Такива дизайни съществуват в различни форми - и много от тях могат много лесно да бъдат направени у дома..

Днес манежите се предлагат в голям брой всякакви модели, които се различават по материала на производство. В тази статия ще видим как да направим класическа манежа от естествено дърво. Този материал е печеливш вариант поради своята здравина, екологичност и привлекателен външен вид. Арената може да бъде направена в квадратна, правоъгълна, шестоъгълна конфигурация. За сглобяване на стените на кутията се използват кръгли пръти, които са свързани в горната и долната част с помощта на решетки - детето се държи за тях, когато се опитва да стане и ходи по стената.

Как да сглобите класическа детска кошара

След измерване на размера на помещението, в което е трябвало да бъде поставена арената, се изчисляват нейните параметри: 174x154 cm (в случай на бар 40x40).
След измерване на главата на бебето, разстоянието между пръчките беше 100 мм.

Височината на арената е избрана 50 cm.

Използвани са следните материали:
• пръчка 40х40х250 см (не са намерени по-къси пръти) - 8 бр.;
• резници за моп, диаметър 25 мм (около 120 см) - 32 бр.

Материалът е избран възможно най-равномерен, без възли и пукнатини.

На първо място, ние купуваме резници от „една партида“ и измерваме диаметъра им, тъй като те могат да бъдат направени с диаметър не 25, а някои други - около 23,5–25. Това може да зависи от производствените параметри. В някои случаи някои производители произвеждат продукти, използвайки влажна дървесина, което кара крайния продукт да изсъхне и да започне да "води".

След това вземаме предвид получения диаметър и купуваме тренировка с необходимия размер.

Използваме следните средства за защита:
• очила - задължителни;
• респиратор - по възможност;
• слушалки - ако желаете.

Списък на използваните инструменти:
• молив;
• рулетка;
• ъглова линийка;
• скоба - за предпочитане 2 бр.;
• ножовка;
• пробивна машина;
• бормашина за дърво, диаметър 25 мм;
• мелница, голяма и средна кожа;
• шкурка със среден и фин размер на зърната;
• фреза с радиус фреза;
• дърворез - по избор, но полезен;
• ножовка - този модел е с високо качество, но струва до хиляда (снимка).

Процес на изработка на манекен

Първо правим маркирането, определяме метода на сглобяване, обикаляме възлите и избираме най-гладките секции.

Вземаме свредло 25 и свредло и ножовка, започваме пробиване и рязане. Пробиваме, естествено, перпендикулярно.

Пробити 120 отвора с дълбочина 20 мм, 12 крайни отвора - през, 4 екстремни отвора - с дълбочина 10 мм (около тези отвори - по-долу).

На следващия ден продължих да работя с помощта на мелница.

На първо място, грубата кожа е използвана за отстраняване на основните нередности. В този случай не прекалявайте - по този начин можете да промените геометрията на гредата и да запълните страната. Също така направи радиус.

Използва се шлифовъчна машина (средна шкурка) и средна шкурка.

След това ходеше с фина шкурка и скри решетките в къщата, за да не се подуят на открито от влага.

След това резниците бяха изрязани. Оказаха се 60 пръчки от 46 см и 4 пръчки от 49 см. По-лесно беше да ги одра, но броят...

След това продължи да полира всичко заедно.

Ако някой не е запознат с тази операция, има два начина, по които тя се използва за полиране:
1) парче подобно дърво, което трябва да се търка върху обработвания материал;
2) парче груб плат, задната част на кожата.

В нашия случай използвахме втория вариант.

След това, с помощта на прахосмукачка, всички дупки се почистват преди сглобяването.

Сега имаме следния резултат от работата!

С помощта на ъглови пръчки стените са закрепени и е удобно, когато трябва да разглобите.

Направи си сам арена от дърво

Всеки родител ще оцени такова изобретение като детска кошара. Когато детето започне да се движи, е изключително трудно да го следите и понякога е почти невъзможно за заетите родители. Не всеки има пари за бавачка. В този случай манекенът ще помогне, материалите за които ще бъдат доста евтини..

Материали и инструменти:
1. Дърво и мрежа се считат за рамка. От тях дървото е много за предпочитане, тъй като е екологично, надеждно и трайно. Баровете се избират от твърда дървесина с формат 15x50x1000 мм в размер на 12 броя. Важен съвет - преди да започнете да правите манежа, важно е да се уверите, че дървото е добре изсушено, в противен случай може да започне да пълзи по-късно.
2. Кръгли пръти за създаване на решетка с диаметър 10 мм в размер на 36 броя.
3. Гайки и болтове с диаметър 5 мм.
4. Шмиргел за дограма от два вида - нулев и стандартен.
5. Самонарезни винтове.
6. Висококачествено PVA лепило.
7. Нетоксична боя или лак.
8. Електрически мозайката.
9. Ножовка.
10. Свредло и свредла с диаметър 5 mm и 10 mm.
11. Четка за рисуване.

Работна поръчка:
Арената може да бъде с различни форми - правоъгълна, квадратна, шестоъгълна. Последният тип е за предпочитане, тъй като, ако е необходимо, той може да бъде сгънат под формата на акордеон и да бъде готов за транспортиране. На първо място, нарязаните измервателни пръти трябва да бъдат шлифовани до такова състояние, че в бъдеще да не се налага да се справяте с трески в пръстите си. Едва след това можете да започнете да сглобявате секциите. За да направите това, като използвате маркировката, трябва да посочите местоположението на фиксиращите стелажи и цилиндричните остъкляващи перли. Важно е горните марки да се подредят с долните. По краищата на горните и долните напречни греди за болтове се пробиват проходни отвори. Под решетките на решетката се създават гнезда с половината дебелина на бара, т.е. 7 мм. Разстоянието между решетките не трябва да надвишава 10 см - тази празнина е достатъчна, за да не се забие ръката или кракът на бебето, но в същото време да не може да забие главата си. За да направите дълбочината на гнездото правилна, можете да използвате трик - прикрепете релса успоредно на свредлото към свредлото, което ще бъде с 7 мм по-късо. В момента, в който свредлото достигне желаната дълбочина, релсата опира до пръта.

Едновременно с всички тези процедури стените на глухи дупки са покрити с лепило. Краищата на бариерните пръти се вкарват първо в гнездата на долната бара, след това в гнездата на горната бара. По подобен начин се събират пет следващи секции и след това се излагат на сушене..

Докато секциите изсъхват, фиксиращите стълбове са сглобени. Не можете без тях, тъй като конструкцията трябва да се държи здраво в изправено положение, но в същото време лесно и бързо се сгъва.

За да се осигури безопасността и хигиената на покритието, то трябва да е на водна основа - такива лакове не е трудно да се получат. В този случай, дори ако звярът започне да вкусва покритието, това няма да бъде вредно..

Няколко деца с играчки могат лесно да се поберат в такава дървена детска кошара. Отнема малко време за събиране на този продукт, но резултатът надминава всички очаквания.

Манипулации за деца: сортове, снимки, как да го направите сами

Детска кошара за дете е удобство и в същото време улеснява живота на родителите. Те могат спокойно да се занимават с бизнеса си, докато детето е запалено по любимите си играчки. В същото време той ще научи света около себе си, без да напуска защитената детска територия..

Днес има много различни модели в продажба. По правило продуктите са удобни и безопасни, а рискът от нараняване в тях е практически сведен до минимум. Почти всички от тях имат добра видимост, така че бебето винаги е под наблюдение. Острите ъгли са защитени със специални наслагвания. Осигурени са и много други функции. Освен това, ако желаете, детска площадка за игри може да бъде направена със собствените си ръце..

Разновидности на арени

Всеки родител може да избере най-добрия вариант за цена и качество. Основното е, че материалът и дизайнът са безопасни за бебето. Разновидности на продуктите:

 • Модерно легло;
 • Пластмасов;
 • Дървени;
 • Надуваеми;
 • С мрежа.

Преди да изберете детска кошара, по-долу са представени снимки на различни модели, трябва да решите с каква цел се купува. Дървените сортове по-често се използват като стационарен вариант в една стая. Ако имате нужда от сгъваема конструкция за пътувания до страната или някъде другаде, тогава сглобяемите пластмасови модели, надуваеми или комбинирани легла за кошара ще бъдат добро решение.

Те са различни по форма и размер. Четириъгълните опции са в постоянно търсене. Но многоъгълните разновидности не са по-малко търсени, те перфектно ще се поберат в голяма стая. Ако въпросът за спестяването на място е от значение, тогава можете да изберете ъглов модел.

Манеж с мрежа

Основата му е алуминиева рамка, върху която е опъната мрежа. Дъното обикновено е мушама, но има модели с матраци. Такива продукти са маневрени и леки, те са правоъгълни, с овална форма. А триъгълните дизайни спестяват място и ги поставят добре в малки стаи. Освен това в ъгловата арена детето ще има повече детско пространство за игра..

Поради ниското си тегло и компактност, той е лесен за носене в апартамента. Сгъва се като книга и се побира в багажното отделение на автомобил, без да заема много място. Някои модели имат регулируема височина на дъното. Мрежестите стени са меки, удобни и предпазват бебето от нараняване при падане. Струва си да се обърне внимание на неговата сила и размера на клетките. Ако те са твърде малки, това може да повлияе негативно на зрението на детето. Има опасност бутон от дрехи или пръст на дете да се забие в тях. Мрежестите манежи са доста лесни за почистване и достъпни.

Дърво или пластмаса

Много педиатри съветват да се купуват изделия от дърво, защото това е екологичен материал. Освен това те са надеждни и стабилни. Но моделите имат прилично тегло и не са толкова мобилни, колкото пластмасовите. И е по-трудно да ги измиете, защото ще трябва да избършете всяка напречна греда. Но основният им недостатък е високият риск детето да се нарани при падане. В крайна сметка стените са направени от дървени летви.

Пластмасовата конструкция се състои от отделни части, свързани със специални резета. Комплектът включва:

 1. Странични стени;
 2. Врата;
 3. Меко дъно от мушама.

Детските пластмасови манежи са мобилни, леки и лесни за почистване. Просто трябва да ги измиете с вода и препарат. Поради факта, че продуктът е разглобен, можете да го вземете със себе си на посещение, в селската къща или да организирате ограда в двора.

Много модели са оборудвани с допълнителни функции: музикален блок и играчки. При избора на пластмасова версия си струва да се има предвид, че твърде ярките цветове могат да уморят бебето, ако е вътре за дълго време. Също така е необходимо да се обърне внимание на неговата стабилност, защото детето може да завърти манежа и да удря. Недостатъкът на такива продукти е краткият им експлоатационен живот..

Две в едно

Тези дизайни са удобни с това, че съчетават обикновено легло и детска кошара. Обикновено са изработени от трайни и екологични материали, които лесно се мият. Рамката на такива легла за маневри е направена от алуминиеви рамки, стените са от мека материя, която се подлага на антибактериална обработка. Той има мрежести вложки. Това позволява на родителите да наблюдават бебето и осигурява добра вентилация. Леглото е оборудвано и с колела. Има модели, които могат да бъдат превърнати в игрална зала.

Броните трябва да се избират с мека тапицерия; също така е важно да има ключалка срещу спонтанно сгъване. Продуктът е доста лесен за носене из къщата, можете да го изнесете навън или на пътуване. Има легла за кошари, които се използват като столчета за хранене на бебе..

Дъното на детско легло обикновено е на две нива. Висока позиция за бебета, които не могат да станат и ниска позиция за по-голямо дете. Дизайнът има джобове, където можете да поставите играчки, памперси и други неща. Такива модели често са оборудвани с допълнения:

 • Бебешка пеленачка;
 • Специални арки с ярки играчки за бебета;
 • Мрежата против комари ще предпази бебето от насекоми на улицата;
 • Вградена музика;
 • Бебешка люлееща функция;
 • Чанта за носене;
 • Слънчеви сенки.

Когато избират конкретен модел, родителите трябва да знаят точно на какви натоварвания може да издържи. Факт е, че ако се надвиши максималната стойност, продуктът може да е опасен за детето. В повечето случаи тези легла са предназначени за деца под 5-годишна възраст..

Тази опция ще бъде удобна за бебето, защото дори докато пътувате, част от познатата среда винаги ще бъде с него. Това ще му помогне да се чувства в безопасност. Счита се, че продуктите имат доста висока цена, която варира в зависимост от различните функции. Но винаги можете да изберете модел с ограничена функционалност. От друга страна, леглото за детска стая печели по цена в сравнение с закупуването на тези артикули поотделно. И има по-компактен размер в сравнение с обикновеното креватче.

