Топката е много полезна за бебето. Простото люлеене развива вестибуларния апарат. Забавлението на топката отпуска, помага за облекчаване на хипертоничността, отпускане на коремните мускули, подобряване на храносмилането, намаляване на коликите и подобряване на дишането. Вибрацията върху топката стимулира функциите на надбъбречната кора, черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи. Трябва да започнете гимнастика с най-простите упражнения, като постепенно ги усложнявате. Мускулите на гърба са укрепени, гръбначният стълб става по-силен и по-гъвкав. Това допринася за нормалното функциониране на нервната система. Упражненията с топка са страхотно забавление за децата.

Топката трябва да бъде избрана внимателно. Той трябва да е достатъчно стабилен и еластичен, каучукът да е с високо качество. Топката трябва да бъде маркирана с ограничение на теглото. Топка, която може да издържи тегло от 200-300 кг, се счита за стабилна. Трябва да надуете топката, така че да е достатъчно еластична, мека и стабилна. Първите упражнения на детето върху топката трябва да са кратки. Оставете бебето и себе си да свикнете с топката. Поставете бебето на корема си, като го държите с едната ръка зад гърба, а другата за краката. И го завъртете малко. Повтаряйте упражнението всеки ден, като увеличавате амплитудата и времето на сесията.

От месец часовете могат да бъдат сложни. Първо, постепенно отстранете ръката си от гърба или корема. Но хванете бебето с две ръце за краката в областта на колянните стави. Разклатете го, като го въртите и вибрирате. След това внимателно се опитайте да вдигнете ръцете си от топката. Повдигайте краката на бебето постепенно и плавно. В това положение го люлеейте с акцент върху горната част на торса в положението на корема и гърба.

Увеличете амплитудата на люлеене. В същото време хванете бебето за коленете, а след това и за подбедрицата. Опитайте се да го свалите с главата надолу повече. Така се тренират мускулите на шийните прешлени. Научава се да държи главата си. Включени са мускулите на гърба и гръбначния стълб. Същата позиция, само на гърба, намалява тонуса на флексорите. Ръцете на бебето се отпускат, изправят се, тонът на ръката намалява, пръстите се отварят. По-късно разклатете хлапето, вибрирайте върху топката.

След като усвоите да висите с главата надолу на топката, опитайте се да държите бебето само за дръжките. Сложно е. Помолете някой да направи резервно копие. Бебе на гърба. Хванете китките му с палец в дланта му. Като го държите здраво за дръжките, започнете упражнението с просто люлеене, увеличавайки амплитудата с течение на времето. По-късно се опитайте да вдигнете напълно дръжките нагоре, в движение. Краката висят свободно. Останете в това положение за няколко секунди. Топката може да бъде разклатена и вибрирана. Постигнете пълно удължаване на краката на детето по протежение на топката и удължаване на гръбначния стълб. Когато бебето ви свикне, направете упражнението по-трудно. Правете ротационни движения, кръстосвайки ръце на гърдите си и т.н..

Упражнението става по-трудно с 2 месеца.

Поставете бебето по гръб, подпрете краката в областта на коленете или пищялите (което е по-удобно за вас). Когато люлеете бебето към вас, внимателно сгънете краката в коленете, притискайки ги към стомаха. Когато отдалечавате топката от себе си, изправете краката си. Правете това последователно с десния и левия крак..

Поставете бебето върху корема. В лумбалната област го подпрете с дясната си ръка. С лявата се опитайте да поставите детето в положението на жабата върху топката. Залюляйте напред, назад, вибрирайте върху топката. Така се развиват правилно тазобедрените стави. Детето се отпуска.

Детето лекува на топка с корем надолу. Дръжте го за дръжките. Премествайте напред, назад. Постепенно повдигнете раменния му пояс и гърдите нагоре за дръжките. Внимателно разтворете дръжките отстрани, повдигайки бебето.

На 3 месеца упражненията стават по-трудни. На корема можете да огъвате и разгъвате краката, да държите бебето последователно за левия и десния крак, да държите дръжките, да спускате надолу по краката и т.н. Поставете играчки на пода пред топката. Хлапето, опитвайки се да достигне играчката, ще откъсне дръжките от топката. На гърба можете да седнете бебето, да огъвате и разгъвате краката, да правите завои.

Преди клас трябва да извършите лек масаж за 10-15 минути. След това урок върху топката за 10 - 15 минути. След час е полезно да плувате във ваната. Тези упражнения са много полезни. Резултатът ще бъде видим много бързо. Хлапето ще стане по-активно, по-силно, апетитът и настроението му ще се подобрят. Такива класове са предписани за деца с някакви неврологични заболявания или ортопедични.

Когато синът ми беше на 3 месеца, нашият лекар препоръча курс за масаж. В клиниката се наредихме на масаж. Но нашето време се очакваше само след 2 месеца. Без колебание се обърнах към частен детски масажист. Удоволствието не е евтино. Но си заслужаваше. Най-фрапиращото за мен беше упражнението на топката. Чувал съм много за използването на такъв прост симулатор за психическо и физическо развитие на дете. Моята приятелка, месец след раждането на дъщеря си, сложи цветна топка в краката й, в леглото. Бебето го риташе с удоволствие, чукаше, навеждаше се и така нататък. Тези упражнения тренират мускулите на глезена и стъпалото. Освен това й правеха масаж и упражнения с топка 3 пъти на ден. Тя обичаше да гризе рогата на топката, което беше полезно за обучението на момичето да пълзи. В този процес яркият обект с изкусителни рога се превърна в мишена за седеммесечното бебе. По-късно тя с радост яхна топката из целия апартамент. Ето универсален симулатор.

Всички упражнения с топка трябва да се правят 40 до 50 минути след хранене. Купихме специална детска топка с диаметър 45 см в детски магазин с 2 рога. Нямаше рога. С мъка наполовина надух това „технологично чудо“ и започнахме...

Като начало Валерка беше поставена на топката с корем надолу. Масажистът го придържаше с ръка за гърба, леко го притискаше към топката, като леко го разтърсваше. След това тя взе краката с другата си ръка и я завъртя напред върху топката, така че бебето да се научи да изхвърля дръжката, а след това обратно, поставяйки краката си на твърдия под, така че да се развият нервните окончания и глезена. След това всички в същото положение, бебето ми се търкаляше в кръг по посока на часовниковата стрелка и обратно. По този начин има прекрасен масаж на корема, който предпазва от колики, запек и образуване на газове. Освен това се извършва профилактика на пъпната херния и пресата се люлее..

Тогава Валера беше поставен на гърба му. Веднага се „групира“ и опъна корема си. Разтърсиха го в различни посоки, което допринесе за неговото отпускане. Това упражнение е много релаксиращо и предотвратява микроизместването на прешлените..

След такова загряване бебето отново беше положено с корем надолу, краката му също бяха уловени в областта на глезена с „вилица“. Глезенът трябва да бъде притиснат между показалеца и средните пръсти, а палецът затваря пръстена около крака. Самото хлапе започна да се отблъсква от дланите, скачайки като пружина. Същото може да се направи и на гърба. Детето ми го хареса.

Още едно интересно упражнение. Моето момче беше поставено на топката или с корем, или с гръб. Поставяйки здраво дланта си върху бебето и осигурявайки другото, те го опънаха заедно с топката.

Тогава бебето последователно се слагаше на един бог, после на друг и се люлееше. Момчето се опита да се облегне на лакът.

Дори на гърба, притискайки краката към корема, бебето се люлееше в различни посоки. Масажистът каза, че когато бебето се научи да пълзи, ще бъде възможно да се опита по-трудно упражнение. Това е "кола". Необходимо е да се уверите, че бебето хваща топката или рогата с ръце, корем надолу. След това внимателно повдигнете краката му с ръце, като количка. Пазете равновесие.

Можете да опитате друго интересно упражнение всяка година. Поставете бебето на топката, като го държите за дръжките, и стиснете топката между коленете си. В това положение детето се опитва да ходи. Така се тренират баланс, координация и глезенна става. Можете да поставите пораснало бебе на топка, като го застраховате, така че той, придържайки се с крака, да скочи върху него, докато седи.

Упражненията с топка се правят най-добре 2 пъти на ден - сутрин преди хранене и вечер в 17:00. Уверете се, че е изминало достатъчно време след обяд. Преди клас трябва да поставите памперс върху топката или да го поставите в домашно покритие. Първо се нуждаете от топка с диаметър 45 см, след това можете да си купите 55 см и 75 см.

Тренировка с ролки и топки. Самомасаж: самопроверен

Казваме ви защо имате нужда от него и колко полезно е миофасциалното освобождаване.

Координаторът на редакция на Sport24 Галина Козлова присъства на обучение за миофасциално освобождаване във веригата фитнес клубове Fitness Territory на Aviamotornaya и сподели впечатленията си.

В идеално състояние съединителните тъкани на тялото се разтягат и се движат свободно, без да пречат на работата на мускулите, но в нашия идеален свят почти нищо не се случва. С течение на времето фасцията (мембраната, която покрива органи, кръвоносни съдове, нерви и формира обвивките за мускулите - Sport24) става по-стегната и засяга нашата мобилност. MFR може да възстанови мобилността и да подобри качеството на живот.

„Честно казано, имах малка представа за MFR, но не знаех какво да очаквам“, казва Галина. - Треньорът разказа и показа как се правят упражненията. Започнахме с загрявка на краката и плавно се изкачихме по-нагоре - от подбедрицата до бедрото, по-нататък към гърба и до врата ".

Евгений Семьонов Sport24.ru

Какво ви трябва в обучението

Голям мек валяк за меко въздействие, по-твърд по-къс валяк за по-целенасочено въздействие върху голяма фасция, специална топка за масаж на спусъчните точки, двойна топка за отпускане и мускулен масаж. Йога тухла също понякога се използва за упражнения извън тежестта или за притискане на масажна топка към точката на удара..

Разбира се, ако нямате например ролки с различна степен на твърдост, тогава можете да направите с още един твърд. За да го направите по-меко, просто трябва да го увиете в хавлиена кърпа.

Какво дава самомасажът

Миофасциалното освобождаване е както дълбок масаж, така и тренировка. С негова помощ можете да решите проблемите със синдроми на хронична болка, сколиоза, артрит или остеохондроза, да не говорим за такива проблеми като хронична умора, мускулна хипертоничност и много други..

Според момичето, тя харесва факта, че упражненията са достатъчно лесни за изпълнение и ако болезнените усещания причиняват дискомфорт, тогава винаги можете да ги правите не на пода, а до стената.

Евгений Семьонов Sport24.ru

„Като цяло е много готино, много релаксиращо, някои от„ запушените “мускули бяха отпуснати, а тези, които не бях усещала преди, бяха отработени“, споделя впечатленията си Галина.

Едно от предимствата на самомасажа с помощта на ролки и специални топки, тя нарече простота и лекота, защото упражненията могат да се правят сами след само една или две сесии с треньор.

„Единственото място, върху което не можех да работя самостоятелно, беше раменният пояс. Там се нуждаех от помощта на треньор - казва Галина. - Мускулите ми работеха, което в нормалния живот не използвам. Хареса ми, че можете да правите упражнения на различни равнини ".

Според момичето на някои места било доста болезнено да се търкаля специален валяк. В нейния случай такива места бяха външните и вътрешните бедра. Както отбеляза Наталия Лисенко, инструктор по групови програми в клуб „Територия на фитнеса“, болката е сигнал, че на тази област трябва да се обърне специално внимание и да се разработи по-задълбочено. Но не бива да бъдете и ревностни: масажът е необходим за отпускане, а не за създаване на допълнително напрежение..

Специалистът също така отбеляза, че по време на самомасаж на вътрешната част на бедрото не трябва да се издигате твърде високо, ограничавайки се само до долната половина на бедрото, тъй като лимфният поток се извършва в горната му част и може да бъде нарушен от небрежно излагане.

Евгений Семьонов Sport24.ru

„Ако правите самомасаж, тогава точките, върху които можете да повлияете, можете лесно да намерите сами: боли там. Можете да задържите снаряда върху тях за по-дълго време и да се концентрирате отделно, изпълнявайки например кръгови движения с топка “, споделя впечатленията си Галина.

Както треньорът отбелязва, по време на самомасаж трябва да избягвате зони, където няма мускули. Например предната част на подбедрицата. При невнимателен самомасаж надкостницата може да се нарани..

„Чувствах лекота след тази тренировка през целия ден. Единственото нещо е, че горната ми част на седалищните мускули остана „затегната“, така че не беше много удобно да седя известно време на работа “, казва редакторът Sport24..

Къде да закупите оборудване

Обучението в MPF под ръководството на опитен ментор е не просто занимания със специално оборудване, но и един вид ръководство за самомасаж. Само след няколко тренировки можете да научите много за миофасциалното освобождаване и да го направите сами. Можете да закупите всичко необходимо както на AliExpress (което е много по-евтино, така и качеството не е по-лошо), така и в големите вериги магазини за спортни стоки.

Противопоказания

Припомнете си, че има определени ограничения за самомасаж. Въпреки че по принцип те са стандартни, както при почти всяка друга физическа активност.

- Онкологични заболявания;
- Трескави условия;
- Кожни заболявания и остри подостри заболявания в остър стадий;
- Антикоагулантна терапия;
- Флеберизъм.

Укрепване на мускулната рамка на новороденото: критерии за избор на масажна топка и примери за упражнения

Упражнението е от съществено значение за новороденото. Те помагат на бебето да се адаптира към нова за него среда, да се развива правилно.

Хипертонията е основният проблем на повечето бебета и обикновено изчезва с течение на времето сама..

Но е по-добре да помогнете на детето и да премахнете мускулното напрежение. За да направите това, трябва да си купите масажна топка за новородени.

Видове детски гимнастически топки

Можете да си купите гимнастическа топка за вашето бебе в специализиран магазин..

Има различни видове фитбол:

 • класически. Това е универсален модел, подходящ за деца от всички възрасти и възрастни. Диаметърът варира между 45-85 см;
 • масаж. Този продукт ви позволява да комбинирате упражненията с масаж. Това е добър вариант за бебета с мускулна хипертония;
 • детски с рога (дръжка). Има малък диаметър;
 • овал. Такива модели се появиха сравнително наскоро. Те се характеризират с добра устойчивост.

Топките се предлагат в различни размери, с гладки и неравни повърхности. Упражненията за фитбол са много полезни за новородени.

Гимнастиката с топка има следните предимства:

 • ви позволява да облекчите хипертоничността, да укрепите мускулите;
 • има благоприятен ефект върху развитието на дихателната система;
 • стимулира кръвообращението;
 • тренира вестибуларния апарат;
 • насърчава газовете и предотвратява коликите.

Как да изберем масажна топка за новородено?

Магазините разполагат с богат избор от масажни топки за новородени. Те се различават по материал, форма, качество, размер, производител, цена. За да извършите масаж, е важно да можете да изберете правилния фитбол.

