Статията разглежда олигохидрамниона по време на бременност. Говорим за причините и последствията от това състояние, колко е опасно за бременната жена и плода, необходимото лечение. Ще научите как да определите олигохидрамнион при бременни жени, която превенция ще помогне да се предотврати развитието на патология, прегледи на жените.

Какво означава олигохидрамнион по време на бременност

Малко вода (олигохидрамнион) е патология на околоплодните води, по време на която по време на доносена бременност се наблюдава намаляване на количеството им до 500 ml или по-малко. Според различни източници това състояние се среща в 0,3-5,5 случая на всички раждания..

Бременни и плод

Околоплодната течност или околоплодната течност е източникът на хранене за бебето в утробата. Те съдържат хранителни вещества, витамини, кислород и хормони - всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Също така всички метаболитни продукти (урина, слуз и др.) Се отделят в околоплодната течност. Амниотичната течност предпазва от влиянието на вредни фактори и различни инфекции. Когато наближава раждането, околоплодният мехур оказва натиск върху шийката на матката, което води до нейното отваряне.

На различните етапи на бременността има различно количество околоплодни води, свързани с промени в нуждите на растящия плод. През първите 6 седмици от бременността количеството на околоплодните води е малко, но вече през 3 триместър, а именно на 38 седмица, нивото им достига 1-1,5 литра, което е норма. През следващите 2 седмици (39-40 седмици) количеството на околоплодните води намалява до 600 ml, което означава началото на ранна бременност.

В случая, когато показателите на околоплодната течност са по-ниски, говорим за ниско ниво на вода в различна степен. На практика имаше случаи, когато бъдещата майка почти нямаше околоплодна течност. Между другото, много бременни жени се чудят какво е по-опасно, липса на вода или многоводие по време на бременност. Трябва да се отбележи, че и двете състояния представляват известна заплаха както за бременната жена, така и за плода, поради което те изискват известно внимание от лекаря..

В зависимост от тежестта, експертите различават умерена, тежка и относителна липса на вода.

При умерено ниска вода нивото на околоплодната течност леко се отклонява от нормата. В този случай се препоръчва специална диета за бременна жена, при която диетата трябва да съдържа много пресни зеленчуци и плодове, както и храни, съдържащи голямо количество витамини и минерали. В същото време бъдещата майка трябва да бъде под постоянен медицински контрол, за да се предотврати евентуално влошаване на състоянието.

При тежки олигохидрамниони е необходимо стационарно лечение с употребата на лекарства, тъй като такова състояние може да причини редица сериозни усложнения при дете.

Относително ниско ниво на вода се наблюдава в края на бременността и най-често се дължи на стареенето на плацентата. С правилна диагноза можете да се надявате на положителна прогноза и да върнете всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено и бъдещата майка ще бъде под строгото наблюдение на лекарите.

По правило по здравословни причини на жените с олигохидрамнион се прави цезарово сечение.

Причини за ниска вода

Факторите, които влияят върху появата на олигохидрамнион при жените, не са напълно изяснени. Според медицинската практика в повечето случаи следните причини влияят върху развитието на патологично състояние на различни етапи на бременността:

 • Високо кръвно налягане по време на бременност. Повишаване на кръвното налягане може да се появи при всяка бъдеща майка, но това явление е незначително по време на бременност. При силно повишаване на кръвното налягане могат да се развият олигохидрамниони, особено в края на бременността. Механизмът на образуване на такава патология се дължи на неизправност на плацентата поради нарушен кръвен поток поради повишаване на кръвното налягане при майката. В този случай тежестта на ниското ниво на вода зависи от показателите за налягане. Ниската вода на фона на хипертония може да доведе до забавяне в развитието на плода (изоставане в размера в сравнение с нормата).
 • Многоплодна бременност, по време на която разпределението на кръвния поток в общата плацента е неравномерно. Това води до факта, че единият плод получава повече кислород и хранителни вещества, докато другият не получава почти нищо. Често такава патология се наблюдава при един от плодовете при близнаци на фона на байпас синдром (изхвърляне) на кръв в плацентата от един плод на друг. Най-често подобни нарушения са незначителни и не представляват заплаха за детето..
 • Тежки вродени патологии и фетални малформации, включително бъбречни патологии и генетични аномалии в развитието на лицето. По правило такава бременност се прекъсва.
 • Липса на развитие на епитела на феталния пикочен мехур или намалена секреторна функция на водната мембрана.
 • Отложени, но не напълно излекувани бактериални инфекции. В този случай патогенната флора може да бъде както в родовия канал, така и в околоплодните води, което се определя с помощта на специални анализи.
 • Метаболитни нарушения, по-специално затлъстяване.
 • Бременност след раждането - в този случай настъпва стареене и отлепване на плацентата, което води до влошаване на изпълнението на нейните функции. Най-често в тази ситуация се причинява изкуствено раждане..
 • Изтичане на околоплодна течност поради увреждане на мембраната.

Бременната жена боли в стомаха

Признаци

Ниската вода не причинява специфични отклонения в благосъстоянието на бъдещата майка. Симптомите на тежка липса на вода са:

 • гадене;
 • слабост;
 • суха уста;
 • болезнени болки по време на фетални движения - от 20-та седмица на бременността активността на детето в утробата се увеличава значително, а ако има недостиг на околоплодна течност, околоплодната му функция се губи, което води до силна болка. Поради тази причина само специалист може да диагностицира патологията с помощта на гинекологичен преглед и ултразвук;
 • изоставане в размера на матката от нормата в дадена гестационна възраст;
 • несъответствие на коремната обиколка на даден етап от бременността;
 • ограничена подвижност на плода;
 • нарушение на съня;
 • загуба на апетит.

Как олигохидрамнионът засяга бременна жена

Ниското количество вода, особено ако е изразено, представлява особена заплаха както за плода, така и за бъдещата майка. При недостатъчно количество околоплодна течност в началото на бременността и през 2-ри триместър често се случват спонтанни аборти. Ниската вода също е опасна в края на бременността, тъй като в този случай това е изпълнено с преждевременно раждане.

Контракциите по време на раждане с олигохидрамниони са доста болезнени и практически неефективни, освен това в този случай има бавна дилатация на шийката на матката. Такава слаба трудова дейност е дълготрайна и когато се отвори феталният мехур, се наблюдава малко количество плътна течност, оцветена от феталните изпражнения.

Защо олигохидрамнионът е опасен за бебето

Амниотичната течност е мястото на растеж и развитие на плода. Техният дефицит влияе отрицателно върху растежа и развитието на детето в утробата. В ранните етапи на бременността това състояние може да доведе до образуване на плоскостъпие при бебето и вродени луксации на бедрата, различни деформации на черепа. В по-късните етапи такава патология е опасна като усложнение на труда..

При олигохидрамнион амниотичната торбичка не води до отваряне на шийката на матката или причинява само нейното малко отваряне. Ето защо раждането най-често се случва с цезарово сечение..

Пренебрегването на лечението на олигохидрамнион по време на бременност може да доведе до редица негативни последици. Тежките олигохидрамниони са опасни с такива усложнения при дете като:

 • деформация на костната система на плода (травма на големи стави и гръбначен стълб);
 • необичайно развитие на крайниците;
 • асфиксия, водеща до нарушаване на централната нервна система;
 • сливане на повърхността на плода с амниона, последвано от появата на малформации;
 • закъснение;
 • поднормено тегло;
 • прекомерно суха кожа и поява на бръчки по нея;
 • раждането на дете с ниско тегло и недостатъчна жизненост.

Важно: в повечето случаи здрави деца се раждат с умерено ниско ниво на вода по време на бременност. Възможно е да има само леко фетално недохранване с различна тежест, което е съвсем естествено, тъй като недохранването и олигохидрамнионите са резултат от плацентарна недостатъчност. В същото време в бъдеще такива деца често се разболяват и са много възбудими..

Диагностика

За да потвърди диагнозата, специалистът предписва ултразвуково изследване, което ви позволява да установите количеството на околоплодните води и при потвърждаване на диагнозата да установите тежестта на олигохидрамнионите и състоянието на плода. Също така, ако има съмнение за заболяване, се извършва гинекологичен преглед..

За диагностициране на патология се използва изчисляването на AFI (индекс на амниотичната течност). Този показател се изчислява чрез измерване на 4 места от свободното пространство между плода и маточната стена. Получените числа се добавят и след това се разделят на 4.

В случая, когато индексът е 5-8 см, това означава нормалното количество околоплодна течност. При индекс на околоплодната течност от 2-5 cm говорим за умерена липса на вода. Ако IAI е по-малко от 2 cm, това показва силна липса на вода.

Оптималното количество околоплодни води, базирано на продължителността на бременността, е показано в таблицата по-долу.

