Крайниците на току-що родено дете често са оковани. На годинка детето става подвижно, но до този момент двигателният апарат на бебето е слабо развит, така че повечето действия са недостъпни за него.

Физиотерапевтичните упражнения за малки деца са насочени към развитие и подобряване на двигателните функции на крайниците. Процедурата се използва за развлекателни цели, като урок по физическо възпитание: по този начин бебето свиква с нови условия извън тялото на майката. Също така, упражняващата терапия се използва за деца, родени с патологии на краката или ръцете..

Защо новородените се нуждаят от тренировъчна терапия

Повечето съвременни родители знаят какво е масаж с упражнения за новородени. Малко дете расте всеки месец: добавя се тегло, тялото се удължава, появяват се нови умения. По време на периода на адаптация към околната среда, основното е да се спазват следните правила за грижа за бебето:

 • дайте правилно кърма;
 • люлка на дръжки;
 • спазвайте моделите на сън;
 • да се извършват водни процедури стриктно в сменяем лист.

Физиотерапията е полезна за деца, които са напълно здрави, за да се избегне късното развитие на патологията. От момента, в който бебето се роди, новосъздадените родители са ангажирани с процедури по ЛФК с него. Физиотерапията има значително влияние върху развитието на малко дете:

 1. При редовни физически упражнения се активира кръвообращението на бебето, което помага да се отървете от конгестия в някои тъкани и мускули..
 2. Бебето спи спокойно през нощта и се храни добре.
 3. Има образуване на опорно-двигателния апарат без дефектни нарушения;
 4. Нормализира се работата на стомаха, червата и черния дроб.
 5. Детето развива физически умения.
 6. Повишава се защитната функция на имунната система.
 7. Мускулите и костите се придържат здраво.
 8. Психичното развитие се осъществява, тъй като се стимулират и двете полукълба на мозъка.
 9. Метаболитният процес се нормализира.

По време на масажа малките деца рядко плачат и са капризни, тъй като често играят с краката и ръцете сами със себе си. Ако родителите използват процедурата, тя ускорява развитието на двигателните функции: детето се научава да седи и пълзи по-бързо и може да се научи да ходи до една година.

Често лекарите препоръчват новородени упражнения за тазобедрена дисплазия. Този термин обозначава дефектното развитие на един от органите на роден мъж. Състоянието е поправимо, ако масажирате бебето 2 пъти на ден.

Който провежда упражнения за бебета

Често родителите на бебето стават масажисти във физиотерапевтични упражнения, но понякога това е специален лекар.

Преди да започнат уроци, мама и татко отиват на лекар за препоръки. Специалистът ще прегледа детето. Ако се открият следните фактори, за които процедурите за масаж са противопоказани, лекарят ще забрани заниманията:

 1. Колебания в телесната температура. Ако температурата на бебето се повиши рязко, това означава, че в организма е навлязла инфекция, поради което, за да се избегнат усложнения, терапевтът ще забрани използването на физическа активност.
 2. Възпалителни процеси с отделяне на гной.
 3. Болести, при които се появяват чести кръвоизливи.
 4. Болести на стомаха, придружени от рефлекс, болка в органа и гадене.
 5. Физическата терапия се отменя, ако детето има алергична реакция.
 6. Бебето се роди със сърдечна недостатъчност.
 7. В тялото има доброкачествен или злокачествен тумор.

С доставената ваксина родителите трябва да се откажат от уроците за 3 дни. След изтичане на времето можете да възобновите физическото възпитание, ако състоянието на трохите се е стабилизирало.

Как правилно да правите упражнения за новородено може да намерите в това видео:

Възможно ли е родителите да провеждат такива събития

Родителите могат да извършват физически дейности с новороденото само след преглед от лекар. Масажът е показан за деца, които имат дистония. При слаби мускули на гърба при новородено упражненията се извършват през деня, строго един час след последното хранене.

След горната подготовка един от родителите смазва ръцете си с бебешки масажен крем. Процедура за хипертоничност на мускулните тъкани:

 1. Започнете. Постепенно изглаждане на крайниците, започвайки от дланите и краката на бебето.
 2. Изглаждане на гърба.
 3. Разтриване на кожата с кръгови движения.
 4. След това трябва леко да сложите ръката си в горната част на гърба и внимателно да я движите нагоре и надолу..
 5. Новороденото се поставя по гръб. Родителят леко разклаща ръцете на бебето една по една.
 6. Дланта се разтяга чрез огъване и разгъване в областта на китката.
 7. Занятията завършват по същия начин, както започнаха.

Ако новороденото има хипертоничност на мускулната тъкан, се използва релаксиращ масаж:

 1. Бебето лежи по гръб. Родителят масажира кожата на бебето по цялото тяло.
 2. Родителят накланя дланта с ръб, след което пресича крайниците.
 3. Бебето се преобръща по корем. Пръстите и дръжките са опънати, лумбалната област се масажира.
 4. Урокът завършва с меки кръгови движения.

На първия етап времето за физическо възпитание е 5 минути. Всеки път времето се увеличава и в крайна сметка масажът ще отнеме 20 минути..

Особености на тренировъчната терапия за бебета

При терапевтични физически дейности новороденото в редки случаи плаче и е капризно, но това не е причинено от масаж. Детето може да се разстрои поради нови усещания, които не са били известни преди това. Масажът развива инстинктивна реакция в тялото на детето на влиянията на околната среда. Хлапето бързо ще се научи да движи независимо ръцете и краката във всички посоки, ако използвате упражняваща терапия.

В зависимост от възрастта на новороденото се използват следните методи на физическа активност:

 1. Упражняваща терапия за новородени на 1 месец. Техниката на тренировка се отличава с меки движения. В началото на живота тялото на бебето е слабо, а костите са еластични. На 1 месец родителят, с помощта на поглаждане и повдигане на крайниците, учи детето на основните движения: повдигане на главата, задържане на лактите и сгъване на краката и ръцете.
 2. Упражняваща терапия за новородени на 2 месеца. По това време костите и мускулите на бебето стават малко по-здрави. Масажни действия, използвани на тази възраст, могат да се правят до 1 година, като се спазва необходимата интензивност. Универсално упражнение: бебето лежи по гръб, майката или бащата хващат предмишниците и вдигат ръцете на бебето нагоре с дланите си, след което ги спускат, притискайки ги в страни. Видеото по-долу ще ви помогне да разберете по-подробно техниката на ЛФК за новородени на 2 месеца..
 3. Упражняваща терапия за новородени на 3 месеца. На тази възраст бебето трябва да развие умението да се търкаля от гърба към корема. Масажните упражнения са насочени към развитие на мускулите на врата, гърба и корема. Също така е необходимо да научите малкия човек да пази равновесие. Допълнете физическото упражнение за 3-месечни деца с упражненията от предишния параграф.

Накрая

Упражняващата терапия е задължителна процедура, която помага за развитието на опорно-двигателния апарат при новородени. Ако не се прави масаж, в по-късна възраст могат да се появят дефекти в ходенето и други движения.

Гимнастика за новородени - комплекс от упражнения

Животът на бебето през първите месеци се състои главно от сън - той помага на бебето да се адаптира възможно най-безболезнено към условията на новия свят. В състояние на будност новороденото прекарва само няколко часа на ден, пробуждането обикновено е свързано с естествени нужди. Силно се препоръчва гимнастика през тези кратки интервали..