Експертите съветват да се придържате към тези правила:

 • размерът на фитбола за бебета трябва да бъде 60 см или повече. Ортопедите препоръчват използването на топка с диаметър по-голям от 75 см;
 • струва си да се обърне внимание на наличието на маркировката ABS или BRQ върху продукта. Това съкращение означава, че фитболът няма да експлодира, когато се използва;
 • трябва да си купите еластични топки. За да проверите това свойство на продукта, трябва да го натиснете с пръст. Не трябва да има вдлъбнатини;
 • изберете фитбол от траен, хипоалергенен, нетоксичен материал с антистатичен ефект;
 • повърхността на топката трябва да е топла и незалепваща на допир;
 • препоръчително е да закупите продукт с максимално допустимото натоварване. Тогава всички членове на семейството ще могат да играят фитбол;
 • по-добре е да изберете топки с гладка, но не хлъзгава повърхност;
 • на фитбола не трябва да има груби шевове;
 • необходимо е да се даде предпочитание на продукти без химическа миризма;
 • цвят може да бъде всеки. Но е по-добре да изберете модели в пастелни нюанси..

Препоръчително е да закупите масажна топка за новородени от известни производители. Днес най-добрите гимнастически топки за деца се произвеждат от такива компании: Mondo (Италия), TOGU (Германия), Reebok (САЩ), Ludi (Франция). Продуктите на тези компании са сертифицирани. Следователно можете да ги купите без страх..

Комплект упражнения за фитбол за бебета

На топките могат да се изпълняват различни упражнения. По-добре е да започнете да тренирате по фитбол, когато детето е на 2 месеца.

Най-популярните, прости, но ефективни видове упражнения:

 • поставете бебето върху корема с топката. Придържайки се към тялото, започнете да се люлеете в различни посоки. Това упражнение помага за премахване на коликите, подобряване на чревната перисталтика;
 • обърнете бебето по гръб и повторете люлеещите се движения. Трябва да държите бебето за стомаха. Важно е да се гарантира, че главата не се накланя назад;
 • поставете бебето на леглото. Премести фитбола на краката му. Детето трябва рефлекторно да отблъсне топката. Упражнението добре развива мускулатурата на краката и гърба;
 • поставете бебето с гръб на фитбола. Придържайки тялото, завъртете първо по посока на часовниковата стрелка, а след това и обратно.

От двумесечна възраст можете да преминете към по-сложни упражнения. По това време бебетата вече могат да държат главата си. Препоръчително е да се включват упражнения във фитбол упражнения за укрепване на мускулната рамка.

Приблизителен комплекс:

 • поставете бебето върху корема с топката. Задръжте задните си части и глезените с ръце. Когато бебето обгърне ръце около фитбола, трябва да започнете да го люлеете напред-назад;
 • поставете бебето върху топката по гръб. Използвайте ръцете си, за да фиксирате гърдите, раменете, бедрата. Извършвайте люлеещи се движения, като оказвате лек натиск върху фитбола;
 • поставете бебето настрани. Дръжте ръцете, раменете и краката му. Правете пружиниращи движения;
 • поставете фитбол на корема. Оправи гърба си. Завъртете напред-назад до максимална дължина.

Противопоказания за гимнастика и предпазни мерки

Педиатърът Комаровски отбелязва, че упражненията с гимнастическа топка са много полезни за новородените. Но лекарят предупреждава, че не на всички се показват такива упражнения..

Струва си да откажете да изпълнявате комплекса на фитбол в такива случаи:

 • детето е настинало, не се чувства добре;
 • хлапето не е в настроение за активност;
 • имате неврологични проблеми;
 • имате заболявания на опорно-двигателния апарат.

Важно е да правите упражненията с топка правилно. В противен случай детето може да бъде наранено..

Препоръчително е да следвате тези предпазни мерки:

 • преди тренировка топката трябва да се почисти от прах и мръсотия;
 • изпълнява комплекс по възраст;
 • не тренирайте ежедневно. Необходимо е да се даде на мускулния апарат да се възстанови и да стане по-силен;
 • не започвайте упражнения, ако детето плаче;
 • първите уроци не трябва да надвишават 5 минути. След това времето постепенно се увеличава до 20 минути;
 • когато правите упражнения, винаги трябва да държите бебето;
 • не можете да дърпате бебето за ръце.

Подобни видеа

Упражнения с топка за бебета във видеото:

По този начин, на възраст от два месеца, си струва да научите детето да изпълнява упражнения на специална топка. Физическата активност ви позволява да укрепите мускулната рамка, да облекчите хипертонията и коликите.

Важно е да използвате качествени фитбол. Гимнастиката трябва да се изпълнява правилно, като се използва комплекс, който съответства на възрастта на бебето.

Фитбол масаж

Голяма фитнес топка за гимнастическа топка отдавна е редовен в спортните клубове.

С негова помощ фитнес треньорите правят тренировките им по-разнообразни, предлагайки на своите подопечни различни упражнения по фитбол и с фитбол. Има цели спортни комплекси с фитбол, които ви позволяват да изпомпвате корема, да се отървете от „ушите“ на ханша и целулита по дупето.

Голямата еластична топка намери място за себе си в нашите къщи. Някои хора обичат да го използват за домашни спортове, докато други са го адаптирали като полезен стол или удобна възглавница до стената..

Малко хора обаче знаят, че фитбол е и страхотен масажор! Освен това този масаж е еднакво полезен и за възрастни, за да „разпръсне мазнините“ или да се отърве от болки в гърба, както и за деца с развиващи се бодли.

Опитвайки само веднъж масаж с фитбол, ще видите как той отпуска и подобрява благосъстоянието.
_______________________________________________________________________________________

Друг бонус от редовните масажни сесии с фитбол е помощ при отслабване.
Разбира се, такъв масаж не е в състояние да замести физическата активност, но може да стане
неговата ефективна добавка и ускорител за премахване на излишните килограми.
_______________________________________________________________________________________

Можете да практикувате фитбол масаж самостоятелно, като релаксираща процедура, например в края на натоварения ден или като завършек на цялостна спортна тренировка..

Фитболният масаж е особено полезен за хора от „заседнали“ професии: шофьори, шивачки, програмисти, ИТ специалисти, мениджъри от различни нива, счетоводители, журналисти и др. Поради спецификата на работата си такива хора постоянно изпитват дефицит в двигателната активност, което причинява напрежение в мускулите и липса на кислород в съдовете..
_______________________________________________________________________________________

Фитбол масажът перфектно отпуска мускулите!
_______________________________________________________________________________________

Освен това, по време на масаж с голяма топка, се подобряват кръвоносните и лимфните потоци на подкожните слоеве, което от своя страна стимулира метаболитните процеси в организма. В крайна сметка клетките му започват да получават хранителни вещества по-активно.

В същото време масажните движения предизвикват затоплящ ефект, който помага да се отървете от ненужните вещества в клетките: премахнете токсините и т.н. Ето защо - масажът с фитбол е идеалното допълнение към всяка диета.!

За да изпитате предимствата и удоволствието от масажа с фитбол - освен самата топка ще ви трябва гимнастическа постелка на пода и масажист. Може да е някой от вашите роднини или приятели. Техниката на масаж с фитбол е съвсем проста и достъпна за всеки.

И така, настанете се удобно на гимнастическа постелка: легнете по корем, поставете ръцете си покрай тялото.

Терапевтът трябва да позиционира фитбола върху глезените ви и с малко усилия да търкаля топката от краката към гърба и гърба. На гърба ви масажистът трябва да държи фитбола, за да не ви удря по главата.

След 5-10 такива ролки на фитбола върху тялото, масажистът трябва отново да го инсталира на глезените ви и по-смело да натисне топката в тази област.

След това трябва постепенно да преминете към шийните прешлени, през малки сегменти с усилие, като натиснете дланите си върху фитбола. По-удобно е да направите това, като държите антените върху фитбола с ръце, ако вашият модел на голяма топка има такива. Направете няколко от тези преминавания с точен натиск от глезените към врата и гърба..

