Що се отнася до лечението, бременната жена обикновено не е ентусиазирана от тази перспектива. Много от нас предпочитат да правят без никакви лекарства по време на бременността. Но, за съжаление, това не винаги е възможно. Ако една жена е развила многоводие, тогава тя вече не може да направи без помощта на лекарите.

Защо многоводието трябва да се лекува по време на бременност?

Амниотичната течност обгражда бебето през целия период на вътрематочно развитие. Той не само служи като местообитание за нероденото бебе, но също така му осигурява свобода на движение, предпазва го от възможни механични повреди отвън и като цяло поддържа нормален малък организъм. Учените твърдят, че околоплодната течност мирише почти като майчиното мляко: ето защо новороденият ангел, макар и все още напълно безпомощен, доста точно определя местоположението на майчината гърда.

През цялата бременност количеството на околоплодната течност постоянно се променя. Отначало те бързо увеличават обема си, а след това, напротив, течността става все по-малко по отношение на детето. Но винаги има норма, от която лекарите се ръководят, когато преглеждат бременна жена..

Отклонение от тази специфична норма е ниското ниво на вода и многоводието. Последното не е толкова често, но е изпълнено с много опасности. Бебето с голямо количество околоплодна течност е по-активно в по-късните етапи, когато движенията му вече трябва да бъдат затруднени от намаляване на околното пространство. В това няма нищо добро, защото, като се срутва свободно, трохата може да се увива около пъпната връв и многократно.

Фетален пикочен мехур, препълнен с води, рискува да се спука преждевременно, което е изпълнено с началото на раждането преди време. Раждането с бременност с висока вода може да бъде трудно, раждането е слабо, матката може да бъде преразтегната, поради което по време на раждането се появява тежко кървене. Съществува риск от развитие на гестоза, преждевременно отлепване на плацентата и развитие на плацентарна недостатъчност, следродилният период също протича с усложнения.

Бебето също страда: усложненията по време на раждането предотвратяват лесно раждане, по-специално, съществува риск от развитие на асфиксия при бебето, потискане на централната нервна система и стомашно-чревния тракт. Дори през периода на вътрематочно развитие полихидрамнионите могат да причинят развитието на определени патологии, казват лекарите.

Защо полихидрамнионът е опасен: лечение и прогнози

Една от патологиите, която може в голяма степен да „разтроши нервите“ на жената в положение, е многоводие (увеличаване на количеството на околоплодните течности). Днес supermams.ru - сайт за бъдещи и истински майки - ще ви разкаже за лечението на многоводие по време на бременност.


Накратко за полихидрамнионите: лечение, причини, диагностика

Полихидрамнионът е патологично увеличаване на количеството на околоплодните води, или с други думи, околоплодните води в определен период от бременността. Тази характеристика възниква по причини, напълно неразбираеми за специалистите, но вероятно това може да бъде захарен диабет при жена, водна инфекция, бъбречно заболяване, резус-конфликт, сърдечно-съдови заболявания на жената, прееклампсия, многоплодна бременност, както и патологии на самия плод.

Акушер-гинеколог на рецепцията може да определи наличието на полихидрамнион, ако размерът на корема не съответства на крайния срок.

Това предположение се потвърждава при ултразвуково изследване, където вече е точно определено дали има патология и каква е нейната степен.

Как се лекуват полихидрамниони в традиционната медицина

Всяка форма на многоводие включва настаняване на жена в болница. Преди да се пристъпи към лечението на пациента, се извършва цялостен преглед на нея, който включва следните анализи и изследвания:

 • Общи изследвания на кръвта и урината;
 • Кръвен тест за толерантност към глюкоза;
 • Анализ за наличие на антитела в кръвта по време на Rh-конфликт;
 • Уретрални и вагинални тампони;
 • CTG, ултразвук, доплерометрия.

Когато се открие полихидрамнион при бременни жени, лечението се основава на резултатите от теста. Но в почти половината от случаите причините за тази патология остават неясни. В този случай се използва универсален режим на лечение и използването на такива лекарства:

 1. Диуретици (напр. Фуроземид, канефрон);
 2. Препарати от магнезий и калий;
 3. Лекарства, които подобряват микроциркулацията на кръвта, включително в плацентата (Actovegin, Curantil);
 4. Широкоспектърни антибиотици, с изключение на тетрациклини (ровамицин, еритромицин);
 5. Антивирусни лекарства и имуномодулатори, при наличие на вирусна инфекция;
 6. Използването на витаминни комплекси, витамини С, Е и група В са особено важни.

Ако има умерени полихидрамниони, лечението може да се състои само от прием на лекарства. Но ако има твърде много околоплодни води (остри полихидрамниони), лекарите предлагат на жената терапевтична (или терапевтична и диагностична) амниоцентеза. По време на тази процедура амниотичната течност се изпомпва много бавно през коремната кухина с помощта на специален катетър (до 200 ml).

Преди да се съгласите с тази процедура supermams.ru ви съветва да помислите два пъти, тъй като е доста опасно и може да има някои странични ефекти, до преждевременно раждане и спонтанен аборт..

Лечение на умерени полихидрамниони по време на бременност: мониторинг

Често полихидрамнионът не се „излекува“ и се запазва до самото раждане (хронично умерено многоводие). Тогава жената може да бъде оставена в болницата или просто да бъде наблюдавана при посещение в предродилната клиника.

В същото време някои параметри се наблюдават постоянно:

 • Кръвно налягане, наличие / отсъствие на оток, контрол на телесното тегло;
 • Много честа кардиотокография (CTG), ако жената е в отделението по патология на бременността - ежедневно;
 • Веднъж седмично - ултразвук и доплерография.

Многоводие: лечение с народни средства. възможно ли е да?

Многоводието и всъщност бременността като цяло не е състояние на жената, когато можете да разчитате на някакви традиционни методи, особено ако те не са признати от официалната медицина. Когато под сърцето на жената се развие малък живот, всички ваши решения трябва да се основават на здравия разум и препоръките на специалистите..

Акушерите-гинеколози подчертават: многоводието не може да се лекува с народни средства!

Те могат само да допълват основната терапия, например като витаминни добавки или диуретици.

Многоводие: лечение и прогноза

Въпреки времето, в което е установено, че количеството на околоплодните води е твърде голямо, лекарите винаги правят всичко възможно раждането да се осъществи навреме. Един от определящите фактори тук е навременният достъп до медицинска помощ. Въз основа на факта, че е невъзможно самостоятелно да се определи тази патология, е необходимо редовно да се посещава антенаталната клиника.

Ако акушер-гинекологът, водещ бременността ви, подозира навреме проблем, можете да избегнете много много сериозни последици от многоводието. При умерени полихидрамниони прогнозите винаги са добри, но при остри полихидрамниони може да настъпи много трудно раждане.

Не беше необходимо да се лекуват полихидрамниони по време на бременност, всичко може да се направи, за да се избегне тази патология, на етапа при планиране на бебето. Още преди зачеването лекувайте всички хронични инфекции и заболявания, водете здравословен начин на живот и тогава бременността ще протече без усложнения, а бебето ще се роди здраво и навреме!

Симптоми и лечение на многоводие по време на бременност

Какво е полихидрамнион

Това е ситуация, когато количеството течност в амниотичната кухина надвишава 1,5 литра. Честотата на патологията е около 1,2% от общия брой раждания. Многоводието по време на бременност е по-често през II-III триместър.

Многоводие по време на бременност

Амниотичната течност е от голямо значение за формирането и растежа на плода:

 • осигурява свобода на движение и движение на бебето;
 • предпазва пъпната връв от притискане;
 • предпазва от удари и шум отвън;
 • поддържа стабилна температура;
 • участва в процеса на хранене на детето;
 • премахва метаболитните екскрети;
 • насърчава формирането на имунитет и хормонален баланс.

Амниотичната течност притиска шийката на матката, за да се отвори. Изливането на предните води по време на раждането улеснява напредването на бебето. Тъй като водите са стерилни, те измиват и дезинфекцират родовия канал.

Защо се развива

Амниотичната течност (AMF) включва алвеоларна течност и фетална урина. Те постоянно се движат и се актуализират на всеки 3 часа. Детето поглъща около 4 литра на ден. Ако количеството на образуваната течност надвишава дебита си, се образуват полихидрамниони.

Основните причини са инфекция на околоплодните води, която по-често се свързва с болестта на майката. Това може да бъде ТОРС, възпаление на пикочно-половата система, както и полово предавани инфекции. Рискът от поява на патология се увеличава в следните ситуации:

 • захарен диабет при бременна жена;
 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • конфликт по групи и резус фактор;
 • големи плодове.

Често при многоплодна бременност се наблюдава патология при едно дете, докато другото изпитва олигохидрамнион. Повече от 60% от случаите се дължат на необяснима етиология.

Видове и тежест

Многоводието се появява като остра или хронична форма. В зависимост от това колко течност се е образувала, има три степени на патология:

 1. До 3000 мл.
 2. 3000 до 5000 мл.
 3. Над 50 000 мл.

Острата патология е по-честа до 20 седмици. Характеризира се с бързо начало, болка, размерът на корема се увеличава рязко. Количеството OPV се увеличава с час. Матката е в добра форма, предната коремна стена е оточна. Дишането на бременната жена е нарушено, а сърдечният ритъм на плода е слабо прослушан.

Хроничният процес се развива постепенно, по-често на по-късна дата. Клиничните признаци са слабо изразени. Тъй като жената свиква с определен дискомфорт в позицията си, някои симптоми се игнорират. Поради това е трудно да се разпознаят полихидрамниони без специален преглед..

Диагностика на състоянието

Симптомите обикновено се появяват, когато обемът на течността надвиши 3 литра. Следователно лекарят може да идентифицира първата степен по време на общ преглед и въз основа на данните от инструменталния преглед. С помощта на ултразвук се изчислява индексът на амниотичната течност, резултатът се изразява в милиметри.

Промени в AFI по седмици: норма и референтни стойности:

Норма на IAZH по седмица

Ако например на 20-та седмица в анализа, индексните числа леко надвишават горната граница, това означава, че жената развива относително или умерено полихидрамнио. Това състояние не е опасно за плода. Редовното наблюдение позволява ранно откриване на усложнения.

Какво застрашава многоводието

Многоводието може да бъде опасно за бременна жена и бебе. В началото на срока това е често повръщане, заплаха от спонтанен аборт. Настъпва плацентарна недостатъчност. Детето страда от липса на кислород и хранене, развитието му се забавя.

В късния период на бременността могат да възникнат следните усложнения:

 • токсикоза;
 • неправилно представяне на бебето;
 • аномалии в развитието на нервната система, органите на храносмилателния тракт;
 • ранно ексфолиране на плацентата, кървене, смърт на детето;
 • заплахата от инфекция на плода;
 • преждевременно раждане.

Патологията, възникнала преди раждането, е опасна поради ранното изтичане на вода. Съществува риск от пъпна връв да изпадне и да бъде притиснат от дръжка или крак. Нарушаването на кръвообращението заплашва детето с задушаване. Допълнителни последици са изоставане в психофизическото развитие, слаб имунитет, склонност към настинки..

За родилката след изливането на вода е възможно да се прекрати раждането, липсата на контракции. Раждането е продължително, има нужда от спешна хирургическа интервенция. Дълъг и труден следродилен период с кървене и възпалителни заболявания.

Симптоми с полихидрамнион

Бъдещата майка трябва да бъде внимателна към всякакви промени в състоянието си. Има редица признаци, които са причина за посещение на антенатална клиника:

 • повишена умора;
 • систематична тежест в срамната област;
 • учестено дишане и сърдечна честота;
 • постоянни отоци в краката;
 • обиколката на корема при пъпа надвишава 120 см;
 • широки, червеникаво-лилави стрии по корема;
 • увеличени колебания при движение.

Лечението на многоводие по време на бременност се предписва от лекар

Жената страда от пристъпи на повръщане. Изпитвайки недостиг на кислород, бебето е активно и излишъкът от свободно пространство увеличава риска от заплитане с пъпната връв. При преглед лекарят може да установи, че положението на очното дъно не съответства на периода на бременност..

Особености на терапията

В зависимост от тежестта, както острите, така и хроничните форми на многоводие по време на бременност изискват престой в болница или редовни консултации. Преди това жената прави тестове и се подлага на редица инструментални изследвания, за да установи причините за патологията.

Извършва се постоянен мониторинг на кръвното налягане, отоците и телесното тегло. Ехография и доплер ултразвук се извършват веднъж седмично. Ако жената е в болница, сърдечната честота на плода и тонуса на матката се проверяват ежедневно. В специален случай те прибягват до амниоцентеза - отстранява се определено количество OPV.

Обикновено лечението се извършва по универсална схема:

 • лекарства за подобряване на кръвообращението;
 • лекарства, съдържащи калиеви и магнезиеви соли;
 • диуретици;
 • витаминни комплекси.

Ако има Rh конфликт, е необходим имуноглобулин. При наличие на вътрематочна инфекция лечението се провежда с антибиотици.

Бъдещата майка трябва да спазва диета. Менюто трябва да бъде разнообразно и балансирано, да съдържа достатъчно количество микроелементи и витамини. Ограничете количеството сол и подправки, силни бульони, мариновани храни.

Важно е да знаете, че многоводието не се лекува с народни методи!

Предотвратяване

За да не се наложи да се сблъскате с такава патология, трябва да се подложите на преглед и да лекувате хронични заболявания, преди да планирате зачеването. Важно е да се регистрирате навреме, да не пропускате планирани посещения и да следвате всички препоръки на лекаря. За да предотвратите многоводие, трябва да водите здравословен начин на живот, който включва липса на стрес, правилно хранене, добър сън, разходки на чист въздух. По време на бременността избягвайте лошите навици, намалете физическата активност.

Патологията, открита в началния етап, се елиминира бързо и ефективно. Бременността ще бъде радост, раждането ще бъде лесно, бебето ще се роди навреме и ще бъде здраво.

Изразеното многоводие и голям плод или относително многоводие преди раждането е патология или характеристика на бременността

Причините за развитието на многоводие по време на бременност. Усложнения, характерни за патологията.

 1. Причини за многоводие по време на бременност
 2. Какво е много вода по време на бременност?
 3. Причините за проявата по различно време
 4. 1 триместър
 5. 2 триместър
 6. 3 триместър
 7. Многоводие
 8. Лесно
 9. Средно аритметично
 10. Тежка
 11. Относителни полихидрамниони
 12. Граница
 13. Произнесени полихидрамниони и големи плодове
 14. Как се диагностицира
 15. Възможно ли е да се определи независимо?
 16. Възможно ли е да се лекува с народни средства?
 17. Какво казва лекарството?
 18. Предотвратяване
 19. Полезно видео

Причини за многоводие по време на бременност

На 35-36 гестационна седмица жената може да има чувство на умора, пулсът се ускорява, задухът се развива и краката се подуват.

В някои ситуации такива признаци могат да показват нормален ход на бременността, но понякога те показват наличието на многоводие..

Какво е много вода по време на бременност?

Многоводието по време на бременност е състояние, което се характеризира с прекомерно натрупване на околоплодна течност в маточната кухина.

Основната функция на околоплодната течност се счита за защита на бебето от различни видове увреждания и инфекции. Детето поглъща тази течност всеки ден, след което тя се отделя от тялото под формата на урина. Но в някои ситуации този процес се нарушава, което води до увеличаване на околоплодната течност..

Причините за проявата по различно време

Появата на многоводие в различни периоди на бременност се случва по различни причини. Но си струва да се отбележи, че пълните причини за тази патология не са напълно идентифицирани. В 30% от случаите се диагностицира полихидрамнион с "неизвестен произход".

1 триместър

Причините за развитието на полихидрамнион през 1-ви триместър:

 • наличието на инфекциозни заболявания (рубеола, уреаплазмоза, хламидии) - в 60% от случаите;
 • дисфункция на мембраните;
 • многоплодна бременност, особено ако имате еднояйчни близнаци.

2 триместър

Някои от най-честите причини за полихидрамнион през втория триместър включват:

 • запушване на стомашно-чревния тракт;
 • вродени нервно-мускулни заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • диабет;
 • сифилис.

3 триместър

През третия триместър описаната патология може да се развие поради вече посочените причини, но към техния списък се добавят и:

 • плацентарни нарушения;
 • наличието на Rh-конфликт между бъдещата майка и бебето - провокира полихидрамнион в 95% от случаите;
 • заболяване на бъбреците;
 • голям размер на плодовете;
 • патология в развитието на бебето.

Многоводие

Днес има няколко степени на развитие на многоводие, характеризиращи се с наличието на собствени симптоми.

Лесно

Характеризира се с наличие на околоплодна течност, до 3 литра. Общото състояние на жената е задоволително, може да се усети тежестта, има леки болки в корема. Наблюдава се слабост.

Средно аритметично

Обемът на околоплодната течност варира от 3 до 5 литра. Жената се чувства слаба през цялото време, дори при най-малкото физическо натоварване се развива задух, пулсът рязко се увеличава, има подуване в областта на долните крайници и срамните устни.

Тежка

Обемът на околоплодната течност надвишава 5 литра, най-често се наблюдава през 3 триместър. В корема се наблюдава „буботене“ или „мачкане“, образуват се много груби стрии, матката се увеличава значително, намалява количеството отделена урина на ден.

Относителни полихидрамниони

Относителното многоводие е състояние, което не е опасно за здравето на бъдещата майка и плода, но това е само при липса на инфекции. В повечето случаи се случва, когато има голям плод.

Граница

Този тип патология често се нарича склонност към многоводие. Амниотичната течност е на границата между нормалната и повишената.

Произнесени полихидрамниони и големи плодове

Характеризира се с бързо увеличаване на размера на бременния корем. Жената усеща активността на плода, има болезнени усещания в лумбалната област и перинеума.

Как се диагностицира

Лекарят може да подозира наличието на многоводие по време на рутинен преглед на пациента; визуално следните фактори показват наличието на патология:

 • размерът на корема, който не съответства на гестационната възраст;
 • неправилно разположение на плода;
 • наличие на тъп сърдечен ритъм.

Паралелно с ултразвука се извършват редица изследвания:

 • кръвна захар - за откриване или опровержение на наличието на захарен диабет;
 • вагинална цитонамазка;
 • PCR;
 • общи изследвания на кръв и урина;
 • кръв за антитела - дарена само ако жената има отрицателен Rh;
 • доплерометрия - извършва се за анализ на състоянието на плода.

Възможно ли е да се определи независимо?

Без да се премине през ултразвуково сканиране, е невъзможно да се установи наличието на полихидрамнион. Жената може само да подозира наличието на такава патология, но при наличието на следните симптоми се изисква незабавна консултация с лекар: болезнени усещания в корема и прекомерно подуване на краката.

Възможно ли е да се лекува с народни средства?

Ако една жена е била диагностицирана с полихидрамнион, от този момент нататък тя трябва да бъде постоянно под наблюдението на лекуващия лекар. Съответно, през този период се приемат лекарства, но народните средства могат да се използват и като спомагателно лечение, най-важното е първо да се консултирате с лекар.

За да премахнете излишната течност от тялото, струва си да използвате колкото се може повече плодови напитки от боровинки и ягоди, ако в чиста форма тези напитки са силно киселинни, тогава е разрешено да ги разреждате с вода. Можете да пиете както магазинна плодова напитка, така и да я приготвите със собствените си ръце, за това се извършват следните манипулации:

 • 200 мл боровинки или боровинки се заливат с литър вода;
 • сместа се поставя на котлона, приготвя се на слаб огън в продължение на 2 часа;
 • препоръчително е да се използва охладено.

Магданозът може да бъде доста полезно средство за оток:

 • растението се смачква в блендер и след това се пълни с вода в съотношение 2: 1;
 • оставя се на топло място за 7 часа, след което се прецежда и се добавя сок от един лимон;
 • използва се 3 пъти дневно преди хранене, 100 ml, курсът се приема 3-5 дни.

Отвара с магданоз и лимон също ще помогне при отоци:

 • 800 грама магданоз се вземат, измиват се старателно и след това се обливат с вряща вода;
 • растението се нарязва на ситно, поставя се в тенджера и се залива с мляко, като всички листа трябва да бъдат напълно покрити;
 • сместа се поставя във фурната, млякото трябва да заври, но няма да се изпари напълно;
 • полученият бульон се прецежда и се консумира в размер на 1-2 супени лъжици на всеки час.

Друг продукт с диуретичен ефект и способен да се отърве от подпухналостта за възможно най-кратко време е копърът. За да се приготви лекарство от него, се извършват следните манипулации:

 • супена лъжица семена се залива със 100 ml вряща вода;
 • продуктът се влива в продължение на един час;
 • консумира се 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Ако в къщата има термос, тогава лекарството от копър може да се приготви съгласно тази рецепта:

 • лъжица семена се изсипва в 300 мл вряща вода и се влива в продължение на няколко часа;
 • продуктът се използва в обем от 200 ml сутрин и вечер, курсът на приложение е 21 дни.

Друго ефективно средство за премахване на подпухналостта по време на многоводие по време на бременност са сушените кайсии. Залива се с вряща вода, след което получената запарка се приема всяка сутрин преди ядене..

Какво казва лекарството?

Какви лекарства ще се използват за лечение на полихидрамнион, пряко зависи от причината, която е провокирала развитието на патология.

Ако гестационният захарен диабет е причина за полихидрамнион, тогава терапията на заболяването е да регулира нивата на кръвната глюкоза. Когато проблемът е несъвместимостта на Rh факторите, се провежда лечение, насочено към предотвратяване на появата на хемолитична болест при детето.

Но най-често причината за полихидрамниона не се открива, тогава лечението се състои в нормализиране на маточно-плацентарния кръвен поток и се предписват следните групи лекарства:

 • спазмолитици - Nosh-pa;
 • антитромбоцитни средства - Trental;
 • токолитици - Партусистен;
 • витаминни комплекси - група В, Е, С.

Лекарство като индометацин в таблетки е много ефективно. Независимо дали е открита инфекция, на бременната се предписват антибактериални лекарства от групата на макролидите.

В някои случаи при тежка степен на многоводие се извършва амниоцентеза, чиято особеност е пробиване на коремната стена, вкарване на игла в маточната кухина и вземане на излишна течност.

Предотвратяване

Много по-лесно е да се предотврати развитието на многоводие, отколкото да се отървете от болестта по-късно..

Ето защо е наложително да се извършват превантивни манипулации, които се състоят в спазване на дневния режим, правилно хранене и поддържане на здравословен начин на живот. Струва си да защитите тялото си възможно най-много от различни видове възпаления и инфекции..

Наложително е редовно да посещавате гинеколог, това ще ви позволи своевременно да идентифицирате патологията, дори преди преминаването й в тежък стадий.

Ако не предприемете никакви мерки, насочени към защита на тялото, тогава има голяма вероятност от развитие на полихидрамнион, което ще доведе до следните усложнения:

 • спонтанен аборт се случва в 28% от случаите;
 • 36% от бременните жени страдат от редовно повръщане;
 • 6,5% са диагностицирани с неправилно позициониране на плода;
 • висока вероятност от развитие на плацентарна недостатъчност, която причинява появата на хронична форма на хипоксия и като следствие смърт на плода;
 • се развиват нарушения при формирането на централната нервна система на бебето и неговия стомашно-чревен тракт;
 • ако причината за заболяването е инфекция, тогава е възможна инфекция на плода;
 • кървенето се появява в 38% от случаите;
 • 5-20% от бременните жени развиват късна гестоза;
 • преждевременно раждане;
 • по време на раждането, ръцете или краката на плода, пъпната връв може да падне;
 • в резултат на преразтягане на матката се наблюдава тежък труд.

Бременните жени трябва да разберат, че многоводието е сериозна патология, която изисква незабавно лечение. Ако болестта не бъде открита своевременно, тогава прогнозите са разочароващи и има голяма вероятност за прекъсване на бременността. Затова не отлагайте посещението при лекар..

Как да лекуваме многоводие по време на бременност с народни средства

Що се отнася до лечението, бременната жена обикновено не е ентусиазирана от тази перспектива. Много от нас предпочитат да правят без никакви лекарства по време на бременността. Но, за съжаление, това не винаги е възможно. Ако една жена е развила многоводие, тогава тя вече не може да направи без помощта на лекарите.

Амниотичната течност обгражда бебето през целия период на вътрематочно развитие. Той не само служи като местообитание за нероденото бебе, но също така му осигурява свобода на движение, предпазва го от възможни механични повреди отвън и като цяло поддържа нормален малък организъм. Учените твърдят, че околоплодната течност мирише почти като майчиното мляко: ето защо новороденият ангел, макар и все още напълно безпомощен, доста точно определя местоположението на майчината гърда.

През цялата бременност количеството на околоплодната течност постоянно се променя. Отначало те бързо увеличават обема си, а след това, напротив, течността става все по-малко по отношение на детето. Но винаги има норма, от която лекарите се ръководят, когато преглеждат бременна жена..

Отклонение от тази специфична норма е ниското ниво на вода и многоводието. Последното не е толкова често, но е изпълнено с много опасности. Бебето с голямо количество околоплодна течност е по-активно в по-късните етапи, когато движенията му вече трябва да бъдат затруднени от намаляване на околното пространство. В това няма нищо добро, защото, като се срутва свободно, трохата може да се увива около пъпната връв и многократно.

Фетален пикочен мехур, препълнен с води, рискува да се спука преждевременно, което е изпълнено с началото на раждането преди време. Раждането с бременност с висока вода може да бъде трудно, раждането е слабо, матката може да бъде преразтегната, поради което по време на раждането се появява тежко кървене. Съществува риск от развитие на гестоза, преждевременно отлепване на плацентата и развитие на плацентарна недостатъчност, следродилният период също протича с усложнения.

Бебето също страда: усложненията по време на раждането предотвратяват лесно раждане, по-специално, съществува риск от развитие на асфиксия при бебето, потискане на централната нервна система и стомашно-чревния тракт. Дори през периода на вътрематочно развитие полихидрамнионите могат да причинят развитието на определени патологии, казват лекарите.

Стойността на околоплодната течност за бебе е безценна. Именно те изпълняват защитна функция, осигуряват нормалното снабдяване на бебето с всички необходими вещества и служат като защита на пъпната връв дори от най-малкото смачкване. Но обемът на течността в амниотичната кухина има ясни норми. Превишаването на тези показатели е патологично състояние, следователно е важно бъдещата майка да знае колко опасна е многоводието по време на бременност и как да се държи в случаите, когато това нарушение се проявява.

Нормативните показатели за количеството на околоплодните води варират значително в различно време. Ако на десетата седмица от развитието на ембриона трябва да има само 30 ml течност, то вече на четиринадесетата техният обем достига 100 ml. И през последните седмици на бременността плодът трябва да бъде заобиколен от поне 1-1, 5 литра течност.

Излишъкът от околоплодна течност изисква задължителната намеса на специалист, но е важно жената да знае как да определи възможното развитие на патология. Това състояние лесно се диагностицира с помощта на ултразвук. Но ултразвуковото изследване се извършва само 4 пъти с правилното развитие на бебето и нормалното здраве на жената, поради което бъдещата майка трябва да информира лекаря, ако се появят такива симптоми:

 • усещане за тежест в коремната кухина и възможна болка;
 • затруднено дишане, което е следствие от повишен натиск върху диафрагмата по време на многоводие;
 • подуване на краката;
 • честа слабост и чувство на умора;
 • пристъпи на внезапно увеличаване на сърдечната честота;
 • рязко увеличаване на обема на корема и поява на силни стрии;
 • къркорене в стомаха.

Всичко това трябва да предизвика спешно посещение на лекар, който води бременност, тъй като в този случай е необходимо незабавно да се проведе специализирано лечение.

Към момента няма ясно идентифицирани причини за появата на полихидрамнион. Но има рискови групи, които най-често страдат от увеличаване на количеството на околоплодната течност. Най-често тази патология се появява в такива случаи:

 • инфекциозни заболявания от всякаква локализация;
 • хронични заболявания на женските органи;
 • захарен диабет и други заболявания с хроничен характер;
 • по време на бременността на многоплодна бременност може да има недостиг на вода при един плод и многоводие при друг;
 • бъбречна недостатъчност;
 • Rh-конфликт между майка и плод.
 • давайки голям плод;
 • малформации на бебето.

Тези причини могат да провокират увеличаване на количеството на околоплодните води, което трябва да се лекува след подробен преглед на бременната жена. Съвременната медицина може да помогне да се издържи бременност в повечето от тези случаи, но състоянието изисква сериозно внимание от лекарите.

Всяка бъдеща майка трябва да знае, че тази патология е доста опасна за нея и бебето. Количеството околоплодна течност се увеличава драстично. Този процес отнема от няколко часа до няколко дни. Това провокира затруднения в циркулацията на течност около бебето и усложнява нормалното елиминиране на отпадъчните му продукти и снабдяването с всички важни вещества и кислород.

Последиците от това състояние могат да бъдат следните:

 1. възниква често повръщане, провокиращо тонуса на матката;
 2. в една четвърт от случаите настъпва преждевременно раждане;
 3. има ненормално положение на плода, което може да причини травматично раждане;
 4. в някои случаи се наблюдава увреждане на нервната система на плода;
 5. фетоплацентарна недостатъчност, водеща до нарушено развитие на плода и дори до неговата смърт;
 6. при наличие на инфекциозно заболяване съществува риск от вътрематочна инфекция на плода;
 7. в по-късните етапи има вероятност от късни гестози, които са опасни от интоксикация на майката и бебето;
 8. рискът от кървене, което може да доведе до необходимост от спешно раждане и сериозно да застраши живота на плода и бременната жена;
 9. пренапрежение на матката, което води до намаляване на раждането;
 10. в редки случаи се налага прекъсване на бременността.

Очевидно превишаването на нормата на околоплодните води има сериозни последици, поради което понякога се провежда доста сериозна терапия, за да се запази бременността и да се даде възможност на жената да се справи с процеса на раждане. Но често в такива случаи раждането на бебе по естествен начин крие големи опасности, поради което се извършва цезарово сечение - доста ефективен начин за спасяване на бебе и майка с многоводие.

Само лекар може да определи многоводие след поредица от процедури. Ултразвуковото изследване е най-ефективно. Но дори и след като лекарят видя заплахата от полихидрамнион в ехографските изображения, се извършва друга група диагностични процедури. Основните са:

 1. кръвен тест за инфекциозни заболявания;
 2. кръвен тест за наличие на антитела, които показват Rh-конфликт;
 3. диагностика на наличието на протеин в урината;
 4. анализ на флората на влагалището с помощта на намазка;
 5. електрокардиограма;
 6. доплерометрия.

Ако е необходимо, се извършват допълнителни процедури за точно установяване на диагнозата и разработване на програма за лечение. Той е индивидуален за всяка бременна жена, така че не трябва да слушате препоръките на жени, които са се сблъсквали с този проблем, трябва да отидете на специалист.

В повечето случаи полихидрамнионите се лекуват в болнични условия с помощта на голяма група лекарства..

Основната цел на лечението е да се предотврати преждевременно раждане и да се осигури нормалното функциониране на плода..

На практика няма превенция за появата на тази патология. Важно е жената да следва препоръките на лекаря по отношение на храненето и начина на живот, както и да следи отблизо общото си състояние. За най-малките нарушения и още повече, когато се появи оток, трябва да се консултирате с лекар.

Лечението се провежда до тежкия стадий на многоводие, т.е. докато няма нарушения в дишането и кръвообращението на плода от увеличаване на обема на околоплодната течност. В такива случаи се използва голям комплекс от процедури:

 1. на майката се предписва мултивитаминен комплекс, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на здравословното състояние;
 2. предписват се лекарства за нормализиране на състоянието на плацентата;
 3. лекарствата се използват за възстановяване на маточно-плацентарния кръвен поток, което осигурява нормална жизненоважна подкрепа за плода;
 4. процедура за амниоцентеза за бавно изкуствено отделяне на течност - ви позволява да намалите количеството на околоплодната течност с 200 ml;
 5. предписват се антибактериални лекарства;
 6. използват се диуретици и билкови отвари.

Всичко това се прави, за да помогне на тялото да премахне излишната течност и да осигури нормалното обновяване на околоплодната течност. Това се превръща в ключ към успешната бременност и предотвратява развитието на хронични заболявания в трохите..

Целта на тези процедури е да помогнат на тялото да премахне излишната течност и да осигури нормалното обновяване на околоплодните води. Това се превръща в ключ към успешната бременност и предотвратява развитието на хронични заболявания в трохите..

Но по време на многоводие състоянието на бременната жена може да се промени много рязко, следователно се извършва ежедневно медицинско наблюдение, което се състои в претегляне на бъдещата майка, както и кардиотокография на плода.

На всеки 5-7 дни се извършва ултразвук и доплер ултразвук. Този подход позволява на лекарите да направят цялостна оценка на състоянието на майката и бебето и, ако е необходимо, да извършат спешно раждане. Също така, лекарите ускоряват раждането, ако по време на лечението състоянието не се подобри, а, напротив, се влоши.

Бременната жена трябва да помни, че е необходимо да информирате лекаря за всички наблюдавани отклонения от нормалното състояние. Пренебрегването на този проблем няма да доведе до нищо добро и без намесата на лекарите състоянието няма да се подобри..

Сега специалистите могат да спасят 90% от бременностите с полихидрамнион, така че е важно да се предостави навременна помощ на бъдещата майка. В много отношения успехът на лечението зависи от това колко внимателно самата жена се отнася към състоянието си..

Една от патологиите, която може в голяма степен да „разтроши нервите“ на жената в положение, е многоводие (увеличаване на количеството на околоплодните течности). Днес supermams.ru - сайт за бъдещи и истински майки - ще ви разкаже за лечението на многоводие по време на бременност.

Полихидрамнионът е патологично увеличаване на количеството на околоплодните води, или с други думи, околоплодните води в определен период от бременността. Тази характеристика възниква по причини, напълно неразбираеми за специалистите, но вероятно това може да бъде захарен диабет при жена, водна инфекция, бъбречно заболяване, резус-конфликт, сърдечно-съдови заболявания на жената, прееклампсия, многоплодна бременност, както и патологии на самия плод.

Акушер-гинеколог на рецепцията може да определи наличието на полихидрамнион, ако размерът на корема не съответства на крайния срок.

Това предположение се потвърждава при ултразвуково изследване, където вече е точно определено дали има патология и каква е нейната степен.

Всяка форма на многоводие включва настаняване на жена в болница. Преди да се пристъпи към лечението на пациента, се извършва цялостен преглед на нея, който включва следните анализи и изследвания:

 • Общи изследвания на кръвта и урината;
 • Кръвен тест за толерантност към глюкоза;
 • Анализ за наличие на антитела в кръвта по време на Rh-конфликт;
 • Уретрални и вагинални тампони;
 • CTG, ултразвук, доплерометрия.

Когато се открие полихидрамнион при бременни жени, лечението се основава на резултатите от теста. Но в почти половината от случаите причините за тази патология остават неясни. В този случай се използва универсален режим на лечение и използването на такива лекарства:

 1. Диуретици (напр. Фуроземид, канефрон);
 2. Препарати от магнезий и калий;
 3. Лекарства, които подобряват микроциркулацията на кръвта, включително в плацентата (Actovegin, Curantil);
 4. Широкоспектърни антибиотици, с изключение на тетрациклини (ровамицин, еритромицин);
 5. Антивирусни лекарства и имуномодулатори, при наличие на вирусна инфекция;
 6. Използването на витаминни комплекси, витамини С, Е и група В са особено важни.

Ако има умерени полихидрамниони, лечението може да се състои само от прием на лекарства. Но ако има твърде много околоплодни води (остри полихидрамниони), лекарите предлагат на жената терапевтична (или терапевтична и диагностична) амниоцентеза. По време на тази процедура амниотичната течност се изпомпва много бавно през коремната кухина с помощта на специален катетър (до 200 ml).

Преди да се съгласите с тази процедура supermams.ru ви съветва да помислите два пъти, тъй като е доста опасно и може да има някои странични ефекти, до преждевременно раждане и спонтанен аборт..

Често полихидрамнионът не се „излекува“ и се запазва до самото раждане (хронично умерено многоводие). Тогава жената може да бъде оставена в болницата или просто да бъде наблюдавана при посещение в предродилната клиника.

В същото време някои параметри се наблюдават постоянно:

 • Кръвно налягане, наличие / отсъствие на оток, контрол на телесното тегло;
 • Много честа кардиотокография (CTG), ако жената е в отделението по патология на бременността - ежедневно;
 • Веднъж седмично - ултразвук и доплерография.

Многоводието и всъщност бременността като цяло не е състояние на жената, когато можете да разчитате на някакви традиционни методи, особено ако те не са признати от официалната медицина. Когато под сърцето на жената се развие малък живот, всички ваши решения трябва да се основават на здравия разум и препоръките на специалистите..

Акушерите-гинеколози подчертават: многоводието не може да се лекува с народни средства!

Те могат само да допълват основната терапия, например като витаминни добавки или диуретици.

Въпреки времето, в което е установено, че количеството на околоплодните води е твърде голямо, лекарите винаги правят всичко възможно раждането да се осъществи навреме. Един от определящите фактори тук е навременният достъп до медицинска помощ. Въз основа на факта, че е невъзможно самостоятелно да се определи тази патология, е необходимо редовно да се посещава антенаталната клиника.

Ако акушер-гинекологът, водещ бременността ви, подозира навреме проблем, можете да избегнете много много сериозни последици от многоводието. При умерени полихидрамниони прогнозите винаги са добри, но при остри полихидрамниони може да настъпи много трудно раждане.

Не беше необходимо да се лекуват полихидрамниони по време на бременност, всичко може да се направи, за да се избегне тази патология, на етапа при планиране на бебето. Още преди зачеването лекувайте всички хронични инфекции и заболявания, водете здравословен начин на живот и тогава бременността ще протече без усложнения, а бебето ще се роди здраво и навреме!

Изразеното многоводие и голям плод или относително многоводие преди раждането е патология или характеристика на бременността

Причините за развитието на многоводие по време на бременност. Усложнения, характерни за патологията.

На 35-36 гестационна седмица жената може да има чувство на умора, пулсът се ускорява, задухът се развива и краката се подуват.

В някои ситуации такива признаци могат да показват нормален ход на бременността, но понякога те показват наличието на многоводие..

Многоводието по време на бременност е състояние, което се характеризира с прекомерно натрупване на околоплодна течност в маточната кухина.

Основната функция на околоплодната течност се счита за защита на бебето от различни видове увреждания и инфекции. Детето поглъща тази течност всеки ден, след което тя се отделя от тялото под формата на урина. Но в някои ситуации този процес се нарушава, което води до увеличаване на околоплодната течност..

Появата на многоводие в различни периоди на бременност се случва по различни причини. Но си струва да се отбележи, че пълните причини за тази патология не са напълно идентифицирани. В 30% от случаите се диагностицира полихидрамнион с "неизвестен произход".

Причините за развитието на полихидрамнион през 1-ви триместър:

 • наличието на инфекциозни заболявания (рубеола, уреаплазмоза, хламидии) - в 60% от случаите;
 • дисфункция на мембраните;
 • многоплодна бременност, особено ако имате еднояйчни близнаци.

Някои от най-честите причини за полихидрамнион през втория триместър включват:

 • запушване на стомашно-чревния тракт;
 • вродени нервно-мускулни заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • диабет;
 • сифилис.

През третия триместър описаната патология може да се развие поради вече посочените причини, но към техния списък се добавят и:

 • плацентарни нарушения;
 • наличието на Rh-конфликт между бъдещата майка и бебето - провокира полихидрамнион в 95% от случаите;
 • заболяване на бъбреците;
 • голям размер на плодовете;
 • патология в развитието на бебето.

Днес има няколко степени на развитие на многоводие, характеризиращи се с наличието на собствени симптоми.

Характеризира се с наличие на околоплодна течност, до 3 литра. Общото състояние на жената е задоволително, може да се усети тежестта, има леки болки в корема. Наблюдава се слабост.

Обемът на околоплодната течност варира от 3 до 5 литра. Жената се чувства слаба през цялото време, дори при най-малкото физическо натоварване се развива задух, пулсът рязко се увеличава, има подуване в областта на долните крайници и срамните устни.

Обемът на околоплодната течност надвишава 5 литра, най-често се наблюдава през 3 триместър. В корема се наблюдава „буботене“ или „мачкане“, образуват се много груби стрии, матката се увеличава значително, намалява количеството отделена урина на ден.

Относителното многоводие е състояние, което не е опасно за здравето на бъдещата майка и плода, но това е само при липса на инфекции. В повечето случаи се случва, когато има голям плод.

Този тип патология често се нарича склонност към многоводие. Амниотичната течност е на границата между нормалната и повишената.

Характеризира се с бързо увеличаване на размера на бременния корем. Жената усеща активността на плода, има болезнени усещания в лумбалната област и перинеума.

Лекарят може да подозира наличието на многоводие по време на рутинен преглед на пациента; визуално следните фактори показват наличието на патология:

 • размерът на корема, който не съответства на гестационната възраст;
 • неправилно разположение на плода;
 • наличие на тъп сърдечен ритъм.

Паралелно с ултразвука се извършват редица изследвания:

 • кръвна захар - за откриване или опровержение на наличието на захарен диабет;
 • вагинална цитонамазка;
 • PCR;
 • общи изследвания на кръв и урина;
 • кръв за антитела - дарена само ако жената има отрицателен Rh;
 • доплерометрия - извършва се за анализ на състоянието на плода.

Без да се премине през ултразвуково сканиране, е невъзможно да се установи наличието на полихидрамнион. Жената може само да подозира наличието на такава патология, но при наличието на следните симптоми се изисква незабавна консултация с лекар: болезнени усещания в корема и прекомерно подуване на краката.

Ако една жена е била диагностицирана с полихидрамнион, от този момент нататък тя трябва да бъде постоянно под наблюдението на лекуващия лекар. Съответно, през този период се приемат лекарства, но народните средства могат да се използват и като спомагателно лечение, най-важното е първо да се консултирате с лекар.

За да премахнете излишната течност от тялото, струва си да използвате колкото се може повече плодови напитки от боровинки и ягоди, ако в чиста форма тези напитки са силно киселинни, тогава е разрешено да ги разреждате с вода. Можете да пиете както магазинна плодова напитка, така и да я приготвите със собствените си ръце, за това се извършват следните манипулации:

 • 200 мл боровинки или боровинки се заливат с литър вода;
 • сместа се поставя на котлона, приготвя се на слаб огън в продължение на 2 часа;
 • препоръчително е да се използва охладено.

Магданозът може да бъде доста полезно средство за оток:

 • растението се смачква в блендер и след това се пълни с вода в съотношение 2: 1;
 • оставя се на топло място за 7 часа, след което се прецежда и се добавя сок от един лимон;
 • използва се 3 пъти дневно преди хранене, 100 ml, курсът се приема 3-5 дни.

Отвара с магданоз и лимон също ще помогне при отоци:

 • 800 грама магданоз се вземат, измиват се старателно и след това се обливат с вряща вода;
 • растението се нарязва на ситно, поставя се в тенджера и се залива с мляко, като всички листа трябва да бъдат напълно покрити;
 • сместа се поставя във фурната, млякото трябва да заври, но няма да се изпари напълно;
 • полученият бульон се прецежда и се консумира в размер на 1-2 супени лъжици на всеки час.

Друг продукт с диуретичен ефект и способен да се отърве от подпухналостта за възможно най-кратко време е копърът. За да се приготви лекарство от него, се извършват следните манипулации:

 • супена лъжица семена се залива със 100 ml вряща вода;
 • продуктът се влива в продължение на един час;
 • консумира се 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Ако в къщата има термос, тогава лекарството от копър може да се приготви съгласно тази рецепта:

 • лъжица семена се изсипва в 300 мл вряща вода и се влива в продължение на няколко часа;
 • продуктът се използва в обем от 200 ml сутрин и вечер, курсът на приложение е 21 дни.

Друго ефективно средство за премахване на подпухналостта по време на многоводие по време на бременност са сушените кайсии. Залива се с вряща вода, след което получената запарка се приема всяка сутрин преди ядене..

Какви лекарства ще се използват за лечение на полихидрамнион, пряко зависи от причината, която е провокирала развитието на патология.

Ако гестационният захарен диабет е причина за полихидрамнион, тогава терапията на заболяването е да регулира нивата на кръвната глюкоза. Когато проблемът е несъвместимостта на Rh факторите, се провежда лечение, насочено към предотвратяване на появата на хемолитична болест при детето.

Но най-често причината за полихидрамниона не се открива, тогава лечението се състои в нормализиране на маточно-плацентарния кръвен поток и се предписват следните групи лекарства:

 • спазмолитици - Nosh-pa;
 • антитромбоцитни средства - Trental;
 • токолитици - Партусистен;
 • витаминни комплекси - група В, Е, С.

Лекарство като индометацин в таблетки е много ефективно. Независимо дали е открита инфекция, на бременната се предписват антибактериални лекарства от групата на макролидите.

В някои случаи при тежка степен на многоводие се извършва амниоцентеза, чиято особеност е пробиване на коремната стена, вкарване на игла в маточната кухина и вземане на излишна течност.

Много по-лесно е да се предотврати развитието на многоводие, отколкото да се отървете от болестта по-късно..

Ето защо е наложително да се извършват превантивни манипулации, които се състоят в спазване на дневния режим, правилно хранене и поддържане на здравословен начин на живот. Струва си да защитите тялото си възможно най-много от различни видове възпаления и инфекции..

Наложително е редовно да посещавате гинеколог, това ще ви позволи своевременно да идентифицирате патологията, дори преди преминаването й в тежък стадий.

Ако не предприемете никакви мерки, насочени към защита на тялото, тогава има голяма вероятност от развитие на полихидрамнион, което ще доведе до следните усложнения:

 • спонтанен аборт се случва в 28% от случаите;
 • 36% от бременните жени страдат от редовно повръщане;
 • 6,5% са диагностицирани с неправилно позициониране на плода;
 • висока вероятност от развитие на плацентарна недостатъчност, която причинява появата на хронична форма на хипоксия и като следствие смърт на плода;
 • се развиват нарушения при формирането на централната нервна система на бебето и неговия стомашно-чревен тракт;
 • ако причината за заболяването е инфекция, тогава е възможна инфекция на плода;
 • кървенето се появява в 38% от случаите;
 • 5-20% от бременните жени развиват късна гестоза;
 • преждевременно раждане;
 • по време на раждането, ръцете или краката на плода, пъпната връв може да падне;
 • в резултат на преразтягане на матката се наблюдава тежък труд.

Бременните жени трябва да разберат, че многоводието е сериозна патология, която изисква незабавно лечение. Ако болестта не бъде открита своевременно, тогава прогнозите са разочароващи и има голяма вероятност за прекъсване на бременността. Затова не отлагайте посещението при лекар..

За пълното вътреутробно развитие на детето е необходима комфортна естествена среда. Ролята му се играе от околоплодната течност, която нежно обгръща плода, предпазвайки го от механични наранявания и инфекции. Отклонение надолу от нормалния обем на околоплодната течност или олигохидрамниона се наблюдава в около 3-4 случая от 1000. Днес на сайта за майки supermams.ru ще разберем каква опасност носи това състояние, причините за неговото развитие, а също така ще ви разкажем как се лекуват олигохидрамнионите традиционно и народни средства.

2 седмици след оплождането на яйцето се образува естествена биологична среда, която освен самия плод е основното съдържание на матката. Околоплодната течност или околоплодната течност запълва херметична кухина - феталната торбичка, създавайки резервоар с хранителна среда за нормалното вътрематочно съществуване на бебето.

Ако обемът на околоплодните води се отклонява от установените норми към долната страна, това може да означава наличие на ниско ниво на вода в различна степен и това винаги е причина да бъдете предпазливи.

За всяка жена оптималният обем на околоплодните води се определя индивидуално, но ако гинекологът подозира, че нивото им потенциално застрашава здравето на детето, може да се постави диагноза олигохидрамнион. Количеството произведена течност зависи от функционалната способност на плацентата, ако тези показатели са значително намалени, рискът от забавяне на развитието на плода, нарушение на неговия сърдечен ритъм, а също и смъртта му се увеличава.

В гинекологията се различават две форми на олигохидрамнион, които се диагностицират само след ултразвуково сканиране и се определят чрез изчисляване на индекса на амниотичната течност (AFI):

 1. Умерено. Той е фиксиран, ако този показател при бременна жена е в диапазона от 2 до 5 cm, което съответства на намаляване на обема на околоплодните води с 400-700 ml в сравнение с нормата. Умереният олигохидрамнион включва лечение у дома под редовното наблюдение на лекар, когато е необходимо да се нормализира диетата, обогатете диетата си с витамини и минерали.
 2. Изразено. Той е фиксиран, ако AFI е по-малко от 2 cm, което съответства на обема на околоплодната течност до 500 ml. Тежкият олигохидрамнион изисква стационарно медикаментозно лечение в болнична обстановка. Без използването на необходимите мерки за отстраняване на патологията, това състояние може сериозно да повлияе на развитието на плода, когато има деформация на костната система, патология на крайниците, сливане на кожата на бебето с мембраните, нарушаване на нормалното функциониране на централната нервна система, изоставане в растежа и развитието. Особено опасен е олигохидрамнионът, диагностициран през първия триместър на бременността, когато патологията може да причини сериозни увреждания на здравето на плода и дори да доведе до спонтанен аборт.

Ако жизнените показатели на детето започнат да намаляват, на жената се прави цезарово сечение или се настоява за преждевременно раждане. Тежките олигохидрамниони могат да причинят раждането на деца с поднормено тегло и увреждания.

Не е възможно да се установи кога точно е започнало да намалява количеството на околоплодните води, но някои признаци могат да показват развитието на олигохидрамнион:

 1. Феталните движения са болезнени, пречат на нормалния сън.
 2. Рисуващи болки в долната част на корема.
 3. Слабост, сухота в устата, постоянно чувство на гадене, което не е свързано с токсикоза.
 4. При палпация по време на медицински преглед ясно се усещат части от тялото на плода.

Сега знаете какво могат да застрашат олигохидрамнионите и ние ще разгледаме допълнително причините и лечението на тази патология.

Всъщност причините за олигохидрамниона все още не са проучени подробно, но гинеколозите посочват следното:

 1. Amnional хидрорея или изтичане на околоплодна течност поради нарушаване на целостта на феталната мембрана. За възстановяване на обема на околоплодните води е достатъчна почивката в леглото.
 2. Ненормално развитие и инфекция на мембраните.
 3. Нарушение на равномерното разпределение на кръвообращението при многоплодна бременност.
 4. Продължителна или следсрочна бременност. Стареенето на плацентата води до намаляване на производството на необходимото количество околоплодни води.
 5. Вродени аномалии на лицето и патология на бъбреците на плода.
 6. Здравни проблеми на майката: постоянно повишаване на кръвното налягане при бременна жена, дехидратация, еклампсия, захарен диабет.

Диагнозата олигохидрамнион също е по-често при жени със заболявания на пикочно-половата система. Отложените бактериални инфекции, които не са били лекувани и са били в родовия канал на жената, могат да навлязат в околоплодните води.

Умерената липса на вода не представлява заплаха за здравето на детето, ако жената следи за диетата, диетата и е постоянно под наблюдението на лекар. Това състояние се лекува амбулаторно и не изисква хоспитализация..

Лечението е насочено към премахване на причините, които са причинили развитието на патология (пиелонефрит, високо кръвно налягане, цистит), следователно у дома жената ще трябва да приема лекарства, предписани от лекар.

Преди окончателно да вземе решение за диагнозата, лекарят трябва да изпрати бременната жена за редица прегледи:

 1. Доплер ултразвук за определяне на AFI, общото състояние на плода и точната му гестационна възраст, както и за идентифициране на патология в системата "майка-дете".
 2. CTG (кардиотокография) е необходима за контрол на сърдечната честота на бебето и изясняване на тонуса на матката.
 3. Тампон за предполагаемо изтичане на вода и ЗППП.

Данните от изследването са необходими, за да се оцени състоянието на плода, да се установят причините за олигохидрамнион по време на бременност и да се предпише лечение, адекватно на тежестта на диагностицираната патология:

 1. При ниско ниво на вода, причинено от затлъстяване и патологии на метаболитните процеси в тялото на майката, е необходимо да се спазва правилната диета, която включва храни, богати на витамини и минерали, както и прием на лекарства за подобряване на кръвообращението в плацентата.
 2. При откриване на вирусна инфекция се предписват антивирусни лекарства, разрешени по време на бременност и се провежда обща укрепваща терапия с витаминно-минерални комплекси и имуномодулатори.
 3. При патология на мембраните жена се изпраща за лечение в болница и е постоянно под наблюдението на лекарите. Основната цел на лекарите в този случай е да се запази бременността и да се предотврати инфекция на околоплодните води..
 4. Ако изследванията са показали, че настъпва стареене на плацентата и този факт е причинил олигохидрамнион, се предписва лечение на FPN (фетоплацентарна недостатъчност) с лекарства като Curantil и Actovegin.
 5. Ниското ниво на вода по време на бременност след изтичане на срокове ще бъде премахнато чрез пункция на феталния пикочен мехур и стимулиране на раждането.

Ако се диагностицира тежък олигохидрамнион на 8-ия месец от бременността, медикаментозно лечение се предписва в болнична обстановка с постоянно наблюдение на жизнените показатели на детето. Ако състоянието на плода се влоши, дори при употребата на наркотици, по-нататъшното престой на детето в утробата става изключително опасно и, ако времето позволява, лекарят може да реши да направи цезарово сечение или да настоява за преждевременно раждане.

Много хора се интересуват от въпроса, възможно ли е да се лекува слабо вода по време на бременност с народни средства? По принцип е невъзможно напълно да се възстанови IAI до нормалното ниво с лекарства или народни средства. Но за превантивни цели и за премахване на причините за патологията могат да се използват методи на традиционната медицина, но само след разговор с лекар. Този подход ще бъде особено полезен за жени, при които предишна бременност вече е била придружена от олигохидрамнион..

Уебсайтът supermams.ru съветва:

 1. За понижаване на кръвното налягане се използва сок от арония, който също е богат на витамини..
 2. При възпалителни процеси ще помогне настойка от листа от червена боровинка.
 3. Ако последният триместър на бременността съвпадна със средата на пролетта, тогава можете да изпиете курс на отличен диуретик - брезов сок.
 4. За лечение на възпаление на пикочно-половата система използвайте запарка от листа от коприва, низ, бреза, бял равнец, дива роза и планинска пепел.

Но помнете, всяко народно лекарство, дори на пръв поглед безобидно, може да причини не подобрение, а влошаване на първоначалното състояние. Затова първата стъпка е да се консултирате с лекар..

Жена с диагноза олигохидрамнион не трябва да се страхува от състоянието си, но не бива да бъде пренебрегвана. Тежките олигохидрамниони са по-рядко срещани, а умерените олигохидрамниони могат да бъдат коригирани, следвайки инструкциите на специалист.

 • политика за поверителност
 • За притежателите на авторски права

Copyright © 2020
Внимание! Информацията, публикувана на сайта, е само с информационна цел и не е препоръка за използване. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар!