Бременността е вълшебен, радостен и в същото време най-отговорният етап от живота на жената, който е пълен с тревоги за развитието и здравето на детето..

Бременната жена винаги е красива, без съмнение. Но идват моменти, когато става трудно да поддържате красотата си, поради огромния брой различни забрани. Например: козметични процедури с използване на химически компоненти, боядисване или подстригване на коса, правене на дълбоко пилинг на лицето.

Съществува и доста голям списък на суеверия и предразсъдъци, които жената, която носи дете, се опитва да заобиколи. Разбира се, това не означава, че трябва да се отречете от всичко. Днес лекарите позволяват на бременната жена да прави всичко, само по-точно и по-малко в количество.

Затова се чудите дали е възможно да направите масаж на лицето по време на бременност? Ще получите положителен отговор, ако няма противопоказания, посочени от лекаря.

Масажът е добре познат, уникален вариант в областта на естествената терапия, който има положителен ефект върху емоционалното, както и физическото състояние на човека. Някои жени не могат да си представят живота без неговото използване и, когато са в позиция, понякога става просто необходимо. Но трябва да се помни, че през първите три месеца (1 триместър) подобни процедури не се препоръчват.

Видове приемливи процедури

 • масаж на лицето по време на бременност
 • шийна яка
 • лимфен дренаж

Масаж на лицето

Този тип позволява на бременните жени да правят масаж на лицето сами по всяко време. Движенията трябва да са леки, леко потупващи. Процедурата ще помогне за облекчаване на подпухналостта и се счита повече за козметична, отколкото за лечебна.

Масаж на шията

Този тип процедури са насочени към засилване на кръвообращението, отпускане и облекчаване на болката в областта на шията. Бременните жени трябва да започнат масаж на цервикалната яка с леки удари, преливане в триене и леко потупване.

Важен момент е следният: бременните жени трябва да масажират зоната на яката с по-точни движения, отколкото при обикновения човек. По-удобно положение е седнало положение, което позволява на нарастващия корем да не създава дискомфорт. Тази опция е подходяща за масаж по време на бременност през 2-ри триместър.

Лимфодренажен масаж

Добре известна превантивна и лечебна процедура, използвана от салоните за красота. В никакъв случай не се прави в ранните етапи на носене на плода, за да се избегне спонтанен аборт. Този масаж се препоръчва по време на бременност през 3 триместър..

Има благоприятен ефект върху кръвообращението в тялото, като по този начин елиминира отоците, проблемите със сърцето и нервната система. За разлика от масажа на зоната на яката по време на бременност, тази техника има редица противопоказания за употреба. Ето защо лимфодренажният масаж за бременни жени се извършва изключително на краката, за да се облекчи умората и подуването..

И накрая, бих искал да ви напомня още веднъж: масаж на цервикалната яка по време на бременност, лимфен дренаж или друга подобна процедура се извършва изключително след подробна консултация с вашия водещ специалист.

Масаж по време на бременност

Момичета, посетили масажист по време на бременност?

Какви зони бяха масажирани? И от кой месец отидоха

Потребителски коментари

Има масаж за бременни жени - след третия месец можете, до третия месец - масаж на лице и крака)

На първо място - консултация, особено ако има някакви нарушения. Защитете себе си и масажиста, въпреки че мнозина не приемат без преглед.
Ако всичко е наред, тогава ще е необходимо да се намери добър специалист, отне ми много време. Мога да препоръчам в лекарства.

Моят не препоръчва, но имах предлежание на плацентата.

О, бих искал да отида да масажирам краката и ръцете си, да карам кръв)

Просто искам да отида на лимфодренажен масаж на краката просто. Искате да продължите да се грижите за себе си по време на бременност. И вие наистина не знаете какво можете и защо не

Няма да казвам за лимфен дренаж, знам, че дори е полезен преди бременност, защото премахва гадни неща от лимфата, тялото може да се почисти добре, + целулитът изчезва, но когато го вземем, бих се страхувал, ако детето все пак получи th, какви токсини)

О, исках, но след това го прочетох и се отказах от тази идея. Има повече рискове, отколкото приятни неща. И не всеки масажист ще вземе бременна жена.

И какво каза гвинеята ти за това? Току-що попитах, той каза, че е възможно малко ?

Ходих в спа центъра за 25 седмици. Крака, глава, ръце, лице - масажирани са само тези части на тялото. И тогава беше трудно да легнеш по гръб повече от 30 минути

Възможно ли е да се направи масаж на лице за бременни жени?

Твърди се, че интензивният масаж по време на бременност е противопоказан. Но поне на лице може да се направи?

По време на бременност, поради повишената активност на маточната мускулатура, много процедури, включително сауни, парни бани, студени и горещи обвивки, криотерапия, както и интензивен ръчен или хардуерен масаж на тялото, са напълно забранени. Всички видове епилация и пилинг са противопоказани. Освен това те трябва да бъдат изоставени още през 1-ви триместър на бременността..

Но се насърчава плиткият масаж на лицето, главата, ръцете и краката, гърба и врата. Помага за подобряване на функционирането на нервната система, облекчаване на подпухналостта и намаляване на умората. Масажът на лицето може да се направи самостоятелно с помощта на леки потупващи и поглаждащи движения. Позволено е триене и потупване в областта на яката. Тази процедура увеличава кръвообращението, подобрява състоянието на кожата и облекчава отока. Посещавайки специалист, не забравяйте да го предупредите за бременност..

През този период кожата се променя, става суха или мазна, за да се предпази от възпаление, е позволено да се използват тонизиращи и подхранващи маски и всякакви видове почистване, с изключение на дезинфекция с електрически ток и галванични методи.

През 3 триместър е разрешен ръчен лимфен дренаж с излагане на определени точки за подобряване на лимфния поток. Той помага за преразпределение на течността, увеличаване на кръвообращението, облекчаване на подпухналостта на кожата и успокояване на нервната система.

Масаж за бременни жени: видове, ползи, периоди на бременност, в които е разрешен масаж

Благотворното въздействие на масажа върху човешкото тяло е известно от древни времена. Освен това може да бъде много полезен по време на бременност, когато повечето органи и системи на жената са подложени на повишен стрес и възможностите за медикаментозно лечение са много ограничени. Съществуват обаче много противоречиви мнения относно възможността за масаж на бъдещите майки...

Юлия Лукина
Лекар-терапевт, Москва

Дори в древен Египет, Индия и Китай, използвайки масаж за намаляване на болката и умората при бременни жени. Масажът за бременни жени се използва за терапевтични и релаксиращи цели и днес. В този решаващ период обаче той има свои собствени характеристики и ограничения. За бременни жени се изисква консултация с акушер-гинеколог относно възможността за масаж за бременни жени. Тъй като е важно да се уверите, че нямате противопоказания за масаж за бременни жени.

Особености на масажа за бременни жени

Според общите препоръки през първия триместър, поне до 9-10 седмици, масажът за бременни жени е нежелан поради високата уязвимост на бременността по това време. Ето защо през този период се препоръчва да се въздържате от масаж..

До края на първия триместър формирането на плацентата е завършено. В нормалния ход на този процес плодът става по-защитен. Следователно през втория или третия триместър показанията за масаж при бременни жени се разширяват. Препоръчително е да се извършва от специалист с опит в работата с бременни жени..

В края на бременността масажът ще помогне на бъдещата майка да подготви тялото за раждане. Понякога се използва масаж на перинеума, който спомага за увеличаване на еластичността и разтегливостта на тъканите в тази област и е превенция на сълзите по време на раждане.

По време на раждането масажът (включително самомасаж) помага да се отпуснете, освен това има разсейващо значение: импулсите от кожните рецептори се конкурират с болковите импулси, което помага за намаляване на неприятните болезнени усещания по време на маточните контракции. Можете да направите вид масаж на корема - внимателно поглаждайте кожата на долната част на корема (от центъра на страни), долната част на гърба. В лумбосакралната област могат да се прилагат триене и притискане с юмруци. Месенето и притискането в страничните ъгли на лумбалния ромб (трапчинки над седалището) също има добър аналгетичен ефект. Според някои доклади болезнените усещания по време на раждането могат да отслабят доста интензивен масаж на стъпалата (триене, месене), който съпругът може да направи, ако присъства на раждането. Ефективността на такива техники е съвсем индивидуална, така че всяка жена сама трябва да избере най-подходящия вариант за нея..

Какви техники за масаж за бременни жени могат да се използват?

При класическия масаж за бременни жени обикновено се използват следните техники: поглаждане, триене, месене, вибрация, потупване, потупване.

Само леките удари нямат противопоказания и могат да се използват на всеки етап от бременността. По-дълбоките и интензивни ефекти по време на масаж за бременни жени трябва да се използват с повишено внимание.