Вероятно най-много ще се радвате на следващия ход. Той е най-динамичният. Вашият масажист би искал да отскочи към вас топка, сякаш я е почукал на пода. Необходимо е отново да се движите от глезените към врата и гърба. Предприемат се няколко подхода.

Следващите движения на масажиста трябва да наподобяват разточване на тестото с точилка. Само вместо последния се използва фитбол, а вместо тест вашето тяло.

Трябва да започнете, отново, с глезените. Движим се напред-назад. След това се придвижваме към шийните прешлени за няколко сантиметра и отново фитбол с усилие се търкаля напред-назад по тялото. И така с малки стъпки стигаме до врата. По същия начин се връщаме обратно към глезените..

Предприемат се няколко подхода.

В заключение е необходимо да се извърши първото подвижно движение от глезените до врата и обратно отново по няколко подхода..

След като завършите процедурата, качете се на колегите си, седнете на пети, изпънете гърба и ръцете си напред правилно, изправете се, благодарете на масажиста си за работата - и сменете местата с него!

И не забравяйте, че правилно извършеният масаж не е в състояние да причини вреда на тялото..
А ползите от масажа са толкова обширни, че по отношение на техния обем той може да замести няколко козметични процедури наведнъж.!

Модели на снимката: Гришко Наталия и Гришко Назар

9 техники за масаж с тенис топка

У дома напрегнатите мускули се отпускат с валяк с пяна или малка топка. Тенисът е идеален: той е плътен и малък, удобно им е да работят. Улеснява масажирането на задействащи точки - области на мускулен спазъм, които причиняват болка. Артикулът е подходящ за работа във всяка област на човешкото тяло: от врата до краката.

Как се прави масаж с топка за тенис

Основната техника е търкаляне на оборудването по мускулната група. Важно е да се избягва натиск върху костта, особено върху прешлените: това може да доведе до нараняване. Работете само с меки тъкани. Ако откриете болезнена зона, намалете натиска, но увеличете времето за масаж.

Масажирането на тази област облекчава главоболието, което провокира мускулно напрежение и изстискване на съдовете, които хранят мозъка.

Тук са трапецовидните мускули, които са силно запушени при тези, които седят в офиса дълго време..

За да масажирате, легнете с гръб върху равна, твърда повърхност, поставете тенис топка на кръстовището на врата си с тила. Бавно, с лек натиск, завъртете главата си надясно, след това наляво. Задръжте от всяка страна за 30 секунди. Разточете топката надолу по гръбначния стълб за 1-2 минути, първо от едната страна, после от другата.

 • Меню за диети номер 5 за седмицата
 • Първите симптоми на рак на стомаха
 • Симптоми на възпалено гърло

Рамене

За повечето хора това е най-проблемната област: поради заседнал начин на живот, работа на компютър, носене на тежести и други външни фактори. Запушените раменни мускули в близост до врата могат да предизвикат мигрена. За да ги отпуснете с масаж, легнете на тенис топка в проблемната зона и започнете да се движите около нея с лек натиск..

обратно

Когато работите с гръдния и лумбалния участък, както и с врата, е важно да не докосвате гръбначния стълб. Работете от двете му страни. По-добре е да вземете 2 топки наведнъж, поставете ги в дълъг чорап: след това по време на масаж те ще вървят успоредно. Завържете го в средата, за да предотвратите търкаляне на инвентара.

Поставете топките така, че да са от двете страни на гръбначния стълб. С лек натиск, докато лежите, се движете нагоре и надолу. Завийте наляво или надясно, ако е необходимо, за да засилите масажния ефект върху проблемните зони. Изпълнявайте процедурата за 5-10 минути, докато в мускулите се появи приятна топлина.

Задни части

Седалищният нерв минава между мускулите на тази зона. Тяхното напрежение е опасно чрез прищипване, силна болка. Докато правите масаж на глутеуса с тенис топка, работете от всяка страна отделно за 3-5 минути.

Седнете на топка за тенис с дясно седалище със свити колене и ръце зад гърба и краката. Разточете го отгоре надолу, натиснете по-силно в особено напрегната точка. За дълбок масаж и по-добро разтягане на мускулите, хвърлете десния крак над левия, като подпрете глезена си в предната част на бедрото. Коляното трябва да сочи встрани. Направете същото и за лявото седалище..

Хълбоци

При заседнала работа мускулите на флексора и абдуктора се напрягат и стават по-твърди. За да се отървете от проявите на тяхното претоварване (болка, чувство на скованост), за да върнете пълния обхват на движение, търкалете тенис топка по външната страна на бедрото.

 • Как да готвя патладжан с домати и чесън в тиган
 • Списък с храни с протеинови храни
 • Как да отслабнете бързо и ефективно у дома

Предни мускули на бедрото

По-добре е да работите с тази зона с 2 топки, взети в къс плетен чорап. Групата е широка и голяма, трудно се отпуска, масажът трябва да се прави дълбоко. Сгънете дясното коляно и поставете подбедрицата на пода. Притиснете топките с предната част на бедрото на левия крак, търкаляйте се бавно от слабините до коляното.

Подбедрици

Голяма мускулна група в задната част на бедрото изисква активно отпускане при спортистите. Тенис топката се поставя под седалището, работният крак се изтегля напред, а другият се огъва. Зад гърба акцентът е върху ръцете. Топката се търкаля напред-назад по задната част на бедрото до коляното напред-назад много бавно. Препоръчително е да не сваляте петата от пода. Колкото повече натиск върху инвентара, толкова по-дълбок ще бъде масажът.

Масажирайте задната част на подбедрицата си с тенис топка по същия начин, както бихте направили за бедрените мускули. Това ще помогне за облекчаване на болката, облекчаване на напрежението след дълго ходене, бягане и друг стрес. Не забравяйте да ходите по външната страна на крака си, като го завъртите в процеса..

Крака

Масажирането на тази област е много полезно както за спортисти-бегачи, така и за тези, които прекарват много време на крака. Особено за жени, които носят високи токчета. За да засилите ефекта, можете да използвате топка с твърд каучук, вместо топка за тенис. Притиска по-силно биологично активните точки. Застанете с арката на крака си върху топката, прехвърлете теглото на тялото си върху нея и се търкаляйте от пръстите на краката към петата.

Фиксиране на резултата

За да направите лечението по-ефективно, не давайте на тялото стрес в продължение на 24 часа след него..

Значителен напредък ще бъде забележим, ако след отработването на всяка зона разтегнете и омесите мускулите на ръка.

Масаж с топка

Избрани продукти 19 от 108

Нови отзиви

Alpina Plast Ball гимнастически фитбол Стандарт 65 см

Взеха жълто, цветът беше много приятен, мек и топъл, не кисел. Съпругът ми го взриви с велосипедна помпа с адаптерна дюза. Използваме го в продължение на месец и половина ежедневно, докато всички са доволни. И това, което е особено приятно, се прави в Русия.

1 играчка PVC масажна топка 8см

Не можеха ли да надуят топката? Трябваше да взема помпа за кола и адаптер за топки. неравностите са деформирани независимо от цвета, който попада, не мога да избера, много съм недоволен от покупката. Бих го върнал, но заради 30 рубли не искам да се забърквам

Комплект светлинни топки Happy Baby Sensomix 6 бр.

Полезни топки, обикновени кръгли, изскачат от детските ръце и можете да ги достигнете и гризете след тях. Изобщо не усетихме миризмата, измихме го със сапун преди употреба и това е всичко..

Бебе Комплект топки голям светофар в мрежата

Чаках много, но наистина разочарован. Първо, те са доста големи. На второ място, непоносимата миризма. Главата го болеше от него и рефлексът. На балкона за няколко дни, след това в пералнята. Миризмата не е преминала, също толкова силна. Детето не посмя да даде.

