В някои житейски ситуации изборът обикновено е очевиден. Дали да използвате презерватив по време на първия секс с нов партньор (да), има ли шаурма от съмнителен павилион далеч от цивилизацията (не). Но кога е време да имаме дете (и дали изобщо си струва) е спорен въпрос за мнозина. Какво казва науката за това?

На пръв поглед отговорът е очевиден: няма възраст, която да е идеална за всички. Тази тема може да бъде затворена, ако не поради едно обстоятелство: плодовитостта не трае цял живот. Ето защо можете да изберете възрастта, на която да настъпи бременността с минимални негативни последици за здравето..

Малко теория

Важно е да запомните, че жената се ражда с пълен комплект яйца: средно има 1-2 милиона. Теоретично е възможно да забременеете след първата менструация, с помощта на която тялото показва, че е готово. Тогава е на разположение целият набор от яйца. Но е очевидно, че това е лош вариант и дори забранен в повечето страни, където възрастта за съгласие започва по-късно. Тялото може да е готово, но всичко останало... Като цяло, тийнейджърската бременност и ранните деца са скъпи във всяко отношение и не само за млада майка.

По този начин най-добрата възраст за раждане на деца е между 20 и 30 години. През тези години тялото е напълно развито, здравето все още не е развалено, присъстват отговорност и други необходими качества. Средно след 32 години плодовитостта намалява и след 37 години този процес се ускорява. Жена под 40 години има средно половината шансове да забременее в благоприятни дни, отколкото жена над 20 г. И като цяло можете да раждате здраво дете до менопаузата, която настъпва около 50-55 години.

Бременността след 30 (и колкото повече, толкова повече) е свързана с повишен риск от хромозомни аномалии като синдром на Даун и може да доведе до преждевременно раждане или да бъде придружена от гестационен диабет. Разбира се, това не означава, че дори не трябва да се опитвате, просто трябва да имате предвид тези функции. Вместо това статистиката показва интересен резултат. Проучване във Великобритания установи, че децата на възраст 10-11 години, родени от майки на възраст 35-39 години, имат средно по-добри когнитивни способности от ранните деца. Това се дължи преди всичко на по-високо ниво на образование на родителите и по-добро финансово състояние..

И други аспекти?

И така, природата „гласува“ за бременност между 20 и 30. Но в нашето време на безкрайни приплъзвания и модата за дългосрочно образование, не всеки ще роди, без да застане здраво на крака. Ето защо трябва да се вземат предвид и социалните фактори. Ако една жена ще има бебе в бъдеще, можете да започнете да планирате предварително. Например разберете колко яйца имате: има ли време за маневриране, преди да е станало късно.

Окончателното решение е във всеки случай за жената. Науката е пристъпила далеч напред и може да помогне както на много млади, така и на много зрели майки, но ако е възможно е по-добре да не се бавите: с раждането на дете всичко едва започва.

Идеалната възраст на жената за раждане

Преди около 30 години все още се смяташе, че ако едно момиче не забременее веднага след сватбата, значи тук нещо не е наред и да родиш след 25 е много късно. Сега никой не е изненадан от бременна жена след 40 години. Съвременните момичета искат да живеят за себе си, безгрижно, да спестят малко капитал, някой да си купи апартамент, кола.

Разбира се, всеки може да се разпорежда с живота си както иска, само лекарите и психолозите имат свои собствени мнения и аргументи по този въпрос..

Гледната точка на конвенционалната медицина

Лекарите, за разлика от психолозите, имат собствени мнения относно оптималната възраст за раждане. Женското тяло започва да цъфти от 19-годишна възраст, то е напълно готово за бременност:

 • формирането на вътрешни полови органи завършва успешно;
 • яйчниците поддържат нормални нива на хормоните;
 • мускулите на влагалището са достигнали желаната твърдост и еластичност;
 • тазовите кости са достатъчно подвижни, което е важно по време на раждането;
 • коремната преса е силна и може да помогне на опитите;
 • момичето все още няма хронични заболявания;
 • по време на раждане, основно, няма разкъсвания и усложнения;
 • младите жени се възстановяват по-бързо.

Много гинеколози съветват да се раждат преди 30-годишна възраст. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-малко вероятно е тя да забременее. Освен това:

 • често такива родилки не се грижат за датата на падежа;
 • може да има сложен ход на бременността;
 • жените над 30 години имат 20% повече усложнения.

Друг важен нюанс: на тази възраст рискът от раждане на дете с патология или вродено заболяване се увеличава.

Какво казват социолозите

След проучване на жени с висше образование на възраст 29-34 години беше установено, че почти всички респонденти поставят кариерата и материалното благосъстояние на първо място..

Не можете да спорите с факти

Физиология

С настъпването на менструацията може вече да настъпи бременност, но самото тяло на тази възраст все още не е готово за такова натоварване. Съществува риск от усложнения в бъбреците и сърцето, естественото раждане може да бъде невъзможно поради неправилно отделяне на тазовите бодли.

Пълното развитие завършва до 18-годишна възраст. Но след 25-годишна възраст тялото започва да старее. Нивото на прогестерон намалява. Напротив, тестостеронът става повече и това е рискът да не информирате детето.

Общо - физиолози за 20-25 години.

Психология

Раждането изисква промяна в обичайния ви живот за благосъстоянието на вашето бебе. Много момичета, решили да раждат, не са психологически готови за това. По-късно това може да доведе до неприязън към собственото ви дете, искове срещу него или да завърши с депресия на младата майка и лоши семейни отношения.

Само чрез придобиване на необходимия социален опит и преминаване (за предпочитане) тест за готовност можете да станете родител.

Общо - 24-27 години.

Социология

Малкият човек се нуждае не само от грижите и любовта на майка си, той също се нуждае от дрехи, лекарства, памперси, играчки и много други полезни неща. В днешно време всичко това не е толкова евтино.

Затова първо е важно да се вземе решение за постоянно място на работа и да се спечели доверие там, за да се осигури надеждна материална подкрепа за грижа за малък член на семейството..

Общо - 25-28 години.

Относно ранната бременност

Силно не се препоръчва да забременявате и да раждате преди 16-18 години. Момиче на тази възраст все още не е достигнало пълно физическо развитие. За формирането на плацентата на плода са необходими хормоните прогестерон и естроген, които не са достатъчни в младото тяло. Възможни усложнения, разкъсвания, маточно кървене.

Бъдещият татко не може финансово да издържа семейството, причинявайки тревогите на бременно момиче, срив на нервната й система и депресия.

От страна на психолозите има категорична забрана като цяло, тъй като момичето няма морална готовност за труден живот и майчински отговорности.

Бременна на 30-40 години с първото дете

Жените на тази възраст са доста отговорни, те се подготвят за предстоящото майчинство съзнателно и обмислено. Те посещават часове в предродилни клиники, наблюдават внимателно здравето и режима си. Освен това те са се подготвили финансово и имат увереност в своето проспериращо бъдеще..

Но намаляването на хормона естроген след 30 години може да намали вероятността от зачеване или да предизвика сложно усложнение по време на бременност. Това състояние е придружено от оток, намаляване на налягането, наличие на протеин в урината, което може да доведе до преждевременно раждане или смърт на неродено дете.

Освен това тъканите, които са станали по-малко еластични, могат да се разкъсат, това ще изисква помощни, не безобидни операции от акушер-гинеколозите. Плацентата може да започне да се отделя преждевременно, водата излиза рано, липса на сили за раждане, маточно кървене, хипоксия на мозъка на детето.

Често бебе, родено от майка след 30 години, има физически и психически увреждания и майката е изложена на риск от развитие на рак на гърдата или диабет.

Опасно ли е да се роди след 40 години

Обикновено лекарите не приветстват подобни раждания, но не са толкова много - само 50% от жените са в състояние да забременеят, а спонтанните аборти са по-чести. Рисковете и усложненията остават същите като след 30-годишна възраст.

Раждат се предимно здрави деца, но вероятността от вродени патологии е висока. Дете може да се роди със синдром на Даун. Но тези жени се разболяват по-рядко от онкология на тазовите органи. Освен това живеят по-дълго..

Психолозите от своя страна се страхуват, че по-възрастната майка ще полага твърде много грижи и ще глези детето, лишавайки го от независимост..

На колко години за първи път забременяват в различни страни

Статистиците са установили, че сега жените раждат за първи път 4-5 години по-късно, отколкото преди 20 години, т.е. по-често след 25. Това се забелязва главно в европейските страни:

 • Български и румънски момичета - на 25-26,
 • Испански и италиански - в 30-31,
 • Руснаци - на 26-27.

Като цяло средната възраст е от 20 до 26-27 години. Основното е, че всички планирани деца се раждат преди 30-34 години.

Плюсове за първото раждане на 34 за майка

 1. Жената е в добро здраве, тъй като по-съзнателно се подлага на медицински прегледи и е наясно с хроничните си заболявания.
 2. Тялото се подмладява поради отделянето на хормони.
 3. От психологическа гледна точка жената на тази възраст има стабилна психика, вече установени отношения с партньора си и надеждни знания за правилното възпитание на бебето.

Всички учени имат различни мнения относно оптималната възраст за първо раждане. Но всички са съгласни, че едно момиче трябва да узрее не само физически, но и психологически. Тя трябва да завърши образованието си, да получи специалност, да натрупа трудов опит и да не зависи финансово от никого.

Но като цяло всяка жена има право сама да избира кога да роди. Основното нещо е да вземете предвид всички рискове и да се опитате да накарате бебето да расте здраво, щастливо и обичано от мама и татко..

Часовникът тиктака ли? Коя е най-добрата възраст за раждане

Разчитайте на репродуктивна медицина - или на собствените си яйца

Елена Березовская акушер-гинеколог, основател и ръководител на Международната академия за здравословен живот в Торонто, Канада, автор на книги за здравето на жените

Напоследък раждането на дете на 40 стана нещо обичайно и жените планират майчинството все по-късно. Ще продължи ли възрастта на раждане на първото дете - или женската физиология все още не е готова за това? Възможно ли е да се роди точно в навечерието на менопаузата - или часовникът все още тиктака?

Репродуктивен период: как е бил и как е станал

В миналото момичетата се омъжваха в ранна възраст (14-16 години), започвайки веднага да изпълняват задълженията си, където раждането на потомството беше приоритет. Нямаше надеждни контрацептиви и контрацепцията не беше на почит.

Нещо повече, при много народи менструацията не се счита за нормална - просто защото жените от миналото рядко менструират. В крайна сметка те забременяха, родиха, кърмиха, отново забременяха, родиха, кърмиха. И така няколко години подред. Към 35-годишна възраст мнозина са имали 7-14 деца и повечето не са доживели менопаузата, която обикновено се е случвала на 37-39 години. По този начин се смята, че здрава жена има периоди на бременност и кърмене, а не менструация..

Съвременните жители на развитите страни имат съвсем различно отношение към появата на потомство. Много хора се женят около 30-годишна възраст; първата им и често единствена бременност се планира между 30 и 35 години. Все повече жени искат да имат дете, особено второ, след 40 години. Подобно отношение към епохата на създаване на семейство възникна под натиска на социално-икономически фактори: образованието стана по-скъпо и по-дълго, условията на живот се повишиха, потребностите на потребителите нараснаха, представите за семейството се промениха..

Можете да заченете дете без проблеми на възраст до 35 години

Съгласна ли е природата с променящите се приоритети? За съжаление, в училище не се преподават полезни знания за възпроизводството на човека, които могат да се използват на практика в бъдеще. Оказва се, че е по-лесно да се каже на учениците какво е полов акт, отколкото да се обясни естеството на настъпването на менструацията, формирането на менструалния цикъл, от какво зависи зачеването и бременността и кога (на каква възраст) е най-добре да имат деца.

Под репродуктивни имаме предвид възрастта, в която жената може да забременее, да роди и роди дете. Ако сега първата менструация настъпи по-рано (от 11-12 години), а менопаузата започва по-късно (52-54 години), тогава се оказва, че 40-43 години могат да се изразходват за появата на потомство. Това обаче е призрачна фигура, тъй като наличието на менструални цикли не означава възможност за раждане на деца..

Репродуктивната способност на човека включва съзряването на пълноценни зародишни клетки, включително генетично завършени, проходимост на маточните тръби при жените, висококачествен маточен ендометриум, липса на заболявания, които могат да доведат до сериозни усложнения на бременността.

В юношеството узряването на яйцеклетките се случва нередовно, тялото все още е в процес на растеж и развитие, въпреки че генният материал в хромозомите на зародишните клетки не се уврежда от много фактори на живота, както външни, така и вътрешни. Процентът на усложненията на бременността в тази възраст все още е висок.

Оптималният период за размножаване се счита за възраст между 20 и 30 години, когато има високо ниво на естествено зачеване и ниско ниво на естествени загуби на бременност, генетичният материал все още е в добра форма, а здравословното състояние на повечето жени е нормално. Най-ниски нива на майчини и фетални усложнения през този период.

След 30-годишна възраст скоростта на зачеване започва постепенно да намалява и скоростта на загуба на бременност започва да се увеличава. До 35-годишна възраст скоростта на промяна е ниска, така че много хора все още могат да заченат на тази възраст без проблеми. Но от 35 до 38-39 години половината от семейните двойки ще се обърнат за помощ към лекари, въпреки че повечето ще могат да забременеят без намесата на репродуктивните технологии.

След 38-39 години, когато започва последната вълна на ускорена смърт на останалите яйца, зачеването на децата се придружава от определени препятствия. В същото време генетичният материал на зародишните клетки е по-повреден, следователно броят на дефектните бременности нараства, рискът от зачеване на деца с вродени дефекти се увеличава..

След 40 години повечето жени се нуждаят от помощта на репродуктивната медицина. Усложненията на бременността се увеличават значително.

Продължителността на живота се увеличава. И репродуктивната възраст?

За съжаление много хора не обичат да осъзнават стареенето. Но от момента, в който сме родени, не ставаме по-млади - остаряваме всеки ден. Жените могат да използват грим и дори пластична хирургия, подобрявайки външните си характеристики, но никой никога няма да коригира "бръчките" на вътрешните органи, включително яйчниците. Вярно е, че има много шарлатани, участващи в „подмладяването на яйчниците“ с каквито и методи да искате. Невъзможно е да се подмладят яйчниците, но можете да похарчите много пари и дори да навредите на здравето си..

Тъй като яйчниците съдържат фоликули през целия живот на жената, има случаи (често казуистични, много редки), когато момичетата забременяват на 7-8 години, а жените в менопауза. Въпреки че в по-напреднала възраст броят на фоликулите намалява значително, понякога има пробивни овулации на останалите единични фоликули. Поради това са регистрирани няколко случая на спонтанно зачеване в менопаузата..

Виждате ли, природата не се интересува от това коя жена става по професия, каква кариера прави, колко къщи и коли купува, колко пари прави. Природата има свои собствени закони, на които се подчинява и човешкото тяло. Удължаването на живота не означава удължаване на репродуктивния капацитет.

Въпреки че условията на живот (околната среда), качеството на храненето и лекарствата са увеличили значително продължителността на живота на човек, почти се е удвоил през последните 150-200 години, физиологичната адаптация на организма към тези условия все още отнема векове и хилядолетия (това са еволюционни промени). Следователно хората могат да живеят до 80-90 години, но имат еднакви ограничения върху естественото размножаване на потомството..

Не отричам възможността през следващите 50-100 години периодът на естественото зачеване да бъде удължен с 1-2 години, тъй като възрастта на менопаузата се е увеличила. А напредъкът в медицината ще даде възможност за своевременно определяне на дефектна концепция и усложнения на бременността, както и диагностициране на генетични увреждания в ранните етапи на бременността..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Лекарят посочи оптималната възраст за раждане на деца

По-добре е да се роди първото дете преди 35-годишна възраст, оптималният интервал между бременностите е най-малко две години. Това мнение изрази гинекологът Юлияна Абаева в интервю за радиостанцията "Говорене в Москва".

"Има репродуктивна възраст: ранна репродуктивна възраст - до 35 години и късна репродуктивна възраст - след 35 години и преди менопаузата. Оптималната възраст за раждане е ранна репродуктивна възраст до 35 години", смята експертът.

Абаева аргументира своята гледна точка с факта, че на тази възраст жените имат „добро“ снабдяване с фоликули в яйчниците и не се натрупват „генетични сривове“.

"Колко да се роди е индивидуален избор на жена, но оптималният интервал между раждането е две години. През този период тялото се възстановява напълно след раждането. След 40 години бременността и раждането носят значителни рискове, както за майката (усложнения на бременността и раждането), така и за плод (рискът от хромозомни аномалии се увеличава) “, добави гинекологът.

През 2018 г. в страната са родени общо 1,6 милиона деца

Родени са общо 1,6 милиона деца

Плодът получава най-лошото хранене и забавя развитието си

"> каза ръководителят на отделението по гинекология на перинаталния център на Щелковски.

Лекарят посочи най-добрата възраст за раждане

06.07.2020 г. в 15:35, гледания: 15954

По-добре е да се роди първото дете в ранна репродуктивна възраст, каза пред "Москва казва" гинекологът Юлиана Абаева. Тя отбеляза, че най-добрият интервал между ражданията е 2 години. През това време тялото се възстановява напълно след раждането..

Ранната репродуктивна възраст завършва на 35 години. Това е най-доброто време за раждане. "На тази възраст има добро снабдяване на яйчниците и генетичните сривове все още не са се натрупали", отбеляза Абаева. Късната репродуктивна възраст продължава от 35 до менопаузата.

След 40 години бременността крие сериозни рискове както за майката, така и за плода, каза лекарят. Майката може да има усложнения на бременността, а плодът увеличава риска от хромозомни аномалии.

Обърнете внимание, че в Русия през 2019 г. изявлението на официалния представител на Владимир Юлия Арсенина предизвика голям резонанс, който заяви, че институцията за дете за момичета трябва да бъде по-важна от ученето. "Въпреки че всъщност колкото по-рано момичето ражда, толкова по-здраво ще бъде детето и толкова повече ще ражда", каза тогава Арсенина.

 • Най-интересното
 • По тази тема
 • Русия ще възобнови полетите с 15 държави
 • Шефът на ПНС Либия щеше да дойде в Москва
 • Москва се сбогува с актьора Михаил Кокшенов
Най-интересното

Популярни в социалните мрежи

 • Москва
 • Санкт Петербург
 • Архангелск
 • Астрахан
 • Барнаул
 • Белгород
 • Брянск
 • Владимир
 • Волгоград
 • Вологда
 • Воронеж
 • Дагестан
 • Екатеринбург
 • Иваново
 • Ижевск
 • Иркутск
 • Казан
 • Калининград
 • Калмикия
 • Калуга
 • Камчатка
 • Карелия
 • Киров
 • Колима
 • Кострома
 • Краснодар
 • Красноярск
 • Крим
 • Кузбас
 • Курск
 • Липецк
 • Мари Ел
 • Мурманск
 • Нижни Новгород
 • Новосибирск
 • Омск
 • орел
 • Оренбург
 • Пермски
 • Псков
 • Ростов на Дон
 • Рязан
 • Саратов
 • Сахалин
 • Серпухов
 • Смоленск
 • Ставропол (Кавказ)
 • Тамбов
 • Твер
 • Томск
 • Тула
 • Тива
 • Тюмен
 • Улан-Уде
 • Уфа
 • Хабаровск
 • Хакасия
 • Чебоксари
 • Челябинск
 • Чита
 • Югра
 • Якутия
 • Ямал
 • Ярославъл
 • Австралия
 • Германия
 • Египет
 • Испания
 • Израел
 • Канада
 • Казахстан
 • Киргизстан
 • Латвия
 • Молдова
 • САЩ
 • Турция
 • Естония
 • MK. Руски регионален седмичник
 • MK. Медийна услуга
 • АПИ "ОК"
 • Агенция МК
 • MK-Service
 • Агенция за насърчаване на MK-Press
 • Абонирайте се за актуални новини
 • Автори
 • Издания
 • Пресцентър
 • Фоторепортажи
 • Анкети
 • Блогове
 • Галерия Алексей Меринов
 • "MK" за спорта "
 • Относно стоки и услуги
 • MiKi
 • Промо кодове
 • Финанси
 • Реклама
 • Абонамент
 • Фотоархив MK
 • Свободни работни места
 • Контакти

© ЗАО "Редакция на вестник" Московски Комсомолец "Електронно периодично издание" MK.ru "

Регистрирано от Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масмедиите (Роскомнадзор). Сертификат Ел № FS77-45245 Редакция - ЗАО "Редакция на вестник" Московски Комсомолец "Редакция: 125993, Москва, 1905 г. Года, 7, сграда 1. Телефон: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mail [email protected] Главен редактор и основател - П. Н. Гусев. Реклама на трети страни

Всички права върху материали, публикувани на уебсайта www.mk.ru, принадлежат на редакцията и са защитени в съответствие със законодателството на Руската федерация.
Използването на материали, публикувани на уебсайта www.mk.ru, е разрешено само с писменото разрешение на притежателя на авторските права и със задължителна директна хипервръзка към страницата, от която материалът е заимстван. Хипервръзката трябва да бъде поставена директно в текста, възпроизвеждащ оригиналния материал mk.ru, преди или след цитирания блок.

За читателите: в Русия организациите „Национална болшевишка партия“, „Свидетели на Йехова“, „Армия на народната воля“, „Руски национален съюз“, „Движение срещу нелегалната имиграция“, „Десен сектор“, UNA-UNSO, са признати за екстремистки и забранени. UPA, „Тризъбец ги. Степан Бандера "," Мизантропска дивизия "," Меджлис на кримскотатарския народ ", движението" Артподготовка ", общоруската политическа партия" Воля ".
Признати за терористични и забранени: „Движение на талибаните“, „Кавказки емирство“, „Ислямска държава“ (ИД, ИДИЛ), Джабхад ал Нусра, „Аум Шинрике“, „Мюсюлманско братство“, „Ал-Кайда в ислямския Магреб“ ".

Оптималната възраст за първата бременност и раждане: за кой период е най-добре да планирате зачеване?

За повечето жени раждането на бебе е радостно и желано събитие. Някои жени решават да станат майка веднага след напускането на училище, други отлагат това събитие, докато придобият финансова стабилност и независимост. Кой е прав? Коя е най-добрата възраст за първото дете??

На каква възраст е по-добре да имате първо дете?

Нивото на съвременната медицина ви позволява безопасно да носите и раждате бебе както на 16, така и на 40 години. Лекарите обаче не препоръчват да бързате или да отлагате раждането на дете. За успешна бременност тялото трябва да разполага с ресурсите, които жената има само на определена възраст. Психолозите и социолозите също дават своите основания. Помислете за мнението на експерти в различни индустрии.

Медицински

Способността за оплождане се появява при момиче с началото на менструацията, така че можете да забременеете дори на 13-годишна възраст. За да роди дете обаче, тялото трябва да узрее и да стане по-силно. Физиологично жената става готова за бременност на 18-19 години. По това време се установява хормоналният баланс, репродуктивната система е напълно оформена, вътрешните органи придобиват способността да издържат на увеличени натоварвания.

След 25 години обаче ресурсите на организма започват да се изчерпват и до 30-годишна възраст предлагането на висококачествени репродуктивни клетки значително намалява и хормоналният фон се влошава. Според гинеколозите най-добрата възраст за бременност е 19-25 години. Като горна допустима граница много лекари наричат ​​възрастта от 30 години, а долната - 18.

Възраст 19-25 се счита за идеална поради следните фактори:

 • тялото има оптимално ниво на прогестерон и естроген;
 • яйчниците имат голям запас от репродуктивни клетки;
 • тазовите кости са станали по-здрави и имат достатъчна гъвкавост;
 • тялото не страда от голям брой хронични патологии.

Жената има висока работоспособност, така че може по-лесно да понася стреса, свързан с грижите за бебето.

От социална и психологическа гледна точка

За разлика от лекарите, психолозите и социолозите не изхождат от физическата форма на майката, а от нейното финансово състояние и психологическо състояние. Жената трябва да има увереност, че може безопасно да отгледа дете.

За психологическата готовност на едно момиче желанието да има деца не е достатъчно. Психологическото формиране на жената пада в периода 20-35 години. Повечето психолози смятат възрастта 30-35 години за най-подходящата възраст за раждането на първото дете. По това време жените са уверени в своите способности и имат достатъчно знания, за да възпитат нов член на обществото..

От социална гледна точка готовността за първата бременност се определя от способността на родителите да осигуряват финансово детето. По времето, когато децата се появят, мама и татко трябва да имат стабилен доход и жилище, подходящо за малък член на семейството. По правило семейните двойки достигат своя кариерно израстване до 30-35 години. Социолозите наричат ​​тази възраст най-благоприятна за първата бременност..

Ранна бременност и майчинство: плюсове и минуси

Бременността преди 18 години обикновено е непланирана. Младите майки не са психически готови за появата на бебе. Много от тях изпитват повишено нервно напрежение през цялата бременност и изпадат в депресия след раждането. Ранното първо раждане обаче е опасно не само поради липсата на психологическа готовност на майката. Има много негативни аспекти от медицинска гледна точка:

 • Гениталиите не са напълно оформени. Матката може да не е в състояние да издържи теглото на растящия плод, така че вероятността от преждевременно раждане е висока. По време на раждането рискът от разкъсване и кървене се увеличава.
 • Мускулно-скелетната система не е силна. По време на бременността момичето изпитва силни болки в гърба, по време на раждането костите не се отделят добре. Израствайки, млада майка ще се сблъска с патологии на гръбначния стълб.
 • Нестабилност на хормоналните нива. Дисбалансът в хормоните усложнява гестационния процес. Плацентата не получава достатъчно ресурси за нормално формиране и растеж, поради което ранната бременност често се усложнява от фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност и изоставане в развитието на бебето. Младите майки имат бебета, родени слаби и с ниско тегло.
 • Тялото на мама се развива активно. Момичето има повишена нужда от витамини и минерали, но плодът също се нуждае от тях. На майките и бебетата липсват хранителни вещества, поради което младите майки често изпитват тежка анемия. Заплахата от прекъсване на бременността възниква както в ранните, така и в късните етапи.

Недостатъкът на ранната бременност е и липсата на материални ресурси сред младите родители. Те нямат собствени домове и добре платена работа. Повечето трябва да разчитат на помощта на баба и дядо. Според статистиката двойките, които имат ранно бебе, често се разделят..

Предимството на ранната бременност е само относително малка разлика във възрастта между родителите и децата. Пораствайки, детето ще намери в техния човек добри приятели, които разбират и подкрепят неговите възгледи..

Късна бременност

До 35-годишна възраст жената е напълно оформена личност. Тя умишлено решава да стане майка, има добра материална база. Трудно е обаче да забременеете и да родите бебе в зряла възраст, тъй като тялото произвежда недостатъчно количество хормони и всяка година в яйчниците има по-малко висококачествени зародишни клетки..

Състоянието на бременната жена се влияе от хронични заболявания, които се активизират по време на раждането на бебето. Усложнения, които често се появяват по време на късна бременност:

 • плацентарна недостатъчност;
 • спонтанен аборт, преждевременно раждане;
 • интензивна токсикоза през 2 и 3 триместър;
 • ранно отделяне на околоплодната течност;
 • лоша трудова активност;
 • забавено детско развитие;
 • фетална хипоксия.

Двойките над 40-годишна възраст имат повишен риск да имат бебе с вродени аномалии. Възрастните майки трудно раждат и бавно се възстановяват. Поради лоша трудова активност жените преживяват разкъсвания на родовия канал и усложнения след раждането.

"По-добре е да раждате преди 35-годишна възраст, ако се страхувате, ще направим упойка." Акушер-гинеколог за здравето на жените

- Акушерството и гинекологията е наистина мъжка специалност, това е тежък физически труд, - казва Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в болница №2 в Минск.

Според него жената трябва да се лекува както със себе си, така и с бижутата и колата си и да бъде преглеждана от гинеколог поне веднъж годишно..

- За да не настигнем миома до пъпа след пет години, - директно отбелязва Сергей Василиев и абсолютно откровено говори за раждането, контрацепцията и здравето на жените.

Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в клинично майчинство №2 в Минск. Той стоеше в началото на лапароскопията в гинекологията в Беларус. Женен с три дъщери.

„Скоро в Беларус, както и на Запад, първото дете ще се роди на 30-годишна възраст“

- Жените не се колебаят да бъдат прегледани от мъжки гинеколог?

- Не. Сега отношението към този въпрос се промени. Преди работех на непълно работно време в частни медицински центрове и, спомням си, в началото на 2000-те при нас дойде една французойка. Тя поиска да бъде наблюдавана от мъжки лекар по време на бременността си. Може би тази западна вълна вече е достигнала до нас, когато една жена не се срамува от мъж лекар. Освен това жените са по-склонни да слушат мъже лекари..

- Стана ли модата вече закъснели майки преди нас? На колко години можете да раждате??

- Най-добре е да се роди дете между 21 и 35 години. Оптимално, ако това се случи на 25-28 години. Според класификацията на Световната здравна организация нашата репродуктивна възраст е до 49 години. Но от 35-годишна възраст има рискове, свързани с генетични аномалии, същия синдром на Даун. На 40-45 години една жена вече е обрасла с миома, ендометриоза, артериална хипертония, нарушен метаболизъм на мазнините, чернодробни и бъбречни заболявания...

Ако ще роди след 40 години, тя трябва да подходи съзнателно. Подгответе се, премахнете всички рискове, консултирайте се със специалисти. Ако всички нейни органи и системи функционират правилно, няма въпроси.

- Ако сте на 30 години и все още нямате деца, освен това няма и подходящ партньор... Трябва бързо да го потърсите и да раждате по спешност?

- Разбира се, че не. Например в Германия средната възраст на първородната майка е 31 години. Постепенно се приближаваме и към такива показатели: първо, жената трябва да получи образование, да си намери работа, да стане на крака и след това да планира бременност..

Някога имахме термини като „млад първороден“ и „възраст първороден“. 30-годишна жена се смяташе за „възраст“. Сега няма такива понятия. 30 години - каква възраст е? Самата младост!

- Какво влияе върху способността на жената да забременее и да роди здраво бебе?

- здравословното й състояние. Важно е как тялото й се е формирало в репродуктивна възраст. Как тя, докато е била още тийнейджърка, се е хранила и се е развивала. Вземете днешната 16-годишна ученичка - тя има куп заболявания: хроничен гастрит, сколиоза, вегето-съдова дистония...

- Сега има по-трудни бременности?

- Да. И това всъщност е свързано с напредъка. Например преди 40 години жена със сложни хормонални дисфункции просто нямаше да има деца. Освен това този генетичен клон ще бъде премахнат. Днес помагаме на такива жени да забременеят и да родят..

"Ако ви боли да раждате, ще ви направят упойка."

- Днес много жени се страхуват да раждат. Какво да правят?

- За съжаление раждането е болезнен процес. И да се уверите, че жената изобщо не чувства нищо, няма да работи дори с помощта на съвременни методи. Но е възможно частично упойка както поради инжекции, така и например джакузи, в което пациентът може да легне по време на раждането..

Тук не е същото като в Америка. Където, веднага след като една жена влезе да роди, независимо дали искате или не, тя получава регионална анестезия.

Нашият подход е по-балансиран. Регионалната анестезия е интервенция. По време на него в гръбначния стълб се инжектира упойка. Чувствителността на болката изчезва, дълбоката тактилна чувствителност остава. Тоест, ако с такава упойка прережат с нож, жената ще почувства само някакъв натиск. Но за да се направи такава анестезия, трябва да има индикации: болезнени и активни контракции, когато шийката на матката е разширена най-малко четири сантиметра.

При първородени бременни жени средната продължителност на раждането е 12-14 часа, при многоплодни жени - 10-12 часа. Жената лежи в пренаталното отделение, наблюдавана е от акушерки и лекари. Те, както самата жена, оценяват болката от контракциите по 10-степенна скала. Решението за облекчаване на болката се взема в зависимост от ситуацията.

Ако контракциите станат така, регионалната анестезия ще ги отслаби още повече - и това няма да завърши добре.

- И ако самата бременна жена иска да й се инжектира упойка и просто попитайте лекаря...

- Всички бременни жени в очакване на раждането искат упойка. Това е естествено желание. Ако наистина я боли и иска, те ще го направят.

Но е възможно да се анестезира не само поради регионална анестезия. Масаж, скачане върху гумени топки, често срещани спазмолитици също помагат.

- Днес има много бременни жени, които използват регионална анестезия по време на раждане?

- В нашия родилен дом - до 10% от жените с естествено раждане. За цезарово сечение по време на избираеми операции, ние извършваме регионална анестезия за до 88% от пациентите. Жената остава в съзнание с нея. Ако раждането е започнало и е необходимо спешно цезарово сечение, тогава най-често прибягваме до обща анестезия.

- Ами ако една жена поиска цезарово сечение без свидетелски показания?

- В Колумбия и Венецуела 80-90% от бременните жени са със секцио. За това те имат една индикация - желанието на жената. Ние нямаме това. Трябва да има основателни причини, ситуация, при която жената наистина не може да роди сама.

"Преди бременността дори трябва да отидете на зъболекар."

- Как се отнасяте към партньорското раждане?

- Положително. И ние все по-често избираме такива раждания. Те са важни за жена, която никога не е раждала. Съпругът, когото тя обича и на когото се доверява, в този случай създава много добър психо-емоционален фон.

- И за раждане у дома?

- Има само един добър момент в раждането у дома - домашна среда. Тук положителното свършва. Раждането е непредсказуем процес и залогът е много голям: жената може да умре или да загуби дете. За щастие това се случва рядко. Но отново, как да наблюдаваме състоянието на детето по време на раждането у дома?

Например, патология като заплитане на пъпната връв се среща при 30% от бременните жени. В повечето случаи това остава незабелязано: детето се ражда и виждаме, че е имало преплитане на връвта. Но може да се случи, че по време на напредването на главата пъпната връв се затяга около врата, като примка. Всичко тук ще зависи от това колко бързо ще помогнете и спасите детето. Ако жена лежи в родилната зала, пет до седем минути - и бебето е изведено. Вкъщи бебето е оставено на съдбата.

Но например се роди дете и една жена имаше разкъсвания на тъканите по време на раждането. Кървенето може да е обилно. Това е все едно да отворите водата в чешмата и тя започва да се излива, без да дрънка. Не дай боже, у дома някой ще посегне там с ръка, за да откъсне нещо без упойка. Това може да доведе до шок, свързан със загуба на кръв. Какво стана след това? Добре е, ако жена живее в града и линейка пристига при нея след 15 минути.

- Във вашата практика имаше случаи, когато една жена се опитваше да роди вкъщи и тя спешно беше доведена в болницата?

- Имаше случай, когато линейка превозваше вече раждаща жена, кървяща, с налягане от 60 до 40. И веднъж беше приет пациент с клинично тесен таз и започващо разкъсване на матката. Тя вече беше родила от четири до шест часа. Детето беше голямо - 4,5 кг, тазът не му позволяваше да премине. Там вече са се подули всички вътрешни органи. Заведохме я направо от спешното до операционната.

Това се случва, но рядко. Но ако по време на раждането у дома загубите жена си или дете, кого ще обвините? Съсед, който те посъветва да раждаш у дома? Разбира се, че не. Тогава няма да си простите това през целия си живот. Така че защо да експериментирате?

- Привържениците на раждането у дома често цитират баби и прабаби, които също са раждали така?

- Знаете ли колко е била детската и майчината смъртност по времето на нашите баби и прабаби? Много. И днес имаме детска смъртност около 3 ppm. Това означава три случая на хиляда. В същото време в страната има около 120 хиляди раждания годишно..

- Въпреки тази цифра, не толкова отдавна имаше три громки истории, свързани със смъртта на деца в Слуцк и Новополоцк. Как може да бъде това?

- Невъзможно е да се намали смъртността до нула. И такива случаи са редки. По правило здравите деца при условие на физиологично протичаща бременност при здрава майка не умират. Това са глупости. Най-често има обективни причини за неблагоприятен изход..

Повечето смъртни случаи на бебета са свързани с необичайна плацента. Плацентата е хранителната повърхност на бебето. Когато се гледа под микроскоп, в перфектно състояние трябва да изглежда като нов килим с дълги купчини. Всяка вили е съд за хранене на дете. Колкото повече от тези съдове, толкова повече детето получава кислород, аминокиселини и други важни вещества..

Но ако по време на оплождането на яйцеклетката се получи долна яйцеклетка, от нея не може да се образува висококачествена плацента. Неговите власинки ще бъдат тънки и малки и няма да могат да хранят бебето правилно..

Следователно здравето на бебето се влияе от секреторната фаза и хормоналния фон на бременността, независимо дали жената е имала стрес. По време на войната дори имаше такова понятие - стресова аменорея, когато една жена просто нямаше менструация. Тялото възприема войната като неблагоприятни условия и овулацията не настъпва. Природата е предпазила жената от бременност.

- Как да намалим рисковете от детска смъртност?

- Подгответе се за бременност и се дръжте правилно по време на нея. Правейки всичко, което се нарича три букви - здравословен начин на живот (здравословен начин на живот). Също така е важно да избягвате стреса и да се храните пълноценно и балансирано..

Мозъчният стрес е като хронична отрова. Центровете, които регулират функционирането на женските полови органи, са разположени в мозъка..

- Как да живеем без стрес?

- Да се ​​прибегне до психотерапия, физическа активност... Когато мозъкът получава импулси от мускулите, стресът се блокира. Когато човек плува и бяга, той по този начин избягва проблеми..

- Колко често нашите хора планират бременност?

- Да?

- Все по-малко са сватбите "в движение".

- Но веднъж разговарях със служителите на Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и те казаха обратното...

- Републиканският научно-практически център „Майка и дете” е републиканска институция. Те работят много с жени от регионите. А нашите пациенти са от Минск. Според статистиката в нашия родилен дом най-често се планира бременност. Поне минимално, преди да забременее, момичето отива на преглед при гинеколога.

- Но какво точно трябва да правят мъжът и жената, когато планират бременност?

- Мъжът трябва да отиде на уролог, а жената да отиде на гинеколог и да се изследва. Ако някой от родителите е бил болен от диабет, има смисъл да премине тестове за тази част и да отиде на ендокринолог. Ако налягането се повишава периодично, трябва да посетите кардиолог.

И какво още трябва да се направи - отидете на зъболекар и сложете зъбите си в ред. Кариесът е инфекция и по време на бременност имунитетът се потиска. При определени обстоятелства тази инфекция може да проникне в кръвта и да причини тежки обостряния като пародонтит или сепсис. Как едно дете може да се развива нормално на този фон?

„Комбинирани орални контрацептиви могат да се приемат в продължение на години.“

- Да поговорим за контрацепцията. Прекъснат полов акт... Не смятате ли за странно, че днес, когато хората имат достъп до други методи за контрацепция, някой друг го използва??

- През живота си не съм срещал по-глупав, безсмислен и ненадежден метод на контрацепция. Трябва да разберете, че отделянето на сперматозоиди по време на полов акт се случва дори преди основната еякулация. Тоест, сперматозоидите започват да се секретират в самото начало и за 10-20 секунди те могат да проникнат не само във влагалището, но и в маточната кухина. Една сперма е достатъчна, за да забременеете..

В същото време прекъснатият полов акт не доставя удоволствие. Заради него мъжът има оргазъм не до края, жената още повече. Женските полови органи, които отговарят за получаването на положителни емоции, са концентрирани както във влагалището, така и в шийката на матката. Една жена просто започва да вкусва - тук всичко се извлича и спира. Какво удоволствие е това?

За щастие прекъснатият полов акт става все по-рядко срещан като метод за контрацепция. Хората стават все по-отговорни и използват презервативи, местни контрацептивни лекарства: вагинални кремове, топки, тампони. И всичко това може да се купи в аптеката без рецепта. Трябва да има по-балансиран подход към употребата на орални контрацептиви.

- Комбинираните орални контрацептиви не увреждат здравето на жената?

- Съвременните орални контрацептиви с правилния избор са най-добрият вариант. Ако следвате инструкциите и препоръките на лекаря, няма да има странични ефекти. Освен това такива лекарства имат не само контрацептивен ефект, но и терапевтичен.

Оралните контрацептиви са като санаториум за яйчниците. Когато една жена ги приеме, яйчниците й са в латентно състояние. Състоянието може да се сравни с това как колата работи на празен ход..

Преди това нашите баби на 18-19 години се ожениха, имаха сексуален живот, забременяха. След това детето беше носено, кърмено и отново бременна. Една жена за цялата си репродуктивна възраст е имала най-много 20-30 овулации. Тоест яйчникът й е работил 20-30 пъти през целия си живот. Сега какво? Яйцата узряват всеки месец напразно - бременност не настъпва. И днес една жена, която не забременее, има не 20-30 овулации, а 200-300. Колкото повече органът работи, толкова по-вероятно е да се счупи. Къде мислите, че се появяват миома на матката, ендометриоза?

- Колко дълго могат да се приемат комбинирани орални контрацептиви?

- В продължение на години, докато жената не реши да забременее и при липса на противопоказания.

- И не си правете почивка?

- Има смисъл да се правят почивки. Но нито една жена, чисто психологически, няма да може да приема орални контрацептиви в продължение на шест години без почивка. След шест месеца или година тя ще трябва да се увери, че женската репродуктивна система работи нормално, а самата тя ще прекъсне приема.

Във всеки случай такива лекарства трябва да се приемат под лекарско наблюдение. Така че ако нещо се случи, лекарят може да ги отмени.

- Казват, че жената не трябва да мие гениталиите си със сапун. По този начин тя убива естествената среда...

- Сапунът може и трябва да се пере, но не с домакински сапун, а с тоалетен сапун. Сапунът за пране е 70% алкален, който разяжда не само външните полови органи, но и мръсното пране. Но е важно да разберете, че не трябва да се миете със сапун всеки ден. Във влагалището трябва да се поддържа млечнокисела среда. Ако се измивате и измивате всеки ден със сапун, това най-накрая ще унищожи микрофлората на влагалището..

Геловете за интимна хигиена са по-меки препарати. И, разбира се, ако има избор, по-добре е да ги използвате, а не сапун..

- Колко често трябва да се извършва хигиена на половите органи?

- Като се замърси. Един до три пъти на ден - с обикновена вода, включително след използване на тоалетната. Можете да правите това със сапун не повече от веднъж на ден..

- Намазва ли цитологията наистина ли открива рак??

- С помощта на цитологията можем да открием рак на маточната шийка в ранен стадий и да го излекуваме. Ракът възниква от тумор не два сантиметра, а няколко клетки. Следователно всяка здрава жена в Беларус трябва да бъде изследвана за онкоцитология веднъж годишно..