Дори при липса на противопоказания и наличието на разрешение от лекуващия лекар за извършване на масаж по време на бременност, на бъдещите майки по време на масажа се препоръчват само меки, нежни, поглаждащи и отпускащи движения, позволяващи без прекомерна твърдост и енергично, интензивно триене да се изработи обезпокоителната зона. Масажни техники като шок и вибрации са противопоказани при бременни жени. Не трябва да се прилага месене на тъкани..

Видове масаж за бременни жени

По време на бременност натоварването на опорно-двигателния апарат се увеличава значително: гръбначния стълб, ставите и мускулите на гърба, краката. Това се случва в резултат на напълняване по време на бременност, освен това нарастващият корем води до изместване в центъра на тежестта на тялото. При бременни жени лумбалната лордоза се увеличава (извиване на гръбначния стълб в областта на лумбалната област), в резултат на значителни хормонални колебания, настъпват промени в лигаментния апарат на всички стави на тялото, включително междупрешленните стави.

Масаж на гърба

Почти половината от жените изпитват болки в гърба по време на бременност. Най-често тази болка е свързана с увеличаване на натоварването на гръбначния стълб в резултат на увеличен корем, отслабване поради преразтягане на коремните мускули. Обикновено болките в гърба започват да притесняват след петия месец от бременността..

Масаж на краката

Краката също изпитват повишен стрес по време на бременност: телесното тегло се увеличава, поради нарастващата матка и увеличения обем на циркулиращата кръв, налягането във вените на краката се увеличава значително, увеличава се натоварването на клапанния апарат на венозните съдове, което обикновено предотвратява обратния кръвен поток. Често по време на бременност вените се разширяват, стават ясно видими, може да се появи подуване, болка, спазми и чувство на тежест в краката. В допълнение към вените на краката, венозните съдове на външните генитални органи, седалището и влагалището също могат да участват в патологичния процес. Усещане за подуване, болка може да се появи и в тези области..

Следователно бременните жени могат да масажират ръцете, краката, врата, раменния пояс, гърба. Въздействието върху тези области помага за предотвратяване и намаляване на болката в гърба, раменния пояс, кръста, краката, намалява общата умора, намалява подуването на краката, предотвратява разширените вени.

Ръчният масаж е оптимален по време на бременност. Трябва обаче да се подчертае още веднъж, че за разлика от класическия масаж, всички масажни манипулации по време на бременност трябва да бъдат деликатни и да се извършват много плавно и нежно..

Хардуерен масаж

Хардуерният масаж (масажни столове, кушетки и други устройства), вибрационни масажори, пневматични масажни единици, електромиостимуланти по време на периода на изчакване за бебето не се препоръчват, тъй като се характеризират с доста тежък неконтролиран ефект, който може да повлияе неблагоприятно на хода на бременността.

Също така, бременността е противопоказание за масаж на камъни, извършван със специални загряти камъни..

Хидромасаж

Хидромасажът, при който струи вода имат масажиращ ефект, подобно на други термични процедури и неконтролирани видове масажи (по време на бременност точният ефект на интензивните струи вода в джакузи не е напълно изяснен), не се препоръчва за бъдещи майки. Общите джакузи с високи температури на водата са категорично противопоказани по време на бременност поради риск от провокиране на маточни контракции, кървене и заплаха от прекъсване на бременността. Някои експерти обаче смятат, че е възможно да се използва местен хидромасаж при бременни жени, само с редица ограничения. Така че, предпочитание трябва да се дава на хидромасажни душове и местни, а не общи хидромасажни вани (за ръце и крака).

Масаж на шията

Бременните жени имат право да хидромасажират яката (шийната област, раменния пояс), горната част на гърба, краката, ръцете. Водните струи трябва да бъдат насочени тангенциално, от периферията към центъра. В началните етапи (по време на първите процедури) налягането на струите трябва да бъде минимално, след което постепенно да се увеличава до средна интензивност. Температурата на водата по време на хидромасаж на яката за бременни жени не трябва да надвишава 38 ° С.

Антицелулитен масаж

Лимфодренажният масаж може да бъде ръчен и хардуерен (пневмопресура, пресотерапия). Последният има същите противопоказания като другите видове апаратни масажи и не се препоръчва за бременни жени. Ръчният лимфодренажен масаж се различава от класическия по своята мекота, ниска интензивност, повърхностност на масажните движения, които се извършват по пътищата на лимфния отток. Този вид масаж помага за отстраняване на течности, намаляване на отока на тъканите на ръцете и краката, предотвратява и облекчава симптомите на разширени вени и насърчава максимално отпускане. Освен това допълнителни ефекти от лимфодренажния масаж са облекчаване на болката, нормализиране на съня и предотвратяване на главоболие, подобряване на състоянието на кожата, отпускане и освобождаване на мускулното напрежение, ставите на ръцете, краката, гърба. Характеристиките на извършване на лимфодренажен масаж са най-подходящи за бременни жени. Ето защо, при липса на общи противопоказания за бъдещи майки от втория триместър на бременността, се препоръчва курс на лимфодренажен масаж с честота 1-2 пъти седмично..

Можете да направите козметичен масаж на лицето за бременни жени. Същото се отнася и за масажа на главата - той е разрешен по време на бременност. Изпълнено от специалист, повишава еластичността, стегнатостта и гладкостта на кожата, намалява възможната подпухналост, помага за отпускане на мускулите на лицето, шията и обща релаксация.

Масаж по време на бременност: на кого е по-добре да се доверите?

Препоръчва се масажът на бременността да се извършва от квалифициран специалист с опит в работата с бременни жени. Независимо от това, дори с опитен масажист не трябва да се свързвате сами, без да се консултирате с лекар, тъй като масажът за бременни жени се различава от обичайния. Освен това само лекуващият гинеколог знае за наличието на противопоказания за масаж във вашия индивидуален случай..

Процедурата, извършена от квалифициран опитен масажист, има по-изразен терапевтичен и профилактичен ефект. Масажните движения, акупресура на болковите точки водят до облекчаване на напрежението и отпускане на мускулите, подобряват кръвоснабдяването, намаляват отока на мускулите, тъканите на ставите на гръбначния стълб, краката, помагат за ефективно намаляване или напълно премахване на болката във врата, гърба, краката.

Въпреки това, след кратко обучение, прост масаж за бременна съпруга може да се извърши от съпруг. Например, ако жената има болки в гърба и краката, той може да масажира кръста на бременната съпруга, както и да масажира мускулите на прасеца. При този метод на масаж е много важно жената с любим човек да постигне по-лесно релаксация, което значително увеличава ефективността на процедурата - в края на краищата, освен физически ефекти, масажът за бременни има и осезаем психологически ефект, помага да се отпусне, успокоява.

Самомасажът е доста ефективен, а в някои случаи и единственият възможен. Нежните поглаждащи движения помагат да се отпуснете, да се успокоите. Освен това това е един от начините, по които майката общува с бебето си. Разтриването и нежният натиск могат да намалят болката в изтръпналите крайници, гърба.

Продължителност на масажа по време на бременност

Продължителността на масажната процедура за бременна жена е 30–45 минути, през първите 1-2 сеанса се препоръчва да се намали до 15–20 минути. При нормалния ход на бременността обикновено се извършва общ масаж 1-2 пъти седмично, започвайки от втория триместър на бременността до самото раждане (разбира се, при липса на противопоказания). Самомасаж, който обикновено не надвишава 15-20 минути, може да се прави всеки ден.

В допълнение към локалните ефекти, масажът за бременни жени има и общо благоприятен ефект върху здравето и благосъстоянието на бъдещата майка и бебе. Компетентно извършен масаж от квалифициран специалист помага да се отпуснете, помага за нормализиране на съня, доброто настроение, намалява вероятността от развитие на депресия, намалява раздразнителността, емоционалната нестабилност.

Между другото, общият масаж има благоприятен ефект върху външния вид по време на бременност (и след раждане):
- увеличаване на еластичността на кожата, намалява вероятността от стрии;
- подобряване на функционирането на червата, лимфата и кръвообращението, масажът играе превантивна роля при появата на отоци и наддаване на тегло;
- причинява релаксация и нормализиране на съня, облекчава болката в мускулите и ставите, подобрява настроението, намалява тревожността, раздразнителността - основните врагове на женския чар.

По този начин редовният масаж е един от компонентите на красотата и здравето на бъдещата майка..

Когато масажът за бременни жени е забранен?

