Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Как правилно да се къпе новородено бебе във вана

Много млади родители се страхуват да къпят новородените си бебета от страх да не им навредят. Този процес обаче е много важен за бебетата. И става въпрос не само за хигиена, но и за адаптация на бебето към околната среда. Можете да започнете да къпете деца в рамките на няколко дни след изписването. За да може къпането да е от полза само за бебето, младите родители трябва да изберат правилната баня, билки, кърпа и други аксесоари..

Кога да започнете да къпете дете, честота, време

Можете да започнете да къпете детето си в рамките на няколко дни след излизане от болницата. Основното правило е пъпната рана да зараства при новородено. Въпреки това, някои педиатри съветват да се извършват водни процедури по-рано, тъй като отварата от поредицата може да допринесе за по-бързото зарастване на пръстена.

Докато пъпът заздравее, можете да измивате бебето само с чиста преварена вода. Въпреки че не всички спазват това правило, а някои мият бебета под чешмата.

Водните процедури трябва да се извършват всеки ден. За начало ще са достатъчни 10-15 минути, а след това времето за къпане може да се увеличи. Ако детето започне да плаче и е капризно, къпането трябва да се спре..

Обучение

Къпането на бебе е много отговорен процес, така че трябва да се подхожда с цялата сериозност. Родителите трябва предварително да се уверят, че разполагат с всички необходими запаси. Особено важно е да изберете правилната вана за вашето бебе. Дълбочината му трябва да бъде такава, че водата напълно да покрива тялото на бебето. Тавата трябва да бъде инсталирана така, че да не се плъзга или да се клати.

Ако ще къпете бебе в баня за възрастни, трябва плътно да затворите крана и да го завъртите по-близо до стената, като го увиете с кърпа. Това ще попречи на детето да бъде наранено и уплашено..

Поставете мека кърпа с ъгъл до банята. След къпане веднага трябва да увиете бебето в него, за да не замръзне и да не се страхува от къпане в бъдеще.

Освен лесно достъпна кърпа, майката трябва да има сапун и различни добавки. В никакъв случай не трябва да оставяте детето си във водата и да си тръгвате за забравени предмети. Дори няколко секунди отсъствие могат да доведат до ужасни последици..

Първо, можете да налеете малко по-гореща вода и да изчакате да изстине. Хладната течност ще стимулира активността на вашето бебе и ще повлияе положително на апетита и съня му. Топлата вода ще помогне на бебето да се отпусне.

Можете също така да добавите различни билки и морска сол към ваната. Трябва обаче да се има предвид, че такива добавки имат свое въздействие върху всяко бебе. Ако решите да къпете бебето си в солена вода, ще трябва да изплакнете в края. За по-добро състояние на кожата можете да добавите запарка от струна или лайка. Можете също така да използвате листа от мента, коприва, маточина и жълт кантарион.

Полезни билки

Като цяло изборът на полезни билки е доста интересен въпрос. Преди да добави каквото и да било към ваната, една майка може да проучи свойствата на различни растения и да определи от какво точно се нуждае нейното бебе. Правилната комбинация от билки може да облекчи бебето от обрив от пелени, алергии, диатеза и себорея..

Правилен избор

Нека разгледаме отблизо полезните свойства на различни билки за къпане. Можете спокойно да добавите към бебешката баня:

 • лайка при алергии;
 • поредица от кожни възпаления;
 • низ и лайка с обрив от пелена;
 • мента и маточина като успокоително и за приятен аромат.

Не добавяйте всички билки във водата наведнъж. По-добре е да започнете с малко количество листа и едва след това експериментирайте с комбинации..

Приготвяне и концентрация

За да имате билкови вани максимална полза за вашето бебе, трябва правилно да ги подготвите. Като правило за първите процедури 2-3 супени лъжици листа от една избрана билка се заливат с 1 литър вряща вода и се вливат около 2 часа. След това билковата запарка се добавя към ваната.

Например можете да направите отвара от 2 супени лъжици струна и 1 лъжица мента или маточина. След добавяне на билки е важно да не забравите отново да измерите температурата на водата, тя не трябва да е по-висока от 37 градуса!

И ако алергия

За да избегнете алергична реакция, не е нужно да използвате билкови чайове. 30 минути преди процедурата е необходимо да нанесете няколко капки от отварата върху китките и да проверите реакцията на тялото. Ако няма алергия, можете безопасно да добавите колекцията във водата.

Ако не сте алергични към някоя от билките, можете постепенно да започнете да използвате различни комбинации. Те ще облагодетелстват повече бебето..

Как да се къпе новородено бебе във вана

След като банята се напълни, можете да започнете да се къпете. Това трябва да се прави с изключително внимание, като се спазват някои правила..

Първи път

При първото къпане е по-добре да спуснете детето във водата, увито в пелена. Така той ще се чувства като в утробата: топло, уютно и комфортно. Това ще помогне да се избегнат излишните страхове на бебето за вода..

Първо, краката на бебето трябва да бъдат спуснати във водата и наблюдавани за реакцията му. Ако той не се страхува и не плаче, можете да започнете да го изливате с вода, като избягвате резки движения. Когато бебето свикне напълно с водата, можете постепенно да я спускате допълнително. Важно е обаче постоянно да наблюдавате детето си, за да сте сигурни, че то не се страхува..

След като потопите бебето във вода, трябва да изчакате няколко минути, докато то свикне. След това можете внимателно да отворите плика и да започнете да измивате бебето.

В баня без пързалка

Ако нямате специална пързалка за къпане, не трябва да поставяте бебето си напълно във ваната. Трябва да се постави внимателно върху сгъната лява ръка и да се потопи частично във вода. Горната част на торса трябва да остане на повърхността.

С другата ръка трябва внимателно да нагреете вода и да напоите главата и лицето си. Ако бебето се страхува, процедурата трябва да се спре за 10-15 секунди и след това да се опита отново. След това можете да напенете ръката си и да измиете косата си, започвайки от челото до задната част на главата. Крастата по главата могат да бъдат премахнати с марля.

След като измиете сапунената пяна от главата, можете да пристъпите към измиване на врата, ръцете, корема и краката. След това детето трябва да се обърне с главата надолу и да се излее с вода. Татко или друг помощник може да направи това..

С пързалка

Наличието на специална пързалка значително улеснява водните процедури. Майката няма нужда да държи бебето в ръката си, тъй като може да го сложи на това устройство. За удобство можете да поставите кърпа върху пързалката.

След като бебето се чувства удобно във водата, можете да започнете да правите гимнастика за децата. Тъй като двете ръце на мама ще бъдат свободни, това не е трудно да се направи. Основното е да въвеждате движения постепенно, спирайки след всяко ново упражнение..

В голяма баня

Много родители предпочитат да къпят децата си в голяма вана, защото водата остава топла много по-дълго. Освен това ви позволява да укрепите мускулите и гръбначния стълб на детето още от първите дни от живота му..

Можете да спуснете бебето в голяма баня по същия начин, както в малка - като го държите с лявата си ръка. Можете също да използвате специален слайд с подходящ размер.

Най-подходящото устройство за къпане на деца в баня за възрастни е надуваем пръстен. Той обаче може да се използва само след като бебето навърши едномесечна възраст..

След къпане

За да има детето приятно изживяване при къпане, след процедурата също трябва да се спазват определени правила:

 1. За да бъде имунитетът на детето силен, е необходимо да завършите къпането, като налеете хладка вода.
 2. След това детето трябва да се постави върху хавлиена кърпа и внимателно да се попие с вода. В никакъв случай не трябва да търкате нежната кожа на бебето.
 3. Сухото бебе може да се носи в кърпа на маса за повиване и да се облича в сухи дрехи.

След къпане трябва да заспи бързо. Ако той е твърде активен, по-добре е да спрете хладни душове..

Стаята, в която бебето ще спи след къпане, трябва да е топла. Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 18 градуса, но също така не по-висока от двадесет. Също така е желателно да се контролира влажността в помещението, тя трябва да бъде в диапазона от 50 до 70%.

Най-популярни въпроси

Много млади родители често имат едни и същи въпроси относно къпането на бебето. Решихме да дадем отговори на най-популярните от тях:

Къпане на новородено бебе

Къпането на бебето е задължително ежедневие. Важно е не само за хигиената на деликатната бебешка кожа, но и за укрепване на имунната система. Топлата вода много добре отпуска и успокоява бебето, подобрява психическото и емоционалното му състояние.

Защо къпането е полезно

Най-важната цел за къпане на бебе е, разбира се, хигиената. Освен това къпането в топла вода успокоява и отпуска бебето, помага за закаляване. Във водата се премахва хипертоничността на мускулите, развиват се груби двигателни умения и се подобряват двигателните функции, болката от чревни колики намалява. Новите преживявания подобряват умственото и емоционалното развитие на вашето бебе. Къпането сближава бебето и родителите.

Когато започнат да къпят новородено

Първият или вторият ден у дома е най-доброто време да започнете да къпете бебето си. Докато той и майка му са в болницата, достатъчно е да измиете бебето под струя чиста топла вода и да изтриете гънките с памучен тампон.

Ето няколко съвета как да къпете новородено бебе във ваната за първи път:

 1. Правилно настройте. Ако сте уморени, планирайте първото къпане на следващия ден. Такова събитие изисква сила, спокойствие и добро настроение. Тогава процедурата ще бъде приятна за бебето и не уморяваща за родителите..
 2. Изберете подходящото време за плуване.
 3. Пригответе всичко необходимо за плуване.
 4. Подгответе място, където ще поставите бебето си след къпане. Всички хигиенни артикули, от които се нуждаете, трябва да са ви под ръка.

Как да изберем подходящото време за плуване

За повечето деца къпането отпуска и успокоява: в този случай къпането е планирано за вечерта. Банята се превръща в ежедневен ритуал преди лягане. Помага на бебето да се справи с коликите и да настрои прехода към сън. Ако бебето се къпе вечер, те се опитват да го правят в спокойна обстановка. Къпането ободрява някои деца, те стават по-активни, игриви. В такава ситуация къпането се прехвърля в първата половина на деня. Опитайте се да следвате ежедневието и да къпете бебето си едновременно. Привичната последователност от действия дава усещане за стабилност и спокойствие.

Подготовка за къпане

Когато родителите спазват всички правила за подготовка за къпане, това е приятно както за детето, така и за родителите. Писъците и разочарованията на бебето често се свързват с липсата на важни моменти от мама и татко. Как да се къпе новородено за първи път, за да се избегне това:

 • Най-добре е да къпете детето в специална бебешка вана, бебето е по-спокойно, когато вижда близки граници, така че се чувства по-защитено;
 • докато пъпната рана на бебето още не е излекувана напълно, за къпане се използва преварена и охладена вода;
 • водата във ваната се измерва със специален термометър за вода. Температурата на водата, приятна за плуване, е 37 ° C (тази температура е близка до тази на околоплодната течност на майката);
 • можете да проверите температурата във ваната по метода "лакът" - спуснете лакътя във водата, деликатната кожа в завоя на лакътя трябва да е удобна, а не гореща или студена;
 • трябва да е топло в стаята, където се къпе бебето, не допускайте течения;
 • можете да приготвяте отвари от билки за грижа за кожата на бебето, билки с успокояващ ефект ще помогнат на детето да се отпусне, а билки с антисептични свойства ще помогнат в борбата с бодлива топлина и други кожни проблеми;
 • препоръчително е да измивате бебето със сапун не повече от веднъж седмично, да сапунирате бебешката кожа с ръка, да започнете да използвате бебешки кърпи по-късно, когато кожата е по-силна, не толкова деликатна и чувствителна;
 • измийте косата на трохите с достатъчно вода, бебешки шампоан също може да се използва не повече от веднъж седмично;
 • банята преди всяка употреба се измива и се залива с вряща вода.

Правилно плуване: последователност на процедурата

В зависимост от това какво е по-удобно за родителите, както и от възрастта на детето, можете да го къпете във вана без никакви уреди, във вана с монтирана пързалка, в анатомична вана или в баня за възрастни.

Как да се измие новородено във вана

Ваната се поставя върху маса или върху специален монтаж върху голяма вана в банята. Тогава измиването на бебето ще бъде удобно, майката няма да се умори от гърба и ръцете. Какво да направите след това:

 1. Ваната се пълни с вода и се довежда до 37 градуса с вряща вода. За бебета с незараснала пъпна рана водата предварително се преварява.
 2. Ако вашият педиатър е предписал билкова вана, прецедете и добавете към водата.
 3. Поставете гореща вода недалеч от вас, тя може да се добави от далечния край на банята, ако водата в нея има време да се охлади.
 4. Съблечете бебето, дръжте го за кратко във въздуха, въздушните бани са полезни за втвърдяване.
 5. Увийте бебето с тънка пелена и внимателно, започвайки от краката, потопете в малко вода.
 6. Дръжте главата на бебето с една ръка над водата, дупето му трябва да лежи на дъното на ваната, тялото и раменете му трябва да бъдат покрити с вода.
 7. Освободете ръцете и краката един по един от пелената, с която е увито бебето. Изплакнете ги, между пръстите си, в подмишниците, внимателно прекарайте ръката си над всички гънки.
 8. Ако бебето е било измито със сапун (веднъж седмично), ще трябва да се изплакне с чиста вода.
 9. Измитото бебе се увива в топла пелена (бързо попива влагата) и в топла кърпа.

Как да се къпе новородено бебе в пързалка

За къпане на бебето е удобно да използвате специално устройство - пързалка за ваната. Той е анатомично проектиран, монтиран в тавата под ъгъл. С него измиването на вашето бебе е по-удобно и по-безопасно. Можете да си купите отделна бебешка баня и отделна пързалка за баня. Може да бъде тъкан (мрежа) или пластмаса. Съществува и комбинирана версия на тави за къпане с вградена пързалка - това е анатомична вана.

 • инсталирайте пързалката в малка вана, такова къпане е психологически по-удобно за детето, освен това е по-лесно да кипнете вода за малък обем баня (за бебета, чийто пъп не е заздравял);
 • проверете дали плъзгачът е здраво закрепен;
 • навийте дебела пелена и я сложете като възглавница в горната част на пързалката, където ще бъде главата на бебето, така къпането ще стане още по-удобно;
 • след всяко къпане пързалката, подобно на банята, трябва да се изплаква с вода и да се подсушава добре.

Когато се къпете в анатомична баня, не забравяйте:

 • измийте добре банята преди употреба и след къпане, изсушете старателно след водни процедури;
 • поставете сгъната малка кърпа или дебела пелена в областта на главата, така че главата на бебето да е удобна (това е особено важно, ако банята не осигурява мека гумирана зона под главата на бебето).

Как да се къпе новородено във вана

Преди да изберете тази опция, трябва да вземете предвид някои моменти:

 • оптималната възраст за къпане на бебе във вана е от 3 месеца;
 • банята трябва да се измива старателно преди всяка употреба;
 • Можете да плувате с майка си - тогава бащата дава бебето на майката и го взема след водните процедури;
 • от шест месеца, когато бебето се научи да седи, можете да използвате специален стол за къпане, удобно е да го инсталирате в голяма баня;
 • след като внимателно спуснете бебето във водата, подпрете главата му с ръка.

Как да варим билка за къпане правилно

Педиатрите съветват периодично да къпете бебето в инфузии и отвари от билки - това помага за дезинфекция на водата и получаване на още повече ползи от къпането.

Кои билки е най-добре да използвате:

 • Motherwort - използва се за отпускане и успокояване на детето;
 • сукцесия, невен - използва се при бодлива топлина, зачервяване, обриви по деликатната бебешка кожа;
 • лайка е добър антисептик, вани от лайка се препоръчват при колики.

Кога да хранете бебето си - преди или след къпане

Гладното бебе ще бъде капризно и ще плаче, докато плува. Кърменото бебе може да се храни преди и след къпане. Кърмата се абсорбира бързо, така че водните процедури няма да са проблем.

Ако бебето е изкуствено хранено, можете да го изкъпете час след хранене.

Как да се къпе бебе в зависимост от възрастта

Най-интензивното къпане е първото. Тази процедура става по-лесна и забавна с възрастта. Как да се къпе бебе на различни възрасти:

 1. До 1,5 месеца бебето се къпе всеки ден. Първите седмици се къпят с пелена, за да улесни бебето да понася температурната разлика.
 2. От 1,5 до 3 месеца бебето се къпе в легнало положение в бебешка баня.
 3. От 3 до 6 месеца бебето се къпе в бебешка баня, можете да плувате в голяма баня с майка си (в този случай бебето трябва да бъде поднесено на майката и взето от банята от асистента, баща).
 4. От половин година децата започват да седят, обичат не само да плуват, но и да играят с вода и играчки. Удобно е да къпете бебето си със специален стол за къпане (това прави процеса по-безопасен).

Продължителност на къпането

Най-добре е децата да се къпят едновременно. Ако бебето е палаво, опитайте се да изместите началото на къпането по-рано или по-късно от обикновено. Измиването на новородено бебе продължава не повече от 10 минути (обикновено 5-7 минути). Ако бебето обича да се къпе, продължителността му постепенно се увеличава и температурата на водата се следи, добавя се внимателно топла вода, за да не изгори детето. От 1,5-2 месеца къпането се увеличава до 15 минути. От шест месеца бебето може да прекара до 30-40 минути във ваната, играейки игри.

Какво да правим след плуване

Когато бебето се извади от ваната, то се увива в дебела пелена и топла голяма кърпа. Какво да направите след това:

 1. Детето се полага на гърба, разгъва кърпа, попива всички гънки с пелена.
 2. Пъпът, гънките се обработват; изсушете и обработете пространството зад ушите.
 3. Сложете пелена, шапка, така че ушите и главата на бебето да са покрити след водни процедури, те обличат бебето.
 4. Те хранят бебето и ги слагат в леглото.

Ако родителите спазват правилата и препоръките, внимателно наблюдавайте как детето реагира на техните действия, къпането се превръща в приятна процедура за цялото семейство. Той носи полза и радост не само на самото новородено, но и на мама и татко..

Къпане на дете в голяма баня: как и защо е необходимо

В днешно време закупуването на бебешка баня не е особено трудно, но много родители мислят за къпане на новороденото си бебе в голяма баня..

Защо? В крайна сметка това не се прави заради спестяванията. Всъщност всички знаят, че плуването е едно от най-полезните упражнения за хората. И децата не правят изключение. И тъй като има тенденция да се организират редовни "плувания" за тях, тогава трябва да разберете всички тънкости на процедурата.

Нека поговорим за това как да организираме къпане на дете в голяма вана, така че да носи на детето и родителите изключително удоволствие и полза.

На първо място, нека отбележим един важен момент. Както казва известният и авторитетен лекар Комаровски, трябва да се прави разлика между измиване и къпане. Първият е изключително хигиенна процедура, предназначена да почисти кожата на детето от всички съществуващи замърсители..

Къпането на бебе включва водни процедури, предназначени да укрепят здравето му и да дадат положителни емоции. Най-просто казано, децата в голяма вана трябва да плуват, а не да лежат с малко или никакво движение, докато майка им ги мие..

Едно голямо дете вече няма да може да прави това у дома, размерите и на него, и на банята не позволяват, но е напълно възможно да приучите бебето към такива водни процедури.

От тази статия ще научите

Първо плуване

Ако сте решени да къпете новороденото си бебе в голяма вана, не забравяйте, че не трябва да правите това през първите дни от живота. Оставете бебето да се аклиматизира малко и изчакайте пъпната рана да заздравее.

Въпреки факта, че много лекари започнаха да се придържат към мнението, че къпането на дете в преварена вода не е необходимо, въпреки това не бива да се рискува. Нашето качество на водата оставя много да се желае, така че трябва да оставите раната да се лекува спокойно и едва тогава можете да започнете да организирате плуване.

Не е необходимо да разтваряте калиев перманганат в голяма баня. Тъй като нашата задача не е измиване, а къпане, нищо няма да попречи на движенията на бебето, то лесно може да погълне околната течност. Вярваме, че знаете, че разтвор на калиев перманганат провокира повръщане. Представете си какво може да се случи накрая.

Основната задача на родителите, които започват да къпят бебето си в голяма вана, е да поддържат главата му. Поставете дланта си така, че малкият пръст да е под врата, а останалите пръсти под тила. Това ще бъде удобно както за вас, така и за новороденото..

Останалата част от тялото на бебето само по себе си ще плува по водата, веднага ще забележите как то изплува, веднага щом се опитате да го потопите по-дълбоко. Можете да правите това периодично, за да го направите по-топъл и по-интересен..

Първият път новороденото трябва да бъде потопено във водата много внимателно, за да не го изплаши. Първо се потапят краката, след това тялото. Вашата задача не е да изплашите бебето, то трябва да се наслади на процеса, така че следващия път да е желана банята.

Температура

Къпането на новородено бебе трябва да става при определена температура. Така че, препоръчително е да започнете от 34 градуса. Освен това целият процес трябва да продължи не повече от петнадесет минути..

В бъдеще е необходимо постепенно да намаляваме температурата, защото не сме във вана, а един вид плувен басейн..

Към около едномесечна възраст бебето вече може да се държи в голяма баня до половин час. Разбира се, при условие, че е здрав и харесва случващото се. Температурата вече е около тридесет градуса.

В бъдеще степента на нагряване на водата може да бъде допълнително намалена. Тук е важно да наблюдавате в кой момент бебето ще показва признаци на недоволство. Това е много индивидуално. Някои хора обичат да плуват при 24 градуса, а някои 30 не са достатъчни.

В голяма баня детето се чувства свободно, нищо не ограничава движението му. Когато порасне, той ще започне да седи, за да се забавлява с различни играчки. Новороденото има свои собствени удоволствия - плува, движейки ръцете и краката си.

Ако видите, че вашето мъниче е загубило интерес към случващото се, опитайте да го преместите от едната страна на ваната в другата. Новите усещания трябва да отговарят на вкуса му. Ако това не помогне, това означава, че сега той просто не е в настроение, така че е по-добре да завършите водните процедури.

За новороденото дете няма голямо разнообразие от пози, които то може да заеме във водата, но те са напълно достатъчни, за да се забавляват от 15 до 30 минути..

 • Легнал на гърба. За тази поза вече писахме по-горе. Не забравяйте, че бебето може да се мести..
 • На корема. Тук възрастните трябва да поддържат главата под брадичката, като я предпазват от потапяне във вода. Можете също така да плувате по цялата вода.

Плуване с кръг

Много интересен начин за къпане на бебето в голяма вана е плуването с кръг. Това е специално устройство, което позволява главата на детето да остане на повърхността на водата, докато тялото може да се движи свободно във всяка посока.

И така, първо надуйте кръга, като стриктно следвате приложените инструкции. След това внимателно го поставете на врата на бебето, така че брадичката да попадне в специален прорез.

Следващата стъпка е потапяне във вода. Детето трябва да е топло и удобно, тъй като цялото му тяло е в течност. Въпреки факта, че той ще плува напълно автономно, в никакъв случай не бива да остава сам.

Плуването с кръг е разрешено след около триседмична възраст, но самите родители трябва да наблюдават състоянието на детето и да определят готовността му за подобни процедури.

За да мине къпането с полза и удоволствие, трябва да се спазват следните правила:

 • контролирайте ясно температурата. Специален термометър ще помогне за това;
 • храна - след къпане, не преди;
 • не можете да изкъпете детето насилствено, ако е нещастно и капризно;
 • вземете наведнъж всички аксесоари за къпане с вас;
 • не оставяйте бебето само за минута.

Къпане на новородено в голяма вана - риск или забавление?

Идеята за къпане на бебе в голяма баня не е най-популярната сред родителите.

Детето изглежда толкова крехко, а малка вана изглежда по-безопасна, по-хигиенична и процесът на къпане е по-бърз.

В голяма баня с бебе можете да провеждате класове, да играете, да преподавате от първите моменти от живота. Това са истински тренировки за млад плувец.!

Подготовка за къпане

За да може процесът на къпане на бебето да протече в комфортна обстановка за цялото семейство, трябва да се погрижите за спазването на определени правила.

Правила за подготовка на мястото за къпане:

 1. Необходимо е да се споделят отговорностите на членовете на семейството: кой се грижи за банята, кой прави масаж с бебето и го къпе.
 2. Почистете добре банята. За това не е необходимо да използвате агресивни почистващи прахове или пасти, които могат да причинят алергии при бебето. По-безопасно е детето да измие банята с обичайните средства: сапун за пране, сода за хляб. Или използвайте специализирани продукти за къпане на деца и накрая залейте с вряла вода. Такава грижа за банята, ако се поддържа чиста, може да се извършва 3-4 пъти месечно..
 3. Трябва да обърнете внимание на пода в банята: ако стане хлъзгав, когато водата попадне, тогава трябва да се погрижите за килима.
 4. Пригответе и сложете до всичко, от което се нуждаете: кърпа или голяма пелена за завиване, специални играчки за къпане, кръг.
 5. Напълнете чиста вана с вода. Това може да бъде обикновена чешмяна вода или частично смесена с вряща вода. Можете да добавите слаб разтвор на калиев перманганат към него. Приготвя се отделно, така че кристалът да не попадне в общата вода..
 6. По желание, а също и ако бебето има кожни проблеми, във водата могат да се добавят билкови екстракти от лайка, конец или слаб разтвор на неовкусена морска сол. Но билките могат да изсушат кожата.

Бебето трябва да бъде подготвено за къпане. За да направите това, в продължение на 20-30 минути върху малка твърда повърхност (мястото, където бебето е повито, е подходящо), направете лек масаж и направете кратко упражнение, както следва:

 • Легнете голото бебе по гръб и без да полагате усилия, погалете краката и ръцете му.
 • Повторете поглаждането, докато лежите по корем.
 • Върнете бебето по гръб и правете, без натискане, кръгови движения по корема. По посока на часовниковата стрелка с помощта на четири пръста.
 • Масажирайте с леко поглаждане на гърдите, шията и главата.
 • Повторете отново, но сега усетете и разтегнете всеки мускул.
 • След масажа - упражнение. Всяка става трябва да участва в нея. Първо направете гимнастика с крака: огънете се и правете кръгови движения. След това с дръжки.

Референтни точки за време и температура

Ежедневното къпане тренира добре тялото на детето, втвърдява го, водата също така отпуска нервната система на бебето.

Това е ключът към доброто здраве!

Колко често трябва да се къпе бебето ви? Отговорът на този въпрос ще покаже благосъстоянието на детето..

За предпочитане ежедневно, ако няма противопоказания, алергии, обриви.

Температурата на водата трябва да се следи внимателно с помощта на специални термометри. Но ако изглежда, че той е ненадежден, тогава има прост народен начин: да потопите собствения си лакът във вода.

Малкото дете знае как да регулира добре телесната температура. С течение на времето можете да му зададете удобен индивидуален режим на отопление на водата.

Но първо трябва да изхождате от средните оптимални норми и препоръки:

 1. Трябва да действате на принципа на постепенно понижаване на температурата от 36 ° - 37 ° С по време на първото къпане до 27 ° - 28 ° С по време на следващото.
 2. Охлаждайте водата постепенно, като я намалявате с не повече от два градуса и наблюдавате благосъстоянието и поведението на детето. Родителите могат да научат бебето да се къпе във вода 22 ° - 24 ° C.
 3. При къпане водата се охлажда и трябва периодично да наливате по-горещо от чешмата.
 4. Препоръчително е да държите детето за не повече от 15 минути по време на първото къпане в гореща вода (35 ° - 37 ° C). Но когато бебето е пораснало и водата вече е по-студена (24 ° - 28 ° C), тогава можете да прекарате половин час или повече във ваната. Такава вода тонизира всички мускули на бебето и то се движи по-активно, подобрявайки кръвообращението, което означава, че става по-здравословно. С гореща вода бебетата „омекват“, блаженство. Такова къпане може да им хареса, но ефект от здравето от него няма да има..

Що се отнася до времето за къпане, трябва да следвате съветите:

 • Препоръчително е да се къпете по едно и също време. Оптимално: преди хранене преди лягане. Обикновено е вечер, около 9 часа. Не трябва да има повече от 1,5 часа преди сън. След водната процедура бебето се уморява и спи спокойно.
 • Но за някои деца къпането е вълнуващо и може да не заспят много дълго. Опитът за насилствено поставяне на бебето ще завърши напразно загуба на енергия и нерви. В този случай се препоръчва да започнете водни процедури още по-рано: в 19 или 20 часа.
 • Случва се така, че бебето е заспало по време на къпане. Или, нямайки време за ядене, веднага след него. Тогава също си струва да преразгледате времето и да започнете процедурата за вода по-рано.

Как правилно да къпете бебето си

Основни пози на дете във водата:

 • Задна поза: Най-спокойна. Просто карайте хлапето по водата, не бързайте, за да се забавлява, да плува, виждайки всичко наоколо. В този случай ръката на възрастен поддържа врата на бебето. Ушите на бебето са покрити с вода, то се изпъва и лежи плоско. Можете да поставите главата на малък плувец на предмишницата на възрастен и да хванете рамото на детето с пръсти. Легнало по гръб, бебето може, рефлекторно да огъва и разгъва краката, да отблъсне стените на ваната. Развива тазобедрените стави.
 • Поза „по корем“: За да обърнете бебето от гръб към корем, трябва да сложите свободната си ръка върху гърдите му. Обърнете трохичката във водата с две ръце. Трябва да го държите на корема и да продължите да водите младия плувец по цялата баня. Интересува се, чувства подкрепата на възрастен. Продължавайте да държите главата му с една ръка през цялото време. Другото е да държите гърдите, палеца на брадичката, останалото фиксирайте рамото. Научете се да се обръщате, като използвате рефлексното смучещо движение на новороденото, докато търси гърдата. Или можете да направите "осмици" по периметъра.
 • Поза „отстрани“: Обърнете бебето настрани от позицията на корема. Поправете за известно време. Научете се да плескате химикалка върху вода.
 • Поза „седнало на водата“: Бебето, подобно на плувка, може да се люлее във водата, като леко потапя и повдига малкото тяло. В това положение той наблюдава възрастни, гледа ръцете и краката си. Успокоява се.

Бебешки писъци по време на плуване: какво да правя

Случва се бебето да започне да бъде капризно и понякога да плаче силно при къпане.

Така той информира за дискомфорта. Плачът смущава родителите и те се опитват да определят причината за промяната на настроението..

В крайна сметка къпането при дете трябва да бъде свързано с положителни емоции, в противен случай ефектът от водните процедури може да изчезне. Какво трябва да направят родителите в тази ситуация?

Ето възможните причини за безпокойството на бебето:

 • Къпейки се сутрин, детето още не се е събудило напълно.
 • Хлапето е жадно или гладно. Първо можете да му предложите питие. Но ако бебето се къпе по-късно от обичайния час, тогава вероятно е гладно и вече иска да спи. След това можете да му дадете малко кърма и да опитате да се къпете отново..
 • Може би детето не е гладно, но е било будно дълго време и уморено, иска да спи, а не да плува..
 • Той се страхува. Може би по време на последното къпане той се беше уплашил: водата му влезе в ушите, или той я взе в устата си, или сапунът ужили очите му. И сега той се страхува. Детето трябва да бъде успокоено. Разсейвам.
 • Водата за къпане е по-гореща или много по-студена от тази, с която бебето е свикнало. Препоръчително е температурата да се понижава постепенно..
 • Ако времето за къпане се удължи, тогава детето може да се умори и да съобщи за това, като плаче.
 • Той може да бъде капризен, тъй като проявява характер: не обича да плува, например по корем, иска да е по гръб или го държат твърде здраво.

Къпане на бебето в голяма вана

Има разлика - да къпете бебето в голяма вана или в малка.

Голямата баня е възможност да се движите, играете, развивате. Естествените рефлекси на бебето ще му помогнат лесно да се научи да задържа дъха си, когато спреят лети в лицето му, или избутва краката му отстрани на ваната.

И след такива активни дейности той се храни и спи добре..

Разбира се, в голям обем от банята водата се охлажда по-бързо, понякога неравномерно. Поради това е трудно да се поддържа желаният температурен режим.

Възрастният също трябва да наблюдава бебето, ако то е пасивно, прозява се и не иска да се движи. В този случай можете да преместите бебето по цялата дължина на ваната, плавно да го обърнете, леко да го масажирате. Така той укрепва мускулите, сърцето му работи по-активно. Това са истински уроци по плуване!

Плуване с кръг

Систематичните упражнения на дете с кръг в голяма баня са един от начините за подобряване на здравето на бебето чрез провеждане на курс на специално физическо възпитание с него.

Такова плуване ще подобри съня, ще увеличи апетита на детето. Укрепва дихателната, нервната и сърдечно-съдовата система.

Също така е полезно за опорно-двигателния апарат. Движенията на бебето стават по-координирани.

От две или три седмици живот можете да научите бебето да плува с кръг в голяма баня. Тя трябва да бъде съобразена с теглото и размера на детето. За тази цел се придобива специален кръг за новороденото, който е подреден така, че бебето да не се изплъзне от него и да не се удави във вода. Кръгът е надуваема камера, изработена от два отделни елемента, свързани с велкро. По форма наподобява подкова..

Когато използвате кръг за плуване, не отслабвайте вниманието си към бебето:

 • постоянно се уверявайте, че кръгът не изстисква кръвоносните съдове;
 • не напускайте банята, оставяйки бебето само;
 • не дърпайте кръга;
 • не позволявайте на краката на детето да докосват дъното.

Няколко кръгови упражнения за игра с вашето бебе в голяма вана:

 1. Влез отзад и се обади на детето. Той ще се обърне. Върнете се отзад и се обадете отново. Той ще се научи да се върти във водата.
 2. Разтегнете играчката. След това изпънете друга, но вече се движите по-нататък. Хлапето, за да го получи, ще се блъска с крака, опитвайки се да достигне.
 3. Хвърлете няколко гумени играчки във водата и покажете как да ги сложите в кутия.
 4. Създайте малки вълни. Спуснете лодката, докато казвате „една-две вълни“. Детето трябва да се научи да движи краката с ръце. Да направя и вълна.
 5. Облегнете крачетата на бебето до стената на ваната, покажете как да се отблъсквате.

Няма нужда да насилвате бебето си. Трябва да извадите детето от банята и да говорите с него нежно. Гласът на любим човек ще го успокои.

Гмуркане по време на плуване

Нежелателно е детето да се гмурка по време на плуване. Но можете да излеете малко вода върху лицето на бебето, да го напръскате леко, когато то лежи по корем. Ще се окаже такъв вид "гмуркане", така че новороденото да се научи да задържа дъха си.

Можете също така да играете играта на вятъра с вашето бебе. Майката казва „вятър“ и напръсква бебето: той задържа дъха си, за да не попадне вода в носа и устата. В края на краищата децата се раждат с този рефлекс, така че той да не изчезва, той може да се затвърди с подобни упражнения..

Детето може да започне да кашля или киха, като по този начин прочиства дихателните пътища от водата. Трябва да вдигнете бебето, така че да диша свободно и спокойно, и след това да продължите да къпете по-нататък. Бебето ще се успокои.

Не се страхувайте от попадане на вода в ушите - това рядко се случва при бебета..

Как да се измие бебе

Дори най-висококачественият сапун при честа употреба няма да бъде от полза за кожата на бебето..

При измиване можете да използвате специална хипоалергенна естествена луфа, която е много подходяща за нежната кожа на детето.

След като се изкъпе новороденото, то трябва да се увие с главата надолу в просторна мека пелена и да се изнесе от банята. Не се страхувайте, че бебето ще настине, защото стаята е по-хладна. По-добре е да не го търкате, а просто да се намокрите и да изчакате, докато кожата изсъхне, това ще бъде допълнителен втвърдяващ елемент.

Голямата баня за новородено е и първото обучение, и опасностите, и познанието за света! Тя не само помага за укрепване на здравето на бебето, но и го учи да плува и тези умения ще му бъдат полезни в бъдеще на езерце или море. И това също е съвместна радостна дейност за възрастни и деца.!

Къпане на новородено във вана

Първите водни процедури, свързани с къпане на новородено във вана, са отговорно събитие. За опитни родители това не е трудно. За несигурните майки предстоящите отговорности провокират безпокойство и опасения. Целта на това проучване е да се спрем подробно на всички правила за къпане на бебета в голяма баня.

Как да се къпе бебе в голяма баня

Някои педиатри не препоръчват да къпете бебето си всеки ден, ако то все още не се е научило да пълзи. Според тях е достатъчно цялостно измиване при всяка смяна на памперса и след хранене. Други приветстват водните процедури всеки ден. Основните изисквания тук са да не се вреди на здравето и да се зачита пълната безопасност.

Важно! Докато раната на пъпа не излекува новороденото, за него е невъзможно да се къпе изцяло във вана в обикновена вода от мрежата.

Трябва да следвате правилата:

 1. Малките деца имат лоша терморегулация. Изисква се задължителен контрол на температурата на въздуха. Норма - +25 градуса по Целзий.
 2. Ако стаята е достатъчно топла, можете да започнете да събличате бебето си..
 3. Проверете дали водата за баня е гореща. Най-добрият начин е да спуснете вътрешната страна на китката или лакътя. Водата трябва да е удобна за плуване.

Забележка! Повърхността на дланта и лакътя при възрастен е различна по чувствителност. Ако тествате водата с дланта си, може да сгрешите.

Търговската мрежа предлага термометри за контрол на водата. Безопасният интервал е подчертан в цвят. Трябва да се фокусирате върху 36-37 градуса за бебешки бани. В голяма вана, където има възможност за придвижване, температурата може да бъде с два до три градуса по-ниска (33-34C).

Важно! Дори за миг детето не бива да се оставя без надзор във водата. Малко дете може да се удави за секунди на дълбочина 2 инча (малко над 5 см). Ако има нужда да отговаряте на обаждания, трябва да вземете телефон в банята.

Плюсове и минуси на баня за възрастни

За малкия човек къпането не е само хигиенни манипулации. Това е реална възможност за адаптация в свят без вода. Топла баня:

 • отпуска;
 • дава положителни емоции;
 • напомня за пренаталния период.

Много хора си спомнят за специални вани за къпане на бебета. Те могат да бъдат внесени в детската стая, напълнени с вода, изкупени и поставени директно в креватчето. Напоследък са популярни процедурите в голяма (баня за възрастни).

И така, плюсовете на голям обем:

 • можете да научите детето си да плува и да се гмурка;
 • без допълнителни разходи, спестявайки място за съхранение;
 • повече възможности за втвърдяване;
 • къпането с мама психологически подкрепя бебето.

Сега за минусите:

 • Голямата вода може да бъде страшна. Периодът на свикване с новия свят продължава около 3 месеца.
 • Ако е необходимо да се къпете в настойки от билки (низ, лайка) в голяма баня, това е по-трудно да се направи..
 • Трудно е да стоите в наклон 20 или повече минути, като подкрепяте детето. Особено за онези майки, които имат проблеми с гърба. В тази ситуация придобиването на специални. бебешките бани са абсолютно оправдани.

Родителите са длъжни да организират плуването в съответствие с всички правила за полезност и безопасност.

Ползите от плуването в резервоар за възрастни

Когато къпете новородено в голяма вана, допълнителното пространство ви позволява да маневрирате по-свободно. Той има възможност да:

 • изтласквайте страните с крака;
 • когато застраховате възрастен, преобърнете се;
 • дръжте краката и ръцете напълно свободни и изправени;
 • гмуркайте се, както преди да се роди.

В банята винаги има специални шкафове, рафтове, закачалки за поставяне на необходимите неща, кърпи, шампоан. Това е значително предимство. Процедурите за къпане и хигиена не са идентични понятия. Във водата бебето получава максимум полезни емоции и усещания:

 • психологически комфорт и удоволствие;
 • нежна физическа активност;
 • развитие на комуникация, тактилни умения;
 • стимулиране на апетита (изразходва се много енергия);
 • след къпане детето обикновено заспива лесно.

Когато бебетата се къпят в голяма баня от най-ранна възраст, това гарантира втвърдяване и профилактика на ОРВ. В голяма баня водата се охлажда по-бавно, продължителността на водните процедури може да се увеличи до половин час. Забелязва се, че същите усилия се изразходват във вода за вдишване, издишване, има особеност на отварянето на белите дробове - те съдържат повече кислород при вдишване. Той помага за равномерния растеж, развитието на тялото на бебето..

Как да изберем време за плуване

Педиатрите препоръчват да се избере време от деня за къпане на бебето в голяма баня, когато родителите могат да отделят около 40-45 минути за водни процедури. Този интервал от време включва самото приготвяне и измиване. Ако бебето е палаво, трябва да изчакате подходящия момент..

Важно! Лечението трябва да се избягва веднага след хранене, за да се избегне естествената реакция на регургитация с пълен корем..

Избраното време трябва да отговаря на следните условия:

 • между храненията;
 • детето не се притеснява от нищо;
 • родителите имат достатъчно време да не правят принудителни почивки.

Оптималното време за къпане на бебето в голяма баня е преди вечерно хранене и последващо лягане. Водните процедури са активно време за бебета. Той отделя много усилия и усилия. В сравнение с натоварване за възрастни, това е еквивалентно на 35-40 минути физически упражнения. След такива усилия бебето има две желания - да се храни добре и да заспи. Ако родителите могат да направят всичко правилно, естественият отговор на детето ще бъде здрав сън почти до сутринта..

Понякога се случва, че вместо релаксиращ ефект след къпане, бебето, напротив, се съживява и не иска да се успокои. В такива случаи къпането трябва да се отложи до първата половина на деня..

Важно! За всяко дете трябва да намерите удобна рутина за къпане, така че бебето да получи максимална полза и удоволствие..

Продължителност на водните процедури

Необходимо е да се придържате към препоръките:

 • водните процедури започват от 3-5 минути;
 • ако детето не е нервно, всичко му харесва, увеличавайте интервала постепенно с 1-2 минути;
 • довеждайки до 15 минути, наблюдавайте поведението на бебето: ако има признаци, че му е удобно, можете постепенно да добавяте минути (около 20).

Завършването на къпането на бебето във ваната трябва да става без капризи и плач. Обикновено на възраст от три месеца от раждането водните процедури се превръщат в любимо занимание. Ако родителите започнат да се втвърдяват, те трябва да се къпят ежедневно, като процедурата се увеличава до 30 минути. През този интервал бебето ще има време да играе, да движи крачетата си с дръжки, да се преобръща по корем с помощта на възрастни.

Важно! Температурата на водата по време на всички водни процедури не трябва да се променя много.

Подготовка за баня

Как да изкъпете бебето в голяма баня правилно без проблеми и усложнения? За да поддържате необходимата температура на въздуха в банята, трябва да избягвате течения, да не отваряте врати и прозорци. Подготовката на бански костюми включва:

 • две чисти гъби;
 • мек почистващ препарат;
 • хавлиени кърпи не по-малко от 120х120 см с качулка;
 • памперси;
 • памперси или дрехи според нуждите;
 • средства за обрив от пелени.

За къпане изплакнете обилно цялата вътрешна повърхност на контейнера.

Как да измиете вана за новородено

За да избегнете ненужни проблеми, трябва да изберете правилния агент за почистване и дезинфекция. Категорично е невъзможно да се използват обикновени химически продукти. Детето може да реагира дори на минимални концентрации във водата. Това може да доведе до сериозни последици (чревни разстройства, алергии).

Водата трябва да се дезинфекцира с проверени във времето безопасни почистващи препарати:

 1. Смесете оцет за маса наполовина с вода, нанесете равномерно върху всички повърхности. Измийте след 15-20 минути.
 2. Сапунът за пране почиства перфектно, ако първо заливате с вряла вода всичко. След това се измиват с гореща вода, загрята до точка на кипене.
 3. Сода за хляб + вода - Тази смес се използва за покриване на всички повърхности. След 15 минути трябва да измиете стените и дъното с голям обем вода.

За безопасност, всеки път след приемане на водни процедури от възрастни, трябва да почиствате ваната, като използвате всеки наличен метод. След това, преди и след бебето, ваната се измива по един от горните начини..

Какво да добавите към банята

На кожата на новороденото често се откриват пилинг и дразнене. За къпане през първите няколко месеца към водата се добавя разтвор от връв, лайка, дъбова кора. Лечебни билки:

 • премахнете симптомите на дразнене, сърбеж;
 • помагат да се отпуснете;
 • дават лечебен ефект.

Използването на билкови инфузии не винаги е необходимо. Ако детето няма прояви на алергии - диатеза, то може да се къпе в обикновена вода. Понякога родителите използват омекотител.

Важно! Няма нужда да добавяте калиев перманганат към водата (по съвет на бабите), той само изсушава нежната кожа.

Колко вода е необходима

За да сте сигурни, че са изпълнени всички условия за безопасност, ваната трябва да се напълни с височина приблизително 13 cm (около 5 инча). Когато използвате устройства (пързалка), нивото на водния слой не трябва да надвишава раменете на бебето.

Важно! Дори за деца, които могат сами да седнат на дъното, височината на водата не трябва да се превишава на нивото на талията. Не поставяйте бебето си на дъното на ваната.

Как да държите дете правилно

Препоръчително е да се придържате към правилата за потапяне на дете:

 1. Новороденото бебе е способно да плува в много позиции: по гръб, корем. Изобщо не се изисква здраво да държите тялото на бебето в „четири ръце“. Достатъчно лесно за поддържане под врата. Главата му се побира удобно в възрастна длан.
 2. Ако детето има желание да се преобърне (то ще започне да се извива), то се нуждае от помощ. Обикновено първите признаци на преврат се наблюдават след 1-2 месеца. Задачата на възрастния е да държи главата си с едната ръка, а другата да спусне към гърдите. Обърнете едновременно младата баня.
 3. За да предотвратите капризата на детето, можете да използвате малък трик: трябва да сложите пръст успоредно на устните му, той рефлекторно започва да суче, ще се успокои.
 4. За да научите плуване, трябва да го карате напред-назад. Скоро бебето ще започне да се интересува от състоянието му..

Как да издържаме дете

За да увеличите интереса към водните дейности, можете да използвате няколко пластмасови играчки: патица, лодка. Бебе на 2 месеца ще се радва да бъде заето със съзерцание, пораства, ще започне да играе себе си.

Бебешко къпане с кръг

За безопасност е създаден кръг за новородени. Възрастта на детето не е ограничена: от първите дни на живота до почти 2-годишна възраст. Основното предимство е, че поддържа главата върху тежестта, дори когато бебето все още не може да го направи. Родителите просто го слагат на врата си, оправят го.

Плуване с кръг

Когато къпете дете на 3 месеца в голяма баня, вече не можете да използвате кръговата застраховка. Родителите развиват определени умения, те са по-спокойни и по-уверени в действията си..

Използване на слайда

Специално устройство ще освободи ръцете на възрастен, много е удобно да се пени цялото тяло на бебето. Как да се къпе дете в баня със или без пързалка? Ако детето лежи удобно на специално устройство, възрастният може спокойно да измие всички части на тялото.

Плюсове за използване на слайд:

 • няма нужда да поддържате постоянно главата на детето;
 • ръцете на възрастен са свободни;
 • гърбът не се уморява от напрежение при възрастен, няма нужда да бързате да плувате;
 • един възрастен може да се справи.

Има и недостатъци. Детето няма толкова голяма свобода на движение, така че ако нищо не му пречи, можете да го направите без пързалката. За всеки случай закрепете главата си с яка-кръг и тръгнете на голямо пътешествие.

Новородените в банята бързо свикват с допълнителното пространство. Изборът на родителите е да научат бебето да плува или не. Изброяването на всички предимства и характеристики на къпането има консултативен характер..