Майката извършва първите хигиенни процедури за новородено дете след завръщането си от родилния дом. Вечер, малко преди лягане, бебето се къпе със сапун. Трябва да се има предвид, че ако бебето е било ваксинирано в болницата преди изписването, къпането трябва да се отложи за един ден. След завръщането си у дома, за първи път, предпазвайки пъпната рана и оставяйки да се влачи, бебето се къпе в преварена вода. Кипването на водата омекотява водата и убива вирусите, които могат да се намират в нея. Ако не е възможно да го сварите предварително, можете да добавите разтвор на калиев перманганат, докато се получи бледорозов цвят.

Къпане на новородено

През цялото време, докато раната на пъпа ще заздравее и това обикновено се случва след 12-16 дни, водата за къпане трябва да бъде преварена. Когато пъпът е сух и чист, бебето може да се измие с обикновена вода без никакви добавки. За младите, неопитни родители на новородено бебе първото къпане обикновено е свързано с определени страхове. Те могат да бъдат препоръчани да видят как да организират първото къпане на новородено в банята - видео урок, представен на нашия уебсайт. С течение на времето, след като са разбрали тайните на майсторството в родителството, те лесно ще ги изпълнят..

Тъй като къпането на бебето ще бъде редовно, ще е необходим специален контейнер, който ще направи тази хигиенна процедура възможно най-удобна. Въпреки че някои родители предпочитат да къпят новороденото си в голяма вана, видеото по-долу разказва какво трябва да знаете. Всъщност по същество това не е забранено, разбира се, контейнерът трябва да бъде старателно измит и дезинфекциран. Но е доста трудно да се поддържа перфектна чистота на резервоара, предназначен за общо използване по всяко време. Ето защо банята за новородено е много по-удобна в това отношение. Малкият му размер улеснява поддържането на чистота.

Друг плюс в полза на такъв съд е, че можете да го напълните по-бързо и да поддържате желаната температура на водата.

Каква баня трябва да има дете

Днес се произвеждат разнообразни бебешки вани. Например, в продажба често има детски устройства за водни процедури, които имат анатомична форма. Благодарение на облегалката за глава в нея и набразденото дъно, детето не може да се потопи много във водата. Недостатъкът му е, че поради пързалката бебето не може да бъде поставено на корема си, тоест няма да може да плува свободно.

При някои модели релефното дъно е създадено от специална силиконова постелка, държана от вендузи, която се използва както в детски, така и в възрастни резервоари за къпане. Ако такава вана за новородени се продава със стойка на ваната, тогава друго от нейните предимства е надеждното й закопчаване. Но в такова допълнение има и недостатък - ще трябва да изберете модел, така че стойката за баня да съответства на размера на голям капацитет.

Най-популярният и следователно най-търсеният е класическият модел. Всеки знае този контейнер с форма на купа, познат на всеки; във всеки магазин за хардуер той се предлага в голям асортимент. Продуктите се различават един от друг само по размер, производителност и цена. Този капацитет несъмнено е по-голям от анатомичния модел, но това е недостатък за него. Тъй като бебето ще трябва да се държи в ръката й, майката не може без помощник. Изходът в този случай може да бъде закупуването на слайд.

Но такава вана за къпане на новородени, снимката на която е представена по-долу, също се нарича галено „корем на майката“; тя рядко може да бъде намерена в продажба. Тъй като този кръгъл контейнер с форма на купа има доста високи страни, трохичката е в същото положение като в корема на майката. Смята се, че къпането в кръгла купа помага за облекчаване на коликите в корема на новороденото. Недостатъкът е, че трябва да се адаптирате към използването на купата, тъй като можете да седите само в нея.

Редица компании произвеждат антибактериални вани за новородени от антисептична пластмаса с микробан, благодарение на което повърхността му е защитена от бактерии. Това елиминира необходимостта от дезинфекция всеки път.

Подобен модел обикновено се купува от родители, които искат да предотвратят едновременното алергизиране на бебето към почистващи и дезинфектанти..

Днес много магазини продават специален държач за бебешка вана. Такива конструкции са доста стабилни. Те са удобни, защото майката не трябва да се навежда ниско над бебето, когато се къпе. Такава стойка може да бъде мобилна на колела или стойка на крака. Купата заедно със стойката може лесно да се придвижва из стаята. Конструкцията е удобна за съхранение, тъй като може да се сгъва компактно, не заема много място, за тесни апартаменти това е особено важно.

Какво да търсите, когато правите избор

Разбира се, в какво да се къпе бебето, родителите решават. Но за да може устройството за къпане да бъде удобно и функционално, както за бебето, така и за майка му, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Продуктът трябва да е лек. В крайна сметка майка ми ще трябва да го вдига, спуска и носи. Ако е тежък, това ще затрудни извършването на всички тези операции..
 2. Ако е избран неанатомичен модел, той трябва да съдържа сменяеми устройства, които ви позволяват удобно да подредите бебето вътре в него.
 3. Купата не трябва да е хлъзгава, за да бъде детето в безопасност в нея.
 4. Материалът, от който е направен продуктът, не трябва да отделя токсични вещества по време на работа и да се измива добре.
 5. Контейнерът трябва да е стабилен. Наличието на гумирани подложки на дъното му няма да му позволи да се плъзга. Не можете без тях, дори когато банята е поставена в голям съд..

Необходимо ли е да къпете бебето си ежедневно

Водните процедури са задължителни не само по хигиенни причини, това е ежедневна тренировка на защитните сили на организма, освен това отпускащото свойство на водата е полезно за нервната система и не трябва да се страхувате от нея, защото не дразни деликатната кожа на бебето. Честотата на къпане на новородено зависи от това как се чувства и от средствата, които родителите използват едновременно. Разбира се, препоръчително е да измивате бебето ежедневно до 6 месеца. Но ако се появят алергии или кожни лезии, най-добре е да потърсите медицинска помощ. Но е строго забранено да се извършват водни процедури, когато температурата се повиши..

Какво трябва да знаете за къпането на бебето

Майките често се презастраховат чрез дезинфекция на вода с калиев перманганат, но не забравяйте, че това прави нежната бебешка кожа суха, поради което не се препоръчва да я използвате всеки ден. Билковите отвари помагат за омекотяването на твърдата вода, но също така често не могат да се използват..

При ежедневно къпане във всеки билков чай ​​кожата става суха, освен това ефектът на билките за новородено е подобен на силно лекарство. Ето защо педиатрите препоръчват използването на билкови чайове само когато е необходимо. Например, баня с лайка за новородено ще помогне да се справите с обрива на пелена и бодлива топлина. Ефектът от билколечението се забелязва само след няколко лечения. Антиалергичен ефект се упражнява върху кожата от баня с последователност за новородено, като се елиминират проявите на диатеза, но при условие, че бебето не е алергично към някой компонент от билката.

Опитайте първо

В природата има много растения, които имат противовъзпалителни свойства..

Но трябва да помним, че новородените могат да получат алергични реакции към някои от билките. Следователно, за да сведете до минимум риска, струва си да направите тест за алергия, преди да използвате каквато и да е нова отвара. За да направите това, избършете малка част от кожата в гънката на лакътната гънка с памучен тампон, потопен в бульон. Ако няма дразнене, можете да използвате отвара за къпане..

Можете да препоръчате на родители, които се интересуват от това как да къпят новородено в голям видеоклип за вана, представен по-долу, където всичко е описано и показано много подробно. Често родителите са предпазливи от идеята да се опитат да изкъпят бебето си в голяма вана. Те не разбират, че водата е позната среда за бебето. В края на краищата през последните 9 месеца той „плаваше“ в корема на майка си.

В голям контейнер бебето не е ограничено от нищо и то може свободно да движи ръцете и краката. Според педиатрите, къпането на новородени в баня тренира мускулите, прави сърцето по-издръжливо и помага за укрепване на цялото тяло. Отначало можете да използвате надуваем пръстен за новородени, той е проектиран така, че бебето да не може да се изплъзне от него, да погълне вода или да се гмурка. Плуването с кръг развива координация на движенията.

Къпане на новородено в голяма вана - риск или забавление?

Идеята за къпане на бебе в голяма баня не е най-популярната сред родителите.

Детето изглежда толкова крехко, а малка вана изглежда по-безопасна, по-хигиенична и процесът на къпане е по-бърз.

В голяма баня с бебе можете да провеждате класове, да играете, да преподавате от първите моменти от живота. Това са истински тренировки за млад плувец.!

Подготовка за къпане

За да може процесът на къпане на бебето да протече в комфортна обстановка за цялото семейство, трябва да се погрижите за спазването на определени правила.

Правила за подготовка на мястото за къпане:

 1. Необходимо е да се споделят отговорностите на членовете на семейството: кой се грижи за банята, кой прави масаж с бебето и го къпе.
 2. Почистете добре банята. За това не е необходимо да използвате агресивни почистващи прахове или пасти, които могат да причинят алергии при бебето. По-безопасно е детето да измие банята с обичайните средства: сапун за пране, сода за хляб. Или използвайте специализирани продукти за къпане на деца и накрая залейте с вряла вода. Такава грижа за банята, ако се поддържа чиста, може да се извършва 3-4 пъти месечно..
 3. Трябва да обърнете внимание на пода в банята: ако стане хлъзгав, когато водата попадне, тогава трябва да се погрижите за килима.
 4. Пригответе и сложете до всичко, от което се нуждаете: кърпа или голяма пелена за завиване, специални играчки за къпане, кръг.
 5. Напълнете чиста вана с вода. Това може да бъде обикновена чешмяна вода или частично смесена с вряща вода. Можете да добавите слаб разтвор на калиев перманганат към него. Приготвя се отделно, така че кристалът да не попадне в общата вода..
 6. По желание, а също и ако бебето има кожни проблеми, във водата могат да се добавят билкови екстракти от лайка, конец или слаб разтвор на неовкусена морска сол. Но билките могат да изсушат кожата.

Бебето трябва да бъде подготвено за къпане. За да направите това, в продължение на 20-30 минути върху малка твърда повърхност (мястото, където бебето е повито, е подходящо), направете лек масаж и направете кратко упражнение, както следва:

 • Легнете голото бебе по гръб и без да полагате усилия, погалете краката и ръцете му.
 • Повторете поглаждането, докато лежите по корем.
 • Върнете бебето по гръб и правете, без натискане, кръгови движения по корема. По посока на часовниковата стрелка с помощта на четири пръста.
 • Масажирайте с леко поглаждане на гърдите, шията и главата.
 • Повторете отново, но сега усетете и разтегнете всеки мускул.
 • След масажа - упражнение. Всяка става трябва да участва в нея. Първо направете гимнастика с крака: огънете се и правете кръгови движения. След това с дръжки.

Референтни точки за време и температура

Ежедневното къпане тренира добре тялото на детето, втвърдява го, водата също така отпуска нервната система на бебето.

Това е ключът към доброто здраве!

Колко често трябва да се къпе бебето ви? Отговорът на този въпрос ще покаже благосъстоянието на детето..

За предпочитане ежедневно, ако няма противопоказания, алергии, обриви.

Температурата на водата трябва да се следи внимателно с помощта на специални термометри. Но ако изглежда, че той е ненадежден, тогава има прост народен начин: да потопите собствения си лакът във вода.

Малкото дете знае как да регулира добре телесната температура. С течение на времето можете да му зададете удобен индивидуален режим на отопление на водата.

Но първо трябва да изхождате от средните оптимални норми и препоръки:

 1. Трябва да действате на принципа на постепенно понижаване на температурата от 36 ° - 37 ° С по време на първото къпане до 27 ° - 28 ° С по време на следващото.
 2. Охлаждайте водата постепенно, като я намалявате с не повече от два градуса и наблюдавате благосъстоянието и поведението на детето. Родителите могат да научат бебето да се къпе във вода 22 ° - 24 ° C.
 3. При къпане водата се охлажда и трябва периодично да наливате по-горещо от чешмата.
 4. Препоръчително е да държите детето за не повече от 15 минути по време на първото къпане в гореща вода (35 ° - 37 ° C). Но когато бебето е пораснало и водата вече е по-студена (24 ° - 28 ° C), тогава можете да прекарате половин час или повече във ваната. Такава вода тонизира всички мускули на бебето и то се движи по-активно, подобрявайки кръвообращението, което означава, че става по-здравословно. С гореща вода бебетата „омекват“, блаженство. Такова къпане може да им хареса, но ефект от здравето от него няма да има..

Що се отнася до времето за къпане, трябва да следвате съветите:

 • Препоръчително е да се къпете по едно и също време. Оптимално: преди хранене преди лягане. Обикновено е вечер, около 9 часа. Не трябва да има повече от 1,5 часа преди сън. След водната процедура бебето се уморява и спи спокойно.
 • Но за някои деца къпането е вълнуващо и може да не заспят много дълго. Опитът за насилствено поставяне на бебето ще завърши напразно загуба на енергия и нерви. В този случай се препоръчва да започнете водни процедури още по-рано: в 19 или 20 часа.
 • Случва се така, че бебето е заспало по време на къпане. Или, нямайки време за ядене, веднага след него. Тогава също си струва да преразгледате времето и да започнете процедурата за вода по-рано.

Как правилно да къпете бебето си

Основни пози на дете във водата:

 • Задна поза: Най-спокойна. Просто карайте хлапето по водата, не бързайте, за да се забавлява, да плува, виждайки всичко наоколо. В този случай ръката на възрастен поддържа врата на бебето. Ушите на бебето са покрити с вода, то се изпъва и лежи плоско. Можете да поставите главата на малък плувец на предмишницата на възрастен и да хванете рамото на детето с пръсти. Легнало по гръб, бебето може, рефлекторно да огъва и разгъва краката, да отблъсне стените на ваната. Развива тазобедрените стави.
 • Поза „по корем“: За да обърнете бебето от гръб към корем, трябва да сложите свободната си ръка върху гърдите му. Обърнете трохичката във водата с две ръце. Трябва да го държите на корема и да продължите да водите младия плувец по цялата баня. Интересува се, чувства подкрепата на възрастен. Продължавайте да държите главата му с една ръка през цялото време. Другото е да държите гърдите, палеца на брадичката, останалото фиксирайте рамото. Научете се да се обръщате, като използвате рефлексното смучещо движение на новороденото, докато търси гърдата. Или можете да направите "осмици" по периметъра.
 • Поза „отстрани“: Обърнете бебето настрани от позицията на корема. Поправете за известно време. Научете се да плескате химикалка върху вода.
 • Поза „седнало на водата“: Бебето, подобно на плувка, може да се люлее във водата, като леко потапя и повдига малкото тяло. В това положение той наблюдава възрастни, гледа ръцете и краката си. Успокоява се.

Бебешки писъци по време на плуване: какво да правя

Случва се бебето да започне да бъде капризно и понякога да плаче силно при къпане.

Така той информира за дискомфорта. Плачът смущава родителите и те се опитват да определят причината за промяната на настроението..

В крайна сметка къпането при дете трябва да бъде свързано с положителни емоции, в противен случай ефектът от водните процедури може да изчезне. Какво трябва да направят родителите в тази ситуация?

Ето възможните причини за безпокойството на бебето:

 • Къпейки се сутрин, детето още не се е събудило напълно.
 • Хлапето е жадно или гладно. Първо можете да му предложите питие. Но ако бебето се къпе по-късно от обичайния час, тогава вероятно е гладно и вече иска да спи. След това можете да му дадете малко кърма и да опитате да се къпете отново..
 • Може би детето не е гладно, но е било будно дълго време и уморено, иска да спи, а не да плува..
 • Той се страхува. Може би по време на последното къпане той се беше уплашил: водата му влезе в ушите, или той я взе в устата си, или сапунът ужили очите му. И сега той се страхува. Детето трябва да бъде успокоено. Разсейвам.
 • Водата за къпане е по-гореща или много по-студена от тази, с която бебето е свикнало. Препоръчително е температурата да се понижава постепенно..
 • Ако времето за къпане се удължи, тогава детето може да се умори и да съобщи за това, като плаче.
 • Той може да бъде капризен, тъй като проявява характер: не обича да плува, например по корем, иска да е по гръб или го държат твърде здраво.

Къпане на бебето в голяма вана

Има разлика - да къпете бебето в голяма вана или в малка.

Голямата баня е възможност да се движите, играете, развивате. Естествените рефлекси на бебето ще му помогнат лесно да се научи да задържа дъха си, когато спреят лети в лицето му, или избутва краката му отстрани на ваната.

И след такива активни дейности той се храни и спи добре..

Разбира се, в голям обем от банята водата се охлажда по-бързо, понякога неравномерно. Поради това е трудно да се поддържа желаният температурен режим.

Възрастният също трябва да наблюдава бебето, ако то е пасивно, прозява се и не иска да се движи. В този случай можете да преместите бебето по цялата дължина на ваната, плавно да го обърнете, леко да го масажирате. Така той укрепва мускулите, сърцето му работи по-активно. Това са истински уроци по плуване!

Плуване с кръг

Систематичните упражнения на дете с кръг в голяма баня са един от начините за подобряване на здравето на бебето чрез провеждане на курс на специално физическо възпитание с него.

Такова плуване ще подобри съня, ще увеличи апетита на детето. Укрепва дихателната, нервната и сърдечно-съдовата система.

Също така е полезно за опорно-двигателния апарат. Движенията на бебето стават по-координирани.

От две или три седмици живот можете да научите бебето да плува с кръг в голяма баня. Тя трябва да бъде съобразена с теглото и размера на детето. За тази цел се придобива специален кръг за новороденото, който е подреден така, че бебето да не се изплъзне от него и да не се удави във вода. Кръгът е надуваема камера, изработена от два отделни елемента, свързани с велкро. По форма наподобява подкова..

Когато използвате кръг за плуване, не отслабвайте вниманието си към бебето:

 • постоянно се уверявайте, че кръгът не изстисква кръвоносните съдове;
 • не напускайте банята, оставяйки бебето само;
 • не дърпайте кръга;
 • не позволявайте на краката на детето да докосват дъното.

Няколко кръгови упражнения за игра с вашето бебе в голяма вана:

 1. Влез отзад и се обади на детето. Той ще се обърне. Върнете се отзад и се обадете отново. Той ще се научи да се върти във водата.
 2. Разтегнете играчката. След това изпънете друга, но вече се движите по-нататък. Хлапето, за да го получи, ще се блъска с крака, опитвайки се да достигне.
 3. Хвърлете няколко гумени играчки във водата и покажете как да ги сложите в кутия.
 4. Създайте малки вълни. Спуснете лодката, докато казвате „една-две вълни“. Детето трябва да се научи да движи краката с ръце. Да направя и вълна.
 5. Облегнете крачетата на бебето до стената на ваната, покажете как да се отблъсквате.

Няма нужда да насилвате бебето си. Трябва да извадите детето от банята и да говорите с него нежно. Гласът на любим човек ще го успокои.

Гмуркане по време на плуване

Нежелателно е детето да се гмурка по време на плуване. Но можете да излеете малко вода върху лицето на бебето, да го напръскате леко, когато то лежи по корем. Ще се окаже такъв вид "гмуркане", така че новороденото да се научи да задържа дъха си.

Можете също така да играете играта на вятъра с вашето бебе. Майката казва „вятър“ и напръсква бебето: той задържа дъха си, за да не попадне вода в носа и устата. В края на краищата децата се раждат с този рефлекс, така че той да не изчезва, той може да се затвърди с подобни упражнения..

Детето може да започне да кашля или киха, като по този начин прочиства дихателните пътища от водата. Трябва да вдигнете бебето, така че да диша свободно и спокойно, и след това да продължите да къпете по-нататък. Бебето ще се успокои.

Не се страхувайте от попадане на вода в ушите - това рядко се случва при бебета..

Как да се измие бебе

Дори най-висококачественият сапун при честа употреба няма да бъде от полза за кожата на бебето..

При измиване можете да използвате специална хипоалергенна естествена луфа, която е много подходяща за нежната кожа на детето.

След като се изкъпе новороденото, то трябва да се увие с главата надолу в просторна мека пелена и да се изнесе от банята. Не се страхувайте, че бебето ще настине, защото стаята е по-хладна. По-добре е да не го търкате, а просто да се намокрите и да изчакате, докато кожата изсъхне, това ще бъде допълнителен втвърдяващ елемент.

Голямата баня за новородено е и първото обучение, и опасностите, и познанието за света! Тя не само помага за укрепване на здравето на бебето, но и го учи да плува и тези умения ще му бъдат полезни в бъдеще на езерце или море. И това също е съвместна радостна дейност за възрастни и деца.!

Къпане на новородено във вана

Първите водни процедури, свързани с къпане на новородено във вана, са отговорно събитие. За опитни родители това не е трудно. За несигурните майки предстоящите отговорности провокират безпокойство и опасения. Целта на това проучване е да се спрем подробно на всички правила за къпане на бебета в голяма баня.

Как да се къпе бебе в голяма баня

Някои педиатри не препоръчват да къпете бебето си всеки ден, ако то все още не се е научило да пълзи. Според тях е достатъчно цялостно измиване при всяка смяна на памперса и след хранене. Други приветстват водните процедури всеки ден. Основните изисквания тук са да не се вреди на здравето и да се зачита пълната безопасност.

Важно! Докато раната на пъпа не излекува новороденото, за него е невъзможно да се къпе изцяло във вана в обикновена вода от мрежата.

Трябва да следвате правилата:

 1. Малките деца имат лоша терморегулация. Изисква се задължителен контрол на температурата на въздуха. Норма - +25 градуса по Целзий.
 2. Ако стаята е достатъчно топла, можете да започнете да събличате бебето си..
 3. Проверете дали водата за баня е гореща. Най-добрият начин е да спуснете вътрешната страна на китката или лакътя. Водата трябва да е удобна за плуване.

Забележка! Повърхността на дланта и лакътя при възрастен е различна по чувствителност. Ако тествате водата с дланта си, може да сгрешите.

Търговската мрежа предлага термометри за контрол на водата. Безопасният интервал е подчертан в цвят. Трябва да се фокусирате върху 36-37 градуса за бебешки бани. В голяма вана, където има възможност за придвижване, температурата може да бъде с два до три градуса по-ниска (33-34C).

Важно! Дори за миг детето не бива да се оставя без надзор във водата. Малко дете може да се удави за секунди на дълбочина 2 инча (малко над 5 см). Ако има нужда да отговаряте на обаждания, трябва да вземете телефон в банята.

Плюсове и минуси на баня за възрастни

За малкия човек къпането не е само хигиенни манипулации. Това е реална възможност за адаптация в свят без вода. Топла баня:

 • отпуска;
 • дава положителни емоции;
 • напомня за пренаталния период.

Много хора си спомнят за специални вани за къпане на бебета. Те могат да бъдат внесени в детската стая, напълнени с вода, изкупени и поставени директно в креватчето. Напоследък са популярни процедурите в голяма (баня за възрастни).

И така, плюсовете на голям обем:

 • можете да научите детето си да плува и да се гмурка;
 • без допълнителни разходи, спестявайки място за съхранение;
 • повече възможности за втвърдяване;
 • къпането с мама психологически подкрепя бебето.

Сега за минусите:

 • Голямата вода може да бъде страшна. Периодът на свикване с новия свят продължава около 3 месеца.
 • Ако е необходимо да се къпете в настойки от билки (низ, лайка) в голяма баня, това е по-трудно да се направи..
 • Трудно е да стоите в наклон 20 или повече минути, като подкрепяте детето. Особено за онези майки, които имат проблеми с гърба. В тази ситуация придобиването на специални. бебешките бани са абсолютно оправдани.

Родителите са длъжни да организират плуването в съответствие с всички правила за полезност и безопасност.

Ползите от плуването в резервоар за възрастни

Когато къпете новородено в голяма вана, допълнителното пространство ви позволява да маневрирате по-свободно. Той има възможност да:

 • изтласквайте страните с крака;
 • когато застраховате възрастен, преобърнете се;
 • дръжте краката и ръцете напълно свободни и изправени;
 • гмуркайте се, както преди да се роди.

В банята винаги има специални шкафове, рафтове, закачалки за поставяне на необходимите неща, кърпи, шампоан. Това е значително предимство. Процедурите за къпане и хигиена не са идентични понятия. Във водата бебето получава максимум полезни емоции и усещания:

 • психологически комфорт и удоволствие;
 • нежна физическа активност;
 • развитие на комуникация, тактилни умения;
 • стимулиране на апетита (изразходва се много енергия);
 • след къпане детето обикновено заспива лесно.

Когато бебетата се къпят в голяма баня от най-ранна възраст, това гарантира втвърдяване и профилактика на ОРВ. В голяма баня водата се охлажда по-бавно, продължителността на водните процедури може да се увеличи до половин час. Забелязва се, че същите усилия се изразходват във вода за вдишване, издишване, има особеност на отварянето на белите дробове - те съдържат повече кислород при вдишване. Той помага за равномерния растеж, развитието на тялото на бебето..

Как да изберем време за плуване

Педиатрите препоръчват да се избере време от деня за къпане на бебето в голяма баня, когато родителите могат да отделят около 40-45 минути за водни процедури. Този интервал от време включва самото приготвяне и измиване. Ако бебето е палаво, трябва да изчакате подходящия момент..

Важно! Лечението трябва да се избягва веднага след хранене, за да се избегне естествената реакция на регургитация с пълен корем..

Избраното време трябва да отговаря на следните условия:

 • между храненията;
 • детето не се притеснява от нищо;
 • родителите имат достатъчно време да не правят принудителни почивки.

Оптималното време за къпане на бебето в голяма баня е преди вечерно хранене и последващо лягане. Водните процедури са активно време за бебета. Той отделя много усилия и усилия. В сравнение с натоварване за възрастни, това е еквивалентно на 35-40 минути физически упражнения. След такива усилия бебето има две желания - да се храни добре и да заспи. Ако родителите могат да направят всичко правилно, естественият отговор на детето ще бъде здрав сън почти до сутринта..

Понякога се случва, че вместо релаксиращ ефект след къпане, бебето, напротив, се съживява и не иска да се успокои. В такива случаи къпането трябва да се отложи до първата половина на деня..

Важно! За всяко дете трябва да намерите удобна рутина за къпане, така че бебето да получи максимална полза и удоволствие..

Продължителност на водните процедури

Необходимо е да се придържате към препоръките:

 • водните процедури започват от 3-5 минути;
 • ако детето не е нервно, всичко му харесва, увеличавайте интервала постепенно с 1-2 минути;
 • довеждайки до 15 минути, наблюдавайте поведението на бебето: ако има признаци, че му е удобно, можете постепенно да добавяте минути (около 20).

Завършването на къпането на бебето във ваната трябва да става без капризи и плач. Обикновено на възраст от три месеца от раждането водните процедури се превръщат в любимо занимание. Ако родителите започнат да се втвърдяват, те трябва да се къпят ежедневно, като процедурата се увеличава до 30 минути. През този интервал бебето ще има време да играе, да движи крачетата си с дръжки, да се преобръща по корем с помощта на възрастни.

Важно! Температурата на водата по време на всички водни процедури не трябва да се променя много.

Подготовка за баня

Как да изкъпете бебето в голяма баня правилно без проблеми и усложнения? За да поддържате необходимата температура на въздуха в банята, трябва да избягвате течения, да не отваряте врати и прозорци. Подготовката на бански костюми включва:

 • две чисти гъби;
 • мек почистващ препарат;
 • хавлиени кърпи не по-малко от 120х120 см с качулка;
 • памперси;
 • памперси или дрехи според нуждите;
 • средства за обрив от пелени.

За къпане изплакнете обилно цялата вътрешна повърхност на контейнера.

Как да измиете вана за новородено

За да избегнете ненужни проблеми, трябва да изберете правилния агент за почистване и дезинфекция. Категорично е невъзможно да се използват обикновени химически продукти. Детето може да реагира дори на минимални концентрации във водата. Това може да доведе до сериозни последици (чревни разстройства, алергии).

Водата трябва да се дезинфекцира с проверени във времето безопасни почистващи препарати:

 1. Смесете оцет за маса наполовина с вода, нанесете равномерно върху всички повърхности. Измийте след 15-20 минути.
 2. Сапунът за пране почиства перфектно, ако първо заливате с вряла вода всичко. След това се измиват с гореща вода, загрята до точка на кипене.
 3. Сода за хляб + вода - Тази смес се използва за покриване на всички повърхности. След 15 минути трябва да измиете стените и дъното с голям обем вода.

За безопасност, всеки път след приемане на водни процедури от възрастни, трябва да почиствате ваната, като използвате всеки наличен метод. След това, преди и след бебето, ваната се измива по един от горните начини..

Какво да добавите към банята

На кожата на новороденото често се откриват пилинг и дразнене. За къпане през първите няколко месеца към водата се добавя разтвор от връв, лайка, дъбова кора. Лечебни билки:

 • премахнете симптомите на дразнене, сърбеж;
 • помагат да се отпуснете;
 • дават лечебен ефект.

Използването на билкови инфузии не винаги е необходимо. Ако детето няма прояви на алергии - диатеза, то може да се къпе в обикновена вода. Понякога родителите използват омекотител.

Важно! Няма нужда да добавяте калиев перманганат към водата (по съвет на бабите), той само изсушава нежната кожа.

Колко вода е необходима

За да сте сигурни, че са изпълнени всички условия за безопасност, ваната трябва да се напълни с височина приблизително 13 cm (около 5 инча). Когато използвате устройства (пързалка), нивото на водния слой не трябва да надвишава раменете на бебето.

Важно! Дори за деца, които могат сами да седнат на дъното, височината на водата не трябва да се превишава на нивото на талията. Не поставяйте бебето си на дъното на ваната.

Как да държите дете правилно

Препоръчително е да се придържате към правилата за потапяне на дете:

 1. Новороденото бебе е способно да плува в много позиции: по гръб, корем. Изобщо не се изисква здраво да държите тялото на бебето в „четири ръце“. Достатъчно лесно за поддържане под врата. Главата му се побира удобно в възрастна длан.
 2. Ако детето има желание да се преобърне (то ще започне да се извива), то се нуждае от помощ. Обикновено първите признаци на преврат се наблюдават след 1-2 месеца. Задачата на възрастния е да държи главата си с едната ръка, а другата да спусне към гърдите. Обърнете едновременно младата баня.
 3. За да предотвратите капризата на детето, можете да използвате малък трик: трябва да сложите пръст успоредно на устните му, той рефлекторно започва да суче, ще се успокои.
 4. За да научите плуване, трябва да го карате напред-назад. Скоро бебето ще започне да се интересува от състоянието му..

Как да издържаме дете

За да увеличите интереса към водните дейности, можете да използвате няколко пластмасови играчки: патица, лодка. Бебе на 2 месеца ще се радва да бъде заето със съзерцание, пораства, ще започне да играе себе си.

Бебешко къпане с кръг

За безопасност е създаден кръг за новородени. Възрастта на детето не е ограничена: от първите дни на живота до почти 2-годишна възраст. Основното предимство е, че поддържа главата върху тежестта, дори когато бебето все още не може да го направи. Родителите просто го слагат на врата си, оправят го.

Плуване с кръг

Когато къпете дете на 3 месеца в голяма баня, вече не можете да използвате кръговата застраховка. Родителите развиват определени умения, те са по-спокойни и по-уверени в действията си..

Използване на слайда

Специално устройство ще освободи ръцете на възрастен, много е удобно да се пени цялото тяло на бебето. Как да се къпе дете в баня със или без пързалка? Ако детето лежи удобно на специално устройство, възрастният може спокойно да измие всички части на тялото.

Плюсове за използване на слайд:

 • няма нужда да поддържате постоянно главата на детето;
 • ръцете на възрастен са свободни;
 • гърбът не се уморява от напрежение при възрастен, няма нужда да бързате да плувате;
 • един възрастен може да се справи.

Има и недостатъци. Детето няма толкова голяма свобода на движение, така че ако нищо не му пречи, можете да го направите без пързалката. За всеки случай закрепете главата си с яка-кръг и тръгнете на голямо пътешествие.

Новородените в банята бързо свикват с допълнителното пространство. Изборът на родителите е да научат бебето да плува или не. Изброяването на всички предимства и характеристики на къпането има консултативен характер..

Как да се къпе бебе в голяма баня

По времето, когато бебето се роди, грижовните родители вероятно са закупили всичко, от което се нуждаят, включително бебешка вана с всички необходими аксесоари. Но въпросът кога ще бъде възможно да се къпе детето в голяма баня може да се появи още в първите дни от престоя на бебето у дома. Особено ако семейството живее в малък апартамент и много предмети, придобити с раждането на бебето, създават определени неудобства.

Кога можете да къпете детето си в голяма баня?

Къпането на бебето е ежедневие, което е най-добре да се прави преди вечерно хранене. Къпането, особено в голяма баня, изразходва много енергия, което ще осигури по-добър апетит и по-добър сън. Но какъв е най-добрият начин за къпане на новородено, в специална бебешка вана или веднага в голяма баня? Съветите по този въпрос са различни и няма точна граница за това кога можете да къпете дете в голяма баня:

 1. Първата и най-често срещана забележителност е пъпната рана. Смята се, че преди да се излекува, си струва да се къпе бебето, като се използва само преварена вода. Разбира се, не е реалистично да пълните голяма баня с преварена вода всяка вечер. Пълното зарастване на пъпната рана завършва до 14 дни след раждането, но за по-голямо спокойствие се препоръчва да се изчака до 1 месец.
 2. Достигането на 7-месечна възраст, когато бебето се е научило да седи, позволява на родителите да къпят бебето си по-удобно в голямата вана. Въпреки това, специални кръгове за къпане на новородени, пяна капачки, пързалки и постелки за баня ще осигурят комфорт по време на процедурата и докато бебето достигне 7 месеца.
 3. Според други експерти къпането на новородено бебе в голяма баня дори от първия ден. Много родители обаче, от страх от инфекция, предпочитат да отложат къпането в голяма баня за известно време..

Как правилно да къпете бебето си в голяма вана

Разбира се, преди да изкъпете едномесечно бебе в голяма баня, трябва да измиете и измиете самата вана със сода или сапун за пране..

 1. Внимателно спуснете съблеченото бебе във водата. Първо краката, а след това и цялото тяло.
 2. Ако бебето не е капризно и е доволно от всичко, можете да започнете някои упражнения във водата. До 3 месеца, като правило, това са четири прости процедури:
 • плуване на гърба, когато майката държи главата на бебето отдолу за тила;
 • седнало положение, майката също държи главата на детето, а краката му са свити и той сякаш седи;
 • плувайки на корема, мама държи бебето за брадичката;
 • „Фигура осем“, в позицията на гърба или корема, докато плува, бебето описва фигурата осем по периметъра на банята;
 1. За да втвърдите детето, след къпане изсипете трохите с 1-2 градуса вода по-хладна, отколкото в банята. За да направите това, преди да потопите бебето в банята, напълнете кана или черпак с вода и докато къпете бебето, водата ще се охлади до необходимата температура.
 2. Не използвайте сапун или други бебешки препарати всеки път. Това ще изсуши нежната кожа и ще предизвика дразнене. Достатъчно е да къпете детето със сапун веднъж на 7 - 10 дни.
 3. Струва си да се къпе бебето със специална бебешка кърпа, изработена от естествен хипоалергенен материал, който нежно ще почисти деликатната кожа и няма да я повреди.
 4. Температурата на водата за къпане трябва да бъде между 27 - 38 градуса. По време на първото къпане 37 - 38 градуса. Впоследствие температурата трябва да бъде понижена с 1 градус, достигайки 27 градуса.

Къпането е полезна обща укрепваща процедура, която ще помогне на детето да се адаптира по-бързо към новата среда и да укрепи имунитета на бебето. Важно е да запомните, че не можете да оставите трохите сами за една секунда! Плуването е друга чудесна възможност да прекарате време с цялото семейство с големи ползи за мъника.

Къпане на новородено в голяма вана - риск или забавление?

Идеята за къпане на бебе в голяма баня не е най-популярната сред родителите.

Детето изглежда толкова крехко, а малка вана изглежда по-безопасна, по-хигиенична и процесът на къпане е по-бърз.

В голяма баня с бебе можете да провеждате класове, да играете, да преподавате от първите моменти от живота. Това са истински тренировки за млад плувец.!

Как да се къпе бебе в голяма баня

Някои педиатри не препоръчват да къпете бебето си всеки ден, ако то все още не се е научило да пълзи. Според тях е достатъчно цялостно измиване при всяка смяна на памперса и след хранене. Други приветстват водните процедури всеки ден. Основните изисквания тук са да не се вреди на здравето и да се зачита пълната безопасност.

Важно! Докато раната на пъпа не излекува новороденото, за него е невъзможно да се къпе изцяло във вана в обикновена вода от мрежата.

Трябва да следвате правилата:

 1. Малките деца имат лоша терморегулация. Изисква се задължителен контрол на температурата на въздуха. Норма - +25 градуса по Целзий.
 2. Ако стаята е достатъчно топла, можете да започнете да събличате бебето си..
 3. Проверете дали водата за баня е гореща. Най-добрият начин е да спуснете вътрешната страна на китката или лакътя. Водата трябва да е удобна за плуване.

Забележка! Повърхността на дланта и лакътя при възрастен е различна по чувствителност. Ако тествате водата с дланта си, може да сгрешите.

Търговската мрежа предлага термометри за контрол на водата. Безопасният интервал е подчертан в цвят. Трябва да се фокусирате върху 36-37 градуса за бебешки бани. В голяма вана, където има възможност за придвижване, температурата може да бъде с два до три градуса по-ниска (33-34C).

Важно! Дори за миг детето не бива да се оставя без надзор във водата. Малко дете може да се удави за секунди на дълбочина 2 инча (малко над 5 см). Ако има нужда да отговаряте на обаждания, трябва да вземете телефон в банята.

Кога мога да започна

Можете да изкъпете новороденото си дори в първия ден след болницата, ако видите необходимостта от това. И в бъдеще правете това всеки ден, ако желаете.

Всичко, което трябва да се вземе предвид, е наличието на незараснала пъпна рана, следователно водните процедури трябва да се извършват във варена вода поради риска от инфекция на пъпа с микроорганизми от сурова чешмяна вода.

През този период е важно правилно да се обработи пъпа на новороденото, така че да заздравее по-бързо, след което можете да плувате в обикновена чешмяна вода.

По правило пълното излекуване настъпва в рамките на 10-12 дни..

По принцип, докато пъпната рана бъде напълно излекувана, можете напълно да се справите без къпане, ограничавайки се до измиване след замърсена пелена и мокри кърпички - в този случай нищо лошо няма да се случи.

Плюсове и минуси на баня за възрастни

Слайд за къпане на новородени

За малкия човек къпането не е само хигиенни манипулации. Това е реална възможност за адаптация в свят без вода. Топла баня:

 • отпуска;
 • дава положителни емоции;
 • напомня за пренаталния период.

Много хора си спомнят за специални вани за къпане на бебета. Те могат да бъдат внесени в детската стая, напълнени с вода, изкупени и поставени директно в креватчето. Напоследък са популярни процедурите в голяма (баня за възрастни).

И така, плюсовете на голям обем:

 • можете да научите детето си да плува и да се гмурка;
 • без допълнителни разходи, спестявайки място за съхранение;
 • повече възможности за втвърдяване;
 • къпането с мама психологически подкрепя бебето.

Сега за минусите:

 • Голямата вода може да бъде страшна. Периодът на свикване с новия свят продължава около 3 месеца.
 • Ако е необходимо да се къпете в настойки от билки (низ, лайка) в голяма баня, това е по-трудно да се направи..
 • Трудно е да стоите в наклон 20 или повече минути, като подкрепяте детето. Особено за онези майки, които имат проблеми с гърба. В тази ситуация придобиването на специални. бебешките бани са абсолютно оправдани.

Родителите са длъжни да организират плуването в съответствие с всички правила за полезност и безопасност.

Противопоказания за класове

Преди да започнете систематични водни процедури, консултирайте се с вашия педиатър. Той ще обясни дали дейността е подходяща за вашето дете и ще идентифицира възможни ограничения. Плуването е противопоказано при следните здравословни проблеми:

 • нарушения на опорно-двигателния апарат, които изискват фиксиране на крайниците;
 • вродени сърдечни заболявания;
 • гноен дерматит;
 • настинки и вирусни заболявания (след курс на лечение можете да плувате);
 • неврологични разстройства, които са придружени от припадъци.

Не забравяйте да не настоявате и да принуждавате децата да се къпят, плуват и особено да се гмуркат. Подобни усилия няма да допринесат за трохичка здраве, а напротив, ще доведат до психологически проблеми..

И така, бебешкото плуване е изключително вълнуващо и изключително полезно занимание. Детето се потапя в позната за него среда, развива мускулната система, укрепва имунната система и опознава света около себе си. Бебетата, започнали да плуват от първите дни на живота, се адаптират по-добре към условията на детската градина и училище. Не е ли това добра причина да отидете да плувате с детето си?

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Преглед на популярните методи за ранно детско развитие с видеоконсултации и филми -

P.S. Можете да търсите в Интернет две книги от авторите Никита Янущанец и З.П. Фирсов "Плувайте преди ходене" и изтеглете безплатно.

Ползите от плуването в резервоар за възрастни

Кръг за къпане на новородени

Когато къпете новородено в голяма вана, допълнителното пространство ви позволява да маневрирате по-свободно. Той има възможност да:

 • изтласквайте страните с крака;
 • когато застраховате възрастен, преобърнете се;
 • дръжте краката и ръцете напълно свободни и изправени;
 • гмуркайте се, както преди да се роди.

В банята винаги има специални шкафове, рафтове, закачалки за поставяне на необходимите неща, кърпи, шампоан. Това е значително предимство. Процедурите за къпане и хигиена не са идентични понятия. Във водата бебето получава максимум полезни емоции и усещания:

 • психологически комфорт и удоволствие;
 • нежна физическа активност;
 • развитие на комуникация, тактилни умения;
 • стимулиране на апетита (изразходва се много енергия);
 • след къпане детето обикновено заспива лесно.

Когато бебетата се къпят в голяма баня от най-ранна възраст, това гарантира втвърдяване и профилактика на ОРВ. В голяма баня водата се охлажда по-бавно, продължителността на водните процедури може да се увеличи до половин час. Забелязва се, че същите усилия се изразходват във вода за вдишване, издишване, има особеност на отварянето на белите дробове - те съдържат повече кислород при вдишване. Той помага за равномерния растеж, развитието на тялото на бебето..

Други детски знаци

Има немалко детски признаци, които ще казват на младите майки как да се държат правилно в определена житейска ситуация, за да не навредят на детето си.

Детски знаци:

 • за да може бебето да загуби безсъние, трябва да измиете лицето му с вода, в която лъжиците са били изплакнати след вечеря; можете също да се отървете от безсънието, като изтриете детето с левия подгъв на халата;
 • бебето може да се изплаши, ако го гледате в сън;
 • детето се усмихва насън - ангели са дошли при него и го забавляват;
 • не можете да издигнете детето над главата си след залез слънце - то няма да спи добре;
 • ако отрежете косата на дете под една година, тогава можете да привлечете бедност и мизерия в живота му;
 • първият път, когато детето трябва да бъде подстригано в Велики четвъртък, а след това само малко коса (забранено е да се подстригва плешиво);
 • невъзможно е бебе под една година да се погледне в огледалото - то може да види щастието си;
 • ако отрежете ноктите на бебе под една година, то може да порасне като крадец (можете само да отхапете или отщипете);
 • не можете да поставите детето на масата с крака - то няма да ходи дълго време;
 • не можете да довършите храненето след детето - можете да „изядете“ здравето му;
 • ако бебето е болно, тогава трябва да свалите ризата му и да го закачите на дърво - то ще изсъхне и ще даде изцеление на детето;
 • ако детето се е родило през нощта, то ще бъде щастливо и богато;
 • ако бебето се е родило на Новолуние или на 1-во число, ще живее щастливо до края на дните си;
 • бебето ще порасне силно и здраво, ако му дадете лъжици, изработени от сребро, когато зъбите му поникнат.

Вярвайте или не в народните поличби е работа на всеки. Те обаче се събираха в продължение на много векове и помогнаха да се защитят повече от едно дете от вреда. Някои хора обаче са убедени, че страхът от поличби ги движи.

Как да изберем време за плуване

Как да се къпе новородено у дома само

Педиатрите препоръчват да се избере време от деня за къпане на бебето в голяма баня, когато родителите могат да отделят около 40-45 минути за водни процедури. Този интервал от време включва самото приготвяне и измиване. Ако бебето е палаво, трябва да изчакате подходящия момент..

Важно! Лечението трябва да се избягва веднага след хранене, за да се избегне естествената реакция на регургитация с пълен корем..

Избраното време трябва да отговаря на следните условия:

 • между храненията;
 • детето не се притеснява от нищо;
 • родителите имат достатъчно време да не правят принудителни почивки.

Оптималното време за къпане на бебето в голяма баня е преди вечерно хранене и последващо лягане. Водните процедури са активно време за бебета. Той отделя много усилия и усилия. В сравнение с натоварване за възрастни, това е еквивалентно на 35-40 минути физически упражнения. След такива усилия бебето има две желания - да се храни добре и да заспи. Ако родителите могат да направят всичко правилно, естественият отговор на детето ще бъде здрав сън почти до сутринта..

Понякога се случва, че вместо релаксиращ ефект след къпане, бебето, напротив, се съживява и не иска да се успокои. В такива случаи къпането трябва да се отложи до първата половина на деня..

Важно! За всяко дете трябва да намерите удобна рутина за къпане, така че бебето да получи максимална полза и удоволствие..

Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?

Подобни ситуации се случват, казва Комаровски. Но въпросът тук изобщо не е в детето и дори не във факта, че то се страхува от нещо. Най-вероятно, според известен педиатър, условията за къпане трябва да бъдат коригирани. Може би температурата на водата не отговаря на бебето - тя е твърде висока или твърде ниска за него.

Например, майка се опитва да къпе бебето само през нощта и по това време детето иска да спи, а не да плува. Ето защо Комаровски дава няколко съвета, за да помогне на родителите, чиито деца са скандални във водата:

Променете времето на деня.

Променете реда на хранене и къпане. Ако бебето крещи, докато се къпе половин час след хранене, опитайте да го къпете половин час преди хранене (или обратно).

Практикувайте къпане с бебето си.

Продължителност на водните процедури

Необходимо е да се придържате към препоръките:

 • водните процедури започват от 3-5 минути;
 • ако детето не е нервно, всичко му харесва, увеличавайте интервала постепенно с 1-2 минути;
 • довеждайки до 15 минути, наблюдавайте поведението на бебето: ако има признаци, че му е удобно, можете постепенно да добавяте минути (около 20).

Завършването на къпането на бебето във ваната трябва да става без капризи и плач. Обикновено на възраст от три месеца от раждането водните процедури се превръщат в любимо занимание. Ако родителите започнат да се втвърдяват, те трябва да се къпят ежедневно, като процедурата се увеличава до 30 минути. През този интервал бебето ще има време да играе, да движи крачетата си с дръжки, да се преобръща по корем с помощта на възрастни.

Важно! Температурата на водата по време на всички водни процедури не трябва да се променя много.

Можете ли да получите тетанус?

Ваксина срещу инфекциозна парализа се прилага със спринцовка в бедрото отвън на деца на възраст под 1,5 години, а за ученици - под лопатката или в областта на рамото. Дали е възможно да се измие след ваксинация срещу тетанус, няма да бъде възможно да се отговори еднозначно: водата има двойно въздействие върху раната. От една страна, охлаждането с влага намалява болката в зоната на ваксината, от друга страна, течността може да бъде място за размножаване на вредни бактерии, които усложняват периода след ваксинацията. Трябва да следвате препоръките на лекаря.

Колко дни не трябва да се миете след изстрел на тетанус

Лекарите се разминават по този въпрос. Мотивация на една група - трябва да се откажете от водните процедури, докато мястото на пункция на кожата не заздравее. Други лекари казват, че можете да вземете душ на следващия ден след тетанус. След имунизация се препоръчва да се придържате към следните разпоредби:

 1. Лекарят може да изключи водните процедури за подходящ период въз основа на здравословното състояние на човек, реакциите му към ваксинацията.
 2. Инжектирането на ваксина срещу тетанус е стресиращо за организма и може да причини повишена температура на пациента. Това обстоятелство се счита за забрана за вземане на вана, душ.
 3. По-добре е да отложите водните процедури на следващия ден след инжектирането. По отношение на хигиената можете да се обливате с вода, да използвате бебешки сапун, но не можете да мокрите мястото за ваксинация.
 4. Времето за заздравяване на пункцията е 3-5 дни. Преди изтичането на този период, вземете вана или посетете сауната, басейнът не си струва, за да се изключи проникването на инфекция. В горещите помещения на банята, включително финландската, рискът от развитие на нежелани последици се увеличава.

Родителите определят времето за къпане на детето по неговото поведение. Ако той е здрав и весел, можете да избършете с мокра кърпа, да изплакнете с потоци вода, без да докосвате мястото на инжектиране. Общоприетото правило: 2-3 дни след ваксинацията не е необходимо да се миете във ваната и сауната.

Какво да направите, ако трябва да вземете душ

Топлата вода спомага за отпускане на мускулите, но в периода след ваксинацията е по-добре да замените вземането на вана с дифузни струи от душ глава. В този случай трябва да се вземат мерки за защита на мястото на инжектиране от излагане на вода и условия на околната среда. Правила, чието прилагане ще предотврати появата на странични ефекти:

 1. Бандажирайте пункционната рана, покрийте с найлоново фолио.
 2. Водата в душа не трябва да е гореща: не можете да изпарите мястото на инжектиране.
 3. Прилагането на гел и сапун върху тази област на тялото е неприемливо. Не можете да търкате това място с кърпа, кърпа.

Противопоказания за вземане на душ: настинки, абсцеси и обриви в областта на инжектиране, треска, неразположение, слабост. Не мийте, когато е студено и течения в къщата или апартамента.

Подготовка за баня

Как да изкъпете бебето в голяма баня правилно без проблеми и усложнения? За да поддържате необходимата температура на въздуха в банята, трябва да избягвате течения, да не отваряте врати и прозорци. Подготовката на бански костюми включва:

 • две чисти гъби;
 • мек почистващ препарат;
 • хавлиени кърпи не по-малко от 120х120 см с качулка;
 • памперси;
 • памперси или дрехи според нуждите;
 • средства за обрив от пелени.

За къпане изплакнете обилно цялата вътрешна повърхност на контейнера.

Как да измиете вана за новородено

За да избегнете ненужни проблеми, трябва да изберете правилния агент за почистване и дезинфекция. Категорично е невъзможно да се използват обикновени химически продукти. Детето може да реагира дори на минимални концентрации във водата. Това може да доведе до сериозни последици (чревни разстройства, алергии).

Водата трябва да се дезинфекцира с проверени във времето безопасни почистващи препарати:

 1. Смесете оцет за маса наполовина с вода, нанесете равномерно върху всички повърхности. Измийте след 15-20 минути.
 2. Сапунът за пране почиства перфектно, ако първо заливате с вряла вода всичко. След това се измиват с гореща вода, загрята до точка на кипене.
 3. Сода за хляб + вода - Тази смес се използва за покриване на всички повърхности. След 15 минути трябва да измиете стените и дъното с голям обем вода.

За безопасност, всеки път след приемане на водни процедури от възрастни, трябва да почиствате ваната, като използвате всеки наличен метод. След това, преди и след бебето, ваната се измива по един от горните начини..

Какво да добавите към банята

На кожата на новороденото често се откриват пилинг и дразнене. За къпане през първите няколко месеца към водата се добавя разтвор от връв, лайка, дъбова кора. Лечебни билки:

 • премахнете симптомите на дразнене, сърбеж;
 • помагат да се отпуснете;
 • дават лечебен ефект.

Използването на билкови инфузии не винаги е необходимо. Ако детето няма прояви на алергии - диатеза, то може да се къпе в обикновена вода. Понякога родителите използват омекотител.

Важно! Няма нужда да добавяте калиев перманганат към водата (по съвет на бабите), той само изсушава нежната кожа.

Колко вода е необходима

За да сте сигурни, че са изпълнени всички условия за безопасност, ваната трябва да се напълни с височина приблизително 13 cm (около 5 инча). Когато използвате устройства (пързалка), нивото на водния слой не трябва да надвишава раменете на бебето.

Важно! Дори за деца, които могат сами да седнат на дъното, височината на водата не трябва да се превишава на нивото на талията. Не поставяйте бебето си на дъното на ваната.

Как да държите дете правилно

Препоръчително е да се придържате към правилата за потапяне на дете:

 1. Новороденото бебе е способно да плува в много позиции: по гръб, корем. Изобщо не се изисква здраво да държите тялото на бебето в „четири ръце“. Достатъчно лесно за поддържане под врата. Главата му се побира удобно в възрастна длан.
 2. Ако детето има желание да се преобърне (то ще започне да се извива), то се нуждае от помощ. Обикновено първите признаци на преврат се наблюдават след 1-2 месеца. Задачата на възрастния е да държи главата си с едната ръка, а другата да спусне към гърдите. Обърнете едновременно младата баня.
 3. За да предотвратите капризата на детето, можете да използвате малък трик: трябва да сложите пръст успоредно на устните му, той рефлекторно започва да суче, ще се успокои.
 4. За да научите плуване, трябва да го карате напред-назад. Скоро бебето ще започне да се интересува от състоянието му..


Как да издържаме дете

За да увеличите интереса към водните дейности, можете да използвате няколко пластмасови играчки: патица, лодка. Бебе на 2 месеца ще се радва да бъде заето със съзерцание, пораства, ще започне да играе себе си.

Бебешко къпане с кръг

За безопасност е създаден кръг за новородени. Възрастта на детето не е ограничена: от първите дни на живота до почти 2-годишна възраст. Основното предимство е, че поддържа главата върху тежестта, дори когато бебето все още не може да го направи. Родителите просто го слагат на врата си, оправят го.


Плуване с кръг

Когато къпете дете на 3 месеца в голяма баня, вече не можете да използвате кръговата застраховка. Родителите развиват определени умения, те са по-спокойни и по-уверени в действията си..

Който не може

В някои случаи кръговете на шията не могат да се използват за новородени. Би било добре да се консултирате с педиатър преди употреба.

Много жени след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  И сега вече не можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси къси панталонки... Започвате да забравяте онези моменти, когато мъжете правят комплименти за безупречната ви фигура. Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

Но има ефективно лекарство за наднормено тегло! Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

Много жени след раждането са изправени пред проблема с наднорменото тегло. При някои се появява по време на бременност, при други след раждане..

  И сега вече не можете да си позволите да носите отворени бански костюми и къси къси панталонки... Започвате да забравяте онези моменти, когато мъжете правят комплименти за безупречната ви фигура. Всеки път, когато отидете до огледалото, ви се струва, че старите дни никога няма да се върнат.

Но има ефективно лекарство за наднормено тегло! Следвайте връзката и разберете как Анна е отслабнала с 24 кг за 2 месеца.

  високо вътречерепно налягане; период на възстановяване след травма при раждане; вродена булозна епидермолиза, при която малко триене причинява голяма рана; висок или нисък мускулен тонус; настинки и инфекциозни заболявания; кожни възпалителни заболявания на шията.

След извършване на лечението, лекарят може да разреши използването на яка за къпане. Позволява ви да прекарвате много време във водата, което е много полезно за вашето здраве..

Използване на слайда

Специално устройство ще освободи ръцете на възрастен, много е удобно да се пени цялото тяло на бебето. Как да се къпе дете в баня със или без пързалка? Ако детето лежи удобно на специално устройство, възрастният може спокойно да измие всички части на тялото.

Плюсове за използване на слайд:

 • няма нужда да поддържате постоянно главата на детето;
 • ръцете на възрастен са свободни;
 • гърбът не се уморява от напрежение при възрастен, няма нужда да бързате да плувате;
 • един възрастен може да се справи.

Има и недостатъци. Детето няма толкова голяма свобода на движение, така че ако нищо не му пречи, можете да го направите без пързалката. За всеки случай закрепете главата си с яка-кръг и тръгнете на голямо пътешествие.

Новородените в банята бързо свикват с допълнителното пространство. Изборът на родителите е да научат бебето да плува или не. Изброяването на всички предимства и характеристики на къпането има консултативен характер..

Какви мерки да предприемете, ако водата попадне върху раната

Водните процедури са придружени от образуването на пръски и капки, някои от които могат случайно да попаднат на мястото на пункцията от ваксината срещу тетанус. Трябва да реагирате спокойно на случилото се. Процедура:

 1. Не е необходимо да правите резки движения, опитайте се веднага да избършете капката.
 2. Вземете салфетка или хартиена кърпа, покрийте раната. Невъзможно е да се използва сила за отстраняване на влагата: самата вода ще се абсорбира във влакната на листата.
 3. Забранено е да се надрасква, разтрива инжекционната пункция, която все още не е затегнала напълно.

Ако възрастен или дете има алергична реакция, това е причина да посетите лекар. Ако благосъстоянието на пациента се влоши, трябва да се обадите на лекар у дома.