До третия триместър на бременността огъването и натоварването в лумбосакралния регион се увеличават и болката в тази област често се появява, следователно, според популярното търсене, днес ще анализираме инструмент, който ще помогне за облекчаване на тежестта от мускулите, премахване на напрежението и облекчаване на болката.

При масаж на лумбалната част на гръбначния стълб се активират нервните окончания на много органи, което води до подобряване на тяхното функциониране. Бъбреците са разположени в лумбалната зона; когато са изложени на тях, тяхната филтрираща способност се подобрява. Повишеният кръвен поток допринася за повишено снабдяване с кислород във всички органи и тъкани, което има благоприятен ефект върху състоянието на детето. Отстраняването на метаболитните продукти от тъканите също се подобрява..

ВНИМАНИЕ! Масажът не трябва да се извършва през първите три месеца от бременността, тъй като дори внимателното движение може да доведе до нарушаване на развитието или прекъсването на бременността..

Можете да започнете масаж от 4-ия месец на бременността и най-добре е да го извършвате на по-късна дата..

Как да масажирате лумбосакралната област

Времето за лечение максимум 30-40 минути.

Техника:

 • Движения - с отпусната ръка без сила, натиск;
 • Всички удари са бавни и ритмични;
 • Няма техника на „месене“

Стъпка 1. Подгответе стаята

Стаята трябва да е топла и чиста. По-удобно е да масажирате лумбосакралната област върху твърда повърхност. Маса или място на пода с неплъзгаща се повърхност е подходящо за това. Ще ви трябва и натурално масажно масло.

Стъпка 2. Определете зоната на изследване

Масажът се извършва в областта от последното ребро до седалището, отстрани зоната е ограничена от страничните повърхности на таза.

Стъпка 3. Започнете с поглаждане

Масажирайте от центъра на лумбалната до опашната кост, като поглаждате ръцете си отстрани в долната част на гърба, палците един до друг. Започнете с поглаждане на гръбначните мускули нагоре и надолу. След това леко натиснете долната част на гърба и задръжте ръцете си до опашната кост и гърба. Повторете около 20 пъти.

Стъпка 4. Разтриване на мускулите

Разтрийте мускулите с подложките на четири пръста, натиснете леко върху кожата, движенията са плавни и бавни, последователни. След това обработете лумбалната област по диагонал от двете страни..
След нежни движения включете палците си в основната работа. (Останалите са събрани заедно). След това разтрийте мускулите с движението на ръцете си към долната част на гърба. Когато се приближавате, върнете ръцете си в първоначалното им положение

Стъпка 5. Потупване и поглаждане

Последният етап се състои в леко потупване на кожата с двете длани и поглаждане.

Вашата Джулиана Плискина ©

Правилното хранене на жената по време на бременност и по време на кърмене е ключът към нейното здраве и здравето на бебето, така че не трябва да се доверявате на непроверена информация от интернет и съвети на некомпетентни хора.

Масаж по време на бременност: може или не може?

Почти невъзможно е да се намери човек, който не харесва масажа, а още по-трудно е да се намери жена, която е безразлична към поглаждане и триене по различни части на тялото. Хората са знаели за предимствата на масажа от древни времена, като са лекували и предотвратявали заболявания. Дори в древен Китай, Япония, Египет и Индия масажът е бил широко използван за облекчаване на състоянието на бъдещата майка. Още тогава хората разбираха какви специални процеси протичат в тялото на жената и какво трябва да се направи за успешното протичане на целия период на бременността..

Много е написано и казано за полезните ефекти на масажа. Но просто масажът е едно, масажът за бременна жена е съвсем различен. Първият въпрос, който една жена задава, когато чувства, че носи дете под сърцето си, е какво, обичайно в ежедневието, трябва да се откаже, за да не навреди на бебето си? Така че, не трябва да отказвате масаж, а напротив, лекарите дори го препоръчват на бременни жени.

Възможно ли е бременните жени да правят масаж?

Кой трябва да прави масажа, как, с каква честота и къде можете да масажирате тялото на бъдещата майка?

Преди да отговорите на тези въпроси, трябва да се отбележи, че решението за провеждане на професионален масаж на бременна жена се взема от лекаря, който наблюдава жената, тъй като в допълнение към общите противопоказания за масаж има и индивидуални противопоказания, които се проявяват в зависимост от хода на бременността,

Често предупреждение за всички бъдещи майки е да не злоупотребяват с масаж през първите три месеца от бременността, тъй като въздействието върху така наречените "зони на аборт" върху тялото на жената (сакрума, опашната кост, ахилесовото сухожилие, петата и основата на палеца) може да провокира нарушение на нормалния ход бременност, до спонтанно прекъсване. Ето защо масажът е нежелан през първия триместър на бременността, когато тази опасност е особено висока. В краткосрочен план бременността и масажът са съвместими само под формата на самомасаж, това са леки удари, извършвани самостоятелно или от близки. Такъв лек масаж ще бъде полезен през цялата бременност, той отпуска и успокоява не само майката, но и бебето..

