки порции, за да се провери традиционно реакцията на тялото му. Питейният режим е не по-малко важен. В крайна сметка, колкото по-нормална храна яде бебето, толкова по-голяма е нуждата му от пиене. На 7 месеца. на детето може да се дават течности между храненията. Като напитка са подходящи слаб чай, плодов бульон, бульон от шипка. Особено важно е да се въведе достатъчно количество течност в диетата на 7-месечно изкуствено дете. В горещите дни изкуственият човек трябва да има около 120 ml течност в диетата. Бебе, което все още получава кърма, може да пие малко по-малко..

Но ако детето едва започва да свиква с месото, то основата на диетата през този период е зеленчуковото пюре и млечната каша. За да приготвите картофено пюре, можете да използвате голямо разнообразие от зеленчуци - моркови, тиква, тиквички, карфиол, картофи, спанак, грах, тиква и др. Трябва да готвите, така че картофите да съставляват не повече от половината от ястието.

Зеленчуците първо се приготвят на пара, след това се втриват с малко вода или мляко и масло - масло или зеленчук. Периодично можете да давате на детето и готово пюре, което се произвежда за бебешка храна. През този период децата често започват да режат първите си зъби. Ето защо можете да дадете на детето крекери, които ще ви помогнат да свикнете с твърда храна и в същото време да надраскате венците си..

Осем месеца

За развитието на дете на 8 месеца храната трябва да бъде толкова разнообразна, че то да получава всички вещества, от които се нуждае тялото. Вярно е, че често храненето на бебето на 8 месеца включва и кърма и това е добре за него.

В допълнение към вече познатите ястия, диетата на детето на 8 месеца се обогатява с ферментирали млечни продукти, ако те не са били въведени в диетата на бебето малко по-рано. В менюто на осеммесечно бебе можете да въведете и рибено пюре, но само ако детето не е предразположено към сериозни алергични прояви.

Таблицата за хранене за дете на 8 месеца и общата таблица показват, че по това време основата на менюто е зеленчуково пюре, млечна каша. На 8 месеца. на бебето се дава повече месо. Въпреки това, според д-р Комаровски и много други педиатри, децата на тази възраст вече изразяват собствените си вкусови предпочитания и на техния фон се формира специална диета и диета за всяко бебе..

Девет месеца

За развитието на дете на 9 месеца храненето трябва да бъде много разнообразно, но в същото време кърмата трябва да остане в него, ако е възможно. Но излишъците също могат да навредят, така че диетата на дете на 9 месеца трябва да бъде правилна и няма нужда да се прехранва деветмесечно бебе. Сега менюто му трябва да включва риба, месо, натурално кисело мляко, кефир, зеленчуци, плодове, извара, растително масло, жълтък.

За тези, които досега не са давали на бебето да опита, е време да го направят сега. Първо, морската риба - минтай, мерлуза, треска може да бъде въведена в менюто за хранене на бебето на 9 месеца. Малко по-късно в диетата могат периодично да се появяват речни риби - щука, шаран. Преди да приготвите рибата, тя трябва да се измие старателно и месото да се почисти от костите..

Диетата на тази възраст се обогатява не само с нови продукти, но и с нови ястия за детето. Разнообразието е важно, казва д-р Комаровски и други експерти, тъй като в момента бебето свиква с различни храни и ястия..

Например за дете можете да направите кюфтета от кайма, като към нея добавите малко каша бял хляб, напоен с мляко и яйчен жълтък. Оформените топчета трябва да се варят в подсолена вода. Други рецепти също ще работят..

Храненето на детето на 9 месеца не трябва да включва картофено пюре, а по-грубозърнести зеленчукови маси. За да ги приготвите, смилайте зеленчуци на едро ренде..

Диетата на 9-месечно дете може да бъде следната: сутрин - млечна каша от ориз, елда, ечемик; обяд - зеленчукова супа с кюфтета, бульон от шипка; следобеден чай - бисквитки, мляко; вечеря - кисело мляко и бисквити; преди лягане - мляко.

10 месеца

Диетата на дете на 10 месеца е приблизително еднаква. На тази възраст е важна не само диетата, но и постепенното привикване към независимост. В крайна сметка развитието и храненето продължават да вървят „ръка за ръка“. Много майки вече започват да слагат лъжица в ръката на бебето си. И въпреки че скоро няма да се научи как да го използва, все пак това е начинът, по който бебето получава първите си умения за самостоятелно хранене.

Режимът на хранене предвижда хранене на всеки 3-4 часа. На тази възраст децата обикновено вече имат няколко зъба. Ето защо храненето на бебето на 10 месеца трябва да включва не само меки и течни ястия, но и бисквитки, бисквити, хляб.

За онези майки, които продължават да практикуват кърмене, е важно да се има предвид, че количеството кърма трябва да бъде около една четвърт от общата диета..

Хранителното меню на детето на 10 месеца може вече да включва не само обичайните зърнени култури, но и запеканки от зърнени храни и тестени изделия. Към кашата могат да се добавят сушени плодове. Когато детето вече е на 10 месеца, менюто може да включва не само пилешки жълтъци, но и пъдпъдъчи яйца. Можете да разнообразите и месното меню - гответе котлети, кюфтета и други ястия от телешко, пилешко, заешко, постно свинско.

10-месечната диаграма за хранене на бебето предоставя обща информация за количеството храна, от което се нуждае бебето. Но водачът трябва да бъде не само масата, но и вкусовите предпочитания на детето..

Пиенето не трябва да се забравя, особено през лятото. Компоти, бебешки чайове могат да се дават на десетмесечни бебета.

11-12 месеца

Хлапето вече е пораснало толкова много, че вече яде много различни продукти. Но, като оформите хранителното меню на детето на 11 месеца и въведете нови продукти в менюто, все пак трябва да направите това, за да стане ясно дали детето е алергично към нова храна. На 11 месеца. много често майките вече отбиват бебето. В този случай вместо майчиното мляко, диетата на детето на 11 месеца включва кисело мляко, кефир, краве или козе мляко. Като цяло диетата на 11-месечно бебе се различава малко от предходния месец, което се потвърждава от съответната таблица. Много майки, предвид развитието на 11-12 месечни деца, започват да им дават храна от общата маса. Но докато правим това, струва си да си припомним, че диетата на деца под една година и малко по-възрастни не трябва да съдържа категорично.

Говорим за такива ястия и продукти:

 • Туршии, маринати.
 • Пържени ястия.
 • Всяка обикновена (не бебешка) консерва.
 • Пушени меса, херинга, хайвер.
 • Наденички.
 • Люти подправки.
 • Кафе, шоколад, какао, бонбони.

Таблица за хранене на новородено по месеци

Тази таблица ще ви помогне да се ориентирате в периодите на въвеждане на допълващи храни и количеството храна..

Месец34пет678 до 99 до 12
Плодов и зеленчуков сок (ml)5-3040-5040-6060708090-100
Плодово пюре (g)5-3040-5040-6060708090-100
Зеленчуково пюре (g)-10-100150150170180200
Млечна каша (g)--50-100150150180200
Извара (g)--10-3040404050
Яйчен жълтък (бр.)----1/41/41/2
Месно пюре (g)----5-50100150
Рибно пюре (g)-----5-3030-60
Кисело мляко (ml)----200200400-500
Крутони, бисквити (g)---3-5петпет10-15
Бял хляб (g)----петпетдесет
Растително масло (g)-1-333петпет6
Масло (g)--1-444пет6

заключения

Храненето за бебета през първата година е много важно за тяхното развитие. И от правилната му организация зависи дали бебето ще расте здраво. Няма съмнение, че кърмата е най-добрата храна за бебета през първите шест месеца от живота. Но правилното въвеждане на допълващи храни също е важно от гледна точка на благосъстоянието и развитието на детето сега и в бъдеще. Следователно бебето определено трябва да получава висококачествена, вкусна и единствено здравословна храна, а въвеждането на допълнителни храни трябва да се извършва, като се вземат предвид всички правила и разпоредби.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Меню за дете на 6 месеца: диетата за всеки ден в таблици с изкуствено и кърмене

Дете, което е празнувало първите шест месеца от живота си, вече може да получава допълнителни храни. Освен това някои бебета, които се хранят на шише, вече са опитвали няколко вида зеленчуци и каши до тази възраст. Как правилно да се храни дете на тази възраст, какво трябва да помнят родителите? В нашия материал сме събрали препоръките на специалисти относно въвеждането на допълнителни храни за бебета на 6 месеца, които са кърмени и изкуствено хранени. Освен това отделно бяха описани правилата за хранене на бебета, нуждаещи се от коригиращо хранене..

