След появата на тревожни симптоми за всеки родител, свързани с скованост, регургитация на храната и лоша флексия и разтегливост на тялото на бебето, повишен мускулен тонус или хипертония, бързо се идентифицират, което не може да бъде пренебрегнато. По-често се появява в краката - крайници, където големите и важни мускули най-вероятно са податливи на обсъжданото явление.

На повърхността на краката има изобилие от нервни окончания, които са активни точки в ранна детска възраст. Тяхното загряване помага за облекчаване на напрежението в хипертоничността, хармонично физическо развитие.

Има много различни методи за лечение и профилактика с повишен тонус на краката при новородени деца; правилен, компетентен масаж ще стане ефективен, успешно изравняване на трудността в движението чрез стимулиране на постоянни интрамускулни контракции - непобедими врагове на спазма. За да се получи приемлив и задоволителен резултат, ясно облекчение, масаж за деца с хипертоничност на краката при кърмачета трябва да се извършва при определени условия, като се спазват точно техниките. Статията предоставя подробни алгоритми на действия и съвети, полезни за аматьори и опитни родители.

Условия, предупреждения и препоръки преди започване на масаж

Най-голяма активност и жизненост на мускулите се постига при топла външна температура, която не дразни детето и родителя. Удобно и удовлетворяващо физиологично решение ще бъде провеждането на сесия от процедури при стайна температура 21-24 градуса. Стаята се проветрява преди началото на процедурите. Допустимо е да се прави масаж само когато бебето е в спокойно емоционално състояние..

Ако преди сесията се е провела процедура за хранене, трябва да изчакате четиридесет минути (преди или непосредствено след хранене, масажът е строго забранен). Веднага след сеанса храненето също е строго забранено. Масаж с повишен тонус на краката силно не се препоръчва, ако бебето се е събудило от сън преди минута. При извършване на масаж е нежелателно да се използват овлажнители и други кремове, вазелин и прахове, средствата запушват порите, лишават кожата от нормално функциониране.

Преди да започнете масажа, трябва добре да измиете ръцете си, като премахнете бижута - пръстени и гривни ще повредят нежната кожа на децата и ще предотвратят процедурата. Ако няма налична масажна маса, е допустимо да се използва обикновена маса за преобличане, покриваща я с меко изчистено одеяло, пелена, кърпа за деца. Масажът при хипертоничност на краката продължава не повече от пет минути на тримесечна възраст, варира от седем до десет минути за сесия с по-голямо дете.

Масажна техника - общи разпоредби и видове техники

Основните характеристики на масажа на краката с повишен тонус:

 • Масаж за облекчаване на дискомфорта с неестествен мускулен тонус в краката се извършва от стъпалата към перинеума.
 • Ръцете трябва да се движат по вътрешната повърхност на бедрата, където са разположени основните нервно-двигателни центрове, които регулират работата на най-важните мускули.
 • Движенията остават нежни, привързани и меки за взаимния комфорт на бебето и родителя. Процедурата не трябва да носи негативни емоции.
 • Движенията трябва да са ориентирани точно по кръвоносните съдове на краката на детето.

Процедурата за масаж на краката с хипертоничност се състои от два вида техники. Два редуващи се типа ще създадат хармонично и еднакво отпускане, бързо облекчаване на хипертоничността.

 1. Общо релаксиращи - техниките ще позволят на тялото на бебето предварително да омекне и нормализира. Те помагат да се справите с емоционалните проблеми, които често се появяват при хипертония. Нарушените от болестта нерви най-накрая се нормализират, умът на детето ще бъде възстановен.
 2. Особено релаксиращо - комбинация от техники ще премахне повишения тонус конкретно в областта на краката. Този цикъл няма да има ефект, без да се направи общ релаксиращ набор от техники..

Като цяло релаксиращите движения са ключът към успеха на следващите техники

Има две популярни и ефективни упражнения със забавни народни имена „люлка“ и „люлка“, които носят голяма радост и безспорна полза за бебето.

Люлката за деца има два вида изпълнение:

 • "Топ люлка" - масажен комплекс. Както подсказва името, упражненията са предназначени да премахнат напрежението в горната част на тялото на бебето. При хипертоничност на краката този метод е изключително лесен и прост. Необходимо е да сложите бебето на масажна маса или на маса за повиване, да сложите ръка под главата или гърба на бебето, да вдигнете тялото на малка височина и да правите люлеещи движения нагоре и надолу, наляво и надясно. Не правете болест на движение твърде бързо и рязко..
 • "Долната люлка" се извършва по идентичен начин, манипулациите се извършват, докато се държи бебето за долната част на гърба.

Следващата техника, наречена „люлка“ с повишен тонус, включва нежно хващане на детето за подмишниците и леко замахване от една страна на друга.

Частни упражнения и техники за релаксация - набор от финални щрихи по пътя към пълно здраве

За пълно отпускане на детските крачета и изчерпателна победа с повишен тонус, трябва внимателно да изучите техниките за масаж, които ще осигурят желания резултат.

Педиатричният масаж на стъпалата за хипертоничност започва с проста техника, наречена „поглаждане“. Принципът и резултатът от правенето на упражнението за деца е предсказуем - качеството на кръвообращението в мускулите, засегнати от висок тонус, се подобрява. Бързо се постига дългоочакваната релаксация, изчезването на усещането за скованост и болка. За резултат движенията са възможно най-нежни, меки, леко масажиращи..

Алгоритъмът на поглаждане е прост. Ще трябва да подредите бебето удобно на гърба. След това внимателно поставете крака в дланта на ръката си и внимателно го повдигнете нагоре. С втората ръка трябва да извършвате меки движения с гърба, след това с вътрешната страна на дланта. Техниката на този масаж включва движения, започващи в краката и завършващи в ханша. Първоначално се обработва задната повърхност, след което се масажира страничната повърхност. По време на процедурата не трябва да докосвате капачките на коляното, за да не нараните случайно, да не повредите структурата. Броят на повторенията се увеличава постепенно - всеки път е необходимо да се приближавате до седем.

Комбинацията от масажни техники за хипертоничност на краката при деца включва техника, наречена триене с бутало. Предлага силен релаксиращ ефект, опитайте на практика. Преди да започнете масажа, трябва да легнете детето по гръб. След това поставете крака между дланите, започнете да търкате движения в различни посоки, имитирайки работата на грижовно бутало, което облекчава страданието и напрежението от краката.

При повишен тонус на краката детето трябва да извършва притискащи движения. Процедурата започва с полагане на гърба и прихващане на краката с ръце. След това се получава измерено налягане с ниска интензивност..

Известна е допълнителна минимално сложна техника, характеризираща се с висока степен на ефективност за отпускане на крайниците при деца. Въпреки това, при висока тежест на хипертонията е нежелателно да се прави, могат да възникнат трудности по време на изпълнението, периодично - болка. Смисълът на упражнението е да повдигнете и леко разклатите крайник, където се забелязва повишен тонус. След това завършете процедурата с поглаждане.