Подобно на много процедури, масажът има редица противопоказания и бременността добавя още няколко точки към тях. Така че, масажът не може да се извършва, когато:

 • инфекциозни заболявания;
 • повишена температура;
 • възпалителни заболявания на кожата, лимфните възли, кръвоносните съдове;
 • кръвни заболявания;
 • злокачествени и доброкачествени новообразувания (тумори);
 • гнойни процеси от всякаква локализация;
 • тромбоза;
 • остра миокардна исхемия;
 • хипертонични кризи и тежка хипертония;
 • аневризми на аортата, лява камера на сърцето;
 • епилепсия;
 • тежка бронхиална астма;
 • редица заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • трофични язви;
 • остра болка в гърба;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • прееклампсия (усложнение на бременността, характеризиращо се с появата на оток, протеин в урината, повишено кръвно налягане);
 • общо отхвърляне или нежелание на чуждо докосване (в такива случаи се препоръчва или самомасаж или масаж, извършен от съпруга или лице, на което бъдещата майка се доверява).

Заемаме удобна позиция

По време на масажа бременната жена трябва да избере удобна за себе си поза. Когато коремът все още не е много голям, се допуска легнало положение. В по-късните етапи на бременността масажът за бъдещи майки се извършва в седнало положение, например на стол (жената опира ръце на гърба си), легнала отстрани, по гръб (последната позиция не е показана в края на бременността поради възможността за затягане на голям венозен съд от уголемената матка - долна куха вена, рязко намаляване на притока на кръв към сърцето до загуба на съзнание - синдром на долната куха вена). При това състояние обемът на кръвта, изхвърлена от сърцето в системната циркулация и доставена във всички органи, също значително намалява. Загуба на съзнание може да възникне поради намалено кръвоснабдяване на мозъка. Плацентарната циркулация също страда, тоест доставката на кислород и хранителни вещества до бебето.

Масажирайте с или без масло?

Използването на ароматни масла за масаж по време на бременност е допустимо само при липса на алергични реакции. Първоначално се препоръчва да нанесете капка ароматно масло върху вътрешната повърхност на предмишницата или лакътя и да наблюдавате реакцията в продължение на 15–20 минути. При липса на сърбеж, зачервяване и обща нормална поносимост на миризми, можете да добавите аромамасло към масажното масло. Ароматните масла имат подчертан лечебен ефект: маслата от лавандула и мента предизвикват релаксация, имат седативен ефект, намаляват болките в гърба; маслата от жожоба, сладък бадем и пшенични зародиши имат благоприятен ефект върху кожата, помагат за избягване на стрии; лимонено масло, добавено към крема, помага да се отървете от старчески петна; маслата от лимонена трева и кипарис са добри за масаж на краката, тъй като имат благоприятен ефект върху съдовата стена, помагат за намаляване на подпухналостта, предизвикват усещане за лекота и свежест.

Моля, имайте предвид, че много масла са забранени по време на бременност. Например маслата от жасмин и градински чай имат толкова изразен тонизиращ ефект върху матката, че при необходимост се препоръчва да се използват при раждане при масажиране на сакрума и опашната кост за стимулиране на раждането..

Според общи препоръки през първия триместър, поне до 9–

Може ли да се прави масаж по време на бременност? основни правила и съвети

Може ли да се прави масаж по време на бременност? основни правила и съвети

Бременност масаж - допустимо или не.

Във всекидневната комуникация възможността за масаж за бъдещи майки се обсъжда от неутрално мнение „можете, ако сте внимателни“ до категорично „задължително“ и „неприемливо“. Сред професионалистите в тази област също няма единодушно мнение. Някои вярват, че масажът отпуска и помага да се подготви женското тяло за акт на раждане. Други предпочитат да мислят, че е твърде рисковано..

Във всеки случай решението за назначаване на масаж се взема само от лекар. Невъзможно е да се оцени независимо кой курс на масаж е необходим, като се вземат предвид допустимите зони на тялото и интензивността на процедурата. Бременните жени нямат право да си назначават масаж..

Показания за масаж по време на бременност са:

 1. Появата на оток.
 2. Недостатъчно кръвообращение.
 3. Проблеми с адаптацията на гръбначния стълб към бременността.
 4. Лумбална болка.
 5. Натрупана физическа и психологическа умора (стрес).

Каква е разликата между обичайната процедура и масаж за бъдещи майки?

И двата вида масаж имат положителен ефект под формата на повишен кръвен поток, мускулна релаксация и подреждане на нервната система..

Разликата между масажа за бременни жени и обичайната процедура е, че...

 • Не се допускат експлозивни и мощни движения на крайниците. Ръцете трябва да се движат плавно и естествено.
 • Не се допуска излагане на корема. Ограничения могат да бъдат наложени и на останалата част от тялото от специалист.
 • За безопасността на нероденото дете, по време на масажната процедура, жената трябва да заеме удобна поза.
 • Трябва да се вземат предвид психо-емоционалното настроение на бъдещата майка и нейното здраве по време на процедурата.

Масаж за бъдещи майки - ползи, видове и положителен ефект

Несъмнено масажът за бременни жени носи положителен и подобряващ здравето ефект, но само ако се извършва от специалист

Като пример, тази процедура...

 1. Облекчава стреса върху нервната система, успокоява, отпуска, настройва се на положителна перспектива.
 2. Насърчава увеличения приток на кръв.
 3. Позволява ви да забравите за проблемите с гърба и кръста.
 4. След масаж при бременни жени настъпва мускулна релаксация, сковаността изчезва.
 5. Масажът е отлична профилактика срещу стрии. Намалява вероятността от подпухналост.
 6. Ако има разширени вени, има подобрение след масажа..

Видове масаж, допустими за бъдеща родилка

За да се избегне спонтанен аборт - масажът за бременни жени е неприемлив до 4 месеца.

Разрешени са нежни галещи поглаждащи движения - самомасаж.

Не забравяйте - не можете да масажирате корема си през цялата бременност.!

След изтичане на 3-ия месец е разрешено...

 • извършване на поглаждане и стимулиране на такива части на тялото като стъпала, гръб, рамене, крайници, шийни и якични отдели от специалист - т. нар. общ масаж. Ако няма противопоказания - масажирайте ежедневно, започвайки от период от 7 месеца. Преди това трябва да се подлагате на процедурата веднъж на всеки 7 дни. Продължителността на сесията е около 30 минути.
 • Въздействие върху гърба. Извършва се в странично положение на бременната жена и стриктно, без да се засяга гръбначния стълб. Масажът на гърба ви позволява да се отървете от отклонението на гръбначния стълб, да регулирате центъра на тежестта и да облекчите неприятните симптоми, причинени от компресия на вътрешните органи.
 • Масаж на долните крайници. Включва такива техники като месене, поглаждане и загряване. Помага за предотвратяване на крампи и подуване на краката. Кръвообращението се възстановява. Показано е редовното използване на масаж на краката за бъдещи майки.
 • Масаж за предотвратяване на целулит. Не злоупотребявайте с този вид масаж по време на бременност. Разбира се, желанието да се поддържа красотата и стегнатостта на кожата около бедрата е естествено за жените. Но трябва да се има предвид, че няма абсолютно безопасни видове този масаж. Не бива да рискувате здравето си заради красотата, защото съществува риск от спонтанен аборт. По-добре е да се ограничите до лек ефект върху дупето с помощта на ръце или обикновени лъжици - но само с разрешението на лекаря.
 • Вакуумен масаж. Отнася се до антицелулитен масаж и има същите ограничения. Извършва се само според показанията на гинеколог. Излагането на корема е забранено. Трябва да се помни, че специалист от салон за красота не е гинеколог, дори ако е в бяло палто.
 • Масаж на яката. Издържа не повече от 10 минути в седнало положение. Позволява ви да облекчите умората, да увеличите притока на кръв към мозъка.
 • Масаж на главата на лицето. Полезно и не забранено. Самомасажът е разрешен, като се използват различни козметични продукти, в разумни граници. Позволява ви да придадете на кожата на лицето еластичност, да стегнете мускулите на лицето, да се отървете от мигрена.
 1. За да се избегне повишен тонус на матката, инфекция или преждевременно раждане, трябва да се избягва масаж на перинеума. Подобна процедура не е подготовка за акта на раждане и не помага да се избегне разкъсване по време на раждането. Мнението за ползите от перинеалния масаж е погрешно.
 2. Струва си да отложите посещението на салони за красота, предлагащи тайландски масаж. Този вид екзотичен масаж е абсолютно противопоказан за бременни жени. Не се доверявайте на рекламната информация от персонала на салона.
 3. Избягвайте да масажирате глезените и китките, опашната кост. Заедно с областта на корема и сакрума, те принадлежат към така наречените "абортивни" зони.
 4. Гърдата може да се масажира само по време на къпане - използвайте леко поглаждане, без да засягате интензивно зърната и ареолата им. Активният масаж на тези зони може да провокира повишаване на тонуса и свиване на мускулите на матката..

Масаж за бъдещи майки. В кои периоди има противопоказания?

