Бебето има ли нужда от масаж? Можете ли да го направите сами? В какви случаи масажът е противопоказан? За всичко това научихме от педиатъра Людмила Игнатиева.

Обикновено родителите научават, че детето се нуждае от масаж от педиатър или специалист. Като правило лекарят ще предпише общ или медицински професионален масаж. Вторият вариант се извършва стриктно според показанията на лекаря. Общият масаж се препоръчва за почти всички бебета под една година. Полезен е по много причини: развива мускулно-скелетната система, укрепва имунната система, регулира мускулния тонус и развива двигателните умения. И често родителите имат въпрос дали е възможно сами да провеждат сесиите, защото изглежда, че в това няма нищо трудно.

- Ако родителите нямат специално образование, умения и ежедневна практика, тогава терапевтичен масаж не може да се прави на вашето дете. Родителите могат да правят гимнастика и най-меките масажни движения, като поглаждане. Те са особено актуални до навършване на тримесечна възраст, когато активните движения на бебето практически отсъстват и мускулите трябва да се развият. Плюс това, поглаждането подобрява кръвообращението, което има благоприятен ефект върху цялото тяло на детето..

Общият масаж трябва да бъде поверен на професионалисти, тъй като те знаят правилните техники, коя мускулна група трябва да бъде „активирана“ и коя, напротив, „отпусната“. Може да се извършва от тримесечна възраст, когато към движенията с поглаждане се добавят триене, месене и вибрационни движения.

Защо да правим масаж за бебе под 1 година

По правило масажът започва от три месеца, но ако има медицински показания, тогава дори по-рано. Всички видове масаж за бебета под 1 година обикновено се редуват със специална гимнастика, насочена към развиване на уменията за задържане на главата, обръщане от гръб към корем и гръб, седене, пълзене, ставане и ходене.

- Повечето лекари вярват, че първият масаж за дете може да започне след обрастване на пъпната рана, тоест през третата седмица от живота. От тази възраст самата майка може да започне да прави поглаждащи движения за не повече от 10 минути и това трябва да се прави всеки ден. След 1 месец времето на масажа се увеличава до 15-20 минути. Курсът за масаж трябва да се прави от обучен специалист и според показанията на лекаря.

Кой се нуждае от масаж

За някои деца педиатър или невролог определено ще предпише курс за масаж. Кога се прави това:

 • на 1,5-2 месеца бебето не е в състояние да държи главата си, особено легнало по корем
 • на 4-5 месеца не се опитва да се преобърне от корема назад и назад
 • на 6 месеца не може да седне без опора, пада настрани, не се опитва да седне
 • на 8-9 месеца не пълзи и не се опитва да се изправи с подкрепа
 • не започва да ходи до 1-годишна възраст
Всяко от тези прояви е причина за посещение на лекар, който ще насочи родителите какво да правят по-нататък..

Юлия Назарова, 30 години:

- Започнахме да правим масаж, когато Катя беше на 3 месеца. Педиатърът каза, че има лош контрол върху главата и се обърна към невролог. Веднага отидоха в медицинския център, където лекарят предписа масажни сесии: 10 сесии всеки месец. Подобренията, разбира се, бяха очевидни веднага. Катя започна да държи главата си по-уверено след първия курс. Правихме масажи до една година, след това курсът се повтаряше на всеки три месеца.

Наталия Горина, 26 години:

- На един от прегледите педиатърът забеляза, че синът не може да поддържа главата си легнала по гръб и мускулите му са в добра форма. Назначен масаж. Паша беше на два месеца. След това проведоха курса на четири месеца и на шест. Синът стана по-уверен в задържането на главата, хващайки предмети с химикалките си. След третата година се опитах да седя без подкрепа.

Ако бебето ви плаче по време на масаж

Ако бебето е непослушно, тогава е необходимо да разберете причината: неразположение, болезнени масажни движения, глад, умора или нещо друго. Променете времето на масажа на по-удобно за бебето, вземете предвид часовете за хранене, така че бебето да не се чувства гладно по време на сеанса. Също така не забравяйте, че последното хранене трябва да бъде 40 минути преди сесията. Уверете се, че сеансът не съвпада с времето за сън и че стайната температура е удобна за бебето - 20-22 ͦС.

Ако причината все още е в масажните движения, тогава бебето трябва да се разсейва по различни начини - играчки, книги, карикатури (всичко, което родителите измислят), позволявайки на масажиста да си върши работата.

Показания и противопоказания

Някои майки и татковци се вслушват в мнението на лекарите и следват всички инструкции, докато други се придържат към позицията „ще мине от само себе си“. Съществуват обаче редица индикации, за които се изисква масаж, и има случаи, когато сеансите не могат да се извършват.

- Най-често това са ситуации от неврологичен и ортопедичен характер. От страна на неврологията най-честите индикации за курс на масаж са хипертоничност и тортиколис. От страна на мускулно-скелетната система индикации са дисплазия, сколиоза, варус или халюкс валгус.

Има много противопоказания: това е остър период на заболяването, следоперативен период, гнойни кожни заболявания, кожни обриви, сърдечни дефекти. Това включва и захарен диабет, рак.

Екатерина Смирнова, 31 години:

- Дъщеря ми имаше раждане. Лявата ръка практически не се движеше. Всеки месец правихме масаж, след което добавяхме още курсове по акупунктура. Подобренията бяха забележими, но само няколко години по-късно ръката беше напълно възстановена. През цялото това време не спряхме сесиите, а само честотата на курсовете се промени. И дори сега, когато Аня е почти на седем, правим масажи на всеки шест месеца и аз се опитвам допълнително да натоваря лявата й ръка. Например ви моля да вземете играчката с лявата ръка..

Избор на специалист

Изборът на специалист е един от важните моменти. Уверете се, че масажистът има съответното образование. Прочетете отзиви в мрежата, интервюирайте приятели. Обърнете внимание на това как изглежда човекът. Той трябва да носи спретнато медицинско облекло и не трябва да има пръстени и дълги нокти на ръцете си, които могат да увредят кожата на бебето. Опитен специалист ще може да установи контакт както с бебето, така и с родителите, а също така ще обясни подробно своите действия.

Трябва ли да се доверите на масажист за реклама? Ние отправихме този въпрос към педиатъра.

- Моето мнение е, че обикновено специалистите по реклама са студенти по медицина, които са завършили курсове по масаж и търсят непълно работно време в свободното си време. Не бих се доверил на такива масажисти, тъй като опитът е много важен при работата с ръце. Колкото по-опитен специалист, толкова по-добре. Лично аз бих отишъл или в обикновена клиника (държавна или частна), или в специализиран център, където работят висококвалифицирани масажисти.

Масажът е начин за подобряване на здравето на бебето и ефективно средство за решаване на сериозни проблеми. Основното е, че сесиите са навременни и се провеждат от опитен специалист..