В допълнение към изброените техники се препоръчва да се добавят и няколко вторични, но ефективни техники. Използва се техниката на огъване на коленете. Ще трябва да огънете коленете на бебето, така че да са под ъгъл от деветдесет градуса спрямо равнината на масажната маса. След това се изисква внимателно натискане на стъпалата с нежни трептящи движения, като в същото време леко се дърпа ахилесовото сухожилие. Когато се връщате в изправено положение на краката, краката трябва да се окажат на масата..

Следващата допълнителна техника е добавена „разклащане на краката“. Разтворете долните крайници на бебето леко встрани, след което започнете да въздействате на подметките с помощта на флексия и удължаване на краката. Предните части на краката при децата започват интензивно да гладят и масажират.

Изброените техники и техники са приложими за едногодишно дете, страдащо от повишен тонус, но поради вече укрепените кости упражненията се изпълняват с повишена интензивност, по-енергични и по-бързи. За да постигнете резултата, можете да опитате различни комбинации от техники, за да идентифицирате подходящата комбинация за детето и родителя..

Основното нещо е да не прекалявате, да не бъдете мързеливи, да останете фокусирани върху отговорната работа, от която зависи бъдещето на един растящ мъж и детинско, крехко тяло. Краката са основата на живота, а болестите, които засягат децата с повишен тонус, се превръщат в сериозни пречки за бъдещото пълно развитие.

Масаж за хипертоничност на краката при бебе

Повишеният мускулен тонус е често срещан при новороденото. Ако състоянието изчезне безследно в рамките на първите два до три месеца, мускулната хипертоничност се счита за физиологична. При липса на органична неврологична патология, детският масаж може напълно да премахне съществуващия проблем..

 1. Рискови фактори
 2. Симптоми на хипертония
 3. Последствия и опасност
 4. Диагностични методи (рефлексни тестове)
 5. Техники за масаж на краката
 6. Бутално триене
 7. Компресионни движения
 8. Разклащане
 9. Какво да не се прави?
 10. Как да направите релаксиращ масаж за бебета с хипертония
 11. Терапевтичен масаж при хипертоничност
 12. Масаж на краката
 13. Масаж на седалището и гърба
 14. Респираторен масаж за флексорна хипертоничност
 15. Профилактика на хипертоничност на краката

Рискови фактори

Следните причини могат да причинят повишен тонус на всички мускули при дете, особено в областта на краката:

 • неблагоприятна екологична ситуация,
 • нараняване на главата по време на раждане,
 • токсикоза от първата и втората половина на бременността,
 • лоши навици на бременна жена (пушене, пиене на алкохол),
 • хипоксично състояние по време на раждането,
 • хронични заболявания, както и инфекции на жена по време на бременността,
 • продължително или твърде бързо раждане.

Повишеният тонус на краката и ръцете, който остана след една година, изисква преглед от детски невролог, за да се изключи органичната патология на нервната система.

Симптоми на хипертония

Признаци на мускулно напрежение са:

 • обща тревожност и постоянно вълнение на бебето,
 • треперенето на брадичката, докато плаче,
 • хвърляне на главата обратно в сън,
 • съпротива при опит за разпространение на ръцете и краката на детето,
 • опора на пръстите на краката при спускане на бебето на твърда повърхност,
 • честа регургитация.

Ако се появят дори няколко от изброените симптоми, специализирано изследване и назначаване на масаж на краката за хипертоничност, което ще помогне за облекчаване на напрежението.

Последствия и опасност

Повишеният тонус при деца не може да бъде пренебрегнат, тъй като това явление е изпълнено със следните усложнения:

 • забавено развитие на двигателната функция при дете,
 • проблеми с походката и стойката,
 • забавени речеви умения,
 • нарушения на координацията.

Масажът на краката с повишен мускулен тонус при дете може да предотврати сериозни нарушения, този метод е водещ в системата на рехабилитационните мерки.

Диагностични методи (рефлексни тестове)

За да определите показанията за релаксиращ масаж, ще трябва да проведете тестове, които разкриват признаци на повишен тонус:

 • ръцете на детето трудно могат да бъдат вдигнати от гърдите, когато се опитва да го седне от легнало положение,
 • се получава имитация на стъпка, ако държите бебето изправено,
 • бебето стои на пръсти,
 • легнал по гръб, изправени крака, при обръщане по корем, долните крайници се огъват,
 • при завъртане на главата вдясно на легнало дете, дясната му ръка е изпъната напред, кракът от тази страна е разгънат, а лявата е сгъната,
 • накланянето на главата към гърдите води до огъване на ръцете и разтягане на краката.

Положителният характер на рефлекторните тестове трябва да предизвика бдителност, ако бъдат открити на четири месеца или по-късно..

Техники за масаж на краката

Масажистът използва следните техники за масаж:

 • поглаждане,
 • тритурация,
 • разклащане.

Всички манипулации трябва да се правят внимателно, като постепенно се увеличава продължителността на процедурата..

Бутално триене

Въздействието върху краката се извършва с две ръце, между които е разположен крайникът на бебето. Манипулациите с триене се извършват последователно в различни посоки.

Компресионни движения

Масажът на дете с хипертоничност на краката трябва задължително да включва прилагането на въпросните техники. Това изисква:

 • дайте на бебето хоризонтално положение на гърба,
 • увийте ръце около зоната на коляното и правете натискащи движения.

Налягането трябва да бъде със средна интензивност.

Разклащане

За да извършите тази процедура, трябва да хванете детето с две ръце за областта на подбедрицата и да замахнете. Движенията трябва да са плавни и ритмични.

Какво да не се прави?

Масажът за кърмачета не включва извършването на интензивно месене, както и техники за потупване и нарязване. Тези действия могат да увеличат мускулното напрежение..

Използването на различни устройства като проходилки и джъмпери увеличава напрежението в мускулите на таза и долните крайници. Следователно тяхното използване е неприемливо за деца с повишен мускулен тонус..

Как да направите релаксиращ масаж за бебета с хипертония

Броят на сесиите обикновено е около 10 процедури. Както е предписано от детски невролог, след няколко месеца можете да повторите курса.

Масажът трябва да се прави след изминаване на час след събуждане и хранене на бебето. Детето трябва да е спокойно, а температурата на въздуха в стаята да е удобна..

Можете да започнете масаж от двеседмична възраст. Ако не е възможно да завършите пълния курс на лечение със специалист, допустимо е процедурите да се извършват след обучение на родители. Първата сесия трябва да се извърши от квалифициран масажист. Вторият път манипулацията може да се извърши от един от родителите, но под наблюдението на медицински персонал.

Ако тонусът се засили след сеанса, е необходима спешна консултация с невролог за промяна на тактиката на процедурата..

Терапевтичен масаж при хипертоничност

Курсът на масажни процедури може да намали прекомерното напрежение в мускулите на краката, правилно извършените манипулации ще допринесат за правилното развитие на двигателната функция. Едномесечно бебе трябва да масажира краката до 5 минути, а от седеммесечна възраст продължителността на процедурата обикновено е 10 минути.

Масаж на краката

Масажирането на долните крайници на детето е особено важно, тъй като влияе върху функцията на ходене.

Ще трябва да се придържате към следната последователност:

 1. Левият крак на бебето над глезена трябва да бъде разположен между показалеца и средния пръст на лявата ръка.
 2. Извършвайте поглаждане с плавно движение на дясната ръка в посока от ходилото към бедрото.
 3. Разтрийте в същата посока с върховете на пръстите си, като използвате право и спирално действие отдолу нагоре и след това в обратната посока.
 4. Масажирайте областта на стъпалото с техники на поглаждане и триене от пръстите до петата.
 5. С помощта на натиск с показалеца на масажиста се осъществява ударно-подобен ефект върху външната повърхност на стъпалото. Пръстите на крака се раздалечават като ветрило.
 6. Месенето на стъпалото се извършва чрез изчертаване на фигура осем на плантарната повърхност и спирални движения в посока от външната повърхност на крака към глезенната става.

В същата последователност е необходимо да се направи поредица от масажни процедури на десния крак.

След края на масажа трябва да огънете краката на детето в колянните стави и леко да ги натиснете към стомаха.

Внимателно разтривайте вътрешните повърхности на краката си един срещу друг няколко пъти. В края на сесията разтворете крайниците в страни, краката трябва да бъдат свързани.

Масаж на седалището и гърба

За отпускане на мускулите на гърба се използва техника на масаж с люлка. За това детето се вдига, държейки подмишниците. Задържайки тежестта, размахвайте торса на бебето с плавни движения.

В легнало положение също се извършва серия от люлеене, като ръцете фиксират тилната област и гърба.

Поставяйки детето по корем, разтривайте мускулите на гърба и седалището с меки и плавни движения. Пръстите на дланта на масажиста извършват лек точков натиск върху зоните на мускулна хипертоничност.

Техниките на поглаждане на задната повърхност се извършват в посока от задната част на главата към седалището и кръста.

Респираторен масаж за флексорна хипертоничност

Детето лежи по гръб. Масажистът последователно изпълнява следните техники:

 • поглаждане на страничната повърхност на гръдните мускули,
 • същото действие се извършва в междуребрените пространства по посока на дебелото черво,
 • в положение на стомаха, инсулт и разтривайте трапецовидния мускул.

Дихателен релаксиращ масаж се извършва заедно с гимнастически упражнения.

Профилактика на хипертоничност на краката

Можете да предотвратите увеличаване на тонуса на краката с помощта на прости техники:

 • осигуряване на двигателната активност на бебето (то трябва да бъде неподвижно в креватчето само по време на сън),
 • премахване на прекомерни дразнители на нервната система (силни звуци, ярка светлина, шумови ефекти),
 • създаване на спокойна атмосфера на психологически комфорт в семейството,
 • спазване от бременната жена на правилата за здравословен начин на живот.

Ако родителите имат и най-малкото подозрение за хипертоничност при дете, е необходимо да се запишат за консултация с детски невролог.

Масаж за хипертоничност на краката при бебе

Повишеният мускулен тонус е често срещан при новороденото. Ако състоянието изчезне безследно в рамките на първите два до три месеца, мускулната хипертоничност се счита за физиологична. При липса на органична неврологична патология, детският масаж може напълно да премахне съществуващия проблем..

Рискови фактори

Следните причини могат да причинят повишен тонус на всички мускули при дете, особено в областта на краката:

 • неблагоприятна екологична ситуация;
 • нараняване на главата по време на раждане;
 • токсикоза през първата и втората половина на бременността;
 • лоши навици на бременна жена (пушене, пиене на алкохол);
 • хипоксично състояние по време на раждането;
 • хронични заболявания, както и инфекции на жена по време на бременността;
 • продължително или твърде бързо раждане.

Повишеният тонус на краката и ръцете, който остана след една година, изисква преглед от детски невролог, за да се изключи органичната патология на нервната система.

Симптоми на хипертония

Признаци на мускулно напрежение са:

 • обща тревожност и постоянно вълнение на бебето;
 • треперене на брадичката при плач;
 • хвърляне на главата назад насън;
 • съпротива при опит за разпространение на ръцете и краката на детето в страни;
 • опора на пръстите на краката при спускане на бебето на твърда повърхност;
 • честа регургитация.

Ако се появят дори няколко от изброените симптоми, специализирано изследване и назначаване на масаж на краката за хипертоничност, което ще помогне за облекчаване на напрежението.

Последствия и опасност

Повишеният тонус при деца не може да бъде пренебрегнат, тъй като това явление е изпълнено със следните усложнения:

 • забавено развитие на двигателната функция при дете;
 • проблеми с формирането на походка и стойка;
 • забавяне на речевите умения;
 • нарушения на координацията.

Масажът на краката с повишен мускулен тонус при дете може да предотврати сериозни нарушения, този метод е водещ в системата на рехабилитационните мерки.

Диагностични методи (рефлексни тестове)

За да определите показанията за релаксиращ масаж, ще трябва да проведете тестове, които разкриват признаци на повишен тонус:

 • ръцете на детето трудно могат да бъдат вдигнати от гърдите, когато се опитва да го седне от легнало положение;
 • се получава имитация на стъпка, ако държите бебето изправено;
 • бебето стои на пръсти;
 • легнал по гръб, изправени крака, при обръщане по корем, долните крайници се огъват;
 • при завъртане на главата вдясно на легнало дете, дясната му ръка е изпъната напред, кракът от тази страна е разгънат, а лявата е сгъната;
 • накланянето на главата към гърдите води до огъване на ръцете и разтягане на краката.

Положителният характер на рефлекторните тестове трябва да предизвика бдителност, ако бъдат открити на четири месеца или по-късно..

Техники за масаж на краката

Масажистът използва следните техники за масаж:

 • поглаждане;
 • тритурация;
 • разклащане.

Всички манипулации трябва да се правят внимателно, като постепенно се увеличава продължителността на процедурата..

Бутално триене

Въздействието върху краката се извършва с две ръце, между които е разположен крайникът на бебето. Манипулациите с триене се извършват последователно в различни посоки.

Компресионни движения

Масажът на дете с хипертоничност на краката трябва задължително да включва прилагането на въпросните техники. Това изисква:

 • дайте на бебето хоризонтално положение на гърба;
 • увийте ръце около зоната на коляното и правете натискащи движения.

Налягането трябва да бъде със средна интензивност.

Разклащане

За да извършите тази процедура, трябва да хванете детето с две ръце за областта на подбедрицата и да замахнете. Движенията трябва да са плавни и ритмични.

Какво да не се прави?

Масажът за кърмачета не включва извършването на интензивно месене, както и техники за потупване и нарязване. Тези действия могат да увеличат мускулното напрежение..

Използването на различни устройства като проходилки и джъмпери увеличава напрежението в мускулите на таза и долните крайници. Следователно тяхното използване е неприемливо за деца с повишен мускулен тонус..

Как да направите релаксиращ масаж за бебета с хипертония

Броят на сесиите обикновено е около 10 процедури. Както е предписано от детски невролог, след няколко месеца можете да повторите курса.

Масажът трябва да се прави след изминаване на час след събуждане и хранене на бебето. Детето трябва да е спокойно, а температурата на въздуха в стаята да е удобна..

Можете да започнете масаж от двеседмична възраст. Ако не е възможно да завършите пълния курс на лечение със специалист, допустимо е процедурите да се извършват след обучение на родители. Първата сесия трябва да се извърши от квалифициран масажист. Вторият път манипулацията може да се извърши от един от родителите, но под наблюдението на медицински персонал.

Ако тонусът се засили след сеанса, е необходима спешна консултация с невролог за промяна на тактиката на процедурата..

Терапевтичен масаж при хипертоничност

Курсът на масажни процедури може да намали прекомерното напрежение в мускулите на краката, правилно извършените манипулации ще допринесат за правилното развитие на двигателната функция. Едномесечно бебе трябва да масажира краката до 5 минути, а от седеммесечна възраст продължителността на процедурата обикновено е 10 минути.

Масаж на краката

Масажирането на долните крайници на детето е особено важно, тъй като влияе върху функцията на ходене.

Ще трябва да се придържате към следната последователност:

 1. Левият крак на бебето над глезена трябва да бъде разположен между показалеца и средния пръст на лявата ръка.
 2. Извършвайте поглаждане с плавно движение на дясната ръка в посока от ходилото към бедрото.
 3. Разтрийте в същата посока с върховете на пръстите си, като използвате право и спирално действие отдолу нагоре и след това в обратната посока.
 4. Масажирайте областта на стъпалото с техники на поглаждане и триене от пръстите до петата.
 5. С помощта на натиск с показалеца на масажиста се осъществява ударно-подобен ефект върху външната повърхност на стъпалото. Пръстите на крака се раздалечават като ветрило.
 6. Месенето на стъпалото се извършва чрез изчертаване на фигура осем на плантарната повърхност и спирални движения в посока от външната повърхност на крака към глезенната става.

В същата последователност е необходимо да се направи поредица от масажни процедури на десния крак.

След края на масажа трябва да огънете краката на детето в колянните стави и леко да ги натиснете към стомаха.

Внимателно разтривайте вътрешните повърхности на краката си един срещу друг няколко пъти. В края на сесията разтворете крайниците в страни, краката трябва да бъдат свързани.

Масаж на седалището и гърба

За отпускане на мускулите на гърба се използва техника на масаж с люлка. За това детето се вдига, държейки подмишниците. Задържайки тежестта, размахвайте торса на бебето с плавни движения.

В легнало положение също се извършва серия от люлеене, като ръцете фиксират тилната област и гърба.

Поставяйки детето по корем, разтривайте мускулите на гърба и седалището с меки и плавни движения. Пръстите на дланта на масажиста извършват лек точков натиск върху зоните на мускулна хипертоничност.

Техниките на поглаждане на задната повърхност се извършват в посока от задната част на главата към седалището и кръста.

Респираторен масаж за флексорна хипертоничност

Детето лежи по гръб. Масажистът последователно изпълнява следните техники:

 • поглаждане на страничната повърхност на гръдните мускули;
 • същото действие се извършва в междуребрените пространства по посока на дебелото черво;
 • в положение на стомаха, инсулт и разтривайте трапецовидния мускул.

Дихателен релаксиращ масаж се извършва заедно с гимнастически упражнения.

Профилактика на хипертоничност на краката

Можете да предотвратите увеличаване на тонуса на краката с помощта на прости техники:

 • осигуряване на двигателната активност на бебето (то трябва да бъде неподвижно в креватчето само по време на сън);
 • премахване на прекомерни дразнители на нервната система (силни звуци, ярка светлина, шумови ефекти);
 • създаване на спокойна атмосфера на психологически комфорт в семейството;
 • спазване от бременната жена на правилата за здравословен начин на живот.

Ако родителите имат и най-малкото подозрение за хипертоничност при дете, е необходимо да се запишат за консултация с детски невролог.

Масаж при хипертоничност

Масажът за мускулна хипертоничност при кърмачета помага за отпускане на мускулните тъкани, облекчаване на напрежението и подобряване на разтегателните функции. Препоръчва се както за физиологични, така и за патологични аномалии. Но така че детският масаж да не навреди на здравето на бебето, първо трябва да се запознаете с правилата за неговото изпълнение и да изучите техниката на изпълнение.

Кратка информация за тона

Преди да извършите масаж за хипертоничност на краката и ръцете на бебето, първо трябва да се уверите, че в тялото на бебето няма патологични процеси. Почти всички новородени през първите месеци от живота си, при всяка възможност, заемат обичайната си поза (останаха в нея 9 месеца) - започват да се огъват и притискат краката си към корема, стискат юмруци и се навиват леко.

Както беше отбелязано по-горе, има няколко форми на хипертония - физиологична и патологична. В първия случай опитите за изправяне на краката или разтваряне на юмруците на детето не трябва да предизвикват силна съпротива. Мускулният тонус се нормализира сам от 6 месеца. Но ако правите масаж ежедневно, той може да се нормализира до 3 месеца..

Но при патологична хипертония всички опити за отваряне на юмруците и краката на детето са придружени от силна съпротива. И в този случай е необходимо да се свържете със специалист, защото този знак може да сигнализира за развитието на сериозни заболявания..

Повишеният мускулен тонус може да забави физиологичното развитие, тъй като пречи на формирането на двигателни умения. В същото време вероятността от ортопедични проблеми се увеличава с течение на времето. Детето има нарушение на походката и стойката. Понякога хипертоничността при кърмачета може да сигнализира за развитието на неврологични заболявания, например нарушено развитие на мозъка, церебрална парализа и т.н..

Има няколко причини за появата на хипертония. То:

 • хипертоничност на матката при жена по време на бременност;
 • токсикоза в ранните и късните стадии на хистоза;
 • кислородно гладуване на плода по време на вътрематочно развитие;
 • вирусни инфекции, прехвърлени от майката по време на бременност;
 • жената има анемия;
 • патология на нервната система при дете.

Правила за масаж

Необходимо е да се извърши масаж за облекчаване на мускулния тонус при новородено при спазване на следните правила:

 • Преди да извършите процедурата, трябва да проветрите стаята. Също така ще трябва да проверите температурата на въздуха в него. За масаж се счита, че оптималната температура на въздуха за бебе е в диапазона 20-25 градуса.
 • Повърхността, върху която ще се извършва релаксиращият масаж, също трябва да бъде подготвена. Най-добрият вариант за това е маса за повиване. Но ако го няма, масажът може да се прави на обикновена маса. Можете да поставите дебело одеяло върху него, а отгоре да поставите памперс за еднократна употреба.
 • Нежелателно е да се използват кремове, масла и други продукти, които улесняват плъзгането на ръцете по кожата по време на сесията. Те блокират достъпа на кислород до клетките.
 • Преди да започнете масажа, трябва да се уверите, че ръцете ви са чисти, достатъчно топли и няма да причинят дискомфорт на вашето бебе..
 • Процедурите трябва да се извършват в точното време. Те не могат да се извършват преди или след хранене. Ако детето е яло, тогава процедурата може да започне поне за 30-40 минути. Също така не се препоръчва да се прави масаж при хипертоничност веднага щом бебето се събуди. По-добре е да провеждате сесии, когато бебето е в добро настроение..
 • Когато масажирате крайниците, всички движения трябва да се извършват от пръстите към бедрата. Всички движения трябва да бъдат леки и внимателни. Не трябва да има груб натиск и потупване, това ще доведе до обратен ефект - повишаване на мускулния тонус.
 • Продължителността на една сесия за деца под 3 месеца е около 5-7 минути. За по-големи деца (от 3 месеца до една година) продължителността на процедурата се увеличава до 10 минути.

Техника на изпълнение

Масажът за кърмачета с хипертоничност включва движения, които условно могат да бъдат разделени на 2 групи:

 • техники, които засягат всички мускулни групи;
 • техники, които засягат конкретни мускули.

Не се препоръчва да се извършват движения от втората група у дома. Трябва да се направи от специалист. Но може да се направи общо релаксиращо за всички бебета. Много добър релаксиращ ефект осигурява техниката „люлка“. Дори и най-малките деца имат право да го правят. Детето се люлее, като го държи под главата и гърба. Можете да сложите бебето по корем, като го държите за гърдите.

Ако детето вече уверено държи главата, можете да използвате техниката "люлка". За да направите това, трябва да вземете трохите на подмишниците и да ги повдигнете, като леко ги разклащате. Движенията трябва да са бавни и плавни. Те ще помогнат на бебето да се отпусне и настрои по правилния начин..

Крака

Масаж на краката с хипертоничност се извършва в хоризонтално положение. Токчетата трябва да "гледат" към масажиста. По време на процедурата всеки крак се масажира отделно. Повдига се зад ходилото с противоположната ръка, придържана от средния и показалеца. Друго се извършва от самия масаж. Не изправяйте крайника напълно, това може да причини дискомфорт на бебето. Кракът трябва да е леко сгънат.

Масажът за мускулна хипертоничност при 3-месечно дете включва следните движения:

 • Поглаждане. Препоръчително е процедурата да започне с тези движения. Те ви позволяват да загреете мускулите си и да ги подготвите за предстоящия масаж. Необходимо е поглаждане от подбедрицата, като постепенно се придвижвате нагоре встрани, а след това и отпред на бедрото. Поглаждането трябва да бъде нежно, без усилия, за да не нарани детето. Повторете 7-10 пъти.
 • Триене. Извършва се с върховете на пръстите. При повишен тонус на кърмачетата се препоръчва да правят прави и спирални движения. Триенето трябва да започне от подбедрицата, като бавно се насочва към бедрото. Достатъчно е да повторите 2-3 пъти.
 • Налягане. Натискащите движения също могат да се използват за отпускане на мускулите на краката. Извършват се и с подложките на пръстите от пищялите към бедрата. Налягането трябва да е леко, масажът за детето не трябва да причинява болка.
 • Бутално триене. Релаксиращ масаж за кърмачета с хипертония също включва триене с бутало. Те се извършват по следния начин - кракът на детето се стиска с длани и започва да го търка, сякаш се затопля. Движенията се извършват първо в едната посока, после в другата. Достатъчно е да повторите 2-3 пъти във всяка посока. Необходимо е да се придвижите от пищялите към бедрата.
 • Компресионни движения. Те се извършват по следния начин - кракът на детето се поставя между две длани и леко се притиска върху него, сякаш стиснат. Но и тук трябва да бъдете внимателни - не е нужно да стискате твърде много крайника. Това може да направи детето неудобно. Също така трябва да преминете от подбедрицата към тръстиката. 2-3 повторения са достатъчни.

Стъпало и подметка

След като са извършени основните движения, можете да започнете да масажирате стъпалата и ходилата. За да направите това, използвайте следните техники:

 • Триене. Използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате стъпалото. За тази цел могат да се използват кръгови, прави и спирални движения. Интензивността на натиска в процеса трябва постепенно да се увеличава, но да не причинява дискомфорт на бебето.
 • Изчертаване на фигура осем. Добър ход, който засяга почти всички точки за спиране. Достатъчно е да нарисувате фигурата осем 5-6 пъти. С всяко следващо движение налягането трябва да се увеличава.
 • Потриване на пръсти. Всеки пръст се масажира отделно. В този случай се прилагат кръгови движения със средна интензивност..
 • Поглаждане. Това е последното движение. Изпълнява се от петата към пръста. Тук интензивността на налягането постепенно намалява..

Препоръчва се такъв масаж да се извършва не само за тези деца, за които е установено, че имат повишен тонус, но и за тези, които не го правят. В крайна сметка това има благоприятен ефект върху общото благосъстояние на бебето и допринася за сближаването му със семейството..

По време на масажа бебето също трябва да е в легнало положение. Масажирайки ръката, масажистът вкарва пръста на лявата си ръка в дланта на децата, а с дясната хваща ставата на китката и я придвижва към рамото.

Препоръчително е да правите такива процедури всеки ден. И след 10-14 дни към тези техники може да се добави триене на крайниците..

Гимнастически движения

Масажът при хипертоничност на ръцете и краката включва и гимнастически движения. Те също така осигуряват мускулна релаксация и подобрена екстензорна функция. Има няколко движения, които можете да използвате у дома.

 • Удължаване и огъване на краката. Всеки крак се масажира отделно. Необходимо е да вземете крайник в областта на петата с едната ръка и да го разгънете с другата, така че тазобедрените и коленните стави да участват в процеса. Докато изпълнявате движението, е необходимо да наблюдавате реакцията на детето. Ако приемането е неудобно, по-добре е да го откажете или да го извършите с по-малка интензивност..
 • Намаляване на краката. Ръцете на масажиста трябва да бъдат поставени в скута на бебето. Коленете трябва да бъдат събрани и леко притиснати към корема. Няма нужда да оказвате силен натиск.
 • Развъждане на краката. Първо трябва да разперете коленете в различни посоки и след това да ги свържете и леко да ги притиснете към стомаха. Когато крайниците са притиснати към стомаха, трябва плавно да търкате краката си един в друг.

Масажът за деца с хипертоничност има много предимства. Освен че помага за възстановяване на мускулния тонус, той също така подобрява психическото развитие на бебетата, нормализира съня. И ако допълвате процедурата с различни песни и стихотворения, това също ще има положителен ефект върху развитието на речта..

Според д-р Комаровски повишената хипертоничност може да се сравни с куфар, забравен във влака. Никой не знае какво има вътре в него. Може би в него няма нищо ужасно, или може би има бомба в него. И за да предотвратите експлозията му, определено трябва да проверите този куфар. Така е и с бебетата. Ако има съмнение за повишен мускулен тонус, по-добре е отново да покажете бебето на специалист, а не да седите и да не се чудите какво е и защо.

А самият масаж с мускулна хипертоничност при дете е само помощна терапия. Ако новороденото има някакви здравословни проблеми, трябва да се лекува. Докато не бъдат елиминирани, никакво количество масажи няма да помогне. Те само ще помогнат за забавяне на прогресията на болестта..

Масаж с тонизирани крака при дете - алгоритъм за изпълнение

През първите месеци от живота много бебета имат мускулна хипертоничност. Това е нарушение на мускулния тонус, изразено от тяхното пренапрежение..

При повечето деца това явление се дължи само на навика да бъдат в групирано състояние, развито през дългите месеци на престоя в корема на майката..

Но понякога повишеният тонус показва наличието на здравословни проблеми на трохите. И в двата случая бебето се нуждае от масаж..

Откъде да започнете упражнението?

Почти всички новородени при първа възможност сгъват крака към корема, държат ръцете си притиснати към гърдите, стискат юмруци.

Но обикновено напрежението не трябва да е твърде силно и когато се опитва да отвори гърбицата или да изправи ръцете и краката, майката не трябва да чувства осезаема съпротива. Това са признаци на физиологична хипертония..

Нормално е за кърмачета и трябва да има нормализиран мускулен тонус до шестмесечна възраст. В този случай ще бъде достатъчен ежедневен масаж, извършван от мама, татко или друг роднина..

Ако обаче, отпускайки малък юмрук, възрастен почувства забележима съпротива, това е причина да потърси съвет от специалист. Само лекар може точно да идентифицира патологичната хипертония при дете. Патологичната мускулна хипертония може да забави темпото на физическо развитие, тъй като пречи на правилното формиране на двигателните умения. Изключително вероятно е с течение на времето детето да развие ортопедични проблеми като проблеми с походката и стойката. В някои случаи повишеният мускулен тонус е симптом на сериозни неврологични патологии, например метаболитни заболявания, нарушения на развитието на мозъка, церебрална парализа (церебрална парализа) и други..

Патологичната хипертония може да бъде причинена от:

 • тежка токсикоза при майката през първия триместър на бременността (през този период се формират всички органи и системи на детето);
 • повишен тонус на матката по време на бременност;
 • фетална хипоксия (липса на кислород) по време на вътрематочно развитие;
 • настинки и инфекциозни заболявания или анемия при майката по време на бременност;
 • различни заболявания на нервната система при дете.

Преди да правите бебешки масаж у дома, трябва да обърнете внимание на осигуряването на комфорта и безопасността на бебето.

 • Помещението трябва да се проветрява добре, температурата на въздуха да е 20-25 ° C.
 • Необходимо е да се подготви повърхността, върху която детето ще лежи. Идеалният вариант е пеленача. При негово отсъствие се препоръчва да се покрие масата с одеяло, да се сложи бебешка кърпа и пелена отгоре.
 • Различни кремове, масла, прахове и други продукти не са добре дошли при извършване на тази процедура, тъй като възпрепятстват достъпа на кислород до нежната детска кожа.
 • Ръцете на масажиста трябва да са чисти, без никакви украшения. Преди да започнете масажа, трябва да се уверите, че ръцете са достатъчно топли и че докосването им няма да причини дискомфорт на бебето..
 • Времето за процедурата също трябва да бъде избрано правилно. Не масажирайте преди хранене или веднага след хранене. Трябва да изчакате поне 40 минути. Също така, не безпокойте бебето веднага след събуждане. Необходимо е да изберете време, когато бебето е в спокойно, спокойно състояние и в добро настроение.
 • Всички масажни движения трябва да се извършват, като се движат нагоре от пръстите по посока на хода на кръвоносните съдове.
 • При масаж, насочен към нормализиране на тонуса, трябва да отдадете предпочитание на поглаждане и месене и да избягвате пляскане и нарязване. Последното може да провокира увеличаване на мускулното напрежение..
 • Продължителността на процедурата трябва да бъде около пет минути за бебета под три месеца и 7-10 минути за деца под една година..

Масажна техника

Масажните техники могат да бъдат разделени на две групи: общо релаксиращи и частично релаксиращи. Първите помагат за отпускане на всички мускули, вторите засягат определени части на тялото.

Като обща релаксация можете да използвате техниката „люлка“. Подходящ е за най-малките. Детето трябва да се люлее, докато е в легнало положение, поддържайки под главата и гърба.

По-големите деца, които вече държат главите си уверено, ще се насладят на люлката.

Състои се в вземане на мишниците на бебето, повдигане и леко разклащане. Можете също така да вдигнете бебето от легнало положение, като го поддържате под гърдите и под коленете. Махането трябва да е бавно, плавно, нагоре и надолу и наляво и надясно. Десет повторения са достатъчни, за да може бебето да се отпусне и настрои по правилния начин..

Масаж на краката с хипертоничност се извършва в легнало положение. Краката на бебето трябва да бъдат насочени към масажиста. Всеки крак на детето се повдига зад крака с противоположната ръка, средния и показалеца. Трябва обаче да остане в леко огънато състояние. Масажните движения се извършват с втора ръка.

 • Поглаждащи движения. Започвайки с подбедрицата, движейки се нагоре встрани и след това отпред на бедрото, внимателно поглаждайте крака, без да прилагате сила. Повторете 7-10 пъти.
 • Тритурация. С върховете на пръстите си, с прави и спирални движения, разтривайте долната част на крака и бедрото отдолу нагоре и в обратна посока.
 • Налягане. Масажирайте същото място с лек натиск с върховете на пръстите си.
 • Бутално триене. Поставяйки крака между две длани, разтривайте първо в едната посока, а след това в другата посока.
 • Компресионни движения. Хванете крака с ръце, внимателно го натиснете, движейки се по цялата дължина.

Стъпало и подметка

След това можете да започнете да масажирате краката си. Следните техники се използват за облекчаване на мускулното напрежение в стъпалото. Интензивността на натискане по време на масажа трябва да се увеличи.

 • Разтриване на краката. Масажирайте стъпалото по цялата област на стъпалото с прави, кръгови и спирални движения.
 • Рисуване на осмици на крака. Изпълнявайте с лек натиск.
 • Масажирайте всеки пръст поотделно.
 • Процедурата трябва да завърши с леко поглаждане от петата до петите..

Движение

 • Придържайки крака на детето с една ръка, огънете и разгънете, така че да работят тазобедрените и коленните стави. В този случай палецът на масажиста трябва да бъде разположен от вътрешната страна на крака, под пръстите на детето, а останалата част от външната страна на крака. Повторете 5-7 пъти за всеки крак.
 • Съберете краката и ги огънете няколко пъти, като леко притискате коленете към корема. Ръцете на масажиста трябва да лежат в скута на бебето.
 • Разтворете коленете отстрани и свържете краката. Плавно търкайте краката си един в друг.

Детският лекар, познат на всяка майка от постсъветското пространство, Евгений Олегович Комаровски, сравнява повишения мускулен тонус при дете под една година с куфарче, което стои самостоятелно във вагона на влака. Най-вероятно това е обикновен куфар, който някой е забравил поради разсеяност..

Съществува обаче възможност в куфарчето да има бомба. Вероятността е малка, но ако наистина има бомба, бездействието ще доведе до трагични последици. Следователно, в случай на куфарче и ако се установи повишен тонус при бебето, трябва незабавно да потърсите професионален съвет и да следвате всички препоръки..

Техники на терапевтичен масаж за тонизирани крака при дете

По принцип всеки тонус е минимално необходимото мускулно напрежение в спокойно състояние. Тъй като детето е на 9 месеца в утробата, тоест почти една година, е в компресирано и напрегнато положение, на 10 месеца след раждането напрежението не изчезва никъде в продължение на няколко месеца, това е особено забележимо при компресирано положение на краката. За бързо привеждане на мускулния скелет в състояние на нормален тонус, бебетата се нуждаят от специална терапия, за която трябва да знаете как да масажирате краката на дете.

Масаж за хипертоничност при бебета

Започвайки от 3 месеца, хипертоничността на крайниците се балансира с помощта на антагонистични мускули (хипотония) на ръцете и краката. От първите дни след раждането е необходимо да се извършва гимнастика и масаж за кърмачета с хипертоничност, като се стимулират самостоятелните движения на детето, свързани с удължаване и се използват вродени детски рефлекси:

 • храна - смучене, преглъщане и слюноотделяне;
 • защитни и защитни - завъртане или повдигане на главата в легнало положение;
 • съдови - рефлекси за баланс (цервикален и лабиринт);
 • крак феномен пълзене.

Дразненето на тези рефлекси е докосването на кожата - масаж за хипертоничност на екстензорите при дете. В отговор бебето ще свие съответните мускули. При феномена на пълзене се включват екстензорите на мускулите, а гръбначният рефлекс на Галант - екстензорите на гръбначния стълб. В продължение на 3-6 месеца се използват рефлекси, свързани с ефекта на удължаване и се извършва масаж с хипертоничност на краката, ръцете и гърба, за да не се укрепват флексорите, тъй като техният тонус по това време вече преобладава.

При аномалии в развитието на кърмачетата хипертоничността може да продължи по-дълго време. В тези случаи се изследва нервната система на детето с помощта на общ преглед или невросонография - ултразвук на мозъка на главата.

При общ преглед за хипертоничност са показани следните характерни симптоми:

 • докосване на масата с пръсти на краката или кръстосване на краката при повдигане на мишницата на бебето и накланяне напред. Здраво дете ще се опре на цялото стъпало;
 • сини устни и нокти, брадичката трепери и плаче без причина;
 • с тежка хипертоничност, детето хвърля глава назад, събира дланите си в юмрук с палци вътре.

Подготовка за процедурата

Типични симптоми на хипертония:

 1. При повдигане на дете за подмишниците краката му могат да се кръстосват, а при спускане на новородено върху твърда повърхност само пръсти ще го докоснат, а не цялото стъпало.
 2. Плач без видима причина, синьо обезцветяване на нокътната плочка или устни, потрепване на брадичката.
 3. Често изхвърляне на главата назад.
 4. Непрекъснато свиване на дланта в юмрук с палци вътре.
 5. Периодична интензивна регургитация.
 6. Кратък и неспокоен сън.
 7. Крайниците са огънати по време на сън. Когато се опитва да изправи крайниците на децата встрани, детето ще започне да се съпротивлява и да бъде капризно.

Процедурата може да се извърши у дома, но само след препоръка на педиатър. Предварително трябва да се погрижите за комфорта по време на процеса. Стайната температура не трябва да бъде по-ниска от 25 ° C. Преди медицинско събитие стаята трябва да се проветри и да се извърши мокро почистване, ако влажността в помещението е недостатъчна за комфортен престой. Процедурата се извършва не по-рано от 40 минути след хранене.

Ръцете на масажиста трябва да са топли, сухи и с късо подстригани нокти. По време на процеса, за повече комфорт, можете да използвате бебешко олио или крем.

Патологична хипертония - причини

Продължителната мускулна хипертоничност се дължи на:

 • дефицит на кислород по време на вътрематочно развитие (фетална хипоксия);
 • повишен тонус на матката при бременни жени;
 • тежка токсикоза на бременни жени през първия триместър по време на формирането на всички системи на плода;
 • анемия и настинки и инфекциозни (грипни) заболявания на бременни жени.


Масаж за хипертоничност при бебета

Симптоми на повишен тонус на краката


За точна диагноза се консултирайте с вашия педиатър. В ранна възраст не е трудно да се разпознае хипертоничността. Всяка майка може да направи това чрез визуални знаци. Има няколко основни симптома:

 1. Силен плач и постоянна тревожност на бебето.
 2. Липса на спокоен сън. Всеки път, когато детето се опитва да заеме позицията на ембриона. Плаче често.
 3. Бебето плюе след всяко хранене.
 4. Бебето постоянно стяга краката.
 5. Резка реакция на всеки звук или ярка светлина.
 6. При опит за разпръскване на краката встрани се усеща значителна съпротива.

Ако се открият симптоми, трябва незабавно да започнете масажен курс с тонизирани крака при деца.

Ако не сте сигурни, че правилно сте идентифицирали състоянието на бебето, консултирайте се с педиатър.

Хипертоничността трябва да се лекува. Той не само причинява страдания на бебето, но и инхибира развитието на неговата опорно-двигателна система. Децата с тази диагноза започват да пълзят и ходят много по-късно от връстниците си..

Техника за извършване на масаж с флексорна хипертоничност

Масажирайте ръцете, краката, стъпалата, гърдите, корема и гърба се извършва в продължение на 1-3 минути с леки удари (повърхностни, плоски, гладещи, подобни на гребла).

Масаж на ръцете

Масажът на ръцете трябва да се извършва с детето на гърба. Когато масажирате лявата ръка на бебето, поставете пръста на дясната ръка на масажиста в дланта на бебето, а с лявата ръка хванете китната става и преместете ръката по протежение на мускулите на флексора към рамото.

Масажът на дясната ръка също се прави с дясната ръка, а с лявата трябва да поддържате лявата ръка на бебето в сгъната позиция. След 10 дни към поглаждането се добавя техника на триене (триене и засенчване).

Масаж на краката

Детски масаж на краката за дете се извършва в позиция на гърба с крака към масажиста. С едната ръка е необходимо да държите и повдигате противоположния крак за крака. В същото време тя трябва да лежи в дланта на ръката ви в леко сгъната позиция. Поглаждайте с другата ръка по повърхността на краката навън и назад в посока от стъпалото към областта на слабините. След 10 дни добавете техники на триене.

Масаж на краката

Масажът на стъпалата трябва да се прави с конуса на палеца, с натиск през цялото стъпало от пръстите до петата. В същото време пръстите на краката рефлекторно ще се огънат.

Масаж на корема

Масажирайте корема по посока на часовниковата стрелка с две ръце: дланта на дясната ръка извършва поглаждащи движения на лявата половина на корема отгоре надолу, дланта на лявата ръка гали дясната половина на корема отдолу нагоре. Повторете 6-8 пъти.

Масаж на гърдите

Масажът на гърдите се извършва без повишен натиск на пръстите! Необходимо е да се правят леки поглаждащи масажни движения по междуребрените пространства от гръдната кост до страните. Повторете 2-4 пъти. Обърнете бебето по корем и направете масаж на гърба.

