Много заболявания се развиват поради съдови проблеми. Микроциркулаторните нарушения могат да причинят както основни заболявания, като исхемична болест на сърцето, инсулт или плацентарна недостатъчност, така и усложнения като варикозен дерматит, тромбоза и тромбофлебит..

p, блок цитат 1,0,0,0,0 ->

Тези проблеми се предотвратяват най-добре чрез правилно хранене и упражнения. Ако обаче патологията вече се е развила, трябва да използвате специални лекарства.

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

В светлината на честата поява на съдови патологии възниква въпросът кои лекарства се използват най-добре, тъй като на фармацевтичния пазар има голям брой от тях. Например, кое е по-добре, Curantil или Trental, се обсъжда от пациентите, използващи тези лекарства доста често.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

За какво става въпрос в тази статия:

Поток на кръв в органи

Микроциркулаторното легло е система от най-малките съдове, които са разположени във всеки орган и им доставят кислород и хранителни вещества. Тези съдове включват капиляри, артериоли и венули. Те имат тънка стена, през която се осъществява метаболизмът. По същия начин се извършва връщането на въглероден диоксид и продукти на разпад.

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Това означава, че тези съдове са необходими за функционирането на цялото тяло, по-специално на най-важните органи - сърцето, бъбреците, мозъка и черния дроб..

p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Ако тази система се повреди поради различни причини (промяна в реологичните свойства на кръвта, увреждане на стените), тогава може да се развие исхемия, която нарушава функциите на тази област.

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Основната причина за неправилното функциониране на микроваскулатурата е увеличаването на пропускливостта на съдовата стена. Това може да причини освобождаването на кръвна плазма от леглото, което води до свиване на кръвоносните съдове. Поради това метаболизмът започва да страда. Настъпва исхемизация и некроза на засегнатите области.

p, цитат 7,0,0,0,0 ->

Такива състояния могат да бъдат причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система, например, хронична сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт, шокови състояния. Освен това намаляването на количеството течност в организма също може да доведе до това..

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Основните причини за увреждане на стената на съда:

p, блок цитат 9,0,1,0,0 ->

 • възпалително. Такива заболявания включват васкулит, например при системни заболявания, треска или отравяне на кръвта;
 • стадий на атеросклероза, при който отлагането на липопротеини с ниска плътност започва в интимата;
 • патология на венозната система - разширени вени, както и нейните усложнения, като тромбофлебит;
 • захарен диабет, особено неговите усложнения - микроангиопатия.

Има много лекарства, които могат да подобрят нарушената микроциркулация..

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Те включват спазмолитици, които отпускат съдовете, в които има мускулен слой. Това е по-вярно за големи съдове и артерии и вени от среден калибър. Тази група включва лекарства като Spazmalgon и Drotaverin.

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Дезагрегантите подобряват реологичните свойства на кръвта чрез намаляване на агрегацията на тромбоцитите. Помага за разреждане на кръвта и ускоряване на кръвообращението в тъканите и органите.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Тези лекарства включват:

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

 1. Трентал;
 2. Курантил;
 3. Пентоксифилин;
 4. Plavix;
 5. Ескузан.

Ако състоянието е критично, тогава се предписват лекарства от хепариновата група, които бързо ще премахнат първоначалното образуване на тромби.

Инструкции за употреба на лекарството Trental

Основната активна съставка на Trental е пентоксифилин, който нормализира реологичните свойства на кръвта чрез намаляване на слепването на тромбоцитите и стабилизиране на мембраната на червените кръвни клетки. Също така, това лекарство инхибира ефекта на фибриноген върху клетките. В допълнение, пентоксифилинът влияе върху състоянието на съдовата стена, разширявайки я, улеснява притока на кръв през артериите и вените..

p, блок цитат 15,0,0,0,0 ->

Основните органи, които са засегнати, са мозъкът и бъбреците. Именно в тези структури съдовете са най-тропични за пентоксифилин. В нервната система под въздействието на това активно вещество се активират метаболитните процеси, ускоряват се предаването на импулси и електрическата активност..

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Лекарството действа вече час след перорално приложение. От стомашно-чревния тракт той навлиза в хепато-жлъчната система, където претърпява трансформация. Той се екскретира от тялото чрез бъбречния паренхим, толкова бързо, колкото и прави - тоест, в рамките на 4-5 часа, почти напълно излиза с урината. Малко количество от него може да се отдели през червата. В тялото неговото натрупване не се наблюдава в никоя от системите. Ако поставите хапчето под езика, действието е по-бързо.

p, блок цитат 17,0,0,0,0 ->

Основните показания за употребата на Trental са:

p, блок цитат 18,1,0,0,0 ->

 • Мозъчни нарушения като енцефалопатия. Те могат да бъдат от съдов или атеросклеротичен произход. Trental е особено ефективен при исхемични инсулти;
 • Усложненията на захарния диабет, като микроангиопатия, особено изразена на долните крайници, е така нареченото диабетно стъпало;
 • Възпалителни процеси в съдовете, например при системен лупус еритематозус или ендартериит;
 • Болести на артериите - болест на Рейно, която се проявява с намалена чувствителност и цианоза на крайниците;
 • Болести на сетивните органи, например, ретинопатия при захарен диабет тип 1 или лезии на кохлеарния апарат на ухото;
 • Болести на белодробната тъкан, които са придружени от запушване на дихателните пътища, като бронхиална астма или емфизем;
 • Репродуктивни нарушения, включително съдова импотентност.

Лекарството се използва по 100-500 милиграма на ден. Дозировката трябва да бъде избрана индивидуално от лекаря, тъй като необходимата терапия ще се промени в зависимост от заболяването.

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Нежеланите реакции при пациенти, приемащи Trental, обикновено не се наблюдават, тъй като той бързо се екскретира от тялото. Но понякога може да причини диспептични симптоми и алергични реакции..

Инструкции за употреба на Curantil

Курантил и пентоксифилин са едно и също по отношение на терапевтичните ефекти. Тяхната разлика е само в активната връзка.

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Активното вещество на това лекарство е дипиридамол. Той, подобно на Trental, намалява агрегацията на тромбоцитите, само че има различен механизъм.

p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

Дипиридамолът повлиява адхезиновия ензим, предотвратявайки проникването му в клетките. Това помага на тромбоцитите да не се слепват, което значително удължава времето на циркулацията им в кръвта.

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

Курантил също се трансформира бързо в тялото. Действието му започва 60 минути след попадането му в стомаха, но в същото време се отделя заедно с жлъчката, за разлика от Trental.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Основните показания за употребата на Курантил:

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

 1. терапия на патология на сърдечно-съдовата система, като миокарден инфаркт. Освен това се използва за профилактика на коронарна артериална болест;
 2. лечение и профилактика на тромбофлебит, причинен от дълбока венозна тромбоза;
 3. по време на бременност Курантил предотвратява плацентарната недостатъчност;
 4. лечение на възпалителни процеси в артериите, като заличаващ ендартериит;
 5. лечение на исхемични нарушения в мозъчните тъкани. Тези патологии включват исхемичен инсулт, преходна исхемична атака, хроничен мозъчно-съдов инцидент;
 6. лечение на диабетна микроангиопатия.

Дозировката на Curantil е не повече от 250 милиграма на ден за възрастни. Често се разделя на няколко техники за най-добър ефект. Необходимо е да приемате хапчета стриктно след хранене, когато е изминал поне час, с много вода.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Курсът на лечение може да бъде няколко месеца и се определя от лекуващия лекар.

p, блок цитат 27,0,0,1,0 ->

Страничните ефекти на това лекарство могат да бъдат различни, но те са доста редки. Те включват студени тръпки, треска, тилна или челна болка, гадене и повръщане, сърбеж и обрив. Може да се появи краткосрочна тромбоцитопения. Необходимо е да отмените лекарството постепенно, в противен случай можете да получите рефлексен инфаркт на миокарда или инсулт.

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Противопоказания за употреба:

p, блок цитат 29,0,0,0,0 ->

 • Индивидуална непоносимост към лекарството, по-специално помощните вещества.
 • Стенотични промени в аортната клапа.
 • Пристъп на стенокардия или остър миокарден инфаркт.
 • Широко увреждане на сърдечния мускул и масивна кардиосклероза.
 • Хемофилия.
 • По време на бременност си струва да приемате лекарството с повишено внимание, тъй като може да провокира кървене.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че по време на терапията с Курантил не трябва да приемате кофеинови напитки по време на лечението..

Кое лекарство е за предпочитане?

За да изберете между две лекарства, първо трябва да решите - за какви цели да ги пиете. Тренталът е по-предпочитан при нарушения на мозъчното кръвообращение, тъй като е по-приложим за нервната тъкан, Курантил му отстъпва по това. В същото време Trental има малък ефект върху миокарда и сърдечно-съдовата система, поради което е неподходящо да се приема с тези патологии. В този случай Curantil е за предпочитане.

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

По време на бременност и двете лекарства могат да бъдат предписани, тъй като подобряват реологичните свойства на плацентарния кръвен поток. Сравняването - пентоксифилин или курантил - което е по-добро - е доста трудно по този въпрос. На много бременни жени се предписва това или онова лекарство, в зависимост от предпочитанията на лекаря..

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

И двете лекарства са в една и съща ценова категория, което също не позволява да се избере най-доброто..

p, блок цитат 33,0,0,0,0 ->

Терапията на общите съдови патологии включва комплексно лечение, поради което в допълнение към тези лекарства се предписват и Actovegin, Venolife, Detralex и други флеботоники. Така се постига максималният ефект от лечението..

p, блок цитат 34,0,0,0,0 ->

Всички тези лекарства трябва да се приемат стриктно в съответствие с инструкциите и след консултация с лекар..

p, блок цитат 35,0,0,0,0 ->

Curantil и Trental са описани във видеото в тази статия..

p, блок цитат 36,0,0,0,0 -> p, блок цитат 37,0,0,0,1 ->

Курантил или трентал

Драже Курантил обикновено се отнася до група лекарства, които разреждат кръвта. Има доста мек ефект върху тялото, поради което е идеален за продължителна употреба. Доста често лекарството се предписва на бременни жени, за да се избегне развитието на тромбоза в случай, че е диагностицирано заболяване като разширени вени. Назначаването на лекарство обаче далеч не винаги е препоръчително. И следователно, понякога лекарите са принудени да предписват на своите пациенти аналози на Курантил.

Когато се предписват аналози

Има няколко причини, поради които лекарите предписват точно аналози на лекарства. Първо, трябва да запомните, че основната активна съставка на лекарството е дипиридамол, който не винаги се усвоява добре от организма. Следователно, ако пациентът е диагностициран с непоносимост към това вещество, препоръчително е да се преразгледа напълно схемата на лечение и да се замени Curantil с друго лекарство. В края на краищата много аналози имат напълно различно активно вещество в състава си, поради което тяхното използване е напълно оправдано.

На второ място, не само активната съставка може да провокира алергия. В допълнение към основния компонент, таблетките съдържат и незначителни вещества, които са спомагателни. С тяхна помощ е възможно да се засили полученият ефект. Те също могат да причинят алергична реакция..

На трето място, има определени противопоказания за употребата на гореспоменатия агент. Тези противопоказания са абсолютни, така че лекарят не може да използва лекарството за лечение на пациента. В този случай се гарантират усложнения, които ще доведат до влошаване на състоянието. Тези противопоказания включват някои заболявания. Нека ги разгледаме по-подробно:

 • тежка хипотония;
 • колапс;
 • краен стадий на сърдечна и бъбречна недостатъчност;
 • сърдечно заболяване, включително нестабилна ангина пекторис, инфаркт.

Лекарството никога не се предписва, дори ако пациентът има кървене. Това ограничение е валидно, докато лекарят не може да определи какво точно е причинило кървенето. Ако диагнозата потвърди факта, че приемането на Курантил е неподходящо, лекарят със сигурност ще обмисли аналози на лекарството.

Аналози

Ако се наложи да замените лекарството, трябва да вземете отговорен подход към въпроса за избора на подходящ аналог. Това е единственият начин да намерите подходящо лекарство, което да бъде ефективно и няма да навреди на организма. Ето защо се препоръчва да обсъдите този въпрос с Вашия лекар..

В повечето случаи лекарите използват определени аналози, които вече са се доказали добре. Тези заместители включват: Дипиридамол, Трентал, Пентоксифилин, Мексидол. Именно тези средства са широко използвани в съвременната медицина като заместители на Курантил..

Дипиридамол или Курантил: което е по-добре

Дипиридамолът се произвежда от две фармацевтични компании наведнъж. Първата компания се намира в Беларус. Инструментът, произведен от тази компания, се счита за един от най-добрите аналози, които се използват в момента. Той има относително ниска цена и е идеален за лечение на ангина пекторис, както и за профилактика на заболявания като тромбоза. Но по време на бременност това лекарство е строго забранено..

Руските производители също се занимават с производството на дипиридамол. Тяхното лекарство е най-евтиният аналог и може да се използва за лечение и профилактика на инсулт, усложнения след сърдечна операция. Можете да използвате лекарството по време на бременност, но с голямо внимание. Ако периодът е кратък (до 12 седмици), тогава употребата на лекарството ще трябва да се откаже.

Curantil или Trental: какво да изберем

Curantil, който има аналози, често се сравнява с лекарство като Trental. Но ако сравните тези две лекарства, първо трябва да обърнете внимание на:

 • разлика в състава;
 • разлики в списъка с противопоказания.

Лекарството Trental има друга активна съставка - пентоксифилин. Но въпреки разликата в съставите, лекарството има ефект, напълно подобен на този, който е характерен за лекарството Курантил..

Единственият съществен недостатък е, че този аналог не може да се предписва на бременни и кърмещи момичета. Той дори е в състояние да проникне в кърмата. Ето защо, ако говорим за избора на терапия за бременни жени, тогава това трябва да се вземе предвид..

Актовегин или Курантил: което е по-добре

Това е най-предпочитаният аналог и не само поради относителната му евтиност. Факт е, че Actovegin е единственият заместител, в който специален екстракт от кръвта на телета действа като активна съставка. Този екстракт е напълно без протеини, поради което не е в състояние да навреди на тялото на пациента. Следователно всички възможни рискове са сведени до нула..

Основното предимство на продукта е неговият широк спектър на действие. Лекарството може да се използва не само за борба с такива заболявания като исхемия и инсулт. Също така доста често се използва за укрепване на имунитета или повишаване на устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания..

Пентоксифилин

Вече е разгледано лекарство, чиято активна съставка е пентоксифилин. Но има и лекарство със същото име. Той има показания за употреба, идентични с тези, характерни за Curantil..

Инструментът обаче не се използва толкова често. Причината за това е фактът, че лекарството има много странични ефекти. Освен това вероятността от нежелани реакции е много висока. Ето защо лекарите се опитват, ако е възможно, да не предписват това лекарство на пациенти, особено ако тялото им е сериозно отслабено от болестта и не е в състояние да се бори с агресивните ефекти на лекарството..

Мексидол

Този инструмент се използва широко за лечение на атеросклероза, симптоми на отнемане, нарушения на кръвообращението. Приемът на сорбенти заедно с това лекарство също е разрешен. В допълнение, лекарството се използва активно при лечението на други заболявания:

 • вегетативна дистония;
 • тъканна хипоксия;
 • гингивит;
 • кариес;
 • стоматит.

Приемът обаче трябва да се извършва само при условие, че лекуващият лекар постоянно ще наблюдава състоянието на пациента. Ако се открият някакви негативни реакции от организма, трябва незабавно да спрете употребата на продукта..

Евтини руски колеги

Curantil се произвежда от чуждестранна фармацевтична компания. И следователно има доста висока цена. В повечето случаи, точно поради високата цена на лекарството, пациентите са принудени доброволно да откажат да го приемат..

Изборът на аналози се свежда до факта, че пациентът се опитва да избере най-евтините лекарства. Този подход към избора на лекарства е фундаментално погрешен. В края на краищата има много аналози на руското производство, които имат много разумна цена. Най-известните и често използвани са дипиридамол (от 186 рубли) и клопидогрел (от 144 рубли). Те са евтини и високо ефективни..

Сравнителна таблица на аналозите на лекарствата по цена. Последната актуализация беше на 30.09.2019 00:00.

Trental е индийско лекарство за подобряване на периферната и мозъчната циркулация. Съдържа пентоксифилин, наличен в таблетки с различни дози и инжекции. Използва се дълго време, цената на курса не е достъпна за всички пациенти. Статията съдържа отговора на въпроса как да заменим Trental. Изборът на аналог трябва да бъде съгласуван с лекаря, тъй като лекарствата се отпускат по лекарско предписание.

фармакологичен ефект

Лекарството Trental принадлежи към групата на съдоразширяващите агенти, включително пентоксифилин. Осигурява следните действия:

 • намаляване на вискозитета на кръвта, подобряване на нейната течливост;
 • намаляване на адхезията на левкоцитите към стените на кръвоносните съдове, адхезията на тромбоцитите и еритроцитите;
 • леко отпускане и разширяване на коронарните съдове;
 • слабо подобрение на контрактилитета на сърдечния мускул;
 • подобряване на мозъчната циркулация и намаляване на тежестта на симптомите (Trental е по-добър за мозъка при доза от 400 mg);
 • изчезване на болка в покой, премахване на нощни крампи и намаляване на мускулите на прасеца, удължаване на разстоянието за ходене при патологии на периферната кръвоносна система.

Чест въпрос на пациентите е разреждането на кръвта в трентала или не. Да, намалява вискозитета на кръвта и подобрява потока през вените и артериите. За предотвратяване на кървене и нежелани реакции, когато се приемат заедно с антикоагуланти, извършващи подобно действие, е необходимо редовно проследяване на показателите за съсирване на кръвта.

Показания за употреба на Trental

Лекарството подобрява периферното и мозъчното кръвообращение, разрежда кръвта, разширява коронарните съдове. Използва се за лечение на следните заболявания:

 1. запушване или стесняване на артериите в крака или ръката поради атеросклероза, диабет;
 2. гангрена, трофични язви и други хранителни разстройства в тъканите;
 3. комплексно лечение на пациент с исхемия и след инсулт;
 4. нарушена церебрална циркулация, проявяваща се с намалена концентрация на внимание, влошаване на паметта, замаяност;
 5. комплексна терапия на церебрална атеросклероза;
 6. нарушения на кръвообращението на органа на зрението;
 7. загуба на слуха, патология на вътрешното ухо, други дегенеративни промени.

Trental - инструкции за употреба

Лекарството се предлага в инжекции, инжектирани интравенозно чрез инфузия заедно с разтвор на натриев хлорид или Рингер. На въпрос как да капем Trental - бързо или бавно, инструкциите съдържат отговора: 100 ml от лекарството трябва да се инжектират за 60 или повече минути.

Таблетките се предписват в доза от 100 и 400 mg 2-3 пъти на ден. Дозата се избира от специалист в зависимост от състоянието на пациента, показателите за налягане, възрастта, наличието на чернодробни и бъбречни патологии.

Курсът на Trental се определя от лекаря: обикновено се предписват 5-10 интравенозни инфузии 1-2 пъти на ден, след това таблетки за 1-2 месеца.

Как да приемате Трентал - преди или след хранене

Лекарството се приема през устата по време или веднага след хранене. Трябва да се измива с чиста вода, таблетките да не се чупят, хапят или смучат.

Аналозите на Trental

Ако лекарството е недостъпно поради някои фактори, лекарят избира аналози на Trental. Разлики между различните лекарства в цената, производителя, свойствата, показанията, ограниченията, нежеланите реакции. Трентални заместители се предлагат по лекарско предписание.

Аналози на лекарства с форми на освобождаване, цена и държава на произход

АналоговФормуляр за освобождаванеЦена, в рублиСтраната производител
Тренталинжекции150-230Индия
хапчета450-1700
Пентоксифилинхапчета50-450Русия
ампули40-80
Betasercхапчета400-1450Франция
Винпоцетинрешение50-90Русия
хапчета40-180
Mydocalmхапчета350-500Унгария
инжекции450-600
Флебодияхапчета550-2100Франция
Никотинова киселинаампули, таблетки20-100Русия
Вазобралхапчета1000-2500Италия
Дузофармхапчета350-1100България
Кардиомагнитхапчета130-400Германия или Дания
Цинаризинхапчета30-80Русия или България
Курантилхапчета600-900Германия
Актовегинампули500-1650Германия, Австрия или Русия
хапчета1350-1800
Детралекстаблетки, сашета750-3200Франция или Русия
Кавинтонампули, таблетки200-800Унгария
Вазонитхапчета400-550Австрия
Мексидолинжекции, таблетки250-2200Русия
Wessel Douai Fампули, капсули2500-7000Италия
Сермионфлакони, таблетки500-1300Италия

Betaserc

Аналогът на Trental в таблетки е оригиналното лекарство Betaserc от Франция. Предлага се в три дози - 8, 16 и 24 mg. Аналогът се отнася до средствата, използвани при патологията на вестибуларния апарат, за подобряване на микроциркулацията на лабиринта. Активното вещество е бетахистин. Подобрява слуха, когато намалява, премахва световъртеж, шум в ушите, главоболие поради разширени мозъчни съдове. Отпуска се по лекарско предписание.

Винпоцетин

Руският аналог на лекарството Trental е Vinpocetine. Продава се в ампули за интравенозни инфузии при остри състояния и таблетки от 5 и 10 mg. Подобрява кръвообращението и мозъчния метаболизъм. Аналог се предписва при мозъчна недостатъчност на кръвообращението, съпътстващо главоболие, световъртеж, шум в ушите, загуба на памет и внимание.

Mydocalm

Аналог на лекарството Trental в таблетки и ампули за интрамускулно приложение - Midocalm. Той принадлежи към групата на централно действащите мускулни релаксанти, съдържа Толперизон. Ампулите допълнително съдържат лидокаин. Предписва се аналог за отпускане на мускулите, подобряване на периферния кръвен поток и намаляване на болката. Отпуска се по лекарско предписание за остеохондроза, атеросклероза, мозъчен инсулт, видове артроза, диабетна ангиопатия и други заболявания на органите на движение и централната нервна система.

Флебодия

Заместителят на Trental в таблетки е френският аналог на Флебодия. Отнася се до венотоничните и венозащитните средства на базата на диосмин. Подобрява микроциркулацията на кръвта, намалява адхезията на тромбоцитите към венозните стени, облекчава възпалението. Използва се при разширени вени, нарушена микроциркулация, хемороиди и хронична лимфовенозна недостатъчност. Пуска се свободно, без лекарско предписание.

Никотинова киселина

Аналог на Trental в ампули и таблетки е местното лекарство никотинова киселина. Витамин В има съдоразширяващи или разширяващи малки съдове, слаб антикоагулантен ефект, подобрява микроциркулацията. Особеностите на празника зависят от формата на освобождаване на аналога: ампули - с рецепта, таблетки - безплатно, без рецепта.

Вазобрал

Аналог на лекарството Trental 400 - внесени таблетки Vasobral. Отнася се до съдоразширяващи средства, които подобряват мозъчната и периферната циркулация. Намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, адхезията на еритроцитите и левкоцитите, увеличава броя на функциониращите капиляри, увеличава устойчивостта на клетките и мозъчните тъкани към кислороден глад.

Освен това има диуретичен ефект, спомага за намаляване на сънливостта и умората, повишаване на умствената и физическата работоспособност. Е аналог на Trental 400 по лекарско предписание.

Дузофарм

Аналогът в таблетки е по-евтин от Trental - българското лекарство Duzofarm. Има подобен вазодилататор и подобряващ микроциркулацията ефект. Приема се при нарушения на периферната и мозъчната циркулация 2-3 пъти на ден на курсове. Цената на опаковката на 90 таблетки е по-ниска от 100 броя Trental 400.

Кардиомагнит

Лекарството Кардиомагнил съдържа ацетилсалицилова киселина за разреждане на кръвта и магнезиев оксид, за да предпази стомашната лигавица от дразнещите ефекти на АСК. Използва се за профилактика на тромбоза и сърдечно-съдови заболявания. Продават се в аптеките свободно.

Кое е по-добре - Trental или Cardiomagnet, зависи от показанията и състоянието на пациента. Най-често лекарствата се предписват заедно. Контролът на индикаторите за коагулация е важен.

Цинаризин

Аналог на Cinnarizine се използва при нарушена периферна и мозъчна циркулация: атеросклероза, слухови патологии, световъртеж, остатъчни усложнения от инсулт и други състояния. Отпуска се по лекарско предписание.

Кое е по-добре - Cinnarizine или Trental, индивидуално. Лекарствата от различни групи имат отлични лечебни ефекти.

Wessel Douai F

Внесеното лекарство от групата на директните антикоагуланти Wessel Douay F се използва при нарушения на мозъчната и периферна циркулация. Аналогът предотвратява тромбоза, подобрява кръвните свойства, предпазва кръвоносните съдове от увреждане. Използва се според указанията на лекар.

Сермион

Оригиналното лекарство Sermion е аналог на Trental. Съдържа ницерголин. Предлага се във флакони за приготвяне на инжекционен разтвор и таблетки. Използва се за подобряване на периферната и мозъчната циркулация. Аналогът увеличава притока на кръв, подобрява свойствата на кръвните клетки, метаболизма. Кое е по-добре - Sermion или Trental, зависи от състоянието на пациента. По принцип лекарствата имат същите свойства и показания..

Пентоксифилин или Трентал - което е по-добре, прегледи на лекарите

Пентоксифилин е вътрешен аналог на Trental в таблетки и ампули. Използва се при нарушения на мозъчната и периферната циркулация. Дозировката на таблетките е 100 и 400 mg. Първият се използва при възрастни хора и с ниско кръвно налягане. Вторият - при всички останали пациенти.

Цената на лекарствата Pentoxifylline и Trental се различава значително: първата е няколко пъти по-евтина.

Пациентите се интересуват от въпроса кое е по-ефективно - Trental или Pentoxifylline. С финансови ресурси се препоръчва да се избере първото лекарство, тъй като то се произвежда от внесен производител, има отлични отзиви от лекари и в производството се използват висококачествени, пречистени суровини. Нежеланите, нежелани реакции са по-редки.

Аналогът на Трентал пентоксифилин се купува по-често чрез обществени поръчки, спонсорирани от правителството и използвани в амбулатория или болница.

Curantil или Trental - което е по-добре

Аналог на Curantil е внесено лекарство от групата на съдоразширяващи, антитромбоцитни средства. Използва се по предписание на лекар, отпуска се от аптеките по специално изготвена рецепта. Съдържа веществото дипиридамол, което има следните терапевтични ефекти:

 • подобряване на микроциркулацията;
 • инхибиране на адхезията и адхезията към стените на кръвоносните съдове на тромбоцитите;
 • разширяване на артериолите;
 • повишаване на устойчивостта към вирусни инфекции;
 • подобряване на намаленото производство на интерферон.

Кое е по-добро за атеросклерозата - Trental или Curantil, не може да се каже със сигурност. Лекарствата имат подобен ефект. Може да се назначи заедно според показанията.

Актовегин или Трентал

Актовегин е лекарство в ампули (за интравенозно и интрамускулно приложение) и таблетки. Подобрява трофичното хранене, активира метаболитните процеси в тъканите, стимулира регенерацията. Нормализира абсорбцията и доставката на кислород до тъканите. Използва се за лечение на нарушена периферна циркулация и усложнения, когнитивни разстройства, диабетна полиневропатия.

Trental се предлага и в таблетки и ампули. Използва се за лечение на заболявания на периферното и мозъчното кръвообращение. Разширява кръвоносните съдове, подобрява свойствата на кръвните клетки, мозъчното кръвообращение.

Кое е по-добре - Actovegin или Trental, зависи от показанията, се определя от лекуващия лекар.

Trental или Detralex - което е по-добре

Detralex е комбиниран аналог на базата на диосмин и хесперидин. Отнася се до венотонични и венозащитни агенти. Лекарството елиминира спазмите в краката, болката, усещането за „умора“, раздуването и тежестта на долните крайници. Предписва се при разширени вени, венозни трофични язви, оток на краката. Издаден без лекарско предписание.

Trental има по-слабо изразен ефект при трофични язви и разширени вени. Може да се назначи заедно с Detralex.

Кое е най-доброто от двете лекарства е трудно да се определи. Лекарствата принадлежат към различни групи, имат различен терапевтичен ефект.

Трентал или Кавинтон

Кавинтон е лекарство, което подобрява мозъчния кръвоток и метаболизма в мозъка. Произвежда се в ампули и три форми на таблетки - обикновени, подсилени с префикс форте (10 mg) и диспергиращи се (Comfort). Предписва се за премахване на шум в ушите, световъртеж, главоболие, нестабилност в походката, свързани със съдови нарушения, с атеросклероза.

Трентал се използва за същите цели, а за други показания - нарушения на кръвообращението в крайниците.

И двете лекарства са лекарства с рецепта, произведени от чуждестранни производители. Подобрява притока на кръв и метаболизма на тъканите. Кое е по-добро, зависи от желаните терапевтични ефекти и показания.

Трентал или вазонит

Vasonit е лекарство на базата на пентоксифилин в таблетки със съдържание на активно вещество 400 mg. Цената на евтин аналог на Trental 100 и 400 варира от 400 до 550 рубли за 20 таблетки. Това е с 15-20% по-ниско.

В противен случай Trental и Vasonit са сходни: състав, индикации, противопоказания, странични ефекти и взаимодействия с други лекарства. Те се различават в страната на произход, цената. Според прегледите на лекарите лекарствата не се различават по качество.

Трентал или мексидол - което е по-добре за кръвоносните съдове

Мексидол е оригинално вътрешно лекарство в ампули и таблетки. Той принадлежи към групата на антиоксидантните агенти. Подобрява мозъчния метаболизъм, кръвоснабдяването на мозъка, намалява адхезията на тромбоцитите към стените на кръвоносните съдове, намалява нивата на холестерола, повишава устойчивостта на организма към стресови фактори (кислороден глад, излагане на алкохол, исхемия, шок и др.).

Trental се предписва за подобряване на церебралното и периферното кръвоснабдяване, предотвратяване на тромбоцитното натрупване.

Кое е по-добре - Trental или Mexidol, се определя индивидуално. Лекарствата имат общи характеристики, но принадлежат към различни фармакологични групи и имат различни ефекти..

Изборът на заместител на Trental трябва да бъде съгласуван с лекаря, като попълните специален формуляр за рецепта. Преди да закупите, препоръчително е да прочетете инструкциите за употреба, да зададете на специалиста въпроси, които представляват интерес.

често задавани въпроси

Дадени са отговори на най-належащите и често срещани въпроси на пациентите.

  Trental е антибиотик или не?

Не, лекарството принадлежи към група лекарства за подобряване на мозъчната и периферната циркулация (съдоразширяващи агенти).

И двете лекарства принадлежат към една и съща група и имат сходен ефект. Те се различават по количеството на активното вещество - пентоксифилин: в първия случай той съдържа 100 mg, във втория - 4 пъти повече. Лекарството с ниски дози се предписва по-често на пациенти с ниско кръвно налягане или с риск от по-ниско кръвно налягане по време на лечението.

Много заболявания се развиват поради съдови проблеми. Микроциркулаторните нарушения могат да причинят както основни заболявания, като исхемична болест на сърцето, инсулт или плацентарна недостатъчност, така и усложнения като варикозен дерматит, тромбоза и тромбофлебит..

p, блок цитат 1,0,0,0,0 ->

Тези проблеми се предотвратяват най-добре чрез правилно хранене и упражнения. Ако обаче патологията вече се е развила, трябва да използвате специални лекарства.

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

В светлината на честата поява на съдови патологии възниква въпросът кои лекарства се използват най-добре, тъй като на фармацевтичния пазар има голям брой от тях. Например, кое е по-добре, Curantil или Trental, се обсъжда от пациентите, използващи тези лекарства доста често.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

За какво става въпрос в тази статия:

Поток на кръв в органи

Микроциркулаторното легло е система от най-малките съдове, които са разположени във всеки орган и им доставят кислород и хранителни вещества. Тези съдове включват капиляри, артериоли и венули. Те имат тънка стена, през която се осъществява метаболизмът. По същия начин се извършва връщането на въглероден диоксид и продукти на разпад.

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Това означава, че тези съдове са необходими за функционирането на цялото тяло, по-специално на най-важните органи - сърцето, бъбреците, мозъка и черния дроб..

p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Ако тази система се повреди поради различни причини (промяна в реологичните свойства на кръвта, увреждане на стените), тогава може да се развие исхемия, която нарушава функциите на тази област.

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Основната причина за неправилното функциониране на микроваскулатурата е увеличаването на пропускливостта на съдовата стена. Това може да причини освобождаването на кръвна плазма от леглото, което води до свиване на кръвоносните съдове. Поради това метаболизмът започва да страда. Настъпва исхемизация и некроза на засегнатите области.

p, блок цитат 7,0,0,0,0 ->

Такива състояния могат да бъдат причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система, например, хронична сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт, шокови състояния. Освен това намаляването на количеството течност в организма също може да доведе до това..

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Основните причини за увреждане на стената на съда:

p, блок цитат 9,0,1,0,0 ->

 • възпалително. Такива заболявания включват васкулит, например при системни заболявания, треска или отравяне на кръвта;
 • стадий на атеросклероза, при който отлагането на липопротеини с ниска плътност започва в интимата;
 • патология на венозната система - разширени вени, както и нейните усложнения, като тромбофлебит;
 • захарен диабет, особено неговите усложнения - микроангиопатия.

Има много лекарства, които могат да подобрят нарушената микроциркулация..

p, цитат 10,0,0,0,0 ->

Те включват спазмолитици, които отпускат съдовете, в които има мускулен слой. Това е по-вярно за големи съдове и артерии и вени от среден калибър. Тази група включва лекарства като Spazmalgon и Drotaverin.

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Дезагрегантите подобряват реологичните свойства на кръвта чрез намаляване на агрегацията на тромбоцитите. Помага за разреждане на кръвта и ускоряване на кръвообращението в тъканите и органите.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Тези лекарства включват:

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

 1. Трентал;
 2. Курантил;
 3. Пентоксифилин;
 4. Plavix;
 5. Ескузан.

Ако състоянието е критично, тогава се предписват лекарства от хепариновата група, които бързо ще премахнат първоначалното образуване на тромби.

Инструкции за употреба на лекарството Trental

Основната активна съставка на Trental е пентоксифилин, който нормализира реологичните свойства на кръвта чрез намаляване на слепването на тромбоцитите и стабилизиране на мембраната на червените кръвни клетки. Също така, това лекарство инхибира ефекта на фибриноген върху клетките. В допълнение, пентоксифилинът влияе върху състоянието на съдовата стена, разширявайки я, улеснява притока на кръв през артериите и вените..

p, блок цитат 15,0,0,0,0 ->

Основните органи, които са засегнати, са мозъкът и бъбреците. Именно в тези структури съдовете са най-тропични за пентоксифилин. В нервната система под въздействието на това активно вещество се активират метаболитните процеси, ускоряват се предаването на импулси и електрическата активност..

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Лекарството действа вече час след перорално приложение. От стомашно-чревния тракт той навлиза в хепато-жлъчната система, където претърпява трансформация. Той се екскретира от тялото чрез бъбречния паренхим, толкова бързо, колкото и прави - тоест, в рамките на 4-5 часа, почти напълно излиза с урината. Малко количество от него може да се отдели през червата. В тялото неговото натрупване не се наблюдава в никоя от системите. Ако поставите хапчето под езика, действието е по-бързо.

p, блок цитат 17,0,0,0,0 ->

Основните показания за употребата на Trental са:

p, блок цитат 18,1,0,0,0 ->

 • Мозъчни нарушения като енцефалопатия. Те могат да бъдат от съдов или атеросклеротичен произход. Trental е особено ефективен при исхемични инсулти;
 • Усложненията на захарния диабет, като микроангиопатия, особено изразена на долните крайници, е така нареченото диабетно стъпало;
 • Възпалителни процеси в съдовете, например при системен лупус еритематозус или ендартериит;
 • Болести на артериите - болест на Рейно, която се проявява с намалена чувствителност и цианоза на крайниците;
 • Болести на сетивните органи, например, ретинопатия при захарен диабет тип 1 или лезии на кохлеарния апарат на ухото;
 • Болести на белодробната тъкан, които са придружени от запушване на дихателните пътища, като бронхиална астма или емфизем;
 • Репродуктивни нарушения, включително съдова импотентност.

Лекарството се използва по 100-500 милиграма на ден. Дозировката трябва да бъде избрана индивидуално от лекаря, тъй като необходимата терапия ще се промени в зависимост от заболяването.

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Нежеланите реакции при пациенти, приемащи Trental, обикновено не се наблюдават, тъй като той бързо се екскретира от тялото. Но понякога може да причини диспептични симптоми и алергични реакции..

Инструкции за употреба на Curantil

Курантил и пентоксифилин са едно и също по отношение на терапевтичните ефекти. Тяхната разлика е само в активната връзка.

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Активното вещество на това лекарство е дипиридамол. Той, подобно на Trental, намалява агрегацията на тромбоцитите, само че има различен механизъм.

p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

Дипиридамолът повлиява адхезиновия ензим, предотвратявайки проникването му в клетките. Това помага на тромбоцитите да не се слепват, което значително удължава времето на циркулацията им в кръвта.

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

Курантил също се трансформира бързо в тялото. Действието му започва 60 минути след попадането му в стомаха, но в същото време се отделя заедно с жлъчката, за разлика от Trental.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Основните показания за употребата на Курантил:

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

 1. терапия на патология на сърдечно-съдовата система, като миокарден инфаркт. Освен това се използва за профилактика на коронарна артериална болест;
 2. лечение и профилактика на тромбофлебит, причинен от дълбока венозна тромбоза;
 3. по време на бременност Курантил предотвратява плацентарната недостатъчност;
 4. лечение на възпалителни процеси в артериите, като заличаващ ендартериит;
 5. лечение на исхемични нарушения в мозъчните тъкани. Тези патологии включват исхемичен инсулт, преходна исхемична атака, хроничен мозъчно-съдов инцидент;
 6. лечение на диабетна микроангиопатия.

Дозировката на Curantil е не повече от 250 милиграма на ден за възрастни. Често се разделя на няколко техники за най-добър ефект. Необходимо е да приемате хапчета стриктно след хранене, когато е изминал поне час, с много вода.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Курсът на лечение може да бъде няколко месеца и се определя от лекуващия лекар.

p, блок цитат 27,0,0,1,0 ->

Страничните ефекти на това лекарство могат да бъдат различни, но те са доста редки. Те включват студени тръпки, треска, тилна или челна болка, гадене и повръщане, сърбеж и обрив. Може да се появи краткосрочна тромбоцитопения. Необходимо е да отмените лекарството постепенно, в противен случай можете да получите рефлексен инфаркт на миокарда или инсулт.

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Противопоказания за употреба:

p, блок цитат 29,0,0,0,0 ->

 • Индивидуална непоносимост към лекарството, по-специално помощните вещества.
 • Стенотични промени в аортната клапа.
 • Пристъп на стенокардия или остър миокарден инфаркт.
 • Широко увреждане на сърдечния мускул и масивна кардиосклероза.
 • Хемофилия.
 • По време на бременност си струва да приемате лекарството с повишено внимание, тъй като може да провокира кървене.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че по време на терапията с Курантил не трябва да приемате кофеинови напитки по време на лечението..

Кое лекарство е за предпочитане?

За да изберете между две лекарства, първо трябва да решите - за какви цели да ги пиете. Тренталът е по-предпочитан при нарушения на мозъчното кръвообращение, тъй като е по-приложим за нервната тъкан, Курантил му отстъпва по това. В същото време Trental има малък ефект върху миокарда и сърдечно-съдовата система, поради което е неподходящо да се приема с тези патологии. В този случай Curantil е за предпочитане.

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

По време на бременност и двете лекарства могат да бъдат предписани, тъй като подобряват реологичните свойства на плацентарния кръвен поток. Сравняването - пентоксифилин или курантил - което е по-добро - е доста трудно по този въпрос. На много бременни жени се предписва това или онова лекарство, в зависимост от предпочитанията на лекаря..

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

И двете лекарства са в една и съща ценова категория, което също не позволява да се избере най-доброто..

p, блок цитат 33,0,0,0,0 ->

Терапията на общите съдови патологии включва комплексно лечение, поради което в допълнение към тези лекарства се предписват и Actovegin, Venolife, Detralex и други флеботоники. Така се постига максималният ефект от лечението..

p, блок цитат 34,0,0,0,0 ->

Всички тези лекарства трябва да се приемат стриктно в съответствие с инструкциите и след консултация с лекар..

p, блок цитат 35,0,0,0,0 ->

Curantil и Trental са описани във видеото в тази статия..

p, блок цитат 36,0,0,0,0 -> p, блок цитат 37,0,0,0,1 ->

Аналозите на Trental

Trental е индийско лекарство за подобряване на периферната и мозъчната циркулация. Съдържа пентоксифилин, наличен в таблетки с различни дози и инжекции. Използва се дълго време, цената на курса не е достъпна за всички пациенти. Статията съдържа отговора на въпроса как да заменим Trental. Изборът на аналог трябва да бъде съгласуван с лекаря, тъй като лекарствата се отпускат по лекарско предписание.

фармакологичен ефект

Лекарството Trental принадлежи към групата на съдоразширяващите агенти, включително пентоксифилин. Осигурява следните действия:

 • намаляване на вискозитета на кръвта, подобряване на нейната течливост;
 • намаляване на адхезията на левкоцитите към стените на кръвоносните съдове, адхезията на тромбоцитите и еритроцитите;
 • леко отпускане и разширяване на коронарните съдове;
 • слабо подобрение на контрактилитета на сърдечния мускул;
 • подобряване на мозъчната циркулация и намаляване на тежестта на симптомите (Trental е по-добър за мозъка при доза от 400 mg);
 • изчезване на болка в покой, премахване на нощни крампи и намаляване на мускулите на прасеца, удължаване на разстоянието за ходене при патологии на периферната кръвоносна система.

Чест въпрос на пациентите е разреждането на кръвта в трентала или не. Да, намалява вискозитета на кръвта и подобрява потока през вените и артериите. За предотвратяване на кървене и нежелани реакции, когато се приемат заедно с антикоагуланти, извършващи подобно действие, е необходимо редовно проследяване на показателите за съсирване на кръвта.

Показания за употреба на Trental

Лекарството подобрява периферното и мозъчното кръвообращение, разрежда кръвта, разширява коронарните съдове. Използва се за лечение на следните заболявания:

 1. запушване или стесняване на артериите в крака или ръката поради атеросклероза, диабет;
 2. гангрена, трофични язви и други хранителни разстройства в тъканите;
 3. комплексно лечение на пациент с исхемия и след инсулт;
 4. нарушена церебрална циркулация, проявяваща се с намалена концентрация на внимание, влошаване на паметта, замаяност;
 5. комплексна терапия на церебрална атеросклероза;
 6. нарушения на кръвообращението на органа на зрението;
 7. загуба на слуха, патология на вътрешното ухо, други дегенеративни промени.

Trental - инструкции за употреба

Лекарството се предлага в инжекции, инжектирани интравенозно чрез инфузия заедно с разтвор на натриев хлорид или Рингер. На въпрос как да капем Trental - бързо или бавно, инструкциите съдържат отговора: 100 ml от лекарството трябва да се инжектират за 60 или повече минути.

Таблетките се предписват в доза от 100 и 400 mg 2-3 пъти на ден. Дозата се избира от специалист в зависимост от състоянието на пациента, показателите за налягане, възрастта, наличието на чернодробни и бъбречни патологии.

Курсът на Trental се определя от лекаря: обикновено се предписват 5-10 интравенозни инфузии 1-2 пъти на ден, след това таблетки за 1-2 месеца.

Как да приемате Трентал - преди или след хранене

Лекарството се приема през устата по време или веднага след хранене. Трябва да се измива с чиста вода, таблетките да не се чупят, хапят или смучат.

Аналозите на Trental

Ако лекарството е недостъпно поради някои фактори, лекарят избира аналози на Trental. Разлики между различните лекарства в цената, производителя, свойствата, показанията, ограниченията, нежеланите реакции. Трентални заместители се предлагат по лекарско предписание.

Аналози на лекарства с форми на освобождаване, цена и държава на произход

АналоговФормуляр за освобождаванеЦена, в рублиСтраната производител
Тренталинжекции150-230Индия
хапчета450-1700
Пентоксифилинхапчета50-450Русия
ампули40-80
Betasercхапчета400-1450Франция
Винпоцетинрешение50-90Русия
хапчета40-180
Mydocalmхапчета350-500Унгария
инжекции450-600
Флебодияхапчета550-2100Франция
Никотинова киселинаампули, таблетки20-100Русия
Вазобралхапчета1000-2500Италия
Дузофармхапчета350-1100България
Кардиомагнитхапчета130-400Германия или Дания
Цинаризинхапчета30-80Русия или България
Курантилхапчета600-900Германия
Актовегинампули500-1650Германия, Австрия или Русия
хапчета1350-1800
Детралекстаблетки, сашета750-3200Франция или Русия
Кавинтонампули, таблетки200-800Унгария
Вазонитхапчета400-550Австрия
Мексидолинжекции, таблетки250-2200Русия
Wessel Douai Fампули, капсули2500-7000Италия
Сермионфлакони, таблетки500-1300Италия

Betaserc

Аналогът на Trental в таблетки е оригиналното лекарство Betaserc от Франция. Предлага се в три дози - 8, 16 и 24 mg. Аналогът се отнася до средствата, използвани при патологията на вестибуларния апарат, за подобряване на микроциркулацията на лабиринта. Активното вещество е бетахистин. Подобрява слуха, когато намалява, премахва световъртеж, шум в ушите, главоболие поради разширени мозъчни съдове. Отпуска се по лекарско предписание.

Винпоцетин

Руският аналог на лекарството Trental е Vinpocetine. Продава се в ампули за интравенозни инфузии при остри състояния и таблетки от 5 и 10 mg. Подобрява кръвообращението и мозъчния метаболизъм. Аналог се предписва при мозъчна недостатъчност на кръвообращението, съпътстващо главоболие, световъртеж, шум в ушите, загуба на памет и внимание.

Mydocalm

Аналог на лекарството Trental в таблетки и ампули за интрамускулно приложение - Midocalm. Той принадлежи към групата на централно действащите мускулни релаксанти, съдържа Толперизон. Ампулите допълнително съдържат лидокаин. Предписва се аналог за отпускане на мускулите, подобряване на периферния кръвен поток и намаляване на болката. Отпуска се по лекарско предписание за остеохондроза, атеросклероза, мозъчен инсулт, видове артроза, диабетна ангиопатия и други заболявания на органите на движение и централната нервна система.

Флебодия

Заместителят на Trental в таблетки е френският аналог на Флебодия. Отнася се до венотоничните и венозащитните средства на базата на диосмин. Подобрява микроциркулацията на кръвта, намалява адхезията на тромбоцитите към венозните стени, облекчава възпалението. Използва се при разширени вени, нарушена микроциркулация, хемороиди и хронична лимфовенозна недостатъчност. Пуска се свободно, без лекарско предписание.

Никотинова киселина

Аналог на Trental в ампули и таблетки е местното лекарство никотинова киселина. Витамин В има съдоразширяващи или разширяващи малки съдове, слаб антикоагулантен ефект, подобрява микроциркулацията. Особеностите на празника зависят от формата на освобождаване на аналога: ампули - с рецепта, таблетки - безплатно, без рецепта.

Вазобрал

Аналог на лекарството Trental 400 - внесени таблетки Vasobral. Отнася се до съдоразширяващи средства, които подобряват мозъчната и периферната циркулация. Намалява пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, адхезията на еритроцитите и левкоцитите, увеличава броя на функциониращите капиляри, увеличава устойчивостта на клетките и мозъчните тъкани към кислороден глад.

Освен това има диуретичен ефект, спомага за намаляване на сънливостта и умората, повишаване на умствената и физическата работоспособност. Е аналог на Trental 400 по лекарско предписание.

Дузофарм

Аналогът в таблетки е по-евтин от Trental - българското лекарство Duzofarm. Има подобен вазодилататор и подобряващ микроциркулацията ефект. Приема се при нарушения на периферната и мозъчната циркулация 2-3 пъти на ден на курсове. Цената на опаковката на 90 таблетки е по-ниска от 100 броя Trental 400.

Кардиомагнит

Лекарството Кардиомагнил съдържа ацетилсалицилова киселина за разреждане на кръвта и магнезиев оксид, за да предпази стомашната лигавица от дразнещите ефекти на АСК. Използва се за профилактика на тромбоза и сърдечно-съдови заболявания. Продават се в аптеките свободно.

Кое е по-добре - Trental или Cardiomagnet, зависи от показанията и състоянието на пациента. Най-често лекарствата се предписват заедно. Контролът на индикаторите за коагулация е важен.

Цинаризин

Аналог на Cinnarizine се използва при нарушена периферна и мозъчна циркулация: атеросклероза, слухови патологии, световъртеж, остатъчни усложнения от инсулт и други състояния. Отпуска се по лекарско предписание.

Кое е по-добре - Cinnarizine или Trental, индивидуално. Лекарствата от различни групи имат отлични лечебни ефекти.

Wessel Douai F

Внесеното лекарство от групата на директните антикоагуланти Wessel Douay F се използва при нарушения на мозъчната и периферна циркулация. Аналогът предотвратява тромбоза, подобрява кръвните свойства, предпазва кръвоносните съдове от увреждане. Използва се според указанията на лекар.

Сермион

Оригиналното лекарство Sermion е аналог на Trental. Съдържа ницерголин. Предлага се във флакони за приготвяне на инжекционен разтвор и таблетки. Използва се за подобряване на периферната и мозъчната циркулация. Аналогът увеличава притока на кръв, подобрява свойствата на кръвните клетки, метаболизма. Кое е по-добре - Sermion или Trental, зависи от състоянието на пациента. По принцип лекарствата имат същите свойства и показания..

Пентоксифилин или Трентал - което е по-добре, прегледи на лекарите

Пентоксифилин е вътрешен аналог на Trental в таблетки и ампули. Използва се при нарушения на мозъчната и периферната циркулация. Дозировката на таблетките е 100 и 400 mg. Първият се използва при възрастни хора и с ниско кръвно налягане. Вторият - при всички останали пациенти.

Цената на лекарствата Pentoxifylline и Trental се различава значително: първата е няколко пъти по-евтина.

Пациентите се интересуват от въпроса кое е по-ефективно - Trental или Pentoxifylline. С финансови ресурси се препоръчва да се избере първото лекарство, тъй като то се произвежда от внесен производител, има отлични отзиви от лекари и в производството се използват висококачествени, пречистени суровини. Нежеланите, нежелани реакции са по-редки.

Аналогът на Трентал пентоксифилин се купува по-често чрез обществени поръчки, спонсорирани от правителството и използвани в амбулатория или болница.

Curantil или Trental - което е по-добре

Аналог на Curantil е внесено лекарство от групата на съдоразширяващи, антитромбоцитни средства. Използва се по предписание на лекар, отпуска се от аптеките по специално изготвена рецепта. Съдържа веществото дипиридамол, което има следните терапевтични ефекти:

 • подобряване на микроциркулацията;
 • инхибиране на адхезията и адхезията към стените на кръвоносните съдове на тромбоцитите;
 • разширяване на артериолите;
 • повишаване на устойчивостта към вирусни инфекции;
 • подобряване на намаленото производство на интерферон.

Кое е по-добро за атеросклерозата - Trental или Curantil, не може да се каже със сигурност. Лекарствата имат подобен ефект. Може да се назначи заедно според показанията.

Актовегин или Трентал

Актовегин е лекарство в ампули (за интравенозно и интрамускулно приложение) и таблетки. Подобрява трофичното хранене, активира метаболитните процеси в тъканите, стимулира регенерацията. Нормализира абсорбцията и доставката на кислород до тъканите. Използва се за лечение на нарушена периферна циркулация и усложнения, когнитивни разстройства, диабетна полиневропатия.

Trental се предлага и в таблетки и ампули. Използва се за лечение на заболявания на периферното и мозъчното кръвообращение. Разширява кръвоносните съдове, подобрява свойствата на кръвните клетки, мозъчното кръвообращение.

Кое е по-добре - Actovegin или Trental, зависи от показанията, се определя от лекуващия лекар.

Trental или Detralex - което е по-добре

Detralex е комбиниран аналог на базата на диосмин и хесперидин. Отнася се до венотонични и венозащитни агенти. Лекарството елиминира спазмите в краката, болката, усещането за „умора“, раздуването и тежестта на долните крайници. Предписва се при разширени вени, венозни трофични язви, оток на краката. Издаден без лекарско предписание.

Trental има по-слабо изразен ефект при трофични язви и разширени вени. Може да се назначи заедно с Detralex.

Кое е най-доброто от двете лекарства е трудно да се определи. Лекарствата принадлежат към различни групи, имат различен терапевтичен ефект.

Трентал или Кавинтон

Кавинтон е лекарство, което подобрява мозъчния кръвоток и метаболизма в мозъка. Произвежда се в ампули и три форми на таблетки - обикновени, подсилени с префикс форте (10 mg) и диспергиращи се (Comfort). Предписва се за премахване на шум в ушите, световъртеж, главоболие, нестабилност в походката, свързани със съдови нарушения, с атеросклероза.

Трентал се използва за същите цели, а за други показания - нарушения на кръвообращението в крайниците.

И двете лекарства са лекарства с рецепта, произведени от чуждестранни производители. Подобрява притока на кръв и метаболизма на тъканите. Кое е по-добро, зависи от желаните терапевтични ефекти и показания.

Трентал или вазонит

Vasonit е лекарство на базата на пентоксифилин в таблетки със съдържание на активно вещество 400 mg. Цената на евтин аналог на Trental 100 и 400 варира от 400 до 550 рубли за 20 таблетки. Това е с 15-20% по-ниско.

В противен случай Trental и Vasonit са сходни: състав, индикации, противопоказания, странични ефекти и взаимодействия с други лекарства. Те се различават в страната на произход, цената. Според прегледите на лекарите лекарствата не се различават по качество.

Трентал или мексидол - което е по-добре за кръвоносните съдове

Мексидол е оригинално вътрешно лекарство в ампули и таблетки. Той принадлежи към групата на антиоксидантните агенти. Подобрява мозъчния метаболизъм, кръвоснабдяването на мозъка, намалява адхезията на тромбоцитите към стените на кръвоносните съдове, намалява нивата на холестерола, повишава устойчивостта на организма към стресови фактори (кислороден глад, излагане на алкохол, исхемия, шок и др.).

Trental се предписва за подобряване на церебралното и периферното кръвоснабдяване, предотвратяване на тромбоцитното натрупване.

Кое е по-добре - Trental или Mexidol, се определя индивидуално. Лекарствата имат общи характеристики, но принадлежат към различни фармакологични групи и имат различни ефекти..

Изборът на заместител на Trental трябва да бъде съгласуван с лекаря, като попълните специален формуляр за рецепта. Преди да закупите, препоръчително е да прочетете инструкциите за употреба, да зададете на специалиста въпроси, които представляват интерес.

често задавани въпроси

Дадени са отговори на най-належащите и често срещани въпроси на пациентите.

  Trental е антибиотик или не?

Не, лекарството принадлежи към група лекарства за подобряване на мозъчната и периферната циркулация (съдоразширяващи агенти).

И двете лекарства принадлежат към една и съща група и имат сходен ефект. Те се различават по количеството на активното вещество - пентоксифилин: в първия случай той съдържа 100 mg, във втория - 4 пъти повече. Лекарството с ниски дози се предписва по-често на пациенти с ниско кръвно налягане или с риск от по-ниско кръвно налягане по време на лечението.