Масаж за новородени вкъщи

Масажът е активно средство за управление на здравето на новороденото. Подобряването и укрепването на нивото на здравето на бебето е ключът към успешното постигане на целите на превантивната педиатрия. Адаптивните механизми на кърмачетата са в пряка зависимост от физическата активност. С помощта на масажирането можете косвено да контролирате процеса на адаптиране на детето към света около него..

 1. Стойност на процедурата
 2. За бебета
 3. За родителите
 4. Видове масаж
 5. Лечебна
 6. Общо укрепване
 7. Показания и противопоказания
 8. Хигиенни изисквания за провеждане у дома
 9. Процедура и техники

Стойност на процедурата

Тактилното въздействие върху здравето на бебето трябва да бъде придружено от специални знания. Експертите отбелязват положителната роля на масажа за укрепване на физическото и психическото здраве на новороденото и този, който оказва влияние.

За бебета

Значението на масажа за здравето на бебетата трудно може да бъде надценено. Какво се случва на физическо ниво по време на физическо въздействие?

Основните насоки на положителното въздействие на масажните техники върху здравето:

 • Формиране на опорно-двигателния апарат:

- правилното развитие на гръдния кош, гръбначния стълб, тръбните кости на крайниците на детето;

- развитие на ставни повърхности, връзки и сухожилия на бебето;

- увеличаване на структурната здравина на костната тъкан и лигаментния апарат на новороденото;

- хармоничен мускулен растеж на детето.

 • Промяна на функционалната организация и подобряване на функционирането на нервната система на бебето.
 • Развитие на детските кожни, слухови, зрителни, вестибуларни анализатори. Повишаване на тактилната, температурна и чувствителност към болка чрез редовно стимулиране на нервните окончания на бебето.
 • Придобиването на двигателни умения от новороденото, когато тялото взаимодейства с околната среда.
 • Подобряване на метаболитните и енергийните процеси на детето.

Новородените имат изразена положителна емоционална реакция на тактилни манипулации, техники, извършвани по отношение на тях.

Демонстриране на положителен отговор:

 • тананикане;
 • бързи ексцентрични движения на крайниците;
 • усмихва се.

С правилната процедура бебето изпитва приповдигнато настроение, физическо удовлетворение и намаляване на нивото на тревожност. Масажът помага за намаляване на нивата на кортизол при новородени.

За родителите

Масажът е полезен за новородено и човек, който оказва влияние върху бебето. Проучване, проведено съвместно от Университета за приложни науки на Западна Норвегия и клиниката на Ullern Well Child в Осло, доказва това..

Майки, страдащи от следродилна депресия, бяха поканени да участват в експеримента. Една от проявите на това разстройство е отсъствието или слабата привързаност на майката към бебето. В хода на проучването 12 майки бяха помолени да научат общоукрепващ масаж, за да го практикуват с бебетата си.

Основното заключение, което беше потвърдено във всички 12 случая, е, че се установява стабилна емоционална връзка чрез тактилния контакт на майката с детето..

Експертите са стигнали до извода, че обучението на майките за методите на възстановителния масаж на новородени може да се разглежда като ефективна мярка за първична здравна помощ..

Португалски експерти проведоха мащабно проучване. Те са работили със 194 двойки майка-новородено през цялата година. Половината от участниците редовно са практикували тактилни манипулации, а другите не. След 12 месеца беше направено експериментално намаляване на следните показатели за отношение към майчинството:

 • опит, свързан с майчинството;
 • удовлетвореност на родителите;
 • безпокойство на майка при раздяла с дете.

Експертите установиха: жените от 97 двойки, практикуващи тактилна комуникация с бебе, се оказаха по-уверени в себе си, по-добре адаптирани в ролята на майки, успяха да установят силна емоционална близост с бебето, научиха се да усещат желанията и настроението на новороденото.

Експертите стигнаха до извода, че заключенията са валидни не само за майките, но и за останалите членове на семейството. Възрастните може да не са свързани с новородено по кръвна връзка (осиновители, настойници). Те са в състояние да установят привързаност към детето с помощта на ежедневните грижи за бебето, практиката на общо укрепващо физическо въздействие.

Видове масаж

Здравето на бебето определя вида на експозицията. Масажът на бебетата според целта, методите на въздействие се разделя на два основни вида: терапевтичен и общоукрепващ.

Лечебна

Физическото взаимодействие с цел въздействие върху здравето на бебето може да доведе до сериозни последици. Методите за терапевтично въздействие се използват за целенасочена корекция на здравословни разстройства. Това е лицензиран вид медицинска дейност.

Специалист със съответното разрешение има право да въздейства ръчно на новороденото с цел лечение, корекция на някои патологични състояния, най-честите от които включват:

 • тортиколис;
 • ингвинална, пъпна херния;
 • дисплазия на тазобедрената става;
 • повишен мускулен тонус;
 • тремор;
 • деформации на скелета (ребра, гръден кош, гръбначен стълб, крака и др.);
 • Церебрална парализа;
 • признаци на рахит.

Физическото въздействие се доверява на специалист, който притежава специални техники за лечение на диагностицирани заболявания.

Общо укрепване

В широк смисъл масажът е всяка комуникация между майка и новородено чрез допир. Физическият контакт по време на къпане, хранене и носене на ръце се счита за общ масаж. Експертите посочват поглаждането, лекото триене, потупването като основни методи за възстановителни лечебни ефекти.

Те са съчетани с игра, придружена от детски детски стихчета в поетична форма. По време на сесиите се упражнява физическо въздействие върху всички части на тялото на детето, с изключение на главата на бебето.

Показания и противопоказания

Показанията за назначаване на физиотерапевтични процедури, масаж при наличие на сериозни разстройства на здравето, които изискват подходяща корекция, се определят само от лекарите.

Не е необходима среща за общ масаж. Достатъчно е да се консултирате със специалист относно хигиената, правилата, методите за провеждане на процедурата.

Гимнастика не трябва да се прави, когато:

 • бебето има повишена телесна температура;
 • бебето е ядосано, крещи и като цяло е в лошо настроение;
 • имаше съмнение за развитие на инфекциозно заболяване;
 • обрив на пелена, рани, зачервяване има по кожата;
 • диагностициран със сърдечен дефект, епилепсия, рахит или друго сериозно заболяване, което пречи на независим масаж у дома.

С течение на времето майката, друг възрастен, който провежда сесии за масаж, ще разработи график на заниманията с бебето, определят се предпочитанията сред техниките на тактилните игри.

Хигиенни изисквания за провеждане у дома

Мненията на експертите се свеждат до факта, че масажът (в широкия смисъл на определението за процедура) трябва да се прави от първите дни на живота. Кога можете да започнете да правите целенасочени дейности? Смята се, че подходящата възраст за това настъпва, когато бебето достигне 1 месец от живота..

Препоръчително е да практикувате веднъж на ден. Задължителни условия за извършване на манипулации:

 • Минаха 40 минути. след хранене или хранене се планира не по-рано от 30 минути;
 • остава поне час преди обичайното лягане;
 • стаята е вентилирана, няма течение;
 • температурата на въздуха е приблизително 22 ° C;
 • стаята е оборудвана с маса, диван или друга твърда, равна повърхност, върху която можете да поставите одеяло и да поставите детето;
 • на ръцете на масажиста няма дълги нокти, часовници или други бижута.

Процедура и техники

Експертите съветват в процеса на прилагане на методите за общо укрепващо влияние да насърчават детето да извършва самостоятелно част от физическите действия. Доброволните двигателни умения се основават на активните движения на бебето, поради което пасивната активност може да доведе до забавяне на формирането на двигателни умения, динамични стереотипи.

Честият контрол от страна на родители или лекар на крайниците, тялото на бебето е допустимо по терапевтични показания за развитието на някои зрителни и кинестетични усещания.

Заниманията трябва да се провеждат редовно. Положителните емоции и на двамата участници във физическото взаимодействие са ключът към добрия ефект от дейността. Те изграждат сесия под формата на игра, в резултат на което новородено може да достигне играчка, да хване предложен предмет, да докосне която и да е част от тялото по молба на възрастен.

Класовете трябва да се изграждат въз основа на възможностите на новороденото и последователността на развитието на неговите физически умения. Ако бебето не се е научило да държи главата си, то няма да може да се опре на ръцете си. Основните методи за масажиране на деца на възраст под 1 година:

 • поглаждане;
 • тритурация;
 • месене;
 • вибрация.

Продължителността на първите уроци не трябва да се отлага по-дълго от 6-7 минути.

Сеансът започва с поглаждащи движения, извършвани по лимфния поток: от ходилата до ингвиналните гънки, от пръстите до подмишниците. Кръгови, надлъжни движения подготвят кожата за по-интензивни техники на експозиция. Първо, те галят крайниците, след това корема (заобикалят областта на десния хипохондриум), отиват до гърдите.

Бебето се обръща по корем, масажира се гърбът му. Когато масажирате гърба, не можете физически да повлияете на гръбначния стълб. Правете нежни движения нагоре-надолу от седалището до врата и гърба по гръбначния стълб.

Разтриването се извършва с върховете на пръстите, като се правят кръгови, прави, спирални движения с лек натиск. Можете да търкате кожата на бебето с две ръце, след като то достигне 3 месеца, преди това трябва да работите сами.

Месенето има благоприятен ефект върху нервната система на бебето, засилва лимфния и кръвен поток, има положителен ефект върху дихателната функция, работата на ставите. Приемът се извършва с три пръста (показалец, среден и палец) с помощта на хват, сплъстяване. Особено полезно е да месете дългите мускули на гърба в посока от седалището към раменете. Самите задни части, крайниците се месят с енергични, не твърде интензивни движения.

Вибрацията е техника, която се прилага изцяло само когато бебето навърши възраст от 3-4 месеца. Ударите с чук се извършват с подложки на пръстите, задната повърхност на ръцете върху тялото на новороденото. Те практикуват леки вибрационни движения, разклащане на крайниците, горната част на тялото. Бебето е изложено на нежно, нежно влияние.

Доказано е: в ранния следродилен етап от всички сензорни анализатори, които влияят върху координацията на движенията на детето, най-зрялата, готова за работа, е кожата. Неонаталният период е времето, когато физическото докосване играе огромна роля за запознаването на детето с тялото и света около него. Общият масаж помага за укрепване на физическото, психическото здраве на бебето, за установяване на силна емоционална връзка между новороденото и майката.

Основни правила и техники на масаж за бебета

Масажът за бебета е процедурата, която по правило се харесва на всички бебета, особено ако се извършва от нежните и нежни ръце на майката. Но неправилните движения могат да навредят на бебето. Какви условия за масажа трябва да се спазват, за да стане полезен и ефективен?

Лариса Шумина
педиатър, Сиропиталище № 12, Москва

Ако детето е здраво, тогава, започвайки от 1,5 месеца, всяка майка може да включи масаж за бебета в ежедневния режим на своето бебе. В допълнение към факта, че масажът за бебета е важен за едно дете за хармонично физическо развитие, в ранна възраст това е един от начините за комуникация между бебе и майка. Контактът с тялото по време на тази процедура допринася за развитието на допир, с помощта на което детето опознава света в ранна възраст, освен това между майката и бебето се създава атмосфера на взаимно разбиране и емоционална комуникация. Плавните движения на ръцете на майката по време на масажа за бебета дават на детето усещане за сигурност, любов и психологическо удовлетворение. Това от своя страна намалява възбудимостта на централната нервна система, помага на бебето да се успокои и отпусне..

Масажът за кърмачета също е важен за навременното хармонично двигателно развитие на детето, тъй като има общо укрепващ ефект върху мускулната система, нормализирайки нейния тонус и мускулна контрактилитет.

Масажът на корема помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт и спомага за премахване на коликите, което е една от основните причини за тревожност при бебето през първите месеци от живота.

Местният ефект на масажа се изразява в подобряване на метаболизма и храненето на кожата чрез разширяване на нейните капиляри и ускоряване на кръвообращението.

Как да масажирате дете: възможни противопоказания

Съществуват редица прости техники за масаж за бебета, които майката може да изпълнява сама всеки ден, осигурявайки на бебето си хармонично физическо и невропсихично развитие. Такъв общ укрепващ масаж може да започне при дете от 1,5 месеца след консултация с педиатър и невролог при липса на противопоказания.

Основните противопоказания за масаж за дете са:

 • Остри фебрилни състояния, придружени от повишаване на телесната температура. Масажът насърчава притока на кръв, което може да доведе до още по-голямо повишаване на температурата.
 • Гнойни, инфекциозно-възпалителни или гъбични заболявания на кожата са строго противопоказание за масаж, тъй като отворените зони на гнойни зони, както и везикуларни елементи (обриви) при някои инфекциозни заболявания, могат да бъдат наранени по време на масажа и патогенът ще се разпространи през кожата воали.
 • Дерматит, алергични реакции върху кожата, които често са придружени от образуването на изтичане, което е отворена повърхност на раната. Масажът, като правило, изисква използването на кремове и масла, което е неприемливо върху засегнатата кожа. Освен това допълнителното триене на такива зони по време на масаж може да причини болка у детето и да допринесе за влошаване на местното състояние на кожата..
 • Тежки вродени сърдечни дефекти с недостатъчно кръвоснабдяване, което се проявява с задух, оток, кашлица. При тези заболявания признаци на нарушения на кръвообращението се появяват при детето дори в покой и тъй като масажът е, макар и малък, но все пак натоварващ тялото, това ще допринесе за влошаване на общото състояние на бебето.
 • Заболявания на кръвта (хемофилия, хеморагична диатеза), склонност към кървене. Натискането върху кожата по време на масаж може да провокира вътрешни подкожни кръвоизливи..
 • Конвулсивен синдром, епилепсия. При тези състояния масажът е противопоказан, тъй като може да провокира нови атаки.
 • Рахит по време на обостряне. На този етап от заболяването децата са особено неспокойни и възбудими, масажът като допълнителен стресов ефект не се препоръчва, тъй като е необходим щадящ режим.
 • Големи хернии, когато вътрешните органи (пъпна, ингвинална и др.) Изпадат в херниалната издатина. Масажът може да провокира прищипване на хернията, което ще причини силна болка и може да изисква незабавна операция.

Недоносеността и недохранването (ниско телесно тегло) не са противопоказание за масаж, но заниманията с такива бебета трябва да се отлагат и трябва да бъдат съгласувани с лекаря.

Терапевтичният детски масаж се предписва от лекар за лечение на определено заболяване и може да се извършва само от квалифициран специалист.

Къде и как да научите масаж за бебета?

Посещавайки медицинска сестра и педиатър от детска клиника, майката може да поиска да й покаже основните техники на масаж за бебета, които ще направи на бебето. Също така, медицинска сестра в здрава детска стая може да съветва родителите за масаж и гимнастика, когато за първи път посетят малка детска клиника след 1 месец.

Препоръчително е първата сесия за масаж, проведена от майката самостоятелно, да се наблюдава от педиатър или медицинска сестра..

Общи правила за масаж за бебета

За да може масажът да достави на бебето удоволствие и да бъде максимално ефективен, трябва да се създадат определени условия. Температурата в стаята, където се извършва масажът, трябва да е удобна за детето и да бъде 20-22 ° С.

Препоръчително е да се проветри помещението предварително, което ще добави елемент на втвърдяване към тази процедура. През топлия сезон може да се извършва масаж с отворен прозорец, при липса на течение.

Масажът трябва да се извършва върху твърда, топла и неплъзгаща се повърхност. За това можете да използвате маса за повиване или обикновена маса. Тя трябва да бъде покрита с чиста пелена, под която се препоръчва да се сложи мушама и двойно сгънато одеяло от фланела. Масажът на леглото ще бъде неефективен, тъй като няма да е възможно да се създаде необходимата опора и еластичност на мека повърхност. Твърде твърдата повърхност ще бъде неудобна за бебето.

Важно е да изберете правилното време за масажа. На първо място, детето трябва да е в добро настроение, сънливо и гладно. Препоръчва се процедурата да започне 30 минути преди хранене и не по-рано от 30-45 минути след хранене, за да не се провокира регургитация.

Преди да започне масажа, майката трябва да извади пръстените, часовниците и гривните от ръцете си, за да не нарани случайно кожата на бебето. Ръцете й трябва да са чисти, сухи и топли..

Продължителността на една масажна сесия може да бъде от 5 до 20 минути на ден, в зависимост от възрастта на детето и неговата реакция към процедурата.

Важно е да запомните, че бебешкият масаж не трябва да дава на детето неприятни, болезнени усещания. Ето защо, по време на сесията, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на бебето, изражението на лицето му, реакцията на тялото му. Основният критерий за правилността на действията е положителната емоционална нагласа на детето. Ако бебето е палаво, по-добре е да отложите масажа за известно време или да го прехвърлите на следващия ден..

Основни техники за масаж за бебета

 • При извършване на масаж се препоръчва да се спазва последователността на зоните, които трябва да се масажират. Първо се масажират краката, след това ръцете, корема, гърдите и гърба.
 • Всички движения трябва да се извършват от периферията към центъра по посока на кръвообращението във вените и лимфния поток в тялото.
 • Не можете да масажирате вътрешната повърхност на бедрата, тъй като там са концентрирани много нервни окончания и тя е много чувствителна.
 • Въздействието върху колянните стави е ограничено поради риска от нараняване.
 • Не се препоръчва да се масажира предната повърхност на подбедрицата, защото на това място практически няма мускулна тъкан и кожата е много тънка.
 • При масаж на корема е нежелателно да се докосва чернодробната област (десен хипохондриум). Това ограничение се дължи на факта, че този орган се намира достатъчно близо до повърхността на тялото и прякото въздействие върху него може да навреди на здравето на бебето..
 • Когато масажирате гърба, избягвайте зоната на остистите израстъци на гръбначния стълб, тъй като ефектът върху тях при малки деца може да бъде болезнен.
 • Масажът не трябва да засяга гениталиите и зърната на бебето.

Достатъчно е мама да използва 1-2 масажни сесии, но в същото време се опитва да ги извършва редовно. Не се препоръчва използването на сложни техники за масаж, за да не се навреди случайно на детето.

Поглаждане

Основната техника на масаж, която една майка трябва да научи, е поглаждането. Активира кръвообращението и по този начин подобрява кръвоснабдяването на тъканите и органите. Освен това, поглаждащите движения помагат за отпускане на мускулите и имат успокояващ ефект. Тази техника се извършва с палмарна повърхност на ръката. Движенията трябва да са много плавни и нежни. Ръката не трябва да движи кожата на детето, тя сякаш се плъзга по нея..

Тритурация

Следващата техника, която родителите могат да използват, е триенето, което може да се приложи, когато детето е на 3-4 месеца..

Триене - това е по-интензивно и по-дълбоко поглаждане, помага и за отпускане на мускулите и намалява възбудимостта на централната нервна система. Триене с два или три пръста на ръката в кръгови или спиралови движения, докато масажиращата ръка трябва да се движи, да измества кожата и да не се плъзга по нея.

Масаж на краката

 • Масажът на краката се извършва отдолу нагоре, като се започва с поглаждане на гърба, страничните и плантарните повърхности на краката, а след това всеки пръст на краката на детето.
 • След стъпалата се масажира целият крак. За да се постигне най-голямото отпускане на мускулите, на крайниците на детето трябва да се даде положение на леко огъване в коленните и тазобедрените стави. Дланта на едноименната ръка трябва да хване глезенната става отдолу, а с другата длан се извършва повърхностно поглаждане в посока от ходилото към областта на слабините по външната и задната повърхности на подбедрицата и бедрото.
 • Разтриването се извършва в същия ред и посока като поглаждането с леко изместване на кожата.

Масаж на ръцете

 • Масажът на ръцете се извършва от ръка до рамо, докато крайникът на бебето трябва да е в положение на леко огъване в лакътната става.
 • Поглаждането на ръката се извършва първо по гърба, а след това върху палмарната повърхност в посока от пръстите към ставата на китката.
 • Когато масажирате ръката, ръката на детето се държи по такъв начин, че бебето покрива палеца на майката. Поглаждащи движения се извършват по вътрешната, а след това и външната повърхност на предмишницата и рамото.
 • След това върховете на пръстите внимателно разтриват дланната повърхност на ръката, след това всеки пръст се активира на свой ред и след това се масажират мускулите на предмишницата и рамото на бебето.

