Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Приготвяне на курантил

Curantil е известен на фармацевтичния пазар от дълго време. Използва се като антиангинален (анти-ангина), антитромбоцитен (антитромботичен) и ангиопротективен (съдов) агент.

Курантил има съдоразширяващо действие главно върху малките съдове на сърцето, но в големи дози намалява съпротивлението в артериолите на цялото тяло и води до намаляване на кръвното налягане. Поради разширяването на диаметъра на съдовете, циркулацията на кръвта се увеличава и притокът на кислород към клетките се подобрява, поради което се изравнява увреждащият ефект на хипоксия или исхемия, който често се случва при сърдечни заболявания. Курантил насърчава образуването на колатерали (байпас пътища) в исхемични зони, подобрява работата на сърдечния мускул, понижава кръвното налягане.

Курантил подобрява микроциркулацията в съдовете на мозъка, ретината, бъбреците. По време на бременност забавя дистрофичните процеси в плацентата, премахва хипоксията на феталната тъкан и възстановява плацентарното кръвообращение.

В допълнение, лекарството предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци, особено когато се комбинира с Курантил и ацетилсалицилова киселина. С увеличаване на единична доза от лекарството се наблюдава съкращаване на времето на живот на тромбоцитите и потискане на тенденцията към образуване на тромби. Този ефект се използва при лечението на пациенти с дълбока венозна тромбоза. Комбинираният прием на Курантил и ацетилсалицилова киселина доста често се предписва при комплексното лечение на атеросклероза, както и за намаляване на риска от повтарящ се инсулт при пациенти с исхемичен инсулт.

Основната активна съставка на Curantil е дипиридамол, който увеличава производството на интерферон, протеин с подчертан антивирусен ефект. В тази връзка Curantil може да се използва като лекарство, което повишава устойчивостта на организма към вирусни инфекции..

И последната област от приложението на Curantil е стрес ехокардиография и дипиридамол-талий-201 перфузионна сцинтиграфия при диагностицирането на коронарна болест на сърцето при пациенти с непроменени коронарни съдове. В този случай лекарството се използва като диагностично средство за определяне на състоянието на сърдечния мускул, безопасността на клапанния апарат и неговата контрактилна активност..

Форми за освобождаване

Curantil се предлага в таблетки, дражета и разтвори за интравенозно приложение..

Таблетките са жълти или зеленикаво-жълти, покрити с филм. Всяка таблетка съдържа 25, 50, 75 или 100 mg от активната съставка дипиридамол. В зависимост от това лекарството се нарича Curantil 25, Curantil 50, Curantil 75 или Curantil 100.

Дражето съдържа 25 или 75 mg дипиридамол. Дражетата обикновено се опаковат в стъклени буркани от 100 бр..

В ампули се получава 0,5% разтвор на дипиридамол. 2 ml от всяка ампула съдържа 0,01 g активна съставка.

Инструкции за употреба на Curantil

Показания за употреба

Curantil се предписва за възрастни и деца над 12-годишна възраст със съдови нарушения в мозъка, ретината, сърцето, бъбреците и дълбоките съдове на крайниците. В акушерската практика се използва при нарушения на кръвообращението в плацентата и влошаване на хранителните условия на плода.

Основните показания за назначаването на Курантила са:

 • Лечение на исхемична болест на сърцето, субакутен инфаркт на миокарда или постинфаркт, стабилна стенокардия, особено с непоносимост към ацетилсалицилова киселина. При тези заболявания Curantil може да се предписва с профилактична цел..
 • Профилактика на тромбоемболия и тромбоза на артерии и вени в следоперативния период при подмяна на сърдечни клапи.
 • Честа атеросклероза на сърдечните съдове.
 • Сърдечна недостатъчност в компенсация.
 • Хипертония II степен и по-висока.
 • Влошаване на плацентарната циркулация, фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност.
 • Облитериращ ендартериит.
 • Хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение, мозъчен инфаркт, дисциркулаторна енцефалопатия.
 • Като част от цялостно лечение на различни микроциркулаторни нарушения.
 • Като имуномодулиращо лекарство (за повишаване на имунитета) по време на грипни периоди, епидемии от ТОРС.

Противопоказания

Всички остри състояния, причинени от нарушена микроциркулация, нестабилни или декомпенсирани заболявания, както и повишено кървене са противопоказания за назначаването на Curantil.

Лекарството не се предписва на деца под 12-годишна възраст. няма достатъчно данни за неговата безвредност за детския организъм.

Лекарството не се предписва за следните заболявания или състояния:

 • Остър мозъчен или миокарден инфаркт;
 • Остра или нестабилна ангина пекторис;
 • Сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • Артериална хипотония, колапс, припадък;
 • Вегетоваскуларна дистония от хипотоничен тип;
 • Нарушения на сърдечния ритъм - камерни аритмии, предсърдно мъждене и др.;
 • Обструктивни заболявания на бронхопулмоналната система;
 • Субвалвуларна (субаортална) аортна стеноза;
 • Широко разпространена коронарна склероза;
 • Тенденция към спонтанно кървене, наличие на язвена болест (поради възможното развитие на кървене), хеморагична диатеза;
 • Непоносимост към някой от компонентите на лекарството.

Странични ефекти

В някои случаи се случва явлението „сърдечна кражба“ - ретроградното движение на кръвта по обезпечения, заобикалящо стеснените коронарни съдове. Синдром на отнемане може също да се развие с развитието на нестабилна стенокардия или инфаркт на миокарда. Това явление обикновено се проявява при продължително лечение с Курантил.

Изключително редки нежелани реакции са уртикария и бронхоспазъм, както и промени в кръвта, по-специално намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения).

За разлика от ацетилсалициловата киселина (аспирин), Курантил не причинява язви в стомашно-чревния тракт.

Лечение с курантил

Лекарят избира дозировката и продължителността на приема на Курантил индивидуално, въз основа на формата на заболяването, тежестта на протичането му и чувствителността на пациента към лекарството. Ако е необходимо, лекарството може да се приема дълго време, в някои случаи - до 10 седмици или повече.

Самостоятелното приложение на лекарството не е разрешено, поради факта, че неправилният или неразумен прием може да влоши състоянието на пациента. Curantil е лекарство с рецепта.

Как да приемате Curantil?
Лекарството се приема преди хранене или 1,5-2 часа след хранене. Таблетката или хапчетата не трябва да се дъвчат; те трябва да се поглъщат с достатъчно количество тиха вода..

Дозировка на Курантил
Максималната дневна доза на лекарството е 600 mg, предписва се само по време на лечението на тежки нарушения. При едновременното приложение на Curantil с антикоагуланти или ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil се намалява наполовина.

В зависимост от естеството на заболяването, Curantil може да се предписва в следните дози:
1. При исхемична болест на сърцето началната дневна доза на лекарството е 225 mg. Дозата се разделя на 3 приема.
2. При нарушения на мозъчната циркулация Курантил се предписва по 75 mg от 3 до 6 пъти на ден.
3. Като антиагрегантно средство, Curantil се предписва 3-6 таблетки на ден, като дозата се разделя на няколко дози. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8-9 таблетки.
4. По време на епидемия от грип и ARVI, Курантил се приема по 1-2 таблетки веднъж седмично, в продължение на 1,5 месеца. За повишаване на имунитета при често болни хора, лекарството се предписва 100 mg седмично (дозата се приема в 2 дози, интервалът между дозите е 2 часа) за период до 8-10 седмици.

Курантил по време на бременност

Курантил е разрешено да се приема по време на бременност, той няма отрицателен ефект върху плода. Въпреки това, през 2 и 3 триместър, трябва да се приема с изключително внимание и ако има ясни индикации за това..

Най-често Kurantil се предписва на бременни жени с плацентарна недостатъчност, късна токсикоза, съпътстваща сърдечно-съдова и бъбречна патология, преждевременно стареене на плацентата, следсрочна бременност.

Curantil може да се използва и за повишаване на неспецифичен имунитет при бременни жени в периоди, опасни за вирусни заболявания или с чести обостряния на съществуваща хронична вирусна инфекция (например генитален херпес).

Взаимодействие на Curantila с други лекарства

По време на лечението с Курантил е нежелателно да се консумират напитки, съдържащи кофеин (кафе, какао, чай, мате, кока-кола, пепси-кола), както и да се приема лекарството диуретин. Тези вещества могат значително да намалят или напълно да неутрализират положителните ефекти на Курантил.

При едновременно лечение с Curantil и индиректни антикоагуланти (лекарства, които намаляват съсирването на кръвта), както и ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil трябва да се намали, тъй като неговата активност се увеличава рязко и съществува риск от спонтанно кървене.

Курантил може да засили ефекта на лекарства, предписани за понижаване на кръвното налягане. И, напротив, когато се използва Курантил и лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, деменция, миастения гравис, се наблюдава намаляване на активността на последната.

Едновременната употреба на Curantil и цефалоспоринови антибиотици (Cefamandol, Cefoperazone, Cefotetan) води до повишаване на антитромбоцитните свойства на Curantil.

Антиацидите, използвани с повишена киселинно-образуваща функция на стомаха, намаляват абсорбцията на Курантил, което причинява намаляване на терапевтичния ефект.

Не е разрешено смесването на разтвор на Курантил за интравенозно инжектиране с други инжекционни препарати поради факта, че неразтворимата утайка може да се утаи. Не смесвайте разтвор на Курантил с Актовегин, тъй като последното може да причини анафилаксия. Въпреки това, таблетните форми на Курантил и Актовегин често се предписват при комплексно лечение на микроциркулаторни нарушения от различен произход..

Аналозите на Kurantil

Отзиви за лекарството

Галина, Владикавказ:
"Имах трудна бременност, протече с плацентарна недостатъчност и хипоксия при бебето. Лекарят ми предписа Курантил и Актовегин. Нямах особен избор - трябваше да пия, защото исках да родя здрава дъщеря. ефективността на такова лечение, но те изчезнаха след 2 седмици, когато лекарят видя значителни подобрения в плацентата при ултразвуково сканиране. Пих курса в продължение на 21 дни, след това отново, за профилактика, бременността беше абсолютно нормална. Родих абсолютно здраво момиче. "

Ирина, Syktyvkar:
"Курантил беше предписан на баща ми, той има дългогодишни проблеми с мозъчната циркулация. Мама каза, че има постоянен шум в ушите и световъртеж, зрението му започна да пада, така че Курантил изглеждаше най-подходящото лекарство. Татко изпи курса, предписан от лекаря, и, изненадващо, стана много по-добър, се появиха енергичност и енергичност, а малко по-късно, по време на рутинен преглед от пулмолог, беше установено, че състоянието на белите му дробове се е подобрило значително (татко е имал пневмосклероза).
Беше късна есен, а през зимата беше открит още един положителен момент от лечението на Курантил. Татко започна да се разболява по-рядко от настинки, въпреки че по-рано той и мама имаха време да се простудят 5 пъти през зимата. След звъненето татко се разболя само веднъж през зимата и това беше защото много болни приятели идваха да ги посещават. И така, това са положителните резултати. Въпреки че е по-добре да се живее без хапчета, това все пак е химия. "

Елена, Красноград:
"По време на първата бременност пих Курантил, както е предписано от лекаря. Не мога да кажа, че имаше много забележими външни резултати, но лекарят беше доволен от резултата от лечението. Единственото, което забелязах, беше, че детето се роди здраво и на практика не боледува през цялата първа година. бременност, лекарят отново ми предписа Курантил, но реших да не го пия, защото се чувствах чудесно и реших да не натъпквам себе си и бебето с хапчета просто така. Родих нормално, без проблеми, но забелязах, че ако първото дете не е болно от нищо, след това втората - на всеки 2-3 месеца се простуждах. Инструкциите за лекарството казват, че укрепва имунната система и помага в борбата с настинките. В тази връзка реших, че Курантил наистина помага. "

Цената на лекарството

Основният производител на Curantila е Berlin-Chemie, Германия. Цената на това лекарство варира от 250 до 600 рубли за опаковка от 120 таблетки, в зависимост от региона, в който се намира аптеката. Други немски производители обаче произвеждат Curantil на по-ниска цена. Например, A. Menarini Pharmaceutical Industry Group LTD предлага лекарството на цена от 200-210 рубли за опаковка. В същото време хърватската компания PLIVA Hrvatska D.O.O. продава пакет от 5 ампули за инжектиране Kurantila за 210 рубли.

Също така си струва да се има предвид, че колкото по-висока е дозата на лекарството, толкова по-висока ще бъде цената му. Няма значителни разлики в цената на Курантил при дражета и таблетки.

Автор: Пашков М.К. Координатор на проект за съдържание.

Курантил

Инструкции за употреба:

Цени в онлайн аптеките:

Курантил е лекарство, използвано за подобряване на кръвообращението, предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и възстановяване на имунитета.

фармакологичен ефект

Активното вещество на Курантил е дипиридамол, чието действие се дължи на антитромбоцитите (предотвратява образуването на тромби), съдоразширяващите (разширява кръвоносните съдове) и имуномодулиращите свойства на лекарството.

Използването на Curantil ви позволява да разширите съдовете на сърцето, да увеличите скоростта и обема на кръвния поток и да подобрите подаването на кислород в миокарда. Лекарството предотвратява образуването на кръвни съсиреци, което прави лекарството ефективно при много сърдечно-съдови заболявания.

Употребата на Curantil по време на бременност е свързана със способността на лекарството да предотвратява запушване на кръвоносните съдове на плацентата, което избягва много тежки усложнения, свързани с хипоксия (липса на кислород) на плода.

Имуномодулиращият ефект на Curantil се изразява в способността на лекарството да стимулира синтеза на интерферон и да повишава неговата активност, което е от голямо значение за профилактика и лечение на вирусни заболявания, включително грип.

Максималната концентрация на Curantil се наблюдава един час след приемането му през устата.

Показания за употреба на Curantila

Инструкцията препоръчва предписването на Curantil за:

 • нарушения на кръвообращението на мозъка по исхемичен тип;
 • дисциркулаторна енцефалопатия;
 • профилактика на венозна и артериална тромбоза, както и при лечение на техните усложнения;
 • профилактика на коронарна болест на сърцето, особено когато става въпрос за непоносимост към ацетилсалицилова киселина;
 • предотвратяване на тромбоемболия след претърпяна операция за смяна на сърдечна клапа;
 • нарушения на микроциркулацията, като част от комплексната терапия;
 • вирусни заболявания, ARVI, грип.

Отзивите за Curantil се характеризират като ефективно лекарство, използвано при усложнена бременност с цел предотвратяване на плацентарна недостатъчност.

Противопоказания

Curantil, употребата предполага предварително запознаване с инструкциите, не е предписано за:

 • нестабилна стенокардия;
 • остър миокарден инфаркт;
 • често срещана стенозираща атеросклероза на коронарните артерии;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • субаортална аортна стеноза;
 • артериална хипотония;
 • тежка артериална хипертония;
 • колапс;
 • тежки нарушения на сърдечния ритъм;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • хронична обструктивна белодробна болест;
 • чернодробна недостатъчност;
 • хеморагичен диатеза;
 • заболявания, при които може да се развие кървене;
 • свръхчувствителност към дипиридамол или помощни компоненти на лекарството.

Тъй като прегледите и клиничните проучвания на Curantil са класифицирани като относително безопасни лекарства, употребата му по време на бременност и кърмене е възможна само ако е посочено..

Инструкции за употреба на Curantil

Curantil 25 са дражета, съдържащи 25 mg дипиридамол. Филмираните таблетки са представени от препаратите Curantil 25 и Curantil 75, чиито числа в името отговарят на количеството активно вещество в тях. Лекарството се приема на гладно, без смилане, измива се с вода. Дозите, препоръчани в инструкциите за Curantil, са предназначени за възрастни и деца над 12 години..

С исхемична болест на сърцето на лекарството Curantil, инструкцията препоръчва прием на 75 mg 3 пъти на ден. Ако е необходимо, дневната доза може да се коригира нагоре от лекаря. Нарушенията на мозъчното кръвообращение включват употребата на Curantil 3-6 пъти дневно, по 75 mg всеки, докато дневната доза не трябва да надвишава 450 mg. За да се намали агрегацията на тромбоцитите, обикновено се предписват 75-225 mg от лекарството на ден, ако е необходимо, дневната доза Curantil може да бъде увеличена до 600 mg.

Curantil 25 и Curantil 75 се препоръчват да се приемат за профилактика на остри респираторни вирусни инфекции и грип по следната схема: в продължение на 4-5 седмици, веднъж седмично, приемайте 2 таблетки или 2 хапчета наведнъж. Предотвратяването на рецидиви на вирусни инфекции, включително ARVI, предполага прием на Curantil 25 и Curantil 75 в съответствие със схемата: в продължение на 8-10 седмици, веднъж седмично, приемайте 2 единици от лекарството два пъти дневно с интервал между дозите от 2 часа.

Схемата за прием на Курантил по време на бременност се определя от лекаря.

Трябва да знаете, че пиенето на чай или кафе намалява ефективността на Курантил, докато ацетилсалициловата киселина, напротив, засилва ефекта на лекарството.

Странични ефекти

Нежеланите ефекти от прегледите и клиничните проучвания на Curantil включват:

 • тахикардия, сърцебиене, брадикардия, понижено кръвно налягане, зачервяване на кожата на лицето, зачервяване на лицето;
 • диария, повръщане, гадене, болка в епигастриалната област;
 • тромбоцитопения, кървене, повишено кървене по време или след операция;
 • главоболие, шум в ушите, виене на свят;
 • копривна треска, кожен обрив;
 • ринит, миалгия, артрит, запушване на ушите, слабост.

Допълнителна информация

Инструкцията препоръчва Curantil да се съхранява при температура не по-висока от 30 0 С.

Срок на годност Курантил 25 - 5 години, лекарство под формата на таблетки - 3 години.

"Curantil 75": инструкции за употреба, показания, странични ефекти, аналози, рецензии

Нарушаването на процеса на образуване, образуване и съзряване на кръвните клетки води до появата на много сериозни патологии. За тяхното лечение и нормализиране на хемопоезата се използват съдоразширяващи средства, едно от които е "Курантил". Често се предписва от лекари, тъй като освен ангиопротективни свойства, той има и имуномодулиращи свойства. В аптеките Curantil 75 таблетки с инструкции за употреба се отпускат без рецепта. Но е по-добре да ги използвате според указанията или след консултация с лекар..

общо описание

"Курантил" е вазодилататор, антитромбоцитен агент, чието действие е да разшири лумена на кръвоносните съдове. Веществото потиска процеса на образуване на тромбоцити, подобрява микроциркулацията. Намалява способността на червените клетки да се придържат към слоя сплескани клетки на кръвоносните съдове. Чрез намаляване на повърхностното напрежение на повърхностната структура на червените кръвни клетки и по този начин улесняване на промяната им в относително положение, се подобрява притока на кръв. Антитромбоцитният агент също така е в състояние да причини дезагрегация ("разлепване") на вече претъпканите тромбоцити и разрушаване на конгломерата, образуван в резултат на агрегацията на тромбоцитите.

В инструкциите за употреба "Curantil 75" се препоръчва за нормализиране на сърдечно-съдовата система. Също така, лекарството има имуномодулиращи свойства..

Състав и форма на освобождаване

Активната фармацевтична съставка "Curantila" е дипиридамол. Веществото има съдоразширяващи, антиадхезивни, артериодилатиращи свойства. Фармакологичното действие на дипиридамола е да потисне ензимите, които хидролизират фосфодиестерната връзка и да повиши съдържанието на цикличен аденозин монофосфат в тромбоцитите, което води до инхибиране на тяхната адхезия.

Помощни вещества: царевично нишесте, желатин, лактоза, натриев карбоксиметил нишесте, силициев деоксид, магнезиева стеаринова киселина.

Лекарството се произвежда от Berlin-Pharma CJSC (Русия) и Menarini-Von Heyden GmbH (Германия). Лекарствени форми:

 • „Курантил 25“. Драже в стъклена бутилка, по 100. Едно драже съдържа 25 mg активно вещество.
 • "Курантил No 25". Филмирани таблетки в стъклена бутилка, в количество от 120 бр.
 • "Курантил 75". Таблетки в блистер, 40 бр. в картонена кутия. Съдържанието на дипиридамол в една таблетка "Курантила" - 75 mg.

Механизмът на действие на лекарството

Лекарството има ангиопротективен, антиагрегативен, имуномодулиращ ефект. Инхибира процеса на слепване на тромбоцитни плочи, подобрява транспорта на кръв на тъканно ниво.

Дипиридамолът стимулира освобождаването на високоактивния метаболит на арахидовата киселина простациклин. Веществото инхибира образуването на кръвни съсиреци и намалява образуването на тромбоксан A₂, който играе важна роля за съсирването на кръвта. Има вазодилатиращ ефект върху коронарните съдове чрез потискане на аденозин аминохидролазата. Ендогенният нуклеозид активира аденилатциклазата и увеличава съдържанието на цикличен аденозин монофосфат в тромбоцитите. Има положителен ефект върху съдовите гладки мускули и предотвратява отделянето на катехоламини.

Антиагрегационният ефект се постига, след като съдържанието на веществото в кръвта достигне 0,1 μg / ml, подобрява венозния отток, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци през целия постоперативен период. Подобрява транспорта на кръв в тъканите на ретината и бъбречните гломерули.

В инструкциите за употреба "Curantil" (75 mg) е представен като имуномодулатор. Дипиридамолът е стимулант в човешкото тяло на естествен интерферон. Той помага да се създаде защитна бариера срещу вируси и бактерии, регулира имунните процеси и потиска растежа и развитието на злокачествени клетки.

Имуномодулиращ ефект на "Kurantila"

Активната съставка на лекарството е дипиридамол, който е интерфероноген. Имуномодулиращите свойства са установени по време на епидемиологични тестове в разгара на сезонните вирусни заболявания.

Бяха поканени жени и мъже на възраст 25-60 години с продължителност на заболяването 1,5-8 години и честота на обостряния 4-7 пъти годишно. Хората са приемали "Curantil 75" съгласно инструкциите за употреба, които са прочели преди проучването. Той посочва дозата и режима на дозиране: 50 mg на всеки 2 часа, с честота 1 на всеки 7 дни. След еднократна доза на хапчето, кръвните плазмени нива на пациенти с мет-енкефалин се повишават, които са анестетични аналгетици. Установено е, че дипиридамолът активира опиоидергичната система и е ефективно средство за лечение на вирусни инфекции, възникващи на фона на постоянен психоемоционален стрес. Осигурява неспецифична устойчивост на заболявания, причинени от различни вируси.

В какви случаи се предписва лекарство

Съгласно инструкциите за употреба, таблетките "Curantil" (75 mg) се предписват в следните случаи:

 • Лечение и профилактика на патологични процеси, характеризиращи се с нарушено кръвообращение през съдовете на мозъка.
 • Увреждане на мозъка поради прогресивно запушено мозъчно кръвообращение, което се случва по различни причини.
 • Предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в артериалните и венозните съдове, които възпрепятстват нормалния кръвен поток.
 • Предотвратяване на тромбоемболия след процедура за смяна на сърдечна клапа.
 • Различни нарушения на микроциркулацията (като част от комплексната терапия).
 • Фетоплацентарна недостатъчност с усложнения на бременността.

Също така, лекарството се предписва като имуномодулатор за профилактика и лечение на грип и ARVI.

В какви случаи лекарството е противопоказано?

Противопоказанията, посочени в инструкциите за употреба на таблетките Curantil 75, са:

 • Свръхчувствителност към дипиридамол или към други компоненти на лекарството.
 • Остра исхемична болест на сърцето.
 • Нестабилна стенокардия.
 • Патология, при която атеросклеротичните плаки се образуват по вътрешните стени на кръвоносните съдове, стеснявайки кръвообращението.
 • Декомпенсирана сърдечна недостатъчност.
 • Хронично високо или ниско кръвно налягане.
 • Подклапна аортна стеноза.
 • Спад на кръвното налягане и влошаване на кръвоснабдяването на важни органи, което е животозастрашаващо.
 • Болест, характеризираща се с нарушение на нормалния синусов ритъм на сърцето.
 • Остра язва на стомаха.
 • Повишено предразположение към кръвоизливи, които могат да възникнат без причина.
 • Възраст до 12 години.

"Curantil 75" по време на бременност: инструкции за употреба

Раждането на дете е едно от най-важните събития в живота. Всяка бъдеща майка се занимава преди всичко със здравето на бебето. Почти всички жени пият определени лекарства по време на бременност. Това са главно витамини, фолиева киселина, магнезиеви препарати.

В акушерската практика в определени случаи на бременни жени се предписва "Курантил". По време на предимплантационния и имплантационния период придобитият имунитет се потиска в тялото на жената, вроденият, напротив, се активира. Често преструктурирането на защитната система на организма причинява обостряне на пренесени преди това бактериални и вирусни инфекции. Дипиридамолът активира естествения интерферон на бременна жена без увреждане на плода.

Лекарството помага за подобряване на микроциркулацията на кръвта. Под негово влияние кислородът и хранителните вещества се пренасят по-добре в тялото, включително в плацентата. Състои се от множество слоеве, всеки от които изпълнява определена важна функция. Нарушаването на микроциркулацията може да доведе до хипоксия на феталната тъкан. "Curantil" значително намалява риска от кислороден глад и насърчава натрупването на гликоген във феталните тъкани.

Дозировката и режимът се изчисляват индивидуално за всяка жена. В зависимост от проблема може да се предпише доза "Курантил" от 75 mg или 25 mg. Обикновено се предписва една таблетка, съдържаща 25 mg дипиридамол три пъти на ден 1 час преди хранене. Дражето се поглъща цяло и се измива с вода. При положителна динамика курсът продължава до средата на втория триместър или до края му. Във всеки случай продължителността на курса се определя от гинеколога.

Дозировка

В инструкциите за употреба на "Curantil 75" посочената дозировка е в по-голямата си част препоръка. Точният режим на прием се определя от лекаря въз основа на естеството и хода на патологията, както и реакцията на организма към лекарството. Таблетките се приемат на гладно или един час преди хранене цели с вода или друга течност, различна от чай или кафе. Тези напитки могат да отслабят лечебния ефект.

 • При исхемична болест на сърцето се пие по 1 таблетка, съдържаща 75 mg дипиридамол, 3 пъти дневно на приблизително равни интервали.
 • За да намалите процеса на натрупване на тромбоцитни плочи, вземете 75-225 mg за 3-5 дози. Допуска се увеличаване на дозата, но не повече от до 600 mg на ден.
 • За профилактика на респираторни вирусни инфекции: 50 mg (веднъж или в 2 дози от 25 mg) на ден 1 път на 7 дни. Продължителност на терапията 4-5 седмици.
 • За профилактика и лечение на нарушения на кръвообращението в съдовете, които хранят мозъка, приемайте 75 mg три до шест пъти на ден. Общата дневна доза не трябва да бъде по-висока от 450 mg.

Странични ефекти

Инструкциите за "Curantil" показват, че лекарството обикновено се понася нормално, при условие че се спазват указанията на лекаря. Но в някои случаи могат да се появят нежелани реакции, за които трябва да сте наясно и ако се засилят, потърсете медицинска помощ..

 • От страна на кръвоносната система може да настъпи кървене, намаляване на тромбоцитите в кръвната плазма, промяна в някои свойства на червените кръвни клетки.
 • Храносмилателна система: гадене, диария, коремна болка точно под ребрата.
 • ЦНС: замаяност, повтарящи се леки главоболия, шум или бръмчене в главата.
 • Алергия: зачервяване на кожата.

Също така, могат да се появят мускулни болки, зачервяване на лицето, повишен пулс..

специални инструкции

В случай на предозиране на "Курантила 75", кръвното налягане рязко спада, възниква тахикардия и се появява силна слабост. Необходимо е промиване на стомаха, предизвикване на изкуствено повръщане и пиене на абсорбенти (хидролитичен лигнин, активен въглен).

За да се избегнат нарушения в нормалното функциониране на стомаха, лекарството се измива с мляко..

За нормализиране на интракардиалния кръвен поток в случай на нарушение на кръвообращението в миокарда се предписва "Аминофилин".

Трябва да се внимава при шофиране на превозни средства. При рязък спад на налягането е по-добре да не шофирате.

Взаимодействие на "Curantila" с други лекарства

Специална лекарствена ефикасност се наблюдава при едновременната употреба на "Курантил" и "Ацетилсалицилова киселина". Антитромботичният ефект се засилва, но рискът от хеморагични усложнения се увеличава.

Лекарството засилва антихипертензивния ефект на лекарствата, които намаляват кръвното налягане.

Отслабва холинергичните свойства на ацетилхолинестеразните блокери.

С едновременното приложение на "Curantil" и антибактериални средства от клас цефалоспорин, антиагрегационният ефект се засилва.

Под въздействието на лекарства, които намаляват нивото на киселинност в стомаха, най-високата концентрация на дипиридамол намалява.

Аналози

В аптеките има голям избор от различни съдоразширяващи агенти. Препаратите могат да бъдат генерични или да съдържат подобна активна фармацевтична съставка. В инструкциите за употреба на "Curantil" и аналозите активната съставка има подобен фармакологичен ефект.

 • "Дипиридамол-FPO".
 • "Саномил-Сановел".
 • "ReoPro".
 • Алпростан Зентива.
 • "Тромборедуктин".

Отзиви

Мнението на пациентите в повечето случаи за лекарството е положително. Има дори форуми, където те обсъждат на кого и при какви обстоятелства лекарите са предписали Курантил. По принцип това са жени, които или са преминали курс по време на бременност, или такива, които току-що са били предписани и се интересуват от това какъв ефект дава лекарството. Някои жени са недоволни, че гинеколозите предписват лекарство за профилактика, но нито една от тях не е имала фетална хипоксия.

Много хора пишат в отзиви за инструкциите за употреба на "Curantila 75", като отбелязват, че тя е много подробна. В него дори се посочва, че не можете да пиете таблетки за чай и кафе и се обяснява защо.

Доктор Хепатит

лечение на черния дроб

Курантил колко можеш да вземеш

Curantil е известен на фармацевтичния пазар от дълго време. Използва се като антиангинално средство (лекарство срещу

), антитромбоцитен (антитромботичен) и ангиопротективен (съдова защита) агент.

Курантил има съдоразширяващо действие главно върху малките съдове на сърцето, но в големи дози намалява съпротивлението в артериолите на цялото тяло и води до намаляване на кръвното налягане. Поради разширяването на диаметъра на съдовете, циркулацията на кръвта се увеличава и притокът на кислород към клетките се подобрява, поради което се изравнява увреждащият ефект на хипоксия или исхемия, който често се случва при сърдечни заболявания. Курантил насърчава образуването на колатерали (байпас пътища) в исхемични зони, подобрява работата на сърдечния мускул, понижава кръвното налягане.

Курантил подобрява микроциркулацията в съдовете на мозъка, ретината, бъбреците. По време на бременност забавя дистрофичните процеси в плацентата, премахва хипоксията на феталната тъкан и възстановява плацентарното кръвообращение.

В допълнение, лекарството предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци, особено когато се комбинира с Курантил и ацетилсалицилова киселина. С увеличаване на единична доза от лекарството се наблюдава съкращаване на времето на живот на тромбоцитите и потискане на тенденцията към образуване на тромби. Този ефект се използва при лечението на пациенти с дълбока венозна тромбоза. Комбинираният прием на Курантил и ацетилсалицилова киселина доста често се предписва при комплексното лечение на атеросклероза, както и за намаляване на риска от повтарящ се инсулт при пациенти с исхемичен инсулт.

Основната активна съставка на Curantil е дипиридамол, който увеличава производството на интерферон, протеин с подчертан антивирусен ефект. В тази връзка Curantil може да се използва като лекарство, което повишава устойчивостта на организма към вирусни инфекции..

И последната област от приложението на Curantil е стрес ехокардиография и дипиридамол-талий-201 перфузионна сцинтиграфия при диагностицирането на коронарна болест на сърцето при пациенти с непроменени коронарни съдове. В този случай лекарството се използва като диагностично средство за определяне на състоянието на сърдечния мускул, безопасността на клапанния апарат и неговата контрактилна активност..

Curantil се предлага в таблетки, дражета и разтвори за интравенозно приложение..

Таблетките са жълти или зеленикаво-жълти, покрити с филм. Всяка таблетка съдържа 25, 50, 75 или 100 mg от активната съставка дипиридамол. В зависимост от това лекарството се нарича Curantil 25, Curantil 50, Curantil 75 или Curantil 100.

Дражето съдържа 25 или 75 mg дипиридамол. Дражетата обикновено се опаковат в стъклени буркани от 100 бр..

В ампули се получава 0,5% разтвор на дипиридамол. 2 ml от всяка ампула съдържа 0,01 g активна съставка.

Инструкции за употреба на Curantil

Curantil се предписва за възрастни и деца над 12-годишна възраст със съдови нарушения в мозъка, ретината, сърцето, бъбреците и дълбоките съдове на крайниците. В акушерската практика се използва при нарушения на кръвообращението в

и влошаване на условията

Основните показания за назначаването на Курантила са:

 • Лечение на исхемична болест на сърцето, субакутен инфаркт на миокарда или постинфаркт, стабилна стенокардия, особено с непоносимост към ацетилсалицилова киселина. При тези заболявания Curantil може да се предписва с профилактична цел..
 • Профилактика на тромбоемболия и тромбоза на артерии и вени в следоперативния период при подмяна на сърдечни клапи.
 • Честа атеросклероза на сърдечните съдове.
 • Сърдечна недостатъчност в компенсация.
 • Хипертония II степен и по-висока.
 • Влошаване на плацентарната циркулация, фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност.
 • Облитериращ ендартериит.
 • Хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение, мозъчен инфаркт, дисциркулаторна енцефалопатия.
 • Като част от цялостно лечение на различни микроциркулаторни нарушения.
 • Като имуномодулиращо лекарство (за повишаване на имунитета) по време на грипни периоди, епидемии от ТОРС.

Всички остри състояния, причинени от нарушена микроциркулация, нестабилни или декомпенсирани заболявания, както и повишено кървене са противопоказания за назначаването на Curantil.

Лекарството не се предписва на деца под 12-годишна възраст. няма достатъчно данни за неговата безвредност за детския организъм.

Лекарството не се предписва за следните заболявания или състояния:

 • Остър мозъчен или миокарден инфаркт;
 • Остра или нестабилна ангина пекторис;
 • Сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • Артериална хипотония, колапс, припадък;
 • Вегетоваскуларна дистония от хипотоничен тип;
 • Нарушения на сърдечния ритъм - камерни аритмии, предсърдно мъждене и др.;
 • Обструктивни заболявания на бронхопулмоналната система;
 • Субвалвуларна (субаортална) аортна стеноза;
 • Широко разпространена коронарна склероза;
 • Тенденция към спонтанно кървене, наличие на язвена болест (поради възможното развитие на кървене), хеморагична диатеза;
 • Непоносимост към някой от компонентите на лекарството.

Страничните ефекти по време на приема на Курантила са редки. Сред тях основно място заемат диспептичните симптоми -

. Може да имате оплаквания от главоболие или

. При хора със склонност към артериални

има вероятност да развие припадък и / или увеличаване на сърдечната честота до 90 или повече пъти в минута.

В някои случаи се случва явлението „сърдечна кражба“ - ретроградното движение на кръвта по обезпечения, заобикалящо стеснените коронарни съдове. Синдром на отнемане може също да се развие с развитието на нестабилна стенокардия или инфаркт на миокарда. Това явление обикновено се проявява при продължително лечение с Курантил.

Изключително редки нежелани реакции са уртикария и бронхоспазъм, както и промени в кръвта, по-специално намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения).

За разлика от ацетилсалициловата киселина (аспирин), Курантил не причинява язви в стомашно-чревния тракт.

Лекарят избира дозировката и продължителността на приема на Курантил индивидуално, въз основа на формата на заболяването, тежестта на протичането му и чувствителността на пациента към лекарството. Ако е необходимо, лекарството може да се приема дълго време, в някои случаи - до 10 седмици или повече.

Самостоятелното приложение на лекарството не е разрешено, поради факта, че неправилният или неразумен прием може да влоши състоянието на пациента. Curantil е лекарство с рецепта.

Как да приемате Curantil? Лекарството се приема преди хранене или 1,5-2 часа след хранене. Таблетката или хапчетата не трябва да се дъвчат; те трябва да се поглъщат с достатъчно количество тиха вода..

Дозировка на Курантил Максималната дневна доза на лекарството е 600 mg, предписва се само по време на лечението на тежки нарушения. При едновременното приложение на Curantil с антикоагуланти или ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil се намалява наполовина.

В зависимост от естеството на заболяването, Curantil може да се предписва в следните дози:

1. При исхемична болест на сърцето началната дневна доза на лекарството е 225 mg. Дозата се разделя на 3 приема.

2. При нарушения на мозъчната циркулация Курантил се предписва по 75 mg от 3 до 6 пъти на ден.

3. Като антиагрегантно средство, Curantil се предписва 3-6 таблетки на ден, като дозата се разделя на няколко дози. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8-9 таблетки.

4. По време на епидемия

Курантил се приема по 1-2 таблетки веднъж седмично в продължение на 1,5 месеца. За промоция

при хора с чести заболявания, лекарството се предписва 100 mg седмично (дозата се приема в 2 дози, интервалът между дозите е 2 часа) за период до 8-10 седмици.

Курантил е разрешено да се приема по време на

, няма отрицателен ефект върху плода. Въпреки това, през 2 и 3 триместър, трябва да се приема с изключително внимание и ако има ясни индикации за това..

Най-често Kurantil се предписва на бременни жени с плацентарна недостатъчност, късна токсикоза, съпътстваща сърдечно-съдова и бъбречна патология, преждевременно стареене на плацентата, следсрочна бременност.

Curantil може да се използва и за повишаване на неспецифичен имунитет при бременни жени в периоди, опасни за вирусни заболявания или с чести обостряния на съществуваща хронична вирусна инфекция (например генитален херпес).

По време на лечението с Curantil е нежелателно да се консумират напитки, съдържащи кофеин (

, чай, мате, кока-кола, пепси-кола), а също така приемайте лекарството диуретин. Тези вещества могат значително да намалят или напълно да неутрализират положителните ефекти на Курантил.

При едновременно лечение с Curantil и индиректни антикоагуланти (лекарства, които намаляват съсирването на кръвта), както и ацетилсалицилова киселина, дозата на Curantil трябва да се намали, тъй като неговата активност се увеличава рязко и съществува риск от спонтанно кървене.

Курантил може да засили ефекта на лекарства, предписани за понижаване на кръвното налягане. И, напротив, когато се използва Курантил и лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, деменция, миастения гравис, се наблюдава намаляване на активността на последната.

Едновременната употреба на Curantil и цефалоспоринови антибиотици (Cefamandol, Cefoperazone, Cefotetan) води до повишаване на антитромбоцитните свойства на Curantil.

Антиацидите, използвани с повишена киселинно-образуваща функция на стомаха, намаляват абсорбцията на Курантил, което причинява намаляване на терапевтичния ефект.

Не е разрешено смесването на разтвор на Курантил за интравенозно инжектиране с други инжекционни препарати поради факта, че неразтворимата утайка може да се утаи. Не смесвайте разтвор на Курантил с Актовегин, тъй като последното може да причини анафилаксия. Въпреки това, таблетните форми на Курантил и Актовегин често се предписват при комплексно лечение на микроциркулаторни нарушения от различен произход..

Curantil има много аналози. В зависимост от държавата и производителя, лекарството се произвежда под следните търговски наименования:

 • Дипиридамол;
 • Парседил;
 • Persantine;
 • Тромбонил;
 • Саномил-Сановел;
 • Ангинал (Ангинал);
 • Антистенокардин (Antistenocardin);
 • Trancocard;
 • Кайсия (кайсия);
 • Кардиофлукс;
 • Корибон;
 • Тромбонил (Trombonil);
 • Вискор (Viscor);
 • Вадинар.

Ирина, Syktyvkar: „Курантил е предписан на баща ми, той има дългогодишни проблеми с мозъчното кръвообращение. Мама каза, че има постоянен шум в ушите и световъртеж, зрението му започва да пада, така че Курантил изглежда най-подходящото лекарство. Татко изпи курса, предписан от лекаря, и изненадващо стана много по-добре, появи се енергичност и енергия, а малко по-късно, по време на рутинен преглед от пулмолог, беше установено, че състоянието на белите му дробове значително се подобри (баща има пневмосклероза).

Беше късна есен, а през зимата беше открит още един положителен момент от лечението на Курантил. Татко започна да се разболява по-рядко от настинки, въпреки че по-рано той и мама имаха време да се простудят 5 пъти през зимата. След звъненето татко се разболя само веднъж през зимата и това беше защото много болни приятели идваха да ги посещават. И така, това са положителните резултати. Въпреки че е по-добре да живееш без хапчета, това все пак е химия. "

Елена, Красноград: „По време на първата си бременност пих Курантил по предписание на лекар. Не мога да кажа, че имаше много забележими външни резултати, но лекарят беше доволен от резултата от лечението. Единственото, което забелязах, беше, че детето се роди здраво и на практика не се разболя през цялата първа година. По време на втората ми бременност лекарят отново ми предписа Курантил, но реших да не го пия, защото Чувствах се чудесно и просто реших да не натъпквам себе си и бебето с хапчета. Тя роди нормално, без никакви проблеми, но ето какво забелязах - ако първото дете не беше болно от нищо, то второто - на всеки 2-3 месеца се простуждаше. Инструкциите за лекарството казват, че укрепва имунната система и помага в борбата с настинките. В тази връзка реших, че Курантил наистина помага. "

Основният производител на Curantila е Berlin-Chemie, Германия. Цената на това лекарство варира от 250 до 600 рубли за опаковка от 120 таблетки, в зависимост от региона, в който се намира аптеката. Други немски производители обаче произвеждат Curantil на по-ниска цена. Например, A. Menarini Pharmaceutical Industry Group LTD предлага лекарството на цена от 200-210 рубли за опаковка. В същото време хърватската компания PLIVA Hrvatska D.O.O. продава пакет от 5 ампули за инжектиране Kurantila за 210 рубли.

Също така си струва да се има предвид, че колкото по-висока е дозата на лекарството, толкова по-висока ще бъде цената му. Няма значителни разлики в цената на Курантил при дражета и таблетки.

Развиващите се нарушения на микроциркулацията на кръвта в кръвоносните съдове се чувстват по различни начини. Някой боли краката и за да спре болката, трябва да спрете и да седнете да си починете. Някой се нуждае от лекарства за разреждане на кръвта, тъй като съществува заплаха от инфаркт на миокарда или човек има проблеми във функционирането на сърдечно-съдовата система. Във всички тези случаи здравните работници най-често предписват Curantil на рецепцията, прегледите на които характеризират това лекарство като доста добър ангиопротектор и вазодилататор (вещество, което стимулира отпускането на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове).

Основната активна съставка на "Курантил" е дипиридамол. Спомагателните съставки са царевично нишесте, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, желатин и бял талк. Дипиридамолът насърчава разширяването на артериолите (малки артерии, непосредствено предхождащи капилярите) в коронарния кръвен поток. И когато се използват големи дози от лекарството - и на други места на кръвоносната система. Големите съдове на коронарната система под въздействието на "Курантил" не претърпяват никакви промени, което благоприятно отличава лекарството от органичните нитрати и калциеви антагонисти.

След приема на лекарството в кръвта, концентрацията на аденозин се увеличава и вазодилатацията поради неговото присъствие се увеличава. Ако увеличите дозата на лекарството "Curantil" (инструкции, прегледи потвърждават тази възможност), тогава ще се наблюдава инхибиране на агрегацията (залепване) на тромбоцитите, което само по себе си намалява риска от развитие на тромбообразуващи процеси.

В допълнение, дипиридамолът може да се нарече индуктор на интерферон, който модулира функционирането на интерферонната система. В тази връзка, под въздействието на "Курантил" се увеличава неспецифичната устойчивост на организма към вирусни инфекции.

За лекарството "Curantil" инструкциите за употреба (прегледите потвърждават декларираната ефективност) описват доста широка сфера на влияние върху човешкото тяло. Приемът на лекарството е показан за профилактика и лечение на аномалии в системата на мозъчното кръвообращение от типа на исхемия, с дисциркулаторна енцефалопатия. На фона на непоносимост към аспирин, "Курантил" ще бъде много ефективен за първична и вторична профилактика на коронарна артериална болест. Също така здравните работници често предписват лекарство, което да се приема при съществуващия риск от развитие на венозна и артериална тромбоза и за лечение на техните усложнения. След хирургични интервенции за протезиране на сърдечни клапи, "Curantil" свежда до минимум риска от тромбоемболия..

"Curantil" при планиране на бременност (прегледите на пациентите потвърждават това) често се предписва с профилактична цел, за да се намали рискът от развитие на плацентарна недостатъчност. Като компонент на комплексното лечение, лекарството често се използва при аномалии в микроциркулацията на кръвта. Като имуномодулатор и вещество, стимулиращо индуцирането на интерферон, "Curantil" може да се предписва за профилактика и лечение на респираторни вирусни инфекции, грип.

Както абсолютно всяко лекарство, "Curantil" е противопоказан за хора с индивидуална свръхчувствителност или непоносимост към основните и спомагателните компоненти. Не предписвайте лекарство за функционална недостатъчност на бъбреците и сърдечния мускул в крайните етапи (увеличаване на кислородния глад на всички тъкани на тялото, мозъка на първо място), ацидоза (изместване на киселинно-алкалния баланс към повишаване на киселинността) и отравяне с продукти от нарушен метаболизъм.

Освен това, прегледите на "Curantil" на лекарите са забранени да се приемат с ниско ниво на кръвно налягане и коронарна артериална болест (коронарна болест на сърцето) в остър стадий. Недопустимо е приемането на лекарства с развитие на кървене, възникнало по неизвестни причини. В резултат на това е невъзможно да се приема "Курантил" за хора, страдащи от заболявания, водещи до развитие на кървене.

Kurantil се използва много внимателно по време на бременност - отзивите са както положителни, така и отрицателни..

Както всяко сложно и високоефективно лекарство, "Курантил" има редица странични ефекти върху различни органи и системи на тялото. От страна на сърдечно-съдовата система е възможно да се развие тахикардия (повишена сърдечна честота, особено при едновременно приложение на други вазодилататори), брадикардия, нестабилна ангина пекторис, повишено кървене по време или след различни хирургични процедури. Хората, които са приемали лекарствата, също съобщават за спад в общото кръвно налягане. В редки случаи може да се развие инфаркт на миокарда.

Дихателните органи могат да реагират с развитието на бронхиална астма. От страна на хемопоетичната система може да има намаляване на броя на тромбоцитите, промяна във функционалните им свойства и да се развие тромбоцитопения. Освен това, когато се използва продуктът "Curantil", отзивите на пациентите говорят за понякога възникващи мускулни болки.

Може да се развият някои странични ефекти от централната нервна система и нейните периферни части. Има възможност за обща слабост, главоболие и световъртеж. Стомашно-чревният тракт може да се появи с нарушения в храносмилателния процес (болка в епигастриума, гадене, повръщане, диария).

Преди да започнете да използвате лекарството "Curantil" (трябва да се вземат предвид прегледите при планиране на лечение с това лекарство), трябва да се има предвид, че реакцията на свръхчувствителност към лекарството може да се прояви в развитието на различни дерматити, уртикария и кожни обриви. Понякога пациентите съобщават за усещане за запушване на ухото, ринит, миалгия.

Стандартната доза за пациенти над 12-годишна възраст е не повече от 225 mg (може да бъде разделена на 3-6 дози на ден). Най-често обаче дозировката се избира от лекуващия лекар въз основа на тежестта на състоянието на пациента и в зависимост от индивидуалния му отговор на лекарството..

Ако човек страда от коронарна болест на сърцето, му се предписва доза от 75 mg три пъти на ден. Ако е необходимо, дневният обем на лекарството може да бъде увеличен от лекуващия лекар. За лечение на различни аномалии в системата на мозъчното кръвообращение (включително за профилактични цели), общата доза на ден може да бъде до 450 mg (75 mg таблетки, броят на дозите - от 3 до 6).

За да се намали агрегацията (залепването) на тромбоцитите, "Curantil" се предписва в доза от 75 до 225 mg на ден. В най-тежките ситуации дневният обем на лекарството, според указанията на лекар, може да се увеличи до 600 mg.

По време на пролетно-есенните епидемии от грип и ARVI лекарите обикновено предписват 50 mg от лекарството на ден наведнъж (2 таблетки "Curantil No 25" или 2 таблетки "Curantil 25"). Стандартната продължителност на лечението е 4-5 седмици.

За пациенти, които често страдат от настинки, за профилактични цели, "Curantil" (аналози на прегледите се препоръчва да се приемат в съответствие с инструкциите), 100 mg се предписват през целия ден (2 таблетки или хапчета два пъти на ден с 2-часов интервал от време между дозите)... Курсът на лечение може да продължи от 8 до 10 седмици.

Що се отнася до бременните жени, "Curantil" (приложение, прегледи на гинеколози и препоръки от инструкциите за това е пряко потвърждение) трябва да се приема единствено, както е предписано от лекаря, водещ бременността. Дозировка - 1 таблетка на гладно, 1 час преди хранене. Необходимо е стриктно да се придържате към режима "Kurantila", който е избран от лекаря. Ако се появят някакви тревожни симптоми, трябва незабавно да потърсите съвет от гинеколог.

Оптимално таблетките или дражетата се приемат преди хранене, като се чупят и не се дъвчат. Пийте лекарството с малко количество течност.

Най-бързият отговор при превишаване на допустимата доза "Курантил" е сърдечно-съдовата и нервната система. От страна на сърцето и кръвоносните съдове се наблюдава намаляване на общото кръвно налягане, тахикардия (повишен сърдечен ритъм), зачервяване на кожата и поява на усещане за топлина в тялото. Централната нервна система и нейните периферни части реагират с развитието на обща слабост и световъртеж.

Понастоящем не е установен антидот. За да елиминирате възможно най-тежките симптоми възможно най-скоро, препоръчително е да спрете приема на лекарството. Освен това се предписва интравенозно приложение на лекарството "Aminophylline" в количество до 100 mg. Ако се развие пристъп на ангина пекторис (или друга сърдечна реакция), се предписва употребата на "Нитроглицерин" - 1 таблетка под езика.

В допълнение, симптоматичното лечение се извършва в съответствие с тежестта на състоянието на пациента. Хемодиализата в случай на предозиране на лекарството "Curantil" (медицинските прегледи потвърждават) няма да даде положителен ефект.

Когато Kurantila се използва заедно с аспирин и антикоагуланти, антитромботичният ефект на последния се засилва значително и в някои случаи може да доведе до хеморагични усложнения..

С едновременното приложение на лекарства за хипертония и "Курантила", ефектът от първия се увеличава. Лекарства, които са производни на "Ксантин", както и "Теофилин", "Кофеин" отслабват съдоразширяващия ефект на "Курантил".

Чаят или кафето могат да намалят ефективността на лекарството. Този факт трябва да се има предвид при лечение с "Курантил".

Както знаете, докато носи бебе, всички органи и системи на жената работят с повишен стрес. Приемането на "Curantil" по време на бременност, рецензии, инструкции за употреба информират за полезните ефекти на лекарството върху развитието на плода. Тъй като арсеналът на лекарството намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, укрепва съдовите стени, подобрява микроциркулацията на кръвта (намалява агрегацията на тромбоцитите), той ("Курантил") е в състояние да спаси бъдещата майка от множество неприятни проблеми, които често придружават бременна жена. Говорим за оток, развитие на хипертония, поява на чести главоболия, гърчове, "отказ" на бъбреците след раждане.

Също така, "Curantil" често се предписва за профилактика и лечение на аномалии в мозъчното кръвообращение. Друг „плюс“ е способността на лекарството да възстановява имунната система и да стимулира производството на интерферон, да повишава неговата активност. Всъщност по време на бременност грипът и други сезонни вирусни заболявания могат да доведат до трагични последици за плода..

В допълнение към всичко по-горе, таблетките Curantil се регулират от прегледите на гинеколозите като безопасни за плода, без да имат никакъв ефект върху него. Докато лекарството има само благоприятен ефект върху плацентата. Освен това, според медицински специалисти, "Курантил" практически не се натрупва и не се задържа в тялото - той се разлага в черния дроб и се екскретира в жлъчката. Лекарството има положителен ефект върху нормализирането на плацентарния кръвен поток, чието нарушение води до факта, че развиващото се дете не може да получи нужните хранителни вещества от тялото на майката в достатъчно количество.

Доста често "Curantil" (медицински прегледи потвърждават ефективността) се предписва в края на бременността в случаите, когато се развива състоянието на преждевременно стареене на плацентата. В допълнение, често се предписва на жени, които са изложени на риск от спонтанен аборт или при сложна бременност..

Първото нещо, което си струва да се каже, е, че Curantil има достоен списък с противопоказания и възможни странични ефекти. Лекарите често препоръчват приема на "Курантил", когато планират бременност. Отзивите на пациентите далеч не винаги са положителни. Вероятността от развитие на голямо разнообразие от алергични прояви е доста висока, поради което е необходимо внимателно да се подходи към избора на дозата.

Има много малко клинични проучвания за това лекарство. Но лекарството не е подходящо за всички, всичко е много индивидуално. Ако се замислите (което е типично за тревожните бъдещи майки), "Curantil" по време на бременност се предписва за предотвратяване на различни видове нарушения и отклонения. Но бременността не е болест, няма нужда да се лекува това състояние.

Освен това ще бъде полезно да се знае, че през последния триместър, малко преди раждането, е по-добре да се отмени употребата на "Курантил" поради причината, че той разрежда кръвта. И в процеса на раждането могат да възникнат различни непредвидени ситуации и кървене, включително, което определено може да бъде опасно за жената.

Мнението на хората, които са приемали "Курантил" както във връзка с различни заболявания, така и по време на бременност, са както положителни (по-голямата част от такива отзиви), така и отрицателни..

Пациентите, които са приемали лекарството при мозъчно-съдови инциденти, говорят добре за лекарството. И главоболието на практика изчезва, а световъртежът и чувството за постоянна обща слабост престават да безпокоят. Също така положително в по-голямата си част от "Courantil" отзиви за бременни жени. Тялото на жената, работещо в режим на големи претоварвания, трябва да осигури на развиващото се дете кислород и хранителни вещества изцяло. И ако има проблеми с кръвоносните съдове на мозъка, сърцето, микроциркулацията на кръвта - това лекарство ще бъде полезно.

Съществуват обаче и отрицателни мнения за лекарството. Това не означава, че страничните ефекти се развиват много често, но те се развиват. Например, при приемането на лекарството "Curantil", отзивите на бременни жени съобщават за такива проблеми като главоболие, понижаване на кръвното налягане. Не е толкова необичайно да се развият алергични реакции под формата на кожни обриви и сърбеж..

Като цяло всичко е строго индивидуално. Някой "Curantil" помогна да се отърве от проблемите, някой причини нежелани ефекти. Във всеки случай консултацията с лекар и стриктното спазване на неговите инструкции ще сведе до минимум развитието на странични ефекти и ще помогне да се постигне положителен ефект при лечението на това лекарство..

Курантил е лекарство с антитромбоцитен ефект, което се дължи на способността му да намалява обратния транспорт на аденозин в клетките, което води до натрупване на това вещество в междуклетъчното пространство. Лекарството Curantil увеличава антитромбоцитната способност на PGE1, като същевременно потиска ефективността на фосфодиестеразата, съдържаща се в тромбоцитите. В резултат на това се наблюдава натрупване на цикличен AMP, който има насочен вазодилататорен ефект върху сърдечните артерии. В същото време има натрупване на тромбоксан А2, което намалява агрегацията на тромбоцитите и увеличава продължителността им на живот. По този начин лекарството предотвратява образуването на кръвни съсиреци..

Лекарството с марката Curantil се произвежда под формата на дражета в желатинова обвивка, таблетки и инжекционен разтвор. Една таблетка съдържа 25 mg дипиридамол. Опаковката съдържа 100 хапчета.

Съгласно инструкциите, пазете Curantil на място, недостъпно за деца, защитено от пряка слънчева светлина. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 25 С.

Състав на драже Курантил

 • Лекарството с марка Curantil се предлага под формата на хапчета, всяко от които съдържа 25 mg активно вещество - дипиридамол.
 • Помощни вещества са: царевично нишесте, желатин, лактоза монохидрат, бял талк, магнезиев стеарат.

Състав на таблетките Curantiil

 • Една таблетка съдържа: Активно вещество дипиридамол - 25/75 mg.
 • Помощни вещества: лактоза монохидрат, царевично нишесте, желатин, натриев карбоксиметил нишесте (тип А), колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, талк, титанов диоксид (Е 171), макрогол 6000, хинолин жълто (Е 104), симетиконова емулсия.

Лекарството се абсорбира бързо от храносмилателния тракт. По-голямата част от веществото влиза в човешкия кръвен поток от стомаха и само малка част от тънките черва. Максималното съдържание на лекарството в кръвта се наблюдава приблизително един час след употребата на таблетките. Метаболизмът на дипиридамола, който е активното вещество на Курантил, протича в черния дроб. Черният дроб също премахва лекарството, като първо го свързва с глюкуроновата киселина.

Препоръки за употреба в таблетки

Дозировката и режимът на Curantil се определят от лекуващия лекар за всеки пациент поотделно. Средната дневна доза на лекарството варира от 75 до 225 mg на ден. Пациентът трябва да го получи след 3 - 6 посещения. Максималната дневна доза е 600 mg. Предписва се на пациенти в тежко състояние. Ако има подобрение, дозата се намалява до 25-50 mg на ден..

Едновременна употреба на Curantil с ацетилсалицилова киселина или антикоагуланти. Когато се комбинира с тези вещества, максималната дневна доза на лекарството е 225 mg. Curantil се използва по 75 mg 3 пъти дневно. Необходимо е да се пият хапчета поне 1 час след хранене, като се пие много чиста негазирана вода. Продължителността на лечението може да бъде всякаква и се определя, подобно на дозата на лекарството, от лекуващия лекар. Освен това специалистът взема предвид много параметри, основните от които са: естеството на патологията, спецификата на човешкото състояние, индивидуалната поносимост на Курантил и др..

Курантил: използване чрез инжектиране

Ако не е възможно да се прилага Curantil през устата, той може да се инжектира в тялото на пациента интрамускулно или интравенозно. Дозировката на лекарството в този случай е 5-20 mg на 1 kg телесно тегло и скоростта на инфузия не трябва да надвишава 200 μg / min. За диагностични цели на пациента могат да се прилагат 300 - 400 mg от лекарството. Направете това директно по време на стрес ехокардиография или 45 минути преди да използвате радиофармацевтика.

Използването на Курантила при лечението на заболявания

В зависимост от естеството и причината за патологията, лекарството може да се предписва в следните дози:

 • В случай на коронарна болест на сърцето, на пациента се препоръчва да започне лечение с 225 mg Курантил на ден. Тази доза се разделя на три дози от 75 mg.
 • Ако пациентът е диагностициран с някакви нарушения на мозъчното кръвообращение, препоръчва се да използва Курантил 3 до 6 пъти дневно, 75 mg.
 • Ако Curantil се използва като антиагрегант, пациентът трябва да използва 3 до 6 таблетки от това лекарство дневно. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8 - 9 таблетки.
 • За да се предотврати грип и ARVI по време на епидемии, Curantil се пие веднъж седмично по 1-2 таблетки. Продължителността на лечението е 1,5 месеца.
 • За да се увеличи имунитетът, лекарството се приема в доза от 100 mg седмично и тази доза се приема два пъти, интервалът между които трябва да бъде най-малко 2 часа. Продължителността на лечението в този случай може да варира от 2 до 2,5 месеца..

Показания за употребата на Curantil

Основните показания за употребата на това лекарство са:

 • Лечение, както и първична и вторична профилактика на коронарна артериална болест (включително тези, възникващи от непоносимост към ацетилсалицилова киселина);
 • Профилактика, лечение, предотвратяване на усложнения при пациенти, страдащи от венозна или артериална тромбоза;
 • Лечение и профилактика на исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • Профилактика на образуването на кръвни съсиреци след операция за смяна на сърдечна клапа;
 • Енцефалопатия;
 • Профилактика на плацентарната недостатъчност при бременни жени;
 • Лечение на ендартерит;
 • Лечение на нарушения на микроциркулацията (като част от комплексна терапия);
 • Лечение на съдова недостатъчност;
 • Лечение и профилактика на грип и ARVI (в комбинация с имуномодулатори или интерферон).

В борбата срещу кои заболявания се използва Курантил:

 • подостър инфаркт на миокарда;
 • стабилна ангина пекторис;
 • тромбоза от различно естество;
 • сърдечна исхемия;
 • постинфарктно състояние;
 • сърдечна недостатъчност;
 • хипертония от II степен и по-висока;
 • широко разпространена атеросклероза на сърдечните съдове;
 • облитериращ ендартериит;
 • мозъчен инфаркт;
 • плацентарна недостатъчност;
 • енцефалопатия.
 • тахикардия;
 • топло ми е;
 • главоболие;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • виене на свят и обща слабост;
 • диспепсия;
 • бронхоспазъм;
 • появата на кожата на алергични обриви.

В редки случаи се добавят и тези странични ефекти от употребата на Курантила:

 • миалгия;
 • тромбоцитопения;
 • появата на кървене.

В допълнение, съществува риск от развитие на така наречения "синдром на отнемане", който е придружен от инфаркт на миокарда или нестабилна ангина. Това трябва да се има предвид при пациенти, които спират да приемат лекарството..

Противопоказания за употребата на Курантил

 • Индивидуална непоносимост към дипиридамол или помощни вещества на Курантила;
 • Субаортална стеноза;
 • Тежка хипотония;
 • Краен стадий на бъбречна недостатъчност;
 • Краен стадий на сърдечна недостатъчност;
 • Остри форми на исхемична болест на сърцето;
 • Наличие в историята на пациента на кървене с неизвестна етиология;
 • Всякакви заболявания с риск от кървене;
 • Хронично белодробно заболяване;
 • Хеморагична диатеза.

Курантил: симптоми на предозиране

Тъй като предозирането на лекарството е придружено от вазодилатация, неговите симптоми са: тахикардия, понижаване на кръвното налягане, слабост, хиперемия, чувство на топлина. Това състояние изисква бързо отстраняване на дипиридамол от тялото на пациента, което може да се извърши чрез използване на сорбенти, стомашна промивка и др. Освен това, за да се отслаби ефекта на Курантил, е препоръчително интравенозно приложение на аминофилин в доза от 50 до 100 mg. В случай на пристъп на ангина пекторис става необходимо да се използва сублингвален нитроглицерин.

Колко дълго може да се използва Curantil

Curantil е подходящ за продължителна употреба. Предписва се на пациенти за период от 10 дни до 1 месец. Можете да приемате лекарството дори по-дълго (до 10 седмици или повече), ако е необходимо. Основното е, че пациентът е постоянно под наблюдението на специалист, който може да оцени промените в състоянието си и да коригира дозата на лекарството, ако обстоятелствата го изискват.

Използването на Curantila по време на бременност

Курантил е разрешен по време на бременност, но през 2-ри и 3-ти триместър това лекарство трябва да се използва с изключително внимание. Предписвайте употребата на бременни жени за лечение на плацентарна недостатъчност, преждевременно стареене на плацентата, късна токсикоза, бъбречни и сърдечно-съдови патологии. В допълнение, Curantil може да се използва за следсрочна бременност, за лечение на хронични вирусни инфекции, за профилактика на грип и ARVI. Но във всеки случай се предписва на пациента само ако очакваната полза надвишава възможния риск.

Curantil: приложение за деца

Пациентите на възраст под 12 години не се предписват Курантил, тъй като в съвременната медицина няма надеждни данни, потвърждаващи безвредността на лекарството за детския организъм.

В зависимост от употребата на Курантил с ацетилсалицилова киселина или антикоагуланти, неговата ефективност се увеличава многократно, което води до риск от кървене. В този случай е препоръчително да се намали дозата на лекарството. В комбинация с Curantil не се препоръчва използването на диуретин, тъй като тези средства значително намаляват или дори неутрализират положителните ефекти един от друг.

Курантил повишава ефективността на лекарствата, насочени към понижаване на кръвното налягане. Въпреки това, в същото време намалява ефективността на лекарствата, използвани за лечение на миастения гравис, болестта на Алцхаймер, деменция. Антиацидите, приемани едновременно с Курантил, намаляват ефективността на това лекарство, тъй като предотвратяват абсорбцията му.

В случай на едновременна употреба на лекарството Курантила и антибиотиците от цефалоспориновата серия, неговите антитромбоцитни свойства значително се подобряват. Разтвор, предназначен за вътрешно инжектиране, не трябва да се смесва с други инжекционни продукти, тъй като това води до образуване на утайка.

Курантил е лекарство с антитромбоцитен ефект, което се дължи на способността му да намалява обратния транспорт на аденозин в клетките, което води до натрупване на това вещество в междуклетъчното пространство. Лекарството Curantil увеличава антитромбоцитната способност на PGE1, като същевременно потиска ефективността на фосфодиестеразата, съдържаща се в тромбоцитите. В резултат на това се наблюдава натрупване на цикличен AMP, който има насочен вазодилататорен ефект върху сърдечните артерии. В същото време има натрупване на тромбоксан А2, което намалява агрегацията на тромбоцитите и увеличава продължителността им на живот. По този начин лекарството предотвратява образуването на кръвни съсиреци..

Лекарството се абсорбира бързо от храносмилателния тракт. По-голямата част от веществото влиза в човешкия кръвен поток от стомаха и само малка част от тънките черва. Максималното съдържание на лекарството в кръвта се наблюдава приблизително един час след употребата на таблетките. Метаболизмът на дипиридамола, който е активното вещество на Курантил, протича в черния дроб. Черният дроб също премахва лекарството, като първо го свързва с глюкуроновата киселина.

Препоръки за употреба в таблетки

Лекарството с марка Curantil се предлага под формата на хапчета, всяко от които съдържа 25 mg от активното вещество - дипиридамол. Помощни вещества са: царевично нишесте, желатин, лактоза монохидрат, бял талк, магнезиев стеарат.

Дозировката и режимът на Curantil се определят от лекуващия лекар за всеки пациент поотделно. Средната дневна доза на лекарството варира от 75 до 225 mg на ден. Пациентът трябва да го получи след 3 - 6 посещения. Максималната дневна доза е 600 mg. Предписва се на пациенти в тежко състояние. Ако има подобрение, дозата се намалява до 25-50 mg на ден..

Едновременна употреба на Curantil с ацетилсалицилова киселина или антикоагуланти. Когато се комбинира с тези вещества, максималната дневна доза на лекарството е 225 mg. Curantil се използва по 75 mg 3 пъти дневно. Необходимо е да се пият хапчета поне 1 час след хранене, като се пие много чиста негазирана вода. Продължителността на лечението може да бъде всякаква и се определя, подобно на дозата на лекарството, от лекуващия лекар. Освен това специалистът взема предвид много параметри, основните от които са: естеството на патологията, спецификата на човешкото състояние, индивидуалната поносимост на Курантил и др..

Препоръки за употребата на Curantil под формата на инжекции

Ако не е възможно да се прилага Curantil през устата, той може да се инжектира в тялото на пациента интрамускулно или интравенозно. Дозировката на лекарството в този случай е 5-20 mg на 1 kg телесно тегло и скоростта на инфузия не трябва да надвишава 200 μg / min. За диагностични цели на пациента могат да се прилагат 300 - 400 mg от лекарството. Направете това директно по време на стрес ехокардиография или 45 минути преди да използвате радиофармацевтика.

Схемата за използване на Курантила при лечение на заболявания

В зависимост от естеството и причината за патологията, лекарството може да се предписва в следните дози:

 • В случай на исхемична болест на сърцето, на пациента се препоръчва да започне лечение с 225 милиграма средства на ден. Тази доза се разделя на три дози от 75 mg.
 • Ако пациентът е диагностициран с някакви нарушения на мозъчното кръвообращение, препоръчва се да използва Курантил 3 до 6 пъти дневно, 75 mg.
 • Ако Curantil се използва като антитромбоцитен агент, пациентът трябва да използва 3 до 6 таблетки от това лекарство дневно. Ако е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 8 - 9 таблетки.
 • За да се предотврати грип и ARVI по време на епидемии, Curantil се пие 1 - 2 таблетки веднъж седмично. Продължителността на лечението е 1,5 месеца.
 • За да се увеличи имунитетът, лекарството Curantil се приема в доза от 100 mg седмично и тази доза се приема два пъти, интервалът между които трябва да бъде най-малко 2 часа. Продължителността на лечението в този случай може да варира от 2 до 2,5 месеца..

Форма за освобождаване и условия за съхранение

Лекарството с марката Curantil се произвежда под формата на дражета в желатинова обвивка, таблетки и инжекционен разтвор. Една таблетка съдържа 25 mg дипиридамол. Опаковката съдържа 100 хапчета.

Съгласно инструкциите, пазете Curantil на място, недостъпно за деца, защитено от пряка слънчева светлина. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 25 С.

Показания за употребата на Curantil

Основните показания за употребата на това лекарство са:

 • Лечение, както и първична и вторична профилактика на коронарна артериална болест (включително тези, възникващи от непоносимост към ацетилсалицилова киселина);
 • Профилактика, лечение, предотвратяване на усложнения при пациенти, страдащи от венозна или артериална тромбоза;
 • Лечение и профилактика на исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • Профилактика на образуването на кръвни съсиреци след операция за смяна на сърдечна клапа;
 • Енцефалопатия;
 • Профилактика на плацентарната недостатъчност при бременни жени;
 • Лечение на ендартерит;
 • Лечение на нарушения на микроциркулацията (като част от комплексна терапия);
 • Лечение на съдова недостатъчност;
 • Лечение и профилактика на грип и ARVI (в комбинация с имуномодулатори или интерферон).

В борбата срещу кои заболявания се използва Курантил:

 • подостър инфаркт на миокарда;
 • стабилна ангина пекторис;
 • тромбоза от различно естество;
 • сърдечна исхемия;
 • постинфарктно състояние;
 • сърдечна недостатъчност;
 • хипертония от II степен и по-висока;
 • широко разпространена атеросклероза на сърдечните съдове;
 • облитериращ ендартериит;
 • мозъчен инфаркт;
 • плацентарна недостатъчност;
 • енцефалопатия.
 • тахикардия;
 • топло ми е;
 • главоболие;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • виене на свят и обща слабост;
 • диспепсия;
 • бронхоспазъм;
 • появата на кожата на алергични обриви.

В редки случаи се добавят и тези странични ефекти от употребата на Курантила:

 • миалгия;
 • тромбоцитопения;
 • появата на кървене.

В допълнение, съществува риск от развитие на така наречения "синдром на отнемане", който е придружен от инфаркт на миокарда или нестабилна ангина. Това трябва да се има предвид при пациенти, които спират да приемат лекарството..

Противопоказания за употребата на Курантил

 • Индивидуална непоносимост към дипиридамол или помощни вещества на Курантила;
 • Субаортална стеноза;
 • Тежка хипотония;
 • Краен стадий на бъбречна недостатъчност;
 • Краен стадий на сърдечна недостатъчност;
 • Остри форми на исхемична болест на сърцето;
 • Наличие в историята на пациента на кървене с неизвестна етиология;
 • Всякакви заболявания с риск от кървене;
 • Хронично белодробно заболяване;
 • Хеморагична диатеза.

Курантил: симптоми на предозиране

Тъй като предозирането на лекарството е придружено от вазодилатация, неговите симптоми са: тахикардия, понижаване на кръвното налягане, слабост, хиперемия, чувство на топлина. Това състояние изисква бързо отстраняване на дипиридамол от тялото на пациента, което може да се извърши чрез използване на сорбенти, стомашна промивка и др. Освен това, за да се отслаби ефекта на Курантил, е препоръчително интравенозно приложение на аминофилин в доза от 50 до 100 mg. В случай на пристъп на ангина пекторис става необходимо да се използва сублингвален нитроглицерин.

Колко дълго може да се използва Curantil

Curantil е подходящ за продължителна употреба. Предписва се на пациенти за период от 10 дни до 1 месец. Можете да приемате лекарството дори по-дълго (до 10 седмици или повече), ако е необходимо. Основното е, че пациентът е постоянно под наблюдението на специалист, който може да оцени промените в състоянието си и да коригира дозата на лекарството, ако обстоятелствата го изискват.

Използването на Curantila по време на бременност

Курантил е разрешен по време на бременност, но през 2-ри и 3-ти триместър това лекарство трябва да се използва с изключително внимание. Предписвайте употребата на бременни жени за лечение на плацентарна недостатъчност, преждевременно стареене на плацентата, късна токсикоза, бъбречни и сърдечно-съдови патологии. В допълнение, Curantil може да се използва за следсрочна бременност, за лечение на хронични вирусни инфекции, за профилактика на грип и ARVI. Но във всеки случай се предписва на пациента само ако очакваната полза надвишава възможния риск.

Curantil: приложение за деца

Пациентите на възраст под 12 години не се предписват Курантил, тъй като в съвременната медицина няма надеждни данни, потвърждаващи безвредността на лекарството за детския организъм.

В зависимост от употребата на Курантил с ацетилсалицилова киселина или антикоагуланти, неговата ефективност се увеличава многократно, което води до риск от кървене. В този случай е препоръчително да се намали дозата на лекарството. В комбинация с Curantil не се препоръчва използването на диуретин, тъй като тези средства значително намаляват или дори неутрализират положителните ефекти един от друг.

Курантил повишава ефективността на лекарствата, насочени към понижаване на кръвното налягане. Въпреки това, в същото време намалява ефективността на лекарствата, използвани за лечение на миастения гравис, болестта на Алцхаймер, деменция. Антиацидите, приемани едновременно с Курантил, намаляват ефективността на това лекарство, тъй като предотвратяват абсорбцията му.

В случай на едновременна употреба на лекарството Курантила и антибиотиците от цефалоспориновата серия, неговите антитромбоцитни свойства значително се подобряват. Разтвор, предназначен за вътрешно инжектиране, не трябва да се смесва с други инжекционни продукти, тъй като това води до образуване на утайка.

Едновременното назначаване на Curantil и Actovegin под формата на таблетки се счита за приемливо, но е забранено да се използват тези лекарства под формата на инжекции заедно. Употребата на Curantil не се препоръчва да се комбинира с напитки, които съдържат кофеин..

Съвместимостта на Kurantil с Actovegin

Като част от комплексното лечение на микроциркулаторни нарушения от различно естество, пациентите могат да предписват Курантил в комбинация с Актовегин. Също така, тези лекарства се приемат в една комбинация за лечение на патологии на бременността. Те се пият едновременно или алтернативно (в продължение на един месец пациентът приема Курантил, а следващия месец - Актовегин). Такова лечение обаче е възможно само с разрешение на лекаря и само под негово наблюдение..

Важно е да запомните, че се комбинират само таблетки. Неприемливо е да се смесват разтвори на тези лекарства, тъй като Actovegin може да причини анафилаксия.

Curantil има много аналози, основните от които са:

Произвежда се в Русия под формата на таблетки (дозировка 25 mg). Този аналог не се различава от Curantila по своя принцип на действие, показания за употреба, противопоказания, странични ефекти. Цената му обаче е по-ниска.

Парседил - аналог на Курантил

Лекарството е предназначено за лечение на сърдечна недостатъчност, емболия и тромбоза на вени и артерии. Произвежда се под формата на дражета с доза 75 mg, 15 дражета в блистер. Ефективността е малко по-ниска от тази на Курантил, но има по-малко противопоказания.

Аналог на Kurantila - Persantine

Това е френско лекарство, доставяно на потребителите под формата на разтворими покрити хапчета, таблетки или инжекционни разтвори. По естеството на въздействието и други характеристики е много близо до Курантила.

Аналог - Curantil N 25 и Curantil N 75

Две лекарства с различни дози. Помощните вещества, съставляващи таблетките, се различават от помощните вещества на Курантил. Следователно, противопоказанията за употребата на лекарството могат да варират до известна степен. Прочетете ги, преди да започнете лечението.

Има и други видове аналози на това лекарство, които днес не са толкова широко разпространени..

Проверете цената на Curantil през 2018 г. и евтини аналози. Цената на Curantil в различните аптеки може да се различава значително. Това се дължи на използването на по-евтини компоненти в лекарството и ценовата политика на аптечната верига. Но е важно разликата в цената между чуждестранните и руските аналози да остане практически непроменена..

На уебсайта MedMoon.ru лекарствата са класифицирани както по азбучен ред, така и по техния ефект върху тялото. Публикувахме само най-подходящите и нови лекарства. Инструкциите за употреба на Curantil се актуализират редовно по искане на производителите.

Курантил се предписва главно за лечение на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Лекарството се използва за разреждане на кръвта, както и за понижаване на кръвното налягане.

Курантил е включен в комплексния режим на лечение на заболявания на пикочните пътища и бъбреците. Лекарството често се предписва по време на бременност за нормализиране на кръвообращението в плацентата.

Активното вещество на лекарството е дипиридамол. По правило лекарството Curantil се предписва за разширяване на малките съдове на сърдечния мускул. Приемат се големи дози от лекарството, за да се осигури доставката на кислород до клетките. В допълнение, ангиопротективното лекарство осигурява микроциркулация в кръвоносните съдове на мозъка, бъбреците и очните ябълки..

Групата на лекарството, към която принадлежи Курантил, са антитромбоцитни средства. Curantil за бременни жени се предписва, за да се осигури пълно кръвоснабдяване на плацентата. Лекарството стимулира микроциркулацията на кръвта, елиминира липсата на кислород, като по този начин предотвратява вътрематочните ембрионални малформации и предотвратява отделянето на плацентата.

Ако лекарството се предписва в комбинация с ацетилсалицилова киселина, тогава Curantil предотвратява обединяването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. Тази комбинация от лекарства се предписва на пациенти с атеросклероза, тромбоза и пациенти с инсулт, за да се избегне рецидив на атаката..

Защо лекарството се предписва при заболявания на отделителната система?

Наскоро прочетох статия, която разказва за „Манастирската колекция на отец Георги“ за лечение на пиелонефрит и други бъбречни заболявания. С тази колекция можете ЗАВИНАГИ да лекувате заболявания на бъбреците и пикочната система у дома.

Не бях свикнал да се доверявам на каквато и да е информация, но реших да проверя и поръчах опаковката. Забелязах промените след седмица: постоянна болка в кръста, спазми по време на уриниране, които ме измъчваха преди - отстъпиха и след 2 седмици те изчезнаха напълно. Настроението се подобри, отново се появи желанието да живееш и да се радваш на живота! Опитайте и вие, и ако някой се интересува, тогава по-долу е връзката към статията.

Основно лекарството е включено в терапията на гломерулонефрит, пиелонефрит, интерстициален нефрит. При лечението на хроничен гломерулонефрит Курантил трябва да се приема в комбинация с имуносупресори и хепарин.

За Curantil показанията за употреба са както следва:

 • хипертония (започвайки от втора степен);
 • мозъчен инфаркт;
 • отлагания на холестерол в съдовете на сърцето (атеросклероза);
 • хронична недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка;
 • сърдечна исхемия;
 • предотвратяване на тромбоза;
 • ангина пекторис;
 • кислородно гладуване на плода;
 • нарушение на кръвоснабдяването на плацентата.

Лекарството може да се използва за предотвратяване на сезонни респираторни вирусни инфекции. Дипиридамолът стимулира производството на интерферон (съединение, което тялото произвежда, за да се предпази от болестотворни вируси).

Антитромбоцитният курантил се предписва в големи дози за лечение на възпалителни процеси в бъбреците. Дипиридамолът в състава на лекарството намалява количеството протеин в урината, помага за намаляване на кръвта в урината.

Важно! При използването на големи дози Курантил са възможни силни главоболия, поради което през първите няколко дни се предписва минимална доза. Лекарството може да се приема от възрастни и деца над 12 години.

Много от нашите читатели за лечение и възстановяване на KIDNES активно използват добре познатия метод, базиран на естествени съставки, открит от Елена Малишева. Не пропускайте да прочетете.

Странични ефекти и противопоказания

Разредителят на кръвта се произвежда в три дозирани форми:

 • драже;
 • хапчета;
 • ампули с разтвор за интравенозно инжектиране.

Лекарството може да навреди на пациенти с патологии на микроциркулацията в остър стадий, поради което Курантил е противопоказан за тях. Реакцията на тялото на детето към лекарството също е слабо разбрана, така че не се използва в терапията на деца под 12-годишна възраст.

Curantil има противопоказания:

 • декомпенсирана сърдечна недостатъчност;
 • чести припадъци;
 • камерно и предсърдно мъждене;
 • ниско налягане;
 • обструктивна патология на долните дихателни пътища;
 • аортна стеноза;
 • вегетативна дистония;
 • бъбречна недостатъчност;
 • хеморагичен диатеза;
 • нестабилна стенокардия;
 • остър миокарден инфаркт;
 • пептична язва;
 • декомпенсирана сърдечна недостатъчност.

Не е изключена възможността за индивидуална непоносимост към наркотици. Нежеланите реакции се появяват в повечето случаи, ако приемате Курантил по-дълго от предписания период за дълго време.

В редки случаи таблетките Curantil могат да имат леки странични ефекти:

 • мускули и главоболие;
 • кардиопалмус;
 • усещане за горещи вълни;
 • алергични кожни обриви;
 • гадене;
 • диария;
 • повръщане;
 • слабост;
 • виене на свят.

Ако пациентът приема Curantil за дълго време, той може да развие синдром на интеркоронарна кражба. В резултат на появата на такова състояние може да възникне инфаркт или пристъп на ангина пекторис..

В случай на предозиране е възможно рязко намаляване на налягането, припадък, ангина пекторис. Когато се появят симптоми, подобни на предозиране на лекарството, е необходимо да се изплакне стомаха, да се използва сорбент. При постоянна атака на ангина пекторис се препоръчва прием на таблетка нитроглицерин.

Курантил има предимство пред другите разредители на кръвта - не провокира развитието на стомашно-чревни язви. Лекарството рядко прави промени в състава на кръвта (намаляване на броя на тромбоцитите).

Можете да приемате Курантил в ранните етапи на бременността, но през 2-ри и 3-ти триместър назначаването на лекарството трябва да бъде умишлено и подходящо поради риска от кървене.

Защо Kurantil се предписва на бременни жени:

 1. Преждевременно стареене на плацентата.
 2. Късна токсикоза.
 3. Плацентарна недостатъчност.
 4. Бременност след раждането.

Понякога лекарството се използва по време на бременност като профилактика на респираторни инфекции в средата на сезона.

Продължителността на употребата на Curantil зависи от хода на заболяването. При тежки бъбречни патологии (хроничен гломерулонефрит) лекарството може да се приема до 2,5 месеца.

Максималната доза на лекарството е 600 mg. За да се избегнат странични ефекти, докато се приема с ацетилсалицилова киселина, дозата на Курантил трябва да се намали 2 пъти.

1 таблетка Curantil съдържа 75 mg дипиридамол. С нормализирането на микроциркулацията на кръвта в бъбреците се предписват от 3 до 6 таблетки на ден. Тази доза може да се увеличи, ако е необходимо, до 9 таблетки..

Не дъвчете и не разтваряйте лекарството. Препоръчително е да използвате лекарството на празен стомах или 2 часа след хранене, не забравяйте да изпиете таблетките с достатъчно количество вода.

По време на лечението е необходимо да се вземат предвид особеностите на взаимодействието на лекарството с други лекарства:

 1. Ползите от Curantil намаляват значително при едновременната консумация на напитки със съдържание на кофеин (кола, кафе, какао, силен чай).
 2. Антибиотиците от редица цефалоспорини (Cefix, Cefazolin, Ceftriaxone) усилват антиагрегантните свойства на лекарството.
 3. Приемът на лекарства, които намаляват производството на стомашна киселина, води до намаляване на терапевтичния ефект поради неадекватна абсорбция на вещества Курантила.
 4. Трябва да се внимава при пациенти, приемащи лекарства за понижаване на кръвното налягане, тъй като Curantil засилва хипотоничния ефект.
 5. Активността на активното съединение дипиридамол се увеличава рязко, когато се приема паралелно с лекарства, предназначени да намалят съсирването на кръвта.
 6. Инжекционният разтвор не трябва да се смесва с други лекарствени разтвори, за да се избегне образуването на неразтворима утайка. Внимание: инжекционните течности Actovegin и Curantil са строго забранени да се смесват поради високата вероятност от развитие на анафилактичен шок.
 7. Не се препоръчва да се използва Diuretin едновременно с Curantil, тяхното взаимодействие води до намаляване на ефективността и на двете лекарства.
 8. Лекарството намалява терапевтичния ефект на лекарства, насочени към лечение на деменция, болест на Алцхаймер.
 9. Лекарството се предписва с повишено внимание на лица с непоносимост към лактоза..

Важно! Строго е забранено промяната на дозировката и продължителността на курса на лечение без предварително съгласие с лекуващия лекар.

Фармацевтичните компании произвеждат много лекарства, подобни на Curantila: Anginal, Cardioflux, Aprikor, Trombonil, Viskor, Vadinar, Dipyridamole. Въпреки това, при лечението на инфекциозни заболявания на бъбреците, пикочния мехур се препоръчва да се използва Curantil, тъй като лекарството се понася добре от пациентите, то е разрешено по време на кърмене. Ефективността на Curantil е доказана и с години употреба в комплексната терапия на нефрологични заболявания..

Все още ви се струва, че е невъзможно да се излекуват и възстановят бъбреците.?

Съдейки по факта, че сега четете тези редове, победата в борбата с бъбречните заболявания все още не е на ваша страна...

А замисляли ли сте се за операцията и токсичните лекарства, които рекламират? Разбираемо е, защото общото състояние на ЗДРАВЕТО директно зависи от състоянието на бъбреците. И пренебрегването на болката в лумбалната област, рязането по време на уриниране може да доведе до сериозни последици...

 • подуване на лицето, ръцете и краката....
 • гадене и повръщане…
 • скокове на налягането...
 • сухота в устата, постоянна жажда...
 • главоболие, летаргия, обща слабост...
 • обезцветяване на урината...

Всички тези симптоми познати ли са ви от първа ръка? Но може би е по-правилно да се третира не ефектът, а причината? Препоръчваме ви да се запознаете с новата техника на Елена Малишева при лечението на бъбречни заболявания... Прочетете статията >>