Гестационна възрастIFA норма, ml
16 седмица73-201
17 седмица77-211
18 седмица80-220
19 седмица83-225
20 седмица86-230
21 седмица89-235
22 седмица92-238

За да се идентифицира истинската причина за олигохидрамнион, се предписва бременна жена:

 • тестове и цитонамазки за бактерии и полово предавани болести;
 • CTG на плода за определяне състоянието на детето в утробата;
 • ултразвук и доплер сонография за определяне нивото на околоплодната течност, качеството на кръвообращението в пъпната връв, феталната мозъчна артерия и маточните артерии на жената, степента на забавяне на развитието.

Бременна при назначение от лекар

Лечение

Няма специфична стратегия за лечение на олигохидрамнион. Всичко зависи от това кой фактор е провокирал патологичното състояние. В случай на метаболитни нарушения и затлъстяване, на бременната жена се предписват лекарства и диетата се коригира.

Най-често при олигохидрамнион се предписва комплексно лечение с използване на витамини и лекарства за подобряване на метаболизма в плацентата, лекарства за лечение на основното заболяване, причинило олигохидрамнионите. При умерени олигохидрамниони терапията се провежда у дома, а лечението на тежки олигохидрамниони с маточна хипертоничност се извършва в болница.

За да се премахне умерена форма на патология, експертите препоръчват премахване на всякакви физически натоварвания, приемане на предписани лекарства, редовно наблюдение от специалист и преминаване към диета, обогатена с витамини и полезни микроелементи.

При олигохидрамнион всяка седмица може да се предпише ултразвуково сканиране, доплер сонография - веднъж на 3 дни, извънредна фетална кардиотокография за наблюдение на аномалията и предотвратяване на нейното развитие и предприемане на навременни мерки за запазване здравето на детето и жената.

Тежките олигохидрамниони, които застрашават здравето на плода, могат да доведат до ранно раждане, но само ако времето на бременността позволява.

В случай, че се открият олигохидрамниони с фетални малформации в ранните етапи на бременността, експертите решават да прекъснат бременността.

В случая, когато резултатите от ултразвука показват стареене на плацентата и олигохидрамниона, се предписва терапия за плацентарна недостатъчност. Амбулаторно за тази цел се използват лекарства като Actovegin и Curantil..

Тежките олигохидрамниони при бременни жени, придружени от фетална хипоксия, обикновено се елиминират чрез цезарово сечение, дори ако бременността е преждевременна. Това се дължи на факта, че плодът изпитва тежки страдания и наличието на хипоксия в него може да доведе до сериозни последици..

В някои случаи процедура като амниоинфузия помага да се предотврати развитието на проблеми в плода. По време на него лекарят поставя физиологичен разтвор в матката през шийката на матката. Тази техника ви позволява да се справите с проблеми като преждевременно отлепване на плацентата или изсушаване на пъпната връв..

Прогнозата зависи от продължителността на бременността. Ако патологията бъде открита преди 28 седмици и бъде поставена диагноза „олигохидрамнион“, експертите по медицински причини настояват за прекратяване на бременността. Ако се установи нисък индекс на околоплодната течност до 34 седмици, се предписва подходящо лечение. Ако се окаже неефективно, тогава в този случай има само един изход - преждевременно раждане..

Предотвратяване

Как да предотвратим недостиг на вода по време на бременност? Достатъчно е да следвате тези препоръки:

 • изключете силната физическа активност, но в същото време правете небрежни разходки на чист въздух;
 • яжте балансирано и поне 5 пъти на ден на малки порции;
 • посетете своевременно гинеколог и вземете всички необходими тестове, които ще помогнат да се определи наличието на фактори, които причиняват олигохидрамнион и незабавно да се подложите на необходимото лечение.

Отзиви

През 1-ви триместър на бременността бях диагностициран с умерена олигохидрамнион. Лекарят препоръча да се ядат повече пресни зеленчуци и плодове, за да се насити тялото с витамини и минерали. Намалих и физическата си активност и започнах да ходя едва вечер преди лягане. Около 2-ри триместър състоянието се нормализира, роди силно бебе.

Вероника, на 24 години

През 2-ри триместър на бременността, когато бебето започва да се движи по-активно, тя често започва да чувства силна болка в корема. Отидох на лекарска консултация, изследвах се и се подложих на ултразвук, оказа се, че причината за това състояние е олигохидрамнион. Преминах през необходимото лечение, ревизирах диетата си и за около 2 месеца успях да стабилизирам състоянието.

Светлана, на 35 години

На 34 седмица бременност бях диагностициран с олигохидрамнион. Доставката е била чрез цезарово сечение. Детето е родено с ниско тегло, 2,2 кг. Оказа се, че липсата на вода започна от около 30 седмици, но поради факта, че лечението не беше проведено своевременно, това се отрази на теглото на детето.

Ниската вода по време на бременност е опасно състояние, но само ако има изразена форма и лечението се пренебрегва. В повечето случаи при навременна терапия бебето се ражда силно и без здравословни проблеми. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!

Момичетата са умерени. липса на вода на 22 седмици!

 • 8 април 2014 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 22 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 13 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 23 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 23 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 23 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 23 часа

Автор: _Clever_
Създаден преди 2 часа

Автор: Tweek
Създаден преди 29 минути

Автор: Летисия
Създаден преди 10 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 23 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Малко вода по време на бременност: причини и последици

Амниотичната течност е хранителната среда, в която бебето се развива през цялата бременност. На всеки етап обемът на тази течност трябва да съответства на определени показатели. Намаляването на нивото му може да повлияе негативно на състоянието на плода, което води до деформации и патологии..

В тази статия ще разберете какво е олигохидрамнион, как се определя и до какви последици води..

Диагноза с ниска вода

Амниотичната течност, която тече през феталния пикочен мехур, изпълнява много важни функции:

 • това е естественото и необходимо местообитание на плода;
 • предпазване на бебето, както и пъпната връв и плацентата от нараняване;
 • регулира метаболизма между майката и плода;
 • помага на бебето да се движи свободно и да заема правилната позиция в последните етапи на бременността;
 • намалява дискомфорта на майката с активните движения на детето;
 • предотвратява слепването на кожата с феталния пикочен мехур;
 • насърчава отварянето на шийката на матката преди раждането.

Амниотичната течност започва да се произвежда на 8 седмици след зачеването, като непрекъснато променя обема си. Във всеки момент те могат да бъдат по-малки от нормата, но тогава броят сам по себе си достига необходимото ниво. Често нормализирането настъпва в рамките на един месец. Това е функционална липса на вода, тоест временна реакция на външни причини, която не застрашава детето и не влияе върху хода на бременността.

Ако липсата на вода се наблюдава дълго време, например на 32, 36 и 39 седмици, говорим за опасен патологичен процес, който изисква сериозна терапия. За щастие това е изключително рядко - само в 0,3-0,5% от случаите и винаги е придружено от тежки нарушения на развитието на бебето и плацентата, които се определят с ултразвук. При липса на такива дефекти, лечението на олигохидрамнион се ограничава до приема на витамин-поддържащи комплекси.

Норми на околоплодната течност

Обемът на водата се изчислява според индекса на околоплодната течност и дължината на вертикалния джоб (площта между плода и предната коремна стена, която трябва да достигне 5-8 см). В нашата страна са приети следните стандарти на IAZh:

 • 16 седмица - 73 - 201 мм;
 • 17 седмици - 77 - 211 мм;
 • 18-ти - 80 - 220 мм;
 • 19-ти - 83 - 230 мм;
 • 20-ти - 86 - 230 мм;
 • 21-ви - 88 - 233 мм;
 • 22-ри - 89 - 235 мм;
 • 23-ти - 90 - 237 мм;
 • 24-ти - 90 - 238 мм;
 • 25-то - 89 - 240 мм;
 • 26-ти - 89 - 242 мм;
 • 27-ми - 85 - 245 мм;
 • 28-ми - 86 - 249 мм;
 • 29-ти - 84 - 254 мм;
 • 30-ти - 82 - 258 мм;
 • 31-ви - 79 - 263 мм;
 • 32-ра - 77 - 269 мм;
 • 33-ти - 74 - 274 мм;
 • 34-ти - 72 - 278 мм;
 • 35-ти - 70 - 279 мм;
 • 36-ти - 68 - 279 мм;
 • 37-ма - 66 - 275 мм;
 • 38-ма - 65 - 269 мм;
 • 39-ти - 64 - 255 мм;
 • 40-ти - 63 - 240 мм;
 • 41-ва - 63 - 216 мм;
 • 42 седмици - 63 - 192 мм.

Умерена липса на вода

Често в заключението на ултразвуковото сканиране те показват умерено ниско ниво на вода, когато AF индексът е с 10-15 процента по-висок от долната граница, с други думи, той е в рамките на нормалното, а дължината на горния джоб е 2-5 см. Това се прави, така да се каже, за презастраховане.

