Тази фраза не трябва да предизвиква недоумение или изненада у съвременната жена. В края на краищата всяко момиче, което се грижи за здравето си, с началото на сексуалната активност е задължено да се подлага на редовни прегледи при гинеколог, включително този анализ. Въпреки това, с настъпването на бременността, ние възприемаме много неща по различен начин. И мазката, която преди малко ни интересуваше, поражда куп въпроси, съмнения и страхове. Нека да чуем какво казват за него гинеколозите.

Добра и лоша флора

Микрофлората на влагалището е съвкупност от микроорганизми, които я населяват. Всяка жена има своя собствена, поради което е строго забранено да използва хигиенни артикули на други хора (това ни учат от детството). Но природните закони действат еднакво за всички и за това говорят.

Обикновено влагалището на жената (както и шийката на матката и уретрата) се обитава от лактобацили, които произвеждат млечна киселина. Киселата среда е неблагоприятна за размножаването и живота на други (патогенни) микроорганизми и е естествена защита срещу такива нежелани фактори. Лактобацилите се наричат ​​още пръчки на Додерлейн, лактобацили или лактоморфотипове и при анализа (намазка върху флората) те просто се определят като пръчки. Те обаче не са сами в нашата флора..

Условно патогенна флора също живее във всяка вагина. Това са потенциално опасни микроорганизми, които се активират само при определени обстоятелства: стрес, намаляване на имунните функции на организма, прием на определени лекарства (антибактериални лекарства, противозачатъчни хапчета), промяна на хормоналния фон на жената (по време на бременност, захарен диабет или инфекциозни заболявания) и други. Условно патогенната флора включва различни коки (стафилококи, стрептококи, ентерококи, пептококи, пептострептококи), гарднерела (причинява бактериална вагиноза), гъбички от рода Candida (причиняват кандидоза или млечница), Enterobacteriaceae, Бактероиди и Диобактерии и други.

Но най-опасни за жената, особено по време на бременност, са патогенните организми, които навлизат във влагалището отвън (най-често поради инфекция по време на полов акт) и започват да се размножават бързо тук. Най-известните от такива вражески бактерии са трихомонадите (причиняват развитието на трихомониаза), гонококите (провокират гонорея), човешкият папиломен вирус, херпес и други вируси. И това е точно това, което те търсят на първо място (и също така проверяват броя на условно патогенните микроорганизми), когато вземат цитонамазка върху флората по време на бременност. Помага за определяне на вида и броя на бактериите, което е решаващ фактор при лечението.

Между другото, микоплазма, уреаплазма и хламидия могат да бъдат определени само чрез сеитба за латентни инфекции. Намазка върху флора по време на бременност не разкрива тези заболявания. И като цяло, това е предварително проучване, след което в случай на откриване на патогенна флора е необходимо да се сее.

Вагинална микрофлора и нейната диагностика

Съдържание:

 • Какво се случва с микрофлората по време на бременност
 • Време за вземане на цитонамазка по време на бременност
 • Нормални показания на цитонамазка
 • Отклонения от нормата

Репродуктивният тракт на жената е в постоянно взаимодействие с околната среда, поради което е необходима надеждна защита срещу тяхното заразяване с вируси и бактерии. Много микроорганизми, които попадат в лигавиците на урогениталния тракт, се изхвърлят от тока на слуз, урина, активността на мукоцилиарния епител, тоест те са преходни.

Информация Само тези микробни клетки, които са способни да се прикрепят към повърхността на епитела и да се размножават при тези условия, съставляват микрофлората на пикочно-половата система на жената.

Механизми за поддържане на нормална микрофлора:

 • Анатомични и физиологични:
 1. Дисоциация на влагалището и външната среда поради физиологична хипертоничност на мускулите на перинеума, стесняване на вулварен пръстен, контакт между големите срамни устни и малките срамни устни;
 2. Разграничаване между горната и долната част на влагалището, което значително ограничава разпространението на инфекцията;
 3. Хормонозависими циклични промени в епитела.
 • Хормонални механизми. Под въздействието на естроген и прогестерон възниква пролиферацията на стратифициран сквамозен епител, синтеза на гликоген в него, образуването на лигавичен секрет в цервикалния канал. Слузта е богата на въглехидрати, които свързват бактериалните рецептори, предотвратявайки прикрепването им към епителните клетки. Слузта съдържа лизозим, лактоферин, дефензини - вещества с широк спектър на антимикробна активност.
 • Имунните механизми са представени от компоненти на комплемента, лизозим и секреторен имуноглобулин А (Ig A).
 • Симбиозата е взаимноизгодно съжителство на микроорганизми и женски организъм. В същото време бактериите с нормална микрофлора създават колонизационна защита срещу патогенни микроорганизми в гениталния тракт, като същевременно получават хранителни вещества и помощ от макроорганизма в борбата срещу конкурентната флора.

Какво се случва с вагиналната микрофлора по време на бременност

По време на бременност под влияние на хормонални промени се наблюдава увеличаване на клетките на вагиналния епител и натрупване на гликоген в тях. А гликогенът е основният субстрат за производството на млечна киселина от лактобацили. Това поддържа кисела среда във влагалището (рН 3,8 - 4,5), която е необходима за оптимален растеж и потискане на патогенната микрофлора. Тъй като продължителността на бременността се увеличава, здравите жени изпитват десетократно увеличение на екскрецията на лактобацили и намаляване на нивото на бактериална колонизация на шийката на матката в сравнение с небременните жени. Това е необходимо, за да се предпази детето от патогенни микроорганизми по време на преминаването му през родовия канал на майката.

Влагалището на жената съдържа много голям брой бактерии - 10 8 - 10 9 бактериални тела на 1 грам течност, 5 - 12 различни видове микроорганизми. Основните представители на нормалната микрофлора са бацилът на Дедерлайн. Те съставляват 95 - 98% от общия брой на микроорганизмите. Това е колективна концепция и съдържа 4 вида лактобацили - Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. Fermentum, L. Cellobiosus. Това са прави или извити пръчки, поставени единично или във верига, като правило не се движат.

Лактобацилите са способни да произвеждат водороден прекис, да създават киселинна среда във влагалището, допринасяйки за висока концентрация на млечна киселина, да се конкурират с други микроби за прилепване към вагиналните епителни клетки и да стимулират имунната система на жената. В допълнение към пръчките на Dederlein, във вагината се определят бифидобактерии, непатогенни каринебактерии, коагулаза-отрицателни стафилококи, превотела и бактероиди. Дрождоподобни гъбички от рода Candida могат да бъдат открити и в намазка на здрава жена, ако броят им не е голям и няма признаци на възпаление..

Въпреки това, при определени фактори (намален имунитет, прием на антибиотици, стрес) се наблюдава намаляване на броя на лактобацилите и повишена колонизация на освободения епител от гъбички. След това се появяват характерни сирене, изгаряне и сърбеж. Това състояние се нарича вагинална кандидоза..

Време за вземане на цитонамазка по време на бременност

При нормална бременност се прави цитонамазка за бактериологично изследване, когато жената е регистрирана, на 30 седмици и преди раждането. Въпреки това, ако в историята е имало спонтанни аборти, заплахата от прекъсване на бременността, полихидрамнион, вътрематочна инфекция на плода, хориоамнионит, тогава изследванията се извършват в динамика по преценка на лекаря и се използват допълнителни диагностични методи за проверка на патогена.

По време на рутинен гинекологичен преглед на стол се взема цитонамазка, материалът се взема със стерилен или еднократен инструмент от уретрата (уретрата), страничната стена на влагалището и шийката на матката, след което се намазва върху маркиран стъклен предмет и се изпраща в лабораторията. Оценяват се количеството, цветът и миризмата на лигавичните секрети и състоянието на стените на влагалището и шийката на матката. В лабораторията цитонамазката се оцветява по Грам и се изследва нейният микробен състав, наличието на еритроцити, левкоцити и ключови клетки (епителни клетки, покрити с бактерии). Има следните степени на вагинална чистота:

 • Първата степен на честота (нормоценоза) се характеризира с кисела реакция на околната среда, голям брой пръчки на Dederlein и незначително съдържание на факултативна флора. Еритроцитите и левкоцитите са единични в зрителното поле.
 • Втора степен (междинен тип намазка). Реакцията на околната среда е кисела, броят на лактобацилите преобладава над другите микробни клетки, броят на левкоцитите се увеличава до 15 в зрителното поле (по време на бременност се допуска до 20 при липса на признаци на възпаление).
 • Третата степен (дисбиоза) се наблюдава при бактериална вагиноза. Лактобацилите почти липсват, в цитонамазката голям брой грам-положителни коки, грам-отрицателни пръчки, облигатни анаеробни бактерии.
 • Четвърта степен (вагинит). Липсват лактобацили, присъства алкална реакция на средата, присъстват голям брой еритроцити и левкоцити, ключови клетки и патогенни микроорганизми.

Освен това първият или вторият вид намазка трябва да са нормални.

В продължение на 1-2 дни преди вземане на цитонамазка не се препоръчва полов акт; трябва да се изключат спринцовките, използването на вагинални супозитории и таблетки, както и локални дезинфектанти. В деня на посещението при лекар гениталната хигиена се извършва без използване на сапун.

Нормални показания на цитонамазка

Таблица: Нормални стойности на цитонамазка

ИндексВагинаМаточна шийкапикочен канал
Сквамозен епител5 - 105-105 - 10
левкоцити0 - 150 - 300 - 5
МикрофлораГолям брой грамположителни лактобацилиНеопределенНеопределен
слузУмерено количествоУмерено количествоОтсъстващ
ГонококиОтсъстващОтсъстващОтсъстващ
ТрихомонадаОтсъстващОтсъстващОтсъстващ
МаяВ малко количествоОтсъстващОтсъстващ
Ключови клеткиОтсъстващОтсъстващОтсъстващ

Отклонения от нормата

Липсата на сквамозен епител в цитонамазка показва намаляване на насищането на организма с естроген и при силно възпаление се наблюдава увеличаване на съдържанието му.

Информация Увеличаването на броя на левкоцитите винаги показва възпалителен процес.

Гонококи, трихомонади, дрождоподобни гъби (при концентрация над 10 4 CFU / ml) и ключови клетки се наблюдават при съответното заболяване.

Прекомерното производство на слуз също показва възпаление..

За всякакви отклонения от нормалните показатели се извършват допълнителни изследвания. Провежда се бактериологично изследване на влагалищното течение, за да се изясни патогена и да се определи антибиотичната резистентност. Необходим е тест за ППИ (полово предавани инфекции). И според резултатите от теста се предписва подходящо лечение.

По време на бременност се предпочитат местните лекарства (супозитории, кремове), които не съдържат антибиотици, но ако е необходима системна терапия, е възможно да се приемат антибактериални лекарства, започващи от втория триместър на бременността. Някои инфекции могат да бъдат латентни, но представляват опасност за нормалното развитие на плода, поради което при планиране на бременността се препоръчва всички жени да бъдат изследвани за полово предавани инфекции.

32 седмици бременна: височина, тегло, развитие на плода, ултразвук

32 акушерска седмица - е 30 седмици от зачеването. Третият триместър на бременността продължава, 8-10 седмици остават преди раждането. Към 32-та седмица основните процеси на развитие на вътрешните органи на бебето са завършени, но засега то все още не е напълно готово за раждане. Мама продължава да почива в отпуск по майчинство, въпреки че здравословното й състояние трудно може да се нарече леко, умората от позицията и натрупаните килограми се отразява.

32 седмици, колко месеца е? На 32 акушерска седмица продължава 8-месечна бременност (32 седмици = 7 месеца и 14 дни или 224 дни от бременността).

Тегло, височина, развитие на плода на 32 гестационна седмица

Теглото на бебето в 32 гестационна седмица е около 1800 грама, а дължината на тялото на плода е около 42 сантиметра. Бебе с големината на малка тиква.

След 32 гестационна седмица плодът показва активно развитие и растеж. Увеличаването на масата се дължи на мастната и мускулната тъкан. Външно плодът е пропорционален и става подобен на новородено дете, но все пак изостава от този по тегло. Но за увеличаване на теглото той има подготвени още два пренатални месеца живот. Кожата става розова и гладка. Вижда се косата на главата на детето, която, без да губи своята мекота и рядкост, се уплътнява.

Поради стегнатостта на матката плодът заема принудително положение, а именно положението на ембриона. Крайниците на детето са огънати и кръстосани, а също така приведени към самото тяло. По принцип позицията на плода имитира овалната форма на маточната кухина..

Също така е особено важно в позицията на детето да сведе главата си надолу, което е норма за безпроблемно раждане в бъдеще..

32 акушерска седмица на бременността се отличава с формирането на особено важни органи и системи на човешката жизнена дейност, както имунна, така и невроендокринна. През този период се залага имунната система и плодът започва да получава специални протеинови структури от майката - антитела.

Те ще го предпазят от въздействието на външни патогенни фактори и ще устоят на антигенната им природа. Подобрена е работата на всички основни секретни жлези, което играе важна роля в хода на метаболитните процеси на плода.

Развитие на плода при 32 гестационна седмица Към 7-ия месец сърцето на бебето вече се е оформило, но досега има необработен артериален канал, тоест кухините на лявото и дясното предсърдие комуникират помежду си. Интересното е, че от този период се определя цветът на очите на детето.

Зениците на плода се разширяват и се установява нормален тип режим на сън и бодърстване: след раждането детето спи със затворени очи и е будно с отворени очи. На 32-та седмица от бременността майката забелязва движението на плода вътре в корема, неговото почукване отвътре, разтягане и дори хълцане. В тази връзка за една майка изобщо не е трудно да разбере в какво настроение е бебето й в момента..

Опасно ли е раждането на 32 гестационна седмица?

32 седмици от бременността е периодът на подготовка на бебето за раждане, формирането на органи и системи приключва, той заема позиция, удобна за напускане на утробата. Терминът все още е ранен за раждане, но понякога бебето решава да се роди по това време.

Преждевременното раждане винаги идва внезапно, но за период от седем месеца бебето вече не е в опасност. Бебетата, родени на 32 седмици, се грижат без особени затруднения в отделението за недоносени бебета, въпреки че здравето им в повечето случаи е лошо, хроничните заболявания или физиологичните патологии не са рядкост.

В допълнение към преждевременното раждане, има и други опасности на 32 седмици, тъй като навлиза в четвъртия критичен период на бременността..

Ултразвук на 32 гестационна седмица

На 32 седмици жените най-често се подлагат на трето планирано ултразвуково сканиране. Лекарят оценява функцията на плацентата: положението на плода в корема на 32 гестационна седмица, към коя стена е прикрепено и на какво разстояние спрямо шийката на матката, дебелината на плацентата и нейната структура.

Тези показатели могат да разкажат много за възможна инфекция, възпаление, усложнения по време на раждането. Основната задача на ултразвука по това време е да се изключат малформации и да се оцени състоянието на плацентата - степента на нейната зрялост, притока на кръв в нея.

Всички промени във функцията на плацентата могат да доведат до забавяне на развитието на плода, поради което ранната диагностика на плацентарната недостатъчност дава възможност да се предпише лечение навреме и да се предотврати развитието на усложнения.

Плацентарната недостатъчност води до нарушение на дихателните и транспортни функции на плацентата, в резултат на което може да се развие фетална хипоксия. Колкото по-голяма е засегнатата област на плацентата, толкова по-опасна е ситуацията за здравето на бебето..

В този случай болницата може да причини преждевременно раждане или да извърши цезарово сечение.

Освен това с помощта на ултразвук на 32 седмици от бременността лекарят изяснява физическото състояние на бебето, оценява се неговото положение (глава, таз, друго), извършва се биометрия (измерват се размерите на главата, обиколката или средният диаметър на корема, дължината на бедрената кост).

Ултразвуковата диагностика помага на лекаря да идентифицира заплитането на пъпната връв на бебето - неприятна, но често срещана патология, обичайните причини за която:

 • лоша физическа активност на бременна жена;
 • много дълга пъпна връв;
 • липса на желязо в тялото на майката.

На 32 седмици от бременността пъпната връв е малко вероятно да се развие, но това не засяга особено благосъстоянието на бебето. Тази патология не може да бъде лекувана, но медицинското наблюдение на бъдещата майка се засилва.

Ако в резултат на заплитането на кабела кръвотокът е нарушен, детето усеща липса на кислород, на майката се предписват специални витамини и хранителни добавки

Чувства и състояние на жена на 32 седмици

Растежът на матката продължава, сега тя заема позиция на 13 см над пъпа. През третото тримесечие вече не наддавате толкова бързо. Вариантът се счита за оптимален, когато една жена седмично наблюдава увеличение с не повече от 300 грама.

В края на 7 месеца жената не винаги е придружена от приятни усещания. Затруднява се домакинската работа, голям корем ограничава и забавя движението. Тялото се променя все повече и повече, сънят е нарушен, фалшивите контракции нарушават. Всяка част от тялото през този период претърпява значителни промени. Матката непрекъснато расте, изтласква диафрагмата и подпира стомаха, причинявайки пристъпи на киселини и задух. Опитайте се да спите с възглавници и да се храните по-рядко..

Можете също така да изпитате болка в долната част на гърба, подуване, задух, запек, хемороиди. Ако се появят за първи път, трябва да уведомите наблюдаващия лекар за това, тъй като причината може да е в заплахата от преждевременно раждане. Ако изключите този симптом, вероятно можете да обвините нарастващата матка и хормоналните промени в тялото за болката..

Като цяло матката се разширява, центърът на тежестта се измества, коремните мускули се разтягат, стойката се изкривява, а гърбът поема допълнителен стрес. Хормоналните промени засягат ставите и връзките, по-специално тазовите кости и самия гръбначен стълб. В резултат на това болката се причинява от ходене, стоене / седнало положение и смяна на позата по време на сън, както и ставане от нисък стол / баня и повдигане на нещата..

Кожата на корема е все по-опъната, неравномерното разтягане може да провокира появата на стрии - стрии. За да предотвратите това, използвайте специална козметика за бъдещи майки: масла и кремове, които предотвратяват разкъсванията на кожата. Смажете проблемните зони в препоръчителните количества - обикновено гърдите, областта на пъпа, външната част на бедрото, корема. Правете масажни упражнения с твърда четка. Такива мерки, ако не премахнат вече появилите се стрии, ще предотвратят появата на нови..

Тренировка или присмехулни контракции на седмица 32

Тренировъчните контракции са нередовни, краткотрайни и безболезнени контракции, които се появяват след 32 гестационна седмица (в някои случаи след 20 седмици), които не водят до раждане и не допринасят за свиването и разширяването на шийката на матката. Те се наричат ​​също фалшиви контракции или контракции на Бракстън Хикс..

По време на тренировъчни пристъпи жената усеща, че коремните мускули са напрегнати, сякаш се втвърдяват и тогава това усещане напълно изчезва. Обикновено такова свиване продължава от няколко секунди до няколко минути. Жените, които са бременни с първото си дете, могат да объркат фалшивите контракции с реалните. Основната цел на тренировъчните (фалшиви) контракции е да подготви матката и шийката на матката за раждане..

За първи път те могат да се появят точно през 31-32 седмица от бременността. Ето колко месеца вече знаете. Ако изхождаме от обичайните изчисления, тогава седем и половина и по акушерски стандарти малко по-малко. Както и да е, точно тази седмица се появяват чести контракции на матката, които са тренировъчни и не представляват заплаха за живота на детето. Натискът от матката върху пикочния мехур може да провокира неконтролирано уриниране. От това може да има леки болки, които могат да бъдат спрени с валериана и други успокоителни..

Тренировъчните контракции на матката ще станат по-силни с наближаването на деня на раждането. Това е нормално, обаче, трябва да знаете как да ги различите от реалните контракции. Предвестниците обикновено не са интензивни и преминават с малко движение. Реалните контракции от физическа активност само ще се влошат.

Възможни рискове и опасности при бременност от 32 седмици

По това време има възможност за следните усложнения при бременност:

 • Заплахата от преждевременно раждане. Вероятността за преждевременно раждане на бебе се увеличава под въздействието на следните фактори: ниска плацентация, преждевременно узряване на плацентата, цервикална патология, травма и падане на жената. Началото на раждането може да бъде сигнализирано от бежово или кърваво отделяне, гадене, изтегляне на болки в матката. Ако стомахът на жената се сковава твърде често, това също може да е признак на повишен тонус и заплаха от ранно раждане, но този симптом сам по себе си не е решаващ. Ако се появят такива усещания, трябва спешно да потърсите медицинска помощ..
 • Липсата на вода е състояние, при което обемът на околоплодните води е недостатъчен за нормалното развитие на плода. Нормалният AFI (индекс на амниотичната течност) трябва да бъде 79-263 mm. Умерените олигохидрамниони по време на бременност (AFI са в диапазона от 67 mm до 91 mm) не представляват голяма опасност за детето, но при подчертан дефицит на околоплодни води (AFI по-малко от 67 mm) е възможна фетална хипоксия и в резултат на това изоставане в нейното развитие.
 • Заплитане на пъпната връв на шийката на плода. Вероятността от тази патология обикновено силно плаши бъдещите майки, но дори в случая, когато лекарят е открил признаци на заплитане на пъпната връв по време на ултразвуково сканиране, не трябва да се притеснявате прекалено много, защото бебето може да го завърти в обратна посока. Поради това е препоръчително да се подложите отново на ултразвуково изследване след известно време, за да се оцени състоянието на плода..
обратно към съдържанието ↑

Защо и по кое време се прави цитонамазка по време на бременност

Намазка по време на бременност се отнася до задължителните планирани методи за изследване на бъдещата майка, тъй като позволява цялостна оценка на гинекологичните
здравето на пациента и своевременно изключват развитието на сериозни заболявания.

Изследването на цитонамазки по време на бременност позволява:

 • визуализира физиологични промени в лигавицата на влагалището и шийката на матката, произтичащи от промени в хормоналните нива;
 • идентифициране на нарушения на микрофлората на влагалището;
 • своевременно диагностициране на хронични и остри възпалителни процеси в тазовите органи;
 • диагностицират полово предавани инфекции и др..

Направена ли е цитонамазка по време на бременност, ако пациентът няма оплаквания

Мазките по време на бременност са включени в списъка на задължителните диагностични мерки и се вземат, дори ако пациентът е напълно без симптоми и оплаквания.

Много възпалителни процеси и инфекции могат да продължат известно време без развитието на специфични симптоми, а бактериалната култура на цитонамазка по време на бременност ви позволява да идентифицирате патологията на най-ранния етап от развитието.

При лоша цитонамазка по време на бременност в ранните етапи на жената се предписва специално лечение за премахване на възпалителния процес и предотвратяване на инфекция на детето по време на бременност и раждане.

Има често срещано погрешно схващане, че бременните жени не трябва да приемат никакви лекарства. Бъдещите майки трябва да разберат, че за профилактика и лечение на различни възпалителни процеси акушер-гинекологът избира най-щадящите лекарства, които са безопасни за бъдещото бебе.

Но нелекуваната инфекция може да доведе до:

 • спонтанен аборт,
 • вътрематочна инфекция на плода,
 • избледняваща бременност,
 • вътрематочно забавяне на растежа и др..


Следователно цялото лечение трябва да се предписва изключително от специалист, въз основа на резултатите от изследването..

Кога да се направи намазка по време на бременност

По възможност се препоръчва да се направи цитонамазка, докато се планира бременност..


Обикновено трябва да вземете цитонамазка по време на бременност три пъти:

 • когато жената е регистрирана в антенатална клиника (анализ на цитонамазка по време на бременност се издава при първото посещение на гинеколог);
 • през последния триместър на бременността (дори ако е получена добра цитонамазка по време на бременност през първия триместър, е необходима втора цитонамазка);
 • непосредствено преди раждането.

На тридесетата седмица (2 цитонамазки по време на бременност), изследването се провежда, за да се гарантира ефективността на лечението в ранните етапи (ако възпалението е открито след първата цитонамазка по време на бременност), както и да се гарантира, че няма възпалителни процеси и гинекологични инфекции преди раждането.

Ако се открият аномалии в цитонамазката, се предписва лечение, тъй като инфекциозните и възпалителни процеси в късните етапи могат да доведат до преждевременно раждане, инфекция на детето по време на раждане, както и развитие на тежки инфекции след раждането при бременни жени (до развитието на сепсис).


Трябва също така да се отбележи, че ако жената открие инфекциозни и възпалителни процеси, се предписват контролни цитонамазки (за проверка на ефективността на лечението) и може да се препоръча вземане на цитонамазка през втория триместър.

Прочетете също по темата

Ако жената развие симптоми на възпаление (сърбеж и изгаряне на гениталиите, поява на патологично отделяне, дърпащи болки в долната част на корема, кървави отделяния и др.), Трябва незабавно да се консултирате с лекар и да се подложите на непланиран преглед.

Намазка с резервоарна култура по време на бременност

Култура на цистерна на цитонамазка от цервикалния канал обикновено се взема два пъти:

 • при регистрация в предродилна клиника;
 • през тридесетата седмица от бременността.


Посев на цитонамазка по време на бременност също трябва да се извърши с:

 • появата на симптоми на инфекциозен и възпалителен процес в тазовите органи;
 • откриване на голям брой левкоцити (например 50 левкоцита в цитонамазка по време на бременност показват наличието на възпалителен процес);
 • рецидиви на възпалителни процеси в репродуктивните органи;
 • идентифициране на признаци на възпалителен процес или патогенни микроорганизми при анализ на урина;
 • повишаване на ESR, нивото на левкоцитите в кръвния тест (с неизвестна етиология на възпалението);
 • откриване в цитонамазки за степента на чистота на влагалището от кокови микроорганизми (стафилококи в цитонамазка по време на бременност, стрептококи, гонококи и др.).


Обикновено резервоарът за сеитба трябва да отсъства напълно:

 • гъбични микроорганизми;
 • ентерококова флора и Escherichia coli;
 • стафилококите са епидермални и ауреус;
 • протеини;
 • гонококова флора;
 • гарднерела;
 • Трихомонада.


Също така, в нормална цитонамазка по време на бременност трябва да има повече от 107 лактобацили и по-малко от 102 представители на опортюнистична микрофлора.

Според показанията на бременна жена може да се предпише и скрининг за инфекция..

Инфекционен скрининг по време на бременност - индикации за

Обикновено по време на бременност е посочено следното:

 • двоен резервоар. сеитба от цервикалния канал;
 • три пъти цитонамазка по време на бременност;
 • трикратен анализ за сифилис (при регистрация, на тридесетата седмица и преди раждането - две до три седмици);
 • двоен тест за ХИВ (при регистрация и на тридесетата седмица);
 • анализ за TORCH при регистрация, както и тестове за хепатит В и С (два пъти: при регистрация и през третия триместър).

Според индикациите при предишен спонтанен аборт се посочва следното:

 • бактериологични, бактериоскопски цитонамазки на всеки 2-3 седмици;
 • вирусологично изследване на цитонамазки на всеки 2-3 седмици;
 • PCR за микоплазма, хламидия, уреаплазма при наличие на симптоми на възпалителния процес.

Как се извършва цитонамазката и как да се подготвите за изследването

Натривките се вземат от гинеколога по време на рутинен преглед в гинекологичния стол. Мазки се вземат със стерилни инструменти за еднократна употреба от външния отвор на уретрата, страничните стени на влагалището и маточната шийка.

Марийта

Анализи при ССЗ на 32 гестационна седмица.

Запис публикуван от Марита 21 юни 2012 г.

12 316 гледания

Лекарят в ЖК забрави да ми даде направление за изследванията в КВД:

1. Тампон "сеитба за флора"

2. Намазка със STD култура

Тези тестове се правят от 12-та седмица. В деня, който е определен в билета, вече ще имам 32-ра седмица. KVD се намира от мен за 30-40 минути.

Исках да го взема срещу заплащане в най-близката клиника на CMD, те казаха, че няма да се ангажират да карат толкова ГОЛЯМ период от време за стол. Въпреки че самата лекарка каза, че терминът е ОГРОМЕН, тя забрави и е НЕОБХОДИМО да се вземе.

намажете на 30 (28) седмици - преди раждането. изисква се сертификат?

Нищо. Току-що написах отказ. Моят лекар не беше там (отидох на почивка) и не бях даден на друг. : gy:

ако сте посетени от компетентен лекар, той самият няма да се качи отново там и няма да ви закара на стол. И при планирана хоспитализация, преди раждането, като цяло, много често те гледат стола, вземат цитонамазки, така че в родилния дом няма да се качите на стол. По принцип понякога се натъквам на странни публикации, като например не искам да взема намазка, не искам да отида на консервация, не искам да пия Dufaston (General), не искам да се откажа от пушенето и т.н. И по дяволите тогава плачи

Намазка за флора по време на бременност. Декодиране и норма

Какви промени настъпват във вагиналната микрофлора по време на бременност?

За да разберете защо този анализ играе такава роля, помислете какво се случва в тялото на бременна жена и какво представлява цитонамазка върху флора по време на бременност. Хормоналните промени причиняват увеличаване на броя на епителните клетки във влагалището на бъдещата майка. Освен това тези клетки започват да съхраняват гликоген.

Секретите служат като субстрат за лактобацили, които произвеждат млечна киселина. Благодарение на този процес във влагалището се поддържа кисела среда с рН 3,8 - 4,5, което е оптимално за здрава микрофлора и разрушаващо за вредните микроорганизми..

Постепенно, по време на бременност, броят на лактобацилите нараства, увеличава се десетократно. В сравнение с небременните жени, бъдещите майки имат намаляване на броя на бактериите в цервикалния канал. Това е важно условие за предпазване на плода от инфекция с патогени по време на движението на майката през родовия канал по време на раждането..

В здраво тяло постоянно присъстват голям брой различни микроорганизми, включително бактерии и бактериални тела. Около 95-98% от микрофлората се намира в пръчките на Dederlein. Това са бактериални структури, състоящи се от няколко вида лактобацили - Lactobacillus Casei, L. acidophilus, L. Cellobiosus, L. Fermentum. Те приличат на фиксирани, извити или прави линии или пръчки. Тези пръчки произвеждат млечна киселина и водороден прекис, поддържайки киселинната среда на влагалището, предотвратяват прикрепването на други микроби към стените му, а също така активират имунната система на бъдещата майка..

В допълнение към пръчките на Dederlein, във вагината присъстват бифидобактерии. Често, дори при липса на симптоми на възпаление в цитонамазката, гъбичките Candida се откриват в малки количества.

Имунната защита на жената може да бъде отслабена при стрес или от прием на антибиотици. Тогава броят на лактобацилите ще намалее, а колонизацията на лигавиците от гъбички ще се увеличи. Това състояние се нарича вагинална кандидоза и е придружено от сърбеж, парене и сирене във вагината..

Защо е толкова важно да имате цитонамазка върху флора по време на бременност?

Според плана трикратно се извършва цитонамазка върху флората по време на бременност. Първият път процедурата се извършва при регистрация за бременност. Следващият анализ се прави на тридесетата седмица и непосредствено преди раждането на 37 или 38 гестационна седмица. Често вагиналните инфекции причиняват усложнения по време на бременност, включително спонтанен аборт или преждевременно раждане..

Особено внимание трябва да се обърне на поставянето на цитонамазка за флора, ако бъдещата майка има следните проблеми в историята:

 1. полово предавани инфекции,
 2. спонтанен аборт и замразена бременност,
 3. многоводие,
 4. случаи на вътрематочна инфекция на плода,
 5. истмично-цервикална недостатъчност (слабост на провлака и шийката на матката, водеща до спонтанен аборт).

Съществува вероятност от инфекция на плода в утробата, което може да причини ненормално развитие на детето или инфекция по време на преминаване през родовия канал. Ето защо е необходимо предварително да се установи наличието на заболявания и да се лекуват, в идеалния случай преди бременността. По-добре е обаче да научите за болестта в началото на бременността, за да се подложите своевременно на лечение, както и да изясните състоянието преди раждането, за да вземете своевременно допълнителни мерки.

Намазка върху флората по време на бременност може да се вземе непредвидено, ако жената се оплаква от дискомфорт. Когато се появи усещане за парене, сърбеж, нехарактерно отделяне, е много важно бременната жена незабавно да направи цитонамазка върху вагиналната флора.

Процедура за намазване с флора

Намазка е най-безболезненият и най-бърз начин за вземане на биоматериал за изследване. Докато жената лежи на гинекологичния стол, лекарят прокарва стерилна еднократна шпатула по уретрата, вагиналната стена и цервикалния канал. Общо се получават три проби, които се нанасят върху предметно стъкло и се изпращат в лабораторията. Тук биоматериалът се оцветява по техниката на Грам и се изследва под микроскоп. В допълнение към микробния състав на пробите, съдържанието на кръвни клетки (левкоцити и еритроцити), ключови клетки (епителни фрагменти, покрити с бактерии), лаборантът оценява цвета, миризмата и количеството на секретите.

Понякога жените задават въпроса "Дали цитонамазката показва бременност на флората?" Не, той дава информация само за неговия ход. Въз основа на този анализ се оценява степента на чистота на вагината, отразяваща нейното състояние. Общо има четири степени:

 • Първата степен характеризира здравословната микрофлора на влагалището. Опортюнистичните организми и левкоцити или изобщо не присъстват, или е открито малко количество. Идентифицирана кисела вагинална среда, много лактобацили.
 • Втората степен на чистота се определя, ако флоралните показатели са леко увеличени, но остават в нормалните граници. Например, броят на левкоцитите във влагалището се е увеличил до 20. Това е допустимо по време на бременност, при липса на други признаци на възпалителния процес.
 • Третата степен или дисбиоза е преобладаването на патогенната микрофлора над естествената. Лактобацилите са малко, вагиналната среда става алкална, наблюдават се симптоми на възпаление. Тези показатели сигнализират за развитието на бактериална вагиноза..
 • Четвъртата степен или вагинитът е състояние, когато нормата на левкоцитите в цитонамазка за флора е превишена, идентифицирани са голям брой патогени и има много червени кръвни клетки. Вагиналната среда е алкална. Всичко това говори за остро възпаление в тялото на жената..

Преди да вземете цитонамазка, трябва да се откажете от полов акт, спринцовки, вагинални супозитории, мехлеми и тампони. Също така е по-добре да не използвате алкални продукти за интимна хигиена, за да не изкривите картината на анализа..

Ясно е, че в идеалния случай сертификатът за тестове за цитонамазка при бъдещата майка трябва да има първа или втора степен на чистота на гениталиите. Ако обаче се установи друго състояние, това е причина да се изясни болестта и да се започне лечение..

Нормална цитонамазка върху флора по време на бременност

Скоростта на намазване на флората по време на бременност се характеризира с преобладаващо наличие на грам-положителни лактобацили и почти пълното отсъствие на друга флора, особено в уретрата и шийката на матката. Броят на сквамозните епителни клетки не трябва да надвишава 5-10 единици.

Във влагалището и шийката на матката трябва да се открие умерено количество слуз. Намазка на здрава жена не трябва да показва наличието на гонококи, трихомонади и ключови клетки. Може да има много малко мая и то само във влагалището.

Какво казва лошото намазване на флората по време на бременност?

Липсата на сквамозен епител при анализа на бременна жена показва липса на естроген в тялото. Ако броят на сквамозните епителни клетки се увеличи, това е признак на възпалителен процес, развиващ се в тялото на бременна пациентка..

Също така възпалението се показва от голям брой открити левкоцити и значително количество слуз..

С развитието на определени заболявания в цитонамазката върху флората присъстват специфични микроорганизми - трихомонади, гонококи, гъбички, подобни на дрожди, ключови клетки. Гинекологът трябва да предпише допълнителни прегледи и специално лечение, ако патогените са открити по време на анализа. Освен това се изисква проучване за ППИ. Когато се открие заболяване, лекарят избира курс на терапия.

Намазка върху флората по време на бременност: дешифриране на резултатите

И така, сега е ясно коя флора присъства в репродуктивните органи на здрава жена и кое показва отклонения от нормата. Резултатът от изследване на вагинална цитонамазка се изразява както в качествено, така и в количествено изражение. Качеството е наличието в микробиоценозата на влагалището на определени клетки, микроорганизми и др..

Най-вече в цитонамазката трябва да присъстват пръчиците или лактобацилите на Dederlein. Колкото повече от тези бактерии, толкова по-добре. Останалите компоненти на анализа трябва или да са много малко, или изобщо да не бъдат идентифицирани. Обикновено в различни лаборатории резултатите от цитонамазката се записват по различни начини, така че е препоръчително постоянно да се свързвате с една и съща институция по време на бременност, за да следите отблизо промените..

Количествените показатели също се посочват по различни начини. Броят на елементите в биоматериала се показва като цифри или други символи. Често можете да намерите плюсове и минуси ("+", "-") - колкото повече се намери определен тип клетки, толкова повече плюсове ще бъдат посочени във формуляра за анализ. Едно "+" означава, че частиците присъстват в намазката в малко количество. Съответно минусът ще означава, че тези клетки не са идентифицирани. Понякога вместо символа "-" се използва означението "abs".

Също така във формата за анализ на вагинална цитонамазка можете да намерите обозначенията "Gr (+)" и "Gr (-)". По този начин се маркират бактериите, които, когато се извършват по метода на Грам, показват различни резултати. Грам-положителните Gy (+) бактерии са естествена вагинална флора, а грам-отрицателните Gy (-) бактерии са патологични.

Помислете какви други частици и елементи могат да бъдат намерени във вагинална цитонамазка:

 1. Лактобацили (грам-положителни пръчки на Dederlein). Намазка върху флората по време на бременност трябва да съдържа възможно най-много от тези клетки..
 2. Епител, сквамозен епител (еп., Pl. Ep.) - това са клетки на лигавиците на влагалището. Ако намазка върху флората по време на бременност потвърди голям брой сквамозни епителни клетки, това означава, че в тялото протича възпалителен процес. Липсата на сквамозен епител също е отрицателен показател. Нормални плоскоклетъчни клетки присъстват от 5 до 10 в зрителното поле на микроскопа.
 3. Левкоцити. Това са бели кръвни клетки, предназначени да се борят с различни вредни агенти. Обикновено тези клетки могат да бъдат намерени във влагалището и шийката на матката в малък брой - съответно до 15 и 30. В уретрата - не повече от 5. Въпреки това, ако възникне възпаление в органите на жената, тогава концентрацията на левкоцитите се увеличава.
 4. Слузта е вискозен секрет на жлезите на цервикалния канал, присъствието му в анализа в умерени количества е напълно приемливо. Когато се наблюдава значително количество слуз, това е сигнал, че се развива инфекция. Ако в уретрата се открие слуз, това показва възпаление на уретрата. Като цяло обаче слузът не влияе значително на диагнозата..
 5. Ключовите клетки са фрагменти от сквамозен епител, към които са се прикрепили патогенни микроорганизми. Здравата жена няма такива клетки в цитонамазката. Наличието на ключови клетки е признак за продължаващо заболяване. Често в организма присъстват някои микроби, например гарднерела, която може да причини различни заболявания. Но докато имунната система на жената се справя със защитата, те не са опасни и малък брой от тях може да присъстват в цитонамазката.
 6. Дрождоподобните гъби от рода Candida са причинителят на млечница. Както при гарднерелата, малък брой от тези гъбички могат да бъдат намерени във влагалището. Ръстът на техния брой е ограничен от размножаването на лактобацили. Но при стрес, отслабване на имунитета и други причини, гъбичките започват да се размножават бързо и да причиняват кандидоза. Ако в цитонамазката са открити нишки на мицел, това е ясен признак на млечница..
 7. Коковата флора е представена под формата на гонококи, стафилококи, стрептококи и др. Обикновено тези бактерии могат да присъстват в малки количества. Станете опасни, когато броят им се увеличи.
 8. Гонококите са бактерии, които причиняват гонорея. Не трябва да присъства в намазка на здрава жена.
 9. Трихомонадите са паразити, които причиняват трихомониаза. Също така не трябва да се определя чрез анализ в добро здраве.

Лечение на генитални заболявания по време на бременност

Ако по време на изследването бъде установен източникът на инфекцията, лекарят ще предпише специално лечение. За всеки патоген има лекарства, които неутрализират неговата активност и го унищожават.

Различни лекарства се представят под формата на супозитории, кремове, вагинални таблетки. По-добре е избраният продукт да не съдържа антибиотици. В случай на остра бактериална инфекция се предписват курсове антибиотици, които са безопасни за плода.

Често инфекциозните заболявания са скрити, но все пак оказват влияние върху бременността и развитието на бебето. Ето защо е много важно дори при планиране на бременност преди зачеването да се подложат на прегледи и да се установи наличието на полово предавана инфекция..

Ако патогенна микрофлора е била открита в цитонамазка още по време на бременност, не трябва да изпадате в паника. Основното условие за успешна борба с болестта е стриктното спазване на указанията на лекаря. Не трябва да прекъсвате курса на терапия (важно при използване на супозитории). Обърнете специално внимание на личната хигиена - носете памучно бельо, перайте и гладете старателно дрехите с гореща ютия.

Ако осигурите това с необходимото внимание, тогава процесът на нормализиране на вагиналната микрофлора, дори по време на бременност, ще бъде по-бърз и по-ефективен..

намажете на 30 (28) седмици - преди раждането. изисква се сертификат?

Нищо. Току-що написах отказ. Моят лекар не беше там (отидох на почивка) и не бях даден на друг. : gy:

ако сте посетени от компетентен лекар, той самият няма да се качи отново там и няма да ви закара на стол. И при планирана хоспитализация, преди раждането, като цяло, много често те гледат стола, вземат цитонамазки, така че в родилния дом няма да се качите на стол. По принцип понякога се натъквам на странни публикации, като например не искам да взема намазка, не искам да отида на консервация, не искам да пия Dufaston (General), не искам да се откажа от пушенето и т.н. И по дяволите тогава плачи

32 седмици бременна

Един от най-загадъчните процеси на земята е раждането и раждането на нов живот. За девет месеца плодът изминава дълъг път и се превръща от малка точка в пълноценен малък човек. Жената също върши чудесна работа.

Третият триместър е финалът. Още малко и бебето ще се появи. Но през този период крият много опасности, така че жената трябва да бъде внимателна към позицията и благосъстоянието си.

32 седмично общо описание

32 бременна седмица е осмият акушерски месец. Бебето вече е оформено и се подготвя за раждане. Той чува гласа на майката, нейния пулс, усеща докосването. Детето започва да заема позиция с главата надолу и опира краката си в ребрата. Това позволява на родилката да се чувства комфортно изправена и да държи гърба си изправен. Но бебето може да реагира и на позите на майката, което не му харесва, тъй като вече е голямо и в стомаха му вече няма достатъчно място..

По това време лекарите допускат лека поява на оток по ръцете и краката. Но ситуацията трябва да се контролира, за да не се развият разширени вени..

Трябва да отидете в болницата сега - два пъти седмично.

Промени в женското тяло

На 32 седмици коремът вече е с впечатляващи размери и расте по-бързо. Появява се тъмна линия, това е пигментация. Може да има и петна по тялото, това се дължи на хормонални промени. За да се намали пигментацията, бременните жени трябва да прекарват по-малко време на слънце, да ядат повече зеленчуци и зеленчуци. При липса на противопоказания можете да използвате народни средства за избелване (краставици, маски със заквасена сметана).

Често жените могат да наблюдават болка в долната част на корема, това явление се дължи на маточните контракции. Тялото се подготвя за раждане.

Бебе на 32 гестационна седмица променя позицията си, поради което коремът на жената расте и причинява дискомфорт при извършване на нормални дейности и дори движения. Лекарите препоръчват носенето на специална превръзка. Това не само ви кара да се чувствате по-добре, но и намалява риска от стрии.

Матката се издига на 33 сантиметра над пубиса. Матката, която постоянно се увеличава по размер и притиска кухите вени. Това допринася за лош достъп на кислород до плацентата и недостатъчно кръвообращение, така че е по-добре жената да си почива настрани..

Усещам

На 32 седмица започва нов етап, тялото интензивно се подготвя за раждане и постепенно тазовата кост постепенно се разширява. Това е болезнен процес.

Чувства на родилка в 32 гестационна седмица:

 • кожата става суха поради силно разтягане, поради което се препоръчва използването на мазни кремове;
 • чести промени в настроението, нервност. Това се дължи на предстоящото раждане и опит за това;
 • движенията на бебето на 32 седмици са активни и чести. Той вече има свой собствен режим на будност и сън;
 • жената може да изпитва киселини и задух, това е свързано с нарастваща матка;
 • често се появява запек, тъй като чревната перисталтика е нарушена;
 • постоянно желание за уриниране;
 • хемороидите са спътник на почти всички бременни жени;
 • някои пациенти вече могат да получат фалшиви контракции на Бракстън-Хигс.

Тестовете, които жената трябва да премине на 32 седмици:

 1. В началото на инструкциите от този период се прави ултразвук, за да се изследва подробно бебето.
 2. Кръв за ХИВ, СПИН, сифилис и други инфекции, проявата на които може да бъде открита само шест месеца след заразяването.
 3. Намазка за определяне на генитални инфекции, за да се изключи инфекцията на бебето по време на преминаването през родовия канал.

Чести оплаквания през осмия гестационен месец

Бременността е не само приятно и вълнуващо време, но и труден период за жената. Но има приемливи прояви на дискомфорт, които възникват поради физиологични промени в тялото..

На осмия месец детето вече е голямо и по време на активност може случайно да удари вътрешните органи. Това е болезнено, но безопасно за бъдещата майка.

Често има долни болки в долната част на корема и тя се превръща в камък. Това се дължи на тонуса на матката, тялото се подготвя за доставка. Но тук трябва внимателно да наблюдавате интервалите на външния вид. Ако усещанията се повтарят повече от три, пет пъти на час, тогава е възможно пациентът да започне раждане. Свързани признаци са диария, диария и болка. Допуска се раждане в 32 гестационна седмица. Разбира се, бебето ще се роди преждевременно, но съвременните кувьози решават този проблем..

През третия триместър родилките често се оплакват от повръщане. Това се провокира от бързо нарастващата матка. Оказва натиск върху вътрешните органи и нарушава тяхното функциониране. За профилактика трябва да спите на висока възглавница, да намалите количеството сладкиши, кафе и газирани напитки в диетата.

Имунитетът е отслабен, така че жената е податлива на болести. При първите подозрителни симптоми се консултирайте с лекар.

Бебе на 32 седмици бременна

Теглото на дете на 32 гестационна седмица достига тегло от 2 килограма. Той продължава да се развива активно, растежът в този момент е средно 42 сантиметра.

Важен процес за бебето в този момент е формирането на имунитет..

Костите стават по-тежки, мазнините са по-дебели и бузите вече се появяват.

Хлапето вече отлично различава шума и гласовете. Лекарите съветват да общуват с него възможно най-много, защото това формира един вид тясна връзка..

Детският организъм произвежда окситоцин и вазопресин. Тези хормони допринасят за подготовката за раждане, образуването на лактация.

Централната нервна система на бебето се развива активно, той взема много хранителни и полезни вещества от плацентата. Формират се и други важни системи за поддържане на живота - щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, метаболизъм.

Пухът по тялото на детето изчезва и се появява косата.

Дихателната система се развива, детето се опитва да погълне околоплодните води.

Изследване

На 32-та седмица от бременността се изисква планиран ултразвук, лекарят изследва:

 • плацентата, оценява нейното състояние и работоспособност;
 • размер и позиция на бебето;
 • преплетена с пъпна връв и възможни патологии, които могат да бъдат разпознати.

Всяка бременна жена трябва да се подложи на този преглед. Тъй като лекарят също така определя как ще протече раждането (по естествен път или чрез цезарово сечение). По това време детето трябва да промени позицията си, да се насочи към таза. Ако това не се случи и плацентата не се движи, тогава лекарят диагностицира предлежанието и по-често раждането се извършва изкуствено.

С помощта на ултразвуково сканиране по това време лекарят може да идентифицира патологии:

 1. Плацентата превия е неправилно разположен орган. Той или напълно припокрива част от сиропа, или половината.
 2. Преждевременно стареене на плацентата, тоест тя вече е престанала да изпълнява функциите си.
 3. Плетена връв, оплетена бебе.
 4. Неправилно поставяне на детето.
 5. Ниска вода или, напротив, излишък от околоплодна течност.
 6. Дължината на шийката на матката и нейната готовност за раждане. Ако се съкрати, това е предвестник на предстоящо раждане..

Лекарят въвежда всички данни в обменната карта на майката.

Освен това жената трябва да премине следните тестове:

 • кръв;
 • урина.

CTG се извършва на 32 гестационна седмица. Процедурата ви позволява да идентифицирате проблеми в развитието на бременността и детето (хипоксия, резус-конфликт, плацентарна недостатъчност и др.).

Нормата с активността на плода е 130-180 удара, по време на сън - 120-160. Ако индикаторите не са включени в тези стойности, тогава бебето не получава достатъчно кислород..

Диета при 32 гестационна седмица

Третият триместър е изключително важен както за майката, така и за бебето. Това е последният етап от формирането на детето и подготовката на тялото за раждане. Следователно въпросът за правилната диета е един от актуалните. Храната трябва да бъде наситена с витамини, хранителни вещества, протеини и мазнини.

Трябва да е в менюто:

 • постно месо (пилешко, телешко, пуешко);
 • морски риби, скариди, калмари;
 • млечни продукти;
 • много плодове и зеленчуци при всяко хранене;
 • чиста вода на ден най-малко два литра.

За закуска можете да ядете ферментирали млечни продукти, за обяд - месо или морски дарове със зеленчуци. Закуските могат да включват здравословни плодове, зеленчуци.

 • солено, пържено;
 • бързо хранене;
 • мазна храна;
 • кафе;
 • захарни изделия;
 • газирани напитки.

Опасности по това време

На 32 гестационна седмица могат да бъдат идентифицирани следните патологии:

 • олигохидрамнион или полихидрамнион, тоест количеството на околоплодните води не съответства на нормата. Лекарят открива заболяването с помощта на ултразвуково изследване;
 • преждевременно стареене на плацентата, плацентарна недостатъчност;
 • преплетена с пъпната връв на дете;
 • седалищно представяне и други видове;
 • къса шийка на матката;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • гестоза;
 • анемия - много често, затова е важно да приемате витамини от желязо;
 • диастаза.

Жената изпитва дискомфорт при ходене и физическа активност, това е свързано с голямо натоварване на тялото. По това време е по-добре да спазвате умерен начин на живот, да правите лека гимнастика и да носите превръзка.

Признаци на преждевременно раждане: болка в долната част на гърба, долната част на корема (става камък), диария, изтичане на околоплодна течност и размазване на вагинално течение. В такава ситуация трябва спешно да потърсите помощ от медицинско заведение..

Интимен живот

Гинеколозите не ограничават жената по интимен начин. Можете да правите любов, ако няма противопоказания. Основното е умерената активност, плавните движения. По-подходяща позиция е отстрани и мъжът отзад. Мъжкият хормон помага на женското тяло да се подготви за раждане и помага за омекотяването на костите.

Препоръки

Основни инструкции за акушер-гинекологи за родилки:

 • спазване на ежедневието, добър и качествен сън. Препоръчително е да закупите специална възглавница и матрак, които повтарят и запомнят формата на тялото;
 • коректно и богато внимание;
 • прием на витаминни и минерални комплекси;
 • лека гимнастика, ако няма противопоказания;
 • прекарване на времето на открито;
 • ограничете употребата на вредни продукти;
 • следете теглото, излишните килограми могат да причинят сериозен дискомфорт на жена и бебе;
 • посещавайте редовно болницата и се подлагайте на всички необходими прегледи;
 • контролирайте кръвното налягане сутрин и вечер, това ще ви помогне да разпознаете признаците на гестоза навреме;
 • повишаване на имунитета (пийте билкови инфузии, одобрени от лекар);
 • избягвайте неврози и стресови ситуации;
 • подгответе чанта за болницата.

Осмият месец от бременността е почти края и бебето скоро ще се роди. Вълнението и безпокойството на жената са логично обясними, но при дъговите задължения не трябва да се забравя за постоянните посещения при лекар и да се внимава за собственото благосъстояние.

Съвременната медицина направи големи крачки напред, но някои патологии на бременността се появяват едва в последните етапи. Ето защо е важно да се идентифицират и предотвратяват болестите навреме. Не можете да игнорирате изискванията и препоръките на лекаря, защото от това зависи животът и на родилката и на бебето..