Въпреки широкото популяризиране на здравословния начин на живот, тютюнопушенето все още е една от най-разпространените зависимости в обществото..

И ако по-рано мъжете са били предимно пушачи, сега се увеличава броят на пушачките. Жена, която пуши, причинява непоправима вреда на тялото си.

Пушенето възпрепятства процеса на зачеване, може да доведе до нарушено развитие на плода или безплодие.

От статията ще научите

Може ли пушенето на жена да повлияе на зачеването на дете??

Жените, които пушат, са по-склонни да имат гинекологични проблеми, които могат да повлияят негативно на зачеването на дете:

 • Процесът на узряване и освобождаване на яйцеклетката се нарушава. Регулира се от хормони, но пушенето може да причини хормонални промени. Естрогенът е хормон, който регулира функционирането на репродуктивната система. Пушачите му липсват, менструалният цикъл става нередовен.
 • В яйчниците се натрупват токсични вещества, в резултат на което част от яйцеклетките умират.
 • Токсините, натрупани в ооцитите, водят до промени на генетично ниво. Увеличава се рискът от раждане на деца с генетични заболявания.
 • Проходимостта на фалопиевите тръби е нарушена, оплодената яйцеклетка не може да влезе в маточната кухина и умира.

Тютюнопушенето засяга:

 1. Нарушават се съдовете, процесите на хранене на тъканите.
 2. Цервикалната слуз, която обикновено се произвежда от шийката на матката, има повишен вискозитет при пушачите. Това затруднява сперматозоидите да се придвижат в маточната кухина и оплождането не настъпва..
 3. За зачеването е необходимо нормално кръвоснабдяване на органите на женската репродуктивна система. Само при условие на добро кръвоснабдяване ендометриумът е подготвен за прикрепване (имплантиране) на ембриона.
 4. Шансовете за успешно ин витро оплождане (IVF) са намалени. За това е необходимо ендометриумът да е добре снабден с кръв, да бъде без патологични промени, тъй като оплоденият материал е прикрепен към ендометриума.

Вижте също полезно видео за това как тютюнопушенето влияе на зачеването:

Как влияе алкохолът в комбинация с никотин преди бременността?

Зачеването и алкохолът не са съвместими. Оплодената яйцеклетка от фалопиевата тръба се премества в маточната кухина, след което се имплантира в стената й и се храни с кръвта на майката. Попадането на алкохол в него влияе отрицателно върху образуването на ембриона:

 • транспортът на хранителни вещества и насищането на организма с кислород се нарушават поради вазоспазъм, причинен от излагане на етанол;
 • ацеталдехидът води до промени на клетъчно ниво, съответно, промени настъпват на генетично ниво, което е причина за появата на различни деформации и аномалии в развитието;
 • при плода под въздействието на алкохол метаболизмът на витамини и хормони е нарушен;
 • фетален алкохолен синдром - вътрематочно алкохолно увреждане на ембриона, което се проявява с патологии на сърдечно-съдовата и пикочно-половата система, изоставане във физическото и психическото развитие, аномалии на лицето, отклонения в поведението на детето.

Пушенето в комбинация с алкохол може да доведе до образуване на плод с различни патологии или мъртво раждане.

Защо цигарите са опасни преди бременността, какъв ще бъде ефектът върху здравето на потомството?

Всяка семейна двойка мечтае за здраво потомство. Изключително важно е да се откажете от пушенето преди планирането на бременността поради редица положителни причини: бременността ще дойде по-бързо (няма да има проблеми със зачеването), ще намалеят рисковете от необичайно развитие на ембриона, генетични патологии, мъртво раждане и др..

Ако не е било възможно да се откажете от пушенето преди планирането на зачеването, могат да настъпят следните негативни последици за бебето:

 • Висока податливост към заболявания на дихателната система: астма, бронхит, пневмония. Склонността се увеличава, ако родителите продължават да пушат след раждането на детето, защото той става пасивен пушач.
 • Вродени малформации - цепнатина на небцето, цепнатина на устната, сърдечни дефекти, назофарингеални дефекти, страбизъм.
 • Токсините оказват негативно влияние върху нервната система на детето, така че то може да расте невнимателно, конфликтно, агресивно, с лоша памет..
 • През първите години от живота (обикновено до 6 години) може да се появи забавена реч и умствено развитие.
 • Хиперкинетичен синдром - неволно свиване на мускулите на крайниците и багажника.
 • Понякога бебетата имат внезапна детска смърт. Случва се при деца от първата година от живота.

Какви могат да бъдат последиците от пушенето по време на бременност?

Ако не беше възможно да спрете пушенето по време на бременност, последствията са още по-лоши:

 • спонтанен аборт, замразена бременност;
 • преждевременно раждане;
 • висок риск от отлепване на плацентата;
 • кислородно гладуване на плода;
 • недостатъчно тегло на ембриона (обикновено 200 грама под нормата).

Ако се опитвате да победите пристрастяването си, но не успявате - прочетете 8 съвета, които да ви помогнат да се откажете от желанието за пушене.

Колко време отнема отказването, за да не навреди на нероденото дете?

Често жените мислят да се откажат от пушенето едва след като разберат за бременността. Не е правилно. Никотинът има отрицателен ефект върху цялото тяло на жената, включително репродуктивната система..

Лекарите не открояват тютюнопушенето като отделна причина за безплодие, но факт е, че този навик значително намалява шансовете за зачеване.