При нормално протичане на бременността гинекологът може да предпише витамини и лекарства за подобряване на притока на кръв.

В някои случаи бременната жена е насочена за доплер и CTG. Ако техните резултати са задоволителни и ултразвуковата диагностика не разкрива никакви дефекти, тогава това се счита за физиологична характеристика на жената, а не за олигохидрамнион..

Най-често второ ултразвуково сканиране след месец показва, че нивото на околоплодната течност се е нормализирало.

Тежки олигохидрамниони

Такава диагноза показва сериозни проблеми с плацентата или малформации на детето. Поставя се, когато дължината на вертикалния джоб е не повече от 2 см и следните индикатори на IAP:

 • на 16 седмици - 62 мм;
 • 17 - 65 мм;
 • 18 - 68 мм;
 • 19 - 71 мм;
 • 20 - 73 мм;
 • 21 - 75 мм;
 • 22-26 седмици - 76 мм;
 • 27 - 72 мм;
 • 28 - 73 мм;
 • 29 - 71 мм;
 • 30 - 70 мм;
 • 31 - 67 мм;
 • 32 - 65 мм;
 • 33 - 63 мм;
 • 34 - 61 мм;
 • 35 - 59 мм;
 • 36 - 58 мм;
 • 37 - 56 мм;
 • 38 - 55 мм;
 • 39-42 - 54 мм.

При тежка липса на вода се изискват допълнителни изследвания, за да се установят възможни аномалии в плода и състоянието на плацентата.

Когато се установи липсата на вода на фона на хронични заболявания при майката или се установят нарушения на плацентата, бременността се запазва. В същото време се провеждат редица мерки, включително поддържащо лечение, наблюдение на състоянието на плода и създаване на благоприятни условия за неговия растеж. В повечето случаи след такава терапия детето се ражда напълно здраво, но с липса на маса, която се нормализира след няколко месеца.

Ако се установят тежки аномалии в развитието, генетични или хромозомни аномалии при плода, препоръчва се бременността да бъде прекъсната. Освен това жената има право да задържи детето. В този случай лекарите са длъжни да вземат нейното решение и да предприемат всички мерки, необходими за поддържането на живота му..

Причини

Бъдещите майки трябва да са наясно, че има някои фактори, които могат да предизвикат развитието на олигохидрамнион. Сред тях най-често се отбелязват:

 1. Нелекувани и пренесени преди това бактериални и вирусни инфекции.
 2. Хронични заболявания при майката.
 3. Генитални инфекции.
 4. Затлъстяване при бременни жени и съответно метаболитни нарушения.
 5. Хипертония.
 6. Пушенето и други лоши навици.
 7. Многоплодна бременност.
 8. Късна токсикоза.
 9. След бременността.
 10. Патология на плацентата, увреждане на епитела, който предпазва мембраната с околоплодна течност.
 11. Наследствени патологии, аномалии, забавено развитие на плода.
 12. Вродени малформации на бъбреците и пикочните пътища при бебето.

За справедливост трябва да се отбележи, че тези признаци са обобщени. Например, хипертония се регистрира при много бременни жени (около 90%), но само 4% от тях развиват олигохидрамнион..

Симптоми

При умерена форма на олигохидрамнион е доста трудно да се определи присъствието му. Жената се чувства добре, не се наблюдават ясни признаци на увреждане.

Тежките олигохидрамниони се характеризират със следните симптоми:

 • недостатъчен размер на корема;
 • остра болка, която се появява по време на движение на плода;
 • постоянна дърпаща болка в долната част на корема;
 • неразположение с обща слабост, гадене, несвързано с токсикоза;
 • суха уста.

Само лекар може да определи проблема, така че навременното посещение на антенаталната клиника ще бъде най-доброто решение в този случай..

По време на първоначалния преглед се измерва обемът на корема и дъното на матката. Ако показателите не съответстват на нормата или признаците на слабо вода са силно изразени, бременната жена се изпраща на инструментален преглед, на който се поставя точна диагноза.

Отклоненията от данните, показани в таблицата, показват малко количество околоплодна течност:

Период на бременност (в седмици)Височина на маточното дъно (см)Обем на корема (см)
шестнадесет10-18не се измерва
20.18-2470-75
22.20-2672-78
2422-2775-80
2624-2877-82
2826-3280-85
тридесет28-3382-87
3230-3385-90
3432-3587-92
3633-3890-95
3836-4092-98
4034-3895-100

Какво заплашва липсата на вода

Постоянната дългосрочна липса на вода може да причини много усложнения. И ако не бъде открито навреме, са възможни необратими смущения в развитието на плода, което ще доведе до преждевременно прекъсване на бременността.

Сред основните опасности:

 1. Защитата на плода от външната среда намалява или напълно изчезва.
 2. Матката притиска феталния пикочен мехур по-плътно, притискайки и ограничавайки движението на бебето. Неудобното положение е изпълнено с развитието на плоскостъпие, изкривяване на гръбначния стълб и сливане на кожата с феталната мембрана.
 3. Образуват се връзки на Simonart, преплитащи плода, в резултат на което се образуват деформации, изкривявания и дори ампутация на крайници.
 4. Ако въжетата се изтеглят над пъпната връв, кръвотокът и снабдяването с хранителни вещества се нарушават, което води до хипоксия, забавяне на развитието и смърт.
 5. Болезнено раждане с бавно разширяване на шийката на матката, слаби контракции и последващо кървене.

След 32 седмици може да възникне липса на вода поради разкъсване на пикочния мехур, а в края или при продължителна бременност - поради стареене на плацентата. Всичко това не е опасно за плода, но изисква медицинско наблюдение..

Предотвратяване

Няма конкретни мерки за предотвратяване на сухота..

 1. Погрижете се за тялото си, защото то е тялото на вашето дете. Намалете физическата активност, не вдигайте тежести.
 2. Разхождайте се на чист въздух поне 2 часа дневно.
 3. Следете качеството на вашата диета по време на бременност. Той трябва да бъде балансиран и да съдържа всички основни хранителни вещества.
 4. Друг важен фактор е навременната идентификация на заболяването. Ето защо е важно да посетите лекар навреме, да се подложите на ултразвуково сканиране и да вземете всички необходими изследвания..

Какво може да се направи с олигохидрамнион през 22 гестационна седмица?

Какво означава 22-ра седмица? Детето тежи 400 грама, височината му е около 28 см. Токсикозата вече е отстъпила, коремът бързо нараства и бъдещата майка вече се чувства напълно бременна. По това време е показано преминаването на планиран ултразвук и скрининг, при който лекарят трябва да изясни един от важните показатели - състоянието на водите. Ако броят им има значителни отклонения от нормата надолу, те говорят за липса на вода.

Недохранване

За плода естественото местообитание е околоплодната течност. Бебето получава кислород, витамини и хормони от него. Освен това водите имат важна функция - предпазват плода от инфекции и вируси. И ако диагнозата олигохидрамнион се постави на 22 гестационна седмица, това може да повлияе отрицателно на развитието на детето..

Липсата на вода е състояние, когато околоплодните води не са достатъчни за пълния живот на бебето. Подобна диагноза не се среща много често, но все пак съществува риск за всяка бъдеща майка..

Средно на 22 седмици количеството вода трябва да бъде около 800 ml. Ако има наполовина, тогава лекарят говори за признаците на ниско ниво на вода. Това застрашава влошаването на благосъстоянието на майката, патологии в развитието на костната система на плода, крайниците и кожата. В случаите, когато има много малко вода, съществува риск от хипоксия и дори смърт на плода.

Причини за многоводие

Все още не е напълно изяснено защо има олигохидрамнион, но има редица причини, които могат да причинят такава диагноза:

Високо кръвно налягане при майката. Ако има малки отклонения от нормалните показатели, това не е страшно. В случаите, когато налягането скача рязко и рядко е със стабилна скорост, бременна жена на 22 седмици е заплашена от олигохидрамнион.

Патологии на развитието. При необичайно развитие на плода, особено на лицето му, често се появяват олигохидрамниони.

Генетично предразположение.

Това не са всички причини, които могат да причинят олигохидрамнион, но най-основните. В някои случаи такава диагноза се поставя след вирусно заболяване, ако майката има хронични заболявания.

Как да се определи?

И сега за това как да определите ниско ниво на вода. Точна диагноза може да бъде поставена само чрез ултразвук. Но в някои случаи има симптоми, по които майката може да разбере отклоненията от нормата:

Чувствам се зле. При малко вода на 22-ра седмица от бременността жената ще почувства рязко влошаване на благосъстоянието. Това може да бъде замаяност, загуба на концентрация, чувствителност към миризми. Трудно й е да стои дълго време на крака, постоянно иска да легне.

Дръпванията на бебето стават болезнени. Въпреки краткосрочния план, бъдещата майка ще усети перфектно движенията на бебето си. Движенията му ще донесат силен дискомфорт и дискомфорт..

Плодът е активен, движенията му с малко вода на 22 седмици практически не спират.

Коремът расте слабо, има значителни отклонения в обиколката.

В някои случаи постоянната жажда може да е признак на олигохидрамнион..

Ако бъдещата майка развие изброените симптоми, тогава тя трябва да каже на лекаря си за тях. Той ще проведе ултразвук и ще определи количеството вода.

Лечение

За да предпише правилното лечение, лекарят трябва да изясни причината за липсата на вода. Без неговото елиминиране е невъзможно да се проведе терапия за увеличаване на количеството вода. Само в много случаи, ако липсата на вода в продължение на 22 седмици не е силна и количеството вода е близо до умерен показател, достатъчно е жената да спазва правилата за хранене и добра почивка. И нивото на околоплодната течност ще се промени самостоятелно заедно с нарастващия плод.

Ако са установени тежки олигохидрамниони, лечението трябва да бъде цялостно и винаги под наблюдението на лекар. Като начало предписвайте лекарствена терапия за отстраняване на причините, причинили патологията. Заедно с това се предписват витамини. Те ще помогнат за възстановяване на липсата на елементи в плода. Такова лечение на олигохидрамнион при бременни жени се извършва, докато водите достигнат нормалното ниво..

В някои случаи на бременната жена се предписва курс на лекарства, които ще помогнат на плацентата да работи, ако плацентарната недостатъчност вече е започнала.

Предотвратяване

Малко вода на 22 седмици не е присъда. В изключителни случаи това състояние води до смърт на плода. При други при навременно посещение на лекар всичко върви бързо и лесно. Но за да предотврати такова неприятно отклонение в тялото си, бъдещата майка трябва да знае не само защо се появява олигохидрамнион, но и как да го предотврати.

Няма специални правила за превенция. Достатъчно е да се придържате към основните и основните правила - правилно хранене, добър сън, разходки и положителни емоции. Ако олигохидрамнионите са при бременни жени, лечението също ще бъде придружено от спазването на изброените правила. Много е важно бебето да продължи да получава витамини и кислород, без които то просто не може да оцелее..

Не забравяйте за редовните посещения при лекар. Когато посещавате бъдещата майка, трябва да говорите за здравето си, промените и притесненията. За да диагностицирате олигохидрамнионите навреме, ще трябва да намерите признаци в тялото си. За целта жената трябва внимателно да се вслушва в себе си, да забележи промени и странни отклонения. Но в същото време не се настройвайте на лошото, не разберете предварително как се лекува олигохидрамнионът при бременни жени, а продължете да се радвате на позицията си. В крайна сметка само положителните мисли, емоции и впечатления са в състояние да предпазят бъдещата майка от много болести и неприятности. Само доброто отношение към живота и към вашето бебе ще ви позволи да не търсите колко ниска вода се определя и дори да не знаете какво е това.

Вторият триместър е най-лесният, но не по-малко важен. На него лекарите могат да идентифицират много патологии при майката и плода. Само всяка бременна жена трябва да бъде в пълно доверие, тогава всички неприятности ще я заобиколят и не очакват лошо. И тогава всичко ще бъде наистина добро.

Защо се появява олигохидрамнион по време на бременност и трябва ли да се лекува??

Ниска вода - липса на околоплодна течност. Среща се при 20% от бременните жени. Това състояние може да има сериозни последици, то е изпълнено с усложнения и отклонения от нормалния ход на бременността и рискът от фетални патологии се увеличава. Съставът на околоплодната течност е доста разнообразен. Водите вътре в яйцеклетката съдържат хранителни вещества, необходими за живота и развитието на детето, кислород, хормони, соли, витамини и други вещества, които осигуряват нормалния ход на вътрематочното развитие на плода.

Друга функция на околоплодната течност е защитна. Водата вътре в плацентата създава подобие на безтегловност и по този начин предпазва детето от възможни увреждания поради натиска на вътрешните органи на жената.

В случай на удар той го абсорбира, така че последиците за плода са минимални. Освен това околоплодната течност предпазва бебето от инфекции и други неблагоприятни фактори. По този начин, олигохидрамнионът по време на бременност е много опасен, тъй като подобно явление е намаляване на качеството на защитните функции на околоплодната течност.

 1. Защо се появява олигохидрамнион?
 2. Симптоми на ниско ниво на вода
 3. Причини за ниска вода
 4. Прегледи и анализи за липса на вода
 5. Лечение на олигохидрамнион
 6. Състояние на жената с олигохидрамнион
 7. Предотвратяване на ниска вода

Защо се появява олигохидрамнион?

Количеството вода в плацентата се променя в зависимост от нуждите на бебето и продължителността на бременността, ясно е, че за период от 20 седмици обемът на водата е по-малък, отколкото за период от 37 седмици. Към 38 седмица от нормалната бременност обемът на течността е 1500 ml, а на 39 и 40 седмица започва постепенно да намалява.

Най-често симптомите на олигохидрамнион се откриват през втория триместър (с около 20 седмици), но ако олигоситността се открие на 30-32 седмици, това може да създаде сериозни проблеми..

Ако за период от 30 - 32 седмици околоплодните води са под 1000 ml, тогава говорим за олигохидрамнион. В зависимост от количеството дефицит на течности в плацентата, по време на бременност се диагностицира тежка или умерена олигохидрамнион. За диагностика най-често се използва ултразвук..

Понякога леката липса на вода по време на бременност е резултат от лошо хранене. В такава ситуация бременната жена не се нуждае от лечение, достатъчно е да се установи режим и диета. Обикновено лекарите предписват щадящ режим в такава ситуация, който включва ядене на разнообразни храни, богати на витамини и минерали. Паралелно с диетата е важно периодично да посещавате лекар.

Ако ултразвукът показа изразена липса на вода, тогава ще са необходими сериозни мерки, включително медикаментозно лечение. В такава ситуация жената ще бъде настанена в дневна болница за съхранение. Колкото по-изразени са олигохидрамнионите, толкова по-сериозни могат да бъдат последствията за бебето. Тежките олигохидрамниони застрашават развитието на следните патологии:

 • деформации на костната система на детето,
 • задушаване, което може да доведе до нарушаване на нервната система и да повлияе негативно на дейността на мозъка,
 • необичайно развитие на крайниците при плода.

Бременната жена трябва да знае, че намаляването на обема на околоплодната течност на по-късна дата (37, 38, 39 седмици) не се тълкува като патология. Това е естествен процес на подготовка за раждане, който в повечето случаи се случва на 39 или 40 седмици..

Симптоми на ниско ниво на вода

Най-опасното в това състояние е, че няма очевидни признаци на ниско ниво на вода. Физически жената се чувства отлично и здравето й не се отклонява от нормата. Само понякога в момента, в който плодът се движи, жената може да почувства болка в долната част на корема, но това е ненадежден симптом.

Само специалист може да определи точно дали бременната жена има олигохидрамнион. И така, опитен лекар може да диагностицира патология в случай на:

 • изоставане в размера или несъответствие във височината на очното дъно на матката,
 • сериозното му неспазване на времето на бременността,
 • недостатъчен размер на корема за този период.

Ако се открият такива симптоми, лекарят може да стигне до заключението, че олигохидрамнион се открива при бременна жена. Всеки лекар знае каква е заплахата от олигохидрамнион, ако не се лекува. Рискът от раждане на бебе с патологии на развитието е много голям, особено при силна липса на вода.

За да се опровергае или, обратно, да се потвърди тази диагноза, е необходимо да се проведе ултразвуково сканиране, въз основа на което трябва да се направи диагноза. Ултразвуковото изследване ще ви позволи точно да определите количеството течност вътре в плацентата и при потвърждаване на диагнозата лекарят ще използва ултразвук за оценка на тежестта и състоянието на плода. Ако подозирате наличието на олигохидрамнион, бременна жена трябва да бъде прегледана от гинеколог.

Ниското ниво на водата може да се диагностицира на 20, 30 и 37 седмици. Въпреки че олигохидрамнионите в класическия смисъл могат да бъдат диагностицирани само на 39 или 40 седмици, ако обемът на течността е намалял до 500 ml или по-малко.

Класическата дефиниция обаче е остаряла, в съвременната медицина можем да говорим за слабо вода, започвайки от 20 седмици. Колкото по-близо е терминът (37, 38, 39 седмици), толкова повече плацентата старее и по-често се откриват олигохидрамниони.