Фитнес топка Bradex Fitball-65 с помпа

Мислех, че е бял, перлен цвят, но беше сребърен (бях много разстроен. Ако цветът беше объркан и всъщност е в бяло, мога ли да го сменя?

8 упражнения за масажни топки за възстановяване след тренировка

Всеки план за обучение има дни и дори седмици за възстановяване. И това не е просто почивка, в наши дни е препоръчително да организирате тренировка за себе си, която да помогне на умореното тяло. Днес предлагаме на вашето внимание една от опциите от екипа на Equinox!

Според директора на Института за фитнес обучение Equinox, Матю Н. Беренц, 2016 г. ще бъде година на възстановяване, а високоинтензивните тренировки, които бяха толкова модерни напоследък, ще отстъпят на заден план. Това е много добре, тъй като постоянно включеният режим на звяр води до загуба на сила и нараняване и по-спокойните тренировки ще бъдат полезни..

Както казахме, възстановяването изобщо не означава, че трябва да се търкаляте на дивана, постепенно придобивайки формата му. Просто преминавате към други видове тренировки, които помагат на тялото ви да се възстанови по-бързо след натоварване..

Тази тренировка използва специални топки, които са чудесни за масажиране на уморени мускули..

Упражнение 1

С гръб към стената, поставете масажните топки между лопатките от двете страни на гръбначния стълб. Започнете леко да се огъвате и да разтягате коленете си, така че топките да се търкалят по гръдния отдел на гръбначния стълб (горната и средната част на гърба) нагоре и надолу.

Упражнение 2

С гръб към стената, поставете масажните топки между лопатките от двете страни на гръбначния стълб. Увийте ръце около себе си и започнете да въртите раменете си, докато сгъвате и разгъвате коленете си, така че топките да се търкалят нагоре и надолу и около ромбовидните мускули на гърба (мускули на горната част на гърба).

Упражнение # 3

Легнете на пода и поставете топки под всяко седалище. Дръжте краката си събрани и коленете отворени. Започнете да завъртате бедрата си, като рисувате осем и по този начин премествате топките по цялата повърхност на задните части.

Упражнение 4

Легнете на дясната страна и починете на дясната предмишница. Десният крак трябва да бъде удължен, левият крак сгънат в коляното, кракът да лежи на пода. Поставете топките под обтегача на фасцията лата на дясното бедро (малкия мускул в горната външна част на бедрото). Сега трябва леко да огънете десния си крак и да преместите топките нагоре и надолу по този мускул. След това повторете същото с другия крак..

Упражнение 5

Седнете на пода със сгънато дясно коляно, бедрото на пода и левия крак изправен. Опирайки се на дясната си ръка, поставете топките под дясното бедро в илиотибиалния тракт. Започнете да ги търкаляте нагоре и надолу, като масажирате мускулите и се опитвате да сте сигурни, че десният ви крак е в постоянен контакт с пода. За да увеличите налягането, можете да приложите натиск с лявата ръка върху вътрешната част на бедрото. След това повторете на другия крак..

Упражнение 6

Легнете на пода и поставете масажните топки под всяко рамо точно над лопатките. Повдигнете бедрата и разтворете ръцете си, за да изглежда тялото ви като T. Започнете да движите раменете си от едната към другата страна.

Упражнение 7

Легнете на пода и поставете топките под всяко рамо възможно най-близо до врата (горната част на трапеца си). Изпънете ръце зад главата, дланите нагоре, сгънете краката в коленете, повдигнете бедрата. В това положение направете няколко вдишвания и след това с помощта на краката започнете да се люлеете от едната страна на другата, като по този начин търкаляте топките по трапецовидните мускули..

Упражнение 8

Легнете на пода и поставете топките под средата на гърба, близо до осмия гръден прешлен. Отпуснете ръцете си зад главата, поемете дълбоко въздух и останете в това положение, като продължите да дишате бавно..

Имам масажна топка Blackroll като на снимката и правя първо, второ и последно упражнение периодично. Но след като гледах това видео, със сигурност ще си купя второ! Нямате представа как тази тренировка отпуска и помага да се справите с диспепсията..

Масажни топки за работа с деца

Наталия Хорджакова
Масажни топки за работа с деца

Целта на подобни упражнения е развитие на фина моторика, обща координация и пластичност на движенията..

1. да насърчава втвърдяването на тялото на детето.

2. Въздействат върху биологично активните точки, разположени на повърхността на дланите.

3. Насърчаване на развитието на фина моторика на ръцете.

4. Добра гимнастика за пръсти, подобрява кръвообращението, тонизира малките мускули на ръцете.

Масажната топка е предназначена за микромасаж. Бодлите на повърхността му, при търкаляне, действат върху нервните окончания, подобряват притока на кръв и стимулират кръвообращението. Игри с масажни топки могат да се извършват както върху тялото, така и с помощта само на дръжки. Тези топки се вписват лесно в дланта на детето, което ги прави забавни за игра и развиват фината моторика..

Масажна топка за деца е много интересна играчка, но можете също да привлечете повече внимание към нея с помощта на специални дейности под формата на игра. Децата се забавляват от забавни стихове, така че упражненията с масажна топка за деца са придружени от съответния текст.

Децата правят упражненията, описани в стихотворението, а в края си хвърлят топки един на друг или ги хващат сами. Съществуват и подобни игри с масажна топка, насочена към масажиране на корема, гърба, ръцете и други части на тялото..

По този начин масажната топка не само има благоприятен ефект върху здравето, като укрепва мускулите, подобрява храненето на тъканите, увеличава еластичността на кожата и намалява болката в случай на натъртвания, но също така се превръща в отлична, вълнуваща игра за децата, като формира правилната стойка и подобрява фината им моторика..

Според масажистите на дланите и краката ни има точки, които са отговорни за състоянието на цялото тяло, поради което масажът на тези части на тялото е един от важните компоненти в борбата за здраве.

За да развиете двигателните умения и да възстановите чувствителността в ръцете, можете да правите прости упражнения:

• търкаляйте топката в дланите си;

• редувайте масажирайте дланите, като правите кръгови движения от центъра на дланта до върховете на пръстите;

• стиснете и отпуснете топката в дланта на ръката си;

• търкаляйте топката върху твърда повърхност с различна интензивност.

За самомасажпрепоръчва се профилактика на краката и плоските крака:

• търкаляйте топката по пода с единия крак, след това с другия, като същевременно притискате топката възможно най-силно;

• търкаляйте топката между подметките от петите до петите;

• хванете и освободете топката с пръсти.

Масажни упражнения с топка.

Контрол. No1 "Премести топката" (8-10r)

I. стр. Стои, ръцете са протегнати отстрани на нивото на раменете, топката в едната ръка.

Б. 1- Съединете ръце пред гърдите, преместете топката от едната ръка в другата и я стиснете здраво в дланта на ръката си.

Контрол. No. 2- "Хвърляне и улов" (8-10r)

Хвърляне и хващане на топката с две ръце.

Можете да променяте упражнението - хвърляне, пляскане и улов; хвърляне с клек и улов...

Контрол. № 3- "Пасирайте глината" (8-10 рубли)

Детето притиска топката с малко усилия, сякаш меси глина или пластилин, обръщайки масажната топка в дланите си.

Контрол. № 4- "Разточете кок" (8-10 рубли)

Колобок, румена страна.

Детето разточва масажна топка в дланите си, сякаш се опитва да излее кок от глина; длани широко отворени, пръстите изпъкнали, не докосвайте топката.

Контрол. № 5. "Хвърли топката"

И. п.: Седнал. Преобръщане на топката с плантарната повърхност - от петата до петите, редувайки се с дясно / ляво / крака, много меко докосване на повърхността на топката. Често срещана грешка при изпълнение на това упражнение е да упражнявате силен натиск върху опората - това не е полезно.

Контрол. No 6 "Кръгово въртене на топката с крака редуващи се отдясно и отляво"

Упражнението може да се изпълнява както изправено на пода, така и седнало на стол, пейка..

Контрол. № 7 "Преместване на топката напред и назад едновременно с два крака"

И. п.: Седнал. Топката се търкаля едновременно с два крака с плантарната повърхност на стъпалото от петата до пръстите.

Контрол. № 8. „Покажи на таралежа си слънцето“

Топката е притисната между краката. Без да огъвате коленете си, повдигнете краката си, задръжте ги в това положение за брой 1-3 - по-ниско.

Декоративни масажни килими, ръкавици за втвърдяване Предложихме на родителите да си направят домакински килими за плоскостъпие, ръкавици, ръкавици за втвърдяване Всички игри и ръководства са насочени.

Художествено творение "Цветни топки" Играчките са от голямо значение в живота на децата. Благодарение на тях децата се развиват. Топката е една от любимите играчки за деца от всички възрасти. ние.

Обобщение на образователната ситуация на учител-психолог с деца от първа младша група „Топки“ Задачи на програмата: - групово сплотяване, развитие на съпричастност; - развитие на слухово и зрително възприятие; - развитие на координация на движенията;.

Масажни постелки Масажни постелки. Материал: дебел плат, копчета, дървени пръчки. Масажните постелки и пътеки се използват за целите на: 1. Втвърдяване.

Масажни постелки Известно е, че има много активни точки на стъпалата, стимулиращи които можете да повлияете положително на протичащите процеси.

Фоторепортаж „Направи си сам масажни постелки“ Направи си сам масажни постелки за деца Цялото ни тяло е проникнато от енергийни канали, те започват от дланите и завършват.

Майсторски клас "Направи си сам масажни чехли" След като анализирахме здравните показатели на децата в нашата група, обърнах внимание на факта, че много деца имат плоски крака. За профилактика.

Майсторски клас с родители и деца "Приложение на TRIZ технологията в работата с деца" Общинска бюджетна предучилищна образователна институция детска градина "Комарик" Майсторски клас за родители и деца от средната група.

Нестандартно оборудване за физическа подготовка. Масажни постелки и пътеки Нестандартното оборудване за физическо обучение е оборудване, направено на ръка от изхвърлен инвентар и импровизирани средства и материали.

Забавление с малки деца "Весели топки" Цел на забавлението: Да достави на децата удоволствие, докато правят физически упражнения с топки. Задачи: 1. Да се ​​развие сръчност, бързина,.

Самомасаж с тенис топки: как да подредите гърба си и не само

Получавайте по една най-четена статия по пощата веднъж на ден. Присъединете се към нас във Facebook и VKontakte.

Човешкият гръбнак е отговорен за всички движения на тялото. Нещо повече, по протежение на гръбначния стълб - от мястото, където се прикрепва към черепа до опашната кост - е основата на повечето мускули в човешкото тяло. Заседналият или заседнал начин на живот води до факта, че тези мускули са в състояние на постоянен спазъм („спусък“). Тъжното е, че тези спазми не изчезват по никакъв начин в продължение на години, дори десетилетия. Те не могат да бъдат елиминирани с лекарства. Единственият начин да се отървете от тях е с масаж с дълбоко налягане..

Към днешна дата такъв масаж не е предвиден в списъците със списъци с услуги на различни масажни кабинети и неврологични служби. Но йогите от Древния Изток смятали за необходимо да споделят с хората какво ще помогне да се отървете от болката в цялото тяло и да удължите живота. Тенис топките се превърнаха в идеалното средство за дълбок масаж по гръбначния стълб. Резултатите дори след първия масаж са зашеметяващи. Мнозина, които са го опитвали, твърдят, че след първата 10-минутна сесия болката в долната част на гърба при седене, която е измъчвала от 10-15 години, е изчезнала. Освен това те заявиха, че вече не възнамеряват да плащат пари на невролози..

Първо, трябва да вземете две топки за тенис и стар еластичен чорап. Най-хубавото е, че това е старо измито нещо, което се простира във всички посоки. Топките трябва да се поставят в чорап и да се завържат възможно най-плътно. В идеалния случай това НЕ трябва да може да стиска напълно пръста между топките между палеца и показалеца. Оказва се ефективен симулатор.

Масажът трябва да се прави на постелка за йога или просто върху килим. Не се препоръчва да масажирате върху ламинат или други гладки повърхности - можете да получите синини по лактите и други части на тялото. Задачата на масажа: необходимо е да се търкаля симулаторът по целия гръбначен стълб, така че ставата между топчетата да пада върху изпъкналите остисти процеси на гръбначния стълб, а две топки са симетрично от двете страни на гръбначния стълб.

Този чудотворен масаж има златно правило: НЕ бързайте. Ако е нарушен, масажът ще бъде 5-6 пъти по-малко ефективен. Колкото по-дълго топчетата са в контакт с едно и също място, където са разположени мускулите, притиснати с години, толкова по-скоро болката ще бъде облекчена. Но! Облекчение от болката може да възникне не по гръбначния стълб, а на други, често шокиращо неочаквани места: в слепоочията, шията, гърдите, лопатките, ключиците, ръцете, коленете, стъпалата и др..

Телесното тегло на човек, като правило, надвишава 50 килограма. Ръцете на масажист, дори и най-напредналите, не са в състояние да дозират, за да дадат на спазматичните мускули такъв натиск. Уникалността на този масаж е, че практикуващият може да регулира усещанията, мястото на масажа, да унищожи стегнатостта на мускулите със собственото си тегло, като придава тежестта си на топките и насочва тази чудотворна енергия, за да се отърве от хроничната болка.

Първоначалната позиция са лактите на пода, краката са свити в коленете, стъпалата здраво опират в пода. Трябва да изберете първата точка за себе си. Най-доброто от всичко, ако това е гръдната област. Почти всички практикуващи самомасаж с топки споделят приблизително едно и също преживяване: „Когато натиснах гърдите, имаше гръдна болка за няколко секунди в гърдите. Беше страшно и тогава настъпи удивително облекчение, сякаш камък, който беше там от години, изчезна от тялото. " Има голяма вероятност първата сесия за самомасаж да има същия ефект..

Второто златно правило: НЕ БЕЙТЕ СЕНЗАЦИИ ЗА БОЛКА. Ако се страхувате от острата болка, възникнала в точката на натиск, и спрете да натискате точката, ефективността на този масаж ще бъде намалена до почти нула. Веднага щом възникне болезнено усещане, е необходимо да спрете, да замръзнете, да увеличите натиска върху тази точка (например, да легнете по гръб, разтваряйки краката и ръцете) и да изчакате, докато болката се промени до обичайното усещане за намиране на топките под тялото. Някои спазми могат да бъдат „счупени“ за 2 секунди, както в примера малко по-горе. А някои ще бъдат унищожени след 40-60 минути натиск, разделени на 10-20 сесии.

След като в един момент болката се промени в неутрални усещания, е необходимо да се търкалят топките до нова точка. Ако няма болка, няма смисъл да се задържате върху точка без болка. Веднага щом се намери нова точка, която реагира на топките с болка, трябва да спрете и да натиснете топките статично за 30 секунди до няколко минути.

Разбира се, може да има такива спазматични точки, при които болката няма да отшуми дори след 5 минути натиск с топки. Това означава, че ще трябва да се върнете към него през следващите сесии, докато болката в точката изчезне. Някои практикуващи споделят, че са се отървали от всички хронични болки след 15 сесии по 10-20 минути всяка.

Кръстната област може да се масажира чрез повдигане на краката от пода. Това ще увеличи налягането и следователно ефективността на въздействието върху спазматичния мускул..

Трябва да сте подготвени за най-болезнения масаж в областта на лопатките. Практикуващите споделят, че сълзите им са изтичали от очите им и неволни стонове са избягали от гърлото им. Такива точки трябва да се масажират в доза, например за 2 минути на сесия. Но трябва да се помни, че този масаж е 100 процента безопасен и практически няма противопоказания (с изключение на херния на гръбначния стълб). Така че, ако имате смелостта да счупите един труден спусък с едно движение, можете да легнете на най-болезненото място за 10 минути. Наградата за страданието ще бъде да се отървете от болки, продължили години или мъчения всеки ден, само за една 20-минутна сесия под натиск.

Наложително е да масажирате гръбначния стълб по протежение на врата, както и там, където черепът е прикрепен към гръбначния стълб. Тази област заема третото "почетно" място (след долната част на гърба и лопатките) за наличието на спазматични мускули в резултат на факта, че почти всички са наведени над компютър или смартфон с часове. Масажът на врата се извършва съгласно всички горепосочени препоръки, но динамичното търкаляне на топката в тази област е по-добре дошло, отколкото за други области на гръбначния стълб.

Ако сложите възглавница или йога тухла под главата си, можете да четете книга, да гледате телевизия или да използвате смартфона си, докато извършвате лумбален масаж.

Специално за тези, които вярват, че топките са много трудни, събрахме 8 прости упражнения точно на работното място, които ще помогнат да се отървете от болката във врата, раменете и кръста..

Хареса ли ви статията? След това ни подкрепете, натиснете:

Класове по фитбол за бебета, деца под една година. Упражнения за дисплазия, мускулна дистония. Как да изберем топка, съвет на Комаровски

Класовете по фитбол са възможност за физическо развитие на бебета от най-ранна възраст. Може да се използва и за упражнения от останалата част от семейството..

Защо фитбол е полезен?

Fitball е едновременно оборудване за упражнения и играчка. Педиатрите препоръчват още от първите месеци от живота му да се използва не само при морска болест, но и за гимнастика.

За новородени и деца под една година Fitball е полезен за следното:

 • ви позволява да развиете отличен вестибуларен апарат;
 • подобрява координацията на движенията и ориентацията в пространството;
 • помага при лечението на хипертония;
 • облекчава симптомите на колики, подобрява храносмилането чрез отпускане на коремните мускули;
 • подобрява мускулите на гърба, помага за формиране на правилна стойка;
 • успокоява, тъй като движенията върху топката по интензивност и амплитуда са подобни на движението на бебето в корема на майката.

Fitball за бебета: индикации и противопоказания

Упражненията за фитбол за хармонично физическо развитие се препоръчват от педиатрите за повечето бебета.

Има някои медицински показания за използване на топката:

 • хипертоничност на всякакви мускули;
 • изоставане във физическото развитие;
 • дисплазия;
 • мускулна дистрофия;
 • храносмилателни разстройства;
 • тежки колики;
 • чести капризи, нарушение на съня.

Fitball не винаги е полезен за бебета.

Класовете са противопоказани в следните случаи:

 • детето не го харесва, по време на упражненията той започва да бъде капризен, да се окаже;
 • детето има висока температура, кашлица, хрема;
 • пъпната рана не зараства добре.

Как да изберем правилната топка

Полезността на упражнението по фитбол за бебета зависи от качеството на топката..

Когато купувате, трябва да се придържате към следните параметри:

 1. Сила на звука. За цялото семейство се препоръчва да закупите фитбол с диаметър 75 см. Ако само бебе се нуждае от гимнастическа топка, продукт от 45 см ще направи.
 2. Материал. Препоръчително е да се използват топки от материал, който не се наелектризира и няма неприятна миризма.
 3. Еластичност. Ползите от упражненията за фитбол зависят от това. В магазина материалът може да бъде проверен чрез леко прищипване на топката. Сгъването трябва да се разгърне много бързо. Еластичността може да бъде тествана и по друг начин: чрез силно натискане с длан върху повърхността на топката. Колкото по-силно извира, толкова по-добър е продуктът..
 4. Цвят. Според статистиката фитболите от пастелни, сиви и меки цветове са с по-добро качество и по-приятни за окото. Твърде отровните нюанси са по-често срещани сред фалшификатите.
 5. Защита от експлозия. Фитболът трябва да има стикер или маркировка за наличието на анти-експлозивна защита, най-често това е абревиатурата ABS. Такива топки могат да издържат натоварване от 300 кг; ако се повредят, те не експлодират, а се издухват..
 6. Повърхност. Гладката, топла повърхност без залепващи шевове е знак за качество на продукта. Сферичният нипел трябва да бъде запоен вътре.
 7. Наличието на допълнителни елементи. Fitballs могат да бъдат абсолютно кръгли или да имат "рога". За новородените последните са безполезни, тъй като могат да попречат на упражненията. Топки с рога се препоръчват за деца, които се чувстват удобно да седят или да се учат да ходят. С тяхна помощ детето ще може да контролира баланса си..

Как и колко да се прави фитбол

Физическите упражнения върху фитбол за кърмачета се препоръчват ежедневно. Ако има медицински показания, упражненията се изпълняват по няколко пъти на ден. Новородените бебета се нуждаят от няколко минути, след шест месеца това време постепенно се увеличава до 10 минути. В бъдеще можете да навигирате от детето: ако му харесва, продължителността на гимнастиката може да бъде увеличена до половин час.

Времето на занятията се избира индивидуално, въз основа на дневния режим на бебето. Важно е детето да не е сънливо и да е изминал поне 1 час от последното хранене. Бебетата са особено активни сутрин, така че педиатрите препоръчват да се използва времето между сутрешното хранене и дрямката..

Ежедневните упражнения по фитбол за бебета са придружени от мека лека музика, можете да използвате различни игри за детски стихчета и детски песнички.

Занимания за деца 1-2 месеца

Основната задача на гимнастиката на фитбол за 1-2 месеца е да подобри храносмилането и да предотврати колики.

През това време се изпълняват следните упражнения:

 1. Детето се поставя с корем върху топката. Възрастният трябва да поддържа раменете и главата с едната ръка, а краката и бедрата с другата. Извършват се 5-6 люлеения напред и назад.
 2. Бебето е преобърнато, придържано по подобен начин, но то вече е по гръб. Извършват се 5-6 люлеения. На 2 месеца можете да добавяте движения в кръг, ляво-дясно.
 3. Детето е положено на легло или диван с крака, висящи от коляното. Внимателно го задържа, мама търкаля фитбола. Инстинктивно детето отблъсква топката. Упражнението се повтаря 5-6 пъти.

Упражнения за бебета от 2 месеца

На тази възраст децата знаят как да пазят главите си, така че упражненията могат да бъдат сложни, добавете гимнастика за укрепване на мускулната рамка.

 1. Детето се поставя по корем. С едната ръка трябва да хванете дупето му, с останалите пръсти да хванете глезените. Трябва да се уверите, че бебето хваща топката с ръце. По време на тренировка детето се люлее напред-назад. Брой екзекуции - 10.
 2. Бебето се поставя по гръб върху фитбола. Едната ръка фиксира гърдите и раменете, другата ханша и краката. Необходимо е да се извършват люлеещи движения, леко натискане на топката. Извършват се 10-12 люлки. С всяко следващо трябва да ускорите темпото.
 3. Детето е поставено настрани. С едната си ръка той се държи за ръката и раменете, с другата - за краката. Извършват се леки пружиниращи движения, по 10 повторения. Упражнението се повтаря от втората страна, върху стомаха и гърба..
 4. Детето се поставя по корем, придържайки гърба си. Краката и ръцете на бебето трябва да бъдат увити около фитбола. Бавно топката се търкаля напред-назад до максималната си дължина. Това упражнение се препоръчва за завършване на гимнастика.

