Не само е възможно да се лекуват зъби за бременни жени, но е необходимо. Зъбобол не може да се толерира, това е огромен стрес както за тялото на жената, така и за бебето. Освен това скритите огнища на инфекция в устата могат да доведат до фетална инфекция. Ето защо не отлагайте посещението си при зъболекар..

Особености на денталното лечение за бременни жени

Бременността не е абсолютно противопоказание за каквито и да е стоматологични процедури. Пациентката обаче трябва да предупреди лекаря за нейната ситуация и да посочи точния период на бременността..

Основните нюанси на терапията:

 • докато носите дете, можете да лекувате кариес, пулпит, пародонтит и възпалителни заболявания на венците (гингивит, пародонтит, стоматит);
 • за пломбиране на зъби могат да се използват както химически втвърдяващи материали, така и композиции, втвърдяващи светлина, фотополимерните лампи са безопасни за плода;
 • забранено е избелването на емайла;
 • стоматологичното лечение се извършва под местна анестезия (инжектиране на Ultracaine, Articaine), на бъдещата майка не трябва да се позволява да търпи ужасна болка в зъболекарския кабинет;
 • общата анестезия е строго противопоказана.

Ранно и късно лечение на зъбите

Целият период на бременността условно се разделя на 3 периода (тримесечия).

Първи триместър (до 12 седмици)

През 1-ви триместър (най-ранният срок) се полагат всички жизненоважни органи на детето. Плацентата едва започва да се формира; тя все още не може да предпази плода от негативно влияние. Следователно през този период е нежелателно да се извършва каквато и да е медицинска намеса. Въпреки това, зъболекарят може да предпише местни лекарства за облекчаване на възпалението (хлорхексидин, мирамистин, холисал).

Втори триместър (приблизително 13 до 24 седмици)

През второто тримесечие рискът от опасности е значително намален. Плацентата служи като надеждна защитна бариера за бебето. Това е оптималният период за лечение на зъби и други стоматологични процедури..

Трети триместър (25 седмици до раждането)

През 3 триместър има повишена чувствителност на матката към лекарства. Освен това през този период тялото на жената е доста отслабено. Ето защо „допълнителният“ стрес в зъболекарския кабинет е крайно нежелан. По възможност е по-добре да отложите лечението на зъбите за периода на лактация. Това обаче не се отнася за спешни случаи като остър зъбобол..

Диагностика на зъбите по време на бременност

Лечението на пулпит и вадене на зъби по време на бременност не може да мине без диагностика. Конвенционалната рентгенова снимка (рентгенова снимка) не е най-добрият вариант за пациенти в позиция. Феталните клетки са в процес на делене, така че те са особено чувствителни към радиация.

Но ако има нужда от такава диагноза, по-добре е да се извърши през втория триместър. Не забравяйте да покриете стомаха и таза си със защитна оловна престилка.

Най-безопасният вариант за жени по време на бременност е цифровата радиовизиография. Този метод се характеризира с минимално облъчване - 90% по-малко в сравнение с рентгеновите лъчи на филма.

Безопасна анестезия за бременни жени

Използват се локални анестетици, които не преминават плацентарната бариера. Друго изискване към болкоуспокояващите е ниската степен на въздействие върху кръвоносните съдове..

Лидокаинът не е подходящ за бъдещи майки, тъй като такова лекарство може да причини мускулна слабост, спазми и рязък спад на кръвното налягане.

Най-добрият вариант са анестетиците на основата на антикаин:

 • Убистезин;
 • Ултракаин;
 • Алфакаин;
 • Artifrin.

Тези лекарства не увреждат бебето, тъй като действат локално. Те също имат намалена концентрация на съдосвиващи компоненти (адреналин и др.), Което е безопасно за майката.

Екстракция на зъби по време на бременност

Ваденето на зъб е хирургична операция, която винаги е придружена от психо-емоционален стрес. Разбира се, не е желателно за жени, докато носят дете..

Следователно екстракцията на зъбите се извършва само в екстремни случаи:

 • фрактура на короната или корена;
 • дълбок кариозен фокус, който се превръща в причина за гнойно възпаление;
 • образуването на киста, чийто диаметър надвишава 1 см;
 • постоянна остра болка, която не може да бъде елиминирана с консервативна терапия.

Ваденето на мъдреци по време на бременност изобщо не се извършва. Подобна операция често завършва с алвеолит (възпаление на дупката) и други усложнения, които изискват антибиотици..

Зъбна имплантация и протезиране по време на раждане

По време на бременност може да се постави всякакъв вид протеза, включително корони и мостове. Изключение - зъбни импланти.

Имплантирането на зъбен имплант често изисква много жизненост. Но по време на бременност всички ресурси са насочени към развитието на здраво бебе..

В допълнение, след имплантацията се изискват противовъзпалителни и аналгетични лекарства, които са противопоказани за бъдещата майка..

Стоматологичното лечение по време на раждането на дете може да се направи абсолютно безплатно, ако използвате полицата на задължителната медицинска застраховка На нашия уебсайт ще намерите списък на всички държавни институции, както и частни зъболекари.

Стоматологично лечение по време на бременност

Бременността е важен период в живота на всяка жена. Докато се чака дете, се случват много трансформации с тялото - хормоналният фон се променя, защитните функции намаляват и хроничните патологии се влошават. За да преминат всички 9 месеца безопасно, е необходимо предварително да се подготвите за вълнуващо събитие. Посещението при зъболекар и хигиената на устната кухина е неразделна част от планирането на вашето бебе..

Ако бременността е настъпила и лечението на зъбите и венците не е извършено по-рано, не се притеснявайте. Бъдещата майка трябва да потърси помощ от опитен зъболекар..

Болести на устната кухина

По време на бременност се активират много скрити патологии, носят неудобство на жената и могат да причинят нещастие..