Необходимо е много внимателно да се справяте с бебето.

Какво представлява тренировъчната терапия за бебета

При новородено дете крайниците са сковани, двигателният апарат е много слабо развит. Физиотерапията (ЛФК) за кърмачета е необходима, за да се развият и подобрят функциите на крайниците. Гимнастиката за новородени не се предписва от лекар в отделни случаи, но се извършва за развлекателни цели.

Практически няма спорове относно необходимостта от упражнения за новородени бебета. Гимнастиката за новородени от първите дни на живота им не може да навреди, особено ако се прави правилно.

Експертите потвърждават, че гимнастиката е задължителна за бебетата. След като са били в тесни условия в продължение на девет месеца, мускулната хипертоничност е почти нормална и се наблюдава при повечето новородени. Поради тази причина много бебета, които току-що са се родили, се потрепват в съня си..

Когато зареждате, трябва да говорите с детето си

Упражнението за новородени ви позволява да се справите с мускулното напрежение и позволява на бебето ви да се развива в по-удобни условия. При редовни упражнения ползите ще бъдат много значими:

 • активира се кръвообращението на детето;
 • бебето ще спи и ще се храни по-добре;
 • работата на стомашно-чревния тракт се нормализира;
 • физическите умения ще започнат да се развиват по-активно;
 • метаболизмът ще се нормализира.

На каква възраст да започнете гимнастика

Елементи на гимнастически упражнения за кърмачета могат да започнат да се практикуват веднага след изписването от болницата. Трябва да започнете с елементарното - поставяне на бебето на корема. Отначало новороденото ще обърне главата на една страна, тъй като му е по-лесно да диша. Тогава бебето ще се опита да вдигне главата нагоре, опитвайки се да я задържи в това положение за няколко секунди. Това просто упражнение помага за укрепване на мускулите не само на врата, но и на гърба и раменете..

Класическо зареждане

Пълноценна класическа тренировъчна терапия за новородени се препоръчва да започне на около едномесечна възраст. Отначало е достатъчно да се занимавате с детето за 10-15 минути. Изобщо не е необходимо да правите гимнастика за новородени ежедневно. Но трябва да присъства определена последователност. Само в този случай, на възраст от три месеца, бебето ще бъде достатъчно обучено да въвежда по-сложни нови елементи в комплекта от упражнения.

Динамично зареждане

Експертите препоръчват започването на динамична гимнастика с по-сложни упражнения за новородени от 3-4 месеца. Такова зареждане за новородени до месец няма да работи. Основните движения, които динамичният изглед на упражняващата терапия използва, са въртенето и люлеенето на детето..

Упражненията обикновено доставят на бебетата удоволствие.

Важно! Д-р Комаровски препоръчва родителите, желаещи да се включат в динамични упражнения за бебета с бебета, да преминат предварителна подготовка при специалист и внимателно да проучат противопоказанията към посочения вид физическа активност.

Основни принципи на провеждане на упражнения

Гимнастиката за бебета е специфична дейност, която изисква известна подготовка и спазване на правилата за безопасност.

Обучение

Подготовката за тренировъчна терапия за новородени предполага преди всичко физическата готовност на бебето за определени натоварвания. Докато правите дори най-простите упражнения, трябва внимателно да наблюдавате как детето реагира. Ако за едно дете е трудно да се справи с определено упражнение, то ще го изясни.

Правила за безопасност

Безопасната и наистина полезна гимнастика за бебета включва спазването на следните прости правила:

 1. Трябва да правите упражнения 50 минути преди или след подобен период от време след хранене.
 2. Всяко упражнение трябва да се прави много внимателно и плавно..
 3. Занятията трябва да се провеждат систематично.
 4. Увеличавайте продължителността на натоварване и зареждане постепенно.
 5. Поддържайте връзка с бебето, докато тренирате за бебета: усмихвайте се и говорете.

Как да правите упражнения правилно

Повечето гимнастически упражнения за бебета на 1 и повече месеца са разработени от специалисти, като се вземат предвид много важни фактори, поради което, за да се наблюдава положителна динамика, е важно да се прави всичко правилно.

Упражнение "Жаба"

За да изпълни това упражнение правилно, бебето се поставя на гърба на родителя. След това възрастен го хваща за краката в областта на краката (дланите трябва да покриват коленете на бебето) и прави няколко флексийни движения. След това краката се разтварят с коленете навън отстрани, както прави жабата. Можете също да легнете детето по корем, да хванете краката и да приложите лек натиск, разтваряйки краката в подобна позиция. Упражнение може да се изпълнява, докато правите гимнастика за едномесечно бебе.

Упражнение "Ембрион"

Правилният начин за упражняване на упражненията за ембриони за бебета е както следва. Ръцете са свързани с детето на гърдите и свитите крака се изтеглят към корема. В същото време краката са свързани, коленете са отгледани, главата е наклонена към гърдите. Важно е да държите главата с едната ръка, а крайниците на детето с другата. В получената поза, която наподобява тази на ембрион, бебето се люлее в различни посоки. Това упражнение е идеално за гимнастика за бебета на 1 месец..

Други упражнения

Все още има прости упражнения, които родителите могат да изпълняват с бебетата си практически от най-ранна детска възраст, например "Postovoy". Като част от изпълнението му, детето се поставя върху корема и, заставайки отзад, го хващайте за раменете. Необходимо е да се поддържа бебето по такъв начин, че да може да държи лактите си за няколко секунди. След това раменете на бебето трябва да бъдат разтворени. Детето ще започне да се опитва да повдигне главата нагоре. Изпълнението на такива упражнения за кърмачета ще подготви мускулите на врата на бебето да държат независимо главата..

Упражнението "Велосипед", познато на много мумии, радва повечето бебета. Извършва се в легнало положение. Детето трябва да бъде хванато за краката и последователно да ги довежда към корема.

Упражнения за фитбол

Гимнастиката за бебета трябва да включва упражнения за фитбол. На него можете да люлеете детето на коремчето или пружината назад и да изпълнявате други прости упражнения. Най-важното е да покриете фитбола с плат, който е приятен на допир, преди зареждане за бебета, така че бебето да се чувства възможно най-комфортно..

Fitball е много полезен за бебета

Избор на цялостна програма

Зареждането ще бъде от полза, ако разработването на неговата програма се подходи внимателно.

От първите дни

Когато детето току-що е вкарано в къщата след болницата или е било само на седмица, няма да отнеме много време за разработване на набор от упражнения. Лек масаж без натиск и нежни поглаждащи докосвания ще бъдат достатъчни.

След 1 месец

За един месец, към леко поглаждане, струва си да добавите „Жаба“ и други упражнения, които укрепват мускулната група, отговорна за поддържането на главата на бебето.

На 2 месеца

Препоръчва се комплектът от упражнения за двумесечни бебета да се допълни с упражнения, които насърчават пълзенето.

На 3 месеца

На тримесечна възраст децата стават по-емоционални и реагират на действия, извършвани с тях. На този етап можете леко да усложните и разнообразите набора от упражнения. По време на гимнастика пейте или кажете на детето рими.

Продължителност на гимнастиката

Дете, което все още не е навършило година, въпреки активността си, се уморява много бързо. Следователно не трябва да спортувате с него повече от 10-15 минути, независимо от възрастта..

Колко пъти на ден да похарчите

Физическите упражнения с дете са разрешени няколко пъти на ден, но се препоръчва да започнете с едно. Въпреки това, с много малко дете, брой с чести дейности просто няма да работи - той най-вече спи през първия месец от живота си.

Редовното упражнение е гаранция за здравето на бебето

Противопоказания за упражнения

Въпреки всичките си положителни аспекти, упражненията могат да бъдат не само полезни, но и вредни за бебето. Противопоказанията могат да бъдат както следва:

 • повишена телесна температура;
 • рахит;
 • удушена херния;
 • вродени сърдечни заболявания;
 • гнойни и възпалени кожни заболявания;
 • инфекциозни процеси;
 • наличието на някои раждания.

Ако по принцип бебето е здраво, енергично и жизнерадостно, допълнителната физическа активност няма да му навреди, а само полза.

Как се прави динамична гимнастика за новородено

Динамична гимнастика за бебета

Характеристики на динамичната гимнастика

Този метод за подобряване на здравето се счита за коригираща гимнастика, понякога се нарича "бебешка йога". Детето активно движи краката, ръцете и цялото тяло. В същото време тя не остава в легнало положение, тя виси, обръща се, "лети".

Целта на динамичната гимнастика за новородени:

 • помощ за отключване на природния потенциал на тялото;
 • промяна на времето, когато бебето започне да ходи, задръжте гърба;
 • способността да добиете представа за тялото си;
 • развитие на способността да се напрягате, да отпуснете тялото си, да му дадете почивка.

Новороденото получава представа за движения нагоре и надолу, скорост, ритъм. В резултат на това той става по-стабилен физически и психически, учи се да се адаптира, формира чувството си за увереност.

Всичко това води до факта, че от първите дни на живота:

 • имунната система на детето е подсилена, има по-малка вероятност да се разболее;
 • увеличава се активност, мобилност, енергия;
 • образува се координация, развива се реакция;
 • подобрява апетита;
 • сънят се нормализира;
 • мускулно-скелетната система е укрепена, съществуващата асиметрия, плоскостъпие, тортиколис се коригират в началния етап;
 • стимулира се работата на всички органи и системи, активира се чревната перисталтика, намалява образуването на газове;
 • увеличава се кръвообращението, развива се устойчивост на стрес;
 • метаболизмът се активира.

Пораствайки, детето има по-добър контрол над тялото, реагира правилно на падания и наранявания. Динамичната гимнастика е особено полезна за деца, родени чрез цезарово сечение и които не са получили опит за преодоляване на стреса, устойчивост на стрес по време на раждане.

Как се прави гимнастика

Някои привърженици на бебешката йога съветват да се започне от втората седмица, докато „връзките и мускулите се фиксират“. Други са за започване на два месеца, когато детето вече е адаптирано към света около него, възстановено от стреса при раждане.

Заниманията трябва да се провеждат в просторна стая. През лятото е възможно на улицата, но далеч от дървета, стълбове. Оптимална температура на околната среда - 22 ° C до 25 ° C.

Упражненията се извършват наведнъж или разделени на няколко сесии на ден. Можете да извършвате цял набор от сутрешни дейности с детето си:

 • масаж;
 • динамична гимнастика;
 • плуване

Не можете да планирате часове веднага след закуска, трябва да изчакате 1 час.

Детето трябва да е без дрехи, няма нужда да смазва тялото му с крем. Препоръчва се ръцете на родителя да се третират с крем скраб.

Как се прави гимнастика за бебета

Противопоказания

Първите прегледи на невролог и други специалисти се извършват за един месец, именно тогава лекарите точно определят наличието на патологии и нарушения. Не можете да правите гимнастика преди тази възраст..

Забранено е използването на динамични упражнения, ако има:

 • дисплазия на тазобедрената става, други нарушения на опорно-двигателния апарат;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • вътречерепно налягане, други неврологични проблеми.

Противопоказание е възрастта от шест месеца и повече, ако класовете не са провеждани от по-ранна възраст..

Упражнения

Първо, трябва бавно и спокойно да докоснете детето, да го погалите. Когато е настъпил контакт, бебето е спокойно, можете да отидете на гимнастика. Обикновено се състои от упражнения във въздуха, на топка и масаж, докато се втвърдява.

В гимнастиката, без значение какво казват специалистите по йога, трябва да избягвате онези упражнения, при които детето трябва да се държи само с един крайник. Необходимо е да се избягват всякакви резки издигания и преврати, тъй като ставните кухини при бебетата все още са в процес на формиране и е много лесно да се постигне обичайната дислокация на крайниците.

Как се правят упражненията:

 1. Възрастен хваща бебето за ръце, слага палци в дланите си. Започва да се дърпа, повдига така, че детето да виси свободно, а родителят го държи за китката.
 2. Прави същите упражнения, като поддържа бебето за краката
 3. Повтаря всички тези упражнения, като се люлее първо наляво-надясно, след това нагоре-надолу.
 4. Възрастен разтваря ръцете на обесено бебе в различни посоки.
 5. Теглото на тялото в същото положение се прехвърля от една дръжка на друга.
 6. Детето е обърнато около вертикална ос.

До четиримесечна възраст, когато бебето вече е усвоило гимнастиката, е свикнало, трябва да се въведат нови упражнения, например на топка:

 1. Бебето се поставя върху него с корем или гръб, повдига се от дръжките, така че краката му да опират в топката.
 2. Направете същите упражнения, като го повдигнете за глезените.
 3. Поставят ги с гръб на топката, вдигат ги за дръжките, люлеят ги, с корем ги слагат върху топката. Направете същото, докато държите бебето за глезените..

Първият урок продължава не повече от 8-10 минути. Натоварването се увеличава постепенно, в продължение на два месеца има постепенно привикване към товара. Детето започва да „лети“ в ръцете на възрастен до тримесечна възраст.

Упражнения с топка

Какво да разгледаме

Родителите трябва да разберат детето, най-малките нюанси на неговото настроение. Ако можете да видите, че бебето е настроено да спи, да се храни, да играе, тогава е по-добре да отложите класовете. Периодите на будност се увеличават след един месец. По това време вече можете да разширите броя на упражненията..

Ако детето се съпротивлява, не можете да правите упражненията насила. Той трябва да почувства, че това е забавна и пристрастяваща игра. Такова осъзнаване се проявява вече на три месеца, по това време бебето свиква с редовни упражнения, режимът на сън и бодърстване вече е установен.

Първите уроци се правят най-добре с треньор или лекар, за да придобиете умения за правилно провеждане на гимнастика. На четири месеца теглото на детето е такова, че за родител, особено за майка, е трудно да го хвърли и разтърси, така че можете да посещавате групови занимания в басейна и в студиото, където професионалистите ще работят с него.

Повечето необучени хора възприемат динамичната гимнастика като подигравка с екстравагантни родители над собственото им дете. Тези упражнения са наистина необичайни и дори нови. Следователно, не е необходимо да го поемате, ако не сте проучили всички правила и нюанси, последователността на увеличаване на товара.

Гимнастика за новородени от първите дни на живота

 • Полза
 • Противопоказания
 • Основни принципи
 • Класическо зареждане за бебета от 0 до 3 месеца
 • Динамично зареждане
 • Полезни съвети и обратна връзка

Новороденото бебе прекарва по-голямата част от времето си в сън. Така че самата природа му помага да премине през период на адаптация към нов свят. На сън всички процеси са по-меки. Новороденото е будно доста - не повече от два часа на ден. Неговите събуждания най-често са свързани с естествени нужди - желанието за ядене, мокри памперси или болки в корема поради колики. Кратките периоди на будност могат и трябва да се използват умело.

За развитието на бебето ще бъде полезна специална гимнастика, която е разрешена буквално от първите дни на живота. Как и защо да го направим, ще ви разкажем в тази статия..

Полза

Ползите от гимнастиката за новородени пораждат малко въпроси от никого: упражненията никога не са вредни, ако се правят правилно. За току-що родените бебета гимнастическите упражнения са от особено значение..

След девет месеца в утробата, прекарани в доста тесни условия (особено тясно през последните 2 месеца преди раждането), няма нищо изненадващо във физиологичната хипертоничност на мускулите, която се регистрира при почти всички бебета. Гимнастиката помага бързо да се отървем от прекомерното мускулно напрежение, бебето получава възможност да расте и да се развива физически в по-удобни условия.

Гимнастиката не е просто набор от упражнения. Във всеки случай бебето я вижда по различен начин: за него това е възможност за близък тактилен контакт с майка си. Липсата или дефицитът му води до лошо емоционално развитие на бебето, до забавяне на психическото му развитие.

Упражненията подобряват кръвообращението, което е полезно за апетита, храносмилането и качеството на съня: децата спят по-дълбоко и спокойно. Мускулите се развиват, ставите и връзките се укрепват. Всичко това със сигурност ще бъде полезно за детето, когато започне да овладява преврати, пълзене, ходене. Д-р Комаровски, чието мнение носи тежест за много майки, вярва, че гимнастиката и закаляването от първите дни са ключът към здравословен и силен имунитет в бъдеще..

Противопоказания

Вродените сърдечни дефекти, хемангиомите и наличието на голяма пъпна или ингвинална херния се считат за относителни противопоказания към гимнастическите упражнения за новородени. Понякога лекарите препоръчват да се въздържат от гимнастически упражнения за някои вродени заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат, например при незрялост на тазобедрените стави, гимнастиката трябва да се прави специална, терапевтична и само когато бебето порасне малко.

Не правете гимнастика, ако детето има повръщане, диария, треска.

Не забравяйте да зададете въпрос за възможността за обучение на педиатър - той ще ви посети на следващия ден след изписването от болницата. За по-голямата част от бебетата лекарите разрешават такива класове и с удоволствие: желанието на майката да развива детето си е винаги похвално.

Основни принципи

Ако няма противопоказания, препоръчително е да започнете работа с детето от 1,5-2 седмици. По това време бебето вече е доста добре адаптирано към новото местообитание. Майка, която възнамерява да прави гимнастика с детето си, трябва да знае някои общи правила, които ще помогнат за постигане на максимална полза и ще направят самия процес на упражнения интересен и приятен за всички..

 • Работете с детето си всеки ден. Само ежедневната гимнастика и нито няколко упражнения от време на време ще бъдат полезни и ефективни..
 • За практика използвайте равна повърхност, която няма да падне под тежестта на бебето - маса, плот, маса за повиване или капак на скрина..
 • Повторете всяко упражнение не повече от 3-5 пъти, това е напълно достатъчно, за да не се умори бебето.
 • Превърнете дейността в игра - със стих, песен и шега. Хлапето ще го хареса.
 • Правете гимнастика в проветриво помещение, в което не е горещо (не повече от 21 градуса по Целзий), сваляйте памперси и всички дрехи по време на гимнастика. През лятото, ако навън е топло и не е дъждовно, можете да правите гимнастика на открито..
 • Не можете да принудите детето да прави упражнения. Ако бебето е палаво и плаче, не продължавайте да спортувате. Ще бъде възможно да се върнете към гимнастиката, когато детето е в настроение за игра и общуване.
 • Когато съставяте програма за гимнастика за детето си, избирайте само онези упражнения, които са подходящи за неговата възраст, защото прекомерната физическа активност може да навреди.
 • Правете упражнения, които насърчават симетричното развитие на сдвоените мускули, за да се предотврати преобладаването на едностранна мускулна дейност.
 • Задайте продължителността на урока на 10 минути. Като начало - не повече от 2 минути, след това на всеки два дни, увеличавайте времето с една минута, докато стигнете до десетминутна „тренировка“.

Зареждането може да се извършва няколко пъти на ден:

 • след събуждане и сутрешни хигиенни процедури - сутрин;
 • гимнастика в комбинация с възстановителен масаж - сутрин;
 • някои релаксиращи упражнения като част от успокояващ вечерен масаж преди къпане.

Изпълнявайте гимнастика върху затоплени мускули, дори ако дори не извършвате предварителен масаж: леко разтривайте ръцете, краката, корема и гърба с длани, преди да продължите към комплекса от упражнения.

Също така, уверете се, че детето не е гладно по време на класа, тъй като гладът ще го разсее, бебето ще започне да плаче. Опасно е да спортувате и веднага след хранене - това може да провокира обилна регургитация.

Оптимално е да планирате урок час и половина след хранене или час преди следващото хранене..

Класическо зареждане за бебета от 0 до 3 месеца

Класическите упражнения могат да се комбинират с масаж, въздушни бани. Ами техниките на класическата гимнастика са подходящи за сутрешния клас, който майката провежда след измиване, третиране на пъпа. Класическата гимнастика се изпълнява в статично положение: детето е в стабилно положение в пространството. Това е основната разлика между класическия комплекс и динамичния, който ще обсъдим по-долу..

Мама може да бъде посъветвана с бележка от няколко упражнения за игра, които определено ще бъдат полезни на майката на кърмачка от 2 седмици до 2 месеца.

 • "Гусеница". Начална позиция - легнал по корем. Мама доближава дланта си до краката на бебето и внимателно ги притиска с движение напред. Хлапето рефлекторно пълзи напред. Така се тренират мускулите на корема, краката, гърба. Пълзенето се практикува от ранна възраст само за това и изобщо не за да научи детето да пълзи, както мнозина мислят.
 • „Ембрион“. Позата, която детето трябва да заеме по време на това упражнение, е доста проста и позната за него. В него детето беше в утробата на майката. Поставете бебето настрани, приведете коленете до стомаха и дръжте ръцете на гърдите. Наклонете леко главата на бебето с брадичката надолу към гърдите. Задръжте го в това положение за 15-20 секунди, след което го освободете. Повторете 4-5 пъти.
 • "Stompotun". Повдигнете бебето, хващайки го под мишниците, оставете пръстите на краката си да се отпуснат върху повърхността на масата и преместете бебето напред. Той ще направи рефлекторно „стъпки“ на масата. Не отпускайте ръцете си, теглото на детето в никакъв случай не трябва да почива на крехките му крайници и гръбнака.
 • "Колело". Изходна позиция - легнал по гръб. Вземете краката на малкото си дете в ръцете си над глезена и използвайте движение, подобно на велосипед.
 • „Червей“. Изходна позиция - легнал настрани. Прокарайте пръсти по гръбначния стълб на бебето, без да оказвате натиск или натиск. Рефлекторно бебето ще извие гърба и след това ще го върне в първоначалното си положение.
 • "Спортист". Изходна позиция - легнал по гръб. Вземете ръцете на бебето в свои ръце. Приближете ги към гърдите си, разнесете ги в различни посоки, след това ги повдигнете и спуснете по тялото. Отначало повишеният мускулен тонус значително ще ограничи възходите и паденията, уверете се, че детето не боли.

Ако детето е на повече от два месеца и възрастта му наближава 3 месеца, е напълно възможно да усложним програмата за класическа гимнастика със следните упражнения:

 • "Делфин". Начална позиция - легнал по корем. Поставете дланите си под гърдите и корема на бебето, за няколко секунди го вдигнете ниско на дланите си над повърхността на масажната маса. Всички мускулни групи, особено шията, гърба и коремните мускули, ще се стегнат. Гърбът ще се огъне, а главата ще се издигне по-нагоре. След това внимателно спуснете бебето обратно в първоначалното му положение. Повторете 3-4 пъти.
 • "Скиор". Поставете бебето по гръб, вземете единия крак за крака, леко го изправете в коляното и плъзнете крака на трохите по дланта си с плъзгащи движения. След това направете упражненията за другия крак по същия начин. Ще бъде като скиор, който тича.
 • Следващото упражнение е доста трудно, препоръчително е да започнете да го правите не по-рано от 3-месечна възраст. Нарича се „Шпиндел“. Същността му е в тренирането на косите мускули на корема и дългите мускули на гърба. Поставете бебето на гърба. Хванете краката с едната ръка, с другата дръпнете дясната дръжка, докато движите краката наляво. Бебето ще се преобърне по корем. След това практикувайте обръщане през противоположната страна.

Могат да се добавят упражнения за фитбол - както на гърба, така и на стомаха.

Динамично зареждане

Този вид гимнастика за бебета принадлежи към категорията за развитие. Упражненията се използват по-сложни, всички те се извършват в движение с промяна в положението на тялото на детето в пространството. Махането, въртенето помагат не само за развитието на мускулната система, но и ефективно тренират вестибуларния апарат на детето.

Динамичните упражнения имат повече противопоказания от класическите и следователно, освен консултация с лекар, препоръчително е родителите да получат няколко урока от специалист по ЛФК. Този вид гимнастика не е показан при тортиколис, слабост и недоразвитие на ставите. Като начало майката може да посети кабинета по ЛФК в поликлиниката, да премине няколко групови занятия с бебето, едва след това е възможно да използва придобитите умения у дома - разбира се, с повишено внимание и спазване на техниката на упражненията.

Програмите за динамична гимнастика могат да бъдат различни, ето само няколко упражнения за домашна употреба.

 • „Пилот“. Поставете бебето си по корем. С едната ръка хванете плътно китката около трохите, а с другата крака в областта на подбедрицата от същата страна. Повдигнете бебето за няколко секунди и внимателно го спуснете назад. Повторете упражнението с ръката и крака от другата страна.
 • "Алпинист". Изходна позиция - легнал по гръб. Хванете краката на бебето с ръце точно над глезените, леко повдигнете бебето за краката, така че краката да са във въздуха, а главата да е на масата. Разклатете го леко и внимателно го спуснете назад.
 • „Самолет“. Всички знаят това упражнение. По-добре е да поверите екзекуцията му на татко, ръцете му са по-силни от майчините. С едната ръка вземете бебето, легнало по корем под гърдите, с другата - под корема от противоположната страна. Бебето трябва да е добре фиксирано. Разточете го из стаята, имитирайки звука на самолет, променете височината на "полет", можете да кръжите бебето няколко пъти. Не хвърляйте детето във въздуха и го хващайте, както правят някои представители на по-старото поколение, това създава прекомерно натоварване на гръбначния стълб и тазовите кости.

Динамичната гимнастика, според привържениците на нейното използване, позволява не само да се развие бебе, но и да се засили психологическото доверие между дете и възрастен. Много експерти препоръчват започването му за новородени още от 1 месец.

Подобна гимнастика има и своите недоброжелатели, които са сигурни, че няма смисъл да излагаме детето на травматична опасност. Дали да практикувате или не, зависи от вас. Специалистите по упражняваща терапия и образователни видео уроци, които има много в Интернет, ще помогнат при обучението.

Полезни съвети и обратна връзка

Гимнастиката сама по себе си няма да донесе осезаеми ползи за детето, ако родителите не създадат нормални условия за упражнения: в стаята трябва да овлажните въздуха (препоръчителни параметри на влажност 50-70%), да следите температурата на въздуха. По време на урока не трябва да има чернови.

Страхотни резултати постигат родителите, които съчетават гимнастика с хладни бани по метода на д-р Комаровски, с въздушни бани, с други възстановителни техники, както и с арт терапевтични методи (музикална терапия, приказна терапия).

Родителите, които от първите дни започнаха да правят гимнастика на детето си, до първия рожден ден на бебето обикновено смело твърдят, че децата им по-рядко се разболяват, развиват по-добре и по-бързо усвояват свързаните с възрастта умения. Много от тях, според рецензиите, ходят доста уверено.

Според майките (а педиатрите са напълно съгласни с тях), гимнастиката разширява не само границата на физическите възможности, но също така увеличава умственото и интелектуалното развитие, допринася за по-ранното развитие на речта на малкото момиче, увеличава способността му да учи и запомня.

В следващото видео терапевтът по физическа рехабилитация Олга Яшная ще научи младите родители на специални физически упражнения за най-малките и ще каже защо те са толкова важни за вашето бебе.

 • Новородено
 • Рефлекси
 • Скала APGAR
 • Когато започне да чува и вижда
 • Грижа
 • Пелени
 • Повиване

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Гимнастика и масаж за бебета от първите дни от живота: набор от упражнения на 1, 2 и 3 месеца

ДИНАМИЧНА ГИМНАСТИКА: Екстремна система за обучение на новородено или елемент на здравословен начин на живот? Полярни мнения на специалисти. Гледната точка на експерименталния родител

Динамичната гимнастика наистина изглежда шокираща на пръв поглед. Родители, които хвърлят новороденото си дете във въздуха, извиват го за ръцете и краката, окачват го с главата надолу... Но може би най-поразителното във всички тези „циркови представления“ е, че самите бебета изглеждат щастливи! По този начин се разсейват страховете от презастрахователи на трети страни, като - "О, боли!", "Той ще се уплаши!" или "Сигурни ли сте, че детето го харесва?".

Нека обаче сме честни: никой от възрастните няма устно потвърждение от самото бебе, че динамичната гимнастика наистина му доставя удоволствие. Хлапето, което е хвърлено и предено, не може да каже дали е добро или не, то може само да се смее или да се мрази. Ето защо по-долу даваме аргументите на възрастните (или по-скоро техните предположения) относно ползите или вредите от динамичната гимнастика за деца.

Какво представлява тренировъчната терапия за бебета

При новородено дете крайниците са сковани, двигателният апарат е много слабо развит. Физиотерапията (ЛФК) за кърмачета е необходима, за да се развият и подобрят функциите на крайниците. Гимнастиката за новородени не се предписва от лекар в отделни случаи, но се извършва за развлекателни цели.

Практически няма спорове относно необходимостта от упражнения за новородени бебета. Гимнастиката за новородени от първите дни на живота им не може да навреди, особено ако се прави правилно.

Експертите потвърждават, че гимнастиката е задължителна за бебетата. След като са били в тесни условия в продължение на девет месеца, мускулната хипертоничност е почти нормална и се наблюдава при повечето новородени. Поради тази причина много бебета, които току-що са се родили, се потрепват в съня си..


Когато зареждате, трябва да говорите с детето си

Упражнението за новородени ви позволява да се справите с мускулното напрежение и позволява на бебето ви да се развива в по-удобни условия. При редовни упражнения ползите ще бъдат много значими:

 • активира се кръвообращението на детето;
 • бебето ще спи и ще се храни по-добре;
 • работата на стомашно-чревния тракт се нормализира;
 • физическите умения ще започнат да се развиват по-активно;
 • метаболизмът ще се нормализира.

Съдържание

Новороденото бебе изглежда крехко и беззащитно. Разбира се, той се нуждае от грижите на родителите си, но не бива да се отнасяте с него като с кристална ваза. Детето се нуждае не само от храна, сън и любов на възрастните, важно условие за неговото развитие е физическата активност. Дори бебе, което все още не знае как да контролира движенията си, може да прави упражненията с помощта на родителите си. Има две основни насоки за въвеждане на трохи в „физическото възпитание“ - класическа и динамична гимнастика за бебета.

На каква възраст да започнете гимнастика

Гимнастика за 4 месечно бебе

Елементи на гимнастически упражнения за кърмачета могат да започнат да се практикуват веднага след изписването от болницата. Трябва да започнете с елементарното - поставяне на бебето на корема. Отначало новороденото ще обърне главата на една страна, тъй като му е по-лесно да диша. Тогава бебето ще се опита да вдигне главата нагоре, опитвайки се да я задържи в това положение за няколко секунди. Това просто упражнение помага за укрепване на мускулите не само на врата, но и на гърба и раменете..

Класическо зареждане

Пълноценна класическа тренировъчна терапия за новородени се препоръчва да започне на около едномесечна възраст. Отначало е достатъчно да се занимавате с детето за 10-15 минути. Изобщо не е необходимо да правите гимнастика за новородени ежедневно. Но трябва да присъства определена последователност. Само в този случай, на възраст от три месеца, бебето ще бъде достатъчно обучено да въвежда по-сложни нови елементи в комплекта от упражнения.

Динамично зареждане

Експертите препоръчват започването на динамична гимнастика с по-сложни упражнения за новородени от 3-4 месеца. Такова зареждане за новородени до месец няма да работи. Основните движения, които динамичният изглед на упражняващата терапия използва, са въртенето и люлеенето на детето..


Упражненията обикновено доставят на бебетата удоволствие.

Важно! Д-р Комаровски препоръчва родителите, желаещи да се включат в динамични упражнения за бебета с бебета, да преминат предварителна подготовка при специалист и внимателно да проучат противопоказанията към посочения вид физическа активност.

Динамична гимнастика: ползи и вреди за новороденото

Новороденото бебе се нуждае не само от сън, храна и топлина на майката, но и от физическа активност. Много родители използват конвенционални упражнения, докато други избират динамична гимнастика. Само това трябва да се прави правилно и много внимателно, за да не се навреди на бебето. Какво превишава употребата - полза или вреда? Как да го направя правилно? Нека да разберем заедно.

Основни принципи на провеждане на упражнения

Гимнастика за 6 месечно бебе

Гимнастиката за бебета е специфична дейност, която изисква известна подготовка и спазване на правилата за безопасност.

Обучение

Подготовката за тренировъчна терапия за новородени предполага преди всичко физическата готовност на бебето за определени натоварвания. Докато правите дори най-простите упражнения, трябва внимателно да наблюдавате как детето реагира. Ако за едно дете е трудно да се справи с определено упражнение, то ще го изясни.

Правила за безопасност

Безопасната и наистина полезна гимнастика за бебета включва спазването на следните прости правила:

 1. Трябва да правите упражнения 50 минути преди или след подобен период от време след хранене.
 2. Всяко упражнение трябва да се прави много внимателно и плавно..
 3. Занятията трябва да се провеждат систематично.
 4. Увеличавайте продължителността на натоварване и зареждане постепенно.
 5. Поддържайте връзка с бебето, докато тренирате за бебета: усмихвайте се и говорете.

Същността на техниката

Упражнението е от полза за развитието на бебето, това е неоспоримо. Динамичната гимнастика е отделна система за физическо развитие на бебетата. Той се различава от обичайния по наличието на динамичен компонент. В обикновената гимнастика детето лъже през повечето време, а родителите упражняват тялото му. В динамични комплекси детето често е във въздуха и е обект на активни манипулации: вдига се за ръцете или краката, хвърля се, обръща се, люлее се, върти се, хвърля се през ръката или рамото на възрастен.

Ясно е защо има много противоречия около тази техника. Някои го смятат за чудесно начало за малък организъм, други виждат в него само неоправдан риск от нараняване при бебе..

Какъв е благоприятният ефект от подобни дейности върху детския организъм?

 • На първо място, те допринасят за нормализирането на мускулния тонус, с който се ражда всяко бебе..
 • Благодарение на активното движение, такава гимнастика помага систематично да укрепва мускулната тъкан и да подобрява гъвкавостта на ставите..
 • Движението в космоса перфектно тренира вестибуларния апарат. Умението да поддържате равновесие е необходимо, особено за навременното развитие на независимото ходене..
 • Динамичните упражнения помагат за хармонизиране на дейността на нервната система, укрепване на имунитета.
 • Подобряват кръвообращението и насърчават по-доброто оксигениране на тъканите на малък организъм.
 • Развийте дихателната система.
 • Адаптирайте тялото на трохите към стреса в околната среда.
 • Помогнете на детето да установи доверителни взаимоотношения с родителите и съответно - с целия свят около тях, допринасяйки за умственото и интелектуалното развитие.

Много родители са уплашени от недостатъците на тази система, които понякога изглеждат смущаващи:

 • висок риск от нараняване (луксации и сублуксации, навяхвания, свръхмобилност на ставите, натъртвания);
 • стрес за дете, причинен от временна загуба на чувство за сигурност, което според много невролози може да предизвика хиперактивност в бъдеще;
 • пречка за естественото изчезване на рефлексите на новороденото, на която се основава динамичната гимнастика и която обикновено трябва да изчезне в района на 4 месеца;
 • отслабване на инстинкта за самосъхранение, което в бъдеще може да доведе до подценяване на възможната опасност в различни ситуации.

Във всеки случай, избирайки такъв метод за развитието на бебето си, родителите поемат пълната отговорност за възможните последици..

Как да правите упражнения правилно

Акне при новородени - какво е това

Повечето гимнастически упражнения за бебета на 1 и повече месеца са разработени от специалисти, като се вземат предвид много важни фактори, поради което, за да се наблюдава положителна динамика, е важно да се прави всичко правилно.

Упражнение "Жаба"

За да изпълни това упражнение правилно, бебето се поставя на гърба на родителя. След това възрастен го хваща за краката в областта на краката (дланите трябва да покриват коленете на бебето) и прави няколко флексийни движения. След това краката се разтварят с коленете навън отстрани, както прави жабата. Можете също да легнете детето по корем, да хванете краката и да приложите лек натиск, разтваряйки краката в подобна позиция. Упражнение може да се изпълнява, докато правите гимнастика за едномесечно бебе.

Упражнение "Ембрион"

Правилният начин за упражняване на упражненията за ембриони за бебета е както следва. Ръцете са свързани с детето на гърдите и свитите крака се изтеглят към корема. В същото време краката са свързани, коленете са отгледани, главата е наклонена към гърдите. Важно е да държите главата с едната ръка, а крайниците на детето с другата. В получената поза, която наподобява тази на ембрион, бебето се люлее в различни посоки. Това упражнение е идеално за гимнастика за бебета на 1 месец..

Други упражнения

Все още има прости упражнения, които родителите могат да изпълняват с бебетата си практически от най-ранна детска възраст, например "Postovoy". Като част от изпълнението му, детето се поставя върху корема и, заставайки отзад, го хващайте за раменете. Необходимо е да се поддържа бебето по такъв начин, че да може да държи лактите си за няколко секунди. След това раменете на бебето трябва да бъдат разтворени. Детето ще започне да се опитва да повдигне главата нагоре. Изпълнението на такива упражнения за кърмачета ще подготви мускулите на врата на бебето да държат независимо главата..

Упражнението "Велосипед", познато на много мумии, радва повечето бебета. Извършва се в легнало положение. Детето трябва да бъде хванато за краката и последователно да ги довежда към корема.

Упражнения за фитбол

Гимнастиката за бебета трябва да включва упражнения за фитбол. На него можете да люлеете детето на коремчето или пружината назад и да изпълнявате други прости упражнения. Най-важното е да покриете фитбола с плат, който е приятен на допир, преди зареждане за бебета, така че бебето да се чувства възможно най-комфортно..


Fitball е много полезен за бебета

СТРЕС: РАЗРУШАВАНЕ ИЛИ СЪЗДАВАНЕ?

Друг експерт, Жана Цареградская, психолог-перинатолог в статията „Има ли нужда детето ви от стрес? Какво се случва с него? " не само се съмнява в ползите от динамичната гимнастика, но и поставя под въпрос компетентността на родителите като цяло:

„Никой от нас, без специално образование и обучение, няма да се задължи да изгради мост, да премахне апендицит или да лети със самолет, но по някаква причина всички ние се смятаме за специалисти в отглеждането на деца..

Жанна Цареградская е убедена, че в процеса на изпълнение на упражнения за динамична гимнастика "с всичките си хвърляния, завъртания и преврат" нещастното "дете с всички сили се опитва да устои на агресивната," парадоксална "реалност". Психологът е убеден, че такъв стрес е абсолютно безполезен за дете:

Чрез „обучение“ на бебето по този начин, умишлено „включване“ на вродените му рефлекси, ориентирани към защита от опасност, ние го караме да изпитва най-дълбокия стрес ден след ден! Най-съжаляващото е, че майката прави всичко това с бебето. Майката, която трябва да спаси детето, което е в трудна ситуация (както говорят неговите рефлекси), сама създава тази ситуация и не само не я разрешава, но и я утежнява. Как стресът, преживян в тези случаи, влияе върху развитието на бебето? Работата на нервната и ендокринната системи в условия на стресова реакция води до изключително високи нива на хормони на стреса в кръвта. Ограничаващите нива на тези хормони пречат на развитието на различни органи и системи. Нервната система е особено чувствителна в това отношение, чието формиране все още не е завършено към момента на раждането. Клинични и експериментални изследвания на Г. Дернър доказват, че хормоните на стреса участват в образуването на мозъка по време на бременност, раждане и през първата година от живота. Ненормалните нива на хормоните през този период могат да „причинят нарушена мозъчна функция в по-късен живот“. Тези разстройства от своя страна могат да доведат до поведенчески, психо-емоционални и психични разстройства. По този начин всяко „парадоксално“ поведение на родителите, което причинява стрес у бебето, забавя и изкривява развитието му..

Друг отрицателен резултат от динамичната гимнастика е, че прекомерните натоварвания върху опорно-двигателния апарат водят до удебеляване на връзките и сухожилията на ставите, ограничавайки тяхната подвижност “, казва психологът Жана Цареградская и прави следното заключение:

„Така че бебешката йога, динамичната гимнастика, ранното плуване и екстремното втвърдяване на бебетата пречат на развитието на нервната система, нарушавайки я грубо, водят до неблагоприятно впечатление за света около тях и в бъдеще могат да послужат като основа за развитието на редица психични разстройства и психосоматични заболявания“.

Бързам да рехабилитирам стреса в очите на читателите и цитирам гледната точка на друг теоретик, високо уважаван експерт в своята област. Доктор по медицина и философия, притежател на 43 почетни титли и почетен оценител на няколко десетки медицински и научни асоциации, Ханс Селие в средата на миналия век въведе самото понятие "стрес", формулирайки следното определение:

„Стресът (от англ. Stress - напрежение) е неспецифичен отговор на тялото на всяко изискване, предявено към него.“ Както подчерта г-н Селие, самият стрес е неутрален, това е просто натиск. Но в зависимост от различни фактори (главно от силата на въздействието и готовността на самия организъм), стресът може да предизвика както положителни, така и отрицателни реакции. Стресът може да бъде тласък за по-нататъшно развитие, но може и да унищожи слабо тяло, ако въздействието е небалансирано. Реакцията на стреса е необходимостта от упражняване на адаптивна функция и възстановяване на нормалното състояние. Дали тялото ще се адаптира или не, е друга история. Но, подчерта изследователят, стресът не може да бъде избегнат. Тялото ни постоянно се адаптира към нещо. „Дори и в състояние на пълно отпускане, спящият човек изпитва известен стрес: сърцето продължава да изпомпва кръв, червата смилат вчерашната вечеря, а дихателните мускули осигуряват движение на гърдите. Дори мозъкът не почива напълно по време на сънища. ".


Освен това Ханс Селие е убеден, че „пълната свобода от стреса означава смърт“. В хода на дългогодишния опит той забеляза, че не само прекомерното дразнене, но и неговото отсъствие (депривация) води до увеличаване на нивата на стрес..

G. Selye идентифицира три фази на реакция на стрес (или, както се казва, общ синдром на адаптация) към всяко въздействие:

1. Алармена реакция. В тази фаза протича процесът на мобилизиране на резерви, но съпротивлението на организма все още е недостатъчно. В началния етап тя дори намалява.

2. Фазата на съпротивлението. Съпротивлението се повишава над нормалното.

3. Фаза на изтощение. След продължително излагане на стресора, към който тялото се е адаптирало, резервите на адаптивна енергия постепенно се изчерпват. Признаците на тревожни реакции се появяват отново, но вече са необратими.

Въз основа на това Сели прави следното заключение: „Нашите резерви от адаптивна енергия са сравними с наследеното богатство: можете да вземете от вашия акаунт, но не можете да правите допълнителен принос на адаптивна енергия над този, наследен от родителите ви..

С други думи, не трябва да говорим за постепенното разхищение на наследствения предварително определен енергиен фонд, а за непрекъснатото му обогатяване.

Физиолозите разграничават патологичните и физиологичните стресове.

Патологичният стрес възниква при излагане на такива стресови форми на дразнене, чиято интензивност надвишава адаптивните възможности на тялото. Патологичният стрес изчерпва тялото, лишава го от способността да се съпротивлява и го принуждава само да попълва набързо направените енергийни разходи.

Физиологичният стрес е необходимо условие за развитието на организма. „Нашите изследвания са установили - пише съветският учен, педиатър, физиолог професор И.А. Аршавски, - че растежът и нормалното развитие на тялото са възможни само под действието на физиологични форми на стресови стимули..

При естествени условия (при животните) такива стимули са колебания в параметрите на околната среда (температурни спадове, влажност, липса на храна и др.) В нашите условия ние сме лишени от много естествени физиологични стимули. Следователно е по-правилно да се каже, че детето се нуждае от стрес, т.е. той трябва да го създаде. Разбира се, това означава физиологичен стрес!

Много е важно натоварванията, предлагани на детето, да не преминават границите на физиологичния стрес, като по този начин придобиват естеството на патологичните стресове.

Избор на цялостна програма

Зареждането ще бъде от полза, ако разработването на неговата програма се подходи внимателно.

От първите дни

Когато детето току-що е вкарано в къщата след болницата или е било само на седмица, няма да отнеме много време за разработване на набор от упражнения. Лек масаж без натиск и нежни поглаждащи докосвания ще бъдат достатъчни.

След 1 месец

За един месец, към леко поглаждане, струва си да добавите „Жаба“ и други упражнения, които укрепват мускулната група, отговорна за поддържането на главата на бебето.

На 2 месеца

Препоръчва се комплектът от упражнения за двумесечни бебета да се допълни с упражнения, които насърчават пълзенето.

На 3 месеца

На тримесечна възраст децата стават по-емоционални и реагират на действия, извършвани с тях. На този етап можете леко да усложните и разнообразите набора от упражнения. По време на гимнастика пейте или кажете на детето рими.

Правилата са важни

Така че, дали да изберат динамична гимнастика за децата си, е волята на родителите. Но ако те вече са направили такъв избор, е необходимо да организират процеса по такъв начин, че детето да получава от него само положителни емоции и практически ползи. За да направите това, е важно да изключите риска от нараняване, да вземете предвид възрастта и състоянието на бебето. Ако той не е в настроение или е болен - не практикувайте.

Какво трябва да знаете, за да направите всичко правилно?

 • Помислете за физическото състояние на бебето. Урокът трябва да се проведе или 1 час преди хранене, или един час след това. В същото време бебето трябва да е в активно състояние (не просто да се събуди, да не заспи). Между другото, след месец и половина периодите на будност започват да се увеличават, което допринася за увеличаване на арсенала от изпълнявани упражнения..
 • За да се постигне втвърдяващ ефект, бебето се съблича напълно, а температурата в стаята се поддържа около 22 градуса. За да направите това, можете или да отворите прозореца, или да проветрите стаята преди гимнастика.
 • Ръцете на възрастен трябва да са меки и топли. Следователно, поне те трябва да бъдат старателно смилани..
 • Повърхността, с която ще се справят с бебето, трябва да е равна и твърда (може да е обикновена маса), трябва да бъде покрита с фланелена пелена или хавлиена кърпа.
 • Децата под една година се уморяват много бързо от физически или психологически стрес, така че не упражнявайте твърде дълго: 15 минути на ден са повече от достатъчни.
 • Увеличавайте натоварването постепенно. Не забравяйте, че първоначално това е стрес за трохите, не го правете прекалено. Няколко прости упражнения са достатъчни, за да започнете. Погрешно би било например да започнем да хвърляме бебето над главата или бедрото на възрастен още от първия ден. Постепенно изработвайте до 2 упражнения за всяка мускулна група. Амплитудата на движенията, както и тяхната интензивност, също трябва да се увеличават постепенно. Ето защо е по-добре заниманията да се провеждат все още не от самите родители, а от опитни специалисти..
 • Всяко упражнение се повтаря поне 3 пъти. В този случай се препоръчва да се редуват различни видове товари.
 • Ако в хода на класовете едно дете протестира срещу увеличаване на натоварването, което може да се изрази с недоволство, капризи, плач, мускулно напрежение, струва си да се спрете на постигнатото ниво, без да вдигате летвата, а понякога дори е полезно да се „откатите“ малко. Не забравяйте, че всяко дете се развива индивидуално, овладявайки и различни упражнения. Ето защо, когато изграждате програма за такива класове, трябва да се фокусирате преди всичко върху състоянието на самото бебе, върху неговия напредък, а не върху някакви стандарти. Дейностите трябва да носят радост на бебето, а не да изчерпват.

Противопоказания за упражнения

Въпреки всичките си положителни аспекти, упражненията могат да бъдат не само полезни, но и вредни за бебето. Противопоказанията могат да бъдат както следва:

 • повишена телесна температура;
 • рахит;
 • удушена херния;
 • вродени сърдечни заболявания;
 • гнойни и възпалени кожни заболявания;
 • инфекциозни процеси;
 • наличието на някои раждания.

Ако по принцип бебето е здраво, енергично и жизнерадостно, допълнителната физическа активност няма да му навреди, а само полза.

Когато можеш и не можеш

Разбира се, динамичната гимнастика може да бъде от полза за развитието на всички здрави деца. Но това е от особено значение за децата, родени чрез цезарово сечение. Бебето се отстранява от матката няколко минути след началото на операцията. И бебето е лишено от дълъг адаптационен период на раждане, в който то, преминавайки през родовия канал, се подготвя за нови условия на живот, развивайки необходимите реакции на адаптация. Съответно няма адаптация. Хлапето не получава първия опит за преодоляване на стреса, което в бъдеще, според перинаталните психолози, може значително да намали неговата решителност, воля и издръжливост.

Видео

В края на днешната публикация искам да ви поканя да видите как може да изглежда едно забавно упражнение за едномесечно бебе с масажни елементи:

И ето още една подходяща гимнастика за бебето във видеото:

Разбира се, трябва да разберете, че всички деца са различни и винаги се развиват по различен начин..

По-горе разгледахме 10 упражнения, но не е нужно да ги правите наведнъж. Защото, в зависимост от характеристиките на конкретно бебе, някои упражнения ще му подхождат, а други не. И дори самото зареждане все още може да му създава неудобства..

Така че, погледнете състоянието на детето си и действайте съответно.

И тук завършвам днешната статия. Пожелавам на вашето мъниче радост и здраве. И вие, както обикновено, споделяте публикацията в социалните мрежи и я показвате на приятелите си. До следващия път!

Физическа активност на трохите

Със сигурност ще попитате дали изобщо има смисъл да правите упражнения с бебето си при такива условия. Ще отговоря - определено, да. Както и да е, вие сами забелязахте, че детето не остава неподвижно. Той е в непрекъснато движение, върти глава, дръпва ръце и крака.

Вашата задача е да придадете на това движение определен ред. И по този начин стимулирайте ранното и хармонично развитие на вашето бебе.

Да, докато възможностите са все още много ограничени, но това не означава, че трябва да лишите трохите от физическа активност. Единственото условие е всичко да се случи по положителен начин и без принуда. Не е нужно да измъчвате детето, ако то е капризно, или изглежда уморено, или нещо го боли..

Дори за едномесечно бебе е важно упражненията да са приятни. В крайна сметка това е друг начин за установяване на контакт с мама..

В допълнение към действителното упражнение, най-добре е да добавите звук към упражнението. Пейте песни на детето, кажете прости ритмични рими. Няма значение дали той не разбира вашата реч. Основното е, че той чува гласа ви.

Ще е добре да се забавлявате с музика. Един уважаван учител и музикант на непълно работно време по едно време разработи уникален метод за ранно музикално развитие, който е кръстен на него - методът на Железнов. Вече го обсъдихме тук (статия на връзката). В продължение на дълга практика той е натрупал много материал и няма да ви е трудно да намерите подходящ.