Полицикличните въглеводороди - веществата, съдържащи се в тютюневия дим, създават затруднения при оплождането и прикрепването на оплодено яйце.

Такива жени са по-склонни да лежат на опазване и имат висок риск от аборт.

За да подготвите тялото за бременност, да го прочистите и да намалите риска от развитие на патологии, трябва да се откажете от пушенето поне една година преди планирането. Това е колко време отнема на тялото да се изчисти напълно и да се възстанови от никотиновата зависимост..

Възстановяването на дихателната система настъпва след шест месеца, кръвоносната система след 3 месеца, вътрешните органи се връщат към нормалното функциониране след една година.

Съвети как да забравите за димните паузи при планиране на бременност

Мотивация. Неизмеримо по-важно е да имате здраво бебе, отколкото да продължите да пушите. И това е само една от мотивиращите причини да се откажете.

Със сигурност можете да намерите още: подобряване на здравето, спестяване на пари, свобода, при липса на зависимост и т.н. Напишете целия списък на лист хартия и го препрочитайте всеки път, когато искате да вземете цигара.

Необходимо е коренно да се промени начинът на живот. Никотинът е наркотично вещество, намиращо се в тютюна. Синдромът на отнемане е придружен от депресия, раздразнителност, лош сън, общо неразположение, раздразнителност и повишена умора.

Струва си да се разхождате повече на чист въздух, да се храните добре, да сте по-често извън дома.

Подаръци. Награждавайте се всеки ден (без цигарена седмица). Похарчете парите, които сте изразходвали за закупуване на цигари, ходене на кино, посещение на кафенета, закупуване на нова рокля или книга. Сбъдвайте мечтите си, големи и малки!

Ако всички изброени методи не помагат, трябва да прочетете тези начини за спиране на тютюнопушенето и да потърсите помощ от лекар.

Заключение

Пристрастяването към никотин причинява сериозни увреждания както на здравето на майката (засяга състоянието на репродуктивната система), така и на здравето на нероденото й дете (малформации, генетични заболявания, забавяне на психическото и физическото развитие).

Умишленото увреждане на собственото ви здраве и здравето на бъдещите деца не е най-доброто решение. Много е важно да спрете пушенето още преди зачеването, на етапа на планиране на бременността. Не пропускайте да рискувате да родите здраво бебе.!

Колко трябва на жена и мъж да се откажат от пушенето преди бременността

Дори детските градини знаят, че пушенето е вредно за здравето. Всички знаят, че преди зачеването трябва да се откажете от цигарите. По-фин въпрос - колко време отнема пушенето преди бременност, достатъчно ли е един или два месеца или трябва да мине по-значим период.

Също така ще говорим за това дали тютюнопушенето влияе на зачеването и как пушенето преди бременност и по време на бременността може да навреди на бебето..

Как цигарите влияят на зачеването

Когато планирате бременност, трябва да се отървете от всички лоши навици, а цигарите са едни от най-вредните за здравето на нероденото дете. Ефектът от тютюнопушенето върху зачеването е наистина голям, поради този навик е много по-трудно да станеш майка..

Случва се жените да се оплакват от проблеми със зачеването на дете, да пушат друга цигара и дори да не мислят, че пушенето може да е източник на проблеми при планирането на бременност. „Все пак зачеването все още не е настъпило, така че цигарата не е важна“, смятат те. Статистиката обаче показва, че жените, които пушат, са с 50% по-склонни да бъдат безплодни. Именно заради пушенето на жената много двойки остават бездетни..

Как тютюнопушенето влияе върху зачеването на дете при жените? Яйцата на жената натрупват токсични вещества, които влизат в тялото през белите дробове на пушачите. Поради това те отслабват и умират. Дори оцелелите яйца може да не узреят напълно поради отравяне с токсини. Ето защо е необходимо да се откажете от пушенето още преди бременността, за да се даде време за възстановяване както на яйцеклетките, така и на организма като цяло. И по-добре изобщо да не започвате да пушите, защото здравето на пушача по дефиниция е по-лошо от това на непушача.

Пушенето при жени води до нарушение на менструалния цикъл, понякога отсъствие на менструация и преждевременна менопауза.

Лечение на безплодие и лоши навици

Напоследък процедурата за ин витро оплождане (IVF) набира все по-голяма популярност. Според статистиката жените, които пушат ембриони, пускат корени наполовина по-често от непушачите. Използването на метода за интрацитоплазмена инжекция на сперматозоиди (ICSI), който се използва при проблеми със спермата, също е трудно. Като цяло пушенето значително намалява шансовете за преодоляване на безплодието както при жените, така и при мъжете. И това не са празни думи. Както беше установено в проучване върху голяма извадка (около десет хиляди двойки), за пушачите е 38% по-трудно да получат дете, използващо изкуствено осеменяване..

И ако пушите рано

Можете да научите за бременността от около четвъртата седмица, поради което в някои случаи жените пушат в началото на бременността. Какви са последиците за плода от тютюнопушенето по време на раждане на бебе? Поради никотина възниква вазоконстрикция, поради което бебето получава по-малко кислород и хранителни вещества, необходими за неговото развитие. Това е изпълнено с липса на тегло при раждане и забавяне на вътрематочния растеж. Има и отрицателен ефект върху развиващата се нервна система. Поради никотина тялото губи витамини от групи В и С, както и фолиева киселина, която влияе отрицателно на нивото на развитие на плода и може да причини преждевременно раждане, спонтанни аборти.

Ето защо бременността едва се открива, прекратете веднага! Забранени са дори леки „дамски“ цигари или наргиле. Също така трябва да кажете на Вашия лекар, че сте пушили. Може би той ще предпише специален витаминен комплекс или лекарства в подкрепа на плода.

Трябва ли бъдещият татко да се откаже от пушенето

Ако мъжът пуши в семейството, тогава можем да разграничим два основни фактора, които влияят негативно на зачеването и формирането на детето:

 1. Неговият спътник става пасивен пушач;
 2. Поради никотина при мъжете настъпват промени в епителните тубули на яйчниците, което се отразява негативно на качеството на сперматозоидите им. Как се изразява това влияние? При ДНК промени, водещи до по-малко жизнеспособност на сперматозоидите, възможни генетични проблеми при детето.

Следователно за мъжа планирането на бременност и пушенето са несъвместими понятия..

Пушенето също влияе върху качеството на спермата. Качеството трябва да се разбира като такива параметри като подвижност и жизнеспособност на сперматозоидите, обем, състав и други параметри на спермата. Пушенето причинява следното:

 • Концентрацията на сперматозоидите е намалена. Нормалният брой на сперматозоидите е между 20 и 300 милиона на милиграм. Учените са установили, че тютюнопушенето, като цяло, води до намаляване на концентрацията с 23%.
 • Подвижността на сперматозоидите също се влошава - средно с 13%. Това води до проблеми с проникването в женските полови органи. Особено жена, която пуши, защото има още, което пречи на проникването на слуз при пушене.
 • Размерът, структурата, формата на сперматозоидите също могат да претърпят промени не за добро. Поради неправилната структура, те може да не са толкова ефективни при оплождането, освен това продължителността на живота им е намалена..

Пушенето при мъжете може да причини проблеми с потентността, намалено либидо и повишен риск от развитие на сърдечни и съдови заболявания. Никотинът може да причини еректилна дисфункция. възниква хормонален дисбаланс.

Искате ли да имате здрави деца? Хвърли!

Колко време преди бременността трябва да спрете?

Препоръчително е да напуснете поне три месеца преди планираното зачеване на дете за мъже и шест месеца до една година за жени. Необходими са три месеца, докато сперматозоидите узреят напълно в тялото. Женското тяло се нуждае от повече време, а шест месеца са най-малкото. Някои изследователи дори увеличават този период до 2-3 години..

Но обикновено една година все пак е достатъчна. За да сте сигурни, че всичко е наред, препоръчително е да преминете тестове преди зачеването. Наложително е да се откажете от пушенето преди бременността и да поддържате установения период, така че значително ще увеличите шансовете за зачеване и раждане на здраво бебе..

Така че, препоръката на лекарите е еднозначна: преди бременността трябва да се откажете от пушенето и то предварително. Ако обаче изведнъж разберете, че сте бременна и с ужас си спомните, че този месец сте пушили няколко цигари (или дори редовно), успокойте се. Зачеването и пушенето не са съвместими неща, но това не е причина за аборт! Да, вашият навик е навредил на здравето на нероденото бебе. Но това, което е направено, е направено. В крайна сметка в крайна сметка всичко ще зависи от състоянието на вашето здраве като цяло и хода на бременността. Сега вашата задача е незабавно да се откажете от цигарите, да водите правилен начин на живот и да не се притеснявате. Бившите пушачи имат голям шанс да станат майки на здрави деца.

Здравословна бременност: когато бъдещата майка се откаже от пушенето

Пушенето не е просто зависимост, а истинска зависимост. Това е вредно за здравето на всеки човек. Този фактор обаче е особено опасен за жените, които очакват бебе. Ето защо е толкова важно напълно да се премахне тютюнопушенето преди бременността. Това ще помогне за предотвратяване на негативни последици за майката и детето..

Въздействие на тютюнопушенето върху зачеването

Ако пушите дори на етапа на планиране на бременността, шансовете да станете майка значително намаляват. Освен това зависимостта и на двамата партньори значително намалява вероятността от зачеване. Статистиката, показваща колко двойки не могат да станат родители, е ужасяваща.

Също така трябва да се има предвид, че цигарите са вредни не само за потенциалните майки и татковци. Нека си представим, че са успели да заченат бебе. Здравето му е изложено на много рискове и един от тях е развитието на репродуктивни нарушения в бъдеще..

Вероятността да станат родители е значително намалена, ако двойката пуши преди IVF.

Никотинът влияе отрицателно върху плодовитостта на жените. Ако не се откажете от този навик навреме, синтезът на хормони, необходими за зачеване и формиране на дете, се забавя значително. Всяка цигара причинява проблеми в движението на яйцето в матката..

Мъжете, които не могат да се откажат от пушенето, изпитват намалено качество и обем на спермата. Тази зависимост провокира сериозни проблеми с ерекцията или развитието на пълна импотентност. Броят на сперматозоидите при такива мъже е намален с 15% в сравнение с непушачите. Характеристиките на сперматозоидите също страдат, тъй като формата и активността на сперматозоидите се променят..

Пушенето преди бременност има изключително негативен ефект върху състоянието на репродуктивните органи. Ако се откажете от тази зависимост навреме, вероятността да станете родители ще се увеличи многократно. Освен това това се отнася както за естественото зачеване, така и за ин витро оплождането..

Защо трябва да спрете пушенето преди зачеването?

Докато е в утробата на майката, бебето получава всички необходими елементи. Жена, която пуши, излага тялото на детето на токсични вещества. В допълнение, тази зависимост води до дисфункция на плацентата..

Ако не откажете цигарите преди зачеването, последиците могат да бъдат ужасни. Всяка цигара създава повишена заплаха от развитие на кислороден глад и провокира нарушения във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Въглеродният окис, постъпвайки в кръвта, измества кислорода. В резултат страда не само жената, но и детето..

Хлапето се опитва да получи възможно най-много вещества, необходими за неговото развитие. В резултат на това сърцето започва да бие много по-бързо, което може да провокира опасни нарушения във функционирането му..

Възможни усложнения

Ако не се откажете от пушенето на етапа на планиране, последиците ще бъдат ужасни. Цигарите влияят негативно на физическото развитие на бебето, причиняват различни заболявания и водят до изоставане във формирането на плода. В резултат на това могат да се появят следните негативни последици:

 • Преждевременно раждане и поднормено тегло. Обикновено теглото на бебето се намалява с около 200 г. Ако майката продължава да пуши по време на бременност, теглото на бебето може да бъде още по-малко. Ако и двамата партньори са пристрастени, теглото на детето може да е по-малко от 2,5 кг..
 • Слабост и смущения в белите дробове на бебето. Последиците от тютюнопушенето могат да включват проблеми с дишането, задух. Впоследствие за такива деца е трудно да спортуват, те имат склонност към респираторни заболявания..
 • Постоянно заболяване на детето. Ако една жена продължава да пуши по време на бременност, рискът на бебето от трайно заболяване се удвоява..
 • Астматична форма на бронхит, възпалителни лезии на средното ухо и други опасни патологии. Такива усложнения могат да се появят в ранна възраст..
 • Спонтанен аборт или смърт на дете. Ако не се откажете от пушенето навреме, съществува риск от смърт..

Всяка цигара, която една жена пуши по време на раждането на бебе, значително увеличава заплахата от отлепване на плацентата. В резултат на това рискът на детето от кислороден глад се увеличава. Вероятността от преждевременно раждане също е висока..

Кога да се откажат от пушенето?

Колко преди бременността се препоръчва да се откажете от тази зависимост? За да избегнете появата на опасни усложнения, трябва да се откажете от пушенето поне една година преди планираното зачеване. Това е колко време е необходимо за пълно премахване на никотина от тялото.!

Някои жени, които имат тази зависимост в продължение на много години, не могат да се отърват от нея. В същото време обаче те се опитват да избират здравословна храна, да ходят по-често, да отказват алкохол, вярвайки, че това ще спаси бебето от проблеми.

Разбира се, всички тези мерки са много полезни. Въпреки това, тялото на детето все още ще бъде отровено с никотин. Следователно тютюнопушенето трябва да бъде изключено дори преди бременността и няма алтернатива.

Как да се откажа от пушенето?

За да върви всичко добре, трябва да се придържате към определени правила:

 • Мотивация. Трябва да сте наясно защо искате да се откажете от тази зависимост. Здравето на детето е много по-важно и цигарите носят само илюзията за свобода.
 • Награда. Ако успеете да се откажете от пушенето, трябва да си подарите хубав подарък. Изберете това, което ви харесва - ходенето на театър или, например, дългоочаквано пътуване.
 • Промени в начина на живот. При отказване от тютюнопушенето могат да се появят неприятни симптоми - депресивни състояния, повишена раздразнителност, световъртеж, нарушения на съня, умора. За да предотвратите подобни проблеми и да намалите неразположенията до минимум, трябва да се храните добре, да спортувате всеки ден. Освен това се препоръчва да се избягва консумацията на кафе и захар, тъй като тези храни са вредни сами по себе си и увеличават желанието за пушене..
 • Справяне със стреса. Ако отказването от тютюнопушенето е причинило стрес, трябва да изберете методи за неговото премахване. Дълбокото дишане, упражненията, масажът са страхотни..
 • Консултация с лекар. Ако отхвърлянето на навика включва силно влошаване на състоянието, обостряне на хронични заболявания, скокове на налягането, по-добре е да се свържете с Вашия лекар..

По време на отказването от тютюнопушенето е препоръчително да се намерят съмишленици и да се общува с тях по-често. Ако искате да вземете цигара в ръцете си, трябва да потърсите помощ от роднини, които ще ви кажат защо не трябва да правите това..

Не забравяйте, че максималната зависимост се наблюдава само в самото начало. Силно желание за пушене се появява на около 2-3 дни. След седмица напълно изчезва. В същото време дискомфортът, свързан с преструктурирането на тялото, изчезва. С други думи, просто трябва да бъдете търпеливи..

Също така, по време на периода на отказване от навика, трябва да избягвате места, където обикновено сте купували цигари. По това време не трябва да посещавате стаи за пушачи. Ако определени напитки или храни са свързани с тютюнопушенето, най-добре е да се откажете..

Тази вредна зависимост причинява сериозни увреждания на здравето. Той нарушава работата на вътрешните органи и влияе отрицателно върху състоянието на репродуктивната система. Затова лекарите съветват да се откажат от пушенето дори на етапа на планиране на бебето. Никаква зависимост не може да бъде по-важна от благосъстоянието на детето. И ако отказването от цигарите значително увеличава шанса за раждане на здраво бебе, тогава не можете да не го използвате!

Бременност и пушене: реалност и митове

Когато бях в болницата в очакване на раждането на бебе, с мен в отделението имаше две бременни жени, които постоянно отсъстваха от стаята за пушене. Винаги ми е било трудно да разбера поведението им, защото ако собственото им здраве не е толкова притеснително за тях, тогава здравето на детето определено си заслужава да се погрижи. Днес обаче в света около половината от бременните жени продължават да пушат и има почти повече митове за пушенето по време на бременност, отколкото ще бъдат приети. Нека се спрем на някои от тях.

Пушенето влияе върху плодовитостта: Вярно

Пушачите са склонни да прекарват два пъти повече време, за да забременеят. Защо? Тютюнът води до намаляване на женските хормони естроген, което от своя страна влияе негативно на менструалния цикъл, което го прави по-малко редовен. Пушенето също така увеличава риска от преждевременно раждане и извънматочна бременност. Лекарите обаче обещават: щом се справите със зависимостта, всичко ще се нормализира..

Достатъчно е просто да забременеете, за да се откажете от пушенето: мит

Пристрастяването към тютюна включва няколко аспекта: физически (пристрастяване към никотина), психологически (тютюнът често се възприема като средство за лечение на стрес), социален (известната димна почивка на работното място, където често се обсъждат най-интересните инциденти и дори се решават служебни въпроси). Така че, ако очакването на бебе е наистина страхотна мотивация за отказване от тютюнопушене, за съжаление дори това често не е достатъчно. Най-добре е да започнете да се отървете от пристрастяването към тютюна дори преди бременността, под наблюдението на лекар..

Пушенето по време на бременност вреди на бебето: Вярно

Децата, които трябва да дишат тютюнев дим, докато са били в утробата, са по-склонни да страдат от респираторни заболявания след раждането. Пушенето при майките ограничава достъпа на кислород до плода, което може да причини забавяне в развитието или дори неврологични проблеми. Средно бебетата на пушачи тежат 200 грама по-малко при раждането, отколкото бебетата на непушачите. Пушенето също удвоява риска от преждевременно раждане и утроява риска от внезапна детска смърт при новородени..

Твърде късно е да се откажете от пушенето по време на бременност, това е твърде стрес за организма: Мит!

Дори ако вече сте по средата на пътя, за да се срещнете с бебето си, отказването от тютюнопушенето винаги е по-добре, отколкото да продължите да тровите тялото си с тютюнев дим. Сбогуването с този навик сериозно намалява риска от заболяване както за майката, така и за нейното бебе. Най-добре е, ако успеете да се откажете от тютюнопушенето преди 3-ия месец на бременността (ако не сте направили това преди нейното начало).

Нищо няма да се случи, ако си позволя да пуша максимум 5 цигари на ден: Мит!

Като правило това само изостря проблема, тъй като ограниченията върху броя на цигарите увеличават интензивността на тяхната консумация. „Завличате се“ по-дълбоко, което означава, че тялото ви (а с него и детето) получава още повече вредни вещества. Намаляването на броя на пушените цигари има смисъл само като стъпка към пълното отказване от тютюна. Никой стрес от отказването от тютюнопушенето никога няма да бъде по-вреден за здравето на нероденото дете от токсичните вещества, които попадат в тялото му с тютюнев дим.

Пластири против тютюн не трябва да се използват по време на бременност: Мит

Никотиновите заместители (дъвки, пластири и др.) Са разрешени за употреба при бременни жени. Поне е по-добре от това да плъзнете цигара. Така че детето получава по-малка доза никотин, отколкото от цигарите, и не получава други вредни компоненти на навика: катран, дим и т.н. Тези средства могат да помогнат на бременната жена да се справи със стреса от отказването от тютюнопушенето..

Ако пуша, тогава не бива да кърмя: Мит

Да, никотинът преминава в кърмата, но въпреки това ползите от кърменето надвишават ползите. Кърмата позволява на вашето бебе да се бори с инфекциите (в млякото има антибактериални вещества) и също така намалява риска от хранителни алергии. Ако не можете да се откажете от пушенето, уверете се, че детето ви получава възможно най-малко вредни вещества. Пушете след хранене, не преди. Тук трябва да се отбележи, че пушачите произвеждат средно с една четвърт по-малко мляко от другите жени..

Пушени преди бременност

Разбрах, че е бременна в 7 седмица. Спрях веднага да пуша. Но през първите седем седмици пуших по една опаковка и половина на ден. Консултирах се с лекари, някои казват, че има много голям шанс детето да има отклонения от нормата, други казват, че е добре - основното е да не се пуши след първия триместър.
За мен този въпрос е много важен, тъй като съпругът ми казва, че е необходимо да се прекъсне бременността поради факта, че пуших през първите 7 седмици. Наистина искам това дете, но не искам да му съсипвам живота, ако заради пушенето ми през първите седмици детето може да се роди изостанало..
Какво съветвате? Трябва ли да прекъсна бременността или просто да се опитам да продължа да давам всичко възможно със здравословна храна и чист въздух?

Между другото, това е втората бременност. Първият също беше планиран за бебето на 2 години. По време на първата бременност тя е водила абсолютно здравословен начин на живот и бебето е просто чудо (ъ-ъ-ъ-ъ). Започна да пуши преди половин година..
Прочетох темата в архивите за тютюнопушенето по време на бременност, но за съжаление няма отговор на въпроса ми...

Тук казват, че самият факт на рязко хвърляне е вреден. въпреки че вярвам, че вие ​​самите трябва да се чувствате.. ако не чувствате дискомфорт, тогава бебето едва ли ще го почувства! така че не се притеснявайте.

shl. просто не си хвърляйте чехлите - пуших до последно.. Имах контракции и си пушех нервите на прозореца! Знам, това не е правилно.. Не съветвам никого да повтаря моите подвизи.. бебето ми е здраво!

двама от приятелите ми дори не се замислят да откажат цигарите по време на бременност, а напротив, увеличиха броя на цигарите, без тях казват, че се чувстват много зле. така че децата им са по-здрави от моите непушачи, те се разболяват по-рядко от моите. в едно дете от една година и половина говори изречения, а моето на 2 едва започва да повтаря сричка.

ИМХО. няма нужда от аборт. Много хора пушат и не спират цялата бременност.

Пушенето по време на бременност: истина и митове

Митове за пушенето по време на бременност

В името на лошия навик в обществото има много митове, свързани с тютюнопушенето и неговата „безопасност“.

Мит 1.
Бременната жена не трябва внезапно да се отказва от пушенето, тъй като отказът от цигари е стрес за тялото, опасен за дете в утробата.
Вярно:
Всяка доза отрова, която идва със следващата цигара, е още по-голям стрес за плода, което може да доведе до необратими последици..

Мит 2.
Пушенето през първия триместър е безопасно.
Вярно:
Излагането на тютюнев дим е най-опасно през първите месеци, когато се полагат основни органи.

Мит 3.
Бременните жени могат да пушат електронни цигари.
Вярно:
Никотинът, съдържащ се в патрона, все още навлиза в кръвта, макар и в по-малки количества, следователно за жените в положението на електронни цигари те са толкова вредни, колкото обикновените..

Мит 4.
Ако пушите леки цигари или намалите броя на цигарите на ден, тогава няма да има почти никаква вреда.
Вярно:
В този случай вредният ефект ще намалее, но не много: пушач, който е ограничил дозата си на никотин, ще се опита да го „набави“ с по-дълбоки вдишвания, което ще увеличи обема на дим, попаднал в белите дробове.

Мит 5.
Ако приятел пуши и роди силно бебе, тогава нищо няма да ви се случи.
Вярно:
Може би познатият просто е имал голям късмет, но с голяма степен на вероятност здравето на детето й е било подкопано от вътрематочните ефекти на никотина и други отрови и въпреки че този ефект все още не е забележим, рано или късно проблемите ще се почувстват.

Ефектите от тютюнопушенето върху майката и детето

Пушенето вреди на нероденото дете по няколко начина.

Първо, тютюневият дим съдържа много токсични вещества: никотин, въглероден окис, циановодород, катран, редица канцерогени, включително диазобензопирин. Всеки от тях отровява плода, достигайки до него чрез майчината кръв.

На второ място, когато пушите в организма, количеството на витамини от група В, витамин С и фолиева киселина значително намалява. Липсата им може да провокира развитието на дефекти в централната нервна система и да доведе до редица други усложнения, до спонтанен аборт..

Отровните елементи действат върху плода не само директно. Под тяхно влияние съдовете на плацентата се стесняват, поради което детето не получава необходимото количество кислород и хранителни вещества, което води до изоставане в растежа и развитието.

Дългосрочните изследвания разкриха редица тъжни модели, свързани с тютюнопушенето по време на бременност:

• Пушачите са по-склонни да имат малки бебета (до 2,5 кг). Всяко трето новородено с ниско тегло е от майка, която пуши. Дори сред тези, които пушат малко и рядко, средно бебетата се раждат със 150-350 грама по-леки, както и по-малки на ръст и с по-малка обиколка на главата и гърдите.

• Вероятността от спонтанен аборт, преждевременно раждане и смърт на новородено значително се увеличава. Кутия цигари на ден увеличава този риск с 35%. Комбинацията от два лоши навика: пушене и пиене на алкохол, го умножава по 4,5 пъти. Пушенето причинява поне всяко десето преждевременно раждане.

• Пушащите майки имат 25-65% по-голям шанс за преждевременно отлепване на плацентата, 25-90% (в зависимост от броя на цигарите) - предлежание на плацентата.

• Пушачите са 4 пъти по-склонни да имат деца с хромозомни аномалии, тъй като отровите действат върху ембриона и на генетично ниво.

• Бременните жени, които пушат, са 3-4 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани със забавяне на растежа на плода.

• Децата са с 30% по-склонни да развият затлъстяване или диабет до 16-годишна възраст, ако майките им пушат по време на бременност.

• Последиците от тютюнопушенето на бременна жена засягат детето поне 6 години. Проучванията на СЗО показват, че такива деца започват да четат по-късно, изостават в умственото и физическото развитие в сравнение с връстниците си и преминават по-зле интелектуални и психологически тестове..

Потомците на родители, които пушат, са няколко пъти по-склонни да започнат да пушат, отколкото тези, чиято майка изобщо не пуши или отказва цигари, докато носи дете.

На бъдещата майка силно се препоръчва не само да изостави напълно цигарите, но да помоли пушачите от обкръжението си да не ги използват в нейно присъствие - димът, вдишван по време на пасивното пушене, също може да повлияе на положението й по лош начин.

Ако горните данни не ви се струват страшни, помислете, че те говорят само за вредата, причинена от тютюнопушенето, докато много малко са жените, които могат да се похвалят с отлично здраве и идеални условия за раждане. Всички фактори (здраве, минали заболявания, обща физическа и психическа годност, условия на околната среда, лоши навици) се сумират и влияят върху развитието на плода. И ако се стремите да раждате живо и здраво дете, защо вие сами застрашавате живота му??

Защо трябва да се откажете от пушенето, когато планирате бременност

Всеки знае, че пушенето е вредно, но всеки сам решава дали да изложи тялото си на опасност или не. Що се отнася обаче до бременността, ситуацията се променя. За да не навредите на нероденото дете, е важно да се откажете от пушенето преди зачеването. Как да го направим?

Камил Бахтияров
Акушер-гинеколог от най-висока категория, д-р мед. Sci., Професор, Москва

Как тютюнопушенето влияе на зачеването?

Имайте предвид, че пушенето е една от причините за безплодие. Тютюневият дим съдържа вещества, които имат разрушителен ефект върху яйцата. В резултат на тези наранявания оплождането става невъзможно. И ако зачеването все пак се случи, тогава плодът може да не е жизнеспособен. Освен това се затруднява движението на яйцеклетката през фалопиевите тръби и се възпрепятства действието на хормоните, отделящи се по време на бременност..

Някои от яйцата на пушеща жена обикновено умират, тъй като полицикличните ароматни въглеводороди (PAH), съдържащи се в тютюневия дим, задействат процеса на преждевременно стареене и разрушаване на клетките. Кухината на фалопиевите тръби също е изложена на най-силен ефект. Те са облицовани с епител, невероятно чувствителен към токсични и химични вещества. По време на пушенето на една цигара огромно количество токсични вещества попада в тялото на пушаща жена, ефектът им води до смърт на епителните реснички. Това прави невъзможно оплоденото яйце да навлезе в маточната кухина, което може да доведе до извънматочна бременност и в резултат до безплодие..

Защо пушенето по време на бременност е опасно??

Тютюневият дим съдържа 43 канцерогени и повече от 150 вредни химични съединения. Повечето от тях попадат в ембриона. Оказва се, че нероденото дете „пуши“ с майка си и то принудително. Цялата майчина кръв преминава през плода, а концентрацията на вредни вещества в тъканите му е дори по-висока, отколкото в кръвта на жената. Ето защо, според последните проучвания, при пушене по време на бременност детето се ражда вече пристрастено към никотина. Много по-вероятно е да стане пушач в много ранна възраст..

Спонтанен аборт или смърт на плода често са причинени от проблеми с плацентата, която страда от тютюнопушене. Така че рискът от отлепване на плацентата при умерено пушещи бъдещи майки (до половин опаковка на ден) е с около 25% по-висок от този при непушачите. За запалените пушачи тази цифра вече ще бъде 65%. Много често при пушене по време на бременност пациентът се формира на грешното място, т.е. не на една от страничните стени на матката, а над шийката на матката, блокирайки изхода от нея. Това състояние се нарича плацента превия и се счита за сериозно усложнение на бременността. Раждането в този случай е много трудно, с масивна загуба на кръв. Жените, които пушат, пушат кутия цигари или повече на ден, имат почти 90% по-висок риск от наличие на плацента превия в сравнение с непушачите.

Доказано е, че жените, които пушат по-често, имат ранна токсикоза, гестоза, както и разширени вени, запек и световъртеж. При пушене витамин С се унищожава по-бързо и в резултат на това се получава неговият дефицит в организма. Ако не се откажете от пушенето навреме, последиците могат да бъдат много сериозни. Това състояние е изпълнено с метаболитни нарушения, намален имунитет, депресивни състояния и може да има проблеми с усвояването на протеини. Освен това пушачите имат аборти по една или друга причина и на различни етапи на бременността, средно 2 пъти по-често. Това се дължи на факта, че плацентата и плодът са в състояние на постоянна липса на кислород (хипоксия). Майките, които пушат, са по-склонни да раждат недоносени бебета, а тези, които са родени навреме, често имат значителна загуба на тегло (недохранване). Ако плодът не получава достатъчно хранителни вещества и кислород, той започва да изостава в развитието си..

Децата на майки, пушили по време на бременност, често се раждат с различни заболявания и дефекти в развитието. Установена е връзка между пушенето в началото на бременността и риска от раждане на бебе с дефекти във външния вид. Това са предимно дефекти на небцето, което се образува на 6-8 седмица от бременността („цепнатина на устната кухина“ или „цепнатина на небцето“). Децата на майките, които пушат, са два пъти по-склонни да бъдат жертви на синдром на внезапна детска смърт. Досега причините за развитието на този синдром не са надеждно известни. Но няколко рискови фактора са ясно идентифицирани. И пушенето по време на бременност е водещото. Многобройни изследвания потвърждават, че през първите няколко месеца от живота в повечето случаи децата на майки, които пушат, умират и не е толкова важно дали са били активни или пасивни пушачи.

Възможно ли е да се откажете рязко от пушенето?

Надяваме се, че след всички горепосочени вреди, които цигарите могат да причинят на детето, нямате съмнения, че трябва да се откажете от пушенето. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено ако пушите в големи количества от дълго време. Освен това много жени, които пушат, се съмняват дали е възможно рязко да се откажат от пушенето? Смята се, че подобна бързане ще причини повече вреди на организма, отколкото самият никотин. Всъщност, ако внезапно се откажете от пушенето по време на бременност, това може да бъде опасно. Факт е, че в този случай контрактилната способност на мускулите се увеличава, което може да доведе до спонтанен аборт. Следователно жените, които пушат повече от 10 цигари на ден и повече от една година, трябва да действат много внимателно и бавно. Бременността вече е голям стрес за организма, така че всякакви промени в обичайния ритъм на живот през този период само ще усложнят и без това трудното състояние на пушащата жена. Най-добре и безопасно е да се откажете от пушенето, докато планирате бременността си..

Как да се откажем от цигарите?

Двойките, които пушат, които планират бременност, е по-добре да се откажат заедно. Първо, това улеснява процеса и няма изкушение да се пуши при вида на „другата половина“ с цигара. На второ място, взаимната помощ, състраданието, одобрението, подкрепата и личният пример на партньора значително улесняват задачата. На трето място, с изчезването на цигарите от вкъщи се изключва факторът на постоянното пасивно пушене. По-добре е да се откажете от пушенето предварително, така че тялото да има време да се прочисти и да се възстанови. В този случай период от шест месеца се счита за оптимален. Въпреки това, за разлика от женското тяло, никотинът се отстранява от мъжкото по-бързо. Ето защо, ако само бъдещият татко пуши, тогава е достатъчно той да се сбогува с никотина три месеца преди планираното зачеване.

Откъде да започна? Както знаете, пристрастяването към цигарите не е толкова физическо, колкото психологическо. Това е най-трудният фактор за преодоляване. Ето защо, преди да започнете, трябва да се настроите. Помислете какъв важен и решаващ период идва във вашия живот и че в много отношения ходът и резултатът от бременността зависи от вашето здраве. Представете си стреса, който детето ще изпита, когато бъде принудено да получава много токсични вещества от кръвта на най-скъпия си човек - майка си. По принцип е същото, ако принуждавате новороденото бебе да пуши. Съгласете се, че това е абсурдно. Закрепете тези изображения в ума си и не забравяйте всеки път, когато искате да пушите. Не забравяйте, че сега вие сте отговорни не само за себе си.

Има различни методи за отказване от тютюнопушенето, някой предпочита да го направи решително и незабавно, а някой постепенно, а не за един ден, разтягайки процеса в продължение на няколко седмици. Първата стъпка е да намалите наполовина броя на цигарите, които пушите на ден, и да преминете към по-леки сортове. След седмица намалете отново "дневната стойност" наполовина. Освен това, вземете за правило да не допушвате цигарата си, да я загасите след няколко вдишвания. През третата седмица си позволявайте да пушите само в най-екстремните случаи, ако сърцето започне да бие твърде силно, слабост, световъртеж и т.н. Отначало може да е трудно, но физическият дискомфорт изчезва бързо. И да се отървете от жаждата за цигари ще помогне на мисълта за неродено дете. Ако не сте успели да се откажете от пушенето за първи път, не се разстройвайте. Това се случва доста често, но ако има желание, в крайна сметка всичко ще се получи. Опитайте отново, понякога има смисъл да използвате никотинов пластир или дъвка. Между другото, информацията, че здравето ви ще започне да се подобрява почти веднага от момента, в който се откажете от пушенето, е доста мотивираща. След 20 минути налягането ще намалее, пулсът ще се нормализира, след 24 часа рискът от инфаркт ще намалее, след 2 дни нормалното ви усещане за вкус и мирис ще се върне при вас. След 2-3 седмици белодробната функция ще се нормализира, циркулацията ще се подобри и ще бъде по-лесно да се ходи.

За да подпомогнете процеса на отказване от тютюнопушенето, приемайте добавки с високо съдържание на витамин С и желязо. Яжте колкото се може повече пресни зеленчуци и плодове, пийте прясно изцедени сокове. Опитайте се да консумирате колкото се може повече течност, например мляко, кефир, зелен чай, неподвижна минерална вода - всичко това ще допринесе за елиминирането на продуктите от разграждането на никотина. Не пропускайте да ходите поне половин час на ден, избягвайте задимените стаи и в никакъв случай не позволявайте на хората да пушат във ваше присъствие. Всичко това ще улесни понасянето на раздялата с никотин и подготовката за бременност..

Момчета в риск

Между другото, пушачите имат затруднения с раждането на момче. Международна група учени, която анализира данните за бременността на повече от 9 хиляди жени, установи, че пушащите родители имат момчета, родени почти два пъти по-рядко от момичетата. Освен това основният механизъм на такова пристрастие е вътрематочната смърт на плода с Y хромозома, чието присъствие определя мъжкия пол на нероденото дете. Това е така, защото Y хромозомата е много по-чувствителна към всякакви негативни влияния, а самите мъжки ембриони са много по-взискателни към условията на оцеляване. Освен това не е необходимо самата бъдеща майка да пуши. Дори ако редовно вдишва дим, докато пуши съпруга си, вероятността да има син се намалява с една трета, тъй като рискът от смъртта му се увеличава.

Разочароваща статистика

Учени от Англия наскоро проведоха мащабно проучване, в което участваха над 17 хиляди жени. Планира се да се установи какъв ефект има пушенето върху техните репродуктивни способности. Резултатите показаха, че те са намалени и вероятността за зачеване да отнеме повече от една година е 3 пъти по-висока сред пушачите, отколкото сред непушачите. При мъжете, които пушат, ситуацията не е много по-добра. Тютюневият дим влияе негативно на сперматозоидите - те стават по-малко подвижни, което означава, че имат по-малък шанс да стигнат до яйцеклетката и да проникнат в нея.

Вероятността за зачеване чрез изкуствено осеменяване (IVF) при двойка пушачи също е ниска. В някои страни на жените, които пушат, вече е отказано безплатно IVF и не всеки може да плати за такава операция.