Масажът за бременна жена се отличава преди всичко с лекота и нежност на движенията. Масажът по време на бременност облекчава болката в гръбначния стълб, врата, кръста, бедрата, краката и ходилата и отпуска напрегнатите мускули. Помага за намаляване и облекчаване на отока, има благоприятен ефект за подобряване на благосъстоянието, облекчаване на стреса и общата умора; подобрява кръвообращението, което има благоприятен ефект върху снабдяването с хранителни вещества и кислород в клетките на бебето и майката.

Можете също така да извършвате масаж у дома. Важно е да се научите как да масажирате. Можете да поверите изпълнението на любимия човек. Това е много приятен и дълбоко семеен процес, когато можете да усетите топлината и грижите на ръцете на любимия си съпруг. В естеството на масажа е особено важно освен физическия ефект върху тялото, масажът да има и благоприятен психологически ефект върху жената: отпуска и успокоява. Редовният масаж по време на бременност ще може да установи и установи приятен емоционален фон за бъдещата майка. Освобождаването на ендорфини по време на масаж и кръвообращението имат благоприятен ефект върху тялото, като придават усещане за лекота и добро настроение. Масажът по време на бременност облекчава умората и изпълва с положителни планове и отлично настроение..

Масаж може да се направи с помощта на етерични масла. Някои от маслата могат да бъдат алергени, затова е важно да проверите дали има реакция към това масло преди да направите масаж. Това може да стане чрез капване на една капка масло върху кожата, след известно време, проверка на реакцията. Ако мястото е подуто и зачервено или сърби, този тип масло не трябва да се използва..

Различни видове ароматни масла имат мощни ефекти по време на масаж. Някои от тях, като масла от лавандула, сандалово дърво и кипарис, могат да облекчат подуването на гърба, докато кедровите и хвойновите масла могат да предотвратят разширени вени по краката..

Основните зони, засегнати от масажа, са гърбът, шията и раменният пояс, краката и ръцете. Много жени извършват специални видове масаж, например антицелулитен, и се чудят дали е възможно да продължат процедурата с настъпването на бременността. Освен това през този период става актуален и друг „пикантен“ вид масаж - в перинеума.

Особености на масажа по време на бременност

- масаж на гърба

Масажът на гърба и шията може да помогне за намаляване на стреса върху гръбначния стълб, причинен от растежа на гърдите и корема. Всъщност с увеличаване на гестационната възраст натоварването също се увеличава: гръбначният стълб се огъва, центърът на тежестта се измества, мускулите стават все по-напрегнати. Масажът на гърба може да бъде прекрасен начин за облекчаване на благосъстоянието на бременна жена, но трябва да се прави с повишено внимание..

Техниката и техниката на масажа се променят на всички етапи на бременността. Ако в началото на бременността жената може да лежи по корем и масажистът може спокойно да масажира краката, гърба, долната част на гърба, таза, то на 7-8 месеца жена вече не е желателно да лежи по корем. Тя трябва или да лежи настрани, или да седне на стол по време на сесията.

Освен това винаги трябва да се започва с леки поглаждащи движения и е по-добре изобщо да не се постига по-интензивен ефект, ако лицето, което провежда масажа, не е наясно с поставянето на активни точки върху тялото..

- масаж на краката

Масажирането на краката ви може да стане все по-необходимо, особено ако те са подути. Може би най-голямото натоварване пада върху краката, защото товарът става все по-тежък с всеки месец. Независимо дали става дума за ходене или дълго седене, краката са еднакво уморени, особено през третия триместър.

Може ли да се прави масаж по време на бременност? основни правила и съвети

Може ли да се прави масаж по време на бременност? основни правила и съвети

Бременност масаж - допустимо или не.

Във всекидневната комуникация възможността за масаж за бъдещи майки се обсъжда от неутрално мнение „можете, ако сте внимателни“ до категорично „задължително“ и „неприемливо“. Сред професионалистите в тази област също няма единодушно мнение. Някои вярват, че масажът отпуска и помага да се подготви женското тяло за акт на раждане. Други предпочитат да мислят, че е твърде рисковано..

Във всеки случай решението за назначаване на масаж се взема само от лекар. Невъзможно е да се оцени независимо кой курс на масаж е необходим, като се вземат предвид допустимите зони на тялото и интензивността на процедурата. Бременните жени нямат право да си назначават масаж..

Показания за масаж по време на бременност са:

 1. Появата на оток.
 2. Недостатъчно кръвообращение.
 3. Проблеми с адаптацията на гръбначния стълб към бременността.
 4. Лумбална болка.
 5. Натрупана физическа и психологическа умора (стрес).

Каква е разликата между обичайната процедура и масаж за бъдещи майки?

И двата вида масаж имат положителен ефект под формата на повишен кръвен поток, мускулна релаксация и подреждане на нервната система..

Разликата между масажа за бременни жени и обичайната процедура е, че...

 • Не се допускат експлозивни и мощни движения на крайниците. Ръцете трябва да се движат плавно и естествено.
 • Не се допуска излагане на корема. Ограничения могат да бъдат наложени и на останалата част от тялото от специалист.
 • За безопасността на нероденото дете, по време на масажната процедура, жената трябва да заеме удобна поза.
 • Трябва да се вземат предвид психо-емоционалното настроение на бъдещата майка и нейното здраве по време на процедурата.

Масаж за бъдещи майки - ползи, видове и положителен ефект

Несъмнено масажът за бременни жени носи положителен и подобряващ здравето ефект, но само ако се извършва от специалист

Като пример, тази процедура...

 1. Облекчава стреса върху нервната система, успокоява, отпуска, настройва се на положителна перспектива.
 2. Насърчава увеличения приток на кръв.
 3. Позволява ви да забравите за проблемите с гърба и кръста.
 4. След масаж при бременни жени настъпва мускулна релаксация, сковаността изчезва.
 5. Масажът е отлична профилактика срещу стрии. Намалява вероятността от подпухналост.
 6. Ако има разширени вени, има подобрение след масажа..

Видове масаж, допустими за бъдеща родилка

За да се избегне спонтанен аборт - масажът за бременни жени е неприемлив до 4 месеца.

Разрешени са нежни галещи поглаждащи движения - самомасаж.

Не забравяйте - не можете да масажирате корема си през цялата бременност.!

След изтичане на 3-ия месец е разрешено...

 • извършване на поглаждане и стимулиране на такива части на тялото като стъпала, гръб, рамене, крайници, шийни и якични отдели от специалист - т. нар. общ масаж. Ако няма противопоказания - масажирайте ежедневно, започвайки от период от 7 месеца. Преди това трябва да се подлагате на процедурата веднъж на всеки 7 дни. Продължителността на сесията е около 30 минути.
 • Въздействие върху гърба. Извършва се в странично положение на бременната жена и стриктно, без да се засяга гръбначния стълб. Масажът на гърба ви позволява да се отървете от отклонението на гръбначния стълб, да регулирате центъра на тежестта и да облекчите неприятните симптоми, причинени от компресия на вътрешните органи.
 • Масаж на долните крайници. Включва такива техники като месене, поглаждане и загряване. Помага за предотвратяване на крампи и подуване на краката. Кръвообращението се възстановява. Показано е редовното използване на масаж на краката за бъдещи майки.
 • Масаж за предотвратяване на целулит. Не злоупотребявайте с този вид масаж по време на бременност. Разбира се, желанието да се поддържа красотата и стегнатостта на кожата около бедрата е естествено за жените. Но трябва да се има предвид, че няма абсолютно безопасни видове този масаж. Не бива да рискувате здравето си заради красотата, защото съществува риск от спонтанен аборт. По-добре е да се ограничите до лек ефект върху дупето с помощта на ръце или обикновени лъжици - но само с разрешението на лекаря.
 • Вакуумен масаж. Отнася се до антицелулитен масаж и има същите ограничения. Извършва се само според показанията на гинеколог. Излагането на корема е забранено. Трябва да се помни, че специалист от салон за красота не е гинеколог, дори ако е в бяло палто.
 • Масаж на яката. Издържа не повече от 10 минути в седнало положение. Позволява ви да облекчите умората, да увеличите притока на кръв към мозъка.
 • Масаж на главата на лицето. Полезно и не забранено. Самомасажът е разрешен, като се използват различни козметични продукти, в разумни граници. Позволява ви да придадете на кожата на лицето еластичност, да стегнете мускулите на лицето, да се отървете от мигрена.
 1. За да се избегне повишен тонус на матката, инфекция или преждевременно раждане, трябва да се избягва масаж на перинеума. Подобна процедура не е подготовка за акта на раждане и не помага да се избегне разкъсване по време на раждането. Мнението за ползите от перинеалния масаж е погрешно.
 2. Струва си да отложите посещението на салони за красота, предлагащи тайландски масаж. Този вид екзотичен масаж е абсолютно противопоказан за бременни жени. Не се доверявайте на рекламната информация от персонала на салона.
 3. Избягвайте да масажирате глезените и китките, опашната кост. Заедно с областта на корема и сакрума, те принадлежат към така наречените "абортивни" зони.
 4. Гърдата може да се масажира само по време на къпане - използвайте леко поглаждане, без да засягате интензивно зърната и ареолата им. Активният масаж на тези зони може да провокира повишаване на тонуса и свиване на мускулите на матката..

Масаж за бъдещи майки. В кои периоди има противопоказания?

Трябва да внимавате, когато прилагате масаж по време на бременност. За да избегнете трагедия и за да сведете до минимум рисковете, имайте предвид, че през 1-ви месец и 1-ви триместър дори лекото стимулиране на сакралната или петата може да провокира аборт.

Всички ограничения се премахват на по-късен етап, в последните седмици преди раждането. По това време е показан масаж, но само ако е разрешен от лекаря. Изпълнен от професионалист, масажът помага да се подготви тялото на жената за раждане и дори помага да се стимулира раждането.

Следните причини са причината да се откаже масаж по време на бременност...

 • Тежка токсичност.
 • Разширени вени.
 • Хипертония.
 • Наличието на противопоказания, свързани с дерматологията.
 • Заболявания на дихателните пътища. Хронични болести.
 • Болести на сърдечно-съдовата система на тялото.
 • Инфекции.
 • Забрана от гинеколога, водещ бременността.

Масаж по време на бременност - спазваме правилата!

Основното правило е, че масажът трябва да се извършва само от професионалист в своята област. Този специалист трябва да притежава всички необходими разрешителни, да бъде висококвалифициран.

Вслушайте се само в мнението на гинеколога, водещ бременността. Всички други така наречени "специалисти" от салони за красота или препоръчани от приятели не трябва да имат право да извършват масаж. Това е абсолютен рисков фактор.!

Възможно ли е бременните жени да правят масаж на гърба?

Съдържание:

Бременността е абсолютно физиологично състояние за женското тяло, но по неизвестни причини и до днес много хора са предпазливи към всякакви здравни процедури през този период, по-специално масаж. Не е тайна, че именно в периода на носене на бебе натоварването на гърба се увеличава значително. Затова повечето жени започват да се притесняват от най-важния въпрос: могат ли бременните да правят масаж на гърба? Отговорът се крие на повърхността: тази процедура има благоприятен ефект върху майката и детето..

Какви са положителните ефекти от масажа на гърба по време на бременност??

 1. Подобряване на кръвоснабдяването на мускулите на гърба, ставите, връзките.
 2. Нормализиране на притока на кръв в маточно-плацентарната система (особено ако се извършва масаж в коляно-лакътна позиция).
 3. Облекчение на напрежението в гърба.
 4. Подобряване на психо-емоционалното състояние на бременна жена.
 5. Премахнете умората и стреса.
 6. Намаляване на стреса върху гръбначния стълб.
 7. Възстановяване на лимфната циркулация.
 8. Нормализиране на функцията на червата.
 9. Намален тонус на матката.
 10. Подобряване на стегнатостта на кожата.
 11. Нормализиране на съня и почивката.
 12. Укрепване на имунната система.
 13. Регулиране на кръвното налягане.
 14. Подготовка за раждане в края на бременността.

Как се прави масаж?

Преди да правят масаж, бременните жени трябва да създадат релаксираща атмосфера. Процедурата трябва да се извършва в стая с комфортна температура. Важно е да запомните, че осветлението в стаята трябва да е заглушено, приглушено. Като алтернатива можете да пуснете релаксираща музика. Можете също да използвате ароматни масла, но само натурални, хипоалергенни, препоръчително е първо да се консултирате с ароматерапевт.

Какъв масаж може да се направи за бременни жени?

По време на бременността е важно да знаете как правилно да масажирате гърба на бременна жена:

 1. Необходимо е процедурата да започне с леко поглаждане на гърба, дланите на масажиста трябва да са винаги топли, сухи и чисти.
 2. Могат да се използват следните техники за масаж: месене, поглаждане, триене.
 3. Натискът върху гърба трябва да е лек.
 4. Особено внимание трябва да се обърне на лумбалната област, тъй като 90% от бременните жени изпитват болки в гърба в тази област. Това се дължи на увеличеното натоварване в долната част на гърба, когато центърът на тежестта се промени..
 5. Процедурата трябва да се извършва в следните позиции на бременната жена:
  • легнал настрани;
  • или седнал на стол и облегнат на хоризонтална повърхност;
  • създайте акцент върху коленете и лактите. Най-предпочитано е да се използва коляно-лакътна позиция, която нормализира кръвообращението във фетално-плацентарната система, както и подобрява бъбречната функция. Известно е, че с растежа на матката възниква прекомерен натиск върху уретерите и бъбреците, в резултат на което заболяванията на отделителната система се обострят. По тази причина тази поза е най-физиологична за бременна жена по време на масаж..

Какви видове масаж не могат да се правят?

Най-важният принцип по време на бременност е да не се вреди. Ето защо трябва да помним, че следните техники са забранени:

 1. Не можете да използвате перкусии, както и вибрационни техники. Всички резки движения могат да доведат до хипертоничност на матката..
 2. Строго е забранено използването на хардуерни техники за масаж (вибрации, баромасаж).
 3. Не извършвайте лимфен дренаж и антицелулитен масаж.
 4. Също така забранена електрическа стимулация на мускулите на гърба по време на бременност.
 5. Не масажирайте областта на сакрума, тъй като това може да повиши тонуса на матката. Тази зона се отнася до аборт, което означава, че в ранните етапи на бременността, при натиск в тази област, може дори да възникне спонтанен аборт..

Противопоказания

По принцип при нормален ход на бременността масажът може да се прави по всяко време. Има обаче условия, при които трябва да се въздържате от извършване на тази процедура:

 1. Тежка токсикоза.
 2. Гестоза с нестабилно кръвно налягане, изразен оток.
 3. Повишаване на температурата над 37,5ºC.
 4. Обостряне на различни хронични заболявания.
 5. Плацента превия.
 6. Кърваво отделяне с преждевременно отлепване на плацентата.
 7. Заплахата от преждевременно раждане.
 8. Повишен тонус на матката.

Възможно ли е да масажирате бременни жени у дома?

Препоръчително е процедурата да се извършва от компетентен специалист. Не е забранено обаче да се извършва тази техника на близки и скъпи хора. Особено добре е, ако масажът се извършва от съпруга на бременната жена, поради което се образува топла връзка между съпрузите, както и проявата на грижа за майката и детето. Основното нещо е да се придържате към необходимите правила, да избягвате резки движения, да не масажирате забранените зони (сакрума). Всички движения трябва да са плавни, меки. Добър асистент за масаж е тренировъчно видео.

Не се страхувайте или избягвайте масажа по време на бременност. Напротив, тази процедура е много благоприятна през този период. Освен това, освен че подобрява физическото благосъстояние, жената има и положителни емоции. По този начин масажът по време на бременност е едновременна грижа за два организма: майка и дете..

Възможно ли е бременна жена да масажира - приемливи видове масаж по време на бременност и важни правила

практикуващ лекар, акушер-гинеколог, гинеколог-ендокринолог, мамолог, ултразвуков специалист

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 7 минути

Почти всяка майка знае от първа ръка за умората, усещането за "тухли" в долната част на гърба и подуване по време на бременност. Емоционалният и физически стрес се усеща още от първите месеци, но, уви, не всички обичайни начини за релаксация са приемливи в такава ситуация. Един от начините за облекчаване на напрежението е масажът. Вярно е, че не всеки и с резерви.

Какъв вид масаж е разрешен за бъдещата майка и как да го направите правилно?

Съдържанието на статията:

Възможно ли е да се масажират бременни жени - показания и противопоказания

Мненията за допустимостта на масажа по време на бременност обикновено се разделят на „все още харесвам“, „в никакъв случай“ и „можете, но с повишено внимание“. Освен това дори мненията на специалистите в тази област са разделени: някои смятат, че масажът помага за облекчаване на стреса и помага за подготовката на тялото за раждане, други категорично обявяват неговата недопустимост, мотивирайки забраната си с рискове за плода.

Струва си да се отбележи, че независимото назначаване на курс за масаж на бъдеща майка е неприемливо. Такова решение може да се вземе само с Вашия лекар, който ще Ви каже какви видове масаж ще бъдат приемливи, с каква интензивност и кои зони трябва да бъдат заобиколени..

Обикновено показанията за такава процедура са:

 1. Подпухналост.
 2. Необходимостта от увеличаване на кръвообращението.
 3. Проблеми с гръбначния стълб.
 4. Болка в гърба.
 5. Умора и стрес.

Редовен масаж и масаж по време на бременност - какви са разликите?

Масажът за бъдещата майка, подобно на класическия масаж, е предназначен за облекчаване на болки в гърба, премахване на мускулното напрежение, успокояване на нервната система и увеличаване на кръвообращението. Тук приликите свършват.

Защото когато масажирате бъдещата си майка...

 • Забранени са остри и силни движения на ръцете - само спокойни и меки, без натиск върху тялото.
 • Не всички области на тялото могат да бъдат засегнати (излагането на корема е забранено).
 • Процедурата се извършва не в обичайното положение, но удобно за бъдещата майка и безопасно за бебето.
 • Здравословното състояние на жената и нейното емоционално състояние са от голямо значение..

Масажирайте леки удари, които могат да се правят по време на бременност

Полезни видове масаж по време на бременност - всички предимства и ползи

Ако масажът се извършва правилно, като се вземат предвид всички характеристики на състоянието на бъдещата майка и от професионалист, тогава подобна процедура може да бъде само от полза.

Например…

 1. Успокойте нервната система, облекчете стреса и умората.
 2. Ускорете кръвообращението.
 3. Премахнете тежестта и болките в гърба.
 4. Отпуснете мускулите, облекчете напрежението от тях.
 5. Предотвратяват появата на стрии и отоци.
 6. Облекчете състоянието при наличие на разширени вени.

Какъв масаж е разрешен за бъдещата майка - видове процедури

През първите 3 месеца специалистите не препоръчват масаж - процедурата може да провокира спонтанен аборт.

Разрешени са само леки удари - релаксиращи и успокояващи. Тоест самомасаж или процедура от ръцете на любим човек.

Що се отнася до масажа на корема - той е забранен за какъвто и да е период!

Започвайки от 4-тия месец...

 • Общ масаж - леко месене и поглаждане на краката и ръцете, раменния пояс и областта на врата, гърба, стъпалата. Изпълнява се само от професионалист и само веднъж седмично за максимум 30 минути. От 7-ия месец можете да извършвате процедурата всеки ден, но само ако няма противопоказания.
 • Масаж на гърба Поради нарастването на гърдата и плода в корема, натоварването на гръбначния стълб през цялата бременност е изключително сериозно - има изместване в центъра на тежестта, компресия на органи, отклонение на гръбначния стълб и мускулно напрежение. Масажът помага за облекчаване на симптомите и подобряване на цялостното благосъстояние. Тази процедура се извършва само в положение "отстрани", а техниката на масаж се променя според етапа на бременността. По време на масаж е забранено докосването на гръбначния стълб.
 • Масаж на краката. Процедура за релаксация и премахване на тежестта в краката. Препоръчително е да го упражнявате редовно, за да облекчите стреса на краката, да подобрите кръвообращението и да предотвратите подуване и спазми. Обикновено използвайте техниката на поглаждане, кръгово триене, месене.
 • Антицелулитен масаж. Много майки го правят, за да предотвратят появата на целулит и стрии. Разбира се, има рискове, че след бременността красавицата малко ще изсъхне, а на плажа ще трябва да завържете шал около бедрата си, но рискът от спонтанен аборт е много по-важен от тази красавица. Важно е да запомните, че почти всеки метод на такава процедура е рисков фактор. Разрешени са само следните техники (и дори тогава не за всички, и то само с разрешение на лекаря): ръчен лек масаж на седалището (можете да носите специални / ръкавици), масаж с лъжици с минимални усилия.
 • Вакуумен масаж. Вариация на висшата процедура. Да предположим, с изключение на корема, и се извършва само по препоръка на специалист (не "лекар" в салон за красота, а гинеколог!).
 • Масаж на зоната на яката. Извършва се в седнало положение за не повече от 10 минути. Резултатът е мускулна релаксация, премахване на умората, ускоряване на мозъчното кръвообращение. Забранено е докосването на гръбначния стълб.
 • Масаж на лицето. Не е забранено и полезно. Можете да го направите сами, за да отпуснете мускулите на лицето, да възстановите еластичността на кожата и да премахнете главоболието. Основното нещо е да не прекалявате с козметиката..

Неща за запомняне?

 1. Някои "експерти" погрешно наричат ​​популярната днес процедура за перинеален масаж като метод за подготовка за раждане и предотвратяване на руптури. Важно е да запомните, че всъщност подобни манипулации не дават такъв ефект, но лесно могат да повишат тонуса на матката, да причинят инфекция и да провокират процеса на раждане..
 2. Тайландският масаж, каквото и да пеят сладкогласните служители на салони за красота, е не само забранен по време на бременност - той е номер 1 в списъка на забранените видове масаж за момичета "в позиция".
 3. Важно е да се избягват зоните за "аборт" при масажиране. В допълнение към корема, те включват дори китките и глезените, сакрума и опашната кост.
 4. Не се препоръчва да се включвате в масаж на гърдите. Едно е леките масажиращи движения при къпане, друго е интензивен масаж, включващ ареолата и зърната. Тези действия са забранени поради повишаване на тонуса на матката и евентуално свиване на нейните мускулни тъкани..

Противопоказания за масаж по време на бременност - когато бременна жена не може да се масажира?

Трябва да бъдете особено внимателни и внимателни по отношение на външното влияние върху тялото по време на бременност. Всяко невнимателно движение може да се превърне в трагедия, затова е по-добре да не рискувате - всички рискове трябва да бъдат сведени до минимум.

Особено през 1-ви триместър и 1-ва седмица. Дори лек масаж на сакрума и петите може да доведе до аборт през този период..

Но през последните седмици масажът е необходим и важен (но само с разрешение на лекаря!) - той ще помогне на тялото да се подготви за раждане - и в някои случаи ще стимулира раждането (това прави само специалист!).

Масажът е категорично противопоказан при наличие на...

 • Тежка токсикоза.
 • Разширени вени.
 • Повишено налягане.
 • Дерматологични проблеми.
 • Респираторни или хронични заболявания.
 • Болести на сърдечно-съдовата система.
 • Инфекциозни заболявания.
 • А също и когато вашият гинеколог е забранен.

Правила за провеждане на масаж за бременна жена

Най-важното при масажирането на бъдеща майка е да се намалят рисковете от възможни последици до нула и ръцете на професионалист. Няма активни процедури, няма специалисти по реклама и след курса - само квалифицирани специалисти със съответни документи, трудов опит.

Съсредоточете се само върху препоръките на гинеколог, а не на приятелка или съседка!

Възможно ли е бременните жени да правят масаж

Бременността е прекрасно и естествено състояние за жената. По време на носенето на дете, натоварването върху тялото на бъдещата майка се увеличава значително. Следователно, мускулната релаксация е от съществено значение.

Експертите са разработили масаж, който успокоява, отпуска, подготвя тялото за бъдещо раждане. В допълнение, редовното физическо излагане помага на тялото да се справи с хормоналния дисбаланс и настроението на бременна жена..

Възможно ли е бременните жени да правят масаж

Само гинеколог може да издаде разрешение за манипулация. В допълнение към общите забрани, има особености на тялото на бременната жена, за които знае само нейният лекар. Важно е да знаете какъв вид масаж може да се прави по време на ранна бременност..

Едно от основните условия през първия триместър на бременността е отказът от професионални процедури за масаж. Ако жената иска релаксация, тя може да помоли близките да я погалят, внимателно да изпънат краката или гърба, в никакъв случай да не използват сила. Възможен е лесен самомасаж. Този тип действие релаксира, вместо да работи с мускулите. И това е точно това, от което се нуждаете за майка и бебе.

По време на масажа не трябва да натискате силно, натискайте. Движенията трябва да са леки и плавни. Има благоприятен ефект върху уморените мускули на врата, гърба и други области на тялото. Благодарение на масажиращите движения, подпухналостта, от която страдат повечето бременни жени, изчезва. Благосъстоянието на бъдещата майка става по-добро, умората и стресът изчезват. Лекото активиране на мускулната тъкан ускорява кръвта, което има положителен ефект върху преноса на кислород към клетките на тялото.

Как се лекува остеохондрозата на лумбалната и опашната кост??

Противопоказания и предупреждения

Има заболявания и състояния, при които масажът не може да се извърши:

 • повишена телесна температура,
 • остро дихателно заболяване,
 • инфекциозни заболявания,
 • възпаление на лимфните възли,
 • кожни заболявания,
 • наличие на тумори,
 • заболявания на кръвоносната система,
 • наличието на абсцеси по тялото,
 • венозна тромбоза на долните крайници,
 • хипертония,
 • сърдечни заболявания,
 • аортна аневризма,
 • епилептични състояния,
 • бронхиална астма,
 • проблеми в храносмилателния тракт,
 • трофични язви,
 • невралгична болка,
 • заплашен аборт,
 • гестоза.

Благоприятният ефект от процедурата

Сред предимствата са следните:

 • масаж подобрява кръвообращението,
 • облекчава болките в гърба,
 • облекчава общото мускулно напрежение,
 • има благоприятен ефект върху състоянието на тялото с подпухналост, намалява проявата му,
 • полезен при наличие на разширени вени,
 • масажни движения в комбинация със специални кремове ще предпазят кожата от появата на стрии,
 • масажът е пасивно натоварване на тялото на бременна жена. Изключително полезен е за тези, които поради здравословни условия не могат да се занимават с лека физическа активност.,
 • успокоява нервната система, облекчава стреса, бори се с умората.

Прочетете как да лекувате остеохондроза по време на бременност

Препоръки за масаж

След началото на втория триместър една жена може да прилага следните видове масаж:

 1. Общо укрепващ масаж. Предписва се веднъж седмично. Лекувани области - крайници, гръб, рамене, шия, стъпала. Тези места трябва да бъдат омесени и погладени. Продължителността на сесията е половин час. Започвайки от третия триместър, честотата на сесиите може да бъде увеличена. Но само ако няма забрани за тяхното поведение.
 2. Масажът на гърба е от съществено значение за жените в позиция. Всъщност по време на бременност центърът на тежестта се измества, гръбначният стълб има повече натоварване. Това може да доведе до огъване и притискане на мускулите около него. С масаж на гърба жената получава както физическо, така и психическо облекчение. Процедурата се извършва, докато лежите настрани. Гръбначният стълб не може да се масажира.
 3. Бременността оказва силно влияние върху състоянието на краката. Те се уморяват по-бързо, подуват се, може да се развият разширени вени. Следователно те трябва да бъдат гладени, месени, галени. Масажът на краката облекчава стреса и подобрява кръвообращението.
 4. Всяка жена иска да остане красива във всякакви условия. Затова някои отиват на антицелулитни масажни сесии. Използването му е свързано с редица рискове. Тъй като антицелулитните сесии обикновено са травматични. В краен случай можете да масажирате седалището или да използвате лъжици с минимални усилия..
 5. Антицелулитната програма може да включва вакуумен масаж. Използването му е най-добре да се избягва по време на бременност. Но ако жената е решена да го използва, това трябва да стане след консултация с нейния гинеколог. Разбира се, коремната област по време на процедурата трябва да бъде изключена..
 6. Масаж на шията. Зоната на яката се нуждае от релаксация не по-малко от гърба. Масажът се прави за около 10 минути. Пациентът трябва да е в удобно седнало положение. В края на сесията тя ще почувства мускулна релаксация, покачване на силата и мозъчната циркулация също ще се увеличи. Гръбначният стълб не е включен в масажната зона.
 7. Най-безопасен е масажът на лицето. Препоръчително е да го проведете сами. Той отпуска мускулите на лицето, поддържа еластичността на кожата, бори се с главоболието.

Не могат да се използват масажни устройства и стимуланти, които се използват в масажните кабинети. Особено тези, при които е свързана вибрация. Това може да повлияе отрицателно на хода на бременността..

Ако жената реши да отиде на професионален масаж, тогава е най-безопасно да започне от втория триместър. Много започват да ходят от 6-8 седмици, но това е оправдано, ако жената е абсолютно здрава.

Честотата на сесиите зависи от благосъстоянието на бъдещата майка, средно е няколко пъти седмично..

Препоръчва се използването на одобрени ароматни масла. Те помагат да се отпуснете, а също така имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Редовното използване на масла от пшеница, авокадо и гроздови семки ще помогне за предотвратяване на стрии по тялото.

Научете как да излекувате сколиоза от степен 2.

Могат ли бременните жени да си правят масаж на гърба? Това трябва да се реши от специалист във всеки конкретен случай, няма общи правила. Обикновено, ако бременността протича нормално, такъв масаж може да бъде одобрен от лекаря..

Как да масажирам за бременна жена у дома

Бременността е специално състояние на женското тяло, затова при провеждане на масажни сесии трябва да разчитате на следните правила:

 1. Ръката на масажиста трябва да бъде отпусната, тогава движенията ще бъдат плавни и нежни. Силно не се препоръчва да се оказва натиск върху зоните.
 2. Физическото въздействие върху основните зони трябва да бъде бавно, но ритмично.
 3. Ако трябва да разтриете област от кожата, това се прави без усилие с бавно темпо..
 4. Не се изисква силно месене на мускулите за бременни жени.
 5. Вибриращите движения се извършват с пръсти.
 6. По-добре е изобщо да изключите коремната зона от масажната зона. По-полезно е, ако жената го прави сама (поглажда).
 7. В ранните етапи, когато е позволено да лежи по корем, под долните крайници се поставя валяк или възглавница.
 8. Сесиите не трябва да са по-дълги от 45 минути. Оптималното време е 30 минути.

Релаксиращите сесии са лесни за комбиниране с използването на ароматни масла. Те помагат да се отпуснете, а също така имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Редовното използване на масла от пшеница, авокадо и гроздови семки ще помогне за предотвратяване на стрии по тялото.

Преди да ги използвате, трябва да направите тест за алергична реакция. Дори ако една жена ги е използвала преди бременност, по време на ново състояние, тялото може да реагира по различен начин..

Всяко ароматно масло има свой собствен фокус. Лумбален масаж по време на бременност се прави най-добре с помощта на кипарис, лавандулови масла. Но с разширени вени кедровите и хвойновите масла успешно се борят.

Заключение

Разбира се, масажът е полезна процедура, но само ако се прави правилно. Трябва да се прави много внимателно по време на бременност. В ранните етапи масажът се използва най-добре само при спешна необходимост, с изключение на ефекта върху корема, тазовата област, опашната кост.

Колкото по-дълъг е гестационният период, толкова повече стрес започва да изпитва жената. Ето защо е важно да се прави релаксиращ масаж през втория и третия триместър..