Бременността е важно събитие в живота на всяка жена. Добре е този период да е бил удобен за бъдещата майка. Но сложният и трудоемък процес на организма да формира нов живот често е застрашен от болести.

Най-малкото отклонение от нормата кара всяко момиче да се тревожи сериозно и особено ако това заболяване е липса на вода по време на бременност на 33 седмици.

Характеристики на 33-та седмица на бременността

Бременна 33 седмици

С настъпването на третия триместър на бременността бъдещите майки започват да се притесняват, защото сега бебето им може да се появи по всяко време, особено след 33 седмици. Тази седмица се характеризира с пиков растеж на корема.

На 33-та седмица от бременността бебето развива черти на лицето: уши, крака, вежди, ръце, нокти, косата започва да расте. Всички системи, с изключение на дихателната, имунната и нервната, са практически оформени. Теглото на бебето на 33 седмици е средно 2 кг, а височината достига 43-44 см. По това време е възможно изтичане на околоплодна течност, което може да показва липса на вода.

Какво е олигохидрамнион?

По време на бременността бебето расте във воден балон (амнион), който се състои от околоплодни води (околоплодни води). Неговата задача е да осигури всички условия за развитието и живота на ембриона. Амниотичната течност обгръща детето, предпазва го от вредни микроорганизми, шум и външни влияния. В пикочния мехур плодът се чувства комфортно, тъй като температурата на околоплодната течност е 37 градуса.

Липсата на вода е патология или промяна в количеството на околоплодните води, в което се намира детето. Такова отклонение е характерно, когато има малко околоплодна течност и това се отразява негативно на развитието на бебето..

Струва си да се отбележи, че въпреки факта, че олигохидрамнионът се нарича болест, това не е така. Това е симптом на възможни заболявания..

Важно е да се отбележи, че през цялата бременност скоростта на количеството на околоплодните води се променя в зависимост от периода. На 33 гестационна седмица водният мехур трябва да се напълни с около 1100 милилитра околоплодна течност. Но тъй като всяко момиче има индивидуални характеристики на тялото, този показател е среден.

При измерването на количеството на околоплодната течност основният показател е индексът на околоплодната течност. Това е средната аритметична стойност на нивото на течността в четирите части на околоплодната течност.

Значението за всеки термин на бременността е различно. За 33 седмици тя е в диапазона от 74 до 274 мм. AFI, измерено с помощта на ултразвук.

Следващата таблица представя средната стойност (50-ти процентил) и възможните колебания през третия триместър на бременността:

Гестационна възрастСредно (mm)Възможни колебания (mm)
2614789 - 242
2715685 - 245
2814686 - 249
2914584 - 254
тридесет14582 - 258
3114479 - 263
3214477 - 269
3314374 - 274
3414272 - 278
3514070 - 279
3613868 - 279
3713566 - 275
3813265 - 269
3912764 - 255
4012363 - 240
4111663 - 216
4211063 - 192

Признаци за ниска вода

Как да диагностицираме олигохидрамнион на 33 гестационна седмица?

Малко вода, макар и да не е независимо заболяване, но все пак има свои признаци и симптоми:

 • Лошо здраве
 • Гадене
 • Болещи болки
 • Вагинално отделяне
 • Ниска фетална активност

В случай, че бременна жена е открила тези признаци в себе си, е необходимо да се консултирате с лекар, който ще предпише ултразвуков преглед и преглед от гинеколог.

Лекарят от своя страна ще изследва височината на дъното на матката, ще определи дали има течове от влагалището и ще разгледа дейността на детето. След това той ще направи оценка на коремната обиколка и в случай на отклонение от нормата ще предпише допълнителни изследвания, които ще оценят тежестта на заболяването.

Класификация по ниски води

Ниската вода, в зависимост от тежестта, може да бъде умерена или тежка.

Умерен олигохидрамнион - индексът на околоплодните води не е значително по-нисък от нормалния. В този случай състоянието се коригира чрез правилно подбрана диета, физическа активност, прием на витамини и като цяло здравословен начин на живот. Това състояние може да няма вредно въздействие нито върху детето, нито върху майката..

Силната липса на вода е много по-сериозна и може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето и майката. Индексът на изразена степен се различава значително от нормата. В тази ситуация са необходими кардинални мерки при лечението: лекарства, престой в болница под наблюдението на медицински персонал, редовни прегледи на ултразвук и CTG, проследяване на резултатите от теста. В случай, че лечението няма ефект, се организира преждевременно раждане.

Важно е да се отбележи, че олигохидрамнионът може да бъде и физиологична характеристика на жената (особено умерена), или може да възникне в резултат на индивидуална тенденция.

Причините за развитието на олигохидрамнион в 33 гестационна седмица

Най-честата причина за олигохидрамнион се счита за нарушена бъбречна функция на плода, но не е единствената.

Произходът на олигохидрамнион през 33 гестационна седмица:

 • Затлъстяване на бъдещата майка

Ниското ниво на затлъстяване е свързано с метаболитни нарушения при жените.

 • Бременност след раждането

Това може да се обясни с факта, че плацентата вече не може да изпълнява функцията си поради отлепване или стареене..

 • Многоплодна бременност

Тази ситуация е свързана с нарушен кръвен поток в плацентата, когато едно дете получава повече хранителни вещества от друго..

 • Изтичане на околоплодна течност

В идеалния случай водите се оттичат преди раждането, но мембраните могат да се спукат преди началото на контракциите, което провокира изтичане на околоплодната течност.

 • Вътрематочна смърт на плода

След вътрематочна смърт бъбреците на детето спират да работят, което води до олигохидрамнион..

 • Вирусни инфекции

В този случай токсините навлизат не само в микрофлората на тялото, но и в околоплодните води..

 • Дехидратация на организма

Този параграф се отнася до дехидратация след повръщане или тежка диария при бременна жена.

 • Диабет

Диабетът при бременна жена може да провокира олигохидрамнион.

 • Хипертония (високо кръвно налягане)

Високото кръвно налягане не е необичайно по време на бременност, но ако е значително, то може да повлияе на развитието на олигохидрамнион..

 • Фетална бъбречна малформация

В този случай олигохидрамнионът се появява на фона на отсъствието на бъбреци или нарушение на тяхното развитие в плода..

Причините всъщност са доста сериозни, затова преди бременността се препоръчва да се сведат до минимум огнищата на хронични заболявания и да се излекуват всички заболявания, възникнали в остра форма..

Последици от ниската вода

Как олигохидрамнионът засяга едно дете?

При олигохидрамнион през третия триместър околоплодният мехур по правило е плосък и вече не може да изпълни основната си функция - да насърчава отварянето на шийката на матката. Най-често раждането при условие на това заболяване е много трудно и продължително.

Голям процент от жените са противопоказани да раждат по естествен път. В този случай на помощ идва цезарово сечение. Не забравяйте за послеродилните последици, като кървене..

Резултатът от олигохидрамнион през третия триместър на бременността при жена може да бъде:

 • Преждевременно раждане
 • Слаба мускулна активност по време на раждането
 • Спонтанен аборт
 • Отслабване на плацентата
 • Увреждане на шийката на матката

За щастие ниската вода има минимален ефект върху децата. Навременното идентифициране на проблема и неговата диагноза обещава пълно премахване на последствията от болестта.

Но въпреки това при дете с умерена липса на вода в майката през третия триместър могат да се наблюдават следните последици:

 • Хипоксия
 • Отслабен имунитет
 • Поднормено тегло

В случай на тежка форма на заболяването са възможни наранявания на гръбначния стълб и ставите, както и смърт на плода в резултат на кислородния му глад и нарушения в развитието.

Лечение и профилактика

Слабо вода през третия триместър

В случай на диагноза като олигохидрамнион на 33 гестационна седмица, на жената се назначават различни изследвания и лабораторни изследвания. След като е преминала този път, бъдещата майка, заедно с лекаря, ще разбере дали има патологии и аномалии в развитието на плода.

За съжаление, при диагностицирани дефекти при детето се предлага прекъсване на бременността. Но какво, ако жената иска да задържи бебето? Тогава лечението ще бъде същото като при липса на патологии..

Методите за лечение зависят пряко от произхода на заболяването. Но през третия триместър олигохидрамнионът се счита за късна форма, така че е необходима хоспитализация. Под наблюдението на лекари редовно ще се провеждат ултразвукови, CTG, доплер изследвания, както и лабораторни изследвания на анализи.

По принцип лекарят предписва набор от лекарства за общо подобрение:

 • Лекарства за подобряване на работата на плацентата
 • Витамини
 • Лекарства за нормализиране на метаболизма
 • Средства, които премахват болестта - причината за ниското ниво на вода

Ако лечението не доведе до очакваните резултати или заболяването се диагностицира в тежка форма, тогава се взема решение за цезарово сечение..

За да се намали рискът от олигохидрамнион през третия триместър, се препоръчва:

 • Правилното хранене
 • Балансиран режим на пиене
 • Спете
 • Туризъм
 • Доставка на анализи
 • Редовен планов преглед от гинеколог
 • Въздържане от физическа активност
 • Специална гимнастика за бременни жени
 • Лека физическа активност
 • Контрол на хроничните заболявания
 • Ваксинация
 • Планиране на бременността

Също така трябва да се каже, че няма конкретни индикации за профилактика на олигохидрамнион, но горните точки ще помогнат за значително намаляване на появата на това заболяване..

Най-добрата профилактика е планирането на бременността. Този метод включва премахване на всички заболявания преди зачеването, ваксинация, лабораторни изследвания и индивидуална консултация с гинеколог. С този подход вероятността от заболяване е значително намалена, което означава, че ще се роди нов здравословен живот..

Видео за третия триместър на бременността:

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter, за да ни кажете.

Малко вода по време на бременност

Причини, диагностика и последици от недостиг на вода по време на бременност

Малко вода по време на бременност, какво заплашва и какво да се прави, когато се диагностицира? Понякога, докато носи дете, лекарят диагностицира бъдещата майка с „липса на вода“. Това означава, че около бебето няма достатъчно течност. По време на бременност количеството и състоянието на околоплодните води са много важни, тъй като общото състояние на бременната жена и плода може да зависи от това.

Почти е невъзможно да се оцени точното количество околоплодни води. При всеки преглед лекарят измерва коремната обиколка на бъдещата майка, проверява височината на маточното дъно, за да открие навреме симптомите на олигохидрамнион по време на бременност (както и полихидрамнион) и проверява дали темповете на развитие на детето са нормални (ако има забавяне в развитието). Ултразвуковата диагностика може да даде по-ясен резултат от изследването. Опитен специалист може да определи приблизителното количество вода въз основа на индекса на околоплодната течност. Такова проучване може да разкрие тенденция към развитие на олигохидрамнион в ранните етапи на бременността..

Лекарят винаги подхожда индивидуално към лечението на пациента. Ако се установи недостатъчно количество околоплодни води, е необходим повторен преглед от акушер-гинеколог. Това е в случай, че по време на бременност се диагностицира умерено ниско ниво на вода - най-благоприятната ситуация в този случай, която често е вариант на нормата.

Защо феталният пикочен мехур се "изпразва"? Основните източници на образуване на околоплодна течност са: плазмата на бъдещата майка, бъбреците на развиващия се плод и мембраните. От това следва, че възможните причини за олигохидрамнион по време на бременност са:

 • патология на сърдечно-съдовата система на бъдещата майка;
 • тежки вродени заболявания на отделителната система и бъбреците в плода;
 • ранно изхвърляне на околоплодната течност (изтичане);
 • аномалии в развитието на мембраните (обикновено се откриват преди 20 седмици от бременността);
 • нефропатия (гестоза).

След определяне на причината за патологията е възможно да се прецени по-нататъшната тактика на терапия или диагноза. Решете дали да се опитате да лекувате олигохидрамнион по време на бременност при определен пациент или дали наблюдението е достатъчно.

По време на тежка форма на олигохидрамнион, плодът може да развие хипоксия и да увеличи риска от възможна инфекция. В резултат на недостатъчно количество околоплодни води, плодът може да заеме неправилно положение вътре в майката.

Често се поставят олигохидрамниони по време на бременност на 32, 33, 34 седмици. С наближаването на раждането обемът на течността намалява и скоростта на околоплодната течност е повече от 500 ml, ако обемът е много по-малък, тогава може да се посочи фактът на липса на вода. При продължителен живот на плода могат да се появят и олигохидрамниони, което допринася за трудния ход на раждането. Феталният пикочен мехур е от голямо значение за отварянето на матката в първия стадий на трудовия процес и при недостатъчно количество течност такъв пикочен мехур има плоска форма и не е в състояние да повлияе правилно на маточната шийка. Това е само една точка, каква е опасността от ниско ниво на вода по време на бременност (по-точно вече при раждане). Но има, макар и рядко, ситуации, когато околоплодната течност напълно изчезва в ранните етапи на бременността и това, в почти 100% от случаите, води до вътрематочна смърт.