Екран

Такива маневри са залепени пластмасови или алуминиеви панели без дъно, те се състоят от секции и врата. Поставя се на пода, за да предотврати достъпа на детето до нежелани места. Обикновено елементите са направени от прозрачен и лек материал. Това ще даде на детето добър поглед и в същото време то ще бъде защитено и под наблюдението на майката..

Детските огради са предназначени главно за малки деца, които започват да пълзят, по-голямо дете може просто да го обърне.

Надуваеми модели

Те приличат на детски басейн само с високи страни. Произведено от каучук или хранителна пластмаса. Страничните стени обикновено са прозрачни. Това е по-скоро сезонен вариант, удобно е да го вземете в страната или на морето. Издутата арена не заема много място и дори се побира в чанта.

Дизайнът ще предпази бебето от натъртвания при падане. Но за деца, които вече се учат да ходят, може да бъде неудобно, защото дъното в него е меко. Обикновено продуктите се правят в цветни, ярки цветове и имат голямо разнообразие от форми. Те са допълнително оборудвани с образователни игри.

За съжаление тези арени често са краткотрайни. Те лесно се повреждат от остри предмети и се пукат по шевовете с течение на времето..

Ние го правим сами

Ако младите родители нямат възможност да закупят продукт, тогава е напълно възможно да направят арена със собствените си ръце. Най-простото нещо е да се вземе за основа дизайнът на екрана за игра.

Може да се направи от дърво. Ако е възможно, по-добре е да изберете твърди видове: клен, трепетлика или елша. Те са лесни за обработка и имат красив естествен цвят, който няма да дразни очите..

От какво имаш нужда:

 1. Основен блок с диаметър около 30 mm;
 2. За решетка около 10 мм;
 3. Гайки и болтове;
 4. Колела и пирони;
 5. Боя или лак за покритие.

Можете да направите правоъгълна детска кошара или да дадете на бебето си повече пространство и да се съсредоточите върху шестоъгълната форма. Оптималната височина на една секция е повече от 80 cm.

Първо, баровете се обработват с шкурка, за да се премахнат всички грапавини, след което можете да започнете да маркирате всяка секция, тя се нанася върху долната лента. По-добре е да не правите разстоянието между пръчките много голямо, за да не се забие детето в него..

След това хоризонталните и вертикалните пръти се закрепват с пирони. Оказва се решетъчен панел, те трябва да бъдат направени толкова, колкото е предвидено в дизайна на манежа. За свързване на елементите се използват 15 см решетки и вертикален прът.

На ръба на всяка секция се правят дупки отгоре, отдолу и в крепежните елементи. След това остава да ги закрепите с болтове и гайки. Всъщност продуктът е готов. Можете също така да прикрепите колела към него отдолу, така че ще бъде по-лесно да го преместите. Не забравяйте, че те трябва да бъдат фиксирани, така че детето да не може да движи самото манежа.

По-добре е да изберете лак или боя на водна основа. Основното е, че покритието е хигиенично, водоустойчиво и безопасно за здравето..

Вместо релси за участъка, мрежа за манежа също е напълно подходяща. За да направите такъв сорт със собствените си ръце, ще ви трябва мрежа и тръба от плексиглас..

Важно е в мрежата да няма метални или линейни вложки. Най-добре е да изберете среден размер на клетката от 20-30 мм. По-малките ще пречат на визуалния изглед на бебето. Тънък конец може да отреже кожата на вашето бебе.

Елементи с необходимата дължина се изрязват от тръбата с ножовка. След това правят мрежест шаблон, оставяйки поле за резбоване на тръбите. Те се поставят в зашити странични части и се закрепват. Материалът трябва да е опънат. Всички фуги могат да бъдат увити в пяна и да бъдат тапицирани с лесна за почистване кърпа.

Подът на манежа може да бъде направен от дърво, ПДЧ. За рамката са приложими и пластмасови тръби. Необходимо е да изберете свързващи части за тях и да смажете конструкцията с лепило за здравина.

Няколко съвета

За да закупите детска кошара, без да плащате прекалено много, трябва да решите кои добавки и функции са важни в нея и без кои можете да се справите. Някои от основните подробности са:

 • Дръжки отстрани, за да може бебето да ги грабне;
 • Регулиране на височината отдолу;
 • Заключващи колела за движение.

Когато купувате детска кошара, струва си да вземете предвид теглото на продукта, надеждността на стойките, стабилността на дъното. Важно е тя да не се люлее и да е фиксирана на пода..

Цветът на детския модел също има значение, по-добре е да изберете цветове, които ще имат благоприятен ефект върху емоционалното състояние на бебето.

Отначало е нежелателно да оставяте детето за дълго време на арената. Оставете го да свиква постепенно. Добре е да сложите одеяло на дъното и да сложите любимите си детски играчки, за да създадете позната атмосфера.

Детската кошара е не само удобна за родителите, тя формира личната среда на детето за детето. Тук той може да се научи да става, да играе и да прекарва времето си безопасно, най-важното е да избере оптималния модел за бебето.

Играчка „Направи си сам“: важна мисия, която може да бъде изпълнена за родителите

Раждането на дългоочаквано дете е чудо, но заедно с него родителите имат и много притеснения. През първите месеци от живота на бебето, когато то е принудено да лежи в кошара, ежедневието е относително спокойно и почти безгрижно, но всичко се променя драстично, когато нов човек започне да проявява опасна дейност - става на крака или на четири крака. Любопитството магнетично го привлича да изследва и развива нови територии, а родителите му имат ново главоболие. За да ограничат движението на един растящ натуралист, но за да му създадат идеални условия за интересно забавление, много майки и бащи решават да построят детска кошара със собствените си ръце. Тази идея е доста разумна, тъй като е трудно да се намерят неизпълними етапи в тази работа. Има много примери за подражание.

Манеж: да бъде или да не бъде?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Някои деца могат да играят спокойно часове наред без огради, без да изискват внимание от възрастни. Други, напротив, предпочитат да останат в родителските ръце. В последния случай е по-добре да започнете да обучавате детето на арената възможно най-рано, така че трябва да помислите дали да не го купите или да го направите веднага след раждането на бъдещия авантюрист.

Друго предимство на ограничителния дизайн е възможността да го премествате из къщата, тъй като закупените модели често имат колела и когато работите самостоятелно, не е трудно да оборудвате детска кошара с тях. В този случай неспокойното дете винаги ще бъде под родителски контрол, но изобщо няма да навреди да извършвате многобройни домакински задължения..

Необходимо е да придобиете или създадете арена със собствените си ръце, когато детето се е научило самостоятелно да се обръща настрани или на стомаха, да държи главата си. Това са първите сигнали, че е по-добре да не го оставяте сам нито минута. Обикновено строителството става необходимо, когато бебето е на възраст от три до четири месеца..

Те учат детето на принудителен „затвор“ постепенно: само в този случай то няма да се чувства като затворник. Отначало е по-добре да поставите бебето на арената за кратко. Докато се усвоява, се препоръчва да бъдете почти постоянно. Тогава времето се увеличава и отсъствията се удължават. Привикването обаче отнема време, поради което родителите имат нужда от ангелско търпение..

Манежи и техните разновидности

В момента има много различни модели в продажба. Всички те са удобни и абсолютно безопасни, гарантират добра гледка, така че рискът от нараняване на детето е сведен до минимум, а вие можете да наблюдавате любопитното създание от всяко място в стаята. Не всички родители обаче са готови да платят твърде много пари за продукт, който са напълно способни да създадат сами..

За да определите коя арена със собствените си ръце е по-добре да проектирате в конкретна ситуация, първо трябва да се запознаете с материалите, използвани за тяхното производство, със сортовете на тези продукти. Те се различават по вида на оградата, предназначението, конфигурацията. Има такива форми на „ограничители“ за бебета: квадратни, кръгли, многоъгълни и правоъгълни. По дизайн те се разделят на:

 1. Временни структури. Такива маневри приличат на преносими екрани, каквито те всъщност са. Плюс модели - лесно придвижване из къщата.
 2. Игри. Те са предназначени да подобрят ориентацията на детето в пространството, за развитието на мускулно-скелетните функции. Тези продукти обикновено са доста големи, поради което са избрани като стационарни огради..
 3. Надуваеми. Тези арени са направени от два материала едновременно: пластмаса и гума. Този тип се купува, ако родителите често ходят на село или просто отиват сред природата..
 4. Детски кошари. Това е най-малката конструкция, но детето може да играе и да спи в нея. Регулируемите по височина страни позволяват използването им за по-големи деца.

Последният вариант е най-нежелан, тъй като бебето се нуждае от повече пространство за развитие. Типът ограда е последният фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на модел за неспокойно творение. Има само два вида арени - решетъчни и мрежести. В първата дървените пръти играят ролята на ограда. На второ място, по целия периметър на рамковата конструкция се изтегля специална мрежа, която предпазва детето от падане, омекотява го.

Най-популярният (и препоръчителен) материал остава екологично чист дървен материал, който при висококачествена обработка ще бъде абсолютно безопасен..

Изисквания към продукта

Дори едно малко дете е в състояние да поднесе големи изненади, следователно за такива ограничения на свободата има задължителни критерии, които изискват внимание: както при закупуване на готова арена, така и когато я правите със собствената си ръка.

 1. Максималната стабилност е основният фактор за гарантиране на безопасността. Ако моделът не може да стои сигурно, тогава обръщането му няма да е трудно за бебето..
 2. Качествени материали. Децата, като малки животни, обичат да опитат всичко със зъби, така че всички компоненти на конструкцията трябва да бъдат абсолютно безопасни.
 3. Неутралните цветове са задължителни. Ярките огради ще създадат допълнителна тежест за зрението и това е просто опасно в нежна възраст..

Идеалното разстояние между дървените решетки на арената е 50-70 мм. В този случай няма да се страхувате от основната извънредна ситуация - привличане с залепнала глава между тях.

Има и няколко изисквания за арени с мрежеста ограда. Вложките, направени от въдица или метал, са забранени, тъй като детето може да се реже по тези части. Оптималният размер на окото е 25-30 мм. По-малки или по-големи стойности представляват риск: в първия случай копчетата на дрехите могат да се заплитат в тях или да се забият пръсти, във втория тази опасност вече заплашва ръцете или краката.

Коя манежа е по-добра?

Продуктите са различни, но основната разлика между дизайните е материалът, от който са направени стените. Кои са най-добрите детски кошари за домашни любимци? Има две прости опции.

Стелажни конструкции

Тези арени са изобретени доста отдавна, те са и най-солидните, надеждни конструкции. Изработени са от екологично чист материал - дърво. За да избегнете дори и най-малкия риск за растящия авантюрист, най-добре е предварително да попитате кой лак или боя се счита за най-безопасен за бебета..

Самите дървени пръти са второто предимство на такива продукти. Често намиращи се рейки - помощници, те дават възможност на детето да се развива физически. Пръчките могат да се хващат за изправяне или да се използват за набирания и да виси като на хоризонтална лента. Друг плюс на дървените летви е лесната грижа за продукта: достатъчно е да го избършете с леко влажна кърпа.

Мрежести манежи

Това са модерни модели, предимството им пред дървените огради е по-ниската цена. Тези дизайни имат както плюсове, така и минуси. Основното им предимство е компактността, което означава мобилност. Този продукт е лесен за сглобяване и за пътуване, в страната, на посещение. Ъгловите модели заемат минимум място, така че са идеални за малки апартаменти.

В такава „затвореност“ детето не се чувства изолирано, тъй като препятствието не се възприема като такова. Недостатъкът на мрежестите арени е липсата на надеждна опора, която е необходима, ако малък човек се опита да стане. Сега обаче много производители доставят своите манежи с пластмасови пръстени, които неутрализират този недостатък..

Направи си сам класическа арена

Преди да започнете да го създавате, трябва да определите размерите на бъдещия модел. Твърде малката структура ще прилича повече на клетка, няма да позволи на бебето да се развива правилно.

Какво се изисква?

Тъй като в този случай се използва дърво, ще са необходими определен набор от инструменти и материали. Обикновено включва:

 • дърво - дървен материал (30х30 мм) и пръти (диаметър - 5-10 мм);
 • грунд, лак (и двата материала - с водна основа);
 • лепило за дърво (PVA);
 • шкурка (нулева и стандартна);
 • метални панти, ъгли;
 • дявол или кука;
 • молив, рулетка, четка за боя;
 • бормашина, ножовка за дърво (прободен трион);
 • ренде (за заобляне на ъгли).

Размерът зависи от способността на къщата или апартамента да побере средна или голяма конструкция. Оптималната височина на оградата е 700-1000 мм, разстоянието между решетките е 70 мм. За да направите арената възможно най-стабилна със собствените си ръце, препоръчително е да изберете тежко дърво - бреза, клен, елша.

производство

След като изберете оптималния размер, преминете към действия:

 1. Първо от лентата се изрязват 8 заготовки: 4 от тях ще бъдат основата на арената, 4 - горните ръбове. За да ги свържат, се изрязват четири ъглови стълба.
 2. На хоризонтални елементи се пробиват отвори за решетките на решетката. Тяхната стъпка зависи от диаметъра на тези части, дълбочината е ½ дебелината на дървения материал.
 3. Всички детайли са внимателно шлифовани с шкурка. Гладкостта на повърхността трябва да се проверява на ръка. На същия етап, ако има желание, ъглите на дървения материал се закръгляват.
 4. Подготвените елементи се покриват с грунд, за предпочитане на два слоя. След като изсъхне, дупките и ръбовете на прътите се покриват с лепило, след което частите се вкарват в оградата.
 5. Четири готови елемента са свързани към стелажите с помощта на ъгли и самонарезни винтове. Стените са прикрепени по двойки една към друга с панти. От друга страна, монтирайте резе или кука.

Има и друг вариант - свързване на ъглите не с решетки, а със същите пръти. В този случай се правят разфасовки по краищата на хоризонталните заготовки за свързване на „трънния жлеб“, а след това през средата се пробиват проходни отвори. Височината на такива ъглови пръти трябва да бъде същата като тази на завършената конструкция. Този метод е добър, защото не са необходими самонарезни винтове или други крепежни елементи за сглобяване на стените..

Шестоъгълна сгъваема детска кошара

Създаването на такава конструкция ще отнеме повече време, но оградата може да бъде сглобена с акордеон и след това транспортирана до всяко място. Тъй като тази арена е почти универсална, тя може да бъде направена "за растеж", така че оптималната височина ще бъде 1000 мм.

Какво трябва да работиш?

Инструментите за обработка на дървени части ще се нуждаят от абсолютно еднакви; винтове и болтове с гайки (диаметър - 5 mm) трябва да бъдат подготвени от крепежни елементи. За да направите подобрен дизайн, ще трябва да се запасите с:

 • бар, изработен от трайно дърво: ще са необходими 12 заготовки с размери 15x50x1000 mm;
 • кръгли пръти: необходими са 36 броя, диаметърът им е 10 мм.

Родителите сами избират размера на арената, тъй като размерите зависят само от площта на стаята. Продуктът се състои от шест стени, които са закрепени с болтове към вертикалните стойки.

Сглобяване на конструкцията

В този случай „направи си сам“ е операция, която ще изисква повече усилия. Първата стъпка е да сглобите шестте стени. Отсечените еднометрови заготовки първо се шлифоват до идеално състояние, а ъглите се закръгляват. След това започват да сглобяват елементите:

 1. На напречните греди се правят маркировки за стелажи и вертикални пръти. Внимателно се уверете, че тези места в горната и долната заготовки съвпадат перфектно. На двата ръба на долния и горния пръти за болтове се пробиват проходни отвори.
 2. След това се подготвят гнездата за решетъчните пръти, оптималната дълбочина е 7 мм. Тяхната стъпка трябва да бъде най-малко 50 mm, но не повече от 100 mm. За да се ускори работата, към свредлото е прикрепена релса, която е с 7 мм по-къса.
 3. Дупките са покрити с лепило. Първо пръчките се вкарват в долните заготовки, след това в горните греди. Останалите раздели се подготвят по същия начин. Оставете ги на мира, за да изсъхнат лепилото.
 4. Те правят стелажи, които не само отговарят за надеждността на конструкцията, но също така дават възможност да я сгънете. Тези елементи се състоят от две къси пръти, които са свързани с вертикална лента.
 5. Във всяка къса част се правят 3 отвора: чифт проходни отвори за болтове и един сляп отвор за закрепването им. За да се осигури максимална надеждност на манежа, освен лепило, се използват и самонарезни винтове за фиксиране..

Всички елементи на арената са свързани: чрез подравняване на отворите на напречните пръти и малки пръти, в тях се вкарват болтове, върху които се завинтват гайките докрай. Дървените повърхности се грундират, покриват се с лак на водна основа.

Ограда от мрежа

Не всеки може да бъде доволен от твърда дървена конструкция, тъй като съществува риск бебето да я изостави напълно. Мрежестата арена „направи си сам“ е метод, който при такива възможни ситуации дава шанс за бързо демонтиране и лесно премахване от къщата. Освен това е много по-лесно да премествате почти безтегловни предмети от стая в стая..

Комплект за творчество

За да направите продукт, ще ви е необходима мрежа от меки, спокойни цветове - бежово, кремаво, светло розово или същото синьо, бледо зелено. Прекалено тънкият продукт няма да работи: диаметърът на синтетичната нишка трябва да е среден, за да не се изреже случайно бебето. Издърпайте го между парчета тръби от плексиглас. Също така ще трябва да работите:

 • ножовка за метал (прободен трион);
 • шевна машина;
 • аксесоари за шиене - тебешир, конец, ножици;
 • рулетка.

Всякакви размери на домашна ограда могат да бъдат избрани. Всичко зависи от района, от желанието (или отказа от него) да преместите манежа от стая в стая.

Изработване на манеж

Работата се състои от няколко различни етапа.

 1. Първо, те са ангажирани в рамката. Елементите първо се маркират, след това се изрязват с ножовка за метал или с прободен трион.
 2. Направете модели. Ако арената е квадратна, тогава едно парче е достатъчно от всички страни. В противен случай (правоъгълна) кутия, две.
 3. Изрежете мрежата. От всяка страна, моделите оставят място за надбавка за шевове и шнурове, те ще вкарат тръбите на рамката.
 4. Върху изрязаните елементи се оформят тегличи, те се зашиват, след което вътрешните тръбни секции са резбовани. Мрежата се дърпа здраво.
 5. След получаване на четирите стени в синтетичния материал се изрязват малки отвори за свързване на елементите.

Последният етап е сглобяването на стените в една структура. Недостатъкът на тази арена е нейното леко тегло. Тази структура може лесно да се обърне. За да се осигури максималната му стабилност, се препоръчва да се правят изходи на долните тръби в ъглите. Оптималното разстояние е 200 мм. Други гениални съвети - фиксиране на конструкцията към батерия или стена.

Ограда от две кошари

Тъй като не всички опции обещават бързо да получат такъв необходим дизайн, има друг начин да създадете арена със собствените си ръце, но да не харчите някои неприлични суми за прост продукт. В този случай родителите ще трябва да закупят две евтини ясли и същия брой подходящи за тях матраци..

Ще ви трябват и 6 скоби, за да ги закрепите здраво. Работата не обещава никакви трудности и спестяванията ще бъдат значителни (около 8-9 хиляди). Инструкцията е изключително проста: двете легла, лишени от едната странична стена, са свързани заедно, след което за по-голяма надеждност са фиксирани със скоби.

Арена „направи си сам“ за дете е работа, която не е много трудна. Затова удобният домашен дизайн е чудесен начин да спестите пари за много други неща, от които се нуждае малко дете. Най-важното нещо за осигуряване на даден продукт е безопасността. Ако трябва само да направите избор, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на класическото дърво. В този случай се осигурява надеждност. Всички повърхности на такъв "туристически агент" трябва да бъдат направени "без проблеми".

В това видео можете да се запознаете с един от примерите за „творчество на арената“:

Играчка за дете „направи си сам“

Децата винаги са любопитни, така работи природата. Любопитството им помага да опознаят света около тях, бързо да се научат как да взаимодействат с него. Тя също е родителско главоболие.

Всъщност, преди раждането на дете, дори беше трудно да си представим колко опасен може да бъде вашият собствен дом: остри ъгли, крехки предмети, домакински химикали, инструменти - това не е пълен списък. И така, че мама да има възможността да се разсейва от трохите поне за известно време, е необходимо временно да ограничи свободата му на движение около къщата.

Изборът на материали и инструменти за създаване на детска кошара за дете

Здравите и надеждни дървени конструкции са най-често срещаният вариант. Такава детска площадка със собствените си ръце за дете няма да се обърне, защото има солидно тегло. Неговото създаване не изисква специални финансови инвестиции или дърводелски умения. От инструментите, от които ще се нуждаете:

 • Рулетка и молив;
 • Ножовка;
 • Пробийте с бормашина с подходящ диаметър;
 • Самонарезни винтове.

Още по-лесно е с материали: кръгли пръти с диаметър от 1 до 2,5 см и решетка с дебелина съответно от 3 до 5 см. Препоръчително е да изберете гъста и тежка дървесина - наднорменото тегло на конструкцията не вреди, но добавя стабилност.

Мрежестата арена е лишена от основния недостатък на дървения аналог - твърдостта. В него детето няма да бъде ударено или разстроено от болезнено падане. Но има няколко изисквания за мрежата:

 • Без усукани влакна и вложки от въдица или метал - има риск да се порежете;
 • Клетки с размери 2,5 -3 см (по-големи - може да се забие вкарана дръжка или крак; по-малки - пръстите или копчетата на дрехите се объркват).

За монтажа на такава конструкция ще ви трябват и пластмасови тръби, фитинги и фреза за тръби..

Определяне на размерите на продукта

В много отношения детската площадка, отредена за детски игри, зависи от стаята. При тесни условия за предпочитане са модели с триъгълна арена, които се намират в ъгъла на стаята. Ако апартаментът е просторен, тогава можете да изберете класически правоъгълни и квадратни форми или не съвсем стандартни шестоъгълни - всичко зависи от желанията и възможностите..

Препоръчителната височина на детските площадки е от 70 до 100 см. Първият вариант е по-удобен за родителите, тъй като ще бъде по-лесно да извадите бебето от детската площадка. Второто е по-дълго играещо - такова препятствие детето няма да може да преодолее скоро.

След като сте решили формата и размера на бъдещата манежа със собствените си ръце, можете да започнете да изчислявате необходимите материали. За дървена конструкция всичко е просто. Двата периметра на арената са общата дължина на бара. Ако искате да направите подсилена конструкция, тогава можете да добавите още 4 височини - за ъглови стълбове.

Препоръчителната междина между прътите варира от 5 до 7 см. Броят им, съответно, е равен на периметъра (в см), разделен на разстоянието между решетъчните елементи. Полученото число се закръглява до най-близкото цяло число и към него се добавят няколко пръчки "в резерв".

Мрежестата арена е малко по-сложна. Периметърът на конструкцията показва текущите метри на мрежата. За да изчислите дължината на тръбата, имате нужда и от височината.

Също така е важно да се вземе предвид броят на вертикалните стойки. Ъгъл - предпоставка. Ако страната на манежа е равна или по-голяма от 1,5 метра, ще е необходима една допълнителна стойка.

Крайната формула е два периметра + височина на арената, умножена по броя на стелажите. Фитингите се изчисляват малко по-лесно: брой ъгли * 2 = общ брой ъгли и брой стълбове * 2 = брой прави тройници.

Поетапно сглобяване на конструкцията

Направата на арена от мрежести и пластмасови тръби е лесна. Достатъчно е просто да изрежете конструктивните елементи с необходимата дължина, да ги свържете с помощта на фитинги и да издърпате мрежата върху получената рамка.

С дървената версия всичко е малко по-сложно:

 1. Извършва се рязане и маркиране на дървения материал.
 2. По дупките по хоризонталните линии се пробиват дупки за пръти до половината от дебелината на дървото.
 3. По краищата на заготовките се правят разфасовки на половин дърво - това са фугите.
 4. Ако е необходимо, пръчките се съкращават до необходимата дължина.
 5. Всички заготовки се шлайфат и след това се полират. Ъглите на дървения материал на този етап могат да бъдат закръглени с равнина..

Последната стъпка е сглобяването на конструкцията. Пръчките просто се вкарват в жлебовете на надлъжните ленти, които след това се фиксират в ставите с самонарезни винтове. Арена готова.

Съвети от експерти

Когато правите дървена версия, можете да отидете на малък трик - свържете ъглите с пръти. За да направите това, по краищата на дървения материал, в допълнение към среза, се прави и проходен отвор със съответния диаметър. Височината на ъгловите пръти трябва да бъде половината от дебелината на масива повече от останалите решетъчни елементи. При сглобяването ъгловият прът надеждно ще свърже конструкцията на манежа без лепило и самонарезни винтове.

Не се препоръчва покриването на дърво с лак или боя. Полирането с дебела кърпа е напълно достатъчно, за да се премахнат трески и ако детето реши да дъвче препятствие, няма да яде вредни бои и лакове.

За да предотвратите обръщането на леката мрежа и пластмасовата арена, можете да я направите по-тежка. За да направите това, достатъчно е да излеете обикновен пясък в долните тръби на конструкцията - дете определено няма да се справи с такъв товар.

Направи си сам детска кошара.

Извинявам се на абонатите за ИТ теми, публикацията не е за това, така че можете да минете. С тази публикация се надявам да дам идея на млади бащи / майки, до която със съпругата ми стигнахме сами.

Така. дойде моментът, когато дойде време дъщеря ми да се научи да става, да ходи огънете планетата и беше решено да си купим детска кошара, така че този процес да е по-малко болезнен.

След като разгледах офертите в интернет, се обърках малко, от това колко малки арени и плюс от цената върху тях, от 3 тр. на арена един метър наполовина. След консултация със съпругата му, решихме да отрежем нещо лайна и тояги импровизирани материали, първата идея беше всъщност да се използва дърво, а след това жена ми светна, защо да не използвам полипропиленови тръби. Обръщайки се към към универсалния ум интернет, разбрахме, че идеята изобщо не е нова и какви боклуци не плесят от този материал: маси, столове, детски легла, стойки за смартфон и т.н. и т.н. Остава само да разберем какво да направим самата ограда, гуглинето не намери разумни предложения в магазините, беше решено да се използват ръцете и да се заслепи мрежата, ала футбол.. О, каква грешка беше, но повече за това по-късно.

Като цяло те хвърлиха проекта и го подкараха., Закараха го до Лерой (без реклама) през уикенда и купиха:

1. тръби с диаметър 20 мм, дължина 2 метра за студена вода, по 18 рубли, 12 бр. (4 стени) + 6 бр. (За укрепване на стените) = 324 рубли

2. Топка от усукана нишка 4 бр. 100 метра всеки, цена от 70 рубли = 280 рубли (всъщност една остана излишна)

3. най-евтиният поялник за тръби = 950 рубли (можете да го получите от водопроводчика на вашия приятел или някъде другаде)

4. обикновени замазки, два пакета, най-краткият за закрепване на мрежата и малко по-дълъг за закрепване на стените един към друг = 70 рубли.

5. Отделно, в най-близкия магазин за производство на мебели, купих 2 листа пяна каучук, метър на два, 3 см височина и 25 хрян знае какво., С цена от 460 рубли = 920 рубли. взе точно такъв, така че на детето да му е удобно и да ходи и да пада плячка / глава.

като цяло бюджетът излезе на 2544 рубли, а без поялник на 1594 рубли.

Самият процес:

- отне 2 часа за запояване на рамката.

- за това как да тъкат мрежа, зададе въпрос на Google и намери видео в първите връзки къде благороден елф дългокос човек обяснява всичко за 2 минути. и на етапа на тъкане се намразих за тази идея, тъй като процесът се оказа досаден и дълъг: с прекъсвания, неприлични думи и куп нерви, тъках тази игра в продължение на 3 дни и всъщност прекарах 8 часа чисто време. Бих искал да насоча вниманието ви към факта, че размерът на клетката е необходим такъв, че главата на детето да не пропълзи в него.

- по края той опъна две парчета въже по протежение на пода между ъглите на манежа, така че след като постави пенокаучука върху него, беше невъзможно да се преобърне детето с тежестта му.

И в резултат на това имаме арена с височина един метър (от едната страна по-късно тя беше съкратена със 70 см, защото в началото не мислех, че и ние сами трябва да стигнем до там) и стени с дължина 2 метра.. Тъй като закрепихме стените с връзки, тогава при желание може да се разглоби и ритай навън преместване в друга стая / апартамент.

добре, малък фрагмент, така че компонентите да са видими

В резултат на това, след като сглобих всичко това, беше решено да разглобим голямото легло и да оставим само арената, на която ще спим заедно през лятото: аз, нейната, дъщеря и котка, без които, разбира се, няма никъде.

Като цяло клиентите са доволни, дъщерята играе с облака си от играчки, съпругът може спокойно да готви, периодично да гледа и да не се притеснява от факта, че детето отново е яде батерия създава нещо непознато за нашия ум. Детето изпробва продукта изцяло, като цяло бяха открити дори някои функции, например да използва всяка стена като люлка, падайки върху нея с цялото си тяло и се люлееше половин час с облак наслада. добре и т.н. и така нататък.

Още веднъж се фокусирам върху безопасността, клетките трябва да са по-малки от диаметъра на главата на детето, но е по-добре да си купите някаква друга готова мрежа, добре, обърнете внимание на останалите компоненти и структурата като цяло, като цяло, помислете 10 пъти и чак тогава направете.

Нещо подобно, съжалявам за стила на представяне, чукчите са повече читател, отколкото писател.

Общности ›Направи си сам› Блог ›Детска площадка„ Направи си сам ”за деца

Пораснали и двамата синове започнаха да пълзят из къщата, периодично в различни посоки. Отне детска кошара. Съпругата ми ми изпрати предложение да си купя готов. Виждайки размера и цената, бях „изненадан“ и изразих възмущението си с нецензурни фрази. Беше решено да направя арената сам и да не я покривам с дърво и лак, така че момчетата да гризат дървото)))

След като измери стаите, в които вероятно можеше да стои, той изчисли необходимия размер 174x154cm (въз основа на бара 40x40)
След като измерих главата на сина с рулетка, стигнах до извода, че разстоянието между пръчките ще бъде 100 мм. )))
Реши да спре на височина 50см.

Материал:
Лента 40х40х250см (нямаше по-къса)... 8бр
Изрезки за швабри с диаметър 25мм (изглежда по 120см)... 32бр
Взех всичко възможно най-много: дори, без възли, без пукнатини.
избрали дълго време, измъчвани продавачи

Важен нюанс! (в коментар, припомнен е един добър човек)
Първо трябва да купите резници от "една партида" и да измерите диаметъра им. Тъй като те могат да бъдат направени не с диаметър 25, а с някои други от 25 до 23,5 (приблизително). Доколкото го разбирам, той е пряко свързан със самото производство. Някои производители не чакат дървото да изсъхне и да го направи от сурово, поради което дървото изсъхва и обикновено "води".
Следователно, започвайки от получения диаметър, купуваме бормашина с необходимия диаметър.

Защитно оборудване:
Очила, много необходими
Респиратор, ако е възможно.
Слушалки, по избор

Инструменти:
Молив
Рулетка
Ъглов владетел
Скоби, двойка
Ножовка добра
Пробивна машина
Свредло за дърво с диаметър 25 мм, добро
Шлифовъчна машина с груба и средна шкурка
Среден и фин шкурка (шкурка)
Фреза, с радиус фреза (забравих за нея (()
Фреза за дърво, по избор, но не и излишна

Детски манежи от различни видове: как да си направите сами

Когато детето започне да пълзи или ходи, трябва да помислите за неговата безопасност. Идеалният начин да предпазите бебето си от нараняване е детска кошара. Докато мама и татко са заети със собствен бизнес, бебето ще играе удобно. Има различни видове такива конструкции - много от тях могат да бъдат направени на ръка..

Видове и форми на арени

Манипулациите са различни:

 • конфигурация;
 • вид ограда;
 • съдба.

Има няколко форми на такива структури:

 • правоъгълна;
 • многоъгълна;
 • квадрат.

Друг фактор при избора на детска кошара е видът на оградата. Структурата може да бъде:

 1. Мрежа. В този дизайн по всички краища на арената се изтегля специална мрежа, която предпазва бебето от падане;
 2. Решетка. Вместо мрежа се използва решетка от дървени пръти. Тя е тази, която забранява на бебето да излиза извън границите му..

По дизайн те могат да бъдат класифицирани като:

 1. Игра. Този тип се използва за развиване на мускулно-скелетните умения на детето и за подобряване на ориентацията му в пространството. За производството на дъното се използва гумирана тъкан. Падайки върху него, детето няма да удря.
 2. Надуваеми. Изработена е от гума или пластмаса. Можете да вземете такава детска кошара със себе си сред природата.
 3. Временно. Прилича на преносим екран, който просто създава малко пространство за бебето да се движи..
 4. Детско креватче Този дизайн се използва не само като детска кошара, но и като легло, в което детето може да спи. Страните могат да се регулират по височина, което прави възможно използването му дори за по-големи деца.

Избор на детска кошара (видео)

Как да си направим класическа манежа

За да направите детска кошара със собствените си ръце, първо трябва да определите размерите на бъдещата конструкция. Не можете да го направите твърде малък, тъй като тогава мускулно-скелетните рефлекси на детето ще се развият трудно..

За да сглобите класическа дървена арена, трябва да използвате:

 • дървени пръти;
 • решетки;
 • пробивна машина;
 • трион за дърво;
 • рулетка;
 • шкурка;
 • лак и грунд;
 • резе или плетене на една кука;
 • метални панти.

По време на работата трябва да се обърне специално внимание на височината на тази конструкция. След една година размерите на леглото трябва да бъдат както следва: височината на решетката е до 100 mm, а разстоянието между прътите е 50–70 mm. За дизайна е по-добре да изберете тежки дървесни видове. Това ще го направи по-стабилен. Това ще позволи на деца от 1 до 3 години да сглобят детска кошара.

Строителството се извършва на няколко етапа:

 1. Първо маркирайте пръчките и прътите.
 2. Отпилете излишните части.
 3. На хоризонталните ламели се правят слепи дупки, през които ще бъдат резбовани прътите.
 4. Обработваните детайли се шлайфат, премахват се грапавини.
 5. Дървените части се грундират и лакират.
 6. След като частите изсъхнат, поставете горните и долните части.
 7. Страничните части са свързани с болтове, така че арената може да бъде пренаредена по всяко време.
 8. Сглобете стените по двойки, като използвате махални панти.
 9. Предпазната кука е монтирана.

Галерия: видове манежи (25 снимки)

Детска кошара-лодка

Ако апартаментът е малък, тогава бебешкото легло под формата на лодка би било идеалното решение. Конструкцията се отличава със своя компактен дизайн, мобилност и наличието на сигурна ограда.

Как да си направим детска кошара без решетки

Меката версия, която поема падането на детето, се сглобява за няколко часа. Основното е да подготвите предварително необходимите инструменти и материали..

За производството ще ви трябва:

 • решетка;
 • ножовка;
 • тръба от плексиглас;
 • ножици;
 • шевна машина;
 • рулетка;
 • пастели;
 • нишки.

Размерите на обезопасителната система за деца се избират според размера на апартамента. Първо трябва да си купите мрежа. Той трябва да бъде избран според няколко параметъра:

 1. Спокоен цвят, по-добре в кремав или бежов нюанс. Твърде ярките цветове ще раздразнят обектива..
 2. Среден размер на клетката. Бебето ще избута ръцете и краката в твърде груба мрежа. Това, че е много малко, ще накара вашето дете да се чувства самотно. Оптимален размер 20–35 мм.
 3. Синтетичната нишка трябва да бъде със средна дебелина. Трябва да изберете продукт, който не е усукан, от едно парче, без вложки от въдица или метал, за да не отрежете кожата на бебето.

Етапи на строителство:

 1. Сегментите са направени от тръбата с ножовка.
 2. Подготвя се мрежест шаблон с поле за шнур, през който ще се вкарват тръби.
 3. Моделът се прехвърля в решетка, кредира се наоколо и се изрязва.
 4. Увийте шнуровете и шийте с конци, за да съответства на материала.
 5. Вкарват се тръби, материалът се изтегля и подгъва. Първата стена е готова.
 6. След това преминават към събиране на останалите три страни и събират ограничителя.
 7. За да направят ставите здрави и безопасни, те трябва да бъдат увити в мек материал. Подвижна подложка е подходяща за това..

Мека ограда

Дървената детска кошара за деца е здрава, здрава, но бебето може да се блъска. Не е трудно да го направите мек. Вместо дървени вложки е необходимо мрежата да се опъне с помощта на пластмасови тръби. Основното нещо е да улесним основата. Тогава бебето няма да може да го обърне, когато иска да се облегне на лакът..

Дървените манежи до 3 години ви позволяват да не се тревожите за детето, то ще бъде безопасно място, където детето развива двигателни умения и почива. Любознателните деца през цялото време искат да се изплъзнат някъде. За да се предотврати това, родителите трябва да използват ограничителя на пространството до 3 години. Това ще помогне да се предпазят децата от нараняване. Напълно възможно е сами да сглобите конструкция за дете. В крайна сметка такъв дизайн не е по-лош и дори по-добър от закупен. И материалните разходи ще бъдат много по-ниски.