Причини за ниска вода

Ако лекарят диагностицира олигохидрамнион по време на бременност, причините за това състояние могат да бъдат различни. Експертите и до днес не могат да стигнат до консенсус относно причината за появата на олигохидрамнион. От дълъг списък с причини учените посочиха следното:

 • Намалена функция на секреция на мембраната, която образува яйцеклетката, недостатъчно или необичайно развитие на епитела, който покрива тази мембрана. Ако бременна жена не знае каква е опасността от липса на вода по време на бременност, тогава това е още по-добре. Повечето трудности за лекарите не са диагностицирани, а "фалшиви симптоми", които възникват в резултат на възбуждане на нервната система на жената.
 • Ненормално развитие на плода. Други възможности за необичайно развитие включват наследствени аномалии в развитието на лицето и бъбреците. Възможно е да се изясни това в периода между 20 и 30 седмици, когато вече е извършен вторият задължителен ултразвуков преглед.
 • Високо кръвно налягане при бременна жена. Естествено, през целия период на бременността налягането ще бъде повишено, но скоковете му ще бъдат незначителни. Ако скоковете на кръвното налягане са твърде високи, това може да причини олигохидрамнион. В случай на хипертония може да настъпи забавяне на растежа на плода, забавяне на растежа или замръзване. Това се случва особено често след 20 седмици..
 • Друга причина за ниското ниво на вода са всички видове бактериални инфекции, които са били пренесени от бременна жена и не са били излекувани качествено. Понякога опасността се крие в инфекции, от които жената е била болна много преди бременността. В такава ситуация патогенната микрофлора с помощта на анализи се открива както в родовия канал, така и в околоплодната течност. Проявата на такава опасност може да бъде открита на 20 седмица от бременността, когато под въздействието на хормони инфекцията започва да прогресира, паралелно с това се развива олигохидрамнион. В период от 30 седмици олигохидрамнионите стават изразени..
 • Често се наблюдава слабо вода в случай на многоплодна бременност. Причината за това заболяване в такава ситуация може да бъде неравномерното разпределение на кръвния поток в плацентата. В този случай едно дете получава повече кислород и хранителни вещества от друго. Тази ситуация може да доведе до смърт на по-слаб ембрион, следователно е необходимо стационарно наблюдение..
 • Друга причина за липса на вода е наднорменото тегло. На 36 или 37 седмица бебето вече е напълно оформено и може да се появи по всяко време. Понякога жените носят бебе за повече от 40 седмици, но е важно да се знае, че олигохидрамнионите могат да се развият след 38 седмици. Причината за това е "срокът на годност" на плацентата, която вече е изтърпяла определеното време и започва да старее. Понякога ясно стареене на плацентата се отбелязва още на 37 седмица. В резултат на това се отлепва и не може да изпълнява функциите си. При тези обстоятелства лекарите повдигат въпроса за цезарово сечение или предизвикване на раждане чрез пробиване на плацентата. Не се тревожете, ако лекарите предлагат операция за 37 или 38 седмици. Към този период детето вече е напълно готово за раждане..
 • Ниската вода може да се развие постепенно, започвайки от първата седмица на бременността, и може да бъде открита на 12 или след 20 седмици с ултразвуково сканиране. То може да бъде причинено от затлъстяване на бременна жена в резултат на сериозни метаболитни нарушения. В такава ситуация е важно да се знае колко изразена е тя и колко сериозно е повлияла на развитието на плода. Ако липсата на вода все още не е имала време да се изрази и да придобие критичен характер, тогава детето може да бъде спасено. За това бременната жена е настанена в болница, където тя ще бъде под наблюдението на лекарите през целия гестационен период. При такава патология трябва да въведете строга диета и да разберете причините за затлъстяването. Дори и с най-добрия вариант, бебето ще се роди не по-късно от 37 или, в краен случай, 38 седмици. Това се дължи на смъртта на плацентата. В този случай цезарово сечение е задължително..

Прегледи и анализи за липса на вода

Преди да започне лечението, лекарят трябва да установи какво е довело до патологията и да диагностицира. На първо място, важно е да се изясни причината, която е резултат от недостатъчната амниотична течност и тежестта на ниското ниво на вода. В този случай трябва да преминете през поредица от тестове и проучвания:

 1. ултразвук и доплерография, в резултат на което можете:
 • определят количеството вода в яйцеклетката;
 • да изясни степента на забавяне на развитието на детето;
 • за оценка на качеството на притока на кръв в маточните артерии на бременна жена, както и в пъпната връв и мозъчната артерия на плода.
 1. общ тест за урина, общ кръвен тест, намазка за възможни инфекции и други полово предавани болести. Тези анализи ще изключат възможността за инфекция на плода, в резултат на което се развива олигохидрамнион;
 2. CTG, за да се определи благосъстоянието и състоянието на плода.

Освен това е изключително важно да се проведе устно проучване на бременната жена. Колкото по-честни са нейните отговори, толкова по-бързо ще бъде възможно да се установи причината за липсата на вода. Важно е да се изясни дали е злоупотребявала с някакви продукти, дали е употребявала алкохол, дали бременната жена пуши. Колкото по-скоро се установи причината за олигохидрамниона, толкова по-скоро ще бъде възможно да се започне лечение и следователно - да се спаси детето.

Ако се диагностицира олигохидрамнион на ранен етап, тогава бременната жена ще трябва да се подложи на допълнителни изследвания през целия период на бременността, за да идентифицира индекса на амниотичната течност (AFI). За всяка седмица, започвайки от 16, е необходимо да се определи AFI. Честотата на определяне е 20, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39 и 40 седмици от бременността (при условие, че раждането чрез цезарово сечение не настъпва на 37 седмица).

Лечение на олигохидрамнион

Методите за лечение на това заболяване могат да варират. Всичко зависи от тежестта на ниското ниво на водата, причините за появата и времето на бременността. Например, в случай на метаболитни нарушения и затлъстяване за период от 30 или 32 седмици, на жена се предписват лекарства, които нормализират дейността на плацентата.

Лекарят ще направи и специална диета. Ако периодът на бременност е 33 или 34 седмици или повече, тогава се предписва комплексно лечение, което включва прием на лекарства, които подобряват метаболизма в плацентата, витамини, лекарства за основната причина за заболяването.

Лечението може да се проведе в две версии: амбулаторно - с умерена степен на олигохидрамнион или в болница - ако степента на олигохидрамнион е изразена. Амбулаторното лечение се състои от:

 • ограничение на физическата активност,
 • поддържане на щадящ режим,
 • премахване на тежки физически натоварвания,
 • приемане на лекарства, предписани от Вашия лекар,
 • периодични посещения в предродилната клиника.

Обикновено се предписва амбулаторно лечение, ако жената е във втория триместър на бременността. Жена е настанена в болница, ако:

 • ако липсата на вода има изразена степен;
 • ако количеството на околоплодната течност е малко под нормалното, но се открива тонусът на матката;
 • олигохидрамнион на 34 - 35 гестационна седмица и по-късно.

В случай на диагноза олигохидрамнион, лекарят може да предпише седмично ултразвуково сканиране, започвайки от 34 или 35 седмици, фетален CTG и доплер ултразвук. Такива мерки са изключително важни за контролиране на патологията. След това, ако нещо се обърка, можете да вземете необходимите мерки навреме..

Ако олигохидрамнионът се произнесе и тежестта на патологията застрашава здравето на детето, тогава лекарят е длъжен да вземе мерки и да извърши цезарово сечение. Преждевременното раждане в този случай е възможно само с гестационна възраст от 33 седмици или повече..

Винаги, когато е възможно, лекарите се опитват да направят всичко, за да поддържат бременността поне до 35 седмици, тъй като плодът се счита за напълно узрял едва в края на 36 седмици. Но това не означава, че трябва да се откажете от операцията за период от 34 или 35 седмици, тъй като при олигохидрамнион плодът може да бъде сериозно увреден.

Състояние на жената с олигохидрамнион

Ниската вода има сериозни последици и има негативен ефект върху хода на бременността, което води до болезнени усещания, това е особено изразено по време на активното движение на плода. В допълнение, малко количество околоплодна течност може да доведе до прекъсване на бременността. Особено висок риск от спонтанен аборт през първия триместър на бременността.

Независимо от формата на олигохидрамнион (умерен или тежък), има усложнение в хода на раждането. Това може да се прояви в слабостта на трудовия процес - леки контракции и слаби опити.

Това се случва в резултат на ниско налягане на феталния пикочен мехур, който поради малките си размери не е в състояние да повлияе на скоростта на подготовка на родовия канал и разширяването на шийката на матката. За период по-малък от 34 седмици ще трябва да направите цезарово сечение.

В такава ситуация може да се наложи да инжектирате специални лекарства, които стимулират контракциите. Това е особено важно за период от повече от 35 седмици. В този случай жената ще може да роди сама..

