Правилното и рационално хранене на дете от първата година от живота до голяма степен определя здравето му в бъдеще. Това важи особено за деца с всякакви заболявания..

Правилното и рационално хранене на дете през първата година от живота до голяма степен определя здравето му в бъдеще. Това важи особено за деца с всякакви заболявания..

Доста често срещан проблем при деца от първата година от живота е функционалните нарушения на стомашно-чревния тракт. Те са свързани с промени в двигателната функция и соматичната чувствителност, с отклонения на секреторната, абсорбционната функции на храносмилателната система [1]. Значително място сред тези нарушения е синдромът на регургитация (регургитация). Под синдром на регургитация се разбира хвърляне на съдържанието на стомаха в устната кухина. В същото време, за разлика от повръщането, регургитацията на стомашно съдържимо протича пасивно, без напрежение на коремната преса и диафрагмата и не е придружена от вегетативни реакции (хиперсаливация, бледност на лицето, тахикардия, студени крайници). Високата честота на регургитация при деца от първата година от живота се дължи на анатомични и физиологични особености: структурата на горната част на стомашно-чревния тракт, незрялостта на невро-хуморалната връзка на сфинктерния апарат и несъвършенството на стомашно-чревната подвижност.

Регургитацията, която в някои случаи се наблюдава при здрави новородени, сама по себе си не е признак на някакво заболяване [2]. Постоянната регургитация при деца от първата година от живота може да бъде свързана със слабост на долния езофагеален сфинктер и анормална подвижност на хранопровода, които водят до спонтанен рефлукс на стомашно съдържимо в хранопровода.

Регургитацията при деца от първата година от живота може да се случи без органични промени в стомашно-чревния тракт, както и на техния фон.

Органичните промени, които водят до регургитация, са:

Според съвременните концепции интензивността на регургитацията се оценява по петстепенна скала, отразяваща честотата и обема на регургитацията (Таблица 1).

Постоянната регургитация може да бъде проява както на патологичен гастроезофагеален рефлукс (GER), така и на гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD). Ако обикновено се наблюдава физиологична регургитация по време на будност, тогава патологичната най-често се появява, когато детето е в хоризонтално положение. Повишената секреция на стомашен сок и постоянният рефлукс в хранопровода може да доведе до развитие на езофагит. Клиничните прояви, които предполагат развитието на езофагит, са дисфагия, анорексия, плач, неспокойно хранене или поведение при сън. Тази група деца често има различни бронхопулмонални усложнения, нощна кашлица.

В допълнение към клиничната картина, лабораторните и инструментални методи на изследване също са от голямо значение за диагностиката на регургитация. В някои случаи само с тяхна помощ е възможно да се постави правилната диагноза и да се определят по-нататъшни тактики на лечение..

24-часов интраоезофагеален рН метър. Това е най-информативният метод за това заболяване. Този метод разкрива общия брой епизоди на рефлукс, тяхната продължителност и нивото на киселинност в хранопровода. Според рН-метричните данни при функционална регургитация (регургитация) рН в дисталния хранопровод може да бъде под 4, но не повече от 1 час дневно (по-малко от 4% от общото време за наблюдение); при ГЕР рН в дисталния хранопровод достига 4, надвишава 4, 2% от общото време за наблюдение, а в случай на патологичен рефлукс, продължителността му надвишава 5 минути [4].

Липсата на своевременно и правилно лечение, предимно диетична корекция, с тази патология може да доведе до изразени промени в здравния статус на децата:

Лечение на регургитация. Лечението на регургитация при кърмачета трябва да бъде последователно и да включва набор от мерки:

- прокинетика,
- блокери на Н2-хистаминовите рецептори,
- инхибитори на протонната помпа;

В същото време психологическата подкрепа и обяснителната работа, извършвана от лекаря с родителите, е от не малко значение. Това помага преди всичко за оценка на ефективността на предписаното лечение, тъй като адекватната оценка на честотата и обема на регургитацията до голяма степен зависи от правилното разбиране от родителите на възникналата ситуация и от степента на емоционалния им комфорт..

Постуралната терапия (промяна на позицията на тялото на детето) е насочена към намаляване на рефлукса на стомашно съдържимо в хранопровода и трябва да се провежда през деня, както и през нощта. Бебето трябва да бъде хранено седнало, под ъгъл 45-60 ° C. Задържането на бебето след хранене трябва да бъде поне 20-30 минути.

Значително място в лечението на регургитация принадлежи на високоефективен метод - диетична терапия. Изборът на диетична терапия зависи от вида хранене, на което е детето..

Ако кърмите, трябва да продължите да кърмите. Трябва да се помни, че дори постоянната регургитация не е индикация за прехвърляне на дете на смесено или изкуствено хранене. За успешното лечение на регургитация е необходимо да се създаде спокойна среда за майката, да се нормализира режимът на хранене на детето, с изключение на прехранването или аерофагията. Регургитацията и ГЕР могат да бъдат прояви на непоносимост към храна. В този случай на майката трябва да се даде хипоалергенна диета..

Ако регургитацията е резултат от хипертония или неврологични разстройства, диетичната терапия трябва да се комбинира с лекарства, предписани от детски невролог или неонатолог..

В случай на постоянна регургитация или отсъствие на ефекта от терапията е допустимо да се използват сгъстители за кърма (например "BIO-оризов бульон". осигурява по-висок вискозитет на сместа, в резултат на което тя остава по-дълго в стомаха.Това води до подуване на съдържанието на стомаха и увеличаване на налягането на хранителната каша върху мускулния сфинктер на изхода от стомаха, което улеснява отварянето му. в хранопровода и всичко това заедно води до нормалното прогресивно движение на храната по храносмилателната тръба и спирането на регургитацията.

Ако до три месеца от живота регургитацията не изчезне или броят им не намалее, тогава детето се нуждае от допълнително изследване, за да установи причините за регургитацията и да предпише необходимата лекарствена терапия..

Изкуствено хранене. В този случай също е необходимо да се оцени диетата на детето: обемът и качеството на използваната изкуствена смес. Детето трябва да получи адаптирано мляко за кърмачета в обем, подходящ за възрастта.

При липса на ефект от основните мерки (постурална терапия, установяване на режим на хранене) е необходимо да се реши въпросът с предписването на специализирана антирефлуксна смес [5, 6]. Характеристика на тази група смеси е наличието на сгъстител в състава им, поради което вискозитетът им се увеличава.

В зависимост от вида на сгъстителя, антирефлуксните смеси се разделят на две групи:

Съдържанието на смола от рожкови в смеси не трябва да надвишава 1 g в 100 ml от крайния продукт. В продуктите, представени в таблицата, съдържанието на дъвка е от 0,34 до 0,6 g в 100 ml.

Съотношението на суроватъчния протеин към казеина в сместа също е от известно значение. Известно е, че казеинът в стомаха образува по-плътен съсирек и засилва ефекта на сгъстител (дъвка от рожкови или нишесте). Подобни доминиращи казеин смеси са "Nutrilon antireflux" и "Enfamil AR".

При избора на антирефлуксна смес трябва да се използва диференциран подход. Най-силно изразен клиничен ефект се наблюдава при използване на смеси, съдържащи дъвка. Те могат да бъдат препоръчани както изцяло, така и частично, като заместител на част от храненето. В този случай количеството смес, което се изисква от детето, се определя от началото на терапевтичния ефект. Продължителността на употребата на тези смеси е средно 3-4 седмици.

Изкуствените смеси, съдържащи нишесте като сгъстител, действат „по-меко“. Те са показани за деца с лека регургитация (1-3 точки) както с нормално изпражнение, така и с тенденция към нестабилно изпражнение. Препоръчва се да се предписват, за да се замени напълно получената по-рано смес. Продължителността на тяхното използване е малко по-голяма, отколкото при използване на изкуствени смеси, съдържащи дъвки.

Когато предписвате антирефлуксна смес, трябва да се помни, че тази група смеси е само част от лечението на заболяването и се препоръчва от лекар. Не се препоръчва използването на антирефлуксни смеси при здрави деца, които нямат регургитация.

Медикаментозна терапия. В случай на неефективност на диетичната терапия се предписва лекарствена терапия, съчетана с продължителна употреба на терапевтична антирефлуксна смес. Предписаните групи лекарства включват следното:

1. Антиациди (фосфалугел, маалокс). Тези лекарства се предписват в доза 1/4 саше или 1 чаена лъжичка след всяко хранене - за деца под 6 месеца; 1/2 саше или 2 чаени лъжички след всяко хранене - деца на 6-12 месеца. Курсът на лечение е 10-21 дни.

- метоклопрамид (Cerucal, Raglan);
- цизаприд (Prepulsid, Coordinax);
- домперидон (Motilium).

Курсът на лечение с прокинетика е 10-14 дни. Те се предписват в доза от 0,25 mg / kg - 3-4 пъти на ден 30-60 минути преди хранене. Трябва обаче да се помни за страничните ефекти на тази група лекарства, които ограничават употребата им в педиатричната практика. Лекарствата метоклопрамид имат подчертан централен ефект (описани са псевдобулбарни нарушения) и не се препоръчват за употреба при кърмачета със синдром на регургитация. С използването на препарати на цизаприд е описано удължаване на QT интервала при деца, което служи като ограничение за употребата на такива лекарства. На практика най-добър резултат и най-малко страничен ефект дава лекарството "Motilium" (домперидон), произведено в удобна форма за даване на малки деца - в сироп. Лекарството засяга чревната подвижност и по този начин ускорява преминаването както на стомашно, така и на чревно съдържимо, което води до по-бързо изпразване на стомаха и съответно до липса на регургитация.

3. Н2-рецепторни блокери. Те са избраните лекарства при наличие на патологична ГЕР, проявяваща регургитация. Препоръчителни дози: Ранитидин 5-10 mg / kg на ден, Фамотидин 1 mg / kg на ден. Продължителност на лечението - до 3 месеца с постепенно отнемане на лекарства.

По този начин синдромът на регургитация при деца от първата година от живота е често срещан проблем. Диетичната терапия играе съществена роля при лечението на тези състояния. Адекватните и навременни препоръки за хранене на дете със синдром на регургитация избягват възможни усложнения и осигуряват нормален растеж и развитие на детето.

За въпроси по литература, моля, свържете се с редакцията.

Е. А. Гордеева, кандидат на медицинските науки
Т. Н. Сорвачева, доктор на медицинските науки
RMAPO, Москва

Доктор Комаровски за регургитация

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Когато е необходим лекар
 • Съвет на доктор Комаровски

Въпросите, свързани с плюенето при бебета, са едни от най-често срещаните сред младите родители и опитни майки-бащи. И всичко това, защото практически няма новородени, които не биха направили това. Според медицинската статистика 8 от 10 малки деца правят това. Единствената разлика е в честотата, обема и интензивността на процеса. Известният лекар Евгений Комаровски казва какво да се прави, ако бебето редовно „изхвърля“ част от изяденото, нуждае ли се от лечение.

Относно проблема

В медицината регургитацията има научно наименование - газов езофагеален рефлукс. За първи път като медицински феномен е описан през 19 век. Рефлуксът се развива главно след хранене. Проявява се във факта, че част от съдържанието на стомаха се пасивно изхвърля обратно в хранопровода, във фаринкса и в устата. В резултат на това бебето „радва” майката, като връща изяденото наскоро, понякога доста обилно.

При възрастен храната най-често не може да се върне, тъй като се задейства цял бариерен механизъм от различни сфинктери на хранопровода. При новородените, особено при недоносените бебета, тези „заключващи устройства“ са слабо развити. С подобряването им епизодите на регургитация се появяват по-рядко и след това напълно изчезват. Недоразвитието на храносмилателната система се счита за основната причина за газовия езофагеален рефлукс.

През първите месеци от живота това явление се счита за физиологично обосновано, нормално. При една трета от децата храносмилането се нормализира на възраст 4 месеца, повечето малки деца спират да плюят на 5-6 месеца. Само при малка част от бебетата това се наблюдава след 7 месеца, но до годината такова „късно“ дете напълно спира да плюе.

Ако общото състояние на детето е нормално: бебето наддава добре, педиатърът не вижда никакви отклонения и неврологът не е направил сериозна неврологична диагноза, тогава регургитацията не причинява вреда на бебетата.

Лечение

Няма магическо хапче за това явление, казва Евгений Комаровски. Следователно лечението с рефлукс винаги е комплекс от психологически и педагогически мерки, насочени предимно към родителите. Те, разтревожени и изпаднали в паника, трябва да разберат по достъпен и разбираем начин, че в този процес няма нищо патологично, детето не е болно, не гладува, не страда и не се нуждае от хоспитализация.

Ако това е успяло, тогава мама и татко обясняват друг важен момент. Регургитацията не е повръщане. Трябва да се консултирате спешно с лекар, ако повръщането се е отворило, защото този симптом е много опасен за кърмачетата. С повръщане, освен храна, изхвърлена от стомаха (големият му обем), бебето ще има и други симптоми. При рефлукс с бебето не се случва нищо повече, освен малко количество мляко или смес.

Има деца с повишена активност на центъра за повръщане, които могат да реагират с повръщане дори при леко преяждане. Такива трохи трябва да се подхранват, казва Евгений Комаровски, тоест да се ограничи времето, което прекарват в гърдите. И ако бебето яде адаптирана млечна смес, тогава я развъждайте в по-малко количество, отколкото изисква възрастовата норма.

Основното лечение на всяка регургитация трябва да бъде насочено към това да се уверим, че детето не преяжда, защото пак ще „изхвърли“ излишното обратно. В особено тежки случаи се предписват лекарства за намаляване на образуването на газове - "Diflatil" или "Espumisan". Често и обилно плюе бебе, особено ако рефлуксът не се появи веднага, но след половин час или дори час след хранене, Комаровски съветва да се повива и приспива настрани, така че бебето да не се задави насън.

Ако бебето е възмутено от необходимостта да спи настрани (а това съвсем не е необичайно!), Тогава можете да поставите възглавница за възрастни под матрака на креватчето. Гърбът трябва да е на тази постройка, но не и главата на бебето. Може да се постави на гърба под ъгъл от около 30 градуса, в това положение опасността от задавяне е сведена до минимум.

Когато е необходим лекар

Ако детето не наддава добре, забележимо изостава в развитието, след това плюе се нуждае от корекция, която ще бъде обмислена от специалист след прегледа. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако след епизод на рефлукс бебето се държи неспокойно - започва да плаче пронизващо, да стегне краката си и да се гърчи. Това може да се случи, когато хранопроводът се дразни от стомашния сок. По правило това става възможно при някои патологии на храносмилателната система, с неврологични проблеми..

Мама трябва да отиде на лекар възможно най-скоро, ако бебето оригва не просто мляко или смес, а кафеникава или зеленикава течност, тъй като това може да е признак на сериозна патология - чревна обструкция. Жълтите маси от стомаха също трябва да бъдат основата за посещение на лекар, тъй като те могат да говорят за смущения в работата на стомаха или панкреаса.

Не забравяйте да посетите педиатър за майки, чиито бебета не са повръщали до шест месеца и след 6 месеца този проблем току-що е започнал. Изплюването с фонтан също е причина да потърсите помощ от квалифициран специалист..

Съвет на доктор Комаровски

Ако детето често плюе, родителите трябва да се вслушат в няколко прости съвета:

 • по време на хранене бебетата могат да поглъщат въздух - това също е една от причините за плюене. След ядене трохите трябва да се държат вертикално, като се облегнат на рамото ви и леко потупват с длан по гърба, докато излишният въздух напусне;
 • ако детето е изкуствено хранено, след предварителна консултация с лекар, трябва да му купите не просто адаптирана формула, а продукт с надпис „антирефлукс“. Съдържа специални безопасни сгъстители като оризово нишесте;
 • след регургитация не трябва да се опитвате да нахраните бебето, храносмилателният му тракт трябва да бъде малко почивен;
 • ако бебето плюе през устата и през носа, наложително е да се прочистят носните проходи от остатъците на стомашното съдържимо, за да се предотврати развитието на бактериално възпаление;
 • не трябва да забавлявате бебето веднага след хранене, но трябва да го оставите на мира - по този начин вероятността от регургитация намалява.

Изплюването е проблем, който засяга всички кърмещи майки и техните бебета. Какво да правя и как трябва да се държи мама в тази ситуация? Съветите на д-р Комаровски от видеото по-долу ще ви помогнат да го разберете..

Синдром на регургитация и повръщане при деца

Решението да се подчертае този проблем не беше случайно, тъй като регургитацията е най-честата причина родителите на бебета да се свържат с педиатър..

Около 67% от 4-месечните го правят поне веднъж на ден. И при 86% от децата през първата половина на годината този синдром е универсална клинична проява на дистрес на горната част на стомашно-чревния тракт..

Повръщането е сложен рефлекторен акт, при който съдържанието на стомаха неволно се изхвърля през хранопровода, фаринкса и устата. Обикновено се предшества от гадене, придружено от бледност, слабост, световъртеж, слюноотделяне, изпотяване.

Регургитацията е вид повръщане при деца от първата година от живота. Това се случва поради пасивното хвърляне на стомашно съдържимо във фаринкса и устната кухина. Благосъстоянието на детето не се нарушава..

Честотата на регургитация и повръщане при кърмачета се обяснява със структурните характеристики на стомашно-чревния тракт:

 • относително къс хранопровод;
 • формата на хранопровода, наподобяваща фуния, обърната нагоре с разширение;
 • леко физиологично стесняване на хранопровода;
 • недоразвитие на мускулния сфинктер на входа на стомаха ("отворена бутилка");
 • недостатъчно развитие на мускулната мембрана на стомаха, повишена чувствителност на лигавицата.

Морфофункционалната незрялост е по-характерна за недоносените бебета, но в една или друга степен тя може да присъства при бебета, родени навреме.

Причините за регургитация и повръщане са многобройни. Това може да е вариант на нормата и, за съжаление, показва сериозна патология. Нека започнем с функционални причини, които са вариант на нормата.

 • Прекомерното хранене или неправилното и непостоянно хранене води до разтягане на стомаха и кара кърмачето да се повръща.
 • Гастроезофагеалният рефлукс е неволно изхвърляне на стомашно-стомашно-чревно съдържание в хранопровода.
 • Аерофагия - поглъщане на въздух по време на хранене. При вертикално положение на тялото въздушният мехур, освободен от стомаха, изтласква малко количество мляко, смес.
 • Метеоризъм - повишено образуване на газове, чревни колики повишават налягането в коремната кухина, провокирайки регургитация.
 • Неадекватен избор на микс.
 • Бърза промяна в позицията на тялото, особено след хранене.
 • Плътно повиване.

Що се отнася до патологичната регургитация, която се случва по органични причини, те могат да бъдат причинени от следните причини.

 • Аномалии на стомашно-чревния тракт (пилорна стеноза, диафрагмална херния). Пилорната стеноза е стесняване на пилорната част на стомаха. Тази патология се проявява 2-3 седмици след раждането, по-често при момчетата. Естеството на регургитация е упорито, дълготрайно, бебето бързо отслабва.
 • Перинатално увреждане на централната нервна система (тежка бременност и раждане, ниски резултати по Apgar, повишено вътречерепно налягане). Бебето може да има тревожност, треперене на ръцете и брадичката и други неврологични симптоми..
 • Инфекциозните процеси (сепсис, менингит, хепатит) са придружени от промяна в общото състояние на детето - летаргия, обезцветяване на кожата, монотонен плач.
 • Наследствени метаболитни нарушения (фенилкетонурия, галактоземия, адреногенитален синдром).
 • Бъбречна патология (бъбречна недостатъчност).

В допълнение, причината за повръщане при бебе може да бъде отравяне с различни вещества..

Въпреки това, най-честият синдром на регургитация и повръщане през първата година от живота се дължи на перинаталната енцефалопатия (PEP). Възниква в резултат на остра или хронична хипоксия (липса на кислород) на плода и травма по време на раждане. Това е така нареченият синдром на вегетативно-висцералната дисфункция (VVDF).

Регургитацията и повръщането не само причиняват голямо безпокойство на родителите, но и могат да провокират развитието на различни проблеми при бебето: поднормено тегло, метаболитни нарушения и възпаление на хранопровода - езофагит. При упорито повръщане тялото на бебето губи голямо количество вода, настъпва дехидратация. Най-страшното усложнение е аспирацията (навлизане на повръщане в дихателните пътища), с възможно развитие на асфиксия при новородени и синдром на внезапна смърт или аспирационна пневмония (пневмония поради аспирация).

За бебетата през първите три месеца от живота появата на оригване или регургитация след хранене с добро здраве и нормално наддаване на тегло е вариант на нормата. Това се основава на слабото развитие на анатомичните структури, характерни за новородените. Този модел се среща при 40-65% от здравите бебета. В този случай, когато организмът узрее, регургитацията преминава сама, само понякога се налага корекция на диетата, за да се намали тежестта им.

Ако след този период регургитацията е постоянна, тогава детето трябва да се консултира с педиатър.

Съвременните аспекти на лечението пряко зависят от причината за синдрома, но има общи мерки, използвани при консервативно лечение.

 • На родителите се препоръчва да увеличат честотата на хранене с 1-2 в сравнение с възрастовата норма, съответно намалявайки количеството храна.
 • Бебето трябва да се храни в полуизправено положение, като се използват почивки, по време на които трябва да държите бебето изправено.
 • Добра профилактика на регургитацията е да се постави бебето на корема преди всяко хранене..
 • По време на хранене се уверете, че бебето не се опира на гърдите ви с нос, хващайки зърното и ареолата с уста. За изкуствено хранене зърното трябва да бъде напълно напълнено с мляко.
 • В края на храненето задръжте бебето в изправено положение, докато въздухът се освободи.
 • Премахнете факторите, които повишават вътрекоремно налягане: плътно повиване, запек. Кърмещата майка трябва да изключи от диетата храни, които повишават метеоризма (черен хляб, бобови растения, зеле, ябълки).

За да се премахне регургитацията, се използва терапевтична храна - "антирефлуксни смеси". В състава си те съдържат несмилаема добавка (сгъстител) под формата на естествени диетични фибри, която се получава от зърната на рожкови (смола). Попадайки в стомаха, тези влакна образуват мек хранителен съсирек, който механично предотвратява регургитацията. Освен това, движейки се по червата, влакната поемат вода, увеличавайки вискозитета на чревното съдържимо и перисталтиката се стимулира механично. Тези лекарствени смеси се характеризират с намалено съдържание на мазнини. Тъй като е известно, че мазните храни забавят изпразването на стомаха..

Антирефлуксният ефект на смесите също се определя от доминиращия казеин. Неговият протеинов състав, по-точно съотношението на суроватъчните протеини към казеина, също е от голямо значение. В майчиното мляко е 60-70 / 40-30, в кравето мляко - 20/80, в най-адаптираните формули - 60/40. Увеличаването на доминанта на казеина предотвратява регургитацията, образувайки дебела маса в стомаха.

Най-модерните смеси, които отговарят на тези изисквания, включват "Nutrilon antireflux", "Frisovoy".

Функционалните нарушения на стомашно-чревния тракт може да изискват лекарства. Най-ефективните лекарства, използвани в педиатрията за лечение на синдром на регургитация и повръщане, са прокинетиците. Те включват: Cerucal, Coordinax, Motilium, Debridat. Тяхното действие е да ускорят изпразването на стомаха и да засилят антропилорната подвижност..

За съжаление, някои малформации на стомашно-чревния тракт не са пълни без хирургическа намеса. Това е неуспешното лечение на гастроезофагеален рефлукс, аномалии на стомашно-чревния тракт, чревна обструкция, перитонит на новороденото. Хирургичното лечение се извършва в специализирани центрове за детска хирургия.

В заключение бих искал да подчертая още веднъж, че лечението на синдрома на регургитация и повръщане е изключително трудна задача. За да се разреши, е необходимо подробно изследване на детето, идентифициране на конкретната причина за възникнал синдром и внимателен подбор на различни методи за лечение, в основата на които е използването на съвременни антирефлуксни смеси.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Лечение на регургитация на деца: храна и лекарства

Ако децата развият честа и обилна, упорита регургитация, лекарят предписва определени мерки за борба с тях. Всички дейности започват с отстраняване на дефекти в процеса на хранене на бебето, както и промяна на състава на диетата, ако това е бебе, хранено с адаптирано мляко. В сериозни случаи се използват лекарства, които регулират работата на стомашно-чревния тракт и нервната система. Какво се използва за премахване на обилната регургитация?

Регургитация при кърмачета: принципи на терапията

Подходът към лечението на патологичната регургитация при кърмачета директно зависи от провокиращите фактори, които водят до тях. Важно е да ги премахнете възможно най-пълно и бързо, както и да предприемете общи мерки, които често помагат за премахване на регургитацията или ги правят по-малко изобилни. На първо място, те започват с такива дейности като промяна на режима на хранене на бебето. Важно е да увеличите броя на храненията с поне 2-4 хранения на ден в сравнение с нормалните бебета. На фона на по-чести хранения количеството храна се намалява с един прием, за да не се разтяга толкова много вентрикула на трохите. Ако детето има тежка регургитация, количеството храна се преизчислява заедно с лекаря, защото често една от причините им е прехранването със смес. Този проблем е най-подходящ за деца, които са изкуствено хранени или получават смесено хранене..

Но е важно да запомните, че не всички деца са ентусиазирани от намаляването на обема на сместа, тъй като са свикнали да получават много по-големи количества храна. За да не се провокира регургитация, трябва да храните децата често, но на малки порции, така че да няма чувство на глад, капризи и истерики, които сами по себе си могат да служат като провокация на регургитация. При изчисляване на сместа не може да се разчита на данните за банките - те често са надценени с 15-20% от нормата, което заплашва прехранването на децата и търговските ползи за производителите.

Особености на храненето на деца

Ако децата са склонни към регургитация, те се нуждаят от хранене в специално положение, поставяйки тялото си под лек ъгъл (полуседнал), което ще позволи на въздушния мехур да се отдалечи по време на хранене. Освен това, по време на хранене, бебетата трябва да се прекъсват, за да се възвърне въздух, погълнат с храна, и за да се регулира потока на сместа, си струва да се направи много малка дупка в зърното. Дори по време на нощно хранене не трябва да давате на децата сместа в легнало положение, струва си да ги повдигнете леко, докато сучат. Ако регургитацията е постоянна и честа, леглото трябва да има повдигнати гърди и глава..

Преди да нахраните бебето, струва си да го поставите на корема, така че червата да се освободят от газове, да се тренират коремните мускули и тенденцията към регургитация да намалее.

За изкуствените хора е важно да изберете правилните бутилки със зърна, със система против колики, а също така трябва стриктно да следвате техниката на разреждане на сместа и пълнене на контейнера. Необходимо е да се контролира положението и наклонът на бутилката, активността на засмукване на сместа. Зърното трябва да се пълни напълно с храна, без въздушни джобове. След хранене децата трябва да се носят в "колона", така че въздухът да се оригне.

Нюанси в храненето на бебе

Ако се храни бебе, важно е да се контролира резето на гърдата, важно е широко да се отвори устата и да се захване напълно зърното с по-голямата част от ареолата. Това е необходимо за ефективно изпразване на гърдите и предотвратяване на засмукването на въздух. При хранене на бебето са важни удобните пози както за майката, така и за бебето, за да няма умора и безпокойство. Важно е правилно да се хранят гърдите и да се позиционира бебето. Избягвайте да давате на бебета залъгалки и бутилки с течности, за да избегнете разваляне на хватката и насърчаване на кърменето. Ако имате затруднения с храненето на бебето си, можете да поискате помощ от консултанти по естествено хранене или лекар..

Важно е да се елиминират всички фактори, които влияят на храненето на бебето и регургитацията: стегнато повиване, еластични ленти на колана и гърдите, запек. Може да увеличи писъците на регургитация и продължителния плач на детето, храненето на майката, богато на газообразуващи продукти.

Кога са необходими лекарства??

Само в редки случаи, когато избраното хранене и елиминиране на всички влияещи фактори не помага, се използват лекарства, които регулират тонуса и подвижността на храносмилателния тракт, а също така влияят върху функционирането на нервната система. За всяко конкретно дете лекарят избира лекарствата, необходими за клиничната ситуация. Това е особено вярно при наличие на функционални храносмилателни разстройства. Така че, тежката регургитация се лекува с лекарства като прокинетици (лекарства като Motilium, Coordinax или Cerucal). Благодарение на приема им се активира освобождаването на стомаха и се засилва чревната подвижност, храната се придвижва по-бързо към дебелото черво. Такива лекарства се предписват в минимални дози и само в детски форми, избрани, като се вземат предвид минималните странични ефекти. В някои случаи медикаментите не са ефективни в терапията и е необходима само оперативна корекция на състоянието, например при малформации.

Как се подбира здравословната храна?

За да се премахне регургитацията или да се намали нейната интензивност, децата се използват специални смеси - терапевтични или профилактични. Те принадлежат към категорията на антирефлуксните (AR) видове храни, имат специален състав и трябва да бъдат внимателно въведени в диетата. Те съдържат специален компонент, който не се усвоява и удебелява съдържанието на стомаха. Това е естествено влакно, получено от специални зърна (дъвка). Такива влакна, постъпвайки с храната в стомаха, образуват деликатна бучка храна, която предотвратява връщането на сместа обратно в хранопровода и устата. Такова хранене, когато попадне в червата и се движи през него, задържа молекулите на водата, увеличавайки плътността на хранителната маса и стимулира чревната перисталтика поради количеството на храненето. Храната за регургитация съдържа и ниско съдържание на мазнини, което помага за по-бързо изпразване на стомаха и отстраняване на проблема..

Оформят се и антирефлуксните ефекти на смес на базата на казеинов протеин - това е специален млечен протеин, той се въвежда в детското хранене в специално съотношение със суроватъчни протеини. Голямо количество от казеиновия компонент придава на трохите по-обемен и плътен съсирек от храна в стомаха, поради което регургитацията се формира по-малко. Някои смеси имат подобен ефект - Frisovoy, Nutrilon-antireflux или Lemolak.

Плюене при бебета: как да разберете кое е нормално и кое не. Препоръки от детски гастроентеролог

Не са редки случаите, когато бебето плюе подквасено мляко. Понякога едномесечно бебе изплюва вода. Случва се, че 5-месечно бебе изплюва жлъчката. Също така родителите може да не разберат защо новороденото плюе като фонтан след всяко хранене. Бебетата могат да бъдат много трудни за разбиране и това може да увеличи и без това високите нива на стрес на новите родители. Ако бебето ви плюе извара, вероятно няма нужда да се притеснявате. Но има симптоми, които показват по-сериозни състояния и те изискват внимание..

Какво е регургитация?

Плюенето при новородени, понякога наричано физиологичен или неусложнен рефлукс, е често срещано при кърмачета и обикновено (но не винаги) е нормално.

Повечето малки деца от време на време плюят, защото храносмилателната им система е незряла, което насърчава връщането на съдържанието на стомаха в хранопровода.

Много новородени и кърмачета повръщат част от майчиното си мляко или адаптирано мляко по време на или малко след хранене. Някои трохи плюят само от време на време, докато други - след всяко хранене.

Бебето често плюе след хранене, когато получава много мляко за кратък период от време. Това се случва, когато бебето суче много бързо и силно или когато гърдите на майката са пълни..

Когато бебето често е разсеяно (придърпва гърдата, за да се огледа) или се суети около гърдата, то поглъща въздух и следователно ще плюе по-често. Някои бебета плюят повече, когато никнат зъби, пълзят или ядат твърда храна.

Няколко статистически данни

 • детето плюе подквасено мляко веднага след хранене. Но се случва бебето да плюе и час след хранене;
 • половината от всички деца под 3 месеца плюят поне веднъж на ден;
 • регургитацията обикновено достига максимум от 2 до 4 месеца;
 • много деца прерастват това състояние със 7 до 8 месеца;
 • повечето бебета спират да плюят на 12 месеца.

Когато бебето плюе мляко, това все още не е причина за безпокойство. Фактът, че трохата изплюва подсирена маса, се обяснява с действието на ензим, който се съдържа в сока на стомаха. Ензимът е отговорен за подготовката на храната за следващите етапи на храносмилането.

Защо детето често плюе?

Пиене на много "предно" мляко

Това е често срещана причина бебето да плюе. Майчиното мляко се променя в консистенция и състав по време на хранене.

Млякото е по-водно и богато на лактоза в началото. По-късно млякото става по-тлъсто и по-питателно. Съответно, докато бебето яде, количеството мазнини в човешкото мляко също се увеличава..

Възможно е бебето постоянно да плюе, тъй като получава повече предно мляко..

Това може да се случи, ако кърмещата майка отнеме прекалено голяма почивка между храненията и количеството предно мляко в млечните жлези се увеличи..

Потокът на мляко е твърде бърз

Детските стомаси са малки и се пълнят бързо. Ако кърмата постъпва твърде бързо, бебето трябва да се отбива почти на всеки 5 минути, за да се отърве от въздуха, погълнат по време на бързото сучене.

Незряла храносмилателна система

Новороденото често плюе, защото сфинктерът на хранопровода не се затваря напълно, след като стомахът се напълни. Това се дължи на незрялата храносмилателна система на бебето. Поради това детето плюе.

Алергична реакция

Ако бебето изплюва често, бебето може да е алергично към наличието на пшеничен или кравешки протеин в майчиното мляко. Бебето също ще има симптоми като диария, подуване на корема, чести газове и обрив около ануса..

Особености на характера на бебето

Суетливото бебе на гърдата поглъща много въздух, поради което бебето изплюва кърмата.

Периоди на развитие

В определени моменти, например, когато зъбите никнат, децата се научават да пълзят или започват да ядат твърда храна, детето изплюва много след хранене.

Неправилно избрана смес

Това е възможна причина бебето да плюе след хранене с адаптирано мляко. Случва се избраната изкуствена смес да не е подходяща за вашето бебе..

Защо едно дете плюе като фонтан?

Ако детето повръща много и често с фонтан, то може да има следните състояния, които изискват медицински контрол.

Ако детето плюе като фонтан, може да има състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Симптоми:

 • честа регургитация или повръщане;
 • регургитация дискомфорт.

Случва се детето да не плюе в пълния смисъл на думата, но настъпва тих рефлукс. Това е явление, при което съдържанието на стомаха достига само до хранопровода и след това се поглъща отново, причинявайки болка.

Признаци на тежък рефлукс:

 • детето много плаче по време на хранене, невъзможно е да го успокои;
 • лошо наддаване или загуба на тегло;
 • отказ от ядене;
 • затруднено преглъщане, пресипналост, хронична назална конгестия, хронични ушни инфекции;
 • изплюване жълто или кърваво.

Пилорна стеноза

Състояние, при което мускулите в дъното на стомаха се удебеляват и възпрепятстват преминаването на храната в тънките черва. Регургирането на фонтана при новородени в комбинация с поднормено тегло са ясни признаци на пилорна стеноза..

И засяга повече момчетата, отколкото момичетата. Това обикновено се случва при бебета на около 1-месечна възраст. Пилорната стеноза изисква хирургична корекция.

Запушване на червата

Ако в регургитацията на бебето има примеси на зелена жлъчка, това е един от признаците на запушване в червата, което ще изисква посещение в спешното отделение, сканиране и евентуална спешна операция..

Нарушения на централната нервна система

Нарушенията на централната нервна система са и отговорът на въпроса защо новороденото плюе фонтан.

Инфекция

След първите месеци от живота най-честата причина за бликаща регургитация е стомашна или чревна инфекция. Вирусите са най-честите инфекциозни агенти, но бактериите и дори паразитите понякога могат да бъдат причина. Инфекцията може да причини треска, диария и понякога гадене и коремна болка.

Ротавирусите са водещата причина за бликане при кърмачета и малки деца, чиито симптоми често прогресират до диария и треска.

Ротавирусът е една от вирусните причини за гастроентерит, но други видове вируси като норовируси, ентеровируси и аденовируси също могат да причинят това състояние..

Понякога инфекциите извън стомашно-чревния тракт причиняват бликаща регургитация. Това са инфекции на дихателната система, ушни инфекции, пикочна система.

Някои от тези състояния изискват незабавна медицинска помощ. Затова бъдете бдителни, независимо от възрастта на детето си и се обадете на педиатър, ако:

 • кръв или жлъчка при повръщане и повръщане на масите;
 • силна болка в корема;
 • постоянна многократна бликаща регургитация;
 • подут или визуално увеличен корем;
 • летаргия или тежка раздразнителност на бебето;
 • конвулсии;
 • признаци или симптоми на дехидратация - сухота в устата, липса на сълзи, отдръпване на фонтанелата и намалено уриниране;
 • продължително повръщане за повече от 24 часа подред.

Какво да правите, ако детето плюе?

 1. Ако бебето плюе често, сменете позицията за хранене в по-изправено положение. Гравитацията ще играе роля при задържането на мляко в стомаха, ако бебето се държи изправено за около половин час след хранене..
 2. Избягвайте всякакви енергични дейности веднага след хранене. Това може да доведе до повръщане на бебето..
 3. Осигурете спокойна и спокойна атмосфера по време на хранене. Не оставяйте бебето си много гладно, преди да го нахраните. Гладно и тревожно бебе може да погълне много въздух, увеличавайки шансовете за рефлукс в кърмата.
 4. Хранете бебето на малки порции, но по-често, за да избегнете преливането на корема.
 5. Избягвайте да прехранвате бебето си.
 6. Нека детето се оригва възможно най-често, за да се отърве от въздуха, който може да се абсорбира с храната. Ако не видите оригване след няколко минути, не се тревожете. Вашето бебе може да не се нуждае от него.
 7. Детето трябва да бъде приспано настрани или по гръб, а не по корем. Ако бебето ви плюе по време на сън, дръжте главата си повдигната.
 8. Не оказвайте натиск върху стомаха си. Разхлабете тесните дрехи, не поставяйте бебето с корем върху рамото ви, за да може да се оригне.
 9. Изключете някои храни от диетата си, за да видите дали честата регургитация е разрешена.

Когато детето спре да плюе?

Родителите често се интересуват от въпроса, до колко месеца детето плюе? Когато всички елементи на храносмилателната система се развият и станат по-силни, трохичката ще може да задържи храната в стомаха, регургитацията ще спре.

Ако бебето много плюе, но обикновено се справя добре, не се изисква специално лечение освен посочените методи за хранене..

Когато имате нужда от лекар?

Честото плюене при новородени е процес, с който може да се справи почти всяка майка. Но в някои случаи е необходимо лечение.

Ако детето постоянно плюе или количеството, миризмата и цветът на плюенето са се променили, обърнете се към специалист. На първо място, посетете вашия педиатър. Тогава той може да се обърне към гастроентеролог, невролог, хирург.

Не отлагайте посещението на лекар, ако детето силно изплюе и след това изкрещи или се извие. Това поведение може да означава, че бебето има раздразнени стени на хранопровода..

Необходимо е повишено внимание, ако регургитацията изглежда като фонтан, настъпва след всяко хранене или прилича на повръщане и след него телесната температура се повиши.

Не рискувайте напразно, покажете детето си на специалист.

Понякога регургитацията е толкова честа, че детето не натрупва толкова телесно тегло, колкото е необходимо. Това е много по-важно и може да изисква специални тестове и по-активно лечение. Ако тестването потвърди гастроезофагеален рефлукс, лечението може да включва нежни практики на хранене и евентуално лекарства.

Някои лекарства, като Ранитидин, помагат за неутрализиране на стомашните киселини и защитават чувствителната лигавица на хранопровода, която е изложена на стомашна киселина поради регургитация. Други, като Омепразол или Лансопразол, стимулират стомаха да придвижва храната по-бързо в червата.

Плюенето в дете е един от най-важните и понякога объркващи проблеми, с които ще се сблъскате като родител. Препоръките в тази статия са общи и се отнасят за бебетата като цяло. Не забравяйте, че детето ви е уникално и може да има специални нужди. Ако имате въпроси, попитайте вашия педиатър, за да ви помогне да намерите отговори, които са специфични за вашето бебе..

Изплюване в бебе или как се отнасяхме с нас!

Пиша за любимото ми момиче Ксенечка. Използвайки нейния пример (не дай Боже, всичко да се повтори), разбрах цялата неграмотност на лекарите и тяхното безразличие. И може да е полезно и за майки, които са се сблъсквали с подобен проблем..

Още от раждането малкото ми момиченце плюе много, забелязах това, когато бях още вкъщи. Тя беше много капризна, не можеше да заспи нормално, коремът я боляше постоянно. Всичко в него кипеше и тя наистина не можеше да яде. Разбира се, опитах се да й помогна с това временно заболяване. Много съжалявах за детето и че просто не й дадох.

На факта, че Ксюша много плюе в къщата ми, те казаха, че преяжда. След 6 дни бяхме изписани, по-близо до месец дойде педиатърът, оплаках се, че имаме пенливи изпражнения и странен цвят, протеините не се усвояват. Отблъснаха ме, каза колики. На 3 месеца всичко продължи и детето спря да наддава. Отново казаха, че той преяжда и излишното излиза. Но не можех да повярвам, поне 100 грама, но трябваше да набера. Започнах да говоря директно с педиатър, тя ми предписа антирефлуксна смес, но нямаше нула смисъл. Неврологът също оказа вътречерепно налягане и аз приписвах цялата регургитация на главоболие. Завършихме курс по неврология, детето стана по-спокойно, но плюенето стана още повече. Така живяхме до 5 месеца, докато отново не се оплаках на невролога за този проблем. Вече нямахме проблеми с главата. Добавен е странен обрив по шията, ушите започнаха да се мокрят, фенистилът не помогна. Тя сама започна да дава супрастин 1/4. след това се оказа, че съм алергична към кондензираното мляко, което ям (бебето е кърмено). Елиминирах всички млечни продукти, включително говеждото. След това отидохме при гастроентеролог, изписаха ни антиеметични лекарства, но нямаше много смисъл от тях. По това време бяхме на почти 6 месеца. Моето момиче спря да пише всички и все пак влезе в минус, но този факт по някаква причина притесни само мен. Проверихме портиера и цялата коремна кухина с ултразвук, всичко е наред. На 6 месеца идвам на среща при педиатър и след това Ксеня повърна цялото съдържание на стомаха си върху халата си, педиатърът й направи кръгли очи и попита: „Винаги ли е така?“ Отговорих „Винаги, от самото раждане“. Тогава педиатърът каза да бъдете търпеливи и да преминете. Прибрах се отново с нищо и си спомням, че гастроентерологът нареди да се направят изследвания, на които нашият лекар не обърна внимание и дори не прочете нищо. Те предадоха на дисбак: бяха засяти стафилококи, кандида и клебсиела. През всичките 10 дни, през които пиехме стафилококовия бактериофаг, детето отстъпваше 2-3 пъти по-малко от чаена лъжичка. Тя започна да се усмихва все по-общителна, клисури и не иска гърди на всеки час. Пяната на стола изчезна, зеленият цвят. Но нашата алергия към млякото не изчезва, за съжаление. Да, и това вече са малки неща.

Гастроентерологът каза, че имаме силна интоксикация на тялото, тя също е предписала полисорб и хилак форте. Можете да живеете със стафилококи, но не и в червата. Имаме тази бактерия доведе до такива последици.

Децата ни са необходими само на нас. Нека децата никога не се разболяват и ще се оправят. Пожелавам го искрено и на всички.

Новородено бебе плюе: какво да се прави и как да се лекува

Статистиката казва, че редовната или периодична регургитация нарушава спокойствието на около 70% от новородените и децата под една година. Естествено, много родители започват да се паникьосват, когато забележат, че бебето страда от регургитация. Предлагаме на вашето внимание списък с най-популярните и доказани лекарства, които могат бързо да премахнат плюенето при новородени..

Бебешки плюнки: как да предпише лечение с помощта на лекарства от аптеката

Педиатрите у нас разделят всички лекарства за изплюване на две категории: терапевтични смеси и антиеметични лекарства.

1. Лечебни смеси за регургитация и принципът им на действие.

Съставът на тези лекарства включва безопасен за тялото на детето дъвка от рожкови. Именно тя нормализира храносмилателния процес и помага на новороденото да се отърве от регургитация. Сред най-популярните терапевтични смеси у нас трябва да се разграничат Nutrilon Antirefluk и Frisofom. За да може бебето нормално да се адаптира към тези лекарства, сместа се предписва с оскъдни дози (по-малко от чаена лъжичка), като постепенно увеличава това количество.

В особено трудни случаи, когато регургитацията на бебето е придружена от нарушение на изпражненията и обилно повръщане, в диетата на детето се въвежда „тежка артилерия“ (смеси от Nutrilon OMNEO-2 и Lemolak).

2. Антиеметични лекарства.

Не забравяй това

регургитацията при кърмачета не е нищо повече от рефлекс, задействан от нарушение на храносмилателния тракт.

Ако регургитацията се превърне в истински проблем, това се случва много често и прилича по-скоро на повръщане, рискът тялото на новороденото да се дехидратира се увеличава. Това е много опасно и затова на кърмачето се предписва едно от безопасните и ефективни антиеметични лекарства. Те включват Motilium, Smecta, Enterofuril, Regidron.

Важно! Всички гореописани лекарства трябва да се използват за лечение на плюене при кърмаче само след консултация с медицински специалисти! Самостоятелното лечение може да има точно обратния ефект и само ще влоши ситуацията.!

Бебето плюе: лечение с безопасни народни средства

Преди да прибегнете до доказани народни средства за регургитация, разберете причината за такъв неприятен феномен. Възможно е бебето ви да плюе по вина на банално прехранване. В този случай ще бъде достатъчно да преразгледате режима и честотата на хранене на новороденото и този проблем ще отстъпи..

В по-трудни ситуации бульонът от копър ще помогне за нормализиране на храносмилателния тракт на бебето след регургитация (можете да го приготвите сами или да го закупите в аптеката). Отварата от мента е не по-малко ефективна. За да го приготвите, поставете супена лъжица накълцана мента в чаша и я залейте с вряла вода. Прецедената смес трябва да се дава на кърмачето веднага след регургитация, половин чаена лъжичка.

Бебе плюе: домашно лечение

И все пак, скъпи родители, най-ефективният метод за борба с регургитацията при бебета е висококачествената профилактика! Следните препоръки ще помогнат за значително намаляване на честотата на регургитация при бебе:

1. Преди да предложите на бебето си друга порция храна, задръжте го в легнало положение за няколко минути..

2. Отложете храненето, ако бебето ви плаче или се притеснява от нещо.

3. Абсолютно откажете да прехранвате! Опитайте се да храните бебето си по-често и на малки порции..

4. Не дръжте бебето в легнало положение по време на хранене. Оптимална позиция - полуседнало или седнало (в зависимост от възрастта).

5. Не позволявайте на въздуха да прониква в тялото на бебето с адаптирано мляко или кърма. Именно той е най-честият провокатор на регургитация при новородени.!

6. След хранене задръжте бебето си в изправено положение за няколко минути и чак тогава го изпратете до креватчето.

В опит да спасите новороденото си от регургитация, внимателно следете състоянието на трохите! В някои случаи регургитацията не е естествен, физиологично обусловен процес, а признак на сериозно разстройство, което може да бъде идентифицирано или изключено само от медицински специалист..