Всичко най-интересно и полезно тук

Отговори на всички въпроси относно коронавируса.

Малък фонтан при новородено: причини и последици

Всяко новородено има на главата си фонтанел - малка пулсираща област, непокрита от костите на черепа. Временно се затяга с мембрана, която въпреки всички страхове е достатъчно силна. С времето се втвърдява и всичко се влачи. Но до този момент родителите са много притеснени от размера на тази част от главата на бебето..

Какво да направите, ако от първите дни на живота новороденото има много малка фонтанела, която не отговаря на нормите? Първо, трябва да се уверите, че наистина се различава от медицинските стандарти..

Ако не забележите навреме, че детето има малка родничка, последиците от такава пропуск могат да имат сериозна опасност за живота и здравето на бебето. Много по-често обаче младите и неопитни родители изпадат в паника твърде рано. За да предотвратите това, трябва да знаете стандартите за нормалния размер на тази област на главата на бебето, за да ги сравните с показателите на вашето новородено:

 • до 1 месец - 30 мм;
 • 2 месеца - 25 мм;
 • 3 месеца - 22 мм;
 • 4 месеца - 20 мм;
 • 5 месеца - 18 мм;
 • 6 месеца - 17 мм;
 • 7 месеца - 16 мм;
 • 8 месеца - 15 мм;
 • 9 месеца - 14 мм;
 • 10 месеца - 12 мм;
 • 11 месеца - 8 мм.

Естествено, всички тези показатели идват с малка грешка и не са златният стандарт. Ако отклоненията от нормата са 3-4 мм, това не е проблем. Но ако новороденото има малък фонтан, дори като се вземе предвид тази грешка, родителите трябва да помислят по-сериозно и да вземат определени мерки, за да избегнат неприятни последици. Втората стъпка след сравняване на размерите е да се установи причината за това явление..

Защо бебето има малък фонтан може да се определи само от лекар, така че е безполезно да се опитвате да разберете чрез всезнаещите баби и съседи. След като педиатърът изследва проблемната област на бебето, той ще може да установи причината за явлението. Най-често те са:

 • индивидуална особеност на структурата на черепа на новороденото: в този случай родителите не трябва да се страхуват и да се притесняват, тъй като няма опасност за здравето на бебето;
 • краниосиностозата е доста рядко заболяване на костно-костната система на бебето, при което се диагностицира твърде ранно затваряне на черепните конци, високо кръвно налягане, увреждане на слуха, страбизъм, проблеми с растежа на целия скелет; болестта може да бъде вродена и придобита в резултат на рахит или аномалии в щитовидната жлеза;
 • различни аномалии в развитието на мозъка.

Въпреки факта, че тези заболявания се диагностицират рядко, въпреки това, малък фонтан при бебета е причина да отидете на консултация с лекар. Той ще изясни причината за тази патология, ще предпише подходящо лечение, ако е необходимо, ще даде съвет. Това ще помогне да се избегнат нежелани последици..

Родителите трябва да знаят до какво може да доведе малка фонтанела при раждането, ако не й обърнат внимание навреме. Краниосиностозата е особено опасна в това отношение:

 • деформация на черепа;
 • слепота;
 • страбизъм;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • увреждане на слуха;
 • психични разстройства.

Лечението на такова заболяване изисква хирургическа интервенция и колкото по-скоро се проведе, толкова повече шансове за възстановяване ще има детето. Ето защо е препоръчително да забележите малък фонтан от първите дни от живота му. Дори ако при раждането тази част от главата на бебето ще бъде почти нормална по размер, трябва да я проверявате ежеседмично за съответствие с горните стандарти, за да не пропуснете опасна патология, водеща до такива сериозни последици.

Но дори ако лекарят не разкри нищо по време на прегледа, родителите се съветват да предприемат редица мерки, които ще избегнат всички опасни клопки, касаещи малката фонтанела при новороденото.

Няколко полезни съвета ще позволят на младите родители да стегнат размера на фонтанелата на бебето до нормални стойности, ако им се струва твърде малък. Тези препоръки трябва да се дават при консултации от педиатри (не въвеждат никакви ограничения без тяхното съгласие), ако не открият отклонения в развитието на мозъка.

 1. Тъй като размерът на фонтанелата все още се различава от нормалния, трябва да бъдете по-внимателни, за да сте сигурни, че бебето няма да падне и случайно се удари на това място. Той също трябва да бъде защитен от хипотермия..
 2. Ако детето е на изкуствени допълващи храни, намалете дозата мляко, което пие (заменете го в някои хранения с различна течност) и се уверете, че смесите не са обогатени с витамин D;
 3. Когато кърмите, кърмата също трябва да се дава в ограничени количества (но никога да не спира лактацията).

Ако бебето има малък фонтан, родителите не трябва да се плашат от това. Първо, трябва да се уверите, че отклонението действително се извършва. На второ място, трябва да посетите лекар, за да установите причината. На трето място, да се осигурят на трохите прилични и цялостни грижи, така че проблемът да изчезне неотменимо.

Причини и последици от малък фонтан при новородено бебе

Всички бебета се раждат с фонтанела, малка част на главата без кост в нея. Тънката кожа покрива областта, която малко по-късно костите на черепа ще бъдат затворени с плътна бариера. Случва се размерът на фонтанела да не съответства на нормата - той е твърде голям или малък. Ще говорим за това защо детето може да има малък фонтан, възможните последици от това явление, а също така ще дадем препоръки на онези родители, които се окажат в подобна ситуация.

Фонтанелата при новородено изисква внимателно внимание както от родителите, така и от лекаря.

Малко известни факти

Докато бебето е в утробата, на главата му се определят няколко фонтанела. В допълнение към познатото за нас - на короната, още четири са на храмовете. Почти винаги, временните фонтанели при новородено имат време да се затворят. Случва се обаче и те да се затворят по-късно - през първия месец от живота на детето. Например, това явление е почти винаги регистрирано при недоносени бебета..

Има и друга фонтанела, разположена на кръстовището на костите на короната и тила. Нарича се малък, защото диаметърът му е само 5 мм. По правило той се затваря и до момента на раждането на бебето. Рядко тя остава отворена след раждането и се затваря постепенно. Това явление не винаги се счита за патология. Ако детето отговаря на основните здравни показатели, този симптом не означава, че бебето има аномалии. Най-вероятно това е вариант на нормата.

Предната фонтанела е най-голямата от всички. Той е разположен в короната на главата и наподобява контур на ромб. Удълженият диагонал на фонтана е разположен на условна линия, свързваща моста на носа и тила, а късата е на линията, която минава от ухо до ухо. Размерите му по време на раждането на бебето са 2 х 3 см. Тези данни обаче са условни, фонтанелата (наричана още мека корона) може да е малко по-малка или по-голяма.

По-нататък ще споменем само предната, теменната фонтанела. Параметрите му пораждат много въпроси от родителите, ако се окаже твърде голям или малък. Обикновено голямата фонтанела трябва да се затвори напълно между 11 и 14 месеца. Този процес обаче протича индивидуално във всеки отделен случай. Д-р Комаровски твърди, че затварянето на фонтанелата може да се случи при 3-месечно бебе и то може да се осъществи напълно едва на 18 месеца. Според него симптом като фонтанела е по-малко от нормалното, никога не е единственият признак на сериозно заболяване. Това явление трябва да се разглежда само във връзка с други симптоми..

Структурата на черепа при новородено предполага наличието на няколко фонтанели, които едва ли се забелязват, за разлика от теменната

Стандартен размер на фонтана

Меката коронка трябва да бъде измерена правилно, с най-голяма точност. Трябва внимателно да сондирате крайните точки на предложения ромб и да измерите неговите диагонали.

Таблица за съответствие с размера на фонтанелата и възрастта на детето:

Размер, мм5x812x1414x1514x1616x1716x1818x2020x2123x2422x2525x28
Възраст, месеци11-129-108-97-86-75-64-53-42-31-2За да се изключат патологиите на детето, е необходимо редовно да се показва на лекаря за измерване на обема на главата и размера на фонтана

Таблица:

Име на болесттаАномалии в развитието на мозъкаКраниосиностоза
ОписаниеРядко аномалиите в развитието на мозъка са причина за ранното вкостяване на мекия връх.Отклонения в развитието на костната система. Болестта може да бъде вродена или да се появи при деца с диагноза рахит. Също така се среща при тези бебета, които имат повишена щитовидна жлеза, паращитовидни жлези
СимптомиЗабавяне на развитието на пациента и много други симптомиРанно сливане на костите на черепа, нарушен растеж на костите на скелета, повишено вътречерепно налягане, страбизъм, загуба на слуха, гърчове, гадене, повръщане
ЛечениеМоже да е различно. Зависи от вида и тежестта на заболяванетоЛечението на това състояние обикновено е драстично. Изисква се операция.

Както можете да видите, има много малко сериозни заболявания, които могат да причинят ранно сливане на костите на черепа. Много е важно обаче да ги изключите, като посетите вашия педиатър. Също така може да се отбележи, че много малка фонтанела при новородено или новородено до една година трябва да причинява безпокойство на родителите, ако детето има болезнен външен вид, инхибирани реакции, ниска или твърде висока активност.

Бебето, особено през първите месеци от раждането, се нуждае от внимателни грижи, поради което е необходимо да се спазват всички препоръки на лекаря и да се приема витамин D3 само според указанията

Заслужава ли си да се страхуваме от последствията?

Наложително е да се разбере ясно какви могат да бъдат последиците от ранното затваряне на меката корона или нейния малък размер, неподходящ за възрастта. Ако навреме обърнете внимание на такова състояние на бебето и проведете подходящото лечение, последиците ще бъдат минимални или изобщо липсват. Педиатрите предупреждават, че краниосиностозата е особено опасна, защото ако операцията не бъде извършена навреме, бебето може да получи усложнения като:

 • кривогледство и дори слепота;
 • промени във формата и размера на черепа;
 • изоставане в развитието (умствено и физическо) от връстниците;
 • загуба на слуха;
 • психични отклонения.

Препоръки за родители

Основният съвет, който искаме да дадем на родителите, е да провеждат редовни планови прегледи на детето, започвайки от 1 месец в кабинета на педиатъра. Напоследък много майки и бащи пренебрегват ежемесечната консултация с педиатър, вярвайки, че патологиите на развитието на детето ще бъдат забележими веднага. Това е заблуда и доста опасно..

Ако има малък размер на париеталната фонтанела, педиатърът трябва да изключи опасни заболявания и да даде препоръки на родителите за грижа за бебето. Ако метаболитните процеси са нормални, детето се чувства нормално, не се изискват специални действия от родителите. Има обаче нюанси, на които трябва да обърнете внимание:

 • не решавайте сами, че бебето не се нуждае от допълнителен прием на витамин D3, особено ако лекарството е предписано от лекар;
 • необходимо е да се опитате да защитите горната част на главата на новороденото от течение и повреди, което означава, че е препоръчително да поставите шапката на бебето дори у дома;
 • направете няколко консултации със специалист по кърмене и разпределете храненията през целия ден, в съответствие с неговите препоръки.

Забелязвайки, че бебето има малък или твърде голям фонтан, не се паникьосвайте. Първо трябва да го измерите и да го сравните със стойностите в таблицата. Ако отклоненията са значителни (повече от 5 mm в едната или другата посока), трябва незабавно да се свържете с вашия педиатър. След преглед и консултация трябва стриктно да следвате предписанията на лекаря, за да предпазите бебето от възможни усложнения.

С какво малък фонтанел заплашва бебето? Трябва ли родителите да се паникьосват? Причините и последствията от тази физиологична особеност на бебето.

Новороденото бебе има удължена форма на главата, която постепенно се превръща в обичайната кръгла форма. Това се обяснява със структурата на черепа: костите му са свързани с мембрана и позволяват на променящата се позиция да премине през родовия канал. В тези части се виждат трапчинки, пет от които израстват малко след раждането. Най-голямата фонтанела на короната се затяга по-късно, отклоненията от нормата предизвикват безпокойство сред родителите. В някои случаи при новороденото има малка фонтанела, която се стяга твърде бързо.

 • От какво зависи затварянето?
 • Приети норми
 • Причини
 • Възможни последици
 • Препоръки

От какво зависи затварянето?

Скоростта на свръхрастеж определя фосфорно-калциевия метаболизъм, най-вече зависи от храненето на жената по време на бременност. С достатъчно количество микроелемент в диетата й, затварянето на фонтанела на бъдещото бебе е в нормални граници. С излишък от консумация на витамини и храни, богати на калций, новороденото има малък фонтанел с плътна мембрана, времето за затваряне е значително намалено.

Наследствен фактор влияе: ако един от родителите е имал малка фонтанела, която не е повлияла неблагоприятно на нейното развитие, е много вероятно роденото дете да има подобна характеристика.

Храненето на бебето има значение - при кърмене се увеличава вероятността от ненавременно затваряне на фонтанела. Ефектът не е излишък на калций и витамин D, а дефицит, водещ до късен свръхрастеж и заболявания. Следователно кърмещата майка, ако има предпоставки за късно затваряне, трябва да приема витаминни комплекси.

Приети норми

При новородено бебе размерът на родницата обикновено е около 3 см в диаметър. Постепенно обраства, общоприети показатели:

ВъзрастРазмер на фонтанела
До 1 месец3 см
2 месеца2,5 см
3 месеца2,2 см
4 месеца2 см
5 месеца1,8 см
6 месеца1,7 см
7 месеца1,6 см
Осем месеца1,5 см
9 месеца1,4 см
10 месеца1,2 см
11 месеца8 см

Нормите не са точни, допустимо е отклонение нагоре или надолу от 3-4 мм. Ако размерът на родницата на бебето е малък, като се вземе предвид грешката, не трябва да правите прибързани заключения, а трябва да разберете причините. Свръхрастежът се проверява от педиатър при редовни прегледи, трябва да се консултирате с него. Не можете да следвате съветите на приятели. Ако възникнат съмнения, по-добре е да посетите двама специалисти, допълнително се консултирайте с невролог.

Д-р Комаровски отбелязва, че свръхрастежът на фонтанелата се случва индивидуално, вариращ от 3 месеца до 2 години. Допълнителна информация за видеото. За повечето бебета затварянето настъпва след 8 месеца. Свръхрастежът настъпва на 5 месеца и е норма с добри общи показатели за развитие и растеж на бебето. Бебе на 3 месеца с обрасъл фонтанел се счита за рядко. Страхът трябва да причини пълно затваряне на 2 месеца, ако е придружен от болезнено състояние на бебето, външни дефекти в структурата на черепа, нарушени психомоторни реакции. Децата с тези симптоми често имат сериозни увреждания в развитието..

Причини

Бебе може да се роди с малък фонтан, някои имат нормални размери, но прекалено бързо израстват. Основни причини:

 1. Индивидуални особености на развитието на черепа на бебето. Ако не пречи на мозъчния растеж, тогава не представлява опасност за здравето;
 2. Краниосиностозата е костно заболяване при дете, което провокира ранното сливане на черепните кости. Патологията е придружена от високо кръвно налягане, загуба на слуха, страбизъм, нарушения в развитието на костната система. Понякога заболяването се формира по време на вътрематочно развитие, бебето може да се роди с малък фонтанел или по време на растеж поради ендокринни нарушения, кръвни заболявания;
 3. Нарушено развитие на мозъка;
 4. Болести на нервната система;
 5. Неправилно усвояване на калция в организма, нарушен метаболизъм.

Само лекар може да идентифицира патологията. Тежките заболявания са рядкост и са необходими повече изследвания за потвърждаване на диагнозата. Ако има някакви съмнения, тоест има смисъл, посетете планиран ултразвук на главата, който се прави на бебета на 1 месец, за да се изключат различни патологии.

Фонтанелата на детето може да е малка, но шевовете на черепа растат нормално (процесът е завършен до 20-годишна възраст). С висока степен на тяхното вкостяване, лекарят допълнително предписва тест за урина за съдържание на калций. Той може да се обърне към ендокринолог, невролог, за да идентифицира хормонални нарушения, аномалии в развитието на централната нервна система.

Възможни последици

Какво може да заплаши малка фонтанела при раждането? Не е необходимо тя да се затваря бързо, ако това е индивидуална характеристика на детето. През първите 5 месеца той може да се увеличи поради бързия растеж и разширяване на мозъка. Ако фонтанелът на бебето вече се е втвърдил на три месеца, това не е задължително причината за заболяването. Важно е да се вземе предвид обиколката, пропорционалността на главата.

Твърде малкият непропорционален размер може да показва нарушено костно образуване или бавен мозъчен растеж. Аномалии, които са причинили бързото разрастване на фонтанелата при бебе, могат да доведат до:

 • Деформация на костите на черепа;
 • Загуба на зрение;
 • Страбизъм;
 • Изоставане в психическото и физическото развитие;
 • Нарушение на слуха;
 • Психични разстройства.

Промените са причинени от необичаен растеж на мозъка, в зависимост от това коя част се развива с големи нарушения. Навременната диагностика и операция ще помогнат да се избегнат сериозни последици. По-положителни резултати се наблюдават, ако го правите на дете до 6 месеца.

Препоръки

Ако бебето е родено с малък фонтан, е необходимо внимателно да се следи състоянието му, да се опишат подробно особеностите на поведението на педиатър. Ако често плаче насън, събужда се със силен писък, може да има главоболие поради повишено вътречерепно налягане. Трябва да проверите състоянието на фонтанелата при спокойно дете. Изпъкнала кожа, усеща се силна пулсация, напрежението са признаци на възможно повишаване на налягането.

Ако се открие заболяване, е необходимо стриктно да се спазват предписанията на лекаря. В много случаи страховете на родителите не се потвърждават. Необходимо е да се следват общи препоръки, редовно да се посещава педиатър и специалисти за преглед, съгласно графика.

Фонтанелата при бебето действа като амортисьор при падане, блъскане на главата. Това позволява на бебето да избегне мозъчно сътресение. С малък фонтан, функцията е намалена, необходимо е особено внимателно да се наблюдава детето, да се избягва нараняване на главата.

През първите месеци фонтанелата насърчава терморегулацията на мозъка, като помага да се избегне прегряване и гърчове. Няма нужда да носите шапка за бебето си в стая с комфортна температура.

Вашият педиатър може да препоръча ограничаване на профилактичния прием на калций и витамин D, за да забави затварянето на фонтанелата. Причината му не е излишък от вещества в организма, а неправилното им усвояване. Опасните редки заболявания, които изискват лечение, могат да причинят нарушен метаболизъм на калция. Липсата на калций и витамин D при намаляване на приема им може да доведе до рахит, ендокринни нарушения.

Има някои съвети за намаляване на количеството адаптирано мляко или кърма, като ги замените с вода. Недохранването е опасно за детето, особено през първите месеци, когато настъпва бърз растеж, формиране и развитие на костната и нервната система. Бебето се нуждае от хранителни вещества, от майчиното мляко допълнително получава витамини, които укрепват имунната система.

Не можете да правите предположения и да се опитвате сами да промените диетата на бебето, да предписвате витамини или специално да ги отказвате. Поради непознаване на медицината, взетото решение може да е погрешно и да повлияе негативно на състоянието на бебето. Ако имате някакви страхове и подозрения, трябва да се свържете с педиатър за разяснения.

Защо фонтанелата на новородено дете е малка: какво означава това, какви са последиците, какво казва Комаровски?

Здравето на роденото дете е първото нещо, което притеснява всички родители. Има неща, които са особено обезпокоителни и плашещи, особено през периода на новороденото. Например това е пъпът и процесът на заздравяването му, както и фонтанелът, чийто размер и скорост на стягане също играят важна роля в развитието на бебето.

Нормалният размер на фонтанелата в съответствие с възрастта на бебето

По отношение на параметрите на короната при кърмачета е важно родителите да бъдат внимателни, но да не изпадат в паника по някаква причина. Ако детето е родено с малък или, обратно, голям фонтан, трябва да се консултирате с вашия местен педиатър, за да вземете необходимите мерки, когато са необходими. В противен случай пренебрегването на този въпрос може да предизвика сериозни последици за здравето..

Не всички отклонения в размера на фонтанелата обаче са патологии или нарушения в развитието на бебето (препоръчваме да прочетете: потънала фонтанела при бебето: причините за потъването). Според общоприетите стандарти параметрите на фонтанела при новородено са от порядъка на 3 сантиметра и намаляват всеки месец. Тези норми са доста индивидуални и зависят от характеристиките на тялото на детето, но има определени норми, по които може да се ръководи при сравняване на размера на фонтанела при бебе. Таблицата по-долу показва параметрите на короната в съответствие с възрастови показатели до 1 година:


Възраст, месециРазмер на фонтана, мм
0-1тридесет
225
322.
420.
петосемнадесет
617
7шестнадесет
8петнадесет
деветчетиринадесет
десет12
11-128

Тези таблици не са строги и е допустимо отклонение от тях с 3-4 см в двете посоки. Въпреки това, дори по-същественото отклонение не винаги е причина за нервност. Важно е да разберете причината, поради която размерът на короната не съответства на възрастта на бебето..

Какво определя затварянето на фонтанелата?

Има редица фактори, които могат да ускорят или забавят свръхрастежа на фонтанелата. Те включват:

 1. Наследственост. Малка фонтанела при новородено може да е резултат от генетична предразположеност и да получи бебето от един от родителите, който също е имал тази характеристика, която не е повлияла отрицателно на развитието.
 2. Диета на бременната жена. Той играе основна роля в метаболизма на калций-фосфор, който е отговорен за скоростта и времето на свръхрастежа на фонтанелата. Ако менюто на бъдещата майка беше балансирано и плодът получи витамини и минерали в необходимото количество, тогава такъв проблем като малък фонтан обикновено отсъства. Ако бременна жена е прекалила с витамини и продукти, съдържащи калций, фонтанелът на детето може да е малък. Освен това мембраната му ще бъде стегната, което води до по-бързо затваряне.
 3. Тип хранене. Кърмените бебета са по-склонни да получат късно затваряне поради недостиг на витамин D и калций. Майките, които кърмят, трябва да следят диетата си, за да получат достатъчно от тези елементи..

Защо фонтанелата на детето е малка?

Процесът на затваряне на фонтанелата продължава от 3 месеца до 2 години. При някои прераства в рамките на 6 месеца, при други окончателното изчезване на пулсиращата корона се наблюдава едва до двегодишна възраст.

Вероятни причини, поради които бебето се ражда с малък фонтан:

 1. Нюанси в черепната структура. Това означава, че бебето няма патологии и няма нужда да се притеснявате..
 2. Краниосиностоза. Болест, свързана с костната система на бебето. Това е рядко. В допълнение, трохите имат и други характерни симптоми. Болестта може да бъде вродена или придобита.
 3. Патологии на мозъчното развитие. Например, микроцефалия - недоразвитие на мозъка, левкомалация - заболяване, когато мозъчната тъкан е локално омекотена.
 4. Излишък на калций в организма.

Възможни последици

Родителите трябва да имат предвид какво означава много малка или голяма корона за едномесечно бебе и как заплашва пренебрегването на този проблем и ненавременната помощ. Не винаги малкият размер на короната при дете на 1 месец ще доведе до факта, че тя бързо се затваря. Случва се, че през първите 5 месеца фонтанелът, напротив, се увеличава по размер заедно с растежа на мозъка.

Въпреки това, твърде големите отклонения от нормата надолу могат да провокират усложнения:

 • деформация на черепните кости;
 • влошаване на зрението или пълната му загуба;
 • страбизъм;
 • забавяне на темповете на умствено и физическо развитие;
 • проблеми със слуха;
 • психични разстройства.

Ако фонтанелата с нестандартен размер не се дължи на индивидуалните характеристики на организма, то това обикновено е свързано с аномалии в растежа на мозъка и формирането на костната система. Такива проблеми се решават хирургично, след като е установена точна диагноза. Ако извършите подобна операция преди навършване на 6-месечна възраст, вероятността от положителен резултат се увеличава.

Изпъкнала и хлътнала фонтанела

В допълнение към факта, че фонтанелата може да е нехарактерна за съответния размер на възрастта, тя може да бъде изпъкнала или хлътнала. Във всеки от тези случаи трябва да се ръководите от обстоятелствата и съпътстващите симптоми. Понякога изпъкналият или увиснал фонтанел не е нещо сериозно и се счита за нормално за конкретно бебе. В друга ситуация това показва патологичен процес..

Например, изпъкнала фонтанела често се наблюдава, когато:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • тумори;
 • вътречерепно кървене.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако изпъкналата фонтанела има следните симптоми:

 • топлина;
 • предишна травма на главата;
 • рефлекс на повръщане;
 • сънливост, раздразнителност;
 • страбизъм;
 • конвулсии;
 • загуба на съзнание;
 • фонтанелата се издува за дълъг период без други симптоми.

Що се отнася до потъването, то се наблюдава при дехидратация, причинена от:

 • повишаване на температурата;
 • повръщане;
 • диария.

Как да се грижим за малък фонтан?

Много родители по принцип се страхуват да докоснат фонтана, дори ако той е нормален и няма аномалии. Това обаче е прекомерно и неоправдано безпокойство.

За малка корона, когато се диагностицират проблеми, свързани с физиологията, също не се изискват специфични грижи. Като цяло, в конкретни случаи е необходимо да се придържате към редица съвети:

 • прегледайте и коригирайте броя на храненията с кърма и еднократния и дневния им обем;
 • въведете витамин D в диетата, но само с назначаването на педиатър и в предписаната доза;
 • избягвайте нараняване на черепа;
 • ако е възможно, изключете хипотермия и прегряване;
 • редовно ходете на преглед, дори ако детето е добре.

Какво казва д-р Е. Комаровски?

Известният детски лекар Комаровски има свое отношение към фонтанелата и мнение за ненужните грижи на новосформираните родители. Случаите, когато детето има вродено нарушение на костния метаболизъм, са редки. Болестта се причинява от бързото усвояване на калция от костите. В този случай има спазми, крехкост на костната тъкан и бързо свръхрастеж. Главата на бебето ще расте независимо от затварянето на фонтанелата. Ако това се е случило рано, но няма други симптоми, тогава няма причина да се притеснявате.

Никога не трябва да експериментирате с храненето, витамин D и калций. Важно е тялото на детето да получава тези вещества в оптималното количество, не твърде малко и не твърде много. Например дневният прием на витамин D е 400 IU. Само лекар може да го увеличи, ако подозирате рахит.

Що се отнася до паданията и нараняванията, децата с незатворена фонтанела имат много по-малък риск от сътресение на мозъка, отколкото тези, които вече са я затворили. Това е основната опасност от предсрочно затваряне. Просто трябва да предпазите детето си от падане..

Малка фонтанела при новородено - норма или отклонение?

С раждането на първото им дете, неопитните родители имат много въпроси. Често, когато родилките, виждайки бебе за първи път, обръщат внимание на малка фонтанела, разположена на главата му. Тази публикация ще ви каже каква е нормата, в който случай малък фонтанел сигнализира за заболяване и ще се дадат съвети на младите родители..

 1. Целта на фонтана: какво означава
 2. Нормални медицински показатели
 3. Какво показва малкият размер на короната?
 4. Вероятни последици
 5. Препоръки за родители
 6. Заключение

Целта на фонтана: какво означава

След раждането на главата на бебето ясно се вижда малка мека зона - това е фонтанелата, която е скрита под мембраната. Докато бебето расте, то ще се вкостенява и затваря.

Малката фонтанела, известна още като корона, при новородено осигурява еластичността на черепа по време на раждането, позволява на детето безопасно да премине през родовия канал. Поради тази еластичност след раждането главата на бебето има удължена и сплескана форма, което първо може да изплаши родилката..

Това е временно явление и главата ще се върне в нормалната си форма в рамките на една година..

Фонтанелата е проектирана да регулира топлообмена в мозъка, да омекотява ударите в главата и да избягва гърчове. Когато телесната температура на бебето се повиши, благодарение на короната настъпва необходимото охлаждане на мозъка и неговите мембрани.

Нормални медицински показатели

След раждането всеки човек има 6 теми на главата си, но 4 от тях бързо се затягат, а останалите 2 могат да бъдат ясно видими. Те ще се стегнат, докато детето расте..

На възраст от един месец размерът на короната е около 30 mm в диаметър, но в същото време се счита, че короната е в диапазона от 25-35 mm. След 2 месеца фонтанелата трябва да се затвори с около 5 mm, а до шест месеца трябва да бъде с диаметър около 17 mm.

С нарастването на бебето фонтанелата намалява и е почти напълно обрасла до 12 месеца. По време на профилактичен преглед на дете, специалист не само измерва височината, теглото, главата и гърдите си, но също така изследва, сондира фонтанела.

Колко бързо се затваря короната зависи от индивидуалните характеристики, както и от това колко витамин D и калций постъпват в тялото на бебето. Д-р Комаровски подчертава, че периодът на свръхрастеж продължава от 3 месеца до 2 години.

При липса на тези елементи короната бавно се стяга, докато при достатъчно количество витамини короната се затваря своевременно.

Костите на черепа се развиват чрез увеличаване на централната област и разширяване на ръбовете в областта на шева. След като короната на главата расте заедно, черепът спира своя растеж и в главата се образува повишено налягане..

Какво показва малкият размер на короната?

Размерът на фонтана е един от визуалните показатели за здравето на бебето. В ситуации, когато е по-малко от допустимата норма, това може да показва някои заболявания, но само специалист може да установи точна диагноза или да я опровергае след поредица от изследвания. Малка или бързо разрастваща се фонтанела може да бъде характерна черта на тези състояния:

 1. Краниосиностозата е заболяване на костната система на детето, което не е често срещано явление. Това се случва, когато короната расте заедно заедно и това провокира повишаване на налягането в мозъка, деформация на главата, нарушен слух или зрение. Това заболяване може да бъде вродено или придобито.
 2. Рахитът забавя затварянето на фонтанелата. В повечето случаи тази функция се наследява. Ако родителите също бавно отглеждат кости заедно, бебето може да има същата характеристика. Рахитът често се появява при недоносени бебета, както и при бебета, които не получават витамин D в необходимото количество. Черепът на бебето продължава да расте, след като мембраната е обрасла. Ако фонтанелата се затваря бързо и детето не се притеснява от нищо, значи е здраво. За него са достатъчни 400 m.u. витамин D за 24 часа.
 3. Ненормално вътречерепно развитие. С микроцефалията детето изостава в развитието си, мозъкът му е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Това заболяване може да бъде провокирано от вродена инфекция с рубеола или херпес вирус. При левкомалация има омекотяване на мозъчната тъкан, което се случва в резултат на вродени заболявания, като сифилис.
 4. Неуспех в процеса на фосфорно-калциевия метаболизъм и общия метаболизъм.
 5. Болести на нервната система.

Д-р Комаровски, широко известен в педиатрията, казва, че има много вродени патологии, които възникват в резултат на нарушен метаболизъм и абсорбция на калций. Тези нарушения водят до крампи, чупливи кости, бързо втвърдяване на фонтанелата, физическа и психическа недостатъчност..

Ако има съмнение за рахит, е необходимо да дадете на детето 10 000 IU. на ден в продължение на 7 дни и след този период се върнете към обичайната доза. Освен това Комаровски препоръчва да се дава на детето калциев глюконат и да се прекарва възможно най-малко време под слънцето.

Вероятни последици

Всеки месец, започвайки от раждането на бебето, то трябва да се показва на педиатър и други специалисти. Превантивните прегледи ще ви позволят бързо да установите нарушенията и да започнете необходимото лечение. Ненавременното обръщане към специалист може да доведе до такива нежелани последици:

 • разрушаване на черепа;
 • развитие на страбизъм;
 • слепота;
 • изоставане в психомоторното развитие;
 • психически дисбаланс;
 • проблеми със слуха.

За лечение ще е необходима операция и колкото по-скоро бъде поставена правилната диагноза, толкова по-голяма е вероятността за излекуване на детето. Ето защо е изключително важно да се следи състоянието и размера на фонтанела, а в случай на отклонения от нормата, незабавно да се свържете със специалист.

Препоръки за родители

Ако детето има малка родничка, но специалистът не е поставил диагноза, тогава педиатрите съветват да се наблюдава детето и общото му състояние. Тревожен сигнал е плачът на бебе по време на сън, събуждане със силен вик - може би той е измъчван от главоболие поради високо кръвно налягане.

Наблюдавайте детето си, докато играе и се забавлява. Главата на бебето трябва да бъде защитена от удари, падания и хипотермия, тъй като малкият фонтан не е напълно способен да изпълнява функциите си.

На тези деца, които се хранят от шише, трябва да се дава по-малко мляко и да се избере такава адаптирана смес, която да съдържа по-малко витамин D. След шест месеца в диетата трябва да се включат допълнителни храни под формата на супи, картофено пюре и месо.

Защитете детето от течение и повреди, докато е у дома, при ниски температури е препоръчително да сложите капачка на главата на бебето.

Заключение

Неопитните родители са много скрупульозни и болезнени от факта, че първородният им не отговаря на медицинските критерии. Не се притеснявайте за това, тъй като всички деца са индивидуални. Свържете се със специалист, ако сте загрижени за вида и размера на фонтанелата. Ако бебето е диагностицирано с нещо, не се притеснявайте. Лекарят ще избере подходящото лечение, което да следва. Колкото по-скоро се открие патологията, толкова по-бързо и лесно ще бъде излекувано детето..

Оставете коментари и отзиви за статията, абонирайте се за нашия блог, споделете полезна информация с приятелите си в Интернет.

Малка фонтанела при новородено: струва ли си да се паникьосвате, причините и последствията от физиологичните особености, препоръките на педиатрите

При раждането всяко бебе има главичка на главата си, която е зона, която пулсира и не е покрита с черепни кости. Но временно се затяга от мембраната. Колкото и да се страхуват възрастните и другите, тази мембрана е доста здрава и здрава. Времето минава, а мембраната е обрасла с кости, фонтанелата се затяга. Но докато това се случва, родителите се чудят за размера на фонтанелата. Трябва ли новородено да има малък фонтан и какви са нормите. В крайна сметка се случва главата на бебето да е много малка, да не отговаря на стандартите. Но първо трябва да разберете дали наистина има разлики от стандартите на медицината..

Стандартни норми

Ако родителите не са забелязали, че бебето има достатъчно малка фонтанела, това може да доведе до сериозни проблеми. Това се отнася за проблеми със здравето и живота на детето. Но предимно родителите са доста млади, нямат опит, така че веднага изпадат в паника. За да избегнете подобни недоразумения, трябва да имате познания за нормите в размера на фонтанелата при котка.

Тези показатели могат да бъдат сравнени с размера на фонтана на вашето бебе:

 • До 30 дни - 30 мм;
 • До 60 дни - 24 мм;
 • До 4 месеца - 20мм;
 • До шест месеца - 16 мм;
 • 9 месеца - 14мм;
 • 11 месеца - 8мм.

Тези размери може да са малко по-различни, това не е задължителен стандарт. Когато има отклонения до 4 мм, тогава няма нужда да се притеснявате.

Но ако дете дори с такива грешки има много малка дадена част от главата, тогава тук трябва да се обърне внимание. Родителите трябва да приемат тези неща сериозно и да предприемат действия..

Основното нещо е да не чакате последствията. След това трябва да разберете причините за такива показатели..

Причини за малка фонтанела при кърмачета

Само квалифициран специалист определя защо бебето има малък фонтан. По този начин няма нужда да тичате около баби и съседи, за да разберете тези причини..

Когато лекарят изследва фонтанелата на детето, той има способността да определи причината за това явление.

 • Индивидуална особеност в структурата на главата на бебето. Тук родителите не трябва да се притесняват и да не се притесняват, защото няма опасност за здравето на детето.
 • Краниосиностозата е много рядко заболяване на костната и костната система на дете, при което се извършва много ранно затваряне на черепните конци. Наблюдава се повишаване на налягането, страбизъм, нарушение на слуха, нарушен скелетен растеж. Такова заболяване е вродено и се получава след прехвърляне на рахит или ако има нарушения на щитовидната жлеза.
 • Различни патологии в мозъка.

Тези заболявания се наблюдават много рядко, но ако фонтанелата е малка, тогава все пак си струва да се консултирате с лекар. Той ще обясни причините за това явление и ще даде практически съвети. Помага за обратен ефект.

Ефекти

Краниосиностозата се счита за много опасна. Тук е необходима операция. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-бързо бебето ще се възстанови. Ако размерът на фонтана отговаря на стандартите, тогава все още трябва да проверите неговия размер.

Има определени насоки за родителите да приведат размера на фонтанелата. Това се отнася за родители, които смятат, че бебето им има много малка фонтанела. Освен това педиатрите също трябва да дават такива консултации..

 1. Ако размерът на фонтанелата се различава от нормата, тогава трябва да се внимава детето да не си удари главата и да не падне.
 2. Ако бебето яде изкуствено хранене, тогава е необходимо да му давате по-малко мляко и нямаше много витамин D в смесите.
 3. Ако бебето е кърмено, също е необходимо да се дава по-малко мляко. Но кърменето не се отменя.

По този начин, ако бебето има малък фонтан, тогава няма причина за страх. Първо, трябва да разберете дали има отклонения, да идентифицирате техните причини. Освен това, за да осигурите на бебето прилични грижи и внимание.

Какво представлява и защо се нарича

Фонтанелата е малка област на главата на новородено бебе, която се намира на кръстовището на костите на черепа. Той е мек на допир, което се дължи на произхода му. Фонтанелата е остатъкът от формацията, която покрива мозъка на плода по време на вътрематочното му развитие..

Къде да намерите фонтанелата? Повечето майки, които неведнъж са били в отделенията след раждането, отговарят с увереност, че на тила и на короната. Междувременно всъщност има много по-меки зони по главата на новородено..

Освен това те представляват както широки пространства - директно фонтанели, така и тесни - шевове между костите на черепа.

Струва си да се отбележи, че формацията, която покрива тези области, е невероятно еластична. Под въздействието на вътречерепно налягане може да се издуе или да потъне, като постоянно пулсира. Такова пърхане наподобява биенето на вода през извор, благодарение на което тези зони получиха името си..

На пръв поглед изглежда, че са много уязвими места, така че младите родители се страхуват да докоснат главата в зоните, където се намират. Лекарите обаче уверяват, че повърхността на кожата на това място е достатъчно здрава, за да предпази бебето от механични повреди..

Къде се намира фонтанелата? Всичко зависи от вида му. Между другото, бебето има 6 fontanels на главата, а именно:

 • Несдвоени големи. Нарича се още предна или челна, тъй като се намира точно в горната част на главата. Това е зона с форма на диамант и обикновено се затваря до 2-годишна възраст. Размерът на голямата фонтанела през периода на раждането на бебето е средно 2,2 - 3,5 cm.
 • Несдвоени тилни. Трябва да се търси на мястото на свързване на двете теменни кости и тилната. Първоначално представляващ зона с форма на триъгълник, такъв фонтан обикновено пулсира не по-дълго от 60 дни от момента на раждането на детето, след което се затваря безопасно.
 • Сдвоени клиновидни. Съответно отговорът на въпроса колко са такива фонтанели е очевиден. Те са само две и те са разположени в предната част на черепа, където се сливат клиновидните, люспестите, теменните и челните кости. Визуално тези области са почти на нивото на очите, докато са толкова малки, че са почти невидими. Между другото, датите им на затваряне варират. Понякога се вкостяват в първите дни от живота на бебето, а понякога дори в утробата..
 • Сдвоен мастоид. Къде се намират? Такива фонтанели са зад ушите и те се затварят скоро след раждането на детето..

Трябва да се отбележи, че цялата тази информация е обобщена. Времето, когато този или онзи фонтан се отлага индивидуално, така че не бива да изпадате в отчаяние при най-малкото отклонение. Ако има въпроси, те трябва да бъдат обсъдени с педиатър..

Поради факта, че лекарите практически не забелязват кога всяка от малките фонтанели се затваря, говорейки за неокастенелите зони на черепа, те означават изключително голяма предна зона, в короната.

Веднага след като родителите разберат как изглежда фонтанелата, те веднага задават нов въпрос. Какви функции изпълнява? Педиатрите казват, че има няколко наведнъж:

 • Улесняване на процеса на раждане. Главата на бебето, което е в утробата, е доста голяма. За да премине спокойно през родовия канал, той се компресира на места, където има меки зони. Между другото, затова главата на новороденото изглежда малко удължена, но се възстановява много бързо. При липса на проблеми при раждането, такова изцеждане за здравето на трохите преминава без следа.
 • Терморегулация. Благодарение на такива зони тялото на бебето независимо контролира телесната му температура. Ако по някаква причина тя се издигне над 38 градуса и половина, тогава чрез фонтанелата се извършва топлообмен, като по този начин предпазва мозъка и неговите мембрани от прегряване. Когато фонтанелата е обрасла, регулирането на топлината се осигурява естествено.
 • Амортизация. Тази функция е изключително важна, тъй като малките деца често падат. И не само когато се научат да ходят, но и когато се обърнат, се опитват да седнат. Междувременно те не се страхуват от подобни падания, тъй като дори малка фонтанела може да се свие, предпазвайки главата от сериозни натъртвания..
 • Фокусиране върху възможни проблеми, заболявания. Не само времето, когато фонтанелата зараства, но и нейното състояние може да показва тяхното присъствие. Например при повишено вътречерепно налягане, което изисква консултация с невропатолог, може да се подуе.

Колкото и да е странно, но размерът на фонтанела пряко влияе върху отговора на този въпрос. Просто те са чисто индивидуални и могат да варират в широки граници (от 0,7 см до 3,5 см и тези цифри не са окончателни).

Освен това голямата фонтанела през първите месеци от живота на детето може не само да не се стегне, но и да се увеличи. Малък обикновено не се отнася.

Лекарите обясняват всичко с повишения растеж на мозъка, което води до такива промени..

За да успокоят родителите, лекарите предлагат статистика, илюстрираща времето, когато тези зони са затворени при деца. Според нея:

 • при 1% от новородените голямата фонтанела изчезва още на 3 месеца;
 • 40% - на 1 година;
 • 95% - на 2 години.

Също така е интересно, че процесът на костен растеж при момчетата е по-бърз, отколкото при момичетата. Как може да се обясни това? Неизвестно. Просто тази информация за пореден път доказва факта, че времето е индивидуално и всяко отклонение от нормата, според родителите, трябва да бъде обсъдено с лекаря..

Също така не трябва да се притеснявате от факта, че големите или малки фонтанели са се затворили преди време. Твърдението, че това силно ограничава растежа на мозъка и влияе негативно върху качеството на живот на новороденото, не е нищо повече от мит..

Учените отдавна са доказали, че в резултат на това растежът на мозъка и увеличаването на черепа се извършват поради съществуващите конци между костите и са фиксирани на възраст 18 - 20 години и дори по-късно.!

Трябва ли да изпадате в паника и кога

На въпрос какъв трябва да бъде фонтанелът за новородено дете, практикуващият лекар отговаря без колебание. Леко изпъкнал и мек. Не е трудно да го намерите в предната част на черепа, тъй като тази зона пулсира забележимо.

Интересното е, че ако бебето е спокойно, можете дори да го натиснете малко с пръст поради минималното напрежение на тъканите.

При крещене, плач на деца фонтанелата се напряга малко или дори изпъкналост и това не е повод за безпокойство, а нормата, предписана в книгите.

В същото време отклонение от него е прекалено изпъкнала фонтанела в покой, както и хлътнала. Във всеки случай не трябва да изпадате в паника, важно е просто да се консултирате с лекар своевременно..

Най-често последният, когато фонтанелът падне, диагностицира дехидратация. Кога може да се наблюдава?

 • При повишени температури.
 • В случай на отравяне, когато допълнително се диагностицират диария или повръщане.
 • С пост-зрелост през първите седмици от живота. В този случай, ако няма други проблеми, тази зона бързо се връща към нормалното..

Интересно е, че леко потънала фонтанела може да се счита и за индивидуална особеност на конкретно дете, например, ако при него не са открити болести.

Изпъкналата фонтанела, която се наблюдава в покой при бебето, също изисква повишено внимание. За какво може да свидетелства? Повишено вътречерепно налягане.

Привидно незначителен проблем, който се диагностицира при повечето деца, може да показва сериозно заболяване:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • вътречерепно кървене;
 • тумори.

Най-лошото от всичко е, че един от няколкото симптома се присъединява към изпъкналата фонтанела:

 • покачване на температурата;
 • повръщане, особено ако последното се е случило след падане на трохи;
 • страбизъм;
 • промяна в състоянието му, например сънливост или раздразнителност;
 • конвулсии, епилепсия;
 • загуба на съзнание.

В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, както и когато тези зони се издуват дълго време без други видими признаци.

Норми на фонтанелата при дете

Съществуват следните норми за размера на фонтана, според възрастта:

 • 11-12 месеца - 5 * 8 мм,
 • 9-10 месеца - 12 * 14 мм,
 • 8-9 месеца - 14 * 15 мм,
 • 7-8 месеца - 14 * 16 мм,
 • 6-7 месеца - 16 * 17 мм,
 • 5-6 месеца - 16 * 18 мм,
 • 4-5 месеца - 18 * 20 мм,
 • 3-4 месеца - 20 * 21 мм,
 • 2-3 месеца - 23 * 24 мм,
 • 1-2 месеца - 22 * ​​25 мм,

Малък фонтан при новородено: причини и последици

Всяко новородено има на главата си фонтанел - малка пулсираща област, непокрита от костите на черепа. Временно се затяга с мембрана, която въпреки всички страхове е достатъчно силна. С времето се втвърдява и всичко се влачи. Но до този момент родителите са много притеснени от размера на тази част от главата на бебето..

Какво да направите, ако от първите дни на живота новороденото има много малка фонтанела, която не отговаря на нормите? Първо, трябва да се уверите, че наистина се различава от медицинските стандарти..

Ако не забележите навреме, че детето има малка родничка, последиците от такава пропуск могат да имат сериозна опасност за живота и здравето на бебето. Много по-често обаче младите и неопитни родители изпадат в паника твърде рано. За да предотвратите това, трябва да знаете стандартите за нормалния размер на тази област на главата на бебето, за да ги сравните с показателите на вашето новородено:

 • до 1 месец - 30 мм;
 • 2 месеца - 25 мм;
 • 3 месеца - 22 мм;
 • 4 месеца - 20 мм;
 • 5 месеца - 18 мм;
 • 6 месеца - 17 мм;
 • 7 месеца - 16 мм;
 • 8 месеца - 15 мм;
 • 9 месеца - 14 мм;
 • 10 месеца - 12 мм;
 • 11 месеца - 8 мм.

Естествено, всички тези показатели идват с малка грешка и не са златният стандарт. Ако отклоненията от нормата са 3-4 мм, това не е страшно.

Но ако новороденото има малък фонтан, дори като се вземе предвид тази грешка, родителите трябва да помислят за това по-сериозно и да вземат определени мерки, за да избегнат неприятни последици.

Втората стъпка след сравняване на размерите е да се установи причината за това явление..

Защо бебето има малък фонтан може да се определи само от лекар, така че е безполезно да се опитвате да разберете чрез всезнаещите баби и съседи. След като педиатърът изследва проблемната област на бебето, той ще може да установи причината за явлението. Най-често те са:

 • индивидуална особеност на структурата на черепа на новороденото: в този случай родителите не трябва да се страхуват и да се притесняват, тъй като няма опасност за здравето на бебето;
 • краниосиностозата е доста рядко заболяване на костно-костната система на бебето, при което се диагностицира твърде ранно затваряне на черепните конци, високо кръвно налягане, увреждане на слуха, страбизъм, проблеми с растежа на целия скелет; болестта може да бъде вродена и придобита в резултат на рахит или аномалии в щитовидната жлеза;
 • различни аномалии в развитието на мозъка.

Въпреки факта, че тези заболявания се диагностицират рядко, въпреки това, малък фонтан при бебета е причина да отидете на консултация с лекар. Той ще изясни причината за тази патология, ще предпише подходящо лечение, ако е необходимо, ще даде съвет. Това ще помогне да се избегнат нежелани последици..

Родителите трябва да знаят до какво може да доведе малка фонтанела при раждането, ако не й обърнат внимание навреме. Краниосиностозата е особено опасна в това отношение:

 • деформация на черепа;
 • слепота;
 • страбизъм;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • увреждане на слуха;
 • психични разстройства.

Лечението на такова заболяване изисква хирургическа интервенция и колкото по-скоро се проведе, толкова повече шансове за възстановяване ще има детето. Ето защо е препоръчително да забележите малък фонтан от първите дни от живота му..

Дори ако при раждането тази част от главата на бебето ще бъде почти нормална по размер, трябва да я проверявате ежеседмично за съответствие с горните стандарти, за да не пропуснете опасна патология, водеща до такива сериозни последици.

Но дори ако лекарят не разкри нищо по време на прегледа, родителите се съветват да предприемат редица мерки, които ще избегнат всички опасни клопки, касаещи малката фонтанела при новороденото.

Няколко полезни съвета ще позволят на младите родители да стегнат размера на фонтанелата на бебето до нормални стойности, ако им се струва твърде малък. Тези препоръки трябва да се дават при консултации от педиатри (не въвеждат никакви ограничения без тяхното съгласие), ако не открият отклонения в развитието на мозъка.

 1. Тъй като размерът на фонтанелата все още се различава от нормалния, трябва да бъдете по-внимателни, за да сте сигурни, че бебето няма да падне и случайно се удари на това място. Той също трябва да бъде защитен от хипотермия..
 2. Ако детето е на изкуствени допълващи храни, намалете дозата мляко, което пие (заменете го в някои хранения с различна течност) и се уверете, че смесите не са обогатени с витамин D;
 3. Когато кърмите, кърмата също трябва да се дава в ограничени количества (но никога да не спира лактацията).

Ако бебето има малък фонтан, родителите не трябва да се плашат от това. Първо, трябва да се уверите, че отклонението действително се извършва. На второ място, трябва да посетите лекар, за да установите причината. На трето място, да се осигурят на трохите прилични и цялостни грижи, така че проблемът да изчезне неотменимо.

С какво малък фонтанел заплашва бебето? Трябва ли родителите да се паникьосват? Причините и последствията от тази физиологична особеност на бебето

Новороденото бебе има удължена форма на главата, която постепенно се превръща в обичайната кръгла форма. Това се обяснява със структурата на черепа: костите му са свързани с мембрана и ви позволяват да промените положението, за да преминете през родовия канал.

В тези части се виждат трапчинки, пет от които израстват малко след раждането. Най-голямата фонтанела на короната се затяга по-късно, отклоненията от нормата предизвикват безпокойство сред родителите.

В някои случаи при новороденото има малка фонтанела, която се стяга твърде бързо.

От какво зависи затварянето?

Скоростта на свръхрастеж определя фосфорно-калциевия метаболизъм, най-вече зависи от храненето на жената по време на бременност.

С достатъчно количество микроелемент в диетата си, бъдещото бебе затваря фонтанелата в нормални граници.

С излишък от консумация на витамини и храни, богати на калций, новороденото има малък фонтанел с плътна мембрана, времето за затваряне е значително намалено.

Наследствен фактор влияе: ако един от родителите е имал малка фонтанела, която не е повлияла неблагоприятно на нейното развитие, е много вероятно роденото дете да има подобна характеристика.

Храненето на бебето има значение - при кърмене се увеличава вероятността от ненавременно затваряне на фонтанела. Ефектът не е излишък на калций и витамин D, а дефицит, водещ до късен свръхрастеж и заболявания. Следователно кърмещата майка, ако има предпоставки за късно затваряне, трябва да приема витаминни комплекси.

Приети норми

При новородено бебе размерът на родницата обикновено е около 3 см в диаметър. Постепенно обраства, общоприети показатели:

ВъзрастРазмер на фонтанела
До 1 месец3 см
2 месеца2,5 см
3 месеца2,2 см
4 месеца2 см
5 месеца1,8 см
6 месеца1,7 см
7 месеца1,6 см
Осем месеца1,5 см
9 месеца1,4 см
10 месеца1,2 см
11 месеца8 см

Нормите не са точни, допустимо е отклонение нагоре или надолу от 3-4 мм. Ако размерът на родницата на бебето е малък, като се вземе предвид грешката, не трябва да правите прибързани заключения, а трябва да разберете причините.

Свръхрастежът се проверява от педиатър при редовни прегледи, трябва да се консултирате с него. Не можете да се ръководите от съветите на приятели.

Ако възникнат съмнения, по-добре е да посетите двама специалисти, допълнително се консултирайте с невролог.

Д-р Комаровски отбелязва, че свръхрастежът на фонтанелата се случва индивидуално, вариращ от 3 месеца до 2 години. Допълнителна информация за видеото. За повечето бебета затварянето настъпва след 8 месеца. Свръхрастежът настъпва на 5 месеца и е норма с добри общи показатели за развитие и растеж на бебето.

Бебе на 3 месеца с обрасъл фонтанел се счита за рядко. Страхът трябва да причини пълно затваряне на 2 месеца, ако е придружен от болезнено състояние на бебето, външни дефекти в структурата на черепа, нарушени психомоторни реакции. Децата с тези симптоми често имат сериозни увреждания в развитието..

Причини

Бебе може да се роди с малък фонтан, някои имат нормални размери, но прекалено бързо израстват. Основни причини:

 1. Индивидуални особености на развитието на черепа на бебето. Ако не пречи на мозъчния растеж, тогава не представлява опасност за здравето;
 2. Краниосиностозата е костно заболяване при дете, което провокира ранното сливане на черепните кости. Патологията е придружена от високо кръвно налягане, загуба на слуха, страбизъм, нарушения в развитието на костната система. Понякога заболяването се формира по време на вътрематочно развитие, бебето може да се роди с малък фонтанел или по време на растеж поради ендокринни нарушения, кръвни заболявания;
 3. Нарушено развитие на мозъка;
 4. Болести на нервната система;
 5. Неправилно усвояване на калция в организма, нарушен метаболизъм.

Само лекар може да идентифицира патологията. Тежките заболявания са рядкост и са необходими повече изследвания за потвърждаване на диагнозата. Ако има някакви съмнения, тоест има смисъл, посетете планиран ултразвук на главата, който се прави на бебета на 1 месец, за да се изключат различни патологии.

Фонтанелата на детето може да е малка, но шевовете на черепа растат нормално (процесът е завършен до 20-годишна възраст). С висока степен на тяхното вкостяване, лекарят допълнително предписва тест за урина за съдържание на калций. Той може да се обърне към ендокринолог, невролог, за да идентифицира хормонални нарушения, аномалии в развитието на централната нервна система.

Възможни последици

Какво може да заплаши малка фонтанела при раждането? Не е необходимо тя да се затваря бързо, ако това е индивидуална характеристика на детето. През първите 5 месеца той може да се увеличи поради бързия растеж и разширяване на мозъка. Ако фонтанелът на бебето вече се е втвърдил на три месеца, това не е задължително причината за заболяването. Важно е да се вземе предвид обиколката, пропорционалността на главата.

Твърде малкият непропорционален размер може да показва нарушено костно образуване или бавен мозъчен растеж. Аномалии, които са причинили бързото разрастване на фонтанелата при бебе, могат да доведат до:

 • Деформация на костите на черепа;
 • Загуба на зрение;
 • Страбизъм;
 • Изоставане в психическото и физическото развитие;
 • Нарушение на слуха;
 • Психични разстройства.

Промените са причинени от необичаен растеж на мозъка, в зависимост от това коя част се развива с големи нарушения. Навременната диагностика и операция ще помогнат да се избегнат сериозни последици. По-положителни резултати се наблюдават, ако го правите на дете до 6 месеца.

Препоръки

Ако бебето е родено с малък фонтан, е необходимо внимателно да се следи състоянието му, да се опишат подробно особеностите на поведението на педиатър. Ако често плаче насън, събужда се със силен писък, може да има главоболие поради повишено вътречерепно налягане. Трябва да проверите състоянието на фонтанелата при спокойно дете. Изпъкнала кожа, усеща се силна пулсация, напрежението са признаци на възможно повишаване на налягането.

Ако се открие заболяване, е необходимо стриктно да се спазват предписанията на лекаря. В много случаи страховете на родителите не се потвърждават. Необходимо е да се следват общи препоръки, редовно да се посещава педиатър и специалисти за преглед, съгласно графика.

Фонтанелата при бебето действа като амортисьор при падане, блъскане на главата. Това позволява на бебето да избегне мозъчно сътресение. С малък фонтан, функцията е намалена, необходимо е особено внимателно да се наблюдава детето, да се избягва нараняване на главата.

През първите месеци фонтанелата насърчава терморегулацията на мозъка, като помага да се избегне прегряване и гърчове. Няма нужда да носите шапка за бебето си в стая с комфортна температура.

Вашият педиатър може да препоръча ограничаване на профилактичния прием на калций и витамин D, за да забави затварянето на фонтанелата. Причината му не е излишък от вещества в организма, а неправилното им усвояване. Опасните редки заболявания, които изискват лечение, могат да причинят нарушен метаболизъм на калция. Липсата на калций и витамин D при намаляване на приема им може да доведе до рахит, ендокринни нарушения.

Има някои съвети за намаляване на количеството адаптирано мляко или кърма, като ги замените с вода. Недохранването е опасно за детето, особено през първите месеци, когато настъпва бърз растеж, формиране и развитие на костната и нервната система. Бебето се нуждае от хранителни вещества, от майчиното мляко допълнително получава витамини, които укрепват имунната система.

Не можете да правите предположения и да се опитвате сами да промените диетата на бебето, да предписвате витамини или специално да ги отказвате. Поради непознаване на медицината, взетото решение може да е погрешно и да повлияе негативно на състоянието на бебето. Ако имате някакви страхове и подозрения, трябва да се свържете с педиатър за разяснения.

Малка фонтанела при новородено - норма или отклонение?

С раждането на първото им дете, неопитните родители имат много въпроси. Често, когато родилките, виждайки бебе за първи път, обръщат внимание на малка фонтанела, разположена на главата му. Тази публикация ще ви каже каква е нормата, в който случай малък фонтанел сигнализира за заболяване и ще се дадат съвети на младите родители..

Целта на фонтана: какво означава

След раждането на главата на бебето ясно се вижда малка мека зона - това е фонтанелата, която е скрита под мембраната. Докато бебето расте, то ще се вкостенява и затваря.

Малката фонтанела, известна още като корона, при новородено осигурява еластичността на черепа по време на раждането, позволява на детето безопасно да премине през родовия канал. Поради тази еластичност след раждането главата на бебето има удължена и сплескана форма, което първо може да изплаши родилката..

Това е временно явление и главата ще се върне в нормалната си форма в рамките на една година..

Фонтанелата е проектирана да регулира топлообмена в мозъка, да омекотява ударите в главата и да избягва гърчове. Когато телесната температура на бебето се повиши, благодарение на короната настъпва необходимото охлаждане на мозъка и неговите мембрани.

Нормални медицински показатели

След раждането всеки човек има 6 теми на главата си, но 4 от тях бързо се затягат, а останалите 2 могат да бъдат ясно видими. Те ще се стегнат, докато детето расте..

На възраст от един месец размерът на короната е около 30 mm в диаметър, но в същото време се счита, че короната е в диапазона от 25-35 mm. След 2 месеца фонтанелата трябва да се затвори с около 5 mm, а до шест месеца трябва да бъде с диаметър около 17 mm.

С нарастването на бебето фонтанелата намалява и е почти напълно обрасла до 12 месеца. По време на профилактичен преглед на дете, специалист не само измерва височината, теглото, главата и гърдите си, но също така изследва, сондира фонтанела.

Колко бързо се затваря короната зависи от индивидуалните характеристики, както и от това колко витамин D и калций постъпват в тялото на бебето. Д-р Комаровски подчертава, че периодът на свръхрастеж продължава от 3 месеца до 2 години.

При липса на тези елементи короната бавно се стяга, докато при достатъчно количество витамини короната се затваря своевременно.

Костите на черепа се развиват чрез увеличаване на централната област и разширяване на ръбовете в областта на шева. След като короната на главата расте заедно, черепът спира своя растеж и в главата се образува повишено налягане..

Какво показва малкият размер на короната?

Размерът на фонтана е един от визуалните показатели за здравето на бебето. В ситуации, когато е по-малко от допустимата норма, това може да показва някои заболявания, но само специалист може да установи точна диагноза или да я опровергае след поредица от изследвания. Малка или бързо разрастваща се фонтанела може да бъде характерна черта на тези състояния:

 1. Краниосиностозата е заболяване на костната система на детето, което не е често срещано явление. Това се случва, когато короната расте заедно заедно и това провокира повишаване на налягането в мозъка, деформация на главата, нарушен слух или зрение. Това заболяване може да бъде вродено или придобито.
 2. Рахитът забавя затварянето на фонтанелата. В повечето случаи тази функция се наследява. Ако родителите също бавно отглеждат кости заедно, бебето може да има същата характеристика. Рахитът често се появява при недоносени бебета, както и при бебета, които не получават витамин D в необходимото количество. Черепът на бебето продължава да расте, след като мембраната е обрасла. Ако фонтанелата се затваря бързо и детето не се притеснява от нищо, значи е здраво. За него са достатъчни 400 m.u. витамин D за 24 часа.
 3. Ненормално вътречерепно развитие. С микроцефалията детето изостава в развитието си, мозъкът му е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Това заболяване може да бъде провокирано от вродена инфекция с рубеола или херпес вирус. При левкомалация има омекотяване на мозъчната тъкан, което се случва в резултат на вродени заболявания, като сифилис.
 4. Неуспех в процеса на фосфорно-калциевия метаболизъм и общия метаболизъм.
 5. Болести на нервната система.

Д-р Комаровски, широко известен в педиатрията, казва, че има много вродени патологии, които възникват в резултат на нарушен метаболизъм и абсорбция на калций. Тези нарушения водят до крампи, чупливи кости, бързо втвърдяване на фонтанелата, физическа и психическа недостатъчност..

Ако има съмнение за рахит, е необходимо да дадете на детето 10 000 IU. на ден в продължение на 7 дни и след този период се върнете към обичайната доза. Освен това Комаровски препоръчва да се дава на детето калциев глюконат и да се прекарва възможно най-малко време под слънцето.

Вероятни последици

Всеки месец, започвайки от раждането на бебето, то трябва да се показва на педиатър и други специалисти. Превантивните прегледи ще ви позволят бързо да установите нарушенията и да започнете необходимото лечение. Ненавременното обръщане към специалист може да доведе до такива нежелани последици:

 • разрушаване на черепа;
 • развитие на страбизъм;
 • слепота;
 • изоставане в психомоторното развитие;
 • психически дисбаланс;
 • проблеми със слуха.

За лечение ще е необходима операция и колкото по-скоро бъде поставена правилната диагноза, толкова по-голяма е вероятността за излекуване на детето. Ето защо е изключително важно да се следи състоянието и размера на фонтанела, а в случай на отклонения от нормата, незабавно да се свържете със специалист.

Препоръки за родители

Ако детето има малка родничка, но специалистът не е поставил диагноза, тогава педиатрите съветват да се наблюдава детето и общото му състояние. Тревожен сигнал е плачът на бебе по време на сън, събуждане със силен вик - може би той е измъчван от главоболие поради високо кръвно налягане.

Наблюдавайте детето си, докато играе и се забавлява. Главата на бебето трябва да бъде защитена от удари, падания и хипотермия, тъй като малкият фонтан не е напълно способен да изпълнява функциите си.

На тези деца, които се хранят от шише, трябва да се дава по-малко мляко и да се избере такава адаптирана смес, която да съдържа по-малко витамин D. След шест месеца в диетата трябва да се включат допълнителни храни под формата на супи, картофено пюре и месо.

Защитете детето от течение и повреди, докато е у дома, при ниски температури е препоръчително да сложите капачка на главата на бебето.

Заключение

Неопитните родители са много скрупульозни и болезнени от факта, че първородният им не отговаря на медицинските критерии. Не се притеснявайте за това, тъй като всички деца са индивидуални..

Свържете се със специалист, ако сте загрижени за вида и размера на фонтанелата. Ако бебето е диагностицирано с нещо, не се притеснявайте. Лекарят ще избере подходящото лечение, което да се следва.

Колкото по-скоро се открие патологията, толкова по-бързо и лесно ще бъде излекувано детето..

Оставете коментари и отзиви за статията, абонирайте се за нашия блог, споделете полезна информация с приятелите си в Интернет.

Малка фонтанела при новородено: какво да правя, какви могат да бъдат последиците

Малка фонтанела при новородено е област от неостеменена тъкан на черепа, която има размери, които не достигат нормалните параметри. Общо при нормално дете можете да намерите 6 такива структури, които имат специфична локализация и се затварят в рамките на определен период от живота.

В някои случаи малка фонтанела при бебе показва сериозна патология, а в някои е физиологична характеристика. Педиатър ще помогне на родителите да разберат причината за такива промени..

Норми

Най-важните за бебето и лекарите са предният и задният връх, които не само помагат в процеса на раждане, но и извършват терморегулация на цереброспиналната течност и мозъчната материя (чрез тези образувания се отделя излишната топлина). Най-голямата фонтанела при бебето е разположена в зоната на съчленяване на двете теменни и две челни кости и има диамантена форма. Много е лесно да го намерите и усетите, особено при новородено.

Задната корона съответства на кръстовището на тилната кост и двойка париетални, докато формацията изглежда като малък триъгълник. Обикновено при децата размерът му не надвишава 10 мм и свръхрастежът настъпва не по-късно от първите два месеца от живота..

При диагностицирането на заболявания най-голямо значение се отдава на предната корона..

Ето защо е много важно да се знаят неговите нормални показатели в съответствие с възрастта на детето (допустимо е разнасяне на стойности с 2 mm в посока на намаляване и увеличаване):

 • до 4 седмици размерът на фонтанела достига 28-31 мм;
 • на възраст от 2 месеца се наблюдава значително намаление - до 25-26 мм;
 • на 3-месечна възраст нормалните размери съответстват на 21-23 мм;
 • до 4-5 месеца показателите достигат 18-20 мм;
 • на 6 месеца нормалната ширина е 16,5-17 mm;
 • до 7 месеца живот тя намалява само с 1-1,5 см и става 15,5-16 мм;
 • на 8-9 месеца размерите не трябва да надвишават 15 mm;
 • на 10-месечна възраст детето има корона с 12 мм;
 • 11 месеца живот съответства на 8 мм.

По този начин най-голямата хрущялна формация на черепа на детето трябва да се затвори с една година или най-много с една година и половина. Дори ако, дори като се вземат предвид допустимите грешки, се регистрира малък фонтан при дете, това означава, че родителите и лекарят трябва да започнат диагностично търсене на причината за това състояние..

За това се провежда подробно проучване относно хода на бременността и ранния следродилен период, изяснява се естеството на диетата на майката и дали са приемани някакви превантивни или терапевтични лекарства.

Както за здрави, така и за новородени с много малък фонтанел, лекарят извършва пълен обективен преглед с оценка на общото, психоемоционалното и соматичното развитие. В някои случаи на детето се предписва консултация с невролог, специалист по инфекциозни болести и генетик за диференциална диагноза.

Също така, на деца с малък фонтан се препоръчва да се извършват такива допълнителни изследвания:

 • Компютърна томография на мозъка.
 • Електроенцефалография.
 • Ултразвуково изследване на веществото на мозъка.
 • Рентгенова снимка на черепните кости.

Причини за малък фонтан

Защо новороденото може да има малка фонтанела? От физиологични причини, наследствени особености на структурата на черепа и продължителен прием на витамини от майката по време на бременност.

В първия случай малката фонтанела е семейна характеристика, която е придружена от нормална обиколка на главата на бебето и пълноценно психосоматично развитие, съответстващо на възрастта.

Това състояние не е опасно и не изисква корекция или лечение. Използването на сложни витаминни препарати по време на бременност също може да доведе до факта, че детето ще има малък фонтанел от раждането си.

По правило последиците са само в ранното вкостяване на короната..

В редки случаи размерът на хрущялна формация, която не е достигнала нормалните нива, означава наличие на вродени дефекти, вътрематочни инфекции или неправилна доза витамин D3.

Най-честите патологични причини са:

 • Вродени малформации на мозъка (микроцефалия, левкомалация, микрополигирия и др.). Микроцефалията говори за недоразвитие на мозъка и че размерът му е много по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Среща се в случай на вродена рубеола, токсоплазмоза, херпесвирусна инфекция. Левкомалацията е фокално омекотяване на мозъчната тъкан, което най-често е следствие от вродени варицела, сифилис и др..
 • Краниосиностоза. Малка фонтанела при новородено може да бъде следствие от патологията на костната система, при която има ускорено вкостяване на черепа и конците на черепа, както и зоните на растеж на тръбните кости. Наблюдава се при рахит, заболявания на щитовидната и паращитовидните жлези.
 • Излишък на калций. Високата концентрация на калциеви и витамин D йони в периферната кръв често води до сериозни последици, една от които е недостатъчният размер на предната корона. Това обяснява защо предписването на витамин за профилактика на рахит трябва да бъде оправдано..

Това, което не се препоръчва на бъдещата майка, е да откаже генетични изследвания, скрининг на ултразвук и лабораторни изследвания по време на бременност.

Възможни последици

Опасен ли е малък фонтанел при новородено? Известно е, че всяко патологично състояние в кърмаческа възраст има свои собствени ранни или късни усложнения с различна тежест..

Най-типичните последици от малка фонтанела при новородено с краниосиностоза са деформация на черепните кости, страбизъм, при по-тежки случаи има слепота, загуба на слуха и забавено умствено, психическо и физическо развитие. Тази патология изисква хирургично лечение..

С вродени мозъчни дефекти в по-напреднала възраст децата страдат от дълбока умствена изостаналост, могат да имат фокални неврологични симптоми под формата на пареза на крайниците, нарушения на говора, зрението и слуха. Често те са диагностицирани с церебрална парализа..

Хиперкалциемията води до тежко увреждане на бъбреците, храносмилателния тракт и костната система, което води до скованост и контрактури на ставите.

Малка грижа за фонтанела

При потвърждаване на физиологичния генезис на намаляване на предната корона не се изискват специални действия от страна на родителите.

В някои случаи се препоръчва да се следват следните указания:

 • оптимизиране на обема и броя на кърменето;
 • инжектирайте витамин D само стриктно според показанията и в дозата, предписана от лекаря;
 • предпазвайте гъвкавата област на черепа от нараняване, хипотермия и прекомерна топлина.

Дори детето да е в добро здраве, то трябва редовно да посещава своя педиатър..

Малка фонтанела при новородено: какво означава това, последиците, мнението на Комаровски

Здравето на роденото дете е първото нещо, което притеснява всички родители. Има неща, които са особено обезпокоителни и плашещи, особено през периода на новороденото. Например това е пъпът и процесът на заздравяването му, както и фонтанелът, чийто размер и скорост на стягане също играят важна роля в развитието на бебето.

Нормалният размер на фонтанелата в съответствие с възрастта на бебето

По отношение на параметрите на короната при кърмачета е важно родителите да бъдат внимателни, но да не изпадат в паника по някаква причина..

Ако детето е родено с малък или, обратно, голям фонтан, трябва да се консултирате с вашия местен педиатър, за да вземете необходимите мерки, когато са необходими.

В противен случай пренебрегването на този въпрос може да предизвика сериозни последици за здравето..

Не всички отклонения в размера на фонтанелата обаче са патологии или нарушения в развитието на бебето..

Според общоприетите стандарти при новородено параметрите на фонтанела са от порядъка на 3 сантиметра и намаляват всеки месец..

Тези норми са доста индивидуални и зависят от характеристиките на тялото на детето, но има определени норми, по които може да се ръководи при сравняване на размера на фонтанела при бебе. Таблицата по-долу показва параметрите на короната в съответствие с възрастови показатели до 1 година:

Възраст, месециРазмер на фонтана, мм
0-1тридесет
225
322.
420.
петосемнадесет
617
7шестнадесет
8петнадесет
деветчетиринадесет
десет12
11-128

Тези таблици не са строги и е допустимо отклонение от тях с 3-4 см в двете посоки. Въпреки това, дори по-същественото отклонение не винаги е причина за нервност. Важно е да разберете причината, поради която размерът на короната не съответства на възрастта на бебето..

Какво определя затварянето на фонтанелата?

Има редица фактори, които могат да ускорят или забавят свръхрастежа на фонтанелата. Те включват:

 1. Наследственост. Малка фонтанела при новородено може да е резултат от генетична предразположеност и да получи бебето от един от родителите, който също е имал тази характеристика, която не е повлияла отрицателно на развитието.
 2. Диета на бременната жена. Той играе основна роля в метаболизма на калций-фосфор, който е отговорен за скоростта и времето на свръхрастежа на фонтанелата. Ако менюто на бъдещата майка беше балансирано и плодът получи витамини и минерали в необходимото количество, тогава такъв проблем като малък фонтан обикновено отсъства. Ако бременна жена е прекалила с витамини и продукти, съдържащи калций, фонтанелът на детето може да е малък. Освен това мембраната му ще бъде стегната, което води до по-бързо затваряне.
 3. Тип хранене. Кърмените бебета са по-склонни да получат късно затваряне поради недостиг на витамин D и калций. Майките, които кърмят, трябва да следят диетата си, за да получат достатъчно от тези елементи..

Защо фонтанелата на детето е малка?

Процесът на затваряне на фонтанелата продължава от 3 месеца до 2 години. При някои прераства в рамките на 6 месеца, при други окончателното изчезване на пулсиращата корона се наблюдава едва до двегодишна възраст.

Вероятни причини, поради които бебето се ражда с малък фонтан:

 1. Нюанси в черепната структура. Това означава, че бебето няма патологии и няма нужда да се притеснявате..
 2. Краниосиностоза. Болест, свързана с костната система на бебето. Това е рядко. В допълнение, трохите имат и други характерни симптоми. Болестта може да бъде вродена или придобита.
 3. Патологии на мозъчното развитие. Например, микроцефалия - недоразвитие на мозъка, левкомалация - заболяване, когато мозъчната тъкан е локално омекотена.
 4. Излишък на калций в организма.

Възможни последици

Родителите трябва да имат предвид какво означава много малка или голяма корона при едномесечно бебе и какво заплашва пренебрегването на този проблем и ненавременната помощ.

Не винаги малкият размер на короната при дете на 1 месец ще доведе до факта, че тя бързо се затваря.

Случва се, че през първите 5 месеца фонтанелът, напротив, се увеличава по размер заедно с растежа на мозъка.

Въпреки това, твърде големите отклонения от нормата надолу могат да провокират усложнения:

 • деформация на черепните кости;
 • влошаване на зрението или пълната му загуба;
 • страбизъм;
 • забавяне на темповете на умствено и физическо развитие;
 • проблеми със слуха;
 • психични разстройства.

Ако фонтанелата с нестандартен размер не се дължи на индивидуалните характеристики на организма, то това обикновено е свързано с аномалии в растежа на мозъка и формирането на костната система. Такива проблеми се решават хирургично, след като е установена точна диагноза. Ако извършите подобна операция преди навършване на 6-месечна възраст, вероятността от положителен резултат се увеличава.

Изпъкнала и хлътнала фонтанела

В допълнение към факта, че фонтанелата може да е нехарактерна за съответния размер на възрастта, тя може да бъде изпъкнала или хлътнала.

Във всеки от тези случаи трябва да се ръководите от обстоятелствата и съпътстващите симптоми..

Понякога изпъкналият или увиснал фонтанел не е нещо сериозно и се счита за нормално за конкретно бебе. В друга ситуация това показва патологичен процес..

Например, изпъкнала фонтанела често се наблюдава, когато:

 • менингит;
 • енцефалит;
 • тумори;
 • вътречерепно кървене.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако изпъкналата фонтанела има следните симптоми:

 • топлина;
 • предишна травма на главата;
 • рефлекс на повръщане;
 • сънливост, раздразнителност;
 • страбизъм;
 • конвулсии;
 • загуба на съзнание;
 • фонтанелата се издува за дълъг период без други симптоми.

Що се отнася до потъването, то се наблюдава при дехидратация, причинена от:

 • повишаване на температурата;
 • повръщане;
 • диария.

Как да се грижим за малък фонтан?

Много родители по принцип се страхуват да докоснат фонтана, дори ако той е нормален и няма аномалии. Това обаче е прекомерно и неоправдано безпокойство.

За малка корона, когато се диагностицират проблеми, свързани с физиологията, също не се изискват специфични грижи. Като цяло, в конкретни случаи е необходимо да се придържате към редица съвети:

 • прегледайте и коригирайте броя на храненията с кърма и еднократния и дневния им обем;
 • въведете витамин D в диетата, но само с назначаването на педиатър и в предписаната доза;
 • избягвайте нараняване на черепа;
 • ако е възможно, изключете хипотермия и прегряване;
 • редовно ходете на преглед, дори ако детето е добре.

Какво казва д-р Е. Комаровски?

Известният детски лекар Комаровски има свое отношение към фонтанелата и мнение за ненужните грижи на новосформираните родители. Случаите, когато детето има вродено нарушение на костния метаболизъм, са редки.

Болестта се причинява от бързото усвояване на калция от костите. В този случай има спазми, крехкост на костната тъкан и бързо свръхрастеж. Главата на бебето ще расте независимо от затварянето на фонтанелата.

Ако това се е случило рано, но няма други симптоми, тогава няма причина да се притеснявате.

Никога не трябва да експериментирате с храненето, витамин D и калций. Важно е тялото на детето да получава тези вещества в оптималното количество, не твърде малко и не твърде много. Например дневният прием на витамин D е 400 IU. Само лекар може да го увеличи, ако подозирате рахит.

Що се отнася до паданията и нараняванията, децата с незатворена фонтанела имат много по-малък риск от сътресение на мозъка, отколкото тези, които вече са я затворили. Това е основната опасност от предсрочно затваряне. Просто трябва да предпазите детето си от падане..