Трябва да внимавате, когато прилагате масаж по време на бременност. За да избегнете трагедия и за да сведете до минимум рисковете, имайте предвид, че през 1-ви месец и 1-ви триместър дори лекото стимулиране на сакралната или петата може да провокира аборт.

Всички ограничения се премахват на по-късен етап, в последните седмици преди раждането. По това време е показан масаж, но само ако е разрешен от лекаря. Изпълнен от професионалист, масажът помага да се подготви тялото на жената за раждане и дори помага да се стимулира раждането.

Следните причини са причината да се откаже масаж по време на бременност...

 • Тежка токсичност.
 • Разширени вени.
 • Хипертония.
 • Наличието на противопоказания, свързани с дерматологията.
 • Заболявания на дихателните пътища. Хронични болести.
 • Болести на сърдечно-съдовата система на тялото.
 • Инфекции.
 • Забрана от гинеколога, водещ бременността.

Масаж по време на бременност - спазваме правилата!

Основното правило е, че масажът трябва да се извършва само от професионалист в своята област. Този специалист трябва да притежава всички необходими разрешителни, да бъде висококвалифициран.

Вслушайте се само в мнението на гинеколога, водещ бременността. Всички други така наречени "специалисти" от салони за красота или препоръчани от приятели не трябва да имат право да извършват масаж. Това е абсолютен рисков фактор.!

Могат ли бременните жени да правят масаж на лицето

Разбиране на въпроса: Възможно ли е бременните жени да правят масаж на лицето - тенденции и лайфхакове от 2019 г..

9 месеца без пилинг и хиалуронова киселина или какви козметични процедури могат да се правят за бременни жени

В женското тяло, по време на раждането на дете, настъпват промени както от физиологичен характер, така и, вероятно, от патологични разстройства в една или друга степен, както и промени в характера на реакциите на обикновени външни стимули.В тази връзка често дори обичайните козметични процедури могат да представляват определен риск по време на бременност за здравето не само на жената, но и на нероденото дете.

Дори и да са били използвани постоянно за един и същ пациент от опитни козметолози в продължение на много години, когато настъпи бременност, реакцията на кожата и цялото тяло на обичайните козметични процедури може да бъде неочаквана или напълно противоположна. промените във формата и общото състояние продължават да използват различни козметични препарати, техники и техники, за да бъдат добре поддържани и да поддържат своя чар.

Какви козметични процедури са разрешени за бременни жени

По време на бременността, развитието на сърбеж и сухота на кожата или, обратно, прекомерно омазняване, повишена чувствителност на кожата, поява на акне, подпухналост, драскотини, петна от "бременност" (петна от хиперпигментация или хлоазма), промяна в сянката на косата и изчезването на блясъка им и еластичност и т.н. Всички тези негативни промени често разстройват жената и влияят негативно на хода на бременността.

Те могат да бъдат намалени или елиминирани с помощта на определени козметични средства и методи.В допълнение, много често всички техники, използвани самостоятелно или, още повече, в салона, помагат за премахване на негативните емоции, значително подобряват настроението и създават благоприятен психологически фон.

За съжаление обаче не всички козметични процедури могат да бъдат използвани. Изборът им трябва да бъде съгласуван с гинеколога, чиято жена се наблюдава постоянно, и опитен козметолог. В литературата няма конкретни препоръки за всяка манипулация, но условно (по отношение на приложението при бременни жени) различавам:

 1. Методи и лекарства с абсолютни противопоказания.
 2. Техники с относителни противопоказания.
 3. Процедури без противопоказания.

Абсолютно противопоказано:

Солариум

Посещение на солариума, което не само допринася за появата на хиперпигментационни петна, но също така влияе върху функцията на ендокринната и сърдечно-съдовата системи, а също така значително увеличава риска от рак по време на бременност.

Масаж и термични ефекти

Интензивен общ или ръчен масаж на голяма част от тялото, студ (криотерапия) или термични процедури, които включват посещение на баня или сауна, топли или термични (кал, шоколад, водорасли) общи обвивки, тъй като те могат да доведат до повишена активност на миометриума с последващ спонтанен аборт или преждевременно раждане, придружено от тежко кървене.

Хардуерни методи

Активни физиотерапевтични и козметологични хардуерни методи, базирани на ултразвукови, електромагнитни, фото и лазерни видове лъчение, микротокова терапия, хардуерни видове масажи, особено LPG.

Епилация

Лазерна, фото-, електро- или ултразвукова епилация, както и използването на кремове за депилация, чиито химически компоненти могат да влязат през малки увредени съдове в общия кръвен поток на жената и след това в плода.

Пилинг и дезинкрустация

Галванична дезинфекция, както и пилинг процедури (особено средни и дълбоки пилинги) по лицето и тялото с помощта на лазер, салицилова, трихлороцетна, ретиноева киселини, алфа и бета хидрокси киселини и особено фенолни пилинги. В допълнение, тези видове пилинги причиняват болкови реакции, повишават чувствителността към ултравиолетовите лъчи, последвани от образуване на петна от хиперпигментация, те могат да причинят изразен възпалителен процес с последваща инфекция на третираната кожа и проникване на инфекция и токсични химикали през повърхността на раната в кръвта на жената и плода.

Инжекционно подмладяване

Инжекционни процедури - мезотерапия и биоревитализация с използване на хормонални или плацентарни лекарства, контурна пластика, ботокс.Използването им е свързано с повишена реакция на болка по време на бременност, с променена чувствителност към някои биоревитализанти и с риск от развитие на тежки алергични реакции, както и липсата на сериозни изследвания за дългосрочните ефекти на ефекта на някои лекарства, например препарати от ботулинов токсин, върху бременни жени и плода. Прочетете повече за препоръчителността на използването на ботокс по време на бременност.

Използването на ароматни масла също е забранено, тъй като ефектът от тях често е непредсказуем..

Процедури с относителни противопоказания и изискващи разрешение от лекар:

 • нискоинтензивен масаж на лицето, главата, гърба, шията и крайниците. Можете да използвате специални масажни четки за бременни жени, предназначени за къпане. Масажът спомага за нормализиране на функцията на нервната система, намаляване на отока на лицето и крайниците, мускулно и психо-емоционално напрежение, премахване на чувството за умора;
 • механичен пилинг, но много внимателен;
 • мезотерапия с хиалуронова киселина и витаминни коктейли;
 • депилация с восък, захар;
 • удължаване на ноктите. Използваните в този случай химикали, особено метакрилатът, имат силна миризма и са токсични вещества, поради което трябва да се внимава при удължаване на ноктите;
 • процедури за татуиране и избелване на базата на ретинол;
 • къдрене, боядисване на косата, особено през първия триместър на бременността и особено бои, съдържащи амоняк.

По време на бременност е позволено и дори препоръчително да се провеждат релаксиращи и спа процедури (но при спазване на нормалната температура на приложената среда), както и техники, характеризиращи се с "лек" ефект и допринасящи за подобряване на физическото и психо-емоционалното състояние.Пежелателно е да се извършва лек ръчен масаж на краката при липса на разширени вени вени Този масаж помага за подобряване на изтичането на течност и отстраняването на токсичните метаболитни продукти заедно с нея, не само от тъканите на долните крайници, но и от цялото тяло.

За да се подобри състоянието на кожата, върху която се появяват различни обриви, кафеникаво-кафеникави петна, появява се подпухналост, препоръчително е да се използват различни видове маски с „мек" ефект. В момента специалистите на много салони за красота предлагат на жените по време на бременност голямо разнообразие от индивидуални и сложни процедури, предназначен за грижа за кожата и обща релаксация и препоръчан от гинеколози, дерматолози и физиотерапевти.

Позволено е да се прилага маникюр и педикюр, но в проветриво помещение, да се прилагат маски и да се правят обвивки за коса, да се оцветява косата с оттенък шампоан, тоник или боя, без химически вредни или с остър мирис (амоняк) компоненти, например къна или басма. изсветлете с "меки" бои, съдържащи ниска концентрация на нежен окислител.

Освен това, за да подобрят структурата на косата, салоните за красота предлагат маслени обвивки, серуми и маски за коса, съдържащи аминокиселини и на основата на естествени масла и растителни екстракти..

Козметичните процедури за лице, разрешени по време на бременност, са:

 • дренажен лек масаж на лицето заедно с шията, който помага за намаляване на тежестта на отока и повишаване на тонуса на кожата;
 • нежни, много меки и повърхностни химически и ензимни кори (бадемови, млечнокисели, ензимни).Но най-безопасните кори са да се почистват с варено смляно кафе, трапезна или морска сол.

Поради повишената податливост на кожата на лицето към възпалителни процеси, най-подходящи за нея са овлажняващи маски, кремове и тоници на основата на естествени съставки, на опаковката на които има маркировка „За чувствителна кожа.“ Можете също така безопасно да използвате лосиони и кремове, предназначени за деца. Тези продукти не съдържат активни добавки, алкохоли и различни химически и биологично опасни съставки, а също така се характеризират с ниска степен на алергенност..

За да избегнете вреда за вашето здраве и състоянието на нероденото дете, при избора на козметични продукти и процедури е необходимо повече от веднъж да се консултирате не само с козметолог, но и преди всичко с акушер-гинеколог.

Масаж на лицето по време на бременност

Бременността е вълшебен, радостен и в същото време най-отговорният етап от живота на жената, който е пълен с тревоги за развитието и здравето на детето..

Бременната жена, без съмнение, винаги е красива. Но идват моменти, когато става трудно да се поддържа красотата й поради огромното разнообразие от забрани. Например: козметични процедури с използване на химически компоненти, боядисване или подстригване на коса, правене на дълбоко пилинг на лицето..

Съществува и доста голям списък на суеверия и предразсъдъци, които жената, която носи дете, се опитва да заобиколи. Разбира се, това не означава, че трябва да се отречете от всичко. Днес лекарите позволяват на бременната жена да прави всичко, само по-внимателно и по-малко в количество.

Затова се чудите дали е възможно да направите масаж на лицето по време на бременност? Ще получите положителен отговор, ако няма противопоказания, посочени от лекаря.

Масажът е добре познат, уникален вариант в областта на естествената терапия, който има положителен ефект върху емоционалното, както и физическото състояние на човека.Някои жени не могат да си представят живота без неговото използване и в положение, което става, понякога просто необходимо. Но трябва да се помни, че през първите три месеца (1 триместър) такива процедури не се препоръчват.

Видове приемливи процедури

 • масаж на лицето по време на бременност
 • шийна яка
 • лимфен дренаж

Масаж на лицето

Този тип позволява на бременните жени да правят масаж на лицето сами по всяко време. Движенията трябва да са леки, леко потупващи. Процедурата ще помогне за облекчаване на подпухналостта и се счита повече за козметична, отколкото за терапевтична..

Масаж на шията

Този тип процедури са насочени към засилване на кръвообращението, отпускане, а също и облекчаване на болката в областта на шията.Бременните жени трябва да започнат масаж на зоната на шийката на матката с леки удари, преливащи в триене и леко потупване..

Важен момент е следният: бременните жени трябва да масажират областта на шията с по-нежни движения, отколкото при обикновения човек.По-удобна поза е седнало положение, което позволява на нарастващия корем да не създава дискомфорт.Тази опция е подходяща за масаж по време на бременност през 2-ри триместър..

Лимфодренажен масаж

Добре известна превантивна и терапевтична процедура, използвана от козметичните салони. В никакъв случай не се прави в ранните етапи на носенето на плода, за да се избегне спонтанен аборт. Такъв масаж се препоръчва по време на бременност през 3 триместър.

Има благоприятен ефект върху кръвообращението в тялото, като по този начин елиминира отока, проблемите със сърцето и нервната система. За разлика от масажа на якичната зона по време на бременност, тази техника има редица противопоказания. Ето защо, лимфодренажният масаж за бременни жени се извършва изключително на краката с цел облекчаване на умората и подуване.

И накрая, бих искал да ви напомня още веднъж: масаж на цервикалната яка по време на бременност, лимфен дренаж или друга подобна процедура се извършва изключително след подробна консултация с вашия водещ специалист.

Възможно ли е да се прави масаж по време на бременност: експертите отговарят

Гладка и тонизирана кожа, усещане за релаксация и лекота в тялото - тези малки радости от живота наистина ли са недостъпни за жените в позиция??

Възможно ли е да отидете на масаж по време на бременност и как правилно да поглезите кожата? Летидор разбра от експертите Людмила Суворина (дерматокосметолог, лекар по антистареене в швейцарската клиника по красота) и Татяна Кулакова (водещ естетист, рехабилитатор в клиниката Time of Beauty).

Процедури за лице

Масажът е полезна процедура, след която лицето ще изглежда свежо и отпочинало. По време на сеанса масажистът действа върху мускулите както отвън, така и отвътре, като работи на всеки сантиметър и помага на кожата да стане еластична.

Людмила Суворина, дерматокосметолог, лекар против стареене в швейцарската клиника по красота

Снимка: архив на пресслужбата

Скулптурен масаж на лицето

Скулптурният масаж на лицето понякога се нарича „нехирургичен лифтинг". Ефектът от процедурата е подобен на резултата от истински лифтинг: кожата на лицето и шията става по-еластична и еластична, придобива здрава сянка, дълбоките бръчки постепенно се изглаждат, а малките бръчки изчезват напълно.

Честото дълбоко натискане се редува с релаксиращи масажиращи движения.Поради такова разпределение на натоварването върху различни области на лицето се активира кръвообращението в проблемните зони, настъпва ефектът на подмладяване на кожата..

Брадичката, носогубният триъгълник и веждата се изработват отделно с помощта на захващащи и плъзгащи се, „дълги“ движения.

Букален (сублингвален) масаж

Процедурата за букален (сублингвален) масаж се извършва чрез въздействие върху лицевите мускули през устата. Въпреки факта, че този вид масаж е малко по-агресивен от например скулптурния и поне необичаен, не бива да се страхувате.

Масажистът (той трябва да носи специални стерилни ръкавици!) Омесва устните, бузите и брадичката отвън и отвътре през отворена уста.Всички движения се извършват равномерно и симетрично спрямо самото лице: всеки мускул се меси, масажира, след което се разтяга малко и се връща на мястото си.

С помощта на такива доста активни движения лицевите мускули се тонизират и стават по-еластични, а кожата от своя страна еластична и опъната.Специалистите казват, че лифтинг ефектът се забелязва още след първата процедура, тъй като този вид масаж е много интензивен.

Но за възстановяването на еластичността и свежестта на лицето след раждането такъв масаж е идеален..

Не се тревожете обаче. Болезнено е основно чувство, сравнимо с мускулна умора след тренировка, а освен това това чувство бързо преминава.

Снимка: архив на пресслужбата

Продукти на снимката: Weleda Arnica масажно масло; крем за масаж на лице MESALTERA от д-р Михайлова; масажно масло за деца и възрастни "Първа грижа", Uriage; LIGNE ST BARTH масло от авокадо; масло за тяло с какао и сладки бадеми SoYummy, Lycon; масло за масаж на тяло "Здрач", Lush; релаксиращо масажно масло "Аромакология", L'Occitane

Масажи и процедури за тяло

Ако препоръките за масаж на лицето по време на бременност са по-малко строги, тогава специалистите са по-внимателни към масажа на тялото и спа процедурите..

Татяна Кулакова, водещ естетик, рехабилитационен терапевт в клиника "Время Красоти"

Снимка: архив на пресслужбата

При контакт с салона за всеки пациент (и особено ако жената очаква бебе) трябва да се изгради индивидуална програма въз основа на анализи и други медицински показания..

Антицелулитните и стягащи масажи на тялото са противопоказани по време на бременност, тъй като увеличават микроциркулацията на кръвта и лимфата.

Лимфодренажен масаж на краката

Лимфодренажният масаж има за цел да стимулира работата на лимфната система, която премахва токсичните вещества от тялото ни.Тази процедура изобщо не предизвиква болезнени усещания, тъй като ефектът се постига с помощта на леки удари и натиск..

Областта на слабините трябва да се масажира внимателно, тъй като тази област се счита за опасна.

Масаж "Леки крака"

Процедурата „Леки крака“ помага и за облекчаване на подуването на краката, която е насочена към премахване на задръстванията в случай на проблеми с трофизма (трофизмът е трудността при подхранването на кожата поради бавното изтичане на венозна кръв - бел. Ред.).

Масажът ще помогне за облекчаване на подпухналостта и възстановяване на трофиката.Експертите препоръчват да се прави процедурата от втория триместър, за да се намалят възможните рискове за бременна жена.

Опаковане

Увиването премахва сухата кожа и обогатява тялото с минерали. Това е както цялостна процедура, така и подготвителен етап за по-нататъшна грижа. След обвиването кожата поема по-лесно овлажнители, тъй като преди всяка сесия се прави пилинг: мъртвите частици се ексфолират и хранителните вещества проникват добре в организъм.

По принцип на бременните жени се предлагат минерални обвивки, използващи самозагряващи се водорасли и морска вода, която се използва за минерализиране на тялото.Жените в позицията по време на обвиването са покрити с одеяло без излишно нагряване.

Съществува и практика за провеждане на минерална терапия по време на бременност, при която се използват морска вода и магнезий - това е полезно не само за кожата и външния вид, но и за здравето..

За бъдещи майки се извършва увиване "Герана пелоидна морска кал". Морската кал се използва от специалисти за здравословна грижа за кожата с активен дренаж и в същото време релаксиращ ефект.

Това лечение премахва отока и прави кожата по-стегната благодарение на високата концентрация на морски соли в калта.

Ако една жена е диагностицирана с недостиг на калций по време на бременност, тогава могат да й се препоръчат малки количества калциеви обвивки.А при липса на противопоказания от щитовидната жлеза, към обвивките могат да се добавят водорасли, съдържащи йод..

Едва ли ще видите ефекта на обвивките веднага; подобренията ще бъдат забележими визуално само след като тялото се насити с хранителни вещества и витамини..

Внимание! Преди да се подложите на процедура по време на бременност, определено трябва да се консултирате със специалист.

Масаж за бременни жени: прави и не прави

Благотворното въздействие на масажа върху човешкото тяло е известно от древни времена. Освен това той може да бъде много полезен по време на бременност, когато повечето органи и системи на жената са подложени на повишен стрес и възможностите за медикаментозно лечение са много ограничени. Въпреки това, дали е възможно да се прави масаж на бъдещи майки, има много противоречиви мнения...

Юлия Лукина
Лекар-терапевт, Москва

Дори в древен Египет, Индия и Китай, използвайки масаж за намаляване на болката и умората при бременни жени. Масажът се използва за терапевтични и релаксиращи цели за бъдещите майки днес. Въпреки това, в този решаващ период той има свои собствени характеристики и ограничения. консултацията на лекуващия лекар акушер-гинеколог относно възможността за масаж за бременни жени е задължителна, тъй като е важно да се уверите, че нямате противопоказания за неговото прилагане.

Особености на масажа по време на бременност

Според общите препоръки през първия триместър, поне до 9-10 седмици, масажът за бременни жени е нежелан поради високата уязвимост на бременността по това време.Поради това през този период се препоръчва да се въздържате от масаж.

До края на първия триместър формирането на плацентата завършва. По време на нормалния ход на този процес плодът придобива по-голяма защита. Поради това през втория или третия триместър показанията за масаж се разширяват. Препоръчително е той да се извършва от специалист, който има опит в работата с бременни жени..

В края на бременността масажът ще помогне на бъдещата майка да подготви тялото за раждане.Понякога се използва перинеален масаж, който спомага за увеличаване на еластичността и разтегливостта на тъканите в тази област, е превенцията на сълзите по време на раждането..

По време на раждането масажът (включително самомасаж) помага да се отпуснете, освен това има разсейващо значение: импулсите от кожните рецептори се конкурират с болковите импулси, което помага да се намалят неприятните болезнени усещания по време на маточните контракции. Можете да погладите кожата на долната част на корема (от центъра на страни) В лумбосакралната област могат да се използват триене и притискане с юмруци. Месенето и натискането в страничните ъгли на лумбалния диамант (трапчинки над седалището) също има добър аналгетичен ефект. Според някои съобщения болката по време на контракциите може да отслаби доста интензивен масаж на краката ( триене, месене), което съпругът може да направи, ако присъства на раждането. Ефективността на такива техники е съвсем индивидуална, така че всяка жена сама трябва да избере най-подходящия вариант за нея.

По локализация

По време на бременността натоварването върху опорно-двигателния апарат се увеличава значително: гръбначния стълб, ставите и мускулите на гърба, краката. Това се случва в резултат на напълняване по време на бременност, освен това нарастващият корем води до изместване на центъра на тежестта на тялото. При бременни жени, лумбалната лордоза се увеличава ( извиване напред на гръбначния стълб в лумбалната област), в резултат на значителни хормонални колебания, настъпват промени в лигаментния апарат на всички стави на тялото, включително междупрешленните стави.

Почти половината от жените изпитват болки в гърба по време на бременност.Най-често тази болка е свързана с увеличаване на натоварването на гръбначния стълб в резултат на увеличен корем, отслабване поради преразтягане на коремните мускули.Обикновено болките в гърба започват да притесняват след петия месец от бременността..

Краката изпитват и повишен стрес по време на бременност: телесното тегло се увеличава, поради нарастващата матка и увеличения обем на циркулиращата кръв, налягането във вените на краката се увеличава значително, увеличава се натоварването на клапанния апарат на венозните съдове, което обикновено предотвратява обратния кръвен поток. Често по време на бременността вените се разширяват., стават ясно видими, може да има подуване, болка, спазми, чувство на тежест в краката.В допълнение към вените на краката, венозните съдове на външните полови органи, седалището, влагалището също могат да бъдат включени в патологичния процес.В тези области, чувство за пълнота, болка.

Поради това на бременните жени се препоръчва да масажират ръцете, краката, шията, раменния пояс и гърба. Въздействието върху тези зони помага за предотвратяване и намаляване на болката в гърба, раменния пояс, кръста, краката, намалява общата умора, намалява подуването на краката и предотвратява разширените вени..

Какви техники за масаж за бременни жени могат да се използват?

При класическия масаж за бременни жени обикновено се използват следните техники: поглаждане, триене, месене, вибрация, потупване, потупване.

Само леките удари нямат противопоказания и могат да се използват на всеки етап от бременността.По-дълбоки и интензивни ефекти по време на масаж за бременни жени трябва да се използват с повишено внимание..

Дори при липса на противопоказания и наличието на разрешение от лекуващия лекар за извършване на масаж по време на бременност, бъдещите майки по време на масажа се препоръчват само меки, нежни, поглаждащи и отпускащи движения, което им позволява да изработят обезпокоителната зона без прекомерна твърдост и енергично, интензивно триене. като шок и вибрации, са противопоказани при бременни жени.Не използвайте и месете тъкани.

Видове масаж за бременни жени

Ръчният масаж е оптимален по време на бременност, но трябва още веднъж да се подчертае, че за разлика от класическия масаж, всички масажни манипулации по време на бременност трябва да бъдат деликатни и да се извършват много плавно и нежно..

Хардуерният масаж (масажни столове, кушетки и други устройства), вибрационни масажори, пневматични масажни единици, електромиостимуланти по време на периода на изчакване за бебето не се препоръчват, тъй като се характеризират с доста тежък неконтролиран ефект, който може да повлияе неблагоприятно на хода на бременността.

Също така, бременността е противопоказание за масаж на камъни, извършван със специални загряти камъни..

Хидромасажът, при който струи вода имат масажиращ ефект, подобно на други термични процедури и неконтролирани видове масажи (по време на бременност точният ефект на интензивни струи вода в джакузи не е напълно проучен), не се препоръчва за бъдещите майки. Общите горещи вани с висока температура на водата са категорично противопоказани при по време на бременност поради опасност от провокиране на маточни контракции, кървене, заплаха от прекъсване на бременността. Въпреки това, някои експерти считат, че е възможно да се използва местен хидромасаж при бременни жени, само с редица ограничения. Така че, предпочитание трябва да се дава на хидромасажни душове и местни, а не общи, хидромасажни вани ( За бременни жени е разрешен хидромасаж на яката (цервикална област, раменен пояс), горната част на гърба, краката, ръцете. Водните струи трябва да бъдат насочени тангенциално, от периферията към центъра. В началните етапи (по време на първите процедури), налягането на струите трябва да бъде направи го минимален, тогава постепенно го увеличавайте до средна интензивност.Температурата на водата по време на хидромасаж не трябва да надвишава 38 ° C.

Лимфодренажният масаж е ръчен и хардуерен (пневмопресура, пресотерапия). Последният има същите противопоказания като другите видове хардуерен масаж и не се препоръчва за бременни жени. Ръчният лимфодренажен масаж се различава от класическия по мекота, ниска интензивност, повърхностни масажни движения, които се извършват по изходните пътища лимфа. Този вид масаж спомага за отстраняването на течности, намалява отока на тъканите на ръцете и краката, предотвратява и облекчава симптомите на разширени вени, насърчава максимално отпускане. Освен това допълнителните ефекти на лимфодренажния масаж са за намаляване на болката, нормализиране на съня и предотвратяване на главоболие, подобряване на състоянието кожа, релаксация и облекчаване на напрежението на мускулите, ставите на ръцете, краката, гърба. Особеностите при извършване на лимфодренажен масаж са най-подходящи за бременни жени. деликатен масаж с честота 1-2 пъти седмично.

По време на бременност е разрешен и козметичен масаж на лицето, шията, главата, извършван от специалист, той увеличава еластичността, стегнатостта и гладкостта на кожата, намалява възможната подпухналост, помага за отпускане на мускулите на лицето, шията и обща релаксация.

Масаж по време на бременност: на кого е по-добре да се доверите?

Препоръчва се масажът по време на бременност да се извършва от квалифициран специалист, който има опит в работата с бременни жени, но дори и опитен масажист не бива да се консултира самостоятелно, без да се консултира с лекар, тъй като масажът за бременни жени се различава от обичайния. Освен това за наличието на противопоказания за масаж във вашия индивидуален случай само лекуващият гинеколог знае.

Процедурата, извършена от квалифициран опитен масажист, има по-изразен терапевтичен и профилактичен ефект.Масажните движения, акупресура на болковите точки водят до облекчаване на напрежението и отпускане на мускулите, подобряват кръвоснабдяването, намаляват отока на мускулите, тъканите на ставите на гръбначния стълб, краката, допринасят за ефективно намаляване или пълно премахване на болката усещания във врата, гърба, краката.

След кратко обучение обаче съпругът може да извърши и прост масаж за бременна съпруга.Например, ако жената има болки в гърба и краката, той може да масажира долната част на гърба и мускулите на прасеца.С този метод на масаж е много важно жената с любим човек да постигне по-лесно релаксация, която значително увеличава ефективността на процедурата - в края на краищата, освен физически ефекти, масажът за бременни жени има и осезаем психологически ефект, помага за отпускане, успокоява.

Самомасажът е доста ефективен, а в някои случаи и единственият възможен. Нежните поглаждащи движения помагат да се отпуснете, да се успокоите. Освен това е един от начините за комуникация между майката и бебето. Разтриването и нежното натискане могат да намалят болката в изтръпналите крайници, гърба.

Продължителност на масажа по време на бременност

Продължителността на масажната процедура за бременна жена е 30–45 минути, като в първите 1–2 сеанса се препоръчва да се съкрати до 15–20 мин. В нормалния ход на бременността обикновено се извършва общ масаж 1–2 пъти седмично, започвайки от втория триместър на бременността до самото раждане (разбира се, при липса на противопоказания). Самомасажът, който обикновено не надвишава 15-20 минути, може да се прави всеки ден.

В допълнение към локалните ефекти, масажът за бременни жени има и общо благоприятен ефект върху здравето и благосъстоянието на бъдещата майка и бебе. Компетентно извършеният масаж от квалифициран специалист помага да се отпуснете, помага за нормализиране на съня, доброто настроение, намалява вероятността от развитие на депресия, намалява раздразнителността, емоционалната нестабилност.

Между другото, общият масаж има благоприятен ефект върху външния вид по време на бременност (и след раждане):
- увеличаване на еластичността на кожата, намалява вероятността от стрии;
- подобряване на функционирането на червата, лимфата и кръвообращението, масажът играе превантивна роля при появата на отоци и наддаване на тегло;
- предизвиква релаксация и нормализиране на съня, облекчава болката в мускулите и ставите, подобрява настроението, намалява тревожността, раздразнителността - основните врагове на женския чар.

По този начин редовният масаж е един от компонентите на красотата и здравето на бъдещата майка..

Когато масажът за бременни жени е забранен?

Подобно на много процедури, масажът има редица противопоказания и бременността добавя още няколко точки към тях.Така че масажът не може да се извършва, когато:

 • инфекциозни заболявания;
 • повишена температура;
 • възпалителни заболявания на кожата, лимфните възли, кръвоносните съдове;
 • кръвни заболявания;
 • злокачествени и доброкачествени новообразувания (тумори);
 • гнойни процеси от всякаква локализация;
 • тромбоза;
 • остра миокардна исхемия;
 • хипертонични кризи и тежка хипертония;
 • аневризми на аортата, лява камера на сърцето;
 • епилепсия;
 • тежка бронхиална астма;
 • редица заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • трофични язви;
 • остра болка в гърба;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • прееклампсия (усложнение на бременността, характеризиращо се с появата на оток, протеин в урината, повишено кръвно налягане);
 • общо отхвърляне или нежелание на чуждо докосване (в такива случаи се препоръчва или самомасаж или масаж, извършен от съпруга или лице, на което бъдещата майка се доверява).

Заемаме удобна позиция

По време на масажа бременната жена трябва да избере удобна за себе си поза. Когато коремът все още не е много голям, разрешено е лежане по корем. В по-късните етапи на бременността масажът за бъдещи майки се извършва в седнало положение, например на стол (жената опира ръце на гърба), легнал настрани, по гръб (последната позиция не е показана в края на бременността поради възможността уголемената матка да притисне голям венозен съд - долната куха вена, рязко намаляване на притока на кръв към сърцето до загуба на съзнание - синдром на долната куха вена). Обемът на кръвта, изхвърлена от сърцето в системната циркулация и доставена до всички органи, значително намалява. Поради намаляване на кръвоснабдяването на мозъка може да настъпи загуба на съзнание. Плацентарното кръвообращение, тоест доставката на кислород и хранителни вещества до бебето, също страда.

Масажирайте с или без масло?

Използването на ароматни масла по време на масаж по време на бременност е допустимо само при липса на алергични реакции.Първоначално се препоръчва да нанесете капка ароматно масло върху вътрешната повърхност на предмишницата или лакътя и да наблюдавате реакцията в продължение на 15-20 минути.При липса на сърбеж, зачервяване и обща нормална поносимост на миризмата, добавете ароматно масло за масаж. Ароматните масла имат подчертан терапевтичен ефект: маслата от лавандула и мента предизвикват релаксация, имат успокояващ ефект, намаляват болките в гърба; маслата от жожоба, сладък бадем и пшенични зародиши имат благоприятен ефект върху кожата, помагат за избягване на стрии; лимонено масло, добавено към крема, помага да се отървете от старчески петна; маслата от лимонена трева и кипарис са добри за масаж на краката, тъй като имат благоприятен ефект върху съдовата стена, помагат за намаляване на подпухналостта, предизвикват усещане за лекота и свежест.

Моля, обърнете внимание, че много ароматни масла са забранени по време на бременност.Например, жасминовите и градинските масла имат толкова силно изразено тонизиращо действие върху матката, че при необходимост се препоръчва да се използват при раждане при масажиране на сакрума и опашната кост, за да стимулират раждането.

Снимка Източник: Shutterstock

Всяка жена иска да изглежда добре. Винаги. И периодът на бременността не е изключение. Въпреки това, по това време - прекрасно време за чакане на дете - бъдещата майка понякога се сблъсква с нови проблеми за себе си: кожата е лесна.

Основната функция на брекетите за майчинство е да поддържа корема и да помага на бебето да влезе в правилната позиция в матката..

Разговорът ще се фокусира върху грижата за тялото.Трябва веднага да се отбележи, че по време на бременност процедурите за лице и тяло, свързани с излагане на ток, ултразвук, температурен фактор (като топлина), са категорично противопоказани..

Възможно ли е бременните жени да правят масаж

Бременността е специален период, а женското тяло, носещо дете, изисква специално лечение и грижи. Промените, които се случват в него, променят не само хормоналния фон на тялото, но и притока на кръв и центровете на тежестта. Изместване на прешлените, мускулно напрежение и компресия на вътрешните органи все още Те не донесоха удоволствие на никого, тъй като бременността е колосален стрес за организма. Има определени техники, които помагат да се облекчи състоянието на бъдещата майка, да се отпусне напрегнатото тяло и да се приведе в равновесие за известно време. Един от най-безопасните и надеждни методи за лечение и стимулация е масажът Нека да разберем с вас по-подробно кой масаж влияе най-добре на здравето на бременните жени, колко често може да се извършва и каква терапия е показана за кой триместър.

Какво е различно от обичайното

Първо, ние най-често се доверяваме на непознати специалисти да извършват конвенционален терапевтичен масаж, дори без да знаем какъв вид масаж може да се направи - масажистът сам решава всичко. Усещането на ръцете на професионалист е нормална практика за терапевтична работа с мускули. За бременните жени докосването на чужди ръце може да бъдат не просто неприятни, а дори отблъскващи, което означава, че те самите трябва да се задълбочат в тънкостите на масажа или да помолят половинката си или други роднини за помощ.

На второ място, по време на процедури с бременна жена, трябва да се вземат специални предпазни мерки - избягвайте коремната област, знайте точките, които никога не трябва да се стимулират и бъдете умерени в използването на етерични масла.Друга особеност е, че масажните движения трябва да бъдат много леки и нежни., за да не създава дори лек дискомфорт, защото всичко, което майката усеща, ще усети плода.Позицията на бъдещата майка трябва да бъде максимално удобна - на четири крака, настрани или седнала.

Възможно ли е или не (по триместър)

Много жени се страхуват да не навредят на всякакъв вид манипулация, но масажът за бременни жени може и дори трябва да се прави, въпреки че много жени се съмняват дали да го направят или не. Той отпуска различни мускулни групи, особено добре направен, и облекчава напрежението от гръбначния стълб., също не можете да масажирате.

През първия триместър е по-добре изобщо да не се ходи на подобни процедури. Всяка стимулация, дори и малко неправилна, може да наруши хода на бременността и дори да я прекъсне. Има специални точки за аборт, които по някаква причина имат лош ефект върху безопасността на плода. Това са основите на палците на двете ръце, Ахилесови сухожилия на долните крайници, петите, опашната кост. Стимулирането на сакрума също е забранено. Ако нямате доверие на никой от терапевтите, избягвайте дори самомасаж през първия триместър. Разрешени са леки поглаждания на напрегнати зони и масаж с тънки струи вода под душа..

От деветата седмица отношението към масажа се променя драстично - показва се на всички бъдещи майки, които усещат напрежение или болка в долната част на гърба по време на бременност. Бъдещата майка може сама да научи техниката за релаксация, може да натовари съпруга си с тази задача. Основното е, че ръцете на терапевтичния диригент са внимателни и любящи., технологията е печеливш бизнес. Колкото по-близо до третия триместър, толкова по-често трябва да търсите помощ от специалист.

В последния триместър масажът може да има стимулиращ ефект върху плода и да провокира преждевременно раждане, поради което трябва да се завършат самомасаж и домашни процедури. Физиотерапията през този период е показана само професионално и може да се извършва както в болница, така и у дома. Домашното повикване на терапевт е по-скъпо..

Седмица и половина преди очакваната дата на раждане, естеството на масажа се променя.То става по-активно да подготвя женското тяло и самия плод за раждане и следродилно възстановяване.

Какво е полезно за бременни жени

На първо място, масажът е отговорен за релаксацията. Той затопля и разтяга мускулите, поставя наднорменото тегло на ставите и прешлените и психологически успокоява морално нестабилната жена. Основното е да се облекчи натоварването, а този вид физиотерапия върши отлична работа. По време на процедурите тя се нормализира. не само двигателния апарат, но и кръвоносната система и това се отразява добре на снабдяването с кислород на плода.

Ако правилната терапия се провежда три до четири пъти седмично, жената ще спре да страда от болка. Ще отмине, напрежението, депресията и тревожността, причинени от хормонален дисбаланс и постоянно претоварване, освен това масажът подобрява притока на кръв във всички телесни системи и стимулира мускулите тонус, а това ще спаси бъдещата майка от стрии и неестетично отпускане на перитонеума след раждането.

Поглаждащите и месещи движения подобряват лимфния поток и предотвратяват подуването на краката и ръцете.Ако масажът е противопоказан в ранните етапи на бременността, а след това с дискомфорт през втория и третия триместър, просто трябва да се направи.

Предпочитани пози

В това положение класическата поза на стомаха е невъзможна. За да масажирате горния раменен пояс и шията, жената трябва да е в седнало положение. Легнала настрани или на четири крака ще ви отвори достъп до останалата част от тялото. Трябва да се чувствате удобно за процедурите. Бременната жена може да използва възглавници, подпори, да стои и да лежи, така че тялото й да се чувства комфортно.При първите признаци на дискомфорт стойката трябва да се промени - няма един-единствен правилен метод..

Правила за масаж

Има определени показатели, които се спазват при масажиране на различни зони на тялото. Силата на натиск и триене за всяка част на тялото е различна, освен това трябва да се съсредоточите върху благосъстоянието на жената, която се масажира.

Може би най-любимата козметична процедура на бременни жени. Тъй като при нарушен лимфен поток не само крайниците, но и областта на лицето, набъбват, правилните масажиращи движения ще спомогнат за разпръскването на застоялите зони, ще облекчат дискомфорта от кожата, чувствителността на която се увеличава през този период, и подобряват тена. Масажът на лицето се извършва по масажните линии, те са известни на всички терапевти и жени, които се грижат за себе си - върху тях се прилага козметика и овлажнители. Такова терапевтично лечение на лицето може да се извърши във всеки триместър - повдига настроението и успокоява и ако се провеждат други видове терапия по време на бременност не, защо не си направите масаж на лицето, за да се отпуснете добре.

Много важна област, която трябва да се масажира много внимателно. Гръбначният стълб в никакъв случай не трябва да се докосва. По време на бременността теглото на плода засяга извивките на гръбначния стълб, има изразена лордоза (кривина напред), така че увреждането на претоварените прешлени е проста работа.

В ранните етапи на бременността бременната жена може да лежи по корем, но от четвъртия месец ще е необходимо да я масажирате в положение настрани или на четири крака. Ако докосването на ръцете й причинява дискомфорт на бременната жена, тя може да се облече в широки дрехи, които намаляват зоната на контакт. потупване, разклащане, използване на допълнителни масажни инструменти.

Най-големият стрес за жената по време на дрейф е върху долните крайници. Поради растежа на матката и плода, увеличаване на притока на кръв, застой на течности в тялото, краката са изложени на наднормено тегло. Освен това често се проявяват разширени вени - те се доближават до повърхността на кожата, увеличаване на обема и също така провокира дърпащи болки в крайниците.

Масажът на краката спасява от всички тези усложнения - облекчава и отпуска.Ако жената може сама да масажира зоната на маточната шийка дори при дълбока бременност, тогава грижата за краката на бременната жена през последния триместър пада върху съпруга си.

Особено внимание трябва да се обърне на долните крака - краката и мускулите на прасеца. За да направите глезените отново тънки, трябва да погладите и масажирате стъпалата от пръстите през супинатора до петата, като поглаждате и внимателно триете прасците, заобикаляйки ахилесовото сухожилие. Ако жената се оплаква от дискомфорт, трябва незабавно да спрете, за да не навредите. Ако разширените вени започнат да се появяват по краката, трябва да се изключи натиск от терапията и да се оставят само леки удари, които разпръскват кръвта и лимфата. Краката трябва леко да се повдигнат по време на масажа..

Най-благоговейният масаж. В ранните етапи на бременността само самата жена може да го направи. Освен подобряване на притока на кръв и предотвратяване на стрии, такава терапия е комуникация с нероденото дете и самостоятелно отпускане. Честата физиотерапия в тази област може да започне като подготовка за раждане. коремът се извършва само от обучени терапевти в болница, защото неправилната стимулация води до преждевременно раждане.

Подобна терапия е особено добра по време на раждане - ефектът върху кожата отвлича вниманието от болезнените контракции на матката, жената се чувства по-уверена в контакт с някой надежден. Коремът е погален в долната си част, разтваряйки ръцете си от слабините в страни, понякога леко търкайки с юмруци. така или иначе, масажът трябва да носи облекчение и комфорт.

Противопоказания и предпазни мерки

Като се има предвид, че тялото на бременна жена е чувствително към всякакво влияние, има случаи, при които физиотерапията е противопоказана. Като цяло те съвпадат с противопоказания за обикновените хора. Този списък включва настинки - грип, ТОРС, бронхит. Гнойни и възпалителни процеси могат да се разпространят. по-нататък по кръвния поток, ако физически им влияе.

При заболявания на сърдечно-съдовата система и храносмилателните органи също е по-добре да се въздържате от масаж, това само ще донесе дискомфорт.Много хора се чудят дали е възможно да се масажира гърба, ако бременна жена има усложнения с прешлените.Отговорът е, че при наранявания е по-добре да се въздържате от масаж. Силната болка и токсикозата също пречат на лечебния ефект на терапията. Освен това никоя жена няма да толерира чуждото стимулиращо докосване, ако е болна, хормоналните промени влияят.

Що се отнася до предпазните мерки, всякакви дразнещи действия, които могат да нарушат плода, са забранени при терапевтичен масаж за бременни жени, като потупване, разклащане, рязко триене и месене, натискане с голяма сила, използване на допълнителни масажни инструменти.

Трябва да забравите за вибрациите - антицелулитни колани, вибриращи килими, всякакви електростимулатори, легла и дъски Nuga Best са забранени за бременни жени: те ще навредят не само на жената, но и на плода. Не се препоръчва хидромасаж, особено горещ. Ако терапевтът все пак препоръчва да се отпуснете с помощта на воден масаж температурата на водата не трябва да бъде по-висока от +38 ° С. Масажът е чудесен начин да се отпуснете за бременна жена. Той облекчава болката от гръбначния стълб и мускулите, разтегнати от растящия плод, подобрява настроението и помага да се отпуснете. Това е добра възможност да се доближите до половинката си, да му позволите да преразгледа променящото се тяло на половинката си, да разгледа по-отблизо живот и почувствайте какво е готова жена му за него.

Не е нужно да се страхувате от физиотерапия, трябва да го направите задължителна процедура, която дава комфорт на претовареното тяло. Не забравяйте правилните техники за масаж, противопоказанията и времето - познавайки ги, можете да се възползвате само от масажа или да го дадете на любим човек.