Предотвратяване на ниска вода

Тъй като последиците от сухотата могат да бъдат сериозни и трудни за лечение, трябва да се вземат превантивни мерки. Те се състоят в правилното хранене и при спазване на всички медицински препоръки. Важно е да се подложите на прегледи и тестове навреме. Забранено е вдигането на тежести.

Слабо вода по време на бременност 22 седмици

Малко вода по време на бременност, каква е опасността от тази патология?

Амниотичната течност е естествена система за поддържане на живота на детето по време на вътрематочния му престой. Амниотичната течност осигурява растежа и развитието на бебето - с достатъчно количество от тях тези процеси протичат в адекватна форма и бебето се ражда пълно.

Тази специфична биологична среда настъпва само 12 дни след зачеването и се превръща в основното вещество, присъстващо в матката на жената.

Той запълва амниотичната торбичка, която се състои от две мембрани - амнион и хорион, всяка от които осигурява плътността на маточната кухина и гарантира безопасността на бебето. Когато той е готов да се роди, тези мембрани се отварят сами и течността изтича навън: в акушерството това се нарича „отделяне на околоплодната течност“.

Трябва да се установи своевременно несъответствието между обема на околоплодните води и гестационната възраст. Това е една от причините, поради които е важно редовно да посещавате предродилни клиники, без да пренебрегвате препоръките на лекаря..

Какво е олигохидрамнион?

Оптималното количество околоплодна течност варира при жените, но ако нивото е опасно ниско, това състояние се нарича олигохидрамнион. Обикновено тази патология се развива в края на третия триместър и може да причини сериозни патологии на плода..

Не във всички случаи тази патология е свързана с рязко намаляване на приема на течности. С други думи, дори когато жената има пристъпи на повръщане и токсикозата води до дехидратация на тялото, това не означава, че са създадени благоприятни условия за възникване на дефицит на околоплодна течност.

Фактът, че олигохидрамнионите по време на бременност не са причинени от рязко нарушаване на водния баланс на жената, се превърна в убедителна причина за многобройни изследвания на този проблем. В резултат беше установено, че нивото на околоплодната течност е индикатор за функционалната способност на плацентата.

Ниското количество вода може да доведе до забавяне на растежа на плода, забавяне на сърдечната честота и в тежки случаи дори до смърт на плода.

Трудно е да се установи независимо обема на околоплодните води в момента, но съответствието на оптималното количество с вашата гестационна възраст може да се определи от таблицата по-долу, където AFI е индексът на амниотичната течност.

Признаци и причини за недостиг на вода по време на бременност

Не винаги е възможно да се проследи момента, в който са започнали патологични промени в тялото. Но има и такива признаци на ниско ниво на вода, които се определят дори по време на бременност:

 • Фетални аномалии на лицето: ултразвукът открива например масивен носен мост, широко поставени очи, ниско поставени уши.
 • Следродилна бъбречна недостатъчност на бебето: отделянето на урина след раждането е ниско или липсва.
 • Белодробно недоразвитие: Ако бебето оцелее при раждането, вероятно ще има значителни затруднения с дишането.

Ниската вода и многоводието по време на бременност са два проблема, сложността на които е, че те не могат да бъдат открити на най-ранните етапи от развитието на детето. Но някои от симптомите, които притесняват бъдещата майка, могат да показват неизправност в тялото ѝ. Основното е да бъдете внимателни и да ги разпознаете навреме..

 1. Болка при преместване на детето. Всяка промяна в позицията на плода е придружена от неприятни усещания, които по своята интензивност са нещо повече от дискомфорт след ядене на мазни, тежки храни. Болезнеността винаги привлича вниманието и изисква призив към наблюдаващия гинеколог.
 2. Постоянна болка в долната част на корема, напомняща менструална болка.
 3. Гадене и сухота в устата, особено сутрин, което не е свързано с токсикоза.
 4. Постоянна обща слабост, която наподобява интоксикация с грип или остри респираторни инфекции. Състояние на неразположение, летаргия, апатия.
 5. Неспокоен сън.
 6. Липса на апетит, продължителен отказ от ядене.

Жените със следсрочна бременност са най-изложени на риск от тази патология..

Наред с други причини, преобладават следните фактори:

 • Теч на вода: това се дължи на повреда на мембраната.
 • Многоплодна бременност, с неравномерно разпределение на кръвообращението в плацентата. Повече за многоплодната бременност →
 • Здравословните проблеми на бъдещата майка са една от най-честите причини за олигохидрамнион. Предразполагащи фактори като дехидратация, артериална хипертония, еклампсия, захарен диабет и хронична хипоксия влияят върху нивата на околоплодната течност.

Съществуващите хронични заболявания на бъбреците и пикочния мехур особено предразполагат към дефицит на околоплодна вода. Рисковата група за развитие на олигохидрамнион включва също жени със заболявания на репродуктивната система, които са от значение по време на бременността..

Диагностика

Има два вида дефицит на околоплодна течност: ранен и късен. Ранният тип възниква на фона на дисфункция на плодовите мембрани и се диагностицира чрез ултразвук през втория триместър. Късно диагностицирана, обикновено по-късно от 26 седмици и това може да се дължи на спиране на растежа на плода.

Възможно е да се подозира ниско ниво на околоплодна течност, когато детето е с по-малки размери, отколкото е необходимо за гестационната му възраст.

Широко използван метод за измерване на околоплодната течност е конвенционалното разделяне на матката на четири секции. Определя се колко дълбоки са водите във всяка от тях. След това тези суми се сумират. Според резултатите от изследването нивото трябва да надвишава 5 cm.

Има и друг диагностичен метод - изследването на максималния вертикален джоб. Най-дълбоките области на течността се измерват в сантиметри на всеки квадрат. Дълбочината, по-малка от два сантиметра, се счита за ниска.

Стерилното изследване на шийката на матката със спекулум помага да се открие всяко разкъсване на мембраните. Често лекарят е разтревожен от несъответствието между нивото на маточното дъно и коремната обиколка на жената.

Защо олигохидрамнионът е опасен по време на бременност?

Ако патологията се открие през първата половина на бременността, усложненията могат да бъдат по-сериозни и да включват компресия на феталните органи в резултат на родова травма. Освен това се увеличава рискът от спонтанен аборт..

Ако се открие олигохидрамнион през втората половина на бременността, рискът от развитие на състояния като вътрематочно ограничаване на растежа на плода и преждевременно раждане се увеличава.

Знаейки опасността от олигохидрамнион по време на бременност, наблюдаващият гинеколог може да реши да направи цезарово сечение. Това обаче е приемливо, ако гестационната възраст вече е достигнала 28 седмици. Дори раждането на бебе преждевременно ще бъде по-безопасно, отколкото в матката с ниски нива на околоплодната течност.

Лечение на олигохидрамнион при бременни жени

Понастоящем няма специфична стратегия за лечение на олигохидрамнион. В някои случаи тази патология причинява спонтанен аборт, в други детето се ражда мъртво или умира скоро след раждането. Ако детето оцелее до раждането, има нужда от реанимация.

Понякога амниоинфузията може да помогне за предотвратяване на проблеми с развитието при дете. Същността на тази процедура е, че лекарят поставя физиологичен разтвор в матката през шийката на матката.

Този метод предотвратява някои проблеми, като преждевременно отлепване на плацентата или свиване на пъпната връв..

Прогнозата зависи от продължителността на бременността. Ако патологиите на развитието на плода се открият преди 28 седмици и се диагностицира олигохидрамнион, лекарите по медицински причини настояват за прекратяване на бременността.

Ако се установят ниски нива на околоплодната течност преди 34 седмици, се препоръчва подходящо лечение. Ако лечението е неефективно, единственият изход е преждевременното раждане..

Профилактика на патологията

Има само едно действие, което ще помогне да се намали значително вероятността от развитие на олигохидрамнион - това е пълното премахване на основната причина, която причинява тази патология.

Въпреки това, в някои случаи все още е невъзможно да се повлияе на тези фактори, чиято вероятност е еднакво висока за бременни жени от всички възрасти:

 1. Аномалия в структурата на епитела, която изгражда околоплодния мехур. Дори пълноправна жена не може да бъде застрахована срещу тази ситуация..
 2. Нарушенията на метаболизма при майката също означават нарушения на водния баланс. Това се отразява негативно на образуването на достатъчно количество околоплодни води. Скоростта на метаболизма директно зависи от пълноценното функциониране на щитовидната жлеза и храненето. Когато планирате майчинството, е необходимо да прегледате диетата и да посетите ендокринолог за последващ медицински преглед. Прочетете повече: щитовидната жлеза и бременността →
 3. Интоксикацията на майчиното тяло с алкохол, никотин, химикали или лекарства провокира нарушение на плацентарната циркулация и в резултат на това намалява амниотичната течност.
 4. Тъй като е известно, че полихидрамнионите и олигохидрамнионите по време на бременност са причинени от превишаване на срока, единственият начин да се избегне тази ситуация е да се стимулира раждането.