Масаж на гърба

Масажът на гърба започва с поглаждане от врата към седалището с дланите на двете ръце. След това с тила на ръката - от седалището до главата, като повтаряте 4-8 пъти във всяка посока.


Масаж при хипертоничност

Респираторен масаж за флексорна хипертоничност

Детето трябва да легне по гръб с крака към масажиста:

 • използвайки палмарната повърхност на ръката, погладете антеролатералната повърхност на гръдния кош, наклонени коремни мускули, заобикаляйки хрущялната зона;
 • поглаждане на междуребрените пространства на косите и ректусните коремни мускули, мускулите по дебелото черво. Приемите се редуват 2-3 пъти;
 • легнете детето по корем и започнете да галите и разтривате трапецовидните мускули по пътя;
 • легнете детето по гръб и погладете гърдите и наклонените коремни мускули.

Релаксиращият респираторен масаж се редува с гимнастика - пасивно огъване и разгъване на ръцете и краката, рефлекторно удължаване на гръбначния стълб в странично положение (дясно и ляво), рефлекторни движения на краката при притискане на краката с пръсти от пръстите на краката към петите, рефлекторно движение на главата и пълзене в легнало положение.

Бебешки масаж на възраст от 3 месеца

Детският масаж на възраст от 3 месеца с остатъчна хипертония трябва да се прави по горния метод и да се притиска с пръст в основата на фалангите за рефлекторно огъване, както и поглаждане от пръсти до пети по външната част на стъпалото.

 • поглаждайки бебето по задните части на бебето 6-8 пъти, държейки долната част на крака или бедрото с другата ръка;
 • извийте гърба си;
 • повдигнете 2-4 пъти, като поставите едната ръка под гърдите, а втората - хванете двата крака в областта на глезена. В този случай гърбът на бебето също ще се огъне рефлекторно.

Бебешки масаж на възраст 4 месеца

Детски масаж на възраст 4 месеца с наличие на остатъчна хипертония се извършва с поглаждащи и разтриващи движения. Дръжте детето с едната ръка и направете спирален масаж с другата ръка (4-6 пъти):

 • на рамото, външната му повърхност;
 • по стъпките и от стъпалото нагоре в подбедрицата и бедрото.

Масажът се комбинира с повдигане на краката: те хващат краката в мускулите на прасеца, последователно повдигат и спускат изправените крака.

Коремният масаж се извършва по метода, описан по-горе..

Можете да разтривате гърба от гръбначния стълб по междуребрените пространства отстрани, като повтаряте 4-8 пъти.

Задните части се разтриват по спирален начин, като се държат краката на бебето с една ръка. След това помагат на детето да прави завои по корем, като дърпа ръката си встрани. В този случай детето ще се опита да издърпа главата си сам и да хвърли крака си встрани, за да се обърне. Освен това можете лесно да погалите пръста си отстрани на гърдите и външната повърхност на бедрата (с другата ръка), за да обърнете бебето към стомаха.

Бебешки масаж на 5 месеца

Детският масаж на 5 месеца с остатъчна хипертоничност се допълва с поглаждащ масаж на гърба на краката от върховете на пръстите към глезена. След това, чрез триене с пръстен от глезена до коляното и ханша, месене на краката в позицията на детето по гръб и комбинация от масаж с редуване на огъване на краката: краката се държат за долните крака и ги редуват последователно във всички стави, изправете и направете „велосипед“.

Бебешки масаж на 6 месеца

Детският масаж на 6 месеца с патологична хипертоничност или остатъчна хипертоничност се допълва чрез месене на дръжките. Детето хваща пръста на едната ръка на масажиста. С втората ръка мускулите на вътрешната повърхност на предмишницата и рамото се разхлабват 4-8 пъти. Месенето на краката се извършва в положението на детето по гръб и корем. След това омесете седалището с пръстите на двете ръце и погладете мускулите на гърба. С помощта на върховете на пръстите си леко бийте по интервалите между ребрата от гръбначния стълб до страните, като повтаряте 8-12 пъти.

Откъде да започнете упражнението?

Почти всички новородени при първа възможност сгъват крака към корема, държат ръцете си притиснати към гърдите, стискат юмруци.

Но обикновено напрежението не трябва да е твърде силно и когато се опитва да отвори гърбицата или да изправи ръцете и краката, майката не трябва да чувства осезаема съпротива. Това са признаци на физиологична хипертония..

Нормално е за кърмачета и трябва да има нормализиран мускулен тонус до шестмесечна възраст. В този случай ще бъде достатъчен ежедневен масаж, извършван от мама, татко или друг роднина..

Ако обаче, отпускайки малък юмрук, възрастен почувства забележима съпротива, това е причина да потърси съвет от специалист. Само лекар може точно да идентифицира патологичната хипертония при дете. Патологичната мускулна хипертония може да забави темпото на физическо развитие, тъй като пречи на правилното формиране на двигателните умения. Изключително вероятно е с течение на времето детето да развие ортопедични проблеми като проблеми с походката и стойката. В някои случаи повишеният мускулен тонус е симптом на сериозни неврологични патологии, например метаболитни заболявания, нарушения на развитието на мозъка, церебрална парализа (церебрална парализа) и други..

Патологичната хипертония може да бъде причинена от:

 • тежка токсикоза при майката през първия триместър на бременността (през този период се формират всички органи и системи на детето);
 • повишен тонус на матката по време на бременност;
 • фетална хипоксия (липса на кислород) по време на вътрематочно развитие;
 • настинки и инфекциозни заболявания или анемия при майката по време на бременност;
 • различни заболявания на нервната система при дете.

Преди да правите бебешки масаж у дома, трябва да обърнете внимание на осигуряването на комфорта и безопасността на бебето.

 • Помещението трябва да се проветрява добре, температурата на въздуха да е 20-25 ° C.
 • Необходимо е да се подготви повърхността, върху която детето ще лежи. Идеалният вариант е пеленача. При негово отсъствие се препоръчва да се покрие масата с одеяло, да се сложи бебешка кърпа и пелена отгоре.
 • Различни кремове, масла, прахове и други продукти не са добре дошли при извършване на тази процедура, тъй като възпрепятстват достъпа на кислород до нежната детска кожа.
 • Ръцете на масажиста трябва да са чисти, без никакви украшения. Преди да започнете масажа, трябва да се уверите, че ръцете са достатъчно топли и че докосването им няма да причини дискомфорт на бебето..
 • Времето за процедурата също трябва да бъде избрано правилно. Не масажирайте преди хранене или веднага след хранене. Трябва да изчакате поне 40 минути. Също така, не безпокойте бебето веднага след събуждане. Необходимо е да изберете време, когато бебето е в спокойно, спокойно състояние и в добро настроение.
 • Всички масажни движения трябва да се извършват, като се движат нагоре от пръстите по посока на хода на кръвоносните съдове.
 • При масаж, насочен към нормализиране на тонуса, трябва да отдадете предпочитание на поглаждане и месене и да избягвате пляскане и нарязване. Последното може да провокира увеличаване на мускулното напрежение..
 • Продължителността на процедурата трябва да бъде около пет минути за бебета под три месеца и 7-10 минути за деца под една година..