За да се избегнат подобни проблеми, както и да се диагностицират нарушения навреме, е необходимо да не се пренебрегва посещението на лекар, подлагането на ултразвуково сканиране и спазването на съответните препоръки на лекуващия лекар.

Малко вода по време на бременност - причини

Малко вода се нарича намален обем околоплодни води в феталния пикочен мехур. От гледна точка на акушерството, това е наличието в матката на по-малко от 0,5 литра околоплодни води в навечерието на раждането по време на доносена бременност.

Ниското ниво на водата е динамично състояние

Обемът на околоплодната течност е променлив показател, той се променя през цялата бременност. Еднократно определяне на факта на олигохидрамнион не носи никаква диагностична стойност.

Кратките епизоди на олигохидрамнион не изискват лечение и често се считат за физиологични. Например, ако количеството на околоплодната течност е неподходящо за гестационната възраст, което се превръща в норма след няколко седмици.

Ако в бъдеще отново се открие олигохидрамнион, това вече се счита за патологично, застрашаващо нормалния растеж на плода. Истинският патологичен олигохидрамнион винаги придружава вече съществуващите нарушения на развитието на плода или плацентата.

Ниската вода не е болест, а симптом

Като независимо заболяване олигохидрамнионът не се класифицира. Това е симптом, който придружава друга фетална патология или бременност. Той не може да се свърже с основните диагностични критерии, тъй като съвременните методи за изследване позволяват с голяма точност да се идентифицират проблеми в растежа на плода..

Малко вода се диагностицира рядко: предимно установените случаи (3-4 на 1000 раждания) са функционални. Сред тях патологичните са само 0,2-0,3%.

Амниотичната течност е нормална

Когато оплодената яйцеклетка навлезе в матката, започва образуването на мембрани, заобикалящи ембриона:

 • външен, заобикалящ яйцеклетката;
 • вътрешен - воден (амниотичен).

Създава се затворена стерилна кухина (фетален пикочен мехур), плодът се развива в нея. Получените черупки растат заедно с него. Амниотичната течност съдържа 97% вода, както и разтворени в нея хранителни вещества, бактерицидни съединения, минерали, хормони, имунни комплекси. Тези компоненти се променят заедно с количеството течност, докато плодът расте. На всеки 3 часа водата се „подновява“: нивото на хранителните вещества и другите компоненти се поддържа постоянно, метаболитните продукти на растящия плод се отстраняват.

Има специални таблици със стандартни показатели за всяка седмица на бременността, започвайки от четиринадесетата. Лекарите, които провеждат ултразвук, се ръководят от тях, когато откриват ниско ниво на вода по време на бременност. Обикновено най-голямото количество вода във феталния пикочен мехур се отбелязва на 38 седмици и е 1,5 литра. След това се спуска.

Понякога в интернет можете да намерите точни показатели при какъв обем околоплодни води трябва да се посочи като умерено ниско ниво на вода по време на бременност, при което - висока степен на тежест. Номерата често се дават точни, категорични, в зависимост от обстоятелствата.

Всъщност няма единни показатели за норми за всички термини. Често срещаните показатели от 500 или 600 ml нямат нищо общо с реалността. Тъй като количеството на околоплодната течност варира драстично в различно време.

В началото на бременността има малко околоплодна течност, след това става все повече и повече.

Периоди на бременностПромени в обема на околоплодната течност
от 8 седмициобемът на водата се увеличава с 10 ml седмично
от 13 седмицисе увеличава с 25 ml на седмица
от 21 седмицисе увеличава с 60 ml седмично
Тогава скоростта на натрупване на околоплодната течност намалява, но количеството й все още се увеличава.
33 седмицаспиране на производството
след 40 седмициколичеството на околоплодните води започва да намалява

Бъдещите майки, които чакат твърде дълго, за да се срещнат с бебето си, могат да развият олигохидрамнион в резултат на стареенето на плацентата..

Но показателите преди раждането са наистина ясни. Недохранването по време на бременност се диагностицира, ако обемът на околоплодните води, при спазване на нормалните срокове за доставка (от 38 седмици), е по-малък от 500 ml. Това е вътрешен показател. В западната медицина 300 мл се считат за долната граница на нормата. Следователно там се диагностицират полихидрамниони по-рядко..

Откъде идва околоплодната течност??

Амниотичната течност се произвежда от плацентата. Но всички знаем, че в началото на бременността няма плацента. Той узрява едва в края на първия триместър. Откъде идва околоплодната течност през първите месеци на бременността??

Това е една от неразгаданите медицински загадки. Лекарите все още не знаят как точно се увеличава количеството на околоплодната течност, преди да се появи плацентата. Основната теория е, че водата се натрупва поради екстравазацията на кръвната плазма на майката през хориона и амниона. Също така се предполага, че това може да е плазмата на самия плод - той се просмуква директно през кожата, преди да настъпи кератинизация (втвърдяване)..

През втория триместър плацентата започва да функционира. И все пак основният източник на околоплодна течност е плодът. През този период количеството на околоплодната течност зависи от това колко бързо се случва натрупването на урина, алвеоларната течност и тяхното отделяне (абсорбиране), поглъщане от плода и изтичане през амниотичната мембрана.

Всеки ден белите дробове на плода произвеждат средно 350 ml течност. Лишена е от протеини.

Неговата осмоларност е същата като тази на кръвната плазма. Плодът също отделя урина доста интензивно. Количеството му варира от 0,4 до 1,2 литра на ден. От 20 до 40 седмици количеството произведена урина се увеличава 10 пъти.

От 18 седмици нататък може да се наблюдава поглъщането на околоплодната течност от плода. Това е основният механизъм на резорбция на околоплодната течност. На 20 седмици нероденото дете поглъща 200 ml на ден, на 40 седмици - 500 ml. Останалата част от течността се абсорбира в кръвта на майката поради по-голямата си "соленост" - по-голямо количество натриев хлорид.

Функции на околоплодната течност

Наличието на течност в малък обем се определя още от 3-та седмица на бременността. Между плода и неговата среда има постоянен обмен: до четиринадесетата гестационна седмица - през кожата, впоследствие, поради нейното уплътняване, течността с хранителни вещества се поглъща от плода, а част от водата се отделя под формата на урина. Така плодът "се храни" и се пречиства от метаболитни продукти.