Масаж на корема

 • Повърхностното поглаждане се извършва около пъпа по посока на часовниковата стрелка. Тази техника предизвиква отпускане на мускулите на предната коремна стена и рефлекторно стимулира чревната перисталтика.
 • Поглаждането на наклонените коремни мускули се извършва с дланите на двете ръце от заднолатералната повърхност на гръдния кош и след това косо надолу, докато ръцете се съединят над пъпа на детето.
 • Масажът на ректусните коремни мускули се състои в контра плъзгащи се ръце. За целта майката трябва да постави дланите на ръцете си успоредно на средната линия на корема: дясната ръка е до ребрения ръб, лявата е в слабините над срамната става. След това дясната ръка преминава отгоре надолу, а лявата ръка върви отдолу нагоре..

Масаж на гърдите

 • Масажът на гърдите се извършва с леки поглаждащи движения по междуребрените пространства от гръдната кост до подмишницата.

Масаж на гърба

 • Състои се в поглаждане на гърба на детето с задната част на дланите от двете страни на гръбначния стълб от седалището до главата. След това обръщат ръцете си и поглаждат гърба от главата до седалището с палмарна повърхност.

Масаж на главата

 • През първите шест седмици, поради фонтанелите, масажът на главата на бебето е просто лек удар. Може да се използва масло. До 18 месеца, след като всички фонтанели са затворени, можете да започнете масаж: нежни кръгови движения около главата на бебето. Никога не упражнявайте натиск върху горната част на главата на бебето.

Колко често да масажирате

По правило детето се масажира всеки ден, преди или след къпане. Няма обаче идеален брой сесии. Всичко зависи от вас и благосъстоянието на детето. Освен това, дори ако масажът не се прави редовно, ползите от него ще бъдат неоспорими..

Време за масаж

Основният сигнал за спиране на процедурата е неспокойното поведение на детето, когато то започне да хленчи или да плаче. Някои бебета първоначално могат да имат негативно отношение към масажа, така че трябва да се обучават тази процедура постепенно. За да направите това, можете да разделите урока на няколко части и да ги правите през целия ден. Когато бебето свикне, майката ще може да прави целия комплекс от масажи наведнъж.

Важно е да запомните, че детето се нуждае не само от пасивни, но и от активни движения за хармонично физическо развитие. Ето защо масажът се препоръчва да се допълва със специална гимнастика. Педиатър или медицинска сестра могат да покажат на мама прости гимнастически упражнения за бебета, които тя може да прави сама.

Масаж за бебета

Масажът на гърдите е като песен: може да бъде нежен, успокояващ и активен, ободряващ. Това се дължи преди всичко на факта, че той преследва различни цели, като се приспособява към индивидуалните нужди на всяка троха. Много майки усещат това интуитивно: галят гърба и главата, опитвайки се да успокоят капризното дете или, обратно, активно масажират нежните пети, ако е необходимо, за да може сънливата сънливост да се събуди възможно най-скоро. И двете са елементи на детския масаж.

Защо се нуждаете от масаж за новородени?

Има много предимства и ползи от профилактичния (общоукрепващ и лечебен) масаж за деца. Не напразно се препоръчва на почти всички деца. И ако едно дете е родено, преодоляло трудности, получило раждания при раждане, страда от хипер- или, обратно, хипотония, определено не можете да направите без масаж. Като цяло първата година от живота на детето се нарича златна по някаква причина, защото много дисбаланси в здравето на децата в този момент могат да бъдат решени „по мирен път“ - с висококачествени грижи, включително здравословен сън, кърма, чист въздух и, разбира се, масаж за новородени...

Представете си за минута какво чувства кърмачето: цял ден лежите неподвижно, собствените ви ръце и крака не ви се подчиняват и ако, не дай Боже, мама не ви вземе на ръце, ще лежите там цял ден. Но доскоро бебето, което беше в утробата, все още беше практически неподвижно (през последните месеци), притиснато от всички страни от матката. Следователно, след раждането, през първите месеци, мускулите на бебето са слаби, недоразвити. От дълъг престой в корема на майката в почти една и съща поза те могат да бъдат напрегнати (например в първите месеци след раждането на ръцете на бебето те постоянно се притискат в юмруци или крака, притиснати към корема) - това е хипертоничност. И като добър спортист след сериозно състезание, на детето трябва да му се помогне да се отпусне, да почувства тялото си по-добре и точно това е насочено към превантивния детски масаж. Подобрява двигателните способности на бебето, метаболизма, има положителен ефект върху нервната система, стимулира растежа и развитието на детето и облекчава стреса, свързан с раждането. Какво си помислихте, раждането е сериозно изпитание и упорита работа за бебето!

Между другото, бебешкият масаж може да бъде и терапевтичен, насочен към коригиране на всички видове раждания. Така че, масажът помага на бебета с тортиколис, например, асиметрия на мускулния тонус, недоразвитие на тазобедрените стави, пъпна херния.

Всичко според правилата

Достатъчно е да отделите малко време за търсене в интернет и ще откриете, че има много възможности за бебешки масаж. Някой предлага да се комбинира масаж с гимнастика, някой с упражнения за фитбол, някой - да го комбинира с бебешко плуване. Както и да е, не забравяйте, че първата година от живота на детето не е време за агресивни експерименти. И, разбира се, не трябва да се отдавате на всички лоши неща, усвоили набързо техниката на масаж, използвайки видеоклипове в интернет, книги или дискове..

Основното правило на всички манипулации, които извършвате със собственото си бебе, е "Не вреди!" Освен това може да има противопоказания за масаж (някои вродени сърдечни дефекти, инфекциозни заболявания, рахит, диатеза и др.). Това означава, че започваме с традиционния призив към професионалистите - масажистка от детска клиника. Тя не само ще проведе курса за масаж, необходим на вашето мъниче, но и ще обучи майка си, за да може да действа самостоятелно в бъдеще. Да, наистина детският масаж често се комбинира с гимнастика и фитбол няма да е излишен, но не бива да бързате. Започнете с класиката. Внимателно и чувствително слушайте реакциите на вашето бебе, докато се движите напред.

Класическият бебешки масаж включва 4 основни техники: поглаждане, триене, месене и вибрация. Започват, разбира се, с поглаждане. Не забравяйте за общите правила..

♦ Детски превантивен масаж не може да се извършва против волята на детето! Напротив, детето трябва да харесва случващото се. Желателно е детето да е отпуснато, да не се противопоставя на масажа и това е възможно само ако не изпитва безпокойство, дискомфорт, страх, глад или болка.

♦ Движенията по време на масажа трябва да бъдат нежни и нежни, рязко триене до зачервяване, не се допускат агресивни атаки.