Упражнения от 4 месеца

На 4 месеца детето перфектно държи главата си, контролира ръцете си и започва да се ориентира в пространството. Фитбол се превръща в голяма играчка за него. Хлапето се опитва да го бута, щипе, вкусва. През това време се препоръчват следните упражнения:

 1. Бебето лежи по гръб на пода. Възрастен трябва да търкули топката на краката си и да поиска да я отблъсне. Извършват се 15-20 повторения.
 2. Хлапето лежи по корем върху фитбола. Възрастен, държейки го за подмишниците, движи детето напред-назад. В края на обхвата на движение трябва да се задържите за 5-6 секунди. Това помага за огъване и разтягане на мускулите около гръбначния стълб. Изпълнява се в 5 движения.
 3. Fibole се намира близо до стената или дивана. Детето лежи с корем върху топката, краката му докосват стената. Придържайки бебето, трябва да го навиете на твърда повърхност, така че краката му да са свити в коленете, и след това да го оставите да се отблъсне с петите. По време на упражнението се тренират мускулите на прасците, бедрата и гърба, тялото е подготвено за ходене. Брой подходи: 5-6 пъти.
 4. Детето лежи по корем върху фитбол. Трябва да поставите ярка играчка близо до топката. Придържайки бебето за краката, възрастният накланя фитбола към играчката, докато детето го хване. Трябва да се помни, че е невъзможно да се задържите в това положение дълго време. Повтаря се 3-4 пъти.
 5. Упражнението се изпълнява подобно на предишното, но играчката е поставена малко по-далеч от фитбола. За да го достигне, детето трябва да обърне главата си встрани и да протегне ръцете си. Това перфектно тренира вестибуларния апарат и пространствената ориентация..

Упражнения за деца от 6 месеца до една година

На тази възраст много деца се опитват да седнат и след това да ходят. Мускулите и костите им изискват по-интензивни тренировки, за да се укрепят добре. По това време фитбол помага за ускоряване на физическото развитие и подобряване на координацията в пространството..

 1. Възрастен седи на пода и държи фитбола между краката си. Детето трябва да бъде седнало или поставено върху топката. Извършват се пружиниращи присядания или скокове. Децата много харесват това упражнение, така че можете да го правите в продължение на 5 минути, с почивки от 10-15 секунди. Ежедневната гимнастика със скокове върху топката перфектно тренира вестибуларния апарат.
 2. Упражнението се изпълнява с деца, които седят добре и държат гръб. Детето се поставя на фитбол. Възрастен държи детето с кръста с едната ръка, а с другата протегнатите ръце. Задачата на бебето е да поддържа баланс. Упражнението се изпълнява за 25-30 секунди. След известно време може да се усложни: хванете детето само за ръце.
 3. Детето има корем върху фитбол, ръцете прихващат топката. Възрастен повдига краката на бебето на нивото на тялото му и люлее топката напред-назад, имитирайки работа с количка. Достатъчни са 10-15 движения.
 4. Детето лежи по гръб, краката могат леко да се поддържат с ръце. Възрастен дърпа ръцете на детето от легнало положение в седнало положение. В този случай се препоръчва да кажете "стани" и "седни". Упражнението е полезно за деца, които все още не са седнали сами. Извършват се 5-6 подхода.
 5. Детето стои на крака, възрастният го държи с ръце за кръста. Фитболът служи като опора, която при натискане се търкаля настрани. Това насърчава бебето да предприеме стъпки. Упражнението отнема 4-5 минути. Подходящ е само за онези деца, които знаят как да застанат на опора. Необходимо е да се застрахова бебето, като го държите за кръста, дори ако детето вече ходи самостоятелно.

Набор от класове за дисплазия

Дисплазията е деформация на ставата, която, ако не се лекува, може да доведе до бъдещо възпаление и накуцване. Патологията се лекува успешно със специално облекло, масаж и гимнастика. За положителен ефект упражненията трябва да се правят ежедневно..

 1. Детето е по гръб. Възрастен го фиксира с едната ръка за стомаха, така че тазът е фиксиран, а с другата той редува кръгови движения с долните си крайници. Брой подходи: 4-5.
 2. Детето продължава да лежи по гръб. Възрастен фиксира бебето с една ръка, а с другата изпълнява упражнение, имитиращо каране на колело. Може да се изпълнява на всеки крак поотделно 4-5 пъти.
 3. Стомахът на детето е изместен, ръцете са увити около фитбола. Възрастен човек последователно огъва краката в колянната и тазобедрената става, имитирайки позата на жабата. За 5-6 секунди позата е фиксирана, след това топката се търкаля назад и краката се изправят. Изпълняват се 8 подхода.
 4. Местоположение на стомаха. Техниката е подобна на предишната. По време на изпълнението му коленете са разтворени, доколкото е възможно, и петите са в контакт. Фитболът се движи напред-назад, сгънатите пети се придвижват за няколко секунди до дупето, след което краката се изправят. Извършват се 4-5 подхода.

Комплект от упражнения за мускулна дистония

Мускулната дистония е заболяване, при което тонусът е намален или повишен. За лечение използвайте масаж, занимания в басейна и фитбол.

 1. Детето се поставя с корем върху фитбол. Краката трябва да бъдат свити в коленете и притиснати към топката. Единият от родителите държи детето за ръце, другият държи краката. По време на упражнението детето се търкаля напред-назад. Броят на движенията е не повече от 10.
 2. Бебе с корем на топка. Краката се държат от ръцете на възрастен. Фитболът бавно се навежда напред, докато детето докосне пода с ръце. След това упражнението се изпълнява по подобен начин, но ръцете вече са държани. Може да се извършва на 6-месечна възраст или повече. Брой подходи: 3-4 пъти.
 3. Детето се поставя с гръб на фитбола. Докато поддържате стомаха, е необходимо да извършвате 5-6 пружиниращи движения с плавно търкаляне напред-назад, наляво и надясно. Урокът се провежда за деца 2-6 месеца.

Съвет на доктор Комаровски: какво да не правите по време на час

Известният детски лекар Комаровски смята, че упражненията за фитбол са полезни само ако се изпълняват правилно.

Трябва да се придържате към следните съвети:

 • строго е забранено да се занимавате с каквито и да е гимнастически упражнения, ако детето не се чувства добре, има хрема или температура;
 • по-добре е да отложите упражненията по фитбол за бебета, ако бебето е палаво или иска да спи;
 • не можете да поставите дете на „гол“ фитбол: първо, гумата е студена и неприятна за тялото, и второ, може да залепне и да нарани кожата;
 • не можете да използвате фитбола веднага след раждането: опорно-двигателният апарат на бебето ще бъде готов за първите размахващи упражнения само 2-3 седмици след изписването от болницата;
 • точността е важен елемент от тренировката: не можете да изпълнявате упражнения много интензивно, особено през първите месеци, силното притискане и замахване може да доведе до нараняване на мускулите;
 • не можете да пренебрегвате главата и шията на бебе до 5 месеца, дори ако държи главата си добре, липсата на подкрепа може да провокира изкълчена шия.

Упражненията за фитбол за мама и бебе могат да се комбинират. Съществуват редица упражнения, които не само подобряват здравето на бебето, но и помагат на майката да влезе във форма по-бързо след раждането..

Видео за упражнения по фитбол за бебета

Фитбол упражнения за бебета от 3 месеца:

Фитбол упражнения за бебета от 1 месец: