Всичко за бебетата и малките деца: хранене, здраве, развитие и грижа за бебето. Статии от практикуващи педагози, психолози, лекари и майки.

 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.
 • За мама
  • Подготовка и зачеване
  • Бременност
  • Раждане
  • След раждането
 • За детето
  • В утробата
  • Новородено
  • 1-3 месеца
  • 3-6 месеца
  • 6-12 месеца
  • от едно на две
  • На 2-6 години.

Реклама

Позиции за хранене на новородено: 12 опции

Появата на дете е трепетен и вълнуващ момент. Не е толкова лесно за новородено да се измъкне от уютния корем на мама, за да се адаптира към студения външен свят. Кърменето е един от най-успешните механизми за адаптиране на бебето към самостоятелен живот. Правилното хранене ще осигури хармоничното развитие на вашето бебе, ще предотврати храносмилателни проблеми и ще осигури спокоен сън за цялото семейство. Успехът на кърменето зависи от няколко фактора, а един от най-важните е позицията, в която майката ще кърми..

Съдържание

 1. Защо позицията на кърменето е толкова важна?
 2. Седнали пози
 3. Лъжливи пози
 4. Стоящи пози

Не всички момичета се чудят дали стойката на кърменето е важна. Те просто взимат новороденото на ръце и го хранят, както се оказва, как се хващат ръцете и колко е удобно. Понякога този подход работи, но не винаги: поради неправилна организация на храненето се случват много не фатални, но досадни неприятности: болки в гърба на майката, поглъщане на въздух, регургитация и колики при бебето, застой на мляко и тесни ръце. Всичко това може да се избегне, като изберете правилната стойка. Вижте списъка ни с препоръчани от педиатър позиции за кърмене и изберете този, който ви подхожда най-добре..

Седнали пози за кърмене

Традиционната поза на седене е много популярна. От тази позиция е по-лесно да приспите бебето в креватчето след хранене..
Опитайте се да изберете удобен стол или диван с меки подлакътници, в които можете да се отпуснете или дори да подремнете..
Можете да използвате специална подложка за крака: тя леко ще промени положението на тялото на майката, така че ще ви бъде по-лесно да държите бебето, което ще намали натоварването на гърба и ръцете.

Люлка

Това е класическата поза за хранене на бебета, която наподобява вътрематочната позиция. Тази позиция обаче доставя на майката дискомфорт: допълнителен стрес върху врата, кръста и ръцете, както и върху стомаха. В случай на цезарово сечение, храненето в положение на люлката може да причини болезненост в областта на шева.

Новороденото изсмуква мляко за дълго време, така че трябва да осигурите максимален комфорт: поставете възглавници под гърба и ръцете си, облегнете се назад, за да не опъвате врата си.

 1. Седнете в удобна поза и дръжте бебето си на ръце. Главата му е поставена върху лакътната става.
 2. Детето се обръща с коремче към себе си и се притиска. Със свободната си ръка можете да хванете трохите под дупето или цевта.
 3. Устата на бебето е разположена точно под зърното за правилен захват. Детето трябва да хване не само зърното, но и ареолата с отворена уста, без да хвърля глава назад. Прочетете повече за правилното закопчаване на гърдите тук.
 4. Поставете възглавница под лакътя - това ще намали натоварването на ръката и гърба.

Обратна люлка

В това положение е по-лесно детето да хване гърдата поради най-близкото положение на устата до зърното:

 1. Седейки на диван или стол, поставете възглавница на коленете си
 2. Дясната ръка на бебето трябва да се вземе под гърба, главата и раменете, като се фиксира врата
 3. Новороденото се подвежда под лявата гърда, като го държи с ръка
 4. По време на хранене можете да смените ръцете си, след като сте хванали правилно гърдата

Изпод мишница

Незаслужено рядко седнало положение. Той предотвратява стреса върху шията, гръбначния стълб и ръцете, не причинява болезнени усещания в корема след цезарово сечение, насърчава правилното прикрепване на новороденото към гърдата.

 1. Необходимо е да седнете удобно с валяк или възглавница под долната част на гърба.
 2. Друга достатъчно висока възглавница е поставена от страната за хранене
 3. Бебето обръща корема си встрани от майка си, докато главата и гърба му се поддържат само от ръката му
 4. Когато устата на бебето е на нивото на хващане, то се прилага за хранене.

Важно: целият товар ще бъде само от една ръка, опората за него трябва да е мека и стегната. Можете да вземете възглавница или одеяло, навито на ролка.

Хранене в легнало положение

Много майки са оценили комфорта и удобството на храненето в легнало положение. В тези пози жената може да си почива и да се отпуска максимално, докато бебето ще се храни.

На страната

Това е удобно за тези, които са претърпели цезарово сечение и е оптимално за нощно хранене, ако се практикува съвместен сън:

 1. Мама лежи отстрани, без опора на лакътя, поставяйки ниска възглавница под главата си
 2. Детето е положено отстрани с корема до майката, точно под зърното
 3. Ръка, валяк или възглавница се поставят зад гърба на бебето

На ръката

Бебетата с ниско тегло и ръст се нуждаят от специални позиции за хранене. В позиция „на ръка“ бебето може правилно да хване гърдата и да бъде доволно в удобна позиция:

 1. Мама ляга до бебето, с коремче, обърнато към нея
 2. Главата на бебето е поставена на лакътя на ръката на майката, с която тя държи бебето под гърба и дупето
 3. Докато е в това положение, мама трябва да се увери, че главата й е на възглавницата, а раменете й остават на леглото. Това ще помогне да се избегне болка във врата.

Бебешка възглавница

С помощта на възглавница можете да избегнете стреса върху ръката, като поставите върху нея трохичка. Като цяло позата е много подобна на предишната:

 1. Хлапето е положено на възглавница отстрани, с коремче на мама
 2. Придържайки бебето за гърба, поставете гърдите му в устата му

Важно: майката трябва да притиска възглавницата много плътно към себе си, така че коремчето на бебето също да е притиснато към корема на майката.

Мама възглавница

Храненето на двете гърди равномерно е начин да се избегне стагнация и възпаление. Бебето хваща горната гърда, улеснявайки изтичането на мляко от страните на гърдата:

 1. Мама лежи отстрани с възглавница под главата и може да се наведе малко напред
 2. Бебето се прилага върху горната част на гърдите, докато лежи на цевта с лице към майката

Важно: по-добре е да използвате по-голяма възглавница и да лежите върху нея само с главата си.

Джак

Позицията ще помогне да се избегне такъв проблем като лактостаза или да се премахне вече формираната стагнация. Лактостазата се среща доста често, особено в първите месеци след раждането. Използването само на една позиция наведнъж ще доведе до стагнация на мляко в определени части на гърдата. Поради това се препоръчва периодично да се променя позицията на хранене на новороденото, докато поза Джак е една от най-добрите за премахване на задръстванията в горните части на гърдата.

 1. Мама ляга на възглавницата и поставя ръка зад главата си
 2. Бебето се поставя до страната, с лице към майката, така че краката да са насочени към главата на майката
 3. На детето се дава първо гърдата, в която се е образувал застой
 4. По време на хранене, дръжте бебето под гърба

Надвиснал

Тази поза е ефективна и при лактостаза, тъй като под въздействието на силата на гравитацията млякото се отделя по-лесно от гърдата. Тя ще помогне и на майки, които имат малко мляко - по същите причини (и като цяло можете да разберете какво да правите, ако кърмещата майка има малко мляко в съответната статия). Подходящ и в случаите, когато е необходимо да се върне кърменето след използване на бутилката:

 1. Кърмещата майка седи отстрани, подпряна на лакът
 2. Бебето се поставя отстрани, притискайки корема си към неговия
 3. Поставете гърдите си в устата си с ръка

Положението на майката в това положение причинява дискомфорт и следователно надвисналото положение се използва само ако е необходимо..

Стоящи пози

Морска болест

Прилича на люлка, но в същото време майката изпомпва бебето по време на хранене, като помага да заспи. Ефективен начин да успокоите детето, настройте го за сън. От тази позиция е лесно да прехвърлите бебето в креватчето:

 1. Бебето се взема на ръце, а главата му се поставя на лакътя
 2. Трохата хваща гърдата, притискайки корема към майката

Новородено бебе може да бъде подкрепено с една ръка, а с възрастта е по-добре да се поддържа с две ръце.

На бедрото

Тази позиция е подходяща за бебета, които често се повръщат. В изправено положение детето се храни по-спокойно и по-малко въздух навлиза в стомаха. Храненето в бедрото може да намали притока на мляко, когато има излишък от мляко, предотвратявайки задушаването на бебето:

 1. Бебето се поддържа под дупето, а главата му е фиксирана малко под зърното
 2. Поставете сандъка със свободната си ръка

Най-често бебето само намира източника на мляко, а позицията на гърдата помага в правилното заключване. Бебето повдига глава и широко отваря уста.

В слинг

Слингът се превърна в спасение за много млади родители, тъй като освобождава ръцете им за ежедневни дейности, без да лишава новороденото от близък контакт. Кърменето в слинг е много удобно, особено ако гърдата се дава на бебето при поискване. Бебето седи в слинга по почти същия начин, както в позицията на люлката. Храненето в слинг ви позволява да храните бебето си през топлия сезон на разходка и по време на пътуване.

Много е важно: (и това е написано в инструкциите за много прашки) да се уверите, че бебето не се задушава в слинга по време на хранене. Тоест, майката трябва непрекъснато да наблюдава бебето по време на хранене, дори и да прави собствен бизнес..

Слингът не е единственият предмет, който значително ще улесни живота на нова майка. Списък със всички необходими елементи можете да намерите в съответната статия..

Раждането на бебе е важен и вълнуващ момент за всяка жена, но понякога възникват редица проблеми след раждането, с които може да се справи с необходимата информация. Майките се сблъскват с лактостаза, напукани зърна, недостатъчно или прекомерно количество мляко. В такива случаи препоръката на опитен специалист може да бъде спасение. Много експерти са съгласни по следното:

 • Опитайте се да използвате техниката на самозакрепване, според която бебето рефлекторно намира най-удобната поза за хранене, а майката може да заеме удобна поза
 • Храненето при поискване ще настрои майка и бебето много по-бързо, което ще помогне да се произведе точното количество мляко и ще предотврати редица проблеми с гърдите
 • Необходими са множество пози, за да се ангажират всички зони на гърдите, предотвратявайки задръстванията

Всяка майка сама избира позиции за хранене на новородено, това е чисто индивидуален процес, който отчита характеристиките както на майката, така и на детето. За да може лактационният период да премине в спокоен ритъм, е необходимо да слушате не само препоръките на експертите, но и вашите чувства. Кърменето ще бъде радост, ако мама намери начин да си почине и е в добро настроение. Храненето набързо ще навреди на бебето и неговите родители, затова е важно да се вземат предвид нюансите, които възникват в този радостен и деликатен процес..

Позиции за хранене на новородено

Няма правилни или грешни пози за кърмене на новородени - във всеки случай и мама, и бебе винаги намират подходящ вариант за себе си. Основното е, че всички участници в процеса се чувстват възможно най-комфортно. По един или друг начин, овладяването на няколко пози ще бъде напълно подходящо - детето расте, обстоятелствата в живота се променят, така че жената трябва да бъде гъвкава, да може бързо да се адаптира към новите условия.

Кърменето е много важен период в живота на всяка майка.

Позиции за хранене на новородено

Възможностите за позиции за хранене, които съществуват днес, са много разнообразни. Благодарение на това всяка кърмачка ще може да избере най-подходящия вариант за себе си. Важно е мама и бебе да се чувстват комфортно по време на GW. Във всички случаи бебето трябва да бъде разположено така, че лицето му да е обърнато към майката, а главата, раменете и бедрата да са на една линия. Най-популярните позиции за хранене са:

 • „Легнал настрани“;
 • „Люлка“;
 • кръст "люлка";
 • "Улавяне".

Основни принципи на фиксиране на дете

Независимо коя позиция е избрана, във всеки отделен случай процесът на хранене трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. Правилно позициониране на тялото на бебето;
 2. Бебето трябва да може да вдига гърдата с пълна уста. За постигането на това ще помогне разположението на тялото на бебето близо до майката (корем до корем). Движенията на главата на бебето трябва да бъдат свободни, лицето на бебето е обърнато към гърдите;
 3. Важно е жената да се чувства спокойна;
 4. Съответствие с нюансите на местоположението, в зависимост от конкретната позиция. Например, ако храненето се извършва в седнало положение, столът трябва да е достатъчно нисък, така че краката на жената да докосват пода с цели крака и коленете й да са леко повдигнати. Мама трябва да седи изправена, леко облегната на облегалката на стола;
 5. Най-важното правило на фиксирането е да приведете бебето към гърдата, а не гърдата към бебето. Необходимо е да се откажете от опитите да вкарате зърното в устата на бебето, сякаш е бутилка;
 6. По време на прикрепването носът на бебето трябва да е на една линия със зърното;
 7. Не е необходимо да премахвате гърдите от ноздрите на бебето. Ако позицията е правилна, детето ще може да диша през страничните процепи на ноздрите;
 8. Можете леко да докоснете бузата или устата на бебето със зърното или пръста си, за да предизвикате рефлекса на заключване на бебето. Детето ще започне да търси гърдата, отваряйки широко устата си и придържайки езика си напред;
 9. Ако майката иска да поддържа гърдата си по време на GW процеса, тя може да постави дланта си под нея или да сложи ръка на гърдите;
 10. Болезнените усещания са признак за неправилно позициониране на бебето в гърдите. В този случай трябва да прекъснете процеса на хранене и да опитате отново;
 11. Ако зърната са плоски или удължени, бебето постепенно ще се адаптира към него;
 12. По време на приложението по-голямата част от ареолата трябва да е над горната устна на бебето, съответно по-малката част - под долната;
 13. Долната устна на бебето трябва да бъде обърната навън по време на сучене.
 14. Признак за правилно привързване, независимо от стойката - докосване на брадичката на бебето до майчината гърда.

Правила за заключване на бебето

Правила за удобна позиция за хранене

Независимо от избраната позиция, всяка процедура за хранене трябва да отговаря на следните правила:

 1. Преди да стартирате GW, трябва да подготвите всички необходими елементи, които могат да бъдат полезни за създаване на удобство: списание или книга, телефон, дистанционно управление за телевизор, напитки. Също така се препоръчва да отидете до тоалетната, тъй като "сесията" може да се проточи за час или повече;
 2. Осигурете на детето максимален комфорт. Няма значение коя позиция е избрана за хранене - във всички случаи бебето трябва да се държи здраво, изправено, главата, врата и гърба на бебето трябва да се чувстват сигурно поддържани;
 3. Важно е жената да не е стресирана. За повече комфорт и по-добра релаксация можете да използвате специални възглавници за кърмачки. Редовни възглавници с различни размери също ще работят. Тези продукти служат като отлична опора за гърба и ръцете;
 4. Трябва да се внимава бебето правилно да се прихваща към гърдата. В противен случай има възможност бебето да погълне въздух, което да доведе до регургитация на млякото..

За да намерят най-удобната позиция за HV, майката и детето ще трябва да изпробват различни опции за закрепване.

На бележка. Процесът на кърмене е не само начин за напълняване на бебето, но и един от вариантите за комуникация между майката и новороденото, в резултат на което между тях се установява силна емоционална връзка. Ето защо е толкова важно нищо да не пречи на нормалния процес на хранене, включително неудобна поза, поради която ръцете или гърба на мама са изтръпнали..

Докато бебето расте и се развива, избраната в началото поза постепенно може да бъде заменена с нов метод на привързване. Например, когато детето беше още много малко, майката го хранеше легнало по гръб или настрани; след като бебето придоби мобилност, друга възможност за привързване (седнало или изправено) стана по-удобна. Освен това периодичната смяна на положението позволява на млечните жлези да се развиват равномерно. В някои случаи изборът на различна поза е продиктуван от медицински показания, например с лактостаза.

През първите седмици след раждането на бебето се препоръчва да се храни в легнало положение, особено ако жената е имала цезарово сечение или шевове в перинеума. В допълнение, легналото положение опростява процеса на нощно хранене - като е в това положение, майката ще получи по-добър сън..

Мама възглавница

Процесът на кърмене включва постоянно присъствие на бебето с майката. За да може една жена да се чувства комфортно и спокойно, модерните бебешки магазини предлагат специални възглавници за хранене на бебета. Това устройство изпълнява няколко важни функции едновременно:

 1. Позволява на мускулите да се отпуснат;
 2. Фиксира детето в правилната и удобна позиция;
 3. Облекчава натоварването на гръбначния стълб, предотвратявайки изкривяването му (не всяка жена може да държи дете на ръце всеки ден, особено след като теглото и оборудването на бебетата могат да варират значително);
 4. Осигурява необходимите условия за правилното нанасяне на трохите;
 5. Позволява на жена и дете да се чувстват комфортно по време на пътуване (има модели на възглавници, специално създадени за това);
 6. Освобождава ръце по време на GW. Поставяйки удобно бебето, мама може да прави и други неща, например да чете книга или да пие чай.

Възглавница за кърмене

Възглавницата може да се използва не само за хранене. Аксесоарът е много полезен в следните случаи:

 • Подобно нещо ще подобри качеството на съня на бременната жена;
 • Помага на бебето да се развива по-бързо след завършване на GV (детето се научава да се преобръща, да лежи по корем, да седи);
 • Можете да поставите детето на валяка по време на хигиенни процедури (при такива условия бебето е по-малко капризно и за родителите става по-лесно да се грижат за него).

Как да храним новородено бебе, докато лежи

Тази позиция се използва най-често в ранните етапи на кърменето, когато не са минали повече от 2 месеца от раждането на бебето. Има няколко често срещани вариации:

 • Хранене, докато лежите настрани;
 • Легнал по гръб.

Легнал настрани

Този метод е идеален за нощно хранене в леглото и ако жената е имала цезарово сечение, сълзи по време на раждане. Очевидно в такива случаи седналото положение е абсолютно неподходящо и дори може да навреди на здравето на жената. Храненето, лежащо отстрани на новороденото, е следното: жената и детето лежат едно до друго на една страна, докато коремът на майката докосва корема на бебето. В това положение майката може да храни новороденото и в същото време да си почива (което е много подходящо в началото, когато тялото на жената все още се възстановява след раждането).

Добре е да се знае. Преди хранене на новородено бебе, легнало настрани, трябва да се разбере, че това положение се препоръчва за случаите, когато бебето не може да улови гърдата поради скъсената френума на езика. Легнало отстрани улеснява бебето да държи зърното в устата. Докато детето расте, то ще може да се прикрепя към гърдата в нормални позиции..

Хранене встрани

Легнал по гръб

В този случай майката лежи или е полегнала по гръб, подпряна на възглавница. Детето седи на него - корем до корем. Тази опция е подходяща за онези жени, които предпочитат да се отпуснат по гръб. Силата на гравитацията помага на бебето да хване гърдите и да не загуби равновесие. При този метод на привързване ръцете на майката са почти винаги свободни (с изключение на необходимостта да се поддържа главата на новороденото), така че тя може да чете книга или да прелиства списание.

Тази позиция не е популярна, тъй като бебето трябва да изтегля млякото отдолу нагоре. Силата на гравитацията в тази ситуация действа срещу бебето. Следователно методът на приложение „легнал по гръб“ е подходящ за майки със силно мляко, когато при други възможности за хранене бебето започва да се задавя.

Препоръка. По-добре е да се храните в легнало положение, облегнати на възглавници - така жената ще има опора и ще може да наблюдава бебето, докато се закопчава.

Как да храним новородено, докато седи

Има много заседнали начини за хранене на бебета. Най-често срещаните са следните:

 • „Люлка“;
 • кръст "люлка";
 • „Извън ръка“;
 • бебето стои;
 • бебе, седнало на мама.

Характеристики на позата "люлка"

Това е класическата и най-често срещана позиция за GW. Жената седи изправена, а бебето лежи настрани в ръката й. Коремът на бебето докосва корема на майката. Не се препоръчва използването на този метод по отношение на новородени бебета, тъй като „люлката“ не дава на детето достатъчно подкрепа. Ще бъде подходящо за мама да сложи обикновена възглавница под гърба си и да постави специална възглавница за кърмене на коленете й, за да се подпира на ръцете си. Такива условия ще ви позволят по-надеждно да държите бебето, без да натоварвате гърба и раменете..

Важно! Необходимо е да се гарантира, че бебето не лежи твърде високо на възглавницата, в противен случай ще му е трудно да хване гърдата.

Кръстосана или обратна "люлка"

Тази опция е много подобна на предишната, но в този случай детето лежи от друга страна. Тази позиция осигурява на бебето надеждна опора в областта на раменете и шията. Обратната „люлка“ се препоръчва за хранене на новородени, както и на тези бебета, които не хващат добре гърдите. Тъй като бебето е разположено от друга страна, майката има възможност да контролира процеса на прикрепване и да коригира гърдата с другата ръка.

На бележка. Отначало главата на бебето трябва да се държи, в противен случай има възможност случайно да притиснете брадичката на бебето към гърдите му. В резултат на това бебето няма да може нормално да улови гърдата, а за майката това е изпълнено с възпаление на зърната.

Хранене изпод мишницата

При този метод на прикрепване майката сяда и бебето се поставя по ръката й отстрани, краката му са насочени към задната част на седалката. Тази позиция позволява на жената да държи здраво бебето и свободно да наблюдава процеса на хранене. Този метод се препоръчва за жени:

 • Раждайки чрез цезарово сечение;
 • Имате преждевременно раждане;
 • Кой е родил близнаци;
 • Като големи гърди.

Хранене на ръка

Бебешки стойки

Тази опция е подходяща за по-големи деца, които често се прилагат "в движение" между игри и други дейности.

Бебешко седене на мама

В този случай бебето седи на бедрото на майката. Този метод е особено подходящ за хранене на пораснали деца. Изправената позиция е подходяща и за онези бебета, които имат склонност да повръщат храната - те се чувстват по-добре в седнало положение. Позицията се препоръчва за хранене на бебета със съкратен френум на езика или слаб мускулен тонус.

На бележка. Тази опция ви позволява дискретно да храните бебета на обществени места.

Терапевтични и профилактични пози с лактостаза

При лактостаза се препоръчва да се прибягва до такива позиции, които помагат за освобождаването на гърдите от застояло мляко. Най-добрият вариант за това е „хранене на ръка“.

Има много различни пози за GW. Изборът на един или друг зависи от редица фактори, основният от които е комфортът на майката и детето по време на кърмене. Избраният метод също трябва да бъде възможно най-безопасен за всички участници в процеса..

Позиции за кърмене

Отначало мама може да използва 2-3 основни пози: през деня „Люлка“, „Отдолу под мишница“, а през нощта „На ръката на майката“. По-късно, когато мама се чувства удобно, можете да проявите креативност в процеса на хранене и да започнете да опитвате нещо друго - люлеене и хранене, хранене в движение и т.н..

Хранене на едно дете:

1. Най-често срещаната поза за хранене е поза „Люлка“ или по друг начин поза „Мадона“. Обърнете внимание на позицията на бебето: коремчето му е притиснато към корема на майката. Главата трябва да бъде разположена така, че устата да е срещу зърното. За да не се уморявате ръцете си, можете да поставите възглавница под бебето. Мама седи "на турски", но това със сигурност не е необходимо. Можете също така да седнете удобно на стол, като поставите краката си на повдигната платформа (това ще ви позволи леко да повдигнете бебето към гърдите си) или в леглото (облегнете се на гърба му, поставяйки възглавница под долната част на гърба; краката могат да се огънат в коленете, което също ще ви позволи да вдигнете бебето по-близо до гърдите):

2. Позиция за кръстосано хранене. Това е вариант на класическата "Люлка", но с възможност за по-строг контрол на процеса на закрепване. Бебето в това положение лежи на дясната ръка на майката, което й помага да фиксира тялото на бебето. Майката държи главата с длан и може лесно да я насочи към гърдите. Свободната ръка поставя гърдите в устата, за да се хване по-дълбоко. Ако смятате, че бебето е удобно да суче, това не ви навреди, можете да смените ръцете си за по-удобна опция Cradle:

3. Поза за хранене „изпод мишница“. Мама държи бебето, както играчите на американския футбол държат топката си под мишниците :) Ще ви трябват възглавници. Важно е да се вземе предвид основният принцип - устата на бебето е на нивото на зърното на майката, тогава гърбът ви няма да се уморява по време на хранене. Тази позиция е добра за научаване на привързване. Тази позиция трябва да се използва поне веднъж на ден, така че бебето да изсмуква добре млякото от долните и страничните лобове на гърдата:

4. Поза за хранене „На ръката на майката“. В това положение майката ще може да се отпусне с бебето. Когато се успокоявате, за да се храните, имайте предвид, че главата ви лежи на възглавницата, а раменете ви падат на повърхността на леглото. Майката държи детето с ръка, така че то да поддържа позиция отстрани, следи привързаността. През нощта тази поза позволява на мама да бъде спокойна, защото тя няма да може да се облегне на бебето. За да ви е по-удобно, можете да поставите възглавница под гърба си. Свържете съпруга си с нощното хранене - оставете го да ви създаде „подкрепа“ и да ви прегърне отзад!:

5. Позиция за хранене "Джак". Тази необичайна позиция е полезна, ако имате лактостаза в горните дялове на гърдата. Брадичката на бебето ще бъде насочена точно към тази зона, което означава, че млякото ще бъде по-лесно отстранено от там. Бебето лежи настрани, за да фиксирате позицията, поставете валяк под гърба на детето:

6. Легнал на възглавницата за хранене. Майка, която вече е усвоила традиционните пози, може да опита нещо ново, като например да лежи от горната си гърда. За да е удобно за вас и вашето бебе, поставете бебето на възглавница. Можете да подпрете главата си с ръка или да легнете на възглавница. Подкрепете бебето със свободната си ръка:

7. Висяща позиция за хранене. След като е сложила бебето настрани (а не на гръб!), Мама виси над него. Тази позиция ще позволи на млякото да тече по-лесно по каналите, улеснявайки работата на вашето бебе. Позата е полезна за бебета, които преминават от хранене с бутилка към изключително кърмене. Не можете да храните дълго време в това положение, така че не се увличайте с такова хранене твърде често:

8. Поза за хранене „Бебе отгоре“. Тази позиция е подходяща за майки, които имат силен поток на мляко. Често бебетата се задавят едновременно, без да имат време да го погълнат. Ако седнете в легнало положение и прикрепите бебето към гърдата отгоре, тогава млечните потоци няма да бъдат толкова интензивни. Бебето ще може да суче по-спокойно, а майката ще се отпусне. На Запад тази позиция е доста популярна, тъй като се смята, че тя ви позволява да увеличите комфорта на кърмещата майка, а бебето е по-ефективно при сученето. Уебсайтът: http://biologicalnurturing.com/ го описва като отделна техника на хранене:

9. Стояща поза при болест на движението. Ако трябва да успокоите шумно малко дете преди лягане, ще бъде по-лесно да го направите, като го вземете и му предложите гърдите, докато стои. Добавете нежно размахване към това и очите на вашето бебе скоро ще започнат да се слепват. Тази поза е добра не само за пораснало бебе, но и за новородено, особено ако детето не може по никакъв начин да се успокои:

10. Хранителна позиция „На бедрото“. Вече сте станали сръчна майка и бебето започва да изпробва всички нови пози - това е страхотно! Нека варира храненето си, нека бебето се развива. В положението на бедрото наблюдавайте правилния захват на гърдата и продължете да учите бебето да не върти главата по време на хранене - за това леко го дръжте със свободната си ръка:

11. Бебешка седнала позиция. Опитните бебета на възраст над 5-6 месеца обичат да се хранят, докато седят в обятията на майка си. Те обичат да гледат майка си и да общуват с нея, без да пускат гърдите си. Можете да държите дръжката на бебето, така че да не "броди" по втората гърда:

12. Бебето е изправено. Храненето на място е особено често при бебета, които вече са се научили да ходят, но може да се появят много по-рано. В това положение децата са по-склонни да се хранят за моментна привързаност, за да се успокоят, ако психическото равновесие на трохите е помрачено от нещо. За основните хранения (за заспиване) остават основните пози:

13. Мама храни детето в болницата. На снимката всъщност класическата поза "Люлка":

Хранене на близнаците:

Някои майки предпочитат да хранят и двете близнаци едновременно, други се редуват, първо едното бебе, после другото. Понякога и двете бебета обичат да сучат от едната страна, други - всяка гърда последователно. Много е важно да сменяте децата от различни страни. Ако не храните близнаци, а тризнаци, таблица, в която ще запишете кое бебе, при получаване коя гърда може да е добра идея. Ако не наблюдавате това, възможно е някои от децата да са недохранени или в бъдеще да се сблъскате с асиметрия на гърдите..

1. Метод "Един по един". Първо, ние храним първото бебе с едната гърда, а след това хранеме второто бебе с другата гърда. При следващото хранене нахранете детето първо, което е било хранено второ при предишното хранене:

2. Метод „Изпод мишница“ (поза на футболист): седнете на дивана, поставете под всяка ръка меко навито одеяло. Бебетата сучат едновременно, едното лежи от дясната страна и суче от дясната гърда, а другото, съответно, от лявата. Детските крачета са зад вас:

3. Метод „Кръст до кръст“: седнете на удобен стол с облегалка, поставете едно бебе до лявата гърда, притискайки тялото му към вашето. Другата е в дясната гърда, той вече не е притиснат към вас, а към първото бебе. Не се опитвайте да поставяте всяко бебе на "вашата" гърда. Те често сучат по различни начини, така че гърдите скоро могат да придобият различни форми. Освен това, когато бебето е кърмено само с една гърда, неговото „горно“ око, обърнато към лицето ви, е претоварено, а „долното“ получава недостатъчна стимулация:

4. Методът "паралелен". Обикновено някой ще трябва да ви храни бебетата в началото, но с времето ще се приспособите. Много е удобно да се храните, докато седите на пода, с гръб на дивана и поддържате децата с колене. Ако някое от децата се затруднява да се храни в определена позиция, опитайте да ги изместите. Например, едно дете може да откаже да суче, ако близнакът му тежи на гърдата. След това преместете децата, така че да не се докосват помежду си:

5. Метод „Седнал на коляното“. Подходящо за по-големи деца:

Кърмене в движение:

Храненето в движение е полезно, ако бебето плаче, притеснява се под гърдите, не може да се отпусне или ако отивате някъде. В такава ситуация бебе на възраст до 3 месеца трябва да се повива, да му се дава гърдите и да се разхожда, люлеейки се с всяка стъпка надясно, след това наляво или просто бавно, бавно ходене:

За по-големи бебета използвайте тънко одеяло или дебел чаршаф, вместо да ги повивате. Увийте бебето, създавайки му своеобразен "пашкул". В повечето случаи това бързо ще успокои детето. Ако имате прашка в арсенала си, тя ще бъде идеална за хранене в движение, ще помогне на мама да разтовари ръцете си. Бебето също е удобно, но само когато слингът е поставен правилно.

Удобни позиции за хранене на новородено

Кърменето не е просто хранене за вашето бебе. Това са моментите на единство между майката и новороденото, прекарано време в абсолютно спокойствие и увереност, в любов и подкрепа, грижа и внимание. Ето защо е много важно по време на хранене и майки бебето да е еднакво удобно. Селекция от най-добрите пози ще ви помогне да изберете най-удобната и подходяща поза за вас и вашето бебе. Прочетете и опитайте!

ТОП 10 доказани позиции за кърмене

Правилно избраната позиция помага да се решат няколко проблема на мама и бебе наведнъж:

 • позволява на мама да се отпусне напълно, докато кърми,
 • предотвратява изтръпването на ръцете и гърба,
 • насърчава по-лесен и по-равномерен поток на кърмата,
 • служи за предотвратяване на поглъщане на въздух и последващи колики,
 • позволява на детето идеално да прилепва устните си към ареолите и да почиства всеки млечен канал, така че кърмещата майка впоследствие да няма лактостаза.

Всяка майка интуитивно избира най-подходящата поза за хранене, фокусирайки се върху собствените си чувства и реакции на новороденото. Изборът на най-доброто обаче не винаги е лесен и безболезнен - ​​понякога са необходими няколко не особено приятни седмици, пълни с болезнени усещания от напукани зърна, изтръпване на гърба и падане на ръце. За да не губите време за „преоткриване на велосипеда“, предлагаме да използвате селекция от 10-те най-успешни позиции, одобрени от педиатри, HV консултанти и милиони майки по света.

1. Люлка от ръцете на мама

Това е може би най-популярната и универсална поза за хранене на новородено. Той е еднакво удобен както за новородени бебета, така и за тези, които вече са успели да пораснат малко и да придобият първия си зъб, или дори повече от един. В този случай главата на бебето, като че ли, лежи върху огъването на лакътя на едната ръка, свещеникът се държи с дланта на другата, а самото дете е обърнато към стомаха на майката. Така ръцете на майката имитират люлка, а гърдата е точно до устата на малкото.

Ако в края на храненето започнете леко да разклащате бебето, е много вероятно то да заспи в толкова топла и надеждна „люлка“. И просто трябва да го сложите в креватчето и да си починете малко сами.

2. Стояща люлка

Тази позиция напълно копира популярната „люлка“, но майката не седи, а стои, за да разклати паралелно детето. Тази позиция е най-подходяща сред онези деца, които заспиват зле и често са палави - по този начин те могат лесно и бързо да бъдат успокоени. А за майката тази позиция ще се превърне в възможност да изпомпа малко ръцете и бедрата си, за да си възвърне бързо формите „преди бременността“.

3. Люлка с опора

Тази опция е най-подходяща, ако бебето е недоносено или прекалено слабо (например след прекарана настинка). Единствената разлика е, че главата е фиксирана не само от лакътя, но и от дланта на другата ръка. Така че майката едновременно поддържа тялото на бебето, торса и главата му на желаното разстояние от гърдата и може да регулира интензивността на сученето, като леко отстранява или, обратно, приближава бебето до себе си.

4. Легнал настрани

Най-удобното, но далеч не най-безопасното положение за нощно хранене. В този случай и майката, и бебето лежат на леглото един срещу друг, а самото хранене се извършва от долната гърда. И въпреки че тази позиция позволява на майката практически да не се събужда през нощта, невъзможно е да се храни чрез сън - бебето може да се задави или задави, така че е наложително да поддържа главата си и да остане будно, докато се насити и заспи.

Ако усещате приближаването на „царството на Морфей“, а бебето не е пълно, сменете позицията на по-малко удобна - това ще ви позволи да запазите яснота на ума, независимо колко сте уморени. И ако изобщо не ви се спи, насладете се на спокойна поза без страх, легнала до вашето мъниче!

5. Лъжа, но от горната част на гърдите

Характеристиките, нюансите и предупрежденията по отношение на тази поза не се различават от предишната. Единственото „нововъведение“ е използването на плоска възглавница или сгънато няколко пъти одеяло, което трябва да се постави под новороденото. Това ще го повдигне леко над нивото на леглото и ще му помогне безпроблемно да достигне до горната част на гърдите. Разбира се, можете сами да се опрете на лакътя и да спуснете малко тялото - тогава бебето не трябва да се вдига. Но в този случай ръката бързо ще се умори и ще започне да изтръпва, а самото хранене ще се превърне в мъчение..

6. Отдолу под мишницата

Тази позиция се превърна в истинско спасение за тези, които са естествено надарени с плоски зърна, твърде големи гърди или са имали цезарово сечение. Тази позиция ви позволява напълно да облекчите напрежението от коремната преса, да отпуснете ръцете си и да храните едновременно пълното си бебе и близнаци..

В каква позиция трябва да бъде мама, всяка жена избира самостоятелно. Тя може да седне с възглавници (или с възглавница за кърмене около кръста) или да се отпусне с опора на лакътя и ханша. В този случай краката на детето ще бъдат зад гърба на майката, тялото ще мине под ръка, облегнато на възглавницата, а главата ще бъде здраво закрепена с дланта на майката към гърдите.

Тъй като в този случай млечните жлези са малко над нивото на устата на бебето, млякото ще бъде евакуирано много по-добре от долните и страничните лобове, което означава, че ако имате застой в тази област, не забравяйте да преминете към хранене „отдолу под мишницата“ - това ще помогне за отстраняването неприятни симптоми.

7. Валетик

Тази позиция изглежда доста нетривиална, но е незаменима по време на стагнация на млякото в горните сегменти на млечните жлези - именно от там тя ще бъде премахната на първо място, ако позиционирате бебето с „хайка“. За целта легнете на леглото и поставете детето до себе си, така че краката му да са успоредни на лицето ви, а брадичката му да е близо до върха на ареолата. В същото време можете да го подпрете под гърба с ръка или да поставите валяк, така че бебето да не се преобръща при хранене.

8. Надвес

Тази позиция е доста специфична и не е много удобна за жената, но понякога не можете и без нея. В този случай новороденото трябва да лежи на леглото или масата за преобличане, а майката трябва да виси над него, като стои на четири крака или се навежда над масата (както е по-удобно на кого). В резултат на това зърното ще бъде точно в устата на бебето и ще му бъде много лесно да суче..

Важно! В никакъв случай не хранете бебето, ако то лежи по гръб - може да се задави. Уверете се, че при хранене главата му е леко обърната на една страна - тогава нищо няма да попречи на правилното преглъщане.

Храненето на бебето чрез окачване над него е особено полезно в следните случаи:

 • с лактостоза, за изпразване на всички лобули на млечните жлези;
 • ако детето е отслабено и не може да суче напълно;
 • при преминаване от изкуствено хранене към ХС - естествено е много по-лесно да си набавите храна от шишето и в началото бебето може да бъде мързеливо да суче гърдите.

9. Седнал на колене

Ако малкото дете вече се е научило да седи, то със сигурност ще хареса да яде в скута на майка си. За целта го седнете с лице към вас, разтваряйки краката му в различни посоки. Така той ще може да се притисне към гърдите, като самостоятелно регулира продължителността и обема на храненето. Вярно е, все пак си струва да задържите малко главата на непоседата, за да не се върти и да не ви наранява с невнимателно движение.

Тази позиция ще стане спасител по време на настинка, когато носовото дишане на бебето е затруднено. Смукането на мляко със запушен нос не е най-лесното и приятно занимание за дете, а в седнало положение хремата обикновено не е толкова силна.

10. Бебешка езда мама

Ако лактацията е твърде силна, за удобство на детето е по-добре да го положите с коремче по корем, леко завъртайки главата към зърното. Тази позиция ще ви позволи да контролирате интензивността на струите и леко да успокоите горещите вълни, а бебето няма да се задави с прекалено силно налягане на кърмата, с което все още не може да се справи.

Освен това в това положение е по-трудно за бебето да поглъща кислород и ако изведнъж това се случи, то лесно може да изтръгне въздушен мехур и да продължи да се храни. А близкият телесен контакт с мама ще бъде допълнителен бонус.!

Признаци, че позицията за хранене е неправилна

 1. Тялото на детето е насочено в едната посока, а главата в другата. В този случай врата на бебето бързо ще изтръпне и храненето ще стане досадно за него..
 2. Малкото дете може свободно да се върти в различни посоки и да се разсейва от гърдите.
 3. Новороденото не отваря устните си достатъчно широко, издърпва ги с "тръба" или, обратно, ги обръща навътре.
 4. Трохата мляска силно, придърпва бузите, а смучещите движения са твърде остри и спонтанни, което означава, че за него е изключително неудобно да получава кърма.
 5. Трябва непрекъснато да придърпвате главата на бебето към гърдата, да я насочвате. При правилна стойка тази настройка се извършва независимо..
 6. Венците на трохите непрекъснато се плъзгат от ареолата върху зърното - което означава, че задържането на гърдата в това положение е проблематично за него.
 7. Усещате болезненост навсякъде - в гърдите, врата, ръцете или други части на тялото. Сменете позицията спешно, в противен случай храненето ще се превърне в тест за сила.

Защо е толкова важно да изберете правилната позиция?

Всяка майка естествено се опитва да се жертва, като прави всичко, за да угоди на мъничкото същество, за което е отговорна. Да се ​​ръководиш от това обаче при избора на позиции за кърмене е предварително провал. В допълнение към психологическия комфорт и удоволствие от първите месеци на майчинството, правилно избраната позиция ще предотврати лактостазата, ще предпази от пукнатини в зърната и други усложнения от лактационния период.

Съвет! Редувайте позициите, които харесвате, поне 1-2 пъти на ден, за да изпразвате редовно всички лобове на гърдата. Най-активно смучене се наблюдава в онези сегменти, където лежи брадичката на бебето. Знаейки това, можете да изберете най-рационалните позиции, за да изпразните напълно гърдите си..

Не мислете, че основното е удобството на бебето, защото и двамата трябва да сте еднакво удобни и приятни да се наслаждавате на минутите на кърмене..

Позициите за кърмене са удобни за мама и правилни за бебето

Удобни позиции за кърмене за самотни майки и близнаци

Появата на бебе е голямо щастие за семейството. Вярно е, че заедно с радостта душата на майката поражда много страхове и съмнения. Като способността за кърмене. Странно, но такава основна човешка функция е заобиколена от много митове и стереотипи. Съвременната майка е заобиколена от опитни баби, които хранеха децата на час; съветници, които с добри намерения понякога вкарват новосформираната майка в депресия; реклами, крещящи от всеки ъгъл, колко красиви са смесите. В същото време всичко това противоречи на независимо проучена информация за храненето на новородените. Постепенно жената губи вяра в себе си. Това води до преждевременно прекратяване на лактацията. Добрата новина е, че ако сте наясно, майка ви определено ще може да пести мляко, като продължава да кърми. Важно условие за успех е позицията за кърмене на новороденото. Тази статия ще ви разкаже повече..

Правила за прикрепване на бебето към гърдата

Струва си да се припомнят основните разпоредби (препоръчани от Световната здравна организация, организация с нестопанска цел за кърмене La Leche Liga), които позволяват на майката да пести мляко и да храни бебето си.

 • Тялото и главата на детето са в права линия, предотвратяват накланянето на главата назад, притискайки тялото. Самият той е обърнат към тялото на майката, сякаш лежи настрани. Ръката на мама напълно се увива около главата и тялото на бебето.
 • Устата на новороденото е широко отворена, за да позволи правилното хващане. Ако устата е затворена, достатъчно е да докоснете долната устна, рефлексът ще работи, тогава бебето ще го отвори.
 • Бебето трябва да хване ареолата заедно със зърното. Носът е притиснат към гърдите на майка ми. Не бива да се чуват, да се чукат звуци. Бебето може да подуши. Предотвратете да се плъзне от гърдите ви. Допринася за появата на напукани зърна.
 • Жената не изпитва болезнени усещания. Позицията трябва да е удобна. Задачата не е да посегнете към детето, а да го придърпате към гърдите.

Местоположението е толкова удобно и правилно, колкото искате, без тези условия, едва ли е в състояние да установи лактация..

За какво са различни позиции за хранене?

Защо да знаете различните позиции за кърмене? Удобно е просто да вземете любимия си стол / легло, за да се храните. Но ситуациите и обстоятелствата са различни, жената трябва да е готова да храни дете при всякакви условия. Нека разгледаме няколко примера:

 • Удобство. Струва си да опитате различни варианти за кърмене, поне за да разберете кой е най-удобен за конкретна жена.
 • Улеснен ход на следродилния период. След раждането жената има нужда от време, за да се възстанови. Удобната позиция ще позволи на мама да се отпусне (освен това ще помогне на бебето да изпразни гърдата правилно). Родителят ще може напълно да се отпусне, да облекчи умората.
 • Трудното раждане изисква още повече възстановяване и време за почивка. Цезарово сечение елиминира налягането на коремната област в следоперативния период, незарасналите перинеални конци предотвратяват седенето. Различните позиции за хранене на бебе ще ви помогнат да изберете подходящата за конкретен случай.
 • Застояло мляко. Случва се, случва се на млади майки. Аз например кърмих твърде дълго с едната гърда, втората успя да прелее. Определени разпоредби стават истински спасители в такава ситуация. Тайната е проста: частта, която "гледа" брадичката на бебето, се изпразва по-добре.
 • Различни ситуации. За да бъде независим от условията, свободен при избора на мястото на „полската кухня“, родителят ще бъде подпомогнат от развитието на различни методи за кърмене.
 • За да се справите с лактостазата, изберете пози, в които брадичката на бебето сочи към най-болезнения лоб на гърдата

Правилни позиции за кърмене

Люлка

Класическа люлка

Най-очевидният. Образът, който повечето хора имат, когато споменават кърмачка. Основното нещо е да седите удобно. Сестрата ще може да седи удобно доста дълго време. Тялото на детето е обърнато към майката, главата се поддържа от огъването на лакътя. На мама понякога се налага да седи наистина дълго време. Възглавниците помагат. Особено удобно е да поддържате лакътя, като елиминирате необходимостта да държите бебето на тегло. Можете да поставите малка възглавница на жената - долната част на гърба ще бъде благодарна. Гърбът на кърмачката е отпуснат, хвърлен назад, способността за изправяне на краката, поставянето им на върха на тахтата - ще даде мир, удоволствие от процеса.

Кръст люлка

Използва се в момента на прикрепване към гърдата на детето, помага да се извърши висококачествено улавяне на гърдата от детето. Когато бебето започне да суче, е по-удобно да се върнете към класическата люлка. В това положение гърдата се дава от едноименната ръка, главата на детето се държи на противоположната страна. Тази опция е добра за родител с малък (напълно отсъстващ) успешен опит в кърменето. Перфектен за трохи, които все още не са се научили да кърмят добре. За дълъг престой опцията е трудна, уморителна.

Люлка изправена

Вариант на класическата стояща люлка. Удобно е да се люлеят бебета, които обичат да заспиват в ръцете на майка си.

Лъже хранене

Наклонената позиция ви позволява да измислите най-голям брой вариации, като същевременно оставате най-удобни. Няма нужда да държите бебето, майката може да спи добре. Простотата и удобството са особено ценни през периода след раждането. През нощта подобни привързаности спасяват семейството - те ви позволяват да спите достатъчно.

Легнал настрани от долната част на гърдите

Мама лежи странично, бебето лежи странично до гърдите. Струва си да се установите с главата си на малка възглавница. Да държите главата си сгъната в лакътя с ръка за дълго време е доста уморително. Позициите за кърмене за малки или големи гърди не са много различни. Може би, по-конкретно, собственикът на пищни форми е подходящо да постави навито одеяло / пелена под детето. Възглавниците са страхотни. Поставянето им под гърба на сестрата и / или бебето повишава комфорта в позицията.

Легнал отстрани от горната част на гърдите

Позицията е подобна на предишната, бебето се храни от горната част на гърдата. Съответно, или той е малко по-висок, или родителят се обръща, висящ над бебето.

Легнал на майка ми

Новородените се справят отлично с храната, докато лежат по корем. Трябва да се избягва в някои ситуации. Бебето не суче добре (струва си да изчакате засиленото му състояние). Дайте предпочитание на пози, в които бебето е под гърдите. Гравитацията ще улесни изсмукването на млякото. Мама ще бъде добре омекотена за комфорт.

Легнал на ръката на майка ми

Друг вариант на страничното положение. Главата на бебето се поддържа от ръката на майката. Възглавниците са полезни тук, но една жена може да спи спокойно през нощта..

Джак

Майката и детето са в крик (краката на детето са в главата на медицинската сестра). Укрепването под гърба на бебето е трик за всички за повишен комфорт. Позата се използва рядко, но помага чудесно, ако се появи лактостаза.

Изпод мишницата

По-често се избират други позиции за кърмене на новородено, това се използва в специални случаи. Овладяването му е много важно в ситуация, в която възниква лактостаза. Той помага за освобождаването на долния и страничния лоб. Те са в повечето случаи склонни към стагнация. Позата е полезна за кърмачки близнаци (особено за едновременно хранене), жени с големи гърди, майки след цезарово сечение. Позата е чудесна за хранене на отслабени бебета. В него детето лежи до нея, под ръката на майка си, краката са зад гърба на майката.

Надвес

Извършва се полуседнал, изправен, ако е необходимо (с помощта на маса за повиване на бебето или нещо подобно). Детето лежи полустранно, жената се навежда и се опира на лакът. В допълнение към лечението на задръстванията, сученето се насърчава за слаби бебета, бебета, които преминават от шише до кърмене. Когато има много мляко, то просто се излива от майката, по-добре е да повдигнете главата на бебето, като сведите до минимум възможността от задавяне или изцяло да смените позицията.

Седящите позиции за хранене са подходящи за по-големи бебета.

Бебешко седене на мама

Мама седи, бебето язди. Децата обичат тази уговорка за възможността да играят, да чатят с майка си. Чудесно за запушване на носа на малко дете или на обществено място (ако облеклото позволява).

На бедрото

В противен случай - позата "в бягство". Когато няма възможност да седнете, но има хълм, на който да се опрете. Хлапето седи на повдигнат крак, наслаждава се на процеса (често се прибягва до това положение, когато вече е чакало известно време, а освен това мъничето се чувства като истински ездач).

Бебешки стойки

За проходилка за бебе е подходяща за смяна позиция „изправена“. Ако мама седи на нисък стол, тогава е доста удобно той да се гушка до нея, докато стои. Случва се бебето да бъде ударено или разстроено. Той не се нуждае от пълно смучене, той търси утеха - изправената позиция е просто начинът.

В слинг

След като усвои „бебешкото хранене“, майката е в състояние да задоволи нуждите на бебето, практически без да прекъсва работата му. Този вид бизнес наистина изисква умения. По-често устата на бебето е над зърното, което означава, че е необходимо да се наблюдава припадъкът. По-удобно е предварително да спуснете трохите, в това положение да се хранят.

Няма нужда да използвате изобилие от пози през цялото време, мама със сигурност ще има своите любимци. Важно: те трябва да са удобни за нея, защото трябва да прекарате дълго време в хранене. Всяка двойка майка-малко дете избира удобни позиции за кърмене. Докато расте, бебето модернизира позициите за хранене по начин, който мама никога не би си представила.

Хранене на близнаци

Храненето на близнаци е специален случай, заслужаващ специално внимание. Издръжливостта и изобретателността на майките близнаци заслужават уважение.

Елате при кърмене на близнаци, евентуално да се подготвите предварително. Първо се настройте да се храните, проучете наличната информация, запасете се с контактите на консултант по кърмене (особено при липса на успешен опит с НВ). Второ, подгответе околната среда, така че те да разберат защо правите всичко по този начин, а не по този начин; и така можете да разчитате на тяхната помощ. Трето, подгответе къщата. При близнаците трябва да има място за безпрепятствено хранене. Важно е да помислите за мястото на второто дете, докато майката оборудва първото.

Голяма помощ за храненето на близнаци са специалните възглавници, без тях е по-трудно да се справите със задачата.

Храненето при поискване е важен аспект от развитието на новороденото. Но според опита на майките на близнаци постепенно е по-добре да се установи режим - по този начин е по-лесно да се справите с тях.

Рядко е възможно да се хранят близнаци от раждането поради ниското им тегло, преждевременно раждане. Мама трябва да помпа, докато може. Това ще помогне за запазването на млякото..

Позиции за хранене на близнаци

Изпод мишницата

Ситуация като при едно дете, само че децата лежат от двете страни на майката.

Кръст до кръст

Така че майките модифицират позата на люлката за две бебета. Първо се прилага един. След това втората, вкопчена в първата.

Комбинация

Комбинацията от предишните две пози. Едното дете лежи в люлката, второто се храни изпод мишницата.

Мама лъже, децата са отгоре по тялото й, подпряни от ръцете ѝ. Необходимо е да сложите нещо под мишниците на майката, в противен случай тя ще трябва да поддържа малките в тегло.

Храненето на близнаци, докато седите, е същото като при едно дете. Само всяко бебе получава майчино коляно.

В слинг

Някои майки се адаптират към носенето на две бебета по едно и също време. Някой дори успява да нахрани децата. Това вече е нивото "master". Въпреки че все още е въпрос доколко са оправдани подобни подвизи.

За да обобщим, можем да кажем: правилните позиции за кърмене са тези, в които майката се чувства комфортно. Можете да вземете за пример обитателите на животинския свят - майката се настанява по-удобно, позволявайки на потомството си да се храни.

Скъпи майки, не се съмнявайте в себе си и ще успеете! Не забравяйте, че кърменето започва от главата.