♦ Дозировката и интензивността на масажа трябва да се увеличават постепенно. Първите сесии отнемат от 5-10 минути, като постепенно достигат 15-30 минути.

♦ Препоръчително е да правите масаж през първата половина на деня, когато детето е нащрек, настроено за активност и доволно от живота. Това е половината от битката.

♦ Обърнете внимание на външния вид на масажистката. Ръцете трябва да са топли, пръстите с къс спретнат маникюр. Препоръчително е специалист да говори с бебето, да го успокои. Мама по това време, разбира се, трябва да е наблизо.

♦ Масажът се прави на голо бебе - без дрехи и без пелена. Поставете мушама и памучен пелен на масата за повиване. Ако нямате маса за повиване, можете да седнете на маса или плосък твърд диван. Сгънете бебешко одеяло (например вълнено) на четири, така че бебето да не е твърдо, отгоре сложете същата клейка и пелена. Клеенка се разпространява поради факта, че по правило сесията на успешен масаж завършва с изпразване на пикочния мехур на детето.

♦ Помещението, в което се извършва масажът, трябва да е леко, топло и проветриво. Проветрете стаята преди всеки масаж около половин час преди процедурата, така че стаята да не е прекалено свежа.

♦ Детският масаж се извършва на курсове. Препоръчително е да вземете 5 курса през годината (за 1-2 месеца, 3-4, 4-6, 6-9, 10-12). Курсовете за масаж обикновено са обвързани с основните етапи в двигателното развитие на детето. На възраст до 3 месеца масажът помага на бебето да се адаптира в нашия свят, да коригира грешките при раждането и да премине от обездвижен към активен живот. На 3-4 месеца детето се научава да се преобръща от корем на гръб, да държи главата си, на 4-6 месеца - започва да седи самостоятелно, на 6-9 месеца - да пълзи и след това се учи да ходи. Бебешкият масаж ще бъде много ефективен, ако се превърне в активна мярка преди тези съдбоносни умения на малкия човек. Това ще помогне на тялото на вашето бебе да се подготви за промените напред..

♦ Масажната сесия трябва да се прави с използването на специални бебешки масла или обикновен стерилизиран зехтин, които използвате в ежедневната си грижа за бебето.

♦ По време на масажа специалистът трябва да избягва критични зони. Така че е необходимо да се спестят зоните на черния дроб, бъбреците, гениталиите на детето не се масажират. Елиминира техниката на потупване, потупване, дори и в лека форма, използвана в много методи за масаж на възрастни.

♦ Уверете се, че външните фактори не пречат на бебето: не удряйте слънчевата светлина в очите, не дразнете работещия телевизор, не плашете силната реч на възрастни в съседната стая.

Общ масаж за бебета до една година

Всеки от нас има нужда от докосване, особено бебета до една година. Релаксиращ масаж за кърмачета позволява не само да установи тактилен контакт между детето и майка му, но и да облекчи мускулния тонус, а също така допринася за цялостното развитие на бебето. Комплект от упражнения, обогатен с движение, ще подготви бебето за пълзене, седене и ходене. По-долу ще ви разкажем как да масажирате бебе на различни етапи от развитието му до една година, така че сеансите да са само полезни..

Защо е полезно за новородено?

Масажите за бебета са терапевтични и профилактични и ако първият вид трябва да се прави само от специалист, то вторият е съвсем по силите на майките. Можете да правите ежедневно лечение на бебето за укрепване на мускулите у дома, ако педиатърът ви позволява. Педиатърът ще ви покаже основните движения, с които ще направите релаксиращ масаж за новородено и бебе до една година.

Превантивните сесии ще помогнат на вашето бебе да подобри кръвообращението в тъканите и хода на метаболизма. По време на масажа на кърмачетата се стимулират рецепторите, разположени на повърхността на кожата, това ще има положителен ефект върху работата на мозъка и цялата нервна система: бебето ще се държи по-спокойно и ще спи по-добре.

Масажите за бебета имат положителен ефект върху имунната система на децата, като я укрепват и намаляват риска от настинка. Когато бебето остарее и към поглаждането се добавят гимнастически елементи, ежедневните сесии ще имат благоприятен ефект върху всички системи на детето. Масажите за бебета ще укрепят опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, ще премахнат коликите и нарушенията на изпражненията при бебето.

Когато не можете да масажирате бебета?

Консултирали сте се с местния педиатър и той ви е позволил да направите релаксиращ курс за новородено, но не бързайте веднага да се захващате за работа. Има редица временни противопоказания, при наличието на които е по-добре да отложите процедурата за кратко време:

 • не можете да провеждате процедурата за деца под 20 дни;
 • ако бебето има храносмилателни разстройства, например, днес е повръщало или е имало повтарящи се разхлабени изпражнения, ще бъде правилно да отложите масажа на бебетата;
 • не е необходимо да масажирате бебета, ако децата са диагностицирани с инфекциозно заболяване, тъй като тялото на детето ще бъде заето в борбата с болестта;
 • ако има обрив, обрив на пелена или изпотяване по кожата, по-добре е да не притеснявате децата с масаж за бебета;
 • не се препоръчва да се масажират бебета, ако децата имат висока температура поради настинки, прегряване, реакции на ваксинации или никнене на зъби;
 • ако бебето днес не е в настроение и е капризно, би било редно да отложите релаксиращия масаж на кърмачета.

Масажираме бебета

Провеждането на общи укрепващи процедури може да ви бъде възложено от педиатър, като издава насока с надпис „Масаж No10“. Това не означава, че имате нужда от специалист, който ще проведе професионална и специална сесия за лечение на вашето бебе. Тази посока предполага, че вашето бебе се нуждае от общ лесен масаж с продължителност 10 дни..

Такъв бебешки масаж за бебета не изисква от вас никакви специални медицински познания или професионални умения. Много майки се нуждаят само от една сесия със специалист, за да разберат как да процедират правилно. След като сте усвоили начина и алгоритъма на поглаждане, можете сами да правите масажи за бебета у дома.

Ако сте получили не общ, а терапевтичен масаж за кърмачета, ще бъде правилно да се свържете със специалист. Ползите от небрежните ви действия, когато се нуждаете от професионална помощ, могат да бъдат съмнителни. Курсът на лечение трябва да бъде изцяло поверен на специалист..

Подготовка за масажната процедура за бебета

Проветрете стаята предварително, където ще провеждате сесията. Покрийте зоната, където планирате да работите с детето, с одеяло, мушама и фланела. За да не се разсейвате и да не оставяте бебето на мира, подгответе предварително всичко необходимо по време и след масажа на кърмачетата - масла, пудра или крем, пелена и дрехи.

За да избегнете нараняване на бебето, когато го масажирате, трябва да изрежете ноктите си и да премахнете бижутата от ръцете си..

Масаж за новородено

Превантивните процедури за новородени могат да се правят само след навършване на 20 дни. Масажирайте бебета до месец, трябва да се прави с леки, поглаждащи движения, насочвайки се от периферията към центъра и отдолу нагоре.

 1. Изглаждаме ръцете на бебето, започвайки с пръстите и преминавайки постепенно към раменете.
 2. Леко масажирайте краката, краката и бедрата на бебето.
 3. Поглаждане на корема на бебето по посока на часовниковата стрелка.
 4. Избягвайки зоната на млечните жлези, прекарваме длани от корема към раменете и от раменете до страните. Ако бебето боли корема и детето е кофти от докосването му, по-добре е да се преместите на друго място. Масажите за бебета трябва да бъдат забавни, но не и дискомфорт.
 5. Поглаждаме гърба от кръста до раменете и от линията на гръбначния стълб към страните.
 6. Полагайки бебето настрани, внимателно прокарайте дланта по гърба от кръста до раменете. След това обръщаме бебето на другата страна и повтаряме движенията.

Такъв успокояващ и лек масаж за кърмачета трябва да се прави на деца до 4-месечна възраст, докато мускулният тонус отслабне.

Масаж за бебета от 4 месеца

След като мускулният тонус при деца под една година се нормализира, можете леко да усложните общия укрепващ профилактичен масаж за кърмачета. Сега триенето и пасивната гимнастика за краката и ръцете се добавят към поглаждането. Не се препоръчва да докосвате вътрешната част на бедрата и гръбначния стълб, когато разтривате тонизиращ масаж за бебета.

Всяка точка от масажния алгоритъм за бебета трябва да се повтори първоначално 4 пъти, като постепенно увеличава броя на повторенията на движенията до 10.
Продължителността на занятията с бебето трябва постепенно да се увеличава и ако по-рано 10 минути са били достатъчни за занимания, сега на гимнастика и масаж на бебета трябва да се дават около половин час.

 1. Докато повдигате ръцете на бебето, леко ги гладете от ръка до рамо.
 2. Започнете да търкате внимателно горните крайници в същата посока, леко измествайки кожата, докато се движите. Такова увеличаване на движенията по време на масажи за кърмачета тонизира необходимите мускулни области и ги развива..
 3. Поставете палците в дланите на бебето и, стискайки ръцете му, сгънете ръцете на бебето в лактите, като ги кръстосате на гърдите и след това ги разтворете.

Стомах

 1. С кръгови движения внимателно поглаждайте корема на бебето, както обикновено, по посока на часовниковата стрелка.
 2. Леко натискане, разтривайте мускулите на бебето вертикално и хоризонтално.

Укрепването на цервикалните мускули на детето може да се основава на рефлекса „зависване“: повдигнете бебето, легнало по гръб, като го държите под седалището и лопатките. Хлапето инстинктивно ще напрегне мускулите на врата и ще огъне торса си. Подобно упражнение по време на масаж за кърмачета кара почти всички мускули на тялото им да работят. За да не преуморявате децата, препоръчително е да не ги повтаряте повече от веднъж на сесия..

 1. Продължете масажа за бебета, като поглаждате краката от петата до пръстите..
 2. Поглаждайте и след това внимателно разтривайте краката на бебето от малките пръсти, движейки се под всички пръсти, задната част на крака на бебето, докато стигнете до глезена.
 3. Вдигнете леко ходилото, разгладете и разтрийте външната и задната страна на подбедрицата и бедрото в посока отдолу нагоре.
 4. Хванете пищялите на бебето с дланите си, огънете и разгънете краката му на свой ред, сякаш бебето тропа. Този масаж развива тазобедрените и коленните стави на бебето, както и мускулите, участващи в движенията на краката..
 5. Хванете краката на бебето точно над коленете и огънете и разгънете само тазобедрените стави.

„Репетиция“ обръщане

Поставете бебето по гръб, хванете изправените му крака с едната ръка, а с другата хванете лявата ръка на бебето. Издърпайте бебето внимателно, така че да започне да се преобръща надясно и по корем. Сменете дръжката на бебето и я обърнете върху корема от лявата страна. След известно време ще забележите, че когато извършва такова упражнение в масаж за бебе, то има тенденция да се преобръща сам.

Общо укрепващ профилактичен масаж за кърмачета до една година с подвижни елементи стимулира развитието на уменията на децата и ги учи да се движат правилно.

Гръб и седалище

 1. Поставете бебето по корем и погладете гърба и дъното на бебето, като вървите отдолу нагоре и от линията на гръбначния стълб в страни.
 2. Започнете да търкате гърба и корема си в същите посоки.
 3. Използвайки кръгови движения с върховете на пръстите си, леко натиснете гърба на бебето, като избягвате бъбречната област.

Врат и гръб

Поставете дланите си под корема и гърдите на бебето и го повдигнете над повърхността, на която то седеше. Детето рефлекторно ще се извие и ще вдигне глава.

Гръден кош

 1. Обърнете бебето обратно по гръб и изгладете гърдите му с нежни движения от центъра към подмишниците.
 2. Свивайки нежно, почти без натиск пръстите на двете ръце, масажирайте с тях междуребреното пространство.
 3. Хващайки гърдите на бебето с двете си ръце и поставяйки палците под зърната на бебето, бавно избутвайте кожата на бебето нагоре, използвайки леки притискащи движения. Такова упражнение по време на масажи за бебета помага да се увеличи обемът на гърдите и задълбочава дишането на децата..

Седни

За бебе, което лежи по гръб, разтворете ръцете отстрани и след това леко дръпнете към себе си, така че бебето леко да се повдигне. Не се препоръчва да се засаждат деца до шест месеца, затова в началото е по-добре да не довеждате такова упражнение до своя логичен завършек, за да не навредите на стойката на бебето и да не промените местоположението на вътрешните му органи. Можете да седнете на бебето си по-близо до шест месеца.

Репетиция за обхождане

Поставете бебето по корем и вземете свити ръце под страните му и сгънете краката му в коленете. Когато детето е в това положение, то рефлекторно ще се опита да се издигне.

Превишаване

Вземете бебето си под мишниците и, като го държите, оставете го да почувства опората под краката си. Детето инстинктивно ще започне да прекрачва краката си. Това упражнение ще стимулира вроден рефлекс, който скоро ще се превърне в съзнателни двигателни умения..

Какво е масаж номер 10 и как да го направя за бебета?

Масажът е незаменим елемент от грижата за бебето, тъй като допринася за правилното формиране на неговите органи, а също така има много благоприятен ефект върху физическото развитие на бебето..

В същото време един от най-често срещаните е масаж номер 10, който ще бъде разгледан подробно в тази статия. Също така ще ви разкажем как масажът влияе върху тялото на бебето..

Какво е това и защо е необходимо да се направи?