Като цяло състоянието подлежи на корекция, ако бъде установено своевременно. Ниската вода предполага за бременните жени по-голямо внимание към тялото си и точното прилагане на медицинските предписания.

Само в този случай можете да избегнете много неприятни последици, като раждате здраво бебе, като същевременно поддържате собственото си здраве..

За бременни жени с диагноза дефицит на околоплодна течност е важно да се хранят добре, да пият много течности, да следват препоръките на лекаря по отношение на физическата активност, да го информират за промени в състоянието на тялото, особено ако се влошава или има някакви признаци на преждевременно раждане.

Автор: Khatuna Gabelia, лекар,
специално за Mama66.ru

Полезно видео за олигохидрамнионите по време на бременност

Съветваме ви да прочетете: Как да укрепим имунитета по време на бременност

Слабо вода: симптоми и лечение

Деактивирали сте Java скрипта във вашия браузър, трябва да го активирате, или няма да можете да получите цялата информация в статията „Ниско ниво на вода и симптоми на проява“.

Категория: Бременност Преглеждания: 209

Ниско ниво на вода - основните симптоми:

Ниската вода по време на бременност е намаляване на индекса на околоплодната течност в сравнение с нормалните показатели, характерни за определен период на раждане на дете. Клиницистите идентифицират голям брой предразполагащи фактори, които влияят върху развитието на такова състояние, вариращи от пристрастяване до лоши навици и завършващи със сложна бременност.

Болестта има характерни симптоми, които представителите на жените не са в състояние да игнорират. Основните включват чувството на силна болка по време на движение на плода и постоянна болка в долната част на корема.

Диагнозата се основава на инструментални лабораторни изследвания и задълбочен физически преглед на пациента. Цялата опасност от заболяването се крие във факта, че то може да бъде напълно безсимптомно, а това е изпълнено с липсата на навременна диагностика и терапия, както и с развитието на усложнения.

Лечението на олигохидрамнион по време на бременност често е консервативно, но в особено тежки случаи се прибягва до незабавно раждане.

Количеството околоплодна течност се увеличава в сравнение с това как се увеличава периодът на бременност на детето. Амниотичната течност има няколко много важни функции, включително:

 • осигуряване на защита на плацентата и пъпната връв;
 • регулиране на метаболизма между плода и майката;
 • защита на плода от механични стимули.

От това следва, че последиците от такова заболяване ще засягат преди всичко нероденото бебе..

Ниското ниво на вода при бременни жени може да се развие под въздействието на такива негативни предразполагащи фактори:

 • аномалии в структурата или функционирането на бъбреците при плода - в тези ситуации ще се отбележи нисък индекс на околоплодната течност от началните етапи на бременността;
 • ходът на тежки заболявания с хроничен характер при бъдещата майка - това трябва да включва патологии от сърдечно-съдовата система, захарен диабет. заболявания на бъбреците и други органи на отделителната система;
 • инфекциозни лезии на органите на женската репродуктивна система - тази категория включва ППБ като хламидии и микоплазмоза. трихомониаза и уреаплазмоза;
 • жената има някакъв стадий на затлъстяване;
 • неправилен метаболизъм;
 • тежка дехидратация на женската, която може да бъде причинена от обилно повръщане и диария. Трябва да се отбележи, че подобни прояви се считат за един от характерните признаци на бременността;
 • пристрастяване на бременна жена към лоши навици - не всички жени, след като са научили, че в близко бъдеще ще станат майка, отказват да пият алкохол или да пушат цигари;
 • инфекции с бактериален или вирусен характер, прехвърлени по време на раждането на дете, например грип или ARVI. както и патологии като херпес. токсоплазмоза или рубеола;
 • сложен ход на бременността - гестоза. прееклампсия и еклампсия;
 • патология на плацентата, по-специално недостатъчност или други аномалии в развитието;
 • многоплодна бременност;
 • увреждане на феталния пикочен мехур, което води до изтичане на околоплодната течност;
 • истинска следсрочна бременност - докато периодът на вътрематочно развитие на плода надвишава четиридесет и две седмици;
 • различни аномалии в развитието на мембраните - влошената наследственост, лошата екология или радиацията на тялото могат да повлияят на развитието на такива нарушения;
 • амнионална хидрорея;
 • артериална хипертония.

Въпреки толкова широк списък от предразполагащи фактори, в някои случаи не е възможно да се установят причините за ниското ниво на вода по време на бременност..

Класификация

В гинекологията е обичайно да се разграничават няколко форми на такова заболяване, всяка от които се определя в зависимост от степента на отклонение спрямо нормата на индекса на околоплодната течност. Това се определя по време на ултразвук.

По този начин патологията се разделя на:

 • умерена липса на вода по време на бременност - индексът варира от пет до два сантиметра. Болестта се счита за такава, ако обемът на водата е намалял от 400 на 700 милилитра в сравнение с нормата. Например, до края на раждането на дете нормалният показател трябва да бъде 1000-1500 милилитра;
 • изразена липса на вода при бременни жени - подобна стойност е по-малка от два сантиметра. Освен това количеството на околоплодните води не надвишава петстотин милилитра.

Симптоми

Естеството на клиничната картина ще се различава в зависимост от формата, в която протича патологията..

Например, умерената липса на вода по време на бременност може да бъде напълно безсимптомна, без това да повлияе на благосъстоянието на бъдещата майка. В такива случаи е възможно да се диагностицира заболяване само по резултатите от ултразвуково изследване. В някои случаи пациентите се оплакват от дискомфорт или слаба болка по време на движение на плода.

Представени са признаци на ниско ниво на вода по време на бременност в късни етапи, които показват тежък ход на патологията:

 • несъответствие между размера на корема и периода на вътрематочно развитие на плода;
 • силен синдром на болка. възникващо при всяко движение на детето в утробата;
 • постоянна болка в долната част на корема;
 • сухота в устата;
 • слабост и гадене, които нямат нищо общо с ранната токсикоза;
 • прекомерна лекота при усещане на части от плода;
 • други прояви на влошаване на благосъстоянието.

Ако се появи един или повече от горните симптоми, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Това се дължи на факта, че такава патология е до известна степен опасна за жената, но в по-голямата си част засяга неблагоприятно плода..

Диагностика

Въпреки факта, че олигохидрамнионът в по-късните етапи или в ранните етапи на раждането на дете се определя само с помощта на ултразвук, установяването на правилната диагноза изисква интегриран подход.

Първичната диагноза включва:

 • запознаване на клинициста с медицинската история и историята на живота на пациента - за установяване на най-точния предразполагащ фактор;
 • проучване на информация относно хода на този период на раждане на дете и предишни бременности, ако има такива;
 • провеждане на задълбочен физически преглед - в същото време се оценяват обемите на корема, както и гинекологичен преглед - в процеса лекарят определя несъответствието между размера на матката;
 • подробно проучване на пациента - за наличието, първия път на появата и степента на изразяване на симптомите на олигохидрамнион.

Лабораторните диагностични мерки включват изпълнението на:

 • изследвания на гинекологична цитонамазка - за идентифициране на признаци на възпаление и наличие на патологични бактерии;
 • PCR тестове - те са необходими, за да се определи ДНК на бактерии или вируси, които биха могли да причинят полово предавани болести;
 • серологични тестове.

Инструменталната диагностика предвижда следното:

 • Ултразвук - тази процедура ви позволява точно да определите индекса на околоплодната течност, а също така изяснява състоянието и зрелостта на плода;
 • Доплер изследване - за контрол на състоянието на кръвния поток в системата "майка-плод";
 • кардиотокографията е запис на сърдечната честота на бебето в утробата. Необходимостта е да се изясни състоянието на плода и тонуса на матката.

Към днешна дата няма методи за изкуствено възстановяване на нормалните стойности на околоплодната течност. Въпреки това, следните методи се използват от клиницистите за лечение на олигохидрамнион:

 • прием на лекарства;
 • премахване на съпътстващи патологии;
 • спешна доставка.

Медикаментозната терапия е необходима за елиминиране на плацентарната недостатъчност и се състои в използването на:

 • вазодилататори, които разширяват лумена на кръвоносните съдове;
 • антиоксиданти за предотвратяване развитието на окислителни процеси;
 • антитромбоцитни средства за намаляване на съсирването на кръвта;
 • витаминни комплекси;
 • имуномодулатори.

Лечението на съпътстващи заболявания ще бъде индивидуализирано:

 • с амнионална хидрорея, строг режим на легло, витамини и лекарства са показани за понижаване на тонуса на матката;
 • при вирусни инфекции те прибягват до прием на противовъзпалителни лекарства. Това е необходимо за поддържане на бременността и предотвратяване на вътрематочна инфекция на плода;
 • за ППБ са необходими антибиотици;
 • при доносена бременност се извършва пункция на околоплодния мехур. Процедурата се нарича амниотомия.

В случаите на откриване по време на диагнозата влошаване на състоянието на плода, на пациента се предписва незабавно раждане, независимо от времето на бременността. Раждането с олигохидрамнион се извършва чрез цезарово сечение.

Усложнения

Липсата на вода е патология, която е опасна както за бъдещата майка, така и за плода. Последиците за жената са:

 • спонтанно прекъсване на бременността;
 • силна болка, усещана дори при най-малкото движение на детето вътре в утробата;
 • сложен ход на раждането;
 • преждевременно раждане;
 • обилен кръвоизлив в ранния следродилен период.

Каква е опасността от ниско ниво на вода за плода:

 • вътрематочна смърт;
 • смърт по време на раждане;
 • вътрематочна инфекция;
 • нарушение на темповете на вътрематочно развитие;
 • широк спектър от наранявания - деформация на черепа или гръбначния стълб, както и сливане на кожата на детето с феталната мембрана. Елиминирането може да изисква ампутация на крайник или операция, която да доведе до обезобразяване на деформации на тялото;
 • смърт през първите няколко дни след раждането.

Предотвратяване

Няма конкретни превантивни мерки срещу сухота, но за да се намали вероятността от развитие на такава патология, жените по време на бременността се нуждаят от:

 • водят здравословен и умерено активен начин на живот;
 • яжте правилно и балансирано;
 • избягвайте емоционален и физически стрес;
 • за да се сведе до минимум дехидратацията на тялото, как да се направи това ще бъде посъветвано от лекуващия лекар;
 • своевременно регистриране в предродилната клиника;
 • посещавайте редовно акушер-гинеколог.

Ранното откриване на олигохидрамнион ще помогне за поддържане на бременността и пълно износване на бебето, без последствия за него или майката. Развитието на усложнения често има неблагоприятна прогноза по отношение на бебето..

Ако смятате, че имате недохранване и симптоми, характерни за това заболяване, тогава гинеколог може да ви помогне.

Също така препоръчваме да използвате нашата онлайн услуга за диагностика на заболявания. което въз основа на въведените симптоми избира вероятни заболявания.

Малко вода 22 седмици от бременността отзиви

Архивен форум на Rojan Center

Момичета, кажете ми какво може да бъде?

Имам срок от 23 седмици. На 22-ра седмица ултразвукът показа олигохидрамнион (индекс на околоплодната течност 6 см). Всичко останало е добре. Лекарят предписва таблетки Actovegin за 14 дни. Пих вече 1 седмица. Контролният ултразвук е назначен за 2 седмици - този четвъртък. Само преди няколко дни забелязах, че започна малко прозрачно отделяне без мирис в малки количества. Може би са били там преди, но не забелязах, тъй като използвам ежедневни тънки подложки. Кажете ми, може ли да е изтичане на околоплодна течност по това време? Може ли това да е причината за липсата на вода? Някой имаше това?
Моят лекар е във ваканция, вижда само седмица по-късно. Не знам какво да правя - бийте алармата или изчакайте лекаря да излезе.

Течът на вода може да причини ниско ниво на вода. Други причини могат да бъдат инфекции, сърдечни и бъбречни дефекти (изглежда нямате нито един от тях), прием на аналгетици. Нито една от познатите ми посоки в медицината не може да направи нещо радикално с олигохидрамнион (не казвам за хомеопатията).
Индекс 6 - не е лошо (долна граница на нормата.

Леки изпускания без мирис, особено ако идват само сутрин (когато ставате от леглото) - не вода. Но можете да различите само като ги вземете за изследване под микроскоп или за експресен анализ (наречен амниотест, като тест за бременност). Не знам със сигурност дали това се прави някъде, освен в родилните болници (и дори тогава не във всички).

Actovegin би било добре да се допълва с разходки на чист въздух, обикновена вода (поне 1,5 литра на ден), нерафинирано растително масло и морска риба.

Не е нужно да чакате Вашия лекар. Ако е необходимо, отидете до този, който замества или директно към главата. LCD.

Черткова Н.Р. Благодарим Ви за обратната връзка!

Наистина нямах никакви инфекции или дефекти, не използвах аналгетици и лекарства като цяло по време на бременност (с изключение на първия месец, докато разбрах, че съм бременна). Лекарят наистина ми препоръча да ходя повече и да се уморявам по-малко. Аз самият знам какво е необходимо, особено след като къщата е в ремонт. Но за това абсолютно няма достатъчно време. Е, опитвам се да ходя пеша от работа и до работа, а не с транспорт.

Знаете ли, ехографският лекар ми каза в родилния дом, че долната граница на нормата на околоплодните води е 10 см. Затова се паникьосах, защото получавам почти 2 пъти по-малко. Във всеки случай, утре отивам на лекар и на контролен ултразвук. Да видим дали нещо не се е променило.
Между другото, може ли ниското количество вода да бъде наследствено? Майка ми роди сестра ми и мен - и в двата случая липсваше вода. Освен това, по време на раждането на сестра си (според нея), тя е била прободена с фетален пикочен мехур и е имала не повече от чаша вода. Когато тя ме роди - почти същата история.

Да, много често дъщеря ражда по същия сценарий като майката. Истината е, че в нашата ера на ченгетата всичко се променя.
В Русия скоростта на околоплодната течност е 500-1500 ml при доносена бременност. А ниското ниво на вода е по-малко от 500 ml. На Запад - по-малко от 300 ml - патология, 300-500 - корекция за грешка, индивидуалност.

лекарят каза да дари кръв за пръчки, токсоплазмоза и цитомеговирус. как това може да бъде свързано и колко опасна в този момент е умерената ми липса на вода?
Тези инфекции могат да причинят олигохидрамнион. Само по себе си олигохидрамнионът не е твърде опасен, просто трябва да изключите някои от факторите, които могат да го причинят и да се наложи лечение.

Добър ден! Днес направих биофизичен профил на плода - общ резултат 8. Узист каза, че това е долната граница на нормата, поради плацентата и липсата на вода. за тези критерии имам 1 точка, за останалите - 2. Плацентата през цялата ми бременност беше малко удебелена, но олигохидрамнионите станаха неприятна изненада. На всички ултразвуци, включително последния, котката. Направих го преди 5 седмици (на 32 седмици), количеството на околоплодните води беше нормално. Тогава изследването на Доплер и CTG на 36 седмици са добри.
Лекарят казва, че засега няма причина за безпокойство, но след като прочете за липсата на вода в Интернет. Все още се притеснявах. Бих искал да чуя вашето мнение и препоръки по този въпрос. Благодаря предварително. (Сега бременна в 37 седмици).

но след като прочетете за слабо вода в Интернет. Все още се притеснявах. Бих искал да чуя вашето мнение и препоръки по този въпрос. Благодаря предварително. (Сега бременна в 37 седмици).
Не се притеснявайте, при 37 гестационна седмица умерените олигохидрамниони не застрашават вашето бебе..

Подобна ситуация е и с Тиринка. На ултразвук на 32 седмици водата е нормална в IRS от 60 mm, на ултразвук на 39 седмици, умерена липса на вода в IRS на 43 mm, лекарят на ултразвука препоръчва да се повтори след една седмица. Повторих го - сега VSAZH 35-38 мм. Така че разбирам, че водата намалява. Разбира се, тя е на път да роди, но точно поради това паниката около амниотичната течност е още по-голяма - и изведнъж пропусна някаква инфекция. Хлапето е много активно, но е толкова пълно с товар. Това не ме притесни, докато лекарят не каза, че за такъв период не трябва да бъде много активен. KGT е нормално. Доплер го направи на 32 - тогава това беше норма. Разбира се, четох много за последиците от ниското ниво на вода в Интернет, чак до изоставането в развитието. Така че и тук биометричните показания на BPR на плода съответстваха на 39 седмици, OZh 38, DP 37. Цялата бременност беше изчезнала от боец ​​и сега има паника. Кажете ми, моля, нормално ли е намаляването на количеството на околоплодната течност през такъв период от време? Наистина искам да е само подготовка на тялото за предстоящото раждане. Благодаря!

Моля, кажете ми дали намаляването на количеството на околоплодните води в такъв момент е нормално?
Максималното количество околоплодни води се определя на 38-та седмица от бременността, а преди раждането техният обем леко намалява.

Олга, и какъв е процентът на VSAZH, зависи ли от срока? И тогава 50 mm на Blonsky е долната граница на нормата, докато 52 mm на Arbuzova вече е умерена липса на вода