Болести на устната кухина:

 • Кариес. Разкриват се различни стадии на заболяването (начални, средни, дълбоки форми). По време на бременност патологиите се развиват бързо. Само за няколко месеца кариесът от стадия на петна засяга напълно здравите тъкани и разрушава зъба;
 • Усложнение на кариеса - пулпит, пародонтит, периостит;
 • Възпаление на венците - гингивит, пародонтит;
 • Стоматит (вирусен, бактериален, гъбичен);
 • Глосит (десквамативен, форма на Хънтър).

Не минимизирайте риска от заболявания на устната кухина. Много от тях са придружени от висока температура, силно зъбобол и главоболие. Периоститът, усложнен от сепсис, има изключително лоша прогноза. Жените, които не се подлагат на саниране на устната кухина преди бременността, често са изправени пред необходимостта от премахване на зъбите и корените, напълно засегнати от кариес..

Информация за лечението и профилактиката на заболявания на устната кухина можете да намерите във видеото:

Бъдещата майка трябва да разбере, че без едновременно лечение тя застрашава живота и здравето на нероденото си дете.

При регистрация по гинекология консултациите на тесни специалисти са задължителни. Превантивният преглед от зъболекар-терапевт се извършва във всеки триместър на бременността.

На рецепцията лекарят изследва устната кухина, идентифицира заболявания и съставя план за лечение. Медицинска помощ може да бъде получена в безплатна държавна клиника или частна стоматология.

Лечение на патологии на устната кухина

Много бременни жени се страхуват да посетят зъболекар. Бъдещите майки вярват, че лечението ще навреди на здравето на бебето им. Това мнение е погрешно. Опитният зъболекар никога няма да навреди на пациента. Целта на лекаря е да идентифицира и премахне заболявания, да намали броя на усложненията.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на устната кухина. Патологията е придружена от увреждане на емайла и дентина, проявява се с грапавост, нарушаване на целостта на тъканите, болезненост и кариес. В началните етапи кариесът не е придружен от неприятни усещания и не предизвиква безпокойство у хората. С развитието на средни и дълбоки лезии, симптомите се увеличават, тежкият зъбобол се превръща в основната причина за отиване на лекар.

Премахването на кариеса в стадия на петна се извършва без използване на бормашина. Процедурите са насочени към възстановяване на баланса на микроелементите и минералите в емайловите тъкани (флуориране). При лечението на начален, среден и дълбок кариес прибягвайте до класическия метод на лечение.

Етапи на работа на лекар:

 1. Визуално, инструментално изследване, определяне на стадия на заболяването.
 2. Хигиенно лечение на зъбите (премахване на мека плака и твърди калцирани отлагания).
 3. Избор на цвят на пълнежния материал с помощта на скалата Vita.
 4. Анестезия (облекчаващи болката се използват по време на бременност, ако е необходимо).
 5. Премахване на засегнатата тъкан.
 6. Антисептично третиране на подготвената кухина.
 7. Поетапно възстановяване на зъбните стени с помощта на пломбиращ материал.
 8. Корекция на пълнежа според захапката. Шлайфане и полиране на зъби.

Ако кариесът засяга не само емайла и дентина, но също така включва нервно-съдовите влакна, разположени вътре в зъба в патологичния процес, се развива пулпит. Патологията се характеризира с масивно разрушаване на зъба, наличие на обемна тъмна кухина, поява на постоянна болка, утежнена през нощта. Лечението на дълбок кариес, пулпит и пародонтоза е сложна процедура. За да се запази зъба, е необходимо да се отстранят остатъците от възпалената и некротична пулпа, да се почистят старателно кухините, да се обработят и запълнят кореновите канали. Терапията се провежда от ендодонтисти. Дентален микроскоп - модерно оборудване, което помага за запазването на зъбите, дори в най-напредналите ситуации.

Вадене на зъби и протезиране по време на бременност

Ваденето на зъби е неприятна, но необходима процедура. Благодарение на съвременните дентални анестетици, манипулацията се извършва с минимално количество болка. Въпреки това много хора не са в състояние да вземат решение за процедурата своевременно. Поради страх мъжете и жените понасят силна болка и се обръщат към зъболекаря за помощ в екстремни случаи.

Много е важно да премахнете проблемните зъби преди бременността. При наличие на източник на инфекция в устната кухина се увеличава рискът от инфекция на плода, увеличава се възможността за спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Премахването на зъбите по показания се извършва планирано, през 2-ри триместър на бременността. Ако е невъзможно да се проведе терапевтично лечение и рязко влошаване на здравето, екстирпацията на зъбите се извършва спешно, независимо от периода на раждане на бебето.

Преди хирургическа манипулация лекарят анестезира необходимата област на челюстта, използвайки инфилтрационна или проводна анестезия. След началото на лекарственото действие проблемният зъб се отстранява. В бъдеще, ако е необходимо, лекарят извършва зашиване на повърхността на раната.

Преди процедурата за премахване на зъбите, жената трябва да се подготви психологически. Сълзите, страхът, отчаянието преди предстоящата манипулация могат да причинят повишена контрактилност на мускулната тъкан на матката и да доведат до заплаха от прекъсване на бременността. Положителното отношение, няколко таблетки от валериана и подкрепата на близките ще ви помогнат да преминете достойно и без последствия през неприятен тест..

Показания за отстраняване:

 • наличието на киста върху корените на зъба, развитието на остър периостит;
 • невъзможността за провеждане на лечение на коренови канали с тяхното патологично стесняване, втвърдяване, изкривяване;
 • пълно унищожаване на зъбната тъкан и кореновата система;
 • неправилно отгледани осмици, допринасящи за развитието на повтарящи се възпалителни процеси на меките тъкани.

По време и след екстракция на зъби могат да възникнат усложнения (припадък, алвеолит, кървене, периостит, травма на съседни зъби и меки тъкани, парестезия). Внимателният подбор на хирург и точното изпълнение на неговите препоръки ще помогнат да се избегнат негативни последици..

След приключване на процеса на излекуване на гнездото се консултирайте с ортопедичен зъболекар. Ако се съмнявате в опита на даден лекар, посетете няколко независими специалисти. Бременността не е пряко противопоказание за протезиране на зъбите, но в някои случаи е необходимо да се въздържате от лечение. Причини за отказ за възстановяване на зъби при раждане на бебе: психологически стрес, тесен избор на протезни методи, възможност за повишаване на тонуса на матката, появата на заплаха от спонтанен аборт, преждевременно раждане.

Въпрос отговор

Как се лекува заболяването на венците по време на бременност??

Гингивит и пародонтоза често се диагностицират при бъдещи майки. Симптоми на заболяването: зъбобол, подуване, цианоза, кървене на венците, лош дъх. Пародонталната болест от 2-ри и 3-ти стадий се проявява с подвижност на зъбите, появата на дълбоки венечни джобове, пълни с гнойно съдържание.

Причини за развитие на патологии: промени в хормоналните нива, недостатъчна грижа за устната кухина, недостиг на витамини, токсикоза.

Когато се появят първите признаци на заболяване на венците, трябва да се консултирате със своя зъболекар. Лекарят ще извърши професионално хигиенно почистване на зъбите, ще премахне твърдите и меки микробни плаки, ще предпише използването на лекарства, които премахват възпалителния процес. Не отлагайте посещението при специалист за дълго време. Гингивитът и пародонтозата са огнище на хронична инфекция, което, когато попадне в кръвта, може да повлияе отрицателно на развитието и растежа на бебето.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб, докато се носи дете?

По време на бременност е необходимо да се сведе до минимум излагането на тялото на рентгенови лъчи. Има обаче ситуации, когато хардуерният преглед е необходимост. Специален дентален визиограф ще ви помогне да определите точна диагноза и няма да навреди на бебето. Процедурата е безопасна, тъй като устройството провежда целенасочен преглед и има минимална доза облъчване..

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност? Кой е най-безопасният триместър за посещение на зъболекар?

Ако е необходимо, жената може да се консултира с лекар по всяко време по време на бременността. На ранен етап, до 13 седмици от бременността, всички органи и системи са положени, поради което те се въздържат от лечение, ако е възможно. Провеждането на лекарства за период от повече от 30 седмици е нежелателно, тъй като може да доведе до развитие на преждевременно раждане.

Как да лекуваме зъби за бременни жени в ранните етапи?

1 триместър се счита за най-опасния гестационен период. Поради вероятността от негативни ефекти върху тялото на бебето, лекарите не препоръчват използването на много лекарства до 13 седмици от бременността. Вълнението на млада майка по време на престоя на стоматологичен стол може да доведе до тъжни събития: развитие на маточна хипертония и заплаха от спонтанен аборт.

При спешна нужда от стоматологично лечение през 1-ви триместър, лекарят проявява повишено внимание към пациента: той внимателно подбира анестетичното лекарство, следи отблизо благосъстоянието на жената, използва най-безопасните стоматологични материали и препарати.

Възможно ли е по време на бременност да се извършва стоматологично лечение под упойка или с помощта на анестетици?

Медицински манипулации под местна упойка, ако е необходимо, се извършват през всички тримесечия на бременността. Съвременните лекарства надеждно блокират чувствителността към болка, имат локален ефект и не се абсорбират в кръвта.

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност?

Препоръчани статии

 • Зъбобол през нощта: какво да правя
 • Болка след отстраняване на зъб на мъдростта
 • Особености на стоматологичното лечение по време на бременност
 • Противопоказания и ограничения
 • Лечение в различни тримесечия на бременността
 • Диагностични характеристики
 • Безопасно облекчаване на болката
 • Характеристики на процедурите

Възможно е и дори е необходимо да се лекуват зъбите по време на бременност. Зъбобол не си заслужава, това е стрес за бъдещата майка и бебе. Освен това санирането на устната кухина е показано по други причини: за премахване на огнища на хронични инфекции и намаляване на риска от усложнения. Не е необходимо да отлагате посещението при лекар, а прегледът от зъболекар по време на бременност е включен в плана за преглед.

Необходимо е да посетите зъболекар с добро здраве на устната кухина два пъти - през първия триместър при регистрация и непосредствено преди раждането. Ако се установят някакви заболявания, които изискват лечение, лекарят ще ви разкаже за по-нататъшни действия.

Особености на стоматологичното лечение по време на бременност

Бременността не е противопоказание за стоматологични процедури. Важно е обаче да се вземат предвид както продължителността на бременността, така и характеристиките на нейния ход, както и общото здравословно състояние на жената. Има няколко характеристики на лечението:

Кариес, пулпит, пародонтит, възпалителни заболявания на венците и меките тъкани подлежат на спешно лечение: стоматит, гингивит, пародонтит, глосит, хейлит. Спешната грижа е показана и при наранявания като фрактура на зъбния корен, чипове, пукнатини и необходимостта от хирургическа интервенция при абсцеси, периостит и др. В някои случаи ортодонтското, ортопедичното лечение, както и избелването, могат да бъдат отложени. Например, инсталирането на брекети или един зъбен имплант може да бъде отложено за по-благоприятно време след раждането на бебето. При липса на голям брой зъби можете да прибегнете до подвижни протези, те не предвиждат подготовка под формата на подготовка на зъби и други трудности.

При пълнене лекарят може да използва всякакви материали според показанията. Лампите, използвани за лечение, не са вредни за плода.

Стоматологичното лечение по време на бременност може да бъде придружено от качествено облекчаване на болката. Бъдещата майка не трябва да понася дискомфорт, има лекарства, одобрени за употреба. Единственото ограничение е анестезията.

Противопоказания и ограничения

Противопоказание за всяка стоматологична интервенция може да бъде заплахата от прекъсване на бременността или преждевременно раждане. Разбира се, ако жената е в болница и се подлага на лечение за поддържане на бременността, проблемите с устната кухина могат да отстъпят на заден план. Но ако състоянието ви позволява да посетите зъболекар, по-добре е да направите това и да обсъдите целесъобразността на лечението..

Някои процедури ще трябва да бъдат отложени до края на бременността:

Имплантация: хирургичният етап може да бъде противопоказан поради употребата на лекарства по време на периода на възстановяване, необходимостта да се направят няколко рентгенови лъчи. Въпреки това, в някои случаи, например, при инсталиране на постоянна протеза на вече присадени импланти, процедурата е разрешена в съгласие с гинеколога, провеждащ бременността..

Имплантацията изисква сериозна подготовка. По време на бременността всички сили на тялото са насочени към развитието на бебето. Работата на имунните сили, особеностите на кръвоснабдяването на органи и тъкани и метаболитните процеси се променят. Това може да доведе до непредсказуеми резултати от изкуственото присаждане на корени. Освен това периодът на възстановяване след инсталацията може да включва прием на лекарства, които са противопоказани при носене на дете..

Професионално избелване: бременността е противопоказание за избелване, тъй като зъбният емайл може да бъде отслабен от бременността и резултатът е по-труден за прогнозиране.

Инсталиране на фиксирани протези: при липса на голям брой зъби е по-добре да се предпочита подвижна протеза, тя предвижда по-малко количество интервенции.

Във всички случаи, когато екстракцията на зъбите може да бъде отложена, това трябва да се направи. Говорим за премахване на ударени, дистопични зъби, които не причиняват силна болка и не носят риск от сериозни последици в близко бъдеще. Ако зъбът не може да бъде възстановен и причинява силна болка, е потенциално опасен фокус на инфекцията, препоръчва се отстраняване.

Антибиотичната терапия, както и рентгеновите лъчи са нежелани по време на бременност, но те могат да бъдат предписани от лекар, ако има строги показания. Когато правите рентгенова снимка, е важно да предпазите коремната област с оловна престилка. Специалистът избира антибиотици, като взема предвид продължителността на бременността, като внимателно претегля потенциалната опасност при липса на лечение и възможната вреда за плода. Има антибактериални средства, които са разрешени по време на бременност и нямат тератогенен ефект.

Лечение в различни тримесечия на бременността

Възможностите за лечение могат да зависят от конкретната гестационна възраст..

Първият триместър е периодът до 12-та седмица. По това време органите на детето са положени, а несформираната плацента все още не осигурява надеждна защита на плода от негативни фактори. Освен това, преди 8-9-та седмица, вероятността от спонтанно прекъсване е по-висока. Също така е важно да запомните, че много жени през първия триместър имат токсикоза, характеризираща се с гадене, повръщане, повишено слюноотделяне и световъртеж. Следователно интервенциите в този период се опитват да се избягват и ако лечението може да бъде отложено, лекарят ще препоръча това. Допуска се реминерализираща терапия, професионално почистване на зъбите без излагане на ултразвук.

Стоматологичното лечение през 2-ри триместър на бременността - от 13-та до 24-та седмица - е най-безопасното. Образуваната плацента действа като надеждна защита за детето. Периодите на висок риск от прекъсване отминават, а благосъстоянието на майката й позволява да прекарва много време в стоматологичния стол. По това време се препоръчва да се извършат всички планирани процедури. Те включват професионално почистване, лечение на заболявания, които могат да се влошат с времето..

Стоматологичното лечение по време на бременност през 3 триместър - от 25-та седмица до края на срока - също има няколко ограничения. Тялото на жената може да бъде отслабено до края на бременността. Може да се появи задух, тахикардия и ниско кръвно налягане. В допълнение, в легнало положение симптомите могат да се увеличат поради компресия на долната куха вена от матката. Позволено е положение от лявата страна, за да се намали натоварването на аортата и долната куха вена.

Матката става по-чувствителна към неблагоприятни фактори, включително лекарства. Самата жена може да стане по-тревожна, да се умори по-бързо. Следователно лечението се извършва само по строги показания, ако е невъзможно да се изчака доставката и състоянието на жената може да се влоши рязко.

Диагностични характеристики

Точната диагноза определя резултатите от лечението, така че не трябва да се пренебрегва. Насочена рентгенова снимка на зъб може да бъде противопоказана, особено през първия триместър на бременността, когато клетките са податливи на радиация. Но ако други диагностични методи не са налични и без картина е невъзможно да се разработи правилно схема на лечение, можете да прибегнете до него. Най-безопасният метод е цифровата радиовизиография. В сравнение с филмово изображение, натоварването е няколко пъти по-малко, така че можете да прибегнете до такава диагноза. По време на изследването се наблюдава радиологична защита.

Безопасно облекчаване на болката

Стоматологичното лечение по време на бременност осигурява висококачествено облекчаване на болката. За това се използват последно поколение локални анестетици, които не преминават плацентарната бариера. Много формулировки включват съдосвиващ компонент, който повишава ефективността на упойката. В препаратите за бременни жени концентрацията на такъв компонент е малко по-ниска. Това не влияе върху притока на кръв в плацентата и матката.

Има няколко местни анестетика, одобрени за употреба при бременни жени:

Те нямат системен ефект и са безвредни за бебето и бременната жена..

Характеристики на процедурите

Екстракцията на зъб е хирургична процедура. Той е придружен от малка загуба на кръв, както и стрес. Повишеното психоемоционално натоварване е нежелано по време на бременност, поради което трябва да се дават строги указания за вадене на зъби. В екстремни случаи, когато е невъзможно да се направи без намеса, включете следното:

фрактура на короната, корен;

пулпит на трети кътници, причиняващ остро гнойно възпаление,

пародонтит с образуване на кисти;

кариес, придружен от остра болка.

Рутинно вадене на зъби на мъдростта не се извършва. Това е свързано с висок риск от алвеолит и други възможни усложнения, които изискват повторна интервенция и мощна антибиотична терапия..

Как да лекувате зъбите по време на бременност, лекарят ще ви каже подробно. Ако терапията на повърхностен и среден кариес през този период практически не се различава от стандартната процедура, тогава лечението на пулпит ще изисква специален подход. Лекарят ще избере продукт без арсен, за да девитализира пулпата. Необходимо е поне две рентгенови изображения - преди процедурата да се определи структурата, броя и размера на кореновите канали и след нея да се следи ефективността на лечението. Следователно се използва методът на цифровата радиовизиография.

Лечението на пародонталните заболявания е задължително. Освен това бременността значително увеличава риска от тяхното развитие. Например, бременността гингивит е сравнително често. Лекарят ще избере тактиката на лечение, като се вземат предвид индивидуалните характеристики, ще предпише лекарствена терапия, одобрена за употреба.

Лекарите в клиники STOMA успешно лекуват зъбите по време на бременност. Разполагаме с всичко необходимо за оказване на спешна помощ и планирани дейности. В клиниките на мрежата можете да се подлагате на редовни стоматологични прегледи или да кандидатствате за лечение на кариес, гингивит на бременни жени, пародонтоза, пулпит и др. Гарантираме използването само на одобрени анестетици и висококачествено оборудване, безопасна диагностика. Можете да си уговорите среща, като се обадите на посочения телефонен номер или чрез специална форма на уебсайта.

Нюансите на стоматологичното лечение по време на ранна бременност - възможно ли е да посетите зъболекар или е по-добре да го отложите?

Женското тяло е сложен механизъм с цял набор от уникални биологични процеси. Цикличните промени в хормоналните нива влияят върху чувствителността на болката, настроението и възприятието на околния свят. Ето защо представителите на нежния пол посещават зъболекари само в онези дни, когато нивото му намалява до минималното ниво..

Бременността прави работата на женското тяло още по-трудна от биологична гледна точка. През този период се извършва радикално преструктуриране на всички процеси. Всички жизненоважни ресурси на жената стават строителни материали за бъдещо бебе..

Първият триместър на бременността се характеризира с образуването на костна тъкан на плода, поради което от тялото на бъдещата майка ще бъде отстранено точно толкова калций, колкото е необходимо за формирането на ембриона.

Знаейки за всички характеристики на посещението на стоматологичен стол още преди бременността, някои жени се опитват да избягват стоматологичното лечение.

Страхът от последиците от анестезията и неприятните спомени от жужещата тренировка се превръщат в непреодолима бариера между бременна жена и зъболекар..

От друга страна, болката в устната кухина преследва. Дали е безопасно да се извършва стоматологично лечение по време на ранна бременност, ще бъде обсъдено в статията.

 • Зъбите могат да бъдат лекувани през първия триместър на бременността?
 • Зъбни заболявания при бременни жени за лечение
 • Особености на стоматологичното лечение по време на ранна бременност
 • Рентгенови лъчи и анестезия през първия месец на бременността
 • Отстраняване и имплантиране през първите гестационни седмици
 • Оптимално време за посещение на зъболекар
 • Подобни видеа

Зъбите могат да бъдат лекувани през първия триместър на бременността?

Едно от важните предимства на планираната бременност е да се приведе устната кухина на бъдещата майка в идеално състояние..

Това ще избегне проблеми със зъбите и венците след това. Неочаквана бременност е по-рискована, тъй като тялото може да не е достатъчно подготвено за пълноценно раждане на детето.

Кариозните заболявания на зъбите и венците са място за размножаване на инфекции, които могат да имат отрицателно въздействие върху развитието на плода, сред които доминиращите места заемат отслабеният имунитет и различни патологии. Острият дефицит на калций по време на бременност почти винаги се отразява на здравето на бъдещата майка.

Колкото и да консумирате витаминни комплекси и храни с високо съдържание на този микроелемент, това винаги е недостатъчно. Зъбите са първите, които са насочени. Измиването на калций в полза на ембриона може да бъде толкова масивно, че дори жени с перфектната „холивудска усмивка“ могат да страдат.

Първият триместър е особено опасен за плода. По това време се извършва фундаментално изграждане на бъдещия организъм, поради което той е изключително чувствителен към въздействието на токсините.

Всяка намеса на зъболекаря с използване на лекарства може да причини непоправима вреда на нероденото дете. Освен това рентгеновото изследване през първия триместър може да допринесе за промени в плода на клетъчно ниво, което е изключително опасно..

От това следва, че първите три месеца на ембриона не са най-доброто време за посещение на зъболекар. Ако лекарят не вижда сериозна заплаха за здравето на бъдещата майка, тогава е по-добре да отложите терапията на болния зъб за по-късно време. Това, разбира се, не се отнася за критични случаи, когато болката не може да бъде толерирана..

Зъбни заболявания при бременни жени за лечение

Зъбобол по време на бременност може да бъде симптом на сериозно устно състояние. За да избегнете утежняващи последици, трябва да се подложите на обширен преглед при зъболекар, като предварително сте го предупредили за вашата ситуация..

Въпреки факта, че лекарите не препоръчват дентална намеса в ранните етапи, някои зъбни заболявания подлежат на задължителна терапия. Между тях:

 1. кариес. Премахването на засегнатите области на зъба и инсталирането на пломби са безопасни в началния стадий на заболяването. Тези манипулации могат да се извършват без рентгеново изследване и анестезия;
 2. пародонтоза, пародонтоза, гингивит. Възпалителните процеси на венците не трябва да остават без надзор от зъболекаря;
 3. пулпит, пародонтит. Пренебрегваното състояние на заболявания може да доведе до нагнояване на тъканите около зъбите;
 4. стоматит. Болестта е изпълнена с разпространение на инфекция в други органи и в резултат на това ще има вреден ефект върху бъдещата майка и бебето..

Най-често срещаният от този списък с болести е пулпитът. Кариесът върху скритата част на зъба през първия триместър на бременността може да започне активно да се разпространява, в резултат на което инфекцията ще има отворен достъп до пулпата и нервните канали.

Особености на стоматологичното лечение по време на ранна бременност

Бременността прави свои корекции във всички жизнени процеси на жената. Промяна на ежедневието, внасяне на промени в диетата, приемане на специални витаминни комплекси и регулиране на физическата активност - това е минимумът, който трябва да бъде изпълнен. В допълнение към това, систематичното доставяне на тестове и посещения при лекари ще промени напълно обичайния начин..

"Интересното положение" на ранните термини няма да позволи извършването на редица стоматологични процедури, включително:

Като помощно средство за тези дейности се използват химически препарати, които могат да имат отрицателен ефект върху бебето..

Рентгенови лъчи и анестезия през първия месец на бременността

Ако зъболекарят препоръчва започване на лечение на открито зъбно заболяване, тогава е по-добре незабавно да започнете този процес.

Въпреки факта, че някои от необходимите процедури за провеждане на пълноценно лечение на бременни жени са противопоказани, те все пак трябва да се извършват при следните предпазни мерки:

 1. Рентгенов. Често прегледът на стоматологичен стол завършва с рентгеново изследване. Картината позволява на зъболекаря да идентифицира скрит кариес и други аномалии, които не се виждат по време на външен преглед. За да се извърши тази процедура с минимален риск за бременната жена, тя е покрита с оловна престилка. Някои клиники вече са закупили алтернативни рентгенови апарати с ниски дози и апарати без рентгенови лъчи. Тези нововъведения ще позволят да се идентифицират кариозните образувания в ранните етапи;
 2. анестезия. Острата болка няма да позволи да се извърши не само пълно лечение на зъба, но дори и необходимия преглед. Вярно е, че що се отнася до здравето на нероденото дете, една жена може да не се движи и дори да понася адска болка. Това не трябва да се прави при никакви обстоятелства, тъй като продължителното усещане за болка нарушава функциите на вътрешните органи и метаболизма. Анестезията, съдържаща адреналин, която може да причини мускулни спазми, е силно противопоказана при бременни жени. Най-приемливите съвременни хипоалергенни анестетици, които имат само локален ефект.

Отстраняване и имплантиране през първите гестационни седмици

Пациентът трябва да се настрои психологически за процедурата, така че това, което вижда, да не предизвика силна реакция на стрес. През първите седмици на бременността екстракцията на зъби е изключително нежелана, следователно, ако състоянието не е критично, тогава е по-добре да прехвърлите тази процедура във втория триместър.

През този период изграждането на плацентата ще приключи и майката няма да се тревожи за беззащитността на бебето си преди атаката на анестетици..

Инсталирането на импланти включва радиация, анестезия и последващо лечение с лекарства. През първите седмици неформираният плод ще усети напълно въздействието на всички мерки за дентална имплантация.

Оптимално време за посещение на зъболекар

Първият триместър на бременността се счита за най-опасен за денталната терапия. Ако лечението на болестта може да бъде пренесено във втория триместър, тогава го направете непременно. През този период плодът вече се е оформил и ще придобие защитна плацента. Сериозните зъбни заболявания, изискващи операция или прием на специални лекарства, е най-добре да се отложат за следродилния период.

Подобни видеа

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност? В кой триместър е по-добре да го направите? Отговори във видеото:

Ако зъболекарят настоятелно препоръчва да лекувате зъбите си, тогава не трябва да пренебрегвате препоръките му. Може би сте кандидатствали точно в момента, в който критичната ситуация все още може да бъде коригирана.

Стоматологично лечение по време на бременност през 1, 2, 3 триместър. Правете рентгенови лъчи, анестезия, кога е по-добре да се лекувате

Необходимостта от стоматологично лечение по време на бременност причинява повишена тревожност у бъдещите майки. Жените се притесняват как анестезията ще повлияе на бременността и нероденото бебе. Кариесът обаче е огнище на инфекция, което вреди както на майката, така и на детето..

Защо е необходимо да се лекуват зъбите по време на бременност

Кариесът има влияние върху ражданото бебе. Проучванията потвърдиха, че има връзка между бактериите, които причиняват кариес и ранно раждане. Повишен е рискът от бебе с поднормено тегло.

Експертите смятат, че бактериите, които заразяват зъбния емайл, провокират развитието на противовъзпалителни цитокини в женското тяло, което увеличава вероятността от ранен труд..

Причини за лечение на зъбите по време на бременност:

 • Ако не се лекува, оралната инфекция може да се разпространи. Рискът от инфекция се увеличава с пулпит и пародонтоза.
 • Всяка болка и на първо място зъбобол засяга емоционалното и психологическото състояние на бъдещата майка. Усещането за болка катализира освобождаването на хормони и адреналин. Това се отразява негативно на здравето на нероденото бебе..
 • Безброй домакински грижи и грижи, които съпътстват жената след раждането на бебето, не оставят време за справяне със стоматологичното лечение.
 • Нездравите зъби при майката представляват риск за бебето да хване сериозно заболяване, например стафилококус ауреус. Той е пряко свързан с кариеса. Лизането на лъжица по време на хранене или залъгалка на бебе, или дори обикновена целувка от майка, която има кариес е заплаха от предаване на бактерии на бебето.

Лечението на зъбите по време на бременност е необходимо, въпреки опасенията да не навредите на бебето.

Особености на стоматологичното лечение по различно време

Първо тримесечие

Полагат се основните системи на феталните органи, така че е препоръчително да се въздържате от каквито и да било лекарства.

Началото на тримесечието се характеризира със специална чувствителност на организма към външни токсини и стрес. През първите седмици на бременността плодът не е в опасност, докато яйцеклетката все още не е имплантирана в стените на матката.

Следователно, когато лекувате зъби в самото начало на срока, докато самата жена все още не е знаела за бременност, няма нужда да се притеснявате за ефектите на лекарствата.

Втората половина на първия триместър е значителен период. Започва процесът на формиране на органи в плода. Дори лекият ефект на лекарствата през този период е нежелан и може да причини развитието на патологии в ембриона.

Зъболекарите отбелязват този период на бременност като най-неблагоприятен за лечение на зъби. Лечението не трябва да започва, освен ако не е спешно необходимо..

Изключение правят остър пародонтит, пулпит. Те трябва да бъдат лекувани на всеки етап от бременността. Опасността от разпространение на инфекцията заплашва развитието на ембриона и здравето на жената.

Втори триместър

Органите и тъканите на детето вече са се формирали и растежът на самото бебе започва. Това е по-подходящо време за реорганизация на устната кухина от първия триместър. Трябва да се подложите на рутинен преглед на устната кухина от зъболекар. Ако е необходимо лечение, то трябва да се проведе преди началото на третия триместър. Състоянието на зъбите до края на бременността може да се влоши.

Трети триместър

По това време формирането на органи е завършено, детето е достатъчно голямо и плацентата служи като надеждна защита срещу външни фактори. Но за бъдещата майка това е особено труден период. Медицинската намеса само ще изостри тревожността и дискомфорта на жена, уморена до края на бременността.

Поради неудобното положение на стоматологичния стол по време на лечението на зъбите, налягането върху аортата и долната куха вена се увеличава. Има опасност за пациентката и нейното дете. Жената рискува да загуби съзнание поради намаляване на кръвното налягане и повишен пулс. През този период се увеличава рискът от развитие на хипоксия при плода..

Санирането на устната кухина трябва да се извършва в удобно за пациента положение. Когато бременността наближи втората фаза на последния триместър, матката става чувствителна към външни влияния, вероятността от преждевременно раждане се увеличава, така че лечението на зъбите на късен етап от бременността е нежелателно.

Най-добрият период за лечение на зъбите по време на бременност

Зъболечението по време на бременност е най-безопасно да се провежда от 13 седмици до 32 г. В определения период от време санирането е безопасно.

Образуваната плацента предпазва плода от негативните ефекти на използваните лекарства. Необходимо е обаче да се вземе предвид ефектът на лекарствата върху тялото. Необходимо е да се изберат безопасни лекарства, които не могат да навредят на ембриона.

Анестезия

Направете облекчаване на болката

Възможно е и дори е необходимо да се използва локална анестезия при лечение на зъби при бременни жени. Приливът на адреналин поради пронизваща или болезнена болка и придружаващият го стрес и страх са противопоказани както за бъдещата майка, така и за ембриона.

Местната анестезия е от съществено значение за лечението на зъбите по време на бременност

За облекчаване на болката трябва да се използва само локална анестезия. Поради действието на анестетици чувствителността на зъбния нерв и меките тъкани е намалена.

Зъболекарите използват анестезия по време на санирането на устната кухина на бременни жени с:

 • необходимостта от премахване на зъб;
 • остър пулпит;
 • лечение на пародонтоза;
 • неизбежността на спешна хирургическа интервенция в устната кухина.

Характеристики на облекчаване на зъбната болка по време на бременност:

Какви анестетици могат да се използват по време на бременност

Ако възникне въпросът за необходимостта от анестезия, тогава при избора на анестетик е необходимо да се вземе предвид способността на лекарството да прониква през плацентата, в противен случай можете да навредите на бебето. Лекарствата за анестезия, които са приемливи за употреба по време на бременност, са група местни лекарства, ефектът им върху съдовете е незначителен.

Анестетично имеАктивно веществоЗакон
УлтракаинАртикаин хидрохлорид и епинефрин. Аналогично на адреналинаОптимални болкоуспокояващи за бременни жени. Блокира проводимостта на нервния импулс. Бързо се екскретира от тялото. В правилната пропорция не може да премине плацентата и да навреди на бебето.
ПримакаинИма проводящ локален анестетичен ефект. Характеризира се с нисък процент на проникване през плацентата и кратък полуживот. Не причинява алергии.
НовокаинПрокаинМестният ефект на "замразяване" е характерен, поради което употребата на тази упойка не представлява заплаха за бебето.
Най-скандонскиМепивакаин хидрохлорид.Характерната му характеристика е блокирането на нервните импулси. Тази местна упойка няма вазоконстрикторно действие..

Какво лекарство да се използва при лечение на зъби трябва да се реши от лекаря, като се вземе предвид гестационната възраст и реакцията на пациента към компонентите на лекарството.

Стоматологично лечение без упойка

Единственият начин да се избегне анестезия е лечението на кариес навреме, преди да възникне възпалителния процес.

Ако възпалението на пулпата вече е настъпило, дори леко докосване причинява остра болка, която прониква в цялото тяло. Арсеновите лекарства са алтернатива на анестетиците в този случай. Трябва да се отбележи, че те не винаги са в състояние да осигурят необходимото облекчаване на болката, а арсенът е противопоказан за бременни жени..

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб

Рентгеновото изображение ви позволява да поставите точна диагноза и да контролирате колко добре протича стоматологичното лечение. Мненията на лекарите за допустимостта на рентгеново изследване на бременни жени са противоречиви. Действието на рентгеновите лъчи е насочено към определена област, така че не трябва да се страхувате от разсейване на лъчите.

По време на рентгеновата процедура върху пациента се поставя специална пелерина, за да се предпази тялото от случайно облъчване. Въпреки всички предпазни мерки, трябва да се помни, че рентгеновите лъчи имат много силен ефект.

Рентгеновите лъчи не трябва да се правят през първите месеци на бременността. През втория и третия триместър - само когато е необходимо, а броят на изстрелите трябва да е минимален.

Много съвременни дентални клиники имат визиографи. С тяхна помощ се правят цифрови изображения на зъбите, което е напълно безопасно за бременни жени.

Особености на лечението на заболявания на зъбите и устната кухина по време на бременност

Лечението на повърхностния кариес по време на бременност не е опасно. Съществуващото разнообразие от анестетици позволява на специалиста лесно да подбере правилното лекарство и доза, за да не навреди на пациента в позицията.

Ако се задейства кариес, нервът (пулпит) и кореновите тъкани на зъба (пародонтоза) се възпаляват. Тези заболявания са придружени от болка и инфекция, която заплашва да се разпространи върху здрави зъби. Необходимо е навременно лечение.

Гингивитът е най-често срещаното заболяване на устната кухина, особено ако бременността е била придружена от токсикоза. Венците отслабват, отслабват, кървят. Не отлагайте посещението си при зъболекар.

Простата профилактика може да ви помогне да избегнете заболяване на венците:

 • използването на антибактериални изплаквания;
 • използването на кремове, които укрепват венците;
 • редуване на калций и флуорсъдържащи укрепващи пасти за зъби;
 • изплакване с лечебни отвари от кора от дъб и лайка.