Масаж номер 10 е универсална загряваща техника за бебета, която няма противопоказания и е подходяща за почти всички новородени. В този случай числото "10" означава стандартния брой сесии, които са включени в 1 курс за масаж.

Трябва да се отбележи, че първата година от живота на бебето е познавателна за него. През този период детето се научава да държи главата си, да грабва играчка, да сяда, да стои на краката си, да пълзи, да прави първите стъпки, да произнася първите нечленоразделни думи. В тази връзка е много важно да осигурите подкрепа на бебето и да помогнете за овладяването на всички умения..

Този вид масаж допринася за хармоничното и здравословно развитие на бебето, като има благоприятен ефект както върху физическото развитие на детето, така и върху състоянието на нервната система.

На каква възраст се показва, може ли да се извършва на 3 месеца и по-рано?

Обикновено такъв масаж се възлага на всяко новородено. Освен това се провежда или за медицински цели, или за профилактика..

По правило много педиатри препоръчват започване на масаж за дете на 3, 6, 9 и 12 месеца. Масажът обаче е разрешен и в по-ранна възраст (2-3 седмици), при условие, че детето е здраво и в добро настроение..

Преди да продължите с масаж номер 10, препоръчително е да се консултирате с педиатър, ортопед и невролог. Експертите трябва да прегледат бебето и да намерят правилните упражнения.

Инструкции стъпка по стъпка за провеждане

Обикновено целият процес на извършване на общ масаж може да бъде представен под формата на 3 стъпки.

Обучение

Този етап включва създаването на комфортни условия за масаж. Трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Масажът трябва да се прави половин час преди хранене или половин час след хранене на бебето.
 2. Бебето и майката трябва да са спокойни и спокойни..
 3. Температурата в стаята трябва да бъде поне 23-25 ​​градуса, тъй като бебето ще бъде напълно голо.

Изпълнение

Преди да започнете масажа, ръцете трябва да бъдат смазани с бебешки крем и да се търкат една в друга. Това ще ги накара да се чувстват по-топли и меки, което ще успокои бебето ви и ще се отпусне..

Масаж номер 10 трябва да се прави, като се започне от главата и се премине към пръстите на краката, като се спазва следната последователност:

 • глава и лице;
 • шия;
 • раменете и ръцете;
 • гръден кош;
 • стомах;
 • крака.

Всички докосвания трябва да бъдат възможно най-нежни и леки. Хлапето не трябва да изпитва дискомфорт. Малки участъци от тялото трябва да се масажират с върховете на пръстите. Ако площта е голяма, тогава можете да масажирате с дланта си..

Глава

 1. Първо, зоната се масажира с леки движения, започвайки от короната и завършвайки на границата на зоната за растеж на косата.
 2. Освен това същите движения се използват за масаж на челото, слепоочията, веждите и клепачите, носа, бузите, зоната около устата, ушите, както и зоните в съседство с тях.

Движенията трябва да имитират процеса на шампоане на главата. Общата продължителност на времето за изпълнение на всички техники е 2-3 минути.

Този вид масаж трябва да се прави много внимателно. В този случай масажът на главата е най-добре поверен на компетентен специалист..

 1. Ръцете трябва да бъдат внимателно поставени на врата.
 2. Леки докосвания масажират предната част на врата.
 3. След това задната част на врата се масажира от главата до раменете..
 4. След това ръцете трябва да се спуснат върху раменете на бебето и да се погалят от врата до гърдите.

Всички техники трябва да се повторят 3-4 пъти.

 1. Хванете бебето за четките и ги разклатете леко. Това ще се отърве от хипертония..
 2. След това трябва да погалите ръцете, да ги огънете и изправите.
 3. След това всеки пръст се омесва.
 4. "Рисувайте" с пръсти на дланта на детето.
 5. Погъделичкайте подложките на пръстите си.

Повторете всяка техника 3-4 пъти.

Стомах

 1. Бебето трябва да бъде положено по гръб.
 2. След това дланите се поставят върху корема.
 3. След това се извършват кръгови движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка.
 4. Можете също така да зачеркнете във формата на буквата P ".

Масажът на корема трябва да се прави за 2-3 минути.

 1. Поставете детето на гърба.
 2. Необходимо е да започнете с пръстите на краката, като леко ги притискате.
 3. Освен това с леки кръгови движения краката се масажират отгоре надолу.
 4. След това краката трябва да бъдат леко свити в коленете и леко притиснати към корема (това упражнение помага да се отървете от коликите).

Повторете цялата комбинация от техники 3-4 пъти.

Завършване

Масажът трябва да завърши с бавно поглаждане на бебето, започвайки от главата и преминавайки към краката..

Идеалният вариант е ежедневното прилагане на масаж номер 10. Освен това в някои случаи тази процедура се извършва няколко пъти на ден (само ако е предписана от лекар).

Полезно видео

Следва визуално видео за това как да направите на бебето общ масаж:

Как влияе на тялото?

Предимствата на масаж номер 10 са неоспорими. Той засяга тялото на бебето, както следва:

 • Помага за премахване на ортопедични и нервни разстройства, възникнали при бебето (например мускулна хипертония, плоскостъпие и др.).
 • Премахва "остатъчните рефлекси" ("Моро рефлекси", "Бабински рефлекси").
 • Подобрява лимфната система на новороденото.
 • Насърчава развитието на опорно-двигателния апарат.
 • Благоприятно повлиява нервната система на детето.
 • Развива всички мускулни групи, поради което детето бързо се научава да държи главата си, да седне, да прави първите стъпки.
обратно към съдържанието ↑

Препоръки и предпазни мерки

Въпреки огромните предимства на тонизиращия масаж, има редица предупреждения, които не бива да се пренебрегват:

 1. Курсът трябва да започне само след консултация с лекар..
 2. Не масажирайте новороденото си преди лягане, тъй като това може да доведе до превъзбуждане..
 3. Всяко движение трябва да се прави с особено внимание, тъй като неправилната техника на изпълнение може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето..

Желателно е компетентният специалист първо да покаже на майката как да прави правилно всяко упражнение. Освен това, ако масажът се предписва за медицински цели, тогава е по-добре да поверите тази процедура на професионален детски масажист.

Също така, когато извършвате масаж номер 10, трябва да се придържате към следните препоръки:

 • Масажът се прави най-добре сутрин и по едно и също време. Това ще ви позволи да оформите ежедневието..
 • Помещението, в което ще се извършва масажът, трябва да е светло и добре проветриво..
 • За масаж трябва да изберете момента, в който детето е в добро настроение (в противен случай ползата ще е малка).
 • По време на упражнението можете да използвате любимите играчки на вашето бебе.

Обобщавайки, трябва да се отбележи, че масаж номер 10 играе огромна роля в развитието и растежа на детето, като има благоприятен ефект върху здравето му. В същото време е важно стриктно да се спазват всички препоръки, като предварително сте се консултирали с компетентен специалист.