В допълнение към това има редица важни функции:

 • поддържане на постоянна комфортна температура (+ 37 ° С);
 • шумоизолация;
 • амортизация (предпазване на детето от нараняване при резки движения на майката);
 • защита срещу инфекции благодарение на съдържащите се в него бактерицидни вещества;
 • "Помощ" при раждането на дете.

Ниско ниво на вода като симптом

Както вече споменахме, патологичната липса на вода не е независимо заболяване, но е свързана със сериозни промени. Това може да означава:

 • хромозомни сривове;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени малформации (нарушено бъбречно развитие под формата на поликистоза, недоразвитие на бъбреците или пълното им отсъствие, стесняване или отсъствие на уретрата, припокриване на лумена на уретерите);
 • малформация на плацентата.

Има и идиопатични олигохидрамниони по време на бременност - малко количество течност по неизвестни причини. Не засяга бременността и здравето на плода, слабо изразен, преминава сам до края на бременността или продължава до раждането.

Трябва да знаете, че олигохидрамнионът не може да причини генетични нарушения или структурни дефекти на вътрешните органи. Напротив, хромозомни промени или дефекти в развитието провокират появата на олигохидрамнион. Следователно, ако в диагнозата олигохидрамнион звучи до генетични промени или "деформации", имаме предвид едновременното им присъствие.

Развитието на ниско ниво на вода може да доведе до:

 • инфекции при майката (40% причиняват олигохидрамнион);
 • следсрочна бременност (тялото на майката не произвежда околоплодни води по-дълго от необходимия период и количеството му в тялото след 9 месеца се изчерпва);
 • хипертонично заболяване;
 • диабет;
 • многоплодна бременност.

При многоплодна бременност понякога се образуват допълнителни съдове в плацентата, кръвта се преразпределя в полза на един от двата плода. Той абсорбира повече течност и следователно отделя повече урина. Вторият плод развива хипоксия, той изостава в развитието, образува се олигохидрамнион.

Пониженото количество вода по време на бременност може да има ятрогенни причини. Образуването на околоплодната течност се нарушава от употребата на някои лекарства, най-често инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Имена на лекарства: каптоприл, еналаприл, рамиприл и други лекарства с подобни имена. Те са противопоказани по време на бременност. Но не всички жени четат внимателно инструкциите. Лекарят не отменя тези лекарства, тъй като не знае, че пациентът ги приема..

Количеството вода значително се намалява при пушене. Не всички жени намират достатъчно сила на волята да се откажат от никотина за този период. Не всяка бъдеща майка, която пуши, получава умерена липса на вода по време на бременност. Но рискът нараства значително. Средно жената, която пуши, има по-малко околоплодни води, отколкото жената, която води здравословен начин на живот..

Видове маловодие

Малко вода може да бъде:

 • умерена или тежка;
 • първичен или вторичен;
 • остър или хроничен;
 • рано или късно.

Повечето жени имат умерена липса на вода.

Първичен - развива се с цели мембрани на яйцеклетката в резултат на възникналата патология (плацента, бременност, развитие на плода, хронични заболявания на майката).

Вторичен (травматичен) е резултат от нарушаване на целостта на феталния пикочен мехур и в това отношение изтичане на течности. Най-често в момента се диагностицира първичен олигохидрамнион.

Остра - проявява се рязко, но не оставя необратими последици, бързо спира и си отива, без да се изисква специално лечение. Обикновено резултатът от инфекция, която е имала бъдещата майка.

Хронична - има патологична основа, поради заболявания, съществуващи при бременна жена (захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония), гестоза, плацентарна недостатъчност. Не изчезва от само себе си, прогресира без лечение.

Ранен - ​​развива се на 16-20 седмица.

По-късно - развива се на 26-40 седмици.

Опасност от ниска вода

Амниотичната торбичка винаги е стерилна и затворена. Амниотичната течност никога не напуска маточната кухина до процеса на раждане. В края на бременността феталният пикочен мехур се спуска и спонтанно се разкъсва, водите излизат навън, плодът започва да се ражда.

Ако водата започне да „излиза“ преди 36 седмици, изливането се счита за преждевременно. В някои случаи има пълна евакуация на водите.

При повечето жени с високо увреждане на пикочния мехур се случва постепенно изтичане, което в крайна сметка води до олигохидрамнион и заплашва загубата на плода. Дори умерената липса на вода в този случай е изпълнена с усложнения..

При определяне на ниско ниво на вода по това време се увеличава вагиналното отделяне при жената - косвен признак на загуба на течности. Тя се нуждае от хоспитализация, за да елиминира причините за недостиг на вода.

Във втория триместър олигохидрамнионът е най-опасен, тъй като поради недоразвитието на плода бременността все пак трябва да продължи, но понякога не е възможно да се отстранят причините за малкото количество вода.

През последния триместър тази патология също е опасна, но при спешен случай по това време доставката вече е възможна.

Последици за детето

Ниската вода е неблагоприятен прогностичен признак. Много често такива жени имат забавяне на растежа на плода, вродени малформации. Дори леки олигохидрамниони по време на бременност могат да бъдат свързани с бъбречна дисгенезия, синдром на Мекел-Грубер, синдроми на Потър 1 и 2.

Най-лошата ситуация е, когато забавянето на растежа на плода се комбинира с олигохидрамнион през 2-ри триместър. Обикновено такава бременност се прекъсва или бебето умира в първите дни след раждането..

Когато се роди дете от жена с олигохидрамнион, се увеличават рисковете от много патологични състояния:

 • фетален дистрес се наблюдава на всеки десети;
 • рискът от вътрематочна инфекция е 5 пъти по-висок от средния за населението (приблизително 1,6% от случаите);
 • пневмопатия се наблюдава при 5%;
 • намален адаптационен капацитет - при повечето деца.

Клинична картина по различно време

Клиничната картина няма специфични симптоми:

 • болезнени усещания в корема при движение на плода;
 • намалена детска активност.

При изследване се определя несъответствието между времето на бременността и размера на матката, тъй като с намаляване на количеството течност във феталната торбичка, обемът на матката също намалява. Но е невъзможно да се направи надеждна диагноза само въз основа на обективния статус:

 • винаги има възможност за неправилно изчисляване на гестационната възраст,
 • подобни симптоми се наблюдават при редица други заболявания.

Съвсем различна картина се наблюдава, ако изтичането на околоплодната течност се случи извън началото на раждането. Това показва дефект в балонната обвивка. В този случай има голяма вероятност бактериална инфекция да проникне през увредената мембрана на феталната торбичка. За да се предотврати инфекцията на плода, е необходимо да се изследва микрофлората на влагалището и съставът на околоплодните води.

Течът може да предизвика преждевременно раждане. Медицинска тактика в такива случаи зависи от продължителността на бременността. Ако това се е случило преди 34 седмици, когато белите дробове не са оформени, се вземат лекарствени мерки за ускоряване на процеса на тяхното развитие.

Диагностика и лечение

Обемът на околоплодната течност се изчислява чрез височината на нейното стоене в джобовете, образувани между стената на черупката и плода, и се сравнява с общоприетата норма. Това се определя по време на ултразвук на матката.

Тъй като олигохидрамнионът не е независимо заболяване, а признак на друга патология, е необходимо да се идентифицира и лекува основната причина.

При определяне на малко количество вода през първия триместър не са необходими терапевтични мерки, всичко ще се нормализира от само себе си.

Ако олигохидрамнионът се повтори през следващите 3 месеца, гениталните инфекции и генетичните дефекти се изключат, идентифицираната патология се лекува.

Когато е необходима терапия

 • При липса на аномалии в развитието - да удължите бременността за максимално възможния период.
 • При умерено, но продължително изтичане, когато е възможна инфекция, антибиотиците се избират след анализ на околоплодната течност.
 • Ако резултатите от изследването показват животозастрашаващо състояние на детето, се извършва незабавно раждане.
 • При голяма загуба на околоплодна течност - необходимо е и спешно изкуствено раждане.
 • С настъпването на отлепване на плацентата - незабавно цезарово сечение.
 • Ако се установи конфликт на Rh фактора при майката и детето, се използват консервативни методи.

В случай на умерено ниско ниво на вода по време на бременност, периодът се удължава максимално, за да се роди детето възможно най-близо до нормалната дата на раждане. Благоприятен прогностичен признак е развитието на това състояние едва през третия триместър..

По-лошо е, ако олигохидрамнионът придружава забавяне на растежа на плода. Резултатът от такава бременност може да бъде неблагоприятен. Забавянето в развитието се лекува успешно с лекарства при трима от четирима пациенти. Но само в случай на нормално количество околоплодни води! Ако са малко от тях, тогава вероятността за успешно лечение е само 12%. Свързва се с декомпенсирана плацентарна недостатъчност.

Понякога бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Това се изисква в случай на комбинация от олигохидрамнион с вродени малформации.

Усложнения на олигохидрамнион

При ниска вода може да образува:

 • Сливане на кожата на плода и амниона. Това води до появата на външни аномалии. Много рядко.
 • Хипоксия. Причинява забавяне на метаболизма, рязко намаляване на теглото на плода, отлепване на плацентата.
 • Слабост или липса на раждане (при 80% от родилките с олигохидрамнион).
 • Компресия или заплитане на плода с пъпната връв.

Няма конкретни препоръки за предотвратяване на развитието на недостиг на вода. Необходими са почивка и добър сън, здравословно хранене, навременно изпълнение на предписаните прегледи. За всяко нарушение на състоянието трябва да се консултирате с лекар.

Малко вода по време на раждане

Ако олигохидрамнионът по време на бременност продължава до самото раждане, такива жени изпитват слаб труд. Това усложнение може да е резултат и от следсрочна бременност..

Амниотомия

Малко вода - едно от показанията за амниотомия - процедури за отваряне на феталния пикочен мехур.

Първо, лекарят трябва да се увери, че няма противопоказания. Основните са генитален херпес, представяне на плода или неправилното му положение в матката, представяне на пъпната връв, както и всички възможни противопоказания за физиологично раждане. Тогава олигохидрамнионите по време на бременност може да са причина за цезарово сечение.

Предпоставка за амниотомия е зрялата шийка на матката. Лекарите оценяват степента й на зрялост по скалата на Бишоп. Резултатът преди процедурата трябва да бъде най-малко 6 точки.

 • по време на гинекологичен преглед лекарят пробива феталния пикочен мехур;
 • той пъха пръсти там и разширява дупката;
 • пункцията се прави не в центъра, а отстрани;
 • прави се извън контракции, в състояние на минимално напрежение на феталния пикочен мехур;
 • околоплодните води се отделят много бавно, като внимателно се контролира този процес, за да не се повреди пъпната връв.

Тази процедура улеснява процеса на раждане. Но това може да доведе и до кратко намаляване на плацентарния кръвен поток, промяна в сърдечната честота на плода, поради което след амниотомията сърдечната дейност на бебето се наблюдава постоянно..

липса на вода на 33 седмици (((

Потребителски коментари

беше, видях звънец, актовегин

Е, тогава те лекуваха неврология с хапчета, инжекции, масаж. на 2 години трябва отново да посетя невролог

Hofitol по време на рязане се повиши до нормата (долна граница). G каза, че колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малко вода.

А размерът на бебето отговаря на термина?

Но ако показателите на бебето и корема изостават, това означава, че инфекцията трябва да се лекува.

G каза, че може да има някои вътрешни инфекции (уреоплазмата е една и съща).

Причини и последици от недостига на вода по време на бременност

Статията разглежда олигохидрамниона по време на бременност. Говорим за причините и последствията от това състояние, колко е опасно за бременната жена и плода, необходимото лечение. Ще научите как да определите олигохидрамнион при бременни жени, която превенция ще помогне да се предотврати развитието на патология, прегледи на жените.

Какво означава олигохидрамнион по време на бременност

Малко вода (олигохидрамнион) е патология на околоплодните води, по време на която по време на доносена бременност се наблюдава намаляване на количеството им до 500 ml или по-малко. Според различни източници това състояние се среща в 0,3-5,5 случая на всички раждания..

Бременни и плод

Околоплодната течност или околоплодната течност е източникът на хранене за бебето в утробата. Те съдържат хранителни вещества, витамини, кислород и хормони - всичко необходимо за растежа и развитието на плода. Също така всички метаболитни продукти (урина, слуз и др.) Се отделят в околоплодната течност. Амниотичната течност предпазва от влиянието на вредни фактори и различни инфекции. Когато наближава раждането, околоплодният мехур оказва натиск върху шийката на матката, което води до нейното отваряне.

На различните етапи на бременността има различно количество околоплодни води, свързани с промени в нуждите на растящия плод. През първите 6 седмици от бременността количеството на околоплодните води е малко, но вече през 3 триместър, а именно на 38 седмица, нивото им достига 1-1,5 литра, което е норма. През следващите 2 седмици (39-40 седмици) количеството на околоплодните води намалява до 600 ml, което означава началото на ранна бременност.

В случая, когато показателите на околоплодната течност са по-ниски, говорим за ниско ниво на вода в различна степен. На практика имаше случаи, когато бъдещата майка почти нямаше околоплодна течност. Между другото, много бременни жени се чудят какво е по-опасно, липса на вода или многоводие по време на бременност. Трябва да се отбележи, че и двете състояния представляват известна заплаха както за бременната жена, така и за плода, поради което те изискват известно внимание от лекаря..

В зависимост от тежестта, експертите различават умерена, тежка и относителна липса на вода.

При умерено ниска вода нивото на околоплодната течност леко се отклонява от нормата. В този случай се препоръчва специална диета за бременна жена, при която диетата трябва да съдържа много пресни зеленчуци и плодове, както и храни, съдържащи голямо количество витамини и минерали. В същото време бъдещата майка трябва да бъде под постоянен медицински контрол, за да се предотврати евентуално влошаване на състоянието.

При тежки олигохидрамниони е необходимо стационарно лечение с употребата на лекарства, тъй като такова състояние може да причини редица сериозни усложнения при дете.

Относително ниско ниво на вода се наблюдава в края на бременността и най-често се дължи на стареенето на плацентата. С правилна диагноза можете да се надявате на положителна прогноза и да върнете всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено и бъдещата майка ще бъде под строгото наблюдение на лекарите.

По правило по здравословни причини на жените с олигохидрамнион се прави цезарово сечение.

Причини за ниска вода

Факторите, които влияят върху появата на олигохидрамнион при жените, не са напълно изяснени. Според медицинската практика в повечето случаи следните причини влияят върху развитието на патологично състояние на различни етапи на бременността:

 • Високо кръвно налягане по време на бременност. Повишаване на кръвното налягане може да се появи при всяка бъдеща майка, но това явление е незначително по време на бременност. При силно повишаване на кръвното налягане могат да се развият олигохидрамниони, особено в края на бременността. Механизмът на образуване на такава патология се дължи на неизправност на плацентата поради нарушен кръвен поток поради повишаване на кръвното налягане при майката. В този случай тежестта на ниското ниво на вода зависи от показателите за налягане. Ниската вода на фона на хипертония може да доведе до забавяне в развитието на плода (изоставане в размера в сравнение с нормата).
 • Многоплодна бременност, по време на която разпределението на кръвния поток в общата плацента е неравномерно. Това води до факта, че единият плод получава повече кислород и хранителни вещества, докато другият не получава почти нищо. Често такава патология се наблюдава при един от плодовете при близнаци на фона на байпас синдром (изхвърляне) на кръв в плацентата от един плод на друг. Най-често подобни нарушения са незначителни и не представляват заплаха за детето..
 • Тежки вродени патологии и фетални малформации, включително бъбречни патологии и генетични аномалии в развитието на лицето. По правило такава бременност се прекъсва.
 • Липса на развитие на епитела на феталния пикочен мехур или намалена секреторна функция на водната мембрана.
 • Отложени, но не напълно излекувани бактериални инфекции. В този случай патогенната флора може да бъде както в родовия канал, така и в околоплодните води, което се определя с помощта на специални анализи.
 • Метаболитни нарушения, по-специално затлъстяване.
 • Бременност след раждането - в този случай настъпва стареене и отлепване на плацентата, което води до влошаване на изпълнението на нейните функции. Най-често в тази ситуация се причинява изкуствено раждане..
 • Изтичане на околоплодна течност поради увреждане на мембраната.

Бременната жена боли в стомаха

Признаци

Ниската вода не причинява специфични отклонения в благосъстоянието на бъдещата майка. Симптомите на тежка липса на вода са:

 • гадене;
 • слабост;
 • суха уста;
 • болезнени болки по време на фетални движения - от 20-та седмица на бременността активността на детето в утробата се увеличава значително, а ако има недостиг на околоплодна течност, околоплодната му функция се губи, което води до силна болка. Поради тази причина само специалист може да диагностицира патологията с помощта на гинекологичен преглед и ултразвук;
 • изоставане в размера на матката от нормата в дадена гестационна възраст;
 • несъответствие на коремната обиколка на даден етап от бременността;
 • ограничена подвижност на плода;
 • нарушение на съня;
 • загуба на апетит.

Как олигохидрамнионът засяга бременна жена

Ниското количество вода, особено ако е изразено, представлява особена заплаха както за плода, така и за бъдещата майка. При недостатъчно количество околоплодна течност в началото на бременността и през 2-ри триместър често се случват спонтанни аборти. Ниската вода също е опасна в края на бременността, тъй като в този случай това е изпълнено с преждевременно раждане.

Контракциите по време на раждане с олигохидрамниони са доста болезнени и практически неефективни, освен това в този случай има бавна дилатация на шийката на матката. Такава слаба трудова дейност е дълготрайна и когато се отвори феталният мехур, се наблюдава малко количество плътна течност, оцветена от феталните изпражнения.

Защо олигохидрамнионът е опасен за бебето

Амниотичната течност е мястото на растеж и развитие на плода. Техният дефицит влияе отрицателно върху растежа и развитието на детето в утробата. В ранните етапи на бременността това състояние може да доведе до образуване на плоскостъпие при бебето и вродени луксации на бедрата, различни деформации на черепа. В по-късните етапи такава патология е опасна като усложнение на труда..

При олигохидрамнион амниотичната торбичка не води до отваряне на шийката на матката или причинява само нейното малко отваряне. Ето защо раждането най-често се случва с цезарово сечение..

Пренебрегването на лечението на олигохидрамнион по време на бременност може да доведе до редица негативни последици. Тежките олигохидрамниони са опасни с такива усложнения при дете като:

 • деформация на костната система на плода (травма на големи стави и гръбначен стълб);
 • необичайно развитие на крайниците;
 • асфиксия, водеща до нарушаване на централната нервна система;
 • сливане на повърхността на плода с амниона, последвано от появата на малформации;
 • закъснение;
 • поднормено тегло;
 • прекомерно суха кожа и поява на бръчки по нея;
 • раждането на дете с ниско тегло и недостатъчна жизненост.

Важно: в повечето случаи здрави деца се раждат с умерено ниско ниво на вода по време на бременност. Възможно е да има само леко фетално недохранване с различна тежест, което е съвсем естествено, тъй като недохранването и олигохидрамнионите са резултат от плацентарна недостатъчност. В същото време в бъдеще такива деца често се разболяват и са много възбудими..

Диагностика

За да потвърди диагнозата, специалистът предписва ултразвуково изследване, което ви позволява да установите количеството на околоплодните води и при потвърждаване на диагнозата да установите тежестта на олигохидрамнионите и състоянието на плода. Също така, ако има съмнение за заболяване, се извършва гинекологичен преглед..

За диагностициране на патология се използва изчисляването на AFI (индекс на амниотичната течност). Този показател се изчислява чрез измерване на 4 места от свободното пространство между плода и маточната стена. Получените числа се добавят и след това се разделят на 4.

В случая, когато индексът е 5-8 см, това означава нормалното количество околоплодна течност. При индекс на околоплодната течност от 2-5 cm говорим за умерена липса на вода. Ако IAI е по-малко от 2 cm, това показва силна липса на вода.

Оптималното количество околоплодни води, базирано на продължителността на бременността, е показано в таблицата по-долу.

Гестационна възрастIFA норма, ml
16 седмица73-201
17 седмица77-211
18 седмица80-220
19 седмица83-225
20 седмица86-230
21 седмица89-235
22 седмица92-238

За да се идентифицира истинската причина за олигохидрамнион, се предписва бременна жена:

 • тестове и цитонамазки за бактерии и полово предавани болести;
 • CTG на плода за определяне състоянието на детето в утробата;
 • ултразвук и доплер сонография за определяне нивото на околоплодната течност, качеството на кръвообращението в пъпната връв, феталната мозъчна артерия и маточните артерии на жената, степента на забавяне на развитието.

Бременна при назначение от лекар

Лечение

Няма специфична стратегия за лечение на олигохидрамнион. Всичко зависи от това кой фактор е провокирал патологичното състояние. В случай на метаболитни нарушения и затлъстяване, на бременната жена се предписват лекарства и диетата се коригира.

Най-често при олигохидрамнион се предписва комплексно лечение с използване на витамини и лекарства за подобряване на метаболизма в плацентата, лекарства за лечение на основното заболяване, причинило олигохидрамнионите. При умерени олигохидрамниони терапията се провежда у дома, а лечението на тежки олигохидрамниони с маточна хипертоничност се извършва в болница.

За да се премахне умерена форма на патология, експертите препоръчват премахване на всякакви физически натоварвания, приемане на предписани лекарства, редовно наблюдение от специалист и преминаване към диета, обогатена с витамини и полезни микроелементи.

При олигохидрамнион всяка седмица може да се предпише ултразвуково сканиране, доплер сонография - веднъж на 3 дни, извънредна фетална кардиотокография за наблюдение на аномалията и предотвратяване на нейното развитие и предприемане на навременни мерки за запазване здравето на детето и жената.

Тежките олигохидрамниони, които застрашават здравето на плода, могат да доведат до ранно раждане, но само ако времето на бременността позволява.

В случай, че се открият олигохидрамниони с фетални малформации в ранните етапи на бременността, експертите решават да прекъснат бременността.

В случая, когато резултатите от ултразвука показват стареене на плацентата и олигохидрамниона, се предписва терапия за плацентарна недостатъчност. Амбулаторно за тази цел се използват лекарства като Actovegin и Curantil..

Тежките олигохидрамниони при бременни жени, придружени от фетална хипоксия, обикновено се елиминират чрез цезарово сечение, дори ако бременността е преждевременна. Това се дължи на факта, че плодът изпитва тежки страдания и наличието на хипоксия в него може да доведе до сериозни последици..

В някои случаи процедура като амниоинфузия помага да се предотврати развитието на проблеми в плода. По време на него лекарят поставя физиологичен разтвор в матката през шийката на матката. Тази техника ви позволява да се справите с проблеми като преждевременно отлепване на плацентата или изсушаване на пъпната връв..

Прогнозата зависи от продължителността на бременността. Ако патологията бъде открита преди 28 седмици и бъде поставена диагноза „олигохидрамнион“, експертите по медицински причини настояват за прекратяване на бременността. Ако се установи нисък индекс на околоплодната течност до 34 седмици, се предписва подходящо лечение. Ако се окаже неефективно, тогава в този случай има само един изход - преждевременно раждане..

Предотвратяване

Как да предотвратим недостиг на вода по време на бременност? Достатъчно е да следвате тези препоръки:

 • изключете силната физическа активност, но в същото време правете небрежни разходки на чист въздух;
 • яжте балансирано и поне 5 пъти на ден на малки порции;
 • посетете своевременно гинеколог и вземете всички необходими тестове, които ще помогнат да се определи наличието на фактори, които причиняват олигохидрамнион и незабавно да се подложите на необходимото лечение.

Отзиви

През 1-ви триместър на бременността бях диагностициран с умерена олигохидрамнион. Лекарят препоръча да се ядат повече пресни зеленчуци и плодове, за да се насити тялото с витамини и минерали. Намалих и физическата си активност и започнах да ходя едва вечер преди лягане. Около 2-ри триместър състоянието се нормализира, роди силно бебе.

Вероника, на 24 години

През 2-ри триместър на бременността, когато бебето започва да се движи по-активно, тя често започва да чувства силна болка в корема. Отидох на лекарска консултация, изследвах се и се подложих на ултразвук, оказа се, че причината за това състояние е олигохидрамнион. Преминах през необходимото лечение, ревизирах диетата си и за около 2 месеца успях да стабилизирам състоянието.

Светлана, на 35 години

На 34 седмица бременност бях диагностициран с олигохидрамнион. Доставката е била чрез цезарово сечение. Детето е родено с ниско тегло, 2,2 кг. Оказа се, че липсата на вода започна от около 30 седмици, но поради факта, че лечението не беше проведено своевременно, това се отрази на теглото на детето.

Ниската вода по време на бременност е опасно състояние, но само ако има изразена форма и лечението се пренебрегва. В повечето случаи при навременна терапия бебето се ражда силно и без здравословни проблеми. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!

Възможно ли е да се излекуват олигохидрамниони на 33 гестационна седмица?

Днес в цял свят се обръща голямо внимание на такова направление в медицината като акушерството и гинекологията. И това не е случайно. Жената е основният наследник на човешката раса и как тя кърми бебето си в бъдеще зависи от неговата полезност и здраве. За съжаление, въпреки технологичния напредък, всяка година умират хиляди новородени. За да предотвратите това, трябва да спазвате всички изисквания на лекаря..

Бременна 33 седмици.

Почти всички жени знаят, че лекарите условно разделят целия период на раждане на дете на 3 тримесечия, във всеки от които има по 3 месеца. Нека разгледаме по-подробно третия триместър, или по-скоро 33 седмици, защото този период е един от критичните.

И така, на 33 седмици плодът се развива активно. Всички негови основни системи и органи са почти оформени. Изключение прави дихателната система, нервна и имунна. В същото време броят на алвеолите в белите дробове и обемът на повърхностноактивното вещество бързо се увеличават, което е необходимо при първия дъх на детето. Теглото на бебето в този период на бременност достига 2 килограма, средна височина 43-44 см. Чертите на лицето и тялото придобиват вид, подобен на възрастния: очите, ушите, носът, устата, веждите, миглите са добре развити, ноктите на краката също растат и ръце. Косата започва да расте по главата, а по тялото, напротив, растежът им се забавя. Бебето бързо съхранява мазнини в резерв, което може да му бъде полезно след раждането. Той може да различава цветовете, да вижда светлина и да усеща тъмнина, да усеща състоянието на майката, освен това активно реагира на всяко нейно вълнение. Ето защо, бременните жени в този период не се препоръчват да бъдат нервни и да изпитват стресови състояния. От голямо значение за оценка на състоянието на плода е неговата физическа активност. Поради факта, че става много пренаселено в матката, бебето вече не може да се спуска свободно там, но рита, бута.

Бъдещата майка обаче през този период изпитва известно облекчение поради факта, че плодът става по-независим и дори може да поеме някои функции. Но въпреки това тя изпитва страх и вълнение от предстоящото раждане, тъй като две трети от срока вече е изминал и финалната линия е напред. Коремът все още се увеличава, което често пречи на млада майка. Трябва да заемете неудобни позиции. Сънят обикновено е труден, тъй като стомахът пречи, затова се препоръчва майките да спят от лявата страна, но не и по гръб. Наддаването на тегло варира от 9 до 13 килограма спрямо първоначалното тегло.

Важен симптом в този момент е болката в кръста, кръстната кост, гръбначния стълб, мускулите, която се дължи на големия натиск на матката и плода върху вътрешните органи, връзките и нервите. Разрядът също не изчезва никъде. Обикновено те са прозрачни или млечни по природа с кисела миризма. В противен случай това може да означава заболяване. На 33 седмица може да се отдели лигавицата, която затваря цервикалния канал. Това е лигавично отделяне с обем около 2 супени лъжици..

Изтичането или разкъсването на околоплодната течност може да бъде често явление. Първият показва патологията на феталния пикочен мехур и плацентата, вторият - при началото на раждането.

Важно е да се отбележи, че планирано ултразвуково сканиране се извършва на 33 гестационна седмица. В хода му се изяснява позицията на плода, пола му, идентифицират се възможни дефекти на плацентата и много други. Не е необходимо да се пренебрегва доставката на тестове, тъй като те могат да идентифицират различни полово предавани инфекции, като хламидии, гонорея, цитомегаловирусна инфекция, токсоплазмоза, хепатит и други.

Недохранване.

Сред всички патологии на бременността най-честата и опасна е олигохидрамнионът..

Така че, олигохидрамнионът на 33 гестационна седмица е патологично състояние, характеризиращо се с намаляване на количеството на околоплодните води до 500 ml или по-малко поради нарушение на тяхното образуване, абсорбция, както и изтичане. Според статистиката се среща при 0,5% от бременните жени..

Ниското ниво на вода в 33 седмици се появява по-често, отколкото в ранните етапи. Това се дължи главно на физиологията. Причините за сухота са много разнообразни. Най-често срещаните от тях са: късна гестоза, заболявания на майката, като хипертония, токсоплазмоза, цитомегаловирусна инфекция, микоплазмоза, хронични заболявания (тонзилит, бъбречни заболявания, гинекологични заболявания). От страна на плода, нарушение на отделителната функция може да доведе до олигохидрамнион. Вътрематочната фетална хипоксия може да бъде много честа причина. Изводът е, че по време на хипоксия цялата кръв е централизирана в жизненоважни органи, като сърцето, мозъка, а белите дробове и бъбреците изпитват глад, а те от своя страна са отговорни за производството на околоплодни води.

Сигурно мнозина ще се чудят как се измерва ниската вода. Индексът на околоплодната течност е основният показател, който го характеризира. Това е средната аритметична стойност на нивото на течността в четирите джоба на околоплодната течност. Значението за всеки термин на бременността е различно. За 33 седмици тя е в диапазона от 74 до 274 мм. Измерва се с помощта на ултразвук.

Диагнозата олигохидрамнион се поставя само след задълбочен външен, вътрешен преглед и резултатите от инструментални изследвания. Основните признаци могат да бъдат: изоставане на височината на маточното дъно и размера на корема от нормата, намаляване на двигателната активност на плода. Допълнителни методи за изследване са доплерометрия (изследване на естеството на кръвния поток в системата на средната церебрална артерия, пъпната артерия и маточните артерии), ултразвукова фетометрия (определяне на точните стойности на размера и теглото на плода в различните етапи на бременността). При поставяне на диагнозата лекарят знае какво да прави, ако се произнесе олигохидрамнион. Аварийното цезарово сечение често е основният вариант, но не винаги. Ако се открие олигохидрамнион, чиито симптоми са леки, тогава са възможни бъдещи тактики. Но въпреки всичко това, липсата на вода може да доведе до недохранване на плода, тоест до недостатъчното му развитие..

Интересен факт е, че острите олигохидрамниони могат да доведат до спонтанен аборт на дете. За да предотвратите това, трябва редовно да се излагате на изследвания, не пропускайте тестовете и ултразвука, тъй като те могат да показват патология. също е много важно майката дори да не забележи изтичането на вода

Въз основа на гореизложеното можем да заключим, че 33 седмици от бременността са много важни и критични. През този период се разкриват много патологии на майката и плода, по-специално ниско ниво на вода, което може да доведе до смъртта на плода или неговото недохранване..