Железни препарати, фолиева киселина и нейните производни, които се наричат ​​витамин “В”девет”Наричат ​​се едни от основните вещества, които могат да подобрят хода на бременността и нейния резултат. Недостигът на фолатни съединения може да доведе до патологични промени в състава на кръвта на майката и плода, до нарушения във формирането на плацентата и новата васкулатура в матката, до недоносеност и раждане на деца с тежка патология на развитието..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност??

Витамин „Вдевет”Намира се в хранителни продукти - листни градински зеленчуци, соя, броколи, цитрусови плодове, зелен грах, моркови, банани, мая, черен дроб, хлебни изделия, сирена, извара, месо, яйца и др. Значително количество от него се произвежда от чревната микрофлора на човека. Въпреки това, дори при правилно хранене и употребата на голямо количество от тези продукти, дефицитът на витамини в организма е напълно възможен..

Това се дължи на бързото му унищожаване (от 50 до 90%) по време на съхранението на зеленината и термичната обработка на храната, с използването в земеделието на агенти, които ускоряват растежа на животните, отглеждането на зеленчуци и зеленчуци в оранжерии и заболявания на стомашно-чревния тракт при хората. Трябва също да се има предвид, че нуждата от витамин „Вдевет”След зачеването се увеличава значително. В същото време се смята, че поради различни причини 60% от населението има недостиг на витамини, а дневният му прием по време на бременност се покрива с храна само с малко повече от 50%..

Основните причини за развитието на такъв дефицит на биологично активно вещество са следните:

 • липса на прием с храна;
 • хронични заболявания на стомаха и / или червата, водещи до нарушена абсорбция на витамина;
 • генетични нарушения, при които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • прием на някои лекарства, основните от които са някои антиконвулсанти, сулфонамиди, орални контрацептиви, антиациди, барбитурати, салицилати във високи дози, противотуберкулозни лекарства и някои други;
 • пиене на алкохолни напитки.

Защо се предписва фолиева киселина по време на бременност??

В момента дефицитът на витимин „Вдевет”Това е най-честата хиповитаминоза сред бременните жени. Може да се прояви като обща слабост, замаяност и главоболие, умора, загуба на тегло, анемия, склонност към тромбоза, намалена резистентност към респираторни вирусни инфекции, нарушена функция на централната нервна система, раздразнителност, депресия, неврози, увреждане на паметта, известна агресивност, припадък състояния, неврит.

Фолиевата киселина е от голямо значение за синтеза на протеини и нуклеинови киселини (ДНК и РНК), което обяснява изключителната й роля в процесите на регенерация на клетките, поддържане на нормалната структура на всички тъкани и органи, медиирано блокиране на трансформациите в злокачествени клетки.

Фолиева киселина в комбинация с други витамини

Той играе специална роля за осигуряване на растежа и развитието на плода. Нормалното му съдържание в женското тяло е най-необходимо през първия триместър, когато настъпва интензивно клетъчно делене, тъканите и органите на нероденото дете се полагат и ембрионалната нервна тъкан, както и плацентарните съдове, се формират особено бързо.

Витаминният дефицит се характеризира и с висок риск от нарушено формиране на невралната тръба на плода, чието полагане започва 2,5-4 седмици след зачеването, образуване на малформации на централната нервна система (хидроцефалия, аненцефалия, мозъчни хернии, дебилност, незатваряне на сводовете на прешлените), устни "и" цепнатина на небцето ".

В допълнение, недостигът на витамини също се придружава от:

 • развитието на гестоза;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт;
 • спонтанен аборт;
 • вътрематочна фетална смърт и други усложнения.

Колко и за колко време по време на бременност трябва да пиете фолиева киселина, за да избегнете възможните усложнения.

Инструкции за употреба на фолиева киселина по време на бременност

Предлага се в таблетки в чист вид или в комбинация с аскорбинова киселина или цианокобаламин (витамин „В12”) В дози от 400-1000 mcg в препарати под различни имена - Foliber, Askofol, Folacin, Mamifol и други. Освен това се произвеждат витаминни комплекси и биологични добавки, съдържащи този витамин. Таблетките могат да се приемат без дъвчене със или без храна. Те трябва да се измият с обикновена вода..

Кога да започнете да пиете витамин Вдевет"?

Приемът на фолиева киселина в ранните етапи на бременността и по-добре дори на етапа на планиране ви позволява да предотвратите появата на всички усложнения, изброени по-горе. Бионаличност на синтетични производни на витамин „Вдевет”По-висока в сравнение с естествената фолиева киселина.

Световната здравна организация препоръчва приема на желязо и витаминни препарати „Бдевет”На всички бременни жени. В зависимост от акушерската история на бременната жена, наличието на определени заболявания, акушер-гинекологът определя дозировката на фолиевата киселина. Например беше установено, че приемането му през първия триместър със 70% предотвратява фетални малформации на нервната система.

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Приемът се препоръчва като задължителна профилактика от момента на бременността и след това в продължение на 12 седмици (първи триместър). След този период лекарството може да бъде отменено, ако няма признаци на неговия дефицит и при условие, че жената не иска да продължи да го приема през втория триместър на бременността и по-нататък, докато бебето се роди. Желателно е да започнете да го приемате дори на етапа на планиране на бременността (1-3 месеца преди зачеването), продължете да го приемате до раждането на детето и дори до края на кърменето.

Дозировка

 • По време на периода на планиране на бременността се препоръчва прием на 400 mg от лекарството дневно.
 • Дневната доза фолиева киселина през първия триместър трябва да бъде между 600 и 800 mcg.
 • От седмица 13 до раждането, препоръчителната дневна доза е 800 mcg.
 • По време на кърмене - от 400 до 600 mcg.

Ако е необходимо, от гинеколог дневните дози на лекарството могат да бъдат увеличени няколко пъти:

 • Ако бременна жена има захарен диабет или конвулсивен синдром (епилепсия), дозата се увеличава до 1000 mcg (1 mg).
 • В случай на анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието, които са изброени по-горе (дефекти в развитието на нервната тръба), или раждане на деца със същите дефекти, умствена изостаналост, невропсихични разстройства - дневната доза се увеличава до 4000 mcg (4 mg).

По преценка на лекаря дозите също могат да бъдат увеличени до 0,8 - 4 mg, ако бременната приема лекарства, които намаляват абсорбцията на витамина в кръвта - цитостатични, антиконвулсантни, противотуберкулозни, антималарийни и сулфаниламидни (бисептол) лекарства, алкохолни тинктури от лекарства. Освен това се вземат предвид и приемът на орални контрацептиви и кортикостероиди, високи дози салицилати, употребата на алкохолни напитки, силно сварен чай и кафе..

Противопоказания и предозиране

Употребата на лекарството е противопоказана, ако има:

 • алергия към фолиева киселина;
 • бронхиална астма;
 • анамнеза за злокачествени новообразувания в близкото семейство;
 • дефицит на витамин В12”;
 • злокачествена анемия;
 • хроничен пиелонефрит.

Проявява се излишък на фолиева киселина:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • диспептични симптоми под формата на намален апетит, гадене, повръщане, дискомфорт и подуване на корема, диария и др.;
 • немотивирана раздразнителност и тежка възбудимост;
 • нарушение на заспиването;
 • нарушена бъбречна функция, недостиг на цинк и витамин В12”В кръвни изследвания.

Предозирането на фолиева киселина по време на бременност е малко вероятно, тъй като е водоразтворимо вещество и се усвоява от организма само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, а останалата част от излишното количество се екскретира от тялото през бъбреците.

Като правило е възможно предозиране на лекарството с неговия токсичен ефект върху тялото на жената и / и плода, вероятно с дневни дози над 15 mg, както и в случаите, когато има тежки бъбречно-чернодробни нарушения. В почти всички случаи приемът на лекарства от въпросния витамин се характеризира с липсата на сериозни странични ефекти..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Фолиева киселина по време на бременност: до кога да се приема

Фолиевата киселина по време на бременност може да спаси бебето от вътрематочни малформации. Поради тази причина на бъдещите майки и тези, които тепърва планират бременност, се препоръчва да преминат курс за насищане на организма с витамин В9. Не сте сигурни как правилно да приемате витамини? Чудите се за какво е полезна фолиевата киселина? Прочетете за всичко това в статията.

Фолиева киселина по време на бременност: дозировка, до коя седмица да се приема

Фолиева киселина - това е витамин В9, слънце, М, фолацин или фолат - моновитамин от група В. Витаминът получи името си от латинския фолат - „списък“.

Човешкото тяло е способно да произвежда съединения на фолиева киселина от самата храна. Тънките черва са отговорни за този процес..

Според препоръката на СЗО, човек, в зависимост от възрастта, трябва да консумира следното количество фолиева киселина през деня:

 • деца под една година - 0,05 mg;
 • деца под 3 години - 0,07 mg;
 • деца под 6 години - 0,1 mg;
 • деца под 10 години - 0,15 mg;
 • деца над 11 години и възрастни - 0,2 mg.

Жените, носещи дете, трябва да получават допълнително 0,2 mg фолацин на ден и 0,6 mg по време на кърмене. Витамин се приема не само по време, но и на етапа на планиране на бременността.

Въпреки ползите от фолиевата киселина, твърде много фолиева киселина е също толкова опасна, колкото и недостатъчна. Дозировката трябва да се спазва стриктно.

Препоръчителната дневна доза от лекарството за жени, които планират да забременеят, 4 седмици преди очакваното оплождане до 12 седмици от бременността, е 0,4 mg. Моля, обърнете внимание: производителите произвеждат фолиева киселина в таблетки от 1 mg и 5 mg. Когато купувате лекарство в аптека, внимателно прочетете инструкциите, за да не се объркате с дозировката.

Никога не приемайте лекарства, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Не забравяйте да разберете дали имате нужда от фолиева киселина, как да я приемате и колко. В случаи на излишък на витамин В9, който се определя от лабораторни кръвни изследвания, е по-добре да се откаже от курса.

Често жените задават въпроса, защо фолиевата киселина се приема само през първите месеци на бременността, а не всичките 9 месеца? Отговорът се крие в рационалния подход към въпроса за витаминизирането на организма.

12-та седмица от бременността се счита за повратна точка. Първо, бременността преминава във втория триместър: основните системи за поддържане на живота и органи на детето вече са формирани. На второ място, периодът на ранна токсикоза е преминал и жената може да се върне към балансирана диета, получавайки определено количество фолиева киселина от храни.

Освен това от 4-ия месец на бременността се предписват сложни витамини, които включват малко количество фолиева киселина. Намаляването на дозата на консумирана фолиева киселина се дължи на факта, че излишъкът от витамин В9 влияе отрицателно върху имунната система на детето и майката..

В изключителни случаи, воден от медицински показания, лекарят, водещ бременността, може да предпише прием на фолиева киселина допълнително, но за това трябва да има основателни причини..

Невъзможно е да вземете лекарството самостоятелно, ако бременността е 12 седмици или повече..

Фолиева киселина по време на бременност: за какво служи

Неумолимата статистика твърди, че 50% от жените имат недостиг на фолацини. Повече от 40% от жените имат желязодефицитна анемия.

Най-застрашени са жени с проблеми и характеристики като:

 • остра токсикоза в ранните етапи;
 • ранна или късна бременност;
 • недостатъчно или наднормено тегло;
 • вегетарианска диета;
 • многоплодна бременност;
 • чести бременности.

Отделна рискова група - жени с хронични заболявания на храносмилателната система, късогледство, хипертония.

За какво друго е полезна фолиевата киселина? Защо фолат е необходим за бъдещата майка и нейното бебе? Недостигът на витамин В засяга не само развитието на централната нервна система на детето. Фолатите са отговорни за полагането на сърдечно-съдовата, пикочно-половата система, осигуряват нормалното формиране на крайниците и са профилактика на патологиите на ембрионалното развитие - цепнатина на небцето. За майката липсата на фолацини е свързана с развитието на риск от инсулт, инфаркт и мегалобластна анемия - болест на Адисън-Бирмер.

Ако липсата на витамин В9 не е повлияла на ембрионалното развитие на плода, недостигът на фолиева киселина може да провокира психосоматични нарушения при детето в бъдеще..

Липсата на витамин В9 в тялото на майката се развива бързо. Проблемът може да бъде идентифициран по следните критерии:

 • бледност или пигментация на кожата;
 • раздразнителност;
 • нестабилно емоционално състояние;
 • постоянно чувство на умора;
 • загуба на ефективност;
 • увреждане на паметта;
 • появата на акне по кожата;
 • драстична загуба на тегло.

Симптомите на недостиг на фолиева киселина са подобни на тези при желязодефицитна анемия..

Следете здравето си, придържайте се към здравословна и балансирана диета. Не се страхувайте да задавате въпроси, които представляват интерес за Вашия лекар дали имате нужда от фолиева киселина за бременни жени, дори ако току-що сте започнали да мислите за майчинството.

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Фолиева киселина по време на бременност

Витамин Вдевет играе важна роля в организма. Това важи особено за бременните жени. Затова лекарите често предписват прием на фолиева киселина (това е синоним на витамин Вдевет), което е толкова необходимо за бъдещите майки. Това се случва в почти всеки случай, когато жената носи дете. Витамин Вдевет участва в много важни процеси. Така че, той е отговорен за образуването на кръвни клетки, участва в структурата на ДНК, помага за укрепване на имунната система. Използването му е необходимо за образуването на нервна тръба без патологии. В случай на нарушения в развитието на ембриона могат да се появят много негативни последици, водещи до затруднения във физическата и умствената дейност на нероденото дете.

С такава обширна стойност на лекарството и честата му употреба, много от тях имат много въпроси за това как да пият този витамин. В тази статия можете да намерите подробни инструкции за употреба, да научите за необходимата доза, колко трябва да вземете лекарството навреме и какви предпазни мерки трябва да се спазват..

До какво води липсата на витамин В?девет

Според статистиката около 20% от цялото население изпитва хиповитаминоза от група В. Въпреки това, дефицитът на киселина не винаги е остро забележим. По правило само лекар може надеждно да установи липсата на това вещество..

Недостатъчното количество фолиева киселина през периода на бременността отговаря преди всичко на нарушения в правилното формиране и развитие на нервната система при нероденото дете. Поради този фактор могат да се появят следните дефекти при плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (липса на мозъчна структура);
 • церебрална херния;
 • трудно психическо и физическо развитие.

В допълнение, недостатъчно съдържание в тялото на Bдевет когато носи плод, той допринася за развитието на така наречения синдром на "отворен гръб". Това предполага незатваряне на гръбначния стълб. Възможни са и други дефекти на гръбначния стълб. При липса на фолиева киселина съществува голям риск детето да не може да понесе, тъй като дефицитът увеличава заплахата от преждевременно прекъсване на бременността.

Тежкият дефицит на фолиева киселина е рядък. Но неговите последици са много тежки. И така, липсата на Вдевет може да причини раздразнителност и лош апетит. Освен това негативните последици прогресират и в допълнение към бързата умора се появяват нарушения в стомашно-чревния тракт (те се изразяват под формата на диария и повръщане). Косата може да падне и в устата се появят малки язви. Резултатът от продължителна и остра липса на киселина може да бъде фатален, което се причинява от мегалобластна анемия..

Обикновено здравият човешки черва може самостоятелно да произвежда малки количества витамин Вдевет. Въпреки това, поради обилното използване на силен чай, различни лекарства (като орални контрацептиви, антиациди, лекарства, които имат антиконвулсивно действие, както и такива, които съдържат цинк като основна активна съставка), извличането му се ускорява. Също така, ненужно бързото отделяне на фолиева киселина от организма се провокира от самата бременност..

Ето защо лекарите предписват употребата на витамин В за бъдещи родилки.девет като допълнителна терапия. Това избягва риска от развитие на много патологии и нормализира съдържанието на това вещество.

Когато е необходима фолиева киселина?

Всеки човек се нуждае от този витамин. Особено остро става, докато носите дете. В същото време фолиевата киселина е може би единственото лекарство, на необходимостта от допълнителен прием на което не се противопоставят дори най-убедените борци срещу изкуствените витамини..

Струва си да увеличите съдържанието на фолиева киселина във вашата диета дори на етапа на планиране на бременността, тъй като в повечето случаи майката не е наясно с настъпването на бременността през първите няколко седмици.

Вече 16 дни след факта на зачеването започва формирането на феталната нервна тръба. Тук фолиевата киселина е от съществено значение. Той играе също толкова важна роля за формирането на плацентата в тялото на жената. В случай на някакви нарушения, рискът от ранно или спешно прекъсване на бременността се увеличава. Следователно е наложително витамин Вдевет е в необходимото количество в тялото и през първите 12 гестационни седмици.

Но дори и да се случи, че жената е разбрала за факта на бременността по-късно, отколкото би струвало да започне да го приема, пак трябва да пиете фолиева киселина. Това се дължи на факта, че през първия триместър нервната тръба претърпява значителни промени, за успешното протичане на които е необходим и витамин Вдевет.

Особено внимание трябва да се обърне на приема на това лекарство в присъствието на следните рискови фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на детето.

 • захарен диабет при бременна жена,
 • епилепсия,
 • малформации в близко семейство.

За какво е необходим Вдевет?

Фолиевата киселина играе съществена роля за бебето. Въпреки факта, че обикновено се произвежда от червата в малки количества, това може да не е достатъчно за развитието на плода. Има редица важни процеси, които изискват участието на витамин Вдевет.

 1. Хематопоеза. Тази киселина е необходима за образуването на бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити..
 2. Образуване на ДНК и РНК. Именно с тях се предава цялата генетична информация..
 3. Заедно с витамин В12, киселината е необходима за успешното клетъчно делене, което е толкова важно за растежа и развитието на нероденото бебе..

Също така си струва да се отбележи, че от дефицит на витамин Вдевет страда самата бременна жена. Дефицитът причинява анемия, остра токсикоза, депресия, както и болки в краката.

По този начин фолиевата киселина по време на бременност е необходима, за да се създадат условия за активен растеж и развитие на нероденото бебе..

Дозировка на фолиева киселина

За нормално здравословно състояние и протичането на естествените процеси има определена норма на съдържанието на това вещество в организма. Така че, за възрастен, 2 mg на ден е достатъчно, за бременна жена тази доза се удвоява до 4 mg на ден. Ако говорим за наличието на дефицит на фолиева киселина, то той се попълва с терапевтични дози - 5 mg на ден.

Можете да осигурите необходимото количество киселина в тялото си по два начина:

 • приемане на специални лекарства;
 • балансирана диета.

Фолиевата киселина се съдържа най-много в растителните храни. Грубото брашно е особено богато на него. Портокалите, лимоните, авокадото са не по-малко ценни в това отношение. Много Бдевет намира се и в зелените: магданоз, спанак, аспержи, лук и зелен лук. Сред животинските източници голямо количество от това вещество се намира в черния дроб. По-малко в риба, месо или сирене. Като правило тези, които се придържат към вегетарианска диета, не изпитват липса на фолиева киселина в тялото си, но класическото меню може да причини недостиг на витамини. Това е особено остро през зимния сезон..

Най-ефективно и точно е да се компенсира дефицитът на Вдевет с помощта на специални витамини и лекарства. Най-популярни са фолатните таблетки. Съдържанието на активното вещество в препарата може да варира, поради което е по-добре да се консултирате с дозировката с Вашия лекар. Много зависи от общата картина на здравословното състояние на бъдещата родилка. Ако дефицитът е изразен, тогава може да се увеличи дневната доза или да се предпише друго лекарство, съдържащо висока концентрация на витамин Вдевет.

Ако здравето на бъдещата майка е нормално, тя не е в група в риск (това са диабетици и тези, които страдат от епилепсия), тогава е напълно възможно да няма нужда от повишен прием на фолиева киселина. Дозата, съдържаща се в специални витаминни комплекси, ще бъде достатъчна. Те се предписват от много бременни лекари. В същото време, докато приемате определени лекарства, съдържащи само Вдевет, струва си да се обмисли количеството му с други средства, които бъдещата майка приема. Този витамин се намира в комплексите "MultiTabs", "Pregnavit", както и в специално разработените "Vitrum Prenatal", "Materna" и "Elevit".

Как да приемате фолиева киселина

Инструкциите за използване на това лекарство са много прости. Как се пие витамин Вдевет, лекарят може да каже. Освен това тази информация е посочена в приложеното описание..

Най-добре е да приемате фолиева киселина като самостоятелна таблетка. Малка доза е достатъчна, за да попълни дневната нужда. Таблетките трябва да се пият в определеното количество след хранене, измити с вода.

Предозиране и странични ефекти

Както всички лекарства, фолиевата киселина по време на бременност може да причини алергични реакции. Но това явление е изключително рядко, както и предозирането на наркотици. За последните дневната консумация трябва да бъде десет пъти по-висока от необходимата доза - двадесет и пет таблетки на ден или повече.

В други случаи излишъкът от това вещество в тялото е малко вероятно, тъй като лесно се отделя по естествен път. Трябва да се има предвид, че по време на бременност този процес се ускорява значително..

Няма точни проучвания дали са възможни усложнения при повишен прием на фолиева киселина. В Норвегия обаче беше установено, че жените, приемали това лекарство със значителен излишък, имат деца, страдащи от астматични заболявания. Ако сте объркани от количеството фолиева киселина, предписано от Вашия лекар, винаги можете да се консултирате с друг специалист по този въпрос..

Фолиева киселина за бременни жени - инструкции и добавки

За жените лекарите често препоръчват прием на фолиева киселина по време на бременност през първия триместър и по медицински причини през следващите месеци. Това вещество предотвратява хиповитаминозата, която влияе отрицателно върху хода на бременността, растежа и развитието на плода..

 1. Ползи от фолиевата киселина за бременни жени
 2. Нуждата и нормата на тялото
 3. Фактори, влияещи върху метаболизма
 4. Последиците от дефицита
 5. Хранителни източници
 6. Инструкции за прием на бременни жени
 7. Показания за употреба при бременни жени
 8. Продължителност на приема
 9. Възможни вреди и противопоказания за прием
 10. Дозировка
 11. Предозиране
 12. Странични ефекти и алергии
 13. Как да изберем най-добрия витамин В9 за бременни жени
 14. Състав
 15. Дозировка и обем на опаковката
 16. Ценови аспект
 17. Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3
 18. # 3 Удължаване на живота, оптимизиран фолат
 19. # 2 Now Foods, метил фолат
 20. No1 Най-добрият, активен фолат 800
 21. Мултивитаминни комплекси с фолат: ТОП-3
 22. No3 Градина на живота, витаминен кодекс, сурови пренатални
 23. # 2 Thorne Research, Basic Prenata
 24. # 1 Rainbow Light, Пренатална
 25. Къде да купя витамини

Ползи от фолиевата киселина за бременни жени

Фолиева киселина, известна като FA, витамин Вдевет, фолацин, фолатът е водоразтворимо съединение. Нашето тяло - а именно червата - е в състояние да го синтезира самостоятелно, но в малки количества. Следователно по-голямата част от хранителните вещества в тялото трябва да идват от храна или под формата на хранителна добавка..

Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, за да регулират много процеси на клетъчно и атомно-молекулярно ниво. Тя проявява следните свойства:

 • отговаря за правилното хематопоеза, растежа, запазването на нови клетки, обновяването на ДНК, нормалното функциониране на имунната и нервната система, синтеза на аминокиселини;
 • предотвратява развитието на анемия, кръвни съсиреци;
 • предпазва от влиянието на тератогенни (нарушаващи процеса на ембриогенеза) фактори.

Внимание! При бременна жена с дефицит на Вдевет увеличава се рискът от спонтанен аборт, както и преждевременно раждане.

След перорално приложение фолиевата киселина се абсорбира бързо в горния сегмент на дванадесетопръстника, преминава през плацентата и кръвно-мозъчната бариера. Малко количество от веществото влиза и в кърмата. Метаболитният процес протича в черния дроб. Максималната концентрация на фолат в тъканите се наблюдава 30-60 минути след поглъщане. След това молекулите му влизат в бъбреците и се екскретират с урината..

За ползите от фолацин за бременни жени вижте видеото:

Нуждата и нормата на тялото

Инструкции за витамин Вдевет по време на бременност е разработен през 1998г. Според нея жената, която носи дете, трябва да получава 400-600 мкг хранително вещество дневно. Но ако бъдещата майка страда от дефицит на вещество, дозата може да се увеличи..

Лекарят също има право да определи различна норма на прием на фолиева киселина за жена по време на бременност, ако тя има предишно дете с дефект на нервната тръба или сериозно заболяване. Това е посочено в препоръките на СЗО от 2016 г..

Таблица 1 - Дневна доза фолиева киселина по време на бременност за жени с патологии

Състояния и заболяванияНорма на веществото, mg / ден
Относително с Bдевет хиповитаминоза0,8-5
Епилепсия0,6-5
Захарен диабет тип 11-5
Наличие на дефицит на фолиева киселина при предишна бременност0,4-4

Разработва се и индивидуална доза за бременни жени, които имат следните заболявания или състояния:

 • стомашно-чревни заболявания;
 • хипертония;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежка токсикоза;
 • многоплодна бременност;
 • почивка между раждането по-малко от 24 месеца;
 • заплаха от ранен спонтанен аборт и др..

Решението за предписване на повишена доза витамин Вдевет лекарят взема.

Фактори, влияещи върху метаболизма

Фолиевата киселина трябва да се приема под лекарско наблюдение по време на бременност. Той е този, който ще ви каже с какво може да се комбинира и как да извлечете максимума от лекарството..

Скоростта на абсорбция и елиминиране на фолацин от организма зависи от различни фактори. Те са особено изразени при бременни жени. Така че резервите на веществото бързо се изчерпват с редовен прием на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло, използване на някои антиконвулсанти и висока температура. Горещото време, честите бани и сауни, горещите бани също могат да ускорят разграждането на фолиевата киселина..

Абсорбцията на фолиева киселина се нарушава от употребата на антиепилептични лекарства: Дифенин, Фенобарбитал, Бисептол, Метотрексат, Бактрим. Тези лекарства образуват неразтворими съединения с фолат, не му позволяват да проникне през стомашно-чревната лигавица.

Екскреция на витамин Вдевет ускорено при прием на антиацидни лекарства (Фосфалугел, Алмагел), както и при спазване на протеинова диета преди зачеване или продължителна употреба на контрацептивни лекарства. Намаляват ефективността на веществото и допринасят за отстраняването му от тялото аналгетици, сулфонамиди, антимикробни агенти, холестирамин.

Последиците от дефицита

Проучвания, проведени през 1980-1990. показа, че липсата на витамин в организма на бременни жени може да причини невропсихиатрични и физиологични нарушения на плода, отлепване на плацентата, мъртво раждане. Фолиевата киселина предпазва ембриона от развитието на дефекти на пикочната, сърдечно-съдовата и нервната система, деформации (отворен гръб, аненцефалия) и др..

При деца с аненцефалия липсва част от мозъчните полукълба. Те се раждат мъртви или умират веднага след раждането. Бебетата с отворен гръб (spina bifida) имат дефекти в образуването на гръбначния стълб, парализа и уринарна и фекална инконтиненция. С добри грижи човек с такива пороци може да доживее до дълбока старост, но ще бъде умствено изостанал.

Открийте недостиг на витамин Вдевет в тялото на бременна жена е възможно съгласно следните признаци:

 • бледност на кожата;
 • намалена производителност;
 • влошаване на апетита, паметта, вниманието, загуба на тегло;
 • появата на пигментация, акне;
 • червен възпален език;
 • бърза умора, летаргия, сънливост;
 • неразумна нервност, агресивност, плачливост.

Липса на витамин Вдевет може също да доведе до мегалобластна анемия при недоносени бебета, загуба на тегло, влошаване на активността на костния мозък, забавени психомоторни функции.

Внимание! Последиците от дефицита на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие могат да се проявят много години по-късно и да доведат до появата на тежки невропсихиатрични разстройства, деменция.

Хранителни източници

Нуждата на бременна жена от витамин Вдевет дори не осигурява балансирана диета. Причината е, че фолатите са нестабилни и при продължително съхранение на изходните продукти концентрацията им намалява.

При пържене той се разпада до 95%, а при готвене, както и задушаване, до 70-90% от фолиевата киселина. Ето защо лекарите препоръчват не само да консумирате богати на хранителни вещества храни всеки ден, но и редовно да използвате добавки на базата на това вещество..

Таблица 2 - ТОП 10 храни, които повишават нивото на фолиева киселина в организма

Име на продуктаСъдържание на витамин Вдевет, mg / 100 g
Пресни аспержи262
Пилешки и телешки черен дроб240
Фъстък240
Леща за готвене180
Боб160
Магданоз117
Черен дроб на треска110
Спанак80
орех77
Елда55

По време на бременността много жени изпитват токсикоза или алергична реакция към храната. Следователно бифидобактериите, които присъстват във ферментиралите млечни продукти, ще спомогнат за увеличаване на синтеза на фолиева киселина в червата..

Инструкции за прием на бременни жени

По време на бременността женското тяло е чувствително към лекарства и външни влияния. Ето защо не трябва да започвате да приемате фолиева киселина без препоръка на лекар. Лекарят ще ви каже защо и за колко време трябва да пиете фолати, предписва лекарство, избира оптималната дозировка за конкретен случай.

Показания за употреба при бременни жени

Лекарите трябва да предписват фолиева киселина по време на бременност, ако жената има едно или повече от следните състояния и заболявания:

 • фолиево-дефицитна анемия;
 • заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, дисбиоза;
 • чести настинки, инфекциозни заболявания;
 • намаляване на нивото на фолиева киселина в централната нервна система;
 • наличието на фактори, които стимулират отделянето на витамин Вдевет от тялото или нарушавайки усвояването му.

Фолиевата киселина по време на бременност се предписва и при тежка токсикоза, с гестация преди 18 или след 35 години, различни неврологични и психични разстройства, стрес.

Продължителност на приема

За да предотвратите недостиг на фолиева киселина, по-добре е да започнете да приемате витамин 3-4 месеца преди очакваното зачеване. Ако бременността настъпи неочаквано, началото на употребата на фолацин трябва да бъде денят, в който жената е осъзнала положението си. Невралната тръба на плода се формира от 21-ия ден на бременността, така че е важно да посетите лекаря преди този момент.

Колко фолиева киселина да се пие по време на бременност се определя от гинеколога. В стандартни ситуации се препоръчва да продължите да приемате фолацин до 14 седмици. След този период всичко зависи от състоянието на жената. Ако има дефицит на вещество или има фактори, които могат да провокират дефицит, лекарят може да удължи курса, както и да предпише лекарството през втория и третия триместър.

Възможни вреди и противопоказания за прием

Фолиевата киселина в ранните и късните етапи на бременността е забранена да се използва в случай на индивидуална непоносимост към веществото, анемия, причинена от липса на витамин В12. Фолатът също не се предписва по време на лечението на нормоцитна или апластична анемия, тъй като може да причини повече вреда, отколкото полза.

Дозировка

Приемът на фолиева киселина, започнат без да се отчита моментът на бременността, може да доведе до излишъка му в организма и да причини развитието на неприятни симптоми при бременна жена, а ако има противопоказания, може да представлява заплаха за здравето на нея и детето.

Препоръчителната доза фолиева киселина по време на бременност по седмици:

 • първите 13 - 400-800 mcg;
 • от 14 до 27 - 600 mcg;
 • от 27 до 40 - 800 мкг.

Ако ултразвукът показва висок риск от развитие на патологии в плода, тогава дневната порция витамин Вдевет трябва да се определя от лекаря индивидуално. Големите количества фолат през първия триместър на бременността могат да бъдат вредни.

Предозиране

Фолацинът е полезен за бременни жени, но както всяко лекарство, ако правилата за употреба бъдат нарушени, това може да доведе до предозиране. Той е придружен от следните симптоми:

 • повишена възбудимост;
 • безсъние;
 • сърбеж или обрив по кожата;
 • нарушение на изпражненията;
 • метален вкус в устата;
 • лошо храносмилане;
 • раздразнителност.

Внимание! Излишъкът от фолиева киселина, присъстващ до последната седмица на бременността, също може да навреди на плода: провокира прекомерно наддаване на тегло, води до развитие на затлъстяване, астма, алергии, захарен диабет.

Когато избирате лекарство, трябва да обърнете внимание на дозировката и да не го приемате твърде дълго без препоръка на лекар. Излишъкът от вещество е не по-малко опасен от липсата.

Вижте видеото на д-р Елена Березовская за предозиране с фолиева киселина:

Странични ефекти и алергии

Фолиевата киселина се понася добре по време на бременност, но в редки случаи може да причини алергии, затруднено дишане и подуване на лигавиците. Такива симптоми не са опасни и се елиминират чрез намаляване на дозата или прием на антихистамин..

Ако дискомфортът продължава, трябва да се консултирате с лекар, той ще вземе друго лекарство. Най-близкият аналог в действие е Epoetin alfa или beta, Fitomenadion. Тези лекарства имат различно активно вещество, но по същия начин като витамин Вдевет, стимулират хемопоезата (кръвообразуване).

Как да изберем най-добрия витамин Вдевет за бременни

Ефективни и висококачествени лекарства рядко се срещат в аптеките. Съставихме няколко насоки, които да ви помогнат да получите най-добрата фолиева киселина за бременност..

Състав

Когато избирате лекарства с фолацин, трябва да обърнете внимание на формата на активното вещество. Съществуват две съединения на витамин Вдевет - фолат (естествено вещество), което е посочено като фолат на етикета, и фолиева киселина (синтетично хранително вещество). Той е вторият, който се въвежда в състава на лекарствата или хранителните добавки. Веществото не е метаболитно активно и се проявява само в процеса на ензимна редукция с участието на тетрахидрофолат.

Внимание! Синтетичната форма на фолиева киселина (фолиева киселина) не винаги се усвоява добре и при редица жени с мутации на фолатен цикъл може да провокира сериозни заболявания. Ето защо е по-добре да закупите добавки под формата на фолат или неговите съединения: метилфолат и фолинова киселина.

Метилфолат (5-MTHF) - най-активната форма на витамин Вдевет. За разлика от синтезираната по химичен път фолиева киселина, веществото се абсорбира по-бързо, но предизвиква странични ефекти и освен това има много противопоказания. Фолиновата киселина почти не причинява неприятни симптоми и има лек антидепресивен ефект.

За максимална терапевтична полза лекарите препоръчват комбиниране на източници на фолиева киселина с хранителни добавки. При небалансирано хранене или през есенно-зимния период е полезно да се приемат мултивитаминни комплекси, които напълно осигуряват на тялото на бременната жена необходимите вещества. Те са по-скъпи, но по-добре усвоени.

Дозировка и обем на опаковката

Колко витамин В да се пиедевет за всеки триместър на бременността е написано в инструкциите. Ако лекарят препоръчва прием на фолиева киселина преди 14-та седмица от бременността, тогава е по-добре да си купите опаковка с обем от 90 дневни дози. За по-дълъг курс ще трябва да закупите повече лекарства.

Ценови аспект

Когато избирате добавка, препоръчваме да се обърне внимание не на разходите за опаковане, а на цената на 1 доза. Повечето домашно приготвени хранителни добавки съдържат ниска концентрация на активни вещества и синтетична фолиева киселина. Трябва да ги пиете по-често, както и в по-големи количества..

Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3

Моно добавките се предлагат под формата на чист фолат или неговите метаболити. По-долу е даден списък с най-добрите лекарства, сортирани по цена..

Какво е фолиева киселина и какво е тя за бременни жени

За жени, които планират дете или вече са в позиция, лекарите предписват да пият витамин В9 (фолат, фолацин). Какво е това, какво дава, как изглежда на снимката и защо е полезно да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Фолацинът е водоразтворим витамин, който участва активно в основните процеси на организма. Той се синтезира от бактерии, които живеят в червата в малки количества. Следователно основната нужда може да бъде задоволена само отвън..

Киселината се предписва в случай на липса в организма. При дефицит се нарушават процесите на хематопоеза, образуването на левкоцити, тромбоцити, еритроцити и абсорбцията на желязо. Веществото участва в синтеза на аминокиселини РНК и ДНК, подпомага узряването на яйцеклетката, поддържа оптималното ниво на хомоцистеин, който е отговорен за здравето на сърцето.

В началото на бременността се предписва киселина, за да се предотврати развитието на дефекти в нервната система на плода; по-късно тя помага на бъдещата майка да нормализира работата на тялото. Това е ценното действие на този витамин.

Ползите и вредите от фолиевата киселина по време на бременност

Ако е предписано, тогава не е достатъчно

В началото на бременността настъпва интензивно разделяне на ембрионалната нервна тръба и се образуват гръбначният мозък и мозъкът. Жената може да не знае, че е заченала, но в тялото й вече протичат важни процеси на раждането на нов живот..

В началото на бременността киселината е особено полезна. Неговото приемане предотвратява детето от гръбначни фрактури, вродено отсъствие на гръбначния мозък или мозъка, церебрална херния.

Липсата на витамин В9 е вредна, защото:

 • увеличава вероятността за умствена изостаналост при дете;
 • нарушава образуването на плацентата, провокира отлепване, предизвиква спонтанен аборт;
 • води до вродени малформации, деформации на плода, патологии на сърдечно-съдовата система, образуване на цепнатина на устната и цепнатина на небцето (цепнатина на небцето).

Необходимо е да се приема фолацин на по-късна дата. Достатъчно количество от него предотвратява развитието на следродилна депресия, намалява апатията, подобрява лактацията.

Проблемите могат да бъдат сведени до минимум дори при планиране на бременност и по време на раждането на бебе, ако приемате киселинни препарати. В края на краищата е невъзможно да се създаде запас от него и е трудно да се получи от храната.

Според статистиката дефицитът на фолиева киселина се среща при 50% от жените. Проучванията показват, че приемът им редовно по време на планиране и ранна бременност намалява риска от фетални дефекти с 80%. Киселината е вредна в големи дози. Следователно трябва да го приемате според препоръките на лекаря..

Симптоми на излишък и липса на фолиева киселина по време на бременност

Дефицитът на В9 се развива бързо. Първите симптоми се появяват в рамките на една седмица, а месечната липса на киселина води до критично състояние:

 • бледност на кожата;
 • раздразнителност;
 • нервност;
 • умора;
 • ниска ефективност;
 • нарушение на паметта, вниманието;
 • появата на кожата на старчески петна, акне;
 • драстична загуба на тегло.

Тези признаци са неспецифични и могат да показват стрес или да са нормални по време на бременност. Но ако не компенсирате липсата на киселина, това е изпълнено с опасни последици за плода и бъдещата майка..

Можете точно да определите нивото на фолацин в организма, като преминете кръвен тест. Нормалните стойности варират от 7-45 nmol / l.

Много полезно за дете

Инструкции за фолиева киселина

Витамин В9 в таблетки е същото лекарство като останалите. Ето защо не трябва да се приема без лекарско предписание. Инструкциите на официалните производители съдържат препоръчителните дневни и единични дози, методи за приемане на киселина, колко време да се използва, как да се използва правилно. Следователно всички жени трябва да го прочетат..

Според клиничните указания, за ред 572n, дневната норма на фолацин е 0,4 mg. Според други източници, за да се поддържа бременността през първите месеци, е необходимо да се приемат 0,8 mg на ден. Лекарят решава дали е много или малко.

Лечението започва 6 месеца преди планираното зачеване, а оптималната продължителност е до 12 гестационни седмици. През последния триместър лекарите също често съветват приема на киселина.

Обикновено цялата доза се предписва наведнъж. Това трябва да се прави сутрин, четвърт час след закуска, с вода. Фолацин не трябва да се приема преди хранене, тъй като повишава киселинността на гладно, причинявайки проблеми със стомашно-чревния тракт. А при бременни жени с токсикоза може да доведе до гадене, повръщане.

Дози, по-високи от превантивната, се предписват от лекаря за бременни жени с установен дефицит на витамин В9, както и в следните случаи:

 • наличието на фактори, които увеличават приема на фолиева киселина или ускоряват екскрецията му;
 • висок риск от аномалии на нервната система (епилепсия, захарен диабет при бременна жена);
 • фамилна анамнеза за малформации;
 • нарушение на стомаха, червата.

Прием строго по лекарско предписание

Каква е дозировката на фолиева киселина за бременни жени

Недостигът на фолацин е особено важен в много ранните етапи, през първите 2 седмици. Ето защо лекарите препоръчват да започнете да го приемате дори на етапа на планиране. Но няма категоричен отговор колко време отнема изпиването на лекарството. Някои хора го предписват дори в късните месеци на бременността..

Лекарите настояват жената да пие витамин В9 през първия триместър. През този период той има максимална стойност, дори малка липса на него може да повлияе негативно на плода..

Много бременни жени се съветват да не спират приема на всички 9 месеца. Това важи особено за жени с патологии или близнаци. Тук фолацинът през втория и дори последния триместър не боли.

Профилактични дози според инструкциите:

 • минимум - 400 μg (0,4 mg) / ден;
 • максимум - 800 mcg (0,8 mg) / ден.

Ако дефицитът е изразен, е необходима доза от 5 mg. Неразрешеното използване на такова количество витамин е противопоказано, тъй като може да бъде опасно.

Може да се предписва за профилактика

Киселинните таблетки се предлагат в 100, 400, 1000, 5000 mcg. За профилактика на дефицит се предписват капсули със съдържание 400-1000 мкг в количество от 1 бройка дневно. Доза от 0,5 mg е терапевтична. Фолацинът често се предписва с витамин Е. Веществата усилват действието на другия по време на бременността.

Когато фолиевата киселина се отмени

Въпросът до коя седмица се пие фолацин е индивидуален. Период на отмяна се решава от лекаря.

Необходима е консултация с лекар

Каква фолиева киселина е най-добре да се пие по време на бременност

Най-често на жените се предписват комплекси. Това са препарати, съдържащи профилактични дози витамини, минерали (Е, фолацин, аскорбинова киселина, йод, желязо, цинк, магнезий, калций). Ето имената и снимките им:

 • Фолио;
 • Елевит;
 • Pregnavit;
 • Спирулина;
 • Мултитабове;
 • Centrum.

Когато приемате някое от тези лекарства, тялото се попълва с необходимия дневен прием на витамин В9, както и други микроелементи. Предимството на сложните продукти е, че не е необходимо да купувате различни лекарства, тъй като всички вещества се съдържат в една таблетка.

Монопрепаратите с фолацин често се предписват заедно с други средства: Омега-3, Йодомарин, Витамин Е. Какъв метод и режим на приложение да изберете зависи от пациента и лекаря.

Богат на витамин В9

Списък на храни с фолиева киселина за бременни жени

Ако жената предпочита да използва естествени източници на фолиева киселина вместо лекарства, трябва да знаете кои храни са с високо съдържание на фолиева киселина. То:

 • зърнени култури: ориз, елда, овесени ядки;
 • зеленчуци: моркови, домати, аспержи, цвекло;
 • орехи;
 • извара;
 • мляко на прах;
 • боб;
 • зелен грах;
 • яйчен жълтък;
 • пълнозърнест хляб;
 • соя;
 • телешки черен дроб.

Тези храни трябва да бъдат включени в ежедневната диета, за да се предотврати недостигът на фолиева киселина.

Фолиевата киселина няма аналози

Аналози на фолиева киселина

Тези, които са алергични към фолацин, се интересуват от това как да го заместят, за да осигурят здравето на нероденото бебе? Няма аналози на витамин В9. Единственият изход е да се откажете от лекарствата въз основа на него и да получите необходимото дневно количество заедно с храната.

Алергия към фолиева киселина по време на бременност: симптоми и лечение

 • широко разпространен обрив, придружен от сърбеж, парене, уртикария;
 • Отокът на Квинке - лигавица, кожа или тъкан, е животозастрашаващ, ако се разпространи в ларинкса;
 • анафилактичен шок;
 • екзема;
 • бронхиална астма.

Ако една жена е забелязала симптоми като на снимката, докато приема витамин В9, какво трябва да направя? Необходимо е да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар. Обикновено за лечение на алергии се предписват антихистамини, ентеросорбенти.

Причинява алергии под формата на акне и подуване

Защо предозирането е опасно

Излишъкът от витамин може да доведе до:

 • повишена възбудимост: жената става раздразнена, склонна към безсъние, чести промени в настроението;
 • храносмилателни нарушения: гадене, горчив или метален вкус в устата, появяват се нарушения на изпражненията;
 • функционални промени в бъбреците;
 • алергични реакции: кожен обрив, сърбеж, уртикария.

При бременни жени предозирането може да бъде разпознато чрез прекомерно увеличаване на теглото на плода. Съществува риск от затлъстяване, захарен диабет, астма, склонност към алергии при дете.

Трудно е да се постигне излишък на киселина, тъй като излишъкът се отделя с урината. Обикновено много от това се случва с патологии на бъбреците, черния дроб..

Нежеланите реакции са редки, фолациновите препарати се понасят добре, с изключение на хората, склонни към алергии. За тях инструментът може да бъде опасен.

Трябва ли да пия фолиева киселина след замразена бременност

В случай на фетална смърт трябва да се приема балансирана диета и витамини, включително фолацин, за да се осигури нормална следваща бременност. Това ще помогне за излекуване на организма, възстановяване на имунитета и хормоналните нива..

Колко струва фолиевата киселина за бременни жени: цена в аптеките

Можете да закупите витамини със съдържание на фолиева киселина на следните цени:

 • Киселинни таблетки - 38 рубли;
 • Фолацин - 130 рубли;
 • Фолио - 690 рубли;
 • Elevit - 580 рубли;
 • Спирулина - 1115 рубли;
 • Centrum - 514 рубли.

Фолиева киселина през цялата бременност: отзиви

Пих Elevit. Той също съдържа фолклор. Гинекологът отмени на 20 седмица. Тя каза, че е полезно за детето.

Не вярвам на лекарите. Те раждаха и преди без всички тези хранителни добавки и витамини. И нищо. И за да може народът да е в тялото, трябва да ядете елда, яйца и телешки черен дроб.

За автора: Боровикова Олга