Когато се диагностицира диагноза олигохидрамнион, не се разстройвайте, след като сте проучили проблема от всички страни, можете да се подготвите за него и да го разрешите рано.

 1. Малко вода: възможни рискове и лечение
 2. Какво е олигохидрамнион по време на бременност: рискове
 3. 1 триместър
 4. 2 триместър
 5. 3 триместър
 6. Какво е липсата на вода: изразена, умерена и относителна
 7. Как се диагностицира
 8. Признаци и проява
 9. Възможно ли е да се определи независимо
 10. Рискове от ниско ниво на вода за дете
 11. Как да се лекува с лекарства?
 12. Предотвратяване
 13. Полезно видео

Малко вода: възможни рискове и лечение

Амниотичната течност е течност, която помага на детето да се развива, снабдявайки го с всичко необходимо.

Но тук могат да възникнат отклонения. Може да има малко вода, тогава се установява диагноза ниска вода. Диагнозата може да бъде на различни нива, в зависимост от това какво лечение е избрано.

Какво е олигохидрамнион по време на бременност: рискове

Обемът на околоплодната течност е 300-500 ml, ако е по-малък, тогава се диагностицира олигохидрамнион. Патология, която може да доведе до сериозни последици както за бебето, така и за майката, затова е толкова важно да се знаят нейните признаци и да се обмислят навреме. Навременната медицинска намеса ще избегне проблеми в развитието и прояви на аномалии. Статистиката показва, че най-често диагнозата се поставя на 37 гестационна седмица, а причината за това е стареенето на плацентата, намаляване на нейната активност.

1 триместър

Ако олигохидрамнионът се диагностицира от самото начало на бременността, то това не е опасно, тъй като не засяга плода. Все още има време всичко да се нормализира, докато бебето порасне. Може да се диагностицира на 16 седмици по време на рутинно ултразвуково сканиране. Причината за възникването може да бъде отказ на мембраните, които не изпълнявам, функциите, възложени им.

2 триместър

Недохранването се превръща в опасна диагноза от 26-та седмица, тъй като при обостряне на състоянието лекарят няма да извърши раждането. По това време причината може да е изтичане на околоплодна течност, което е изпълнено с преждевременно раждане и в такива моменти детето може да не оцелее. Такава неблагоприятна диагноза може да доведе до:

 1. До усложнения в развитието на нероденото дете - хипотрофия, хемецефалия, амниотични стеснения, деформации на крайниците.
 2. Преждевременно раждане или прекъсване на бременност.
 3. До трудно, дълго раждане.

3 триместър

Опасна диагноза в края на бременността, но времето ви позволява да вземете раждането. Ако индикаторът за вода е бил нормален през цялата бременност и през последните месеци е установен проблем, тогава си струва да се подготвите за дълъг трудов процес. При олигохидрамнион пикочният мехур става плосък и не може да действа като клин по време на стимулация на отвора на шийката на матката. Лекарите се опитват да предпишат цезарово сечение.

Какво е липсата на вода: изразена, умерена и относителна

Малко вода се среща в няколко вида. Диагнозата, последиците, симптомите са коренно различни:

 1. Умереният олигохидрамнион се диагностицира с незначителни отклонения от нормата. Често се определя рано, така че може бързо да се елиминира. Предписват се различни диети, коригира се храненето. С правилния начин на живот е възможно индикаторът на амниотичната течност да се нормализира. Умерената форма няма очевидни симптоми, жената се чувства нормално. Само ултразвукът ще ви позволи да стигнете до такава диагноза. Но дори и при умерено здрави бебета се раждат, просто трябва да следвате препоръките на лекарите. Статистиката показва, че такава диагноза се среща само при 5 процента от бременните жени до края на срока..
 2. При изразено слабо вода се проследяват значителни отклонения от нормата. За да се избегнат възможни последици, е необходима хоспитализация, постоянен надзор на лекарите. При ясно изразена форма са характерни следните характеристики:
 • Болезнени усещания при активни движения на плода;
 • Болки в долната част на корема;
 • Намаляване размера на матката, а с това и обиколката на корема;
 • Влошаване на здравето.

Само при този тип олигохидрамнион е възможно продължително раждане, повишен риск от кървене след раждане. За да се избегнат усложнения по време на раждането, лекарите се опитват да направят цезарово сечение..

 1. Относително ниско ниво на вода се появява през последните месеци на бременността и най-често се свързва със стареенето на плацентата. Ако се постави такава диагноза, не трябва да се разстройвате, защото правилното лечение ще помогне да се определят причините и да се върне всичко към нормалното. Основното е, че развитието на плода не е нарушено с такава диагноза. Просто бременната ще бъде под по-строг контрол от лекарите..

Как се диагностицира

Лекарят поставя диагнозата след извършване на определени процедури. Първо се измерва обемът на корема, височината на дъното на матката, ако има очевидни отклонения от нормата, специалистът го изпраща на ултразвуково сканиране. Изследването ще определи количеството на околоплодните води, ще диагностицира развитието на плода според гестационната възраст.

Признаци и проява

В допълнение към традиционните измервания и проучвания, ясни признаци на ниско ниво на водата са:

 1. Болезнени усещания по време на движение на плода.
 2. Рисуващи болки в долната част на корема.
 3. След 4 месеца, малък размер на корема. Обиколката не е правилна;
 4. Слабост, гадене, сухота в устата.

Възможно ли е да се определи независимо

Жената може да почувства първите заболявания и да ги сподели с лекаря, който след определени тестове ще изрази своите предположения. Самолечението в този случай може само да навреди, поради което съветът на специалист е толкова важен. Като правило, при изразена форма на олигохидрамнион се появяват някои симптоми, но с малки отклонения само гинеколог може да подозира, че нещо не е наред.

Рискове от ниско ниво на вода за дете

 1. Плодът става уязвим към външни фактори. Има голяма вероятност от компресия на вътрешните органи, развитие на клинопие и изкривяване на гръбначния стълб.
 2. Физическата активност е нарушена, тъй като движенията са ограничени, бебето не може да се върти в утробата като останалите.
 3. Ако няма достатъчно вода, тогава метаболитният процес между майката и детето може да бъде нарушен, което е изпълнено със забавяне на развитието и понякога замразена бременност. В този случай е необходимо да се действа бързо, да се направи ултразвуково сканиране и да се уверите в състоянието на плода, модерно да го извлечете, за да спасите жената.
 4. Липсата на кислород по време на бебешкото развитие влияе върху развитието на нервната система.
 5. Бебетата се раждат с поднормено тегло и с определени увреждания в развитието.
 6. Увеличава вероятността от компресия на кабела.
 7. Кожата също страда и постепенно изсъхва, може да се развие хипотрофия.
 8. Честият контакт на плода с феталната мембрана може да доведе до сливане в него.

Как да се лекува с лекарства?

Лечението е насочено към възстановяване на притока на кръв в матката, плацентата. Важно е да се идентифицира причината, която е задействала проблема и да се отстрани. В хода на лечението се вземат мерки за нормализиране на процеса на подаване на кислород от майката до плода през плацентата. Няма такова нещо като лек, тъй като изкуственото увеличаване на количеството вода няма да работи. Задачата е да се подобри състоянието на майката, а с нея и на бебето.

Лечението се избира, като се вземе предвид термина. Ако проблемът бъде открит през третия триместър, тогава жената е хоспитализирана, където получава витамини, както и лекарства, които помагат за възстановяване на нивата на кислород, подобряват кръвообращението.

Те се опитват да върнат нормалните нива на кръвната захар, да премахнат възможните инфекции, които биха могли да провокират патология. CTG се извършва всеки ден, което ви позволява да определите състоянието на плода. Веднъж на всеки пет дни се предписва ултразвук или доплерометрия. Лекарите се опитват да удължат бременността и да издържат до естественото раждане. Ако благосъстоянието на бебето се влоши, тогава се прави цезарово сечение.

Ако проблемът се установи на 28 седмици и се установят сериозни отклонения в процеса на формиране на плода, тогава някои експерти предлагат да се прекъсне, тъй като резултатът е трудно да се предскаже. При умерена липса на вода лечението се извършва у дома, но е важно да се придържате към препоръките - да приемате лекарства, да премахвате стреса и да бъдете по-често на чист въздух, увеличавайки броя на разходките.

Лекарите се опитват да идентифицират и спрат заболяването, което е причинило олигохидрамнион. След установяване на причината, винаги е по-лесно да се премахнат последствията. Така че олигохидрамнионите могат да бъдат причинени от метаболитно разстройство на бременна жена, тогава се предписва диета, която ще върне всички показатели към нормалното.

Предотвратяване

Колкото по-рано се открие ниско ниво на вода, толкова повече шансове е да се възстанови количеството вода и да се достигне нормално ниво. Превенцията помага да се предотврати проблемът.

Препоръчително е бременната жена да избягва стресови ситуации и да увеличава броя на разходките на чист въздух. Диетата трябва да включва не само витамини и минерали, но и много течности. Не само вода, но и мляко, компоти, сокове.

За да предотвратите ниско ниво на вода, дори преди бременността, си струва да преминете през определени тестове, които ще определят отклоненията и ще ги премахнат по модерен начин. Решете проблемите на сърдечно-съдовата, отделителната системи, ако има такива. Да откаже от лоши навици.

Ниското ниво на водата не е окончателната преценка. Трябва да вярвате в себе си, да се настроите на раждането по положителен начин. Важно е да се вслушате в препоръките на лекарите и всичко ще се оправи. Дори и с тази диагноза се раждат здрави бебета, просто процесът на развитие изисква по-внимателно наблюдение.

Недохранване

Малко вода по време на бременност (олигохидрамнион) - усложнение на бременността, свързано с намалено количество околоплодни води.

Той се счита от лекарите за сериозна акушерска патология, тъй като може да причини развитието на редица вродени аномалии в плода:

 • деформация на костната тъкан;
 • изкривяване на гръбначния стълб;
 • клиша.

В допълнение, олигохидрамнионът може да провокира вътрематочно забавяне на растежа..

Околоплодните води (амниотична течност) играят важна роля в растежа и развитието на плода. Те предотвратяват прекомерния натиск от страна на стените на матката върху бебето, а освен това са богати на хранителни вещества, микроелементи.

Слабо вода се наблюдава при около 4% от бременните жени. Патологията може да се развие на всяка гестационна възраст, но най-често се диагностицира през третия триместър (обикновено след 35-36 седмици) от бременността. Това се дължи на намаляване на функционалната активност на плацентата поради нейното стареене..

В ранните етапи на бременността олигохидрамнионът е изключително рядък. При това развитие на събитията винаги има висок риск от спонтанен аборт..

Причини за ниска вода

Ниското ниво на водата не е независимо заболяване. Трябва да се разглежда като симптом, който се появява на фона на една или друга акушерска или соматична патология. Помислете за най-честите причини за олигохидроамнион:

Вродени малформации на плода

Обикновено се открива недостатъчен обем околоплодни води след 20-21 седмица от бременността. При плода ултразвуковото сканиране разкрива аномалии в структурата на бъбреците, лицевата част на черепа.

Различни видове патогенни микроорганизми (вируси, бактерии), циркулиращи в кръвта на майката, могат да проникнат през мембраните и да причинят увреждане на хорионните ворсинки. В резултат на това има нарушение на образуването на околоплодна течност.

Метаболитни заболявания

Олигохидроамнион често се развива при жени със затлъстяване или диабет. В този случай патологията често се открива още в ранните етапи на бременността..

Болести на пикочната и сърдечно-съдовата система

Ниското ниво на вода в този случай е свързано с нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Патологията може да се развие на всеки етап от бременността

Развитието на олигохидроамнион се дължи на повишената нужда от хранителни вещества в плодовете..

При малформации, ниско прикрепване на плацентата, притокът на кръв към отделните части на плацентата се влошава, което води до повишен риск от намалено образуване на околоплодна течност от ворсите на хориона.

Повишен риск от олигохидрамнион се наблюдава при жени, които употребяват психотропни вещества, алкохол, никотин, както и сред работещите в опасни индустрии..

В зависимост от продължителността на бременността, олигохидрамнионът е:

 1. Рано. Развитието му е свързано с аномалии в развитието и функционирането на мембраните. Диагностициран преди 20-21 седмица от бременността.
 2. По късно. Причината е редица соматични и акушерски патологии, водещи до плацентарна недостатъчност. Появява се през II-III триместър на бременността.

Признаци

Тежестта на клиничните прояви на слабо вода директно зависи от степента на намаляване на обема на околоплодните води. Твърди се, че олигохидроамнионът е умерен, когато количеството на околоплодните води е леко намалено, с не повече от 400-700 ml. Такава патология протича без обективни симптоми и се диагностицира само според данните от ултразвук..

Диагнозата „тежък полихидрамнион“ се поставя на пациенти в случаите, когато дефицитът на околоплодната течност надвишава 700 ml. Това състояние винаги е придружено от появата на клинични признаци, които включват:

 • сухи лигавици;
 • виене на свят;
 • гадене, повръщане;
 • намаляване на коремната обиколка;
 • болезнени движения на плода.

Диагностика

Лекарят може да идентифицира олигохидрамнион въз основа на данни от акушерски преглед и проучване на бременна жена. По време на рутинен преглед трябва да се обърне внимание на височината на маточното дъно и коремната обиколка, неподходящи за гестационната възраст. За потвърждаване на диагнозата се извършва ултразвуково изследване за определяне на индекса на околоплодната течност. Показателите за нормата и възможните отклонения са представени в таблицата:

Средна стойност на нормата

За да се потвърди диагнозата олигохидрамнион, ултразвуковата оценка на индекса на околоплодната течност трябва да се повтори 2-3 пъти, тъй като поради особеностите на позицията на детето еднократната оценка може да бъде ненадеждна.

При провеждане на ултразвуково сканиране лекарят също внимателно изследва структурните и присъединителни характеристики на плацентата, определя степента на нейната зрялост, идентифицира възможни аномалии на развитието на плода, които биха могли да причинят недостатъчно количество околоплодна течност.

Внимателно събраната анамнеза позволява да се идентифицира предполагаемата причина за появата на олигохидроамнион, който играе огромна роля при определяне на последващите тактики на изследване и лечение.

Ако се подозира инфекциозен фактор при появата на олигохидроамнион, в плана за изследване се включват редица лабораторни методи за изследване:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • тест по Нечипоренко;
 • микроскопия и бактериологично изследване на отделяне от влагалището, уретрата и шийката на матката.

Според показанията те извършват и:

 • електрокардиография (ЕКГ);
 • ехокардиография (Echo-KG);
 • определяне на нивото на глюкоза в кръвния серум;
 • Бъбречна ехография.

При наличие на соматична патология акушер-гинекологът насочва бременната жена за консултация със съответните специалисти (кардиолог, ендокринолог).

Всички бременни жени с олигохидрамнион трябва редовно да се подлагат на кардиотокография (CTG) - съвременен метод за диагностика на състоянието на плода, основан на регистриране на неговата сърдечна честота, както и измененията му под въздействието на фетални движения, външни стимули и контрактилна активност на миометриума.

Лечение на олигохидрамнион

Бъдещите тактики са оправдани в случай на умерен олигохидроамнион в II-III триместър на бременността, липса на фетална патология и общо добро здраве на бъдещата майка. Жената трябва да бъде наблюдавана от местен лекар (акушер-гинеколог) и според показанията да получи лекарствена терапия.

Необходимостта от спешна хоспитализация в отделението по патология на бременни жени възниква в следните случаи:

 • гестационен период над 33-34 седмици;
 • изразена липса на вода;
 • наличието на хипертоничност на матката.

Терапията с олигохидроамнион, независимо от формата на патологията, трябва да започне с организирането на терапевтичен и защитен режим, включващ:

 • пълноценен нощен сън с продължителност най-малко 8-9 часа;
 • рационално балансирано хранене;
 • спазване на ежедневния режим;
 • избягване на стресови ситуации и физическо преумора;
 • отказ от лоши навици (пушене, пиене на алкохол, психотропни лекарства).

Медикаментозното лечение се извършва, както е предписано от акушер-гинеколог и включва мултивитаминни комплекси, лекарства, които подобряват функцията на плацентата и маточно-плацентарния кръвен поток. При повишен тонус на матката трябва да се предписват токолитици.

Като се има предвид, че олигохидрамнионът винаги се развива на фона на която и да е патология, ефективното му лечение е възможно само при въздействие върху причинителя. В случаите, когато развитието на олигохидроамнион е свързано с инфекция на бременна жена, трябва да се предписват антивирусни или антибактериални лекарства, като се отчита чувствителността на патогена към тях.

Ако етиологичният фактор е соматични заболявания, тогава се провежда тяхната терапия.

Пациентът трябва да бъде в болницата под строг медицински контрол. Вземат се необходимите мерки за удължаване на бременността и нормалното развитие на плода.

Показанията за спешно раждане, независимо от гестационната възраст, са:

 • бързо влошаване на състоянието на плода;
 • прогресивно намаляване на обема на околоплодната течност.

Бременните жени с олигохидрамнион имат висок риск от усложнения по време на естествено раждане (вътрематочна фетална хипоксия, първична слабост на раждането, кървене), поради което е за предпочитане да се извърши раждане чрез цезарово сечение.

Ако на фона на консервативната терапия е възможно да се постигне стабилизиране на състоянието на майката и плода, тогава цезаровото сечение се извършва след 37-38 седмици от бременността.

Предотвратяване

Предотвратяването на появата на олигохидрамнион трябва да започне на етапа на планиране и да продължи през целия период на бременността. Той се изразява в следните дейности:

 • навременна диагностика и лечение на всяка гинекологична и соматична патология;
 • ранна регистрация на бременна жена (до 12 седмици);
 • спазване на ежедневния режим;
 • правилно редуване на работа и почивка;
 • избягване на стресови ситуации;
 • рационално хранене със задължително включване на пресни зеленчуци и плодове в менюто;
 • отхвърляне на лоши навици.

Последици от ниската вода

В повечето случаи, при навременна диагностика и активна терапия на олигохидроамнион, лекарите успяват да поддържат бременност до 37-38 седмици и по този начин позволяват на жената да роди здраво доносено бебе.

Ако в ранните етапи на бременността се появи слабо вода, както и когато се комбинира с друга акушерска патология, прогнозата е лоша. В тази ситуация съществува голям риск от редица опасни усложнения:

 • вътрематочна фетална смърт;
 • хипоксия и фетално недохранване;
 • спонтанно прекъсване на бременността;
 • образуване на малформации на опорно-двигателния апарат в плода (плоскостъпие, тортиколис).

Видео

Предлагаме за гледане на видео по темата на статията.

Образование: завършва Ташкентския държавен медицински институт, специализирал обща медицина през 1991г. Многократно преминали курсове за опресняване.

Трудов опит: анестезиолог-реаниматор на градския родилен комплекс, реаниматор на отделението по хемодиализа.

Информацията е обобщена и се предоставя само за информационни цели. При първите признаци на заболяване се обърнете към Вашия лекар. Самолечението е опасно за здравето!

Усмивката само два пъти на ден може да понижи кръвното налягане и да намали риска от инфаркти и инсулти..

Хората, които са свикнали да закусват редовно, са много по-малко склонни да затлъстяват..

При редовно посещение на солариума шансът да се разболее от рак на кожата се увеличава с 60%.

Човешкият мозък тежи около 2% от общото телесно тегло, но консумира около 20% от кислорода, постъпващ в кръвта. Този факт прави човешкия мозък изключително податлив на увреждания, причинени от липса на кислород..

Според изследванията жените, които пият по няколко чаши бира или вино на седмица, имат повишен риск от развитие на рак на гърдата..

Образованият човек е по-малко податлив на мозъчни заболявания. Интелектуалната активност допринася за образуването на допълнителна тъкан, която компенсира болните.

Според много учени витаминните комплекси са практически безполезни за хората..

Най-рядката болест е болестта на Куру. Само представители на племето Fur в Нова Гвинея са болни от него. Пациентът умира от смях. Смята се, че яденето на човешкия мозък е причината за заболяването..

Когато влюбените се целуват, всеки от тях губи 6,4 калории в минута, но обменят почти 300 различни вида бактерии..

Ако черният дроб спре да работи, смъртта ще настъпи в рамките на 24 часа.

По време на работа мозъкът ни изразходва количество енергия, равно на 10-ватова крушка. Така че образът на крушка над главата ви в момента, в който възниква интересна мисъл, не е толкова далеч от истината..

В опит да извадят пациента, лекарите често отиват твърде далеч. Така например, някакъв Чарлз Йенсен в периода от 1954 до 1994 г. оцелели над 900 операции за премахване на новообразувания.

Повече от 500 милиона долара годишно се изразходват за лекарства за алергии само в САЩ. Все още ли вярвате, че най-накрая ще се намери начин да се победят алергиите??

Има много любопитни медицински синдроми, например компулсивно поглъщане на предмети. В стомаха на един пациент, страдащ от тази мания, са открити 2500 чужди предмета.

Много лекарства първоначално се продаваха като лекарства. Например хероинът първоначално се предлага на пазара като лекарство за кашлица. А кокаинът е препоръчан от лекарите като упойка и като средство за повишаване на издръжливостта..

Менопаузата внася много промени в живота на жената. Намаляването на репродуктивната функция е придружено от неприятни симптоми, причината за които е намаляване на est.

Малко вода: диагностика, причини, лечение

Околоплодните води (амниотична течност) са удобна среда, в която бебето се развива в продължение на девет месеца. Той служи и като механична защита, и като хранителна среда, и като „симулатор на течности“, който помага на детето да изработи техниката на преглъщане. Въпросът дали са необходими околоплодни води не си струва - без нея бременността не може да се развие. Но колко от него е необходимо и какво да правя, ако няма достатъчно околоплодна течност? Колко страшна е липсата на вода?

Ниска вода: първи подозрения

Всички жени се различават по ръст и телосложение, а размерите на новородените бебета също се различават. Следователно „нормалният“ обем на околоплодните води е доста неясна концепция. Горната и долната граница на нормата се различават с повече от половината: 600-1500 ml.

„Повечето амниотични течности са на 37-38 седмица, след това техният обем леко намалява.

Често дори опитен гинеколог не може да каже с увереност дали говорим за лек дефицит / излишък на околоплодна течност или за физиологични характеристики на конкретна бременна жена. Следователно подозрение за умерена липса на вода (обемът на околоплодните води е 500 ml или по-малко) често възниква, когато бъдещата майка започне да чувства неприятен симптом: движенията на детето стават болезнени за нея.

„Дори леките олигохидрамниони са доста рядка патология, тя се определя при 1 от 20 бременни жени..

Диагностика на слабо вода

За да се потвърди диагнозата олигохидрамнион, се изисква ултразвуково изследване. По време на прегледа лекарят определя така наречения „вертикален джоб“ - най-голямото разстояние от предната коремна стена до плода. Обикновено това разстояние трябва да бъде от 5 до 8 cm.

Можете да определите по-точно състоянието на нещата, като изчислите индекса на амниотичната течност: това е същият „вертикален джоб“, измерен само в четири различни точки (дясно-отгоре, ляво-отгоре и дясно-отдолу и отляво-долу). Сумата от четири измервания може да варира от 5 до 24 см (някои лекари стесняват този интервал до 8-18 см) и варира в зависимост от продължителността на бременността.

Нормални резултати на индекса на амниотичната течност

Но едно проучване може да разкрие само най-грубото нарушение. Много зависи от активността на детето и от настройките на ултразвуковия апарат. Ето защо, ако се съмнявате, по-добре е да повторите изследването и е възможно с друг лекар и на друго устройство..

Причини за ниска вода

Има много причини за появата на олигохидрамнион и в зависимост от това, какво състояние е причинило олигохидрамнион, се прави прогноза за хода на бременността и се определят тактиките на лечение.

Генетични заболявания

Понякога олигохидрамнионът през втория триместър на бременността се причинява от генетични аномалии в плода. За съжаление това е най-песимистичният сценарий, тъй като бременността често замръзва.

Хронични заболявания на майката

Проблеми с бъбреците, пикочните пътища, хипертония - редица заболявания на майката могат да причинят олигохидрамнион. В този случай гинекологът ще се съсредоточи върху лечението на това конкретно заболяване, а състоянието на бебето ще се следи особено внимателно.

Аномалии в развитието на мембраните

Може би проблемът не е в здравословното състояние на майката или плода, а в матката: има недоразвитие на амниона, разслояване на мембраните на мембраните, недостатъчна секреторна активност на епителните (изграждащи лигавицата) клетки на мембраните, отговорни за производството на вода.

Инфекциозни заболявания

ODS, грип, варицела, морбили - много инфекции могат да засегнат мембраните. В резултат на това те губят своята еластичност, появяват се разслоения, чрез които има незабележимо изтичане на околоплодната течност за самата жена..

Amnional хидрорея

Понякога изтичането на околоплодната течност се случва без видима причина - лекарите дори не винаги успяват да намерят мястото на микроскопично разкъсване. В този случай се прави цитонамазка за откриване на околоплодна течност. За разлика от предишния случай, вече може да има вторична инфекция на мембраните.

Отлагане на бременността

На 42 седмица, както плацентата, така и околоплодните мембрани постепенно престават да изпълняват своите функции, което означава, че количеството на новопроизведената околоплодна течност също рязко намалява.

Защо олигохидрамнионът е опасен?

В зависимост от степента на недостатъчност на околоплодната течност възникват различни патологии на развитието на плода. Пъпната връв може да попадне между стената на матката и плода, което води до кислородно гладуване на бебето. При изразена липса на вода бебето се изстисква от стените на матката, което причинява изкривяване на гръбначния стълб, плоскостъпие и в някои случаи дори сливане на кожата с амниона. В този случай се образуват връзки на симонарт - когато детето се опитва да промени позицията си, те могат да се увият около него, причинявайки тежки наранявания.

„Дори когато бебето се развива нормално, липсата на вода може значително да усложни хода на раждането. Липсата на околоплодна течност води до факта, че феталният мехур не притиска шийката на матката ("плосък" фетален мехур), отварянето му се забавя или изобщо не се случва.

Ето защо при ниска вода се препоръчва отваряне на феталния пикочен мехур, а в някои случаи и цезарово сечение.

Какви изследвания трябва да се направят с олигохидрамнион

Ако има съмнение за изтичане на фетална течност, тогава се прави вагинална мазка, за да се разкрие съдържанието на околоплодната течност.

Подозрението за инфекциозни заболявания се подкрепя от тестове за наличие на вирусни и бактериални инфекции - първо, бъдещата майка трябва да премине поне общ кръвен тест.

Ако знаете за хроничните заболявания на майката, които могат да причинят олигохидрамнион, тогава се извършват тестове, които ще разкрият степента на тяхното обостряне.

И накрая, важно е да се следи състоянието на бебето: за тази цел лекарят може да предпише CTG (кардиотокография, показваща както фетални сърдечни контракции, така и контракции на матката), съдова доплер сонография и амниоскопия - за оценка на качеството на околоплодните води.

Как се лекува олигохидрамнионът

На първо място, трябва да се отбележи, че обемът на допълнително изпита течност от майката не влияе върху количеството на околоплодните води. При умерено ниско ниво на вода е важно редовното наблюдение: ако ситуацията се влоши, майката най-вероятно ще получи предложение да отиде в болница. В допълнение към специфичното лечение, свързано със заболяванията, открити при бременна жена, общи препоръки за олигохидрамнион са следните.

 • Почивка в леглото или намаляване на физическата активност, за да не се провокира повишено изтичане на околоплодната течност.
 • Здравословно питателно хранене, прием на витамини.
 • Прием на лекарства, насочени към намаляване на тонуса на матката и подобряване на микроциркулацията на кръвта - те трябва да компенсират липсата на плацентарно хранене, свързано с олигохидрамнион.
 • Предотвратяване на развитието на вътрематочни инфекции.
 • При продължителна бременност - започване на раждане.

Все още малкото вода не е катастрофа, въпреки че може би майката ще трябва да прекара по-голямата част от бременността си в болница. Положителното отношение, спазването на медицинските препоръки и най-вероятно бременността могат да бъдат спасени безопасно до датата на падежа, а вредата за здравето на детето ще бъде минимална.

Как сами да определите ниско ниво на вода и многоводие?

Потребителски коментари

Не, само чрез ултразвук. Имам олигохидрамнион от 20 седмици, всички тези глупости са свързани с очертанията

Имам многоводие, стомахът ми е опънат толкова, колкото се виждат вени... и ходенето вече е трудно, натискът върху органите ми е силен

Има снимки ?? Вените ми също са видими и опънати, но нищо друго не ме притеснява така.

Как чувствате частите на тялото? Нормален корем) не на всеки се дава да запази фигурата така)

Петите и дупето ми се усещат?

Nifiga business), когато стърчи или винаги?

Е, когато лежа или стоя, а бебето не се движи, но все пак усещам

Това не е))))) вероятно не сте си го представяли по този начин))) просто някаква област на стомаха е по-плътна)))

Да, вероятно съм представил погрешно ?

Не ти ли казаха на 2-рата прожекция? Казаха ми, че водата, слава Богу, е нормална

Е, това беше нещо преди 8 седмици, броят може да намалее, да се увеличи..

На 27 седмици имах IAZh 162, а на 32 вече 107... Долната граница... След 2 дни - 126... Също така не фонтан, но тенденцията към липса на вода беше премахната

Да, малко вероятно е да ви се е случило нещо критично. Мисля, че водите непрекъснато се обновяват

Е, и тогава как да го определим без ултразвук?

Е, обясниха ми)) детето или погълна, след това се изпика))) така че количеството скача) основното е, че се вписва в границите на нормата)

Да, няма начин... Гинекологът току-що ми каза, че имам много малък стомах и ниско маточно дъно... Тичах за ултразвуково сканиране... Но мисля, че това е просто съвпадение)) Просто имам малък стомах))

Защо има олигохидрамнион по време на бременност и какви последици е опасно?

Ниско ниво на вода по време на бременност се наблюдава средно до 5 случая на 100 жени поради причини, свързани със здравето на бъдещата майка и дефекти в развитието на детето. Умерената форма на намаляване на количеството на околоплодните води не представлява сериозна заплаха за бременната жена и плода.

При намаляване на количеството на околоплодната течност до критични цифри е необходимо да се вземат терапевтични мерки, така че да не настъпи спонтанен аборт или преждевременно раждане, което е опасно за тежките олигохидрамниони..

Какво е олигохидрамнион?

Недохранването в медицинската терминология се нарича още олигохидрамнион, което означава малко количество околоплодни води.

Амниотичната течност в матката обгражда нарастващото бебе през цялата бременност. Те изпълняват защитни и метаболитни функции, подпомагат развитието на белите дробове на бебето и движението в маточната кухина. На 10 гестационна седмица обемът на водата е приблизително 30 ml, на 18 седмици - около 400 ml, а до 38 седмици се увеличава до нивото от 1-1,5 литра.

Умерена форма

Умереният олигохидрамнион се характеризира с намаляване на количеството на околоплодната течност до 400 ml. Състоянието изисква наблюдение и специална диета, така че бременните жени са поставени на консервация.

Произнесени олигохидрамниони

Признаци за ниска вода с изразена степен са намаляване на количеството вода според резултатите от ултразвуковата диагностика под 400 ml. Това може да повлияе негативно на плода, да причини преждевременно раждане, поради което терапевтичните мерки са наложителни..

Причини

Причините за недостиг на вода по време на бременност могат да бъдат разделени на няколко групи:

 • хронични заболявания на бременна жена, които провокират намаляване на количеството на околоплодните води (тежка хипертония, сърдечна недостатъчност с отоци, съдова патология на крайниците, системни лезии, ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, захарен диабет, алкохолизъм);
 • остри болезнени състояния на бъдещата майка (интоксикация с диария и повръщане, алкохолно отравяне, никотин, токсични продукти);
 • късната токсикоза (гестоза) често е причина за олигохидрамнион по време на бременност през 3 триместър;
 • патология на плацентата, която е свързана с дефекти в развитието, нарушения на кръвообращението, некротични лезии, склероза, травматични наранявания отвън;
 • разкъсване на мембраните и изтичане на околоплодната течност поради нараняване, физически стрес, инфекция;
 • следсрочна бременност за повече от 41 седмици;
 • многоплодна бременност;
 • резус конфликт в случай на несъответствие на резус кръвна група при майка и бебе;
 • неконтролиран прием на обезболяващи лекарства от бъдещата майка (Индометацин, Диклофенак);
 • инфекции на бременна жена, които се предават на плода и заразяват мембраните му (хламидии, уреаплазма, херпесни вируси, цитомегаловирус);
 • вродени генетични дефекти на плода, свързани с бъбреците, уретрата, уретера;
 • придобити дефекти поради въздействието на неблагоприятни фактори (токсични, инфекциозни) върху развиващите се органи на бебето.

Какви са последиците, опасни за детето?

Каква е заплахата от олигохидрамнион за дете става ясно чрез изучаване на функциите на околоплодната течност. Амниотичната вода е необходима за:

 • хранене на плода;
 • поддържане постоянството на температурата и налягането;
 • защита срещу механични и шумови влияния на околната среда;
 • защита срещу инфекциозни агенти;
 • осигуряване на свободно гладко движение и смазване на кожата.

С олигохидрамниони вирусите, бактериите и токсините преминават по-лесно през плацентарната бариера, което може да доведе до инфекциозни заболявания и отравяне на плода. При липса на хранене поради малкото количество вода е възможно забавяне на растежа и развитието на бебето. Появяват се признаци на хипоксия.

Наранявания, изкривяване на скелета, увреждане на кожата, прилепването й към амниотичните мембрани се случват поради факта, че детето има малко течност, за да се движи свободно в матката. Тежестта на нарушенията зависи от това коя патология е допринесла за олигохидрамнион..

Тежките малформации водят до спонтанни аборти. Патологичните промени, придобити в края на бременността, могат да причинят преждевременно раждане или вътрематочна смърт на плода.

В кой триместър се диагностицира по-често?

По времето на поява олигохидрамнионът се разделя на 2 вида.

 1. Ранните олигохидрамниони се наблюдават според резултатите от ултразвуково изследване след 16 седмица от бременността. Състоянието е неблагоприятно за развитието и растежа на детето, поради което причината трябва да бъде идентифицирана възможно най-скоро и лечението да започне.
 2. Късното ниско ниво на вода се счита след 26 седмици от бременността (в края на втория триместър) и най-често зависи от функционалните проблеми в тялото на бременната жена.

Пониженото количество вода по време на бременност през третия триместър трябва да бъде внимателно наблюдавано и коригирано. По това време има опасност от преждевременно раждане..

Знаци и симптоми

Симптомите на олигохидрамнион по време на бременност в повечето случаи нямат ясна специфичност..

Тези признаци са:

 • намалена активност на изтласкването на бебето в стомаха;
 • болезненост, когато детето се движи и се обръща;
 • неприятно дърпане, както при менструация, усещания в долната част на корема;
 • повишени признаци на токсикоза (гадене, жажда, слабост);
 • проблеми с апетита и съня на бременна жена;
 • вагинално изхвърляне при изтичане на вода поради разкъсване на мембраните.

Така че тези признаци могат да се появят както при слабо вода, така и при други патологии и функционални състояния на бременна жена, тогава е необходима ясна визуална ултразвукова диагностика.

Как да определим олигохидрамнион чрез ултразвук:

 1. Сегментът между предната коремна стена и тялото на детето се измерва в сантиметри.
 2. Правят се четири такива измервания, като конвенционално се разделя матката на квадрати.
 3. Всички измервания се добавят и разделят на четири, което дава средна стойност, която се нарича индекс на околоплодната течност.
 4. В таблиците индексите съответстват на гестационната седмица с лека разбивка на показателите.

Необходимо ли е лечение?

Медицинските мерки, насочени към премахване на ниската вода с различна степен, започват след първото откриване на намаляване на количеството на околоплодните води. За да не губите време и да предотвратите негативни последици за бъдещото бебе и майка. Как да се лекува олигохидрамнион, специалистът решава индивидуално, в зависимост от причините и тежестта на патологията.

Какво трябва да направи жената?

При първоначалното откриване на намален обем околоплодни води, на бъдещата майка се предписват витамини и лекарство за подобряване на микроциркулацията "Curantil" за един месец. Лекарят, който наблюдава бременността, ще ви каже какво да правите с липса на вода за бременна жена, как да се храните, какъв начин на живот да водите.

Какво се лекува и в какви случаи?

Лечението на олигохидрамнион в болница се извършва с установено намаляване на амниотичната течност по време на три динамични ултразвукови изследвания. С патология на плацентата, която може да се види при първичен преглед, както и забележими малформации, жената трябва да бъде хоспитализирана.

В болницата за патология на бременността лечението се предписва в зависимост от причината:

 • витаминни препарати (аскорбинова киселина и група В);
 • диета с високо съдържание на протеини, минерални и растителни компоненти;
 • почивка в леглото с опасност от спонтанен аборт или изтичане на вода;
 • средства за подобряване на кръвоснабдяването на плацентата (Actovegin, Curantil);
 • симптоматична терапия на основното заболяване на бременната жена, което е причинило състояние с намалено количество околоплодни води (хипертония, диабет, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания, щитовидна жлеза и съдови патологии);
 • антибиотици за инфекциозни заболявания;
 • прекратяване на бременност с фетални патологии, несъвместими с живота;
 • отваряне на амниотичните мембрани за предизвикване на раждане по време на следсрочна бременност;
 • цезарово сечение с тежка липса на вода и признаци на нарастваща фетална хипоксия.

Общ преглед

Медицинските прегледи на олигохидрамнионите по време на бременност показват, че 95% от всички открити патологии от този тип изчезват месец след корекция на храненето, начина на живот, витаминната терапия и приемането на вазоукрепващи лекарства.

Изучавайки отзивите на бременни жени, можете да потвърдите предсказанията, описани по-горе. Диагнозата се подозира при половината бременни жени, но тя се потвърждава само при 4-5% от жените след многократни прегледи. Понякога съветите във форумите могат да имат отрицателни последици, така че преди да проучите интернет страниците, трябва да зададете всичките си въпроси на гинеколога, който наблюдава бременната жена.

Прогноза

В повечето случаи (95%) олигохидрамнион или не се потвърждава при многократни проучвания, или изчезва за кратко време с коригиращо лечение.

Неблагоприятната прогноза зависи от продължителността и проявата на патологията:

 1. През първия триместър на бременността изразените олигохидрамниони водят до смъртта на нероденото дете, което до голяма степен е свързано с малформации, които са послужили като причинен механизъм на олигохидрамнионите.
 2. При липса на вода, продължаваща дълго време, ако не се правят опити за лечение, храненето на плода се нарушава, което води до забавяне на растежа му и формирането на органи и системи, до деформации.
 3. Липсата на кислород с намалено снабдяване с патология на плацентата се нарича хипоксия, която е отрицателна за мозъка на бебето.
 4. Ниската вода в края на бременността може да доведе до преждевременно раждане, свързано с разкъсване на околоплодните мембрани.
 5. Възможна е вътрематочна смърт на по-късна дата с изразено намаляване на околоплодната течност при дефекти, тежки придобити фетални патологии.

Многоводие

Многоводието или многоводието е състояние, което е точно обратното на гореописаното. Тази акушерска патология се характеризира с увеличаване на количеството на околоплодната течност над един и половина литра до края на третия триместър. Средно в целия свят този проблем засяга около един процент от бременните жени..

Причините за полихидрамниона са инфекции (херпесни вируси, хламидии, сифилис), наличие на захарен диабет при бременна жена, резус-конфликт, многоплодна бременност, плацентарна недостатъчност.

Патологията с повишено количество околоплодни води може да бъде остра и хронична. В зависимост от обема, многоводието е от три градуса. Колкото повече излишна течност има в матката, толкова по-опасно е състоянието за детето и майката. При остри ранни полихидрамниони рискът от спонтанен аборт и вътрематочно кървене, както и разкъсване на матката, се увеличава, така че е необходима спешна хоспитализация в специализирана болница. Хроничните полихидрамниони през третия триместър могат да доведат до гестоза и преждевременно раждане, атония на матката, което затруднява раждането.

Малко вода по време на бременност - причини

Малко вода се нарича намален обем околоплодни води в феталния пикочен мехур. От гледна точка на акушерството, това е наличието в матката на по-малко от 0,5 литра околоплодни води в навечерието на раждането по време на доносена бременност.

Ниското ниво на водата е динамично състояние

Обемът на околоплодната течност е променлив показател, той се променя през цялата бременност. Еднократно определяне на факта на олигохидрамнион не носи никаква диагностична стойност.

Кратките епизоди на олигохидрамнион не изискват лечение и често се считат за физиологични. Например, ако количеството на околоплодната течност е неподходящо за гестационната възраст, което се превръща в норма след няколко седмици.

Ако в бъдеще отново се открие олигохидрамнион, това вече се счита за патологично, застрашаващо нормалния растеж на плода. Истинският патологичен олигохидрамнион винаги придружава вече съществуващите нарушения на развитието на плода или плацентата.

Ниската вода не е болест, а симптом

Като независимо заболяване олигохидрамнионът не се класифицира. Това е симптом, който придружава друга фетална патология или бременност. Той не може да се свърже с основните диагностични критерии, тъй като съвременните методи за изследване позволяват с голяма точност да се идентифицират проблеми в растежа на плода..

Малко вода се диагностицира рядко: предимно установените случаи (3-4 на 1000 раждания) са функционални. Сред тях патологичните са само 0,2-0,3%.

Амниотичната течност е нормална

Когато оплодената яйцеклетка навлезе в матката, започва образуването на мембрани, заобикалящи ембриона:

 • външен, заобикалящ яйцеклетката;
 • вътрешен - воден (амниотичен).

Създава се затворена стерилна кухина (фетален пикочен мехур), плодът се развива в нея. Получените черупки растат заедно с него. Амниотичната течност съдържа 97% вода, както и разтворени в нея хранителни вещества, бактерицидни съединения, минерали, хормони, имунни комплекси. Тези компоненти се променят заедно с количеството течност, докато плодът расте. На всеки 3 часа водата се „подновява“: нивото на хранителните вещества и другите компоненти се поддържа постоянно, метаболитните продукти на растящия плод се отстраняват.

Има специални таблици със стандартни показатели за всяка седмица на бременността, започвайки от четиринадесетата. Лекарите, които провеждат ултразвук, се ръководят от тях, когато откриват ниско ниво на вода по време на бременност. Обикновено най-голямото количество вода във феталния пикочен мехур се отбелязва на 38 седмици и е 1,5 литра. След това се спуска.

Понякога в интернет можете да намерите точни показатели при какъв обем околоплодни води трябва да се посочи като умерено ниско ниво на вода по време на бременност, при което - висока степен на тежест. Номерата често се дават точни, категорични, в зависимост от обстоятелствата.

Всъщност няма единни показатели за норми за всички термини. Често срещаните показатели от 500 или 600 ml нямат нищо общо с реалността. Тъй като количеството на околоплодната течност варира драстично в различно време.

В началото на бременността има малко околоплодна течност, след това става все повече и повече.

Периоди на бременностПромени в обема на околоплодната течност
от 8 седмициобемът на водата се увеличава с 10 ml седмично
от 13 седмицисе увеличава с 25 ml на седмица
от 21 седмицисе увеличава с 60 ml седмично
Тогава скоростта на натрупване на околоплодната течност намалява, но количеството й все още се увеличава.
33 седмицаспиране на производството
след 40 седмициколичеството на околоплодните води започва да намалява

Бъдещите майки, които чакат твърде дълго, за да се срещнат с бебето си, могат да развият олигохидрамнион в резултат на стареенето на плацентата..

Но показателите преди раждането са наистина ясни. Недохранването по време на бременност се диагностицира, ако обемът на околоплодните води, при спазване на нормалните срокове за доставка (от 38 седмици), е по-малък от 500 ml. Това е вътрешен показател. В западната медицина 300 мл се считат за долната граница на нормата. Следователно там се диагностицират полихидрамниони по-рядко..

Откъде идва околоплодната течност??

Амниотичната течност се произвежда от плацентата. Но всички знаем, че в началото на бременността няма плацента. Той узрява едва в края на първия триместър. Откъде идва околоплодната течност през първите месеци на бременността??

Това е една от неразгаданите медицински загадки. Лекарите все още не знаят как точно се увеличава количеството на околоплодната течност, преди да се появи плацентата. Основната теория е, че водата се натрупва поради екстравазацията на кръвната плазма на майката през хориона и амниона. Също така се предполага, че това може да е плазмата на самия плод - той се просмуква директно през кожата, преди да настъпи кератинизация (втвърдяване)..

През втория триместър плацентата започва да функционира. И все пак основният източник на околоплодна течност е плодът. През този период количеството на околоплодната течност зависи от това колко бързо се случва натрупването на урина, алвеоларната течност и тяхното отделяне (абсорбиране), поглъщане от плода и изтичане през амниотичната мембрана.

Всеки ден белите дробове на плода произвеждат средно 350 ml течност. Лишена е от протеини.

Неговата осмоларност е същата като тази на кръвната плазма. Плодът също отделя урина доста интензивно. Количеството му варира от 0,4 до 1,2 литра на ден. От 20 до 40 седмици количеството произведена урина се увеличава 10 пъти.

От 18 седмици нататък може да се наблюдава поглъщането на околоплодната течност от плода. Това е основният механизъм на резорбция на околоплодната течност. На 20 седмици нероденото дете поглъща 200 ml на ден, на 40 седмици - 500 ml. Останалата част от течността се абсорбира в кръвта на майката поради по-голямата си "соленост" - по-голямо количество натриев хлорид.

Функции на околоплодната течност

Наличието на течност в малък обем се определя още от 3-та седмица на бременността. Между плода и неговата среда има постоянен обмен: до четиринадесетата гестационна седмица - през кожата, впоследствие, поради нейното уплътняване, течността с хранителни вещества се поглъща от плода, а част от водата се отделя под формата на урина. Така плодът "се храни" и се пречиства от метаболитни продукти.

В допълнение към това има редица важни функции:

 • поддържане на постоянна комфортна температура (+ 37 ° С);
 • шумоизолация;
 • амортизация (предпазване на детето от нараняване при резки движения на майката);
 • защита срещу инфекции благодарение на съдържащите се в него бактерицидни вещества;
 • "Помощ" при раждането на дете.

Ниско ниво на вода като симптом

Както вече споменахме, патологичната липса на вода не е независимо заболяване, но е свързана със сериозни промени. Това може да означава:

 • хромозомни сривове;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • вродени малформации (нарушено бъбречно развитие под формата на поликистоза, недоразвитие на бъбреците или пълното им отсъствие, стесняване или отсъствие на уретрата, припокриване на лумена на уретерите);
 • малформация на плацентата.

Има и идиопатични олигохидрамниони по време на бременност - малко количество течност по неизвестни причини. Не засяга бременността и здравето на плода, слабо изразен, преминава сам до края на бременността или продължава до раждането.

Трябва да знаете, че олигохидрамнионът не може да причини генетични нарушения или структурни дефекти на вътрешните органи. Напротив, хромозомни промени или дефекти в развитието провокират появата на олигохидрамнион. Следователно, ако в диагнозата олигохидрамнион звучи до генетични промени или "деформации", имаме предвид едновременното им присъствие.

Развитието на ниско ниво на вода може да доведе до:

 • инфекции при майката (40% причиняват олигохидрамнион);
 • следсрочна бременност (тялото на майката не произвежда околоплодни води по-дълго от необходимия период и количеството му в тялото след 9 месеца се изчерпва);
 • хипертонично заболяване;
 • диабет;
 • многоплодна бременност.

При многоплодна бременност понякога се образуват допълнителни съдове в плацентата, кръвта се преразпределя в полза на един от двата плода. Той абсорбира повече течност и следователно отделя повече урина. Вторият плод развива хипоксия, той изостава в развитието, образува се олигохидрамнион.

Пониженото количество вода по време на бременност може да има ятрогенни причини. Образуването на околоплодната течност се нарушава от употребата на някои лекарства, най-често инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Имена на лекарства: каптоприл, еналаприл, рамиприл и други лекарства с подобни имена. Те са противопоказани по време на бременност. Но не всички жени четат внимателно инструкциите. Лекарят не отменя тези лекарства, тъй като не знае, че пациентът ги приема..

Количеството вода значително се намалява при пушене. Не всички жени намират достатъчно сила на волята да се откажат от никотина за този период. Не всяка бъдеща майка, която пуши, получава умерена липса на вода по време на бременност. Но рискът нараства значително. Средно жената, която пуши, има по-малко околоплодни води, отколкото жената, която води здравословен начин на живот..

Видове маловодие

Малко вода може да бъде:

 • умерена или тежка;
 • първичен или вторичен;
 • остър или хроничен;
 • рано или късно.

Повечето жени имат умерена липса на вода.

Първичен - развива се с цели мембрани на яйцеклетката в резултат на възникналата патология (плацента, бременност, развитие на плода, хронични заболявания на майката).

Вторичен (травматичен) е резултат от нарушаване на целостта на феталния пикочен мехур и в това отношение изтичане на течности. Най-често в момента се диагностицира първичен олигохидрамнион.

Остра - проявява се рязко, но не оставя необратими последици, бързо спира и си отива, без да се изисква специално лечение. Обикновено резултатът от инфекция, която е имала бъдещата майка.

Хронична - има патологична основа, поради заболявания, съществуващи при бременна жена (захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония), гестоза, плацентарна недостатъчност. Не изчезва от само себе си, прогресира без лечение.

Ранен - ​​развива се на 16-20 седмица.

По-късно - развива се на 26-40 седмици.

Опасност от ниска вода

Амниотичната торбичка винаги е стерилна и затворена. Амниотичната течност никога не напуска маточната кухина до процеса на раждане. В края на бременността феталният пикочен мехур се спуска и спонтанно се разкъсва, водите излизат навън, плодът започва да се ражда.

Ако водата започне да „излиза“ преди 36 седмици, изливането се счита за преждевременно. В някои случаи има пълна евакуация на водите.

При повечето жени с високо увреждане на пикочния мехур се случва постепенно изтичане, което в крайна сметка води до олигохидрамнион и заплашва загубата на плода. Дори умерената липса на вода в този случай е изпълнена с усложнения..

При определяне на ниско ниво на вода по това време се увеличава вагиналното отделяне при жената - косвен признак на загуба на течности. Тя се нуждае от хоспитализация, за да елиминира причините за недостиг на вода.

Във втория триместър олигохидрамнионът е най-опасен, тъй като поради недоразвитието на плода бременността все пак трябва да продължи, но понякога не е възможно да се отстранят причините за малкото количество вода.

През последния триместър тази патология също е опасна, но при спешен случай по това време доставката вече е възможна.

Последици за детето

Ниската вода е неблагоприятен прогностичен признак. Много често такива жени имат забавяне на растежа на плода, вродени малформации. Дори леки олигохидрамниони по време на бременност могат да бъдат свързани с бъбречна дисгенезия, синдром на Мекел-Грубер, синдроми на Потър 1 и 2.

Най-лошата ситуация е, когато забавянето на растежа на плода се комбинира с олигохидрамнион през 2-ри триместър. Обикновено такава бременност се прекъсва или бебето умира в първите дни след раждането..

Когато се роди дете от жена с олигохидрамнион, се увеличават рисковете от много патологични състояния:

 • фетален дистрес се наблюдава на всеки десети;
 • рискът от вътрематочна инфекция е 5 пъти по-висок от средния за населението (приблизително 1,6% от случаите);
 • пневмопатия се наблюдава при 5%;
 • намален адаптационен капацитет - при повечето деца.

Клинична картина по различно време

Клиничната картина няма специфични симптоми:

 • болезнени усещания в корема при движение на плода;
 • намалена детска активност.

При изследване се определя несъответствието между времето на бременността и размера на матката, тъй като с намаляване на количеството течност във феталната торбичка, обемът на матката също намалява. Но е невъзможно да се направи надеждна диагноза само въз основа на обективния статус:

 • винаги има възможност за неправилно изчисляване на гестационната възраст,
 • подобни симптоми се наблюдават при редица други заболявания.

Съвсем различна картина се наблюдава, ако изтичането на околоплодната течност се случи извън началото на раждането. Това показва дефект в балонната обвивка. В този случай има голяма вероятност бактериална инфекция да проникне през увредената мембрана на феталната торбичка. За да се предотврати инфекцията на плода, е необходимо да се изследва микрофлората на влагалището и съставът на околоплодните води.

Течът може да предизвика преждевременно раждане. Медицинска тактика в такива случаи зависи от продължителността на бременността. Ако това се е случило преди 34 седмици, когато белите дробове не са оформени, се вземат лекарствени мерки за ускоряване на процеса на тяхното развитие.

Диагностика и лечение

Обемът на околоплодната течност се изчислява чрез височината на нейното стоене в джобовете, образувани между стената на черупката и плода, и се сравнява с общоприетата норма. Това се определя по време на ултразвук на матката.

Тъй като олигохидрамнионът не е независимо заболяване, а признак на друга патология, е необходимо да се идентифицира и лекува основната причина.

При определяне на малко количество вода през първия триместър не са необходими терапевтични мерки, всичко ще се нормализира от само себе си.

Ако олигохидрамнионът се повтори през следващите 3 месеца, гениталните инфекции и генетичните дефекти се изключат, идентифицираната патология се лекува.

Когато е необходима терапия

 • При липса на аномалии в развитието - да удължите бременността за максимално възможния период.
 • При умерено, но продължително изтичане, когато е възможна инфекция, антибиотиците се избират след анализ на околоплодната течност.
 • Ако резултатите от изследването показват животозастрашаващо състояние на детето, се извършва незабавно раждане.
 • При голяма загуба на околоплодна течност - необходимо е и спешно изкуствено раждане.
 • С настъпването на отлепване на плацентата - незабавно цезарово сечение.
 • Ако се установи конфликт на Rh фактора при майката и детето, се използват консервативни методи.

В случай на умерено ниско ниво на вода по време на бременност, периодът се удължава максимално, за да се роди детето възможно най-близо до нормалната дата на раждане. Благоприятен прогностичен признак е развитието на това състояние едва през третия триместър..

По-лошо е, ако олигохидрамнионът придружава забавяне на растежа на плода. Резултатът от такава бременност може да бъде неблагоприятен. Забавянето в развитието се лекува успешно с лекарства при трима от четирима пациенти. Но само в случай на нормално количество околоплодни води! Ако са малко от тях, тогава вероятността за успешно лечение е само 12%. Свързва се с декомпенсирана плацентарна недостатъчност.

Понякога бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Това се изисква в случай на комбинация от олигохидрамнион с вродени малформации.

Усложнения на олигохидрамнион

При ниска вода може да образува:

 • Сливане на кожата на плода и амниона. Това води до появата на външни аномалии. Много рядко.
 • Хипоксия. Причинява забавяне на метаболизма, рязко намаляване на теглото на плода, отлепване на плацентата.
 • Слабост или липса на раждане (при 80% от родилките с олигохидрамнион).
 • Компресия или заплитане на плода с пъпната връв.

Няма конкретни препоръки за предотвратяване на развитието на недостиг на вода. Необходими са почивка и добър сън, здравословно хранене, навременно изпълнение на предписаните прегледи. За всяко нарушение на състоянието трябва да се консултирате с лекар.

Малко вода по време на раждане

Ако олигохидрамнионът по време на бременност продължава до самото раждане, такива жени изпитват слаб труд. Това усложнение може да е резултат и от следсрочна бременност..

Амниотомия

Малко вода - едно от показанията за амниотомия - процедури за отваряне на феталния пикочен мехур.

Първо, лекарят трябва да се увери, че няма противопоказания. Основните са генитален херпес, представяне на плода или неправилното му положение в матката, представяне на пъпната връв, както и всички възможни противопоказания за физиологично раждане. Тогава олигохидрамнионите по време на бременност може да са причина за цезарово сечение.

Предпоставка за амниотомия е зрялата шийка на матката. Лекарите оценяват степента й на зрялост по скалата на Бишоп. Резултатът преди процедурата трябва да бъде най-малко 6 точки.

 • по време на гинекологичен преглед лекарят пробива феталния пикочен мехур;
 • той пъха пръсти там и разширява дупката;
 • пункцията се прави не в центъра, а отстрани;
 • прави се извън контракции, в състояние на минимално напрежение на феталния пикочен мехур;
 • околоплодните води се отделят много бавно, като внимателно се контролира този процес, за да не се повреди пъпната връв.

Тази процедура улеснява процеса на раждане. Но това може да доведе и до кратко намаляване на плацентарния кръвен поток, промяна в сърдечната честота на плода, поради което след амниотомията сърдечната дейност на бебето се наблюдава постоянно..