На 6-месечна възраст само кърмата на вашето бебе ще стане недостатъчна и ще се нуждае от друга, по-възрастна храна

Въвеждаме допълващи храни според правилата

Според педиатрите допълнителните храни трябва да се въвеждат на деца с НВ, започвайки от 24 седмици, т.е. на 7 месеца, не по-рано. В противен случай съществува риск от проблеми с корема, тъй като храносмилателният тракт на трохите все още не е готов да получава храна, различна от майчиното мляко.

Съществуват обаче общи правила за въвеждането на допълнителни храни за всяко бебе:

 • Новото ястие трябва да се дава преди бебето да получи обичайното мляко. Най-добре е, ако мама храни бебето с лъжица. Важно е да се гарантира, че храната е топла, защото именно към такава храна детето е свикнало.
 • Трябва да започнете да храните бебето с минимална порция - от половин чаена лъжичка или дори по-малко. На следващия ден леко увеличете дозата и я нормализирайте след седмица или две. Следващият вид продукт може да се прилага за по-кратък период от време - 5-7 дни. През това време е необходимо да се следи реакцията на детето - да се контролира изпражненията, алергични прояви. При най-малкото съмнение за алергия трябва незабавно да спрете да давате нова храна..
 • Не смесвайте няколко вида храна в една порция. Първо, детето трябва да получи пюре от един вид зеленчуци или зърнени храни..
Въвеждането на всеки нов вид храна трябва да започне с един продукт.
 • Винаги е по-добре да се въвеждат допълнителни храни сутрин. Това ще направи възможно по-добрия контрол на реакцията на организма към нов продукт..
 • Всеки нов продукт трябва да бъде въведен, когато бебето е здраво..
 • Първите зърнени култури трябва да се готвят на безглутенови зърнени култури - елда, ориз, царевично брашно. Млякото не трябва да се добавя към кашата, тя може да се разрежда със сместа, с която бебето е свикнало.
 • По-добре е да изберете хипоалергенни зеленчуци - броколи, тиквички, карфиол.
 • Ако детето е с поднормено тегло, най-добре е да започнете да го храните с каша. Зеленчуците са оптималната храна за тези деца, които страдат от запек.

Разлики в допълващите храни за деца на ХС и IV

Днес обаче някои педиатри имат различна гледна точка. Д-р Комаровски смята, че времето за въвеждане на допълнителни храни не трябва да зависи от вида на храненето. По негово мнение в онези дни, когато бебешката храна е била леко разредено краве мляко, педиатрите се опитвали да въведат други продукти в менюто на детето възможно най-рано, за да му осигурят необходимото количество хранителни вещества..

Д-р Комаровски твърди, че съвременните храни за кърмачета са почти идентични по състав с кърмата, което отрича необходимостта от ранно хранене.

Съвременните формули са почти идентични по състав с кърмата.

Диета при въвеждане на допълващи храни за първи път

На 6 месеца, с въвеждането на допълнителни храни, бебето трябва да бъде прехвърлено на 5 хранения на ден. Интервалът между храненията трябва да бъде приблизително 4 часа. Спомнете си, че педиатрите препоръчват въвеждането на ново ястие сутрин. Удобно е да се създаде график, така че допълнителните храни да попадат на второто или третото хранене за деня. След това ще разгледаме най-оптималната диета по часове и приблизително меню за дете на 6 месеца (за повече подробности в статията: диетичен режим за бебе на 6 месеца, което се храни на шише).

ВремеХранене
1 хранене 6-00Формула или кърма
2 хранене 10-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
3 хранене 14-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
4 хранене 18-00Мляко или смес
5 хранене 22-00Мляко или смес
По-добре е да не предлагате хляб на бебета по-рано от 7 месеца

Не всички храни могат да бъдат предложени за тестване на шестмесечно бебе. Изключени са алергени, трудно смилаеми храни и много други. Не трябва да давате на трохите бисквити, бисквитки и сушилни, докато той навърши 7 месеца. За да не се заблудите при избора на нови ястия, изучете информацията, предоставена в схемите за хранене.

Маси за хранене за седмицата

В първата таблица хранителният план за бебе, хранено на бутилка, което започва да получава допълнителни храни от 4 месеца. Смята се, че на тази възраст той вече е опитвал карфиол, броколи, тиква, тиквички. Освен това хлапето вече е запознато с ориз, елда, царевична каша, ябълка. През този период е време да се въведе месо - в нашия пример това е заек.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)заешко пюре * с оризтиквено пюре, ябълково пюреGM / SGM / S
Вторникзаек с царевична кашакарфиол, ябълково пюре
Срядазаек с елдаброколи, ябълково пюре
Четвъртъкзаек с оризтиква, ябълково пюре
Петъкзаек с царевична кашатиквички, ябълково пюре
Съботазаек с елдакарфиол, ябълково пюре
Неделязаек с оризброколи, ябълково пюре

* През първия ден масата на пюрето е 3 грама. Всеки ден количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 50 g.

Втората таблица съдържа приблизително меню за бебе на 6-месечна възраст, хранено с бутилка, което от четири седмици получава допълнителни храни, т.е. от 5 месеца - запознаваме се с новата зърнена култура - в нашия пример това е ориз, тъй като елдата е въведена по-рано. По аналогия могат да се предлагат и други зърнени култури.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елдатиквено пюреGM / SGM / S
Вторникориз * и елдапюре от карфиол
Срядаориз и елдапюре от броколи
Четвъртъкориз и елдатиквено пюре
Петъкориз и елдапюре от карфиол
Съботаориз и елдапюре от броколи
Неделяоризтиквено пюре

* През първия ден обемът на ориза е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато делът на предишната каша (елда) е пропорционално намален.

Кашата от елда е чудесна като допълваща храна за шестмесечна трохичка за закуска

Третата таблица показва пример за диетата на кърменото бебе, което едва сега е готово да получи първите допълващи храни за първи път. Нека направим меню за 28 седмици, тоест когато детето е опитало 4 различни продукта. В този пример допълващите храни започнаха със зеленчуци, всички те бяха изпробвани и сега се предлагат на бебето за обяд, а за закуска се запознаваме с първата каша - елда.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елда * + допълнителна храна GM / Sтиквено пюреGM / SGM / S
Вторникелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Срядаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Четвъртъкелда + допълнителен фураж GM / Sтиквено пюре
Петъкелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Съботаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Неделяелдатиквено пюре

* През първия ден обемът на елдата е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато пропорционално намалява делът на допълнителното хранене с адаптирано мляко / кърма.

Рецепти за бебешка храна

Подготвили сме няколко рецепти за правилното приготвяне на ястия за дете от шест месеца. Проверете дали знаете основните начини за боравене с храна за трохи. Нашите рецепти съдържат общи насоки за приготвяне на зеленчукови пюрета, зърнени храни, супи и меса. Важно е да не забравяте, че подготвяте бебе, и да не използвате много сол - по-добре е да се справите изобщо без нея. Вместо това е позволено да подправяте ястията с масло - и бебето ще се радва да изяде предложеното.

Зеленчуци

Зеленчуците трябва да се измият, обелят и изплакнат преди готвене. След това се нарязват на парчета и се приготвят на пара, докато е необходимо, докато омекнат. След това масата се избърсва през сито или се натрошава в блендер. Полученото пюре може да бъде леко разредено със зеленчуков бульон, или със смес, за която се използва трохичката. Не се препоръчва да се осолява пюре, можете да добавите само няколко капки растително масло.

Кашата е идеална за хранене на бебе на 6 месеца. У дома те се приготвят по два начина и можете да изберете този, който изглежда по-удобен:

 • Каша в кафемелачка. За този метод трябва да вземете добре измита зърнена култура и да я изсушите, за да се отървете от влагата. След това се смила в кафемелачка на прах. Изсипете този прах във вряща вода, като разбърквате с лъжица. Кашата ще се окаже еднородна и нежна по консистенция и ще отнеме много малко време за приготвянето й. За да опростите процеса, смилайте предварително зърнените храни и ги използвайте при необходимост..
Кашата за половин годишно дете трябва да бъде с еднаква консистенция, без бучки
 • Вторият метод включва продължително кипене. Изплакнете крупата, добавете вода и варете около час. След това охладете, смилайте - цедка или пасатор ще ви помогнат. Добавете малко вода или адаптирано мляко към масата и оставете да заври.

Месно пюре

Месото може да присъства в менюто на трохите, ако допълващото му хранене е започнало на 4 месеца. В противен случай пробата от месо трябва да се отложи до 8-9 месеца. За начало трябва да използвате заешко месо, пуешко или пилешко филе, говеждото също е подходящо. Готвенето на месо за деца под една година не е трудно. Трябва да го нарежете на парчета, да добавите вода и да готвите до готовност. След това охладете, кайма два пъти. Някои хора обичат да мелят в блендер. Разрежда се със зеленчуков бульон или вода, оставя се да заври. След това изсипете няколко капки растително масло.

Педиатрите не препоръчват да давате супа на 6-месечно бебе, освен ако то не е изкуствено и допълващото му хранене не е започнало от 4 месеца. Какви супи е позволено да се готви трохи? Ако решите да приготвите супа за вашето бебе, струва си да запомните, че трябва да приготвите ястие в зеленчуков бульон или вода. Също така за 6-месечно бебе супата трябва да съдържа само няколко съставки и малко масло. Малко по-късно можете да опитате да добавите зърнени храни към супата - първо ориз, елда, след това ечемик и царевица.

Супата от пюре от карфиол и тиквички е чудесен вариант за обяд

 1. Супата от пюре на базата на карфиол и тиквички е перфектна като първо запознаване с такива ястия. За него трябва да вземете тиквички и карфиол в равни части (по 50-60 г всяка), да налеете чаша вода и да готвите до омекване. След това избършете съставките, добавете бульона, в който са били приготвени, оставете отново да заври. Свалете от огъня и добавете половин чаена лъжичка масло.
 2. Оризовата супа с броколи (или карфиол) и тиквички е следващата стъпка за допълнително хранене. За да го приготвите, първо трябва да сварите 1 супена лъжица ориз. Отделно сварете 150 г карфиол и 50 г тиквички, отцедете зеленчуковия бульон в отделна купа. Разтрийте ориз и зеленчуци, разредете с бульон, поставете на огън, оставете да заври. Добавете масло или растително масло.

Алтернативно мнение на д-р Комаровски

Според СЗО в диетата на шестмесечно бебе освен мляко и адаптирано мляко могат да присъстват само зърнени храни и зеленчуци. Всичко зависи от характеристиките на конкретно бебе - неговото тегло, здравословно състояние. Известният педиатър д-р Комаровски обаче е на друго мнение - смята, че най-добре е да започнете с кефир.

Факт е, че кефирът е близък роднина на млякото и храносмилателната система на бебето ще се справи най-добре с този конкретен продукт. Кефирът съдържа млечнокисели бактерии и гъбички, които имат положителен ефект върху червата. В допълнение, тази напитка не натоварва черния дроб, допринасяйки за висококачествено храносмилане..

Кефирът за бебета е много полезен

Кефирът трябва да се предлага на бебето да пие сутрин, веднъж на ден, като внимателно се следи реакцията на организма към новия продукт. Първо, можете да предложите на трохите 2 чаени лъжички кефир, като увеличавате порцията ден след ден. С течение на времето кефирът трябва да замести едно от ежедневните хранения. Обемът на напитката трябва да бъде приблизително 150 ml.

Веднага след като бебето свикне с кефир, струва си да изчакате една седмица и можете да започнете да му предлагате извара, която трябва да се добави към кефира. Дете на 6 месеца трябва да яде до 30 г извара на ден, постепенно този обем трябва да се увеличи и до 9 месеца трябва да се доведе до 50 г. Бебето може да яде по този начин през целия период на гърдите.

Веднага след като едно от сутрешните хранения бъде напълно заменено от ферментирали млечни продукти (кефир и извара), можете да опитате да въведете каша в диетата на детето. Това може да бъде елда, ориз или овесени ядки, които постепенно ще заменят вечерята..

Обърнете внимание, че становището на Комаровски в този случай противоречи на препоръките на Световната здравна организация. Според съветите на СЗО, кефирът и изварата могат да бъдат въведени в менюто на трохи само на 8 месеца.