Лечението на пародонтоза трябва да започне с ръчно отстраняване на зъбната плака. След това трябва да полирате зъбите си със специална паста..

В периода на раждане на дете чувствителността на зъбите се увеличава - възниква хиперестезия. В този случай трябва да използвате специални приложения и изплаквания. Стоматитът по време на бременност може да причини усложнения и да провокира ненавременно започване на раждането. Лекарят ще предпише необходимите антибактериални лекарства и сода за изплакване, както и антивирусни мехлеми.

Отслабеният от бременността организъм е благоприятен фон за развитието на остеомиелит, възпаление на костния мозък, причинено от патогенни микроби. Лечението може да бъде хирургично (хирургично) или медикаментозно.

Операцията за жена през този период е нежелана, следователно, когато лекувате остеомиелит, първо трябва да прехвърлите болестта в хроничен стадий, като използвате безопасни лекарства.

Кога веднага да се лекуват зъби

Ако получите остър зъбобол, трябва незабавно да посетите зъболекаря. Болката, дискомфортът и стресът представляват по-голяма заплаха за здравето на майката и безопасността на бебето, отколкото възможната вреда от използваните лекарства.

Премахват ли се зъбите по време на бременност

По време на бременност е допустима операция за отстраняване на зъб. За облекчаване на болката трябва да използвате местна упойка. Според препоръките на специалистите, ако е необходимо да се премахне зъб, най-доброто време е 6 или 7 месеца от бременността..

При нараняване на зъб или челюст, упорит зъбобол, възпален нерв, киста на зъба, възпаление, което се е разпространило през устната кухина, най-доброто решение е да се премахне зъб, независимо от гестационната възраст.

Мъдрите зъби, които са възпалени по време на бременност, са строго забранени от зъболекарите.

Това може да провокира повишаване на температурата у бъдещата майка, което ще се отрази негативно на състоянието на самата жена и е опасно за ембриона..

Зъбна имплантация и протезиране по време на бременност

Процесът на подготовка на зъбите за протезиране може да доведе до редица проблеми. Според статистиката гингивит често се наблюдава при бременни жени. А при заболявания на венците не се извършва протезиране.

По време на бременност може да се извърши проста имплантация. Самата процедура не носи по-голяма заплаха от екстракцията на зъбите. Необходимата антибактериална противовъзпалителна терапия след процедурата по имплантиране обаче е нежелана по време на бременност. И избягването на антибиотици допринася за развитието на усложнения. Следователно имплантацията трябва да се остави за следродилния период..

Отстранява ли се зъбен камък по време на бременност

Премахването на зъбния камък с помощта на ултразвук, ако местоположението на зъбния камък е наддеснево и плаката се вижда с просто око, не изисква анестезия. Но след процедурата за ултразвуково почистване е необходимо полиране на зъбния емайл. В този случай се използват лекарства, които съдържат натриев флуорид и хлороформ..

Ако прекомерно количество от тези вещества попадне в организма, съществува риск от алергична реакция, дисфункция на щитовидната жлеза.

Без спешна нужда експертите съветват да се отложи процедурата за отстраняване на зъбен камък до следродилния период.

Какво да не правите по време на бременност

Някои процедури, особено за естетична стоматология, силно се препоръчват за бременни жени:

 • Избелват зъбите. Процесът на избелване на емайла включва въздействие върху зъба на агресивни вещества, които са противопоказани за емайла на зъба и венците, отслабени по време на бременност.
 • Отстранете зъбния камък с помощта на химически и силно абразивни препарати.
 • Да се ​​прибегне до ортодонтско лечение. Необходимо е да се коригират дефекти в развитието на зъбите преди бременността или да се оставят тези процедури за следродилния период.
 • За имплантиране на зъби поради необходимостта от последваща медикаментозна терапия.
 • Вземете сами антибиотици и болкоуспокояващи за облекчаване на зъбобол.

Стоматологичното лечение по време на бременност не позволява използването на лекарства с активно вещество - адреналин.

Избягвайте лекарства като:

 • Лидокаин - има висока способност да прониква през плацентата;
 • Арсен - може да причини нарушения на развитието на плода;
 • Имудон - механизмът на неговото действие върху организма е идентичен с работата на антибиотиците, приемът на които е нежелан за бъдещата майка;
 • Различни противовъзпалителни лекарства (с изключение на лекарства, съдържащи парацетамол).

Стоматологични грижи по време на бременност

Бременността предизвиква редица промени в тялото: чувствителността на тялото се увеличава, вкусовите предпочитания се променят и количеството на консумираната храна се увеличава. Токсикозата не преминава, без да остави следа за състоянието на зъбния емайл. Зъбите стават по-податливи на различни външни фактори.

Внимателната грижа и навременната профилактика на зъбите по време на бременност може значително да намали броя на появяващите се кариеси и да избегне заболяване на венците.

Препоръки:

 • Не забравяйте да миете зъбите си два пъти на ден..
 • Четката за зъби трябва да се сменя често и да се подбира правилно, като се отчита състоянието на венците.
 • Изберете паста за зъби, съдържаща флуорни йони.
 • За да почистите зъбите и устата си, трябва да използвате конец за зъби и вода за уста.
 • Придържайки се към правилното хранене, предпочитание трябва да се дава на храни, съдържащи Ca.
 • Трябва да приемате витамини, предписани от Вашия лекар.
 • Необходимо е своевременно да се консултирате с лекар, ако се открие начален кариес.

С помощта на зъболекар по време на бременност е задължително да се следи състоянието на устната кухина. Това ще помогне да се идентифицира навреме влошаването на състоянието на зъбите, началото на развитието на възпалителния процес.

Ако започнете да лекувате болестта на ранен етап, тогава процесът ще бъде по-малко болезнен и ще избегне използването на анестезия.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова

Видео по темата: лечение на зъбите по време на бременност

Стоматологично лечение по време на бременност: консултация със зъболекар: